πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

 

                    ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο

τελευταία ενημέρωση: 14/01/2016

Τα «βολικά» τρόφιμα

Χαλκός και παλιά δαντέλα
Ταψάκια-δηλητήριο

Ποιo πλαστικό είναι πιο ασφαλές;

Το ψυγείο του μέλλοντος Tα κατεψυγμένα τρόφιμα
Πώς θα διαλέξουμε «πράσινο» ψυγείο Μάθε για τα πλαστικά και... προφυλάξου
Ποιος φοβάται τη δισφαινόλη Α; Πιείτε και μετά… φάτε το δοχείο!

Η χρήση προϊόντων σε κονσέρβα αυξάνει κατά 1000% την έκθεση σε τοξικές ουσίες

Αυτές είναι οι τροφές που μας ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ!

Αποξήρανση φρούτων

Πότε χαλάνε πραγματικά τα τρόφιμα; Οι 8 αθάνατες τροφές Ο Θάνατος με τη μορφή του αλουμινίου

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο
Η αποθήκευση στο ψυγείο είναι ένας σημαντικός τρόπος διατήρησης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.
Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 βαθμοί Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Αξιοποιώντας τις διαφορές της θερμοκρασίας, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αποθήκευση των τροφίμων.
Το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο ράφι, πάνω στα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά (2ο C). Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι. Επίσης, τοποθετώντας το κρέας και το ψάρι εκεί, αποφεύγετε να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.
Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα αποφάγια, τα κέικ και τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα» αποθηκεύονται στα μεσαία ράφια (4-5ο C) και στο ψηλότερο ράφι (8ο C). Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο (που έχουν θερμοκρασία ώς 10ο C) προορίζονται για λαχανικά και φρούτα που μπορεί να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως ποτά, μουστάρδα και βούτυρο.
Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας. Εάν αφήσετε να συσσωρευτεί πάγος, το ψυγείο σας δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επιπλέον, όταν δημιουργείται πάγος, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος. Κάνετε τακτικά απόψυξη του ψυγείου σας χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.
Έχετε υπόψη ότι ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη (η ψύξη μπορεί ακόμη και να υποβαθμίσει την ποιότητά τους), όπως π.χ. τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια. Το ψωμί μπαγιατεύει γρηγορότερα μέσα στο ψυγείο. Τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζονται ωρίμανση πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον χειμώνα. Να βεβαιώνεστε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι πάντοτε καλά κλειστή. Ανοίγετε την πόρτα μόνον όταν είναι αναγκαίο και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.
Να τυλίγετε ή να σκεπάζετε το φαγητό για να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας και γεύσης. Να τοποθετείτε τα αποφάγια σε καθαρά, αβαθή καλυμμένα δοχεία. Μην τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο, γιατί θα προκαλέσετε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας του. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου (μην ξεχνάτε ότι τα μαγειρεμένα αποφάγια πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή του σερβιρίσματος).
Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητα κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, να τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ότι θα καταναλώσετε τα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν..
Μην ξεχνάτε ότι τα τρόφιμα διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μόνον για όσο διάστημα αναφέρεται στην ετικέτα τους. Εάν έχετε αμφιβολίες για κάποιο τρόφιμο ή για το διάστημα παραμονής του στο ψυγείο, πετάξτε το. Σημαντική βοήθεια μπορεί, επίσης, να σας προσφέρει ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας είναι πάντοτε σε ασφαλή θερμοκρασία.

 

Οι 6 τροφές που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που «απαγορεύεται» να βάζετε στο ψυγείο

Πατάτες

Το κρύο του ψυγείου μετατρέπει γρήγορα το άμυλο σε ζάχαρη, επηρεάζοντας τη γεύση και την υφή τους. Ιδανικά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό χώρο. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν πρέπει να τις πλένετε πριν τις αποθηκεύσετε, καθώς έτσι θα σαπίσουν γρήγορα.

Κρεμμύδια και σκόρδα

Η υγρασία του κρύου περιβάλλοντος του ψυγείου θα

τα κάνει να χαλάσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδανικά θα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και ξηρό μέρος προκειμένου να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς έτσι αποξηραίνονται τα εξωτερικά τους στρώματα, τα οποία εν συνεχεία δρουν προστατευτικά.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο αρχίζουν τη διαδικασία ωρίμανσης μόλις κοπούν από το δέντρο. Εάν λοιπόν αγοράσετε ένα άγουρο αβοκάντο, μην το βάλετε στο ψυγείο γιατί θα καθυστερήσετε αισθητά τη διαδικασία ωρίμανσής του. Αν ωστόσο, το αβοκάντο που αγοράσατε είναι ώριμο, τότε καλό θα είναι να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας.

Βασιλικός

Ούτε ο βασιλικός φαίνεται πως αγαπά το κρύο, με αποτέλεσμα να μαραίνεται γρήγορα. Ιδανικά μπορείτε να τον διατηρήσετε σε μια κούπα με νερό, μακριά από το φως του ήλιου, που θα ανανεώνετε κάθε δυο μέρες.

Πεπόνια και καρπούζια

Σύμφωνα με έρευνες όταν τα φρούτα αυτά αποθηκεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία, χάνουν μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών τους. Α, λοιπόν, δεν είναι κομένα θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Μέλι

Θα πρέπει να διατηρείται σε καλά σφραγισμένο βάζο, σε ξηρό μέρος και θερμοκρασία δωματίου. Η ψύξη θα έχει σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό κρυστάλλων, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσετε.

 

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: τι πρέπει να προσέχουμε του Δημοσθενόπουλου Χαρίλαου (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος)

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την προστασία, τόσο των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και ποτών που τοποθετούμε μέσα όσο και για την προστασία της υγείας μας και την αποφυγή δυσάρεστων δηλητηριάσεων.

Για να επιτύχουμε τη συντήρησή τους πρέπει να προσέχουμε το είδος του τροφίμου και το χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην ψύξη ή στην κατάψυξη, τη θέση του μέσα στο ψυγείο (χαμηλά ή ψηλά στο ράφι), καθώς και ποια άλλα τρόφιμα βάζουμε μαζί, το σκεύος ή το υλικό περιτυλίγματος, την ημερομηνία που τα βάζουμε στο ψυγείο, να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα είδη και να μην το παραγεμίζουμε ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας, να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στο πίσω μέρος του ψυγείου κλπ. Αν και τα καινούργια ψυγεία είναι πολύ καλύτερης τεχνολογίας και βοηθούν ακόμα περισσότερο στη σωστή συντήρηση των τροφίμων, εντούτοις είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες.  

Βασικός κανόνας για τη σωστή συντήρηση είναι οι σωστές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό επίσης να προσαρμόζουμε τις θερμοκρασίες ανάλογα με την εποχή π.χ. το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα και να αποφεύγουμε κατά τη χρήση να κρατούμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για μεγάλο διάστημα.  

Γενικά, θεωρείται ότι πρέπει να διατηρούμε τους 5 βαθμούς Κελσίου (5ο C) στο μεσαίο ράφι, αν και οι θερμοκρασίες δεν είναι ίδιες σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου. Σε αυτά τα ράφια συντηρούμε γαλακτοκομικά και τυριά, αλλαντικά, μαγειρεμένα φαγητά και προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. 

Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά η θερμοκρασία είναι περίπου 2ο C και εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι (συνήθως υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τον κατασκευαστή).  

Στα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο είναι καλό να διατηρούμε τα λαχανικά και τα φρούτα, ενώ στην πόρτα και στις θήκες που υπάρχουν σε αυτές ψηλά όπου έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες (10-15ο C) τοποθετούμε τρόφιμα που απαιτούν ελαφριά ψύξη, όπως αβγά, κύβους, μουστάρδα και μαργαρίνες/ βούτυρα. 

Τα κρέατα και τα θαλασσινά φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες αν δεν μπουν άμεσα στην κατάψυξη, σε κλειστές συσκευασίες ή με καλό περιτύλιγμα για αποφυγή επιμολύνσεων.  

Κάποιες ενδεικτικές περίοδοι συντήρησης είναι:

Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι: όσο αναφέρει ο προμηθευτής και ανάλογα με τον τύπο του π.χ. μαρκρά διάρκειας, υψηλής παστερίωσης κλπ

Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες

Τυρί φρέσκο (cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνα

Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, διαβάζοντας πάντα την ημερομηνία που αναφέρει επάνω

Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στον καταψύκτη μέχρι 12 μήνες

Φρούτα: Στο ψυγείο από μερικές ημέρες (π.χ. μπανάνες) μέχρι και 1-3 εβδομάδες (μήλα, πορτοκάλια)

Κρέατα: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-9 μήνες (ανάλογα το είδος). Για παράδειγμα το χοιρινό και μοσχαρίσιο διατηρούνται στον καταψύκτη για 4-6 μήνες, ενώ το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ολόκληρα μέχρι 12 μήνες

Λαχανικά: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες μέχρι 1 εβδομάδα και στον καταψύκτη 8-12 μήνες

Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη μέχρι 6-9 μήνες.

Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη μέχρι 3 μήνες.

 

Super κόλπο για να μην μουχλιάζουν τα φρούτα στο ψυγείο!

Πόσες φορές σας έτυχε τα ολόφρεσκα φρούτα σας που βρίσκονται στο ψυγείο σας να μουχλιάσουν μέσα σε πολύ λίγες ημέρες; Σίγουρα όχι λίγες αφού όλοι την έχουμε πατήσει. Επειδή όμως οι εποχές που διανύουμε δεν είναι εύκολες και πρέπει αν μη τι άλλο να κάνουμε οικονομία, σήμερα σας παρουσιάζουμε το super κόλπο ώστε να μην ξαναπετάξετε τα φρούτα σας, ούτε να αναγκαστείτε να τα φάτε μέσα σε 3 μέρες.
Επειδή τα φρούτα κρατάνε υγρασία πριν τα βάλετε στο συρτάρι του ψυγείου σας βάλτε από κάτω ένα καθαρό- στεγνό σφουγγάρι και θα δείτε ότι όλη η υγρασία θα καταλήγει εκεί.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Συντήρηση Τροφίμων στο Ψυγείο

Η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τα διατηρήσουμε φρέσκα μέχρι την κατανάλωση. Παράλληλα, αποφεύγουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα. Πολλές φορές όμως παρατηρούμε ότι τα τρόφιμα που τοποθετήσαμε στο ψυγείο μας αλλοιώθηκαν πριν από την ημερομηνία λήξης. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωση τους εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
* Γιατί παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα;
Για να αυξήσουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας δεν φτάνει μόνο να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο αλλά πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ορθής χρήσης.
* Τί μπορώ να κάνω;
1. Ρυθμίζω σωστά τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του ψυγείου στα μεσαία ράφια πρέπει να είναι 5 βαθμοί Κελσίου. Μπορώ να βάλω ένα θερμόμετρο εάν έχω αμφιβολίες για αν το ψυγείο μου δουλεύει σωστά.
2. Τοποθετώ τα τρόφιμα στη σωστή θέση. Συνήθως τα λαχανικά τοποθετούνται στο συρτάρι, στο κάτω μέρος του ψυγείου ενώ τα κρέατα και τα ψάρια τοποθετούνται στο ακριβώς από πάνω ράφι, που είναι το πιο ψυχρό μέσα στο ψυγείο. Τα γάλατα και άλλα ευπαθή προϊόντα είναι καλό να μην τοποθετούνται στην πόρτα γιατί η θερμοκρασία εκεί είναι υψηλότερη. Στην πόρτα βάζουμε λιγότερο ευπαθή τρόφιμα πχ ποτά, μουστάρδα, βούτυρο κλπ.
3. Τοποθετώ τα τρόφιμα σε κατάλληλα σκεύη πχ μπολ, κλειστά δοχεία, τα καλύπτω με σελοφάν ώστε να αποφύγουμε να μεταφερθούν υγρά (να τρέξουν χυμοί ή ζουμιά) από το ένα τρόφιμο στο άλλο.
4. Δεν γεμίζω το ψυγείο με πολλά τρόφιμα. Όταν το ψυγείο μας γεμίσει ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί αρκετά, έτσι δεν ψύχονται καλά τα τρόφιμα.
5. Για τον παραπάνω λόγο, ελέγχω τακτικά τα τρόφιμα: ό,τι δείχνει αλλοιωμένο ή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του το πετάμε.
6. Δεν τοποθετώ ποτέ καυτά ή ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο, πχ μαγειρεμένο φαγητό. Περιμένω μέχρι το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
7. Διαβάζω πάντα τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων. Πχ τρόφιμα που αναγράφεται ότι συντηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο αλλά στην κατάψυξη.
Ακόμα, όταν αγοράζουμε ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι το γάλα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά (δεν τα ξεχνάμε μέσα στο αυτοκίνητο ή επάνω στο τραπέζι της κουζίνας). Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ευπαθή προϊόντα τα βγάζουμε εκτός ψυγείο όσο το δυνατόν λιγότερο πχ δεν αφήνουμε το γάλα επάνω στο τραπέζι. Ρίχνουμε όσο θέλουμε στο ποτήρι μας και το ξαναβάζουμε αμέσως μέσα στο ψυγείο.
Το καλοκαίρι μπορούμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη χαμηλότερα.
Τέλος, τακτοποιούμε με τον εξής τρόπο τα τρόφιμα: αυτά που αγοράσαμε πρόσφατα τα βάζουμε πίσω ενώ μπροστά φέρνουμε τα παλιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα. Ακριβώς όπως κάνουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ! Έτσι λιγοστεύουμε την πιθανότητα να περάσει η ημερομηνία λήξης των προϊόντων πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι καλό για τη υγεία μας και την τσέπη μας.
Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο προέρχονται από τον ιστοχώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα-The European Food Information Site,
www.eufic.org

 

ΚΟΡΥΦΗ

Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου Γράφει ο ΧΑΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, MMedSci. SRD, Κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος,

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορείς να «χρησιμοποιήσεις» για να πάρεις στοιχεία για τη διατροφή ενός ατόμου. Το βάρος του, τα ωράριά του, ο τρόπος που ψωνίζει τρόφιμα, η διατροφική του συμπεριφορά.

Ενας, όμως, σχετικά άμεσος τρόπος για να καταλάβεις το είδος της διατροφής κάποιου είναι να ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό του ψυγείου του. Το είδος των τροφίμων που περιέχει, οι ποσότητες, ακόμα και η διάταξη των τροφίμων και των ποτών μέσα είναι στοιχεία που μπορεί να «προδώσουν» το πώς τρέφεται ο ιδιοκτήτης του, τι ανάγκες καλύπτει μέσα από τη διατροφή του, αλλά και πόσο χρόνο αφιερώνει στη διατροφή του.

Παρακάτω θα «εισβάλουμε» και θα ρίξουμε μια ματιά στο περιεχόμενο 4 διαφορετικών ψυγείων, που αντιπροσωπεύουν 4 κλασικούς «τύπους» διατροφής.

1 Του πολυάσχολου: Είναι σχετικά άδειο και έχει μέσα τα άκρως απαραίτητα για ένα γρήγορο σνακ -όχι ολόκληρο γεύμα-, αφού συνήθως στηρίζεται στο «έτοιμο» φαγητό απ' έξω. Πιο γεμάτη είναι συνήθως η κατάψυξη, με έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα, που απλά ζεσταίνονται στα μικροκύματα ή στο τηγάνι, όπως κροκέτες ψαριού, νάγκετς κοτόπουλου, κατεψυγμένη πίτσα κ.ά.

Απουσιάζουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σαλάτας, ενώ υπάρχουν συνήθως αναψυκτικά, γιαούρτια και ίσως κάποια έτοιμα, βιομηχανοποιημένα γλυκά. Εχει, επίσης, φέτες ψωμί για τοστ, το οποίο αντικαθιστά και το φρέσκο ψωμί στα όποια γεύματα γίνονται στο σπίτι. Τα γεύματα αυτά σαφώς στερούνται ποικιλίας, αλλά και διατροφικών συστατικών, περιέχουν αλάτι και πολλές φορές κακής ποιότητας λιπαρά, ενώ δεν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και συμβάλλουν, κατά περίπτωση, στην αύξηση δυσμενών δεικτών υγείας, όπως π.χ. χοληστερόλης, πίεσης κ.ά.

**Το περιεχόμενο αυτού του ψυγείου είναι απλώς για να ικανοποιεί μια πρόσκαιρη ανάγκη για φαγητό και απευθύνεται σε κάποιον που δεν έχει χρόνο, αλλά συχνά και δεν θέλει να διαθέσει χρόνο στη μαγειρική παρασκευή κάποιου γεύματος. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση που το ψυγείο του πολυάσχολου έχει λίγα προϊόντα αλλά ιδιαίτερα, όταν ανήκει σε άτομο που προσέχει βάρος και παράγοντες υγείας, αλλά δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο για την αγορά τροφίμων από το σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή.

2 Του προσεκτικού: Το ψυγείο αυτό έχει όλα εκείνα τα τρόφιμα που πρέπει να βρούμε για να καλύψουμε υγιενά και ισορροπημένα τις διατροφικές μας ανάγκες. Φρούτα και λαχανικά εποχής -ενίοτε και βιολογικά-, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, πρώτες ύλες για γεύματα βασισμένα σε πρωτεϊνικές τροφές (στήθη κοτόπουλου, χωρίς δέρμα, άπαχος κιμάς ζυμωμένος σε μπιφτέκια), τυρί και γαλοπούλα για τοστ, ψωμί σικάλεως για τοστ, μαργαρίνη με χαμηλά λιπαρά ή με βάση το ελαιόλαδο, καπνιστός σολομός είναι σίγουρα παρόντα στα ράφια του. Στην κατάψυξη υπάρχουν κατεψυγμένα λαχανικά, για τη συνοδεία των κρεάτων, ψάρια ή φιλέτα σολομού κατεψυγμένα και σκεύη με φρέσκα γεύματα που καταψύχθηκαν όπως π.χ. φακή που περίσσεψε ή κάποια μερίδα σπιτικού φαγητού, τα οποία θα καταναλωθούν άμεσα, μέσα σε διάστημα 1 εβδομάδας, για να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

**Γενικά δεν περιέχει έτοιμα παρασκευασμένα γεύματα, τρόφιμα υψηλά σε συντηρητικά και λιπαρά και ανήκει σε άτομο που προσέχει την υγεία του μέσα από τη σωστή διατροφή, οργανώνει τη διατροφή του, ώστε να έχει καθημερινό γεύμα στο σπίτι και αγαπάει τη μαγειρική.

3 Του οικογενειάρχη: Το ψυγείο αυτό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, που δεν είναι πάντα ταυτόσημες. Εχει και πάλι φρούτα και λαχανικά για σαλάτα, αλλά και για φρέσκα Λαδερά   γεύματα, χυμούς χωρίς ζάχαρη, γάλα, γιαούρτια με ή χωρίς φρούτα, μπάρες σοκολάτας με γάλα για παιδιά (γαλακτοφέτες), αλλά και σοκολατάκια υγείας, για όσους θέλουν να προσέξουν από την οικογένεια, αβγά (για μια γρήγορη ομελέτα, αλλά και για το βραστό αβγό του δεκατιανού), υλικά για τοστ, ψάρι, κιμά και κοτόπουλο, τυρί για τα γεύματα, κύβους λαχανικών για το μαγείρεμα. Στην κατάψυξη έχει και πάλι ζυμωμένα μπιφτέκια, μπριζόλες, κατεψυγμένη ζύμη για πίτα, αλλά και τυροπιτάκια κατεψυγμένα για ένα «γρήγορο» βραδινό, πίτες για σουβλάκια, παγωτό οικογενειακό, αλλά και κάποια ανάμικτα λαχανικά. Αν οι γονείς δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή της οικογένειας, είναι πιθανό να περιέχει αλλαντικά, όπως π.χ. ζαμπόν ή λουκάνικα, αναψυκτικά, προτηγανισμένες πατάτες και πίτσες. Είναι σίγουρο πως οι γονείς αποτελούν διατροφικό πρότυπο, αλλά και «κακό» παράδειγμα, κατά περίπτωση, για τα παιδιά. Συνήθως οι καλές ή κακές συνήθειες των γονέων διαμορφώνουν τη διατροφή των παιδιών, γι' αυτό και ένα υγιεινό περιεχόμενο του «οικογενειακού» ψυγείου καθορίζει το βάρος, αλλά και την κατάσταση της υγείας μικρών και μεγάλων.

**Ασφαλώς και ο αριθμός των ατόμων, αλλά και η καθημερινή ανάγκη για μαγειρεμένο φαγητό σημαίνει ένα ψυγείο πιο γεμάτο, αλλά ίσως και με κάποιες πιο αντιφατικές επιλογές, π.χ. συνύπαρξη του φρέσκου φρούτου με τον τυποποιημένο χυμό, του φιλέτου κοτόπουλου και του άπαχου αλλαντικού γαλοπούλας με την κατεψυγμένη τυρόπιτα ή τη μαγιονέζα.

4 Του χαμηλού προϋπολογισμού: Είναι το ψυγείο που ανήκει σε άτομο με περιορισμένη οικονομική ικανότητα και αγοραστική δύναμη. Το περιεχόμενό του καθορίζεται από το χαμηλό προϋπολογισμό που προορίζεται για φαγητό. Ετσι, περιέχει συνήθως τρόφιμα με χαμηλή και οικονομική, αλλά συχνά και θρεπτική αξία. Τα περισσότερα προϊόντα είναι μη επώνυμα, με ετικέτα του σούπερ μάρκετ για να είναι φτηνότερα. Δεν περιέχει πολλά φρέσκα προϊόντα (ίσως κάποια μετρημένα φρούτα και λίγες ντομάτες ή αγγουράκια), αλλά περιέχει παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά, γάλα μακρά διάρκειας, χυμούς νέκταρ (όχι 100% φυσικούς χωρίς ζάχαρη), αναψυκτικά, έτοιμα γλυκά, έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, αβγά, κομμάτια από κοτόπουλο ή ολόκληρο με το δέρμα, ενώ απουσιάζει το κόκκινο κρέας και το ψάρι. Στηριζόμενος στο ψωμί και σε αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι) και όσπρια, τα οποία έχουν χαμηλότερο κόστος, συγκεντρώνει στο ψυγείο μόνο τα συστατικά που χρειάζονται για να συμπληρώσει τα γεύματα αυτά, όπως ντομάτα και τυρί για τα ζυμαρικά ή καρότα για τη φασολάδα και τη φακή και τρόφιμα για γρήγορο σνακ και ελαφρύ φαγητό το βράδυ. Στην κατάψυξη έχει συνήθως κάποια κατεψυγμένα λαχανικά σε διαφανείς συσκευασίες, κάποια κατεψυγμένα προϊόντα κιμά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κροκέτες ψαριού.

* Δεδομένου ότι το καλό και υγιεινό φαγητό, όπως και το ισορροπημένο διαιτολόγιο με φρέσκα φρούτα και λαχανικά απαιτεί κόστος οικονομικό, το περιεχόμενο αυτού του ψυγείου είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας, δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διατροφής ενός ενηλίκου και εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία, αφού πολλά προϊόντα του είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά, σε αλάτι και πρόσθετα (π.χ. ενισχυτικά γεύσης).

 

Διαφορετικοί άνθρωποι και το ψυγείο τους Οι φωτογραφίες των ψυγείων διαφορετικών ανθρώπων που θα δείτε στην συνέχεια έχουν τραβηχτεί από την φωτογράφο Stephanie de Rouge, η οποία μελετάει τις ζωές ανθρώπων που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Αυτό το project ονομάζεται «In your fridge» και παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ του ψυγείου ενός ατόμου

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ο δεκάλογος του ψυγείου Βίκυ Βασιλάτου 

Η οργάνωση και… διοίκηση των τροφίμων στον εσωτερικό κόσμο του ψυγείου είναι μια απαραίτητη, αλλά απλή διαδικασία.

1. Βασικότερο όλων: το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος στην κουζίνα. Όχι, δεν είναι θέμα φενγκ σούι, απλώς δεν είναι λάτρης της ηλιοθεραπείας. Επίσης, καλό θα ήταν να μη βρίσκεται δίπλα στον φούρνο.

2. Η σωστή ταξινόμηση είναι το ήμισυ του παντός. Αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αλλά και περισσεύματα τροφών, διασκεδάζουν περισσότερο στα ψηλότερα και μεσαία ράφια. Οσο για τα χαμηλότερα, είναι ο κατάλληλος ξενώνας για το κρέας και το ψάρι. Το συρτάρι δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά, ενώ η πόρτα, στο βούτυρο, τη μουστάρδα, τα ποτά και, ενδεχομένως, σε καλλυντικά και φάρμακα.

3. Μην ανοιγοκλείνετε ή αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για πολλή ώρα. Ξέρω, το μυαλό του καθένα μας πλέον πλέει σε πελάγη ανησυχίας, αλλά θα πλέει σε εξίσου ταραγμένα πελάγη και η εσωτερική θερμοκρασία του ψυγείου.

4. Αν δεν έχετε ψυγείο no frost, εξοπλιστείτε με ένα κομψό «παγοθραυστικό» και πολεμήστε τον πάγο γιατί όσο αυτός συσσωρεύεται στην κατάψυξη, άλλο τόσο εμποδίζεται η σωστή λειτουργία.

5. Τοποθετήστε ένα ειδικό θερμόμετρο στο εσωτερικό του ψυγείου για να ελέγχετε την «υγεία» του και μην αμελείτε την τακτική συντήρηση του τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, μη λησμονείτε μια τακτική απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξίδι για να απομακρύνετε και τις μυρωδιές.

6. Οταν κλείνουμε τα τρόφιμα σε σακούλες για το ψυγείο, δεν πρέπει να βγάζουμε όλον τον αέρα καθώς έτσι προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας στην ανάπτυξη αναερόβιων μικροοργανισμών. Αντίθετα, τα προϊόντα που μπαίνουν στην κατάψυξη δεν πρέπει να έχουν αέρα, καθώς αφυδατώνονται.

7. Δοχεία, τάπερ και διαφανείς μεμβράνες είναι οι καλύτεροι τρόποι ώστε να φυλάσσονται καλύτερα οι τροφές. Μην τα βάζετε δίχως συσκευασία ή κάποιο περιτύλιγμα στο ψυγείο καθώς έτσι οι αγαπημένες λιχουδιές αφυδατώνονται και μαραζώνουν. Και κάτι ακόμα: μην τοποθετείτε τα συσκευασμένα προϊόντα στην είσοδο/έξοδο του αέρα.

8. Μόλις τελειώσατε με τα ψώνια σας και πάτε προς το σπίτι. Αλλά μια μικρή (διαβολική;) φωνούλα, σας σιγοψιθυρίζει στο αυτί να κάνετε και μια βόλτα στα μαγαζιά ή να πιείτε ένα καφέ με τη Μαίρη. Μην μπείτε στον πειρασμό γιατί τα τρόφιμα θα πέσουν σε μαρασμό αν δεν τα αποθηκεύσετε εντός 2 ωρών στο ασφαλές, κρύο, αλλά ταυτόχρονα οικείο για εκείνα μέρος.

9. Ας κάνουμε και λίγο κράτει. Ναι, πλησιάζουν μέρες γιορτινές, αλλά δεν χρειάζεται να γεμίσει ασφυκτικά το ψυγείο. Διαφορετικά, πώς θα κατανεμηθεί σωστά ο αέρας και η θερμοκρασία του; Παν μέτρον άριστον. Σημειωτέον: Η μέση θερμοκρασία του ψυγείου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5οC και η κατάψυξη να λειτουργεί τουλάχιστον στους -18οC.

10. Μαγνητάκια τέλος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον έκαναν πείραμα για τα «στολισμένα» με μαγνητάκια ψυγεία. Για αρκετούς μήνες έτρεφαν δύο ομάδες ποντικών, μια με τα τρόφιμα που φυλάσσονταν σε ένα «ξεστόλιστο» ψυγείο, και το άλλο με τα τρόφιμα που φυλάσσονταν σε ένα «στολισμένο». Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν ακτινοβολημένα τρόφιμα είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο. Οι μαγνήτες που συνδέονται με οποιαδήποτε ηλεκτρική οικιακή συσκευή, αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος της εν λόγω συσκευής, αυξάνοντας την ηλεκτρομαγνητική δύναμη του ηλεκτρικού πεδίου της. Εν ολίγοις: Αφήστε το ψυγείο και στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

ΚΟΡΥΦΗ

Πάρτι... μικροβίων στο ψυγείο μας Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πριν από λίγο καιρό, μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα συρτάρια φρούτων και λαχανικών των οικιακών ψυγείων περιέχουν βακτήρια σε επίπεδα έως… 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας - με επικίνδυνα μικρόβια όπως το e. coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια να κάνουν αληθινό... πάρτι ανάμεσα στις ντομάτες, τα αγγούρια και τα κεράσια μας.

Το εύρημα προήλθε από την ανάλυση δειγμάτων από τα συρτάρια 30 frost-freeοικιακών ψυγείων, τα οποία κατά μέσον όρο περιείχαν 7.850 αποικίες βακτηρίων ανά τετραγωνικό εκατοστό (cfu/cm2).

Μερικά περιείχαν έως 129.000 cfu/cm2, όταν διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, θέτουν το όριο ασφαλείας στα 0-10 cfu/cm2!

Τα ψυγεία υποτίθεται ότι τα έχουμε για να διατηρούμε ασφαλή τα τρόφιμά μας και να περιορίζουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα, που αποτελούν κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση, ιδίως τώρα το καλοκαίρι – και η πλειονότητα από αυτούς είτε έχουν φάει μισομαγειρεμένο φαγητό είτε επιμολυσμένο, κατά τον δρα Τομ Χάμφρι, καθηγητή Ασφαλείας & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Η σωστή φύλαξη των τροφίμων – και τα περισσότερα φρέσκα τρόφιμα φυλάσσονται στο ψυγείο – έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων στο σπίτι», τονίζει.

Ο δρ Χάμφρι εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στο ψυγείο μας και πως μπορούμε να προστατευθούμε.

* Λανθασμένες αντιλήψεις. «Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι το ψύχος σκοτώνει τα βακτήρια», λέει ο δρ Χάμφρι. «Αυτό όμως που στην πραγματικότητα κάνει είναι να επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό τους, με αποτέλεσμα ένα μολυσμένο τρόφιμο που θα αλλοιωνόταν σε λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, να αλλοιώνεται σε λίγες μέρες εντός ψυγείου».

Υπάρχουν όμως και βακτήρια που δεν επηρεάζονται διόλου από το ψύχος. «Η λιστέρια, που υπάρχει συχνά σε τρόφιμα όπως το μαλακό τυρί, το κρύο κρέας, το πατέ και τα καπνιστά ψάρια, αναπτύσσεται πολύ καλά σε θερμοκρασίες -1 έως 4 βαθμών Κελσίου», προσθέτει ο καθηγητής.

Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία να βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους ή, αν είναι νωπά, αμέσως μόλις τα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ.

* Λάθος θερμοκρασία. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αρκετά κρύο ψυγείο, τονίζει ο δρ Χάμφρι. «Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά το μέσο οικιακό ψυγείο έχει θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη», λέει. «Το ιδανικό είναι να έχουμε θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα πρέπει να δείχνει μονίμως 4 βαθμούς Κελσίου».
Για να διατηρηθεί η ψύξη, εξάλλου, ο δρ Χάμφρι συνιστά να μην αφήνουμε καθόλου ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου (το ανοιγοκλείσιμο πρέπει να είναι ακαριαίο, τονίζει) και να μην βάζουμε το φαγητό καυτό στο ψυγείο, διότι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του.

* Γεμάτο ψυγείο. Τα σύγχρονα ψυγεία γεμίζονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια, διότι τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται ψύξη μόλις τα προμηθευτούμε ή τα ανοίξουμε. Όταν, όμως, το ψυγείο γεμίζει ασφυκτικά, πρέπει να χαμηλώνουμε το θερμοστάτη, ειδάλλως τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.

* Δεν το καθαρίζουμε συχνά. Ο δρ Χάμφρι τονίζει πως για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζουμε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό. Αν το ψυγείο έχει ειδική θέση για ωμό κρέας, πρέπει να την καθαρίζουμε κάθε 2-3 μέρες.

* Βάζουμε το κρέας ψηλά. Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης, κατά τον δρα Χάμφρι. Για να την αποφύγουμε, πρέπει πάντοτε να βάζουμε το ωμό κρέας στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, μέσα σε κλειστό δοχείο ή σε ταψί, ώστε να μην στάξουν οι χυμοί του στα άλλα τρόφιμα.
Αμέσως εξάλλου μόλις βάλουμε το κρέας στο δοχείο ή στο ταψί, πρέπει να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας πριν το βάλουμε στο ψυγείο, ώστε να μην μολύνουμε εξωτερικά το δοχείο. Το δοχείο ή το ταψί είναι απαραίτητα και για τα συσκευασμένα κρέατα, διότι μπορεί να είναι εξωτερικά μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, κατά τον δρα Χάμφρι.

* Βάζουμε πολλά τρόφιμα μαζί. Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό (π.χ. τυρί, ζαμπόν), πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που θα κλείνει καλά, συνιστά ο καθηγητής.
Το μαγειρεμένο ψάρι, λ.χ. , πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό δοχείο από τις μαγειρεμένες πατάτες ή τα καρότα, διότι καθένα από αυτά αλλοιώνεται με διαφορετικό ρυθμό.

* Δεν πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. «Συνηθίζουμε να παραβλέπουμε τον ρόλο των φυτικών προϊόντων στην εξάπλωση βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά γεγονός παραμένει πως και από αυτά μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση», υπογραμμίζει ο δρ Χάμφρι.
Και συνιστά να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο, όπου μόνο αυτά θα μπαίνουν.

* Τρώμε το φαγητό μετά από πολλές μέρες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (λ.χ. γάλα μακράς διαρκείας, κονσέρβες κ.τ.λ.) περιέχουν ολοένα λιγότερα συντηρητικά, γι’ αυτό και τα περισσότερα αναγράφουν πως μετά το άνοιγμα πρέπει να καταναλώνονται εντός τριών ημερών.
«Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται ευλαβικά και όχι να βασιζόμαστε στη μυρωδιά ενός τροφίμου για να αποφασίσουμε εάν είναι ασφαλές ή όχι», συνιστά ο δρ Χάμφρι.

 

ΚΟΡΥΦΗ         

5+1 beauty προϊόντα που πρέπει να αποθηκεύεις στο ψυγείο! Γράφτηκε από την  Σουζάνα Κεγγίτση

Ποια προϊόντα είναι απαραίτητο να αποθηκεύεις στο ψυγείο, ειδικότερα τους θερινούς μήνες; 

Κάνε χώρο στο ψυγείο σου, εκεί δίπλα από το γάλα, γιατί ήρθε η ώρα να το γεμίσεις με… beauty products!

Ήξερες ότι υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προϊόντα που είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα;  

Δες τα 5+1 beauty products που θέλουν… ψυγείο:

#1 Κρέμα ματιών:

Μετά από ένα ξενύχτι και η πιο ακριβή κρέμα ματιών δεν μπορεί να κάνει θαύματα! Αν όμως την έχεις βάλει στο ψυγείο και είναι δροσερή, τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα όσες ώρες και αν έχεις κοιμηθεί!

#2 Αντηλιακό:

Αν έχει μείνει αρκετή ποσότητα αντηλιακού στη συσκευασία, ακόμα και μετά το καλοκαίρι αποθήκευσε το στο ψυγείο για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και του χρόνου! Η ζέστη μειώνει την αποτελεσματικότητα του δείκτη προστασίας, ενώ το δροσερό περιβάλλον διατηρεί την αντηλιακή προστασία του προϊόντος. 

#3 Βερνίκια νυχιών:

Η ζέστη μπορεί να χαλάσει τη σύνθεση του αγαπημένου σου βερνικιού και να το κάνει πιο παχύρευστο απ’ότι πρέπει. Αποθηκεύοντας το στο ψυγείο, διατηρείς τη λεπτόρρευστη υφή του για τέλειο μανικιούρ! 

#4 Αρώματα:

Όταν ζεσταίνεται το άρωμα και πέφτουν επάνω του οι ακτίνες του ήλιου, η σύνθεση του αλλοιωθεί και αλλάζει η ¨χημεία¨ του, με αποτέλεσμα να έχει τελείως διαφορετική μυρωδιά από αυτή που είχε όταν το αγόρασες.    

#5 Κραγιόν:

Για να μη λιώσουν και σπάσουν, το καλοκαίρι αποθήκευσε τα αγαπημένα σου κραγιόν σο ψυγείο! 

#6 Φυτικά καλλυντικά:

Δεδομένου ότι τα προϊόντα που είναι βιολογικά και φυσικά δεν περιέχουν τα συντηρητικά, parabens, , κλπ, (δηλαδή τα συστατικά που κάνουν τα μη-φυτικά καλλυντικά να διαρκούν περισσότερο), θα πρέπει να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο για να μη χαλάσουν.  Έτσι, θα επιμηκύνεις και τη διάρκεια ζωής τους!

ΚΟΡΥΦΗ

 

Η Χάρτινη Ιστορία Tetra Pak
Μπες και εσύ στη Χάρτινη Ιστορία και μάθε για τις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak. Παίξε, ανακύκλωσε και κέρδισε! Κάνε το μπαλκόνι σου καταπράσινο!

 

ΚΟΡΥΦΗ

Στους Ελληνες αρέσει το γυαλί

Οι καταναλωτές ψηφίζουν -και μάλιστα «δαγκωτό»- υπέρ της χρήσης του γυαλιού στις συσκευασίες ποτών και τροφίμων, κυρίως όμως παιδικών τροφών.

Το 89% δήλωσε ότι το προτιμά, και μάλιστα σε εξίσου υψηλά ποσοστά ζητεί από το κράτος να θεσπίσει μέτρα και τις βιομηχανίες να το προτιμούν ως «περιτύλιγμα» για τα προϊόντα που προσφέρονται στην αγορά. Το 50% μάλιστα είναι διατεθειμένο να πληρώσει κάτι περισσότερο γι' αυτού του είδους τις συσκευασίες.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι Ελληνες υπερθεματίζουν και τάσσονται υπέρ της χρήσης του γυαλιού σε ποσοστό 97%, αλλά η εικόνα αλλάζει όταν απαντούν στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν για να έχουν τα προϊόντα γυάλινες συσκευασίες.

Σε 18 χώρες Το στοιχεία αυτά προκύπτουν από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 18 χώρες της Ευρώπης και στην Τουρκία, για λογαρισμό του ευρωπαϊκού φόρουμ καταναλωτών «Οι φίλοι του γυαλιού». «Το γυαλί δεν έχει τίποτα να κρύψει», επισημαίνει η Κ. Κονδύλη, από την ελληνική πρωτοβουλία, η οποία εκφράζεται μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nothingisgoodforyou.gr. Επισημαίνει ότι είναι ένα υλικό «καθαρό», χωρίς βλαβερές προσμείξεις με στοιχεία που κατά καιρούς έχουν στοχοποιηθεί για βλαβερές παρενέργειες στην υγεία των καταναλωτών, όπως προκύπτει κατά καιρούς για άλλου είδους συσκευασίες. Γι' αυτό άλλωστε είναι το μόνο από τα υλικά συσκευασίας που δεν υπόκειται στους ελέγχους του κανονισμού REACH. Διατηρεί τις βιταμίνες και τις φυσαλίδες των ανθρακούχων αναψυκτικών, ενώ λειτουργεί ως ασπίδα για τα βακτηρίδια του περιβάλλοντος. Μάλιστα σε σκούρο χρώμα, πράσινο ή καφέ, προφυλάσσει από την υπεριώδη ακτινοβολία ευαίσθητα προϊόντα, όπως το κρασί και η μπίρα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του γυαλιού είναι ότι θεωρείται κατεξοχήν ανακυκλώσιμο υλικό και η επανάχρηση ενός μπουκαλιού αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει μια μέση τηλεόραση για μία ολόκληρη ώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο δοχείο μπορεί να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων έως και έξι φορές μέσα σ' έναν χρόνο, αφού βέβαια προηγηθεί αποστείρωση και σωστό πλύσιμο. Αλλά και το υαλόθραυσμα είναι απολύτως αξιοποιήσιμο. Υπολογίζεται ότι για κάθε τόνο υλικού εξοικονομούνται 12 λίτρα καυσίμου και αντιστοιχεί σε ενέργεια που επαρκεί για να καλύψει την κατανάλωση μιας λάμπας με ισχύ 100 βατ για 4 ώρες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ανακυκλώνονται περίπου 45.000 τόνοι υαλοθραύσματος.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 Το ψυγείο του μέλλοντος σχεδιάζουν Βρετανοί επιστήμονες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, σε συνεργασία με το online σούπερ μάρκετ Ocado, αναπτύσσουν ένα φουτουριστικό ψυγείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προτείνει φαγητά για μαγείρεμα, ανάλογα με τα τρόφιμα που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του, ενώ αυτομάτως θα στέλνει ηλεκτρονικές παραγγελίες στο σούπερ μάρκετ για να ανανεώσει το περιεχόμενό του. Το ψυγείο επίσης θα προωθεί στο μπροστινό τμήμα των ραφιών του εκείνα τα τρόφιμα που ετοιμάζονται να λήξουν, ώστε να τα χρησιμοποιήσει πρώτα ο ιδιοκτήτης του. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν το ψυγείο να μειώσει τις τροφές που πετιούνται γιατί έληξαν ή χάλασαν επειδή ξεχάστηκαν. Ειδικοί αισθητήρες θα ανιχνεύουν τυχόν αέρια από τρόφιμα σε φάση αποσύνθεσης. Οι επιστήμονες προγραμματίζουν, ακόμα, το ψυγείο, ώστε να διαθέτει μια ευρεία γκάμα προτεινόμενων συνταγών για μαγείρεμα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την χώρα όπου βρίσκεται. Το ψυγείο, το οποίο θα αυτοκαθαρίζεται, σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάγκη των πολυάσχολων σημερινών ανθρώπων, που θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Έτσι, το ψυγείο θα μπορεί να «τσεκάρει» συνεχώς τα ράφια του για να δει τι τρόφιμα διαθέτει και, στη συνέχεια, θα αξιοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προτείνει φαγητά και να κάνει online παραγγελίες.

Σε μια ακόμα πιο προχωρημένη εξέλιξη, το ψυγείο θα συνδέεται ηλεκτρονικά με τον σκουπιδοτενεκέ της κουζίνας, ο οποίος θα είναι επίσης «δικτυωμένος» με αισθητήρες. Το ψυγείο θα μπορεί να παίρνει μια εικόνα του τι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια, αντί να φαγωθεί, και έτσι θα μπορεί στο μέλλον να προτείνει μικρότερες μερίδες για μαγείρεμα, ώστε να γίνει εξοικονόμηση στις ποσότητες των πρώτων υλών που καταναλώνονται.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πώς θα διαλέξουμε «πράσινο» ψυγείο

Το να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις ετικέτες σήμανσης όταν θέλει να αγοράσει ένα ψυγείο δεν είναι πάντα εύκολο. Το ΟΙΚΟ δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για σας και το πιο ακίνδυνο για το περιβάλλον

Eνα ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης μειώνει μέχρι και 60% την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με ένα αντίστοιχο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Τεράστιο ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνεται επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα! Η ενεργειακή κλάση της συσκευής είναι καθοριστική και για το περιβάλλον και για τη διαμόρφωση του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Από το 1996 κατέστη, βάσει κοινοτικής οδηγίας, υποχρεωτική η σήμανση της κατανάλωσης ενέργειας κάθε συσκευής, στο πλαίσιο του προγράμματος Save II της Ε.Ε. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν τα επτά πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου από το A ώς το G, αναφορικά με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε κιλοβατώρες. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ της κλάσης G και της Α ξεπερνά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 40%. Ωστόσο, σήμερα σπάνια θα βρείτε ψυγεία χαμηλότερης κλάσης από Α ή Β. Από το 2004 μάλιστα, η κλάση Α διαχωρίστηκε σε Α+ και Α++, ενώ αναμένεται η κυκλοφορία ακόμα πιο προηγμένων συσκευών ενεργειακής κλάσης A+++. Οι διαφοροποιήσεις στην κατανάλωση, ακόμα και μεταξύ μοντέλων της Α ενεργειακής κλάσης, είναι σημαντικές. Ενα μοντέλο Α+ καταναλώνει έως και 30% με 40% περισσότερη ενέργεια από το Α++.

Ετικέτα σήμανσης

Στην ετικέτα σήμανσης που πλέον φέρει υποχρεωτικά κάθε ψυγείο αναγράφεται η ενεργειακή κλάση, το κοινοτικό οικολογικό σήμα (Eco-Label), η ενεργειακή κατανάλωση (KWh/έτος) σύμφωνα με τα αποτελέσματα 24ωρης πρότυπης δοκιμής, ο καθαρός όγκος θαλάμου αποθήκευσης νωπών και κατεψυγμένων τροφών, η κατάταξη αστέρων του θαλάμου αποθήκευσης κατεψυγμένων τροφών και ο παραγόμενος θόρυβος. Tο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα διασφαλίζει ότι η διαδικασία παραγωγής και τα εξαρτήματα της συσκευής δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον, τόσο κατά τον λειτουργικό χρόνο ζωής της, όσο και μετά την απόθεσή της σε σημεία διαχείρισης αποβλήτων. Επιπρόσθετα, δίνεται σε ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α+ ή Α++, που δεν περιέχουν ψυκτικό υγρό που βλάπτει τη στιβάδα του όζοντος. Ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να συγκρίνουμε όλα τα χαρακτηριστικά των «υποψήφιων» προϊόντων, όχι μόνο τις κλάσεις.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια στην επιλογή ψυγείου είναι το ψυκτικό υγρό που χρησιμοποιείται. Παλαιότερα, τα ψυγεία λειτουργούσαν με χλωροφθοράνθρακες (CFCs), οι οποίοι έβλαπταν το στρώμα του όζοντος. Συν τω χρόνω, οι χλωροφθοράνθρακες αντικαταστάθηκαν με τους υδροφθοράνθρακες (HFCs) και είχαν την εμπορική ονομασία R134a. Ομως και οι υδροφθοράνθρακες αποδείχτηκαν πανίσχυρα αέρια του θερμοκηπίου. Η Greenpeace δημιούργησε την τεχνολογία Greenfreeze, για να αντικαταστήσει τα HFCs, για την οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο Οζοντος των Ηνωμένων Εθνών. Το ψυκτικό που χρησιμοποιεί το Greenfreeze είναι το ισοβουτάνιο και η εμπορική του ονομασία είναι R600a. Εως σήμερα έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια ψυγεία τύπου Greenfreeze σε όλο τον κόσμο. Στις ευρωπαϊκές αγορές το 90% των ψυγείων διαθέτουν το R600a. Το Greenfreeze κερδίζει τις αγορές Κίνας, Ιαπωνίας και Τουρκίας, ενώ χρησιμοποιείται και σε Ινδία, Αργεντινή και Βραζιλία. «Προπύργια» της παλιάς τεχνολογίας παραμένουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με το επιχείρημα ότι το R600 παραμένει εύφλεκτο υλικό!

Προτάσεις από την αγορά

Μερικά τελευταίας τεχνολογίας μοντέλα με οικολογικά χαρακτηριστικά.

•   Τα ψυγεία Siemens χρησιμοποιούν R600a. Καλές επιλογές τα KG49NS50 (A+) (1.187 €), KG39NH75 (A++) (1.055 €), KG36VA72 (A++) (572 €).
•   Ο επετειακός ψυγειοκαταψύκτης PITSOS ΚΝ 4929Β, που πληροί τα κριτήρια για το Ecolabel (895 €), και τα KNB4627B (880 €) και KNT4020B (609 €).
•   Ο καταψύκτης Miele F9052 i-1 (Α++), που δεν διαθέτει συντήρηση (749 €).
•   Η Electrolux προτείνει ως πιο οικονομικά ενεργειακά τα νέα ψυγεία της σειράς Electrolux Fresh Frost Free. (1.044 €).
•   Από τη Whirlpool έχουμε το πρωτοποριακό ψυγείο 6th Sense No frost, που ανήκει στη σειρά Green Generation (οι τιμές ξεκινούν από 400 €).
•   Επίσης, μεγάλη ποικιλία ψυγείων που λειτουργούν με ψυκτικό υγρό R600a θα βρείτε και από τη Morris (οι τιμές ξεκινούν από 300 €).

Mερικές πρακτικές συμβουλές

•   Σκεφτείτε ποιο μέρος του θα χρησιμοποιείτε περισσότερο, τη συντήρηση ή την κατάψυξη, και διαλέξτε αναλόγως το μοντέλο. Αλλα διατηρούν στην κατάψυξη τρόφιμα έως και για ένα χρόνο, άλλα διατηρούν στη συντήρηση φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλο χρονικό διάστημα - έως και 5 μήνες.
•   Τοποθετήστε το ψυγείο σας μακριά από εστίες θερμότητας, γιατί αυξάνουν την κατανάλωση έως και 30%. Αφήστε απόσταση 5 - 10 εκατοστά από τον τοίχο και ξεσκονίζετε τακτικά το πλέγμα στο πίσω μέρος της συσκευής.
•   Αν το ψυγείο δεν κάνει αυτόματα απόψυξη, κάντε οπωσδήποτε μόνοι σας.
•   Αφαιρείτε τις συσκευασίες από τα φρέσκα τρόφιμα.
•   Οταν λείπετε σε διακοπές, αξιοποιήστε τη λειτουργία Stand By, με την οποία κερδίζετε πάνω από 25% ενέργειας, χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία.

 

Φτιάξτε το δικό σας οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό

Ο Mohammed Bah Abba εφηύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου». (Βέβαια τέτοια πήλινα δοχεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες το καλοκαίρι).

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.

Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο πήλινο δοχείο, με βρεγμένη άμμο αναμεταξύ τους και με ένα υγρό ύφασμα στο πάνω μέρος. Όταν το νερό εξατμίζεται τραβά τη θερμότητα προς τα έξω και δροσίζει το εσωτερικό, επιτρέποντας στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό δοχείο να διατηρηθούν φρέσκα, για πολύ περισσότερο καιρό σε ένα καυτό, ξηρό κλίμα. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ξηρό, αερισμένο χώρο, για να εξατμιστεί το νερό αποτελεσματικά προς τα έξω.

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο» ξανασχεδιασμένο από τον Ricky Willems

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι σχεδόν τόσο απλές όσο η έννοια της εξατμιστικής ψύξης. Επιδιώξαμε κυρίως να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο.

Το ποσό της εξάτμισης αυξήθηκε από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου, μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει. Αφού «η αποδοτικότητα (ενός εξατμιστικού) συστήματος ψύξης εξαρτάται από τον αέρα που κινείται» (Bucklin, Ρ. Α. 1993), ο βαθμός ψύξης πρέπει να αυξηθεί αισθητά με αυτήν την προσθήκη.

Δείτε την κατασκευή και λειτουργία του στην πράξη.  https://www.youtube.com/watch?v=LfKgOpJc7Ps&feature=player_embedded

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΚΟΡΥΦΗ

Ποιo πλαστικό είναι πιο ασφαλές;  Kώστας Kαρασαββίδης

Mια και μονο επισκεψη σε ένα σουπερμάρκετ αρκεί, για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της εξάπλωσης του πλαστικού και στις συσκευασίες τροφίμων. Kαθημερινά καταναλώνουμε δεκάδες τροφές συσκευασμένες σε διαφόρων ειδών πλαστικά σκεύη, από ψάρια και κρέατα σε δισκάκια από πλαστικό φελιζόλ μέχρι σάντουιτς σε διαφανείς πλαστικές μεμβράνες. Eλάχιστοι όμως γνωρίζουμε ότι τα είδη πλαστικών που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων μπορούν να μεταφέρουν σε αυτά επικίνδυνες τοξικές, χημικές ουσίες. Yπάρχει τρόπος να προστατευθούμε;
Tι «μεταναστεύει» στα τρόφιμα που τρώμε
Τα φθαλικά άλατα, η διφαινόλη-A, το PVC, το PC είναι άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους καταναλωτές, αν και πρόκειται για χημικά με σημαντικές παρενέργειες στην υγεία μας. Tο να αποκλείσουμε από την καθημερινή μας διατροφή τα τρόφιμα σε πλαστικές συσκευασίες σίγουρα δεν αποτελεί λύση, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα τρόφιμα συσκευάζονται σε διαφόρων ειδών πλαστικά. ’λλωστε, χάρη σε αυτή τους τη συσκευασία τα τρόφιμα προφυλάσσονται από κάποιες εξωτερικές επιμολύνσεις ή μικροβιακές αλλοιώσεις που είναι πιο επιβλαβείς από τη μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Oι πλαστικοποιητές είναι χημικές ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά σκεύη, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας πιο πρακτικές και βολικές μορφές συσκευασίας στα τρόφιμα. Ωστόσο, οι ουσίες αυτές είναι άκρως τοξικές και υπολείμματά τους διαρρέουν στις τροφές. Oι ουσίες αυτές έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνους, γενετικές ανωμαλίες, υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αναπτυξιακά προβλήματα.
Oι επιπτώσεις στην υγεία
Tο ιαπωνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος με μελέτη έδειξε την ύπαρξη φθαλικών (DEHP) -που ενοχοποιούνται για σοβαρότατες μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκινογενέσεις και βλάβες στο σύστημα αναπαραγωγής- σε ποσοστό πάνω από 80% των τροφών που καταναλώνονται στη χώρα αυτή. Tο 1998, εταιρείες κατασκευής πλαστικών πιατικών και σκευών για παιδιά υποχρεώθηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση να τα αποσύρουν από την αγορά και να τα καταστρέψουν διότι περιείχαν υπερβολικές ποσότητες διφαινόλης-A. Tην ίδια χρονιά, επιστήμονες της Αμερικανικής Ένωσης Kαταναλωτών εντόπισαν την τοξική ουσία DEHA σε τυρί τσένταρ, που ήταν συσκευασμένο με διαφανή μεμβράνη από PVC. Παρόμοια μελέτη στη Δανία εντόπισε τοξικά φθαλικά (DBP, DEHP και BBP) σε βρεφικές τροφές και σε γάλα για νεογνά, ενώ τον Oκτώβριο του 2005, νέα έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί για ανίχνευση χημικών ουσιών (τοξικά φθαλικά πρόσθετα) στο αίμα τριών Eλλήνων ευρωβουλευτών και της επιτρόπου Margot Wallstrom. Όσον αφορά τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που κυκλοφορούν στην Eλλάδα, ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων δεν τις θεωρεί επικίνδυνες για την υγεία και ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή τοξικών χημικών ουσιών σε τρόφιμα. Ωστόσο, ο EΦET συστήνει στους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν τις πλαστικές συσκευασίες για άλλη χρήση μετά την κατανάλωση των τροφών, διότι είναι σίγουρο ότι έπειτα από κάποιο διάστημα θα έχουν διαρρεύσει επικίνδυνες ουσίες.
Πόσο καιρό αντέχουν τα πλαστικά μπουκάλια;
Mέχρι τώρα γνωρίζαμε πόσο βλαβερό είναι το PVC (θεωρείται ό,τι πιο επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον) -το οποίο εξάλλου έχει απαγορευθεί στην Eλλάδα- όσον αφορά τη χρήση του σε φιάλες νερού. Tα πλαστικά μπουκάλια των εμφιαλωμένων νερών ή αναψυκτικών που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο είναι κατασκευασμένα από PET (πλαστικό πολυμερές υλικό) και θεωρούνται η καλύτερη επιλογή. Bέβαια, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και σε αυτά μεταναστεύουν ουσίες από τη συσκευασία στο περιεχόμενο. Eίναι, ωστόσο, τα λιγότερο επιβλαβή. Eπαναλαμβανόμενο πλύσιμο ή ξέπλυμα του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού, με αποτέλεσμα χημικές ουσίες να διαρρεύσουν στο νερό ή στο αναψυκτικό το οποίο θα πιούμε. Συνεπώς, τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και γενικά όλες οι πλαστικές συσκευασίες, είναι ασφαλείς για μία μόνο χρήση. Aν, παρ’ όλα αυτά, χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε περισσότερο, δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη μία βδομάδα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα τις αφήσουμε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία. H μετανάστευση των συστατικών του PET προς το νερό επιταχύνεται όταν εκτίθενται στον ήλιο, ενώ πιο εύκολα περνούν οι ουσίες όταν πρόκειται για ανθρακούχο νερό.
Tι συμβαίνει με το τεφλόν;
Eίναι πρόσφατος ο θόρυβος που προκλήθηκε διεθνώς για το τεφλόν - πλαστικό που χρησιμοποιείται ως αντικολλητικό στα μαγειρικά σκεύη. Eπιστήμονες της αμερικανικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος EWG που πραγματοποίησαν δοκιμές σε αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη πιστοποίησαν ότι ένα τηγάνι τεφλόν στο «μάτι» μιας κοινής ηλεκτρικής κουζίνας φτάνει γύρω στους 200 βαθμούς Kελσίου μέσα σε 5 λεπτά και εκλύει 15 τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες εισέρχονται στο σώμα μας με τις τροφές που μαγειρεύουμε. O κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχουν χαραγματιές στο υλικό, διότι έτσι προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερες μεταναστεύσεις ουσιών. Oρισμένες από αυτές ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις στο πάγκρεας, στο συκώτι, στους μαστούς και στους όρχεις, καθώς και για γενετικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα έμβρυα. Eπιστήμονες της κατασκευάστριας εταιρείας αναγνώρισαν τώρα ότι τα αέρια τα οποία ελευθερώνονται μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο ασθένειες και ειδικότερα μία, που ονομάζεται «πυρετός από αναθυμιάσεις πολυμερών» και μοιάζει με γρίπη. Όμως, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) έκρινε ότι οι ποσότητες των εκλυόμενων τοξικών χημικών από το θερμαινόμενο τεφλόν έχουν αμελητέες επιπτώσεις στην υγεία.
Πλαστικοποιημένοι καταναλωτές ενός πλαστικοποιημένου πολιτισμού
• Περισσότερους από 500.000 τόνους πλαστικών συσκευασιών καταναλώνουμε ετησίως στην Eλλάδα, από τους οποίους 70.000 τόνοι αφορούν πλαστικές φιάλες εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών.
• Kάθε χρόνο εκτιμάται ότι στη χώρα μας παράγονται, διακινούνται και απορρίπτονται περίπου 2,6 δισεκατομμύρια πλαστικές φιάλες.
• Oι εκτιμήσεις για την αντοχή του πλαστικού κυμαίνονται από 100 έως 1.000 χρόνια. Kαθώς όμως παράγουμε πλαστικό σε μεγάλες ποσότητες μόνο τα τελευταία 40 χρόνια, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το χρόνο αποσύνθεσής τους.
• Σύμφωνα με στοιχεία του YΠEXΩΔE, τα πλαστικά αντιπροσωπεύουν το 26% του συνόλου των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούμε στην Eλλάδα, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Eυρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνά το 16%.
• H κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών υλικών συσκευασίας στην Eλλάδα είναι κατά 62% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της E.E., ενώ αντίθετα η κατά κεφαλήν κατανάλωση γυαλιού στη συσκευασία είναι 28% μικρότερη από το μέσο όρο της E.E.

Tι να προσέχουμε
- Ποτέ να μην αποθηκεύουμε σε πλαστικά τάπερ τρόφιμα που είναι ζεστά, αλλά μόνο όταν αυτά βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διότι η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τη μετανάστευση χημικών ουσιών στο φαγητό. Tο ίδιο ισχύει για τα πλαστικά ποτήρια -μίας χρήσης ή όχι- αλλά και για όλα τα πλαστικά σκεύη.
• Tα πλαστικά που αγοράζουμε θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν την ένδειξη «CE», να είναι δηλαδή εγκεκριμένα από την E.E. και να μην εμπιστευόμαστε τα κινέζικα ή αυτά των πλανόδιων πωλητών, διότι τις περισσότερες φορές δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές.
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε φιάλες, που έχουν σχεδιαστεί να δέχονται κάποιας συγκεκριμένης χημικής σύστασης τρόφιμα, για κάποια άλλα, μη συμβατά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν σε ένα μπουκάλι για λάδι βάλουμε κάτι όξινο, τότε διαταράσσουμε την «ισορροπία» της φιάλης και το φαινόμενο της μετανάστευσης ουσιών θα είναι ακόμη πιο έντονο. Eπίσης, δεν θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε πλαστικά μπουκάλια οινοπνευματώδη με περιεκτικότητα σε αλκοόλ πάνω από 10-12%, όπως λόγου χάρη το τσίπουρο. Όμως, και στις φιάλες των χυμών δεν θα πρέπει να βάζουμε κανένα άλλο υγρό, διότι οι χυμοί ανήκουν στην κατηγορία των όξινων τροφών.
• Tο φαινόμενο της μετανάστευσης ουσιών είναι πιο έντονο στα υγρά, που πρέπει να αποθηκεύονται σε γυάλινες φιάλες.
• Nα αποφεύγουμε τη χρήση αντικολλητικών σκευών, καθώς και μεμβρανών που καλύπτουν όλη την επιφάνεια των τροφίμων.
• Nα επιλέγουμε γάλα και χυμούς σε χάρτινες συσκευασίες και όχι σε πλαστικά μπουκάλια και λάδι αποθηκευμένο σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες και όχι σε μεταλλικές.
• Nα μη ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικά σκεύη - ούτε καν σε αυτά που χαρακτηρίζονται ως ειδικά για τη συγκεκριμένη χρήση.
• Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ουσία που να μη διαρρέει από το υλικό συσκευασίας στο περιεχόμενο. Ωστόσο, το γυαλί θεωρείται το πιο ασφαλές. Συνεπώς, συνιστάται η αποφυγή πλαστικών ποτηριών, φιαλών και δοχείων και η χρήση γυάλινων - καλύτερα δίχως χρωματικές επιγραφές, αφού είναι πιθανόν να διαρρεύσουν διαλύτες χρωστικών.

 

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα τα πλαστικά τάπερ από υπολείμματα και μυρωδιές

Τα πλαστικά τάπερ είναι από τα πιο χρήσιμα είδη στην...
κουζίνας μας, καθώς χρησιμεύουν για την αποθήκευση των τροφίμων και του φαγητού που έχει περισσέψει. Πολλές φορές, όμως, το καθάρισμά τους αποδεικνύεται δύσκολο, λόγω των υπολειμμάτων από τις τροφές και των οσμών που μένουν.
Υπάρχουν μερικά απλά tips που θα κάνουν το καθάρισμα των τάπερ εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με το spirosoulis.com:
Φτιάξτε το σωστό καθαριστικό
Αναμείξτε 4 κ.σ. μαγειρική σόδα με 1/4 φλ. χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίξτε το καθαριστικό σας μέσα στο τάπερ και αφήστε το για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και θα δείτε πως όλα τα υπολείμματα θα έχουν απομακρυνθεί.
Πώς να διώξετε τη μυρωδιά
Αν εφαρμόσετε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού και παρατηρήσετε πως το τάπερ σας συνεχίζει να μυρίζει, τότε ακολουθήστε το εξής τρικ. Βάλτε τσαλακωμένη εφημερίδα μέσα στο τάπερ σας και κλείστε το με το καπάκι του. Αφήστε την εκεί για μια ή δύο μέρες έτσι ώστε να απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές. Πλύντε το τάπερ με ζεστό νερό και σαπούνι πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.
Προσέξτε να χρησιμοποιείτε γυάλινα τάπερ που είναι ανθεκτικά και πλένονται εύκολα. Το μειονέκτημά τους είναι ότι είναι βαριά για να τα παίρνετε στη δουλειά. Όσο για τα πλαστικά, προσέξτε όταν τα βάζετε μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί μπορούν να δημιουργηθούν πιο εύκολα λεκέδες που είτε θα θέλουν περισσότερο κόπο για να απομακρυνθούν ή δεν θα φεύγουν καθόλου.

 

Πλαστικά μπουκάλια ..... Ξέρετε τι αντιπροσωπεύει ο αριθμός στο τριγωνικό σύμβολο στον πάτο με έναν αριθμό μέσα; Υποθέσατε ότι είναι για την ανακύκλωση;

 

ΚΟΡΥΦΗ

«Εξυπνο» πλαστικό για τα συσκευασ΅ένα τρόφι΅α

Συσκευασίες νέας γενιάς που θα γνωρίζουν πότε ένα τρόφι΅ο έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει, θα προειδοποιούν τους καταναλωτές ώστε να προλάβουν να το φάνε ή να το πετάξουν. Η καινοτο΅ία αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστη΅ίου Στράθκλιντ της Γλασκώβης στη Σκωτία. Στόχος είναι τόσο η βελτίωση της ασφάλειας των τροφί΅ων όσο και η ΅είωση των ληγ΅ένων συσκευασ΅ένων φαγητών που πετιούνται χωρίς να καταναλωθούν. Η νέα συσκευασία βασίζεται σε έναν εξελιγ΅ένο δείκτη -αισθητήρα ενσω΅ατω΅ένο σε «έξυπνο» πλαστικό, που προειδοποιεί τον καταναλωτή ΅ε το να αλλάζει χρώ΅α όταν το τρόφι΅ο χάνει τη φρεσκάδα του (π.χ. λόγω ελαττω΅ατικής συσκευασίας), όταν έχει περάσει η η΅ερο΅ηνία λήξης ή όταν το τρόφι΅ο δεν έχει τοποθετηθεί στο σωστό ράφι στο ψυγείο.
Ο νέος δείκτης αποτελεί οργανικό τ΅ή΅α ΅ιας ευρύτερης καινοτο΅ικής συσκευασίας ΅ε την ονο΅ασία «συσκευασία τροποποιη΅ένης ατ΅όσφαιρας», που επιτρέπει τη διατήρηση των τροφί΅ων φρέσκων στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ναπαρα΅ένουν περισσότερο χρόνο σταράφια των καταστη΅άτων και των καταναλωτών. Αν και οι «έξυπνοι» δείκτες θα ΅πορούσαν να έχουν τη ΅ορφή ειδικών ετικετών, αυτό θα ανέβαζε το κόστος της συσκευασίας, άρα και του προϊόντος, γι’αυτό οι ερευνητές, ΅ε επικεφαλής τον καθηγητή Aντριου Μιλς, αναπτύσσουν έναν νέου τύπου δείκτη - αισθητήρα, ο οποίος δεν θα είναι ξεχωριστός αλλά ενσω΅ατω΅ένος στη συσκευασία. Οι επιστή΅ονες ελπίζουν ότισύντο΅α θα ΅πορούν να διαθέσουν στο ε΅πόριο την πρώτη έξυπνη συσκευασία. Οπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, οι καταναλωτές πετάνε στα σκουπίδια τόνους ληγ΅ένων τροφί΅ων, πράγ΅α που ση΅αίνει ΅εγάλη οικονο΅ική σπατάλη, αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
ΚΟΡΥΦΗ

Βιοπλαστικά: η λύση του μέλλοντος

Περιστοιχιζόμαστε από πλαστικά. Ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί 100 κιλά πλαστικά προϊόντα το χρόνο, ενώ η παραγωγή τους στηρίζεται, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Δεδομένα που όμως σύντομα αναμένεται να ανατραπούν, καθώς τα βιοπλαστικά επελαύνουν, κατακτώντας την αγορά. Κι αυτό όχι τυχαία. Η χρήση τους, κατά μείζονα λόγο, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Το βιοπλαστικό, που κομποστοποιείται (=γίνεται λίπασμα), θεωρείται η οικολογική απάντηση στα συμβατικά πλαστικά. Ως προς τα τελευταία, απαιτείται πολύς χρόνος για τη διάσπασή τους. Και στο ενδιάμεσο διάστημα κατακλύζουν σκουπιδότοπους και θάλασσες. Ο κύριος λόγος της στροφής των βιομηχανιών στην παραγωγή βιοπλαστικών θα πρέπει πρωτίστως να αποδοθεί στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα όμως γίνεται συλλογική συνείδηση το γεγονός ότι οι φυσικές πηγές μας δεν είναι ανεξάντλητες. Για την ιστορία ας αναφέρουμε πως το πλαστικό αρχικά κατέκτησε τις νοικοκυρές τη δεκαετία του ’50, οπότε κι εμφανίστηκαν τα δοχεία τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς - κι έγιναν μόδα τα πάρτυ Tupperware...

"Πράσινα" πλαστικά από πούπουλα κότας Θα καταργήσουν την ανάγκη χρήσης υποπροϊόντων του πετρελαίου

ΚΟΡΥΦΗ

Και οι συσκευασίες στο πιάτο μας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν πως επικίνδυνες χημικές ενώσεις περνούν από το πλαστικό στα τρόφιμα

Σοκ έχει προκαλέσει έρευνα που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο για το κατά πόσο τα συσκευασμένα τρόφιμα μολύνονται από τις πλαστικές συσκευασίες τους. Οι ερευνητές βρήκαν πυρίμαχα υλικά στο βούτυρο, νονυλφαινόλη στον χυμό μήλου και το βρεφικό γάλα, καρκινογόνο στυρένιο στα κινέζικα νουντλς που πωλούνται σε συσκευασίες από πολυστυρένιο. Διαπίστωσαν ακόμη την ύπαρξη συστατικών του τεφλόν σε ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, διβουτυλοκασσίτερου σε μπίρα, μαργαρίνη, μαγιονέζα, επεξεργασμένο τυρί και κρασί, καθώς και τη διήθηση οιστρογονικών ουσιών στο νερό από τα πλαστικά μπουκάλια. Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», οι ερευνητές έβαλαν πέντε οικογένειες να τρώνε επί τρεις ημέρες τρόφιμα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικό. Το αποτέλεσμα άφησε άναυδους τους επιστήμονες. Τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (bpa), του οργανικού συστατικού που χρησιμοποιείται για να σκληραίνει το πλαστικό, έπεσαν κατά δύο τρίτα. Και όχι μόνο αυτό. Τα επίπεδα του φθαλικού δι-(2-αιθυλoεξυλo) εστέρα (DEHP), της ουσίας που κάνει τα πλαστικά ευλύγιστα και διαφανή, αλλά επηρεάζει την τεστοστερόνη, ακόμη και την αναπαραγωγή στον άνδρα, μειώθηκαν στο μισό. Για όλα ευθύνονται οι πλαστικές συσκευασίες, το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια νερού και χυμών, οι πλαστικές συσκευασίες παγωτών και βουτύρου, οι πλαστικές σακούλες για τις κομμένες και πλυμένες σαλάτες, αποφαίνεται σε άρθρο της στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η Σούζαν Φρέινκελ, συγγραφέας του βιβλίου «Πλαστικό: Μια τοξική ιστορία αγάπης».

Οι διατροφικοί αυτοί κίνδυνοι σίγουρα δεν είναι καινούργιοι. Ηδη από τη δεκαετία του 1930, οι πρώτες έρευνες είχαν αρχίσει να ενοχοποιούν τη δισφαινόλη Α, που είναι ίσως το πιο επίμαχο από τα χημικά στις συσκευασίες τροφίμων και μιμείται το φυσικό οιστρογόνο στο σώμα. Πολλοί ερευνητές έχουν συνδέσει την έκθεση σε χαμηλές δόσεις δισφαινόλης Α με μελλοντικές παθήσεις, όπως καρκίνος του μαστού, καρδιοπάθειες και διαβήτης. Ομως άλλες έρευνες δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση. Ο Καναδάς χαρακτήρισε τη δισφαινόλη Α τοξική τον Οκτώβριο του 2010, αλλά η βιομηχανία τροφίμων και οι κανονιστικές αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών υποστηρίζουν πως οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Από το 1958, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέλυσε και ενέκρινε 3.000 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επαφή με τρόφιμα. Είναι τα λεγόμενα «έμμεσα πρόσθετα»: δεν μιλάμε δηλαδή για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών, αλλά γι' αυτές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συσκευασιών - και οι οποίες περνούν στα φαγητά. Το επίπεδο ασφαλείας είναι αντιστρόφως ανάλογο προς την ποσότητά τους που μπορεί να καταλήξει στο πιάτο. Και αρκετοί επιστήμονες θέλουν τώρα να μελετήσουν τη «σωρευτική» δράση που έχουν οι ουσίες αυτές στον οργανισμό.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Μικροπλαστικές ίνες πλαστικών από τη θάλασσα καταλήγουν στο πιάτο μας

Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι τα πλαστικά χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν. Νέες επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υλικό διαλύεται τάχιστα σε μικροσκοπικές ίνες και σωματίδια, που ναι μεν είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι, αλλά τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας.

Έρευνα για τη διασπορά των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες υλοποιεί από το 2009 ως σήμερα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας. Κατά την πρώτη φάση της έρευνας και έπειτα από χιλιάδες δειγματοληψίες ιζήματος (άμμου) σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών! Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από το πιο πολυσύχνατο νησί μέχρι τις ακατοίκητες βραχονησίδες, οι αριθμοί της συγκέντρωσης των μικροπλαστικών ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Δείγματα από παραλίες σε δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές νησιών και νησίδων βρέθηκαν να έχουν περιεκτικότητα μικροπλαστικών ινών, αντίστοιχη με αυτή των παραλιών της Αττικής. Για παράδειγμα στη Γαύδο βρέθηκαν τόσο υψηλές συγκεντρώσεις μικροπλαστικών όσο στο Κεντρικό Αιγαίο, ενώ τα νούμερα στην Κέρο συγκρίνονται ευθέως με αυτά της Αττικής. «Η αιτία είναι η συνήθεια του διασκορπισμού των πλαστικών που γίνεται από τους δήμους, αντί για διαχείριση των απορριμμάτων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Τα ιζήματα των παραλιών χρησιμοποιήθηκαν ως δείκτης του επιπέδου ρύπανσης των θαλάσσιων περιοχών από μικροπλαστικά, καθώς έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν και να συσσωρεύουν τις μικροσκοπικές ίνες πλαστικού από το θαλασσινό νερό.

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρώτη φάση της έρευνας οδήγησαν τους ερευνητές στο επόμενο βήμα τους, τη διερεύνηση της εισχώρησης των μικροπλαστικών στην τροφική αλυσίδα.

Κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξεταστεί 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Στο 100% των ψαριών εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και άρα τα μικροπλαστικά αυτά φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών! Υπολογίστηκε ότι κάθε ένα από τα ψάρια του δείγματος έλαβε ως τροφή 4,68 ίνες μικροπλαστικών κατά μέσο όρο. Σε μία περίπτωση μάλιστα μετρήθηκαν 32 ίνες συγκεντρωμένες σε μόλις ένα ψάρι! «Τα μικροπλαστικά σωματίδια έχουν εισέλθει πλέον στην τροφική μας αλυσίδα με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου και την επιβίωση των θαλάσσιων οργανισμών», τονίζει η ερευνήτρια του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να καταγράψουν την ποσότητα των αιωρούμενων μικροπλαστικών στα επιφανειακά νερά, καθώς όσο μεγαλύτερη πυκνότητα έχουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα.

Με τον όρο «Μικροπλαστικά» εννοούνται οι μικροσκοπικές ίνες ή σωματίδια, που είναι μη ορατές στο ανθρώπινο μάτι και δημιουργούνται από τη διάσπαση κάθε τύπου πλαστικού. Μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας, του αέρα, των κυμάτων και την επίδραση του αλατιού η διαδικασία αυτή συντελείται τάχιστα, με αποτέλεσμα τα μικροπλαστικά να αποτελούν τροφή για ψάρια και θαλάσσιους ασπόνδυλους οργανισμούς. Μάλιστα, ο διασκορπισμός των πλαστικών που διασπώνται είναι τόσο μεγάλος, που τελικά βρίσκονται ως αόρατες ίνες παντού στο περιβάλλον.

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς περνούν και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», το 2012 η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια τόνους, από τα οποία ανακυκλώθηκε μόνο το 1%. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα, αντί να εφαρμοστούν πολιτικές περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης, προτιμήθηκε η αντικατάστασή τους με τα διασπώμενα πλαστικά. Ωστόσο αυτά διασπώνται πιο γρήγορα από ότι τα συνηθισμένα, λόγω ενός χημικού καταλύτη που περιέχουν καταλήγοντας στην τροφική αλυσίδα», επισημαίνει η κ. Μήλιου. Πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού ξεκίνησε το Ινστιτούτο Θαλάσσας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Η εκστρατεία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου από τη δυτική Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε όλη τη χώρα, με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις της απόρριψης πλαστικών στο περιβάλλον και την επιβάρυνση που δημιουργούν τα πλαστικά μίας χρήσης (σακούλες, συσκευασίες, κλπ).

Για την αποφυγή της διασποράς των μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, το «Αρχιπέλαγος» συμβουλεύει τα εξής: – Δεν πετάμε σκουπίδια στο δρόμο ή στο περιβάλλον – Μειώνουμε την προσωπική μας κατανάλωση σε πλαστικά – Επιλέγουμε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το λινάκι και όχι συνθετικές ίνες, καθώς εκτιμάται ότι σε κάθε πλύση ένα συνθετικό ρούχο ελευθερώνει περίπου 1900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό δίκτυο – Χρησιμοποιούμε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας – Επαναχρησιμοποιούμε ή/και ανακυκλώνουμε τα πλαστικά μας – Αποφεύγουμε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν μικροπλαστικά στα συστατικά τους, όπως πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (ΡΜΜΑ) και νάιλον

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων (http://www.amna.gr/articleview.php?id=36210

http://archipelago.gr/mikroplastikes-ines-plastikon-apo-ti-thalassa-kataligoun-sto-piato-mas/?fb_action_ids=625838737437848&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22625838737437848%22%3A413609392088281%7D&action_type_map=%7B%22625838737437848%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

 

Πως να μειώσετε τη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά σας

Η κατάργηση του πλαστικού είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η έκθεση στις φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στις πλαστικές συσκευασίες, καθώς και σε άλλα είδη -ειδικά κατά την παιδική ηλικία- προκαλεί σημαντικές μεταβολικές και ορμονικές ανωμαλίες. Οπότε, για τo καλό του περιβάλλοντος και εν τέλει το δικό μας ας λάβουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε για να το καταργήσουμε από τη ζωή μας. Ακολουθούν 10 πρακτικές, όπως δημοσιεύτηκαν στο econews.gr

1. Μην αγοράζετε χυμούς, αναψυκτικά και άλλα ποτά που διατίθενται σε πλαστικές φιάλες

Σε ορισμένα μέρη μπορείτε να αγοράσετε αναψυκτικά σε ατομικές, επαναχρησιμοποιούμενες και επιστρεφόμενες φιάλες έναντι αντιτίμου. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικά αναψυκτικά με μια ειδική συσκευή. Χυμοί κυκλοφορούν και σε χάρτινες συσκευασίες, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε φρέσκα, ντόπια φρούτα εποχής και να αποφύγετε τη ζάχαρη.

2. Μην μασάτε τσίχλα

Όταν μασάμε τσίχλα είναι σαν να μασάμε πλαστικό. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα εργοστάσια παραγωγής τσιχλών αντικατέστησαν τη φυσική μαστίχα με συνθετική, γνωστή και ως οξικό πολυβινύλιο ή πολυαιθυλένιο. Πρόκειται για τοξικές ουσίες που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα, αλλά που δεν έχουν καταργηθεί λόγω πιέσεων των εκπροσώπων του κλάδου. Καταργήστε λοιπόν τις τσίχλες κι αν θέλετε να μασήσετε κάτι προτιμήστε την παλιά, καλή και ελληνική μαστίχα Χίου.

3. Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία στην κατάψυξη

Συνήθως βάζουμε πλαστικά δοχεία στην κατάψυξη με τον φόβο ότι τα γυάλινα σπάνε. Όμως τα γυάλινα δοχεία είναι το ίδιο ανθεκτικά εάν τα γεμίσουμε κατά τα δύο τρίτα και αποφύγουμε τις απότομες θερμικές μεταβολές. Σε γυάλινα βάζα μπορούμε να βάλουμε σάλτσες ντομάτας, γάλα καρύδας κλπ. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αφήσουμε να ξεπαγώσουν αργά για να μην σπάσουν. Μια ακόμα επιλογή είναι τα ανοξείδωτα δοχεία. Καλές λύσεις είναι οι μεταλλικές παγοθήκες και να αποθηκεύουμε το κρέας τυλιγμένο με το χασαπόχαρτο.

Μια φθηνή λύση είναι επίσης η αγορά μη συσκευασμένων φρούτων και λαχανικών και η κατάψυξή τους μέσα σε παλιές πλαστικές σακούλες. Δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά δίνει μια «δεύτερη ζωή» στην πλαστική τσάντα προτού την ανακυκλώσουμε.

4. Πείτε «ΟΧΙ» στα πλαστικά καλαμάκια ή χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι ένα από τα επιβλαβέστερα είδη πλαστικού απορρίμματος. Εκτιμάται ότι κάθε μέρα στις ΗΠΑ απορρίπτονται 500 εκατ. πλαστικά καλαμάκια, όγκος ικανός να γεμίσει 127 σχολικά λεωφορεία. Εάν δεν μπορείτε να πιείτε τον χυμό ή τον φραπέ σας από το ποτήρι αγοράστε επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια από γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα ή χαρτί και διατηρήστε τα παντού, στην τσάντα σας, το αυτοκίνητο ή το ντουλάπι της κουζίνας.

5. Φάτε το παγωτό σας σε χωνάκι

Αποφύγετε τα πλαστικά κυπελλάκια και κουταλάκια και προτιμήστε το φαγώσιμο και απολαυστικό χωνάκι.

6. Φτιάξτε μόνοι σας γιαούρτι

Είναι εύκολο να παρασκευάσετε γιαούρτι αντί να το αγοράσετε σε πλαστική συσκευασία ή στο μη ανακυκλώσιμο κεραμικό κεσεδάκι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές γιαουρτομηχανές και στο διαδίκτυο πολλές ιδέες.

7. Κάντε κομποστοποίηση

Εάν ρίξετε στον κάδο κομποστοποίησης όλα τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σας θα μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας που επιβαρύνει τις χωματερές (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καταλήγουν σε δρόμους, χωράφια και χαράδρες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Η διαλογή των αποβλήτων στην πηγή περιορίζει την ανάγκη για πλαστικές σακούλες απορριμμάτων μας επιτρέπει να παράξουμε ένα πλούσιο εδαφοβελτιωτικό υλικό αντί να αγοράσουμε λιπάσματα (πάλι σε πλαστικές σακούλες) για τις γλάστρες ή τον κήπο μας.

8. Χρησιμοποιήστε σαπούνι σε πλάκα αντί για υγροσάπουνο

Το σαπούνι σε πλάκα είναι φθηνότερο, συχνά πωλείται χωρίς συσκευασία και είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το υγροσάπουνο.

9. Αγοράστε χαρτί τουαλέτας που δεν είναι τυλιγμένο σε πλαστική συσκευασία

Μπορείτε να αγοράσετε χύμα χαρτί τουαλέτας, το οποίο πωλείται σε μεγάλα χαρτόκουτα χωρίς την πλαστική συσκευασία.

10. Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα προϊόντα για την έμμηνο ρύση

Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα καταναλώνει κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής της περίπου 16.800 προϊόντα μιας χρήσης για την μηνιαία περίοδο. Υπάρχουν και επαναχρησιμοποιούμενες λύσεις, ομοίως αποτελεσματικές, που χρειάζονται μόνο περισσότερη καθαριότητα. Ρωτήστε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Μάθε για τα πλαστικά και... προφυλάξου  Από τον Σταύρο Δεδούκο

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τα τελευταία χρόνια για το πόσο ασφαλείς είναι οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούμε για νερό, ροφήματα ή φαγητό. Αν θέλεις να μάθεις ποιους κινδύνους εγκυμονεί η χρήση τους και πώς μπορείς να τους αποφύγεις, τι να προσέχεις και τι κρύβεται πίσω από τους κωδικούς που αναγράφονται σε αυτές... διάβασε παρακάτω.

Η θεωρία Δεκάδες έρευνες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι χημικές ουσίες των πλαστικών επιμολύνουν τα τρόφιμα και το νερό με τα οποία έρχονται σε επαφή και μέσω αυτών μπαίνουν στον οργανισμό μας, δρουν σωρευτικά και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Και δεδομένης της ευρείας ύπαρξης του πλαστικού στη ζωή μας τα πράγματα είναι επικίνδυνα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην πράξη; Οι εταιρείες παραγωγής πλαστικών κατασκευάζουν πιο ανθεκτικές και πιο εύκαμπτες μορφές συσκευασίας τροφίμων, προσθέτοντας στα πλαστικά διάφορες χημικές ουσίες, τους λεγόμενους πλαστικοποιητές. Εάν η ποιότητα του πλαστικού δεν είναι καλή ή/και κάτω από «ορισμένες ευνοϊκές συνθήκες», π.χ. κακή αποθήκευση, φθορά ή επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών μιας χρήσης από τον καταναλωτή, υπολείμματα των πλαστικοποιητών και άλλων χημικών, όπως σταθεροποιητές και χρωστικές, διαρρέουν προς το τρόφιμο, στερεό ή υγρό, μεταναστεύουν και ενσωματώνονται σε αυτό και, με την κατανάλωσή του, περνούν στο σώμα μας.

Από τι κινδυνεύεις στην ουσία; Οι περισσότερες χημικές ουσίες των πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές, ενώ αρκετές από αυτές δρουν ως «ενδοκρινολογικοί ταραξίες», μιμούνται δηλαδή τη δράση των οιστρογόνων και διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα αντρών και γυναικών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται σε χημικές ουσίες που δεν μπορούν να μεταβολιστούν και να αποβληθούν ή αποβάλλονται πολύ δύσκολα οπότε παραμένουν και αθροίζονται στον οργανισμό. Επομένως, κάθε νέα ποσότητά τους που προσλαμβάνουμε προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα η συγκέντρωσή τους να αυξάνεται συνεχώς. Έτσι, λόγω της χρόνιας τοξικότητας, προκαλούνται δυσλειτουργίες σε διάφορα όργανα και, στα πιο ευαίσθητα άτομα, ιδίως δε σε βρέφη και παιδιά, ενδέχεται να εκδηλωθούν ποικίλες νοσογόνες καταστάσεις, όπως ενδοκρινολογικές και γενετικές ανωμαλίες, υπολειτουργία του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, μεταβολικές διαταραχές, διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά, προβλήματα σε εγκέφαλο, νευρικό σύστημα, νεφρά, ήπαρ και αρθρώσεις, καρκινογένεση κ.ά.

Τι προβλέπει η νομοθεσία; Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει θεσπίσει «όρια ασφαλείας» για τη μετανάστευση των χημικών τοξικών ουσιών στα τρόφιμα, ανάλογα με τη μέχρι στιγμής γνωστή επικινδυνότητά τους. Παράλληλα, έχει θεσμοθετήσει ειδικούς κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίοι μεταξύ άλλων επιβάλλουν οι πλαστικές συσκευασίες να κατασκευάζονται έτσι ώστε, υπό τις κανονικές συνθήκες χρησιμοποίησής τους, να μη μεταφέρουν στα τρόφιμα συστατικά σε ποσότητα που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία (κανονισμός Ε.Ε. 1935/2004). Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ οι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα πλαστικά είναι ιδιαίτερα αυστηροί, η νομοθεσία τρίτων χωρών, όπως π.χ. της Κίνας, από την οποία κάνουμε αθρόες εισαγωγές, είναι μάλλον αρκετά... χαλαρή!

Αφύπνιση ναι, πανικός όχι! Το ιδανικό -αλλά εντελώς ουτοπικό- σενάριο θα ήταν να μην ερχόμαστε σε καμία επαφή με πλαστικές συσκευασίες για να μην προσλαμβάνουμε καθόλου χημικά. Όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, οπότε το απολύτως κρίσιμο ερώτημα δεν είναι εάν «κινδυνεύεις ή όχι», αλλά «τι πρέπει να κάνεις για να περιορίσεις τον κίνδυνο, τουλάχιστον από τη διατροφή σου».

Τι να προσέξεις; Οι πλαστικές συσκευασίες των τυποποιημένων τροφίμων, όπως π.χ. φιάλες λαδιού, μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, κεσεδάκια γιαουρτιού, περιέκτες μαργαρίνης, αλλά και τα ποτήρια μιας χρήσης για ροφήματα έχουν τυπωμένο ένα ειδικό σύμβολο, το οποίο δηλώνει τον τύπο του πλαστικού από το οποίο είναι φτιαγμένα. Το σύμβολο αυτό αποτελείται από τρία βέλη που σχηματίζουν ένα τρίγωνο και έναν κωδικό αριθμό στο κέντρο του τριγώνου, που μπορεί να συνοδεύεται από τα αρχικά λατινικά γράμματα της χημικής ονομασίας του πλαστικού. Δεν υπάρχει νομικά καθορισμένη θέση τοποθέτησης του συμβόλου (π.χ. σε μια φιάλη νερού μπορεί να βρίσκεται στη βάση του, ενώ σε ένα πλαστικό ποτήρι στο καπάκι του), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκλείπει το τριγωνικό σύμβολο, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ο κωδικός αριθμός ή τα λατινικά γράμματα.
Κάθε «κενή» συσκευασία, την οποία θα μπορούες να χρησιμοποιήσεις για τρόφιμα, πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση «κατάλληλη για να έρθει σε επαφή με τρόφιμα» ή από το αντίστοιχο σύμβολο με ένα ποτήρι και ένα πιρούνι.

Οι... μαγικοί αριθμοί

* Οι κωδικοί 2, 4 και 5 θεωρούνται γενικά πιο ασφαλείς.
* Ο κωδικός 1 κατηγορείται για ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές.
* Ο κωδικός 3, του οποίου η χρήση έχει περιοριστεί σημαντικά, ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακά.
* Ο κωδικός 6 είναι ύποπτος για καρκινογενέσεις.
* Η κατηγορία με τον κωδικό 7 θεωρείται η πλέον αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη. Περιλαμβάνει πλήθος τοξικών ουσιών, οι οποίες δεν αναφέρονται στη συσκευασία, ανάμεσά τους και η δισφαινόλη-Α (BPA).

Πώς θα προφυλαχτείς

* Όχι καφέ στο πλαστικό. Η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τη μετανάστευση των χημικών του πλαστικού στο τρόφιμο. Οι χημικές ουσίες διαρρέουν πιο εύκολα στα ζεστά υγρά (π.χ. στον καυτό καφέ σε πλαστικό) και σε όσα υγρά περιέχουν αλκοόλ, είναι πιο όξινα ή έχουν περισσότερα λιπαρά παρά νερό.
* Να προτιμάς το γυαλί που ως υλικό είναι γενικά χημικά αδρανές και δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των τροφίμων.
* Εναλλακτικά, διάλεξε τις χάρτινες συσκευασίες πριν από τις πλαστικές.
* Να αποφεύγεις, όμως τα γυάλινα υλικά που έχουν χρωματικές επιγραφές, καθώς υπάρχει πιθανότητα να διαρρεύσουν διαλύτες χρωστικών στα τρόφιμα.
* Εάν γυάλινο σκεύος έχει πλαστικό καπάκι, αυτό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα, τουλάχιστον ενόσω είναι ζεστά.
* Περιόρισε τη χρήση αντικολλητικών σκευών (στα παλαιότερης κατασκευής σκεύη, ορισμένα υλικά επίστρωσής έχουν απαγορευτεί) και μαγείρεψε κυρίως σε σκεύη από ατσάλι, πηλό, πορσελάνη ή καθαρό γυαλί.
* Να αποφεύγεις να περιτυλίγεις πολύ λιπαρά τρόφιμα με εύκαμπτες πλαστικές μεμβράνες, π.χ. τυριά, βούτυρο, κρεατικά.
* Πρόσεξε εάν οι συσκευασίες, π.χ. μεταλλικές κονσέρβες, έχουν ως εσωτερική επικάλυψη πλαστικό που έρχεται σε επαφή με λιπαρή ύλη.
* Αν έχεις μωρό, να προτιμήσεις το γυάλινο μπιμπερό.

Αν όμως δεν μπορείς -για κάποιο λόγο- να αποφύγεις την πλαστική συσκευασία, έχε τον νου σου στα εξής:

* Πρέπει να είναι κατάλληλη για τρόφιμα και να αποδεικνύεται αυτό από τη σχετική επισήμανση.
* Φρόντισε να εντοπίσεις τον κωδικό αριθμό σήμανσης και να προτιμήσεις, φυσικά, όσα έχουν κωδικό που θεωρείται πιο ασφαλής.
* Απέφυγε να εκθέσεις τα πλαστικά σκεύη σε υψηλές θερμοκρασίες.
* Μη βάζεις ποτέ πολύ ζεστά ροφήματα, όπως π.χ. καφέ ή τσάι, σε πλαστικά ποτήρια.
* Μην αποθηκεύεις σε πλαστικά μπουκάλια οινοπνευματώδη ποτά, πολύ όξινα υγρά ή λάδια.
* Μη χρησιμοποιείς πλαστικές συσκευασίες που έχουν σχεδιαστεί να δέχονται κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα για κάποια άλλα διαφορετικής σύστασης, άρα και μη συμβατά, π.χ. τη φιάλη του εμφιαλωμένου νερού για ελαιόλαδο.
* Μην αποθηκεύεις τρόφιμα ενόσω είναι ζεστά σε πλαστικά δοχεία. ’φησέ τα πρώτα να κρυώσουν.
* Εφάρμοσε τον κανόνα που λέει ότι τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι ασφαλή για μία και μόνο χρήση. Μην τα ξαναχρησιμοποιήσεις για να βάλεις μέσα νερό της βρύσης ή άλλα υγρά!
* Μη χρησιμοποιείς δεύτερη φορά πλαστικά ποτήρια και πιάτα που είναι προορισμένα για μια χρήση. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που έχουν ονομαστεί έτσι.
* Διάβασε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία των τροφίμων (π.χ. μην αφήνεις το εμφιαλωμένο νερό εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες) και ακολούθησέ τις πιστά.
* Πριν καταναλώσεις λιπαρά τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό ή περιτυλιγμένα με εύκαμπτες μεμβράνες, απομάκρυνε μια λεπτή φέτα γύρω από όλη την επιφάνεια του τροφίμου.
* Πρόσεξε καλά όσες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, π.χ. έτοιμων φαγητών, απαιτούν ζέσταμα. Απέφυγε να ζεστάνεις στον
φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικά σκεύη. Η αποστείρωση και το βράσιμο σκευών, όπως π.χ. του πλαστικού μπιμπερό, μπορεί να έχουν εξίσου αρνητικό αποτέλεσμα.
* Μην πλένεις ποτέ πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων.
Πλύνε τα μόνο στο χέρι, μην τα τρίβεις δυνατά και μην χρησιμοποιείς «σκληρά» καθαριστικά.
* Φρόντισε να πετάξεις άμεσα οποιοδήποτε φθαρμένο πλαστικό σκεύος πολλαπλών χρήσεων έχει γδαρσίματα, έχει θαμπώσει ή είναι αισθητά πιο μαλακό.
* Μην αφήνεις τα μικρά παιδιά να μασουλάνε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων ή άλλου είδους πλαστικά (π.χ. μικροαντικείμενα).

Η αλήθεια σε αριθμούς:

* Πάνω από 400 φορές έχει αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή χημικών ουσιών τα τελευταία πενήντα χρόνια.
* Περισσότερες από 100.000 διαφορετικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές.
* Λιγότερο από το 20% αυτών έχουν ελεγχθεί για ενδεχόμενη τοξική επίδραση στα παιδιά.
* Τουλάχιστον το 38% των συσκευασιών τυποποίησης των τροφίμων περιέχουν κάποιου είδους πλαστικό.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πού θα βρεις περισσότερες πληροφορίες;

Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): http://www.food.gov.uk/safereating/

Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ: http://www.cdc.gov/nchs/nhanes/genetics/stored_specimens.htm

Έκθεση Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στα πλαίσια της εκστρατείας «DetoX»:
http://www.panda.org/what_we_do/how_we_work/policy/wwf_europe_environment/initiatives/chemicals/

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):
http://www.efet.gr/docs/odigies1.pdf

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων: http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-11786207538121178620835386.htm

Κανονισμός Ε.Ε. για τις χημικές ουσίες (REACH):
http://www.chem.uoa.gr/scinews/reach/reach.htm

Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO):
http://www.who.int/topics/chemical_safety/en/

Σύνοψη νομοθεσίας Ε.Ε. για την επισήμανση και συσκευασία προϊόντων: http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/index_el.htm

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ Η «Αόρατη» απειλή

Είναι μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού (ίνες) που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Βρίσκονται μέσα στην άμμο, στα βότσαλα ή μέσα στη θάλασσα και απειλούν τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή για σκουπίδια από πλαστικό που με την πάροδο μερικών ημερών, εβδομάδων ή μηνών, θρυμματίστηκαν και διαλύθηκαν.

Σύμφωνα με διαμεσογειακή έρευνα, υπολογίζεται ότι περίπου 250 δισ. μικροσωματίδια πλαστικού επιπλέουν στη Μεσόγειο. Εκτιμάται επίσης ότι όλοι οι οργανισμοί που τρέφονται με ψάρια, περιέχουν σε κάποιο βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό, καθώς οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και τελικά μέσα από αυτήν καταλήγουν και στον άνθρωπο.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» υλοποιεί σε συνεργασία με εξειδικευμένα ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης έρευνα για την «αόρατη» απειλή των μικροπλαστικών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων για το 2011 δείχνουν ότι η ρύπανση σε πολλές περιοχές παρουσιάζει επίπεδα περιεκτικότητας σε μικροπλαστικές ίνες σε δυσπρόσιτες και ακατοίκητες περιοχές του Αιγαίου, αντίστοιχη με την περιεκτικότητα των ακτών της Αττικής. Δηλαδή, η διασπορά είναι εκτεταμένη και καθορίζεται από τα θαλάσσια ρεύματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, τονίζουν οι ειδικοί του «Αρχιπελάγους», ότι δεν υπήρξε ούτε ένα δείγμα ιζήματος ή θαλασσινού νερού το οποίο να είχε μηδενική περιεκτικότητα σε μικροπλαστικές ίνες.

Στην έρευνα του 2009 η μέγιστη τιμή μικροσκοπικών ινών - 72 ανά δείγμα - είχε βρεθεί σε παραλία της Ρόδου. Υψηλή τιμή, 68 ίνες είχαν εντοπίσει οι ερευνητές σε ακτή της Αττικής.

Οι επιστήμονες του «Αρχιπελάγους» σημειώνουν μάλιστα πως είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι τα πλαστικά αργούν να θρυμματιστούν. Οι περισσότεροι τύποι πλαστικού, αναφέρουν, διαλύονται μέσα σε διάστημα μηνών ή ακόμα και σε λίγες εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης προσθέτει πως η καλοκαιρινή περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, καθώς υπό τις υψηλές θερμοκρασίες τα πλαστικά αποσυντίθενται με γρηγορότερους ρυθμούς και γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα υπό τη μορφή των μικροσκοπικών πλαστικών ινών που λαμβάνουν. «Οι συνέπειες για το περιβάλλον γίνονται μη αναστρέψιμες, γιατί δεν υφίσταται αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη διάσπαση των πλαστικών, ενώ για την υγεία μας κρίνονται πέραν του δέοντος ανησυχητικές, επειδή τα μικροπλαστικά θα έχουν ήδη καταλάβει μεγαλύτερη θέση στην τροφική αλυσίδα».

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου τονίζουν πως η ρύπανση στις παραλίες από τις μικροσκοπικές ίνες πλαστικού οφείλεται περισσότερο στις εκατοντάδες παράνομες χωματερές που λειτουργούν στις «πίσω αυλές» νησιών και παράκτιων περιοχών. Προσθέτουν δε πως καίριο ρόλο στην επίλυση του προβλήματος των μικροπλαστικών μπορεί να παίξει η Πολιτεία. Η κατάργηση των πλαστικών τσαντών και συσκευασιών σε τοπικό και σταδιακά σε περιφερειακό επίπεδο, λένε, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για την ολική κατάργησή τους.

Κίνδυνοι για τη θαλάσσια πανίδα Τραυματισμούς και θανάτους ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών μπορούν να προκαλέσουν τα αποτσίγαρα.

Η μόδα της παραλίας κρύβει παγίδες

10 'πράσινες' συμβουλές για την παραλία

ΚΟΡΥΦΗ

Tα κατεψυγμένα τρόφιμα

Χρόνος ψύξης και κατάψυξης        

Η κατάψυξη των τροφίμων για ποιότητα και ασφάλεια Κατεψυγμένα λαχανικά και βότανα, γεύματα έτοιμα για μαγείρεμα και εκλεκτά παγωτά – η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί εμφανώς μετά την εισαγωγή των κατεψυγμένων τροφίμων στη δεκαετία του ’30. Στο παρόν άρθρο εξετάζεται η διαδικασία της κατάψυξης και ο ρόλος της στη συντήρηση των τροφίμων και στην παροχή ευκολίας και ποικιλίας.
Η χρήση της ψύξης για τη συντήρηση των τροφίμων χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το χιόνι και τον πάγο για να συντηρήσουν το κυνήγι τους. Λέγεται ότι ο Sir Francis Bacon προσβλήθηκε από θανατηφόρα πνευμονία στην προσπάθειά του να παγώσει κοτόπουλα, γεμίζοντας τα σώματά τους με χιόνι. Κατά τη δεκαετία του ’30 τα κατεψυγμένα τρόφιμα άρχισαν να πωλούνται εμπορικά μετά από την ανακάλυψη μιας μεθόδου ταχείας κατάψυξης.
Πώς η κατάψυξη συντηρεί τα τρόφιμα και τα διατηρεί ασφαλή; Η κατάψυξη καθυστερεί την καταστροφή των τροφίμων και τα διατηρεί ασφαλή, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιβραδύνοντας την ενζυμική δραστηριότητα που προκαλεί την αλλοίωση των τροφίμων. Καθώς το νερό στα τρόφιμα μετασχηματίζεται σε κρυστάλλους πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στους μικροοργανισμούς που το χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Εντούτοις, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, με εξαίρεση τα παράσιτα, παραμένουν ζωντανοί όταν καταψύχονται· συνεπώς, τα τρόφιμα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια και πριν την κατάψυξή τους και μετά την απόψυξη.
Πώς επηρεάζει η κατάψυξη την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά; Η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά φρούτα και λαχανικά τα ζεματίζουμε (τα βυθίζουμε σε βραστό νερό για μικρό χρονικό διάστημα) πριν τα καταψύξουμε για να αδρανοποιηθούν ένζυμα και ζύμες που θα συνέχιζαν να υποβαθμίζουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμη και στον καταψύκτη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια βιταμίνης C (15-20%). Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα «φρέσκα» αντίστοιχά τους.
Η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. Τα φρέσκα μαλακά φρούτα και τα πράσινα λαχανικά μπορεί να χάνουν καθημερινά μέχρι και το 15% της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν.
Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται; Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται.
Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο.
Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη; Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα· οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης.

Στον πίνακα, παρατίθενται οι χρόνοι που απαιτούνται για ασφαλή ψύξη και κατάψυξη των τροφίμων έτσι ώστε η ποιότητα τους να παραμένει αναλλοίωτη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΨΥΚΤΕΣ Οι καταψύκτες πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω από -18°C. Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες βαθιάς κατάψυξης πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα. Η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας, όπως οι ειδικές τσάντες κατάψυξης και τα πλαστικά κουτιά, βοηθούν στην προστασία των τροφίμων. Αποφύγετε να τοποθετείται τα καυτά τρόφιμα κατευθείαν στον καταψύκτη, καθώς αυτό θα αυξήσει τη θερμοκρασία του καταψύκτη και μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλα τρόφιμα. Κρυώστε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε.
Σιγουρευτείτε ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι εντελώς αποψυγμένα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί και έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψυχθούν άλλη φορά.

ΚΟΡΥΦΗ

Tα κατεψυγμένα τρόφιμα

Ποιος φοβάται τη δισφαινόλη Α; ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

 

Αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση της στα βρεφικά μπιμπερό ή και στις κονσέρβες για μικρά παιδιά. Η ΕΕ όμως δεν φαίνεται να βιάζεται να λάβει αποφάσεις.
Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η δισφαινόλη Α; Μια νέα ελληνική έρευνα δείχνει ποιες τροφές «προτιμά» το χημικό

Η δισφαινόλη Α αποτελεί ένα χημικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών- είναι χαρακτηριστικό ότι παράγονται περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια τόνοι της ουσίας ετησίως. Είναι γνωστή η χρήση της ΒΡΑ στα πολυκαρβονικά πλαστικά (είδος σκληρού, διαφανούς πλαστικού με μεγάλη αντοχή) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης: CD, DVD, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικός εξοπλισμός, όπως παπούτσια και ακόντια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, μπιμπερό, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες. Πλήθος μεγάλων εταιρειών χρησιμοποιούν την ουσία στα προϊόντα τους. Χωρίς αυτό το προστατευτικό περίβλημα (τις ρητίνες που «ντύνουν» το εσωτερικό των κονσερβών και περιέχουν ΒΡΑ) τα τρόφιμα θα χαλούσαν πολύ πιο εύκολα, ενώ οι κονσέρβες θα «εκρήγνυντο» στα ράφια των σουπερμάρκετ ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.

Σύνδεση με σοβαρές ασθένειες Η δισφαινόλη Α αποτελεί λοιπόν «σύντροφο» της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν ότι αυτός ο «σύντροφος» μάλλον θέλει το κακό μας... Τότε εκφράστηκαν οι πρώτες ανησυχίες σχετικά με μετανάστευση της ουσίας από τις συσκευασίες στα τρόφιμα, η οποία κανείς δεν γνώριζε τι θα μπορούσε να συνεπάγεται για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανησυχία οδήγησε στη διεξαγωγή μελετών σε πειραματόζωα (κυρίως σε ποντίκια και αρουραίους). Αρκετές από αυτές τις μελέτες συνέδεσαν την ΒΡΑ με πλήθος σοβαρών προβλημάτων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, των όρχεων, του θυρεοειδούς, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, οι ηπατικές βλάβες, οι νευρολογικές διαταραχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ίχνη της ουσίας εντοπίστηκαν ακόμη και στο μητρικό γάλα, στο αίμα εγκύων γυναικών, αλλά και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα! Την ίδια στιγμή πάντως μελέτες που διεξήγαγε η βιομηχανία τροφίμων «αθώωναν» πάντα τη δισφαινόλη Α. Οι έρευνες έδειξαν ότι η ουσία ΒΡΑ δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη, δεν συσσωρεύεται δηλαδή στον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με τα ούρα εντός 24ωρου. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκει στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών, ουσιών δηλαδή που μιμούνται τη δράση των ορμονών, και κυρίως των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Εδώ και αρκετά χρόνια οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι η ουσία δρα σε επιγενετικό επίπεδο- αυτό σημαίνει ότι παρεμβαίνει στην έκφραση των γονιδίων, όχι όμως και στην αλληλουχία του γενετικού κώδικα.
Ανησυχία και ευρωπαϊκή απραξία Παρά τις διαβεβαιώσεις της βιομηχανίας σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, οι φόβοι έφθασαν και ως τις αρμόδιες υπηρεσίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίες άρχισαν να εξετάζουν το ζήτημα της δισφαινόλης Α. Στη δική μας ήπειρο ύστερα από αξιολόγηση, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ) έθεσε το 2007 ανώτατο ανεκτό όριο πρόσληψης της ουσίας τα 50 μg/kg (μικρογραμμάρια/κιλό) σωματικού βάρους. Στην ανακοίνωση μάλιστα της ΕFSΑ αναφερόταν τότε πως σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα του πληθυσμού που είναι τα βρέφη αυτό το όριο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. «Ενα βρέφος τριών μηνών με βάρος περίπου έξι κιλά χρειάζεται να καταναλώνει τουλάχιστον τετραπλάσιες ποσότητος γάλακτος με μπιμπερό σε σύγκριση με το φυσιολογικό προκειμένου να αγγίξει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πρόσληψης της ουσίας». Το όριο αυτό συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, τουλάχιστον ώσπου να ολοκληρωθεί νέα αξιολόγηση της Υπηρεσίας που γίνεται κατά παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης μοιάζει πάντως το τελευταίο διάστημα με... άπιαστο όνειρο (θερινής νυκτός και όχι μόνο). Αρχικώς οι ειδικοί της ΕFSΑ είχαν ανακοινώσει ότι θα δημοσίευαν την επίσημη γνώμη τους σχετικά με την ουσία τον περασμένο Μάιο. Στη συνέχεια μετέθεσαν την ημερομηνία για τα μέσα Ιουλίου. Και πριν από λίγες ημέρες τής έδωσαν καινούργια μετάθεση για το φθινόπωρο (μέχρι νεωτέρας μάλλον...). Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υπηρεσίας, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Ιουλίου 2010, η «σάρωση» περισσότερων από 800 μελετών σχετικά με τη ΒΡΑ είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα τα όποια συμπεράσματα να μας... δίνουν ραντεβού για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (και βλέπουμε). Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι ακόμη και αυτή η συνεχής αναβολή έγινε δεκτή με... ανακούφιση από κάποιους ειδικούς, οι οποίοι τόνισαν ότι ελπίζουν πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία θα αναλύσει πολλές μελέτες με σωστό σχεδιασμό και δεν θα στηριχθεί μόνο σε «βολικές» για τη βιομηχανία έρευνες. Σε (μακρά) αναμονή των επίσημων αποφάσεων, πρόσφατα 60 επιστήμονες, με τη στήριξη περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων για την προάσπιση της υγείας από ολόκληρο τον κόσμο, ζήτησαν από την Ευρώπη να θέσει σοβαρούς περιορισμούς στη χρήση της ουσίας. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ήταν δύο πρωτοπόροι στη μελέτη της ΒΡΑ, ο καθηγητής Φρέντερικ βομ Σαλ από το Πανεπιστήμιο Μισούρι-Κολούμπια και η δρ Αννα Σότο από την Ιατρική Σχο λή του Πανεπιστημίου Ταφτς στο Σικάγο, επεσήμαναν με επιστολή τους προς την ΕFSΑ ότι υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες που ενοχοποιούν την ουσία για πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος, ειδικά σε εγκύους και βρέφη. Η απάντηση σε αυτή την επιστολή βέβαια είναι στα...προσεχώς, όπως και η επίσημη γνώμη της Υπηρεσίας. Μπαράζ απαγορεύσεων
Μπορεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο μια ρητή απόφαση σχετικά με τη χρήση της ουσίας να καθυστερεί, ωστόσο υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, ακόμη και εντός του εδάφους της Γηραιάς Ηπείρου, που έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα απαγόρευσής της. Τον περασμένο Μάρτιο η Δανία επέβαλε παροδική απαγόρευση της ΒΡΑ σε όλα τα υλικά συσκευασίας τροφίμων που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-3 ετών. Το προληπτικό αυτό μέτρο ελήφθη έπειτα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν επιστήμονες της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων στη χώρα σχετικά με το ότι η ουσία θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην ικανότητα μάθησης των μικρών παιδιών. Τα συμπεράσματα εξήχθησαν ύστερα από μελέτες σε νεογέννητους αρουραίους. Η απαγόρευση ετέθη μάλιστα σε ισχύ την 1η Ιουλίου και σύμφωνα με αυτήν είναι πλέον παράνομο στη Δανία να πωλούνται μπιμπερό, κούπες και συσκευασίες παιδικών τροφών που περιέχουν ΒΡΑ. Σε κάθε περίπτωση οι Αρχές της Δανίας τόνισαν ότι απαιτούνται περισσότερες και ενδελεχέστερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της ουσίας στον οργανισμό.
Παρόμοια μέτρα υιοθέτησε και η Γαλλία στα τέλη του περασμένου Μαΐου: το Κοινοβούλιο ενέκρινε απαγόρευση σχετικά με την κατασκευή, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α. Αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, κινούνται προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων για τη χρήση της ουσίας, ακόμη και μεμονωμένα αν δεν υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή υιοθέτηση μέτρων. Πάντως στην τελευταία ανακοίνωση της ΕFSΑ που εξεδόθη προ ημερών γίνεται λόγος για τα ερευνητικά στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφαση περιορισμού χρήσης της ΒΡΑ στη Δανία. Τονίζεται ότι η μελέτη δεν προσφέρει αποδείξεις σχετικά με το ότι η ΒΡΑ επιδρά στην ικανότητα μάθησης.
Εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που αποφάσισε «εξοστρακισμό» της ουσίας, τουλάχιστον από τα μπιμπερό. Ωστόσο η αρμόδια καναδική αρχή (Ηealth Canada) ανέφερε πρόσφατα ότι τα επίπεδα της ουσίας που περιέχονται σε συσκευασμένες τροφές δεν αποτελούν ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, πέντε Πολιτείες (Κονέκτικατ, Μινεσότα, Μέριλαντ, Γουισκόνσιν και Ουάσιγκτον) έχουν απαγορεύσει τη χρήση της ουσίας στα μπιμπερό, ενώ μέτρα περιορισμού της έχουν επίσης λάβει τέσσερις κομητείες στη Νέα Υόρκη, καθώς και η πόλη του Σικάγου. Δώ δεκα ακόμη αμερικανικές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια, διερευνούν την επιβολή μέτρων σχετικά με την ΒΡΑ. Από την πλευρά της η αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) υποστήριζε επί έτη ότι η ουσία είναι ασφαλής. Ωσπου ξαφνικά, τον περασμένο Ιανουάριο, για πρώτη φορά έκανε λόγο σχετικά με «μια κάποια ανησυχία» σε ό,τι αφορά τη δισφαινόλη Α. Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με ομοσπονδιακά κονδύλια της τάξεως των 30 εκατ. δολαρίων μελέτες σχετικά με την επίδραση του χημικού στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έκθεση που θα αφορά αυτές τις μελέτες, οι οποίες διεξάγονται σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του 2011. Τα αποτελέσματα που θα εξαγάγουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκονται οι μεγαλύτερες εταιρείες-παραγωγοί ΒΡΑ στον κόσμο...
Προτιμά τα... λιπαρά
Ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν τις «προτιμήσεις» της δισφαινόλης Α: το ευρέως χρησιμοποιούμενο χημικό... αγαπά τα λιπαρά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως αυτά που συντηρούνται μέσα σε λάδι, ενώ δεν «λατρεύει» τόσο όσα βρίσκονται μέσα σε αλατόνερο, όπως τα μανιτάρια, ή σε σιρόπι, όπως οι κομπόστες. Επίσης έχει μεγάλη τάση προς τον... αλκοολισμό

Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Θωμαϊδης , ο οποίος έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τη δισφαινόλη Α, η ουσία μπορεί να έχει λάβει μεγάλη (αρνητική) δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση της στα μπιμπερό, ωστόσο βρίσκεται σχεδόν παντού μέσα στον... πλαστικό μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας. Σταδιακά η έκφραση φόβων για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η μετανάστευσή της από τα πλαστικά δοχεία και τις συσκευασίες τροφίμων στον ανθρώπινο οργανισμό οδήγησε σε έρευνες που έκαναν τους ειδικούς να γνωρίσουν καλύτερα τις... προτιμήσεις της ουσίας, λέει ο καθηγητής. «Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι υπάρχει μεγαλύτερη μετανάστευση της ΒΡΑ στα λιπαρά τρόφιμα και μικρότερη στα υδατικά. Και αυτό διότι η ουσία είναι λιπόφιλη ενώ παράλληλα μεταναστεύει σημαντικά και σε αλκοολούχα ποτά». Μελέτες που διεξήγαγαν οι ειδικοί του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους έδειξαν ότι η δισφαινόλη Α μεταναστεύει στα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 90 βαθμών Κελσίου. Για τον λόγο αυτόν προκαλείται και ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τα μπιμπερό, τα οποία, εκτός του ότι προορίζονται για μια πολύ ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με την εισαγωγή βραστού νερού προκειμένου να παρασκευαστεί το βρεφικό γάλα. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας,μπορεί να γίνει μια μικρή μετανάστευση της ουσίας στο γάλα κυρίως στην αρχή χρήσης του μπιμπερό. Αρχικά πιστευόταν ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση του μπιμπερό,το πλύσιμο και το τρίψιμό του ενισχύουν τη μετανάστευση, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο κ. Θωμαΐδης.
Κάτω από τα όρια αλλά... Συγκεκριμένα μελέτη των ελλήνων ειδικών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας και του Εργαστηρίου Υλικών και Αντικειμένων σε Επαφή με Τρόφιμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία δημοσιεύθηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό «Food Αdditives and Contaminants» και περιελάμβανε ανάλυση σε 31 πολυκαρβονικά μπιμπερό, έδειξε ότι σε όλα τα δείγματα η μετανάστευση της ουσίας ήταν της τάξεως των 2,4-14,3 μg/kg όταν οι ερευνητές έριχναν βραστό νερό στο μπιμπερό και στη συνέχεια το άφηναν σε θερμοκρασία δωματίου επί 45 λεπτά. Με βάση τα στοιχεία εξήχθη το συμπέρασμα ότι η έκθεση των βρεφών στην ουσία μέσω της χρήσης του μπιμπερό είναι της τάξεως των 0,2-2,2 μg/kg την ημέρα, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από το ανώτατο όριο των 50 μg/kg που έχει θέσει η ΕFSΑ. Σε ό,τι αφορά τα λιπαρά τρόφιμα τα οποία έχει αποδειχθεί πως «λατρεύει» η ΒΡΑ, η μετανάστευση της ουσίας σε αυτά εξαρτάται από την εκάστοτε συσκευασία, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη. «Σε κάθε περίπτωση δεν προκύπτει από τη βιβλιογραφία σοβαρό πρόβλημα. Οι συγκεντρώσεις είναι κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο της ΕFSΑ». Μάλιστα αδημοσίευτα ακόμη στοιχεία της ομάδας του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, τα οποία αφορούσαν ανάλυση πολλών και διαφορετικών κονσερβοποιημένων τροφίμων της ελληνικής αγοράς, δεν έδειξαν σημαντική επιβάρυνση με ΒΡΑ. Ο επιστήμονας αναφέρει ότι επρόκειτο για πολλά είδη τροφίμων σε κονσέρβα, όπως μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας, τόνος, ανανάς, ροδάκινα, διαφορετικά κρέατα κ.ά. Οι ερευνητές χώρισαν τα τρόφιμα σε τρεις κατηγορίες: υδατικά, όπως τα μανιτάρια που βρίσκονται σε αλατόνερο, τρόφιμα που βρίσκονται μέσα σε σιρόπι και λιπαρά τρόφιμα, όπως το κονσερβοποιημένο κρέας που βρίσκεται μέσα σε λάδι. «Στα λιπαρά τρόφιμα παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μετανάστευση ΒΡΑ,ωστόσο οι περιεκτικότητες δεν ήταν ανησυχητικές με δεδομένη τη μικρή κατανάλωση κονσερβών». Μπορούμε όμως στην πραγματικότητα να κάνουμε λόγο για σημαντική ή ασήμαντη μετανάστευση του χημικού στα τρόφιμα και κατ΄ επέκταση στον άνθρωπο; Μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για όρια έκθεσης στην ουσία; Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι τα όρια ασφαλείας των χημικών ουσιών όπως η δισφαινόλη Α ορίζονται με βάση τοξικολογικά πειράματα που διεξάγονται σε ζώα τα οποία μάλιστα εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές δόσεις της εκάστοτε ουσίας. Με βάση αυτά τα στοιχεία εξάγεται και η πιθανή επίδραση στον άνθρωπο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που αναφέρουν ότι αυτός ο τρόπος καθορισμού των ορίων ίσως δίνει λανθασμένα συμπεράσματα με δεδομένο ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες στους οποίους ανήκει η ΒΡΑ μπορούν να επιφέρουν ορμονικό «χάος» στον οργανισμό ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες έκθεσης σε αυτούς.
Ετσι στοιχεία ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα ποσοστά πλαστικών με ποσότητες δισφαινόλης Α άνω των επιτρεπόμενων ορίων στη χώρα μας είναι πάρα πολύ μικρά (αφορούν μάλιστα κυρίως κάποια είδη που εισάγονται από τη Κίνα), δεν ξέρουμε πόσο καθησυχαστικά είναι τελικώς στην πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα αποτελέσματα εξετάσεων των ειδικών του Γενικού Χημείου του Κράτους σε πολυκαρβονικά μπιμπερό της ελληνικής αγοράς δείχνουν ύπαρξη μηδαμινών ποσοτήτων της ουσίας. Ο κ. Θωμαΐδης εξηγεί ότι όλοι αυτοί οι φόβοι έχουν προκαλέσει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα, η οποία καλά κρατεί και σήμερα. «Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως όταν μιλάμε για ένα χημικό το οποίο μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό,τότε δεν πρέπει να είμαστε ελαστικοί επιτρέποντας την έκθεση του ανθρώπου σε αυτό. Αλλοι λένε ότι δεν αποδεικνύεται κίνδυνος για τον άνθρωπο από τόσο χαμηλές ποσότητες έκθεσης στην ουσία».
SΟS για τα μπιμπερό Κατά την άποψη του έλληνα ειδικού πάντως, το κύριο ζήτημα σχετικά με τη δισφαινόλη Α έχει τον τίτλο των πολυκαρβονικών μπιμπερό. «Τα μπιμπερό προορίζονται για μια ομάδα άκρως ευπαθή,τα βρέφη,τα οποία, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να τα απαλλάξουμε από την έστω και πιθανή έκθεση σε ένα χημικό, το οποίο μάλιστα διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους, με δεδομένο ότι δεν καταναλώνουν συνέχεια κονσέρβες, δεν θεωρώ πως υφίσταται ιδιαίτερο θέμα,χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αν βρεθούν καινούργιες,λιγότερο αμφισβητούμενες εναλλακτικές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν». Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε περιμένοντας τις αποφάσεις είναι να ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι που θα αποφασίσουν τα νέα μέτρα θα φροντίσουν περισσότερο για την τύχη των καταναλωτών παρά για... εκείνη της χημικής ουσίας (και... όσων την παράγουν). Ραντεβού το φθινόπωρο για τη συνέχεια του σίριαλ της δισφαινόλης Α (αν δεν αναβληθεί και αυτό).
ΔΡΙΜΥ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» Μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην επιστημονική δικτυακή επιθεώρηση «ΡLoS ΟΝΕ» συνέδεσε την ουσία ΒΡΑ με καρδιαγγειακά προβλήματα.Οπως συγκεκριμένα έδειξε η μελέτη,η οποία περιελάμβανε 1.455 αμερικανούς ενηλίκους που συμμετείχαν στην έρευνα ΝΗΑΝΕS (US Government΄s Νational Ηealth and Νutrition Εxamination Survey για το έτος 2006),όσοι εξ αυτών εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στα ούρα αντιμετώπιζαν και υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και προβλημάτων στο ήπαρ.Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2008 προχώρησε σε μέτρηση της δισφαινόλης Α στα ούρα ανθρώπων.Οπως είχε δείξει η μελέτη που δημοσιεύθηκε τότε στο έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου,οι ενήλικοι με τις υψηλότερες τιμές ΒΡΑ στα ούρα αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας.Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ΒΡΑ σχετίζονταν με μη φυσιολογικές τιμές ηπατικών ενζύμων. Η Γκέιλ Πρινς,φυσιολόγος σε θέματα αναπαραγωγής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο,έδειξε με μελέτη της πως όταν η ΒΡΑ εγχέεται κάτω από το δέρμα αρουραίων έχει επίδραση στον προστάτη αντίστοιχη με εκείνη της οιστραδιόλης,του κύριου οιστρογόνου του οργανισμού.Συγκεκριμένα η έκθεση στην ουσία διπλασίαζε τον κίνδυνο προκαρκινικών αλλοιώσεων στον αδένα. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη ανακάλυψαν ότι μικρές δόσεις δισφαινόλης Α προκαλούν αλλαγές στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων σε ποντίκια,αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δισφαινόλη Α η οποία περιέχεται στο θερμοευαίσθητο χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών,ώστε το μελάνι να είναι ορατό,μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σεξουαλική ζωή των ανδρών.Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ουσία μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό όταν το άτομο πιάσει την απόδειξη και στη συνέχεια ακουμπήσει με τα χέρια το στόμα του ή καταναλώσει τροφή χρησιμοποιώντας τα χέρια του.Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης ουρολόγος Φρανκ Σόμερ με έδρα στο Βερολίνο,στον ανδρικό οργανισμό η ουσία καταστέλλει τη δράση των αρσενικών ορμονών,δίνοντας τα ηνία στα οιστρογόνα.Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής διάθεσης αλλά και σε προβλήματα στύσης. Από 115 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες σε ζώα τα οποία εκτέθηκαν σε μικρές δόσεις ΒΡΑ (μικρότερες από τα ανώτατα όρια ασφαλείας για τον άνθρωπο) οι 94 έδειξαν σημαντικές επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι επιπτώσεις προέκυψαν από το 90% των μελετών που είχαν χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια αλλά από καμία από τις μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία! ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Με δεδομένο ότι η δισφαινόλη Α θεωρούνταν πλήρως ασφαλής επί μακρόν,έχουν διεξαχθεί πολύ λίγες μελέτες οι οποίες να αναζητούν οικονομικές και ασφαλέστερες εναλλακτικές ουσίες για χρήση στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Εχουν βρεθεί βέβαια ορισμένες εναλλακτικές ρητίνες,οι οποίες όμως δεν είναι οικονομικά συμφέρουσες.Κάποιες εταιρείες στις ΗΠΑ,για παράδειγμα,πωλούν φασόλια και ρύζι σε κονσέρβες χωρίς ΒΡΑ,οι οποίες όμως κοστίζουν 14% ακριβότερα σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές». Η εταιρεία Βall Corp με έδρα στο Μίσιγκαν χρησιμοποιεί για την επίστρωση των συσκευασιών της ένα μείγμα το οποίο αποτελείται από φυσικές ρητίνες πεύκου καθώς και του δέντρου Αbies balsamea (ρητινώδες δέντρο της Βόρειας Αμερικής): το μείγμα αυτό ωστόσο είναι ακριβό και αναζητούνται άλλες οικονομικότερες λύσεις. Και άλλοι ερευνητές μελετούν την ανάπτυξη ασφαλέστερων υλικών.Για παράδειγμα,ο Μάικλ Τζάφε,καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ,κατοχύρωσε νωρίτερα μέσα στο έτος πατέντα για τη δημιουργία μιας ρητίνης από σάκχαρο αραβοσίτου η οποία μιμείται τη δομή της ΒΡΑ,χωρίς όμως να συνδέεται και με επιβλαβή δράση.Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι «οικο-λογικότερες» λύσεις βρίσκονται ακόμη χρόνια μακριά.Ως τότε,όπως φαίνεται,θα συνεχίσουμε όλοι να ακολουθούμε το «χημικό μενού» μας.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ
F Διαφορετικές εταιρείες διαθέτουν και στη χώρα μας ειδική σειρά πλαστικών βρεφικών προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α (έχουν το σήμα «ΒΡΑ free» ή «ΒΡΑ 0%»).Σε περίπτωση που δεν έχετε τέτοιο μπιμπερό,προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε γυάλινα μπιμπερό ή πλαστικά μπιμπερό από προπυλένιο.
F Αποφύγετε κατά το δυνατόν τα πολυκαρβονικά πλαστικά στην καθημερινότητά σας.Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε κοιτάζοντας στον πάτο των πλαστικών δοχείων: αν εκεί υπάρχει το σήμα ΡC ή το σήμα του τριγώνου της ανακύκλωσης το οποίο περιέχει τον αριθμό 7, τότε η πλαστική συ σκευασία που έχετε στα χέρια σας είναι πολυκαρβονική.Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό τα προϊόντα με δισφαινόλη Α να φέρουν ειδική ένδειξη για ύπαρξη της ουσίας.
F Αποφύγετε να θερμαίνετε τα δοχεία από πολυκαρβονικά πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων και μη βάζετε ζεστό νερό ή γάλα σε μπιμπερό που είναι φτιαγμένα από πολυκαρβονικά πλαστικά.
F Αποφύγετε να βάζετε ζεστό καφέ και άλλα ροφήματα σε πλαστικό κύπελλο.
F Μην επιτρέπετε στα παιδιά να μασουλούν πλαστικά αντικείμενα.

 

Επικίνδυνο χημικό στις ταμειακές αποδείξεις Νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενη που δείχνει ότι η επικίνδυνη ουσία δισφαινόλη Α βρίσκεται σε ένα ακόμη αντικείμενο καθημερινής χρήσης και πιο συγκεκριμένα στις ταμειακές αποδείξεις. Η δισφαινόλη Α αποτελεί ένα χημικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή πλαστικών και ρητινών. Ανάμεσα στα αντικείμενα στα οποία υπάρχει η ουσία είναι CD, DVD, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ξυπνητήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικά παπούτσια, φώτα αυτοκινήτων, προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, μπιμπερό, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τη δισφαινόλη Α με πολλές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, ηπατικές βλάβες, ακόμη και νευρολογικές διαταραχές. Δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ ανέλυσαν αποδείξεις που παράγονται από θερμικό χαρτί και χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες και καταστήματα στη χώρα. Διαπίστωσαν ότι το 50% εξ αυτών περιείχε μεγάλες ποσότητες δισφαινόλης Α και υπολόγισαν ότι, αν κάποιος κρατήσει στα χέρια του μόλις 10 δευτερόλεπτα μια ταμειακή απόδειξη, θα προλάβουν να περάσουν 2,5 μικρογραμμάρια δισφαινόλης Α στο σώμα του.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ο πόλεμος του ΒΡΑ της δισφαινόλης Α

Η αμαρτωλή ιστορία ενός αθώου μπιμπερό Πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργηθούν τα πλαστικά μπιμπερό και τα δοχεία τροφίμων με δισφαινόλη Α -μια επικίνδυνη ουσία- και να αποσυρθούν όσα ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, κρύβεται έντονο παρασκήνιο με νόμους που δεν εφαρμόζονται -βλέπε Ελλάδα- με χρηματοδοτούμενες δήθεν ανεξάρτητες επιστημονικές ΜΚΟ, με συνέδρια καθοδήγησης της κοινής γνώμης και κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ!

«Χημικά» προβλήματα συμπεριφοράς στα κορίτσια 

 

Η δισφαινόλη Α παχαίνει Νέα μελέτη συνδέει το ευρέως διαδεδομένο χημικό με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 Η δισφαινόλη Α φαίνεται ότι μιμείται τα οιστρόγονα και «ξεγελά» τους υποδοχείς τους. Για να αποδείξουν αυτή τη δράση της οι ερευνητές αφαίρεσαν δυο υποδοχείς οιστρογόνων από το πάγκρεας ποντικών. 

H δισφαινόλη Α συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία; Αυτό υποστηρίζει αμφιλεγόμενη μελέτη για τη χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πλαστικά και συσκευασίες

Η Γαλλία απαγορεύει τη δισφαινόλη Α Βαγγέλης Πρατικάκης 

Η μονομερής απαγόρευση της BPA προκαλεί αντιδράσεις από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρά τις αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούν ότι η μονομερής απαγόρευση μιας ουσίας δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο εντός της ΕΕ, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που απαγορεύει τη δισφαινόλη Α (BPA) στις συσκευασίες τροφίμων. Το διαβόητο χημικό, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά παρενεργειών όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος, θα απαγορευτεί από το 2013 στις συσκευασίες βρεφικών τροφίμων και από το 2015 στις συσκευασίες όλων των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση BPA στα μπιμπερό, ωστόσο Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν θεωρεί ότι το μέτρο πρέπει να γενικευτεί, καθώς οι ενήλικες και τα παιδιά εκτιμάται ότι δεν κινδυνεύουν.
Σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης
Η δισφαινόλη Α, ένα πολύ διαδεδομένο χημικό συστατικό, βρίσκεται στις πλαστικές εσωτερικές επενδύσεις κουτιών και κονσερβών καθώς και σε μερικά πλαστικά μπουκάλια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τους κινδύνους της, καθώς προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα, ενώ είναι επίσης ουσία καρκινογόνα και νευροτοξική. Το 2011, μια έκθεση της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί «χωρίς καθυστέρηση». Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα και χωρίς τροποποιήσεις κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τη Γερουσία. Είχε αρχίσει τη διαδρομή του στο κοινοβούλιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2011. Πάντως η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της Γαλλίας να επιβάλλει μονομερώς την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν έχει επιστημονική αιτιολόγηση και δημιουργεί εμπόδιο στο εμπόριο τροφίμων εντός της ΕΕ.
Διαφορετικές μεθοδολογίες
Οι μελέτες της Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) ακολούθησαν διαφορετικές μεθοδολογίες. Η EFSA προέβη σε εκτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment), κατά την οποία υπολογίζεται η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης. Αντίθετα, η ANSES πραγματοποίησε εκτίμηση κινδύνου (hazard assessment), στην οποία εξετάζεται το εάν η ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Με άλλα λόγια, η EFSA εκτιμά ότι η BPA είναι απίθανο να βλάπτει τους καταναλωτές μέσω της κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, ενώ η ANSES εκτιμά ότι η ΒPA θα μπορούσε να προκαλεί βλάβες, Η EFSA είχε αντιδράσει στη γνωμοδότηση της ANSES επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν το θέμα κάνοντας μεταξύ άλλων ενέσεις BPA στα πειραματόζωα, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί πρακτικά στον άνθωπο. Επέκρινε επίσης τη γαλλική υπηρεσία για λάθη στη μεθοδολογία της έκθεσης.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επίσης έκρινε ότι η δισφαινόλη Α στις συσκευασίες των τροφίμων είναι απίθανο να βλάπτει την υγεία ενηλίκων ή παιδιών. Παρόλα αυτά, απαγόρευσε τη χρήση της σε μπιμπερό.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τα «βολικά» τρόφιμα Σ. Καραγιαννόπουλος Δ/ντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Κυανού Σταυρού Αθηνών.  

Κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα διευκολύνουν το καθημερινό μας μαγείρεμα.

Tο 1809 η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να διερευνηθούν οι μέθοδοι συντήρησης τροφίμων για το Ναυτικό. Τότε ήταν άγνωστη η παστερίωση (συντήρηση μέσω ολιγόλεπτου βρασμού και άμεση ψύξη της τροφής). Οι έρευνες οδήγησαν στην κονσερβοποίηση, όπου ποσότητα τροφής τοποθετείται μέσα σε αεροστεγώς σφραγισμένα δοχεία, τα οποία μπαίνουν κατόπιν σε κλιβάνους υψηλής θερμοκρασίας για ορισμένο χρόνο (ανάλογα με την τροφή). Η υψηλή θερμοκρασία, συνήθως βρασμός σε 115°C, καταστρέφει τους μικροοργανισμούς, ενώ το αεροστεγές σφράγισμα εμποδίζει την επαφή της τροφής με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Η τεχνική εξασφαλίζει τη συντήρηση του περιεχομένου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Είναι απαραίτητο, πριν καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή, να γνωρίζουμε τον «χρόνο λήξης» της, που αναγράφεται στη συσκευασία. Κάθε τροφή υποβαθμίζεται ποιοτικά τόσο όσο επιμηκύνεται ο χρόνος συντήρησης. Η ταχύτητα αυτής της υποβάθμισης μειώνεται όσο η μέθοδος συντήρησης και συσκευασίας των τροφίμων βελτιώνεται. Αυτή είναι η προσφορά της τεχνολογίας. Σοφό, όμως, είναι εμείς να αποφεύγουμε τις «γηρασμένες τροφές».

Τα σύγχρονα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι άμεση, αλλά όχι υποβαθμισμένη λύση. Αρκεί η αλυσίδα κατάψυξης να διατηρηθεί αδιάσπαστη από τη στιγμή της συλλογής της τροφής μέχρι το τσουκάλι. Τα ψάρια αλιεύονται και καταψύχονται στο ίδιο πλοίο. Τα λαχανικά και τα κοτόπουλα συσκευάζονται στο εργοστάσιο που βρίσκεται δίπλα στον τόπο παραγωγής τους. Η τήρηση των όρων αυτών καθιστά τα κατεψυγμένα ανώτερα των νωπών που προμηθευόμαστε «χύμα». Ιδιαίτερα αν αυτά αργοπορούν να φθάσουν στις αγορές, σταθμεύοντας ?λόγω διακινητών? σε αποθήκες ακατάλληλες. Φυσικά, το άγρυπνο μάτι της νοικοκυράς είναι απαραίτητο.

Τα «εύκολα τρόφιμα» απαιτούν ποιοτικό έλεγχο του περιεχομένου τους από τον προμηθευτή, αλλά και από εμάς, ως προς το ασφαλές της συσκευασίας πριν από την αγορά. Κάθε παραμόρφωση ή «τραυματισμός» της συσκευασίας καθώς και ανεύθυνη έκθεση του προϊόντος σε ήλιο, θερμότητα και υγρασία μάς οδηγεί στην απόρριψή του.

Μέθοδοι, τρόποι και υλικά συσκευασίας τροφίμων εξελίσσονται ραγδαία. Κάθε είδος τροφής απαιτεί ειδικά υλικά και προδιαγραφές συσκευασίας για να είναι ασφαλής. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι και εμείς τηρούμε πιστά τις προδιαγραφές που αναγράφονται στη συσκευασία. Για παράδειγμα, ο καφές ή τα καρυκεύματα που βρίσκονται σε συσκευασίες με τροποποιημένη ατμόσφαιρα χωρίς οξυγόνο (για να αποφεύγεται το οξειδωτικό τάγκισμα), όταν ανοίγονται, πρέπει να μεταφέροναι σε κλειστό δοχείο.

Επιλέγοντας λειτουργικά τρόφιμα κατάλληλα προετοιμασμένα, εξασφαλίζουμε ποικιλία στη διατροφή και σημαντική οικονομία χρόνου και χρήματος

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πιείτε και μετά… φάτε το δοχείο! Ειρήνη Βενιού 

Πιείτε και μετά… φάτε το δοχείο!

Βρώσιμα μπουκάλια προσπαθούν να φτιάξουν οι επιστήμονες

Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον χυμό ή το αναψυκτικό μας και στη συνέχεια να καταβροχθίζουμε τη συσκευασία του, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ειδικοί ανέπτυξαν τα WikiCells, ένα είδος βρώσιμης σκληρής «μεμβράνης» που προέκυψε από τον συνδυασμό πολυμερούς υλικού και σωματιδίων τροφίμων. Κατάφεραν μάλιστα να κλείσουν μέσα σε αυτήν διάφορα υγρά. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν μεμβράνη με γεύση πορτοκαλιού, τομάτας και σταφυλιού, μέσα στην οποία έκλεισαν χυμό πορτοκαλιού, σούπα γκασπάτσο και κρασί αντίστοιχα.

Βρώσιμα μπουκάλια ενόψει Μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχουν φτάσει σε επίπεδο παρασκευής μιας φιάλης που θα μπορούσε μελλοντικά να φιλοξενεί αναψυκτικά και άλλα ροφήματα, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι και σκοπεύουν σύντομα να δημιουργήσουν ένα πρότυπο βρώσιμου μπουκαλιού. «Σε λίγο καιρό, δεν αποκλείεται να συναντούμε τα WikiCells ακόμα και σε εστιατόρια, ως γαστρονομική καινοτομία» αναφέρει ο καθηγητής Μηχανικής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και επικεφαλής της προσπάθειας, δρ Ντέιβιντ Εντουαρντς. Μέσα στα άμεσα σχέδια του ευρηματικού επιστήμονα, μάλιστα, είναι και ένα μηχάνημα το οποίο με τη βοήθεια των WikiCells θα επιτρέπει στους χρήστες – ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο – να δημιουργούν τα δικά τους μπουκάλια χωρίς πλαστικό. «Η ιδέα πίσω από αυτό, είναι η δημιουργία μπουκαλιών με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που η φύση δημιουργεί “συσκευασίες”. Οι κάτοικοι σε χωριά της Αφρικής θα μπορούσαν να σταματήσουν να βασίζονται στα πλαστικά και να δημιουργούν δικές τους συσκευασίες» τονίζει ο ίδιος. Ο δρ Εντουαρντς βρίσκεται πίσω και από το AeroShot, έναν «εισπνευστήρα» καφεΐνης. Η συσκευή, σε μέγεθος κραγιόν, προσφέρει στον χρήστη με κάθε εισπνοή δόση καφεΐνης, αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ. Το AeroShot κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ (Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη) και στη Γαλλία.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η χρήση προϊόντων σε κονσέρβα αυξάνει κατά 1000% την έκθεση σε τοξικές ουσίες ’ρθρο της δημοσιογράφου McCarthy

Η καθημερινή κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων διατροφής, αυξάνει πάνω από 1.000% το ποσοστό δισφαινόλης Α (BPA) στα ούρα σε σύγκριση με την κατανάλωση φρέσκου φαγητού. Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα BPA στον άνθρωπο μετά από την κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

Το 2009, η North American Metal Packaging Alliance, μια εταιρεία που απευθύνεται στους κατασκευαστές κονσερβών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμη εναλλακτική λύση όσον αφορά την ουσία BPA, η οποία επιτρέπει την αποστείρωση των κονσερβοποιημένων τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία εμποδίζοντας έτσι τη μικροβιακή μόλυνση.

Η Jenny Carwile, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει τα εξής: «Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα BPA με δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία. Το επόμενο βήμα ήταν να ανακαλύψουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτή την ουσία. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση ποτών που έχουν αποθηκευτεί σε συγκεκριμένο πλαστικό μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της BPA στον οργανισμό. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η ευρεία χρήση τους».

Η BPA είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία που συνδέεται με κινδύνους για την υγεία οι οποίοι κυμαίνονται από πεπτικά προβλήματα μέχρι προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η ουσία αυτή βρίσκεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια προϊόντα στις ΗΠΑ(2) τα οποία χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επειδή είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, τα παιδιά και οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη BPA.

O John C. Warner από το ινστιτούτο Babcock Institute for Green Chemistry (WBI) (3) στο Γουίλμινγκτον αναφέρει τα εξής: «Όσον αφορά την ύπαρξη BPA στο περιβάλλον, η μεγαλύτερη έκθεση, κατά τη γνώμη μου, προέρχεται από τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλα, η ΒΡΑ μπορεί να μεταφερθεί στο στόμα, τα τρόφιμα και πιθανόν απορροφάται από το δέρμα».

Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα είναι μία άλλη μεγάλη πηγή έκθεσης. Με απλά λόγια, οποιοδήποτε τρόφιμο προέρχεται από κονσέρβα περιέχει BPA.

’λλες πηγές περιλαμβάνουν σωλήνες νερού από PVC, χαρτονομίσματα, οδοντιατρικά υλικά και πλαστικά.

’λλα πλαστικά – ακόμα κι όσα δεν περιέχουν BPA – μπορεί επίσης να αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες. Η ανάλυση περισσότερων από 450 πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης, από πλαστικές σακούλες μέχρι μπουκάλια νερού, έδειξε ότι περίπου το 95% των ειδών που εξετάστηκαν περιείχαν χημικές ουσίες που πυροδοτούν οιστρογονική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων για τα οποία επισημαίνονταν ότι δεν περιέχουν BPA (C & EN, 14 Μαρτίου, σελίδα 48)(4).

Ακόμη και τα καινούρια προϊόντα που περιέχουν την ουσια BPS, η οποία αντικατάστησε την ΒΡΑ, περιέχουν κάποια οιστρογόνα με επιδράσεις παρόμοιες με αυτές της ΒΡΑ και ως εκ τούτου οι άνθρωποι απορροφούν 19 φορές περισσότερη BPS μέσω του δέρματος.

Σταματήστε τη χρήση κονσερβών και άλλων προϊόντων που περιέχουν BPA

• Αγοράστε ολοκληρωμένες τροφές και τοποθετήστε τις σε χάρτινες σακούλες.

• Μην τοποθετείτε πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων ακόμα κι αν έχουν την ένδειξη ότι είναι ασφαλής η χρήση τους στον φούρνο μικροκυμάτων! Η θερμότητα αυξάνει τα επίπεδα της BPA στα πλαστικά και κατ’ επέκταση τους κινδύνους για την υγεία. Αντ’ αυτού, βάλτε στον φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, αν είναι απαραίτητο να τον χρησιμοποιήσετε.

• Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε γαλλικό τύπο καφετιέρας με πρέσα. Οι συνηθισμένες καφετιέρες μπορεί να περιέχουν ίχνη BPA και άλλες τοξίνες στον κάδο που κρατά το φίλτρο του καφέ και τον καφέ. Αυτές οι ουσίες αυξάνονται όταν θερμαίνονται.

• Ξεφορτωθείτε τις κονσέρβες. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε δοχεία χωρίς BPA.

• Τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από την BPA. Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπιμπερό ή πλαστικά μπουκάλια χωρίς BPA. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προμηθευτείτε κουτιά από ανοξείδωτο χάλυβα για το μεσημεριανό τους γεύμα.

• Οι περισσότερες αποδείξεις ταμειακών μηχανών περιέχουν BPA(6). Δεδομένου ότι η χημική ουσία βρίσκεται σε «ελεύθερη» μορφή, σημαίνει ότι υπάρχει πάνω τα χέρια σας και στο σώμα σας σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τα άλλα προϊόντα. Όταν παίρνετε αποδείξεις από καταστήματα φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά πριν ακουμπήσετε τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τον υπεύθυνο του καταστήματος αν χρησιμοποιεί χαρτί αποδείξεων χωρίς BPA. Υπάρχει και το θερμικό χαρτί όπου οι πληροφορίες τυπώνονται πάνω στην απόδειξη με μελάνι.

Η Shanna Swan, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι η έκθεση στη BPA από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο εκτεταμένη σε σύγκριση με τα πλαστικά μπουκάλια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν πρόκειται για κουτιά με βρεφικό γάλα.

Ο Hugh Taylor, γιατρός, καθηγητής κι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ βοηθά στον αγώνα κατά της επιβάρυνσης από την ουσία BPA. Οι έρευνές του έδειξαν ότι η ουσία αλλάζει τον τρόπο που τα γονίδια αντιδρούν στα οιστρογόνα και αυτό ίσως προκαλέσει καρκίνο πολύ αργότερα στη ζωή των εμβρύων.

Ο ίδιος συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία. Ακόμη και η παραμικρή έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Οι μελέτες του Taylor σίγουρα ρίχνουν φως στην υπόθεση. Έχουν δείξει ότι η χημική ουσία μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του DNA, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως επιγενετική αλλαγή.

Η έκθεση στον ενδοκρινικό διαταράκτη BPA ο οποίος χρησιμοποιείται για την επένδυση των μεταλλικών δοχείων τροφίμων και ποτών, έχει αποδειχτεί ότι παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική διαδικασία στα ζώα και συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη και την παχυσαρκία στον άνθρωπο. Η BPA βρίσκεται επίσης σε φιάλες από πολυανθρακικό πλαστικό (που προσδιορίζονται από τον αριθμό ανακύκλωσης 7) και σε οδοντιατρικά υλικά.

Τα δείγματα ούρων που ελήφθησαν από τους 75 εθελοντές κατά τη διάρκεια της δοκιμής έδειξαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας σούπας από κονσέρβα ημερησίως οδήγησε στην αύξηση της BPA σε ποσοστό 1.221% σε σύγκριση με τα επίπεδα που μετρήθηκαν μετά την κατανάλωση φρέσκιας σούπας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης BPA στα ούρα μπορεί να είναι προσωρινή και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποσοτικά η διάρκειά της.

O Michels, κύριος συντάκτης της μελέτης, δήλωσε τα παρακάτω: «Η αύξηση του ποσοστού BPA που παρατηρήθηκε στα ούρα μετά από την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας σούπας ήταν απροσδόκητα υψηλή και προκαλεί ανησυχία για όσους τρώνε τακτικά τρόφιμα ή πίνουν ποτά από κονσέρβες καθημερινά. Ίσως οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάργησης της ουσίας BPA από την εσωτερική επένδυση των κουτιών».

ΚΟΡΥΦΗ

Οι 8 αθάνατες τροφές

Σε μία εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα. Ο κύκλος της ζωής μπορεί να υπαγορεύει ότι από τον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι το βιολογικό φρέσκο κρέας που μόλις αγοράσαμε, η διάρκεια βιωσιμότητας είναι συγκεκριμένη, αλλά η φύση έχει άλλη γνώμη. Οι επιστήμονες ονομάζουν τα οκτώ αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» της διατροφικής αλυσίδας ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου! Κι όμως, εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό –και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Ιδού οι οκτώ τροφές που δεν αλλοιώνονται ποτέ:

Μέλι

Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Ζάχαρη
Η πρόκληση με την ζάχαρη δεν είναι να την διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μην σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρή σας σε αεροστεγές δοχείο –ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!

Ρύζι
Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο, το άγριο, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.

Δυνατά οινοπνευματώδη
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι. Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους. Τα οινοπνευματώδη σας θα έχουν ίσως χάσει λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!

Καλαμποκάλευρο
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο επ’ αόριστον –όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- διατηρήστε το στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του…

Αποσταγμένο άσπρο ξύδι

Ναι, μπορείτε να αγοράσετε εκείνο το τεράστιο μπετονάκι με λευκό ξύδι που βλέπετε και στις αμερικανικές ταινίες! Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε μήπως χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο σύμμαχο για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!

Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…

Αλάτι
Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.

ΚΟΡΥΦΗ

Χαλκός και παλιά δαντέλα Γαλδαδάς Αλκης 

Φαίνεται πως σε όλον τον κόσμο θα περάσουμε μια νέα εποχή του χαλκού. Σε διάφορα νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και γηριατρικές κλινικές έχουν γίνει πειράματα και αποδεικνύεται κάθε φορά ότι πόμολα, χειρολαβές και ολόκληρες επιφάνειες όταν έρχονται σε επαφή με τα χέρια των ανθρώπων «εκτελούν» κυριολεκτικά πολλά από τα μικρόβια (αρνητικά κατά Gram, εντερόκοκκοι κτλ.) που κουβαλούν οι άνθρωποι με τα χέρια τους και τα μεταδίδουν ο ένας στον άλλον. Και για να μην πάμε μακριά, και εδώ στην Ελλάδα σε έρευνα που κράτησε από τον Σεπτέμβριο του 2011 ως τον Φεβρουάριο του 2012 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σχετικά με τις χάλκινες επιφάνειες σε κρεβάτια, στατό ορών και πόμολα αποδείχθηκε ότι πραγματικά ο χαλκός κάνει θαύματα. Προσβάλλει κατ' αρχάς την εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, βραχυκυκλώνει και εκμηδενίζει το προστατευτικό ηλεκτρικό δυναμικό στην περιοχή και δημιουργεί οπές από όπου διαρρέουν ζωτικά συστατικά του κυττάρου, ενώ ιόντα χαλκού εισβάλλουν στο εσωτερικό διαταράσσοντας τη λειτουργία των ενζύμων, για να οδηγήσουν τελικά στον θάνατο όλο το κύτταρο του βακτηρίου.

Μήπως αυτό θα σημάνει την επαναφορά των χάλκινων σκευών και στις σημερινές κουζίνες; Το θέμα θέλει προσοχή. Οι μάγειροι και οι παλιές νοικοκυρές μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τα μπακιρένια κατσαρολικά και ταψιά (μπακίρι: από το τουρκικό μπακέρ που σημαίνει χαλκός) όταν η συζήτηση έρχεται σε αυτά. Ο χαλκός, όπως αναφέρουν τα βιβλία της Φυσικής, είναι ένα ευθερμαγωγό υλικό, δηλαδή ζεσταίνεται εύκολα, άρα γρήγορα το χάλκινο σκεύος φθάνει στην επιθυμητή θερμοκρασία, και αυτό λύνει τα χέρια του μαγείρου, ενώ η θερμότητα απλώνεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του. Επίσης στην παρασκευή της μπίρας, του τυριού και της ρακής εκτιμάται ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο χαλκός αντιδρά με τους μικροοργανισμούς που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις διαδικασίες προσφέροντας το κάτι παραπάνω. Στο μαγείρεμα όμως των τροφών αυτή η... υπερδραστηριότητα των ατόμων του χαλκού δεν εκτιμάται, διότι μέσα στους αιώνες έχει αποδειχθεί ότι ο χαλκός μπορεί να αντιδράσει με συστατικά των τροφών και να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις. Ιδιαίτερα σε περιβάλλον όξινο, δηλαδή με pH από 6,5 και κάτω. Ακόμη και όσον αφορά τις σαλάτες που μερικοί επιμένουν να τις σερβίρουν σε όμορφα χάλκινα σκεύη, είναι πλέον γνωστό ότι ο χαλκός προσβάλλει τη βιταμίνη C που περιέχεται σε αυτές. Για τον λόγο αυτόν όσοι επιμένουν στον χαλκό πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και την πρόσβασή τους στο εργαστήριο κάποιου παλιού χαλκωματά, ώστε κάθε τόσο το εσωτερικό των σκευών να περνιέται με λιωμένο κασσίτερο (γάνωμα) που όταν ψύχεται δημιουργεί ένα λεπτό μεν αλλά προστατευτικό στρώμα. Ιδιαίτερα στην Ηπειρο υπάρχουν ακόμη τέτοιοι τεχνίτες αλλά και παλιές νοικοκυρές που δεν αλλάζουν με τίποτα το χάλκινο σινί τους, δηλαδή το ρηχό εκείνο σκεύος όπου ψήνουν τις πίτες. Μόνο που όσοι ξέρουν μετά το ψήσιμο αναποδογυρίζουν το ταψί και το περιεχόμενό του το ακουμπούν σε ξύλινη τάβλα προτού βάλουν μαχαίρι. Διότι αν αρχίσουν να το κόβουν με το μαχαίρι ενώ ακόμη βρίσκεται στο ταψί, σίγουρα θα καταστρέψουν σε διάφορα σημεία τον κασσίτερο και η επανάληψη θα δημιουργήσει επικίνδυνες εστίες για μελλοντική δηλητηρίαση. Πάντως οι καλοφαγάδες θεωρούν ότι τα σκεύη που είναι μεν από χαλκό αλλά στο εσωτερικό τους έχουν επενδυθεί με ανοξείδωτο υλικό δεν φθάνουν σε απόδοση αυτά με τον κασσίτερο, ενώ ως προς το πάχος του χαλκού οι ειδικοί απαιτούν αυτό να είναι τουλάχιστον ένα χιλιοστό και όχι μια λεπτή επίστρωση ίσα για να φαίνεται από έξω το ωραίο χρώμα του μετάλλου αυτού.

Οσο για την ποσότητα χαλκού που θέλει ο ανθρώπινος οργανισμός, αυτή δεν χρειάζεται να είναι παραπάνω από ένα χιλιοστό του γραμμαρίου (=1 mgr) κάθε ημέρα και πολλές φορές μάς την προσφέρουν δωρεάν και οι χάλκινοι σωλήνες του νερού.

 

Χαλκός ο αντιμικροβιακός

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αυτές είναι οι τροφές που μας ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ!

Σκεφτήκατε ποτέ ότι μπορεί να ξεφλουδίζετε λάθος τη μπανάνα ή να ανοίγετε λάθος τα φιστίκια;

Δείτε ποιες είναι οι τρεις τροφές που μπορεί να μας παιδεύουν χωρίς λόγο.

1. Μπανάνες

Μοιάζει προφανές ότι πρέπει να ανοίγουμε τη μπανάνα από το κοτσάνι, όμως αυτή η τεχνική μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη αποτυχία. Κρατώντας τη μπανάνα ανάποδα και πιέζοντας ελαφρά το άλλο άκρο της, η φλούδα ανοίγει από μόνη της. Οι μαϊμούδες χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική και μάλλον κάτι ξέρουν!

2. Ρόδι

Το ζουμερό ρόδι ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες και όχι μόνο. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούμε ένα πανικό στην κουζίνα για να ανοίξουμε το φρούτο και να πάρουμε τους σπόρους. Μια σίγουρη συνταγή επιτυχίας είναι να βάλουμε το ρόδι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και να το ανοίγουμε σιγά-σιγά χαράζοντας λεπτές γραμμές με ένα μαχαίρι. Οι σπόροι πέφτουν στον πάτο του μπολ ενώ οι φλούδες επιπλέουν.

3. Φιστίκια (ειδικά όσα δεν ανοίγουν εύκολα)

Το τσόφλι του φιστικιού είναι ένας «μηχανισμός άμυνας» που μας επιτρέπει να μην ξεφεύγουμε. Έρευνες δείχνουν ότι τα ανοιχτά τσόφλια μας βοηθούν να μη χάνουμε το μέτρημα στον αριθμό που καταναλώνουμε. Παράλληλα όμως, χρησιμεύουν ως εργαλείο για να ανοίξουμε τα πιο «επίμονα» φιστίκια. Όταν ένα φιστίκι έχει ένα μικροσκοπικό άνοιγμα, παίρνουμε ένα άλλο τσόφλι, το βάζουμε στο κενό και το στρίβουμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα μύδια.

ΚΟΡΥΦΗ

ΧΡΗΣΙΜΟ: Τι μπορείς να κάνεις με.... το αλουμινόχαρτο;;;

Το χρησιμοποιείς ακόμη και για λίγες ώρες, για να προστατέψεις ένα ευαίσθητο τρόφιμο. Αν λυπάσαι να το πετάξεις μετά σου έχουμε τις λύσεις.

Βοηθάει στο σίδερο
Στα υφάσματα που δεν κάνει να σιδερώσετε απευθείας, όπως μεταξωτά, ολόμαλλα ή ρεγιόν, απλώστε ένα φύλλο στη σιδερώστρα και τοποθετήστε από πάνω το τσαλακωμένο σημείο. Με το κουμπί του ατμού πατημένο περάστε το σίδερο 10 εκατοστά πάνω από τις ζάρες αρκετές φορές. Ο θερμός ατμός που αντανακλάται από το αλουμινόχαρτο ισιώνει τις ζάρες.

Ενίσχυση στο μπάρμπεκιου
Για να συγκεντρώσετε τη θερμότητα και να αποφύγετε τη διαφυγή της στρώστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στη σχάρα για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το πριν μαγειρέψετε (κρυώνει γρήγορα), κάντε το ένα μπαλάκι και χρησιμοποιήστε το για να ξύσετε τυχόν υπολείμματα ή στάχτες από τις σχάρες.

Προστασία στο βάψιμο
Βάφετε; Τυλίξτε τα χερούλια της πόρτας και τα μεταλλικά μέρη στην κουζίνα και στο μπάνιο για να τα προστατέψετε από την μπογιά που στάζει. Το αλουμινόχαρτο παίρνει το σχήμα οποιουδήποτε αντικειμένου σκεπάζει και μένει σταθερά στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά.

Ευκολότερο τρίψιμο

Για να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα στο πυρέξ ή στο ταψί φούρνου χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ένα μπαλάκι αλουμινόχαρτο αντί για σφουγγαράκι με σύρμα. Ακόμα ένας τρόπος να αξιοποιήσετε ένα από εκείνα τα κομμάτια που λυπάστε να πετάξετε.

Δεν καίει πια!

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει η γκουρμέ συνταγή που επιλέξατε από το βιβλίο μαγειρικής να επιβάλλει γκρατινάρισμα μετά από ένα ελαφρύ πέρασμα από το τηγάνι, υποχρεώνοντάς σας παράλληλα να αλλάξετε σκεύος και να αυξήσετε επικίνδυνα τη στοίβα με τα άπλυτα; Για να μπορέσετε να βάλετε το τηγάνι στο φούρνο χωρίς τον κίνδυνο να λιώσει η λαβή του δεν έχετε παρά να την τυλίξετε με αλουμινόχαρτο και είστε έτοιμοι.

 

 

Πρόκειται για ένα περιτύλιγμα – Τα νεότερα από τον τομέα της συσκευασίας τροφίμων   από το Ίδρυμα Α.Δασκαλόπουλος

Ακτινοβόληση τροφίμων.  από το Ίδρυμα Α.Δασκαλόπουλος

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ο Θάνατος με τη μορφή του αλουμινίου

λουμίνιο. μεγάλος φονιάς.
Παρέα μ
τ πλαστικό, τ νανοσωματίδια, τ μεταλλαγμένα… νομίζω πς χει ρχίσ ν κλείν κύκλος γύρω μας… Σημεον διαφυγς… οδέν!
Τροφή,
έρας, νερό… Καί τό χειρότερο;
Ο
περισσότεροι π μς φήνονται στν κατάστασι πο μς χουν πιβάλλ, δίχως ν τολμομε ν σκεφθομε διεξόδους. Οτε κν τ χωράφι το παππο…
Στ
μεταξ ο καρκίνοι, κόμη κα σ βρεφικς λικίες, θερίζουν.
Μήπως νά
ρχίσουμε σιγά σιγά νά πιστρέφουμε στό κλασσικό μας γυαλί καί στό νοξειδωτο;

Φιλονόη.

Ο Θάνατος με την μορφή του Αλουμινίου

Ναι η Monsanto αναπτύσσει σπόρους και φυτά ανθεκτικά στο αλουμίνιο. Εξέλιξε το γονίδιο ανθεκτικότητας στο αλουμίνιο. Ω τι έκπληξη ! Η Monsanto ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι είναι μια πολυεθνική αγροτική εταιρεία, η οποία βοηθά τους αγρότες να παράγουν πιο υγιεινά τρόφιμα μειώνοντας την επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον. Η μόνη αλήθεια στην παραπάνω πρόταση είναι οι λέξεις πολυεθνική και αγροτική. Σ’ αυτές προσθέστε και βιοτεχνολογική.

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου. Επί του παρόντος η εταιρία, βγάζει στην αγορά ένα γονίδιο αντοχής στο αλουμίνιο και όπως πληροφορεί τους ηλιθίους…

[Οι μικρής κλίμακας, και με περιορισμένους πόρους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα, μεταξύ των οποίων φτωχά εδάφη, ξηρασία, και την έλλειψη εισροών. Συνεχιζόμενες τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινώσουν τα δεσμευτικά προβλήματα. Μια νέα γενιά έρευνας των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών (GE) έχει ως στόχο την ελάφρυνση αυτών των πιέσεων μέσω της βελτίωσης των καλλιεργειών διαβίωσης, όπως η μανιόκα, το σόργο και το κεχρί, που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στην ξηρασία, το νερό, και το αλουμίνιο σε εδάφη, καθώς και φυτά με πιο αποδοτική χρήση του αζώτου και φωσφόρου.] 

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κολοσσιαία Monsanto έρχεται να «σώσει τους βροτούς», με τα γονίδια αντοχής στο αλουμίνιο, διότι τα κανονικά φυτά πεθαίνουν στην παρουσία περίσσειας αλουμινίου.Είναι γνωστό πως το να ελέγχεις τους σπόρους, σημαίνει ότι ελέγχεις απόλυτα την παραγωγή τροφής της ανθρωπότητας.

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.14Η Monsanto, η πολυεθνική που από την ίδρυσή της πριν 108 χρόνια «απολαμβάνει» τον τίτλο της πιο ρυπογόνου και επικίνδυνης εταιρείας στην ιστορία της βιομηχανίας, κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ κατά εταιρείας και όμως εξακολουθητικά «ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει»

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.1Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, οδηγεί στο σημείο να θεωρείται ανύπαρκτη πολυτέλεια το δίλημμα, κατά πόσο θέλει ο άνθρωπος ή όχι, να καταναλώνει μεταλλαγμένα ή φυσικά διατροφικά προϊόντα. Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι ελάχιστες επιλογές, καθώς ο νέος άνθρωπος θα είναι διατροφικά εξαρτημένος. Όχι ό,τι τώρα δεν είναι, αν τυχόν κι εξαφανιστούν τ’ άχρηστα σουπερ μάρκετ, με την υπέρ πληθώρα των τροφικών σκουπιδιών, να δείτε πανηγύρι πανικού που θα προκύψει ! Δείτε στο βίντεο αυτούς (όχι απαραίτητα ανθρώπους) που νοιάζονται για την υγεία και την καλή ζωή του ανθρώπου … και αναρωτήσου !

 

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου. Αν ασχολούμασταν με την «ενασχόληση των ηλιθίων, την πολιτική» θα λέγαμε «ελαφρά τον νου», πως όλο αυτό είναι ευκαιριακός καπιταλισμός, με επιδιωκόμενο και σχεδιαζόμενο το εταιρικό μονοπώλιο τροφίμων με την ευγενική άδεια της «πολυαγαπημένης Monsanto» και την Εγγελιανή Διαλεκτική που ετοίμασαν και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ένα σύστημα «γεωμηχανικήςς» το οποίο γεμίζει την ατμόσφαιρα με χημικούς ψεκασμούς που περιέχουν, αλουμίνιο, αργίλιο, βάριο, αρσενικό και άλλα «ευγενή για τον έλεγχο του ανθρώπου» υλικά !!! Αυτό κι αν είναι παιχνίδι!!!

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.3Αλλά δεν ασχολούμαστε με την πολιτική και ως γνήσιοι συνομωσιολογικοπαρανοϊκοί που είμαστε αντιλαμβανόμαστε πολύ καθαρά πλέον –γιατί αυτά τα αναφέραμε πριν από 15+ χρόνια- το παιχνίδι που καλούμαστε να παίξουμε. (όχι απαραίτητα με ορατούς αντιπάλους)

ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.5Ζούμε μια προγραμματισμένη, ανθρωποκτόνο, γενοκτονία σε ημερήσια διάταξη, η οποία επιδιώκει να καταστήσει πολύ λίγες ομάδες όντων (όχι απαραίτητα ανθρώπων) πιο δυνατές με περισσότερη δύναμη και έλεγχο. Όχι τα χρήματα και ο πλούτος δεν τους ενδιαφέρουν, μπορεί έτσι να δείχνουν μα είναι «στάχτη στα μάτια» για να μην δει η μάζα την αλήθεια, που φυσικά κρύβεται στην Παρατήρηση του Ολοφάνερου.

Επιδιώκουν επίσης και να μειώσουν το κοπάδι του πληθυσμού, το μαντρί (λαός-μάζα-πρόβατα) σε 500 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν και όπως εκτίθενται στο μνημείο με τις Στήλες της Georgia (Georgia Guidestones). ’λλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν στα δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχουμε σε αυτόν τον πλανήτη !

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.6Όπως εσύ καθαρίζεις το ψυγείο σου από τα τρόφιμα για να βάλεις καινούργια και πιο φρέσκα το ίδιο ακριβώς κάνουν, σε αυτό το μεγάλο εστιατόριο του γαλαξία που λέγεται ΓΗ.

Το αργίλιο ή αλουμίνιο (Aluminium): Στον Περιοδικό Πίνακα των Χημικών Στοιχείων έχει ατομικό αριθμό 13 και χημικό στοιχείο με το σύμβολο Al

Τα κράματα αλουμινίου με 2,5-6,3% κ.β. χαλκό ονομάζονται ντουραλουμίνια. Περιέχουν συνήθως ως πρόσθετα κραματικά στοιχεία μαγνήσιο και σπανιότερα, μαγγάνιο και πυρίτιο. Παρουσιάζουν εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στη σκλήρυνσή τους με δημιουργία κατακρημνισμάτων και χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αεροναυπηγική, λόγω του χαμηλού τους βάρους και της εξαιρετικής τους αντοχής. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται στην αεροναυπηγική και σε άλλες εφαρμογές όπου το χαμηλό βάρος και οι καλές μηχανικές ιδιότητες σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ζητούμενα κράματα αλουμινίου-λιθίου.

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.7’λλα κράματα αλουμινίου χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιομηχανία αθλητικών ειδών και τη ναυπηγική. Χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή των κουτιών για ποτά, του αλουμινόχαρτου και άλλων υλικών και εργαλείων της κουζίνας.

Το οξείδιο του αργιλίου, η αλουμίνα, βρίσκεται στη φύση με τη μορφή του ρουμπινιού, του ζαφειριού και του κορουνδίου. To κορούνδιο έχει σκληρότητα στην κλίμακα Mohs ίση με 9, πράγμα που το κάνει ένα από τα σκληρότερα υλικά στη φύση. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ως λειαντικό η συνθετική αλουμίνα. Τα οξείδια του αργιλίου χρησιμοποιούνται επίσης στην υαλουργία και την κατασκευή λέιζερ. Κρύσταλλοι ρουμπινιού χρησιμοποιούνται επίσης ως αισθητήρες πίεσης για υψηλές πιέσεις.

Γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάζονται επίσης συχνά από αλουμίνιο, καθώς έχει μικρότερο βάρος και κόστος από το χαλκό (αν και όχι τόσο καλή ηλεκτρική αγωγιμότητα).

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου. Οι στυπτηρίες, κρυσταλλικές ενώσεις (άλατα) του αργιλίου με το γενικό χημικό τύπο K2SO4·Al2(SO4)3·24H2O χρησιμοποιούνται ως στυπτικά καθώς και στη βαφική.

Το αλουμίνιο είναι τόσο επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα, ώστε προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπύρας εγχύουν αλουμίνιο στα ποτά που καταναλώνουμε. Οι κατσαρόλες που είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο αλλοιώνουν τις τροφές που τρώμε, όπως και το αλουμινόχαρτο στο οποίο τυλίγουμε το φαγητό. Το επεξεργασμένο τυρί, τα έτοιμα μίγματα για κέικ, τα εμβόλια, η βρεφική πούδρα, το κραγιόν, τα αποσμητικά, τα ρινικά σπρέι, τα αντιόξινα φάρμακα –όλα περιέχουν αλουμίνιο. Είναι επικίνδυνα και τοξικά για το ανθρώπινο σώμα ….. τότε γιατί δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις και ρυθμίσεις; Είναι πασιφανές και δεν τίθεται καν η ερώτηση.

Μόλις 200 χρόνια από την ανακάλυψή του, έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν αυτοκίνητα, αεροπλάνα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, κουφώματα, υδρορροές, αλλά και κονσέρβες και κουτάκια αναψυκτικών. Το χειρότερο είναι ότι το συναντάμε καμουφλαρισμένο σαν πρόσθετο μέσα σε γλυκά, ζαχαρωτά, γάλα σε σκόνη για βρέφη, baking powder και σε τυποποιημένα τυριά με τα ονόματα Ε173 (αλουμίνιο, χρωστική), Ε523 (θεικό αργιλοαμμώνιο, σταθεροποιητής), Ε541 (φωσφορικό αργιλονάτριο, διογκωτικό).

Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε υλικά συσκευασίας των τροφίμων και μαγειρικά σκεύη. Πολλά καλλυντικά περιέχουν άλατά του, όπως αντηλιακές κρέμες, αποσμητικά και είδη μακιγιάζ. Οι δημόσιες εταιρείες ύδρευσης το χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν το πόσιμο νερό που φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών και οι φαρμακευτικές εταιρείες το βάζουν μέσα σε φάρμακα (αντιόξινα για το στομάχι, στοματικά διαλύματα, φάρμακα για τη αρθρίτιδα κ.ά), αλλά και στα εμβόλιά τους, χωρίς να φοβούνται να το αναφέρουν στη λίστα των πρόσθετων ουσιών. Δηλαδή το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις, το αναπνέουμε.

Αρχικά το κόστος του στρατηγικού μετάλλου ήταν υψηλότερο από του χρυσού και του λευκόχρυσου, γι’ αυτό και οι πιο σημαντικοί καλεσμένοι του Ναπολέοντα στη Γαλλία έτρωγαν σε αλουμινένια πιάτα. Ένα περίπου αιώνα μετά την ανακάλυψη του αλουμινίου ξεκίνησε και η πρώτη επισταμένη έρευνα για τις επιπτώσεις του στην υγεία. Στην βρετανική επιστημονική έκδοση The Lancet το 1921, δημοσιεύθηκε η ιστορία ενός μεταλλουργού που ανέπτυξε εγκεφαλοπάθεια, εργαζόμενος σε χυτήριο αλουμινίου. Αργότερα αναφέρθηκαν πολλές ακόμα περιπτώσεις εγκεφαλοπάθειας σε εργαζόμενους στην βιομηχανία αλουμινίου, οι οποίοι δέχονταν το μέταλλο στο σώμα τους μέσω της αναπνευστικής οδού.

Πενήντα χρόνια αργότερα οι ανεξάρτητες μελέτες τριών ερευνητών (Kerr 1969, Alfrey 1972 και Short 1980) απέδειξαν πως όταν το νερό που χρησιμοποιούνταν στην αιμοκάθαρση των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια περιείχε πολύ αλουμίνιο (σαν μέσο καθαρισμού του νερού από ρύπους), τότε οι ασθενείς παρουσίαζαν διαταραχές λόγου, ισορροπίας και συμπεριφοράς (εγκεφαλοπάθεια) και υπέφεραν από πόνους στις αρθρώσεις, απασβέστωση των οστών και σκελετικές παραμορφώσεις, αναιμία και καρδιακά προβλήματα, καθώς το αλουμίνιο παρεμβαίνει στο πεπτικό σύστημα και δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου, του καλίου και του φθορίου.

Μετά τη δεκαετία του ’70 το αλουμίνιο αναγνωρίστηκε ως νευροτοξικό, ενώ κανείς ποτέ πριν δεν είχε υποψιαστεί την ιδιότητά του αυτή. Όπως αποδείχθηκε, όταν αρχίζει να γίνεται δηλητηριώδες (σε μεγάλες δόσεις), δημιουργεί ανωμαλίες στον ύπνο, νευρικότητα και συναισθηματική αστάθεια, απώλεια μνήμης, συχνούς πονοκεφάλους και αποδυνάμωση της νοημοσύνης. Επίσης, όπως παρατήρησαν το 2009 ερευνητές του νοσοκομείου Henri Mondor, έχει την τάση, υπό προϋποθέσεις, να συσσωρεύεται στους μυς, τους ιστούς και τέλος στον εγκέφαλο, όπου και παραμένει δημιουργώντας εκφυλιστικές και νευρομυικές ασθένειες. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το 2003 το Γαλλικό Ινστιτούτο για τη Φροντίδα της Υγείας, όταν ανέφερε ότι πολυάριθμες έρευνες αποδείκνυαν πως το αλουμίνιο μάλλον είναι τοξικό, επισημαίνοντας βέβαια ότι ο προσδιορισμός των επιπτώσεων του αλουμινίου στην υγεία είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Το αλουμίνιο δεν υπάρχει ως ελεύθερο μέταλλο, αλλά βρίσκεται στα ορυκτά και τα μεταλλεύματα. Στην φυσική του κατάσταση δεν θέτει καμία απειλή. Υπάρχει σε αφθονία στην φύση (είναι το πιο άφθονο μέταλλο της γης), και εξάγεται με πολύ χαμηλό κόστος για πολλές χρήσεις. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και είναι πολύ ελαφρύ. Για αυτούς τους λόγους, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρύτατα, και σε μέρη που κανείς μας δεν μπορεί να φαντασθεί… Το φοράμε, μαγειρεύουμε σε και με αυτό, βρίσκεται στις τροφές και στα ποτά μας. Οι ευρείες χρήσεις του αλουμινίου στα καταναλωτικά προϊόντα περιλαμβάνουν: θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.13

Αλουμίνιο στο νοικοκυριό:
Σκεύη Μαγειρικής
Αλουμινόχαρτο
Πιάτα και Μαχαιροπήρουνα
Αλουμινένια Κουτιά Φαγητών και Ποτών

Αλουμίνιο σε παρασκευάσματα Υγείας και Ομορφιάς
Aντιόξινα φάρμακα
Εμβόλια Αιμορροϊδικά
Φάρμακα Αντιδιαρροϊκά
Φάρμακα Ρινικά
Σπρέι
Βρεφική Σκόνη
Τεχνητές Οδοντοστοιχίες
Κραγιόν
Σκιές ματιών
Μάσκαρες
Αποσμητικά

Το αλουμίνιο προστίθεται στα κάτωθι:
Αλεύρι για ψήσιμο
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαγειρικό Αλάτι
Επεξεργασμένο Τυρί
Έτοιμο Μίγμα για Κέικ
Τσιγάρα και καπνούςB

Σε εμβόλια Πληθώρα εμβολίων (πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας, τετάνου) περιέχουν αλουμίνιο, η ποσότητα του οποίου είναι ιδιαίτερα δυσανάγνωστη στην ετικέτα τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες το προσθέτουν προκειμένου να αυξήσουν τη δόση των αντιγόνων και να ενισχύσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Γαλλίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως Virginie Belle, ένα βρέφος 2-16 μηνών προσλαμβάνει 2,46 mg αλουμινίου στους μυς του, σε αντίθεση με τα 1,25 mg που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως ανώτατο ποσό ανά δόση για τον ενήλικο.

Παράλληλα, η αμαρτωλή Αμερικάνικη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων συστήνει 0,85 mg ανά δόση, ενώ για τα βρέφη δεν υπάρχει καθορισμός. Η Virginie Belle, στο βιβλίο της «Όταν το αλουμίνιο μας δηλητηριάζει», αναφέρει ότι ασθένειες όπως η χρόνια κόπωση, ο διαβήτης, η επιληψία και το άσθμα, οφείλονται σε πολύ υψηλές δόσεις αλουμινίου. Αφήνει επίσης αιχμές ότι το Σύνδρομο του Κόλπου οφείλεται στις τεράστιες δόσεις των προληπτικών εμβολίων στα οποία υποβλήθηκαν οι 175.000 και πλέον στρατιώτες που νοσούν σήμερα.

Σε αποσμητικά Το 2006 η Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Τοξικολογίας (Journal of Applied Toxicology) έφερε στο φως όλες τις έρευνες που συσχετίζουν τον καρκίνο του μαστού με τα αποσμητικά που περιέχουν άλατα του αλουμινίου. Ο επίλογος ήταν ο ίδιος: χρειάζονται συμπληρωματικές μελέτες για την τελική διαπίστωση. Την ίδια χρονιά, η Γαλλική Ένωση Υγείας και Περιβάλλοντος (AFES) πληροφόρησε το κοινό ότι ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν το αποσμητικό μετά το ξύρισμα, γεγονός που υποστηρίζεται και από αμερικάνικη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2003 σε 437 γυναίκες. Σύμφωνα με την τελευταία, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα αποσμητικά και τα ανθιδρωτικά που περιέχουν αλουμίνιο και κυρίως, να μην τα χρησιμοποιούν αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης.

My beautiful pictureΜια νέα πάθηση γεννιέται… Και το όνομα αυτής Macrophagic Myofasciitis (MMF). Η νέα ασθένεια, που συνδέθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’90 με τα εμβόλια τα οποία περιέχουν αλουμίνιο, είναι μια φλεγμονώδης μυοπάθεια. Τα συμπτώματά της είναι μυϊκοί πόνοι στα μπράτσα και τις γάμπες, έντονη κούραση και προβλήματα στην άρθρωση του λόγου και τη μνήμη. Βιοψίες των μυών των ασθενών έδειξαν υψηλότατη συγκέντρωση αλουμινίου. Για ποιες ασθένειες είχαν εμβολιαστεί; Ηπατίτιδα Α, Β και τέτανο. Ποιο άλλο εμβόλιο για ενηλίκους περιέχει αλουμίνιο; Το εμβόλιο της γρίπης Α. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2003 η Γαλλική Υγειονομική Υπηρεσία Ασφαλείας των Προϊόντων Υγείας (AFSSAPS), τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μια δεκαετία μετά τον εμβολιασμό. Σημειωτέον ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν μετά από έντονη πίεση ερευνητών και ασθενών.

Αναπόφευκτοι Κίνδυνοι: Το αλουμίνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο σε μία τεράστια γκάμα προϊόντων, αλλά η όξινη βροχή και τα χημικά απόβλητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εισροή του μετάλλου στον οργανισμό μας. Η όξινη βροχή διασπά το αλουμίνιο που βρίσκεται στα χωμάτινα εδάφη, και στην συνέχεια αυτό συσσωρεύεται στις υδάτινες πηγές. Στην συνέχεια μολύνει το ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, και επίσης το εισπνέουμε μέσα από τον καπνό του τσιγάρου.

Επιδράσεις στο Σώμα: Από τη στιγμή που ο οργανισμός λάβει ποσότητες αλουμινίου, αυτό συσσωρεύεται σε διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του συκωτιού και του θυροειδή αδένα.To αλουμίνιο ανταγωνίζεται με το κάλσιο για την πρόσληψη, και μπορεί να συντελέσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών. Η κατανάλωση τροφών που έχουν μαγειρευθεί σε σκεύη από αλουμίνιο, προκαλει έντονους ερεθισμούς στα έντερα.

Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα του αλουμινίου: Η τοξικότητα του αλουμινίου μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό:-Έλκος στο στομάχι και στα έντερα-Γαστροεντερικές Ασθένειες-Νόσος του Πάρκινσον-Δερματικές παθήσεις-Υπερδραστηριότητα-Νοητική στέρηση στα μικρά παιδιά-Διαταραχές μάθησης στα παιδιά-Παθήσεις στο Συκώτι-Πονοκεφάλους-Έντονο κάψιμο στο στομάχι-Ναυτία-Δυσκοιλιότητα-Πόνους στον κολικό-Έλλειψη ενέργειας.

Εναλλακτικές λύσεις αντί του Αλουμινίου: Υπάρχουν, όμως, και εναλλακτικές λύσεις αντί της μαγειρικής με αλουμινένια σκεύη. Υπάρχουν επιλογές διαφορετικών μαγειρικών σκευών, όπως το γυαλί. Επίσης, υπάρχουν οργανικά πρόσθετα τα οποία μειώνουν τον αντίκτυπο της πρόσληψης των τοξικών ουσιών. Μία υγιεινή διατροφή η οποία αποτελείται από οργανικά τρόφιμα, τα οποία καλλιεργούνται σες περιοχές μη δηλητηριωδών εντομοκτόνων αποτελεί μία πολύ καλή λύση. Ακόμη, η καλλιέργεια τροφών για ιδιοκατανάλωση σε μέρη που έχουν σχετικά χαμηλές τοξικές ουσίες είναι μια καλή επιλογή.

Αλουμίνιο και Καρκίνος στο Στήθος: Πρόσφατες έρευνες από ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επιστημόνων διεθνώς έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού αποσμητικού μπορεί να συνδέεται με την δημιουργία καλοηθών όγκων στο στήθος, μία κατάσταση η οποία συνδέεται με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στήθους στο μέλλον.Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Εφηρμοσμένης Τοξικολογίας (JournalofAppliedToxicology) διερεύνησε τα αποσμητικά σώματος τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου.

Η πρόσθεση του αλουμινίου, το οποίο είναι ένα χημικό που εισέρχεται στο σώμα διαμέσου του ιστού του δέρματος λειτουργεί ως αναστολέας της ποσότητας ιδρώτα που εκκρίνει το σώμα. Όμως η λειτουργία της αναστολής του ιδρώτα και της ουδετεροποίησης της σωματικής οσμής δικαιολογείται με την καθημερινή πρόσληψη υψηλών επιπέδων αλουμινίου;

Παρομοίως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading έδειξει ότι οι καρκινικοί όγκοι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα μέρη του γυναικείου στήθους που είναι πλησιέστερα στο σημείο εφαρμογής των αποσμητικών. Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ότι οι κύστες που βρίσκονταν στην περιοχή κοντά στη μασχάλη είχαν 25 φορές περισσότερο αλουμίνιο από την κοινή ποσότητα που βρίσκεται στο αίμα.

Νόσος Αλτζχάιμερ: Μελέτες που διεξήχθησαν στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο, βρήκαν ότι ο εγκεφαλικός ιστό εμπεριείχει συχνά υψηλά επίπεδα τοξινών που αναπτύχθηκαν από την πρόσληψη αλουμινίου.

«Ούτε μία εταιρία καλλυντικών δεν προειδοποιεί τους καταναλωτές για την παρουσία καρκινογόνων στα προϊόντα της» SamuelEpstein

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.10Επισήμως, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο από τη λήψη αλουμινίου και καθόλου δεν μας ξαφνιάζει !!! Κατά τα άλλα τους ενδιαφέρει τόσο πολύ η υγεία του πρόβατου, που με περισσή φροντίδα και στοργή το προειδοποιούν: «Προσοχή το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία»

Όταν μάλιστα Το Κάπνισμα Προστατεύει από τον Καρκίνο των Πνευμόνων και σε σκοτώνουν αυτά που σου πουλάνε Ο κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει.

Όταν τους άξιους προγόνους σου τους θυμάσαι κατα πως σε βολεύει και αγνοείς εθελοτυφλώντας τα σημαντικά Πλουτάρχου, Περί Σαρκοφαγίας

Όταν με απόλυτη ηλιθιότητα και εγκληματική άγνοια, δεν υπολογίζεις βασικούς φυσικούς κανόνες επιβίωσης Ελληνική Γενετική Λίμνη και Καλαμάκια του Φραπέ !

θάνατος μ τν μορφ το λουμινίου.11Ετοιμάσου για έναν νέο εφιαλτικό κόσμο όπως τον βλέπεις στις ταινίες «Αγώνες Πείνας» Ένας Τρομακτικός Καινούριος Κόσμος αυτοί μπορούν να πουν με άνεση «εμείς σας τα λέγαμε» όπως επίσης ό,τι Για την διατροφή της γκρίζας φυλής φτιάχνουν τα γενετικά τροποποιημένα Μιας και ο άνθρωπος όπως τον γνωρίζουμε δεν είναι παρά ένα εκφυλισμένο υβρίδιο που μπορεί κατά βούληση να αλλάξει, επί το καλύτερο ή όχι, το αποφασίζουν οι επικυρίαρχοι, τους αρκεί το πρόβατο να ασχολείται με ανοησίες όπως η πολιτική, οι εκκλησίες του, οι ομάδες του, η μουσική, το ποδόσφαιρο, η δουλίτσα του μαζί με το ασήμαντο εγώ του και όλες αυτές οι αηδίες που του έχουνε δώσει για να τον κρατάνε απασχολημένο.

Ναι είναι ένα παιχνίδι δύναμης, επιμονής και αντοχής με τους παίχτες να έχουν ήδη πάρει θέση !
… και το τραπέζι να έχει ήδη στρωθεί !

ΚΟΡΥΦΗ

Πότε χαλάνε πραγματικά τα τρόφιμα;

Η ημερομηνία λήξης είναι απαραίτητη στα τρόφιμα (και όχι μόνο). Συχνά, όμως, μας αναγκάζει να πετάμε μεγάλες ποσότητες από τροφές που θα μπορούσαν να καταναλωθούν για μερικές ακόμα ημέρες. Ζητήσαμε από τις τεχνολόγους τροφίμων κ. Ιωάννα Γρηγοράκη και κ. Αργυρώ Παΐσσιου να μας εξηγήσουν πότε πραγματικά πρέπει να πετάγεται ένα τρόφιμο, ειδικά όταν δεν είναι συσκευασμένο, άρα δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η κ. Παΐσιου, η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος είναι ένα σύνθετο θέμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τρεις από τους βασικότερους είναι η φύση του προϊόντος (π.χ. ψάρι, δημητριακά), τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος που θα αποθηκευτεί αυτό (θερμοκρασία περιβάλλοντος, ψυγείο, κατάψυξη) και οι ιδιότητες της συσκευασίας (υπάρχουν συσκευασίες κατάλληλες για να προστατεύουν ένα τρόφιμο από τυχόν αλλοιώσεις και συσκευασίες που γίνονται αυτές πηγή αλλοίωσης του προϊόντος). Οι ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα προκύπτει λαμβάνοντας υπ’όψιν τους παραπάνω παράγοντες, μετά από μία σειρά πειραμάτων και σε διάφορες συνθήκες και μέσω μαθηματικών μοντέλων.

Είναι, όμως απόλυτα αυστηρή η ημερομηνία αυτή; Και τι γίνεται με τα τρόφιμα που αγοράζουμε «χύμα» και δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης επάνω στη συσκευασία; Δείτε τι λένε οι ειδικοί για κάποια από τα πιο κοινά τρόφιμα.

Μήλα

Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν έως 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Ωστόσο, πρέπει να είναι σε ένα καλάθι μόνα τους, γιατί μαζί με άλλα φρούτα ή λαχανικά θα χαλάσουν πιο γρήγορα.

Παγωτό

Ανάλογα με το αν το παγωτό έχει γάλα ή όχι, συνήθως διατηρείτε από 2 έως 4 μήνες στην κατάψυξη.

Δημητριακά

Ισχύει η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, είτε ανοιχτούν είτε όχι. Ωστόσο, αν πρόκειται για δημητριακά που έχετε αγοράσει «χύμα» συνήθως διατηρούνται 2 με 3 μήνες αν η συσκευασία που έχουν τοποθετεί ανοιχτή και 6 με 12 μήνες αν παραμείνει κλειστή.

Αλλαντικά

Το κατά πόσο ένα αλλαντικό έχει χαλάσει το καταλαβαίνουμε συνήθως από το μυρωδιά του και από το αν έχει πιάσει γλίτσα. Κατά κανόνα, πάντως, τα αλλαντικά που δεν είναι συσκευασμένα διατηρούνται 3 με 5 ημέρες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.

Αυγά

Τα αυγά είναι από τα «επικίνδυνα» τρόφιμα αν καταναλωθούν πολύ μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν. Αν, πάντως, πάρετε αυγά χύμα, αυτά συνήθως διατηρούνται 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.

Γιαούρτι

Αν αγοράσετε γιαούρτι χύμα, αυτό θα διατηρηθεί περίπου 1 με 2 εβδομάδες στο ψυγείο και 1 με 2 μήνες στην κατάψυξη.

Τρόφιμα σε κονσέρβα

Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους, πάντως κατά κανόνα διατηρούνται για έναν χρόνο είτε στο ντουλάπι είτε στο ψυγείο –εννοείται με τη συσκευασία κλειστή.

Τυρί

Το κίτρινο τυρί που αγοράζουμε χύμα ή σε φέτες από το σούπερ μάρκετ τρώγεται συνήθως μέχρι να σκληρύνει, ενώ η φέτα τρώγεται μέχρι να πιάσει απ΄έξω «κιτρινίλα». Θα το καταλάβετε, πάντως, και από τη μυρωδιά του.

Γάλα

Στο γάλα πρέπει να τηρείται η ημερομηνία λήξης, ωστόσο τα περισσότερα γάλατα μπορείτε να τα πιείτε και την επομένη.

Μέλι

Αν το μέλι διατηρείται σε καλά κλειστά δοχεία και μακριά από τον ήλιο (γιατί ο ήλιος καταστρέφει πολλά, από τα ένζυμά του), το μέλι μπορεί να παραμείνει «φρέσκο» για χρόνια.

Διαβάζοντας ετικέτες

Όταν αγοράζουμε τρόφιμα με ημερομηνία λήξης είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τι λένε οι ετικέτες τους αναφορικά με την διάρκεια ζωής τους. Δηλαδή, εκφράσεις όπως «ανάλωση μέχρι» (use by) συναντώνται σε τρόφιμα ευαλλοίωτα, από μικροβιολογικής άποψης, στα οποία συνήθως αναγράφεται ημερομηνία λήξης και περιγραφή των συνθηκών διατήρησης που πρέπει να τηρηθούν.

Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας αναγράφεται είτε ως «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (best before ή best if used by), εφόσον περιλαμβάνει ημερομηνία, είτε ως ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος (best before end), αναγράφοντας συνήθως μήνα και έτος. Ωστόσο για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μικρότερη από 3 μήνες αρκεί η αναγραφή της ημέρας και του μήνα, με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από 3 μήνες αλλά όχι μεγαλύτερη από 18 μήνες αρκεί η αναγραφή του μήνα και του έτους και τέλος για τρόφιμα με διατηρησιμότητα μεγαλύτερη από δεκαοκτώ μήνες αρκεί η αναγραφή του έτους.

ΚΟΡΥΦΗ

Αποξήρανση φρούτων

Αποξήρανση φρούτων

 

Αποξήρανση φρούτωνΑποξήρανση φρούτων

Αποξήρανση φρούτων

Αποξήρανση φρούτων

1 κιλο γαλα σε σκονη, βγαζει 10 λιτρα γαλα (100 γραμμαρια με 900 ml νερου).
Με το γαλα αυτο να το πιει ενας ενηληκος δεν του κανει σχεδον τιποτα, αλλα αν το αφησουμε να ξυνισει, με 1,5 κιλα αλευρι περιπου φτιαχνουμε τραχανα.
Το ρυζι και μελι δεν εχουν ημερομηνια ληξης.
Εαν θελετε να αποθηκευσετε ελαιολαδο, ειναι προτειμοτερο αν βρειτε σε συσκευασια ασκου διοτι δεν περιεχει αερα και κατα την εξαγωγη του δεν επιτρεπει στον αερα να περασει μεσα, αλλα συρικνωνεται.
Το αποθηκευουμε σε οσο το δυνατον χαμηλοτερη θερμοκρασια (15 και κατω).
Αν για καποιο λογο χαλασει το λαδι (ανευασει οξυτητα και δεν τρογεται) δεν το πεταμε. το κανουμε σαπουνι με καυστικη ποτασα (θερμη παρασκευη) η με καυστικη σοδα (κρυα παρασκευη).

Οταν παρετε απο τον κηπο σας πρασινη σαλατα για να φατε, μην την ξεριζωσετε αλλα κοψτε την ενα-δυο εκατοστα πανω απο το χωμα.
Σε λιγο καιρο θα δειτε να ξαναβγαζει φυλλα και να υψωνει ενα κλωναρι . Αυτο το κλωναρι θα ανθισει και θα σας γεμισει σπορια.
Κοψτε το κλωναρι πριν πεσουν τα σπορια και αφηστε το να ξεραθει για να παρετε τους σπορους.

Σε ένα μοναστήρι μου είπαν πως για να διατηρηθεί το αλεύρι για χρόνια, πρέπει να τοποθετηθεί σε τενεκέ από φέτα ως εξής: Μια στρώση αλεύρι, μια στρώση χοντρό αλάτι εναλλάξ, προσέχοντας κάθε φορά να πιέζουμε με τα χέρια μας προς τα κάτω τις στρώσεις, να μην αφήνουμε κενά, να συμπυκνώνουμε όσο μπορούμε το προιον.

Για να ξαναγυρίσουμε στην αποθήκευση τροφίμων.
Το αλεύρι όπως το έκανε η γιαγιά μου, για να μην πιάσει μαμούνια. Σε τενεκέ ή μεταλλικό σκεύος, στον πάτο βάζουμε φύλλα συκιάς πράσινα. Συνεχίζουμε με το αλεύρι και από πάνω φύλλα βασιλικού. Τον τενεκέ το περνάμε με κερί. Είναι πλήρης συσκευασμένο για 10 χρόνια.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

 

 

.ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ  

free counters..free counters...

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

..... .