πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΓΕΙΑ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

                                  ΟΡΜΟΝΕΣ & ΥΠΟΦΥΣΗ

Είμαστε έρμαια των φερομονών μας

τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016

Τα αδενώματα της υπόφυσης

Βρήκαν την ορμόνη που ρυθμίζει την σεξουαλική προτίμηση

Οι ορμόνες διαμορφώνουν τον... χαρακτήρα μας

Υπεύθυνες χημικές ουσίες του οργανισμού για τη σεξουαλική έλξη

Γκρελίνη η ορμόνη της πείνας

Οξυτοκίνη η ορμόνη της αγάπης

Ορεξίνη η ορμόνη της καλλίγραμμης σιλουέτας

Η τεστοστερόνη και άλλες χρηματιστηριακές καταχρήσεις

Όγκοι της υπόφυσης

Ωκυτοκίνη, το νέο βιάγκρα;

Ιριζίνη η ορμόνη που μιμείται τα οφέλη της άσκησης

Η Σεροτονίνη φέρνει ευτυχία και επιτυχία

Οι ορμόνες που μας κυβερνούν

Είμαι εγώ ή οι ορμόνες μου;
Επίφυση: Η ενεργειακή μας σύνδεση Φυσικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση μας Κορτιζόλη, ένας αόρατος εχθρός
Θυμώνετε, κλαίτε, κουράζεστε; Πότε φταίνε οι ορμόνες σας; Ορμόνες: Πώς εξουσιάζουν τους άνδρες
Ενδορφίνες – οι ορμόνες τις χαράς. Τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης
9 σημάδια που δείχνουν ορμονική ανισορροπία και τρόποι αντιμετώπισης    

Θυμώνετε, κλαίτε, κουράζεστε; Πότε φταίνε οι ορμόνες σας; Άννα Δάλλα

Kλαίτε χωρίς αιτία, τσακώνεστε άσχημα χωρίς λόγο, νιώθετε κούραση ακόμη και αν δεν κάνετε
τίποτα, έχετε συνεχώς κακή διάθεση, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, έχετε επιπλέον κιλά χωρίς να τρώτε. Πριν τα βάλετε με τον εαυτό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν φταίνε οι ορμόνες σας...

Eίστε γυναίκα και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας, την ώρα που παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά στην τηλεόραση, αρχίζετε να κλαίτε με λυγμούς. Όταν ο σύντροφός σας σας ρωτάει τι  συνέβη, του λέτε ότι η σκηνή με τους πρωταγωνιστές του σίριαλ, που ξανασμίγουν μετά από καιρό, ήταν πάρα πολύ συγκινητική. Όταν τον αντικρίζετε να σας κοιτάει έκπληκτος, σκέφτεστε ότι ήσαστε μάλλον υπερβολική.
Πώς μας επηρεάζουν
Mάλλον φταίει το γεγονός ότι πρόκειται να αδιαθετήσετε. Yπεύθυνες, δηλαδή, για τη διάθεσή σας είναι οι ορμόνες και τα σκαμπανεβάσματά τους στη διάρκεια του κύκλου σας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η περίπτωση όπου οι ορμόνες μάς επηρεάζουν. Tο ίδιο μπορεί να συμβαίνει και όταν έχετε εφιδρώσεις, εξάψεις και δυσκολία να κοιμηθείτε, αν είστε γυναίκα σε εμμηνόπαυση. Aλλά και όταν είστε αδικαιολόγητα κουρασμένοι, υποτονικοί και κακοδιάθετοι ή και το αντίθετο, γεμάτοι νεύρα και ένταση, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, αν δεν λειτουργεί σωστά ο
Θυρεοειδής σας. Oι ορμόνες δεν επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες, όπως ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι. Πότε και υπό ποιες συνθήκες οι ορμόνες μπορούν να αλλάξουν το πώς νιώθετε, τι μπορείτε να κάνετε για να τις επηρεάσετε και πότε είναι σκόπιμο απλώς να συμβιβαστείτε μαζί τους;
Tι είναι οι ορμόνες
Oρμόνη είναι μια ουσία που παράγεται σε έναν ενδοκρινή αδένα
(π.χ. στην υπόφυση, στο θυρεοειδή, στο πάγκρεας, στις ωοθήκες, στους όρχεις κ.α.), εκκρίνεται και μεταφέρεται μέσω του αίματος στο όργανο-στόχο. Oι ορμονικές διαταραχές οφείλονται σε υπέρ ή υποπαραγωγή των ορμονών ή σε ανικανότητα του οργάνου-στόχου να ανταποκριθεί σε αυτές. H υπέρ ή αντίστοιχα η υποπαραγωγή κάποιων από τις ορμόνες (οιστρογόνα, ανδρογόνα, θυρεοειδικές ορμόνες, κορτιζόλη κ.ά.) μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και να προκαλέσουν εμφανή συμπτώματα, άλλοτε έντονα και άλλοτε όχι. Συχνά, πρόκειται για μία φυσιολογική διακύμανση (π.χ. κύκλος στις γυναίκες) και άλλες φορές για καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης (π.χ. υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών ή κορτιζόλης).
Xαλαρώστε ρυθμίζοντας την κορτιζόλη
H κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, είναι αρκετά γνωστή σε όλους, επειδή αυξάνεται όταν βρίσκεστε υπό συνθήκες στρες (ψυχολογικό, σωματικό κλπ.). Tο αποτέλεσμα;
«Έχετε τα νεύρα σας!» Έχετε ακούσει ότι το χρόνιο στρες (και η υψηλή κορτιζόλη) μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα με το βάρος, τη χοληστερίνη, αλλά και το σάκχαρό σας; Eπίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα νιώσετε και δυσφορία ή δυσθυμία όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης θα είναι υψηλά, καθώς και ιδιαίτερη πείνα, αφού η κορτιζόλη σχετίζεται με κέντρα του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και την όρεξη.
Tι μπορείτε να κάνετε: Προσπαθήστε να βελτιώσετε το στρεσογόνο περιβάλλον σας (για παράδειγμα, να διευθετήσετε το χρόνο σας έτσι ώστε να προλαβαίνετε να φέρετε σε πέρας τις δουλειές σας ή να λύσετε τα προβλήματα με τον προϊστάμενό σας), μάθετε να αντιμετωπίζετε και να ελέγχετε το άγχος σας και εντάξτε τη σωματική άσκηση στη ζωή σας. Έτσι, θα μπορέσετε να μειώσετε το στρες και να περιορίσετε τη χρόνια μικρή αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό σας, ώστε και η διάθεσή σας να βελτιωθεί, αλλά και να εμποδίσετε πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τα υψηλά της επίπεδα.
Aναζητήστε στο
Θυρεοειδή τη χαμένη σας ενέργεια
Έχετε σκεφτεί ότι πιθανώς για την πεσμένη σας διάθεση και ενέργεια δεν φταίτε εσείς, αλλά οι ορμόνες σας, και μάλιστα εκείνες του θυρεοειδούς, αφού ο θυρεοειδής σας αδένας μπορεί να υπολειτουργεί; Aπό την άλλη πλευρά, αν ιδρώνετε πολύ, αν εκνευρίζεστε εύκολα και εάν δεν παίρνετε καθόλου κιλά, ενδεχομένως ο θυρεοειδής σας να υπερπαράγει τις ορμόνες T3 και T4.
Tι συμβαίνει: O θυρεοειδής αδένας μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί και να παράγει έτσι μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίστοιχα ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (T3 και T4), δημιουργώντας σας διάφορα προβλήματα.
Ποιούς απασχολεί: Oι διαταραχές του θυρεοειδούς ταλαιπωρούν περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες και εμφανίζονται συχνά σε νεαρή ηλικία.
Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού
•Παραπάνω κιλά.
•Aδικαιολόγητη κούραση.
•Άσχημη διάθεση.
•Kράμπες και μούδιασμα των δαχτύλων.
•Aπώλεια των μαλλιών σας.
•Δυσκοιλιότητα.
•Δυσκολία να συγκεντρωθείτε και να θυμάστε όσα θέλετε κ.ά.
Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού
•Eκνευρισμός και ευερεθιστότητα.
•Yπερένταση.
•Tαχυκαρδία.
•Eυαισθησία στη ζέστη, με αποτέλεσμα να ιδρώνετε εύκολα.
•Mειωμένη όρεξη.
•Δυσκολία να κοιμηθείτε.
•Διάρροια κ.ά.
Tι μπορείτε να κάνετε: Eσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα περισσότερο από το να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει τα συμπτώματα και θα σας κάνει ειδικές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν έχετε πράγματι πρόβλημα με το θυρεοειδή σας και να σας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.
Όταν οι ορμόνες έχουν κάνει λάθος...
Σε ορισμένες περιπτώσεις (λόγω σοβαρών καταστάσεων), μπορεί να υπάρχει υπερπαραγωγή οιστρογόνων στους άνδρες ή αντίστοιχα ανδρογόνων στις γυναίκες.
Στους άνδρες:
H υπερπαραγωγή οιστρογόνων είναι σπάνια και χρειάζεται ειδική διερεύνηση και αντιμετώπιση. Aλλά, αν συμβεί, μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διάθεση, όσο και το σωματότυπο, προσδίδοντας γυναικεία χαρακτηριστικά.
Στις γυναίκες:
H υπερπαραγωγή ανδρογόνων γίνεται είτε από τις ωοθήκες (η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αντιμετωπίζεται με λήψη ειδικών φαρμάκων, αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα κ.ά.) είτε πολύ σπανιότερα από τα επινεφρίδια (πρόκειται για ειδικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται συνήθως με χορήγηση μικρών δόσεων κορτιζόνης). Aυτές οι καταστάσεις προκαλούν διαταραχές περιόδου, προβλήματα γονιμότητας,αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή, παχυσαρκία, αλλά και δυσπροσαρμοστικότητα και ευερεθιστότητα.
Πόσο επηρεάζουν τη διάθεση οι ορμόνες του φύλου
Oι ορμόνες του φύλου είναι εκείνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ελέγχουν τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (π.χ. το στήθος στις γυναίκες και τη βαθιά φωνή στους άνδρες), τη σεξουαλική συμπεριφορά, κατευθύνουν την περίοδο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Στις γυναίκες, οι βασικές ορμόνες του φύλου είναι τα οιστρογόνα (παράγονται από τις ωοθήκες) και στους άνδρες η τεστοστερόνη (παράγεται από τους όρχεις). Bέβαια, και οι γυναίκες παράγουν κάποιες μικρές ποσότητες ανδρογόνων, αλλά και οι άνδρες παράγουν οιστρογόνα αντίστοιχα. H αλήθεια είναι ότι οι ορμόνες του φύλου στις γυναίκες παρουσιάζουν φυσιολογικές διακυμάνσεις στη διάρκεια του κύκλου και της εγκυμοσύνης και κάθετη πτώση κατά την εμμηνόπαυση. H παρουσία των οιστρογόνων σε ικανοποιητικά επίπεδα βοηθάει στη διατήρηση καλής διάθεσης και ευεξίας, ενώ το χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων (π.χ. λόγω προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, εμμηνόπαυσης, λοχείας) προκαλεί δυσθυμία, εκνευρισμό και κακή διάθεση. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, και η τεστοστερόνη, κυρίως όταν είναι «πεσμένη», μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ανδρών, μειώνοντας τη λίμπιντο και την ενεργητικότητα.
Kάνετε αρνητικές σκέψεις;
Mπορεί να φταίει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο!
Όπως είναι γνωστό, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι ορμόνες έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τη φάση του κύκλου, και μαζί με αυτές παρουσιάζει αλλαγές και η διάθεση.
Tι συμβαίνει: Tα οιστρογόνα αυξάνονται στην ωορρηξία (στο μέσο του κύκλου περίπου), στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξει γονιμοποίηση, αρχίζουν να μειώνονται και όσο πλησιάζει η προεμμηνορρυσιακή φάση (που μοιάζει κατά κάποιον τρόπο με την εμμηνόπαυση), μαζί με τα επίπεδα των οιστρογόνων που «πέφτουν», «πέφτει» και η διάθεση.
Όταν σας φαίνονται όλα μαύρα:
Συνήθως τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου (απασχολεί το 90% των γυναικών) εμφανίζονται 5-11 μέρες πριν την περίοδο και περιλαμβάνουν:
•Άσχημη διάθεση, εκνευρισμό, μελαγχολία, ευερεθιστότητα. •Πρήξιμο και πόνο στο στήθος. •Mειωμένη σεξουαλικότητα. •Άγχος. •Kούραση. •Aϋπνία κ.ά.
Tι μπορείτε να κάνετε: Aν πονάτε, μπορείτε να πάρετε απλά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Eπίσης, είναι σκόπιμο η διατροφή σας να είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ψάρια (περιέχουν λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη D, υδατάνθρακες κ.ά., που βοηθούν στο να μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου). Aποφύγετε όμως τους πολλούς καφέδες (θα σας κάνουν ακόμα πιο ευερέθιστες) και τις εξαντλητικές δίαιτες, ώστε να μη σας λείπουν τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν.
Προσοχή: Yπάρχει και μια σοβαρότερη μορφή του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, το προεμμηνορρυσιακό δυσφορικό σύνδρομο (μία μορφή καταθλιπτικής διαταραχής), το οποίο είναι σπάνιο και εμφανίζεται στο 3-8% των γυναικών. Σε περίπτωση που τις μέρες πριν την έμμηνο ρύση αισθάνεστε δυσφορία, βαριά μελαγχολία, έχετε αρνητικές έως και αυτοκτονικές σκέψεις και φθάνετε να μην μπορείτε να ακολουθήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο (είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν πράγματι πάσχετε από αυτό το σύνδρομο και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία).
Iδρώνετε και έχετε εξάψεις;
Ίσως μπαίνετε στην εμμηνόπαυση!
Tα οιστρογόνα δεν είναι χαμηλά μόνο πριν την περίοδο, αλλά και στην εμμηνόπαυση, οπότε και η άσχημη διάθεση που σας συντροφεύει, αν είστε γυναίκα, λίγες μέρες κάθε μήνα είναι πιθανό να επανέλθει για μεγαλύτερο διάστημα (ακόμα και λίγα χρόνια) όταν θα μπείτε στην κλιμακτήριο.
Όταν σας φταίνε όλα: Έχετε εξάψεις, εφιδρώσεις, νευρικότητα και αϋπνίες και παράλληλα αρχίζουν να εμφανίζονται και αλλαγές στο ρυθμό της περιόδου σας; Kλιμακτήριος είναι θα περάσει... Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μόλις σταθεροποιηθούν τα οιστρογόνα σας στα χαμηλά επίπεδα που θα έχουν αφού θα είστε πια στην εμμηνόπαυση.
Tι μπορείτε να κάνετε: Mία λύση είναι να επιλέξετε την ορμονική υποκατάσταση, να πάρετε δηλαδή οιστρογόνα για ένα διάστημα, που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης και στη διατήρηση του σκελετού σας σε καλή κατάσταση. Eπίσης, η ορμονική υποκατάσταση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης Aλτσχάιμερ. Tα αρνητικά, από την άλλη πλευρά, είναι ότι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρδιαγγειακών προβλημάτων (εγκεφαλικά, θρομβώσεις κλπ.).
Yπάρχουν όμως και άλλες λύσεις, όπως:
• H λήψη φυτοοιστρογόνων (ουσίες με ασθενή οιστρογονική δράση, που βρίσκονται κυρίως στη σόγια), τα οποία βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πριν τα πάρετε, βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, καθώς κυκλοφορούν και χορηγούνται εδώ και λίγα χρόνια, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους.
• Συμπληρώματα διατροφής, που είναι σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνουν βιταμίνη E, B6 και μαγνήσιο, ουσίες που θεωρείται ότι ίσως μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων.
• Tα κολπικά χάπια και οι αλοιφές οιστρογόνων, που χρησιμοποιούνται και δρουν τοπικά στον κόλπο, με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ξηρότητας και των όσων επιπλοκών αυτή επιφέρει.
• H ομοιοπαθητική, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
Eίστε άνδρας και δεν έχετε σεξουαλική διάθεση;
Ίσως φταίει η τεστοστερόνη
Δεν είναι σπάνιο στους άνδρες, όσο μεγαλώνουν, να μειώνονται τα ανδρογόνα τους (όπως συμβαίνει, αντίστοιχα, με τα οιστρογόνα στις γυναίκες), συνήθως όμως πρόκειται για μία διαδικασία (ανδρόπαυση) που συμβαίνει σταδιακά και δεν επηρεάζει όλους τους άνδρες στον ίδιο βαθμό.
Όταν μειώνεται η ενεργητικότητα και η λίμπιντο: Eίναι πιθανό, καθώς μειώνονται τα ανδρογόνα σας όσο περνάει η ηλικία, να έχετε κακή διάθεση, καθώς και περιορισμένη ενεργητικότητα, λίμπιντο, μυϊκή δύναμη και μυϊκή μάζα.
Tι μπορείτε να κάνετε: H ανδρόπαυση, όπως και η εμμηνόπαυση, είναι μία φυσιολογική διαδικασία -πολύ πιο ήπια όμως και σταδιακή- που σπάνια απαιτεί υποκατάσταση με τεστοστερόνη. Aν πραγματικά όμως διαπιστωθεί σημαντική μείωση της τεστοστερόνης (και υπάρχουν και διάφορα άλλα οργανικά αίτια, π.χ. όγκοι υπόφυσης, τραυματισμοί κ.ά.), μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη, και πάλι, όμως, με τη στενή παρακολούθηση του ενδοκρινολόγου. Πρέπει να σημειωθεί ότι στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, πριν την ορμονική υποκατάσταση, θα πρέπει να αποκλείεται η παρουσία καρκίνου του προστάτη, γιατί μπορεί να διεγερθεί από την τεστοστερόνη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Είμαστε έρμαια των φερομονών μας Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ

Μολονότι οι άνθρωποι συλλέγουν και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσω των κυρίαρχων αισθήσεων, της όρασης και της ακοής, τα περισσότερα ζώα αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών σημάτων, επεξεργάζονται δηλαδή πρωτίστως οσφρητικές πληροφορίες.

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται ακόμη και στους πιο εξελιγμένους οργανισμούς, η ανταλλαγή χημικών σημάτων παίζει αποφασιστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση της ομαδικής συμπεριφοράς όσο και στην επιβίωσή τους. Ετσι, ο σύγχρονος άνθρωπος σπανίως καταφεύγει στην αισθητηριακή ικανότητά του να αναγνωρίζει οσφρητικά χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, επειδή η λειτουργία της όσφρησης στο είδος μας επισκιάζεται καταφανώς από αυτήν της όρασης ή της ακοής· εντούτοις, οι οσφρητικές του ικανότητες δεν εξαλείφονται ποτέ ολοκληρωτικά. Αρκετοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια εκπληκτική ικανότητα διάκρισης οσμών: οι αρωματοποιοί και οι δοκιμαστές οίνου αποτελούν την καλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων εκλέπτυνσης της εγγενούς οσφρητικής μας ικανότητας. Αντίθετα, τα άτομα που υποφέρουν  από ανοσμία, ένα σύμπτωμα κάποιων νευρολογικών παθήσεων, ζουν σ' έναν εμφανώς φτωχότερο αισθητηριακά κόσμο.

Χημικές μαριονέτες; Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική μελέτη των χημικών ουσιών-σημάτων που εκκρίνουν οι έμβιοι οργανισμοί για τις λειτουργικές και τις επικοινωνιακές τους ανάγκες έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Από πολύ καιρό ήταν γνωστό ότι μια σειρά από ειδικά χημικά μόρια (οι ορμόνες) παράγονται στο εσωτερικό κάθε οργανισμού με σκοπό να ρυθμίζουν, δηλαδή να πυροδοτούν ή να καταστέλλουν, κάποιες εσωτερικές ζωτικές λειτουργίες. Πιο πρόσφατα, όμως, διαπίστωσαν και την παρουσία αρκετά διαφορετικών χημικών σημάτων με εμφανώς «εξωστρεφή» βιολογική λειτουργία. Πρόκειται για χημικά σήματα τα οποία ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ζωντανοί οργανισμοί αποκλειστικά για τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Κατ' αναλογία με τις ορμόνες, οι Peter Karlson και Martin Luscher το 1959 ονόμασαν αυτά τα αινιγματικά χημικά σήματα φερομόνες (ή και φερορμόνες, σύνθετη λέξη από το φέρω+ορμή= προκαλώ διέγερση). Και όπως πολύ ορθά υπέθεταν τότε, οι φερομόνες θα πρέπει να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη ρύθμιση της συμπεριφοράς των οργανισμών σε όλο το ζωικό βασίλειο. Γεγονός που, τα επόμενα χρόνια, επιβεβαιώθηκε από πλήθος ερευνών. Αποδείχτηκε μάλιστα και πειραματικά ότι οι φερομόνες μπορούν να έχουν είτε προσελκυστική και διεγερτική είτε απωθητική και κατασταλτική λειτουργία: η έκκριση συγκεκριμένων φερομονών λειτουργεί στο εσωτερικό της ομάδας άλλοτε ως σήμα κινδύνου ή συναγερμού, που θέτει σε επιφυλακή τα μέλη της, και άλλοτε ως ερωτικό σήμα, που δημιουργεί ακαταμάχητη έλξη του αρσενικού προς το θηλυκό (ή το αντίστροφο).

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους; Μήπως, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη της νοημοσύνης και της ανθρώπινης συνείδησης, παραμένουμε δέσμιοι των χημικών μας προδιαγραφών; Μαριονέτες που κινούμαστε μηχανικά από κάποια αόρατα νήματα, δηλαδή από κάποιες υποσυνείδητες βιοχημικές διεργασίες; Διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ζώα, πολλές ανθρώπινες σωματικές εκκρίσεις κρύβουν μέσα τους φερομόνες, δηλαδή τα ζωώδη και «αποκρουστικά» χημικά σήματα που με διάφορα τεχνητά αρώματα επιχειρούμε να τα συγκαλύψουμε και με την καθημερινή καθαριότητα να τα εξαλείψουμε.

Ομως, παρά τις φιλότιμες και κοπιώδεις προσπάθειές μας, η οσμή του ανδρικού ιδρώτα φαίνεται πως αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόνης ακόμη και των πιο «καθώς πρέπει» γυναικών. Πράγματι, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ανδροσταδιενόνη, ένα βασικό συστατικό του ανδρικού ιδρώτα (υπάρχει επίσης στο σάλιο και στο σπέρμα), αυξάνει εντυπωσιακά την ερωτική επιθυμία των γυναικών. Οπως διαπιστώθηκε πειραματικά, οι περισσότερες γυναίκες που εισέπνεαν ικανή ποσότητα αυτής της αρσενικής φερομόνης, ανέφεραν σαφή βελτίωση της ψυχολογικής τους διάθεσης και σημαντικά αυξημένη σεξουαλική διέγερση· ανάλογα θηλυκά αφροδισιακά εκκρίνονται από το γυναικείο σώμα και επηρεάζουν εξίσου αποτελεσματικά την ανδρική επιθυμία για σεξ.

Η «γλώσσα» των βιομορίων Μια άλλη πειραματική απόδειξη της δράσης των ανθρώπινων φερομονών σχετίζεται με τον συγχρονισμό της έμμηνης ρύσης διαφορετικών γυναικών. Όπως έδειξε η Martha McClintock στο Χάρβαρντ, σε ομάδες γυναικών που ζουν μαζί και μοιράζονται καθημερινά πολλές δραστηριότητες -π.χ. φοιτήτριες που συγκατοικούν, αδελφές κ.ο.κ.- ο μηνιαίος εμμηνορρυσιακός τους κύκλος τείνει, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, να συγχρονίζεται. Και όπως απέδειξε πειραματικά ήδη από το 1986 ο G. Preti και η ομάδα του, αυτός ο συγχρονισμός οφείλεται αποκλειστικά σε έναν φερομονικό παράγοντα, ένα ιδιαίτερο χημικό σήμα που εκκρίνεται από τη γυναικεία μασχάλη!

Αυτές οι ανακαλύψεις ενισχύουν την υποψία ότι εμείς οι άνθρωποι δεν επικοινωνούμε μόνο μέσω του λόγου (προφορικού ή γραπτού). Αντίθετα, το σώμα μας διαθέτει την ικανότητα να επικοινωνεί με μια, πολύ πιο περιορισμένη αλλά και λιγότερο αμφίσημη από τον προφορικό λόγο, χημική «γλώσσα».

Το θηλυκό κλάμα «πνίγει» την επιθυμία για σεξ Πριν από δύο μήνες (στις 6 Ιανουαρίου 2011) στο περιοδικό «Science» δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο Weizmann Institute of Science του Ισραήλ. Ο Noam Sobel και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα γυναικεία δάκρυα περιέχουν έναν φερομονικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να καταστέλλει, με τρόπο υποσυνείδητο, κάθε ερωτική επιθυμία των αντρών για την κλαίουσα.

Στην πρώτη φάση των πειραμάτων τους, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν τα γυναικεία δάκρυα εκλύουν κάποια αποτρεπτική ή κατασταλτική οσμή. Εδωσαν λοιπόν σε 24 άνδρες εθελοντές να μυρίσουν δείγματα από απλώς αλατισμένο νερό και, εναλλακτικά, δείγματα από πραγματικά δάκρυα που είχαν συλλέξει από γυναίκες οι οποίες παρακολουθούσαν κάποια σπαραξικάρδια μελό ταινία. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό: είτε οι εθελοντές μύριζαν το αλατισμένο νερό είτε τα δάκρυα, δεν κατεγράφη η παραμικρή διαφορά. Το νόημα αυτού του αποτελέσματος είναι ότι η επίδραση των δακρύων δεν είναι να πυροδοτούν μια σειρά από προφανείς και συνειδητούς συνειρμούς. Αντίθετα, η επίδρασή τους πρέπει να είναι πολύ πιο υπόγεια και υποσυνείδητη!

Μια εύλογη υπόθεση θα ήταν ότι το οσφρητικό χημικό σήμα των δακρύων συνδυάζεται και ενισχύεται συνειδητά από την οπτική εικόνα της γυναίκας που κλαίει. Ομως, όπως απέδειξαν με ειδικά τεστ, αυτό δεν συμβαίνει! Το αποφασιστικό βήμα του όλου πειράματος έγινε όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να πουν πότε ένιωθαν κάποια σεξουαλική έλξη για τα θλιμμένα πρόσωπα των γυναικών. Η θέα ενός θλιμμένου γυναικείου προσώπου σε συνδυασμό με την όσφρηση πραγματικών δακρύων περιόριζαν σημαντικά την πιθανότητα να βρουν οι εθελοντές έστω και ελάχιστα ελκυστική ερωτικά τη συγκεκριμένη γυναίκα. Αυτή η απώθηση ή καταστολή κάθε ερωτικής επιθυμίας για την κλαίουσα επιβεβαιώθηκε και από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και τη σχεδόν πλήρη απενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ερωτική διέγερση!

Σήμερα, τόσο η ένταση της σεξουαλικής έλξης όσο και η σφοδρότητα των ερωτικών μας παθών θεωρούνται περίπλοκες βιοψυχολογικές εκδηλώσεις που, σε τελευταία ανάλυση, ρυθμίζονται από συγκεκριμένους βιοχημικούς παράγοντες (π.χ. ορμόνες και φερομόνες)· παράγοντες που επηρεάζουν υποσυνείδητα τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και μέσω αυτού το σύνολο της συμπεριφοράς μας. Επιπλέον, και παρά τις σεξιστικές πολιτισμικές μας εμμονές, θεωρείται πλέον ευρέως αποδεκτό ότι αυτά τα ρυθμιστικά μόρια επιδρούν διαφορετικά στους άνδρες και στις γυναίκες.

Δεν θα πρέπει συνεπώς να μας εκπλήσσει το ότι διαδικασίες όπως οι χρονοβόρες ερωτοτροπίες μας ρυθμίζονται και εξαρτώνται κυρίως από «ενδογενείς» βιολογικούς και μόνο εν μέρει από «εξωγενείς» πολιτισμικούς παράγοντες. Εκπληξη, αντίθετα, προκαλεί το τεράστιο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε μέχρι τελικά να αναγνωρίσουμε και, παρά τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, να αποδεχτούμε την «πραγματική» φύση των μεταβλητών που, σε τελευταία ανάλυση, καθορίζουν τα ερωτικά μας ήθη και πάθη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Υπεύθυνες χημικές ουσίες του οργανισμού για τη σεξουαλική έλξη Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου 

Η επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου επηρεάζεται ασυνείδητα από την έκκριση χημικών ουσιών που ονομάζονται φερομόνες Ο ανδρικός ιδρώτας «ανάβει» τις γυναίκες

 «Η αγάπη βρίσκεται στον αέρα» τραγουδούσε το 1977 ο Τζον Πολ Γιανγκ, αλλά δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα τον επιβεβαίωναν οι βιολογικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που γίνονται την τελευταία 15ετία, η επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου επηρεάζεται ασυνείδητα από την έκκριση χημικών ουσιών που ονομάζονται φερομόνες. Αρκετές από τις αρχικές έρευνες στο θέμα έχουν απορριφθεί από τους περισσότερους ειδικούς ως μη επαρκώς επιστημονικές, αλλά νέες προσπάθειες, με τη χρήση μεθόδων απεικόνισης του εγκεφάλου, στηρίζουν πολύ καλύτερα τη θεωρία των σεξουαλικών ορμονών. Οι φερομόνες είναι άοσμες χημικές ουσίες που αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον ακριβή ορισμό της λέξης. Σε γενικές γραμμές, συμφωνούν πως οι ουσίες αυτές στέλνουν ένα μήνυμα, το οποίο αλλάζει τη συμπεριφορά του αποδέκτη απέναντι στον αποστολέα, ως μέρος της εξελικτικής βιολογίας.
Για τα ζώα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι φερομόνες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Έχει αποδειχθεί ότι τις χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν πληροφορίες, όπως το φύλο τους και η σεξουαλική τους «ετοιμότητα». Αλλάζουν τη φυσιολογία των «στόχων» τους, προκαλώντας ωορρηξία για παράδειγμα, και επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν και οι φερομόνες που χρησιμοποιούνται για να σημάνουν συναγερμό στα θηλαστικά, όπως έχει διαπιστωθεί σε αρουραίους και ελάφια, ώστε να ειδοποιήσουν άλλα μέλη της ομάδας τους χωρίς να φανερώσουν την παρουσία τους. Οι φερομόνες μεταδίδονται στον εγκέφαλο των ζώων μέσω ενός δευτερεύοντος οσφρητικού οργάνου που βρίσκεται στη μύτη. Αυτή η δίοδος όμως στους ανθρώπους είναι ανενεργή. Αυτό είναι που έκανε πολλούς επιστήμονες σκεπτικούς ως προς την επίδραση των ορμονών στον άνθρωπο.
Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως σε αρουραίους οι φερομόνες μεταδίδονται επίσης μέσω νευρώνων που βρίσκονται στη μύτη, τους οποίους διαθέτει και ο άνθρωπος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ επιβεβαίωσαν ότι η μυρωδιά του ανδρικού ιδρώτα ενεργοποιεί ερωτικά τις γυναίκες. Στην έρευνα που έγινε, οι γυναίκες που μύρισαν ανδρικό ιδρώτα παρουσίασαν αύξηση μιας συγκεκριμένης ορμόνης που συνδέεται με την ερωτική επιθυμία. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανδροσταδιενόνη, το κυρίαρχο στεροειδές στο ανδρικό δέρμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις οι γυναίκες μύριζαν την ανδροσταδιενόνη άρχισαν να αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία εκκρίνεται για να βοηθήσει την ομαλή ερωτική λειτουργία. Στις γυναίκες που μύριζαν την ανδροσταδιενόνη υπήρχε άμεση έκκριση κορτιζόλης, τα επίπεδα της οποίας διατηρούνταν υψηλά για πολλή ώρα.
Παράλληλα, απεικονιστικές τεχνολογίες φανερώνουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν εκτίθεται σε φερομόνες. Στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, η νευροεπιστήμονας Ιβάνκα Σάβιτς εξέθεσε ανθρώπους στην ανδρική ορμόνη ανδροσταδιενόνη, η οποία σχετίζεται με την τεστοστερόνη και βρίσκεται στον ιδρώτα. Η επιστήμονας κατέγραψε τι συμβαίνει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ένα μέρος που συνδέεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Διαπίστωσε λοιπόν ότι η ορμόνη ενεργοποιεί αυτό το κομμάτι στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους άντρες. Αντίθετα, στους ετεροφυλόφιλους άντρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, ο υποθάλαμος ενεργοποιείται όταν αντιλαμβάνεται την εστατετραενόλη, την αντίστοιχη γυναικεία ορμόνη, που βρίσκεται στα ούρα των γυναικών.

ΟΙ ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ μεταδίδονται επίσης μέσω νευρώνων που βρίσκονται στη μύτη, τους οποίους διαθέτει και ο άνθρωπος
Οι άνθρωποι «μυρίζουν» και τον «ιδρώτα του φόβου» Εκτός από τη σεξουαλική επιλογή όμως, έχει αποδειχθεί πως οι φερομόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του φόβου. Όπως τα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι εκκρίνουν φερομόνες που συνδέονται με τον φόβο. Ψυχολογικές έρευνες δείχνουν πως μπορούμε να αντιληφθούμε τον φόβο που αισθάνονται οι άλλοι γύρω μας μυρίζοντας τις φερομόνες τους. Σύμφωνα με το περιοδικό «Νew Scientist», με μία νέα και αδημοσίευτη ακόμα έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από τη Λίλιαν Μιούτζικα-Πάροντι, μελετήθηκε πως επιδρά ο «ιδρώτας του φόβου» στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν με ένα επίθεμα στις μασχάλες τον ιδρώτα 40 εθελοντών τη στιγμή που έκαναν άλμα στο κενό από μία γέφυρα (μπάντζι τζάμπινγκ). Στο εργαστήριο, η ομάδα μετέφερε τα δείγματα αυτά μαζί με ιδρώτα ανθρώπων υπό κανονικές συνθήκες και τα έδωσε σε άλλους εθελοντές χωρίς να τους πουν το παραμικρό. Με τη βοήθεια λειτουργικού μαγνητικού τομογράφου, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές αναγνώριζαν αμέσως τον «ιδρώτα του φόβου» και αυτό φαινόταν από την άμεση ενεργοποίηση των κέντρων του εγκεφάλου που συνδέονται με το συναίσθημα του φόβου, δηλαδή την αμυγδαλή και τον υποθάλαμο. «Από την άμεση αντίδρασή τους, καταλαβαίνουμε ότι ενδεχομένως υπάρχει ένα κρυμμένο βιολογικό συστατικό στην κοινωνική συμπεριφορά που μεταδίδει το συναισθηματικό στρες.
Ακόμα μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος θα έχει η επιβεβαίωση του ρόλου που παίζουν οι φερομόνες, αν εντοπιστούν από τους ερευνητές και γίνει συνθετική αναπαραγωγή τους στο εργαστήριο. Μόνο τότε θα πουν με σιγουριά ότι η παρουσία τους προκαλεί αλλαγή στη συμπεριφορά. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει να διαχωριστούν από τα 2.000 διαφορετικά συστατικά που περιέχει η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος. Αν τελικά τα καταφέρουν, θα αρχίσει μία μεγάλη συζήτηση για τη χρήση των συνθετικών φερομονών. Μπορεί, για παράδειγμα, να αναπτυχθούν αρώματα με φερομόνες που να ελκύουν το αντίθετο φύλο. Όμως, υπάρχει και μία άλλη πλευρά, περισσότερο αμφιλεγόμενη: η χρήση τους για τεχνητή δημιουργία φόβου και ανασφάλειας- ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η έρευνα της Μιούτζικα-Πάροντι στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν ψέκαζαν τους διαδηλωτές με σπρέι που περιέχει «φερομόνη φόβου».
Επιστήμονες πάντως τονίζουν πως η δημιουργία του συναισθήματος από τεχνητές φερομόνες προϋποθέτει τις ανάλογες συνθήκες και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές άφτερ-σέιβ χρησιμοποιούν ανδροστερόνη, μία φερομόνη... γουρουνιού, την οποία έξι στους δέκα δεν μπορούν να μυρίσουν και οι υπόλοιποι λένε πως μυρίζει όπως τα ούρα.

Η ορµόνη της αγάπης (ωκυτοκίνη)κάνει διακρίσεις

Οι ορμόνες πίσω από το σεξ, τον έρωτα και την αγάπη

ΚΟΡΥΦΗ

Τα αδενώματα της υπόφυσης Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, νευροχειρουργός,,

Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι καλοήθεις όγκοι του αδένα της υπόφυσης, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του κρανίου και εκκρίνει ορμόνες. Τα αδενώματα της υπόφυσης προκαλούν πονοκέφαλο, οπτικές και ορμονικές διαταραχές. Γι' αυτό οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στο γιατρό αιτιόμενοι διαταραχή οράσεως, η οποία επιβεβαιώνεται με την εξέταση των οπτικών πεδίων από οφθαλμίατρο.

Ενδεχομένως ο ασθενής να παρουσιάζει άλλη συμπτωματολογία, η οποία οφείλεται σε ορμονολογικές διαταραχές και που επιβεβαιώνεται με ορμονολογικές εξετάσεις. Η διάγνωση του αδενώματος γίνεται με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου-υποφύσεως.

Η φαρμακευτική θεραπεία ενδείκνυται μόνο για ορισμένους τύπους αδενωμάτων και συνήθως σκοπεύει στην προετοιμασία του ασθενή για τη χειρουργική επέμβαση, η οποία αποτελεί συνήθως τη μόνη θεραπεία της πλειονότητας των αδενωμάτων της υπόφυσης.

Η μικροχειρουργική διασφηνοειδής προσπέλαση θεωρείται η πρωταρχική χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση σε ασθενείς με αδενώματα υπόφυσης.

Η ενδοσκοπική ενδορρινική διασφηνοειδική χειρουργική έχει πρόσφατα προταθεί ως η ελάχιστα τραυματική προσπέλαση. Η προσπέλαση γίνεται διά μέσου μίας ή δύο ρινικών χοανών, χωρίς τη χρήση ρινικού κατόπτρου, αλλά μόνο με τη χρήση του ενδοσκοπίου, το οποίο αποτελεί το μόνο εργαλείο για την όραση του χειρουργικού πεδίου.

Η ενδορρινική διασφηνοειδική προσπέλαση ενδείκνυται για ασθενείς με:

**Μακροαδενώματα υπόφυσης.

* Μεταστάσεις στην περιοχή της υπόφυσης.

* Φλεγμονώδεις παθήσεις της περιοχής της υπόφυσης (απόστημα, κοκκιωματώδη νοσήματα).

* Καταστάσεις κενού τουρκικού εφιππίου.

* Κρανιοφαρυγγιώματα.

* Μηνιγγιώματα.

* Χιασματικά και υποθαλαμικά γλοιώματα.

* Αραχνοειδείς κύστεις.

* Γερμινώματα.

* Μικροαδενώματα υπόφυσης.

* Νευρινώματα τριδύμου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει στον χειρουργό ευρύτερη όραση του χειρουργικού πεδίου, με λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας της περιοχής και διαμέσου αυτής, και περιορισμένη τραυματική προσπέλαση. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ιδιαίτερα σημαντικά, συγκριτικά με την κλασική μικροχειρουργική μέθοδο, καθώς περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των επιπλοκών και ο χρόνος νοσηλείας.

Συγκριτικά με τη μικροσκοπική κλασική μικροχειρουργική, που τα μειονεκτήματά της για τον ασθενή είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμβολισμού, ο διεγχειρητικός και μετεγχειρητικός πόνος, η τομή του ρινικού διαφράγματος και το ταμπονάρισμα της ρινός, τα μειονεκτήματα της ενδορρινικής διασφηνοειδούς προσπέλασης περιορίζονται στην απώλεια της τρισδιάστατης όρασης του πεδίου από τον χειρουργό, στην ανάγκη χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων και στον έλεγχο της αιμορραγίας.

Η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι σχεδόν αμελητέα, με συχνότερες τη σφηνοειδίτιδα και τη διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ), οι οποίες όμως είναι αντιμετωπίσιμες και δεν ξεπερνούν το 2,1%.

Οι ασθενείς που χειρουργούνται με τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακολουθούνται για τους επόμενους 6 μήνες, στις εξετάσεις τους δε περιλαμβάνονται ενδοκρινολογικός έλεγχος, απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και έλεγχος των οπτικών πεδίων.

Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άριστα και το ποσοστό των ασθενών που χρήζουν συμπληρωματικής ακτινοθεραπείας είναι μικρός. Οι ασθενείς με επηρεασμένα οπτικά πεδία προεγχειρητικά παρουσιάζουν βελτίωση, η έκκριση των ορμονών μειώνεται, τα μικροαδενώματα εξαφανίζονται, ενώ στα μακροαδενώματα παρατηρείται ελάττωση έως πλήρης εξαφάνισή τους.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Βρήκαν την ορμόνη που ρυθμίζει την σεξουαλική προτίμηση Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου,

Σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική προτίμηση βρέθηκε για πρώτη φορά πως διαδραματίζει ένας νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη. Oι ειδικοί ξεκινούν άμεσα περαιτέρω έρευνα, εν μέσω επιφυλάξεων για συμπεράσματα που αφορούν στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και τις επιλογές του φύλου.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ορμόνη σεροτονίνη ελέγχει τη σεξουαλική προτίμηση στα ποντίκια, καθώς αρσενικά ζώα που είχαν τροποποιηθεί ώστε να μην παράγουν την ουσία, έχαναν κάθε ενδιαφέρον τους για θηλυκά. Η σειρά των περαμάτων που υποβλήθηκαν τα θηλαστικά έδειξε πως τα αρσενικά σταμάτησαν να ποθούν τα θηλυκά ποντίκια όταν τροποποιήθηκαν ώστε να μην παράγουν την ορμόνη. Όταν μάλιστα τους δόθηκε η επιλογή μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, έδειξαν πως δεν είχαν σεξουαλική διάθεση σε κανένα φύλο.Όταν όμως τοποθετούσαν ένα αρσενικό στο κλουβί, τα τροποποιημένα αρσενικά ήταν πολύ πιο πιθανό να καβαλήσουν το αρσενικό και να παράξουν έναν ήχο που κανονικά τον βγάζουν όταν κάνουν σεξ με θηλυκά.
Τα ίδια πειράματα έγιναν και σε θηλυκά ποντίκια, στα οποία μειώθηκε η διάθεση, αλλά μόλις τους χορηγήθηκε η ορμόνη στον εγκέφαλο, αποκαταστάθηκε η βλάβη και η διάθεσή τους για το αντίθετο φύλο. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα σεροτονεργικά σήματα είναι σημαντικά για την επιλογή σεξουαλικού συντρόφου στα αρσενικά ποντίκια και είναι η πρώτη φορά που η γνώση για ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου φέρεται να είναι τόσο σημαντική στις σεξουαλική προτίμηση κάποιου θηλαστικού».

Στους ανθρώπους Οι ειδικοί γνώριζαν μέχρι σήμερα πως η σεξουαλική συμπεριφορά των ποντικών οριζόταν από τις μυρωδιές. «Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν μυρωδιές ως κύριο παράγοντα σεξουαλικής προτίμησης και έτσι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε απλές αναγωγές και να βγάλουμε συμπεράσματα για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα από αυτό το πείραμα», εξηγεί ο Keith Kenderick, καθηγητής νευρολογίας στο Ίδρυμα Babraham του Κέιμπριτζ «Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία στους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης στους εγκεφάλους των ομοφυλοφίλων ανθρώπων, αλλά έχουμε χρησιμοποιήσει ψυχοτρόπα ναρκωτικά τα οποία ούτε αύξησαν ούτε μείωσαν τη λειτουργία της ορμόνης και ενώ επιτευχθήκαν κάποιες αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση, τον παρορμητισμό και την επιθετικότητα, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη σεξουαλική προτίμηση», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις έρευνες.

 

Ημέρα σεξουαλικής υγείας

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι ορμόνες διαμορφώνουν τον... χαρακτήρα μας

Η χημεία του εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ερωτική ζωή ενός ανθρώπου Η τεστοστερόνη, η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και τα οιστρογόνα, οι ουσίες δηλαδή που ευθύνονται για την ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, φαίνεται πως παίζουν ρόλο και στην... αρμονική λειτουργία της ερωτικής μας ζωής. Σύμφωνα με την αμερικανίδα βιολογική ανθρωπολόγο του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς Ελεν Φίσερ οι ορμόνες επιδρούν πάνω στη χημεία του εγκεφάλου μας με τέτοιον τρόπο ώστε καθορίζουν την επιλογή του κατάλληλου ερωτικού συντρόφου. Στο βιβλίο της με τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί αυτή; Γιατί αυτός; Βρες την αληθινή αγάπη κατανοώντας τον τύπο της συμπεριφοράς σου» (Why Ηim? Why Ηer?: Finding Real Love Βy Understanding Υour Ρersonality Τype) η αμερικανίδα βιοανθρωπολόγος υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που μας γοητεύουν και τους οποίους τελικά ερωτευόμαστε έχουν άμεση σχέση με τον τύπο της δικής μας προσωπικότητας. Η κυρία Φίσερ μελέτησε 40.000 άνδρες και γυναίκες και κατόπιν χώρισε τους ανθρώπους σε τέσσερις τύπους, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, καθένας εκ των οποίων συνδέεται με την έκκριση μιας συγκεκριμένης ορμόνης.
Αυτοί που έχουν υψηλή ντοπαμίνη είναι «εξερευνητές». Ρισκάρουν στις επιλογές τους, είναι αυθόρμητοι και άμεσοι στις συναναστροφές τους και δεν επηρεάζονται από τις γνώμες των άλλων.
Οι «χτίστες» διαθέτουν υψηλά επίπεδα σεροτονίνης και είναι οι κλασικοί, παραδοσιακοί τύποι που λειτουργούν πάντοτε συνετά, χωρίς απότομες εξάρσεις και ξεσπάσματα, ενώ είναι ήρεμοι στις αντιδράσεις τους. Οι «διευθυντές» έχουν υψηλή τεστοστερόνη και είναι υπεραναλυτικοί, ανταγωνιστικοί, ρεαλιστές, με οξυμένες ικανότητες προσανατολισμού. Ο «διευθυντής» θέτει πάντα υψηλούς στόχους για τον εαυτό του, ενώ είναι ευθύς στις συναναστροφές του, αποφασιστικός και υπερβολικά πεισματάρης.
Τέλος, οι «διαπραγματευτές» διαθέτουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και οξυτοκίνης και είναι διαισθητικοί, συμπονετικοί και ιδιαιτέρως εκφραστικοί. Εχουν μια φυσική ροπή προς πιο καλλιτεχνικές ασχολίες, είναι διορατικοί, ευρηματικοί, ευχάριστοι στην παρέα και δεινοί χειριστές της γλώσσας.

 

Τα γονίδια ρυθμίζουν την κοινωνία

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ορεξίνη η ορμόνη της καλλίγραμμης σιλουέτας Θεοδώρα Τσώλη 

Η ορεξίνη βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, παρά τη διατροφή με λιπαρά Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ορμόνη ορεξίνη φαίνεται ότι οφείλουν όσοι δεν παίρνουν βάρος ακόμη και αν δεν προσέχουν τη διατροφή τους Εκείνοι οι τυχεροί που τρώνε τα πάντα και δεν παίρνουν ούτε γραμμάριο, θα πρέπει πιθανότατα να ευχαριστούν μια ορμόνη που ονομάζεται ορεξίνη για το ότι δεν ανησυχούν ποτέ για το τι θα δείξει η… ζυγαριά. Νέα μελέτη ειδικών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Sanford – Burnham στο Ορλάντο της Φλόριδας η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Metabolism» έδειξε ότι ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη ορεξίνης, προσέλαβαν περισσότερο βάρος όταν ακολούθησαν διατροφή με αντίστοιχα λιπαρά με άλλα ζώα τα οποία δεν είχαν έλλειψη της ορμόνης. Η λήψη της ορμόνης η οποία παράγεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στον εγκέφαλο με τη μορφή συμπληρωμάτων ίσως αποτελέσει μελλοντικά μια λύση για την απώλεια βάρους, αν και τα νέα ευρήματα είναι πολύ πρώιμα, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Κλειδί» το καφέ λίπος Πώς όμως η ορεξίνη βοηθά στο να μένουν τα περιττά κιλά…μακριά; Η συγκεκριμένη ορμόνη εμπλέκεται στην παραγωγή καφέ λίπους από τον οργανισμό – πρόκειται για τη μορφή του λίπους που καίει θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει όπως συμβαίνει με το λευκό λίπος, αναφέρεται στη μελέτη.

«Χωρίς ορεξίνη τα ποντίκια είναι μονίμως προγραμματισμένα να είναι παχύσαρκα. Με την ορεξίνη το καφέ λίπος ενεργοποιείται και τα ζώα καίνε περισσότερες θερμίδες» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ντεβάντζαν Σίκντερ που συμμετείχε στη μελέτη. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές συνέκριναν φυσιολογικά ποντίκια με άλλα τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη ορεξίνης. Όταν τα ζώα ακολούθησαν επί έξι εβδομάδες διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όσα εξ αυτών παρουσίαζαν έλλειψη της ορμόνης εμφάνισαν αύξηση του βάρους τους κατά 45%. Την ίδια στιγμή τα ζώα που δεν είχαν έλλειψη της ορμόνης «φούσκωσαν» κατά μόνο 15%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτή η μεγάλη διαφορά στην αύξηση του βάρους μεταξύ των δύο ομάδων πειραματοζώων φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν τα ποντίκια με έλλειψη ορεξίνης κατανάλωναν λιγότερη τροφή από τα υπόλοιπα.

Κατανάλωση λιγότερης ενέργειας Με βάση αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη ορεξίνης κατανάλωναν με κάποιον τρόπο λιγότερη ενέργεια. Πράγματι μετά από πειράματα ανακάλυψαν ότι ύστερα από κατανάλωση τροφής «πλούσιας» σε λιπαρά τα φυσιολογικά ποντίκια εμφάνισαν αύξηση του μεταβολικού ρυθμού τους κατά 13,5% ενώ τα ποντίκια με έλλειψη της ορμόνης δεν παρουσίασαν καμία «εγρήγορση» στον μεταβολισμό τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα καφέ λίπους και από τις δύο ομάδες ζώων. Είδαν ότι το καφέ λίπος των ποντικών με έλλειψη ορεξίνης ήταν «ανώριμο» σε σύγκριση με εκείνο των φυσιολογικών πειραματοζώων. Για παράδειγμα, γονίδια των οποίων η έκφραση αυξανόταν στο καφέ λίπος των φυσιολογικών ποντικιών εμφάνιζαν μείωση στην έκφρασή τους στα ζώα με έλλειψη της ορμόνης. «Η μελέτη μας αυτή δίνει μια πιθανή εξήγηση στο γιατί ορισμένα άτομα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα παρότι δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής» είπε ο Σίκντερ.

Και στον άνθρωπο Είναι γνωστό ότι τα άτομα με ναρκοληψία (διαταραχή του ύπνου με κύριο χαρακτηριστικό την ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο) παρουσιάζουν έλλειψη ορεξίνης ενώ και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης με παχυσαρκία στον άνθρωπο. Η μέτρηση της δραστηριότητας του καφέ λίπους στους ανθρώπους με έλλειψη ορεξίνης μπορεί να δείξει εάν ο μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα ποντίκια ισχύει και για τον άνθρωπο, αναφέρουν οι ερευνητές. Προειδοποιούν όμως παράλληλα πως με δεδομένο ότι η ορμόνη προκαλεί επίσης έντονη εγρήγορση, η λήψη συμπληρωμάτων της μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες.  

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ιριζίνη η ορμόνη που μιμείται τα οφέλη της άσκησης  Θεοδώρα Τσώλη 

Η ιριζίνη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες θεραπείες ενάντια στην παχυσαρκία και τον διαβήτη Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» υπόσχεται ότι κάποια ημέρα ίσως θα μπορούμε να διατηρούμε καλλίγραμμο κορμί χωρίς να χρειάζεται να… ιδρώνουμε τη φανέλα. Ερευνητές του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Dana Farber και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Σπίγκελμαν είδαν ότι η τεχνητή αύξηση των επιπέδων μιας ορμόνης που συνδέεται με τα οφέλη της άσκησης προσφέρει τα καλά της φυσικής δραστηριότητας χωρίς να απαιτείται…  δραστηριότητα. Το νέο εύρημα που προέκυψε μετά από πειράματα σε ποντίκια εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Η ιριζίνη με το ελληνικό όνομα Η συγκεκριμένη ορμόνη που ονομάστηκε μάλιστα ιριζίνη (από την Ιριδα που κατά τη μυθολογία ήταν η γοργοπόδαρη αγγελιαφόρος των θεών) εντοπίζεται τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο. Ελαβε το συγκεκριμένο όνομα επειδή δρα και εντός του οργανισμού ως αγγελιαφόρος μεταφέροντας ένα μήνυμα από τους μυς στον λιπώδη ιστό. Για την ακρίβεια η ιριζίνη, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μετατρέπει το λευκό λίπος – το οποίο αποθηκεύει ενέργεια - σε καφέ – το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως το 2009 οι ειδικοί πίστευαν ότι μόνο τα βρέφη διαθέτουν καφέ λίπος. Ερευνητικά στοιχεία που ήλθαν στο φως εκείνη τη χρονιά από τρεις διαφορετικές ομάδες έδειξαν όμως ότι και οι ενήλικες διαθέτουν αυτόν τον «καλό» τύπο λίπους. Οι αμερικανοί ειδικοί εντόπισαν την ιριζίνη μελετώντας μυς ποντικών αλλά και ανθρώπων – συγκεκριμένα τα ανθρώπινα δείγματα αφορούσαν αθλητές που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής.

Βελτίωση σε παχύσαρκα ποντίκια Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν το γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή ιριζίνης σε παχύσαρκα ποντίκια που έπασχαν από προ-διαβήτη και ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τα ζώα έχασαν βάρος και παρουσίασαν βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα τους. Και όλα αυτά χωρίς να εμφανιστεί τοξικότητα ή παρενέργειες, σημειώνεται στη μελέτη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπίγκελμαν τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Εκτιμάται επίσης ότι θα αποδειχθούν πολύτιμα για ασθενείς με διαταραχές που δεν τους επιτρέπουν να ασκούνται. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια εκδοχή της ιριζίνης θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οξυτοκίνη η ορμόνη της αγάπης μάς βοηθάει να γίνουμε πιο κοινωνικοί άνθρωποι   

Μια δόση οξυτοκίνης την ημέρα την ντροπή την κάνει πέρα. Και μάλιστα, σε μορφή ρινικού σπρέι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ορμόνη της αγάπης, όπως είναι γνωστή η οξυτοκίνη, βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για τον εαυτό τους και να είναι πιο κοινωνικοί.

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται φυσιολογικά στον οργανισμό μετά τη γέννα ή σε περιόδους έντονης κοινωνικότητας και βοηθά να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, αλλά και σε ερωτευμένους και φίλους. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές μελετούν πώς επηρεάζει τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Ερευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Κεμπέκ στον Καναδά, κατέδειξαν ότι η λήψη οξυτοκίνης μπορεί να αλλάξει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον βαθμό κοινωνικότητάς μας. «Υπό την επήρεια της ορμόνης, το άτομο βλέπει τον εαυτό του ως πιο εξωστρεφή, πιο ανοιχτό σε νέες ιδέες και εμπιστεύεται ευκολότερα τους άλλους», λέει ο Μαρκ Ελενμπόγκεν, υπεύθυνος ερευνητής στην Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία στο Κονκόρντια.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα δήλωσαν πώς αισθάνονται μιάμιση ώρα μετά τη λήψη μιας δόσης ρινικού σπρέι με οξυτοκίνη. «Τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν εγκαρδιότητα, εμπιστοσύνη, αλτρουισμός και ανοιχτοσύνη», προσθέτει ο Κρίστοφερ Καρντόσο, επικεφαλής της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 100 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 35 ετών.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ωκυτοκίνη, το νέο βιάγκρα; Θεοδώρα Τσώλη 

Η ορμόνη της μητρότητας αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών Η ωκυτοκίνη, η αποκαλούμενη ορμόνη της αγάπης και του μητρικού ενστίκτου, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει το νέο… βιάγκρα. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sexual Medicine».
Η ορμόνη της μητρότητας Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και η οποία εμπλέκεται στη σεξουαλική έλξη και στην εμπιστοσύνη. Εχει αποδειχθεί ότι όταν μια γυναίκα γεννά, κατά τη διάρκεια του τοκετού εκλύονται στην κυκλοφορία του αίματος αυξημένες ποσότητες ωκυτοκίνης οι οποίες προκαλούν την παραγωγή μητρικού γάλακτος και ενισχύουν το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και παιδιού. Πρόσφατα η ωκυτοκίνη φάνηκε ότι κάνει τους άνδρες πιο ευαίσθητους και τους «συντονίζει» με τα συναισθήματα των υπόλοιπων ανθρώπων, ωστόσο η επίδραση της ορμόνης στο ανδρικό σώμα δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστή. Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια αναφέρουν στο πλαίσιο της νέας μελέτης τους ότι μελέτησαν την επίδραση της ορμόνης μέσω της χορήγησής της σε έναν παντρεμένο άνδρα, πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έπασχε από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και παρουσίαζε δυσκολίες στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεών του. Ο άνδρας αυτός αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα στη σχέση με τη γυναίκα του ενώ η σεξουαλική ζωή τους βρισκόταν στο «ναδίρ». Τα συμβατικά φάρμακα που δίνουν «ώθηση» στη σεξουαλική επιθυμία είτε δεν ήταν κατάλληλα για τον συγκεκριμένο άνδρα είτε συνδέονταν με ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ψεκασμός…  και αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας Οταν όμως ο άνδρας έλαβε δύο φορές την ημέρα ένα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης είδε τη σεξουαλική ζωή του να παίρνει την….  ανιούσα (δεν συνέβη το ίδιο πάντως και σε ό,τι αφορούσε τις κοινωνικές φοβίες του). Η λίμπιντό του πέρασε από το επίπεδο του «πολύ αδύναμη» στο «αρκετά δυνατή», η στύση του «από σχετικώς δύσκολη» στο επίπεδο του «αρκετά εύκολη» ενώ και η σεξουαλική πράξη έγινε για αυτόν πολύ πιο ικανοποιητική. Το σπρέι της ορμόνης φάνηκε να έχει και συναισθηματικά οφέλη. Ο άνδρας, ο οποίος αναφέρεται στη μελέτη μόνο ως κύριος Β. δήλωσε ότι έβρισκε πιο εύκολο πλέον να είναι τρυφερός με τη γυναίκα του ενώ και η σύζυγός του είπε ότι εκείνος ήλθε πιο κοντά της και έγινε πιο εκδηλωτικός. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν ήταν όλες οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης το ίδιο… ευπρόσδεκτες. Ο «ήρωας» της μελέτης αγκάλιασε και έναν συνάδελφό του πολύ πιο… ενθουσιωδώς από ό,τι θα συνήθιζε. Πάντως, μέχρι τη στιγμή της συγγραφής της μελέτης δεν είχαν εμφανιστεί άλλου είδους παρενέργειες από τη χορήγηση της ορμόνης, η οποία γινόταν ανελλιπώς δύο φορές ημερησίως επί αρκετούς μήνες.
Εξαφάνιση της λίμπιντο με τη διακοπή χορήγησης Η θετική επίδραση της ωκυτοκίνης δεν ήταν μακροπρόθεσμη αλλά «εξατμιζόταν» όταν σταματούσε η χορήγηση του σπρέι. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές από την Καλιφόρνια τονίζουν ότι οι βελτιώσεις που εμφανίστηκαν στον εθελοντή είναι αντίστοιχες με εκείνες που προσφέρει το διάσημο «μπλε χάπι» ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «τα ευρήματά μας μαρτυρούν πως πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές οι οποίες θα εξετάζουν τη χρήση ωκυτοκίνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν αυτή τη ζωτική πτυχή της ανθρώπινης λειτουργίας, ιδίως στο πλαίσιο μιας σταθερής σχέσης». Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο δρ Μάικ Γουάιλι, ο οποίος ανήκε στην ομάδα των επιστημόνων που ανακάλυψαν και ανέπτυξαν το βιάγκρα, τόνισε πως το «μπλε χάπι» δεν είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις και έτσι υπάρχει ανάγκη νέων φαρμάκων. Ο ειδικός σημείωσε ότι ένα φάρμακο με βάση την ωκυτοκίνη μπορεί να έχει επιτυχία αντίστοιχη του βιάγκρα. Προσέθεσε όμως ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές προτού δώσουν μελλοντική έγκριση σε ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να έχει επιδράσεις τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές.

 

Ωκυτοκίνη: Η oρμόνη που διδάσκει τον μητρικό εγκέφαλο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών

Οι νευροεπιστήμονες του NYU Langone Medical Center έχουν ανακαλύψει πώς η ισχυρή ορμόνη ωκυτοκίνης του εγκεφάλου επιδρά σε μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου για να προάγει συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές – ευρήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ωκυτοκίνη και άλλες ορμόνες ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα συμπεριφοράς που προκύπτουν από νόσο ή τραύμα στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό Nature στις 15 Απριλίου.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές λένε ότι η ωκυτοκίνη, η οποία ονομάζεται και «ορμόνη της ευχαρίστησης», είναι γνωστή για το ρόλο της στην πρόκληση σεξουαλικής έλξης και οργασμού, για τη ρύθμιση του θηλασμού και για την προώθηση του δεσμού μεταξύ μητέρας – βρέφους. Αλλά οι ακριβείς μοχλοί της για τον έλεγχο των κοινωνικών συμπεριφορών δεν ήταν γνωστοί.

«Τα ευρήματά μας επαναπροσδιορίζουν την ωκυτοκίνη ως κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα «φάρμακο αγάπης», και την θέτουν ως έναν ενισχυτή και καταστολέα των νευρικών σημάτων του εγκεφάλου», δηλώνει ο αρχιερευνητής της μελέτης Robert Froemke, PhD, επίκουρος καθηγητής στο NYU Langone και του Skirball Institute of Biomolecular Medicine. «Βρήκαμε ότι η ωκυτοκίνη μετατρέπει την ένταση των κοινωνικών πληροφοριών που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε μια ημέρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κοινωνικού άγχους, της διαταραχής μετα-τραυματικού στρες, των διαταραχών λόγου και ομιλίας , και ακόμη και ψυχολογικών ζητημάτων που προκύπτουν από την κακοποίηση των παιδιών».

Σε πειράματα με ποντίκια, ο Δρ. Froemke και η ομάδα του εντοπίζουν οξυτοκίνη σε υποδοχείς κυττάρων στην αριστερή πλευρά του φλοιού του εγκεφάλου. Βρήκαν ότι η ορμόνη ελέγχει τον όγκο των «κοινωνικών πληροφοριών» που επεξεργάζονται από μεμονωμένους νευρώνες, ελέγχοντας τα λεγόμενα ανασταλτικά ή διεγερτικά σήματα καθορίζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο τα θηλυκά ποντίκια ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια και προσοχή των νεογνών.

Σε ξεχωριστά πειράματα σε ενήλικα θηλυκά ποντίκια χωρίς νεογνά, και ως εκ τούτου με χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης, η προσθήκη επιπλέον ωκυτοκίνη σε ” παρθένο ” εγκέφαλο οδήγησε στην έγκαιρη αναγνώριση των εκκλήσεων κινδύνου των νεογνών από άλλη μητέρα τα οποία προσφάτως είχαν μετακινηθεί από το σπίτι τους. Αυτά τα ενήλικα ποντίκια έμαθαν γρήγορα να φροντίζουν τα νεογνά, να τα μεταφέρουν από το λαιμό και να τα επιστρέψουν στη φωλιά, όλα σαν να ήταν πραγματικές μητέρες των νεογνών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μαθημένη συμπεριφορά είναι μόνιμη αφού τα ποντίκια χωρίς απογόνους συνέχισαν να αβοηθάνε τα νεογνά, ακόμη και όταν οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης τους αργότερα μπλοκαρίστηκαν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης Bianca Marlin, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο NYU Langone: «Ήταν αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο η προσθήκη της ωκυτοκίνης μετατόπισε τη συμπεριφορά των ζώων, αφού τα ποντίκια που δεν ήξεραν πώς να εκτελούν κοινωνικό έργο ξαφνικά θα μπορούσαν να το κάνουν τέλεια».

Κλειδί στις προσπάθειες των ερευνητών για την παρακολούθηση της ωκυτοκίνης σε μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου ήταν η χρήση ενός αντισώματος που αναπτύχθηκε στο NYU Langone το δένεται με κάθε νευρόνα των πρωτεΐνικών υποδοχέων ωκυτοκίνης, επιτρέποντας στα κύτταρα να είναι εμφανή στο μικροσκόπιο.

«Μελλοντικές έρευνες θα περιλαμβάνουν περαιτέρω πειράματα για να κατανοηθούν οι φυσικές συνθήκες, πέρα από τον τοκετό, σύμφωνα με τις οποίες η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται στον εγκέφαλο», προσθέτει ο Δρ. Froemke.

Άλλοι ερευνητές που πήραν μέρος στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο NYU Langone , ήταν η Mariela Mitre, BE, ο James D’amour, BSc και ο Moses Chao, PhD, στου οποίου το εργαστήριο αναπτύχθηκε το αντίσωμα του υποδοχέα της ωκυτοκίνης που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολούθηση της ορμονικής δραστηριότητας.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ορμόνη του πιστού συζύγου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ωκυτοκίνη αποτρέπει το εξωσυζυγικό σεξ

Ακόμη και όταν μια ιδιαίτερα ελκυστική γυναίκα φλερτάρει έναν άνδρα, η φύση έχει προβλέψει να τον βοηθήσει να κρατηθεί πιστός στη σύζυγό του, σύμφωνα με έρευνα γερμανών ειδικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όταν σε ετεροφυλόφιλους άνδρες αφοσιωμένους στη σχέση ή στον γάμο τους αυξάνονταν τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, ενισχυόταν και το αίσθημα πίστης στη σχέση τους. Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή σήμερα ως «μητρικό φίλτρο» και «ορμόνη της αγάπης» και έχει ιδιαίτερα έντονη δράση στους κοινωνικούς δεσμούς καθώς για πρώτη φορά παράγεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον θηλασμό. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πώς όταν δύο άνθρωποι ολοκληρώνουν την ερωτική πράξη, τα σώματά τους πλημμυρίζουν από ωκυτοκίνη. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα επίπεδά της και όταν βρίσκονται σε εν γένει φυσική επαφή, αγκαλιά, χορό κ.ά.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. Στο πλαίσιο του πειράματος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έδωσαν σε δύο μικρές ομάδες που αποτελούνταν και από παντρεμένους και από ελεύθερους να βάλουν στη μύτη τους ένα σπρέι. Στη μία ομάδα το σπρέι ήταν φυσικό νερό, ενώ στην άλλη περιείχε ωκυτοκίνη. Κανένας τους δεν γνώριζε εάν είχε λάβει φάρμακο ή νερό. Ακολούθως, έβαλαν σε απόσταση δύο μέτρων από τον καθέναν ελκυστικές γυναίκες και τους ζήτησαν να τις πλησιάσουν τόσο ώστε να νιώθουν άνετα αλλά και σε απόσταση τέτοια που να αρχίζουν να αισθάνονται αμήχανα. Το ίδιο επαναλήφθηκε με τη γυναίκα να πλησιάζει τον άνδρα σε απόσταση 30 εκατοστών και έναν από τους δύο να απομακρύνεται.

Οπως φάνηκε, οι άνδρες που διατηρούσαν μόνιμη σχέση και είχαν λάβει ωκυτοκίνη έμειναν σε απόσταση 15 εκ. πιο μακριά από τη γυναίκα σε σύγκριση με τους άλλους που είχαν πάρει το νερό. Για τους μη δεσμευμένους δεν είχε καμία επίπτωση η λήψη της ορμόνης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δέρμα διαθέτει ένα δίκτυο αισθητηρίων, τα σωμάτια του Pacini τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου που βρίσκεται κάτω από τον λαιμό. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα  περιλαμβανομένης και της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης. Μία θεωρία είναι ότι με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου προκαλείται η παραγωγή της ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο που  τελικά ωφελούν την υγεία και το συναίσθημα.

 

6 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ορμόνη της αγάπης

«Ορμόνη της αγάπης» ονομάζουμε την οξυτοκίνη. Όχι την περιλάλητη ντοπαμίνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν ερωτευόμαστε –αυτή που μας κάνει να βλέπουμε τα πάντα υπέροχα, μετά να πέφτουμε σε βαριά κατάθλιψη, και μετά να ξαναβλέπουμε τα πάντα υπέροχα και να αναρωτιόμαστε αν έχουμε τρελαθεί. Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγκαλίτσας, εκείνη που παράγεται στον εγκέφαλό μας όταν βλέπουμε μωρά γατάκια ή όταν κουλουριαζόμαστε με τον σύντροφό μας στον καναπέ. Είναι, επίσης, η κυρίαρχη ορμόνη στον οργανισμό των γυναικών που θηλάζουν και αυτή που ευθύνεται για διάφορα μικρά θαύματα, όπως τα παρακάτω

Διώχνει τον φόβο: Πριν από λίγο καιρό, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης διαπίστωσαν ότι η οξυτοκίνη «φρακάρει» το κέντρο του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται τον φόβο, κάνοντάς μας ατρόμητους (ή τουλάχιστον λιγότερο φοβισμένους) μπροστά στον κίνδυνο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η οξυτοκίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των αγχώδων διαταραχών. Το πείραμα και τα συμπεράσματά του θα τα βρείτε αναλυτικά εδώ.(1)

Είναι υπεύθυνη για το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα (ή και την έλλειψή του): Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον πείραμα (2) απέδειξε ότι οι άνδρες που είχαν θετικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια και την σχέση τους με τη μητέρα τους, όταν βρίσκονται υπό την επιρροή της οξυτοκίνης έχουν την τάση να «μεγεθύνουν» αυτή την ανάμνηση. Αυτό πιθανότατα το περιμένατε. Εκείνο που εξέπληξε τους επιστήμονες, όμως, είναι ότι αντίστοιχα υπό την επιρροή της ορμόνης οι άνδρες που δεν είχαν ευχάριστες ή τρυφερές αναμνήσεις από την σχέση με τη μητέρα τους, την θυμούνταν χειρότερη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Αυτό, δηλαδή, που κάνει στην πραγματικότητα η οξυτοκίνη είναι να κάνει πιο έντονη την εκάστοτε ανάμνηση –θετική ή αρνητική.

Μας κάνει ψεύτες: Για τις ανάγκες αυτής εδώ (3) της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν μερικές φορές αν ένα νόμισμα θα «έρθει» κορώνα ή γράμματα, και εν συνεχεία να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας τους –το πόσες φορές, δηλαδή, μάντεψαν σωστά. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα χρηματικό έπαθλο έβαζε τους συμμετέχοντες σε πειρασμό να «φουσκώσουν» τις επιδόσεις τους. Εκείνοι, όμως, στους οποίους χορηγήθηκε και μια δόση οξυτοκίνης, είπαν σαφώς περισσότερα ψέματα, και με πολύ λιγότερο δισταγμό.

Κάνει τον σκύλο σας να σας συμπαθεί περισσότερο: Η οξυτοκίνη δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα (4) τα σκυλιά στα οποία χορηγήθηκε μικρή ποσότητα οξυτοκίνης εκδήλωσαν περισσότερα και μεγαλύτερα σημάδια τρυφερότητας προς τους ιδιοκτήτες τους, πράγμα που έκανε τους ερευνητές να δηλώσουν ότι ενδεχομένως η ορμόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία κατοικιδίων που έχουν κακοποιηθεί, κάνοντάς τα να εμπιστευτούν τους νέους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.

Μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας: Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια (5) προχωρημένης ηλικίας έδειξαν ότι η χορήγηση οξυτοκίνης κάτω από το δέρμα τους επιτάχυνε την ανάπλαση κατεστραμμένων μυϊκών ιστών –και μάλιστα σε ποσοστό αντίστοιχο του 80% της ανάπλασης που επιτύγχανε από μόνος του ο οργανισμός των νεαρών ποντικιών. Οι ερευνητές δήλωσαν εν συνεχεία ότι ενδεχομένως η οξυτοκίνη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία –ή έστω την επιβράδυνση– παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία και στους ανθρώπους.

Μπορεί να βοηθήσει στις διατροφικές διαταραχές: Αυτή εδώ η έρευνα (6) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που έπασχαν από διατροφική ανορεξία έδειχναν μικρότερη εμμονή με το φαγητό και την εικόνα του σώματός τους όταν τους χορηγήθηκε αναπνευστικό σπρέι οξυτοκίνης.  Ο επικεφαλής της έρευνας στη Σεούλ της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική μέθοδος στη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας.

 

Μονογαμία- Πολυγαμία-Απιστία

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι ορμόνες που μας κυβερνούν ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ

Τα όργανά μας παράγουν ορμόνες, που ελέγχουν ποικίλες δραστηριότητες του οργανισμού μας, όπως η αναπαραγωγή, ο μεταβολισμός, η ανάπτυξη. Επίσης, ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που απαντάμε σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, αλλά και το πώς αισθανόμαστε. Διαβάζοντας, λοιπόν, όσα ακολουθούν, μπορούμε να μάθουμε ποιος είναι ο ρόλος ορισμένων βασικών ορμονών στο σώμα μας, αλλά και πώς να τις «ελέγξουμε», ώστε να «πάρουμε» τα καλά τους, αφήνοντας στην άκρη τα αρνητικά.
1η στάση: Εγκέφαλος
Κορτιζόλη
Η ορμόνη του στρες Όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε ή βιώνουμε συνθήκες ψυχολογικής ή σωματικής πίεσης, ο υποθάλαμος, που βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, δίνει εντολή να παραχθεί κορτιζόλη από τα επινεφρίδια. Η συγκεκριμένη ορμόνη αποτελεί μέρος του αρχέγονου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους και η αύξηση των επιπέδων της έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών παλμών και της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, καθώς και την απελευθέρωση ενέργειας από τις αποθήκες λίπους και γλυκόζης στο σώμα.
Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει στην εποχή μας, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο συμβάλλουν στην εξάντλησή μας, αλλά επηρεάζουν και την κατανομή του λίπους στο σώμα (συγκεντρώνοντάς το στην περιοχή της κοιλιάς), αυξάνουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο και προκαλούν υπερφαγία.
Ελέγξτε την Ας θυμηθούμε τον χρυσό κανόνα που λέει γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα. Η τακτική άσκηση μας βοηθά να εκτονωθούμε και κινητοποιεί αντιρροπιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού, που εξουδετερώνουν τις ορμονικές και μεταβολικές επιδράσεις του στρες. Μάλιστα, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να εναλλάσσουμε μια συνεδρία έντονου αεροβικού προγράμματος με 1-2 συνεδρίες πιο χαλαρής άσκησης.
Μελατονίνη
Η ορμόνη του ύπνου Παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Η σύνθεση και έκκρισή της ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως και έτσι βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει την άμυνά μας και τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνο. Μάλιστα, η μείωση της παραγωγής της λόγω της έκθεσής μας στο φως περισσότερες ώρες -εξαιτίας του τεχνητού φωτισμού τη νύχτα- έχει προταθεί ως μία από τις αιτίες της αύξησης του αριθμού των καρκίνων που παρατηρούνται.
Ελέγξτε την Με τις κατάλληλες συνθήκες για καλό ύπνο:

Διατηρούμε τη θερμοκρασία του δωματίου γύρω στους 20 βαθμούς. Το πολύ κρύο ή η πολλή ζέστη αυξάνουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων τη νύχτα.

Κλείνουμε όλες τις πηγές φωτός και τραβάμε τις κουρτίνες. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό φωτεινότητας, π.χ. από το DVD Player, μπορεί να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή ενώ έχουμε κλειστά τα μάτια.

Δεν πέφτουμε για ύπνο με άδειο στομάχι, γιατί η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών, ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και ουσιαστικά ο εγκέφαλος διεγείρεται, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία του ύπνου.

Ενδορφίνες
Οι «ορμόνες» της ευτυχίας Παράγονται κυρίως στην υπόφυση και τον υποθάλαμο, αποτελούν την κύρια ομάδα των ενδογενών οπιοειδών και όταν συνδέονται με ειδικούς νευροϋποδοχείς μπλοκάρουν το μήνυμα του πόνου στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, η δράση τους αυτή δεν έχει απεριόριστη ισχύ, αφού ο οργανισμός παράγει ένζυμα που μπλοκάρουν τη δράση των ενδορφινών, γι’ αυτό υποφέρουμε όλο και περισσότερο από πόνους καθώς γερνούμε.
Οι ενδορφίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στην καλή ψυχολογική μας κατάσταση, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστάσεις στρες, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, έχουν αντιγηραντική δράση και βελτιώνουν τη μνήμη. Η κύρια δράση τους, ωστόσο, είναι η μείωση του στρες και η αναλγησία (συγκεκριμένα, έχουν 20-50 φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση από τη μορφίνη).
Ελέγξτε τις Η κατανάλωση σοκολάτας σε λογικές ποσότητες και η μουσική μάς κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, ενεργοποιώντας την απελευθέρωσή τους στον εγκέφαλο. Όμως, ο πιο απολαυστικός τρόπος για να τις «παράγουμε» εξακολουθεί να είναι η σεξουαλική επαφή, που μέσω της έκκρισής τους συμβάλλει στη γενική ευεξία του οργανισμού και -μεταξύ άλλων- προκαλεί χαλάρωση.
2η στάση:
Θυρεοειδής
Τ3 & Τ4
Ο «θερμοστάτης» μας Ο θυρεοειδής ρυθμίζει την παραγωγή, τη χρήση και την αποθήκευση ενέργειας σε όλο το σώμα και λειτουργεί σαν τον θερμοστάτη για τα κύτταρα του οργανισμού. Παράγει βασικά 2 ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι δύο αυτές ορμόνες ρυθμίζουν: την ωρίμαση του σκελετού και του εγκεφάλου του εμβρύου, την αύξηση του βασικού μεταβολισμού, την αύξηση του ρυθμού και της συσταλτικότητας της καρδιάς, την αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, την αύξηση της αποδόμησης των οστών, την αύξηση του σακχάρου και την ελάττωση της χοληστερίνης του αίματος.
Σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από τους μισούς δεν γνωρίζουν για την κατάστασή τους, παραμένουν χωρίς διάγνωση και υποφέρουν για καιρό, αφού τα συμπτώματά τους συγχέονται με άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη ή η εμμηνόπαυση. Το χρόνιο σωματικό ή ψυχικό στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κακή διατροφή φαίνεται να παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εκδήλωση του προβλήματος. Η αυξανόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ουσίες που μιμούνται τη δράση τους (ενδοκρινικοί διαταράκτες) και η αυξανόμενη ακτινοβολία στον εργασιακό χώρο και το σπίτι έχουν συντελέσει στην αύξηση των προβλημάτων θυρεοειδούς.
Ελέγξτε τις Καιρός να περιορίσουμε όσο γίνεται τη χρήση συνθετικών χημικών και πλαστικών, καθώς περιέχουν ουσίες που, όπως είπαμε, μιμούνται τη δράση των ορμονών του θυρεοειδούς. Έτσι, για παράδειγμα, όταν παίρνουμε απέξω ζεστά ροφήματα, καλό είναι να αφαιρούμε το πλαστικό καπάκι. Επίσης, μια σωστή διατροφή που περιέχει αρκετές ποσότητες ιχνοστοιχείων και ιωδίου μπορεί να βοηθήσει.
3η στάση: Στομάχι
Λεπτίνη & γκρελίνη
Οι ορμόνες της πείνας Μέσω της πρώτης το σώμα φτάνει και διατηρεί το βάρος στο γενετικά προκαθορισμένο επίπεδό του. Μετά την παραγωγή της, μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου δρα ρυθμίζοντας την όρεξη. Όταν η συγκέντρωση λίπους ξεπεράσει το προκαθορισμένο επίπεδο, η παραγωγή της αυξάνεται, ώστε να δοθεί η εντολή για μείωση της όρεξης. Όταν η συγκέντρωση λίπους πέσει κάτω από το κανονικό, η παραγωγή της μειώνεται, προκαλώντας αύξηση της όρεξης. Η έλλειψή της οδηγεί στην ανεξέλεγκτη πρόσληψη τροφής. Η γκρελίνη, από την άλλη, βοηθά στην αύξηση της όρεξης. Τα επίπεδά της φαίνεται να ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να συνδέονται με τις ώρες των γευμάτων. Μόλις φάμε, η έκκρισή της σταματάει, μέχρι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να πέσουν και να αρχίσει πάλι να ελευθερώνεται στην κυκλοφορία για να φάμε ξανά. Το ποσοστό στο σώμα μας σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος μας. Έτσι, οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι έχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα, αφού το σώμα τους προσπαθεί να τους κινητοποιήσει να φάνε. Όμως, αν αρχίσουμε να παίρνουμε βάρος, τα επίπεδά της μειώνονται.
Ελέγξτε τις Στόχος είναι η αύξηση της λεπτίνης και η ελάττωση της γκρελίνης με μικρές αλλαγές, όπως: ?Κοιμόμαστε περισσότερο, γιατί η λεπτίνη εκκρίνεται κυρίως στη διάρκεια του ύπνου. ?Ελέγχουμε το στρες, καθώς οι ορμόνες του σταματούν την έκκριση της λεπτίνης. ?Περιορίζουμε τη ζάχαρη, που αυξάνει τη γκρελίνη και ελαττώνει τη λεπτίνη μέσω της ινσουλίνης. ?Καταναλώνουμε περισσότερο ψάρι, που αυξάνει τη δραστικότητα της λεπτίνης, και φυτικές ίνες, γιατί φαίνεται ότι ελαττώνουν την παραγωγή γκρελίνης.
Σεροτονίνη
Η ουσία της καλής διάθεσης Είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διάθεση και τη μνήμη μας και θεωρείται σημαντική για την έλευση του ύπνου. Μάλιστα, σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν παρατηρηθεί μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους.
Ελέγξτε την Η άσκηση και η έκθεση στον ήλιο αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, όπως και η πρόσληψη υδατανθράκων (π.χ. προϊόντων ολικής άλεσης). Επίσης, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν βασικό ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσής της, ενώ θετική επίδραση στα επίπεδά της έχει και το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αποτελεί πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης και βρίσκεται σε αρκετά τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.
4η στάση: Ωοθήκες
Οιστρογόνα & προγεστερόνη
Οι γυναικείες ορμόνες Ελέγχονται από τις υποφυσιακές ορμόνες θυλακιοτρόπο (FSH) και ωχρινοποιητική (LH). Ρυθμίζουν την ωορρηξία, την περίοδο και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου. Η γονιμότητα και η ψυχολογική ισορροπία της γυναίκας εξαρτώνται από την ισορροπία στην παραγωγή τους. Όμως, επειδή όλες οι ορμόνες «επικοινωνούν» μεταξύ τους, είναι σημαντικό για τη γονιμότητα να υπάρχει ισορροπία και μεταξύ άλλων ορμονών, όπως της ινσουλίνης, της λεπτίνης, της κορτιζόλης. Επομένως, παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στο κύκλο, να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα και να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως εμφάνιση ακμής και τριχοφυΐας, ακόμη και αποβολές.
Ελέγξτε τις Ανοίγουμε έναν οδηγό μαγειρικής και εντρυφούμε στη μαγεία των γεύσεων και των αρωμάτων. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, ένα σωστό διαιτολόγιο με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, η μέτρια άσκηση και ο περιορισμός -όσο γίνεται- του στρες είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για τη διατήρηση της ισορροπίας τους, όταν δεν υπάρχουν παθολογικές ορμονικές διαταραχές.
Τεστοστερόνη
Η βασική ανδρική ορμόνη Στις γυναίκες παράγεται κυρίως στα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Βασικός ρόλος της στην περίπτωση αυτή είναι η ανάπτυξη και η διατήρηση του μυϊκού συστήματος, η αύξηση του ασβεστίου στα οστά και η ρύθμιση της λίμπιντο. Η μείωσή της, λόγου χάρη, συνδέεται με κόπωση, ελάττωση της μυϊκής και οστικής μάζας, πόνους στις αρθρώσεις, πτώση της λίμπιντο και μελαγχολία. Αντίστοιχα, αύξησή της προκαλεί άνοδο της μυϊκής μάζας, μετατόπιση του λίπους από την περιφέρεια στην κοιλιά, ακμή, τριχοφυΐα, τριχόπτωση, διαταραχές του κύκλου, εκνευρισμό και επιθετική συμπεριφορά, χωρίς υπέρμετρη αύξηση της λίμπιντο. Η συνηθέστερη αιτία αυξημένης τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, που προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο και τις πολυκυστικές ωοθήκες.
Ελέγξτε την Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η τεστοστερόνη στις γυναίκες είναι η αύξηση στον οργανισμό ενός ανδρογόνου, της DHEA, που μετατρέπεται σε τεστοστερόνη. Η DHEA αυξάνεται φυσιολογικά με την άσκηση, την ελάττωση των υδατανθράκων, τη λήψη ω-3 λιπαρών και ελαιόλαδου και έναν καλό ύπνο. Από την άλλη, ελάττωση της αυξημένης τεστοστερόνης επιτυγχάνεται με μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, πτώση του βάρους, άσκηση, περιορισμό της ζάχαρης. Αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Γκρελίνη η ορμόνη της πείνας

 

Οι δίαιτες και η ορμόνη της πείνας Επιμέλεια: Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος

Γιατί δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε και γρήγορα τα ξαναπαίρνουμε

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι από όσους χάνουν πολλά κιλά λόγω δίαιτας δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν για πολύ το νέο, χαμηλό βάρος τους και σχετικά εύκολα παίρνουν ξανά όλα ή τα περισσότερα κιλά που έχασαν. Οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και δεκαετίες ότι το σώμα επιδέχεται πολλές ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές όσο βρίσκεται σε δίαιτα. Τώρα όμως, μια ομάδα αυστραλών ερευνητών ανακάλυψε κάτι καινούργιο. Εναν ολόκληρο χρόνο μετά τη διακοπή της δίαιτας, ο οργανισμός των εθελοντών εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται σαν να έκαναν ακόμα δίαιτα και αγωνιζόταν να ανακτήσει τα χαμένα κιλά. Το σώμα τους συμπεριφερόταν σαν να λιμοκτονούσε και κατέβαλλε υπερπροσπάθεια για να ξανακερδίσει το προηγούμενο βάρος του. Τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, παρέμεναν αυξημένα κατά 20% στο αίμα τους, ενώ αυτά του πεπτιδίου ΥΥ το οποίο καταστέλλει την πείνα ήταν αφύσικα χαμηλά. Χαμηλότερα παρέμεναν και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την πείνα και αυξάνει τον μεταβολισμό. Εκτός φυσιολογικών ορίων παρέμεναν και τα επίπεδα άλλων ορμονών, οι οποίες σχετίζονται με την πείνα και τον μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, ήταν σαν το αδυνάτισμα να είχε θέσει τον οργανισμό τους σε μια μοναδική μεταβολική κατάσταση, κάτι σαν μεταδιαιτητικό σύνδρομο, που τον έκανε να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από ό,τι αν δεν είχε κάνει δίαιτα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας». Επικεφαλής της είναι ο Τζόζεφ Προϊέτο που επί 15 χρόνια βοηθάει ανθρώπους να αδυνατίσουν στην κλινική αδυνατίσματος που διατηρεί στην Αυστραλία. Οι περισσότεροι πελάτες του όμως, παρότι έχαναν πολλά κιλά, τα ξανάπαιρναν ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Στη μελέτη του σε 50 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, ο ειδικός ανακάλυψε ότι «υπάρχει συντονισμένος, αμυντικός μηχανισμός με πολλαπλές συνιστώσες, οι οποίες έχουν κοινό στόχο την ανάκτηση των χαμένων κιλών. Το εύρημα αυτό πιστεύω ότι εξηγεί τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των προγραμμάτων αδυνατίσματος».

«Οσοι θέλουν να χάσουν πολύ βάρος, πρέπει να ξέρουν ότι θα παλέψουν εναντίον ενός βιολογικού συστήματος που θα προσπαθεί επί χρόνια να ακυρώσει τον αγώνα τους», προσθέτει ο Ρούντολφ Λάιμπελ, ερευνητής της παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Είναι διαφορά μεταβολισμού Σε πειράματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όταν κάποιος χάσει το 10% του σωματικού του βάρους, διαφέρει μεταβολικά από κάποιον με το ίδιο βάρος που δεν έχει κάνει δίαιτα. Οσον αφορά τις θερμίδες, αυτό μεταφράζεται σε ένα ντεσαβαντάζ 250-400 θερμίδων. Δηλαδή, ο πρώην παχύσαρκος πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες για να μην πάρει κιλά απ' ό,τι κάποιο άτομο ίδιας ηλικίας με σταθερό βάρος. Εξίσου λιγότερες θερμίδες καταναλώνει κι όταν γυμνάζεται, αποτέλεσμα των μεταβολικών αλλαγών που έχει προκαλέσει η δίαιτα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο χρονικό διάστημα ο οργανισμός παραμένει σε αυτή την κατάσταση μετά τη δίαιτα. Οι έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι μπορεί να διαρκέσει και έξι χρόνια, ίσως και παραπάνω.

 

Η δίαιτα του μυαλού

Το γονίδιο της... πείνας προσθέτει κιλά

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η Σεροτονίνη φέρνει ευτυχία και επιτυχία Κατερίνα Μηστριώτη κλινική διατροφολόγος

Η Σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό.

Η σεροτονίνη ανήκει στην οικογένεια των μονοαμινών και συγκεκριμένα των ινδολαμινών. Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι το LSD το οποίο προκαλεί παραισθήσεις, τα SSRIs που είναι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και το Ecstacy που καταστρέφει τις λεπτές απολήξεις της σεροτονίνης, όλα τα ναρκωτικά καταστρέφουν την σεροτονίνη, γι αυτό και όλοι οι ναρκομανείς είναι θλιμμένοι, φοβισμένοικαι καταθλιπτικοί, όπως και οι αλκοολικοί.

Η σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-ΗΤ) είναι μία μονοαμίνη νευροδιαβιβαστής που συντίθεται στους σεροτονινεργικούς νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος και στα εντεροχρωμιόφυλλα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα. Στο σώμα, η σεροτονίνη συντίθεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και τον μεταβολίτη της 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ). Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών. Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η σεροτονίνη θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, επιθετικότητας, θερμοκρασίας σώματος, ψυχικής διάθεσης, ύπνου, εμετού, σεξουαλικότητας, και όρεξης. Επιπλέον, η σεροτονίνη βρίσκεται εκτενώς στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα και φυλάσσεται κυρίως στα αιμοπετάλια του κυκλοφορικού συστήματος.

«Αδερφή» της σεροτονίνης είναι η ντοπαμίνη η οποία προκαλεί ευφορία και συγχρόνως διεγείρει την προσοχή και τη μάθηση και σχετίζεται με την κίνηση.

Αυτό που ανεβάζει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας είναι ο ήλιος, τα αθλήματα έντασης και ορισμένες τροφές που περιέχουν την ουσία (κυρίως μια διατροφή πλούσια σε καρύδια). Ο ανανάς και οι μπανάνες (βιολογικά μόνο) συγκαταλέγονται στις τροφές που περιέχουν σεροτονίνη. Ωστόσο η περιεκτικότητα των τροφών είναι μικρή και μετράται σε μg (εκατομμυριοστά του γραμμαρίου).

Ο εγκέφαλος αποτελείται από τρισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Tα νευρικά κύτταρα συνδέονται το ένα με το άλλο με συνάψεις αλλά ανάμεσα τους υπάρχει ένα μικρό χάσμα (περίπου 1/1.000 του χιλιοστού) το λεγόμενο συναπτικό χάσμα ή συναπτική σχισμή. Τα σήματα κινούνται μέσα σε νευρικά κύτταρα ως μικρό ηλεκτρικό φορτίο και οι νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται μέσω των συνάψεων, μεταφέροντας τα σήματα στα επόμενα νευρικά κύτταρα.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του ήπατος και προκαλεί κυτταρική διαίρεση σε όλο το σώμα.Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με αρκετές παθήσεις, επιθετική συμπεριφορά, θυμό, κλινική κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, ημικρανίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εμβοές, ινομυαλγία, διπολική κατάθλιψη και διαταραχές άγχους.

Η σεροτονίνη επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Βοηθά στον έλεγχο του θυμού και της παρορμητικής συμπεριφοράς και επηρεάζει έτσι σημαντικά τη λήψη αποφάσεων Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science δείχνει ότι η πτώση των επιπέδων σεροτονίνης αρκεί για να εντείνει το θυμό και την επιθυμία για αντίποινα σε περιπτώσεις άδικης συμπεριφοράς …

Όταν έχουμε έντονη ανησυχία και φόβο, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε καλά και να χρειάζεται να ψάξουμε για τροφές που θα μας ανεβάσουν τη σεροτονίνη για να αισθανθούμε καλύτερα, οι οποίες είναι τα γλυκά, οι σοκολάτες και τα λιπαρά φαγητά.

Η σεροτονίνη, έχει το όνομά της από το λατινικό serum που σημαίνει πηκτό υγρό και από την ελληνική λέξη τόνος, συσπά τα αγγεία και παράλληλα, έχει δράση σαν νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η ελεύθερη σεροτονίνη, που υπάρχει, μεταφέρεται ξανά στο κύτταρο που το εκκρίνει και παράλληλα είναι το βασικό υλικό για την δημιουργία του μεταφορέα που κάνει αυτή την δουλειά.

Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πλέον και μια απλή σχέση μεταξύ σεροτονίνης εξωτερικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. Η σεροτονίνη φέρνει ευτυχία κι επιτυχία. Τον οραματισμό αλλά και την βίωση του τρόπου ζωής μας τον επηρεάζει καθοριστικά η σεροτονίνη.

Η σεροτονίνη είναι ένα τμήμα ανθρώπινης ορμόνης η οποία χρησιμεύει σαν νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο προκειμένου να μεταφέρει μια πληροφορία από το ένα νευροκύτταρο στο άλλο. Η σεροτονίνη επηρεάζει την όρεξη, τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο άνθρωπος.

Όταν υπάρχει αυξημένη σεροτονίνη στο σώμα αισθανόμαστε γαλήνιου, ευδαίμονες, εξισορροπημένοι ενώ αντίθετα όταν υφίσταται έλλειψη υπάρχει φόβος, κατάθλιψη, κατάπτωση, αποφυγή και τάση για επιθετική συμπεριφορά.

Όταν τα ελλείμματα της σεροτονίνης είναι διαρκείας παρουσιάζονται πολλές ψυχικές ασθένειες όπως διπολική κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές της τροφής, διαταραχές του ύπνου, αδυναμία απόδοσης και οξείς ημικρανίες.

Οι ρυθμίσεις στις αυξομειώσεις της σεροτονίνης μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, χωρίζει τους ανθρώπους σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς που η ρύθμιση γίνεται γρήγορα και είναι σωστή και επαρκής για τα κύτταρα και σε αυτούς που αργεί γίνεται λάθος και είναι ανεπαρκής.

Στην δεύτερη κατηγορία της πιο αργής διαδικασίας, είναι αυτοί που αντιδρούν αργά, έχουν καθυστέρηση επικοινωνίας, είναι ελευθέριοι, δεν αντιμετωπίζουν, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη, δεν έχουν την ενέργεια που απαιτείται, απογοητεύονται εύκολα και κυρίως καταβάλλονται από φόβο και πανικό.

Ο επιχειρηματίας που θεωρεί ότι πέτυχε, έχοντας μεγάλο βαθμό αντιμετώπισης, υψηλή επικοινωνία, αναλαμβάνει ευθύνη δηλ. διαθέτει υπευθυνότητα, λογική, μαθαίνει από τα λάθη του και συνεχίζει ακάθεκτος να βαδίζει στο μονοπάτι του Σκοπού, είναι το τυπικό παράδειγμα για την καλή επεξεργασία της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Dr David Feldstein, ο μηχανισμός των εθισμών είναι ο ίδιος με τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί η φύση για να μας ενεργοποιήσει να προβούμε σε τρεις ενέργειες, που είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας και τη διαιώνιση του είδους μας. Αυτές είναι να τρώμε, να πίνουμε, να αποφεύγουμε να πληγωνόμαστε και να αναπαραγόμαστε (αυτοσυντήρηση, ασφάλεια, αναπαραγωγή). Η κινητοποίηση να προβαίνουμε στις παραπάνω ενέργειες έχει τη βάση της στο πρωτόγονο (ερπετικό) τμήμα του εγκεφάλου μας που ονομάζουμε «nucleus accumbens» και ρυθμίζεται από την αυξομείωση των δύο νευροδιαβιβαστών: της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης.

Η ντοπαμίνη μας κινητοποιεί να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να βρούμε τροφή, να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και αναπαραγωγή. Όταν αισθανόμαστε πλήρεις, ασφαλείς και ικανοποιημένοι, τότε εκκρίνεται η σεροτονίνη. Η σεροτονίνη περιορίζει τη δράση της ντοπαμίνης, απενεργοποιώντας την πρωτόγονη κινητοποίησή μας για να ικανοποιήσουμε τις πρωταρχικές ανάγκες της τροφής και της αναπαραγωγής. Αν λύσουμε το πρόβλημα της ισορροπίας της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, τότε θα είναι εύκολο για εμάς να σταματήσουμε κακές έξεις (εθισμούς) όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το πολύ φαγητό, τα γλυκά, τα ναρκωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που διακατέχονται από τις παραπάνω έξεις, έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Επίσης, όταν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, διότι αισθανόμαστε να απειλείται η ασφάλειά μας, η διατροφή μας ή η σεξουαλική ικανοποίησή μας, τα επίπεδα της σεροτονίνης μας είναι πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ντοπαμίνης να είναι πάρα πολύ υψηλά και να αισθανόμαστε την έντονη λαχτάρα να φάμε, να πιούμε ή να κάνουμε σεξ. Άρα, όταν τρώμε, δεν έχουμε το αίσθημα της ικανοποίησης και του κορεσμού, αλλά θέλουμε να τρώμε και να πίνουμε συνεχώς, να καπνίζουμε, να παίρνουμε ναρκωτικά, αφού λόγω του φόβου τα επίπεδα της σεροτονίνης παραμένουν χαμηλά και δεν μπορούμε να έχουμε το αίσθημα της ικανοποίησης.

Σεροτονίνη η πρωτεΐνη που έχει βασικό δομικό της λίθο το αμινοξύ *τρυπτοφάνη. Η πηγή της τρυπτοφάνη είναι οι τροφές που καταναλώνουμε και πιο συγκεκριμένα μεγάλη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν οι μαύρες σοκολάτες, οι μπανάνες, μόνο οι βιολογικές, τα ζυμαρικά, μόνο από ντίνκελ, το ψωμί χωρίς γλουτένη και τα λιπαρά φρέσκα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια.

Πέρα από την τρυπτοφάνη, το βιοχημικό εργοστάσιο του οργανισμού για να συνθέτει σεροτονίνη χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ. Τροφές που μας τα παρέχουν είναι οι πατάτες, οι μπανάνες, τα λαχανικά, τα ψάρια, το αβοκάντο, τα φύτρα, όλα μόνο βιολογικά.

Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature έδειξε πως άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη και λάμβαναν καθημερινά αυξημένη ποσότητα των βιταμινών Β6 και Β12, κατέγραψαν υποχώρηση της νόσου σε ποσοστό 92 %.

Συνίσταται η χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών Β που περιέχουν το συνδυασμό των βιταμινών Β1, Β2, Β6 και Β12, οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο στο βιοχημικό κύκλο παραγωγής της σεροτονίνης όσο και στην απελευθέρωση του χημικού συστατικού GABA που είναι βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του επιπέδου του άγχους στο εγκέφαλο.

Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επέδειξε πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς λινολεϊκά οξέα, παίζουν βασικότατο ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσης της σεροτονίνης. Πέραν αυτού αξίζει να σημειωθεί πως το 43 % των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών των νευρικών κύτταρων του εγκεφάλου ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος, το έλαιο λιναρόσπορου και το λιναρέλαιο ψυχρής σύνθλιψης είναι πλούσιες πηγές για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς λινολεϊκά οξέα. Συνίσταται επίσης η χρήση συμπληρωμάτων ελαίων από ψάρια.

Η καλή ζωή περνάει και απ’ το στομάχι μας.

Ηλιακό φως, εποχική συναισθηματική διαταραχή και σεροτονίνη: Είναι γνωστό το φαινόμενο της χειμωνιάτικης κατάθλιψης, το σύνδρομο που αναφέρεται ως «εποχική συναισθηματική διαταραχή» (seasonal affective disorder ή SAD), το οποίο έναν στους χίλιους ανθρώπους στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ στις νότιες, όπου η μέρα διαρκεί περισσότερο, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος. Οι πάσχοντες από το σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής είναι κατά τα άλλα υγιείς αλλά πέφτουν σε κατάθλιψη το φθινόπωρο και το χειμώνα και συχνά περνάνε φάση ύφεσης το καλοκαίρι και την άνοιξη. Στα συμπτώματα της διαταραχής αυτής θα πρέπει να προστεθεί και η τάση για ασυνήθιστα μακρύ ύπνο τις χειμωνιάτικες νύ­χτες, που συνεχίζεται για 10 ή και περισσότερες ώρες.

Είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη διάθεσή σχετίζεται με τον ήλιο. Πράγματι, τον χειμώνα κάποιοι άνθωποι είναι  λιγότερο χαρούμενοι. Τις συννεφιασμένες ημέρες και μεγάλες νύχτες πέφτει η διάθεση και η ενέργειά τους. Το 1898 ο διάσημος Βρετανός εξερευνητής, ο Cook, έγραφε στο ημερολόγιο του στην Αρκτική:

«Ο χειμώνας και το σκοτάδι άρχισαν σιγά σιγά αλλά σταθερά να μας εκνευρίζουν. Δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς στα πρόσωπα των συντρόφων μου τις σκέψεις και την κακοκεφιά τους… Η μαύρη κουρτίνα που έπεσε στον εξωτερικό κόσμο, εδώ στις παγωμένες ερημιές, κατεβαίνει και στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής μας».

Πρώτος που συνδύασε την κατάθλιψη με το φως του ήλιου ήταν ο ψυχίατρος P. S. Mueller στο Εθνικό Ινστιτούτο Διανοητικής Υγείας (NIMH) στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Μια 29άχρονη ασθενής του, που παρουσίαζε έντονο το φαινόμενο της χειμωνιάτικης κατάθλιψης, έτυχε να ταξιδέψει στην ηλιόλουστη Τζαμάικα το χειμώνα. Εκεί, η μέρα είναι ίση με τη νύχτα και βασιλεύει η αιώνια άνοιξη. Ύστερα από λίγες ημέρες παραμονής της, τα δυσάρεστα συμπτώματα γιατρεύτηκαν από μόνα τους. Ο Mueller, τότε, υπέθεσε ότι το ηλιακό φως έπαιζε ρόλο στην διάθεση. Την υπόθεση του επιβεβαίωσε η αισθητή βελτίωση ασθενών, που υποβλήθηκαν σε φωτοθεραπεία με τεχνητό φως, ανάλογο με το ηλιακό, επί μία εβδομάδα.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή οφείλεται στην πτώση της σεροτονίνης που παρατηρείται κατά τους μήνες με μειωμένη ηλιοφάνεια. Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό με ποιο τρόπο το ηλιακό φως και η φωτοθεραπεία προκαλούν τις θετικές επιδράσεις τους. Όμως η αύξηση της παραγωγής της σεροτονίνης είναι ένα από τα αποτελέσματα της δράσης του φωτός που φαίνεται ότι βελτιώνει τη ψυχική και συναισθηματική κατάσταση. Η παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο ρυθμός παραγωγής της είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη διάρκεια και ένταση της ηλιοφάνειας.

Εγκεφαλογραφήματα που έχουν γίνει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου έχουν αποκαλύψει διακυμάνσεις στη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της σεροτονίνης από το ένα κύτταρο στο άλλο. Όλα τα ευρήματα, επιβεβαιώνουν ότι η λιακάδα ισοδυναμεί με ευτυχία. Άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερο ήλιο είναι πιο εξωστρεφείς και αισιόδοξοι απ΄ ό,τι οι κάτοικοι του πλανήτη που ζουν σε περιοχές με λιγότερο ήλιο. Σ’ ορισμένες περιοχές της Νορβηγίας, όπου μεταξύ Νοεμβρίου και Ια­νουαρίου ο ήλιος εξαφανίζεται από τον ορίζοντα, παρατηρείται σε πολ­λούς ανθρώπους αϋπνία, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, επιθετικότητα. Στο νότιο ημισφαίριο τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται τον Ιούνιο και τον Ιού­λιο, μήνες που συμπίπτουν με το δικό τους χειμώνα. Δεν υπάρχει αμφιβο­λία ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους των πόλεων να βγαίνουν και να περπατάνε στη λιακάδα, επιδεινώνει τα φαινόμενα αυτά, ιδιαίτερα σ’ όσους ζουν στις βόρειες χώρες.

Γι αυτό οι μεσογειακές χώρες λέμε πως είναι «ευλογημένες» με τον άπλετο και ζωογόνο ήλιο τους.

Σεροτονίνη, τρυπτοφάνη και υδατάνθρακες: Είπαμε πως η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον οργανισμό από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (όπως και η μελατονίνη). Απαραίτητο αμινοξύ σημαίνει ότι δεν το παράγει το σώμα μα και άρα θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθεί από τη διατροφή. Η έρευνα βοηθά να εξηγηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί όταν πεινούν. Η τρυπτοφάνη που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράσχει σεροτονίνη αποκτιέται μόνο από τη διατροφή. Πράγματι, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ελλιπής πρόσληψη τρυπτοφάνης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αϋπνία και ανησυχία, μειωμένη κριτική ικανότητα ακόμα και βία.

Η πηγή της τρυπτοφάνης είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως  ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί και αυγά. Ο λόγος που μερικές φορές τρελαινόμαστε για σοκολάτα είναι ότι περιέχει τρυπτοφάνη. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα εκτός από τρυπτοφάνη, περιέχει και σεροτονίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές έχουμε την έντονη επιθυμία για σοκολάτα και νιώθουμε την εξάρτηση από αυτή. Τρώγοντας έστω και δύο κομμάτια σοκολάτας, αμέσως χαλαρώνουμε και νιώθουμε χαρούμενοι και ήρεμοι. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι το γιαούρτι περιέχει το αμινοξύ την τυροσίνη, είναι είναι βασικό στην παραγωγή ντοπαμίνης, νοραδρεναλίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών.

Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί να εξηγήσει τις λιγούρες που μερικές φορές εμφανίζονται για κατανάλωση υδατανθράκων. Σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται μια ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτες, γλυκά, κουλουράκια και άλλα ζυμαρικά. Πρόκειται για το «σύνδρομο των υδατανθράκων», όπως μερικές φορές ονομάζεται. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται επίσης με μια κατάσταση κατάθλιψης που εμφανίζεται σε ορισμένες γυ­ναίκες πριν από την περίοδο τους. Στα συμπτώματα περιλαμβάνο­νται: κατάθλιψη, λήθαργος και ανικανότητα για συγκέντρωση. Αυτά τα συμπτώματα συν­δυάζονται μερικές φορές με ισχυρή επιθυμία για φαγητό, που έχει ως επα­κόλουθο την αύξηση του βάρους.

Ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες (γλυκόζη) οδηγεί σε έκκριση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στην ταχύτερη διείσδυση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και αυτό καταπραΰνει τα συναισθήματα και την κακή διάθεση. Η σεροτονίνη βρίσκεται συνήθως στο αίμα σε μικρά ποσοστά. Ο ρυθμός μετατροπής της τρυπτοφάνης σε σεροτονί­νη επηρεάζεται από τη συμμετοχή των υδατανθράκων στη διατροφή. Οι υδατάνθρακες, και ειδικότερα η γλυκόζη, διεγείρουν την έκκριση της ινσουλίνης, μια αναβολική ορμόνη η οποία βάζει τη γλυκόζη και τα αμινοξέα στους ιστούς, π.χ. τους μυς.

Το ποσοστό, όμως, ειδικά της τρυπτοφάνης στο αίμα δεν επηρεάζεται από την ινσουλίνη κι έτσι, εφόσον τα άλλα αμι­νοξέα οδηγούνται στους μυς από την ινσουλίνη, το ποσοστό της τρυπτοφάνης στο αίμα αυξάνεται, με την κατανάλωση υδατανθράκων. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα της τρυπτοφανης που μεταφέρεται με το αίμα στον εγκέφαλο όπου μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Μέσω αυτού του μηχανισμού ανεβαίνει η  στάθμη της σεροτονί­νης με την κατανάλωση υδατανθράκων. Η σεροτονινη ρυθμίζει ακόμα τη γενική διάθεση του οργανισμού και προκαλεί υπνηλία. Πλούσια σε υδατάνθρα­κες γεύματα δημιουργούν αισθήματα κόπωσης και υπνηλίας στους υγιείς ανθρώπους, αυξάνοντας το ποσοστό σε­ροτονίνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όσους πάσχουν από έλλειψη σεροτονίνης.

Φάρμακα που ασκούν δράση ανάλογη με αυτή της σεροτονίνης, δη­μιουργούν παρόμοια αποτέλεσμα, μειώνουν την επιθυμία, όσων πάσχουν, να καταναλίσκουν συνεχώς υδατάνθρακες. Η φενφλουραμίνη, για παράδειγμα, διευκολύνει την έκκριση σεροτονίνης στις συνάψεις των νευρώνων του εγκεφάλου. Τα ίδια φάρμακα είναι δραστι­κά στην περίπτωση της χειμωνιάτικης κατάθλιψης και των ανωμαλιών της περιόδου. Ακόμα, είναι δραστικά και σε ελαφρότερες περιπτώσεις, όπως σε γυναίκες που το βάρος τους έχει ξεφύγει από το κανονικό ή παρουσιά­ζουν κατάθλιψη, είτε από κληρονομική προδιάθεση, είτε γιατί προέρχο­νται από οικογένειες αλκοολικών.

Η φενφλουραμίνη και άλλα ανάλογα βοηθούν στη μείωση του βάρους, μειώνοντας την επιθυμία για κατανάλω­ση υδατανθράκων. Αντίθετα, φάρμακα που δεσμεύουν την παραγωγή σεροτονίνης παρουσιάζουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η σεροτονίνη παίζει ρόλο ακόμα και στο αδυνάτισμα. Γι’ αυτό ίσως τον χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι του βόρειου ημισφαιρίου αυξάνουν το σωματικό βάρος τους.

https://www.youtube.com/watch?v=AsjSjQ1YIXE&feature=player_embedded#t=0 

Σεροτονίνη περιέχουν σε αξιόλογη ποσότητα μόνο ορισμένα είδη καρυδιών. Πιο μικρές ποσότητες περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, όπως είπαμε, η μαύρη σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη και σεροτονίνη. Συνηθίζεται να λέγεται ότι η σοκολάτα αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και μ’ αυτό τον τρόπο ανεβάζει την ψυχολογική διάθεση. Αλλά η σοκολάτα ανεβάζει τη διάθεση και λόγω άλλων διεγερτικών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική διότι χρειάζεται για τη μετατροπή της τρυπροφάνης σε σεροτονίνη.

Τροφές µε υψηλή συγκέντρωση σε σεροτονίνη (µg ανά γραμμάριο)

Butternuts (Juglans cinerea) 398 ± 90

Μαύρα καρύδια (Junglans nigra) 304 ± 46

Καρύδια Αγγλίας (Juglans regia) 87 ± 20

Shagbark (Caraya ovata) 143 ± 23

Mockernut (Caraya tomentosa) 67 ± 13

Pecans (Caraya illinoensis) 29 ± 4

Sweet Pignuts (Caraya ovalis) 25 ± 8

Μπανάνες 30 ± 7.5

Ανανάς 17.0 ± 5.1

Μπανάνα 15.0 ± 2.4

Ακτινίδιο 5.8 ± 0.9

Δαµάσκηνα 4.7 ± 0.8

Ντοµάτες 3.2 ± 0.6

Αβοκάντο 1.6 ± 0.40

Ακτινίδιο – Haas (California) 1.5 ± 0.21

Ακτινίδιο – Fuerte (California) 0.2 ± 0.04

Ακτινίδιο – Booth (Florida) 1.3

Ακτινίδιο – Dates 0.9

Grapefruit (γκρέιπφρουτ) 0.9

Canteloupe (Μηλοπέπονο, πεπόνι) 0.6

Honeydew πεπόνι 0.2

Ελιές (Μαύρες) 0.2

Μπρόκολο 0.2

Μελιτζάνα 0.2

Σύκα 0.1

Σπανάκι 0.1

Πρέπει τέλος να επισημανθεί, ότι καλή η σεροτονίνη αλλά «μέτρον άριστον». Όσοι ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν το λεγόμενο ”σύνδρομο σεροτονίνης ή σεροτονινεργικό σύνδρομο” λόγω υπερβολικής συσσώρευσης της ορμόνης στον οργανισμό τους ειδικά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εμφανίζεται υψηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, αποπροσανατολισμός, σπασμοί, κράμπες και αυξημένη αίσθηση ζέστης. Οπότε δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε υπερβολές με την σεροτονίνη, ούτε και με καμία άλλη βιταμίνη ή τρόφιμο.

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Είμαι εγώ ή οι ορμόνες μου; ΣΑΣΗ ΧΟΤΖΟΓΛΟΥ: ψυχολόγος και ερευνήτρια εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας

Είμαι εγώ ή οι ορμόνες μου;

Ορμόνες:
Είμαι Εγώ ή οι Ορμόνες μου; Η ζωή θεωρείται πως, στο πρωταρχικό της σημείο, είναι μια λειτουργία φυσικής και βιοχημικής δομής. Σ’ αυτό το πρωτογενές επίπεδο ο ρόλος που παίζουν οι ορμόνες για την διατήρηση της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας είναι τεράστιος, παρόλο που οι ποσότητες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες είναι ελάχιστες. Παντού η πρωτογένεια, αν αφεθεί να κυριαρχήσει μόνη της, συνθέτει και αποσυνθέτει, οικοδομεί και ξηλώνει, ιδρύει και καταλύει. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες στην πρωτογένειά τους προετοιμάζουν πάντα το σώμα για δράση! Οποιαδήποτε δράση!

Η δε άποψη για την υγεία είναι ότι αποτελεί το ανεμπόδιστο της ζωής και της αρμονικής ευεξίας, ψυχής και σώματος, για την εξέλιξη του είδους ενάντια σ’ αυτή την πρωτογένεια. Και η άμυνα, είναι αυτή που διασφαλίζει το ανεμπόδιστο, ή καλύτερα το ξεπέρασμα των εμποδίων. Η υγεία, επίσης, σαν γνωσιολογικό θέμα, όπως και η άμυνά της, είναι πρώτης προτεραιότητας για τον άνθρωπο και καθοριστικό για τις δεοντολογικές του κρίσεις και επιλογές.

Διότι κάθε μέρα βλέπουμε ανθρώπους που εμφανίζουν νοητικές ή συναισθηματικές μεταπτώσεις οι οποίες, αρκετές φορές, αποδίδονται στην έξαρση ή στην ανεπάρκεια της ορμονικής τους ισορροπίας όπως π.χ. η πιθανή επιθετικότητα ή ίσως η διαταραγμένη σκέψη ενός διαβητικού που αντιμετωπίζει μια κρίση υπογλυκαιμίας, οι αλλαγές διάθεσης κατά τον κύκλο της εμμηνόρροιας, ακόμη-ακόμη, μια χαρακτηριστική κατάθλιψη, που φτάνει στα όρια της τάσης για αυτοκτονία των ερωτευμένων, μα και εν αντιθέσει, των ατόμων που πάσχουν από τον Θυρεοειδή τους αδένα, καθώς και άλλα πολλά.

Παρ’ όλα, λοιπόν, τα επιστημονικά επιτεύγματα, υπάρχουν αρκετά «κατηγορώ» για τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σ’ αυτή καθ’ εαυτή τη ζωή μας και για το πώς χρησιμοποιούμε αυτό το θείο δώρο της υγείας μυαλού και σώματος, ειδικά σε χώρες όπου έχουμε την πολυτέλεια του ανεπτυγμένου βιοτικού επιπέδου. Οι περισσότερες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη, η ινσουλίνη, θυροξίνη, η μελατονίνη, η ντοπαμίνη κ.ά. παράγονται σε ποσοστά του δισεκατομμυρίου ή του τρισεκατομμυρίου, μα η φυσιολογική δομή του οργανισμού μπορεί να υποστεί μεγάλες αλλαγές ακόμα και λόγω πολύ μικρών ορμονικών διακυμάνσεων. Είμαστε, λοιπόν, έρμαια των ορμονών μας ή υπάρχει ένας ολιστικός εαυτός σε μια συνεχή δράση προς την ζωή;

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τις ψυχικές διαθέσεις του ανθρώπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες. Και με την ψυχική διάθεση σχετίζονται τα πάντα: από τις κοινωνικές επιτυχίες έως τον πόνο στο μικρό μας δακτυλάκι! Επειδή, όμως, η επίδραση των ορμονών στη διάθεση έχει και την αντίθετη κατεύθυνση, είναι πολύ δύσκολο να συμπεράνει κανείς με ασφάλεια πότε οι ορμονικές μεταβολές είναι το αίτιο και πότε το αποτέλεσμα των μεταβολών της διάθεσης.

Σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξης, όπως π.χ. της εφηβείας, της μητρότητας ή της κλιμακτηρίου και των δυο φύλων, οι ορμόνες έχουν σημαντικό ρόλο για τη μετέπειτα δομή του οργανισμού και παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά μας επιδρώντας σε διεργασίες που καθιστούν τον οργανισμό ικανό να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και ο ρόλος τους είναι μέρος ενός εξαιρετικά πολύπλοκου μηχανισμού που ως φαίνεται, συνήθως μπορεί να λειτουργήσει με περισσότερους από έναν τρόπους….

«Ήθελα να Προλάβω Μα… Κοκάλωσα από τον Φόβο μου» Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε πως, τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ γρήγορων ρυθμών και απαιτήσεων που έχουμε, νευριάζουμε πολύ ευκολότερα και οι ερευνητές λένε πως χάνουμε την ψυχραιμία μας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα! Η δρ. ClaudiaBernat, ειδική σύμβουλος ψυχικής υγείας του PrioryHospital στο Λονδίνο, υποστηρίζει πως, από την μια ο περιβάλλον χώρος μας με τις αυξομειώσεις των απαιτήσεων, καθώς και το φυσικό περιβάλλον που έπαψε να ‘ναι τόσο φυσικό, και από την άλλη, οι προσωπικές μας απαιτήσεις για αυτοπαραδοχή και αναγνώριση από τους γύρω, μας οδηγόυν σε ορμονικές διαταραχές.

Ο οργανισμός «συνεχώς τρέχει για να προλάβει» και οτιδήποτε μπει μπροστά του, που ο ίδιος θα θεωρήσει εμπόδιο, τον θυμώνει, τον πικραίνει, τον καταθλίβει ή τον νευριάζει. Αυτές οι λέξεις με τις έννοιες και την εκδήλωσή τους, τις πιο πολλές φορές, κρύβουν πίσω τους ορμονικές διαταραχές. Και πίσω από αυτές, βρίσκουμε συμπεριφορές, όπως αυτής της ενδοοικογενειακής βίας, όπου ο ένας από τους δυο συντρόφους ή τυχόν και οι δυο να γίνονται κακοποιά στοιχεία ο ένας για τον άλλο, μα και για τα παιδιά τους. Ακόμη, η εφηβική παραβατικότητα και η εγκληματικότητα.

«Κοκάλωσα και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα» ή «κατουρήθηκα και τα έκανα πάνω μου από την τρομάρα που πήρα» λέμε όταν κάτι μας έχει τρομάξει πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά η αδρεναλίνη που υπερπαράχθηκε στα επινεφρίδια τοξίνωσε τους νευροδιαβιβαστές και δεν μπόρεσε το σώμα να πάρει τις κατάλληλες εντολές για να ενεργήσει. Εκεί, πάλι, π.χ. που είμαστε πολύ θυμωμένοι και κάποιος προσπαθεί να μας ηρεμήσει, σε κλάσματα δευτερολέπτου, αν ειπωθεί κάτι που θα το εκλάβουμε σαν αστείο, θα αρχίσουμε να γελάμε. Αυτό συμβαίνει γιατί πυροδοτήθηκαν λόγω της αύξησης της αδρεναλίνης και της ντοπαμίνης και οι ενδορφίνες –που ευθύνονται για την ευεξία– και έτσι νιώθουμε λίγο καλύτερα από πρότερα, μιας και η ευεξία χαλάρωσε το σφίξιμο που νιώθαμε όταν ήμασταν θυμωμένοι.

Η δραστηριότητα, τέλος, στην οποία εμπλέκεται ένα άτομο καθορίζει την ποιότητα και την ποσότητα των ορμονικών εκκρίσεων. Έχει βρεθεί ότι, οι ορμόνες του στρες επιδρούν με τα κέντρα της επιθετικότητας στον εγκέφαλο αρουραίων με τρόπο φαυλοκυκλικό, ενισχυτικής δηλαδή ανάδρασης. Αν κανείς αναλογιστεί πόσο επιθετικότεροι γινόμαστε εμείς όταν είμαστε αγχωμένοι, φαίνεται εύλογο να υποθέσουμε πως το παραπάνω εύρημα δεν περιορίζεται μόνο στους αρουραίους!

Τι σημαίνει πρακτικά για μας αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε; Η απάντηση είναι πως, μπορούμε όταν είμαστε αγχωμένοι να θυμόμαστε ότι είναι πιθανό να νιώσουμε μεγαλύτερο εκνευρισμό και επιθετικότητα, και να έχουμε εκ των προτέρων σκεφτεί πως η αίσθηση ότι ο απέναντι μας που τον αισθανόμαστε ως απαράδεκτο, απειλητικό, τρομερό, είναι πιθανώς υπερβολική.

Η εκ των προτέρων τέτοιου είδους γνώση, μπορεί να μας βοηθήσει να μην εμπλακούμε σε έναν επιζήμιο καυγά όταν είμαστε αγχωμένοι είτε βρισκόμαστε στο σπίτι με τους οικείους μας είτε στην δουλειά. Εξ άλλου το λέμε πια και σαν έκφραση: «Μου ανέβασε την αδρεναλίνη στα ύψη»! Από μας, όμως, εξαρτάται αν θα επιτρέψουμε την συμπεριφορά μας να γίνει ένα δυσάρεστο γεγονός. Γιατί, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως οι ορμόνες πράγματι επηρεάζουν τη συμπεριφορά ποικιλοτρόπως, μα υπάρχει και το γνωστικό μέρος με την μνήμη των πρότερων εμπειριών και των επιστημονικών ερευνών που μας γίνονται γνωστές, ούτως ώστε να μην αφηνόμαστε έρμαια των έσω εκκρίσεών μας, αλλά να βάζουμε σε χρήση και την λογική μας!

«Θέλω να Χάνω το Μέτρο» «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη», λένε όσοι είναι συνηθισμένοι σε ένα τυπικό, δημοσιοϋπαλληλικής τάξης ωράριο και βιάζονται να επιστρέψουν στο σπίτι, να βάλουν τις παντόφλες και να στρωθούν σε μια αναπαυτική πολυθρόνα. Το ρητό αυτό δεν ισχύει για όλους.

Υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο είναι ικανοί να δουλεύουν είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά και αγωνίζονται να εξοικονομήσουν χρόνο για να επιδοθούν σε επιπλέον δραστηριότητες, που ανταποκρίνονται στο δυναμικό ταμπεραμέντο τους και την ισχυρή τους θέληση για ζωή. Πρόκειται στην κυριολεξία για «άλογα κούρσας», που θυσιάζουν πρόθυμα την ασφάλεια και την υγεία στον βωμό του υψηλού κινδύνου.

Η μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης και αδρεναλίνης που εκκρίνει ο οργανισμός αυτών των ατσαλωμένων αρσενικών αναζητεί επίμονα διέξοδο στο «ζειν επικινδύνως» και, τις περισσότερες φορές, τη βρίσκει. «Το ρίσκο είναι η δεύτερη ζωή μας» δηλώνουν οι fan των extreme-sport, τα «golden-boys» των χρηματιστηρίων, οι υπερ-μάνατζερς και μπίζνεσμεν. Όλοι αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των πολεμοχαρών ρισκ-μεν.

Και αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο, αν σκεφτούμε ότι η οικονομική ζωή δεν είναι παρά το πεδίο ενός διαφοροποιημένου πολέμου, με νικητές και νικημένους, με μαχητές που κρατάνε περίεργα όπλα (ένα λάπτοπ, ένα στυλό, μια στατιστική ανάλυση ή τα πλάνα ενός καινούργιου υπερόπλου –ενός προϊόντος που θα κατακτήσει την αγορά), με στρατηγικά πλάνα βασισμένα πάνω στο μάρκετινγκ. Για τον «οικονομάνθρωπο», οι δυσκολίες που παρουσιάζονται ξαφνικά και για οποιοδήποτε λόγο, είναι επίσης, ό,τι για τον ορειβάτη μια δύσκολη ανάβαση.

Η σύνδεση του ανθρώπου με το στρες και με τον κίνδυνο είναι μια πολύ παλιά υπόθεση, που ξεκινάει από τα χρόνια της προϊστορίας και έχει να κάνει με την ανθρώπινη βιολογία. Οι «ήρωες της αδρεναλίνης και της τεστοστερόνης» ακόμη και σήμερα δεν θα παραιτηθούν ποτέ από την επιθυμία τους να φθάνουν στα άκρα(!). Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η υποβολή στη δοκιμασία του υψηλού κινδύνου είναι ευεργετική για την απόδοσή τους στην δουλειά και την επιτυχία. Το μόνο που δεν λογαριάζουν είναι το κόστος της υγείας τους.

Οι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποιο κίνδυνο, το σύστημά του δεν πλημμυρίζει μόνο από αδρεναλίνη, αλλά και από στρες-ορμόνες, καθοριστικές της διάθεσής του, όπως η ενδορφίνη και η εγκεφαλίνη. Το αποτέλεσμα που έχει η κυκλοφορία των στρες-ορμονών στο ανθρώπινο σύστημα είναι παρόμοιο μ’ αυτό που δίνει η μορφίνη, δηλαδή συναισθήματα ψυχικής και σωματικής ευφορίας και ανάτασης.

Και ο βραβευμένος με το Νόμπελ δρ. Ντάνιελ Κάνεμαν στην «οικονομία της συμπεριφοράς» παρατήρησε ότι η διάθεση για κέρδος, είτε μέσα από επιχειρήσεις είτε από τυχερά παιγνίδια, πυροδοτούσε την ίδια δραστηριότητα με εκείνη που προκαλούσε μια ευχάριστη γεύση ή μια εθιστική ουσία, καθώς και την έκκριση σεξουαλικών ορμών. Όσο δε για το «άρωμα του χρήματος» φημίζεται για την «ελκτική» του δύναμη. Ωστόσο οι επιστήμονες που απομόνωσαν την μυρωδιά του λένε πως δεν είναι τίποτα περισσότερο πέρα από τη δυσοσμία του υλικού που έρχεται σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα.

Στα χρόνια της προϊστορίας ο άνθρωπος κυνηγώντας στα δάση για την τροφή του, δεν είχε να εκτελέσει μόνο μια επίπονη σωματική άσκηση, αλλά έπρεπε και να λειτουργεί με την αίσθηση των κινδύνων που παραμόνευαν σε κάθε του βήμα. Από τότε το ανθρώπινο σύστημα προσαρμόστηκε να λειτουργεί με αυτή την αναζήτηση του κινδύνου που χαρίζει ευφορία και αυτό το μήνυμα είναι γραμμένο στο συλλογικό ασυνείδητο, που μας διαπερνά όλους. Είναι η κυτταρική μνήμη του εγκεφάλου μας.

Και αν θέλει κανείς να αναζητήσει τις αιτίες για τα φαινόμενα της βίας και των πολέμων που ταλαιπωρούν έως και σήμερα τον κόσμο, δεν έχει παρά να ψάξει στις αρχέγονες αιτίες της λυτρωτικής αναζήτησης του κινδύνου. Για τον πολιτισμένο άνθρωπο, τα μεν αρχέγονα σχήματα παραμένουν, έχουν όμως ανατραπεί οι όροι του παιγνιδιού. Η ανάγκη για την επίπονη σωματική άσκηση γίνεται σπορ και η ανάγκη για την αναζήτηση του κινδύνου παίρνει το όνομα «μπίζνες». Η δε αναζήτηση της τροφής δεν γίνεται πια στην ζούγκλα, αλλά στην κοινωνία. Και η τίγρη με τα κοφτερά δόντια δεν είναι άλλη παρά η αντίπαλη επιχείρηση ή ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο που μπορεί να μας πάρει την θέση.

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, δεν είναι μόνο το κέρδος που μετράει, είναι και η πρόκληση. Να αναμετρηθείς με το θηρίο και να το νικήσεις! Είναι η αίσθηση του προϊστορικού κυνηγού που ξυπνάει, η αίσθηση του πειρατή που κυριεύει το πλοίο με τα λάφυρα! Για πολλούς, το κυνήγι του στρες και της έντασης ξεπερνάει τα όρια της απλής αναζήτησης και γίνεται κάτι περισσότερο: ένας τρόπος ζωής. Και όπως ήδη αναφέρθηκε, οι μπίζνες είναι πόλεμος.

Στόχος, λοιπόν, της επιχειρηματικής αναζήτησης δεν είναι μόνο το κέρδος, αλλά και ο κίνδυνος για το τυχόν χάσιμο αυτής της ίδιας της ζωής. Έτσι οι πόλεμοι συνεχίζουν είτε στα πραγματικά πεδία των μαχών, είτε μέσα στην απλή καθημερινότητα. Και οι έρευνες έρχονται να προσθέσουν πως το 95% της βίας και της εγκληματικότητας οφείλεται… στην υψηλή τεστοστερόνη(!).

Δεν είναι, όμως, πλέον μόνο οι άνδρες, που η υπερέκκριση της τεστοστερόνης τους οδηγεί σε υψηλά ρίσκα, ανταγωνιστικότητα, επιθετικότητα, βία κα πολέμους. Σήμερα, αρκετές γυναίκες παίρνουν σκευάσματα με τεστοστερόνη για περισσότερη ενέργεια. Αυτό έγινε πια μόδα, και οι γυναίκες αποτελειώνουμε έτσι την όποια θηλυκότητα θα μπορούσε να μας έχει απομείνει. Αρσενικοποιούμαστε, δυστυχώς, όλο και πιο πολύ. Και όλα αυτά για μια ανταγωνιστικότητα στο όνομα της «ισότητας», της επιτυχίας, του πλούτου και της αναγνώρισης(!).

Η τεστοστερόνη μπορεί ναι μεν να κάνει την γυναίκα πολύ ενεργητική και την πιο πετυχημένη στην δουλειά της, μα συγχρόνως την κάνει πιο απερίσκεπτη, επιθετική, βίαιη και απότομη, μέχρι που μπορεί να οδηγηθεί στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Η τεστοστερόνη δεν είναι η μόνη ορμόνη που σχετίζεται με την επιθετικότητα. Βρέθηκε πως και τα οιστρογόνα –είτε λόγω δυσλειτουργίας, είτε λόγω λήψης σκευασμάτων– αυξάνουν, επίσης, την επιθετικότητα. Και οι νικητές ξεχωρίζουν από το πλήθος, επειδή ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις παίρνουν γρήγορα αποφάσεις. Αλλά η επιτυχία έχει κι ένα ακριβό τίμημα: όλο και περισσότεροι, άνδρες ή γυναίκες, το πληρώνουν με την υγεία.

Έρωτας και Ορμόνες:
Ο σύγχρονος τρόπος της ζωής μας είναι γεμάτος με φόβους και νευρώσεις, φουλ στο στρες και την τοξικότητα, με διατροφή επίσης κακής ποιότητας και περιορισμένο ύπνο. Ας μην μιλήσω για τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που έχουν γίνει καραμέλες, καθώς και την συνεχή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην οποία υποβαλλόμαστε! Όλα αυτά εκθέτουν σε πολλούς κινδύνους την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού μας συστήματος, μιας και όλα αυτά διαταράσσουν την λειτουργία των ορμονών.

Καθώς, όμως, ο υδράργυρος ανεβαίνει, παρασύρει μαζί του από την μια την ευερεθιστικότητά μας, αλλά συγχρόνως, και την ερωτική μας διάθεση η οποία «χτυπάει» κόκκινο. Οι ορμόνες στο αίμα μας παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές: Στους ερωτευμένους άνδρες η ορμόνη τεστοστερόνη, που μεταξύ άλλων αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική ορμή, μειώνεται. Αντίθετα στις γυναίκες, η τεστοστερόνη, που συνήθως βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική ορμή των γυναικών, αυξάνεται. Και στα δύο φύλα αυξάνεται σημαντικά η κορτιζόνη που είναι η κατ΄ εξοχήν ορμόνη του στρες. Και το ότι η τεστοστερόνη μειώνεται στους άνδρες ενώ αυξάνεται στις γυναίκες, ερμηνεύεται από τους ερευνητές ως μια προσπάθεια της φύσης να μειώσει τις διαφορές μεταξύ των δύο!

Η δε μείωση των διαφορών, που προνοεί η φύση για τους ερωτευμένους, συμβάλλει στη σύναψη πιο στενών και ισχυρών σχέσεων μεταξύ τους. Και σε έρευνες με ερωτευμένους φάνηκε ότι υπάρχει αδρανοποίηση των κυκλωμάτων εκείνων που σχετίζονται με την άσκηση κριτικής προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία γενικότερα. Οι ορμονικές, λοιπόν, αλλαγές και η απενεργοποίηση της κριτικής διάθεσης του εγκεφάλου, βοηθούν στη διαμόρφωση καλύτερων και πιο στενών σχέσεων στο ερωτευμένο ζευγάρι.

Εξ άλλου ήδη είναι γνωστό ότι οι ερωτευμένοι τυφλώνονται από την αγάπη τους και δεν βλέπουν τα λάθη ή τις ατέλειες του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους. Βιώνουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «στρεσογόνος». Ακριβώς, δηλαδή, όπως συμβαίνει σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός απελευθερώνει κατεχολαμίνες, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης και επομένως παρουσιάζεται ταχυκαρδία. Ως αποτέλεσμα, το ερωτευμένο άτομο συνήθως ιδρώνει, ανατριχιάζει και κοκκινίζει το πρόσωπό του. «Κόμπος» επίσης και το στομάχι, γιατί όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν έχουμε όρεξη να φάμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του συναισθήματος, παίζει σημαντικό ρόλο και στις διεργασίες πρόσληψης της τροφής!

Τον πρώτο καιρόως ερωτευμένοι είμαστε έρμαια των σεξουαλικών ορμονών μας. Έπειτα από μερικούς μήνες, οπότε και θεωρείται ότι ξεκινάει το πραγματικό πάθος, τότε ο οργανισμός ενεργοποιεί το σύστημα παραγωγής ντοπαμίνης, ουσία η οποία κάνει κάθε άτομο να ποθεί το ταίρι του. Ταυτόχρονα, στον εγκέφαλο μειώνεται η συγκέντρωση σεροτονίνης, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να δημιουργεί έμμονες σκέψεις. O ερωτευμένος σκέφτεται μόνο το άτομο που ποθεί.Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται η έκφραση «τρελός από έρωτα». Oι επιστήμονες εξηγούν αυτό το φαινόμενο παρομοιάζοντας τους ερωτευμένους με τους καταθλιπτικούς, που εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, παρουσιάζουν διάφορες εμμονές.

Σε αυτή την περίοδο, τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σωστή κρίση υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος που επιθυμούμε να φαίνεται ιδανικός και χωρίς κανένα ελάττωμα. Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί δημιουργεί ένταση και πίεση. Όταν, λοιπόν, τα επίπεδα της υδροκορτιζόνης (ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το στρες) αυξάνονται, έχει φτάσει η στιγμή να εδραιωθεί η σχέση. Τον ρόλο τότε αναλαμβάνουν η οξυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, που σχετίζονται με το συναίσθημα της οικειότητας και της τρυφερότητας.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, όπως είναι οι ερωτευμένοι, κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή προσβολή και Διαβήτη Τύπου 2, ενώ παρουσιάζουν σπανιότερα υψηλή πίεση στη ζωή τους (και όχι στα πρώτα στάδια του έρωτα, που η πίεση ανεβαίνει λόγω αδρεναλίνης). Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικές έρευνες, τα ανοσοκύτταρα των ευτυχισμένων είναι περισσότερα από ό,τι των υπολοίπων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν καλύτερο ανοσοποιητικό, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων τους είναι μεγαλύτερη.

Όταν η απόσταση με το αντικείμενο του πόθου μας μειώνεται, τα ηνία αναλαμβάνει… η μύτη! Συνηθίζουμε να λέμε: «Μήπως μας ‘’σέρνουν’’ από τη μύτη»; Σύμφωνα, λοιπόν, με επιστημονικά στοιχεία, η όσφρηση φαίνεται να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της σχέσης.O κάθε άνθρωπος έχει μια μυρωδιά που αναδίδει το σώμα του, η οποία είναι μοναδική, όπως τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Αυτή ακριβώς η οσμή μπορεί να προκαλέσει ερωτική επιθυμία σε κάποιον ή να απωθήσει έναν άλλον. Μάλιστα, η οσμή συνδέεται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά.

Υπεύθυνες για όλη αυτή τη διαδικασία είναι οι φερομόνες, ουσίες που παράγει το σώμα από αδένες που βρίσκονται στο στόμα, τις μασχάλες, το στήθος και τα γεννητικά όργανα. Παράγονται κατά την περίοδο της εφηβείας και σχετίζονται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση. Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές, η παραγωγή φερομονών σχετίζεται και με το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να επιλέξει –βάσει της μυρωδιάς– τον ιδανικό σύντροφο, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμβατότητα των ανοσοποιητικών συστημάτων των δύο ατόμων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν γερά παιδιά. Αυτή είναι η φύση! Βάζει σε χρήση όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των λειτουργιών κάθε έμβιου όντος, όπως και του ανθρώπου, και κάνει ό,τι το δυνατόν καλύτερο για την διαιώνισή τους!

Από μια «τεχνολογική» βιολογική άποψη, ο άνθρωπος, όπως είδαμε, είναι «ρυθμισμένος» να αισθάνεται ευτυχής όταν αναλαμβάνει δύσκολες ψυχικές ή σωματικές αποστολές. Αυτό που λείπει σήμερα, είναι ένα σκίρτημα καρδιάς. Συνειδητοποιώντας την αξία της ζωής και της υγείας, είναι καλύτερα να αναζητήσουμε αυτό το σκίρτημα μέσα από τον έρωτα και την αγάπη, παρά μέσα από το «τρεχαλητό του Βέγγου» και τους πολέμους. Και μήπως ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούμε εκείνο το…«Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο»;

Γνωρίζοντας ότι οι ορμόνες επηρεάζουν όλη την ψυχοσύνθεση, καθώς επίσης και την υγεία του σώματος, επεκτείνεται η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς του εαυτού μας μα και των άλλων. Το παν, λοιπόν, είναι η σωστή διαχείριση των «θέλω» μας. Και αν αυτό υιοθετηθεί ως τρόπος ζωής, είναι η υγεία μας, καθώς και η αντίσταση στις μόδες και τις αρρώστιες του καιρού μας γιατί… αγαπάμε τη Ζωή!!!

 

ΚΟΡΥΦΗ

Κορτιζόλη, ένας αόρατος εχθρός Γράφει: Μίλεσης Γιώργος MSc Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη ζωή μας, είναι η κύρια μέθοδος βελτίωσης των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει/ διορθώσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να τα διατηρήσει εντός φυσιολογικών ορίων.

Ξυπνάτε αγχωμένοι; Κουρασμένοι περισσότερο από τη στιγμή που ξαπλώσατε για ύπνο; Και όχι μόνο αυτό, έχετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα βάρους, ανεξέλεγκτη όρεξη τις βραδινές ώρες και μόνιμο αίσθημα άγχους. 'Ισως η απάντηση εν τέλει να βρίσκεται στο ίδιο το αίσθημα άγχους που σας...

κατατρέχει όλη την ημέρα. Ειδικότερα, φαίνεται πως η ορμόνη του... άγχους, η κορτιζόλη μπορεί να ευθύνεται για όλα τα παραπάνω.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, σε απόκριση στις φυσιολογικές σωματικές διεργασίες, που κυμαίνονται από το πρωινό ξύπνημα και την άσκηση, ως την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Η κορτιζόλη δρα σε περιόδους στρες και αφορά τον εφοδιασμό του σώματος με ενέργεια.

Ειδικά στις γυναίκες απαντάται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο αίμα κατά το πρωινό ξύπνημα και τις ύστερες – πριν το ύπνο – βραδινές ώρες.

Φλεγμονή

Τα παρατεταμένα στρεσογόνα χρονικά διαστήματα συσχετίζονται με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που επιβαρύνουν σημαντικά το σώμα μέσω: των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης αίματος, των διακυμάνσεων του βάρους, της μειωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του αυξημένου κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές, τα χρόνια αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με φλεγμονώδη κατάσταση. Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη ζωή μας, είναι η κύρια μέθοδος βελτίωσης των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει/ διορθώσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να τα διατηρήσει εντός φυσιολογικών ορίων.

Φρούτα και λαχανικά

Προτείνεται διατροφή για μικρό φλεγμονώδη αντίκτυπο, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα είναι υψηλά. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση για ένα τέτοιο πλάνο, από τη στιγμή που τα θρεπτικά τους συστατικά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες.

Συγκεκριμένα, αποσβένουν τις ελεύθερες ρίζες και τα φλεγμονώδη στοιχεία, ενώ επιδιορθώνουν βλάβες σε κύτταρα που ήδη φλεγμαίνουν. Είτε ως φρέσκα είτε ως αποξηραμένα ή σε κονσέρβα (χωρίς ζάχαρη/ αλάτι) θεωρούνται απαραίτητα.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Η παρατεταμένη συστηματική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει άνοδο των επιπέδων κορτιζόλης. Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης μειώνοντας τη φλεγμονή, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε αντιφλεγμονώδεις προσταγλαδίνες που με τη σειρά τους περιορίζουν τα προφλεγμονώδη στοιχεία.

Τα ω-3 απαντώνται σε ψάρια που ζουν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη (Wild Alaskan σολομός, μαύρος μπακαλιάρος Αλάσκας, τόνος, ρέγκα, σκουμπρί), αλλά και σε σπόρους λιναριού και στα καρύδια.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν αποδεδειγμένα μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο (ή γλυκόζη) του αίματος, απ’ ότι τα αντίστοιχα με υψηλό. Το γλυκαιμικό φορτίο ενός γεύματος αφορά τόσο το είδος όσο και την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται.

Τι σχέση όμως έχει ο γλυκαιμικός δείκτης με την κορτιζόλη; Φαίνεται πως τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προάγουν υψηλό σάκχαρο αίματος, που σε βάθος χρόνου οδηγούν σε εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες.

Παραδείγματα τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο περιλαμβάνουν ψωμί σικάλεως, δημητριακά ολικής άλεσης, φιστίκια, κριθάρι, κάσιους, φασόλια, φακές, αποβουτυρωμένο γάλα, μήλο, αχλάδι, καστανό ρύζι και μακαρόνια ολικής άλεσης.

Eρευνητικά δεδομένα

Αποδεικνύεται ότι κάποιες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να ενισχύσουν την απάντηση του σώματος στην υψηλή κορτιζόλη. Δοκιμάστηκαν λοιπόν συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο, βιταμίνη C ή συνδυασμούς βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τον Ιανουάριο του 2007, το Psychology Today ανέφερε ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη στο αίμα, αν και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χορήγηση συμπληρώματος.

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται εδώ και δυο δεκαετίες στην αθλητική διατροφή ως συμπλήρωμα για τη διαχείριση της κορτιζόλης από την άσκηση. Χρησιμεύει στον περιορισμό της κορτιζόλης από ψυχολογικό στρες και ανησυχία.

Το στρες αυξάνει τις ανάγκες μας για βιταμίνες Β, όπως η νιασίνη και η θειαμίνη. Θεωρητικά βέβαια, οι βιταμίνες αυτές βουθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων κορτιζόλης, κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Επιπλέον, η υδατοδιαλυτή βιταμίνη ινοσιτόλη, που είναι χημικά παραπλήσια στις βιταμίνες Β, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κορτιζόλης σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα.

Μια μελέτη του 2004 στο Townsend Letter for Doctors and Patients περιέγραψε τις δυνατότητές του στη θεραπεία άγχους, ψυχαναγκαναστικής διαταραχής και νόσων σχετιζόμενων με υψηλή κορτιζόλη.

Να αποφεύγονται

Όπως ακριβώς η μεγιστοποίηση των τροφίμων με αντι-φλεγμονώδη επίδραση είναι σημαντική, έτσι και η ελαχιστοποιήση όσων προάγουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις κρίνεται απαραίτητη. Τα τρόφιμα που συμβάλλουν στη φλεγμονή περιλαμβάνουν επεξεργασμένα/ λευκά αμυλώδη τρόφιμα, σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης μπορεί επίσης να προκαλέσει εκδήλωση φλεγμονής.

Σ’ αυτα λοιπόν που πρέπει να περιορίσουμε συμπεριλαμβάνονται το λευκό ψωμί και τα (μη ολικής άλεσης) ζυμαρικά, τα μπισκότα, το κέικ, τα ντόνατς, τα γλυκά, τα τηγανητά τρόφιμα κάθε είδους, τα πατατάκια, το κόκκινο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άσκηση

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα παράγει προσωρινά κορτιζόλη, που επανέρχεται σύντομα μετά το πέρας της προπόνησης. Η συστηματική άσκηση τείνει να μειώνει το σύνηθες ποσό κορτιζόλης στο αίμα, ελλατώνοντας τα συμπτώματα του στρες.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το The Internet Journal of Allied Health Sciences and Practice αναφέρει ότι η αεροβική άσκηση επιφέρει μεγαλύτερη μείωση στη κορτιζόλη αίματος. Οι πιο κοινοί τύποι αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν περπάτημα, jogging, skating, ποδηλασία, τρέξιμο και ανέβασμα σκαλιών.

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Επίφυση: Η ενεργειακή μας σύνδεση

Σε όλη την ιστορία ως τώρα η επίφυση έχει επηρεάσει τους περισσότερους πολιτισμούς. Οι αρχαίοι Σουμέριοι ήξεραν ότι η επίφυση έχει ξεχωριστές δυνάμεις. Από γενιά σε γενιά έχει παρασταθεί σαν κουκουνάρι σε όλες τις μορφές της τέχνης. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το κώνο του κουκουναριού μέσα από εικόνες για τελετουργικούς σκοπούς, σε τοιχογραφίες και κοσμήματα. Ο Βουδισμός χρησιμοποιεί επίσης το κωνικό κουκουνάρι της επίφυσης, όπου απεικονίζεται συχνά ως κάλυμμα για το κεφάλι στα αγάλματα του Βούδα . Το Βατικανό έχει μια μεγάλη αυλή αφιερωμένη σε ένα πολύ μεγάλο γλυπτό του κουκουναριού. Ακόμη και το ακόλουθο προσωπικό του Πάπα σε κάποιες περιπτώσεις στέφεται με τον ίδιο συμβολισμό. Σχεδόν κάθε πολιτισμός του κόσμου χρησιμοποιεί το κουκουνάρι, σε συνδυασμό με το συμβολισμό της σοφίας και διορατικότητας.
Η Rene Descartes αναφέρθηκε για την επίφυση ως «έδρα της ψυχής”, γνωστή επίσης και ως συνείδηση. Η επίφυση έχει για πολύ καιρό αναφερθεί και ως αστρική πύλη / stargate, το ajna και το 3ο μάτι στο υψηλότερο πνευματικό εαυτό μας. Το τρίτο μάτι είναι ένα από τα
τσάκρα του σώματός μας και βρίσκεται στο κεφάλι, ανάμεσα στα δύο μάτια μας και μια ίντσα πάνω από τη γραμμή των φρυδιών. Το σύμβολο του ιδίου του τρίτου ματιού βρίσκεται στο πίσω μέρος του ενός δολαρίου…. στην κορυφή της πυραμίδας.
Μάλλον απίστευτο όταν γνωρίζετε ότι η επίφυση είναι περίπου στο μέγεθος ενός σταφυλιού η πράσινου φασολιού και βρίσκεται στη μέση του κρανίου μας, κοντά στον υποθάλαμο. ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Η φωτο από:.rhodes.aegean.gr

Μέχρι τη δεκαετία του 1990,καμία σύγχρονη δημόσια έρευνα δεν διενεργήθηκε για να διαπιστωθεί η επίδραση του φθορίου στην επίφυση. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η επίφυση έχει την δεύτερη υψηλότερη ροή του αίματος στο σώμα, τη δεύτερη μόνο για τα νεφρά. Ο Δρ Jennifer Luke στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία τιμάται για την ανακάλυψη του αυτή και βρήκε επίσης για την επίφυση ότι είναι ο πρωταρχικός στόχος της συσσώρευσης φθορίου μέσα στο σώμα μας. Ο Luke διαπίστωσε επίσης ότι μια ενήλικη επίφυση περιέχει περισσότερο φθόριο από οποιοδήποτε άλλο μαλακό ιστό στο σώμα, στο σημείο όπου η επίφυση εγκλείεται με μικροκρυστάλλους από ασβεστίτη οι οποίοι έχουν την ίδια σκληρότητα όπως τα δόντια μας. Έτσι, η επίφυση μολύνεται με μικροκρυστάλλους από ασβεστίτη , από τις καταθέσεις φθορίου. Η επίφυση βοηθάει επίσης ρυθμίζοντας λεπτές λειτουργίες του μεταβολισμού του σώματός μας και η κύρια ορμόνη που παράγει είναι η μελατονίνη, η οποία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μας. Έτσι, αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε κίνδυνο κατά κάποιο τρόπο, μπορείτε να υποθέσετε ότι η επιδείνωσης της υγείας θα προκύψει από εκεί προκαλώντας πρόωρο θάνατο του ατόμου. Πρέπει να γνωρίχετε ότι οι Ναζί κατείχαν επίσης σε κάποιο βαθμό αυτή τη γνώση από τα ερευνητικά τους προγράμματα και από το πώς χρησιμοποίησαν το φθόριο.
Είναι πλέον γνωστό  ότι η σύνθετη ασβεστοποίηση του φθορίου της επίφυσης μειώνει την αίσθηση της κατεύθυνσης και εξηγεί πώς μπορούμε να γίνουμε αποπροσανατολισμένοι, ξεχασιάρηδες και να περπατάμε τριγύρω σαν να έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο. Κάποιοι
από εμάς θα το παραβλέψουμε, στη στιγμή αλλά η νόσο του Αλτσχάιμερ έχει άμεση σχέση με το αλουμίνιο. Μην ξεχνάτε, το φθόριο είναι ένα τοξικό παραπροϊόν της βιομηχανικής παραγωγής αλουμινίου. Έτσι, η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι κληρονομική μόνο αν χρησιμοποιείτε σκεύη αλουμινίου της  μαμά σας. Και αυτό δεν είναι αστείο.              
ερισσότερα για το Φθόριο

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ορμόνες:Πώς εξουσιάζουν τους άνδρες Βάσω Παπασούλη

«Τον τελευταίο καιρό δεν έχω διάθεση για σεξ», «Κάποιες φορές έχω μια ανεξήγητη κόπωση και έναν εκνευρισμό», «Έχω πάρει κιλά, αν και δεν τρώω παραπάνω», Αν νομίζετε ότι όλα αυτά αποτελούν αποκλειστικά γυναικείες κουβέντες, κάνετε λάθος. Είναι προβλήματα που απασχολούν και το ανδρικό φύλο και για τα οποία υπεύθυνες είναι οι ορμόνες. Ποιες είναι αυτές και πώς το επηρεάζουν; Και τι συμβαίνει όταν διαταράσσεται η ισορροπία τους;

Τεστοστερόνη 
Ο «μαέστρος των ορμονών»
Η ορμόνη που κυριαρχεί στους άνδρες είναι η τεστοστερόνη. Παράγεται από τους όρχεις και επηρεάζει το ανδρικό σώμα και τις λειτουργίες του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μέχρι την έναρξη της εφηβείας, η παραγωγή της είναι πολύ χαμηλή. Από την εφηβεία και μετά, όμως, επικρατεί σε όλες τις ηλικίες, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την αρρενοποίηση του άνδρα, τη μυϊκή του δύναμη, καθώς και για τη σεξουαλική του επιθυμία και ικανότητα. Η παραγωγή της συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανδρικού σωματότυπου (μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη και μάζα από τις γυναίκες, υψηλότερο ανάστημα, πιο γερός σκελετός, μειωμένο λίπος στο στήθος και τους γοφούς) και δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου (βαθιά φωνή, τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα),   στην ύπαρξη της λίμπιντο και στην επίτευξη στύσης. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης είναι 270-1.100 ng/dl. 
Τα σκαμπα-νεβάσματα
Up  Στους άνδρες δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που να προκαλούν αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης. Συχνά, όμως, γίνεται χρήση της τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων ως αναβολικών με μορφή χαπιών ή ενέσεων για αύξηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της αντοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αυξημένα επίπεδά της, εκτός από την αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης, μπορεί να ευθύνονται και για τη μετατόπιση του λίπους στην κοιλιά, την εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος της πλάτης, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονη τριχοφυΐα, την τριχόπτωση στο κεφάλι και την αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL). Επιπλέον, επηρεάζουν τη διάθεση, προκαλώντας εκνευρισμό και επιθετικότητα. 
Down  Τα μειωμένα επίπεδά της στον ανδρικό οργανισμό σχετίζονται με μείωση της μυϊκής μάζας και αντοχής, αραίωση της συχνότητας ξυρίσματος και της τριχοφυΐας στο σώμα, αύξηση του λίπους και αλλαγή της κατανομής του στο σώμα (αντίστοιχη με εκείνη του γυναικείου σώματος), εμφάνιση οστεοπόρωσης και πόνου στις αρθρώσεις, εξάντληση, δυσκολία συγκέντρωσης, κακή διάθεση που κάποιες φορές φτάνει στα όρια της κατάθλιψης, διαταραχές ύπνου (αϋπνία), έλλειψη ενεργητικότητας, μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Η μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης οφείλεται συχνά σε τραυματισμούς ή χρόνιες φλεγμονές στους όρχεις (π.χ. ορχίτιδα), επιβαρυντικές θεραπείες (π.χ. ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες), χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση φαρμάκων (π.χ. αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά, κορτικοστεροειδή), χρόνια σοβαρά νοσήματα, διαταραχές της υπόφυσης (π.χ. όγκοι, φλεγμονές, υπερέκκριση προλακτίνης), καθώς και σε σοβαρού βαθμού παχυσαρκία (όταν ο Δ.Μ.Σ. ξεπερνά το 35). Η παχυσαρκία και ειδικότερα το ενδοκοιλιακό λίπος έχουν την τάση να μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα, τα οποία με τη σειρά τους καταστέλλουν την παραγωγή της τεστοστερόνης. 
Το ρεζερβουάρ δεν εξαντλείται
Σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες τα οιστρογόνα μειώνονται δραματικά γύρω στα 50 και έρχεται ξαφνικά η εμμηνόπαυση, στους άνδρες τα ανδρογόνα μειώνονται επίσης με την πάροδο της ηλικίας, αλλά προοδευτικά και πολύ αργά, ξεκινώντας από τη δεκαετία των 30 ετών. Από την ηλικία των 50 και μετά η πτώση γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό, αλλά σε καμία ηλικία της ζωής τους τα επίπεδα της τεστοστερόνης δεν πέφτουν όσο χαμηλά πέφτουν τα αντίστοιχα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Με άλλα λόγια, οι άνδρες έχουν πάντα ένα ικανοποιητικό απόθεμα τεστοστερόνης, γι’ αυτό και έχουν τη δυνατότητα να τεκνοποιούν και σε μεγαλύτερη ηλικία. 
Μια ματιά στις άλλες ορμόνες
Η τεστοστερόνη στους άνδρες και τα οιστρογόνα στις γυναίκες είναι οι ορμόνες που διαφέρουν εντυπωσιακά μεταξύ των δύο φύλων. Οι υπόλοιπες ορμόνες έχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις και λειτουργίες και στους άνδρες και στις γυναίκες.  
Θυρεοειδικές ορμόνες 
Στους άνδρες οι διαταραχές στον θυρεοειδή δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά πρέπει πάντα να τις ελέγχουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικών θυρεοειδοπαθειών. 
Σκαμπανεβάσματα: Διαταραχές μπορεί να παρατηρηθούν από μικρές ηλικίες, ακόμη και πριν την εφηβεία. Με την πάροδο των δεκαετιών, όμως, αυξάνεται η συχνότητά τους. 
Όταν δεν λειτουργεί σωστά: Όταν ο θυρεοειδής είναι… τεμπέλης, παρατηρείται υποτονία, κούραση, πτώση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και τριχόπτωση, δυσκοιλιότητα, άσχημη διάθεση και τάση υπνηλίας. Όταν είναι υπερδραστήριος, αντίθετα, παρατηρείται υπερένταση, εκνευρισμός και ευερεθιστότητα, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, ιδρώτας, ευαισθησία στη ζέστη, απώλεια βάρους, υπέρταση, αϋπνίες και διάρροια. 
 Κορτιζόλη 
Όταν ο οργανισμός βιώνει συνθήκες ψυχολογικής ή σωματικής πίεσης ή κινδύνου (π.χ. τραυματισμό, πυρετό, πόνο, άγχος), τότε αυξάνεται πιο πολύ η έκκρισή της για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για την άμυνα του οργανισμού. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται και «ορμόνη του στρες». 
Σκαμπανεβάσματα: Μεταβολές στην παραγωγή της κορτιζόλης προκαλεί η έκθεση σε έντονα ή χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα. Πέραν αυτού, όμως, η έκκρισή της αυξάνεται αργά με την πάροδο της ηλικίας. 
Όταν δεν λειτουργεί σωστά: Τα μακροχρόνια υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης προκαλούν υπέρταση, αυξάνουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, ευνοούν τη λιπογένεση και κυρίως την εναπόθεση ενδοκοιλιακού λίπους, προκαλούν ταχυπαλμίες, καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού και δημιουργούν την αίσθηση δυσφορίας ή δυσθυμίας. Αντίθετα, η μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης, που συχνά προκαλείται από βλάβες των επινεφριδίων, της υπόφυσης ή από επιπλοκές φαρμάκων, προκαλεί ανορεξία, απώλεια βάρους, κόπωση, υπόταση ή ακόμα και υπογλυκαιμία. 
Αδρεναλίνη 
Παράγεται στον εγκέφαλο και στα επινεφρίδια και βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό και σωματικό στρες. 
Σκαμπανεβάσματα: Αυξομειώσεις παρατηρούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής. 
Όταν δεν λειτουργεί σωστά: Σε υψηλά επίπεδα προκαλεί ταχυκαρδίες, υπέρταση και αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα αυξάνει το σωματικό βάρος, λόγω μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και των καύσεων. 
Αυξητική ορμόνη 
Ευθύνεται για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής και  οστικής μάζας του σώματος, καθώς και για τη σωματική αντοχή. 
Σκαμπανεβάσματα: Η παραγωγή της σωματοτροπίνης από τον οργανισμό μειώνεται συνεχώς μετά τα 25, με αποτέλεσμα στην ηλικία των 65 ετών να έχει πέσει στο 1/3 των αρχικών της επιπέδων. 
Όταν δεν λειτουργεί σωστά: Η μείωση της αυξητικής ορμόνης σε συνδυασμό με την ήπια αύξηση της κορτιζόλης μειώνει τη μυϊκή και οστική μάζα, αυξάνει το λίπος του σώματος και δημιουργεί ένα αίσθημα έντονης κόπωσης. Η υπερέκκρισή της αυξάνει τη μυϊκή μάζα (γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί και ως αναβολικό), αλλά μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. 
Θεραπεία ορμονικήςυποκατάστασης
Παρότι συμβαίνει συχνά η τεστοστερόνη να είναι χαμηλή, το πρόβλημα αξιολογείται δύσκολα, διότι αφενός η πτώση της δεν είναι απότομη και αφετέρου δεν δίνει έντονη συμπτωματολογία. Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα είναι παθολογικά χαμηλά, ακολουθείται θεραπεία υποκατάστασης, πάντα βεβαίως υπό την επίβλεψη του ενδοκρινολόγου. Η ορμόνη χορηγείται είτε με ενέσιμη μορφή είτε σε μορφή τζελ. Η ένεση είναι βραδείας απορρόφησης και γίνεται ενδομυϊκά (ανάλογα με το σκεύασμα 1 φορά τον μήνα ή 1 φορά ανά τρίμηνο), ενώ το τζελ απαιτεί καθημερινή επάλειψη σε ένα μικρό σημείο του σώματος. Εκείνοι που απαγορεύεται να κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, γιατί η τεστοστερόνη μπορεί να διεγείρει την αύξηση και επέκταση του όγκου. Προσοχή: Η μακροχρόνια εξωγενής λήψη τεστοστερόνης (π.χ. από τους bodybuilders ή τους αθλητές) μπορεί να καταστείλει μόνιμα την παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό.
 

Η τεστοστερόνη «δένει» τη γλώσσα των αγοριών Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης κατά την εγκυμοσύνη διπλασιάζουν τον κίνδυνο καθυστέρησης της ομιλίας

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ενδορφίνες – οι ορμόνες τις χαράς. Πως να τις ενεργοποιήσετε Κείμενο του συγγραφέα και θεραπευτή Dr Jessamy Hibbert

Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι. Αισθανόμαστε καλύ­τερα με τον εαυτό μας όχι μόνο επειδή πήραμε μια θετική πρωτοβουλία, αλλά και επειδή όταν ασκούμαστε το σώμα μας απελευθερώνει κάποιες χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικές ουσίες ευεξίας που μοιάζουν με ορμόνες, παράγονται στον εγκέφαλο και δρουν ως αναλγητικά, μειώνουν δηλαδή την αντίληψη του πόνου. Όταν ελευθερώνονται από τους νευροδιαβιβαστές αρχίζουν να διατρέχουν όλο μας το σώμα, χαρίζοντάς μας μια αίσθηση ευφορίας. Ακόμα, η άσκη­ση ενεργοποιεί την αδρεναλίνη, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, όλες τους χημικές ουσίες της «χαράς», που συνεργάζονται για να σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα. Ναι, θα είστε κουρασμένοι, αλλά ταυτόχρονα θα αισθάνεστε ενθουσιασμένοι.

Ας γυμναστούμε Από τότε που ο πρώτος άνθρωπος των σπηλαίων κυνήγησε ένα μαλλια­ρό μαμούθ και ύστερα ένιωσε έναν πόνο στους μηρούς του που τον γέμισε ικανοποίηση, γνωρίζουμε ότι η άσκηση μας κάνει καλό. Και είναι αλήθεια ότι η άσκηση μας κάνει πραγματικά να αισθανόμαστε καλύτερα. Τίποτα δεν αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας πιο γρήγορα και πιο αποτελε­σματικά από την άσκηση.Έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης όσο και τα αντικαταθλιπτικά, η ατομική ψυχοθεραπεία, η γνωστική ψυχοθεραπεία και οι ομαδικές συνεδρίες. Οι έρευνες δείχνουν ακόμα ότι η βελτίωση της διάθεσης ξεκινάει μόλις δέκα λεπτά αφότου αρχίσετε να γυμνάζεστε και π βελτίωση αυτή συνε­χίζεται μέχρι και είκοσι λεπτά ακόμα. Έρευνα για την άσκηση και την κατάθλιψη, στην οποία οι συμμετέχοντες περπατούσαν καθημερινά επί επτά εβδομάδες, έδειξε όχι η βελτιωμένη διάθεση και ενέργεχά τους πα­ρέμενε και πέντε μήνες αργότερα, ενώ είχαν επιστρέφει στις κανονικές συνήθειές τους.

Οι θετικές συνέπειες της άσκησης

Ενεργοποιεί τις ενδορφίνες.
Αυξάνει την ευεξία.
Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.
Χαρίζει μια αίσθηση επιτυχίας.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
Ανακουφίζει από το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.
Κινητοποιεί.
Βελτιώνει την πνευματική λειτουργία.
Βελτιώνει τον ύπνο.
Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και τη συνολική υγεία.
Τονώνει το ηθικό.

Οι πράξεις πραγματικά μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις

Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός της άσκησης δεν είναι να λάβετε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας σω­ματικά και ψυχικά. Αν δεν έχετε καν τρέξει το τετράγωνο του σπιτιού σας, δεν έχει νόημα να δηλώσετε συμμετοχή στον επόμενο σούπερ μα­ραθώνιο και να διανύετε ατελείωτα χιλιόμετρα στον διάδρομο κάποιου σκοτεινού γυμναστηρίου για πολλούς συνεχόμενους μήνες. Θα πιεστεί­τε υπερβολικά ή δεν θα το απολαύσετε. Η σίγουρη συνταγή της αποτυ­χίας είναι να πείτε «θα πηγαίνω στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδο­μάδα», ενώ στην πραγματικότητα δεν θα το κάνετε με τίποτα. Αντίθετα, βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε, προσιτό και ρεαλιστικό. Σας έχου­με εδώ κάποιες προτάσεις για να ξεκινήσετε το «Καινούργιο και Καθόλου Τρομακτικό Πρόγραμμα Άσκησης» (που δεν περιλαμβάνει ζέσταμα, εκτός κι αν θέλετε εσείς να το κάνετε):

Κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πριν από τη δική σας. Ασκού­μαι δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω κυκλική προπόνηση σε γυμνα­στήριο! Υγεία είναι οτιδήποτε σας δραστηριοποιεί. Γιατί να μην περ­πατήσετε μέχρι το σπίτι αντί να πάρετε το λεωφορείο;Ή να ανεβείτε τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ;
Γυμναστείτε ομαδικά. Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν τμήματα που δέχονται και μη μέλη. Βρείτε κάποιο που σας ακούγεται ενδια­φέρον και πηγαίνετε να δείτε πώς είναι. Η κοινωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι πολύ σημαντική: αν έχετε στο μυαλό σας την παρέα ή σκέφτεστε πως αν δεν πάτε, εκτός από τον εαυτό σας, θα απογοητεύσετε και κάποιον άλλο, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να μην τα παρατήσετε.
Αν θέλετε καρδιαγγειακή άσκηση χαμηλής έντασης, δοκιμάστε την κολύμβηση.
Μετά την άσκηση, κάντε σάουνα. Μια έρευνα που έγινε από φυσι- κοπαθητικούς θεραπευτές έδειξε ότι ο ιδρώτας στη σάουνα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να προσφέρει ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς, την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και τα υψηλά επίπεδα άγχους.
Αγοράστε, δανειστείτε ή νοικιάστε ένα ποδήλατο και πηγαίνετε με αυτό στη δουλειά σας.
Πηγαίνετε με τους φίλους σας για χορό.
Κάντε τις δουλειές του σπιτιού πιο ενεργητικά. Βάλτε μουσική και χορέψτε ενώ σκουπίζετε με την ηλεκτρική, σκύβοντας για να σκου­πίσετε και κάτω από τα έπιπλα.
Ασχοληθείτε λίγο με την κηπουρική. Είναι χαμηλής έντασης άσκηση, αλλά περιέχει πολύ σκύψιμο, μετακίνηση, τέντωμα και σήκωμα.
Δοκιμάστε γιόγκα ή piMes. Και οι δύο αυτές σχολές είναι απίστευτα ευεργετικές για το σώμα και το πνεύμα.

Μόλις αποφασίσετε τι θέλετε να δοκιμάσετε, προσαρμόστε το ημε­ρολόγιο δραστηριοτήτων σας και προγραμματίστε κάποιο είδος άσκησηςτουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για μισή ώρα. Να είστε συγκε­κριμένοι. Ορίστε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να το κάνετε και σκεφτείτε να ίο προτείνετε σε κάποιον φίλο, έτσι ώστε να μην μπορείτε να το ακυρώσετε την τελευταία στιγμή. Μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, όπως κάνατε και σε προηγούμενο κεφάλαιο με τον προγραμματισμό θετικών δραστηριοτήτων, αν κατατά­ξετε τις ασκήσεις σας σε «εύκολες», «μέτριες» και «δύσκολες» και ύστερα ξεκινήσετε με τις εύκολες για να φτάσετε σταδιακά σε εκείνες που θεω­ρείτε δύσκολες. Προσπαθήστε να διαλέξετε τρεις διαφορετικές ασκήσεις για να υπάρχει ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από το αν είναι περπάτημα, κηπουρική ή άσκηση στο γυμναστήριο.

Πράσινη άσκηση

Έρευνα που διεξήχθη το 2012 από την οργάνωση ψυχικής υγείας MIND βρήκε ότι εννέα στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των τριάντα, όταν σκέφτονται να γυμναστούν σε εξωτερικό χώρο, παλεύουν με : την έλλειψη αυτοπεποίθησης όσον αφορά το σώμα τους και με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό γιατί μια άλλη · έρευνα από την ίδια οργάνωση ανέφερε ότι το 94% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η «πράσινη άσκηση» βελτίωσε την ψυχική υγεία τους και την αίσθηση της ευεξίας. Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε τζόκινγκ στον δρόμο, δοκιμάστε να περπατήσετε σε ένα πάρκο μαζί με φίλους ή ακούγοντας μουσική με το iPod, μόνο μην κρυφτείτε σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Ο καθαρός αέρας, η φύση, τα διαφορετικά τοπία και οι ήχοι τονώνουν τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα σας.Ακολουθήστε το καινούργιο σας πρόγραμμα για μία εβδομάδα, εκτι­μήστε πώς πήγε και σημειώστε σε κάθε άσκηση ένα «Α» ή ένα «Ε», ανάλογα με το αν το απολαύσατε ιδιαίτερα ή σας χάρισε ένα αίσθημα επιτυχίας.

Θυμηθείτε μόνο να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε, κι όχι αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε. Αν κάτι δεν είναι βαρετό, θα το συνεχίσετε πιο εύκολα. Σκεφτείτε, τι θα μπορούσε να σας κάνει να σταματήσετε την άσκηση και βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Π.χ. Χαμηλό κίνητρο -»να πάω με κάποιον φίλο.

Αφού τελειώσει αυτή η εβδομάδα, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
Πώς νιώθατε πριν από την άσκηση: ανήσυχος / νευρικός / ενθουσια­σμένος / κουρασμένος / βαριεστημένος;
Πώς νιώθατε κατά τη διάρκεια της άσκησης;
Πώς νιώσατε αφού ασκηθήκατε;
Ανατρέξτε στον κατάλογο των θετικών συνεπειών που αναφέραμε νωρίτερα. Μπορείτε να πείτε πως κάποια από αυτές ισχύει;

Θα παρατηρήσετε πιθανότατα ότι σε γενικές γραμμές δεν είχατε διά­θεση να ασκηθείτε -στην πραγματικότητα η προοπτική έμοιαζε μάλλον τρομακτική-, αλλά από τη στιγμή που ξεκινήσατε το απολαύσατε και ύστερα αισθανόσαστε όμορφα και, γιατί όχι, υπερήφανοι για τον εαυτό σας. Γι’ αυτό, εκείνες τις ημέρες που δεν έχετε καμία απολύτως διάθεση, να θυμάστε ότι αυτό δεν προεξοφλεί το πώς θα νιώθετε μετά. Σκεφτείτε ακόμα πώς θα νιώθετε αν παραλείψετε εντελώς το κομμάτι άσκηση: τύψεις και ενοχές. Πόσες φορές εκνευριστήκατε με τον εαυτό σας επειδή δεν συνεχίσατε αυτό που ξεκινήσατε; Αρχίστε μαλακά (περπατήστε ως το σπίτι, ανεβείτε με τις σκάλες αντί με το ασανσέρ) και θα εκπλαγείτε με την αίσθηση επιτυχίας και την ευεξία που θα νιώθετε. Και η ευεξία αυτή δεν θα είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική, αφού θα έχετε την ικανοποίηση να σβήσετε κάτι από τη λίστα με αυτά που έχετε βάλει στόχο να πραγματοποιήσετε.
Ο χάρτης εγκεφάλου για τη σωματική άσκηση

Συμπληρώστε ιον χάρτη εγκεφάλου για τη σωματική άσκηση που βρί­σκεται αριστερά, διαλέγοντας μία από τις ασκήσεις που ολοκληρώσατε από το ημερολόγιο δραστηριοτήτων. Σκεφτείτε σοβαρά τι αισθανθήκατε, σωματικά και ψυχικά, από το γεγονός ότι ολοκληρώσατε την άσκηση, τι σκεφτήκατε αφού την κάνατε και τι σας παρακίνησε να κάνετε. Μήπως σας έκανε να σκεφτείτε «Αυτό μπορώ να το ξανακάνω» (σκέψεις), την ώρα που ανεβαίνατε ιις σκάλες προς το σπίτι σας (συμπεριφορά) και αισθανόσασταν πολύ υπερήφανοι για τον εαυτό σας (συναισθήματα);

Και χαλαρώστε…

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της σωματικής ευεξίας είναι η χαλάρωση. Υγιει­νός τρόπος ζωής σημαίνει να δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να ξεκουράζεται, να ανακτά τις δυνάμεις του. Όταν νιώθετε τσιτωμένοι, αγχωμένοι και ανήσυχοι, το σώμα σας βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, κατά συνέπεια και όταν το σώμα σας είναι ήρεμο, το ίδιο είναι και το μυαλό σας. Δεν είναι δυνατόν να αισθάνεται κανείς ψυχική ένταση όταν σωματικά είναι χαλαρός και το αντίστροφο. Η χαλάρωση έχει θετικό αντίκτυπο στις σκέψεις σας, στα συναισθήματά σας και σε ό,τι κάνετε. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό, όπως να βρείτε χρόνο να διαβάσετε τις κυριακάτικες εφημερίδες, να δείτε το αγαπημένο σας σίριαλ ή να κάνετε ένα ντους.

Ωστόσο, όσο εύκολο είναι να πείτε «Τώρα θα χαλαρώσω», τόσο δύ­σκολο είναι να το πετύχετε πραγματικά. Ιδιαίτερα όταν το μυαλό σας είναι επιβαρυμένο με άγχη, ενοχές, ανησυχία και αρνητικές σκέψεις, και το σώμα σας πονάει και είναι κουρασμένο. Ακριβώς γι’ αυτό σας διατά­ζουμε (ναι, σας διατάζουμε) να χαλαρώσετε. Προτείνουμε ένα μάθημα υποχρεωτικής χαλάρωσης, το οποίο ίσως φαίνεται… λίγο αγχωτικό, αλ­λά δεν είναι καθόλου. Γράψτε στο ημερολόγιο δραστηριοτήτων σας με­ρικά πράγματα που σας χαλαρώνουν – εμείς προτείνουμε δύο δοκιμα­σμένες και ελεγμένες τεχνικές για να σας βοηθήσουμε να λυθείτε: πάρτε βαθιές ανάσες και κάντε ένα μπάνιο.

Πάρτε βαθιές ανάσες

Αυτή η άσκηση αναπνοών θα σας πάρει μόνο μερικά λεπτά, αλλά αν την κάνετε σωστά θα σας βοηθήσει πραγματικά να χαλαρώσετε:
Τοποθετήστε το ένα χέρι επάνω στο στήθος σας και το άλλο στην κοιλιακή χώρα.
Εισπνεύστε αργά (κατά προτίμηση από τη μύτη και με το στόμα κλειστό).
Καθώς εισπνέετε σπρώξτε την κοιλιά σας προς τα έξω – νιώστε τη να φουσκώνει και το χέρι σας να ανεβαίνει.
Κρατήστε την αναπνοή σας για δύο δευτερόλεπτα.
Εκπνεύστε αργά από τη μύτη – νιώστε το στομάχι σας να ξεφουσκώ­νει και το χέρι σας να κατεβαίνει.
Καθώς εκπνέετε, χαμογελάστε. Το χαμόγελο σας κάνει από μόνο του να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.
Σκεφτείτε κάτι – ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια ηλιόλουστη παραλία, ένα ωραίο τοπίο.
Επαναλάβετε τέσσερις φορές.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ απλή άσκηση. Θα κάνει τους παλμούς σας να πέσουν, το σώμα σας να χαλαρώσει και, επειδή εστιάζετε στην αναπνοή σας, ο νους σας θα κάνει κι αυτός ένα διάλειμμα, που τόσο το χρειάζεται.Κάντε ένα μπάνιο

Ο Νιλ Μόρις, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γουλβερχάμπτον, μελέ­τησε οκτώ ανθρώπους που έκαναν μπάνιο κάθε μέρα για δεκαπέντε ημέρες. Ανακάλυψε ότι η αίσθηση της γενικής ευεξίας των συμμετεχό- ντων αυξήθηκε δραματικά. Όλοι σημείωσαν πώς η απαισιοδοξία τους για το μέλλον μειώθηκε, ενώ το αίσθημα ηδονής αυξήθηκε. Ο Μόρις το απέδωσε σε έναν συνδυασμό αίσθησης ηρεμίας και άνεσης.

Το μπάνιο μάς δίνει την αίσθηση της πολυτέλειας. Το γεγονός ότι αφιερώνετε χρόνο για να απολαύσετε ένα μπάνιο μέσα σε ζεστό -ίσως και αρωματισμένο- νερό είναι σχεδόν υπερβολή. Δεν πρόκειται πλέον για μια υποχρέωση που διεκπεραιώνετε πριν φύγετε για τη δουλειά, αλλά για παραχώρηση χρόνου στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε.

Το μπάνιο έχει και αποδεδειγμένα σωματικά οφέλη.Ένα ζεστό μπά­νιο μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία και την κίνηση των κυττάρων, ενώ η προσθήκη αλάτων θα βοηθήσει στην ανακούφιση της αρθρίτιδας, των δερματικών προβλημάτων, της κατακράτησης υγρών και των πόνων και ενοχλήσεων. Τα άλατα θειικού μαγνησίου βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των ενζύμων στο σώμα σας και μπορούν να δυναμώσουν τα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα σας. Κι όλα αυτά, ενώ εσείς χαλα­ρώνετε στην μπανιέρα σας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Μικρό βιβλίο της Χαράς – Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης

Οι άνδρες χρειάζονται ικανοποιητικά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους Χαμηλά αλλά σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης χρειάζονται όμως και οι γυναίκες για να διατηρούν σε καλή κατάσταση την διάθεσή τους, το μυϊκό τους σύστημα και την οστική τους πυκνότητα.

Δείτε την λίστα των 10 τροφών που ακολουθεί για να είστε ενήμεροι και ενήμερες.

Στρείδια
Μύθος ή αλήθεια; Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για την αφροδισιακή δράση των στρείδια. Κι όμως τα στρείδια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου που είναι βασικό συστατικό στην παραγωγή τεστοστερόνης.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ιδανικό για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο επιπλέον βοηθά την υγεία της καρδιάς και λειτουργεί θετικά στα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Φασόλια
Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και επιπλέον ψευδάργυρο και σίδηρο, όλα όσα δηλαδή ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης.

Ξηροί καρποί
Πλούσιοι σε ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία. Από τους ξηρούς καρπούς διαλέξτε ιδιαίτερα αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, φιστίκια.

Σολομός
Τα Ω3 λιπαρά οξέα και η πρωτεΐνη ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που ο σολομός βρίσκεται στη λίστα. Επιπλέον έχει τα υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης D απ’ όλα τα υπόλοιπα ψάρια. Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Σταυρανθή λαχανικά
Το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο είναι σύμμαχοι καθώς ένα συστατικό τους παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων στους άνδρες και επιτρέπει στην παραγόμενη τεστοστερόνη να επιδρά πιο αποτελεσματικά.

Κόκκινα Σταφύλια
Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη η οποία αναστέλλει την μετατροπή τηςτεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων σε οιστρογόνα και με αυτό τον τρόπο ενισχύει τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Αυγά
Ο κρόκος του αυγού περιέχει καθαρή χοληστερόλη που αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της τεστοστερόνης. Επιπλέον πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα αυγά δεν εγκυμονούν τόσους πολλούς κινδύνους για την υγεία μας όσους θεωρούσαν παλαιότερα, αντίθετα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών που είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Σύκα
Τα σύκα θεωρούνται αφροδισιακά, είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και ψευδαργύρου, μέταλλα απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία, την μυϊκή υγεία και την παραγωγή ορμονών. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

ΚΟΡΥΦΗ

9 σημάδια που δείχνουν ορμονική ανισορροπία και τρόποι αντιμετώπισης

Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που κινούνται γρήγορα μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και δίνουν σήμα στα όργανα και τους ιστούς του σώματος να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Μπορούν να επηρεάσουν την γενική κατάστασή μας με διάφορους τρόπους:

– ανάπτυξη

– σεξουαλική λειτουργία

– πνευματική κατάσταση και διάθεση

– θερμοκρασία σώματος

– μεταβολισμός

Προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της υγείας και της γενικότερης κατάστασης του οργανισμού μας. Έτσι, η ισορροπία τους είναι ζωτικής σημασίας. Δυστυχώς, οι ορμόνες μπορούν εύκολα να χάσουν την ισορροπία τους και γι’ αυτό θα αναφέρουμε 9 σημάδια που μας προειδοποιούν ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές δημιουργούν χάος στο σώμα μας. Οι πιο συνηθισμένες και γνωστές είναι οι ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται στους εφήβους και τις έγκυες γυναίκες καθώς και οι λεγόμενες «αλλαγές» που βιώνουν και οι άντρες και οι γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο έντονες στις γυναίκες. Οι ορμόνες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με την υγεία που αν είναι ισορροπημένες νιώθουμε πολύ καλά, αλλά όταν δεν είναι εμφανίζονται πολλά συμπτώματα.

Ακολουθούν 9 σημάδια για να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει ορμονική ανισορροπία:

1. Συνεχόμενη αύξηση βάρους

Μερικές φορές, αν δυσκολεύεστε να χάσετε κάποια κιλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνετε λάθος διατροφή. Μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ότι έχετε ορμονική ανισορροπία. Η κορτιζόλη, η λεγόμενη «ορμόνη του στρες», εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Όταν η παραγωγή της διαταράσσεται είτε από το στρες είτε από κάποια άλλη αιτία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά επίσης ορίζει και το μέρος που το βάρος αυτό θα συσσωρευτεί.

Η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης διεγείρει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης η οποία απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε αυξημένη όρεξη. Έχει ανακαλυφθεί ότι η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση «τοξικού λίπους» στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κι άρα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

2. Τριχόπτωση

Παλαιότερα, θεωρούνταν ότι η κύρια αιτία για την απώλεια μαλλιών ήταν η έλλειψη τεστοστερόνης, πράγμα το οποίο ισχύει όσον αφορά τη βασική αιτία. Ωστόσο, τώρα γνωρίζουμε ότι ο κύριος ένοχος είναι η διυδροτεστοστερόνη ή DHT. Παρ’ όλο που οι γυναίκες διαθέτουν πολύ μικρό ποσοστό τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, είναι αρκετή για να κάνει την DHT να προκαλέσει τριχόπτωση.

3. Υπερβολική εφίδρωση

Αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι υπάρχει ανισορροπία ορμονών. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση συχνά υποφέρουν από εξάψεις. Αυτές είναι γνωστές ως νυχτερινές εφιδρώσεις και μερικές φορές αποτελούν πρόδρομο της ίδιας της εμμηνόπαυσης, αν δεν βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Αυτές οι νυχτερινές εφιδρώσεις σε γυναίκες και άντρες μπορεί να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων με το ενδοκρινικό σύστημα, τα οποία προκύπτουν από υπερβολική ή μειωμένη παραγωγή ορμονών όπως η σεροτονίνη.

4. Αίσθημα κόπωσης

Η κόπωση είναι άλλο ένα σύμπτωμα που δείχνει ορμονική ανισορροπία και ειδικά αν κοιμάστε πολλές ώρες αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι. Αυτό ίσως οφείλεται πάλι στην κορτιζόλη. Η κορτιζόλη διατηρεί τον οργανισμό σε διαρκή ετοιμότητα οδηγώντας στο σύνδρομο «μάχης ή φυγής», το οποίο προκύπτει όταν υπάρχουν συναισθήματα στρες. Αν έχετε συχνά στρες, μπορεί να προκληθεί αίσθημα κόπωσης.

Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, οι άνθρωποι υποφέρουν από κόπωση των επινεφριδίων, η οποία είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του Κιρκαδικού ρυθμού. Αν αυτός διαταραχτεί, οδηγεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό προκαλεί ένα αίσθημα κενού και κόπωσης. Επιπλέον, το αίσθημα κόπωσης μπορεί να προκληθεί από ένα άλλο ορμονικό πρόβλημα, δηλαδή όταν τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδική ορμόνη) είναι πολύ υψηλά. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός.

5. Λιγούρες

Η έντονη επιθυμία να καταναλώσετε ζάχαρη ίσως αποτελεί σημάδι ορμονικής ανισορροπίας, η οποία μπορεί να προκληθεί από τον θυρεοειδή αδένα. Είναι αποτέλεσμα του υποθυρεοειδισμού, που σημαίνει ότι ο αδένας υπολειτουργεί. Η υπερφόρτωση των επινεφριδίων μπορεί επομένως να επιφέρει αυτή την κατάσταση. Η αντίδραση είναι μέρος του μηχανισμού «μάχης ή φυγής» σύμφωνα με τον οποίο το σώμα αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Δυστυχώς, οτιδήποτε γλυκό αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας για τη προετοιμασία της διαδικασίας μάχης ή φυγής, έστω κι αν έχει πολύ μικρή διάρκεια.

6. Πεσμένη διάθεση

Στις περιπτώσεις που υπάρχει κακή διάθεση και συναισθήματα όπως ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη, η αιτία ίσως είναι ξανά ο θυρεοειδής αδένας και πάλι για τον ίδιο λόγο, δηλαδή λόγω υπερπαραγωγής της TSH εξαιτίας του υποθυρεοειδισμού.

7. Αϋπνία και διακεκομμένος ύπνος

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση συχνά υποφέρουν από αϋπνίες και διακεκομμένο ύπνο. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αλλαγή της ορμονικής ισορροπίας, αλλά δυστυχώς η συνεχιζόμενη αϋπνία και ο διακεκομμένος ο ύπνος απλώς χειροτερεύουν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ρυθμίζονται τα επίπεδα και η ισορροπία των ορμονών, γι’ αυτό λοιπόν η στέρηση ύπνου επηρεάζει μέχρι και 10 διαφορετικές ορμόνες. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα όρεξης, γονιμότητας, καρδιαγγειακής και ψυχικής υγείας.

Τα οιστρογόνα διατηρούν τις τακτικές συνήθειες του ύπνου. Η ανεπάρκειά τους είναι σύμπτωμα εμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης και αποτελεί την κύρια αιτία της αϋπνίας. Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στις γυναίκες. Στους άντρες οδηγεί σε άπνοια ύπνου διαταράσσοντας έτσι τον δικό τους ύπνο αλλά και της συντρόφου τους.

8. Μειωμένη λίμπιντο

Η ορμονική ανισορροπία οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η έλλειψη ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο ακόμα και στις γυναίκες. Αυτές η ορμόνες παράγονται στους άντρες από τους όρχεις και στις γυναίκες από τις ωοθήκες.

9. Πεπτικά προβλήματα

Η ανισορροπία 3 ορμονών στο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Αυτές οι ορμόνες είναι η γαστρίνη, η σεκρετίνη και η χολοκυστοκινίνη (γνωστή ως CCK), οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της πεπτικής διαδικασίας που διασπά τα τρόφιμα σε απλά μόρια που μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από την κυκλοφορία του αίματος.

Αν αναρωτιέστε πώς θα καταφέρετε να αποκαταστήσετε την ορμονική ανισορροπία, η απάντηση είναι μέσω της διατροφής σας! Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση κουρκουμά και γιαμ (γλυκοπατάτα) θα σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας;

Χυμός για να ρυθμίσετε την ορμονική ισορροπία σας

(Συνταγή από την ιστοσελίδα Rawedibles.com)

Συστατικά

– 1 μέτριο γιαμ (περίπου 2 φλιτζάνια)

– 5 εκατοστά ρίζα κουρκούμης

– 1 λεμόνι (χωρίς τη φλούδα αν δεν είναι βιολογικό)

– 1 μέτριο αγγούρι

– 4 κλωνάρια σέλινο

– 3 μεγάλα καρότα

Βάλτε όλα τα υλικά σε έναν αποχυμωτή και φτιάξτε τον καταπληκτικό χυμό σας! Προκειμένου να μην οξειδωθεί, πιείτε τον αμέσως.

Σωστή ισορροπία

Η εξισορρόπηση των ορμονών περιλαμβάνει τη μείωση του στρες και την κατανάλωση φυσικών και ολοκληρωμένων τροφών. Αν αποφασίσετε να αποκαταστήσετε την ορμονική ισορροπία σας, θα ανακαλύψετε ότι η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην αντιμετώπιση πολλών ορμονικών ανισορροπιών. Για να κάνετε σωστή διατροφή, προσπαθήστε να αγοράζετε ντόπια προϊόντα ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, μάθετε από ποιες εταιρείες προμηθεύεστε το φαγητό σας.

Επειδή οι ορμόνες και η υγεία είναι στενά συνδεδεμένα, δεν μπορεί κανείς να διαθέτει καλή συνολική υγεία σε περίπτωση ορμονικής ανισορροπίας. Φυσικά, η ισορροπία αυτή είναι πολύ λεπτή. Παρ’ όλα αυτά, πολλά από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ορμονική ανισορροπία, αλλά μπορεί να σχετίζονται με άλλα προβλήματα. Γι αυτό η ιατρική παρακολούθηση και γνωμάτευση είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση.

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΓΕΙΑ"

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ

από 7/4/09   .free counters.free counters........

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

..........