πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

Ο οικοχώρος αυτός αποτελεί τμήμα της ιστοσελίδας  "ΖΩΑΚΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

ΕΝΤΟΜΑ

Για τα έντομα

τελευταία ενημέρωση:   29/01/2016  

Πεταλούδες

Μέλισσες

Μυρμήγκια

Πορτρέτα εντόμων

Κουνούπια

O ιός του Δυτικού Νείλου

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ

ΕΛΟΝΟΣΙΑ

Πασχαλίτσες

Ένα έντο΅ο στο πιάτο ΅ου

Αριστουργηματική «αρχιτέκτων» η αράχνη

Φυσικά “όπλα” ενάντια στα έντομα του καλοκαιριού

Διεθνής Ημέρα για την βιοποικιλότητα

Τσίμπημα είναι, θα περάσει

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

Πώς να φτιάξετε εύκολα φυσικά αντικουνουπικά

Παχαίνουν τα έντομα; Και μόνο αν σκεφθούμε ότι τα όργανα των εντόμων είναι κλεισμένα σε μια αρκετά σκληρή πανοπλία από σχετικά σκληρή χιτίνη καταλαβαίνουμε ότι πολλά περιθώρια για αλλαγές στη... σιλουέτα τους δεν έχουν. Δεν μπορούν να ζουν φυσιολογικά σαν υπέρβαρα άτομα. Συσωρεύουν κυρίως λίπος όταν βρίσκονται στο στάδιο που έχουν τη μορφή ενός μικρού σκώληκα. Λίπος που χρειάζονται στη συνέχεια ως ενήλικα για να έχουν ενέργεια αρκετή ώσπου να βρουν ταίρι για αναπαραγωγή ή για να σχηματίσουν τα αβγά τους. Οταν αρχίσουν οι μεταμορφώσεις, μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους, λόγω εσωτερικής πίεσης κάποιων υγρών του σώματός τους, διαρρηγνύεται ο σκληρός μανδύας της χιτίνης, ενώ υπάρχει από κάτω ο νέος, ο οποίος είναι για λίγο αρκετά μαλακός ώστε να χωρέσει το σώμα τους που έχει γίνει εν τω μεταξύ κάπως μεγαλύτερο.

Η αυτοκρατορία των εντόμων

19.232 νέα είδη ανακαλύφθηκαν το 2009, σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένη μελέτη.
9.738 από αυτά ήταν έντομα, με πολυπληθέστερη ομάδα αυτή των κολεοπτέρων (3,485 είδη).
41 ήταν τα νεοανακαλυφθέντα είδη σπονδυλοζώων, με τις νυχτερίδες και τα τρωκτικά να πρωτοστατούν

Ιστορία γραμμένη με... ψείρες! 

3.000 είδη ψείρας, άπτερων εντόμων της τάξης Phthiraptera, έχουν καταγραφεί ως παράσιτα άλλων ειδών.

3 είδη ψείρας φιλοξενεί ο άνθρωπος: της κεφαλής, του εφηβαίου και των ρούχων.

170.000 χιλιάδες χρόνια πριν αρχίσαμε να ντυνόμαστε, όπως προκύπτει από τη μελέτη γονιδίων των ψειρών κεφαλής και ρούχων.

Ευτυχώς δεν φορούν παπούτσια!

300-400 πόδια έχουν τα αρσενικά του είδους σαρανταποδαρούσας Illacme plenipes.

750 πόδια έχουν τα θηλυκά του ιδίου είδους που ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

3,2 εκατοστά είναι το μήκος του οργανισμού αυτού που διαβιοί στο υπέδαφος.

ΕΝΤΟΜΑ

Αυτό το www.whatsthatbug.com τώρα είναι λίγο εξειδικευμένο, αλλά έχει ενδιαφέρον. Αφενός, δίνει τη δυνατότητα να στείλετε φωτογραφίες εντόμων που σας φαίνονται άγνωστα και παράξενα και να πάρετε απάντηση για το είδος τους και την ονομασία τους, αφετέρου, μέσα από τον ιστότοπο μπορείτε να δείτε όλων των ειδών τα μυστήρια μαμούνια που συναντάτε στη φύση. Οι εντομολόγοι θα το λατρέψουν! Οι υπόλοιποι, ρίξτε μια ματιά από  περιέργεια!  μετάφραση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

 

              Μέλισσες          Από τη μέλισσα με αγάπη

 

Λέων Τολστόι»: Ο σκοπός της μέλισσας By Panagiotis Mitropoulos

Μια μέλισσα καθισμένη σ’ ένα λουλούδι κέντρισε ένα παιδάκι. Και το παιδί φοβάται τις μέλισσες και λέει πως σκοπός της μέλισσας είναι να κεντρίζει τους ανθρώπους. Ο ποιητής θαυμάζει τη μέλισσα που είναι προσκολλημένη στην καρδιά του λουλουδιού και λέει πως ο σκοπός της μέλισσας είναι να ρουφάει το άρωμα του λουλουδιού. Ο μελισσοκόμος, βλέποντας πως η μέλισσα μαζεύει τη γύρη των λουλουδιών και το γλυκό χυμό τους και τα μεταφέρει στη κυψέλη, λέει πως ο σκοπός της είναι να συγκεντρώνει το μέλι. 

’λλος μελισσοκόμος, που μελέτησε από πιο κοντά τη ζωή του μελισσιού, λέει πως η μέλισσα μαζεύει τη γύρη και το χυμό για να θρέψει τις νέες μέλισσες και να βγάλει καινούργια βασίλισσα, πως ο σκοπός της είναι η διαιώνιση του είδους. Ο βοτανολόγος παρατηρεί πως καθώς η μέλισσα πετάει με τη γύρη των δίοικων λουλουδιών στον ύπερο, τον γονιμοποιεί και βλέπει σ’ αυτό το σκοπό της μέλισσας. ’λλος παρακολουθώντας τη διασπορά των φυτών, βλέπει πως η μέλισσα συνεργεί στη διασπορά αυτή κι καινούργιος αυτός παρατηρητής μπορεί να πει πως σ’ αυτό βρίσκεται ο σκοπός της μέλισσας.

Όμως ο τελικός σκοπός της μέλισσας δεν εξαντλείται ούτε με τον ένα ούτε με το, άλλο, ούτε με τον τρίτο σκοπό, που είναι σε θέση να ανακαλύψει ο ανθρώπινος νους. Όσο ψηλότερα προχωρεί ο ανθρώπινος νους στην ανακάλυψη των σκοπών αυτών, τόσο πιο φανερό γίνεται γι’ αυτόν το απρόσιτο του τελικού σκοπού.  Για τον άνθρωπο είναι προσιτή μονάχα η παρακολούθηση της αντιστοιχίας της ζωής της μέλισσας προς τ’ άλλα φαινόμενα της ζωής. Το ίδιο πρέπει να ειπωθεί και για τους σκοπούς των ιστορικών προσώπων και των λαών.

 

Χορεύοντας με τις μέλισσες 

Μέλισσες κατοικίδια!

Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών Η αλόγιστη χρήση μιας κατηγορίας φυτοφαρμάκων οδηγεί σε αφανισμό τον πληθυσμό των μελισσών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εντονότερο όπου υπάρχουν βαμβακοκαλλιέργειες. «Το Βήμα» καταγράφει βήμα προς βήμα τις έρευνες στον οργανισμό της μέλισσας, αλλά και την κατάσταση στην επικράτεια

Τέσσερις ιοί αφανίζουν τις μέλισσες Τέσσερις νεόυς ιούς ταυτοποίησαν επιστήμονες στην Καλιφόρνια σε μέλισσες που εκτρέφονται στις κυψέλες στις ΗΠΑ, μια ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει νέο φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση των πολύτιμων εντόμων σε όλο τον κόσμο.

 

Οι μέλισσες πεθαίνουν στο βωμό του... φοίνικα! Ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί με επικίνδυνα εντομοκτόνα διέλυσαν τη μελισσοκομία της Αττικής, τα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς μπορεί να μην είναι βλαπτικά μόνο για τις μέλισσες αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. «Τα εν λόγω χημικά σκευάσματα είναι ιδιαίτερα βλαπτικά, νευροτοξικά για την ανθρώπινη υγεία».

 

Φυτοφάρμακα καταστρέφουν το GPS των μελισσών Τα νεονικοτινοειδή φαίνεται ότι οδηγούν και σε μείωση του αριθμού των βασιλισσών τους Τα νεονικοτινοειδή είναι διασυστηματικά εντομοκτόνα (κυκλοφορούν, δηλαδή, σε όλα τα μέρη του φυτού) που χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες όπως στην ελαιοκράμβη, στα σιτηρά, στο βαμβάκι και στους ηλίανθους και έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη, το οποίο δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το αρχικό σκεπτικό της δράσης τέτοιου είδους φυτοφαρμάκων σε αντίθεση με τα συμβατικά που απλώς ψεκάζονται στα φυτά ήταν το να χρησιμοποιούνται και για την «επένδυση» σπόρων έτσι ώστε να «κυριεύουν» το φυτό από την αρχή ως το τέλος της ζωής του σώζοντάς το από επιβλαβή έντομα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία, εκτός από τα βλαβερά έντομα-στόχους, τα φυτοφάρμακα αυτά δηλητηριάζουν και ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες, οι αγριομέλισσες, οι βομβίνοι και οι πεταλούδες. Και αυτό διότι εντοπίζονται στο νέκταρ, στη γύρη αλλά και στον «ιδρώτα» των φυτών που παράγεται κατά τη διαπνοή τους, άρα σε όλους τους χυμούς τους οποίους συλλέγουν οι επικονιαστές. Για παράδειγμα μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους τα φυτοφάρμακα κάνουν τις μέλισσες πιο ευάλωτες στο παράσιτο nosema το οποίο πλήττει το γαστρεντερικό τους σύστημα.Το Βήμα έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα σε προηγούμενα άρθρα του («Ο ύπουλος εθχρός των μελισσών» και «Οι μέλισσες πεθαίνουν στον βωμό του φοίνικα»).

Τώρα οι δύο νέες μελέτες που δημοσιεύονται στο «Science» ενισχύουν προηγούμενα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν «δηλητήριο» για τις μέλισσες.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο γιατρός μου, η μέλισσα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

Μέλι: επιστήμονες ανακαλύπτουν ξανά τις εντυπωσιακές ιδιότητές του

Έλληνες, Ρωμαίοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι... δεν υπήρχε πολιτισμός στην αρχαιότητα που να μην το αναγνώριζε ως βάλσαμο. Η ανακάλυψη και η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών το εκτόπισε από το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο· όμως η ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τείνει να επαναφέρει το μέλι στο βάθρο που του αρμόζει.
Πολλοί επιστήμονες εκπέμπουν τελευταία SΟS για τις μέλισσες. Μια παγκόσμια πανδημία τις αποδεκατίζει, επισημαίνουν, και οι λόγοι είναι πολλοί: παράσιτα, μύκητες, βακτήρια, ιοί, φυτοφάρμακα, απώλεια βιοποικιλότητας... Απαιτείται γενική κινητοποίηση, προειδοποιούν, ειδάλλως αυτό το αναντικατάστατο για τη φύση έντομο θα εξαφανιστεί. Και όπως επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό «Le Ρoint», οι μέλισσες δεν είναι πολύτιμες μόνο για τη γονιμοποίηση των φυτών- τα προϊόντα που παράγουν είναι πολύτιμα για όλους μας.

Αντισηπτικό, επουλωτικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες: το μέλι διαθέτει εντυπωσιακές ιδιότητες. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση των τραυμάτων και την αντιμετώπιση του κοιλόπονου. Ο Μωάμεθ το συνιστούσε εναντίον της διάρροιας. Ο Διοσκουρίδης το πρότεινε ανεπιφύλακτα για τις φλεγμονές του φάρυγγα αλλά και της πόσθης. Ακόμα και σήμερα, πολλές παραδοσιακές ιατρικές το χρησιμοποιούν: στην Γκάνα για τα έλκη στα πόδια, στη Νιγηρία για τις ωτίτιδες, στο Μάλι για την ιλαρά, στην Ινδία για τις οφθαλμικές μολύνσεις... Μόνο η Δύση ξέχασε για κάποια περίοδο το μέλι- για να το ανακαλύψει εκ νέου.
Μελισσοθεραπεία
«Μια μέρα, ήρθε μια κοπέλα να ζητήσει τη συμβουλή μου για μία πληγή από σκωληκοειδεκτομή, που δεν επουλωνόταν. Ζήτησα λοιπόν από τις νοσοκόμες μου να βάλουν επάνω μέλι. Σίγουρα σκέφτηκαν ότι είχα τρελαθεί, όμως τρεις ημέρες αργότερα η πληγή είχε κλείσει. Έκτοτε, έχω θεραπεύσει έτσι περισσότερους από 3.000 ασθενείς», λέει ο Μπερνάρ Ντεκότ, επικεφαλής χειρουργός στο νοσοκομείο της Λιμόζ- ο μοναδικός μέχρι σήμερα «απόστολος» της «μελισσοθεραπείας» (apitherapy) στη Γαλλία. Το μέλι όμως δεν αρκείται στο να επουλώνει ταχύτερα, να καταπολεμά τη σήψη και να σκοτώνει τα μικρόβια. Ο εγκατεστημένος στη Νέα Υόρκη γιατρός-ερευνητής Νούρι αλ-Ουαΐλι έχει δημοσιεύσει ούτε λίγο ούτε πολύ 160 επιστημονικές μελέτες, στις οποίες περιγράφει τη θεραπευτική του δράση σε πλήθος ιατρικών προβλημάτων. Διαβητικοί που εισέπνευσαν «ατμό μελιού» εμφάνισαν μείωση της γλυκαιμίας, υπερτασικοί μείωση της πίεσης· το μέλι μετρίασε την ένταση και τη διάρκεια κρίσεων του επιχείλιου έρπητα και του έρπητα των γεννητικών οργάνων πολύ πιο αποτελεσματικά από τις ειδικές αλοιφές· κατάφερε ακόμα και να βελτιώσει τις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις μιας ηλικιωμένης που έπασχε από ΑΙDS...
Το μέλι, επισημαίνει το «Le Ρoint», ακόμα δεν έχει αποκαλύψει όλες τις θαυματουργές του ιδιότητες. Για να μη γίνει λοιπόν σε μερικά χρόνια ένα πανάκριβο προϊόν πολυτελείας, πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση προκειμένου να προστατεύσουμε τις μέλισσες.
Τα πιο θεραπευτικά είδη μελιού
Το θυμαρίσιο μέλι.
Ο Γάλλος καθηγητής Μπερνάρ Ντεκότ ήλεγξε την αποτελεσματικότητα εκατοντάδων ειδών μελιού, από ολόκληρο τον κόσμο. Πρώτο και με διαφορά αναδείχθηκε το θυμαρίσιο μέλι, το οποίο περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αναγνωρισμένες αντισηπτικές ιδιότητες. Οι έρευνές του έδειξαν ότι εξασφαλίζει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων δύο φορές πιο γρήγορα απ΄ ό,τι η ειδική γάζα

Το μέλι μανούκα.
Διάσημο όμως για τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι και το μέλι μανούκα, που προέρχεται από τα δέντρα Leptospermum scoparium της Νέας Ζηλανδίας και είναι έως και 100 φορές πλουσιότερο από τα υπόλοιπα είδη μελιού σε μεθυλγλυοξάλη (methylglyoxal), μια ουσία που δρα δραστικά κατά του πονόλαιμου, της γαστρεντερίτιδας, της τερηδόνας, των μυκητιάσεων αλλά και των εντερόκοκκων και σταφυλόκοκκων.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σε τσίμπησε σφήκα ή μέλισσα; Δες τι πρέπει να κάνεις αμέσως

Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να σας τσιμπήσει κάποιο έντομο στην παραλία, ή εκεί που παραθερίζετε.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα: -Αφαιρέστε το κεντρί από το δέρμα σας: Δοκιμάστε να το πιάσετε με τα νύχια σας ή με ένα τσιμπιδάκι, Προσοχή: Μην πιέσετε το κεντρί προς τα μέσα επειδή θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο. -Περιορίστε το πρήξιμο: Βάλτε πάγο στο σημείο που σας τσίμπησε το έντομο. Αν το τσίμπημα βρίσκεται στα πόδια ή τα χέρια σας, τότε ανυψώστε τα προς τα πάνω. Αφαιρέστε οποιαδήποτε

κοσμήματα (κυρίως δαχτυλίδια) φοράτε, αφού το πρήξιμο μπορεί να τα κάνει δύσκολο να τα βγάλετε αργότερα. -Επιμεληθείτε των συμπτωμάτων: Για τον πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο που να περιέχει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Προσοχή: Αν είστε κάτω των 18 ετών, μην πάρετε ασπιρίνη. Για την φαγούρα πάρτε ένα αντισταμινικό. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό στο σημείο του τσιμπήματος. -Έχετε στο νου σας ότι η ενόχληση μπορεί να κρατήσει 2-5 μέρες. Θυμηθείτε να έχετε πάντα καθαρή την πληγή. Αν ένα άτομο πάθει σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το τσίμπημα: -Επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό: Περιγράψτε του τα συμπτώματα που παρατηρείτε. Συνήθως αυτά είναι δυσκολία στην αναπνοή, συριγμός, στένωση του αναπνευστικού σωλήνα, δυσκολία στην ομιλία, ζαλάδα, ναυτία, έμετος, αύξηση καρδιακών παλμών, έντονη φαγούρα, πρήξιμο, ερυθρίαση και άγχος. -Χορηγήστε του επινεφρίνη: Σε ακραίες περιπτώσεις αναφυλακτικού σοκ, πρέπει να γίνει ένεση επινεφρίνης. Αν το άτομο έχει ιστορικό αναφυλακτικού σοκ μην χάσετε καθόλου χρόνο, μην περιμένετε να δείτε συμπτώματα και κάντε την ένεση αμέσως. Προσοχή: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να κάνετε την ένεση.
Αν σας συμβεί αυτό, τότε υπάρχουν μερικά απλά βήματα που, εφόσον τα κάνετε σωστά, θα ταλαιπωρηθείτε λιγότερο και ο πόνος θα περάσει γρηγορότερα.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα:
-Αφαιρέστε το κεντρί από το δέρμα σας: Δοκιμάστε να το πιάσετε με τα νύχια σας ή με ένα τσιμπιδάκι, Προσοχή: Μην πιέσετε το κεντρί προς τα μέσα επειδή θα απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο.
-Περιορίστε το πρήξιμο: Βάλτε πάγο στο σημείο που σας τσίμπησε το έντομο. Αν το τσίμπημα βρίσκεται στα πόδια ή τα χέρια σας, τότε ανυψώστε τα προς τα πάνω. Αφαιρέστε οποιαδήποτε κοσμήματα (κυρίως δαχτυλίδια) φοράτε, αφού το πρήξιμο μπορεί να τα κάνει δύσκολο να τα βγάλετε αργότερα.
-Επιμεληθείτε των συμπτωμάτων: Για τον πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο από το φαρμακείο που να περιέχει ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Προσοχή: Αν είστε κάτω των 18 ετών, μην πάρετε ασπιρίνη. Για την φαγούρα πάρτε ένα αντισταμινικό. Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό στο σημείο του τσιμπήματος.
-Έχετε στο νου σας ότι η ενόχληση μπορεί να κρατήσει 2-5 μέρες. Θυμηθείτε να έχετε πάντα καθαρή την πληγή.
Αν ένα άτομο πάθει σοβαρή αλλεργική αντίδραση από το τσίμπημα:
-Επικοινωνήστε άμεσα με έναν γιατρό: Περιγράψτε του τα συμπτώματα που παρατηρείτε. Συνήθως αυτά είναι δυσκολία στην αναπνοή, συριγμός, στένωση του αναπνευστικού σωλήνα, δυσκολία στην ομιλία, ζαλάδα, ναυτία, έμετος, αύξηση καρδιακών

παλμών, έντονη φαγούρα, πρήξιμο, ερυθρίαση και άγχος.
-Χορηγήστε του επινεφρίνη: Σε ακραίες περιπτώσεις αναφυλακτικού σοκ, πρέπει να γίνει ένεση επινεφρίνης. Αν το άτομο έχει ιστορικό αναφυλακτικού σοκ μην χάσετε καθόλου χρόνο, μην περιμένετε να δείτε συμπτώματα και κάντε την ένεση αμέσως. Προσοχή: Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να κάνετε την ένεση

 

Οι μέλισσες γνωρίζουν  ποιον θα τσιμπήσουν!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Κουνούπια

 

Στα κουνούπια δεν αρέσουν τα φρούτα

Οι περισσότεροι, στη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε διαπιστώσει ότι για τα κουνούπια όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Μια βραδιά είναι αρκετή για να φέρει στο φως το άλλο πρωί αυτή την ανισότητα: μερικοί είναι κατατσιμπημένοι από τα κουνούπια και άλλοι σχεδόν καθόλου. Τώρα, μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα ρίχνει λίγο φως στο μυστήριο και επιβεβαιώνει αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποψιαζόμασταν: το ανθρώπινο σώμα παράγει πολύ διαφορετικές οσμές. Μερικοί είναι τυχεροί επειδή ο ιδρώτας τους διαθέτει υψηλότερα επίπεδα από συγκεκριμένες ουσίες, που του δίνουν μια γλυκιά φρουτώδη γεύση, η οποία τελικά απωθεί τα κουνούπια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ουσίες αυτές, οι κετόνες, δεν αρέσουν στα…αιμοβόρα κουνούπια ή, τέλος πάντων, τα παραπλανούν να νομίζουν ότι έχουν να κάνουν όχι με άνθρωπο αλλά με φρούτο, πράγμα που καθόλου δεν τους αρέσει όταν διψάνε για αίμα! Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν αρκετά υψηλότερα επίπεδα κετονών σε σχέση με άλλους κι έτσι τη γλιτώνουν από τα κουνούπια.

Τι γίνεται με τόσους άτυχους -που είναι και οι περισσότεροι- των οποίων ο ιδρώτας έχει λίγες φυσικές κετόνες κι έτσι δεν μπορούν να…προσποιηθούν το φρούτο; Για την περίπτωση αυτή, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ήδη ένα νέο είδος εντομοαπωθητικού, που ψεκάζεται στο δέρμα και θα βοηθήσει όσους τα σώματά τους δεν μυρίζουν γλυκά σαν φρούτο. Οι πρώτες δοκιμές στην Κένυα και τη Βραζιλία, όπου τα κουνούπια δεν αστειεύονται και το τσίμπημά τους μπορεί να μεταδώσει ελονοσία και κίτρινο πυρετό, ήσαν πολύ αποτελεσματικές.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Rothamsted Research και του πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, υπό τον δρα Τζέημς Λόγκαν, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ». Όπως δήλωσε ο τελευταίος, «τα κουνούπια μπορούν να ανιχνεύσουν μια ευρεία γκάμα χημικών ουσιών, που τους βοηθούν να ταυτίσουν κάτι με ένα ανθρώπινο όν. Όσο πιο μεγάλες συγκεντρώσεις κετονών συναντούν απέναντί τους, τόσο παραπλανούνται να νομίσουν ότι δεν έχουν να κάνουν με άνθρωπο». Οι επιστήμονες, μετά από πολλά πειράματα με εθελοντές, έχουν εντοπίσει κυρίως πέντε κετόνες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές στο να απωθούν τα κουνούπια.

Η απώθηση συμβαίνει όχι μόνο αν οι ουσίες αυτές παράγονται φυσικά από κάποιο άνθρωπο και είναι διάχυτες στη μυρωδιά του σώματός του, αλλά και όταν ψεκάζονται στο δέρμα των ατόμων που κανονικά αποτελούν στόχο των κουνουπιών. Οι συγκεκριμένες κετόνες μυρίζουν λιγάκι σαν σάπιο γλυκό φρούτο και λιγάκι σαν καθαριστικό βαμμένων νυχιών. Υπάρχουν πάνω από 3.500 είδη κουνουπιών στον κόσμο, αλλά μόνο καμιά δεκαριά τσιμπάνε τους ανθρώπους για να πιουν το αίμα τους, κυρίως τα θηλυκά κουνούπια που χρειάζονται ενέργεια και πρωτεϊνες για να αναπτύξουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια είναι επίσης υπεύθυνα για τη διάδοση αρκετών σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων, μολυσματικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 700 εκατ. άνθρωποι αρρωσταίνουν από κάποια πάθηση που έχει μεταδοθεί μέσω των κουνουπιών.

 

Τα κουνούπια μάς τσιμπούν ανάλογα με τον ιδρώτα μας! TΗΕ ΤΙΜΕS , Της Ηannah Devlin

Επιστήμονες αναζητούν με ποιο τρόπο τα έντομα επιλέγουν τα θύματά τους

Γιατί κάποιους τους κατατσιμπούν τα κουνούπια, ενώ άλλους τους προτιμούν λιγότερο ή καθόλου; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το «κίνητρο» αυτών των ενοχλητικών εντόμων να επιλέγουν τα θύματά τους βρίσκεται σε ορισμένα χημικά συστατικά του ανθρώπινου ιδρώτα. Τα κουνούπια αναζητούν τη λεία τους σε όσους εμφανίζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των χημικών ουσιών στον ιδρώτα τους ή απλώς ιδρώνουν περισσότερο. «Τα κουνούπια μάς εντοπίζουν με την αίσθηση της όσφρησης, αλλά μέχρι σήμερα ξέραμε πολύ λίγα για το πώς το κάνουν», δηλώνει ο Τζον Κάρλσον, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Η ομάδα του Αμερικανού καθηγητή ανακάλυψε ότι από τους 72 τύπους μυρωδιάς που φτάνουν στις κεραίες των κουνουπιών οι 27 βρίσκονται στον ιδρώτα. Εάν εντοπισθούν οι αισθητηριακοί υποδοχείς που ενεργοποιούνται για να επιλέξουν τα θύματά τους, θα μπορούσε να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση αυτών των ανεπιθύμητων εισβολέων και συνεπακόλουθα για τη μείωση των κρουσμάτων ασθενειών όπως η ελονοσία. Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 500 εκατ. ανθρώπους στις τροπικές ζώνες του πλανήτη, με μοιραία αποτελέσματα για τα 3 εκατ. από αυτούς. Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κάρλσον, «ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως νέους αποτελεσματικούς, φθηνούς και φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους για τον έλεγχο των κουνουπιών». Η έκθεση της επιστημονικής ομάδας του Γέιλ, που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση «Νature», επικεντρώνεται σε ένα είδος κουνουπιού που με ταφέρει την ελονοσία και είναι κοινό στην Υποσαχάρια Αφρική, το Αnopheles Gambiae. Η επιστημονική ομάδα εξέτασε την αντίδραση καθενός από τα 72 αισθητήρια μόρια του οσφρητικού συστήματός του σε 100 διαφορετικές μυρωδιές- από τις πιο κοινές έως αρώματα φρούτων. Αφού οι επιστήμονες εντόπισαν ποιες μυρωδιές προκαλούν την εντονότερη αντίδραση στα κουνούπια και ποια οσφρητικά μόριά τους διεγείρονται, μπορούν ενδεχομένως να βρουν και ποιες μυρωδιές θα τα απομακρύνουν. «Αναζητούμε τις ουσίες που μπολοκάρουν τα αισθητήρια όργανα των κουνουπιών εμποδίζοντάς τα να μας εντοπίζουν», ανέφερε η Άλισον Κάρεϊ, μέλος της ομάδας του καθηγητή Κάρλσον, η οποία εκπονεί το μεταπτυχιακό της στο Γέιλ.

 

Κουνούπια στο αστικό περιβάλλον

Στους Τροπικούς των κουνουπιών (και της διάρροιας)

 

Ουσία απωθεί τις «επιθέσεις» εντόμων! Ζωή χωρίς την ενόχληση των πάσης φύσεως εντόμων, αλλά και χωρίς βλάβη για τα ίδια τα έντομα υπόσχεται η ανακάλυψη μιας ουσίας που αποπροσανατολίζει το οσφρητικό τους σύστημα και τα ξαναστέλνει μακριά μας Η όσφρηση αποτελεί μια αίσθηση βασική για την επιβίωση των κουνουπιών. Τα «κατευθύνει» σε κάθε είδους ζωτική αναζήτηση: της τροφής τους, του «συντρόφου» με τον οποίο θα ζευγαρώσουν και, όσον αφορά τα θηλυκά, του αίματος που θα προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των αβγών τους.

 

Υπάρχουν άνθρωποι «γλυκοαίματοι»; Αυτό που προσελκύει τα κουνούπια από μακριά και τα κάνει να πλησιάζουν προς το θύμα τους είναι οι οσμές. Γι' αυτό οι οσμές των ουσιών που βρίσκονται στον ιδρώτα μας παίζουν τον πρώτο ρόλο για να έλθουν κοντά μας τα έντομα. Κυρίως το βουτυρικό οξύ τα τρελαίνει. Ωστόσο κάποιες έρευνες στην Ιαπωνία (Yohikazu Shirai, στην «Journal of Medical Entomology») έδειξαν ότι κάποια αντισώματα που βγαίνουν με την έκκριση του ιδρώτα στο δέρμα προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια με την οσμή τους και όχι με τη γεύση τους. Ετσι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 έχουν την προτίμηση των αιμοβόρων αυτών πλασμάτων σε σχέση με εκπροσώπους της ομάδας Α. Αρα δεν είναι η γεύση, άρα δεν υπάρχουν άνθρωποι πιο «γλυκοαίματοι», αλλά η ομάδα αίματος παίζει τον ρόλο της.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Γιατί «τσιμπάμε» με τα κουνούπια; ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Μπήκε στην επικαιρότητα από το... παράθυρο, σε μια περίοδο που κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ειδήσεις. Το κουνούπι-τίγρης, δυνάμει φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι πλέον συνώνυμο της ανησυχίας τα καλοκαιρινά βράδια. Μύθος ή αλήθεια;

Είναι για τους περισσότερους ο εφιάλτης των καλοκαιρινών βραδιών, ο απρόσκλητος και ενοχλητικός «επισκέπτης», ο οποίος καταφέρνει να χαλά τη διάθεση ή τον ύπνο του «θύματος», αφού πάντα αφήνει πίσω το στίγμα του. Μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά το κουνούπι έχει τον τρόπο του να κάνει τη... ζημιά.

Στη μάχη κατά των κουνουπιών ρίχνονται κάθε χρόνο μία σειρά από νέα προϊόντα και τεχνικές απώθησής τους, ωστόσο νέα είδη κάνουν την εμφάνισή τους, είδη που έχουν διαφορετικούς τρόπους... επίθεσης και διαφορετικούς ρυθμούς.

Περίπου 3.500 καταγεγραμμένα είδη κουνουπιών... πετούν σε όλο τον κόσμο. Εχουν καταγραφεί κουνούπια σε υψόμετρο 4.300 μέτρων στο Κασμίρ αλλά και σε βάθος 1.160 μέτρων κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα ανθρακωρυχεία της Νότιας Ινδίας.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 57 είδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι «τουρίστες», αυτά δηλαδή που έρχονται από άλλες χώρες, ωστόσο ο αριθμός τους είναι μικρός.
Τα βασικότερα γένη κουνουπιών στη χώρα μας είναι τα aedes, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και μπορεί να γίνουν φορείς ιών, όπως η εγκεφαλίτιδα, τα culex, το λεγόμενο και αστικό κουνούπι, αφού του αρέσουν οι... πόλεις, αλλά και το γένος ανωφελές (anopheles), που μπορεί να μεταδώσει την ελονοσία. «Κάθε γένος έχει φυσικά πολλά είδη κουνουπιών και σε κάθε περιοχή συναντά κανείς και διαφορετικά είδη.
Για παράδειγμα, σε περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμιο, μπορεί κανείς να συναντήσει το κουνούπι aedes aegypti, ή αλλιώς "κουνούπι των αεροδρομίων", το οποίο ενδέχεται να είναι φορέας του ιού της ελονοσίας ή του δάγκειου πυρετού» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο εντομολόγος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Παναγιώτης Πετράκης.  

Της Κορεας. Συναγερμός έχει σημάνει αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ιταλία, αφού μετά το κουνούπι-τίγρη, τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή του ένα νέο είδος, το κορεάτικο κουνούπι. «Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε καταγράψει την εμφάνιση του συγκεκριμένου αυτού είδους» προσθέτει ο κ. Πετράκης.
Αντίθετα, τη χώρα μας αναστατώνει τις τελευταίες εβδομάδες το κουνούπι-τίγρης (Aedes Albopictus), το οποίο είναι εν δυνάμει φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου. «Το κουνούπι-τίγρης μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, πλέον, όμως, έχει εδραιωθεί. Εχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα άλλα κουνούπια.
Πετάει, για παράδειγμα, πιο αργά το πρωί - τα κοινά κουνούπια πετούν γύρω στις 5 με 7 το πρωί - αλλά και πιο νωρίς το απόγευμα - τα περισσότερα κουνούπια πετούν με το που πέσει ο ήλιος μέχρι περίπου τις 10 το βράδυ. Είναι, δε, ιδιαίτερα επικίνδυνα από το σούρουπο ώς το ξημέρωμα. Αυτό το διαφορετικό ωράριο είχε κάνει παλαιότερα κάποια σχολεία στην Αλμπουκέρκι των ΗΠΑ να ανοίγουν πιο αργά τα σχολεία, μετά τις 11 το πρωί, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα έκανε... βόλτες το κουνούπι -τίγρης» συμπληρώνει ο εντομολόγος κ. Πετράκης. Υπογραμμίζει δε πως το κουνούπι-τίγρης καταφέρνει 48 τσιμπήματα το λεπτό.

Σχέδιο εξόντωσης με μετάλλαξη αντί εντομοκτόνων

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τα ελκύουν τα καλλυντικά, τα διώχνει η λεβάντα

Τα κουνούπια μόνο τυχαία δεν επιλέγουν τα υποψήφια... θύματά τους. Ερευνες έχουν δείξει πως τα ενοχλητικά έντομα έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα της ανθρώπινης αναπνοής και από τη θερμότητα που εκπέμπει ο καθένας. Πόλος έλξης είναι επίσης τα σκούρα χρώματα, γι' αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν δεν θέλουμε να διευκολύνουμε τη δουλειά των κουνουπιών καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα σκούρα χρώματα στα ρούχα. Επίσης και τα αρώματα, τις κρέμες σώματος ή ακόμη και τα καλλυντικά προϊόντα μετά το ξύρισμα.

Στον αντίποδα, εντομοαπωθητικά, ανεμιστήρες και λεβάντα «ρίχνονται» στη μάχη κατά των κουνουπιών. Οπως τονίζει η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο ΑΠΘ Ματθίλδη Σαββοπούλου - Σουλτάνη, τα διάφορα εντομοαπωθητικά, ακόμη και οι κουνουπιέρες στα κρεβάτια, είναι όπλα στον πόλεμο με τα κουνούπια. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη συστηματική χρήση εντομοαπωθητικών. Για όσα περιέχουν την ουσία DEET, καλό είναι να προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 30%-50% για ενηλίκους και 10%-30% για παιδιά. Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά επίσης βοηθούν αφού, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μειώνουν τη θερμοκρασία και απομακρύνουν τις ουσίες και τις οσμές του σώματος που προσελκύουν τα κουνούπια.

«Το πρόβλημα με τα κουνούπια μπορούμε να το δημιουργήσουμε και εμείς οι ίδιοι αν δεν προσέξουμε. Εάν για παράδειγμα αφήνουμε στάσιμα νερά στο πιατάκι της γλάστρας» συμπληρώνει. Υπάρχουν, βέβαια, και οι παραδοσιακοί - οικολογικοί τρόποι. Οπως η λεβάντα που έχει απωθητική δράση.

ΚΟΡΥΦΗ

Κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό  ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

Δεν μεταδίδουν τη νόσο εμποδίζοντας την εξάπλωσή της Με τη βοήθεια ενός βακτηρίου αυστραλοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κουνούπια ανθεκτικά στον δάγκειο πυρετό. Όπως αναφέρουν με σχετική δημοσίευσή τους οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μόνας στην επιθεώρηση «Nature», η απελευθέρωση των συγκεκριμένων κουνουπιών στη φύση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της μετάδοσης της θανατηφόρας νόσου.

Βιολογική επίθεση στον δάγκειο πυρετό Συγκεκριμένα, οι ερευνητές «μόλυναν» με το βακτήριο Wolbachia περισσότερα από 2.500 έμβρυα του είδους Aedes aegypti, το οποίο αποτελεί τον βασικό φορέα του δάγκειου πυρετού.

Μετά την εκκόλαψη τους τα κουνούπια τρέφονταν με αίμα μολυσμένο από τους ιούς που προκαλούν την τροπική ασθένεια. Οι ειδικοί παρόλα αυτά διαπίστωσαν ότι κανένα από τα έντομα δεν έγινε τελικά φορέας τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, δύο είναι οι πιθανές θεωρίες για τις οποίες τα κουνούπια εμφάνισαν αντοχή στη νόσο: είτε το βακτήριο Wolbachia ενίσχυσε το ανοσοποιητικό των εντόμων τόσο ώστε να τα προστατεύει από αυτήν, είτε το βακτήριο εμπόδιζε τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό τους. Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί την δεύτερη σε κατάταξη μεταδιδόμενη από έντομα τροπική ασθένεια στον πλανήτη, μετά την ελονοσία. Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άτομα πεθαίνουν από τον δάγκειο πυρετό, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο.

Έλεγχος των «άγριων» πληθυσμών Ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό της μετάδοσης του δάγκειου πυρετού είναι ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών. Έτσι οι επιστήμονες τον περασμένο Ιανουάριο, απελευθέρωσαν στη φύση σχεδόν 300.000 κουνούπια ανθεκτικά στη νόσο σε περισσότερα από 370 σημεία της νοτιοανατολικής Αυστραλίας.

Παρατήρησαν ότι μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών, το σωτήριο βακτήριο Wolbachia είχε μεταδοθεί επιτυχώς και στον υπόλοιπο πληθυσμό των κουνουπιών. Στόχος των ειδικών τώρα είναι να λάβουν την πολυπόθητη έγκριση για την απελευθέρωση των ανθεκτικών κουνουπιών στις «κόκκινες» περιοχές της νόσου, όπως το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Βραζιλία, για να μελετήσουν κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού μετάδοσής της.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: ΑΠΛΕΣ ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ

Συναγερμός για τα κουνούπια Ανησυχία για τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας

 

Τσίμπημα κουνουπιού σε κοντινή λήψη (Video) Έχουν όλο το καλοκαίρι μπροστά τους και είναι διψασμένα για αίμα… Δείτε το τσίμπημα του κουνουπιού όπως δεν το έχετε ξαναδεί σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό video!

 

Τσίμπημα είναι, θα περάσει

 

Αποτελεσματικότερα αντικουνουπικά Εξουδετερώνουν την ικανότητα των κουνουπιών να οσμίζονται το διοξείδιο του άνθρακα για να εντοπίσουν τους ανθρώπους Το διοξείδιο του άνθαακα που εκλύουν οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα με την εκπνοή χρησιμεύει ως «οδηγός» για τα θηλυκά κουνούπια που αναζητούν την τροφή τους. Το οσμίζονται από μακριά συλλαμβάνοντας τις απειροελάχιστες διαφορές της συγκέντρωσης του αερίου στην ατμόσφαιρα και το χρησιμοποιούν ως «πυξίδα» για να κατευθυνθούν προς το θύμα τους.  

 

Οδηγίες-ασπίδα στα τσιμπήματα του καλοκαιριού
Επειδή τώρα το καλοκαίρι στην εξοχή «κινδυνεύουμε» από κουνούπια (μολυσμένα ή όχι), αλλά και από διάφορα άλλα έντομα που μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες, καλό είναι να γνωρίζουμε τις οδηγίες που δίνει για προστασία το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας:

 

Koυνούπια και σκνίπες: προσοχή στην δερματική λεϊσμανίαση  Αγαπημένο τους μέρος είναι το νερό γενικά. Πιθανότατα θα τα συναντήσετε σε πισίνες, λίμνες και λιμνάζοντα ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σας έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες και στο σπίτι σας, ιδίως τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού

 

Πως μπορείτε να προστατευθείτε από τα κουνούπια
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών. Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Οι ανεμιστήρες, ιδίως οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων.
- Καλό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

 

Κράτα μακριά τα κουνούπια με φυσικούς τρόπους  Από τη Ζωή Κίττα 

Ένα από τα βασικά προβλήματα που έρχεται μαζί με τη ζέστη και το καλοκαίρι είναι -δυστυχώς- τα κουνούπια. Εκτός από ενοχλητικά, τα μικροσκοπικά αυτά έντομα μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την υγεία σου αφού μεταφέρουν ένα σωρό μικρόβια. Παράλληλα, το ίδιο επικίνδυνα μπορεί να αποβούν τα χημικά σκευάσματα που προτείνονται ως απωθητικά. Μην ανησυχείς όμως. Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς από τα κουνούπια χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Πρόληψη προ πάντων. Τα κουνούπια, ως γνωστόν, αγαπούν το νερό και ειδικά το στάσιμο. Οπότε, βασικό στοιχείο για την προστασία σου ενάντια στα ενοχλητικά έντομα, είναι να φροντίσεις ώστε να μην υπάρχουν κοντά σου ύποπτες εστίες τέτοιου είδους.

Η κλασική κουνουπιέρα. Το γνωστό λεπτό διχτάκι που μπαίνει πάνω από τα κρεβάτια -ειδικά των μικρών παιδιών, μπορεί όντως να λειτουργήσει ευεργετικά κρατώντας μακριά τα ενοχλητικά έντομα. Όμως, προσοχή. Γιατί αν κατά λάθος κλείσεις μέσα έστω και ένα τόσο δα κουνουπάκι... την πάτησες.

Σιτρονέλα (ή Κιτρονέλλα). Κυκλοφορεί στο εμπόριο ως φυσικό έλαιο και καλό είναι να το χρησιμοποιήσεις έτσι, χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργσία. Προσοχή όμως. Επειδή είναι υπερβολικά συμπυκνωμένο, αρκεί μία μόνο σταγονίτσα και η "δουλειά" σου θα γίνει. Μην ξεχαστείς και... λουστείς με αυτό! Θα μυρίζεις έτσι μια ζωή και διόλου απίθανο, εκτός από κουούπια να μην σε πλησιάζει άνθρωπος, γενικότερα.

Λεβάντα. Κι όμως, οι εντομοαπωθητικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού δεν εξαντλούνται στον... σκώρο. Χρησιμοποίησε το άνθος του και τρίψε με αυτό το σώμα σου, ή βάλε λίγο από το έλαιο στις αρθρώσεις, όπως κάνεις με το άρωμα. Και μετά πες αντίο στα κουνούπια!

Βανίλια. Μια ακόμη μυρωδιά που δεν αντέχουν οι κώνωπες -αλλά και άλλα έντομα επίσης- είναι βανίλια. Η καθαρή βανίλια. Ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και με τη λεβάντα και κυκλοφόρησε ανέμελη όλη μέρα.

Σκόρδο. Τώρα, εδώ υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα, αλλά, αν εσύ η ίδια το αντέχεις, θα σε θωρακίσει αρκετά απέναντι στα μικροσκοπικά αιμοσταγή έντομα. Μπορείς να τρίψεις λίγο σε σημεία του σώματός σου, ή να μασήσεις λίγο έτσι ώστε να βγει η μυρωδιά από τους πόρους του. Τραβηγμένο, αλλά αποτελεσματικό...

Κάν' το μόνος σου. Αγόρασε ένα πλαστικό μπουκάλι για ψεκαστήρα και γέμισε το μισό με νερό, ενώ το άλλο μισό με διάλυμα Λιστερίνης για το στόμα. Ψέκασε επάνω σου και δεν θα έχεις να φοβηθείς τίποτα...

Πλατύφυλλος βασιλικός. Βάλε σε ένα μπολάκι φύλλα βασιλικού και τρίψτα λίγο μόνα τους, αρχικά, για να "βγει" το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακάτεψε απαλά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σκεύασμα αυτό με δύο τρόπους: ή άφησέ το απλά δίπλα σου να λειτουργήσει απωθητικά από μόνο του, ή άλειψε λίγο επάνω στα γυμνά άκρα σου. Μην τρομάζεις, η μυρωδιά δεν είναι τόσο βαριά όσο τη φαντάζεσαι. Και εννοείται, ότι αν ο βασιλικός δεν είναι πλατύφυλλος τη δουλειά του θα την κάνει και πάλι!

Φύσα αεράκι, φύσαγε... Ο άνεμος κρατά μακριά τα κουνούπια, τα οποία είναι πολύ αδύναμα για να πετάξουν κόντρα, ακόμη και σε λίγα μποφόρ. Αν λοιπόν το πράγμα παραπάει και δεν αντέχεις άλλο κάποια νύχτα με τρελή ζέστη, βγάλε τον ανεμιστήρα στο μπαλκόνι (!) και δημιούργησε το δικό σου... τυφώνα! Όπως καταλαβαίνεις βέβαια, αυτή η λύση δεν είναι και για χόρταση, αφού ο ανεμιστήρας καίει ρεύμα και το ρεύμα καίει την τσέπη σου!

 

8 Εύκολα tips για να διώξετε μακριά τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα !

Το βασικό και πιο ενοχλητικό έντομο είναι το κουνούπι.

σας παρουσιάσοaltυμε 8 φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια και να έχετε ευχάριστους και χορταστικούς ύπνους δίχως φαγούρες. Πέρα από τα κουνούπια όμως το καλοκαίρι εμφανίζονται και μερικά ακόμα ενοχλητικά έντομα. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τρόπους να κρατήσετε όλα αυτά τα ενοχλητικά έντομα μακριά σας!

1. Μια κορυφαία λύση για να διώξετε μακριά σφήκες είναι να πάρετε ένα λεμόνι και να τοποθετήσετε μέσα σου σκελίδες από μπαχαρικά.

alt2. Το Babyoil ειναι εξαιρετική επιλογή για να διώχνετε μακριά τα κουνούπια!

3. Κάψτε φύλλα φασκόμηλου και θα κρατήσετε μακριά αρκετά ενοχλητικά έντομα!

4. Φτιάχνοντας την παρακάτω κατασκευή μπορείτε να φτιάξετε μια εξαιρετική παγίδα για διάφορα έντομα.

5. Ρίχνοντας κανέλα σε διαδρόμους όπου πάνε μυρμύγκια μπορείτε να τα διώξετε μακριά!

6. Φυτεύοντας σκόρδα στην αυλή σας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε απο διάφορα ενοχλητικά έντομα.

7. Ρίχνοντας υγρό σαπούνι για τα πιάτα σε νερό θα διώξει μακριά τα κουνούπια.

8. Τα κεριά με άρωμα πορτοκάλι θα σας κρατήσουν μακριά επίσης αρκετά ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού!

 

 

Τα πρώτα στρώματα ήταν αντικουνουπικά

 

tech -Αντικουνουπικό

ΕΝΤΑΞΕΙ! Τα έχουμε δει όλα στον Ιστό, είδαμε και τούτο: το http://anti-mosquito.blinkweb.com είναι ένα πρόγραμμα που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν και -απ' ό,τι ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία- εκπέμπει κάποιους ήχους που ακούν τα κουνούπια και φεύγουν μακριά από τους υπολογιστές σας (και εννοείται, και από εσάς που δουλεύετε σε αυτούς). Ενα διαδικτυακό αντικουνουπικό, δηλαδή, για να μη χρησιμοποιείτε ούτε σιτρονέλες ούτε τα ειδικά πατς ούτε τίποτα. Ο δε ήχος που εκπέμπει το pc σας δεν είναι κάτι εκνευριστικό για τα αυτιά σας, για την ακρίβεια ούτε που θα τον αντιληφθείτε. Σε αντίθεση με τα εκνευριστικά έντομα που -κατά την εταιρεία- δεν τον αντέχουν. Δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε και -σε κάθε περίπτωση- αν δείτε πως οι φτερωτοί καμικάζι δεν καταλαβαίνουν από tech αντικουνουπικά, μπορείτε πάντα να στραφείτε στις παραδοσιακές και δοκιμασμένες μεθόδους. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πώς να φτιάξετε εύκολα φυσικά αντικουνουπικά από Ελευθερία Ιωαννίδου

To καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί με αυτό η επέλαση των κουνουπιών! Για να τα απωθήσετε μπορείτε, βέβαια, να βρείτε στο εμπόριο πολλά προϊόντα που υπόσχονται αντικουνουπική προστασία, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που ίσως είναι προτιμότερο να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας και κυρίως με το δέρμα του παιδιού. Οι παρακάτω "αντικουνουπικές συνταγές" κατασκευάζονται εύκολα στο σπίτι με απλά υλικά και θα εξασφαλίσουν τόσο οικονομία όσο και... καλύτερη υγεία για όλη την οικογένεια!

Φυσικό αντικουνουπικό για το σώμα

Υλικά:

60 ml φυτικό έλαιο τζοτζόμπα ή αμυγδαλέλαιο ή καρύδας
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτος
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρος
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο πράσινο τσάι
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
2-3 κάψουλες βιταμίνη Ε

Παρασκευή:

Βάλτε το φυτικό έλαιο και τα αιθέρια έλαια σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι. Ανακινείστε και προσθέστε τη βιταμίνη Ε. Έτοιμο το αντικουνουπικό, με το οποίο ψεκάζεστε όποτε επιθυμείτε μέσα στη μέρα.

Αντικουνουπική λοσιόν για παιδιά

Υλικά:

1/3 φλ. λάδι καρύδας
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα ή μέντα

Εκτέλεση:

Αναμείξτε τα υλικά και απλώστε το μείγμα πάνω στα χέρια και στα πόδια των παιδιών. Η λοσιόν είναι ιδανική για το ευαίσθητο δερματάκι τους και θα τα προστατέψει από τους ανεπιθύμητους εισβολείς!

Αντικουνουπικό ως σπρέι χώρου

Υλικά:

2 κ.σ. οινόπνευμα των 95 βαθμών
90 γρ. αποσταγμένο νερό
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα μπουκάλι με σπρέι των 100 ml. το οινόπνευμα προσθέτοντας μετά τα αιθέρια έλαια και τέλος το νερό. Κλείστε το μπουκάλι και ανακινείστε καλά. Το συγκεκριμένο αντικουνουπικό προορίζεται για κλειστούς χώρους. 

Αντικουνουπικό λάδι σώματος

Υλικά:

1 κ.σ. φύλλα δάφνης
1 κ.σ. φύλλα ευκαλύπτου ή θυμάρι
2 κ.σ. φύλλα δεντρολίβανο
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
2 κ.σ. φύλλα δυόσμου η μέντα
Φυτικό έλαιο (καρύδας, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο)
2 κάψουλες βιταμίνη Ε

Εκτέλεση:

Αλέστε τα φυτά και βάλτε τα σε ένα βάζο καλύπτοντάς τα με ένα από τα παραπάνω φυτικά λάδια. Βάλτε το βάζο σε μπεν μαρί. Ζεστάνετε το σκεύος με το βαζάκι στους 70 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου. Κλείστε την θερμοκρασία και αφήστε το σκεύος με το βαζάκιπάνω στην εστία να κρυώσει. Σουρώστε το μείγμα και προσθέστε τη βιταμίνη Ε, βάζοντας το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι. Αλείψτε με αυτό το σώμα σας πριν βγείτε έξω!

Αντικουνουπική – ενυδατική κρέμα

Υλικά:

1 κρέμα με πανθενόλη
Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εκτέλεση:

Πάρτε από το φαρμακείο ένα σωληνάριο με κρέμα που περιέχει πανθενόλη. Αδειάστε την όλη ή ένα μέρος της σε ένα βαζάκι. Κατόπιν προσθέστε τόσες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, ώστε η κρέμα να έχει έντονη μυρωδιά. Είναι ιδανική για τις απογευματινές – βραδινές ώρες, μετά την έκθεση στον ήλιο και την θάλασσα, καθώς καταπραΰνει, ενυδατώνει και απωθεί τα κουνούπια.

Αντικουνουπικό σπρέι σώματος

Υλικά:

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλα
3-4 κ.γ. βότκα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι

Εκτέλεση:

Αναμείξτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε με επιμέλεια το σώμα! Το σπρέι είναι ιδανικό για να απωθήσετε τα κουνούπια όλες τις ώρες. 

 

Αναχαιτίστε τα κουνούπια φυσικά ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ

Αυτό το καλοκαίρι ξεχνάμε το «φιδάκι» και απωθούμε τα κουνούπια με φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους. Είναι οι πιο ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες, καθώς μας αναγκάζουν να φοράμε μακριά μανίκια, παντελόνια, ακόμη και κάλτσες για να τους αποφύγουμε. Ο λόγος φυσικά για τα κουνούπια, τα οποία πλέον πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας. Το Vita, με τη βοήθεια της αρωματοθεραπεύτριας κ. Πόπης Κανά, προτείνει τρόπους να προστατευτούμε από τα τσιμπήματά τους με φυσικούς τρόπους, κυρίως με τη σωστή επιλογή και χρήση των αιθέριων ελαίων. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες που ακολουθούν, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλαπλό όφελος, μια και θα απαλλαχθούμε από τα κουνούπια, αλλά και από τα περισσότερα ενοχλητικά έντομα, όπως οι μύγες και οι σκνίπες.
’μυνα σώματος
Λάδι Εάν η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε ένα έλαιο με χημικά συστατικά από το φαρμακείο δεν μας δελεάζει, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λάδι για το σώμα με φυσικά συστατικά. Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο (έλαιο βάσης), ρίχνουμε 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 7 σταγόνες γεράνι και 4 σταγόνες βασιλικό. Το μείγμα που θα παρασκευάσουμε είναι αρωματικό και όσοι το χρησιμοποιούν κάνουν με ευχαρίστηση επάλειψη στο σώμα τους. Συνιστάται η εφαρμογή του ιδιαίτερα στα σημεία που προτιμούν τα κουνούπια, όπως οι αστράγαλοι και οι καρποί των χεριών.
Κρέμα Όσοι προτιμούν την επάλειψη με κρέμα και όχι με λάδι είναι δυνατό να παρασκευάσουν μόνοι τους τη δική τους αντικουνουπική κρέμα. Αρχικά πρέπει να προμηθευτούν μια ουδέτερη κρέμα από το φαρμακείο. Πρόκειται για κρέμες που δεν έχουν δραστικά ή αρωματικά συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την παρασκευή ενός εντομοαπωθητικού μείγματος. Σε 30 γρ. κρέμα, λοιπόν, προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 3 σταγόνες κέδρο και 3 σταγόνες βασιλικό. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά -ιδανικά χρησιμοποιούμε το αναδευτήρι για την παρασκευή κρύου καφέ- προκειμένου να διαλυθούν τα αιθέρια έλαια στο μείγμα. Να σημειωθεί ότι τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή με το δέρμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Επομένως, είναι σημαντικό να διαλυθούν καλά στο μείγμα. Στη συνέχεια, βάζουμε την κρέμα σε ένα βαζάκι και τη χρησιμοποιούμε όποτε είναι απαραίτητο. Το πλεονέκτημα της κρέμας σε σύγκριση με το λάδι είναι ότι απορροφάται από το δέρμα και δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.
Αρώματα στο μπαλκόνι
Ο λύχνος Στους εξωτερικούς χώρους, όπως το μπαλκόνι και η αυλή, θα μας φανεί χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος. Πρόκειται για ένα δοχείο το οποίο γεμίζουμε με νερό, κάτω από το οποίο υπάρχει μια υποδοχή για ένα κεράκι ρεσό. Ανάλογα με το μέγεθος της βεράντας και τον αριθμό των ατόμων, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους από έναν αρωματικούς λύχνους. Τα αιθέρια έλαια που θα μας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση αυτή είναι η σιτρονέλα (10 σταγόνες) και ο βασιλικός (10 σταγόνες), δηλαδή δύο από τα πιο δυνατά εντομοαπωθητικά έλαια. Μόλις τα ρίξουμε στο νερό του λύχνου, ανάβουμε το ρεσό και αφήνουμε το άρωμα να διαχυθεί στον χώρο και να δράσει.
Οι γλάστρες Εκτός από τα αιθέρια έλαια των φυτών, τα ίδια τα φυτά, όπως ο βασιλικός και η λεβάντα, έχουν εντομοαπωθητική δράση. Διόλου τυχαία, παλαιότερα μια γλάστρα με βασιλικό κοσμούσε πάντα τα παράθυρα και τις αυλές των σπιτιών. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε την αντικουνουπική «άμυνα» του σπιτιού μας, μπορούμε να βάλουμε στο μπαλκόνι μας φυτά όπως ο βασιλικός, η λεβάντα και το γεράνι. Επιπλέον, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα φυσικό αντικουνουπικό με βασιλικό και ξίδι. Αρκεί να πάρουμε λίγα φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλου), να τα κοπανήσουμε στο γουδί ώστε να αναδυθεί το άρωμά τους, και στη συνέχεια να ρίξουμε λίγο ξίδι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ στον χώρο που βρισκόμαστε.
Λεβάντα στο παιδικό δωμάτιο
Το αρωματικό έλαιο που συνιστάται για το δωμάτιο του παιδιού είναι η λεβάντα, επειδή έχει ευχάριστη μυρωδιά και δυνατή εντομοαπωθητική δράση. Μπορούμε να ρίξουμε 10 σταγόνες στον αρωματικό λύχνο και να το αφήσουμε να αρωματίσει τον χώρο ή να παρασκευάσουμε ένα σπρέι για να ψεκάσουμε τον χώρο. Για το σπρέι, ρίχνουμε 10 σταγόνες λεβάντα σε ένα κουταλάκι βότκα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε 100 ml απιονισμένο νερό (το νερό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα). Κατόπιν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπουκαλάκι για σπρέι και ψεκάζουμε όλο το παιδικό δωμάτιο.
Με τον λύχνο στο σαλόνι
Για το σαλόνι και το καθιστικό θα μας φανεί χρήσιμος ο αρωματικός λύχνος, στον οποίο θα ρίξουμε εντομοαπωθητικά αιθέρια έλαια που μας αρέσουν. Το γεράνι και η μέντα έχουν ωραία μυρωδιά και αποτελούν καλή επιλογή. Προσθέτοντας και αιθέριο έλαιο κανέλας, «σπάμε» τη δυνατή μυρωδιά των άλλων δύο και η μυρωδιά γίνεται πιο ελαφριά και ευχάριστη. Εάν π.χ. το μπολ του αρωματικού λύχνου χωράει 200 ml νερό, τότε ρίχνουμε μέσα 10 σταγόνες συνολικά από τα παραπάνω αιθέρια έλαια (γεράνι, μέντα και κανέλα). Εάν ο λύχνος είναι μικρότερης χωρητικότητας, π.χ. 100 ml, θα βάλουμε 6 σταγόνες συνολικά.
Κρατώντας τα κουνούπια μακριά
Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς (τα κουνούπια ελκύονται από τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα). Επίσης, ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επίσης, δεν βάζουμε αρώματα.
Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες, ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και στο καρότσι, και τις ελέγχουμε τακτικά για τρύπες.
Στο σπίτι τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
Φροντίζουμε ώστε στην αυλή ή στη βεράντα να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζει, επειδή αυτά τα υποτυπώδη «έλη» τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης. Ανανεώνουμε καθημερινά το νερό στα βάζα και αδειάζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού αποτελεί εν δυνάμει χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών. Γι’ αυτό, προτιμούμε να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες.
Κουρεύουμε το γρασίδι και τις φυλλωσιές, επειδή στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
Το σκόρδο θεωρείται παραδοσιακά εντομοαπωθητικό, αλλά η δράση του αυτή δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Επιπλέον, δεν αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο για να διώξουμε τα κουνούπια, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι τα μόνα που θα απωθήσουμε! Οι τολμηροί, πάντως, μπορούν να μασήσουν μια σκελίδα σκόρδο ή να τρίψουν λίγο σκόρδο στους αστραγάλους και τους καρπούς των χεριών τους.
Μπορούμε να κρεμάσουμε στα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες) μικρά πουγκιά από τούλι, μέσα στα οποία θα βάλουμε φύλλα δάφνης.
Καταφεύγουμε στους ανεμιστήρες. Ιδιαίτερα εκείνοι της οροφής, δυσχεραίνουν την προσέγγιση των εντόμων. Όσο για τα κλιματιστικά, βοηθούν, επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
Προτιμούμε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους, επειδή προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
Οχ, με τσίμπησε
Σε περίπτωση που ΅ας τσι΅πήσουν τα κουνούπια, εάν δεν θέλου΅ε να καταφύγου΅ε στην κλασική λύση της επάλειψης ΅ε ξίδι, ΅πορού΅ε να ετοι΅άσου΅ε ένα ανακουφιστικό ΅είγ΅α ΅ε αιθέριο έλαιο ΅έντας. Για να το παρασκευάσου΅ε, βάζου΅ε σε 30 γρ. κρέ΅α ή ζελέ αλόης (πωλούνται στα φαρ΅ακεία) 18 σταγόνες αιθέριο έλαιο ΅έντας. Ανακατεύου΅ε καλά το ΅είγ΅α για να διαλυθεί το αιθέριο έλαιο και κάνου΅ε επάλειψη στο ερεθισ΅ένο ση΅είο που ΅ας τσί΅πησε το κουνούπι.
Φτιάχνοντας εντομοαπωθητικό κερί
Ένα κερί με άρωμα σιτρονέλας μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά των ενοχλητικών εντόμων του καλοκαιριού. Μπορούμε μάλιστα να το φτιάξουμε μόνοι μας. Τα απαραίτητα υλικά είναι κερί σε κομμάτια (παραφίνη), που πωλείται π.χ. σε καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη, ή μερικά κομμάτια από χρησιμοποιημένα κεριά που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί και το χύνουμε σε ένα μεταλλικό ή πλαστικό καλούπι (π.χ. κύπελλο). Λίγο πριν πήξει, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας και περνάμε το φιτίλι (το πιο βασικό υλικό) από μια τρύπα στο κάτω μέρος του καλουπιού. Ένα ξυλάκι από σουβλάκι θα μας βοηθήσει να περάσουμε και να στηρίξουμε το φιτίλι.
Τα αντικουνουπικά βραχιόλια
Η τελευταία ΅όδα στη ΅άχη κατά των κουνουπιών είναι τα εντο΅οαπωθητικά βραχιόλια. Συνήθως πρόκειται για βραχιόλια σιλικόνης που αναδίδουν για κάποιο χρονικό διάστη΅α άρω΅α αιθέριων ελαίων, όπως η σιτρονέλα, το οποίο απωθεί τα κουνούπια.


Δήγματα Εντόμων

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Φτιάξτε φυσικό εντομοαπωθητικό λάδι

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε πρόβλημα με τσιμπήματα από διάφορα έντομα και κυρίως από κουνούπια. Μια φυσική προστασία είναι τα αιθέρια έλαια Σιτρονέλλας, βασιλικού, μελισσόχορτου, αρμπαρόριζας, ευκάλυπτου λεμονάτου, δεντρολίβανου, λεβάντας, μαντζουράνας, αψιθιάς, θυμαριού, δυόσμου, μέντας. Επειδή τα αιθέρια έλαια σκέτα στο σώμα μας μπορεί να είναι επικίνδυνα, φτιάξαμε ένα λάδι που τα περιέχει σε πολύ μικρές αναλογίες(εντελώς ακίνδυνο). Συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε ως βασικό λάδι το αμυγδαλέλαιο, που απορροφάται γρήγορα και παράλληλα θρέφει την επιδερμίδα, ως βασικό αιθέριο έλαιο την σιτρονέλλα κ το βασιλικό, καθώς και εκχυλίσματα βοτάνων σε βιολογικό(μη πιστοποιημένο) extra παρθένο ελαιόλαδο.

Το λαδάκι μας απωθεί κουνούπια, σκνίπες, ψείρες, ψύλλους και τα περισσότερα ενοχλητικά έντομα. Επιπλέον έχει και θεραπευτική, ανακουφιστική δράση, κυρίως λόγου του σπαθόλαδου που περιέχει(καταπραΰνει την φαγούρα). Δηλαδή αν σας έχουν τσιμπήσει ήδη κουνούπια και βάλετε μετά το αντικουνουπικό, θα ανακουφιστείτε και δεν θα ξύνεστε. Όταν αλείβεστε με αντικουνουπικό, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να ψεκάσετε όλο σας το σώμα. Αρκεί ένα πάτημα του σπρέι σε ορισμένα σημεία του σώματος και κυρίως στις φλέβες του καρπού, λαιμού, αστράγαλου και πίσω από τον αγκώνα και το γόνατο. Αν βρεθείτε βέβαια σε βάλτο ή πέσετε πάνω σε σμήνος από πεινασμένα κουνούπια ή είστε νοστιμοαίματοι για τα κουνούπια, δεν γλιτώνετε το λούσιμο με το αντικουνουπικό.

Αν δεν σας αρέσουν τα λάδια μπορείτε να προστατευθείτε με τα ίδια τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω. Τρίψτε στο σώμα σας φρέσκα φύλλα βασιλικού, μέντας, αρμπαρόριζας, μελισσόχορτου κλπ και έχετε προστασία για αρκετά λεπτά(δυστυχώς αυτός ο τρόπος δεν διαρκεί πολύ). Μια άλλη συνταγή είναι τα ίδια βότανα και αιθέρια έλαια σε μείγμα με καθαρό φαρμακευτικό οινόπνευμα(λοσιόν).

Να σας δώσουμε και μερικές πληροφορίες για την σιτρονέλλα, που δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα. Φύεται στην Ιάβα, Σρι-Λάνκα, Κεϋλάνη, Ταϋλάνδη, Ινδία, αλλά και στη Νέα Γουϊνέα, Αργεντινή και αλλού. Υπάρχουν πάνω από 50 είδη σιτρονέλλας, αλλά το αιθέριο έλαιο της προκύπτει μόνο από δύο. Έχει επιπλέον φαρμακευτική δράση σε αρθρίτιδα, πυρετό, ημικρανίες, γρίπη, παθήσεις πεπτικού κ.α., είναι τονωτική, αντιμικροβιακή, αντισηπτική και έχει ευρεία χρήση στην αρωματοποιΐα και την μαγειρική.

 

Πώς να μη σας τσιμπήσει ούτε ένα κουνούπι!

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί με αυτό ήρθαν και τα κουνούπια! Βάλτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο τα κατάλληλα φυτά! Δενδρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, δυόσμος, λεμονόχορτο, ευκάλυπτος, λεβάντα, σκόρδο, γεράνι, μελισσόχορτο, κρεμμύδια, θυμάρι, καλέντουλα και καλαμίνθη, θα δημιουργήσουν μία προστατευτική περίμετρο που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά.

Αν δεν έχετε χώρο για φυτά, τα αιθέρια έλαια θα κάνουν την ίδια δουλειά!
Επίσης μπορείτε να κάψετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω αποξηραμένα βότανα.
Χρησιμοποιείστε αιθέρια έλαια
Διαλύστε αιθέρια έλαια από τα παραπάνω φυτά σε νερό ή νερό και οινόπνευμα και ψεκάστε τους τοίχους και τα φυτά εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού κάθε 15-20 μέρες.
Αυξήστε την πρόσληψη σε βιταμίνη Β1. Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β1 έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τα κουνούπια από το να σας τσιμπήσουν.
Αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε κάλιο. Έχει αποδειχθεί πως το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο (μπανάνες) έλκει τα κουνούπια.
Αποφεύγετε τα σκούρα ρούχα. Σύμφωνα με έρευνα τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα ρούχα, άρα καλό θα είναι να προτιμάτε τις ανοιχτές αποχρώσεις.
Αξιοποιείστε τις μυρωδιές που απωθούν τα κουνούπια, ξίδι και σκόρδο είναι πρώτα στη λίστα!
Φτιάξτε το προσωπικό σας αντικουνουπικό!
Προσθέστε 7-10 σταγόνες αιθέρια έλαια σε 2 κουταλιές της σούπας από φυτικό έλαιο και αναμείξτε τα. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα αιθέρια έλαια είναι αρκετά ισχυρά και θα πρέπει πρώτα να δοκιμάζονται σε ένα μικρό σημείο του σώματος, για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Προστατέψτε καρπούς και αστραγάλους.
Πρόκειται για αγαπημένα σημεία των κουνουπιών. Φρέσκος δυόσμος, βασιλικός, μελισσόχορτο ή λίγες σταγόνες από το προσωπικό σας αντικουνουπικό σε αυτά τα σημεία θα αποτρέπει την «επιδρομή».
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΕΛΟΝΟΣΙΑ

 

Κουνουπιέρες ζωής!

655.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαναν στην Αφρική εξαιτίας της ελονοσίας το 2010.

850.000 παιδιά διασώθηκαν τη δεκαετία 2001-2010 χάρη στη χρήση κουνουπιέρας εμποτισμένης με εντομοκτόνο.

2,77 εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ως το 2015, αν όλα τα παιδιά είχαν κουνουπιέρες.

 

 

Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί στην Αφρική πεθαίνει από ελονοσία.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας στην Αφρική, Τετάρτης 25 Απριλίου, η UNICEF απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παιδιών στην Αφρική.

Από τους πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους εξ αιτίας της ελονοσίας κάθε χρόνο, περισσότερο από το 80% συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική. Η ασθένεια είναι υπεύθυνη για το 18% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στην Αφρικανική ήπειρο. Αυτά που επιβιώνουν συχνά μένουν εξουθενωμένα, χωρίς να είναι σε θέση να αποδώσουν πλήρως στο σχολείο ή να κερδίσουν τη ζωή τους αργότερα.

Κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένα παιδί στην Αφρική πεθαίνει από ελονοσία παρά το γεγονός πως είναι μια ιάσιμη και προλαμβανόμενη ασθένεια. Η σωστή χρήση μιας κουνουπιέρας κρεβατιού αξίας 10 δολαρίων έχει δείξει πως μειώνει τη θνησιμότητα κάτω των 5 ετών από όλες τις αιτίες μέχρι και 25%.

Υπήρξε ένας δεκαπλασιασμός στη διανομή των επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων μεταξύ 1999 και 2003 στην υποσαχάρια Αφρική. Έρευνες που έγιναν το 2005 και το 2006 αναμένεται να δείξουν περισσότερο σημαντικές αυξήσεις στη χρήση τους στην περιοχή.

Μαλάουι, Ρουάντα, Σενεγάλη, Τόγκο και Ζάμπια έχουν πραγματοποιήσει προόδους ως προς το στόχο της κάλυψης κατά 60% με επεξεργασμένες κουνουπιέρες που τέθηκε στην Αφρικανική Διάσκεψη Κορυφής του 2000 στη Νιγηρία.

Η Αιθιοπία, μια χώρα με περίπου 9 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας κάθε χρόνο, αύξησε τον αριθμό των διανεμηθέντων επεξεργασμένων κουνουπιέρων από 1,8 εκατομμύρια το 2004 σε 8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2006. Η κυβέρνηση της χώρας σε συνεργασία με τη UNICEF και άλλους συνεργάτες έχει ως στόχο τώρα να φθάσει τα 20 εκατομμύρια κουνουπιέρες μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Η χρηματοδότηση για επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες και για διαγνωστικό έλεγχο και θεραπευτική αγωγή για την ελονοσία έχει αυξηθεί σημαντικά την περασμένη δεκαετία.

Η UNICEF είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και διανομέας επεξεργασμένων κουνουπιέρων, έχοντας προμηθεύσει πάνω από 24 εκατομμύρια τέτοιες κουνουπιέρες μόνο το 2006. Πάνω από το 90% των κουνουπιέρων αυτών ήταν μακράς διαρκείας και δεν χρειάζονται επαναληπτική επεξεργασία. Οι κουνουπιέρες διανέμονται σε έγκυες και νεαρά παιδιά ως μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων μητρικής και παιδικής υγείας όπως είναι η προγεννητική φροντίδα και οι εμβολιασμοί. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εκστρατείας στην Γκάνα το Νοέμβριο, διανεμήθηκαν δωρεάν 2.100.000 κουνουπιέρες μακράς διαρκείας σε όλα τα παιδιά κάτω των 2 ετών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ο έλεγχος της ελονοσίας είναι σημαντικός για να βοηθήσει τις Αφρικανικές χώρες να επιτύχουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Δελτίο Τύπου - Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) υποδέχονται με μεγάλη ικανοποίηση τα νέα ότι παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού των κρουσμάτων ελονοσίας σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, ενώ μερικοί μίλησαν ανοιχτά για την πιθανότητα πλήρους εξάλειψης της ελονοσίας. Η διανομή προστατευτικών κουνουπιέρων σε συνδυασμό με τα εντομοκτόνα μείωσαν σημαντικά τους θανάτους που οφείλονται σε αυτή την ασθένεια, σε χώρες όπως η Ρουάντα και η Αιθιοπία, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν νέες στρατηγικές για τη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελονοσίας, οι ΓΧΣ παρατήρησαν επίσης ότι τα σοβαρά περιστατικά ελονοσίας μειώθηκαν.
Εντούτοις, δυστυχώς, οι ΓΧΣ αντικρίζουν λίγο διαφορετική εικόνα σε περιοχές που πλήττονται από πολέμους, όπου υπάρχουν ανεπαρκείς ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σε χώρες όπως η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και διαμένουν στα δάση, χωρίς προστασία. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν λίγα κέντρα υγείας ή εκπαιδευμένο προσωπικό για τη θεραπεία της ελονοσίας. Κι ακόμα χειρότερα, μια οικογένεια με κουνουπιέρα μπορεί να αποτελέσει στόχο των κακοποιών.
Παρά το γεγονός ότι πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν επισήμως συμφωνήσει στο να χρησιμοποιείται πλέον η νέα φόρμουλα φαρμάκων κατά της ελονοσίας -ένας συνδυασμός με βάση την αρτεμισίνη-, αυτά δεν φτάνουν ακόμα στις περιοχές που τα χρειάζονται επειγόντως. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 500 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα για να καλύψουν τις ανάγκες. Μια πρόσφατη έκθεση από τη UNICEF αποκάλυψε ότι μόνο το 6% των παιδιών με ελονοσία λαμβάνουν αυτά τα νέα φάρμακα.
Επίσης, τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν μικροσκόπια υψηλής διακριτικής ικανότητας στα κέντρα υγείας. Αυτές οι πλαστικές διαφάνειες προσφέρουν γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση της σοβαρής μορφής της ελονοσίας, απλώς με μια σταγόνα αίματος από το δάχτυλο του ασθενή.
Τα καινούργια φάρμακα με βάση την αρτεμισίνη, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αποτελεσματικά διαγνωστικά εργαλεία, έχουν τη δυνατότητα να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παραμείνει σε εγρήγορση σχετικά με την ανάπτυξη αντίστασης στα φάρμακα και να δημιουργήσει συστήματα για την ανίχνευση και τη διαχείρισή της. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί η αποτυχία του chloroquine, όταν η αυξανόμενη αντίσταση στο φάρμακο επέφερε την έξαρση της ασθένειας.

Τελικά, θα χρειαστεί να επινοήσουμε έξυπνες στρατηγικές για να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην αποτελεσματική θεραπεία της ελονοσίας στις απομακρυσμένες περιοχές. Οι ΓΧΣ δοκιμάζουμε διάφορες μεθόδους για να το πετύχουμε αυτό, εκπαιδεύοντας ανειδίκευτους ανθρώπους ως «εθελοντές του χωριού για την ελονοσία» ώστε να προσφέρουν βασική φροντίδα κατά της ελονοσίας. Στη Σιέρα Λεόνε και στο Μάλι εκπαιδεύσαμε αντιπροσώπους της κοινότητας για να πραγματοποιούν τεστ και να θεραπεύουν την ελονοσία στα χωριά τους. Εκπαιδεύσαμε επίσης εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να εντοπίζουν τους ασθενείς που φοβούνται να αφήσουν το καταφύγιό τους στα δάση. Παρόμοιες προσεγγίσεις ακολουθούνται στην Αιθιοπία και το Τσαντ ώστε να προσεγγίσουμε τις πιο απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

 

Βακτήριο «τρώει» την ελονοσία  ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για μια πρακτική αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης

Για την Ελλάδα ανήκει στο πρόσφατο, αλλά μάλλον ξεχασμένο παρελθόν. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως η ελονοσία πλήττει περισσότερους από 225 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 800.000 - πολλοί εκ των οποίων παιδιά - πεθαίνουν εξαιτίας της, κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.

Η βασική «αιτία» της είναι τα κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν μέσω του αίματος το παράσιτο που την προκαλεί, χωρίς τα ίδια να νοσούν. Ο ευνόητος τρόπος πρόληψής της είναι λοιπόν να αποφεύγει κάποιος τα τσιμπήματά τους - κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη. Οι περισσότερες στρατηγικές μέχρι σήμερα επικεντρώνονται στην απώθηση ή στην εξόντωση των εντόμων, με σήτες και κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα. Τώρα μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς προτείνει μια «βιολογική» προσέγγιση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική. Στόχος της να «εξολοθρεύσει» την ασθένεια στα ίδια τα κουνούπια, προτού αυτή μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα έντερα των κουνουπιών του γένους Anopheles (του μόνου που είναι ξενιστής του παρασίτου της ελονοσίας) ένα βακτήριο το οποίο «σκοτώνει» το Plasmodium falicparum, το παράσιτο που προκαλεί την πιο σοβαρή και θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Οπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», πρόκειται για ένα εντεροβακτήριο το οποίο υπάρχει με φυσικό τρόπο στα έντομα - όχι όμως σε όλα. Τώρα μελετούν διάφορες στρατηγικές προκειμένου να το «περάσουν» σε όσο το δυνατόν περισσότερα κουνούπια ώστε αυτά να πάψουν να αποτελούν «όχημα» μεταφοράς της ασθένειας.

Το κυνήγι του «μαγικού» βακτηρίου Τα κουνούπια «παίρνουν» το παράσιτο της ελονοσίας μέσω του αίματος, όταν τσιμπούν κάποιον ο οποίος είναι φορέας της νόσου. Αρχικά το παράσιτο αναπτύσσεται μέσα στα έντερα του εντόμου και στη συνέχεια «μεταναστεύει» στους σιελογόνους αδένες, για να μεταφερθεί σε άλλους ανθρώπους με το επόμενο τσίμπημα. «Είχαμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες μας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού μπορεί να σκοτώσει το παράσιτο της ελονοσίας όταν αυτό βρίσκεται στα έντερά του» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Γιώργος Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Ελονοσία του Τζονς Χόπκινς, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Είχαμε επίσης δείξει ότι τα έντερα του κουνουπιού, όπως και των ανθρώπων, περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων τα οποία ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό του σύστημα σκοτώνοντας το παράσιτο».

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν μήπως η εξόντωση του παρασίτου δεν ήταν αποκλειστικά και μόνον έργο του ανοσοποιητικού συστήματος των εντόμων, αλλά τα βακτήρια είχαν πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν επιδρώντας άμεσα στο Plasmodium. «Σκεφτήκαμε να πάμε επί τόπου και να εξετάσουμε τι είδους βακτήρια υπήρχαν στα έντερα των κουνουπιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ελονοσίας» λέει ο κ. Δημόπουλος. «Πήγαμε λοιπόν στη Νότια Ζάμπια, συλλέξαμε κουνούπια επί τόπου και απομονώσαμε διαφορετικά είδη βακτηρίων από τα έντερά τους. Τα φέραμε πίσω στο εργαστήριο και σχεδιάσαμε πειράματα για να δούμε πώς επηρεάζουν το παράσιτο της ελονοσίας».

Το μυστικό στις ελεύθερες ρίζες Ενα από τα βακτήρια που απομονώθηκαν έδειξε εντυπωσιακές επιδόσεις, αφού είχε την ικανότητα να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη του Plasmodium ή και να το σκοτώνει εντελώς όχι μόνο μέσα στα έντερα του κουνουπιού αλλά και στον δοκιμαστικό σωλήνα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του εντόμου δεν είχε καμία ανάμειξη. Οπως ανακάλυψαν οι ειδικοί στα επόμενα πειράματά τους, το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο ανήκει σε ένα άγνωστο ως τώρα είδος που μοιάζει όμως πολύ με τα εντεροβακτήρια που συναντάμε στους ανθρώπους, παράγει υψηλά επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου (γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες) τα οποία έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν διάφορα βιολογικά μόρια και κύτταρα. Το είδος αυτό ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν είναι το μόνο αντιπαρασιτικό «όπλο» εντός των κουνουπιών. «Εντοπίσαμε και άλλα βακτήρια που μπορούν να μπλοκάρουν το παράσιτο, αλλά δεν τα έχουμε εξετάσει ακόμη« λέει ο κ. Δημόπουλος. «Σε αυτά θα επικεντρωθούν οι επόμενες μελέτες μας. Πιστεύουμε ότι ίσως υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί μέσω των οποίων τα βακτήρια των εντέρων των κουνουπιών ενεργούν εναντίον του παρασίτου. Και είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη επειδή πιστεύουμε ότι με αυτές τις γνώσεις θα μπορέσουμε ενδεχομένως να αναπτύξουμε μια στρατηγική βιολογικού ελέγχου με την οποία θα εμποδίσουμε με φυσικό τρόπο τα κουνούπια να μεταδίδουν την ελονοσία».  

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Το «παρασιτοκτόνο» βακτήριο των κουνουπιών ανήκει στα εντεροβακτήρια, μια μεγάλη οικογένεια της οποίας κάποια είδη κατοικούν στα έντερα των ανθρώπων. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ωστόσο αν το συγκεκριμένο είδος περιλαμβάνεται στη χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου. Θα μπορούσε να εισαχθεί σε αυτήν ώστε να αποτελέσει έναν τρόπο θεραπείας για τη «δύσκολη» ασθένεια της ελονοσίας; «Δεν νομίζουμε ότι το συγκεκριμένο βακτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία στους ανθρώπους γιατί τα υψηλά επίπεδα δραστικών ειδών οξυγόνου που παράγει είναι πολύ τοξικά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη κάποιου φαρμάκου» απαντά ο κ. Δημόπουλος. «Ωστόσο πιστεύουμε ότι κάποια άλλα από τα βακτήρια που έχουμε εντοπίσει ενεργούν με διαφορετικό τρόπο και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών».

Ο τομέας της πρόληψης είναι ωστόσο ακόμη πιο σημαντικός, ιδιαίτερα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι οι χώρες που πλήττονται από την ελονοσία δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν φάρμακα και θεραπείες. Το συγκεκριμένο είδος βακτηρίου, το οποίο εντοπίστηκε περίπου στο 25% των κουνουπιών, φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Οι ερευνητές συνεχίζουν παρ' όλα αυτά την εξερεύνηση.

«Πρέπει να καταστήσουμε το βακτήριο αυτό καλύτερο στον εποικισμό του εντέρου ή να ανακαλύψουμε άλλα βακτήρια που προσφέρονται περισσότερο για κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να αναπτύξουμε μεθόδους ώστε να εκθέσουμε τα κουνούπια σε αυτά» εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. Ενας τρόπος είναι μέσω της τροφής - ένα τεχνητό νέκταρ για παράδειγμα που θα περιέχει τα βακτήρια και θα ψεκάζονται με αυτό τα φυτά ή θα τοποθετείται σε «παγίδες. Ολα όμως είναι ακόμη υπό εξέταση. «Θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια ώσπου να αναπτύξουμε μια αποτελεσματική στρατηγική βιολογικού ελέγχου» λέει ο ερευνητής. Οι βάσεις όμως φαίνεται ότι έχουν τεθεί, και μάλιστα με ευοίωνες προοπτικές.

 

«Διαστημικό» όπλο κατά της ελονοσίας Επιστήμονες οι οποίοι εργάζονταν στο διάσημο αντιπυραυλικό πρόγραμμα Star Wars της αμερικανικής κυβέρνησης ανέπτυξαν ένα προηγμένο όπλο που χρησιμοποιεί μια ακτίνα λέιζερ με την οποία εξοντώνονται κουνούπια. Το όπλο εντοπίζει μόνο του τα κουνούπια από τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν τα φτερά τους, τα στοχοποιεί και εκτοξεύει την ακτίνα εξοντώνοντάς τα. Το όπλο δημιουργήθηκε ως ένα επιπλέον μέτρο στον αγώνα κατά της ελονοσίας.
 

Ινδία Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 205.000 ανθρώπους κάθε χρόνο

 

Παγκόσμια πρωτοβουλία κατά της ελονοσίας Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή λοιμώδης νόσος που απειλεί τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ελονοσία, η οποία είναι ενδημική σε 109 χώρες του κόσμου.

 

Θύματα τα παιδιά της Αφρικής Η ελονοσία είναι μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από ευκαρυωτικά protist του γένους Plasmodium. Είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.  

 

Ελληνας συμμετείχε στη μετάλλαξη κουνουπιών ενάντια στην ελονοσία Διεθνής ομάδα επιστημόνων, στην οποία υπάρχει και ελληνική παρουσία, τροποποίησε τον γενετικό κώδικα κουνουπιών με στόχο να εξαλειφθούν τα είδη που είναι ευάλωτα στην ελονοσία και μεταδίδουν μία από τις φονικότερες παγκοσμίως ασθένειες

 

Αποτρέψιμη και ιάσιμη η ελονοσία αλλά...Η ελονοσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου των παιδιών παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια, με το 90% των θανάτων αυτών να σημειώνονται στην Αφρική, όπου η νόσος είναι υπεύθυνη για περίπου τον ένα στους έξι όλων των θανάτων παιδιών

 

AIDS και ελονοσία μ' έναν σμπάρο... Φάρμακο αποτελεσματικό κατά του AIDS μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και εναντίον της ελονοσίας Μπορεί ο ιός HIV να φαίνεται πολύ διαφορετικός από την ελονοσία, όμως, όπως μαρτυρούν ολοένα αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία, εμφανίζουν μεγάλες μοριακές ομοιότητες. Ετσι οι μελέτες τις οποίες διεξάγουν η κυρία Σίννη και η ομάδα της δίνουν ελπίδα για ένα και μόνο φάρμακο που θα «πυροβολεί» και θα κατατροπώνει τους δύο... δολοφόνους της ανθρωπότητας ταυτοχρόνως!

 

«’σφαιρα» αρσενικά κουνούπια εναντίον ελονοσίας Ερευνητές ανέπτυξαν στείρα κουνούπια για να μειωθούν οι πληθυσμοί τους και να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, η τροποποίηση που υπέστησαν τα κουνούπια δεν μετέβαλε την ερωτική τους συμπεριφορά αφού συνέχισαν να ζευγαρώνουν κανονικά με τα θηλυκά. Το κλειδί στην επιτυχία του εγχειρήματος ήταν όμως ότι τα θηλυκά δεν αντιλαμβάνονταν αν το αρσενικό που επέλεγαν να ζευγαρώσουν ήταν ή όχι ικανό για γονιμοποίηση.

Στο φως τα «πρόσωπα» του παρασίτου της ελονοσίας Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος δύο βασικών ειδών του υπόσχεται αποτελεσματικότερες θεραπείες

Η ελονοσία ξαναχτυπά την πόρτα της χώρας μας Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας

 

 

Εμβόλιο για την ελονοσία

 

Μια ζωή: 1,5 ευρώ

 

Η μάστιγα της ελονοσίας      

 

Μεταλλαγμένο κουνούπι δεν μολύνεται από την ελονοσία

 

Ελονοσία - Οδηγίες για άτομα που θα ταξιδέψουν σε τροπικές χώρες

 

Παγκόσμια Hμέρα  Κατά της ελονοσίας

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ανησυχία για επανεμφάνιση της ελονοσίας

Κατεγράφησαν 28 κρούσματα σε άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει σε ύποπτες χώρες Από το καλοκαίρι 2011 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 28 κρούσματα ελονοσίας σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει σε ύποπτες χώρες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα περιστατικά αυτά δημιουργούν ανησυχία για επανεμφάνιση της ασθένειας 37 χρόνια μετά την εκρίζωσή της από τη χώρα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά τώρα τη «χάραξη μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου», με κύρια όπλα την καταπολέμηση των κουνουπιών και την ενημέρωση του κοινού αλλά και των γιατρών. Σποραδικά κρούσματα «εγχώριας» μετάδοσης είχαν πάντως καταγραφεί και τα έτη 1991, 1999, 2000, 2009 και 2010.
Κρούσματα σε τέσσερις περιοχές
Τα περισσότερα από τα νέα περιστατικά συγκεντρώνονται στη Λακωνία, όπου έχουν καταγραφεί ακόμα 19 κρούσματα σε αλλοδαπούς από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Ρουμανία. Από τους συνολικά 28 Έλληνες ασθενείς, οι 22 ασθενείς διαμένουν στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, δύο στην Εύβοια (κοντά στη Χαλκίδα), δύο στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Μαραθώνας), ένας στη Λάρισα (Αγιά) και ένας στη Βοιωτία (Ορχομενός). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι παράγοντες που ίσως σχετίζονται με την επανεμφάνιση της ελονοσίας είναι η είσοδος μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η νόσος, η ύπαρξη κουνουπιών του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν τη νόσο, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα του γένους Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται σχεδόν αποκλειστικά από τα κουνούπια. Τα συμπτώματα (ρίγος, πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές, ακόμα και πέντε χρόνια μετά. Η νόσος ενδημεί  σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από το 1946 έως το 1960. Εκτοτε καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

 

Ελονοσία: Πόσο μας απειλεί; Απόστολος Βεΐζης Δ/ντής Προγραμμάτων του ελλ τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

25 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας. Πολλοί οργανισμοί υγείας θα τονίσουν για άλλη μια φορά τις σημαντικές προόδους στην καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης -αν και ξεχασμένης από πολλούς- ασθένειας που κοστίζει τη ζωή σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά. Ο «εύκολος» πάντα στόχος, ο αδύναμος «αντίπαλος» σε κάθε αναμέτρηση με μια ασθένεια. Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τη ζωή του ενώ κάθε μέρα σβήνουν εξαιτίας της νόσου 1.500 παιδικές ζωές στην Αφρική.

Η έξαρση της νόσου αποτελεί μια πραγματική απειλή για πολλούς ανθρώπους στην υποσαχάρια Αφρική και σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως Ταϊλάνδη, Μιανμάρ και Καμπότζη, όπου οι συνεχείς αναφορές νέων περιστατικών ανθεκτικής στα φάρμακα ελονοσίας γεννούν έντονη ανησυχία. Στο γεωγραφικό χάρτη όπου η ασθένεια ενδημεί περιλαμβάνονται 109 χώρες. Στην Ελλάδα ενώ η νόσος είχε εξαλειφθεί από το 1974 μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης, επανεμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2011 όταν σημειώθηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας (Plasmodium vivax) στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εντοπίστηκαν σε άλλες τέσσερις γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Χαλκίδα Εύβοιας, Αγιά Λάρισας, Καλύβια και Μαραθώνα Ανατολικής Αττικής, Ορχομενό Βοιωτίας). Μια έξαρση «αυτόχθονων» κρουσμάτων ελονοσίας, μια νέα πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκοντας συμμάχους στην προσπάθειά αυτή τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και μπορούν μέσα σε λίγες μόνο μέρες να εξασθενίσουν σοβαρά έναν ασθενή προκαλώντας ακόμα και το θάνατό του, αν δε ληφθεί θεραπεία. Η μάχη κατά της ελονοσίας-όπως κάθε μάχη άλλωστε- χρειάζεται τα δικά της «όπλα» που δεν είναι άλλα από την πρόληψη (έγκαιρη ενημέρωση από αρμόδιους φορείς, ευρεία χρήση εντομοκτόνων, προστασία εσωτερικών χώρων), την επιδημιολογική επιτήρηση, την κατάλληλη θεραπεία, τη συνεχή παρακολούθηση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με εφόδιο τη γνώση, την πολυετή εμπειρία και την κατάλληλη τεχνογνωσία δίνουμε χρόνια τώρα αυτή τη μάχη στο πλευρό χιλιάδων ασθενών με ελονοσία έχοντας περιθάλψει μόνο μέσα στο 2010, ένα εκατομμύριο άτομα σε περισσότερες από 30 χώρες χορηγώντας συνδυαστική με αρτεμισίνη θεραπεία (ACT), το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία της νόσου. Με τα ίδια εφόδια και με αίσθημα ευαισθησίας και ευθύνης πέρα από γεωγραφικά σύνορα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με σκοπό τη συμβολή της οργάνωσης στην υλοποίηση των δράσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας 2012-2015. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σπάρτη και την περιοχή του Έβρου, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στους τομείς της πρόληψης, της επιδημιολογικής επιτήρησης, της εργαστηριακής διάγνωσης, της θεραπείας και του ελέγχου της ελονοσίας.

Το παγκόσμιο μέτωπο της ελονοσίας Φεύγοντας από την Ελλάδα και βλέποντας τη μεγάλη εικόνα σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, παρατηρούμε ότι στη μάχη κατά της ελονοσίας παραμένουν ανοιχτά πολλά ακόμα μέτωπα. Είναι ενδεικτικό ότι παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί στους τομείς της καινοτομίας και της επένδυσης συνεχίζουμε να καταγράφουμε συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ελονοσίας σε πολλές αφρικανικές κυρίως χώρες. Τους τελευταίους έξι μήνες, για παράδειγμα, βλέπουμε τα ποσοστά της ασθένειας να ξεπερνούν το όριο του επείγοντος σε διάφορες επαρχίες στη μακρινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όπου σημειώνεται μια μαζική έκρηξη περιστατικών απειλώντας σοβαρά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Τα βασικά αίτια είναι ένα δυσλειτουργικό σύστημα επιτήρησης, η αποτυχία του συστήματος υγείας των χωρών αυτών να ανταποκριθεί σε μεγάλο αριθμό περιστατικών, η κακή οργάνωση, και η έλλειψη διαγνωστικών τεστ και φαρμάκων. Όλες αιτίες αλλά και προκλήσεις που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της μάχης κατά της ελονοσίας σε όποιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος και αν καλούμαστε να τη δώσουμε.

Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι να ληφθούν επειγόντως αρκετά μέτρα: αυστηρότερη πρόληψη της ελονοσίας και λήψη πρωτοβουλιών στο θέμα της θεραπείας, επένδυση στην προαγωγή της υγείας, προσπάθεια να βελτιωθεί η τήρηση της θεραπείας, όπως και μέτρα για την περαιτέρω μείωση της μετάδοσής της. Τα εθνικά προγράμματα ελονοσίας πρέπει να παρακολουθούν τακτικά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να είναι έτοιμα να αντιδράσουν σε περίπτωση που παρατηρηθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα. Σε χώρους που υπάρχει ήδη αντίσταση ή μειωμένη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, χρειάζεται να γίνουν στοχευμένες προσπάθειες που θα περιορίσουν την εξάπλωση των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών της ελονοσίας.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανίχνευση, τη θεραπεία, την παρακολούθηση και την πρόληψη της ελονοσίας θα συμβάλει στο να αποτραπεί ή να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε περαιτέρω εμφάνιση της ανθεκτικότητας στα μόνα ανθελονοσιακά φάρμακα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και θα διασφαλίσει την επιβίωση πολλών ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Η ελονοσία σε αριθμούς

• Κάθε χρόνο διαπιστώνονται κλινικά 330 με 550 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας.

• Η ελονοσία σκοτώνει περίπου 1.000.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

• Το 90% περίπου των θανάτων από ελονοσία καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική και οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

• Η ελονοσία είναι μια από τις βασικές αιτίας θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών στην Αφρική, (16%).

• Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από την ελονοσία στην Αφρική.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ελονοσία SOS Βαγγέλης Πρατικάκης

Επέστρεψε η ασθένεια στην Ελλάδα, σε επιφυλακή για νέα κρούσματα

Έλεγχους σε κατοίκους του Μαραθώνα πραγματοποιεί προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή, και παραμένει σε επιφυλακή για επανεμφάνιση της νόσου σε άλλες περιοχές «υψηλού κινδύνου». Φορείς της παρασιτικής ασθένειας είναι τα κουνούπια, σστα οποία αποδίδoνται και τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά. Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία όμως αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η νόσος. Η κατάσταση άλλαξε πέρυσι με την καταγραφή 40 κρουσμάτων που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση: Δύο στην Ανατολική Αττική, δύο στην Εύβοια, από ένα σε Βοιωτία και Λάρισα και 34 στο δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας. Σύμφωνα με
ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι:

Επίπεδο επικινδυνότητας 3 (μέγιστος σχετικός κίνδυνος): Δήμος Ευρώτα νομού Λακωνίας

Επίπεδο επικινδυνότητας 2: Δήμος Ορχομενού και Δήμος Θήβας Βοιωτίας, Δήμος Χαλκιδέων Εύβοιας, Δήμος Μαραθώνα και Δήμος Σαρωνικού Ανατολικής Αττικής, Δήμος Αγιάς Λάρισας.

Επίπεδο επικινδυνότητας 1: Νομοί Ηλίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Έβρου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί μόνιμη επανεγκατάσταση της ασθένειας στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογείται λήψη μέτρων από τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.
Συμπτώματα
Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγη, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εμφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη μέρα (τεταρταίος).
’λλα συμπτώματα που μπορούν επίσης να εμφανιστούν είναι ναυτία, διάρροια και έμετος. Επιπλέο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος(κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Έλεγχοι σε περιοχές κρουσμάτων
Σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 150 μέτρων και εξετάζει όλους τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία -η παράνομη μετανάστευση πιστεύεται ότι ήταν βασικός παράγοντας για την επανεμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα. Το πρώτο περιστατικό για φέτος αφορούσε έναν 78χρονο Έλληνα, κάτοικο Μενιδίου, ο οποίος πιστεύεται ότι κόλλησε την ασθένεια από δάγκωμα κουνουπιού στο εξοχικό του στον Μαραθώνα. Ακολούθησαν εξετάσεις για συμπτώματα σε 163 άτομα στον Μαραθώνα, από τα οποία τα 140 ήταν Έλληνες, καθώς και προσυμπτωματικός έλεγχος σε όλους τους μετανάστες από ενδημικές χώρες που κατοικούν στην περιοχή. Η ελονοσία προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα του γένους Plasmodium τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο αποκλειστικά από θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται από το ασιατικό κουνούπι-τίγρη Aedes albopictus, το οποίο φαίνεται ότι έχει πια εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Το Α.albobictus μεταδίδει πάντως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, καθώς και τον ιό του πυρετού τσικουνγκούνια, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημίες στην Ιταλία και την Τουρκία.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Οδηγίες προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Συμβουλές για την αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα «Πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ώστε να προστατευτεί το κοινό από τον ιό που πέρσι κόστισε την ζωή σε 37 άτομα στη χώρα μας.
Μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
- Κάνοντας συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
- Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη <2 μηνών).
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.
- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
-  Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
- Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα  το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ το 20% εμφανίζουν ήπια μορφή της νόσου. Ωστόσο, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και άσηπτη μηνιγγίτιδα, μηνιγγίτιδα χωρίς συνοδό εγκεφαλίτιδα και χαλαρή παράλυση, όπως εκδηλώσεις πολυομυελίτιδας.
Όπως επισημάνθηκε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία -μέση ηλικία 62 -65 ετών-  και τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κακουχία, και λιγότερο συχνά το κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο οπισθοβοβλικός πόνος.
Επισημάνθηκε παράλληλα ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την νόσο, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, (τηλέφωνα: 210 5212000 & 210 5212054).

Ποιους απειλεί το κουνούπι του Νείλου O ιός του Δυτικού Νείλου σκότωσε μέσα σε λίγες ημέρες δύο ανθρώπους, ενώ ένας ακόμη δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Ειδικών ...

 

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ενημερωθείτε και προστατευθείτε Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου(West Nile virus, WNV) είναι νόσημα πουμεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά,άλογα) και τον άνθρωπο.

Από κοινό κουνούπι η μόλυνση Από τσίμπημα κοινών κουνουπιών του γένους culex μολύνθηκαν με τον ιό του Δυτικού Νείλου οι ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

 

Οι καθυστερημένοι ψεκασμοί και τα κρούσματα του ιού του Νείλου

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν και άλλοι ασθενείς

Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου (West Nile Virus WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως αφορά το κοινό κουνούπι). Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι RNA ιός και ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών. Συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και άλλους παρόμοιους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο η οποία περνά από μόνη της μέσα σε τρεις έως δέκα μέρες, ενώ περίπου ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως από δύο έως 14 μέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

 

Ιός του Νείλου, παλιά και νέα τσιμπήματα Το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ενήλικο άτομο, που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Καρδίτσας, παρακολουθούν οι επιστήμονες. Ο ιός του Δυτικού Νείλου οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι απομονώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Δυτικού Νείλου, στην Ουγκάντα το 1937. Τα κουνούπια αποτελούν τους φορείς του ιού και ιδιαίτερα εκείνα που προτιμούν να τρέφονται από πουλιά (ορνιθόφιλα).

 

Προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου που έκανε την εμφάνιση στη χώρα μας; Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε.

 

Τρόμος για το κουνούπι του Δυτικού Νείλου Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας είναι εκείνοι που πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

O ιός του Δυτικού Νείλου εισέβαλε στη ζωή μας

Καμπανάκι για μέτρα προστασίας Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης έπειτα από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

- εντομοαπωθητικά χώρου

- εντομοαπωθητικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα

- απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. από γλάστρες, λεκάνες και υδρορροές)

- χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών

- σήτες παραθύρων και κουνουπιέρες

- χρήση κίτρινων λαμπτήρων σε εξωτερικούς χώρους

- καλό κούρεμα γρασιδιού και φυλλωσιών

Επιπλέον και σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η επέλαση των κουνουπιών Συνεχίζεται η επέλαση των κουνουπιών στη χώρα, με ολοένα και περισσότερες περιοχές του χάρτη να μπαίνουν στο κόκκινο καθώς τις έχει χτυπήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου.

 

Ιοί και Υγεία

 

Μυρμήγκια

 

Μυρμήγκια σε ρόλο... τραπεζίτη!, ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Είναι δυνατόν ένα μυρμήγκι να υποδείξει τη δανειοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειστών στους τραπεζίτες; Ναι, είναι, μας διαβεβαιώνουν έλληνες ερευνητές που, με βάση τη συμπεριφορά και τις στρατηγικές των μυρμηγκιών, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο χρήσιμο στις τράπεζες!

 

Μην τρελαίνεσαι! Ξεφορτώσου τα μυρμήγκια με φυσικούς τρόπους  Από τη Ζωή Κίττα
Τι έγινε φέτος δεν είναι σίγουρο, αλλά αυτή η έντονη παρουσία των πιο εργατικών από τα έντομα σε όλους τους χώρους, δεν μπορεί... Κάπου θα έχει την εξήγησή της. Τα μυρμήγκια φέτος είναι παντού. Μαύρα, κόκκινα, μεγάλα, μικρά... Τρέχουν πάνω κάτω όλη μέρα και σταματημό δεν έχουν. Και καλά να τρέχουν έξω, στην ύπαιθρο. Μέσα στο σπίτι σου τι δουλειά έχουν; Δεν καταλαβαίνουν τίποτα τα μυρμήγκια. Όπου μπορούν να βρουν φαγητό, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στην υπόγεια πολιτεία τους... τρέχουν. Και εσύ όμως, δεν θα καθίσεις με σταυρωμένα χέρια. Υπάρχουν τρόποι και μάλιστα φυσικοί, μακριά από εντομοκτόνα και χημικά που θα σε βοηθήσουν να τα κρατήσεις μακριά.

Βήμα πρώτο: Επειδή η πρόληψη είναι η θεραπεία όλων των κακών, φρόντισε να μην δίνεις στα κατά τα άλλα συμπαθέστατα ζωύφια λόγους για να σε επισκεφτούν. Καθάρισε καλά μετά τα γεύματα και μη αφήνεις ψίχουλα πουθενά.

Βήμα δεύτερο: Μην αφήνεις τα σκουπίδια να μαζεύονται. Αυτή η λεπτομέρεια βέβαια θα κρατήσει μακριά και άλλα, πιο ενοχλητικά έντομα, όπως για παράδειγμα οι κατσαρίδες, αλλά θα βοηθήσει και στην καλύτερη υγιεινή του σπιτιού. Πέταξέ τα και μην τα στοιβάζεις στη βεράντα.

Βήμα τρίτο: Πρόσεξε να τυλίγεις προσεκτικά όλα τα τρόφιμα που αποθηκεύεις στα ντουλάπια της κουζίνας, μην αφήνοντας υπολείμματα ή ανοιχτές σακούλες.

Βήμα τέταρτο: Αν περισσέψει λίγο φαγητό, κράτησέ το στο ψυγείο -κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και χαλάνε εύκολα.

Βήμα πέμπτο: Θυμήσου ότι και τα μυρμήγκια διψάνε επίσης, οπότε φρόντισε να μην τους δώσεις ευκαιρία να ξεδιψάσουν. Οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού -ακόμα και λίγες σταγόνες- είναι αρκετή για να τα προσελκύσει.

Βήμα έκτο: Εντόπισε πιθανές ρωγμές στο σπίτι και κλείσε τις. Η λιγότερο τοξική λύση είναι η σιλικόνη.

Βήμα έβδομο: Στα μυρμήγκια αρέσει το φαγητό, αλλά υπάρχουν και μερικές μυρωδιές και γεύσεις που τους απωθούν πολύ. Σε περίπτωση που εντοπίσεις κάπου αυτή την ενοχλητική, αεικίνητη, μαύρη... γραμμούλα ράντισε επάνω της λίγη πάπρικα, κανέλα, ναφθαλίνη, ή καπνό από τσιγάρο. Ακόμη και το κατακάθι του καφέ θα κάνει... δουλειά!

Βήμα όγδοο: Φτιάξε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό αναμιγνύοντας ξύσμα λεμονιού με νερό και ψέκασε επάνω στη μυρμηγκοφωλιά.

Βήμα ένατο: Αν έχεις δει μυρμήγκια στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, άδειασέ το και καθάρισε καλά με νερό στο οποίο θα έχεις ρίξει και λίγο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια, βάλε μέσα στο ντουλάπι μισό λεμόνι, ως έχει. ’φησέ το 2-3 μέρες και μετά αντικατέστησέ το με ένα φρέσκο.

Βήμα δέκατο: Αν έχεις δει μυρμήγκια να πλησιάζουν επικίνδυνα στο σπίτι σου, πασπάλισε με ρίγανη τις εξώπορτες και τα παράθυρα και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.

 

Τα οικολογικά φάρμακα των κηπουρών

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πεταλούδες

 

Δυσοίωνος ο «χρησμός» της πεταλούδας για το οικοσύστημα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ

Ο Λάζαρος Παμπέρης, που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Marsh για την καταγραφή των Λεπιδόπτερων, προειδοποιεί ότι σπάνια είδη τείνουν να εξαφανιστούν από το παράνομο εμπόριο      

Πεζός και δίχως απόχη, ο φυσιολάτρης Λάζαρος Παμπέρης επί 27 χρόνια εξερευνά, φωτογραφίζει και καταγράφει τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες, ελεύθερες και ζωντανές, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο κ. Λάζαρος Παμπέρης απαθανατίζει τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες από το 1983.

Ο κ. Λάζαρος Παμπέρης απαθανατίζει τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες από το 1983.

Αν και δεν είναι εντομολόγος, ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος από τη Λάρισα τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Marsh 2010, για την ανεκτίμητη προσφορά του, έργο ζωής, στον τομέα της έρευνας και προστασίας των Λεπιδοπτέρων στην Ευρώπη.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, στο «Churchill College» του Cambridge, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων, της διεθνούς οργάνωσης που σκοπό έχει να προστατεύει τις πεταλούδες και άλλα έντομα, εκ των οποίων πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Προστασίας Πεταλούδων, δρ Simon Spencer, κατά τη διάρκεια της απονομής του Βραβείου Marsh στον Ελληνα εξερευνητή δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι καταπληκτικό με τον Λάζαρο είναι ότι, όχι απλώς κατόρθωσε να συντάξει τον χάρτη των πεταλούδων της Ελλάδας, αλλά το ότι το κατάφερε χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς απόχη. Το βιβλίο του δεν είναι απλώς γεμάτο με πολύτιμους χάρτες διασποράς, αλλά και με υπέροχες φωτογραφίες, παρ’ όλο που δεν διέθετε τον τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν οι περισσότεροι φωτογράφοι».

Η εργασία του κ. Παμπέρη έχει δημοσιευτεί στο βιβλίο «Οι Πεταλούδες της Ελλάδας», στο οποίο εμπεριέχονται (έκδοση 2009) εξαίρετες φωτογραφίες, αναλυτικοί χάρτες διασποράς για τα 235 είδη πεταλούδων που ζουν στη χώρα μας, καθώς και πληροφορίες για τη γεωλογία, το κλίμα, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας.

Επανέκδοση
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1997 με τη μορφή λευκώματος και με χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, παρουσιάζοντας 232 είδη με 1.174 φωτογραφίες, ενώ το 1998 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2009 επανεκδόθηκε με τη μορφή Οδηγού Πεδίου με 1.765 φωτογραφίες.

Σπάνια ενδημικά είδη κατέγραψε ο Λάζαρος Παμπέρης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών και, όπως λέει: «Από το 1974 φωτογραφίζω την ελληνική φύση, πεζοπορώντας κυρίως στα βουνά και από το 1983 απαθανατίζω τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες. Οι πρώτες πεταλούδες που φωτογράφισα το 1983 προκάλεσαν αισθητικά το ενδιαφέρον μου και αγοράζοντας ένα βιβλίο διαπίστωσα ότι υπήρχαν περίπου 400 πεταλούδες στην Ευρώπη και ότι για την Ελλάδα υπήρχαν ελάχιστες αναφορές.

Πολλά είδη πεταλούδων σήμερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη χώρα μας, δεδομένου ότι το παράνομο εμπόριο ανθεί στο Διαδίκτυο. Για το ζήτημα αυτό, δεκάδες καταγγελίες πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το υπ. Περιβάλλοντος.

Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για το γεγονός ότι, ενώ το ΥΠΕΚΑ έχει ενημερώσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την παράνομη αγοραπωλησία μέσω Διαδικτύου προστατευόμενων και σπάνιων ειδών από έμπορους - συλλέκτες, το υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια. Και μάλιστα τη στιγμή που οι δημοπρασίες είναι καθημερινές και που γειτονικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, έχουν απαγορέψει το εμπόριο σπάνιων πεταλούδων.

Εννιά οικογένειες
Τουλάχιστον 3.049 Lepidoptera ζουν στην Eλλάδα. Eξ αυτών ημερόβια είναι ορισμένα Heterocera (νυχτοπεταλούδες) και όλα τα Rhopalocera (πεταλούδες). Οι πεταλούδες είναι 235 είδη, στις εξής 9 οικογένειες:

Papilionidae: 9 είδη.
Pieridae: 26 είδη.
Danaide: 1 είδος.
Riodinidae: 1 είδος.
Libytheidae: 1 είδος.
Lycaenidae: 72 είδη.
Nymphalidae: 39 είδη.
Satyridae: 58 είδη.
Hesperiidae: 28 είδη.

Από τα 235 είδη τα 11 είναι τα ενδημικά, που πετούν μόνο στην Eλλάδα και ειδικότερα στην Kρήτη 4 είδη: Allancastria cretica, Ple­beius psylorita, Hipparchia cretica και Coenonympha thyrsis. Στην Kάρπαθο 1 είδος: Hipparchia Chri­stenseni. Στη Xίο και τις Οι­­νούσ­σες 1 είδος: Maniola chia. Στην Πελ/ ν­νησο 2 είδη: Plebeius brethertoni και Polyommatus menelaos. Στην Aν. Mακεδονία 2 είδη: Polyomma­tus eleniae και Polyommatus andro­ni­cuς. Στην Ηπειρο 1 είδος: Pseudo­chazara amymone.

Πυρκαγιές, αποξηράνσεις ελών, ψεκασμοί και συλλέκτες - έμποροι

«Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος επηρεάζει τη ζωή των ζώων και των φυτών άμεσα και έμμεσα», εξηγεί ο κ. Παμπέρης και προσθέτει:

«Οι πυρκαγιές, οι αποξηράνσεις των ελών και γενικά των υγροτόπων, οι αεροψεκασμοί με τα εντομοκτόνα, που κατά γενική ομολογία καταστρέφουν ό,τι κινείται, τα μεγάλα έργα όπως τα αεροδρόμια, τα φράγματα, οι αυτοκινητόδρομοι μεγάλων ταχυτήτων, τα χιονοδρομικά κέντρα, οι αποψιλωτικές υλοτομήσεις, αποτελούν τις πιο σημαντικές απειλές για την ύπαρξη των πεταλούδων, γιατί καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τα ενδιαιτήματά τους.

Οι συλλέκτες επιβαρύνουν την ήδη τραγική κατάσταση σκοτώνοντας κυρίως τις πεταλούδες στο στάδιο του τέλειου εντόμου, στο στάδιο δηλαδή που είναι ικανό για να ζευγαρώσει.

Θεωρούνται ήδη υπεύθυνοι για την εξαφάνιση μερικών ειδών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εδώ στη χώρα μας έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους, γιατί ορισμένα είδη πεταλούδων είναι ενδημικά και δεν τα βρίσκουν σε άλλες χώρες.

Αλλά και γιατί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα σε Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρο, ακόμη και στην Τουρκία, ήδη απαγορεύεται η συλλογή όλων των ειδών, που εδώ στη χώρα μας μπορούν να συλλέξουν ανεξέλεγκτα.

Στους ξένους συλλέκτες προστίθενται και οι λιγοστοί Ελληνες. Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, που αφιερώθηκα στην φωτογράφηση των πεταλούδων και στην καταγραφή των κινδύνων που απειλούν την ύπαρξή τους, ο δρόμος μου διασταυρώθηκε με εκείνους αρκετών συλλεκτών, που πιστεύουν ότι η συλλογή είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η έρευνα στη ζωή των πεταλούδων.

Παρατήρηση
Ομως, κανείς σήμερα πια δεν ισχυρίζεται ότι είναι επιβεβλημένο και ηθικά επιτρεπτό να σκοτώνεις τα πουλιά για να τα μελετήσεις.

Σ’ όλο τον κόσμο έχει επεκταθεί η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών, αντί των πτωμάτων στα μουσεία.

Ειδικά για τις πεταλούδες υπάρχουν ακόμη και "συλλέκτες - έμποροι", που με το κάλυμμα κάποιου "επιστημονικού" ή "μουσειακού" μανδύα, κάθε χρόνο συλλέγουν συστηματικά τα είδη εκείνα, τα οποία ζητούνται από συλλέκτες και ειδικά καταστήματα, που τα πωλούν στο εξωτερικό, σε πόλεις και χώρες, όπου η συλλογή των πεταλούδων απαγορεύεται αυστηρά».

Δημοπρασίες σπάνιων ειδών στο Διαδίκτυο καθημερινά
Τελευταία, η διάθεση των νεκρών πεταλούδων διευκολύνεται με την ύπαρξη διαδικτυακών τόπων όπου πωλούνται τα πάντα. Οι δημοπρασίες για τα σπάνια είδη είναι καθημερινή πρακτική.

Ακόμα και το προστατευόμενο από τη Συνθήκη CITES είδος «Parnassius apollo» της οικογένειας των Papilionidae προσφέρεται και διατίθεται στους ενδιαφερόμενους συλλέκτες, κυρίως του εξωτερικού, δυστυχώς όχι μόνο από αλλοδαπούς, αλλά και από Ελληνες «συλλέκτες - εμπόρους».

Αυτοί οι «έμποροι των ειδών», χωρίς ηθικούς φραγμούς και με άξονα το χρηματικό κέρδος, αποτελούν μία απειλή που μπορεί και πρέπει να σταματήσει.

Από τα 235 είδη που πετούν στην Ελλάδα η Σύμβαση CITES (Conse­rva­tion of Inter­national Trade in Endangered Species) περιορίζεται στην απαγόρευση του εμπορίου ενός μόνον είδους, της Parnas­sius apollo. Υπάρχουν βέβαια και διάφορα άλλα αναποτελεσματικά μέτρα για 42 είδη πεταλούδων, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 για την προστασία της άγριας πανίδας, όμως έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά.

Eλεγχος
Η μερική απαγόρευση της συλλογής για ορισμένους σημαντικούς βιότοπους μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο η καθολική απαγόρευση της συλλογής είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να αποτρέψει την εξαφάνιση τουλάχιστον των ειδών εκείνων που υπόκεινται στους μεγαλύτερους κινδύνους.

Η απαγόρευση αυτή, όμως, πρέπει να συνοδεύεται και με τον παράλληλο αυστηρό έλεγχο όσων κινούνται στις ευαίσθητες περιοχές.

Η αντικατάσταση της παραδοσιακής μεθόδου της συλλογής με τις σύγχρονες μεθόδους φωτογράφησης μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση. Η νέα μέθοδος έχει φυσικά τα όριά της, τα οποία μπορούν να επεκταθούν με υπομονή και επιμονή, με μεγαλύτερη προσπάθεια και την αφιέρωση πολύ περισσότερου χρόνου για τις παρατηρήσεις και τη φωτογράφηση, συγκριτικά με τον μικρό σχετικά χρόνο της συλλογής και της θανάτωσης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μεταλλάχθηκαν οι πεταλούδες από τη ραδιενέργεια Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα έντομα έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών

Φτερά κυρτά, που έχουν ατροφήσει ή περισσεύουν. Κεραίες παραμορφωμένες, μάτια σφραγισμένα, πόδια συρρικνωμένα, χρώματα ξεθωριασμένα. Πολλές είναι στείρες, αλλά κι εκείνες που δεν είναι δημιουργούν απογόνους ακόμη πιο μεταλλαγμένους από τους γονείς τους. Είναι οι πεταλούδες της Φουκουσίμα, θύματα του περσινού πυρηνικού δυστυχήματος: η κατάστασή τους δημιουργεί τεράστια ανησυχία στους επιστήμονες, έστω και αν πρόκειται για έντομα και όχι για ανθρώπους. Περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον σεισμό των 9 ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες επαρχίες της Ιαπωνίας και προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 50 ετών, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν τις καταστρεπτικές συνέπειές τους. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports» και είναι η πρώτη με αντικείμενο τις πεταλούδες της περιοχής, οι ιάπωνες επιστήμονες αποκαλύπτουν τις φυσικές και τις γενετικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στα έντομα αυτά. Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα μάλιστα των ειδικών, το φαινόμενο δεν αγγίζει αποκλειστικά τους άμεσους απογόνους εκείνων των πεταλούδων που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, αλλά και τις επόμενες γενιές. Το γεγονός έρχεται να υπενθυμίσει ότι, έστω και αν δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα σε ανθρώπους, είναι δυνατόν οι βλαβερές συνέπειες να περάσουν από τη μία γενιά στην άλλη. «Δεν έχουν ακόμη συλλεχθεί επακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι έχει συμβεί και αυτή η έλλειψη στοιχείων είναι που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις βιολογικές επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες στο οικοσύστημα και να προκαλέσουν χρόνιες νόσους», επισημαίνει εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Ryukyu.

Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν τον Μάιο του 2011, δύο μήνες μετά το δυστύχημα. Επρόκειτο για 144 ενηλίκους μπλε πεταλούδες της οικογενείας των λυκαινιδών, οι οποίες είχαν εκτεθεί σε δέκα περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ. από τον τόπο του δυστυχήματος - όπου είχαν επίσης βρει καταφύγιο περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Από αυτές, το 12% παρουσίασε στη συνέχεια κάποιου είδους δυσμορφία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο με σκοπό να αναπαραχθούν, όπου παρατηρήθηκε πως η επόμενη γενιά παρουσίασε τις ίδιες σχεδόν ανωμαλίες αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό (18%) και η τρίτη σε ακόμη μεγαλύτερο (33%). Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έξι μήνες πλέον μετά το ατύχημα, οι επιστήμονες συνέλεξαν εκ νέου 238 πεταλούδες που παρουσίαζαν ανωμαλίες σε ποσοστό 28%, το οποίο αυξήθηκε κατακόρυφα στην επόμενη γενιά (52%).

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεταλλάξεις των συγκεκριμένων πεταλούδων δεν οφείλονται στην απευθείας έκθεσή τους στη ραδιενέργεια, αλλά στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Δεν είναι αυτό όμως που τους εντυπωσιάζει τόσο όσο το ότι δεν περίμεναν ποτέ πως τα συγκεκριμένα έντομα θα επηρεάζονταν άμεσα, δεδομένου ότι θεωρούνται ανθεκτικά στη ραδιενέργεια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πασχαλίτσες

 

Οι πασχαλίτσες φρουρούν το χωράφι ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Κουκουμάκας

Ο πόλεμος των εντόμων βγάζει από το παιχνίδι φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα

Μια στρατιά από πασχαλίτσες εφορμά στα κλαδιά ενός δένδρου που κατατρώγεται από μελίγκρα. Με κυκλικές κινήσεις και στρατηγική αξιοθαύμαστη, τα φτερωτά κόκκινα έντομα κατασπαράσσουν τους βλαβερούς φυτοφάγους οργανισμούς και θεραπεύουν το άρρωστο φυτό. O άγνωστος πόλεμος των εντόμων μαίνεται στα κλαδιά και τις φυλλωσιές των βιολογικών καλλιεργειών. Αντί χημικών φαρμάκων, οι συμπαθείς πασχαλίτσες και μια ολόκληρη κατηγορία ωφέλιμων εντόμων, όπως ονομάζονται, μπορούν να γίνουν τα ισχυρότερα όπλα των καλλιεργητών απέναντι στους βλαβερούς φυτοφάγους οργανισμούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παλαιότερα οι αγρότες χαίρονταν όταν έβλεπαν στο χωράφι τους πασχαλίτσες, καθώς γνώριζαν εμπειρικά ότι τα άρρωστα φυτά τους θα θεραπευτούν σύμφωνα με τους νόμους της φύσης.
Στρατηγείο του πολέμου των εντόμων είναι το εργαστήριο του εντομολόγου ερευνητή Παύλου Σκεντερίδη στα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής. Ο κ. Σκεντερίδης και η επιστημονική ομάδα του μελετούν και αναπαράγουν συστηματικά δεκάδες είδη ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων (αραχνίδων). Αυτά θα καταλήξουν στα χωράφια των αγροτών που στρέφονται σε βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας, στα δημόσια πάρκα των πόλεων αλλά και σε κήπους ιδιωτών που γύρισαν την πλάτη στα φυτοφάρμακα. «Η χρήση τοξικών και καρκινογόνων φυτοφαρμάκων στη γεωργία καταλήγει σε αδιέξοδο και αναθεωρείται. Οι αυστηροί περιορισμοί της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στα φυτοφάρμακα τα καθιστούν αναποτελεσματικά και επιπλέον πολλά βλαβερά έντομα έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα στα χημικά σκευάσματα. Από την άλλη, η ακίνδυνη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους βιολογική μέθοδος καταπολέμησης των εντόμων είναι μονόδρομος σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα δημόσια πάρκα όπου κυκλοφορεί πολύς κόσμος ή στο γρασίδι των κήπων όπου παίζουν παιδιά και ζουν κατοικίδια» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σκεντερίδης, ως επικεφαλής της ομάδας των γεωπόνων με εξειδίκευση στην εντομολογία.
Πολεμιστές και θηράματα Στον μικρόκοσμο των εντόμων οι πολεμιστές, δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα, διαθέτουν διάφορες τεχνικές για να εξουδετερώσουν τα έντομα-στόχους. Τα αρπακτικά ωφέλιμα έντομα είναι κυνηγοί, ακινητοποιούν τη λεία τους και την καταβροχθίζουν. Τα παρασιτοειδή επενδύουν σε έναν ιδιότυπο πόλεμο: Αφήνουν στο σώμα των φυτοφάγων ένα αυγό που εκκολάπτεται. Η προνύμφη τρέφεται από τη σάρκα του βλαβερού εντόμου μέχρι να το σκοτώσει και έπειτα ενηλικιώνεται και παρασιτεί σε άλλους οργανισμούς. Υπάρχουν ακόμη εντομοπαθογόνοι οργανισμοί όπως είναι οι νηματώδεις, που εισβάλλουν στο σώμα του εντόμου-στόχου, αναπαράγονται και το θανατώνουν, όπως και
μικροοργανισμοί που είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμα και πανδημία γρίπης στον πράσινο μικρόκοσμο προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα βλαβερά έντομα στα κλαδιά και τα φυλλώματα! Ζητούμενο στη χρήση ωφέλιμων οργανισμών στις καλλιέργειες, εξηγούν οι εντομολόγοι, είναι να επικρατήσουν στο χωράφι ή στο θερμοκήπιο έναντι των βλαβερών εντόμων και όχι να τα εξαφανίσουν. «Πάρτε για παράδειγμα τις ακρίδες. Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός τους εμφανίζονται τα χελιδόνια και αποκαθιστούν την οικολογική ισορροπία. Στόχος είναι η μείωση των φυτοφάγων εντόμων σε επίπεδο που δεν θα προκαλούν οικονομική ζημιά στον καλλιεργητή», λέει ο κ. Σκεντερίδης.
Η αναπαραγωγή Στο εντομοτροφείο στα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής η επιστημονική ομάδα αναπαράγει μεγάλους πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων. «Τα περισσότερα από αυτά συλλέγονται από την ιδιαίτερα πλούσια ελληνική εντομοπανίδα. Στην ελληνική ύπαιθρο ζουν σημαντικά είδη εντόμων, τα οποία ζηλεύουν επιστήμονες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με μακρά παράδοση στις οικολογικές εφαρμογές στη γεωργία», συμπληρώνει.
Στο εξειδικευμένο περιβάλλον του εντομοτροφείου (ελέγχονται θερμοκρασία, υγρασία, φωτοπερίοδος κ.ά.) η αναπαραγωγή των εντόμων γίνεται σε διάφορα στάδια. Αρχικώς, σπέρνονται για παράδειγμα κουκιά τα οποία προσβάλλονται τεχνητά με ψείρα. Στο θερμοκήπιο απελευθερώνονται πασχαλίτσες που συλλέγονται από την ύπαιθρο και αφήνουν τα χιλιάδες αυγά τους επάνω στα προσβεβλημένα φύλλα. Τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεαρές προνύμφες τρέφονται μέχρις ότου γίνουν νέοι πολεμιστές, έτοιμοι για πακετάρισμα σε οικολογικές συσκευασίες.

Πακέτα με... 50.000 «στρατιώτες» ΑΝΑΛΟΓΑ με το είδος των ωφέλιμων εντόμων υπάρχουν συσκευασίες των 50-500 ατόμων, ακόμη και των 50 χιλιάδων εφόσον πρόκειται για ακάρεα (μικρά αραχνοειδή). Μεγάλη παράδοση στα προϊόντα βιολογικής καταπολέμησης έχουν η Ολλανδία και η Αγγλία, οι οποίες τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με ωφέλιμα έντομα. Οι Έλληνες παραγωγοί εντόμων πέρασαν στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και προχωρούν δειλά δειλά σε εξαγωγές, ενώ στα εργαστήριά τους αναπαράγονται μοναδικά είδη ωφέλιμων παγκοσμίως, τα οποία χρησιμοποιούνται σε αμπέλια, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά κ.λπ.
Επιστροφή στο μέλλον Η βιολογική καταπολέμηση εντόμων είναι ευρέως γνωστή στο εξωτερικό ήδη από τη δεκαετία του ΄80. Στη χώρα μας, αν και ήταν γνωστή εμπειρικά στους παλαιότερους καλλιεργητές, οι πρώτοι που την εφάρμοσαν αναγκαστικά ήταν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Με το πέρασμα των χρόνων, κερδίζει συνεχώς έδαφος και χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των παραγωγών που κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση προϊόντων, συνδυάζουν δηλαδή τα ωφέλιμα έντομα με ήπια χημικά.

 

Κυνηγοί αφίδων Αν πρέπει κανείς να πιάσει αφίδα (μελίγκρα) πρέπει να σκεφτεί όπως οι αφίδες. Αυτό τουλάχιστον κάνουν οι πασχαλίτσες, για τις οποίες οι αφίδες αποτελούν τον καλύτερο μεζέ. Τα παραπάνω διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι κατέστησαν τα φύλλα ορισμένων φυτών σκληρά για να μην μπορούν να φαγωθούν από τις αφίδες. Παρατήρησαν ότι σύντομα οι πασχαλίτσες άρχισαν να αποφεύγουν τα φυτά αυτά και να στήνουν τις ενέδρες τους στα φυτά με τα μαλακά φύλλα. Το πώς οι πασχαλίτσες μπόρεσαν να εκτιμήσουν την ποιότητα των φύλλων και παραμένει μυστήριο.

 

ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ & ΥΓΕΙΑ

Τα φυτοφάρμακα και η Υγεία μας

 

Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες;Πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες; Γράφει η Έλενα Ταγκαλάκη

Αναρωτήθηκες καθόλου πόσα χρόνια έχεις να δεις πασχαλίτσες; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Τα τελευταία 30 χρόνια, η χρήση των φυτοφαρμάκων έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον οι άνθρωποι απορρίπτουν στο περιβάλλον 2,5 εκατ. τόνους από αυτά τα χημικά ετησίως αποφέροντας στη βιομηχανία την οποία διαχειρίζονται πολυεθνικές τζίρο 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμα χειρότερα, όσο περισσότερο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τόσο πιο αναποτελεσματικά αυτά γίνονται.

Μετ: Αν δεν είναι ασφαλές να το αναπνεύσεις, πως μπορεί να είναι ασφαλές να το τρως;

Γιατί το φαινόμενο της καταστροφής ολόκληρης της παραγωγής εξαιτίας ενός εντόμου είναι πιο έντονο από ποτέ ενώ την ίδια ώρα η χρήση φυτοφαρμάκων είναι στο απόγειο;

Ρίξτε μια ματιά στις ασθένειες των εσπεριδοειδών που συμβαίνουν σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από το έντομο ψύλλα και το οποίο μολύνει τα δέντρα αφήνοντας βακτήρια τα οποία τελικά σκοτώνουν τα δέντρα. Η Φλόριντα σήμερα έχει υποστεί μείωση 10% στην παραγωγή εσπεριδοειδών εξαιτίας της ασθένειας.

Προβλήματα όπως αυτό υφίστανται (σ.σ. σε ολόκληρο τον πλανήτη) διότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τα οφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με έντομα σαν την ψύλλα, τη μελίγκρα κ.α. Σκοτώνοντας τις πασχαλίτσες, τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν ένα ισορροπημένο οικοσύστημα.

Έτσι μήπως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν περισσότερο παρά ωφελούν;

Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το περιβάλλον. Αγρότες και ερευνητές είναι τώρα μάρτυρες του θανάτου ολόκληρων αποικιών μελισσών εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Δισεκατομμύρια μελισσών εξαφανίζονται από το φυσικό τους περιβάλλον αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το τοξικό νέκταρ το οποίο παίρνουν από τη γονιμοποίηση μολυσμένων λουλουδιών.

(σ.σ. η απευθείας σύνδεση της χρήσης φυτοφαρμάκων με τον θάνατο των μελισσών είχε εντέχνως αποσιωπηθεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις παρά τις πολυάριθμες εκθέσεις για το αντίθετο. Έπειτα από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε πέρυσι υπέρ της αναστολής από τον Δεκέμβρη 2013 και για δύο χρόνια της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών που έχει αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες και το περιβάλλον. Για την ιστορία, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την απαγόρευση των τριών φυτοφαρμάκων ισχυριζόμενη ότι η μελέτη της Κομισιόν στην οποία βασίστηκε η ψηφοφορία περιείχε ανεπαρκή στοιχεία).

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πλήρη επίγνωση της ικανότητας των φυτοφαρμάκων να διαταράσσουν τον Θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα, ελέγχοντας την ανάπτυξη, το μεγάλωμα, το φύλο και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό κάποιοι άνθρωποι πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάνε. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι τα φυτοφάρμακα βρίσκονται στα τρόφιμα ως υπολείμματα που συγκρατούνται και αποθηκεύονται μέσα στους ιστούς των φυτών. Πράγματι, η χρήση μακροτοξικών φυτοφαρμάκων παρουσιάζει αύξηση. Αυτά τα χημικά, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1998, έχουν πλέον εξαπλωθεί μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Τα μακροτοξικά φυτοφάρμακα ταξιδεύουν από το χώμα και απορροφώνται από τη βλάστηση και έπειτα από τον ξυλώδη κορμό επεκτείνονται στα φύλλα και τα άνθη όπου μολύνουν τη γύρη και το νέκταρ. Τέσσερις κατηγορίες φυτοφαρμάκων είναι κοινότυπες και περιλαμβάνουν τα Ιmidacloprids (που εφαρμόζονται στα λαχανικά όπως τις τομάτες και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά). Το Thiamethoxam χρησιμοποιείται συνήθως ως “θεραπεία” για τον σπόρο του καλαμποκού αλλά τώρα ψεκάζεται στο χώμα για τα φρούτα και τα λαχανικά. Το Clothianidin επίσης επιμολύνει τους σπόρους και χρησιμοποιείται στην ελαιοκράμβη, τα δημητριακά, τα ζαχαρότευτλά και τις πατάτες. Το Dinotefuran χρησιμοποιείται είτε στο έδαφος είτε ψεκάζεται απευθείας στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, και στα αγγούρια.

Αξιοσημείωτα επίπεδα φυτοφαρμάκων στις δοκιμες του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ

Δοκιμές που έγιναν από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ από το 1999 ως το 2007 αναφέρουν αξιοσημείωτα επίπεδα μακροτοξικών φυτοφαρμάκων στην παραγωγή συμβατικών τροφίμων. Βρήκαν ότι το 70% του μπρόκολου και το 74% του μαρουλιού περιείχαν υπολείμματα imidacloprid. Υψηλά επίπεδα του thiamethoxam βρέθηκαν στις φράουλες και τις γλυκοπατάτες.

Ακόμα χειρότερα, οι δοκιμές βρήκαν επίπεδα του χημικού thiamethoxam που ξεπερνούσαν τα 550 μέρη ανά δισεκατομμύριο στο νέκταρ και τη γύρη του ευκάλυπτου – τρεις φορές την ποσότητα που σκοτώνει τις μέλισσες!

Σταγονίδια νερού που αποβάλλονται από την επιφάνεια του φυτού ελέγχθηκαν επίσης και βρέθηκαν θετικά σε μακροτοξικά φυτοφάρμακα, τα φυτά στην πραγματικότητα φτύνουν χημικά!!!

Το Journal of Economic Entomology αναφέρει: “Όταν οι μέλισσες τρώνε σταγονίδια τα οποία συγκέντρωσαν από τα φυτά που αναπτύχθηκαν από σπόρους με επικάλυψη νεονικοτινοειδών, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον θάνατο εντός λίγων λεπτών”.

Επιπρόσθετα, τα nitroguanidine μακροτοξικά φυτοφάρμακα μπορούν να διατηρηθούν ως και 500 μέρες ή περισσότερες στο έδαφος, μολύνοντας το οικοσύστημα ως και δύο εποχές, μολύνοντας το νερό, το χώμα, τα σκουλίκια, τα σκαθάρια και τις μέλισσες, τα οποία ως γνωστόν παίζουν εξέχοντα ρόλο στην ευημερία του περιβάλλοντος.

Τέσσερις απλές πράξεις για να κάνεις τη διαφορά

-Σταμάτα τη χρήση φυτοφαρμάκων και εκτίμησε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα

-Ψώνιζε τοπικά αλλά κυρίως ψώνιζε βιολογικά. Επένδυσε τα χρήματά σου στις ηθικές σου αρχές

-Συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τον πληθυσμό από βλαβερά χημικά. Αν και διαθέτουν περισσότερες ρυθμιστικές αρχές από ποτέ πριν, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα επιτρέπουν την εξάπλωση τέτοιων ασθενειών και τη συνέχιση της καταστροφής της γης από τα χημικά αυτά

-Σε συλλογικό επίπεδο κάνε τη φωνή σου να ακουστεί υπογράφοντας μια αναφορά, όπως: http://petitions.moveon.org/sign/ban-systemic-pesticide

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αριστουργηματική «αρχιτέκτων» η αράχνη

Η μεγάλη αντοχή του ιστού της οφείλεται στον ιδιαίτερο σχεδιασμό του

Ο περίτεχνος σχεδιασμός του ιστού της αράχνης, είναι εκείνος που του χαρίζει τη μεγάλη αντοχή του, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι ο ιστός μπορεί να αντέχει παρά την άσκηση μεγάλων δυνάμεων  οφείλεται μεν στο πανίσχυρο μετάξι της αράχνης αλλά και στον ιδιαίτερο σχεδιασμό της ύφανσής του. Με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature» οι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα, ότι χάρη στην περιπλοκότητα της μοναδικής του πλέξης, όταν ένα νήμα κοπεί, όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται ο ιστός αλλά αντίθετα ενισχύεται. «Η πραγματική δύναμη του ιστού της αράχνης δεν οφείλεται στο μετάξι της, αλλά στη δυνατότητα μεταβολής των μηχανικών του ιδιοτήτων μέσω των δυνάμεων που ασκούνται επάνω του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς που θα ωφελούνταν από τον περιορισμό της έκτασης βλαβών» εξηγεί ο δρ Μάρκους Μπίλερ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.  Η δημιουργία ενός ιστού απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας από πλευράς της αράχνης , έτσι ώστε να φέρει ιδιότητες οι οποίες «φρενάρουν» την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών που θα απαιτούσαν την ανακατασκευή του.

Ο ιστός στο μικροσκόπιο Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι – σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη ίνα - το μετάξι της αράχνης έχει την ιδιότητα να μαλακώνει ή να σκληραίνει, ανάλογα με το φορτίο που δέχεται κάθε φορά. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί έφτιαξαν ιστούς από τρία διαφορετικά υλικά. Είδαν λοιπόν ότι το μετάξι της αράχνης εμφάνιζε εξαπλάσια αντοχή όταν μπλέκονταν σε αυτό αντικείμενα ή όταν ήταν εκτεθειμένο σε δυνατούς ανέμους, σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά.

Όταν μια δύναμη ασκούνταν στον ιστό της αράχνης, έσπαγε μόνο ένα νήμα με αποτέλεσμα η αράχνη να χρειάζεται να κάνει μικρές επιδιορθώσεις και όχι να αναγκάζεται να τον ξαναφτιάχνει από την αρχή. Όταν πάλι αφαιρούσαν το 10% των νημάτων από διάφορα σημεία του ιστού, το σύνολο του ιστού γινόταν κατά 10% ισχυρότερο.

Δύο τα είδη του μεταξιού Ακόμα, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν ότι ο αριστουργηματικός ιστός της αράχνης είναι φτιαγμένος από δύο είδη μεταξιού: το πρώτο είναι άκαμπτο και ξηρό και χρησιμοποιείται περισσότερο σε σημεία με φορά από το κέντρο προς τα έξω. Το δεύτερο είδος νήματος μεταξιού είναι λεπτότερο και πιο κολλώδες από το πρώτο, δημιουργεί τη σπειροειδή δομή του ιστού και συνήθως επάνω σε αυτό παγιδεύονται τα άτυχα θηράματα της πανούργας αράχνης.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο θαυματουργός ιστός της αράχνης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Στο μέλλον ίσως μπορεί να χρησιμεύει για την παρασκευή καρδιακών μοσχευμάτων ή και νευρικών κυττάρων

Τις εκπληκτικές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης μελετά εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο καθηγητής στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Φριτζ Βόλραθ. Καθώς θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά υλικά στον κόσμο, πιστεύει ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να χρησιμεύει για την παρασκευή καρδιακών μοσχευμάτων ή και νευρικών κυττάρων.

«Αυτό που πάντα με παραξένευε είναι γιατί οι επιστήμονες δεν έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τις αράχνες», λέει ο δρ Βόλραθ. «Η αράχνη είναι ένα πλάσμα που αναλογικά με το μέγεθός του μπορεί να χτίσει από το σώμα του μία κατασκευή ίση αναλογικά με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μέσα σε μία νύχτα, και να αιχμαλωτίσει σε αυτό ένα θήραμα με μέγεθος - πάλι αναλογικά - ενός αεροπλάνου».

Ο δρ Βόλραθ άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τις αράχνες από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νευροφυσιολογία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1972 στο Μόναχο, βλέποντας το Ολυμπιακό Πάρκο που είχε κατασκευάσει ο Φρέι Οτο το οποίο έμοιαζε με ιστό αράχνης, ο Βόλραθ σκέφθηκε το ενδεχόμενο να μπορεί το μετάξι της αράχνης να δώσει νέα ώθηση στην επιστήμη των βιοϋλικών, που τότε άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Εκτοτε, έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο άνθρωπο για να μελετήσει πώς οι αράχνες υφαίνουν τον θαυματουργό ιστό τους. Τάισε αράχνες με φάρμακα, με μικροσκοπικές σταγόνες από αμφεταμίνες και καφεΐνη και μελέτησε τις διασπαστικές επιδράσεις που αυτά είχαν στην κατασκευή του ιστού.

Δοκίμασε τρόπους ώστε να μπορέσει να  εκπαιδεύει αράχνες να «γράφουν» πάνω στους ιστούς τους όταν τους υφαίνουν. Επεμβαίνοντας στον προσανατολισμό τους όταν υφαινόταν ο ιστός, έκανε αράχνες να σχηματίσουν πάνω τους τον αριθμό 88. Ο Βόλραθ εξακολουθεί να μελετά τις ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης καθώς πιστεύει ότι το υλικό αυτό μπορεί να προκαλέσει επανάσταση όχι μόνο στη βιομηχανία των πολυμερών υλικών αλλά και στην ιατρική με την ανάπτυξη μοσχευμάτων, όπως καρδιάς και νευρικών ιστών.

«Κανένας δεν ενδιαφερόταν ουσιαστικά για τις αράχνες όταν ξεκίνησα. Τώρα είναι υπερβολικά πολλοί». Το μετάξι της αράχνης είναι σχεδόν το πιο σκληρό υλικό στον πλανήτη. Είναι δυνατότερο ως προς τη μάζα του από το ατσάλι και πιο ανθεκτικό και εύκαμπτο από το κέβλαρ. Επιδεικνύει προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον και το τάνυσμα του δεν αλλοιώνεται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Γι' αυτό και οι ιστοί αράχνης παραμένουν άθικτοι στους τάφους των φαραώ.

Καθώς η αράχνη υφαίνει τον ιστό της επανακαθορίζει  την πυκνότητα των συστατικών του στοιχείων. Αυτό το επιτυγχάνει με γρήγορες ή αργές κινήσεις, για παράδειγμα, παράγοντας σχεδόν κρυσταλλικό, πολύ συμπαγές μετάξι ή ανάμεικτο, πολύ ευλύγιστο μετάξι για διαφορετικά μέρη του ιστού.

Η μελέτη της νανοδομής του μεταξιού προκάλεσε αίσθηση στον ίδιο και τους συνεργάτες του. «Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι σε μοριακό επίπεδο, διαθέτει κάτι σαν πεπτίδιο, ένα επαναλαμβανόμενο μικρό μοτίβο σαν μελωδία κάποιου σκοπού. Αυτό είναι που βοηθά ώστε το μετάξι να αποκτά τις ιδιότητές του. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί αυτό το μοτίβο βρίσκεται στις αράχνες, αλλά ξέρουμε ότι είναι το ίδιο μοτίβο που βρίσκεται στα νημάτια που συγκρατούν μεταξύ τους τα ανθρώπινα κύτταρα».

Ιδανικό υλικό για θεραπεία τραυμάτων «Το μετάξι από μεταξοσκώληκες είναι ίσως το αρχαιότερο υλικό ραφής τραυμάτων», λέει ο δρ. Φριτζ Βόλραθ. Είναι λεπτό, δυνατό και βιοδιασπώμενο στο σώμα. Σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ιστούς αράχνης για να θεραπεύσουν τραύματα. Αγρότες στα χωράφια γνώριζαν πως όταν κόβονταν έπρεπε να βάλουν πάνω στην πληγή ιστό αράχνης. Εχει την ιδιότητα να πήζει το αίμα και διαθέτει επίσης μικροβιολογικές ιδιότητες σκοτώνοντας μολυσματικά βακτήρια. Στην εταιρεία Oxford Biomaterials που συνδιευθύνει ο Βόλραθ, ένα από τα προγράμματα που τρέχουν είναι η δημιουργία καρδιακών μυών από μετάξι. «Διαπιστώσαμε ότι σε ορισμένους τύπους μεταξιού, καρδιακά κύτταρα μπορούν ν' αναπτυχθούν καθώς αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και μεγαλώνουν αρχίζοντας να χτυπούν».

 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Στην κόκκινη λίστα και ο μπούμπουρας Μετά τις μέλισσες άλλο ένα έντομο που παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο οικοχώρος αυτός αποτελεί τμήμα της ιστοσελίδας  "ΖΩΑΚΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ"

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ* από 7/4/09 

  .free counters.free counters...free counters...

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

......