πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

 

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΥΓΕΙΑ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

 

Α

Τι Είναι Οι Πρώτες Βοήθειες;

Πρώτες βοήθειες είναι το σύνολο των θεραπευτικών αρχών, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται με επιδεξιότητα, σε περιπτώσεις κακώσεως ή ξαφνικής ασθένειας, με την χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εκείνη την στιγμή, υλικών.

Σκοπός τού να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, είναι:

α) η διατήρηση του πάσχοντα στην ζωή,

β) η μη χειροτέρευση της καταστάσεώς του και

γ) η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωσή του.

Δεν πρέπει βέβαια ποτέ να ξεχνάμε ότι στην ουσία και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για σοβαρό  περιστατικό, ο ρόλος εκείνου που παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες, είναι να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση τον πάσχοντα, μέχρι να τον αναλάβει κάποιος γιατρός ή μέχρι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τον λόγο αυτό, σημαντικότερη θέση μέσα στην παροχή τού συνόλου των Πρώτων Βοηθειών, κατέχει η πάρα πολύ ΓΡΗΓΟΡΗ κλήση του ασθενοφόρου ή εν πάσει περιπτώσει, η γρήγορη και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη μεταφορά του τραυματία σε νοσοκομειακή μονάδα. 

Κ

Αδυναμία Εφαρμογής Αναπνοής Στόμα Με Στόμα

Πρώτες βοήθειες για καλοκαίρι-διακοπές

Πρώτες βοήθειες σε κατοικίδια

Αιμορραγία Από Την Μύτη

Μυϊκή Κράμπα

Αιμορραγίες

Κατάγματα

Εσωτερική Αιμορραγία

Καταπληξία/Σοκ

Απίθανα συμπτώματα

Κολικός

Αυτοσχέδια Φορεία

Κρυοπληξία

Αρχές Στον Τόπο Του Αυτυχήματος

Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη Βρεφών

Η πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι - στα σχολεία

Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη Παιδιών  Ανάνηψη Ενηλίκων

Πρόληψη ατυχημάτων στα μικρά παιδιά

Πως να προστατευτείτε σε περίπτωση κεραυνού

Ατυχήματα από medlook

Γ Δ

Κατάποση-Πνιγμός

Γαστρικός Κολικός

Λ Μ Ν Ξ

Δήγματα Εντόμων

Λιποθυμία

Δαγκώματα Ζώων

Πώς να γλιτώσετε ένα ναυάγιο!

Δαγκώματα Φιδιών

Μονοξείδιο Του Άνθρακος

Τροφική Δηλητηρίαση

Ναυτία

Δηλητηρίαση Με-Ιώδιο Απορρυπαντικά-Λευκαντικά

Ο Π

Η ομοιοπαθητική διχάζει ακόμη

Ε

Πνιγμός

Αντιμετώπιση καψίματος

Πυρετός

Έγκαυμα Από Ηλεκτρικό Ρεύμα

Οδηγός Α' Βοηθειών

Γενική Αντιμετώπιση Μεγάλων Εγκαυμάτων

Καιρός «να πάρουν πόδι» από τα πόδια σας

Γενική Αντιμετώπιση Μικρών Εγκαυμάτων

Ρ-Ω

Ξένο σώμα... στο σώμα σας;

Έγκαυμα Από Πάγο

Πώς Θα Πάρετε

Τον Σφυγμό

Εθελοντές διασώστες

Επιθέματα Και Επίδεσμοι

Οι πρώτες βοήθειες χρήζουν της... βοηθείας

Παιδικοί Σπασμοί

Χημικά Εγκαύματα Του Ματιού

Εμβόλι@

Λίγες απλές γνώσεις και μια στοιχειώδης ψυχραιμία μπορούν να κάνουν τη διαφορά

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για προστασία και ασφάλεια  

Μηχανισμοί Προκλήσεως Σοκ

Έμφραγμα

Καλοκαιρινός οδηγός πρώτων βοηθειών

Ενδομυϊκές Ενέσεις

Φύση &  «πρώτες βοήθειες»

Σκωληκοειδίτιδα

Επιληψία

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ In Cardiology Web Site

Κατάσταση Συνειδήσεως

Ζ Η Θ Ι

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Τσιμπήματα Εντόμων

Παγκόσμια ημέρα του Ερυθρού Σταυρού 

Τραυματισμοί από medlook

Ηλεκτροπληξία

Βασικές Πρώτες βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό 60 video  

Φάρμακα-Φαρμακείο

Ηλιακό έγκαυμα

Πώς θα μπορέσετε να επιζήσετε σε μια μεγάλη καταστροφήΔιαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=320541&dt=17/03/2010#ixzz0iQ4XqSCT
 

Πώς θα μπορέσετε να επιζήσετε σε μια μεγάλη καταστροφή

Ψύξη; Ποτέ ξανά!

Θερμοπληξία

34 τρόποι χρήσης του οξυζενέ

Φαγούρα

4 τροφές για πρώτες βοήθειες

Μετατραυματικό στρες

   

Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών 

τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016..

...

Παγκόσμια Ημέρα  Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου  

10 λόγοι για τους οποίους αξίζει να μάθετε πρώτες βοήθειες

Άραγε πόσοι από εμάς θα σταματούσαμε να παράσχουμε πρώτες βοήθειες βλέποντας κάποιον να πέφτει στη μέση του δρόμου; Μήπως πρέπει τελικά να εκπαιδευτούμε στις πρώτες βοήθειες;

Λίγο ο φόβος λίγο η άγνοια πολλοί συνάνθρωποί μας αποφεύγουν ακόμη και να πλησιάζουν όταν βλέπουν ένα ατύχημα ή κάποιον να σωριάζεται στο έδαφος. Για την… αδιαφορία αυτή πολλοί υποστηρίζουν πως δε μπορούν να δώσουν το «φιλί της ζωής» ή ότι δε γνωρίζουν τι να κάνουν.

Διαβάστε όμως 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να εκπαιδευτούμε για να μπορούμε να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους μας, διότι μπορεί να συμβεί και σε μας…

Είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας να αποφεύγουμε καταστάσεις στις οποίες θα υπήρχε η πιθανότητα να παρέχουμε κάποιου είδους βοήθεια σε ένα άλλο άτομο που δεν το γνωρίζουμε. Για παράδειγμα γινόμαστε μάρτυρες ενός τροχαίου ατυχήματος και εντούτοις αντί του φρένου, ενστικτωδώς πατάμε γκάζι ή βλέπουμε έναν άνθρωπο να σωριάζεται μπροστά μας και αυτομάτως αλλάζουμε πεζοδρόμιο και ούτω καθεξής.

Ομάδες ερευνητών έχουν μελετήσει κατά καιρούς τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά, η οποία αποδίδεται με τον όρο «Bystander effect» (αντίδραση του παριστάμενου).

Το άγχος (στρες) που προκαλεί μια επείγουσα κατάσταση από μόνη της, ο φόβος της ελλιπούς απόδοσης, η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας, οι ευθύνες που θεωρούμε πως συνοδεύουν την κατάσταση αυτή καθώς και ο εύλογος φόβος για πιθανή μόλυνση είναι μερικές από τις αιτίες που μας οδηγούν στην «ακραία» αυτή συμπεριφορά.

Γινόμαστε σταδιακά αδιάφοροι; Απάνθρωποι; Η τελικά υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό; Η απάντηση μάλλον είναι πως ναι. Η λύση στο πρόβλημα έρχεται μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση πάνω στις πρώτες βοήθειες. Η επαφή με τη φύση του προβλήματος , τα συμπτώματα που αυτό προκαλεί και τον τρόπο που εμείς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια πρωτίστως για τον εαυτό μας και εν συνεχεία για τον ασθενή, είναι αυτή που θα μας απομυθοποιήσει αυτές τις καταστάσεις.

Η ελλιπής γνώση, η απουσία ενημέρωσης και ενδιαφέροντος έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μύθων και ψευδών πληροφοριών που με τη σειρά τους αποτρέπουν και άλλους από την ενασχόληση τους με το συγκεκριμένο θέμα.

Στα στενά πλαίσια ενός κειμένου θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες από τις λανθασμένα παγιωμένες αντιλήψεις δίνοντας τις σωστές απαντήσεις σε ορισμένες εύλογες απορίες.

1.Εγώ δεν είμαι γιατρός ούτε διασώστης. Δε μπορώ να βοηθήσω!

Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε έναν ασθενή με σκοπό τη διατήρηση του στη ζωή και την πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασης έως ότου φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει (πρώτος βοηθός) σπανιότατα είναι επαγγελματίας υγείας. Ως εκ τούτου τα πράγματα που του ζητούνται να κάνει απέχουν παρασάγγας από την τελική φροντίδα που θα λάβει το άτομο στο νοσοκομείο.
Τα σεμινάρια Ά Βοηθειών δεν απευθύνονται λοιπόν σε γιατρούς αλλά σε απλούς πολίτες.

2.Εγώ κάλεσα το 166. Δε χρειάζεται να κάνω κάτι  περισσότερο γιατί μπορεί να κάνω ζημιά

Στα σεμινάρια Ά βοηθειών ο συμμετέχων μαθαίνει τον ασφαλή τρόπο προσέγγισης του επείγοντος περιστατικού. Επίσης υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπως πχ μια ανακοπή που η κλήση στο 166 από μόνη της (χωρίς Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ισοδυναμεί με την καταδίκη του θύματος της ανακοπής. Δέκα μόλις λεπτά που δεν κάνουμε κάτι σε ένα άτομο με ανακοπή αρκούν για να ελαχιστοποιηθούν (αν όχι μηδενιστούν) οι πιθανότητες επιβίωσης του.

3.Δεν είναι δουλειά μου να βοηθάω τους άλλους. Δεν είμαι σούπερ-ήρωας

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως το 95% των ανακοπών συμβαίνει εξωνοσοκομειακά δηλαδή στο οικογενειακό, εργασιακό ή φιλικό περιβάλλον μας. Άρα μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε κυρίως για τους «δικούς μας» ανθρώπους (συγγενείς, φίλους , συνεργάτες) και όχι γιατί μετά από ένα σεμινάριο Ά Βοηθειών κάποιος μας έχρισε προστάτη της ανθρωπότητας. Αυτό από μόνο του αρκεί για να ξεπεράσουμε τέτοιους ενδοιασμούς.

4.Σε εμένα θα τύχει; Χτύπα ξύλο!

Και όμως! Για παράδειγμα η καρδιοαναπνευστική ανακοπή μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες , ακόμη και σε άτομα με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό. Ο αριθμός των ατόμων που παθαίνουν ανακοπή το χρόνο, στην Ευρώπη μόνο, υπολογίζεται σε περίπου 700.000! Οπότε το που θα συμβεί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά κάπου θα συμβεί. Και τότε αντί να χτυπάμε ξύλο, χτυπάμε το κεφάλι μας γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε.

5.Μα αν βοηθήσω και το άτομο πεθάνει μπορεί να βρω το μπελά μου

Υπάρχει πρόβλεψη στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε το άτομο που παράσχει πχ καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στα πλαίσια καλής θέλησης, να μη θεωρείται ένοχο ανεξαρτήτως της έκβασης (δηλαδή ακόμα και αν τελικώς καταλήξει το θύμα).

6.Δε γινόταν με τίποτα να σωθεί!

Ναι εν μέρει αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Υπάρχουν τόσο βαριές καταστάσεις που το άτομο που τις βιώνει δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει ούτως ή άλλως. Όμως τις περισσότερες φορές που ο πρώτος άνθρωπος που έρχεται σε επαφή αρκείται μόνο στην κλήση για ασθενοφόρο σε μια υπερεπείγουσα κατάσταση, αυτό που θα συμβεί είναι να καταλήξει ο ασθενής πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Και ναι τότε δε γίνεται τίποτα για να σωθεί. Τι θα γινόταν όμως αν του είχαν παρασχεθεί σωστά οι πρώτες βοήθειες;

Στην Ελλάδα μόλις το 8% περίπου επιβιώνει μετά από μια καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Το ποσοστό αυτό της επιβίωσης θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιο αν όλα γίνονταν σωστά από το πρώτο άτομο που έρχεται σε επαφή με το θύμα ανακοπής.

7.Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ!

Είναι πραγματικά λυπηρό να χρησιμοποιεί κάποιος μια τόσο φτηνή δικαιολογία. Δε μπορεί δηλαδή να διαθέσει 3 με 5 ώρες ανά 2-3 χρόνια από το πρόγραμμα του για κάτι τόσο σημαντικό. Είναι αμφίβολο αν το άτομο αυτό δεν έχει παρακολουθήσει στο διάστημα αυτό έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή δεν έχει πάει για καφέ με τους φίλους του.

8.Στην εποχή του internet ζούμε. Θα αναζητήσω από εκεί τις γνώσεις

Το κακό είναι πως πολλές φορές οι ανακρίβειες και οι προσωπικές απόψεις του καθενός δε φιλτράρονται και έτσι με το πάτημα λίγων πλήκτρων δε σημαίνει πως θα ανατρέξουμε μόνο στα επιστημονικά δεδομένα. Επίσης το σημαντικότερο στα σεμινάρια των Ά βοηθειών είναι η πρακτική εξάσκηση πάνω σε ανθρώπινα ομοιώματα, κάτι που σου δίνει μια γεύση του τι θα συναντήσεις. Αυτό δεν αποκτάται από τον υπολογιστή.

9.Κάποιος άλλος θα ξέρει τι να κάνουμε αν συμβεί κάτι τέτοιο

Και αν δεν υπάρχει άλλος; Και αν ο άλλος που υπάρχει σκεφτόταν με τον ίδιο με εσένα τρόπο; Τα συναισθήματα ενός μη εκπαιδευμένου ανθρώπου που βιώνει μια κατάσταση εμφράγματος ή αναπνευστικής απόφραξης ή ανακοπής αγαπημένου του προσώπου, χαρακτηρίζονται από πανικό, άρνηση-σοκ, προσμονή για βοήθεια και απελπισία όταν αυτή αργεί να φτάσει.

10.Η οικογένεια μου είναι καλυμμένη. ΄Εχω παρακολουθήσει εγώ σεμινάρια Ά Βοηθειών

Ναι αλλά εάν εσύ λείπεις; Αν δε βρίσκεσαι εκεί όταν συμβεί το κακό; Και εάν αυτό συμβεί σε εσένα; Δεν αρκεί να γνωρίζουμε λοιπόν μόνο εμείς Ά βοήθειες. Πρέπει να παρακινούμε φίλους, γνωστούς και συγγενείς να αφιερώσουν λίγες ώρες από τη ζωή τους για να εκπαιδευτούν και εκείνοι.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Πρώτες Βοήθειες Απόφραξη Αναπνευστικής Οδού  http://youtu.be/VgrPaffz4Ag

Πρώτες Βοήθειες Αντιμετώπιση Εγκαύματος  http://youtu.be/Z16sztwMUss

Πρώτες Βοήθειες Αντιμετώπιση Αιμορραγίας      http://youtu.be/_Z5HRWal4_I

Κρίση Επιληψίας    http://youtu.be/Tu-PpaMWlVE

ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ     http://youtu.be/wvCCG5CMv8Q

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών - Απ' τη θεωρία στην πράξη   http://youtu.be/i-AYd4RDFYg

Πρώτες Βοήθειες Ναυαγοσώστη      http://youtu.be/U3gmo7RZsR4

ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟ  http://youtu.be/Io8L9iMDk6o

ΚΟΡΥΦΗ

Βασικές Αρχές Στον Τόπο Του Ατυχήματος

Να αποφεύγονται οι άσκοπες κινήσεις και μετακινήσεις του τραυματία.

Σκέπασμα του τραυματία με μία κουβέρτα και αποφυγή εντριβών και μαλάξεων, ιδίως στα μέρη στα οποία πονά.                                                     

Αποκατάσταση της αναπνοής.

Σταμάτημα της αιμορραγίας με πίεση (επίδεση).

Αφαίρεση των ρούχων.

Τοποθέτηση του τραυματία υπτίως, με το κεφάλι στα πλάγια, για να αποφεύγεται η εισρόφηση από τυχόν εμετό.

Δεν χορηγούμε υγρά στο στόμα.

Να καλέσουμε Ασθενοφόρο, το συντομότερο.

Να μην διπλώνουμε τον ασθενή, ώστε να χωρέσει στο αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουμε εμείς.

Η μετακίνηση του ασθενούς (εάν χρειάζεται) να γίνεται με κουβέρτα, αφού βέβαια τον τοποθετήσουμε με ήπιες κινήσεις (π.χ. δια κυλίσεως).

Πρόληψη ατυχημάτων στα μικρά παιδιά

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη Ενηλίκων

Εάν ο πάσχων δεν αναπνέει και η καρδιά του έχει σταματήσει να λειτουργεί, είναι επείγον να γίνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες σαν σκοπό έχουν να επαναφέρουν την αναπνοή και την κυκλοφορία ώστε να διατηρηθεί η παροχή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν, φροντίζουμε πρώτα για την αναπνοή και ύστερα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Έλεγχος αναπνοής: Εάν έχουμε ένα καθρεφτάκι, το βάζουμε μπροστά στο στόμα του, παρατηρώντας εάν θολώνει, πράγμα που είναι σημάδι ότι ο άρρωστος έχει αναπνοή. Εάν δεν έχουμε καθρεφτάκι, τότε βάζουμε το αυτί μας κοντά στο στόμα του αρρώστου οπότε ακούμε εάν αναπνέει ή όχι, ενώ μπορούμε συγχρόνως να παρατηρούμε τον θώρακα και την κοιλιά του για να διαπιστώσουμε κατά πόσον υπάρχουν ή όχι, αναπνευστικές κινήσεις. Όταν έχει σταματήσει η αναπνοή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πάσχων θα έχει απώλεια των αισθήσεων.

Συγχρόνως θα πρέπει να βεβαιωθούμε για το εάν η καρδιά λειτουργεί ή όχι. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι η ψηλάφηση του σφυγμού στην καρωτίδα. Εάν υπάρχουν σφυγμοί, τότε η καρδιά λειτουργεί.

Η αναπνοή θα ρυμισθεί με την τεχνική «στόμα με στόμα» (φιλί της ζωής), ενώ η καρδιακή λειτουργία με «εξωτερικές μαλάξεις». Πρέπει όμως να έχουμε υπ' όψιν μας ότι εάν ο πάσχων παρουσιάζει εξασθενημένη αναπνοή, τότε πρέπει να του την ενισχύσουμε. Εάν όμως παρουσιάζει εξασθενημένη καρδιακή λειτουργία, δηλαδή εάν η καρδιά κτυπά έστω και αδυνάμως, τότε δεν πρέπει ποτέ να επιχειρούμε εξωτερική συμπίεση του θώρακα.

Οι προσπάθειες ανανήψεως πρέπει να συνεχίζονται όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ανεπανόρθωτης βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (μεγάλη μυδρίαση, χαλαρή μυϊκή παράλυση, απουσία αυτόματης αναπνοής). Έχει υπολογισθεί ότι η ανάνηψη είναι απίθανη, εάν η προσπάθεια δεν δώσει αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα 30 λεπτών. Αυτό πάντως μας υπαγορεύει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε την προσπάθεια πριν να περάσουν τα 30 λεπτά.

Η τεχνητή αναπνοή (στόμα με στόμα), γίνεται με τις παρακάτω κατά σειρά ενέργειες:

Έλξη του κεφαλιού προς τα πίσω για να ελευθερωθούν οι αεροφόρες οδοί από την ρίζα της γλώσσας που πιθανόν να τις αποφράσσει.

Αφαίρεση κάθε αντικειμένου που σφίγγει τον λαιμό του πάσχοντα (π.χ. στενό κολάρο) καθώς και καθαρισμός από εκκρίσεις, αίματα, ξένα αντικείμενα (οδοντοστοιχίες, σπασμένα δόντια κ.λπ.).

Πάρτε βαθειά αναπνοή και εφαρμόστε τα χείλη σας γύρω από τα χείλη του πάσχοντα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να έχουν κλεισθεί τα ρουθούνια του για να μην διαφεύγει απ' εκεί ο αέρας που θα του δώσετε.

Εκπνεύστε δυνατά μέσα στο στόμα τού πάσχοντα παρατηρώντας με την άκρη του ματιού σας εάν ανεβαίνει ο θώρακάς του σε κάθε σας εκπνοή, γιατί εάν αυτό δεν γίνεται είναι πιθανό να υπάρχει απόφραξη των αεροφόρων οδών, από κάποιο αντικείμενο.

Εάν η καρδιά κτυπά, πράγμα που ελέγχεται με τον καρωτιδικό σφυγμό, τότε συνεχίστε τις εμφυσήσεις με ρυθμό 16-18 ανά λεπτό. Εάν όμως η καρδιά δεν κτυπά, θα πρέπει αμέσως να αρχίσει εξωτερική συμπίεση του θώρακα.

Η μέθοδος για εξωτερική συμπίεση του θώρακα, είναι η εξής:

Ξαπλώστε τον πάσχοντα ανάσκελα σε σκληρή επιφάνεια.

Δώστε ένα ισχυρό κτύπημα στο προκάρδιο. Στο κτύπημα αυτό δεν πρέπει να φερθείτε «ευγενικά». Ακόμη και εάν σπάσει το στέρνο ή κάποια πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτήν την στιγμή, αυτό που προέχει, είναι η διάσωση μίας ζωής και όχι το εάν θα σπάσουν κάποιες πλευρές. Το κτύπημα δεν συνιστάται ανεπιφύλακτα στα παιδιά.

Εάν το κτύπημα δεν αποδώσει, τότε:

Τοποθετήστε τα χέρια στο κέντρο τού στήθους, εφαρμόζοντας την δεύτερη παλάμη πάνω στην πρώτη. Πιέστε τον θώρακα με την βοήθεια του βάρους του σώματός σας που θα πρέπει να πέφτει πάνω στα τεντωμένα άνω άκρα σας. Κάντε 15 συμπιέσεις (καρδιακές μαλάξεις) με γρήγορο ρυθμό και σε τρόπο ώστε το στέρνο να υποχωρεί 3-5 εκατοστά.

Μετά τις 15 καρδιακές μαλάξεις, δώστε 2 εμφυσήσεις. Ελέγχετε εάν η καρδιά άρχισε να δουλεύει, ανά 2 περίπου λεπτά.

Αμέσως μόλις η καρδιά ξαναρχίσει να λειτουργεί, πρέπει να διακοπούν οι συμπιέσεις, αλλά να συνεχισθούν οι αναπνοές στόμα με στόμα, μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή του πάσχοντα. Εάν υπάρχουν 2 άτομα να συνεργαστούν, τότε το ένα κάνει συμπιέσεις και ανά 5 συμπιέσεις, το άλλο δίνει 1 εμφύσηση.

 

Χάσιμο πολύτιμου χρόνου το «φιλί της ζωής»

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη Παιδιών

Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη παιδιών, ενώ κατά βάση έχει ίδια τεχνική με αυτήν των ενηλίκων, έχει και ορισμένες διαφορές, όπως: γίνεται λίγο πιο γρήγορα και με μικρότερη πίεση.

Εφαρμόζετε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα και μύτη του παιδιού, αλλά ο ρυθμός εμφυσήσεων είναι 20 ανά λεπτό. Μετά τις πρώτες 4 εμφυσήσεις ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία.

Εφαρμόζετε πίεση στον θώρακα με το ένα χέρι (ελαφρότερη απ' ότι στους ενήλικες), με ρυθμό 100 ανά λεπτό μέχρι υποχωρήσεως του στέρνου κατά 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση. Κάθε 15 συμπιέσεις δίνουμε 2 αναπνοές.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη Βρεφών

Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη βρεφών, ενώ κατά βάση έχει ίδια τεχνική με αυτήν των ενηλίκων, έχει και ορισμένες διαφορές, όπως: γίνεται λίγο πιο γρήγορα και με μικρότερη πίεση.

Εφαρμόζετε αναπνοές στόμα με στόμα και μύτη του βρέφους, δίνοντας ελαφρές εμφυσήσεις 20 ανά λεπτό. Μετά τις πρώτες 3 εμφυσήσεις ελέγχετε την καρδιακή λειτουργία.

Συμπιέζετε τον θώρακα με δύο δάκτυλα κρατώντας ένα ρυθμό 100 συμπιέσεων ανά λεπτό. Φροντίστε ώστε σε κάθε συμπίεση, το στέρνο να υποχωρεί κατά 1,5-2,5 εκατοστά.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Αδυναμία Εφαρμογής Αναπνοής Στόμα Με Στόμα

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες η αναπνοή στόμα με στόμα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Αυτές είναι:

Συχνοί εμετοί του πάσχοντα.

Λήψη δηλητηρίου από τον πάσχοντα. 

Βαρειά κάκωση του προσώπου

Παγίδευση του πάσχοντα με το πρόσωπο προς το έδαφος (π.χ. σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα)

Για τις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζουμε άλλα είδη τεχνητής αναπνοής, όπως:

Η μέθοδος HOLDER NIELSEN, εάν ο άρρωστος είναι μπρούμητα και

Η μέθοδος SILVESTER, όταν ο πάσχων είναι ανάσκελα.

Και οι δύο μέθοδοι περιλαμβάνουν πίεση στον θώρακα (από μπροστά ή από πίσω, ανάλογα σε ποιά από τις δύο μεθόδους αναφερόμαστε) και μετά προς τα πάνω και έξω έλξη των άνω άκρων του πάσχοντα, ώστε να προκληθεί έτσι παθητικά, εισπνοή.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Επιθέματα Και Επίδεσμοι

Επίθεμα είναι προστατευτικό κάλυμμα το οποίο τοποθετείται σε τραύμα για να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραγίας, να εμποδίσει την μόλυνση και να απορροφήσει τα εκκρίματα.

Το επίθεμα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, 2,5 εκατοστά μεγαλύτερο από το τραύμα. Να είναι αποστειρωμένο και απορροφητικό. Εάν διαποτισθεί με αίμα, δεν αφαιρείται αλλά προστίθεται άλλο επίθεμα.

Γενικοί Κανόνες

Πλένουμε τα χέρια μας με προσοχή.

Εάν η αιμορραγία δεν είναι μεγάλη, καθαρίζουμε το τραύμα και την περιοχή γύρω από αυτό.

Δεν αγγίζουμε το τραύμα, ούτε το σημείο του επιθέματος το οποίο θα τοποθετηθεί στο τραύμα.

Δεν μιλάμε και δεν βήχουμε πάνω από το τραύμα.

Εάν το επίθεμα γλυστρήσει από το τραύμα, το πετάμε και βάζουμε καινούριο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

Αιμορραγίες

Για να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους αιμορραγία, πρέπει να ενεργούμε γρήγορα. Η κατάσταση όμως θεωρείται πιο επείγουσα όταν:

Έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα αίματος.

Η αιμορραγία είναι αρτηριακή (αίμα ζωηρό κόκκινο, το οποίο τινάζεται ρυθμικά σε κάθε καρδιακό παλμό, σαν πίδακας).

Η αιμορραγία, έστω κι εάν δεν είναι μεγάλη, συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν αιμορραγεί ένα άκρο ή κάποιο σημείο του κορμού, οι ενέργειες είναι οι εξής:

Εφαρμόστε πίεση πάνω στο τραύμα. Η πίεση πρέπει να διατηρηθεί για 5-15 λεπτά.

Εάν το τραύμα είναι μεγάλο, συμπιέστε τα χείλη του ελαφρά αλλά σταθερά ώστε να συμπλησιάζουν και διατηρήστε την πίεση. Εάν υπάρχει αντικείμενο σφηνωμένο μέσα στο τραύμα, η πίεση ασκείται κατά μήκος του αντικειμένου, χωρίς να προκληθεί αφαίρεσή του.

Βάλτε τον πάσχοντα να ξαπλώσει άνετα και ανασηκώστε το τραυματισμένο μέλος.

Βάλτε ένα αποστειρωμένο και χωρίς φαρμακευτικές ουσίες επίθεμα, το οποίο να καλύπτει το τραύμα.

Πιέστε το επίθεμα και στερεώστε το με επίδεσμο, σφικτά για να σταματήσει η αιμορραγία, αλλά όχι τόσο σφικτά ώστε να διακοπεί η κυκλοφορία.

Εάν δεν υπάρχει κατάλληλο επίθεμα, τοποθετήστε ένα κομμάτι γάζα και πάνω απ' αυτήν βάλτε βαμβάκι. Κατόπιν τυλίξτε με επίδεσμο. Αυτοσχέδια επιθέματα μπορούν να φτιαχτούν με κάθε κατάλληλο καθαρό ύφασμα (να είναι απορροφητικό και όχι χνουδωτό).

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, χωρίς να βγάλουμε τα προηγούμενα επιθέματα, βάζουμε πάνω από αυτά και άλλα επιθέματα και τέλος τυλίγουμε τον επίδεσμο.

Εάν η αιμορραγία δεν σταματά με άμεση πίεση, ή εάν είναι αδύνατη η εφαρμογή της (π.χ. όταν υπάρχουν πολλά τραύματα), τότε ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία εφαρμόζοντας ΕΜΜΕΣΗ ΠΙΕΣΗ.

Η έμμεση πίεση εφαρμόζεται όταν αιμορραγεί κάποιο άκρο. Μπορεί να γίνει με ελαστικό ιμάντα ή με ένα κομμάτι πανί, το οποίο τυλίγεται πιεστικά στο άκρο.

Εάν πρόκεται για αρτηριακή αιμορραγία, η έμμεση πίεση πρέπει να εφαρμόζεται σε σημείο πάνω από το τραύμα, ενώ εάν πρόκειται για φλεβική αιμορραγία, τότε εφαρμόζεται κάτω από το τραύμα.

Επειδή η επίδεση αυτή διακόπτει την ροή του αίματος, είμαστε υποχρεωμένοι να την ξεσφίγγουμε κάθε 20 λεπτά περίπου, ώστε να περνά το αίμα για διατροφή του μέλους, από την επίδεση και κάτω.

 

Πως να σταματήσετε άμεσα μια αιμορραγία

Δεν είναι σπάνιο στις καθημερινές μας δραστηριότητες να πάθουμε κάποιο μικρό ατύχημα και να έχουμε αιμορραγία από κάποιο κόψιμο στα χέρια ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας.

Στα μικρά, πολύ επιφανειακά κοψίματα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν το κόψιμο είναι πιο βαθύ, τότε είναι σημαντικό να σταματήσετε την αιμορραγία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η κλινική Mayo των ΗΠΑ συστήνει τα ακόλουθα σχετικά με την περίπτωση ατυχήματος με βαθύ κόψιμο/τραύμα στο σπίτι:

Αυτό που πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι να βρείτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας χωρίς χνούδι. Μην χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτα, αφού η απορροφητικότητά της είναι μικρότερη και έχει την ιδιότητα να διαλύεται σε κομμάτια από τα υγρά, όπως το αίμα στην προκειμένη περίπτωση.

Η καθαρή, στεγνή, πετσέτα είναι ιδανική. Τυλίξτε καλά το σημείο που κοπήκατε και ασκείστε πίεση για να περιορίσετε την αιμορραγία. Προσοχή: Όσο και αν έχετε περιέργεια εκείνη τη στιγμή, μην αφαιρέσετε την πετσέτα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα προκειμένου να δείτε την εξέλιξη του τραύματος και το κατά πόσον έχει σταματήσει η αιμορραγία.

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της πίεση στο σημείο του τραύματος, ώστε να ακυρώσετε την προσπάθεια πήξης του αίματος και να πρέπει να αρχίσετε από την αρχή.

Διατηρείστε την πίεση στο σημείο για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν το αίμα είναι τόσο πολύ, ώστε τρέχει μέσα από την πετσέτα, μην την αφαιρέσετε. Προσθέστε άλλη μία μία πάνω από αυτή και αν μπορείτε δέστε τη πολύ καλά με κολλητική ταινία γύρω από το τραύμα, συνεχίζοντας να ασκείτε πίεση σε αυτό.

Σε ακραίες περιπτώσεις που η αιμορραγία δεν υποχωρεί, ασκείστε πίεση με το δάχτυλό σας στην κοντινότερη αρτηρία, ώστε να εμποδίσετε λίγο την ροή του αίματος σε εκείνο το σημείο και να του δώσετε χρόνο να πήξει στην πληγή.

Όλα αυτά είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας από κάποιο κόψιμο. Εφόσον το συμβάν είναι σοβαρό, πρέπει να επισκεφτείτε το νοσοκομείο ή να ειδοποιήσετε τις Πρώτες Βοήθειες.

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Αιμορραγία Από Την Μύτη

Βάλτε τον πάσχοντα με κεφάλι σκυμμένο προς τα εμπρός και χαλαρώστε τα ρούχα τα οποία του σφίγγουν τον λαιμό ή τον θώρακα.

Πέστε του να αναπνέει από το στόμα και να κλείσει τα ρουθούνια του, πιάνοντας το μαλακό μέρος της μύτης, μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.

Πέστε του να φτύνει το αίμα το οποίο κατεβαίνει στο στόμα του.

Μετά από 10 λεπτά πρέπει να σταματήσει η πίεση της μύτης για να διαπιστωθεί εάν συνεχίζεται η αιμορραγία. Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει, θα πρέπει να εξασκηθεί πίεση για άλλα 10 λεπτά.

Όσο ο πάσχων έχει το κεφάλι σκυμμένο, καθαρίστε την περιοχή γύρω από το στόμα και την μύτη, με βαμβάκι. Μην βουλώνετε την μύτη με βαμβάκι ή γάζες.

Όταν η αιμορραγία σταματήσει, απαγορεύεται ο πάσχων να κάνει σωματική προσπάθεια ή να φυσήξει την μύτη του για 4 ώρες.

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται πέραν των 30 λεπτών ή εάν σταματήσει και μετά επαναληφθεί, τότε πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Γενική Αντιμετώπιση Μικρών Εγκαυμάτων

Ρίξτε κρύο νερό το οποίο να τρέχει σιγά-σιγά στο έγκαυμα, για περίπου 10 λεπτά.

Βγάλτε ό,τι σφίγγει το δέρμα (δακτυλίδι, ρολόι, παπούτσια κ.λπ.), πριν αρχίσει να δημιουργείται οίδημα.

Σκεπάστε την περιοχή με καθαρό και όχι χνουδωτό επίθεμα.

Μην χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητες γάζες.

Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές, λοσιόν, λίπος.

Μην αφαιρείτε το μεμβρανώδες τοίχωμα των φυσαλίδων και των πομφολύγων που έχουν σχηματισθεί.

Εάν υπάρχει αμφιβολλία για την βαρύτητα της βλάβης, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

 

Οι «πρώτες βοήθειες» μετά από ηλιακό έγκαυμα

 

Αντιμετώπιση καψίματος

 

Πως θα αντιμετωπίζατε εως τώρα το κάψιμο; Ο Ερυθρός Σταυρός δίνει απλές και αποτελεσματικές συμβουλές ώστε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες μέχρι να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό

...

 

«Πιστόλι» βλαστοκυττάρων εναντίον εγκαυμάτων Η συσκευή «πυροβολεί» την περιοχή που έχει υποστεί τη ζημιά και επιτυγχάνεται η επούλωση γρήγορα και ανώδυνα

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Γενική Αντιμετώπιση Μεγάλων Εγκαυμάτων

Ξαπλώστε τον πάσχοντα άνετα, βγάζοντας αντικείμενα τα οποία τυχόν να σφίγγουν την περιοχή του εγκαύματος (δακτυλίδια, ζώνες, ρούχα) πριν δημιουργηθεί οίδημα.

Εάν έχει χυθεί καυτό υγρό πάνω στον πάσχοντα, π.χ. βραστό νερό, αφαιρέστε τα μουσκεμένα από το βραστό νερό ρούχα, αλλά μην αφαιρείτε ότι έχει κολλήσει στην εγκαυματική επιφάνεια.

Σκεπάστε την περιοχή του εγκαύματος με επίθεμα ή άλλο κατάλληλο υλικό το οποίο δεν πρέπει να είναι χνουδωτό. Στερεώστε το επίθεμα με επίδεσμο.

Μην βάζετε αλοιφές, λοσιόν ή λιπαρά υλικά στο έγκαυμα.

Μην αφαιρείτε το χαλαρό δέρμα το οποίο υπάρχει στην περιοχή του εγκαύματος.

Εάν υπάρχει έγκαυμα στην περιοχή του προσώπου, καλύψτε το με καθαρή υφασμάτινη μάσκα, έχοντας ανοίξει τρύπες για τα μάτια, την μύτη και το στόμα.

Εάν ένα άκρο έχει υποστεί σοβαρό έγκαυμα, ακινητοποιήστε το.

Εάν ο πάσχων έχει τις αισθήσεις του, δώστε του να πιεί γουλιά-γουλιά κρύο νερό σε συχνά διαστήματα, για να αναπληρώνει τα υγρά τα οποία χάνονται από την εγκαυματική επιφάνεια.

Εάν σταματήσει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, κάνετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Φροντίστε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά του πάσχοντα σε νοσοκομειακή μονάδα.

Εάν παραστεί ανάγκη, να τον μεταφέρετε εσείς οι ίδιοι, διατηρώντας την θέση της αρχικής θεραπευτικής αντιμετωπίσεως.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Έγκαυμα Από Πάγο

Γιατί λέμε ότι παθαίνεις έγκαυμα όταν κρατήσεις κάτι παγωμένο για πολλή ώρα;
Οταν το ανθρώπινο δέρμα έλθει σε επαφή με κάτι πολύ θερμό καταστρέφονται κύτταρα του δέρματος, εμφανίζονται φουσκάλες με υγρό, πονάμε και λέμε ότι πάθαμε έγκαυμα. Οταν λοιπόν έρθει το δέρμα μας σε επαφή και με κάτι πολύ κρύο, όπως είναι ένα κομμάτι ξηρός πάγος, δηλαδή στερεό διοξείδιο του άνθρακα (εξαχνώνεται και από στερεό γίνεται αέριο στους-78 βαθμούς Κελσίου), επίσης καταστρέφονται κύτταρα του δέρματος, διότι δημιουργούνται παγοκρύσταλλοι στο εσωτερικό τους, στα αγγεία το αίμα σταματάει να κυκλοφορεί άρα σταματάει και η οξυγόνωση και οι ιστοί καταστρέφονται. Εμφανίζονται στη συνέχεια οιδήματα με νερό στο εσωτερικό, ακριβώς όπως όταν έχουμε έγκαυμα από κάτι πολύ ζεστό. Επειδή λοιπόν τα συμπτώματα είναι ίδια πολλοί λένε ότι έπαθαν έγκαυμα από πάγο δημιουργώντας κάποια σύγχυση με αυτή την έκφραση. Η αλήθεια είναι ότι και στην κρυοχειρουργική προκαλούμε εγκαύματα σε σημεία του σώματος που υπάρχει κάτι προς θεραπεία, αλλά εκεί το «έγκαυμα» προκαλείται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.Διαβάστε περισσότερα:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=355399&dt=19/09/2010#ixzz0zxhASk00

Γιατί λέμε ότι παθαίνεις έγκαυμα όταν κρατήσεις κάτι παγωμένο για πολλή ώρα;
Οταν το ανθρώπινο δέρμα έλθει σε επαφή με κάτι πολύ θερμό καταστρέφονται κύτταρα του δέρματος, εμφανίζονται φουσκάλες με υγρό, πονάμε και λέμε ότι πάθαμε έγκαυμα. Οταν λοιπόν έρθει το δέρμα μας σε επαφή και με κάτι πολύ κρύο, όπως είναι ένα κομμάτι ξηρός πάγος, δηλαδή στερεό διοξείδιο του άνθρακα (εξαχνώνεται και από στερεό γίνεται αέριο στους-78 βαθμούς Κελσίου), επίσης καταστρέφονται κύτταρα του δέρματος, διότι δημιουργούνται παγοκρύσταλλοι στο εσωτερικό τους, στα αγγεία το αίμα σταματάει να κυκλοφορεί άρα σταματάει και η οξυγόνωση και οι ιστοί καταστρέφονται. Εμφανίζονται στη συνέχεια οιδήματα με νερό στο εσωτερικό, ακριβώς όπως όταν έχουμε έγκαυμα από κάτι πολύ ζεστό. Επειδή λοιπόν τα συμπτώματα είναι ίδια πολλοί λένε ότι έπαθαν έγκαυμα από πάγο δημιουργώντας κάποια σύγχυση με αυτή την έκφραση. Η αλήθεια είναι ότι και στην κρυοχειρουργική προκαλούμε εγκαύματα σε σημεία του σώματος που υπάρχει κάτι προς θεραπεία, αλλά εκεί το «έγκαυμα» προκαλείται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.

 

Ο πάγος κάνει κακό στα χτυπήματα Την πιο κοινή ενέργεια για την άμεση αντιμετώπιση χτυπημάτων και ειδικά εκείνων που προκαλούν πρήξιμο έρχεται να ανατρέψει μια νέα έρευνα η οποία αναφέρει ...


 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Χημικά Εγκαύματα Του Ματιού

Διάφορες καυστικές χημικές ουσίες μπορεί να μπουν στο μάτι και να του προξενήσουν βλάβες οι οποίες να οδηγούν μέχρι και σε τύφλωση. Εάν κάποια τέτοια ουσία μπει στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει έντονο οφθαλμικό πόνο, δυσανεξία στο φως, κοκκίνισμα, οίδημα και υπερβολική ποσότητα δακρύων. Ο πάσχων κρατά συνήθως το μάτι του σφικτά κλεισμένο.

Τί πρέπει να κάνετε:

Κρατήστε το πάσχον μάτι, κάτω από συνεχή ροή κρύου νερού, ανοικτό.

Ανοίξτε και ελέγξτε εάν έχουν πλυθεί καλά και οι δύο επιφάνειες των βελφάρων και γενικώς το μάτι.

Βάλτε αποστειρωμένο τολύπιο ή κομμάτι καθαρού υφάσματος χωρίς χνούδι πάνω στο μάτι. Επιδέστε το τολύπιο ή το ύφασμα.

Φροντίστε για άμμεση μεταφορά του πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Όσο έντονη και εάν είναι η επιθυμία του πάσχοντα να τρίψει το μάτι του, ποτέ μην του επιτρέπετε.

Η παρατεταμένη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες, είναι δυνατόν να προκαλέσει έγκαυμα, καμμιά φορά αρκετά βαρύ, με κοκκίνισμα του δέρματος, φυσαλίδες, πομφόλυγες και πόνο. Σε μία τέτοια περίπτωση, ενεργούμε ως εξής:

Βάζουμε τον πάσχοντα στην σκιά και σφουγγίζουμε το δέρμα του απαλά, με σφουγγάρι βουτηγμένο σε κρύο νερό.

Του δίνουμε να πιεί νερό.

Όταν το δέρμα έχει σε εκτεταμένη επιφάνεια πομφόλυγες και φυσαλίδες, ζητάμε ιατρική βοήθεια. Ποτέ δεν επιχειρούμε να σπάσουμε τις φυσαλίδες και τις πομφόλυγες.

Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν, εάν καθόμαστε λογική ώρα στον ήλιο, χρησιμοποιώντας παραλλήλως και τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Έγκαυμα Από Ηλεκτρικό Ρεύμα

Η δίοδος ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα, αφήνει συνήθως στο δέρμα μικρά μόνο εγκαύματα. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι οι εκτεταμένες βλάβες των οργάνων από τα οποία πέρασε το ρεύμα και το ότι η δίοδος αυτή του ρεύματος, μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και να απορυθμίσει την καρδιακή λειτουργία. Έτσι λοιπόν, για το έγκαυμα από ηλεκτρικό ρεύμα, ενεργούμε όπως και σε κάθε έγκαυμα, αλλά το σπουδαιότερο εδώ είναι να δώσουμε πρώτες βοήθειες για την ηλεκτροπληξία.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Ηλεκτροπληξία

Διακόψτε αμέσως την επαφή του πάσχοντα με το ρεύμα, κατεβάζοντας τον γενικό διακόπτη εάν ξέρετε που βρίσκεται.

Εάν δεν ξέρετε πού βρίσκεται ο γενικός, μην χάνετε χρόνο ψάχνοντας. Πατήστε σε κάποιο στεγνό μονωτικό υλικό, π.χ. ξύλινο κιβώτιο, λαστιχένιο δάπεδο, ξύλινη καρέκλα και με κάποιο αντικείμενο που είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού, π.χ. ξύλινο σκουπόξυλο ή ξύλινο σκαμνί κ.λπ., απομακρύνετε τον πάσχοντα από την ηλεκτρική πηγή.

Εάν έχουν σταματήσει αναπνοή και καρδιά, κάντε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Μεταφέρετε πάντα τον πάσχοντα σε νοσοκομείο σε περιπτώσεις που χρειάστηκε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ή που παρέμεινε αναίσθητος, ή εάν παρουσίασε σημάδια καταπληξίας (shock), ή όταν έχει εκτεταμένα εγκαύματα.

Δώστε στο νοσοκομείο όλες τις πληροφορίες σχετικά με την διάρκεια επαφής του πάσχοντα με το ρεύμα.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Θερμοπληξία

Η κατάσταση αυτή αναπτύσσεται κατά την παραμονή του ατόμου σε πολύ θερμό περιβάλλον, ιδιαιτέρως εάν το άτομο αναπτύσσει συγχρόνως και κάποια δραστηριότητα. Μπορεί όμως να προκληθεί και από εμπύρετα νοσήματα.

Τα συμπτώματα με τα οποία παρουσιάζεται, είναι τα εξής: Κεφαλαλγία, ζάλη, ανησυχία, απώλεια συνειδήσεως, αύξηση της θερμοκρασίας με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος χωρίς όμως εφίδρωση. Ο σφυγμός είναι πλήρης και έντονος και η αναπνοή θορυβώδης.

Αντιμετώπιση:

Μεταφέρουμε τον πάσχοντα σε δροσερό χώρο και του αφαιρούμε τα ρούχα.

Εάν ο πάσχων έχει τις αισθήσεις του, τον τοποθετούμε μισοκαθισμένο.

Εάν δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά, τον τοποθετούμε σε θέση «ανανήψεως», δηλαδή μπρούμητα, με το αριστερό χέρι και πόδι λυγισμένα στο πλάι.

Τυλίγουμε τον πάσχοντα με σεντόνι το οποίο βρέχουμε.

Τον μεταφέρουμε στον γιατρό.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Κρυοπληξία

Διαταραχές οι οποίες οφείλονται στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω επιδράσεως επί μακρόν, χαμηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Πρώτες βοήθειες:

Αυξάνουμε βαθμιαίως την θερμοκρασία του σώματος. Κάνουμε εντριβές, στην αρχή με κρύο νερό και αυξάνουμε βαθμιαίως την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Καλύπτουμε τον πάσχοντα με κουβέρτες.

Χορηγούμε θερμά ποτά (τσάϊ και κονιάκ).

Εάν χρειασθεί, του κάνουμε καρδιοτόνωση και σε βαριές περιπτώσεις του παρέχουμε οξυγόνο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Πυρετός

Είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, πάνω από τα φυσιολογικά όρια (πάνω από 36,6-37 βαθμούς).

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος, είναι 36,6 έως 37,4 βαθμοί.

Μέσος όρος: 37 βαθμοί.

Στην μασχάλη, είναι μισός βαθμός λιγότερο, δηλαδή 36,5.

Στο ορθό, είναι μισός βαθμός περισσότερο, δηλαδή 37,5.

Αντιμετώπιση:

Με φαρμακευτική αγωγή (αντιπυρετικό).
Τα αντιπυρετικά σκευάσματα (ασπιρίνη, παρακεταμόλη κ.ά.) υπάρχουν σε μορφή δισκίων, σιροπιών, υποθέτων, ενέσεων. Στα βρέφη, πολύ καλή απορρόφηση έχουν τα αντιπυρετικά σε μορφή υπόθετου ή σε σιρόπι.

Με μη ειδικά μέσα.
Επιθέματα ψυχρά στο κεφάλι και στα άκρα (κομπρέσες με νερό και ξύδι), κλύσματα με κρύο νερό, χλιαρό μπάνιο (περίπου 37 βαθμούς), βοηθούν να κατεβεί η υψηλή θερμοκρασία και να έχουν καλύτερη δράση τα αντιπυρετικά φάρμακα.

Χορηγούμε και Ηλεκτρολύτες (διαλύματα αλάτων) για την αναπλήρωσή τους.

Όταν ο πυρετός οφείλεται σε θερμοπληξία ή εγκαύματα, δεν δίνουμε ασπιρίνη αλλά μόνο επιθέματα.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Λιποθυμία

Είναι η απώλεια αισθήσεως από στιγμιαία έλλειψη αίματος στον εγκέφαλο.

Αντιμετώπιση:

Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα σε οριζόντια θέση.

Χαλαρώνουμε τα ρούχα του, ώστε να έχει άνετη αναπνοή.

Σηκώνουμε τα κάτω άκρα ψηλά, για να απεγκλωβίσουμε τις ποσότητες αίματος από τα άκρα.

Ελέγχουμε εάν κατά την πτώση του (εάν έχει συμβεί πτώση), έχει κτυπήσει.

Εφαρμόζουμε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ελαφρά κτυπήματα και έντονες μυρωδιές (αμμωνία ή κολώνια).

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Έμφραγμα

Συπτώματα:

Έρχεται σαν ξαφνικός, συμπιεστικός πόνος, σαν σφίξιμο στο κέντρο του στήθους και καμμιά φορά σαν πόνος στο επιγάστριο. Ίσως αντανακλά στα άνω άκρα, τον λαιμό ή την ράχη. Ο πάσχων υποχρεώνεται να καθίσει, να ακουμπήσει στον τοίχο ή καμμιά φορά πέφτει. Το δέρμα γίνεται ωχρό και ιδρωμένο, τα δε άκρα και χείλη μπορεί να παρουσιάσουν κυάνωση. Μπορεί να παρουσιασθεί δύσπνοια ή απώλεια των αισθήσεων. Ο σφυγμός είναι αδύναμος, γρήγορος και συχνά ακανόνιστος. Υπάρχει τέλος περίπτωση να σταματήσει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία.

Οι ενέργειες που θα κάνουμε σε περίπτωση εμφράγματος, είναι οι εξής:

Βάζουμε τον άρρωστο σε αναπαυτική θέση και περιορίζουμε τις κινήσεις του στις απολύτως απαραίτητες. Αμέσως καλούμε το ασθενοφόρο ή τον μεταφέρουμε εμείς, εάν έχουμε μεταφορικό μέσο.

Χαλαρώνουμε τα ρούχα τα οποία τον σφίγγουν.

Εάν χάσει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά, τον τοποθετούμε σε θέση ανανήψεως.

Εάν σταματήσει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Είναι πολύ σπουδαίο να ενθαρρύνουμε τον πάσχοντα, αλλά να μην προσπαθούμε να ελαττώσουμε τον πόνο του, γιατί ο πόνος αυτός δεν περνά με συνήθη αναλγητικά αλλά χρειάζεται ισχυρή αναλγησία, π.χ. μορφίνη, πεθιδίνη, φάρμακα δηλαδή που είναι μάλλον απίθανο να βρίσκονται στο οικιακό περιβάλλον. Καλό είναι επίσης, όση ώρα περιμένουμε το ασθενοφόρο, να καλέσουμε έναν γιατρό, ο οποίος πιθανόν να μπορεί να έλθει πολύ συντομότερα από το νοσοκομειακό.

 

Οι πρώτες βοήθειες χρήζουν της... βοηθείας

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Τροφική Δηλητηρίαση

Προκαλείται από τροφές μολυσμένες από μικρόβια, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι οι σταφυλόκοκκοι και οι σαλμονέλες.

Σταφυλοκοκκική δηλητηρίαση:

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται 1-6 ώρες από την λήψη της μολυσμένης τροφής και συνίσταται σε: ναυτία και πολλούς εμετούς κυρίως, παρά διάρροια ή οποία μπορεί και να μην εμφανισθεί. Πυρετός δεν υπάρχει. Οι ενέργειές μας σε τέτοια περίπτωση, είναι να συστήσουμε στον πάσχοντα να μείνει στο κρεβάτι και να του δίνουμε άφθονα υγρά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω των εμετών.

Δηλητηρίαση από σαλμονέλες:

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά απο 8-48 ώρες από την λήψη της μολυσμένης τροφής. Εδώ έχουμε αιφνίδια ή βαθμιαία εισβολή διάρροιας και χαμηλού πυρετού. Εμετός μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι. Κρατάμε τον πάσχοντα ξαπλωμένο δίνοντάς του άφθονα υγρά και παρατηρώντας μήπως παρουσιάζει σημεία καταπληξίας. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το εάν πρόκειται για δηλητηρίαση ή για κάτι άλλο, ή εάν η κατάσταση παρατείνεται και χειροτερεύει, μεταφέρουμε τον πάσχοντα σε νοσοκομείο.

Γενικότερα:

Σε κάθε περίπτωση που ο άρρωστος έχει λάβει κάποια ουσία από το στόμα και αυτό είχε ως συνέπεια την δηλητηρίαση, μπορούμε να του προκαλέσουμε εμετό, για να βοηθήσουμε την αποβολή της ουσίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν προκαλούμε ποτέ εμετό, εάν ο πάσχων έχει πάρει:

Βενζίνη ή πετρελαιοειδή.

Καυστικά οξέα ή αλκάλια.

Σπασμογόνα φάρμακα (Χλωριωμένα εντομοκτόνα, φάρμακα όπως: ατροπίνη, πικροτοξίνη, νικοτίνη, αμμωνιακά άλατα).

Εάν ο πάσχων βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.

 

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Δηλητηρίαση Με Απορρυπαντικά-Λευκαντικά -Ιώδιο

Σέ αυτές τις περιπτώσεις, οι ενέργειές μας πρέπει να είναι οι εξής:

Χορηγούμε αμέσως γάλα εάν υπάρχει, ή νερό και προκαλούμε εμετό, βάζοντας το δάκτυλό μας βαθειά στην στοματική κοιλότητα.

Μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Ειδικές περιπτώσεις:

ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΑ (χλωρίνη)

Δεν προκαλούμε εμετό γιατί είναι καυστικά και μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

ΙΩΔΙΟ

Χορηγούμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, διαλυμένη σε 2 ποτήρια νερό και αμέσως μεταφέρουμε τον πάσχοντα σε νοσοκομείο.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Μονοξείδιο Του Άνθρακος (CO)

Απομακρύνουμε γρήγορα τον πάσχοντα από τον μολυσμένο χώρο, αλλά με προσοχή να μην δηλητηριασθούμε και εμείς. Θα πρέπει να πάρουμε βαθειά αναπνοή πριν να μπούμε στον μολυσμένο χώρο και εάν είναι δυνατόν να τραβήξουμε τον πάσχοντα έξω, χωρίς να αναπνεύσουμε στο δωμάτιο στο οποίο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση Μονοξειδίου του Άνθρακος (CO).

Κάνουμε τεχνητή αναπνοή και παρέχουμε αμιγές οξυγόνο εάν υπάρχει κατάλληλη συσκευή.

Οδηγούμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Δαγκώματα Ζώων

Πλένουμε το τραύμα προσεκτικά και βάζουμε αποστειρωμένο επίθεμα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στον κίνδυνο μολύνσεως από τον ιό της λύσσας. Το ζώο πρέπει να εξετασθεί από κτηνίατρο, να απομονωθεί για παρακολούθηση και εάν είναι λυσσασμένο, ο πάσχων πρέπει να κάνει αντιλυσσικό ορό.

Κάθε δάγκωμα από ύποπτο ζώο πρέπει να δηλώνεται στην αστυνομία

ΚΟΡΥΦΗ

Κληρονομικό δάγκωμα

320 Newton (νιούτον) ήταν η δύναμη δαγκώματος του Megapiranha paranensis, προγόνου του σημερινού πιράνχας.

30 φορές ισχυρότερο ήταν το δάγκωμά του σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς με βάση το σωματικό βάρος του.

2% του βάρους του μυϊκού συστήματος του ψαριού αντιπροσώπευαν οι μασητήρες μύες στο σαγόνι του.

 

 

 

Δαγκώματα Φιδιών

Σκοπός μας είναι να εμποδίσουμε την απορρόφηση του δηλητηρίου και να μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο. Πρέπει επίσης να μπορούμε να περιγράψουμε το φίδι ή να το μεταφέρουμε μαζί μας. Παρατηρούμε τα σχήματα (σημάδια στο σώμα του) και το σχήμα των ματιών.

Πρώτες βοήθειες:

Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα και τον συμβουλεύουμε να μην κινείται.

Ακινητοποιούμε το τραυματισμένο μέρος χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς.

Πλένουμε το τραύμα με νερό και σαπούνι.

Τον βάζουμε σε θέση ανανήψεως, εάν χρειασθεί.

Κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, εάν χρειασθεί.

Τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.

 

Επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα. Τι να κάνουμε εάν μας δαγκώσουν...

Στο επιστημονικό κείμενο που θα διαβάσετε θα μάθετε ποια είναι τα επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα , σε ποιες περιοχές ζουν, πότε κινδυνεύουμε να μας τσιμπήσουν και τι πρέπει να κάνουμε την “κακιά” την ώρα. 
Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι.
Το δηλητήριο των φιδιών είναι ένα χημικό σύνθετο μείγμα πρωτεϊνών με πιο σημαντικές τη νευροτοξίνη, κυτταροτοξίνη και την αιματοτοξίνη. 
Περιέχει ακόμα και ένα μείγμα πρωτεολυτικών ή υδρολυτικών ενζύμων και υαλουρονιδάση. 
Προκαλούν κυρίως τοπικές αντιδράσεις αλλά και κυτταρικές βλάβες στο τοίχωμα των αγγείων καθώς και συμπτώματα από το νευρικό και την καρδιά.
Τα φίδια που εγκυμονούν κινδύνους είναι κυρίως οι έχιδνες ενώ οι κολουμβρίδες (Σαπίτης Αγιόφιδο) προκαλούν κυρίως πόνο και ερεθισμό.
Τα σημαντικότερα συμπτώματα των δηγμάτων των εχιδνών είναι τα παρακάτω:
α. Πόνος στο 100% των περιστατικών, οίδημα που εμφανίζεται περίπου 20 λεπτά μετά το δήγμα και μπορεί να γενικευτεί αργά και εκχύμωση σε μεγάλο ποσοστό.
β. Ναυτία, έμετος, υπόταση και λιποθυμία ή ζάλη αρκετά συχνά
γ. Συχνά ταχυκαρδία λόγω κυρίως πανικού, πυρετός και διόγκωση των επιχωρίων λεμφαδένων.
δ. Σπάνια Παραισθησίες, οίδημα βλεφάρων, θόλωση της όρασης και σπασμοί.
Σαν επιπλοκές από τα δήγματα έχουν αναφερθεί:
α. Η φλεγμονή του τραύματος, η μειωμένη κινητικότητα και η μειωμένη αισθητικότητα
β. Η αιμορραγία του δέρματος, η αιμορραγική φλύκταινα, η τοπική νέκρωση με απώλεια ιστού και η ραβδομυόλυση.
γ. Σπάνια η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και ο ακρωτηριασμός του άκρου.
Για τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν τα παρακάτω:
α. Η φύση, η εντόπιση, το βάθος και ο αριθμός των δηγμάτων.
β. Το ποσό του δηλητηρίου, η μικροβιακή χλωρίδα, το είδος και το μέγεθος του φιδιού. 
Συνήθως το δηλητήριο των φιδιών είναι πιο πολύ και πιο δραστικό όταν βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη και τα μεγάλα σε ηλικία έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αν και μπορούν να ελέγχουν την έγχυση του.
γ. Η ηλικία και το μέγεθος του θύματος, η ευαισθησία του στο δηλητήριο και οι πρώτες βοήθειες που δέχθηκε.

Ως πρώτες βοήθειες συνιστώνται τα παρακάτω:
α. Όχι πανικός, διότι χειροτερεύει την κατάσταση.
β. Αφαίρεση αντικειμένων ή ρούχων που θα μπορούσαν να σφίξουν το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ)
γ. Ακινησία του θύματος και ιδιαίτερα του τραυματισμένου μέλους για να καθυστερήσει η εξέλιξη των συμπτωμάτων.
δ. Οι τομές στο δέρμα και το ρούφηγμα του δηλητηρίου απαγορεύονται διότι επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα.
ε. Ελαφριά επίδεση πάνω και κεντρικά (προς την καρδιά) του δήγματος με σταδιακή χαλάρωση λόγω του εξελισσόμενου οιδήματος.
στ. Όχι αντισηπτικά ή πάγος στην περιοχή του τραύματος.
ζ. Όχι χορήγηση στον ασθενή αλκοόλ ή παυσίπονων και άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση δήγματος φιδιού οποιουδήποτε είδους.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Δήγματα Εντόμων

Το δηλητήριο δεν είναι δυνατό αλλά μπορεί να δημιουργηθούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ιδιαιτέρως επικίνδυνο είναι το τσίμπημα στον φάρυγγα.

Οι ενέργειές μας είναι οι εξής:

Βγάζουμε το κεντρί με τσιμπιδάκι.

Για το οίδημα βάζουμε παγάκια ή καθαρό οινόπνευμα. Μπορούμε να κάνουμε επάλειψη με αμμωνία ή να χρησιμοποιήσουμε αντιϊσταμινική αλοιφή.

Σε περίπτωση έντονης ή γενικευμένης αλλεργικής αντιδράσεως, μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Εάν το τσίμπημα είναι στον φάρυγγα, τού δίνουμε να πιπιλάει πάγο.

Εάν δυσκολευθεί η αναπνοή του, τον βάζουμε σε θέση αναήψεως και τον πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.

 

 

Πώς να φτιάξετε εύκολα φυσικά αντικουνουπικά

 

Σε τσίμπησε σφήκα ή μέλισσα; Δες τι πρέπει να κάνεις αμέσως

 

7 σπιτικά μυστικά για τσιμπήματα και φαγούρα

 

ΕΝΤΟΜΑ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Πνιγμός

Βίαιος θάνατος ο οποίος οφείλεται στην παρεμπόδιση εισόδου αέρα στα αναπνευστικά όργανα, λόγω της υπάρξεως υγρού.

Διάσωση:

Κατ' αρχάς, πρέπει να εκτιμηθεί ο τρόπος διασώσεως και δεύτερον, η ικανότητα του διασώζοντος ο οποίος πρέπει να είναι υγιής, να γνωρίζει κολύμπι και κατάδυση.

Τρόποι διασώσεως:

Από την ακτή χωρίς κολύμπι

Με έκταση του χεριού

Με έκταση του σώματος

Με ρίψη αντικειμένου

Με ρίψη σωσιβίου

Με σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας

Δια κολυμβήσεως
Η προσέγγιση απαιτεί μεγάλη προσοχή και λαβή εκ των όπισθεν. Εάν η προσέγγιση γίνεται με βάρκα, η λαβή ή η έλξη θα πρέπει να γίνει από την πρύμνη ή από την πλώρη. Η λαβή χρειάζεται εκπαίδευση, έτσι ώστε το κεφάλι του θύματος να παραμένει έξω από το νερό χωρίς να εμποδίζεται η κίνηση του διασώστη. Εάν πλησιάζουμε από μπροστά, κάνουμε κατάδυση και στρέφουμε το θύμα από τα γόνατα προς τα πίσω.

Τρόποι έλξεως από την ακτή:

Από τα μαλλιά

Από το κεφάλι, βάζοντας τα χέρια στα αυτιά

Με λαβή από την μασχάλη

Εάν η έλξη είναι αδύνατη, κρατάμε το κεφάλι του θύματος έξω από το νερό και περιμένουμε βοήθεια.

Πρώτες βοήθειες στην ακτή:

Τοποθετούμε το θύμα σε τέτοια θέση ώστε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από αυτό που έχει καταπιεί, αφού πριν έχουμε καθαρίσει το στόμα του (π.χ. από τυχόν φύκια που μπορεί να υπάρχουν). Εάν το θύμα είναι παιδί, είναι εύκολο να αδειάσουμε το νερό που τυχόν υπάρχει στην αναπνευστική οδό, γυρνώντας το παιδί ανάποδα.

Εάν η αναπνοή και η καρδιά έχουν σταματήσει, αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Μόλις ο πάσχων αρχίσει να αναπνέει κανονικά, τον τοποθετούμε σε θέση ανανήψεως.

Διατηρούμε τον πάσχοντα ζεστό και τον μεταφέρουμε εξ' άπαντος στο νοσοκομείο, γιατί επί πνιγμού μπορεί να εκδηλωθεί πνευμονικό οίδημα αμέσως, αλλά και μετά από 24 ώρες.

Ακόμη και εάν το θύμα φαίνεται να μην έχει ελπίδες επιβιώσεως, δεν πρέπει να διακόπτουμε τις ενέργειές μας.

 

Πώς να σώσετε τον εαυτό σας από πνιγμό (Βίντεο)

Παρακολουθήστε το συγκεκριμένο βίντεο, γιατί θα σας σώσει τη ζωή. Ο διασώστης και πυροσβέστης Jeff Rehman ανέπτυξε μια μέθοδο που θα σώσει τη ζωή σας σε περίπτωση πνιγμού, όταν κανείς δεν θα είναι δίπλα σας για να σπεύσει για βοήθεια. Ο Jeff, ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε και πυγμάχος, υιοθέτησε μια τεχνική από μια άσκηση που έμαθε όταν ήταν ενεργός αθλητής του μποξ. Καθήστε στα γόνατα και κάνετε το σχήμα τραπεζάκι έχοντας τα χέρια σας σε γροθιές. Ακολούθως, αφήνετε το σώμα σας να πέσει στο πάτωμα, τραβώντας τα χέρια σας από κάτω έτσι ώστε να προσγειωθείτε στην κοιλιά σας και να χρησιμοποιήσετε το διάφραγμά σας για να ωθήσει γρήγορα τον αέρα από το σώμα σας.

Αν κάτι έχει «καθίσει» στο λαιμό σας, τότε θα απαλλαγείτε από το ξένο αυτό «σώμα».  https://www.youtube.com/watch?v=Q8ag2nypBp0&feature=player_embedded

Προσοχή, μη το επιχειρήσετε αν είστε έγκυος.

 

 

Άμεση αντιμετώπιση ξένων σωμάτων στην τραχεία

Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάποση ξένων ουσιών

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξένα σώματα σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη

Τραυματισμός από παρασχίδες και αγκίστρια

 

Πώς επεμβαίνουμε σε περίπτωση πνιγμού

Οι κίνδυνοι της θάλασσας

 

ΚΟΡΥΦΗ

Δευτερεύων πνιγμός: Τι είναι και πως θα σώσετε το παιδί σας

Τον περασμένο Μάιο η μαμά blogger Lindsay Kujawa και ο 2,5 ετών γιος της Ronin πήγαν σε ένα pool party. Όπως η Lindsay περιγράφει στο blog της, καθόταν στην άκρη της πισίνας, ενώ ο μικρός έπαιζε λίγο παραδίπλα. Για μόλις 5 δευτερόλεπτα μετακινήθηκε για να πει κάτι σε κάποιον και γυρνώντας το βλέμμα της είδε πως ο Ronin δεν ήταν πια εκεί, παρά είχε πέσει μέσα στην πισίνα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσει το κεφάλι του στην επιφάνεια του νερού. Όρμησε αμέσως και τράβηξε τον μικρό έξω, ο οποίος πέρα από τον βήχα και την ταραχή του, έδειχνε να είναι μια χαρά. Έπειτα από λίγα λεπτά, μάλιστα, επέστρεψε στο παιχνίδι με τους φίλους του.

Το ίδιο βράδυ, αφού επέστρεψαν στο σπίτι τους, η Lindsay παρατήρησε πως ο μικρός φερόταν περίεργα: Έδειχνε υπερβολικά κουρασμένος και είχε έναν περίεργο βήχα. Για να έχει το κεφάλι της ήσυχο, η ίδια κάλεσε την παιδίατρο, η οποία της είπε χωρίς δεύτερη κουβέντα να πάει άμεσα το παιδί στα επείγοντα, γιατί υπήρχε κίνδυνος δευτερεύοντος πνιγμού. Μέχρι να φτάσουν στα επείγοντα, ο Ronin είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις του.

Τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός

Ο «δευτερεύων πνιγμός», σύμφωνα με την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής, είναι ένα από τα είδη πνιγμού κατά τον οποίον «σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές λαμβάνουν χώρα, ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό». Μπορεί να συμβεί είτε σε πισίνα είτε στην θάλασσα ή ακόμα και μέσα στην μπανιέρα, όταν μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δρα ως ερεθιστικός παράγοντας, προκαλώντας φλεγμονή και διαρροή υγρού στους πνεύμονες.

Σε κάποιες περιπτώσεις το σώμα μπορεί να αντιδράσει σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο νερό στους πνεύμονες όσο περνά η ώρα (προκαλώντας πνευμονικό οίδημα), μειώνοντας έτσι την ικανότητα του παιδιού (ή και του ενήλικα!) να αναπνεύσει και οδηγώντας το στο να πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματός του! Η αντίδραση αυτή του οργανισμού μπορεί να γίνει ακόμα και 72 ώρες μετά το περιστατικό του παραλίγο πνιγμού.

Το βασικό σύμπτωμα του δευτερεύοντος πνιγμού που θα πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς, όπως εξηγεί η παιδίατρος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Γαλανάκου, είναι ο βήχας που επιμένει! Στην περίπτωση που το παιδί έχει βήχα ακόμα και αφού έχουν περάσει ώρες από το περιστατικό, και ειδικά αν δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρεια στην αναπνοή, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο!

Όταν ο μικρός Ronin μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, οι γιατροί του έκαναν μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και ακτινογραφία, η οποία δεν ήταν καλή, αφού έδειξε πνευμονική αναρρόφηση. Το παιδί μεταφέρθηκε σε ένα άλλο νοσοκομείο, προκειμένου να το δει ειδικός παιδο-πνευμονολόγος, ο οποίος χορήγησε συγκεκριμένη αγωγή που απομάκρυνε το υγρό από τους πνεύμονες. Λίγες ημέρες μετά ο Ronin ήταν μια χαρά. Οι γιατροί του νοσοκομείου είπαν, όμως, ότι το περιστατικό αυτό δεν ήταν σπάνιο και πως ο μικρός ήταν τυχερός που μεταφέρθηκε άμεσα στα επείγοντα. Ανάφεραν, μάλιστα, αντίστοιχα περιστατικά στα οποία οι γονείς δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στον βήχα των παιδιών, τα έβαλαν για ύπνο και εκείνα δεν ξύπνησαν ποτέ.

Τι πρέπει να προσέχετε!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιορίσει την χρήση της ορολογίας «δευτερεύων πνιγμός» και κατατάσσει την κατάσταση αυτή υπό την γενικότερη ορολογία «πνιγμός», δίνοντας έμφαση στα μέτρα πρόληψης. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η κ. Γαλανάκου, η πρόληψη σώζει ζωές, γι’αυτό φροντίστε να βρίσκεστε πάντα δίπλα στο παιδί σας όταν κολυμπά!

Αν, παρ’ελπίδα, το παιδί κινδυνεύσει από πνιγμό, η παιδίατρος επισημαίνει ότι «ο γονιός πρέπει να το γυρίσει ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσει τον θώρακα προκειμένου να βγει όλο το υγρό. Αν το παιδί δεν αναπνέει θα πρέπει να του κάνει τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις. Αν ύστερα από ώρα στο παιδί παραμένει βήχας, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας κινδυνεύει από πνιγμό

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μικρά παιδιά να παίρνουν στα χέρια τους οτιδήποτε βρουν διαθέσιμο και να το επεξεργάζονται. Πολλές φορές, το βάζουν στο στόμα τους με αποτέλεσμα να καταπίνουν μικροπράγματα με σαφώς δυσάρεστες συνέπειες.

Η ομάδα του St John Ambulance στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχει συμβουλές για πρώτες βοήθειες ζήτησε τη βοήθεια γνωστών ηθοποιών για να επικοινωνήσει στους γονείς τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πνιγμού του παιδιού τους.

Ετσι οι Βρετανοί ηθοποιοί Ντέιβιντ Γουάλιαμς, Ντέιβιντ Μίτσελ, Τζόνι Βέγκας και Σερ Τζον Χαρτ, δάνεισαν τις φωνές τους σε αυτό το βίντεο κινουμένων σχεδίων που ονομάζεται «The Chokeables». Ένα καπάκι από στυλό, ένα φιστίκι, μια μικρή πριγκίπισσα, ένας βόλος, ένα καραμελένιο ζελεδάκι και μια κυρομπογιά, πράγματα με τα οποία πνίγονται τα περισσότερα παιδιά, δείχνουν σε αυτό το έξυπνο βίντεο τη σωστή τεχνική που κάποιος μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gtbUB1XPW_o

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Κατάσταση Συνειδήσεως

Κατάσταση συνειδήσεως, λέμε την κατάσταση ενημερότητας για το περιβάλλον, την αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα (στον ήχο, στο φως) και την δυνατότητα εγρηγόρσεως.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Καταπληξία/Σοκ

Σύνδρομο καρδιοαγγειακού επεισοδίου, με λίμναση του αίματος περιφερειακά, το οποίο συνδέεται με απώλεια συνειδήσεως.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Μηχανισμοί Προκλήσεως Σοκ

Απώλεια αίματος, πλάσματος και υγρών.
Αιτίες:

Αιμορραγίες

Διάρροιες, εμετοί

Εγκαύματα

Οξείες φλεγμονές (περιτονίτιδα)

Αντλητική ανεπάρκεια (αδυναμία της καρδιάς να λειτουργήσει σωστά ως αντλία), π.χ. σε βλάβες του μυοκαρδίου.
Αιτίες:

Φόβος, χαρά

Πόνος

Αλλεργικές αντιδράσεις

Δήγματα εντόμων (τσιμπήματα)

Συμπτώματα:

Χαμηλή πίεση

Ωχρό και κολλώδες δέρμα

Άκρα ψυχρά και μελανά

Ταχύπνοια και ταχυκαρδία

Ζάλη

Τάση λιποθυμίας

Απώλεια συνειδήσεως

Κώμμα, εάν πέσει η πίεση κάτω από 8

Αντιμετώπιση:

Ξαπλώνουμε οριζοντίως τον ασθενή.

Ξεσφίγγουμε τα ρούχα του.

Ανυψώνουμε τα πόδια του (30 μοίρες).
Για άμεση αντιμετώπιση, κάθετα έως 10 λεπτά.

Τον σκεπάζουμε με κάτι ζεστό.

Εάν υπάρχει αιμορραγία, την αντιμετωπίζουμε.

Εάν διψά, του βρέχουμε τα χείλη.

Δεν του δίνουμε να φάει, να πιεί και να καπνίσει, γιατί θα καθυστερήσει ή θα εμποδίσει, την χορήγηση αναισθησίας την οποία πιθανόν να χρειασθεί.

Εάν δυσκολέψει η αναπνοή ή φαίνεται ότι θα κάνει εμετό, τον τοποθετούμε σε θέση ανανήψεως.

Εάν σταματήσει η καρδιοαναπνευστική λειτουργία, κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Τον μεταφέρουμε αμέσως στο νοσοκομείο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Κατάγματα

Κάταγμα λέγεται κάθε λύση της συνέχειας του οστού (σπάσιμο δηλαδή ή ράγισμα).

Γενικά συμπτώματα και σημεία των καταγμάτων:

Πόνος στην περιοχή της κακώσεως.

Δυσχέρεια χρήσεως του μέλους το οποίο υπέστη κάταγμα.

Παραμόρφωση στην θέση του κατάγματος, λόγω της μετατοπίσεως των τμημάτων του οστού.

Οίδημα.

Εκχυμώσεις.

Μεγάλη ευαισθησία της περιοχής.

Παρά φύση κινήσεις, δηλαδή κινήσεις οι οποίες δεν γίνονται στο ακέραιο οστό, αλλά μόνο μεταξύ των σπασμένων τμημάτων του.

Κριγμός ο οποίος ακούγεται κατά την εκτέλεση των παρά φύση κινήσεων.

Ο κριγμός και οι παρά φύση κινήσεις, είναι τα πιο σίγουρα σημεία για την διάγνωση του κατάγματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε κάταγμα, όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Έτσι, με μία απλή παρατήρηση και χωρίς άσκοπες κινήσεις του πάσχοντος μέλους, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα σημεία και συμπτώματα ενός κατάγματος, βοηθούμενοι σ' αυτό και από την σύγκριση του πάσχοντος μέλους με το υγιές. Σε περίπτωση αμφιβολιών γύρω από το εάν ο πάσχων έχει κάταγμα ή δεν έχει, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση σαν να έχει.

Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε κάθε κάταγμα, είναι η ακινητοποίηση, δηλαδή η όσο το δυνατόν αποφυγή κινήσεων στο σημείο της κακώσεως, γιατί εκτός από την αύξηση του πόνου, οι κινήσεις μπορεί να επιφέρουν και επιπλέον τραυματισμούς στα αγγεία και νεύρα και εν γένει στα μαλακά μόρια της περιοχής του κατάγματος. Είναι βεβαίως σαφές, ότι σε κάθε περίπτωση κατάγματος είναι ανάγκη να μεταφέρεται ο πάσχων σε νοσοκομείο.

Στα γενικά μέτρα αντιμετωπίσεως των καταγμάτων, αναφέρουμε τα εξής:

Μην μετακινείτε τον πάσχοντα παρά μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη και τοποθετήστε τον σε μία θέση στην οποία αισθάνεται άνετα.

Εάν υπάρχει απώλεια των αισθήσεων ή δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγία, ασχοληθείτε πρώτα με αυτά και αντιμετωπίστε το κάταγμα αργότερα. Από όλα τα παραπάνω μάλιστα, την προετεραιότητα έχει η αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας.

Αντιμετωπίστε τα κατάγματα στη θέση που βρήκατε τον πάσχοντα (εκτός βέβαια και εάν αυτό είναι αδύνατον, π.χ. εάν βρήκατε τον πάσχοντα στην μέση μίας λεωφόρου).

Ειδοποιήστε όσο πιο γρήγορα γίνεται, το ασθενοφόρο και εάν νομίζετε ότι θα έλθει πολύ σύντομα, συγκρατήστε ελαφρά το τραυματισμένο μέλος στο χέρι σας ώστε να παραμείνει ακίνητο.

Έχετε υπ' όψιν σας ότι ο πάσχων μπορεί να παρουσιάσει φαινόμενα καταπληξίας. Αντιμετωπίστε τα με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε επιδέσμους, φροντίστε να είναι σταθεροί αλλά όχι πολύ σφικτοί ώστε να δυσκολέψουν την κυκλοφορία ή να προκαλέσουν πόνο.

Η ακινητοποίηση γενικότερα, μπορεί να γίνει με πρόχειρα μέσα, π.χ. ξύλα, ρούχα.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Μυϊκή Κράμπα

Είναι η απότομη και επώδυνη συστολή ενός μυός, συνήθως συμβαίνει κατά την διάρκεια βαρειάς σωματικής ασκήσεως (π.χ. κολύμβηση).

Διατείνουμε (τεντώνουμε) τον μυ ο οποίος έπαθε την κράμπα.

Σε διάταση όπως βρίσκεται, πιέζουμε τον μυ δυνατά, στο πιο επώδυνο σημείο, τουλάχιστον για δέκα δευτερόλεπτα.

Τοποθετούμε θερμό επίθεμα, ή κάνουμε ζεστό μπάνιο, ή κάνουμε μασάζ με θερμαντική αλοιφή.

 

Αντιμετωπίστε τις κράμπες

 

Πως αντιμετωπίζονται οι κράμπες Oι κράμπες ή μυϊκοί σπασμοί είναι συνεχείς και επώδυνες συσπάσεις συχνά ενός ή περισσοτέρων μυών της ίδιας ομάδας του σώματός μας. Εκτός από την άσκηση, μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή όσον αφορά την προφύλαξη από τις κράμπες.  

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

Εσωτερική Αιμορραγία

Συνήθως γίνεται μετά από ισχυρό κτύπημα.

Τα σημάδια τα οποία θα μας κάνουν να ανησυχήσουμε, είναι:

Εμετός χρώματος ίδιο με το καφέ.

Βήχας και πτύελα που περιέχουν αίμα.

Κόπρανα μαύρα με αίμα.

Ωχρό, ψυχρό και γλοιώδες δέρμα.

Γρήγορος και δυνατός σφυγμός.

Ανησυχία, φόβος, ελαφρύς πονοκέφαλος και νοητική σύγχιση.

Δίψα.

Αντιμετώπιση:

Διατηρούμε ανοικτούς τους αεραγωγούς και εάν χρειάζεται, κάνουμε τεχνητή αναπνοή.

Ξαπλώνουμε τον πάσχοντα.

Σηκώνουμε τα πόδια του εκτός και εάν είναι λιπόθυμος ή έχει σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη, οπότε τον τοποθετούμε σε πλάγια κατάκλιση με το κεφάλι σε ελαφρά έκταση για να προλάβουμε το σοκ ή τον έμετο. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή, ανασηκώνουμε το κεφάλι του και τους ώμους του ελαφρά, για να διατηρηθούν οι αεραγωγοί ανοικτοί.

Εάν αυξηθεί ο πόνος, χαμηλώνουμε τα πόδια.

Τον κρατάμε ζεστό σε αναπαυτική θέση.

Ζητάμε ιατρική βοήθεια.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Κολικός

Σαν κολικός, χαρακτηρίζεται ο οξύτατος πόνος ο οποίος προέρχεται από σπασμό κοίλου σπλάχνου, τραυματισμό, ή αιφνίδιο ερεθισμό.

Αντιμετώπιση:

Χορηγούμε σπασμολυτικά σε συνδυασμό με αναλγητικά φάρμακα.

Τοποθέτηση του αρρώστου σε θέση κάμψεως.

Τοποθετούμε θερμό επίθεμα (θερμοφόρα ή ζεστό αντικείμενο τυλιγμένο με ύφασμα -κίνδυνος εγκαύματος-). Προσοχή χρειάζεται εάν ο κολικός είναι στην κοιλιά, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει διάτρηση, ή αιμορραγία, ή περιτονίτιδα (π.χ. οξεία σκωληκοειδίτιδα).

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Γαστρικός Κολικός

Παρουσιάζεται κράμπα στο στομάχι, αίσθημα πιέσεως στην κοιλιά, χλωμό πρόσωπο και εφίδρωση.

Αντιμετώπιση:

Προκαλούμε εμετό με ζεστό νερό και αλάτι, ή με χαμομήλι και λίγη σόδα, ή ερεθίζοντας τον οισοφάγο τού ασθενούς.

Δίνουμε λάβδανο.

Το διαιτολόγιο μετά θα πρέπει να είναι ελαφρύ και αυτό ώσπου να επανέλθει σιγά-σιγά στο κανονικό.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Σκωληκοειδίτιδα

Όταν κάποιος πάθει κρίση σκωληκοειδίτιδας, τοποθετούμε παγοκύστη στην κοιλιά.

Μεταφέρουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Αποφεύγουμε τα υγρά και τα παυσίπονα για να μην καλύψουν σκωληκοειδίτιδα

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Επιληψία

Από άποψη μηχανισμού, πρόκειται για κατάσταση στην οποία παρατηρείται αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. Οι επιληπτικές κρίσεις κυμαίνονται από στιγμιαία αφαίρεση (χωρίς απώλεια των αισθήσεων, χωρίς σπασμούς αλλά με απώλεια της συνειδήσεως του περιβάλλοντος - μικρή επιληψία) μέχρι απώλεια των αισθήσεων και έντονους σπασμούς - μεγάλη επιληψία.

Μικρή επιληψία:
Είναι συχνή στις μικρές ηλικίες. Ο πάσχων φαίνεται αφηρημένος, σταματά την δραστηριότητά του ξαφνικά και κοιτάζει με απλανές βλέμμα. Μπορεί να κάνει «αυτοματισμούς» δηλαδή στερεότυπες κινήσεις (κινήσεις κεφαλής μπρος-πίσω, κινήσεις μασήσεως, δάγκωμα χειλιών κ.λπ.) και μετά από λίγα δευτερόλεπτα επανέρχεται στην προηγούμενη δραστηριότητά του χωρίς να θυμάται το συμβάν.
Η βοήθεια την οποία μπορούμε να προσφέρουμε εδώ, είναι:

Να μείνουμε κοντά στον πάσχοντα προστατεύοντάς τον από τους κινδύνους π.χ. εάν βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, απομακρύνοντας ταυτοχρόνως τους περίεργους.

Μένουμε μαζί του μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει συνέλθει απόλυτα και μπορεί να πάει σπίτι του.

Τον συμβουλεύουμε να επισκεφθεί γιατρό.

Μεγάλη επιληψία:
Αρχίζει με απώλεια της συνειδήσεως και πτώση στο έδαφος. Ακολουθούν σπασμοί και συγχρόνως με αυτούς παρατηρείται κυάνωση και εφίδρωση, ταχυκαρδία και αδενικές υπερεκκρίσεις (κυρίως υπερέκκριση σάλιου η οποία φαίνεται σαν αφρός από το στόμα). Προοδευτικώς, οι σπασμοί γίνονται αραιότεροι και καταπαύουν μετά από 1 λεπτό περίπου. Κατόπιν ακολουθεί μία νέα μικρότερης εντάσεως σύσπαση των μασητήρων μυών. Στην φάση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια ούρων. Τελικά επέρχεται πλήρης χαλάρωση και η διαταραχή της συνειδήσεως συνεχίζεται για ένα μικρό διάστημα ακόμη. Η αναπνοή είναι ρεγχώδης. Σιγά-σιγά η συνείδηση αποκαθίσταται και ο ασθενής δεν θυμάται τίποτε από το συμβάν.
Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε ως εξής:

Προσπαθούμε εάν προλάβουμε, να τον στηρίξουμε ή να κάνουμε ελαφρότερη την πτώση του.

Χαλαρώνουμε τα ρούχα τα οποία τον σφίγγουν και βάζουμε κάτι μαλακό κάτω απ' το κεφάλι του.

Τον μετακινούμε μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη.

Δεν προσπαθούμε να τον «ξυπνήσουμε» κατά την κρίση, ούτε να του ανοίξουμε το στόμα.

Όταν σταματήσουν οι σπασμοί, τον τοποθετούμε σε θέση ανανήψεως και καθόμαστε μαζί του μέχρι να συνέλθει τελείως.

Δεν του δίνουμε τίποτε να πιεί, παρά μόνον όταν βεβαιωθούμε ότι συνήλθε εντελώς.

Τον συμβουλεύουμε να επισκεφθεί γιατρό.

Δεν χρειάζεται να καλέσουμε ασθενοφόρο, παρά μόνον εάν κατά την διάρκεια της κρίσεως, ο πάσχων έχει κτυπήσει, ή εάν η κρίση διήρκεσε πάνω από 15 λεπτά.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Παιδικοί Σπασμοί

Σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κάποιου λοιμώδους νοσήματος (π.χ. λοίμωξη φάρυγγα, αυτιών κ.λπ.) μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, οι οποίοι αν και κάνουν την κλινική εικόνα «θορυβώδη» και συχνά μας φοβίζουν, εν τούτοις τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνοι. Μπορεί όμως να είναι επίμονοι, εάν η θερμοκρασία δεν πέφτει.

Σε τέτοιες καταστάσεις βλέπουμε το παιδί να είναι κατακόκκινο και ιδρωμένο. Κάνει μικρές συσπάσεις των μυών των άκρων και του προσώπου. Μερικές φορές «γυρίζουν» τα μάτια του (βολβοστροφή). Μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το παιδί δεν αναπνέει κανονικά (κρατάει την αναπνοή του) ή και να παρουσιασθεί αφρός στο στόμα του. Επίσης μπορεί να παρουσιασθεί δυσκαμψία, με το κεφάλι και τη ράχη τεντωμένα προς τα πίσω.

Οι ενέργειες τις οποίες κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση, είναι οι εξής:

Εξασφαλίζουμε καλό αερισμό του χώρου και χαλαρώνουμε τα ρούχα τα οποία σφίγγουν τον θώρακα και τον λαιμό του παιδιού.

Δροσίζουμε το παιδί με βρεγμένο σφουγγάρι, από το κεφάλι προς τα πόδια. Εδώ προσέχουμε να μην αφήσουμε το σώμα του παιδιού να κρυώσει υπερβολικά.

Καθησυχάζουμε τους γονείς και καλούμε γιατρό.

Εάν βέβαια σταματήσει η αναπνοή και η καρδιά, κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Πώς Θα Πάρετε Τον Σφυγμό

Με τις άκρες των δακτύλων (δείκτη, μέσου και παράμεσου) και ποτέ με τον αντίχειρα.

Τα τοποθετούμε από την εσωτερική πλευρά του πήχυ από την μεριά του αντίχειρα. Λίγο πιο κεντρικά από το κοκκαλάκι που εξέχει στον καρπό και λίγο προς τους τένοντες.

Πιέζουμε σταθερά, τόσο όσο να αισθανθούμε τον σφυγμό, όχι όμως τόσο πολύ ώστε να τον σταματήσουμε.

Ελέγχουμε τον αριθμό των σφυγμών ανά λεπτό, την ένταση και την κανονικότητά τους

Ο φυσιολογικός αριθμός σφυγμών ανά λεπτό σε ενήλικους σε ηρεμία είναι 60 έως 90 και όσο πιο γυμνασμένος είναι κάποιος τόσο πιο μικρό αριθμό σφυγμών έχει. Ενώ στα βρέφη είναι 120 σφυγμοί ανά λεπτό ώσπου να ενηλικωθούν.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Αυτοσχέδια Φορεία

Φορείο με σακκάκι:

Γυρίζουμε απ' την ανάποδη τα μανίκια του σακκακιού και από μέσα τους περνάμε δύο ξύλα ή κοντάρια.

Κουμπώνουμε το σακκάκι. Για να κατασκευάσουμε φορείο χρειαζόμαστε 2-3 σακκάκια.

Φορείο με επιδέσμους:

Τοποθετούμε παράλληλα τα δύο ξύλα σε τέτοια απόσταση, όση χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε στον πάσχοντα.

Δένουμε σφικτά κατά μήκος των δύο ξύλων και παράλληλα μεταξύ τους, επιδέσμους ή υφάσματα αντοχής και μεγάλου μεγέθους.

Φορείο με σάκκο:

Κόβουμε από ένα μεγάλο σάκκο τις γωνίες του που είναι ραμμένες και περνάμε μέσα από αυτές, δύο ξύλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αφού κατασκευάσουμε το αυτοσχέδιο φορείο μας, με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, πρέπει ένας υγιής να το δοκιμάσει, πριν να τοποθετηθεί επάνω του ο πάσχοντας. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι το φορείο είναι αρκετά ανθεκτικό.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Ενδομυϊκές Ενέσεις

Οι περισσότερες από τις αμπούλες μέσα στις οποίες βρίσκεται το φάρμακο των ενέσεων, έχουν ένα χρωματιστό κολλάρο που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το ειδικό μαχαιρίδιο για να τις ανοίξουμε. Απλώς με μία πολύ απότομη κίνηση των χεριών σπάμε την αμπούλα στο ύψος του κολλάρου. Αφού σπάσουμε την αμπούλα, αναρροφάμε το φάρμακο με μία σύριγγα μίας χρήσεως (πρέπει πάντα να διαβάζουμε την ημερομηνία λήξεως του φαρμάκου).

Αφού το φάρμακο έχει πλέον περάσει όλο στην σύριγγα, γυρίζουμε την σύριγγα προς τα πάνω και πιέζουμε το έμβολο μέχρι από την άκρη της βελόνας να βγούν μερικές σταγόνες φαρμάκου. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι έφυγε ο αέρας ο οποίος υπήρχε στην σύριγγα.

Κατόπιν πηγαίνουμε στον πάσχοντα και νοερά χωρίζουμε το γλουτό του σε 4 μέρη. Με ένα βαμβάκι το οποίο έχουμε βρέξει με οινόπνευμα, καθαρίζουμε το άνω-έξω μέρος του γλουτού.

Στο σημείο που καθαρίσαμε, βάζουμε βαθειά την βελόνα της σύριγγας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΤΑΝ Η ΒΕΛΟΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥ ΓΛΟΥΤΟΥ, ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ.

Εάν με την αναρρόφηση δούμε να μπαίνει αίμα μέσα στη σύριγγα, βγάζουμε την βελόνα εντελώς από τον γλουτό και τρυπάμε πιο δίπλα κάνοντας και πάλι αναρρόφηση πριν ρίξουμε το φάρμακο. Εάν με την αναρρόφηση δεν δούμε αίμα μέσα στην βελόνα, τότε πιέζουμε το έμβολο διοχετεύοντας το φάρμακο στον πάσχοντα. Ακολουθεί μασάζ της περιοχής.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Ξένο σώμα... στο σώμα σας; Μαρία Παπαδοδημητράκη        

Οι μνήμες από τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων κατακλύζονται από εικόνες. Ωστόσο, υπάρχει μια εικόνα που επαναλαμβάνεται συνεχώς: εγώ σε μια καρέκλα να κλαίω και η γιαγιά μου να προσπαθεί, καθησυχάζοντάς με, να μου βγάλει από το πόδι τα αγκάθια από τους αχινούς που είχα πατήσει παίζοντας στη θάλασσα. Το λάδι, το οινόπνευμα, το τσιμπιδάκι και ο αναπτήρας είναι τα σύνεργα που συμπληρώνουν το παζλ. Βέβαια, τα μαύρα αυτά αγκάθια δεν είναι το μόνο ξένο σώμα που μπορεί να «εισβάλει» στο δικό μας και να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε για να «ξεφορτωθείτε» τους «εισβολείς» και να απολαύσετε τις διακοπές σας.

… στο δέρμα σας

Αχινοί
› Το γεγονός: Λέγεται ότι οι αχινοί σε μια παραλία είναι ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας. Βρήκατε, λοιπόν, μια τέτοια παραλία και στην προσπάθειά σας να περάσετε τα βραχάκια για να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά πατήσετε μερικούς από αυτούς.
› Το πρόβλημα: Τα αγκάθια που εισχώρησαν στο δέρμα σάς προκαλούν έντονο πόνο και, σε περίπτωση που παραμείνουν στο δέρμα, μπο­ρεί να δημιουργήσουν ακόμη και ­από­στη­μα.
› Οι πρώτες βοήθειες: Καθαρίστε το πέλμα σας με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε άλλες μολύνσεις, και αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε αποστειρώσει με οινόπνευμα ή φωτιά. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος διαρκεί 1-2 ημέρες, αν ωστόσο δεν υποχωρήσει, μερικά ποδόλουτρα με δροσερό νερό μπορεί να σας ανακουφίσουν. Στην περίπτωση που έχετε αγκάθια τα οποία δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, μην περιμένετε να βγουν μόνα τους, αλλά απευθυνθείτε σε ένα γιατρό, για να αποφύγετε τη δημιουρ­γία αποστήματος.
Γυαλιά - σκουριασμένα αντικείμενα
› Το γεγονός: Μπορεί όλοι να απολαμβάνουμε το περπάτημα στην αμμουδιά, δυστυχώς όμως το «όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» παραμένει απλώς ένα παλιό σλόγκαν χωρίς πρακτική εφαρμογή. Έτσι, μπορεί, καθώς βυθίζετε το πόδι σας στη ζεστή άμμο, να πατήσετε ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι ή ένα κομμάτι γυαλί.
› Το πρόβλημα: Όποιο ξένο σώμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, ενώ τα σκουριασμένα αντικείμενα είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη και τέτανο.
› Οι πρώτες βοήθειες: Καθαρίστε την πληγή με αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι. Αν στο δέρμα δεν έχει παραμείνει κάποιο κομματάκι, πιέστε το τραύμα με μια καθαρή πετσέτα για να σταματήσει το αίμα. Αν δεν έχετε εμβολιαστεί για τέτανο (επαναληπτικές δόσεις του αντιτετανικού εμβολίου πρέπει να γίνονται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 18 ετών), θα χρειαστεί να επισκεφτείτε μέσα σε 24 ώρες το κοντινότερο νοσοκομείο ή φαρμακείο για να κάνετε αντι­τετανικό ορό. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει και τη λήψη αντιβίωσης. Στην περίπτωση που στην πληγή υπάρχουν υπολείμματα από το αντικείμενο, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας για να βγάλετε ακτινογραφία και να σας τα αφαιρέσουν.

... στα μάτια σας
› Το γεγονός: Κάθεστε στην παραλία και, ενώ θαυμάζετε το μαγευτικό ελληνικό ηλιοβασίλεμα, φυσάει αέρας, σηκώνει άμμο και τη φέρνει στα μάτια σας.
› Το πρόβλημα: Η άμμος μπορεί να δημιουργήσει πόνο, τσούξιμο και κοκκίνισμα στο εσωτερικό του ματιού. Μπορεί, επίσης, για λίγα λεπτά να έχετε ευαισθησία στο φως ή η όρασή σας να είναι θολή, αλλά δεν προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα.
› Οι πρώτες βοήθειες: Καταρχήν, μην τρίψετε τα μάτια σας και μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε την άμμο ή οτιδήποτε άλλο έχει μπει στο μάτι σας (π.χ. σκόνη, σκουπιδάκι) με τα δάχτυλά σας, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε αμυχές στον κερατοειδή. Αντ’ αυτού, ξεπλύντε τα μάτια σας με άφθονο νερό για να απομακρύνετε τα ξένα σώματα, ενώ, αν βρίσκεστε στην παραλία, μπορείτε εναλλακτικά να μπείτε στη θάλασσα και να αρχίσετε τα μακροβούτια με ανοιχτά μάτια. Αν το νερό δεν φέρει αποτέλεσμα, εντοπίστε το ξένο σώμα και αφαιρέστε το με τη βρεγμένη άκρη ενός καθαρού μαντιλιού ή επιδέσμου. Σε περίπτωση που μετά την αφαίρεσή του νιώσετε ενοχλήσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιβιοτικό κολλύριο σε συνδυασμό με τεχνητά δάκρυα. Αν πάλι το ξένο σώμα έχει κολλήσει στο μάτι, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε κάποια βλάβη. Καλύψτε το μάτι σας με επίδεσμο και επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο. Το ίδιο πρέπει να κάνε­τε και στην περίπτωση που, ενώ έχει απομακρυνθεί το σώμα, εξακολουθεί να υπάρχει τσούξιμο και πόνος.
... στο αυτί σας
› Το γεγονός: Επισκεφτήκατε το αγαπημένο σας νησί και αποφασίσατε να παρακολουθήσατε μια βραδινή παράσταση σε ένα ανοιχτό θέατρο στη μέση των αγρών, κοντά στη φύση. Τόσο κοντά, που ξαφνικά νιώσατε στο αυτί σας κάτι να κουνιέται και να σας ενοχλεί.
› Το πρόβλημα: Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τις πε­ρισσότερες φορές προλαβαίνετε να απομακρύνετε τα έντομα πριν εισχωρήσουν μέσα στο αυτί. Ωστόσο, αν δεν προσέξετε κατά την αφαίρεσή τους ή δεν προλάβετε να τα απομακρύ­νε­τε έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ακόμη και μόλυνση.
› Οι πρώτες βοήθειες: Αν το ξένο σώμα βρίσκεται στην άκρη του αυτιού, ­μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι, αρκεί να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην το σπρώξετε πιο μέσα. Αν κάποιο έντομο έχει παγι­δευτεί στο αυτί σας, μπορείτε να ρίξετε λίγο λάδι ή νερό για να το ­πνίξετε. Αν το έντομο δεν παρασυρθεί προς τα έξω ή δεν μπορέσετε να το διώξετε, πηγαίνετε στο κοντινότερο νοσοκομείο για να το αφαιρέσει ο γιατρός.
...στη μύτη σας
› Το γεγονός : Μπορεί να μην έχει συμβεί σε εσάς, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο παιδί σας, ιδιαίτερα αν είναι μικρής ηλικίας. Πόσες φορές δεν το προλάβατε στο παρά πέντε, πριν βάλει το πλαστικό παιχνιδάκι του στη μύτη; Αν και τις περισσότερες φορές αποφεύγετε την καταστροφή, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην αφήνετε κοντά στα παιδιά αντικείμενα που μπορεί να σφηνώσουν στη μύτη τους.
› Το πρόβλημα: Η αιμορραγία και η δημιουργία φλεγμονής είναι προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αν
εισχωρήσει ξένο σώμα στη μύτη, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενοτο ένα αντικείμενο να εισχωρήσει πιο βαθιά και να κατέβει στο λαιμό, προκαλώντας ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.
› Οι πρώτες βοήθειες: Συμβουλεύστε το παιδί σας να μην αναπνέει από τη μύτη, αλλά από το στόμα, για να μην προχωρήσει πιο μέσα το ξένο σώμα. Ζητήστε του, επίσης, να πάρει μια βαθιά ανάσα από το στόμα και να εκπνεύσει δυνατά από τη μύτη, καθώς μπορεί το ξένο σώμα να απομακρυνθεί με το φύσημα. Επειδή, όμως, τα παιδιά δύσκολα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις σας, μπορείτε απλώς να φυσήξετε στο στόμα τους για να τα αναγκάσετε να εκπνεύσουν από τη μύτη. Αν δεν μπορείτε να το απομακρύνετε, τότε επισκεφτείτε ένα γιατρό για να το αφαιρέσει. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει βάλει στο αυτί ή στη μύτη του μια μικρή μπαταρία, μην προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε μόνοι σας, γιατί είναι τοξικές, αλλά επισκεφτείτε το συντομότερο ένα νοσοκομείο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

Απίθανα συμπτώματα  της Άννας Δάλλα

Όταν η 50χρονη τότε σύζυγός του Έλσι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη επιθυμία για μαρούλια, τρώγοντας ακόμα και πέντε την ημέρα, ο ιατροδικαστής Jim Campbell -αργότερα συγγραφέας του βιβλίου «The body language of health»- κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η γυναίκα του σίγουρα δεν ήταν έγκυος, αλλά παρ’ όλα αυτά φαινόταν ότι είχε πραγματικά μεγάλη όρεξη για μαρούλι. Λίγες εβδομάδες αργότερα ανακάλυψε ένα μικρό ογκίδιο στο στήθος της. Ήταν κακοήθεια. Ο Jim Campbell δεν αντιστάθηκε στο να ψάξει την πιθανή συσχέτιση των μαρουλιών (και ενός αντικαρκινικού συστατικού που εικάζεται ότι περιέχουν) με τον καρκίνο που είχε εμφανίσει η σύζυγός του. Για τον Jim Campbell η εξήγηση βρισκόταν στο ότι ο οργανισμός της Έλσι, θέλοντας να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα, την ωθούσε στο να τρώει μαρούλια. Ποιος ξέρει αν ήταν πράγματι έτσι; Η Έλσι έκανε εγχείρηση, θεραπεία και της πέρασε η «μανία» για τα μαρούλια...
Το σώμα κάτι θέλει να μας πει
Ο Jim Campbell δεν είναι γιατρός, είναι ιατροδικαστής. Έχει σπουδάσει Χημεία και Τοξικολογία και συμπληρώνει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας. «Λόγω του επαγγέλματός μου έχω μάθει ότι τίποτα -έστω κι αν έτσι φαίνεται στην αρχή- δεν είναι τυχαίο, ακόμα κι αν η σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν είναι πάντα προφανής. Έχω μάθει να ψάχνω παντού για κρυμμένα στοιχεία», εξηγεί. Και συνεχίζει: «Με αφορμή αυτό που συνέβη στην Έλσι, ανακάλυψα ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας αποκαλύπτονται πολύ νωρίς με σημάδια και συμπτώματα που, ενώ τα ίδια δεν είναι ανησυχητικά, πρέπει να ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε. Υπάρχουν προβλήματα που εμφανίζονται αρχικά ως αυξημένη όρεξη για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, άλλα με προβλήματα στο δέρμα, την αδυναμία μας να θυμηθούμε τα όνειρά μας, ακόμα και με το να φτερνιζόμαστε όταν έχει περίλαμπρη λιακάδα».
Ο κ. Campbell μιλάει στο Vita
Βρήκαμε το συγγραφέα του «The body language of health» και του θέσαμε μερικά «δύσκολα» ερωτήματα:
1. Αν παρατηρούμε διαρκώς το σώμα μας, μήπως κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα της ζωής και να ασχολούμαστε μόνο με την υγεία μας;
Το βιβλίο μου είναι απλώς μία συλλογή αυτών των μικρών -«ασήμαντων»- σημαδιών και συμπτωμάτων που προσέχουμε ή θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να προσέχουμε και για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, ενώ θα μπορούσαν να υποκρύπτουν ακόμα και μία σοβαρή κατάσταση. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ασήμαντα, όπως π.χ. οι άσπρες κηλίδες στα νύχια που υποδηλώνουν έλλειψη ψευδαργύρου και όχι ασβεστίου, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, ή και πιο σημαντικά, όπως το να τρώμε παγάκια, που πιθανώς υποδηλώνει αναιμία. Προς Θεού, όμως, δεν πρέπει να γίνουμε υποχόνδριοι. Γνωρίζοντας καλύτερα το σώμα μας και μαθαίνοντας τι χρειάζεται, θα είμαστε πιο υγιείς.
2. Οι γιατροί συμφωνούν με τη μέθοδό σας για την εκτίμηση των διάφορων συμπτωμάτων;
Σίγουρα χρησιμοποιούν ως κάποιο βαθμό παρόμοιες μεθόδους για να εκτιμούν τα συμπτώματα και πιθανώς εμείς -οι ασθενείς- δεν το αντιλαμβανόμαστε όταν το κάνουν. Σίγουρα, επίσης, οι μέθοδοί τους έχουν πάντα μία σαφή επιστημονική βάση.
Συλλογή συμπτωμάτων
Ο φιλοπερίεργος ιατροδικαστής συνέλεξε περισσότερα από 100 «απίθανα συμπτώματα», που θα μπορούσαμε να τα συσχετίσουμε με μια πιθανή πηγή κινδύνου για την υγεία μας. Σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα:
Το δέρμα στα μπράτσα σας θυμίζει... το δέρμα της κότας;
Ίσως σας λείπουν λιπαρά οξέα.
Η εξήγηση Αυτά τα χαρακτηριστικά μικρά εξογκώματα οφείλονται σε υπερσυγκέντρωση κερατίνης εξαιτίας της έλλειψης του «φυσικού λαδιού» που λιπαίνει ενδογενώς την επιδερμίδα και συντίθεται από τα λιπαρά οξέα της τροφής μας. Μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματός σας και δεν φεύγουν εύκολα.
Τι να κάνετε Τρώτε λιπαρά ψάρια, αυγά, λάδι και ξηρούς καρπούς.
Κάθεστε σταυροπόδι;
Ίσως έχετε υπόταση.
Η εξήγηση Όταν κάθεστε πάνω στο ένα σας πόδι ή σταυροπόδι, αποτρέπετε το αίμα να κατέβει στα πόδια σας, άρα και να πάθετε υπόταση.
Τι να κάνετε Παρακολουθήστε την πίεσή σας και, αν είναι χαμηλή, τρώτε περισσότερο αλάτι.
Εμφανίσατε ξαφνικά ραγάδες;
Ίσως σας λείπει ψευδάργυρος.
Η εξήγηση Ο ψευδάργυρος βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, που είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος, οπότε και η έλλειψή του μπορεί να κάνει τις ραγάδες να είναι ακόμα πιο εμφανείς.
Τι να κάνετε Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο: Θαλασσινά, συκώτι, ξηρούς καρπούς.

Το δέρμα σας είναι ελαφρώς κίτρινο;
Ίσως έχετε πρόβλημα με το
Θυρεοειδή σας.
Η εξήγηση Υπολειτουργεί πιθανά ο
Θυρεοειδής σας. Τότε σας λείπει η ορμόνη θυροξίνη, που ευθύνεται και για το κίτρινο χρώμα στο δέρμα σας. Άλλα συμπτώματα: Κρυώνετε, νιώθετε κουρασμένοι, έχετε ξηρό δέρμα, θαμπά μαλλιά και αδύναμα νύχια. Μία σπάνια και σοβαρή αιτία για το κίτρινο δέρμα ίσως είναι ένα πρόβλημα στο συκώτι.
Τι να κάνετε Εξετάστε το θυρεοειδή σας.
Συνηθίζετε να μασάτε παγάκια;
Ίσως έχετε αναιμία (σας λείπει σίδηρος).
Η εξήγηση Η εξήγηση βρίσκεται πιθανώς στο ότι, καθώς η αναιμία προκαλεί συχνά μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, τα παγάκια λειτουργούν ανακουφιστικά.
Τι να κάνετε Tρώτε κόκκινο κρέας, ειδικά σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Επίσης, επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Ματώνουν η μύτη ή τα ούλα σας;
Ίσως σας λείπει βιταμίνη Κ ή C.
Η εξήγηση H αιμορραγία αργεί να σταματήσει, ίσως επειδή σας λείπει η προθρομβίνη, που βοηθά στην πήξη του αίματος. Αν τα ούλα ματώνουν, ίσως φταίει η έλλειψη βιταμίνης C.
Τι να κάνετε Τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που δίνουν βιταμίνη Κ, ουσιαστική για την πήξη του αίματος. Παίρνετε αρκετή βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές, τις φράουλες, τα ακτινίδια κ.ά.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Πώς να γλιτώσετε ένα ναυάγιο!

Οι ειδικοί στον χειρισμό σκαφών επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους επίδοξους καπετάνιους ...............

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Καιρός «να πάρουν πόδι» από τα πόδια σας    της Τζούλης Αποστολάτου

 

Τα πόδια σας ασφυκτιούν στα κλειστά παπούτσια ή τα αγαπημένα σας σανδάλια τα πληγώνουν; Περπατάτε ξυπόλυτοι σε πολυσύχναστες παραλίες, πισίνες και αποδυτήρια ή φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια; Κάνετε μόνοι σας το γιατρό; Μην αναρωτιέστε γιατί οι κάλοι, οι φουσκάλες, οι μύκητες, οι μυρμηγκιές και άλλα τέτοιου είδους προβλήματα «επισκέπτονται» συχνότερα τα πόδια σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Δημιουργείτε το κατάλληλο έδαφος για να σας «επιτεθούν». Αν, όμως, ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές, το φετινό καλοκαίρι θα ταλαιπωρήσετε λιγότερο τα πόδια σας.

Κάλοι
Τι να κάνετε Ο γιατρός θα κρίνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς, π.χ. τοπικά διαλύματα όταν το πρόβλημα δεν είναι σοβαρό, κρυοθεραπεία (εφαρμογή υγρού αζώτου) ή διαθερμοπληξία (εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής συχνότητας) για κάλους που «επιμένουν».
SOS
• Αφαιρείτε τους κάλους με ελαφρόπετρα, όχι με ξυράφι. Διαφορετικά, επανέρχονται δριμύτεροι.
Να είστε επιφυλακτικοί στην αφαίρεση των κάλων με laser. Το πρόβλημα επανεμφανίζεται εντονότερο.

Μύκητες στα πόδια
Τι να κάνετε
Απευθυνθείτε σε δερματολόγο, για να σας υποδείξει την κατάλληλη αντιμυκητιασική αγωγή, δηλαδή χάπια ή αλοιφή ή συνδυασμό των δύο, που θα πρέπει να ακολουθήσετε το λιγότερο για 3 εβδομάδες.
SOS
Μη φοράτε παπούτσια και σαγιονάρες άλλων.
Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε πολυσύχναστες παραλίες, χώρους γύρω από πισίνες και αποδυτήρια.

Μη φοράτε -χωρίς καθαρές βαμβακερές κάλτσες- κλειστά συνθετικά παπούτσια, γιατί δεν αφήνουν το δέρμα να «αναπνέει».
Μη φοράτε τα παπούτσια σας 2 ημέρες συνεχόμενα, ώστε να προλαβαίνουν να στεγνώνουν και να αερίζονται καλά.
Πλένετε τα πόδια σας με ένα ήπιο αντισηπτικό και στεγνώνετέ τα καλά.


Προσοχή!
Χρησιμοποιείτε με φειδώ τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μυρμηγκιές
Τι να κάνετε Κρυοθεραπεία ή εφαρμογές σαλικυλικού οξέος, το οποίο απομακρύνει τα κερατινοποιημένα κύτταρα, στο ιατρείο ενός δερματολόγου ή ποδολόγου.
SOS
Μη φοράτε παπούτσια και σαγιονάρες άλλων.
Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε πολυσύχναστες παραλίες, γύρω από πισίνες και αποδυτήρια.
Μην «πειράζετε» τις μυρμηγκιές με αιχμηρά αντικείμενα, γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται.
Νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα
Τι να κάνετε Επισκεφτείτε ένα δερματολόγο ή ποδολόγο για να αφαιρέσει το νύχι που έχει μπει στο δέρμα σας.
SOS
Μην κόβετε τα νύχια σας βαθιά, αλλά ίσια και παράλληλα προς την κορυφή των δαχτύλων.
Φουσκάλες
Τι να κάνετε Διατηρείτε καθαρά και στεγνά τα πόδια σας, φοράτε σανδάλια ή άνετα κλειστά παπούτσια.
SOS
Χρησιμοποιείτε τα ειδικά επιθέματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία για όσο χρονικό διάστημα σας υποδείξει ο γιατρός σας.
Μη σπάτε τις φουσκάλες, γιατί τα τραύματα θα επουλωθούν πιο αργά και επιπλέον μπορεί να μολυνθούν.
Ξηρότητα
Τι να κάνετε Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα με ελαφρόπετρα και χρησιμοποιείτε προϊόντα ενυδάτωσης με πολύ λιπαρή βάση.
SOS
Μη φοράτε συνέχεια ανοιχτά παπούτσια.
Υπερβολικός ιδρώτας
Τι να κάνετε
Ο γιατρός θα διαγνώσει την αιτία (π.χ. διαταραχές του θυρεοειδούς) και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Αν το πρόβλημα είναι άγνωστης αιτιολογίας ή κληρονομικό, μπορείτε να κάνετε θεραπεία με botox. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι ακίνδυνη, επισημαίνουν όμως ότι προκαλεί πόνο.
SOS
Φοράτε κυρίως ανοιχτά παπούτσια, ώστε το δέρμα των ποδιών σας να «αναπνέει».
Πλένετε, στεγνώνετε καλά και περνάτε τα πόδια σας 3 φορές την ημέρα με οινόπνευμα.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Πρώτες βοήθειες σε κατοικίδια                     Ζωοφιλία και Υγεία

ΜΑΘΕΤΕ πώς να προσφέρετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια πρώτες βοήθειες σε κατοικίδια και αδέσποτα με μια επίσκεψη στο www.petalert.com. Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε για να ενημερώνει έγκυρα και με σαφήνεια όλους τους φιλόζωους που βρίσκονται μπροστά σε έκτακτα περιστατικά με θύματα ζωάκια, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα. Επίσης δίνει οδηγίες για καθημερινά μικροπροβλήματα και αδιαθεσίες που μπορεί να βασανίζουν τα κατοικίδιά σας. Ενα site που κάθε φιλόζωος πρέπει να έχει στα αγαπημένα του. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

ΚΟΡΥΦΗ

Μετατραυματικό στρες

Το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες στα παιδιά και στους έφηβους
 

Γονίδιο της μνήμης «υπαίτιο» για το μετατραυματικό στρες Απαντάται σε πολλούς Ευρωπαίους και διπλασιάζει τον κίνδυνο της διαταραχής Μια πρώτη ένδειξη έρχεται τώρα από τη μελέτη του Ντομινίκ ντε Κερβέ στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Η ομάδα του πραγματοποίησε τρία επιμέρους πειράματα που αποκαλύπτουν τον ρόλο του γονιδίου PRKCA, το οποίο ήταν γνωστό ότι συμμετέχει στη δημιουργία συναισθηματικά φορτισμένων αναμνήσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Το γονίδιο PRKCA, το οποίο κωδικοποιεί την παραγωγή ενός ενζύμου (πρωτεϊνική κινάση C-a) που δρα στον εγκέφαλο, απαντάται σε δύο ποικιλίες, ή αλληλόμορφα στην επιστημονική ορολογία, που ονομάζονται A και G. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές εξετάσεις σε 700 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι επίσης κλήθηκαν να γράψουν σύντομες περιγραφές για μια σειρά συναισθηματικά φορτισμένων εικόνων που είχαν δει νωρίτερα.

 

Τεχνικές αναπνοής ανακουφίζουν από συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του πολέμου είναι η μόνιμη επίδρασή του στην ψυχική υγεία των στρατιωτών. Αυτό δημιουργεί ένα τρομερό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία: περισσότερο από το 20% των βετεράνων που επέστρεψαν από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν υπέφεραν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), σύμφωνα με μια έκθεση του 2012 από την αμερικανική Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης (RAND).

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν Μάντισον δίνει ελπίδες στα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι μια πρακτική διαλογισμού που ονομάζεται Σουντάρσαν Κρίγια γιόγκα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τη PTSD.

Τα άτομα με PTSD υποφέρουν από ενοχλητικές αναμνήσεις, αυξημένο άγχος και αλλαγές στην προσωπικότητά τους. Το χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι η υπερδιέγερση, η οποία μπορεί να οριστεί ως υπεραντίδραση σε ακίνδυνα ερεθίσματα και οι πάσχοντες συχνά περιγράφουν ότι νιώθουν νευρικότητα ή τρομάζουν εύκολα και βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή.

Η υπερδιέγερση αποτελεί μια πτυχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τους χτύπους της καρδιάς και άλλες λειτουργίες του σώματος καθώς και την ικανότητα ενός ατόμου να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερδιέγερση βρίσκεται στο επίκεντρο της PTSD και αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από κάποια συμπτώματά της.

Οι συνήθεις θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη θεραπεία της PTSD προσφέρουν ανάμεικτα αποτελέσματα. Σε ορισμένους ασθενείς χορηγούνται αντικαταθλιπτικά και ανταποκρίνονται θετικά, ενώ άλλοι όχι. Άλλοι υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία και εξακολουθούν να βιώνουν μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής.

Η Σουντάρσαν Κρίγια γιόγκα είναι μια πρακτική ελεγχόμενης αναπνοής που επηρεάζει άμεσα το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αν κι έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική στην εξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και στη μείωση των συμπτωμάτων PTSD σε επιζώντες από τσουνάμι, μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Η ομάδα του Κολεγίου Διαχείρισης της Διεθνούς Υγειονομικής Περίθαλψης (CIHM) έδειξε ενδιαφέρον για τη Σουντάρσαν Κρίγια γιόγκα λόγω της εστίασής της στο χειρισμό της αναπνοής και στον τρόπο που αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει συνέπειες στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα στην υπερδιέγερση. Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, μακροχρόνια μελέτη που έδειξε ότι η πρακτική της ελεγχόμενης αναπνοής μπορεί να ωφελήσει άτομα με PTSD.

Ο Richard J. Davidson, ιδρυτής του CIHM και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δηλώνει τα εξής: «Έγινε μια πρώτη προσπάθεια να συγκεντρωθούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με το αν η πρακτική αυτή των αναπνοών της γιόγκα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της PTSD. Δεύτερον, θέλαμε να μάθουμε αν η μείωση των συμπτωμάτων σχετίζεται με βιολογικές συμπεριφορές που μπορεί να είναι σημαντικές στην υπερδιέγερση».

Τα πειράματα περιελάμβαναν μέτρηση του ποσοστού βλεφαρίσματος σε κατάσταση αιφνιδιασμού και του ποσοστού αναπνοής ως αντίδραση σε ερεθίσματα όπως ο θόρυβος έκρηξης μέσα στο εργαστήριο. Η αναπνοή είναι μία από τις λειτουργίες που ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενώ ο ρυθμός βλεφαρίσματος μετά από ξάφνιασμα αποτελεί μια ακούσια αντίδραση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της υπερδιέγερσης. Αυτές οι 2 μετρήσεις αντανακλούν την κατάσταση της ψυχικής υγείας επειδή επηρεάζουν τον τρόπο που το άτομο ρυθμίζει τα συναισθήματά του.

Στη μελέτη του CIHM συμμετείχαν 21 στρατιώτες: μια ομάδα δράσης 11 ατόμων και μια ομάδα ελέγχου 10 ατόμων. Όσοι εκπαιδεύτηκαν για 1 εβδομάδα στις αναπνοές της γιόγκα παρουσίασαν λιγότερο άγχος, μειωμένο ποσοστό αναπνοής και λιγότερα συμπτώματα PTSD.

Ο Davidson ήθελε να προχωρήσει την έρευνα ακόμα περισσότερο συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους συμμετέχοντες με απώτερο στόχο να ενθαρρύνει τους γιατρούς να προτείνουν μια θεραπεία με βάση το γνωστικό και συναισθηματικό προφίλ του κάθε ασθενούς.

Ο Davidson συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Ένας γιατρός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως «εργαλεία» τις ψυχολογικές αξιολογήσεις προκειμένου να προσδιορίσει το γνωστικό και συναισθηματικό προφίλ του ασθενούς και ως εκ τούτου να καθορίσει μια θεραπεία που θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική για το συγκεκριμένο άτομο. Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν παρουσιάζει βελτίωση στη θεραπεία που του έχει χορηγηθεί. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό είναι να καθορίσουμε ποιοί άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από διάφορα είδη θεραπείας».

Η εκτίμηση είναι κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Υποθέσεων των Βετεράνων Τουλάχιστον 22 βετεράνοι αυτοκτονούν κάθε μέρα. Αφού έχει ήδη αποδειχτεί ότι η Σουντάρσαν Κρίγια γιόγκα αυξάνει το αίσθημα αισιοδοξίας σε φοιτητές και μειώνει το στρες και το άγχος σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ίσως αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση του πόνου και, πολύ πιθανόν, της συχνότητας αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πως να προστατευτείτε σε περίπτωση κεραυνού

Πως να προστατευτείτε σε περίπτωση κεραυνού

Η παραπάνω εικόνα, δημιούργημα του Ted Slampyak για το μπλογκ «The Art of Manliness», σας παρουσιάζει την ασφαλέστερη θέση που μπορείτε να πάρετε αν πέσετε σε καταιγίδα. Με λίγα λόγια, καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω:

• Μην ξαπλώνετε: αν ξαπλώσετε, το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το έδαφος από έναν κεραυνό που έπεσε σε κοντινή απόσταση μπορεί να περάσει και μέσα από το σώμα σας.

• Σκύψτε χαμηλά: έτσι, δεν θα είστε εσείς το υψηλότερο σημείο. Ταυτόχρονα, φροντίστε να κρατήσετε τα πόδια σας κοντά με τις φτέρνες σας να ακουμπούν μεταξύ τους. Αυτό θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει από το ένα πόδι και να φύγει από το άλλο. Σκύψτε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο έδαφος.

• Καθώς είστε σκυμμένοι, σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας: με αυτόν τον τρόπο, αν ένας κεραυνός πέσει στο έδαφος, πιθανότατα το ρεύμα θα περάσει από το ένα πόδι και θα φύγει από το άλλο χωρίς να βλάψει ζωτικά όργανα όπως η καρδιά.

• Καλύψτε τα αυτιά σας: κλείστε με τα χέρια σας τα αυτιά σας ώστε να ελαχιστοποιήσετε μια πιθανή απώλεια ακοής από την επικείμενη δυνατή βροντή.

• Αν παρατηρήσετε ότι οι άκρες των μαλλιών σας ορθώνονται ή το δέρμα σας μυρμηγκιάζει, προσέξτε: αυτά είναι σημάδια ενός επικείμενου κεραυνού. Καθίστε αμέσως οκλαδόν, αλλά να ξέρετε ότι ο κεραυνός μπορεί να πέσει και χωρίς αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

 

Αν είναι εφικτό, μπείτε στο αυτοκίνητό σας

Έχετε ποτέ ακούσει για τη στολή ή τον κλωβό του Faraday; Τέτοιες φορούν ορισμένοι ηλεκτρολόγοι έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν σε γραμμές υψηλής τάσης χωρίς να πάθουν ηλεκτροπληξία.

Ονομάστηκαν έτσι από τον Michael Faraday, τον επιστήμονα που τις επινόησε το 1800. Η στολή ή ο κλωβός αποτελείται από ένα μεταλλικό πλέγμα ή κάποιο άλλο αγώγιμο υλικό, το οποίο επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει μέσα από το υλικό χωρίς να επηρεάζει ό,τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Το ρεύμα δηλαδή κινείται γύρω από το άτομο που φοράει τη στολή και όχι μέσα σε αυτήν.

Το αυτοκίνητό σας ουσιαστικά αποτελεί έναν κλωβό Faraday, γι’ αυτό και είστε ασφαλείς μέσα αν πέσει κεραυνός. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ρόδες από καουτσούκ που σας προστατεύουν, όπως συχνά πιστεύεται, αλλά το φαινόμενο του κλωβού Faraday.

Έτσι, αν μπορείτε να φτάσετε μέχρι το αυτοκίνητό σας, κάντε το. Αν όχι, σκύψτε χαμηλά στο έδαφος στις μύτες των ποδιών σας, όπως περιγράφεται παραπάνω.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ατυχήματα άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 22/7/2010 από medlook

48 συνολικά άρθρα

Η άπνοια του ύπνου: Σοβαρή αιτία ροχαλητού, αϋπνίας και κούρασης
22-07-2010

Δηλητηριάσεις  παιδιών: Βασικά σημεία αντιμετώπισης και πρόληψης
12-07-2010

Τα κατάγματα του καρπού και η αναπηρία που δημιουργείται
11-07-2010

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε
18-06-2010

Τραύματα και κακώσεις εγκεφάλου: Τα βασικά σημεία που πρέπει να ξέρετε
24-05-2010

Κακές αποφάσεις, ελλιπής χρήση πληροφοριών, απώλεια λεφτών, κίνδυνος ατυχημάτων και έλλειψη ύπνου
01-05-2010

Ατυχήματα και βλάβη στον εγκέφαλο: Ποια συμπτώματα ή σημεία δείχνουν ότι υπέστη βλάβη ο εγκέφαλος μετά από ατύχημα;
02-04-2010

Υποθερμία: Αιτίες, σημεία, συμπτώματα και αντιμετώπιση
27-12-2009

Αθλητισμός και σπορ: Πρόληψη των τραυματισμών
06-12-2009

Σπλήνα και σπληνεκτομή: Πόσο κινδυνεύουν από μολύνσεις οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε σπληνεκτομή;
24-11-2009

Η άπνοια του ύπνου: Πώς μπορεί να γίνεται καλύτερα η θεραπεία;
20-11-2009

Τραυματισμός ή στραγγαλισμός παιδιών από ηλεκτρικά παράθυρα αυτοκινήτων
29-07-2009

Ποτέ μην αφήνετε βρέφη ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο
21-07-2009

Οδηγοί προσέξτε: Μην χρησιμοποιείτε αυτόματο πιλότο (cruise control) όταν βρέχει και μαζεύεται νερό στο δρόμο
26-05-2009

Τραυματισμοί στα μάτια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη
22-04-2009

Τα πόδια σας: Τι πρέπει να κάνετε για να τα προστατεύετε;
03-04-2009

Πόνοι κάτω μέρους της πλάτης (οσφυαλγία): Πόσο χρήσιμες είναι η ακτινογραφία, η μαγνητική τομογραφία (MRI) και η αξονική τομογραφία (CT scan);
16-03-2009

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για το σοβαρό στραμπούληγμα (διάστρεμμα) του αστράγαλου;
15-02-2009

Κρυολόγημα και γρίπη: Μειώνουν τις ικανότητες οδήγησης και αυξάνουν σημαντικά τα δυστυχήματα
09-02-2009

Ασφαλής οδήγηση, τροχαία ατυχήματα, ανθρώπινος πόνος, οικονομικό κόστος και μέτρα αντιμετώπισης
26-01-2009

Ατυχήματα σε παιδιά: Απαιτείται περισσότερη ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και αυστηρότερη εφαρμογή μέτρων πρόληψης
31-12-2008

Προπόνηση δύναμης: Βελτιώνει τον εγκέφαλο και αποτρέπει τις πτώσεις
21-10-2008

Προσέξτε την όρασή σας: Αιτία δυστυχημάτων
18-10-2008

Τραυματισμός, κάκωση και κίνδυνος για ρήξη της αορτής: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για άμεση θεραπεία;
16-10-2008

Φούρνοι μικροκυμάτων: Πρόληψη εγκαυμάτων λόγω ζεστών υγρών ή φαγητών σε παιδιά
10-10-2008

Η αιτιολογία και η πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους
08-10-2008

Η τηλεόραση, τα δελτία ειδήσεων, τα τραγικά γεγονότα και η πρόληψη
25-05-2008

Συμβουλές για καλύτερη υγεία και ασφάλεια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
25-12-2007

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να βάζουν ζώνη ασφάλειας στο αυτοκίνητο;
31-08-2007

Πτώσεις από σκάλα και τραυματισμοί
01-06-2007

Η προστασία των παιδιών από την πισίνα
26-06-2006

Συμβουλές ασφάλειας για τα Χριστούγεννα και τις γιορτές
17-12-2005

Κούραση: Συνέπειες στο χώρο εργασίας και μέτρα αντιμετώπισης
02-09-2005

Η επιλογή ασφαλών παιγνιδιών για τα παιδιά τα Χριστούγεννα
08-12-2004

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
06-07-2004

Η αίσθηση της οσμής: Σώζει ζωές
17-03-2004

Οδήγηση, κινητό τηλέφωνο με ελεύθερα χέρια: Επικίνδυνο
13-10-2003

Ο φόβος των αεροπορικών πτήσεων: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
29-07-2003

Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας στις πισίνες και στα μπάνια
22-05-2003

Ατυχήματα λόγω έλλειψης ύπνου στα παιδιά
30-01-2003

Οστεοπόρωση στους άνδρες: Ανεπαρκής αντιμετώπιση
05-11-2002

Κίνδυνος θανάτου για βρέφη όταν κοιμούνται σε κρεβάτια ενηλίκων
10-09-2002

Έγκαιρη ανίχνευση εσωτερικής αιμορραγίας
06-06-2002

Κίνδυνος θανάτου σε οδικό δυστύχημα και απουσία ζώνης ασφάλειας στο πίσω κάθισμα
27-05-2002

Οι αερόσακοι στις μπροστινές θέσεις είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά
13-04-2002

Κινητό τηλέφωνο: Χειρότερο από το αλκοόλ όταν οδηγάτε
23-03-2002

Γονείς προσέξτε: Προστατέψετε τα παιδιά σας μέσα στο αυτοκίνητο
20-02-2002

Η προφύλαξη του βρέφους από ατυχήματα
27-11-2001

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Τραυματισμοί από medlook άρθρα

 

Τραυματισμοί από medlook άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 16/6/2011 από medlook

 

31 συνολικά άρθρα

Στραμπούληγμα ή διάστρεμμα του καρπού: Αιτίες, σημεία, συμπτώματα και σοβαρότητα
16-06-2011

Πνευμονική Εμβολή: Σημεία, συμπτώματα και πρόληψη
05-12-2010

Οστεοπόρωση: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη
28-11-2010

Τραύματα στον εγκέφαλο, η εξέλιξη και οι μακροχρόνιες συνέπειες
03-11-2010

Πρόληψη καταγμάτων, οστεοπενία και οστεοπόρωση
28-07-2010

Πόνος στο στήθος: Ποιες αιτίες τον προκαλούν;
18-04-2010

Ατυχήματα και βλάβη στον εγκέφαλο: Ποια συμπτώματα ή σημεία δείχνουν ότι υπέστη βλάβη ο εγκέφαλος μετά από ατύχημα;
02-04-2010

Ο πόνος και το στρες: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
16-12-2009

Στραμπούληγμα αστραγάλου: Ο πόνος, η αστάθεια και ο κίνδυνος για νέο τραυματισμό
24-05-2008

Τραυματισμοί της κεφαλής, ανιχνευτές ψεμάτων και οικονομικές αποζημιώσεις
12-01-2008

Συμβουλές για καλύτερη υγεία και ασφάλεια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
25-12-2007

Πτώσεις από σκάλα και τραυματισμοί
01-06-2007

Εγκεφαλικό τραύμα: Αποτελεσματική θεραπεία με την ορμόνη προγεστερόνη
04-10-2006

Δυστυχήματα, εγκέφαλος και πλάγιοι αερόσακοι
21-07-2004

Αιμορραγία από τη μύτη: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
28-04-2004

Πώς μπορούν να μειωθούν οι θάνατοι μοτοσικλετιστών;
11-04-2004

Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας στις πισίνες και στα μπάνια
22-05-2003

Προβλήματα υγείας από το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή
04-03-2003

Βιταμίνη D: Πρόληψη οστεοπόρωσης και καταγμάτων
02-03-2003

Η πρόληψη του πόνου στην πλάτη στο σπίτι και στην εργασία
27-02-2003

Δραματική αύξηση θανάτων από τροχαία δυστυχήματα
13-02-2003

Κατάγματα οστών και φάρμακα κατά του πόνου
20-06-2002

Έγκαιρη ανίχνευση εσωτερικής αιμορραγίας
06-06-2002

Η πρόληψη της πτώσης και των καταγμάτων σε ηλικιωμένα άτομα
29-05-2002

Οι αερόσακοι στις μπροστινές θέσεις είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά
13-04-2002

Η προφύλαξη του βρέφους από ατυχήματα
27-11-2001

Τραυματισμοί του αυχένα
29-10-2001

Τραυματισμοί στο κεφάλι
30-08-2001

Τραυματισμοί στο κεφάλι
30-08-2001

Κακώσεις του νωτιαίου μυελού
20-08-2001

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΥΓΕΙΑ"

 

 

 

 

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*

από 7/4/09   .free counters.free counters...

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

 

.....