πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου   "ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

          

   

 

                       Μεσογειακή Διατροφή

’λλο Κρητική και άλλο... μεσογειακή διατροφή

τελευταία ενημέρωση: 26/01/2016

Για γερό μυαλό τρώτε «μεσογειακά» 

«Ασπίδα» για την καρδιά η μεσογειακή διατροφή

Διατροφική μόδα έχουν γίνει τα άγρια χόρτα

Υψηλής βιολογικής αξίας οι παραδοσιακές τροφές 

Στρατηγική προώθησης της μεσογειακής διατροφής

Η σύγχρονη μεσογειακή διατροφή Μμμμ, σαλιγκάρια!

Μεσογειακή διατροφή (και) κατά της Αλτσχάιμερ

Από τα χωράφια στο ντελικατέσεν

Οι ελληνικές νοστιμιές νίκησαν το χάμπουργκερ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μεσογειακή δίαιτα ή μήπως ελληνική;
Παραδοσιακή διατροφή - μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος
Ξεχασμένες τροφές αλλά τόσο ωφέλιμες!   Μεσογειακή διατροφή για μακροζωία

«Ασπίδα» για την καρδιά η μεσογειακή διατροφή

Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή άλλου καρδιακού νοσήματος, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε δείγμα 40.000 Ισπανών ενηλίκων και σε διάρκεια δέκα ετών.

Τα συστατικά της μεσογειακής δίαιτας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου, φυτικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.  Τα ψάρια προτιμώνται από το κρέας, ενώ προβλέπεται μόνο χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που συλλέχθηκαν την περίοδο 1992-2004 με δείγμα 41.078 υγιείς άνδρες και γυναίκες από πέντε ισπανικά κέντρα, τα οποία μετείχαν στην Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή με τη συμμετοχή δέκα χωρών.
Οι εθελοντές, των οποίων η μέση ηλικία κατά την έναρξη της έρευνας ήταν τα 49 έτη, παρείχαν πληροφορίες για την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που κατανάλωναν. Μετρήθηκαν οι σωματικές τους διαστάσεις και ελέγχθηκε το ιατρικό ιστορικό τους, αλλά και το αν γυμνάζονται ή καπνίζουν. Ο κάθε εθελοντής βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 18 μονάδων για το πόσο κοντά στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται η δίαιτά του. Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία του, τόσο πλησιέστερη στη μεσογειακή ήταν η διατροφή του. Λίγο πριν το πέρας της έρευνας 609 από τους εθελοντές υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο ή εμφάνισαν έντονο πόνο στο στήθος, γνωστό ως ασταθής στηθάγχη. Εννέα από αυτούς απεβίωσαν. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα επεισόδια αυτά με τη βαθμολογία των εθελοντών ως προς την τήρηση της μεσογειακής διατροφής και αναζήτησαν πιθανούς συσχετισμούς, διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία (και η τήρηση της μεσογειακής διατροφής) τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακού νοσήματος. Συγκεκριμένα, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής συνδέεται με 40% μειωμένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Θεωρείται ότι 80% των καρδιακών προσβολών και άλλων σχετικών νοσημάτων μπορούν να προληφθούν αν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες.

 

Μεσογειακή... ασπίδα και μετά το έμφραγμα

ΚΟΡΥΦΗ

                         

Η σύγχρονη μεσογειακή διατροφή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

Επιστροφή στην παράδοση της μεσογειακής δίαιτας με βασικά συστατικά τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα αλλά και την καλή παρέα, συστήνουν οι ειδικοί για το καθημερινό τραπέζι μας. Προτείνουν, επίσης, να προτιμάμε τα εποχικά προϊόντα στο φαγητό μας αλλά και να επιδεικνύουμε αυτοσυγκράτηση στο κρασί. Το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο παρουσιάστηκε από επιστήμονες που συμμετείχαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μεσογειακή Δίαιτα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (11ος 2009) στην Πάρμα της Ιταλίας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Μελετών για τις Διατροφικές Συνήθειες στη Μεσόγειο (Ciiscam). Οι ειδικοί κατέληξαν και στη δόμηση της πυραμίδας της σύγχρονης μεσογειακής δίαιτας. «Είναι η πρώτη φορά που στη βάση της πυραμίδας εισάγονται δημητριακά, λαχανικά και φρούτα», δήλωσε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο καθηγητής Κάρλο Κανέλα. «Είναι επίσης η πρώτη φορά που η πυραμίδα δομείται με τρόφιμα που συνθέτουν ένα κύριο πιάτο στη βάση, ενώ το γεύμα συμπληρώνεται με τρόφιμα ανάλογα με την κατανάλωση που συνιστάται, ημερήσια ή εβδομαδιαία».
Οι ξηροί καρποί Η μεσογειακή δίαιτα που προτείνουν οι ειδικοί περιλαμβάνει τυπικά πιάτα χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, όπως το κουσκούς, τα ψητά λαχανικά και τα ψάρια. Ένα άλλο σημείο στο οποίο δίνεται έμφαση είναι η επιστροφή στο φαγητό με παρέα. «Τα γεύματα με την οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους μάς βοηθούν να διατηρούμε σταθερό ωράριο στο φαγητό μας και να αποφεύγουμε τη μονοφαγία», εξηγεί η ερευνήτρια Μαρία Πάολα Γκρατσιάνι. Νέο στοιχείο που προτείνεται στη σύγχρονη μεσογειακή δίαιτα είναι η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών, φυσικά σε μικρές ποσότητες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ξηροί καρποί μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα της «καλής». Παράλληλα, δρουν προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, ποτάσιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε.

Δεν βάζουν συγκεκριμένους στόχους για την πείνα ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ των προσδοκιών αποδείχθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FΑΟ) που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Οι ηγέτες κρατών και οι αξιωματούχοι που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες συμφώνησαν να «εξαλείψουν την πείνα από όλον τον κόσμο», χωρίς ωστόσο να θέσουν συγκεκριμένους στόχους ή χρονοδιάγραμμα δράσης, αφού η τελική ημερομηνία που είχαν θέσει γι΄ αυτόν τον σκοπό, το 2025, αφαιρέθηκε από την τελική διακήρυξή τους. Επιπλέον, στην τελική διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στο αίτημα του FΑΟπου υποστήριξε συμβολικά με μια 24ωρη απεργία πείνας ο επικεφαλής του οργανισμού - να αυξηθεί η βοήθεια για τη γεωργία στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από 7,9 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την ομάδα των 8 συμμετείχε μόνο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως οικοδεσπότης της συνόδου.
LΙΝΚ:
www.ciiscam.org

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Υψηλής βιολογικής αξίας οι παραδοσιακές τροφές  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Οι Νεοέλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις παραδοσιακές συνταγές, βγάζοντας έτσι από το τραπέζι τους τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Ο θησαυρός της μπομπότας!

Στην τσουκνιδόπιτα, τον τραχανά, το φακόρυζο, ακόμη και στο σνακ των προηγούμενων γενιών, το ψωμοτύρι, οι διατροφολόγοι εντοπίζουν θησαυρούς. Όπως όμως διαπιστώνουν, οι Νεοέλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις παραδοσιακές συνταγές, βγάζοντας έτσι από το τραπέζι τους τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα όσπρια πλέον σπάνια αχνίζουν φρεσκομαγειρεμένα στο ελληνικά νοικοκυριά. Έτσι, ενώ το 1974 η μηνιαία κατανάλωση κατά άτομο ξεπερνούσε τα 520 γραμμάρια, σήμερα μετά βίας αγγίζει τα 430 γραμμάρια. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία πως η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ φαίνεται να προλαμβάνουν τον καρκίνο.
Η γαστρονομική σοφία των γιαγιάδων μας, ωστόσο, επιβεβαιώνεται για ακόμη έναν λόγο: «Ένας συνήθης τρόπος μαγειρέματος τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ο συνδυασμός οσπρίων, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, με ρύζι. Τα όσπρια, αν και αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, δεν χρησιμοποιούνται τόσο παραγωγικά από το σώμα, λόγω της απουσίας συγκεκριμένων αμινοξέων. Το κενό αυτό έρχεται να καλυφθεί από το ρύζι ή το κριθαράκι, με αποτέλεσμα το φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο να αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλης με αυτήν του κρέατος», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες, οι οποίοι γνωρίζουν τα «μυστικά» της κουζίνας, επιμένουν να τρώνε παραδοσιακά! «Μαγειρεύουμε συχνά όσπρια με ρύζι στο σπίτι, αντικαθιστώντας έτσι φαγητά που περιέχουν κρέας και άρα υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, δεδομένου πως η συχνή κατανάλωσή τους σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά».
Το τυρί και το ψωμί, το πιο διαδεδομένο κολατσιό παλαιότερων εποχών, λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα «παζλ» τροφών υψηλής βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η τσουκνίδα. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της... παρεξηγημένης τσουκνίδας. Οι περισσότεροι την αναγνωρίζουν εξαιτίας του έντονου ερεθισμού που προκαλεί στο δέρμα. Κι όμως, οι σεφ υπογραμμίζουν πως αποτελεί εξαιρετικό γέμισμα για τις σπιτικές πίτες, αφού η γεύση της δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το σπανάκι. «Τη δεκαετία του ΄40 και του ΄50 η τσουκνιδόπιτα και η τσουκνιδόσουπα ήταν διαδεδομένο φαγητό, αφού το συγκεκριμένο φυτό φύτρωνε παντού- στους κήπους, στα χωράφια και σε ακαλλιέργητους τόπους- και άρα ήταν σε αφθονία. Σήμερα, ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που το προτιμούν», τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου. Όμως, τα φύλλα της αποτελούν πηγή βιταμίνης C και Α (κυρίως β-καροτένιο) ενώ παράλληλα προσφέρουν πλούσιες δόσεις στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο και το κάλιο. Ακόμη και η μπομπότα, το ξεχασμένο δηλαδή καλαμποκόψωμο, έχει την δική του αξία αν και έχει περάσει στην ιστορία ως το ψωμί των φτωχών. Η περιεκτικότητά του σε θειαμίνη και νιασίνη (ανήκουν στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β) συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων- άρα του εγκεφάλου. Τα «συν» του όμως, δεν σταματούν εδώ: περιέχει και ποσότητες φυλλικού οξέος, τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν σχετιστεί και με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.
Πλιγούρι για τους διαβητικούς Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι διατροφολόγοι και στο πλιγούρι. Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γρηγόρης Ρίσβας το προτείνει στους καταναλωτές ως εναλλακτική του ρυζιού και των μακαρονιών, και όχι μόνο για τον διατροφικό πλούτο του. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια και συνεπώς συνιστάται στους διαβητικούς) και παράλληλα έχει υψηλό δείκτη κορεσμού. Συνεπώς, είναι ιδανική επιλογή για όσου θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή τους, αφού χορταίνουν με μικρές ποσότητες! Μάλιστα, οι ειδικοί βάζουν στην πρώτη γραμμή και την κατανάλωση του τραχανά, για τους ίδιους λόγους.
 

«Αποδείξεις» νοστιμιάς αναζητά η επιστημονική έρευνα για τα ελληνικά κρέατα και γαλακτοκομικά Από παλιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα Γρεβενά ήταν υπερήφανοι όταν μιλούσαν για τα κρέατα και τα τυριά της ευρύτερης περιοχής. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, είναι πιο νόστιμα και ποιοτικά από εκείνα που παράγονται σε άλλες περιοχές, δεν μπορούσαν όμως να εξηγήσουν το γιατί. Του λόγου το αληθές ξεκίνησε να διερευνά από την επιστημονική πλευρά του θέματος, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Σινάπης, που κατάγεται και ο ίδιος από τα Γρεβενά.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

’λλο κρητική και άλλο... μεσογειακή διατροφή

 

«Μας καπέλωσε μπάρμπας απ΄ την Κορώνη» Οι Κρητικοί ισχυρίζονται ότι το διατροφικό τους μοντέλο η UΝΕSCΟ το «διέγραψε» με τον όρο «μεσογειακή διατροφή»

Από την Κρήτη στην Κορώνη και από εκεί στην... UΝΕSCΟ. Τι κοινό μπορεί να έχουν δύο διαφορετικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας και ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Οργανισμός του ΟΗΕ; Και πώς θα μπορούσε ο... ντάκος να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με άλλες χώρες της Μεσογείου; Ολα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία της UΝΕSCΟ να καθιερώσει διεθνώς την ορολογία «μεσογειακή διατροφή», με βάση τις συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε τη συνδρομή του στην όλη προσπάθεια, θεωρώντας ότι προβάλλει τις ελληνικές συνήθειες στο τραπέζι και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Στην πορεία η Κορώνη επελέγη από την UΝΕSCΟ ως τυπικό δείγμα ελληνικής πόλης και κοινότητας για τη συμμετοχή σε αυτόν τον όρο, όμως όλοι λογάριαζαν δίχως τους... Κρητικούς.
Αλλο κρητική και άλλο... μεσογειακή. Αυτό διατείνονται παράγοντες της Κρήτης, με αφορμή τη συζήτηση για την ορολογία «μεσογειακή διατροφή». Η ιδέα αρχικά προωθήθηκε από την Ισπανία και την Ιταλία, και στη συνέχεια στην προσπάθεια εντάχθηκε και η Ελλάδα. Η κίνηση όμως δεν βρήκε σύμφωνες όλες τις πλευρές, αφού αρκετοί παράγοντες της Κρήτης θεωρούν ότι η διατροφή του τόπου τους θα έπρεπε να αναφέρεται ξεχωριστά. «Η κρητική διατροφή δεν πρέπει να “καπελώνεται” από τον όρο “μεσογειακή”» λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης. Εξηγεί ότι «η ίδια η φιλοσοφία της κρητικής διατροφής είναι κάτι διαφορετικό από αυτήν των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου» και τονίζει ότι «δεν γίνεται να θεωρούμε όμοια και συγκρίσιμα είδη την ιταλική πίτσα ή τα μαροκινά φαγητά με τη διατροφή της Κρήτης,η οποία εξάλλου είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα η καλύτερη στον κόσμο». Το θέμα έχει και πολιτική χροιά καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δολαψάκη, «οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προ διμήνου, που βοήθησαν να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης της μεσογειακής διατροφής από την UΝΕSCΟ, θεωρούμε ότι ήταν ατυχείς».
Εμποροι και επαγγελματίες της Κρήτης δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις αντιδράσεις τους και τονίζουν ότι έχουν απευθυνθεί ακόμη και στο πρωθυπουργικό γραφείο για το ζήτημα! «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε αυτή την ξεχωριστή διατροφή μας και σε σχέση με τον τουρισμό, με εξειδικευμένα μαγαζιά που πωλούν αυθεντικά κρητικά προϊόντα,αλλά και σε συνεργασία με ξενοδοχεία στην Κρήτη,ώστε τα γεύματά τους να προκύπτουν αποκλειστικά από τον κρητικό τρόπο διατροφής και οι ξένοι επισκέπτες να γνωρίζουν την ιδιαίτερη κουλτούρα του φαγητού μας» λέει ο κ. Δολαψάκης, τονίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διαμάχης με την Κορώνη, που επελέγη από την UΝΕSCΟ.
Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού το όλο ζήτημα αποδίδεται σε παρεξήγηση. Και αυτό επειδή εκείνο που αφορά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της UΝΕSCΟ δεν είναι η ποιότητα και το είδος των προϊόντων της κάθε περιοχής, αλλά η πολιτιστική και κοινωνιολογική πλευρά της διατροφής. Για παράδειγμα, το πώς το φαγητό συνοδεύει διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής κάθε περιοχής, όπως τους γάμους, τα γλέντια, ή ακόμη και τον τρύγο. Ετσι θα αναδειχθεί και ως πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Από ελληνικής πλευράς λοιπόν επελέγη η μικρή κοινότητα της Κορώνης ώστε να μελετηθούν όλα εκείνα τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με το φαγητό και τη διατροφή των κατοίκων, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες είναι το Σεφσαουέν του Μαρόκο, το Σιλέντο της Ιταλίας και η Σορία της Ισπανίας.
Η κυρία Παναγιώτα Ανδριανοπούλου , από τη Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, σημειώνει ότι «η UΝΕSCΟ δεν εξετάζει τι φαγητά περιλαμβάνει η κάθε διατροφή και δεν κρίνει ποια είναι η πιο αποδοτική για τον άνθρωπο. Εξετάζει το θέμα “φαγητό” καθαρά από πολιτιστικής πλευράς». Τονίζει επίσης ότι ακόμη και αν κατοχυρωθεί ο όρος «μεσογειακή διατροφή» από την UΝΕSCΟ, «δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος για κανέναν.Ούτε η UΝΕSCΟ δίνει κάποια επιδότηση σε τρόφιμα και προϊόντα ούτε και μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει πελατεία στα προϊόντα του». Αποδίδει μάλιστα σε παρεξήγηση την αντίδραση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σημειώνοντας και ότι «όποιος και να διαμαρτύρεται από τη συμπαθέστατη Κρήτη, δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μας, την αρμόδια υπηρεσία».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ «Αριστος τρόπος διατροφής»
Η διατροφολόγος κυρία Παναγιώτα Μιάρη λέει: «Ο κρητικός τρόπος διατροφής παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα που θα εξασφαλίσουν την άριστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, του εφήβου και του ενηλίκου. Η άριστη αυτή διατροφή, πλούσια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, είχε αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κρήτη να έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας που τους προστάτευαν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες».
Οι μεσσήνιοι εκπρόσωποι Εκείνη που κερδίζει στη μάχη της... διατροφής και θα εκπροσωπήσει το ελληνικό μοντέλο στην καθιέρωση του όρου είναι η Κορώνη. Οι λόγοι που επιλέχθηκε η πανέμορφη παραλιακή πόλη της Μεσσηνίας σχετίζονται με την αντιπροσώπευση των παραδοσιακών δομών καλλιέργειας, εθίμων και φυσικά διατροφής. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες λαδιού, σιταριού και αμπέλου, τα βότανα αλλά και οι εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής που συνοδεύονται από ένα πλούσιο τραπέζι, όπως ο γάμος, η βάφτιση, ακόμη και ο θάνατος, είναι οι αξίες εκείνες που υπολογίζονται στην έρευνα της UΝΕSCΟ. «Μια επιτροπή από ειδικούςμελετά τις επιλεχθείσες πόλεις σε περιόδους όπου είναι εν εξελίξει έθιμα όπως π.χ. ο τρύγος ή κάποια τοπική γιορτήώστε να μπορεί να έχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη και να φτιάξει στο τέλος τον φάκελο για την κάθε πόλη, τον οποίο και θα στείλει στην UΝΕSCΟ» εξηγεί η αντιδήμαρχος του Δήμου Κορώνης κυρία Ελένη Στασινοπούλου, σημειώνοντας επίσης ότι στη μεσσηνιακή πόλη όλοι εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει την περιοχή. Τονίζει επίσης ότι το γεγονός πως η κοινότητα της Κορώνης είναι μικρή σε αριθμό αλλά αντιπροσωπευτική και άρα εύκολο να μελετηθεί έδωσε το προβάδισμα στην πόλη.

 

Κρητική «συνταγή» Σε διεθνή έρευνα πριν από μισό αιώνα, στην οποία είχαν συμμετάσχει 14.000 άνδρες 40-45 ετών, είχε αποδειχθεί ότι οι Κρητικοί ήταν οι πλέον υγιείς. Από αυτούς, σήμερα ζουν μόνο 40 και όλοι τους είναι από την Κρήτη!

 

Κορώνη... στο κεφάλι μας η μεσογειακή δίαιτα Στο πάνθεον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναμένεται να περάσει -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Τρίτη 16/11/2010 η μεσογειακή διατροφή και τα πανάρχαια μυστικά της.

 

Καλάθι-πιλότος με κρητικά προϊόντα

 

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι Κρήτες παχαίνουν και αποκτούν χοληστερόλη

Κρητική γαστρονομία  

Το... ψέ΅α του ελαιόλαδου Και βέβαια οι Κρήτες έτρωγαν λάδι, έτρωγαν ό΅ωςκαι πρόβειοβούτυρο. Καιδεν ζούσαν περισσότερο λόγω ελαιολάδου αλλά επειδή έκαιγαν πιο πολλές θερ΅ίδες απ’ όσες καί΅ε ε΅είς καιγιατί απέφευγαντα κρέατα και κυρίως τα κόκκινα και προτι΅ούσαν αγριοκάτσικα, κουνέλια και χοιρινό. Η λιτότητα της διατροφής τους και τα πενιχρά ΅έσα τους εξηγούν τη ΅ακροζωία τους. Ο νεοπλουτισ΅ός εξάλλου διέλυσε τη διατροφική πυρα΅ίδα και οι Νεόκρητες πάσχουν απόκαρδιοπάθειες όπωςοι υπόλοιποι Ελληνες». Μια εκδήλωση γαστρονο΅ίας στη Στέγη Γρα΅΅άτων και Τεχνών ανασκεύασε και θρυ΅΅άτισε πολλά από τα στερεότυπα της σύγχρονης εποχής για τη διατροφή. Φανταστείτε ΅ια εικόνα: Ενα τραπέζι ΅εγάλο και στρω΅ένο κάτω από ΅ια γέρικη ελιά. Γύρω, ηλιοκα΅ένοι και χα΅ογελαστοί άνθρωποι τρώνε ενώ η θάλασσα λα΅πιρίζει ΅προστά τους. Να το στερεότυπο της ΅εσογειακής κουζίνας.

 

Η ΅εγάλη απο΅υθοποίηση του «ελληνικού» ΅ουσακά Μεσογειακή και κρητική κουζίνα ΅πήκαν στο ΅ικροσκόπιο νέων και αιρετικών θεωρήσεων από γνώστες της γαστρονο΅ίας. Στην εκδήλωση της Στέγης Γρα΅΅άτων και Τεχνών καταλύθηκε ΅ια σειρά από ΅ύθους για την κουζίνα ΅ας, που οφείλονται ΅άλλον σε προβολές της άποψης των ξένων για τα υλικά και τη δο΅ή της και ελάχιστα ανταποκρίνονται στην αλήθεια, σύ΅φωνα ΅ε στοιχεία που κατέθεσαν ειδικοί του χώρου Και οι ΅ύθοιτης διατροφής ΅αςαναιρέθηκαν ένας ένας: «Η ντο΅άτα και η ΅ελιτζάνα δεν είναι απλά και ΅όνο τα υλικά της δη΅ώδους κουζίνας ΅ας αφού η ντο΅άτα ήλθε σχετικά πρόσφατα, η δε ΅ελιτζάνα ήλθε από Μέση Ανατολή ΅ε καταγωγή ινδική και οι Βυζαντινοί τηνγνώρισαν τον 10ο αιώνα. Την δε πατάτα ο Καποδίστριας ίδρωσε πολύ για να την ΅άθει στους καχύποπτους Ελληνες. Η κρε΅ώδης ΅πεσα΅έλ είναι σύ΅φωνα ΅ε ΅ια εκδοχή - του ΅ουσακά - κατασκευή των Βαυαρών της οθωνικής αυλής που΅εταλα΅πάδευσαν τη νέα συνταγή στην τότε Ελλάδα τουρου΅ελιώτικου κοψιδιού, της ηπειρώτικης πίταςκαι του βουτύρου», αποκάλυψε ο Αρούχ.

ΚΟΡΥΦΗ

Μμμμ, σαλιγκάρια! Λεία Παπαευστρατίου

Χοχλιοί μπουμπουριστοί, χοχλιοί με χόντρο, σαλιγκά­ρια γιαχνί… Με τα πρωτοβρόχια, τα σαλιγκάρια «ξεμυτίζουν» και οι ΄Ελληνες βρίσκουν άλλο ένα ζήτημα πάνω στο οποίο μπορούν να διαφωνούν και να διχάζονται: τα σαλιγκάρια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στο θέμα αυτό δεν υπάρχει μέση οδός. Τα σαλιγκάρια ή τα λατρεύεις και τα θεωρείς έναν σπάνιο μεζέ ή δεν μπορείς να διανοη­θείς καν ότι θα βρεθούν, αχνιστά και ­μυρωδάτα, μπροστά σου στο ­τραπέζι. Περί ορέξεως βέβαια δεν γίνεται λόγος, αλλά όσοι δεν αντέχουν στη σκέψη ότι θα φάνε σαλιγκάρια, γεγονός είναι ότι «χάνουν» όσα μπορεί να τους προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και ­πρωτεΐνης. Έχουν μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλά λιπαρά.
Μια παλιά ιστορία
Τα ψημένα κελύφη σαλιγκαριών, που έχουν βρεθεί σε μεγάλους αριθμούς στις ανασκαφές προϊστορικών οικισμών της Ευρώπης, μαρτυρούν ότι οι πρόγονοί μας από πολύ παλιά τα ­είχαν περιλάβει στη διατροφή τους, ενώ αργότερα οι πιο αχαλίνωτοι κοιλιόδουλοι της Ιστορίας, οι Ρωμαίοι, όχι απλώς τα απολάμβαναν μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά, όπως αναφέρει και ο Πλίνιος, συχνά αφιέρωναν και ένα μέρος του κήπου των επαύλεών τους, εξοπλισμένο με ειδικά χωρίσματα, για την εκτροφή και την πάχυνση διαφορετικών ειδών. Στις μέρες μας, τα σαλιγκάρια ως έδεσμα είναι περιζήτητα από τους με­ρακλήδες και στις πέντε ηπείρους. Ωστόσο, «πρωταθλητές» στην κατανάλωσή τους παγκοσμίως είναι οι Κρητικοί, που θεωρούν αυτά τα «γαστερόποδα, κεφαλόποδα μαλάκια με πνεύμονα» σημαντικό και ιδιαίτερα υγιεινό τρόφιμο, που έχει πολλά να τους προσφέρει και σε περιόδους νηστείας, και βέβαια οι Γάλλοι. Οι μεγα­λύτερες ποσότητες σαλιγκαριών που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά προέρχονται από φυσικούς πληθυσμούς, γι’ αυτό και σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα της Ευρώπης, λόγω της υπερσυλλογής, έχουν ήδη εξαφανιστεί τα περισσότερα εδώδιμα είδη. Στη Γαλλία και τη Γερμανία π.χ. κάποια από αυτά θεωρούνται προστατευόμενα είδη.
Τα είδη των βρώσιμων σαλιγκαριών
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη σαλι­γκα­ριών, πολλά από τα οποία είναι βρώσιμα. Αυτά, όμως, που είναι πιο ­συνηθισμένα και τα βρίσκουμε στην ελληνική ύπαιθρο και αγορά είναι:
● Τα δίμυτα (Helix pomatia) μοιάζουν με τους κρητικούς χοχλιούς, έχουν δηλαδή ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος, αλλά είναι πολύ μικρό­τερα σε μέγεθος. Θα τα βρείτε μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και το έδαφος σε δάση, καλλιερ­γημένα χωράφια, γύρω από ξερολιθιές σε βουνά με χαμηλή βλάστηση και σε κήπους. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και παρασκευάζονται με όλους τους τρόπους εκτός από γεμιστά, ενώ είναι λιγότερο μπελαλίδικα στο μαγείρεμα, γιατί, αφού ακολουθήσετε τη διαδικασία καθαρισμού που είναι απαραίτητη για όλα τα είδη και τα μαγειρέψετε, αποκολλώνται εύκολα από το κέλυφος.
● Οι χοχλιοί (Helix aspersa), που αποκαλούνται και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, escargot ή ρωμαϊκά, ξεχωρίζουν αμέσως, γιατί είναι τα μεγαλύ­τερα σε μέγεθος από τα τρία είδη και είναι αυτά που συνήθως βρίσκουμε στα καταστήματα νωπά, γεμιστά και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα που συνοδεύεται από τα κελύφη τους. Το είδος αυτό χρησιμοποιείται κατά κανόνα στη μεταπρατική βιομηχανία σαλιγκαριών. Θα τα βρείτε σε βουνά με πλούσια βλάστηση και σε οροπέδια, ­συνήθως με υψόμετρο πάνω από 2.000 μ., αλλά και σε κήπους. Προτιμήστε τα, αν πρό­κειται να ακολουθήσετε κάποια κρητική συνταγή ή να τα κάνετε γεμι­στά.
● Τα απόλυτα (Helix lactea) θα τα αναγνωρίσετε αμέσως από το πλακουτσωτό, ανοιχτόχρωμο, σχεδόν άσπρο, κέλυφός τους, που έχει μια πιο σκούρα καστανή γραμμή σε σχήμα ­σπείρας. Είναι το πιο κοινό είδος στις ­παράκτιες περιοχές της χώρας μας και θα τα βρείτε σε λιγότερο υγρά μέρη, όπως σε αμπελώνες, κάτω από ελιές ή στον κορμό τους, και σε κήπους, όπου ­θεω­ρούνται καταστροφικό παράσιτο. ­Εί­ναι ιδιαίτερα νόστιμα, αλλά δεν ­θα μπορέσετε να τα βγάλετε από το κέλυφος αν δεν αφαιρέσετε ένα κομματάκι από το κέλυφός τους στο σημείο όπου αρχίζει η σπείρα.
Αυτό το ξέρατε;
Στη χώρα μας, η περίοδος συλλογής σαλιγκαριών καθορίζεται με προεδρικό ­διάταγμα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, αλλά, κακά τα ψέματα, αυτό δεν ­τηρείται, επιφέροντας και τις ανάλογες επιπτώσεις. Σύμφωνα με μελέτη που ­εκπονήθηκε πρόσφατα από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστη­μίου Θεσσαλίας, από τη δεκαετία του ’80 έως και του ’90 υπήρχε μια σημαντική μεταπρατική βιομηχανία σαλιγκαριών με πολλές εξαγωγές, που σήμερα πια έχει ατονήσει. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, συλλέγονταν 800-1.000 τόνοι χοχλιών (Helix aspersa) το χρόνο, ενώ ­σήμερα με δυσκολία ξεπερνούν τους 150…

Πώς θα τα καθαρίσετε και θα τα φυλάξετε
Αν μαζέψετε μόνοι σας σαλιγκάρια, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία καθαρισμού τους, για να είστε βέβαιοι ότι έχουν αποβάλει οτιδήποτε τοξικό (π.χ. ισχυρά παρασιτοκτόνα), αλλά και οποιαδήποτε άλλη τροφή μπορεί να περιέχει το γαστρεντερικό τους σύστημα. Θα τα βάλετε σε ένα καλάθι, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικά καθαρά ξερά κλαδιά, π.χ. από ελιές ή θυμάρι, και λίγο αλεύρι για 3-5 ημέρες και θα το καλύψετε με ύφασμα που θα ράψετε ολόγυρα σφιχτά με σπάγκο για να αναπνέουν, αλλά να μη σας φύγουν. Αν έχετε μαζέψει πολλά, μπορείτε, σταματώντας τη διαδικασία καθαρισμού σε αυτή τη φάση, να τα βγάλετε με το καλάθι για μία ημέρα στον ήλιο και όσα από αυτά κλείσουν με μια μεμβράνη, να τα διατηρήσετε σε σκοτεινό σημείο έτσι κλειστά για αρκετούς μήνες. Αν αγοράσετε σαλιγκάρια, έχουν ήδη περάσει αυτή τη διαδικασία. ΄Οποτε αποφασίσετε να τα μαγειρέψετε, θα τα βάλετε σε ένα βαθύ ­σκεύος με νερό. Βεβαιωθείτε ότι όσα πρόκειται να μαγειρέψετε έχουν βγάλει το κεφάλι τους από το κέλυφος και πετάξτε όσα δεν είναι ζωντανά. Μετά θα ρίξετε 1/2 φλιτζάνι αλάτι ή 1/4 του φλιτζανιού ξίδι για κάθε 50 σαλιγκάρια και θα τα αφήσετε 30-45 λεπτά για να βγάλουν τα σάλια τους, αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό. Έπειτα, θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό να καθαρίσουν εντελώς. Αν φτιάξετε χοχλιούς μπουμπουριστούς, θα τα τηγανίσετε, αλλιώς θα τα ρίξετε σε καυτό νερό να βράσουν για 8 λεπτά και θα τα μαγειρέψετε όπως προτιμάτε, ή θα τα καταψύξετε για να τα χρησιμοποιήσετε όποτε σας βολεύει. Αν όμως θέλετε να τα κάνετε γεμιστά, θα χρειαστεί να τα βγάλετε από το κέλυφος με μια οδοντογλυφίδα και ανάλογα με τη συνταγή να φτιάξετε μια γέμιση.
H θρεπτική αξία των σαλιγκαριών
Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρε­τικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες. Τα 100 γρ. δίνουν 90 θερμίδες, 16,1% πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Ωστόσο οι τιμές που αναφέρουμε αφορούν τα σκέτα σαλιγκάρια. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα λιπαρά και τις θερμίδες. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο και από το κόκκινο κρέας), καλίου και μαγνησίου.

  

ΚΟΡΥΦΗ

Η τεχνογνωσία του κοχλιού                  

Το σαλιγκάρι... τρέχει ακάθεκτο στην αγορά 

Σαλιγκάρια: από την Κρήτη ώς τον Σηκουάνα

Η τεχνογνωσία του κοχλιού

Σαλιγκάρια - γίγαντες, το νέο αφρικανικό έδεσμα της μόδας Έξυπνος επιχειρηματίας αναμένει υψηλά κέρδη με μικρή δαπάνη

Κολλημένοι με τα... κοψίδια οι Έλληνες - ΚΡΕΑΣ 

Εμβόλιο για την σχιστοστομίαση

Για γερό μυαλό τρώτε «μεσογειακά» 

Η μεσογειακή διατροφή _ πλούσια σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο συν μικρές ποσότητες κρασιού _ αποδεικνύεται άκρως ευεργετική (και) για τον εγκέφαλο. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, καταλήγει πως όσοι τρώνε «μεσογειακά» έχουν διαύγεια και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευματική κατάπτωση στην τρίτη ηλικία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 3.790 κατοίκους του Σικάγου άνω των 65 ετών από το 1993 μέχρι σήμερα. Κάθε τρία χρόνια εξέταζαν την πνευματική τους οξύτητα και παράλληλα κατέγραφαν πόσο πιστά ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή. Βρέθηκε πως όσοι ήταν πιστοί σε αυτή εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά πνευματικού εκφυλισμού. Η επικεφαλής της μελέτης, Κριστίν Τάνγκνεϊ, καθηγήτρια διατροφολογίας στην Ιατρική Σχολή του Σικάγου, δήλωσε στους «New York Times» ότι όσοι ανήκαν στο ένα τρίτο που ακολουθούσε πιο πιστά την μεσογειακή διατροφή ήταν πνευματικά νεότεροι κατά δύο χρόνια απ' όσους ανήκαν στο ένα τρίτο που την ακολουθούσε λιγότερο πιστά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανικη΄Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, κερδίζει σε εγκυρότητα επειδή το δείγμα είναι πολύ ευρύ και η παρακολούθησή του διήρκεσε μεγάλο διάστημα. Ομως οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν παραδέχτηκαν ότι αν και έλαβαν υπ' όψη τους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόρφωση, η παχυσαρκία και η υπέρταση, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που δεν ήταν δυνατό να μετρηθούν.

Πριν από λίγους μήνες, έτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξε ότι όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφυλισμό του εγκεφαλικού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι τρώνε μεσογειακά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλτσχάιμερ.

Μεσογειακή διατροφή σημαίνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, άπαχα γαλακτοκομικά, καρπούς και μη κορεσμένα λίπη. Παράλληλα, η μεσογειακή δίαιτα αποθαρρύνει την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων ελαίων, γαλακτοκομικών, κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένης ζάχαρης. Οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους μορφή και να προτιμάται το κρασί από άλλα αλκοολούχα ποτά.

Εχει βρεθεί ότι η μεσογειακή διατροφή προφυλάσσει επίσης από καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και διαβήτη.

 

Mεσογειακή δίαιτα Εγγυάται νοητική οξυδέρκεια και στα γεράματα  

Το υπερ-όπλο της μεσογειακής δίαιτας

Βελτιώνοντας τη νοητική απόδοση μέσω διατροφής

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η μεσογειακή δίαιτα «αναπτερώνει» τον οργανισμό Θοδωρής Λαΐνας 

Βελτιώνει την φυσική και πνευματική υγεία του ανθρώπου Μια νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν δείξει ότι η μεσογειακή δίαιτα έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Ετσι, είχε διαπιστωθεί ότι η μεσογειακή δίαιτα βελτιώνει τη φυσική υγεία. Τώεα, ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βελτιώνει και την πνευματική υγεία του ανθρώπου.
Η μελέτη Ερευνητές του Πανεπιστημίου Las Palmas στα Κανάρια Νησιά μελέτησαν τα δεδομένα που προέκυψαν από την παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών και την πορεία της ζωής 11 χιλιάδων φοιτητών πανεπιστημίου. Εκείνοι που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν καλύτερους δείκτες φυσικής και πνευματικής υγείας σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν άλλο διαιτολόγιο. Διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι είχαν μεγαλύτερη ευεξία και λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν. «Το μεσογειακό διαιτολόγιο πρέπει απαραιτήτως να περιέχει δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, ψάρι, αυγά, άπαχο κρέας, ελαιόλαδο, κατανάλωση 1.5-2 λίτρων νερό ημερησίως καθώς και λελογισμένη κατανάλωση κρασιού. H μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με την καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορεί να εκληφθεί ως ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής. Με δεδομένο ότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σημαντικό να γνωρίζουμε παράγοντες που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων» αναφέρει η Πατρίσια Ενρίκες Σάντσεζ, επικεφαλής της έρευνας.

ΚΟΡΥΦΗ

Μεσογειακή δίαιτα ή μήπως ελληνική;

Η «μεσογειακή δίαιτα» αποτελεί ένα ευρύ μοντέλο διατροφής που σκιαγραφεί έναν τυπικό μέσο όρο διατροφικών συνηθειών, αντιπροσωπευτικό όλων των κατοίκων της Μεσογείου. Επομένως, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της και να παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις, όταν τη συγκρίνουμε με εθνικά ή τοπικά παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, ιδιαίτερα δε με την «κρητική δίαιτα». Και στον ελλαδικό όμως χώρο παρατηρούνται αρκετά μεγάλες διαφορές στο πώς τρέφονταν (ή τρέφονται ακόμα) οι κάτοικοι κάθε γεωγραφικής περιοχής, π.χ. συγκρίνοντας τους Κρητικούς με τους Ηπειρώτες ή τους Μακεδόνες με τους νησιώτες. Εντούτοις, τα κοινά στοιχεία υπερισχύουν των διαφορών, κι αυτό επέτρεψε στους ειδικούς να περιγράψουν με σαφήνεια την παραδοσιακή «ελληνική δίαιτα» και να την απεικονίσουν με την ανάλογη διατροφική πυραμίδα. Η ελληνική πυραμίδα διατροφής είναι παρόμοια με την αντίστοιχη μεσογειακή, αλλά εκφράζει καλύτερα τις δικές μας διατροφικές συνήθειες, αυτές που είχαμε κάποτε και πρέπει να αποκτήσουμε ξανά.

Τι λένε οι ειδικοί; Έπειτα από πολυάριθμες μελέτες ετών, η μεσογειακή δίαιτα και ιδιαίτερα ο ελληνικός παραδοσιακός τρόπος διατροφής, κυρίως των Κρητικών, τυγχάνει σήμερα της σχεδόν καθολικής αποδοχής των ειδικών, γιατί, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί, προάγει συνολικά την υγεία και προλαμβάνει διάφορες ασθένειες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο αναγνωρισμένο διατροφικό μοντέλο. Προτρέπουν δε όλους να το ακολουθήσουν, ακόμα και λαούς με τελείως διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τις δικές μας, γιατί είναι εύκολο στην εφαρμογή, δεν έχει ιδιαίτερες απαγορεύσεις και δεν βασίζεται σε πολύπλοκους κανόνες.

Τρώμε παραδοσιακά; Την ώρα που η παραδοσιακή μας διατροφή αποτελεί πλέον παγκόσμιο πρότυπο υγιεινής δίαιτας, σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης, οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες «δυτικού τύπου»: πολλά κορεσμένα ζωικά λίπη, σχεδόν καθημερινά κρέας, αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, λιγότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Το γεγονός της χειροτέρευσης της διατροφής μας συσχετίζεται άμεσα με την αλματώδη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι περίπου το 42% των Ελλήνων, αντρών και γυναικών, είναι υπέρβαροι. Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης το ποσοστό υπέρβαρων παιδιών υπερβαίνει το 30-35%, ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους ενήλικους Κρητικούς αυξήθηκαν κατά πολύ τα τελευταία είκοσι χρόνια - εγκαταλείπουμε τη διατροφική μας παράδοση και το πληρώνουμε!

ΜΗΝΙΑΙΑ

Κόκκινο κρέας, 4 μικρομερίδες

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ

Γλυκά, 3 μικρομερίδες

Αβγά, 3 μικρομερίδες

Πατάτες, 3 μικρομερίδες

Ελιές, όσπρια, ξηροί καρποί, 3-4 μικρομερίδες

Πουλερικά, 4 μικρομερίδες

Ψάρια, 5- 6 μικρομερίδες

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Σωματική άσκηση

Γαλακτοκομικά προϊόντα, 2 μικρομερίδες

Ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο

Φρούτα, 3 μικρομερίδες

Λαχανικά (μην ξεχνάτε τα χόρτα), 6 μικρομερίδες

Aδρά επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα τους (ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.ά.), 8 μικρομερίδες

Κρασί με μέτρο

Μία μικρομερίδα αντιστοιχεί περίπου στο μισό της μερίδας που καθορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις

Θυμηθείτε επίσης:

Πίνετε άφθονο νερό

Αποφεύγετε το αλάτι, χρησιμοποιείτε μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι κ.λπ.) στη θέση του.

Πηγή: Ανώτατο Ειδικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας, υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

 

Ψηφίζουμε και ελληνικά  Γιατί η παραδοσιακή μας διατροφή έχει γίνει αντικείμενο τόσων ερευνών; Γιατί την υμνούν οι ειδικοί και την υιοθετούν ασμένως άλλοι λαοί;

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ξεχασμένες τροφές αλλά τόσο ωφέλιμες! ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Τροφές γνώριμες και αγαπημένες στους παλαιότερους, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αλλά σπάνια εμφανίζονται στο τραπέζι των νεότερων. Αξίζει να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να τις καταναλώνουμε τακτικότερα.

Ποια είναι η πιο συχνή παρότρυνση των διατροφολόγων; «Υιοθέτηση της μεσογειακού τύπου δίαιτας και επιστροφή σε πιο παραδοσιακές συνήθειες διατροφής». Γίνεται όμως αυτό χωρίς να επανεντάξουμε στο διαιτολόγιό μας όσπρια, τραχανά, άγρια χόρτα, χορτόπιτες, τσάι του βουνού και δεκάδες ακόμα «λησμονημένα» τρόφιμα; Σαφώς και όχι! Βεβαίως και δεν είναι εύκολο να τα επαναφέρουμε στην κουζίνα μας, βεβαίως και θα υπάρξουν δυσκολίες. Αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε. Κι αν το καταφέρουμε, έστω κι ως ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου των διατροφικών μας επιλογών, μόνο ωφελημένοι θα βγούμε…

Θρεπτικοί θησαυροί του τόπου μας
Τρόφιμα με μοναδική διατροφική αξία και πραγματικά ιδιαίτερη γεύση. Επειδή όμως είναι αδύνατον να αναφερθούμε σε όλα, υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε στο μέλλον με όσα παραλείψαμε…

Αντράκλα (γλιστρίδα)
Όχι, δεν θα μιλάτε πολύ!

Ανά 100 g ωμής, Θερμίδες (Kcal) 13, Πρωτεΐνες (g) 0,7. Υδατάνθρακες (g) 1,1, Λιπαρά (g) 0,7, Εκ των οποίων ω-3 (g) 0,4

Ήπιας μορφής ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού, σε αγρούς, κήπους, γλάστρες. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση στο κυκλοφορικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στις πνευματικές λειτουργίες και στην ψυχική διάθεση. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και γλουταθειόνη, ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Προσθέστε ωμή, ψιλοκομμένη γλιστρίδα μέσα σε σαλάτες λαχανικών καθώς και σε σάλτσες με γιαούρτι.

Γογγύλια (ρέβες)
Απορροφούν τις λιπαρές ουσίες!

Ανά 100 g ωμών, Θερμίδες (Kcal) 23, Πρωτεΐνες (g) 0,7, Υδατάνθρακες (g) 4,9, Λιπαρά (g) 0,1

Σαρκώδεις ρίζες πλούσιες σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία. Τρώγονται ωμές (π.χ. τριμμένες μέσα σε σαλάτες λαχανικών με ελαιόλαδο), μαγειρεμένες όπως τα καρότα (π.χ. ως πουρές) ή ψητές, οπότε γίνονται πιο γλυκές. Επειδή απορροφούν τις λιπαρές ουσίες, συνήθως συνοδεύουν παχιά πουλερικά και κόκκινα κρέατα. Για να μη μαυρίσουν κατά το βρασμό, πρέπει να ξεφλουδίζονται και να ξεπλένονται.

Τα χειμωνιάτικα γογγύλια, επειδή είναι πιο καυτερά στη γεύση, καλό είναι να παραμένουν για δέκα λεπτά σε κρύο νερό.

Κουκιά
Μουλιάστε τα αρκετά

Ανά 100 g ξηρών, ωμών, Θερμίδες (Kcal) 332, Πρωτεΐνες (g) 26, Υδατάνθρακες (g) 53, Λιπαρά (g) 1,8

Όσπριο με πολλές πρωτεΐνες, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Έχουν γλυκιά γεύση που θυμίζει φασόλι, είναι όμως αρκετά δύσπεπτα και χρειάζονται αρκετές ώρες μούλιασμα στο νερό. Τρώγονται μαγειρεμένα ως Λαδερά  , πλακί, γιαχνί, ψητά αλλά και ωμά, όταν είναι φρέσκα, αφού βραχούν καλά. Ταιριάζουν με αγκινάρες, αρακά, μαρούλι, σκόρδο, κρεμμύδι, σάλτσα ντομάτας και σχεδόν όλα τα μυρωδικά. Τα φύλλα τους χρησιμοποιούνται σε σαλάτες λαχανικών και ζυμαρικών.

’τομα με έλλειψη του ενζύμου 6GPD δεν πρέπει να καταναλώνουν κουκιά, γιατί κινδυνεύουν από κυάμωση.

Γάλα κατσικίσιο
Εύπεπτο και... καθαρό!

Ανά ποτήρι 250 ml*: Θερμίδες (Kcal) 115, Πρωτεΐνες (g) 9,3, Υδατάνθρακες (g) 11,0, Λιπαρά (g) 3,8, Ασβέστιο (mg) 305, *Με 1,5% λιπαρά

Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το κατσικίσιο είναι πιο καθαρό από υπολείμματα φαρμάκων και ορμονών, περισσότερο εύπεπτο και με λιγότερη λακτόζη, κάτι που το καθιστά καλύτερα ανεκτό σε άτομα με δυσανεξία. Οι πρωτεΐνες του σπανίως επιβαρύνουν ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα, τα λιπαρά του επηρεάζουν λιγότερο τη χοληστερίνη στο αίμα, ενώ τα ένζυμα που περιέχει συμβάλλουν στην πληρέστερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Προτιμάτε κατσικίσιο γάλα βιολογικής προέλευσης.

Θρεψίνη
Τη δοκιμάσατε σε κρέπες;

Ανά μερίδα 10 g, Θερμίδες (Kcal) 42, Πρωτεΐνες (g) 0,4, Υδατάνθρακες (g) 6,4, Λιπαρά (g) 1,8

Ελαφρώς γλυκόξινη κρέμα από σταφύλια, πρόγονος των σύγχρονων προϊόντων επάλειψης ψωμιού. Το βασικό της συστατικό είναι ο χυμός σταφυλιού, στον οποίο προστίθενται φυτικό λίπος, αμυλοσιρόπιο και, αρκετές φορές, γάλα σκόνη, λεκιθίνη και αλεύρι σόγιας. Τρώγεται με το κουταλάκι, επαλείφεται σε ψωμί, φρυγανιές και αρτοσκευάσματα, μπορεί να γίνει γέμιση σε κρέπες, χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε γλυκίσματα και παγωτά.

Καταναλώστε τη θρεψίνη αντί άλλων προϊόντων επάλειψης και όχι επιπλέον αυτών.

Κεχρί
Ιδανικό για το γαστρεντερικό

Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 364, Πρωτεΐνες (g) 11,1, Υδατάνθρακες (g) 70,9, Λιπαρά (g) 4,0, Φυτικές ίνες (g) 14,8

Δημητριακό υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β, εξαιρετικά ωφέλιμο για το γαστρεντερικό σύστημα. Επειδή δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, τα βρώσιμα προϊόντα κεχριού (σπόροι, νιφάδες, αλεύρι, ψωμί, γκοφρέτες κ.ά.), μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με κοιλιοκάκη ή/και ευαισθησία στο έντερο.

Οι αποξηραμένοι σπόροι μαγειρεύονται όπως το ρύζι, ενώ οι νιφάδες χρησιμοποιούνται όπως και οι υπόλοιπες νιφάδες δημητριακών.

Κουσκούσι
Το λατρεύουν τα παιδιά

Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 376, Πρωτεΐνες (g) 12,8, Υδατάνθρακες (g) 77,4, Λιπαρά (g) 0,6

Ζυμαρικό με βασικά συστατικά αλεύρι μαλακό και σκληρό, αβγά, αγελαδινό γάλα και αλάτι. Το συναντάμε συνήθως σε στρογγυλές μικρές μπαλίτσες, οι οποίες βρέχονται με κρύο νερό και κατόπιν βράζονται σε νερό, ζωμό ή στον ατμό, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερο όγκο και να γίνουν αφράτες. Χρησιμοποιείται επίσης αντί για ρύζι σε μαγειρευτά πιλάφια (με μύδια, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο κ.ά.), σε σούπες, μαζί με όσπρια και σε σαλάτες με λαχανικά.

Το στιγμιαίο κουσκούσι γίνεται εύκολα και γρήγορα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Κράνα
Το «αντίδοτο» στις ουρολοιμώξεις

Ανά 100 g ωμά, Θερμίδες (Kcal) 43, Πρωτεΐνες (g) 1,4, Υδατάνθρακες (g) 9,8, Λιπαρά (g) 0,4

Ο μικρός, κόκκινος και ξινός καρπός της κρανιάς είναι πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, βιταμίνη C κ.ά.), πηκτίνη, τανίνες και σίδηρο. Τα κράνα καταναλώνονται αυτούσια (νωπά, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα) ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκχυλίσματος, ποτών, γλυκισμάτων και μαρμελάδας. Ο συμπυκνωμένος χυμός τους πίνεται κυρίως ως αναψυκτικό, αφού αραιωθεί πρώτα με αρκετό νερό, ή προστίθεται ως γλυκαντικό σε τσάι, γιαούρτι, ταχίνι, παγωτά, κέικ και φρουτοσαλάτες.

Αν πάσχετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ο χυμός από κράνα βοηθάει στην αντιμετώπισή τους.

Κριθάρι
Ρίχνει τη χοληστερίνη

Ανά 100 g νερόβραστο, Θερμίδες (Kcal) 97, Πρωτεΐνες (g) 2,0, Υδατάνθρακες (g) 22,0, Λιπαρά (g) 0,5, Φυτικές ίνες (g) 7,5

Καλή πηγή βιταμινών Β, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών, ιδίως δε β-γλυκάνης. Η β-γλυκάνη μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη, ιδιότητα επισήμως αναγνωρισμένη από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το κριθάρι βοηθάει επίσης στη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της κυτταρίτιδας. Οι σπόροι του μαγειρεύονται όπως το καστανό ρύζι, οι νιφάδες τρώγονται ωμές ή χυλωμένες, ενώ το κριθάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, παξιμαδιών και αρτοσκευασμάτων, σε σούπες και σε βραστά.

Αν έχετε κάπως αυξημένη χοληστερίνη, προσθέστε στη διατροφή σας πτισάνη, δηλαδή κριθάρι ξεφλουδισμένο και αλεσμένο χοντρά.

Λιναρόσποροι
Θρεπτικότατοι!

Ανά κουταλάκι 5 g, Θερμίδες (Kcal) 20, Πρωτεΐνες (g) 0,8, Υδατάνθρακες (g) 0,5, Λιπαρά (g) 1,6, Φυτικές ίνες (g) 1,5

Η πλουσιότερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και λιγνάνες. Οι λιναρόσποροι είναι ευεργετικοί για τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού. Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους με λίγο μέλι, να τους προσθέστε σε νιφάδες δημητριακών, γιαούρτι, σαλάτες λαχανικών και σούπες, να τους μαγειρέψετε μαζί με λαχανικά ή να φτιάξετε με αυτούς αφέψημα.

Προτιμήστε αναποφλοίωτους λιναρόσπορους σκούρου χρώματος.

Πριν τους χρησιμοποιήσετε, θρυμματίστε τους ή μουλιάστε τους για αρκετές ώρες.

Μουστοκούλουρο
Λιώνει στο στόμα

Ανά τεμάχιο 35 g, Θερμίδες (Kcal) 139, Πρωτεΐνες (g) 2,1, Υδατάνθρακες (g) 21,5, Λιπαρά (g) 5,0

Το παραδοσιακό μας γλυκό κουλουράκι. Παρότι η συνταγή παρασκευής του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, τα βασικά υλικά παραμένουν ίδια: μούστος (πετιμέζι), αλεύρι και ζάχαρη. Η υφή του μπορεί να είναι σκληρή, τραγανή ή μαλακή, ενώ το σχήμα του πλεξούδα («κοτσιδάκι»), μακρόστενο ή κυκλικό, με τρύπα στη μέση ή χωρίς.

Προτιμάτε να φτιάχνετε τα δικά σας σπιτικά μουστοκούλουρα παρά να τα αγοράζετε έτοιμα.

Μπομπότα
Από την Κατοχή... στο πιάτο μας

Ανά φέτα 30 g, Θερμίδες (Kcal) 92, Πρωτεΐνες (g) 0,2, Υδατάνθρακες (g) 22,5, Λιπαρά (g) 0,7

Ψωμί από αλεύρι καλαμποκιού. Φτιάχνεται είτε με προζύμι είτε χωρίς, σε αλμυρή εκδοχή ή γλυκιά με σταφίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, φυτικές ίνες, καροτενοειδή και βιταμίνες Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και οι υπόλοιποι τύποι ψωμιού, ως μέρος γεύματος ή ως κολατσιό, π.χ. με τυρί, είναι ιδιαίτερα χορταστικό και δεν ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα.

Η μπομπότα σερβίρεται ελαφρά ζεστή. Αν σας περισσέψει, διατηρήστε την στην κατάψυξη, κλεισμένη σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα.

Ξινόχοντρος
Στην Κρήτη τον λατρεύουν

Ανά 100 g μαγειρεμένος, Θερμίδες (Kcal) 80, Πρωτεΐνες (g) 3,3, Υδατάνθρακες (g) 15,2, Λιπαρά (g) 0,7

Χαρακτηριστικό προϊόν της Κρήτης, συγγενές με ορισμένους τύπους τραχανά. Παρασκευάζεται από αλεσμένο στάρι και «ξινισμένο» κατσικίσιο γάλα, επομένως περιέχει τα θρεπτικά συστατικά και των δύο. Τρώγεται είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος. Δίνει επιπρόσθετη νοστιμιά στα περισσότερα φαγητά, μπορεί να μαγειρευτεί με φασόλια φρέσκα ή ξερά, με ρεβίθια, μπάμιες, κοτόπουλο ή χοιρινό, να μπει σε σούπες, γεμιστά, ντολμάδες κ.ά.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε τον κρητικό χόντρο και χρησιμοποιήστε τον όπως το πλιγούρι, γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται.

Ξινόγαλα
Το καλύτερο για τη δυσανεξία

Ανά ποτήρι 250 ml, Θερμίδες (Kcal) 102, Πρωτεΐνες (g) 8,3, Υδατάνθρακες (g) 9,3,

Λιπαρά (g) 3,8, Ασβέστιο (mg) 325

Γνωστό και ως «ελληνικό οξύγαλα» ή «αριάνη». Παράγεται από τη φυσική ζύμωση γάλακτος ή βουτυρογάλακτος με φιλικά για τον οργανισμό οξυγαλακτικά βακτηρίδια (προβιοτικά). Είναι προϊόν εύγευστο, εύπεπτο και πολύ θρεπτικό, αφού προσφέρει ό,τι και το γάλα από το οποίο προέρχεται συν τα επιπρόσθετα προβιοτικά, τα οποία εμπλουτίζουν την εντερική μας χλωρίδα.

Το ξινόγαλα αποτελεί καλή εναλλακτική λύση πρόσληψης ασβεστίου για άτομα που έχουν Δυσανεξία στη λακτόζη .

Παστέλι
Μην παρασυρθείτε από τη γλύκα του!

Ανά τεμάχιο 50 g, Θερμίδες (Kcal) 211, Πρωτεΐνες (g) 4,0, Υδατάνθρακες (g) 24,0, Λιπαρά (g) 11,0, Φυτικές ίνες (g) 2,6

Το γνήσιο παραδοσιακό παστέλι, όπως αυτό της Σίφνου, το οποίο είναι χειροποίητο και πολύ τραγανό, φτιάχνεται αποκλειστικά από σουσάμι και μέλι. Στις πιο βιομηχανοποιημένες μορφές του, το παστέλι εμπλουτίζεται με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, σταφίδες κ.ά.) και περιέχει επιπρόσθετη γλυκόζη ή ζάχαρη. Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι ένα εξαιρετικό σνακ για μικρούς και μεγάλους.

Προσοχή στην ποσότητα: το λίγο παστέλι γλυκαίνει, το πολύ παχαίνει.

Πετιμέζι
Χίλιες δυο χρήσεις

Ανά κουταλιά 10 g, Θερμίδες (Kcal) 42, Πρωτεΐνες (g) 0,2, Υδατάνθρακες (g) 7,8, Λιπαρά (g) 0,1

Προέρχεται από συμπύκνωση μούστου ώριμων φρέσκων σταφυλιών. Μπορεί να γίνει μούστος (2-3 μέρη νερό - 1 μέρος πετιμέζι) για μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος πετιμέζι - 3 μέρη παγωμένο νερό) ή γρανίτα (1 μέρος πετιμέζι - 2 μέρη πάγος) ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά.

Προτιμήστε πετιμέζι που παράγεται με ήπιες μεθόδους, χωρίς επεξεργασία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Περέκ
Ποντιακές, μοναδικές πίτες

Ανά 100 g, Θερμίδες (Kcal) 273, Πρωτεΐνες (g) 8,5, Υδατάνθρακες (g) 56,5, Λιπαρά (g) 1,4

Προψημένα πολύ λεπτά και μεγάλα φύλλα που παρασκευάζονται μόνο με αλεύρι, νερό και αλάτι, χωρίς την προσθήκη κανενός συντηρητικού. Ψήνονται στο τζάκι ή στην πυροστιά και διατηρούνται φυλαγμένα σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Χρησιμοποιήστε τα περέκ για να φτιάξετε γρήγορες πίτες με λεπτό φύλλο (χορτόπιτα, τυρόπιτα, παστουρμαδόπιτα κ.ά.) ή ως βάση για πίτσα. Μπορείτε επίσης να τα γεμίσετε όπως τις κρέπες με διάφορα υλικά, αλμυρά ή γλυκά.

Σταμναγκάθι
Το τέλειο αποτοξινωτικό!

Ανά 100 g ωμό, Θερμίδες (Kcal) 15, Πρωτεΐνες (g) 0,7, Υδατάνθρακες (g) 3,1, Λιπαρά (g) 0,1

Πρόκειται ουσιαστικά για μια άγρια ποικιλία ραδικιού («γιαλοράδικο») με χαρακτηριστική πικρή γεύση, το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Κρήτη. Είναι εξαιρετικά τονωτικό και διουρητικό, βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος, έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. Τρώγεται ωμό με λεμόνι ή ξίδι και ελαιόλαδο, βρασμένο μόνο του, μαγειρεμένο με αρνάκι ή κατσικάκι, γίνεται τουρσί, αφού πρώτα ζεματιστεί σε κρασί και ξίδι.

Το σταμναγκάθι συντηρείται για 2-4 μέρες στο ψυγείο. Αν όμως το ζεματίσετε και το φυλάξετε στην κατάψυξη, διατηρείται για αρκετό καιρό.

Τσάι του βουνού
Βάλσαμο για το κρυολόγημα

Με 1 κουταλάκι μέλι και χυμό λεμονιού, Θερμίδες (Kcal) 21, Υδατάνθρακες (g) 5,8

Προέρχεται από αυτοφυείς μικρούς θάμνους του γένους Sideritis L. και όχι από το φυτό Camellia sinensis. Το αφέψημά του είναι αρωματικό και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του. Βοηθάει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, ανακουφίζει από ιώσεις και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Πίνεται ζεστό ή κρύο, προτιμότερο με την προσθήκη μελιού και λεμονιού.

Τραχανάς
Η καλύτερη σουπίτσα!

Ανά 100 g ωμός, ξινός, Θερμίδες (Kcal) 371, Πρωτεΐνες (g) 12,7, Υδατάνθρακες (g) 72,3, Λιπαρά (g) 3,5

Κάποτε αποτελούσε το βασικό πρωινό των χειρωνακτικά εργαζομένων. Ο ξινός τραχανάς παρασκευάζεται από ζύμη αλευριού και γάλακτος ή γιαουρτιού, η οποία μένει για μια μέρα ώστε να «ξινίσει». Ο γλυκός φτιάχνεται από σκληρό στάρι, γάλα, βούτυρο γάλακτος και αλάτι. Ο τραχανάς γίνεται σούπα αραιή ή πιο πηκτή, μαγειρεύεται μαζί με όσπρια ή λαχανικά, συνοδεύει κοτόπουλο και χοιρινό, προστίθεται ως γέμιση σε πίτες, χρησιμοποιείται σε γεμιστά και ντολμάδες αντί για ρύζι αλλά και σε κεφτέδες αντί για ψωμί.

Η ζεστή τραχανόσουπα είναι ιδανικό γεύμα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Χαρούπι
Θυμίζει κακάο

Χαρουπολάτα τεμάχιο 45 g, Θερμίδες (Kcal) 199, Πρωτεΐνες (g) 3,6, Υδατάνθρακες (g) 25,6, Λιπαρά (g) 11,9, Φυτικές ίνες (g) 6,4

Ο καρπός της χαρουπιάς (ξυλοκέρατο) έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες (κυρίως γαλακτομανάνες), ασβέστιο και βιταμίνες Β. Επειδή όταν ψηθεί και αλεστεί («χαρουπόσκονη») η γεύση του θυμίζει το κακάο, χρησιμοποιείται αντί αυτού σε διάφορα ροφήματα, προϊόντα επάλειψης και γλυκίσματα, με γνωστότερο το υποκατάστατο σοκολάτας («χαρουπολάτα»). Το σιρόπι που εξάγεται από τον καρπό («χαρουπόμελο») χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.

Το χαρούπι βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: οι φυτικές του ίνες προσροφούν πολύ νερό στο έντερο και αυξάνουν την κινητικότητά του.

Τσουκνίδα
’λλη γεύση στις πίτες!

Τσουκνιδόπιτα (145 g), Θερμίδες (Kcal) 311, Πρωτεΐνες (g) 5,2. Υδατάνθρακες (g) 31,6,

Λιπαρά (g) 18,1

Αυτοφυές ζιζάνιο, γνωστό περισσότερο για τη φαγούρα που προκαλεί όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ως τρόφιμο είναι καλή πηγή βιταμίνης C, β-καροτένιου, σιδήρου και καλίου, ενώ έχει τονωτική, διουρητική και αποτοξινωτική δράση. Αφού πρώτα ζεματιστεί, μπαίνει ως γέμιση σε πίτες μαζί με άλλα αγριόχορτα. Γίνεται επίσης σούπα, γιαχνί, τηγανιά, χρησιμοποιείται σε ομελέτες, ζυμαρικά και σαλάτες λαχανικών, πίνεται ως θεραπευτικό έγχυμα και ως ζωμός με μπόλικο λεμόνι.

Τσουκνίδες θα βρείτε στις αγορές από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη.

Μην ξεχνάτε: Κύριο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής είναι η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, που συνδυάζονται με διάφορους τρόπους ανάλογα με την εποχή, μαγειρεύονται απλά και καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, χωρίς υπερβολές.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Μεσογειακή διατροφή για μακροζωία Ειρήνη Βενιού 

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Σικελίας οι οποίοι ζούσαν τουλάχιστον μέχρι τα 100 τους, ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι το μοτίβο της μεσογειακής διατροφής ίσως αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής των 19 υπεραιωνόβιων – οι οποίοι έφτασαν αισίως ηλικίες μεταξύ 100 και 107 ετών - από τους συνολικά 18,328 κατοίκους, ήταν ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης των διαφόρων τροφών που την αποτελούσαν. Επιπλέον, όπως είδαν οι ερευνητές, ζούσαν όλοι με τις οικογένειές τους, ήταν σωματικά δραστήριοι και δεν ήταν παχύσαρκοι.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, υψηλή ζωντάνια Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) υποδεικνύει το γλυκαιμικό φορτίο μιας τροφής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος κατά την κατανάλωσή της. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. το λευκό ψωμί) προκαλούν την αστραπιαία και απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, γεγονός που μας προσφέρει μια άμεση «ένεση» ενέργειας η οποία όμως σύντομα ατονεί, με αποτέλεσμα να πεινάμε γρηγορότερα. Αντίθετα, οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά) προκαλούν αργή και σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε μια πιο σταθερή ενεργειακή «τόνωση» και στην παράταση της αίσθησης ότι είμαστε χορτάτοι. Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τις δίαιτες που αποτελούνται από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σε αντίθεση, διατροφικά μοτίβα πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φάνηκε να χαρίζουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Προσεγμένη διατροφή για καλή υγεία Οι ιταλοί επιστήμονες, παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ της διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και της μακροζωίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωσή τους. «Προκειμένου κάποιος να καταφέρει να φτάσει τα βαθιά γεράματα, καλό θα είναι να ακολουθήσει μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά» καταλήγουν οι ερευνητές μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Immunity and Ageing». 

 

Η μεσογειακή διατροφή μας χαρίζει 15 επιπλέον χρόνια ζωής Παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα μελέτη

 

Συμβουλές Μακροζωίας

 

ΚΟΡΥΦΗ

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα κατακτούν τις ξένες αγορές Οι υγιείς συνεταιρισ΅οί συνδυάζοντας σταθερή ποιότητα και οργάνωση δείχνουν τον δρό΅ο της επιτυχίας

5 αλήθειες για τη μεσογειακή διατροφή Η μεσογειακή δίαιτα στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, οσπρίων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιολάδου και ελιών, καθώς και ξηρών καρπών. Ποιος είναι ο ρόλος της;

 

Θεϊκές μεσογειακές απολαύσεις

«Τρώμε πάντα σε τακτικές ώρες και το ιδανικό είναι με τις 8 το πρωινό, 12-1 το μεσημεριανό, 7-8 το βραδινό. Ετοιμάζουμε το φαγητό μας με προσήλωση, καλή διάθεση και ηρεμία. Καθόμαστε σε στρωμένο τραπέζι και όχι σε σαλόνι με ανοιχτή τηλεόραση. Το λίγο καλό κρασί είναι ευλογία Θεού...». Αυτά επιβάλλει το «Τραπέζι του Θεού, η μοναστηριακή γαστρονομία από την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και την Ιταλία», έτσι όπως τα καταγράφει στο βιβλίο της η Κρητικοδωδεκανήσια Μαρία Σπυριδογιαννάκη, εκδόσεις Allegro. Τηλ.: 210-5227767, 210-5226609. Λεμονάδα της ηγουμένης, καλογερικές μακαρονάδες, ψαρομουσακάς, ταχινοψωμάκια της μοναχής Πολυτίμης. «Θεϊκές απολαύσεις» σημειώνει η συγγραφέας. «Σε μια μπουκιά εφτάζυμου άρτου, μιας τηγανόπιτας, μιας χορταρένιας ομελέτας. Σε μια πιρουνιά ψηλορείτικης μακαρονάδας ή αυθεντικής καλογερικής καρμπονάρας από την Τοσκάνη. Σε μια γουλιά ασκητικού καφέ, ψημένου στο μαγκάλι με μέλι και λίγες σταγόνες ρακή. Σε ένα σφηνάκι λικέρ μανταρίνι από τον παπα-Νικήτα στη Σύμη ή σ' ένα ποτήρι κρύα σουμάδα απ' την Αγία Μαρίνα. Αυθεντικές συνταγές, γευστικά παντρέματα απλώς φυσικών υλικών αλλά και μαγειρέματα υψηλής γαστρονομίας, που δεν βασίζονται σε δυσεύρετα κατά κανόνα χημικά στοιχεία. Ούτε είναι νερόβραστα και άνοστα. Λαχανικά, όσπρια, σπιτικά ζυμαρικά, ρύζι, αγνό κρέας, φρέσκα ψάρια, τυριά του βοσκού και του μοναστηριού, εύκολα και πεντανόστιμα γλυκά, καλόπιοτα λικέρ και ελιξίρια έρχονται τώρα στο δικό σας τραπέζι, ζωντανεύοντας μνήμες άλλων εποχών αλλά και ξεχασμένα συναισθήματα, όπως η γαλήνη την ώρα του φαγητού, η απόλαυση της λιτότητας και η ευγνωμοσύνη στο Θεό και στη φύση για τα πολύτιμα αγαθά τους».

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου  "ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

 

 

 

 

 

 

.ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ  

free counters..free counters...

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

 

 

.......