πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΥΓΕΙΑ  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

            ΕΜΒΟΛΙΑ-ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Εμβόλια: «δώρα» ζωής

τελευταία  ενημέρωση: 

29/01/2016

ΕΜΒΟΛΙΑ Δεν είναι μόνο για παιδιά, είναι και για μεγάλους
Πνευμονιόκοκκος και εμβόλιο
Απειλητική «τρύπα» στον εμβολιασμό εφήβων Τα εμβόλια σώζουν ζωές
Εμβόλια από medlook
Εμβόλι@ Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας
ΕΜΒΟΛΙΑ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ Εμβόλιο για την ελονοσία
ΦΑΡΜΑΚΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ                   23-30 Απριλίου Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών

ΠΟΥ: «Να μειωθούν κατά 95% τα κρούσματα ιλαράς μέχρι το 2015»

Εμβόλιο μειώνει την «κακή» χοληστερόλη Ο εμβολιασμός ως μέσο προστασίας
Εμβόλιο για την σχιστοστομίαση

Εμβόλιο και κάπνισμα

Φαρμακευτική Γεωργία
Μεγάλο βήμα προς ανάπτυξη εμβολίου για το Αλτσχάιμερ    

 

Εμβόλια: «δώρα» ζωής Θεοδώρα Τσώλη 

Τα εμβόλια έχουν σβήσει από τον χάρτη λοιμώδεις ασθένειες που παλιά έκαναν  θραύση

Βελόνα και... ζωή. Αυτό είναι ουσιαστικώς το μήνυμα πίσω από μια από τις σημαντικότερες πράξεις... αγάπης προς τον εαυτό μας αλλά και προς τους γύρω μας, που δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό. Ενα «δώρο» της επιστήμης προς τον άνθρωπο που έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που μόλις ολοκληρώθηκε (21-27 Απριλίου), καθώς τα εμβόλια αποτελούν κύριους «συμμάχους» στον αγώνα των ειδικών ενάντια στους λοιμώδεις «εχθρούς» με στόχο να μακραίνει η... κλωστή της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή και ισόβια αναπηρία. Είναι λοιπόν, σύμφωνα με τους έλληνες ειδικούς, ευχής έργον το γεγονός ότι διατίθενται δωρεάν στη χώρα μας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου. Και είναι επίσης ευχή των ειδημόνων το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης που «σαρώνει» την Ελλάδα να μην έχει ως «θύμα» και τα εμβόλια, χωρίς τα οποία η δημόσια υγεία κινδυνεύει να... πνιγεί. Η ευρεία διάδοση των προγραμμάτων εμβολιασμού τα τελευταία 30 χρόνια έχει δημιουργήσει ένα νέο τοπίο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρη στα εμβόλια η ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ έχει ήδη χαρακτηριστεί  ελεύθερη πολιομυελίτιδας την τελευταία 10ετία, ενώ τα κρούσματα ιλαράς έχουν εμφανίσει μείωση που ξεπερνά το 90% από το 2002 ως σήμερα. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κουρέα- Κρεμαστινού, «οι εμβολιασμοί αποτελούν τα μεγαλύτερα όπλα για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Μάλιστα, τα σημερινά εμβόλια που παράγονται με νέες τεχνολογίες είναι απολύτως ασφαλή ενώ προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες δοκιμασίες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας».

Η κυρία Κρεμαστινού τονίζει ότι το πεδίο των εμβολίων είναι εξελισσόμενο και συνδέεται με συνεχείς προκλήσεις: «Κάποτε υπήρχαν μόνο τα πολυσακχαριδικά εμβόλια και μετά εμφανίστηκαν τα πολυδύναμα συζευγμένα εμβόλια με τα οποία επιτυγχάνεται κάλυψη ενάντια σε πολλές νόσους με ένα μόνο τσίμπημα. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και αφορούν τόσο την ανάπτυξη περισσότερων πολυδύναμων εμβολίων όσο και την εξεύρεση νέων, ακόμη πιο ανώδυνων τρόπων χορήγησής τους».

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί ότι σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ προκειμένου να επιτευχθεί συλλογική ανοσία ενάντια σε λοιμώδη νοσήματα και να αποφευχθεί η εκδήλωση επιδημιών, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να φθάνει στο 95%. Η χώρα μας έχει αγγίξει αυτόν τον στόχο; «Η Ελλάδα έχει σχετικώς καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε ό,τι αφορά τα περισσότερα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει φθάσει τον στόχο του ΠΟΥ και πρέπει να προσβλέπει σε αυτόν» απαντά η κυρία Κουρέα-Κρεμαστινού.

Τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα Πού βρίσκεται λοιπόν εμβολιαστικά η Ελλάδα; Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τη χώρα μας αφορούν το 2006 και έχουν προκύψει από μελέτη ειδικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας  (ΕΣΔΥ). Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής στον τομέα Υγείας Παιδιού στην ΕΣΔΥ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος «από τη μελέτη μας που περιελάμβανε περί τα 5.000 παιδιά Α’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου από 58 σχολικά τμήματα της χώρας, τα Ελληνόπουλα είναι σε γενικές γραμμές καλά εμβολιασμένα». Συγκεκριμένα, για τις περισσότερες δόσεις των εμβολίων που εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών πριν από το 1990 (διφθερίτιδας - τετάνου - κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας) κατεγράφησαν πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, της τάξεως του 98%-99%. Ωστόσο, αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελούσε η λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR), όπου η κάλυψη δεν ξεπερνούσε το 77% – στην παραμέληση λήψης της δεύτερης δόσης αποδίδεται και η επιδημία ιλαράς που «ξέσπασε» στη χώρα μας το 2010, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Για τα εμβόλια που εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ως την αρχή της δεκαετίας του 2000 (ηπατίτιδας Β και αιμόφιλου ινφλουέντσας τύπου b) εμφανίστηκε υψηλή κάλυψη της τάξεως του 90%-95%. Ωστόσο για τα εμβόλια που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα το 2006 η εμβολιαστική κάλυψη φάνηκε να ποικίλλει. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορούσε τον μηνιγγιτιδόκοκκο C είχαν εμβολιαστεί επτά στα 10 παιδιά κατά τη διεξαγωγή της μελέτης. Σε ό,τι αφορούσε όμως τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και την ανεμοβλογιά τα ποσοστά κάλυψης ήταν πολύ χαμηλά – 5% και 13% αντιστοίχως (πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα εμβόλια αυτά κυκλοφόρησαν ελάχιστο διάστημα πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες του παιδικού πληθυσμού που υπολείπονται σημαντικά σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς. «Πρόκειται για τα παιδιά μεταναστών στα οποία εμφανίζονταν μέτρια επίπεδα κάλυψης για όλα τα εμβόλια καθώς και τα παιδιά των Ρομά στα οποία τα ποσοστά κάλυψης είναι πολύ χαμηλά». Πράγματι, σύμφωνα με τελευταία ανεπίσημα στοιχεία, καθώς είναι δύσκολη η καταγραφή των εμβολιασμών στους Ρομά, εκτιμάται ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον συγκεκριμένο πληθυσμό κυμαίνονται μεταξύ του 5% και του 8%.

Η ερευνητική ομάδα της ΕΣΔΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για τη διεξαγωγή νέας μελέτης σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και, όπως μας πληροφορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος, που είναι και πάλι επικεφαλής της, εκτιμάται ότι τα καινούργια, πολύτιμα για τους ειδικούς δεδομένα θα είναι έτοιμα ως το φθινόπωρο.  

Κρίση, κριτική και παραπληροφόρηση Τα στοιχεία αυτά κρίνονται ακόμη πιο χρήσιμα τώρα που η οικονομική κρίση έχει μπει στη ζωή των Ελλήνων καθώς υπάρχει ανησυχία μήπως επηρεάσει και το σημαντικό κομμάτι της που αφορά τους εμβολιασμούς. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα στοιχεία του 2006 αποτελούν μια «πυξίδα» που γεννά ερωτήματα για το μέλλον. «Παρ’ ότι δεν έχουμε καταγράψει ακόμη πτώση των εμβολιασμών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το μελλοντικό ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της προηγούμενης μελέτης περίπου τα 2/3 των παιδικών εμβολίων χορηγήθηκαν από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Τώρα όμως είναι επόμενο ότι αυτή η τάση θα αλλάξει λόγω της κρίσης και πολλοί άνθρωποι θα αναζητήσουν και πάλι τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα για τους εμβολιασμούς. Το θέμα είναι αν ο δημόσιος τομέας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, αφού δεν είναι σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτές των Κέντρων Υγείας, κατάλληλα εξοπλισμένος».

Στο παζλ της αποτυχίας επίτευξης των στόχων σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν όμως και άλλα κομμάτια, πιο... διαχρονικά από την οικονομική κρίση. Οπως υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι συχνά κατάλληλα εκπαιδευμένοι με αποτέλεσμα να αντιδρούν στους εμβολιασμούς – ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό.«Το 25% των μαιών στη Γερμανία δήλωσε αντίθετο στον εμβολιασμό με ΜΜR ενώ το 6% των γιατρών στη Γαλλία ανέφερε ότι αντιτίθεται γενικώς στους εμβολιασμούς. Αλλά και στη χώρα μας μέχρι πέρυσι το 99% των γυναικολόγων ήταν αντίθετο στο εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV). Στο πλάνο αυτό μπαίνουν και οι ομοιοπαθητικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κατά το πρώτο έτος ζωής, που είναι και το πιο σημαντικό για την πορεία του παιδιού, αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο αδύναμο, δεν πρέπει να γίνεται κανένα εμβόλιο. Μια τέτοια άποψη είναι όμως τουλάχιστον επικίνδυνη».

Η κακή πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια βρήκαν, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, πρόσφορο έδαφος με την πανδημία γρίπης του 2009. «Ο σάλος που προκλήθηκε με το πανδημικό εμβόλιο είχε αντίκτυπο στους εμβολιασμούς γενικότερα. Παρ’ ότι δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, εκτιμάται ότι η μείωση στους εμβολιασμούς ήταν της τάξεως του 15%-45%. Με προσπάθειες τα επίπεδα έχουν πλέον επανέλθει σε εκείνα προ της πανδημίας».  

Και οι ενήλικοι χρειάζονται εμβόλια Η όλη σύγχυση που προκλήθηκε το 2009 έκανε τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αποφασίσουν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, ο οποίος θα αποτελεί «μπούσουλα» προς γνώση και συμμόρφωση. Ετσι στα τέλη του περασμένου έτους έκανε την εμφάνισή του το πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «υπενθυμίζει σε όλους ότι οι εμβολιασμοί δεν σταματούν στην παιδική ηλικία». Ο καθηγητής εξηγεί ότι ο κάθε ενήλικος, σε περίπτωση που δεν είναι σίγουρος σχετικά με το αν έχει νοσήσει με κάποιο λοιμώδες νόσημα που καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, θα πρέπει να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση. «Αν φανεί ότι δεν έχει ανοσία, θα πρέπει να κάνει το αντίστοιχο εμβόλιο. Παράλληλα όλα τα άτομα 50 ετών και άνω πρέπει να υποβάλλονται σε εμβόλιο για τη γρίπη και 60 ετών και άνω σε εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο».

Ο καθηγητής προσθέτει ότι και τα εμβόλια για τους ενηλίκους καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Τουλάχιστον προς το παρόν» συμπληρώνει, διότι εκφράζει φόβους μήπως υπό τη σκιά των νέων οικονομικών δεδομένων χαθεί το πολύτιμο «δώρο» των δωρεάν εμβολιασμών.

Διότι τα εμβόλια αποτελούν πραγματικά «δώρα» ζωής κλεισμένα σε μια ένεση. Και πρέπει όλοι, όπως λένε οι ειδήμονες, να μην... τσιμπούν στην (παράλογη) λογική της παραπληροφόρησης σχετικά με αυτά αλλά μόνο σε εκείνη της σωστής ενημέρωσης που χαρίζει υγεία. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους 

1. Εμβόλιο ηπατίτιδας Β (HepB)

Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις, αρχίζοντας από την ηλικία των δύο μηνών (το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και μεταξύ πρώτης και τρίτης δόσης τουλάχιστον τέσσερις μήνες). Προσοχή: Συνιστάται χορήγηση και τέταρτης  δόσης σε πρόωρα βρέφη που γεννιούνται με βάρος κάτω των δύο κιλών, από μητέρα θετική στο επιφανειακό αντιγόνο του ιού της ηπατίτιδας Β (ΗbsAg). Οταν η μητέρα είναι φορέας του επιφανειακού αντιγόνου, η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να χορηγείται εντός 12 ωρών από τη γέννηση.

2. Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη (DTaP)

Χορηγείται σε τέσσερις δόσεις (η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει τον 15ο μήνα της ζωής, εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ενώ η μικρότερη ηλικία χορήγησης της πρώτης δόσης είναι στις έξι εβδομάδες ζωής). Στην Ελλάδα διατίθεται σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια ως τετραδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας, DTaP-IPV), ως πενταδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας και του αιμόφιλου της ινφλουέντζας Β, DTaP-IPV-Hib) και ως εξαδύναμο (μαζί με της πολιομυελίτιδας, του αιμόφιλου της ινφλουέντζας Β και της ηπατίτιδας Β, DTaP-IPV-Hib-HepB). Σημείωση: Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας με μικρότερη δόση διφθεριτικής τοξίνης (Τd), στη χώρα μας κυκλοφορεί μόνο ως τετραδύναμο με προσθήκη και εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας (ΤdaP-IPV). Συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 11 - 12 ετών αν έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από προηγούμενο εμβολιασμό με εμβόλιο που περιείχε χημικά εξασθενημένες τοξίνες τετάνου-διφθερίτιδας.

3. Ινφλουέντζας τύπου Β (Ηib)

Η μικρότερη ηλικία χορήγησης είναι οι έξι εβδομάδες και χορηγείται σε τέσσερις συνολικά δόσεις.

4. Εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV)

Είναι απαραίτητη η χορήγηση τεσσάρων δόσεων.

5. Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, συζευγμένο (PCV) - Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, πολυσακχαριδικό (PPSV)

Το συζευγμένο εμβόλιο συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά ως πέντε ετών. Συνιστάται επιπλέον του συζευγμένου και η χορήγηση του 23δύναμου πολυσακχαριδικού εμβολίου (PPSV), τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τελευταία δόση του συζευγμένου σε παιδιά άνω των δύο ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. σε ανοσοκαταστολή, με ασπληνία, δρεπανοκυτταρική νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, καρδιακή νόσο). Στα παιδιά αυτά συνιστάται να γίνεται και μια αναμνηστική δόση του PPSV πέντε χρόνια μετά την πρώτη.

6. Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, συζευγμένο (ΜCC και MCV4)

Το ΜCC γίνεται σε τρεις δόσεις (μικρότερη ηλικία χορήγησης οι έξι εβδομάδες), ενώ το MCV4 συνιστάται από την ηλικία των 11 ως 55 ετών, ανεξάρτητα από το αν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με MCC.

7. Εμβόλιο κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (ΜΜR)

Συνιστώνται δύο δόσεις του εμβολίου (η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται σε ηλικία τεσσάρων ως έξι ετών ή και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη). Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται μετά το πρώτο έτος ζωής.

8. Εμβόλιο ανεμοβλογιάς

Η χορήγηση συνιστάται μετά την ηλικία των 12 μηνών για παιδιά που δεν έχουν νοσήσει (η δεύτερη δόση πρέπει να γίνεται σε ηλικία τεσσάρων ως έξι ετών, αλλά και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση). Εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη σε παιδιά 12 μηνών ως 12 ετών δεν χρειάζεται επανάληψη.

9. Εμβόλιο ηπατίτιδας Α

Συνιστώνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα έξι μηνών και η μικρότερη ηλικία χορήγησης είναι οι 12 μήνες.

10. Εμβόλιο ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Υπάρχουν δύο εμβόλια: ένα τετραδύναμο και ένα διδύναμο (και τα δύο συνιστώνται για την πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκινικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας, ενώ το τετραδύναμο προστατεύει και από τα κονδυλώματα). Το τετραδύναμο έχει έγκριση χορήγησης στις ηλικίες 9 - 45 ετών και το διδύναμο στις ηλικίες 10 - 26 ετών, ενώ στη χώρα μας και τα δύο εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στα κορίτσια ηλικίας 12 - 26 ετών.

11. Εμβόλιο κατά της φυματίωσης (ΒCG)

Προσοχή: Συνιστάται εμβολιασμός στη γέννηση σε παιδιά πληθυσμιακών ομάδων με υψηλό δείκτη διαμόλυνσης, όπως ορισμένες ομάδες μεταναστών, Αθίγγανοι κ.ά., ή όταν υπάρχει ιστορικό φυματίωσης στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Συνιστάται παράλληλα μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 12-15 μηνών, 4-6 ετών (πριν από τον εμβολιασμό) και στις ηλικίες 11 ως 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά.

12. Εμβόλιο κατά της γρίπης

Συνιστάται για παιδιά κάτω των έξι μηνών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (π.χ. με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, διαβήτη, νεφροπάθειες, νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που κάνουν μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης για νόσους όπως η Kawasaki ή η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα). Δύο δόσεις εμβολίου απαιτούνται σε παιδιά έξι μηνών ως οκτώ ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που πρωτοεμβολιάστηκαν τον προηγούμενο χρόνο με μία μόνο δόση εμβολίου.

13. Εμβόλιο κατά του ροταϊού (rota)

Στην Ελλάδα διατίθενται δύο εμβόλια που χορηγούνται είτε σε τρεις δόσεις (ηλικίες δύο, τεσσάρων και έξι μηνών) είτε σε δύο δόσεις (δύο και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα). Η πρώτη δόση πρέπει να χορηγείται στην ηλικία του  ενάμιση μήνα ως τον τρίτο μήνα ζωής και ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στην ηλικία των έξι μηνών. Μετά τον έκτο μήνα απαγορεύεται η χορήγηση του εμβολίου διότι υπάρχει κίνδυνος εγκολεασμού (εντερική απόφραξη που θέτει σε κίνδυνο την αιμάτωση του εντέρου). 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Τα εμβόλια των ενηλίκων

1. Εμβολιασμός κατά της γρίπης

Συνιστάται για όλους τους ενηλίκους άνω των 60 ετών μια δόση ετησίως. Προσοχή: Η ίδια σύσταση ισχύει και για όλα τα ενήλικα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, όπως επαγγελματίες υγείας, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, με ανοσοκαταστολή, με καρδιακή νόσο, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με νεφροπάθειες, διαβήτη.

2. Εμβολιασμός κατά διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (Τd, TdaP)

Συστήνεται σε όλους τους ανεμβολίαστους ενηλίκους, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εμβολιάζονται πλήρως με δύο δόσεις του εμβολίου Τd (για τέτανο και διφθερίτιδα) με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και με μια τρίτη δόση 6-12 μήνες μετά τη 2η δόση. Για τους ενηλίκους που έχουν λάβει λιγότερες από τρεις δόσεις συστήνεται η συμπλήρωση των δόσεων που δεν έχουν γίνει. Και στις δύο περιπτώσεις ο εμβολιασμός συνεχίζεται με μια αναμνηστική δόση Td ανά 10ετία. Συνιστάται όμως αντικατάσταση της μιας δόσης Td (είτε από τις τρεις αρχικές είτε από τις ανά 10ετία αναμνηστικές) από μια δόση Tdap (εμβόλιο κατά του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη) ανεξαρτήτως ηλικίας, ως 65 ετών. Πρέπει επίσης να εμβολιάζονται με μια δόση Tdap όλες οι γυναίκες μετά τον τοκετό, τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των 12 μηνών όπως βρεφοκόμοι, οικιακές βοηθοί, γιαγιάδες, παππούδες και το υγειονομικό προσωπικό.

3. Εμβολιασμός κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς (ΜΜR)

Σε ό,τι αφορά την ιλαρά και την παρωτίτιδα συστήνεται εμβολιασμός με δύο δόσεις MMR με ελάχιστο μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων σε ενηλίκους που έχουν πρόσφατα εκτεθεί σε κρούσμα ιλαράς ή βρίσκονται σε κοινότητα με επιδημική έξαρση ιλαράς, σε φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, σε εργαζομένους σε υγειονομικές μονάδες και σε άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της ερυθράς συστήνεται εμβολιασμός με δύο δόσεις ΜΜR σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν ανοσία κατά της ερυθράς. Οι έγκυες χωρίς ανοσία πρέπει να εμβολιάζονται πρέπει να εμβολιάζονται μετά τον τοκετό και πριν από την έξοδό τους από το μαιευτήριο με μια δόση MMR.

4. Eμβολιασμός κατά της ανεμοβλογιάς

Ολοι οι ενήλικοι χωρίς ένδειξη ανοσίας στην ανεμοβλογιά (προηγηθείσα νόσηση ή εμβολιασμός) πρέπει να εμβολιάζονται με δύο δόσεις του εμβολίου με ελάχιστο μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων ή με μία δόση αν έχουν κάνει την πρώτη δόση σε μικρή ηλικία. Ειδικότερα πρέπει να εμβολιάζονται συγγενείς ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως τα άτομα με ανοσοανεπάρκειες και ανοσοκαταστολή, εκπαιδευτές, νηπιαγωγοί, πληθυσμοί ιδρυμάτων, φοιτητές που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, στρατιώτες, έφηβοι, μη έγκυες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υγειονομικό προσωπικό.

5. Εμβολιασμός για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV)

Παρ’ ότι συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου (είτε του διδύναμου είτε του τετραδύναμου) πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής των κοριτσιών και της πιθανής έκθεσής τους στον ιό, η χορήγηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και της πιθανής έκθεσης στον HPV (το τετραδύναμο εμβόλιο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε αγόρια 9-26 ετών για την πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων). Και αυτό διότι ακόμη και αν ένα κορίτσι έχει μολυνθεί με κάποιον από τους τύπους που περιέχονται στο εμβόλιο, μπορεί να προστατευθεί από κάποιους άλλους που επίσης περιέχονται σε αυτό.

6. Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV13)

Συστήνεται εμβολιασμός όλων των ατόμων άνω των 50 ετών με μια δόση του συζευγμένου εμβολίου (PCV13). Για τα άτομα ηλικίας 19-50 ετών συστήνονται 1-2 δόσεις του πολυσακχαριδικού (PPSV) εμβολίου όταν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με πνευμονιόκοκκο (π.χ. χρόνιοι καπνιστές, ασθενείς με κοχλιακά εμφυτεύματα καθώς και άτομα με συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες, ανοσοκαταστολή, ασπληνία, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια συμπεριλαμβανομένου του άσθματος).

7. Εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου (ΜnCV4)

Συστήνεται εμβολιασμός με μία δόση του τετραδύναμου συζευγμένου μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου σε άτομα υψηλού κινδύνου για μηνιγγοκοκκική νόσο (φοιτητές σε φοιτητικές εστίες, στρατιώτες, ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές όπως η υποσαχάριος Αφρική, ταξιδιώτες στη Μέκκα) καθώς και σε άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία ή άτομα με HIV λοίμωξη. Αν τα άτομα αυτά έχουν ήδη λάβει το παλαιότερο μη συζευγμένο πολυσακχαριδικό εμβόλιο πρέπει να επανεμβολιασθούν και με το συζευγμένο (λήψη δύο δόσεων του εμβολίου με μεσοδιάστημα δύο μηνών).

8. Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α

Ο εμβολιασμός συστήνεται σε ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως ομοφυλόφιλοι, τοξικομανείς, επαγγελματίες υγείας, προσωπικό καθαριότητας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, άτομα με χρόνια ηπατική νόσο).

9. Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β

Ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλους τους ενηλίκους χωρίς ένδειξη ανοσίας. Είναι όμως απαραίτητος σε ενηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β (π.χ. άτομα με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, άτομα με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ομοφυλόφιλοι, τοξικομανείς).

10. Εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα

Στη χώρα μας δεν κυκλοφορεί εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Γενικώς συστήνεται χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου για ενηλίκους 60 ετών και άνω ανεξάρτητα από το αν αναφέρεται προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα. Δεδομένης της έλλειψης του ειδικού εμβολίου, μπορεί να γίνει εμβολιασμός με το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς αφού ο ίδιος ιός προκαλεί και τον έρπητα ζωστήρα. 

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Νέα «όπλα» στη μάχη με τον μηνιγγιτιδόκοκκο Σημαντικά βήματα για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας άκρως απειλητικής για τη ζωή ασθένειας που «πλήττει» κυρίως τα μικρά παιδιά και τους εφήβους και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε 24-48 ώρες από την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων, έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, έχουμε πλέον στα χέρια μας αποτελεσματικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τα οποία, σε αντίθεση με τα παλαιότερα, μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρές ηλικίες. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο ενδείκνυται για χορήγηση σε εφήβους ηλικίας άνω των 11 ετών και καλύπτει τις τέσσερις βασικές οροομάδες του βακτηρίου Neisseria meningitides που προκαλεί μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο (πρόκειται για τις οροομάδες Α, C, W135 και Υ). Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο έχει πάρει άδεια για χορήγηση και σε μικρά παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω ενώ ανάλογη έγκριση αναμένεται σύντομα και στη χώρα μας. Μεγάλη νίκη όμως ενάντια στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα αναμένεται να επέλθει όταν «κατατροπωθεί» και η οροομάδα Β του βακτηρίου. Η κυρία Θεοδωρίδου τονίζει: «Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων. Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2012».

ΠΝΕΥΜΟΝΙΕΣ Ασπίδα» το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο Μια από τις μεγαλύτερες απειλές, με υψηλή μάλιστα θνητότητα, αποτελεί η πνευμονιοκοκκική νόσος, η οποία «προτιμά» τα παιδιά κάτω των πέντε ετών καθώς και τους ενηλίκους άνω των 50 ετών – κυρίως όταν συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας το συνολικό κόστος της πνευμονίας (σε ό,τι αφορά τόσο φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη όσο και χαμένες ημέρες εργασίας) ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως μόνο στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας η χορήγηση του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου οδηγεί σε εξοικονόμηση μεγαλύτερη από 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος σημειώνει πως υπάρχουν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Είδαμε ότι ύστερα από χορήγηση δύο δόσεων του παλαιού πολυσακχαριδικού εμβολίου, στη χορήγηση της τρίτης δόσης αυτό σταματά να είναι αποτελεσματικό.

Από μελέτες προέκυψε λοιπόν ότι η χορήγηση δύο δόσεων του νέου εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο, με απόσταση τουλάχιστον δύο μηνών μεταξύ τους, μπορεί να καλύψει το άτομο εφ’ όρου ζωής».

 

ΚΟΡΥΦΗ

Εφηύρε εμβολιασμό χωρίς σύριγγες Της Κίττυ Ξενάκη

Τι θα έλεγε άραγε ο Λουί Παστέρ αν εισχωρούσε στο Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία; Εκεί εργάζεται και μεγαλουργεί ο Μαρκ Κένταλ, ένας 40χρονος εμβιομηχανικός που εφηύρε μια μέθοδο εμβολιασμού χωρίς σύριγγες, ένα εν δυνάμει θαυματουργό όπλο κατά των ασθενειών.

Η αναγγελία έχει ήδη προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στην επιστημονική κοινότητα: κάποιοι μιλούν για «μια επανάσταση μετά την εφεύρεση της σύριγγας, το 1853» και άλλοι για μια «ουτοπία των εμβολίων». Η εφεύρεση του Κένταλ όμως δεν έχει τίποτε το ουτοπικό. Ειδικός στον εμβολιασμό ανοσοθεραπευτικών ουσιών, ο 40χρονος έχει σήμερα ένα βιογραφικό σημείωμα πιο παχύ και από τηλεφωνικό κατάλογο: 96 ευρεσιτεχνίες, 205 δημοσιεύσεις στις πλέον έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις, διαλέξεις παντού στον κόσμο... Και αυτή κάθε άλλο παρά είναι η πρώτη του επιτυχία: στη Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξεχώρισε φτιάχνοντας ένα gene gun, ένα «γονιδιακό όπλο» βομβαρδισμού κυττάρων.

Αυτήν τη φορά, διακρίνεται χάριν ενός μικρού patch - επιθέματος - όχι μεγαλύτερου από γραμματόσημο, το οποίο, καλυμμένο καθώς είναι με χιλιάδες μικροσκοπικές βελόνες, κάνει το εμβόλιο να διεισδύει κατευθείαν στο δέρμα. Το αποκαλούν νανοεπίθεμα λόγω των νανομορίων που περιέχει. Και όπως εξηγεί ο ερευνητής στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», η απλούστατη στη χρήση μέθοδός του είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από τη συνήθη ενδομυική έγχυση του εμβολίου: «Μπορεί κανείς να το τοποθετήσει σε ζώνες πλούσιες σε ανοσοποιητικά κύτταρα, όπως το αντιβράχιο». Τέλος στους πόνους και τις αιμορραγίες, άρα και στον κίνδυνο μολύνσεων.

Ο Κένταλ δηλώνει επί του παρόντος «πολύ χαρούμενος, αλλά και πολύ απογοητευμένος». Απογοητευμένος; Ναι, διότι μέχρι σήμερα το patch του, που έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, «δεν έχει σώσει καμία ζωή». Η ελβετική ωρολογοποιία Rolex, όμως, τον επέλεξε μαζί με τέσσερις ακόμα επιστήμονες ως αποδέκτες των φετινών φιλανθρωπικών της Βραβείων Rolex - που συνοδεύονται από επιταγή 100.000 ελβετικών φράγκων. Επενδυτές μόλις δέχθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του νανοεπιθέματος, τη Vaxxas, με 15 εκατ. δολάρια. Ενδιαφέρον δείχνει και η εταιρεία φαρμακευτικών σκευασμάτων Merck. Σύντομα, ο Κένταλ θα αρχίσει στην Παπούα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, πιο συγκεκριμένα σε γυναίκες, με ένα εμβόλιο κατά του HPV, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

«Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το νανοεπίθεμα μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά σε μια δεκαετία», λέει. Μαζί του, θα φέρει και μια σπουδαία υπόσχεση: τη μείωση της θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι μολυσματικές ασθένειες εξακολουθούν να σπέρνουν τον θάνατο. Οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι εκεί δύσκολες και συχνά αναποτελεσματικές. «Οι μέθοδοι που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι πολυέξοδες σε αυτές τις χώρες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ρήξης της ψυκτικής αλυσίδας». Αντιθέτως, το νανοεπίθεμά του ρίχνει το κόστος με δόσεις έως και 100 φορές μικρότερες, χωρίς ανάγκη συντήρησης σε ψύξη.

ΚΟΡΥΦΗ

Ενα... τσίμπημα προστατεύει τα παιδιά  Την ανάγκη να ενισχυθεί η ανοσοποίηση των παιδιών στη Γηραιά ήπειρο ανέδειξε πρόσφατα μέσω των αρμόδιων οργάνων της η Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Τι περιέχουν τα εμβόλια Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον βίντεο από το natural news για το τι περιέχουν τα εμβόλια

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dho70OoGK0I

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ο εμβολιασμός ως μέσο προστασίας Δημήτρης Καφετζής, Καθηγητής Παιδιατρικής Διευθυντής Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π.&Α. Κυριακού»

Ο ιός HPV είναι o αναγκαίος αιτιολογικός παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ ευθύνεται και για μεγάλο ποσοστό άλλων μορφών καρκίνου, όπως αιδοίου, κόλπου, πρωκτού, πέους, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα. Ο ιός προκαλεί και καλοήθη νοσήματα, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις νέες γυναίκες 15-44 ετών, με 500.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 274.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV δεν μπορεί να αποφευχθεί με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, τα εμβόλια παρέχουν πρόληψη έναντι των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό ΗPV. Σήμερα κυκλοφορούν 2 εμβόλια: ένα τετραδύναμο, το Gardasil, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων νοσημάτων που εμφανίζονται σε άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος, δηλαδή προκαρκινικών βλαβών αιδοίου, κόλπου και γεννητικών κονδυλωμάτων από συγκεκριμένους τύπους HPV και ένα διδύναμο, το Cervarix, το οποίο έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από συγκεκριμένους τύπους HPV. Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια, παρέχοντας μερική προστασία και για άλλους τύπους πλην αυτών που περιέχουν, προλαμβάνουν πάνω από το 75% έως και πάνω από 90% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τo τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνει πάνω από το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ιό στη σύνθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό.

Ολοι οι Διεθνείς Οργανισμοί Υγείας έχουν αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα αλλά και για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο έχει διανεμηθεί σε πάνω από 70 εκατομ. δόσεις παγκοσμίως και έχει μελετηθεί εκτεταμένως σε κλινικές μελέτες. Το εμβόλιο χορηγείται σε 3 δόσεις ως ενδομυϊκή ένεση στον βραχίονα κατά προτίμηση εντός εξαμήνου.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.

Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών. Το μεγάλο αυτό ηλικιακό εύρος πολλές φορές λειτουργεί ως άλλοθι στους γονείς και τους εφήβους για αναβλητικότητα του εμβολιασμού.

Ομως το εμβόλιο έναντι του HPV αποτελεί εμβόλιο ρουτίνας για τα κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επικείμενη ή όχι έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος όπου ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση των εφήβων στις ιατρικές συστάσεις υψηλή. Είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο, αφού μετά τα 14-15 έτη οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας, αφήνονται σε πειραματισμούς και πρωτόγνωρες εμπειρίες, ενώ εναντιώνονται σε κάθε μορφής εξουσία, και πάνω απ’ όλα της γονεϊκής.

Οι γονείς είναι συχνά αμήχανοι μπροστά στον καταιγισμό των μεταβολών και συμπεριφορών της εφηβείας και θέματα όπως οι εμβολιασμοί μπορεί να αμεληθούν.

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών λόγω των πολλαπλών οφελών που προσφέρει ο εμβολιασμός και στις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί στην ηλικία των 12-15 ετών. Στις μεγαλύτερες κοπέλες, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκτεθεί στον ιό ή όχι, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι του HPV θα τις προστατεύσει από μελλοντικές λοιμώξεις. Οι σεξουαλικά ενεργές κοπέλες δεν θα πρέπει να σταματήσουν το τεστ Παπ, ακόμη κι αν έχουν εμβολιαστεί. Το τεστ Παπ θα ανιχνεύσει πρώιμα βλάβες από τους πιο σπάνιους τύπους του ιού HPV, για τους οποίους το εμβόλιο δεν παρέχει απόλυτη προστασία.

 

Εμβολιασμοί και σχολεία Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, καθώς και να εμβολιάσουν τα παιδιά. Ποια εμβόλια πρέπει να γίνουν;

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τουλάχιστον 6 εκατ. παιδικές ζωές θα σώζονταν με ένα εμβόλιο

Σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου Πάνω από 6 εκατ. παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν και δισεκατομμύρια δολάρια να εξοικονομηθούν αν ήταν ευρύτερα διαθέσιμα εμβόλια σε 72 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά των ασθενειών όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, η αιμοφιλική γρίπη τύπου Β, η νόσος Hib, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η ιλαρά, ο ροταϊός - η πιο συνηθισμένη αιτία σοβαρής γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά - είναι κοινή πρακτική στις πλουσιότερες χώρες, αλλά πολλές φτωχές χώρες έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια.

Σε μία σειρά μελετών της ιατρικής επιθεώρησης Health Affairs, ειδικοί της δημόσιας υγείας και επιστήμονες προβλέπουν ότι αν, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εμβολιαζόταν το 90% των παιδιών, θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 151 δισ. δολάρια σε έξοδα θεραπείας και σε χαμένη παραγωγικότητα. Μέσα σε μια δεκαετία το όφελος θα ήταν 231 δισ. δολάρια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να σωθούν οι ζωές περίπου 6,4 εκατ. παιδιών. Ωστόσο, μία από τις έρευνες που διεξήχθη από την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και το Ινστιτούτο Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φτωχές χώρες θα πιέζονταν πολύ να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις για την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρίς την βοήθεια δωρητών.

"Χωρίς σημαντική βοήθεια από διεθνείς δωρητές, οι φτωχότερες χώρες θα πιεστούν πολύ για να καταβάλουν το απαραίτητο αντίτιμο, ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά με εμβόλια που θα σώσουν τη ζωή τους," δήλωσε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Ελεν Σαξενιάν του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Αποτελεσμάτων στην Ουάσινγκτον . Οι έρευνες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Health Affairs χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας σε φτωχές χώρες, ενώ χρηματοδοτεί και την GAVI. Πολλές γνωστές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα μειώσουν ορισμένες από τις τιμές των εμβολίων που πωλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις προμήθειές τους μέσω της GAVI. Τα εμβόλια για ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε τρία με πέντε χρόνια.
Δύο άλλες έρευνες της Health Affairs ανέλυσαν τα πιθανά οφέλη για τα παιδιά στις 72 φτωχές χώρες που υποβάλλονται σε όλους τους συνήθεις εμβολιασμούς συν του εμβολιασμού κατά της ελονοσίας. Η GAVI υποστηρίζει ότι έχει συμβάλλει στην πρόληψη περισσοτέρων από πέντε εκατομμυρίων θανάτων παιδιών την τελευταία δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εμβολιασμού και με τους απαραίτητους πόρους θα συμβάλλει στην πρόληψη άλλων τεσσάρων εκατομμυρίων μέχρι το 2015.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμοί σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο μέσον της προληπτικής ιατρικής, και θα διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας από σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλά από αυτά θανατηφόρα, για την υπόλοιπη ζωή τους.

Στο σημείο αυτό ας δώσουμε ένα τέλος σε ανυπόστατες φήμες, που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα, και που κατηγορούν ευθέως τα εμβόλια ότι ευθύνονται για αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας και διάφορες άλλες ανοησίες.

Καμία ιατρική επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (MMR), ευθύνεται για αυτισμό.

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα-Β δεν έχει καμία σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι απόλυτα ασφαλές και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί πουθενά στον κόσμο σοβαρή παρενέργεια.

Καμία εναλλακτική ιατρική μέθοδος όπως η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα εμβόλια. Η ευθύνη που έχουμε ως γονείς και γιατροί, και έχει αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη ανεμβολίαστων ή πλημμελώς εμβολιασμένων παιδιών, είναι πολύ μεγάλη.

Γενικά τα εμβόλια και ο τρόπος που παράγονται είναι απόλυτα ασφαλής και οι μικρές παρενέργειες που μπορεί να συμβούν μπορεί να είναι για κάποια από αυτά χαμηλός πυρετός, άλγος στο σημείο της ένεσης, οίδημα τοπικά κ.λπ. Εξ άλλου αν αναλογιστούμε την ωφέλεια που παρέχουν, ο οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός κίνδυνος φαντάζει αστείος.

Τα πολυδύναμα εμβόλια (πολλά μαζί στην ίδια σύριγγα) τα προτιμούμε επειδή απαλλάσσουν το παιδί μας από τα πολλά τρυπήματα.

Εμβολιαστικό πρόγραμμα

Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, ακολουθούμε το ίδιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που μπορείτε να βρείτε είτε στο Διαδίκτυο ή στο νέο βιβλιάριο υγείας, που δίνεται στα νεογέννητα από το μαιευτήριο.

Στον πρώτο χρόνο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα εμβόλια που γίνονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι πολλά και αφορούν τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη, τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας, την ηπατίτιδα-Β (όλα αυτά μπορούν να γίνουν και μαζί σαν εξαπλό εμβόλιο), τον πνευμονιόκοκκο, το μηνιγγιτιδόκοκκο-C και τον ροταϊό. Αρχίζουν στο τέλος του 2ου μήνα και επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο μήνες μέχρι να συμπληρωθούν τρεις δόσεις, με εξαίρεση τη μηνιγγίτιδα που θέλει δύο.

Ενα χρόνο μετά την τελευταία δόση ακολουθεί επαναληπτικός εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τον κοκίτη και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας.

Από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών, μία φορά το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, συστήνεται να γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και όποιες άλλες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες. Το εμβόλιο γίνεται για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από τη βαριά γρίπη, που μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, και όχι τόσο για την πιθανότητα θανάτου. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το παιδικό αντιγριπικό ή η μισή δόση από των ενηλίκων. Γι' αυτά που είναι κάτω των 6 μηνών συστήνεται ο εμβολιασμός των ενηλίκων που ζουν ή έρχονται σε επαφή με το βρέφος.

Στον πρώτο χρόνο συνιστάται να γίνει η 1η δόση για την ηπατίτιδα-Α.

Στους 15 μήνες περίπου θα κάνει το εμβόλιο για την ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτδα, την ανεμοβλογιά και τη δερμοαντίδραση μαντού.

Στους 18 μήνες θα γίνει η τελευταία επαναληπτική δόση για τη μηνιγγίτιδα και την ηπατίτιδα-Α.

Στην ηλικία των 2 ετών θα κάνει την τελευταία επαναληπτική δόση για τον πνευμονιόκοκκο.

Στην ηλικία των 5 ετών, όταν το παιδί θα πάει στο νηπιαγωγείο, πρέπει να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά. Τα εμβόλια αυτά κυκλοφορούν ξεχωριστά αλλά και σαν ένα, στην ίδια σύριγγα. Ποιο θα προτιμήσετε δεν έχει σημασία σαν αποτέλεσμα. Αυτό που τα περιέχει όλα σε μία σύριγγα θα γλιτώσει το παιδί σας από 2 τρυπήματα.

Από την ηλικία των πέντε ετών περίπου μέχρι και την ηλικία των 11 ετών και εφ' όσον έχουν γίνει σωστά οι εμβολιασμοί, δεν υπάρχει εμβόλιο για να γίνει.

Στην ηλικία των 11 ετών πρέπει να εμβολιαστεί με ειδικά κατασκευασμένο για τους εφήβους και ενήλικες τετραδύναμο εμβόλιο που θα συνεχίσει να το προστατεύει από τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκίτη και την πολιομυελίτιδα. Επίσης καλό θα ήταν να κάνει μία τελευταία δόση για τη μηνιγγίτιδα με ένα νέο εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας το χρόνο αυτό και που προστατεύει τους νεαρούς έφηβους για δύο επί πλέον στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.

Μετά τα 11 χρόνια και μέχρι τέλους ζωής, συνιστάται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο μια φορά κάθε 10 χρόνια.

Στην ηλικία των 12-15 ετών, μόνο για τα κορίτσια, μην αμελήσετε να τους κάνετε, και είναι δωρεάν, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΕΜΒΟΛΙΑ Δεν είναι μόνο για παιδιά, είναι και για μεγάλους Μυρτώ Αντωνοπούλου

Γρίπης: Να το κάνω; Συστήνεται σε ανθρώπους πάνω από 65 ετών, ορισμένοι όμως διεθνείς οργανισμοί υγείας θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 50 ετών. Απευθύνεται, επίσης, σε άτομα με χρόνια καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών και σε όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις που δημιουργούν πτώση της άμυνας του οργανισμού. Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει μόνο από τη γρίπη (που οφείλεται στον ιό της γρίπης) και όχι από τις υπόλοιπες ιώσεις.
Κάθε πότε Μία φορά το χρόνο, το φθινόπωρο.
Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR): Να το κάνω; Πρόκειται για εμβόλιο που, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γίνεται σε 2 δόσεις στην παιδική ηλικία. Επειδή πολλοί από εμάς δεν το έχουμε κάνει ή έχουμε παραλείψει μία από τις δόσεις, καλό είναι ως ενήλικοι να ελέγχουμε αν έχουμε και τα 3 αντισώματα και στην περίπτωση που χρειαστεί να επαναλάβουμε το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυες, γιατί η μόλυνση από τον ιό της ερυθράς συνδέεται με την ανάπτυξη συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο (π.χ. καταρράκτη, καρδιοπάθειες).
Κάθε πότε Μία φορά.
Ηπατίτιδας Β: Να το κάνω;
Συστήνεται μόνο σε όσους δεν έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία τις 3 δόσεις του εμβολίου που απαιτούνται, αλλά και που παράλληλα έχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσουν ηπατίτιδα, π.χ. άνθρωποι με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή όσοι κάνουν συχνές μεταγγίσεις αίματος.
Κάθε πότε Μία φορά, από 3 δόσεις. Η 2η δόση γίνεται 1 μήνα μετά την 1η και η 3η 6 μήνες μετά την 1η.
Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι σπάνιες και ήπιες. Συνήθως, παρουσιάζεται ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, μερικές φορές τοπική ερυθρότητα και σπανιότερα πυρετός
Πνευμονιόκοκκου: Να το κάνω; Πρέπει να το κάνουν άτομα άνω των 65 ετών και οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς με διαβήτη, κίρρωση του ήπατος, σοβαρό άσθμα, όσοι πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, τα άτομα με χρόνια βρογχίτιδα, αλλά και όσοι έχουν κάνει αφαίρεση σπλήνας (επειδή έχουν μειωμένη άμυνα και μεγαλύτερη ευαισθησία στις λοιμώξεις του αναπνευστικού). Το εμβόλιο προστατεύει από την πνευμονία, τη μηνιγγίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Κάθε πότε Κάθε 5 χρόνια.

Η αναγκαιότητα εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου Η γρίπη είναι μία νόσος που προκαλείται από έναν πολύ μολυσματικό ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως όταν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Ακόμη και αν κάποιος πιάσει ένα αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά με το ίδιο χέρι πιάσει τη μύτη ή το στόμα του θα κολλήσει τον ιό της γρίπης. Ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ρινική συμφόρηση, ο βήχας, το αίσθημα αδυναμίας, ο πόνος στους μυς είναι συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν για αρκετές ημέρες, όταν αρρωσταίνουμε από γρίπη.

 

Πνευμονιόκοκκος και εμβόλιο

 

Μηνιγγιτιδόκοκκου: Να το κάνω; Απευθύνεται σε όσους δεν το έχουν κάνει στην παιδική τους ηλικία και μόνο σε περιπτώσεις όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα (π.χ. στρατός), σε περιπτώσεις επιδημίας ή όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου (Αφρική, Ασία, Ν. Αμερική).
Κάθε πότε Μία φορά.

 

Νέο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο H μηνιγγίτιδα πλήττει κυρίως βρέφη και παιδιά (έως 4 ετών) καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες (15-24), με υψηλό ποσοστό περιστατικών-θνησιμότητας (7-14%), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες, σοβαρές αναπηρίες σε έως και 1 στους 5 επιζήσαντες, όπως είναι η κώφωση, η δημιουργία ουλών στο δέρμα, η νεφρική ανεπάρκεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.


Τετάνου: Να το κάνω;
Είναι σημαντικό εμβόλιο για όλους τους ενηλίκους, κυρίως όμως για όσους ασχολούνται με κηπουρικές ή γεωργικές δραστηριότητες, επειδή είναι πιθανότερο να τραυματιστούν από σκουριασμένα μέταλλα. Πλέον, πραγματοποιείται το μεικτό εμβόλιο (τετάνου και διφθερίτιδας).
Κάθε πότε Κάθε 10 χρόνια.
Ανεμοβλογιάς: Να το κάνω;
Είναι σημαντικό εμβόλιο, γιατί οι ενήλικοι νοσούν πιο βαριά από την ανεμοβλογιά σε σύγκριση με τα παιδιά, ενώ παράλληλα προφυλάσσει και από τον έρπητα ζωστήρα.
Κάθε πότε Μία φορά.
Τραχήλου της μήτρας: Να το κάνω; Έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και αφορά νεαρά κορίτσια μέχρι 26 ετών.
Κάθε πότε Μία φορά, από 3 δόσεις. Η 2η δόση γίνεται 2 μήνες μετά την 1η και η 3η 6 μήνες μετά την 1η.
Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, θα πρέπει να κάνετε, πέρα από το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, και εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α.

 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο εμβολιασμός σώζει

 

Ποιος φοβάται το ε΅βόλιο; Μετά την περσινή αρνητική ε΅πειρία ΅ε το ε΅βόλιο της νέας γρίπης, σκεπτικισ΅ός επικρατεί στον κόσ΅ο για την ανάγκη του εποχικού αντιγριπικού ε΅βολίου.

Ο εμβολιασμός για τον ροταϊό σώζει ζωές  Oι χώρες όπου εμβολιάζονται τα βρέφη ενάντια στον ροταϊό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ημέρες, έχουν ήδη επιτύχει να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που εισάγονται σε νοσοκομεία εξαιτίας μόλυνσης με τον συγκεκριμένο ιό.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η πρόληψη θωρακίζει την υγεία μας 

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα για την υγεία μας καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευεξίας, καθώς ο επιπολασμός και η σοβαρότητα πολλών λοιμώξεων αυξάνονται με την ηλικία, εν μέρει λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν τη σημασία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιής γήρανση αποτελεί ουσιαστικά μία διά βίου εφαρμογή προληπτικής υγιούς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών και διαγνωστικών ελέγχων. Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, η ικανότητά τους για την καταπολέμηση των λοιμώξεων μειώνεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προσβληθούν από σοβαρές νόσους, που όμως μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος (ομάδα λοιμώξεων που προκαλούνται από το κοινό βακτήριο Streptococcus pneumoniae). Επιπλέον, η επίπτωση των χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης ή ο καρκίνος, αυξάνεται με την ηλικία. Περίπου 80% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο και 50% πάσχουν από δύο ή παραπάνω, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες. Προληπτικές ενέργειες, όπως ο εμβολιασμός, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ενηλίκων.

Η σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικές υγειονομικές παρεμβάσεις, καθώς προλαμβάνει από δύο ως τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός διότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς γερνούν. Μπορεί να έχει θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής. lΟ εμβολιασμός μπορεί να είναι ευεργετικός για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πέραν του γεγονότος ότι οι ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες οι ίδιοι, οι παππούδες ή άλλοι ενήλικοι κηδεμόνες μπορούν εν αγνοία τους να εξαπλώσουν μεταδοτικές ασθένειες σε νεαρά άτομα. Μια «διά βίου» προσέγγιση θεωρείται ότι θα καταστήσει τα οφέλη του εμβολιασμού προσβάσιμα σε όλους όσοι διατρέχουν κίνδυνο. Νέα και ήδη υπάρχοντα εμβόλια διατίθενται για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Η αυξημένη χρήση των εμβολίων στους ενηλίκους και στους εφήβους ενδέχεται να διατηρήσει αλλά και να επεκτείνει την επιτυχία του εμβολιασμού των βρεφών και να παράσχει ευρύτερη γενικότερη προστασία.

Συστάσεις και παγκόσμια πρόσληψη Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών. Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενέταξε το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών, οπότε καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100%. Το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως είναι η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η σηψαιμία και η οξεία μέση ωτίτιδα. Για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών συνιστάται η χορήγηση μίας μόνο δόσης εφάπαξ, ενώ μπορεί να συγχορηγηθεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

ΚΟΡΥΦΗ

Πνευμονιόκοκκος και το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Μια νέα ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον πνευμονιόκοκκο, τις ασθένειες που προκαλεί και τους τρόπους προφύλαξης, τα οφέλη από τη σωστή εφαρμογή των εμβολίων καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Στην ιστοσελίδα www.prevenar13.gr οι γονείς και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν επίσης να ενημερωθούν εκτενώς για το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας και αποζημιώνεται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εμβόλιο κυκλοφόρησε και διατίθεται πλέον κανονικά στα φαρμακεία της χώρας, αντικαθιστώντας το 7δύναμο Prevenar.

Σχετικά με την πνευμονιοκοκκική νόσο Η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία παιδικής ασθένειας, που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Η νόσος προκαλείται από ένα κοινό βακτήριο, τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο επιτίθεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από αυτό το βακτήριο περιλαμβάνουν τη μηνιγγίτιδα, τη σήψη, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα τα βρέφη Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τη νόσο. Δυστυχώς 0,7 έως 1 εκατ. από αυτούς τους θανάτους αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως, όπως επίσης και όλα τα παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οσο πιο μικρά είναι τα παιδιά που πλήττονται από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις τόσο πιο πολύπλοκες και συνεπώς πιο επικίνδυνες είναι οι επιπτώσεις τους. Στη βρεφική και την παιδική ηλικία η εισαγωγή του πνευμονιόκοκκου στο αίμα (βακτηριαιμία) είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, ένα ποσοστό των παιδιών εξακολουθεί να χάνει τη ζωή του από αυτές τις επικίνδυνες επιπλοκές. Τα παιδιά που επιβιώνουν, συχνά αντιμετωπίζουν μόνιμες βλάβες όπως κώφωση, επιληψία, διανοητική καθυστέρηση ή άλλες σοβαρές αναπηρίες.

13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο Η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 13δύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου. Το 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο βασίστηκε στην επιστημονική πλατφόρμα και εμπειρία του 7δύναμου πνευμονιοκοκκικού συζευγμένου εμβολίου, ενώ παρέχει την ευρύτερη κάλυψη έναντι των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους του εμβολίου.

 

Το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για μηνιγγιτιδόκοκκο Τρία είδη βακτηρίων ευθύνονται για την πλειονότητα των παιδιατρικών περιστατικών μηνιγγίτιδας παγκοσμίως: τα Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae και Neisseria meningitidis. Το Neisseria meningitidis είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι το μόνο παθογόνο του μηνιγγιτιδόκοκκου που είναι γνωστό ότι προκαλεί επιδημία. Αποικεί στο ρινοφάρυγγα και μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις ή το σίελο ή με αερογενή σταγονίδια.

 

Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονιοκοκκικής νόσου Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Πνευμονιοκοκκική Νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Ο όρος Πνευμονιοκοκκική Νόσος περιγράφει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το ακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), γνωστό επίσης και ως πνευμονιόκοκκο.

Αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια... ταχείας παραγωγής Προσφέρουν καλύτερη προστασία από τα συμβατικά, δείχνει νέα μελέτη Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλεονεκτήματα των εμβολίων που καλλιεργούνται σε κύτταρα είναι πολλά: προσφέρουν απεριόριστη παραγωγή σε συντομότερο χρόνο, ενώ μπορούν να χορηγηθούν και σε άτομα με αλλεργία στο αβγό, κάτι που δεν είναι δυνατόν με τα παραδοσιακά εμβόλια.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ - ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ Θωρακιστείτε απέναντι στις ιώσεις Αυτή την εποχή επιτίθενται μια ποικιλία ιών που συνηθέστερα προκαλούν μπούκωμα, καταρροή, πόνο στον λαιμό, χαμηλό πυρετό. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα από την κοιλιά, όπως πόνος, διάρροια...
 

Πνευμονιοκοκκική νόσος σε παιδιά   

 

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το 13-δύναμο κατά του πνευμονιόκοκκου Χάρη στο σωστό και προγραμματισμένο εμβολιασμό, ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα στο παρελθόν (πολιομυελίτιδα, φυματίωση) έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Κάποιες ασθένειες όμως παραμένουν στο προσκήνιο, προσθέτοντας άγχος στους γονείς για τη σωστή πρόληψή τους, καθώς η σοβαρότητα της νόσησης ενός παιδιού από αυτές μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του (μηνιγγίτιδα, πνευμονία).

 

Ο εμβολιασμός, ασπίδα προστασίας ενάντια στην πνευμονία  Με τη χρήση εμβολίων και την έγκαιρη αντιμετώπιση μπορούν να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών ετησίως.

      

ΚΟΡΥΦΗ

Εμβόλι@

ΓΙΑ όσους ταξιδεύουν συχνά και εκτός Ευρώπης, το www.myvaccs.com θα αποδειχθεί σωτήριο. Εχει καταχωρισμένα όλα τα εμβόλια που χρειάζονται για να επισκεφθεί κάποιος οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και μέσα από τον ιστότοπο μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το τι ιατρικές προετοιμασίες πρέπει να κάνετε προτού ετοιμάσετε βαλίτσες. Ακόμα θα διαβάσετε από ποιες τοπικές αρρώστιες πρέπει να προφυλαχθείτε και με ποιον τρόπο, ενώ μπορείτε -αν θέλετε- να καταχωρίσετε και τα εμβόλια που έχετε κάνει δημιουργώντας τον δικό σας on-line φάκελο εμβολίων. Το τελευταίο όμως δεν θα σας το πρότεινα, παρ' ότι ο ιστότοπος διατυμπανίζει ότι τα αρχεία του είναι εξαιρετικά ασφαλή και προσβάσιμα μόνο από εσάς. Στον Ιστό κανείς ποτέ δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόλυτη ασφάλεια προσωπικών δεδομένων. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Χωράφι ονείρων-Φαρμακευτική Γεωργία Hodson Hal 

Κυτταροκαλλιέργειες και hi-tech θερμοκήπια αγωνίζονται να καταστήσουν τα «γεωργικά» φάρμακα ανταγωνιστικά

Και ποιος δεν θα ήθελε, αντί για τσίμπημα, να τρώει μια μπανάνα; Κάπως έτσι είχαν οραματιστεί τη φαρμακευτική γεωργία οι εμπνευστές της. Η αλήθεια αποδείχθηκε ωστόσο πιο σκληρή. Δεν είναι και τόσο εύκολο να καλλιεργεί κανείς χαπάκια στον κήπο... Κι αυτό γιατί εγείρονται τεράστια ζητήματα ασφαλείας, κυρίως σε σχέση με τις γειτνιάζουσες καλλιέργειες. Φαίνεται όμως πως τώρα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Το πρώτο σκεύασμα για τη θεραπεία μιας σπάνιας νόσου που παράγεται από φυτά πήρε έγκριση από την αυστηρότατη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) και αναμένεται να ακολουθήσουν μια σειρά άλλα φάρμακα. Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός οφείλεται στην αξιοποίηση των κυτταροκαλλιεργειών και των προηγμένων θερμοκηπίων που προσπερνούν τον σκόπελο του φαρμακευτικού αγρού. Φαίνεται μάλιστα πως τα «γεωργικά» φάρμακα υπερέχουν έναντι εκείνων που βασίζονται σε ζώα, πρώτον γιατί δεν μολύνονται από ιούς που μπορεί να προσβάλουν και τον άνθρωπο και, δεύτερον, γιατί μπορούν να παραχθούν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως μια ξαφνική θανατηφόρος επιδημία γρίπης για την οποία ζητούνται άμεσα εμβόλια.
«Εχω εκπαιδευτεί ως οδοντίατρος» λέει ο Julian Ma. Αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 συνέβαλε σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αφήσει ανέργους πολλούς οδοντιάτρους: ανακάλυψε έναν τρόπο εξουδετέρωσης των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα χωρίς να ενοχλείται η αβλαβής στοματική χλωρίδα. Τότε γιατί ζούμε ακόμη με τον φόβο του οδοντιατρικού τροχού;

Το αντίδοτο του Ma στην καταστροφή των δοντιών συνίσταται σε αντισώματα τα οποία απαγορεύουν στα κακά βακτήρια να προσκολληθούν στα δόντια μας. Τα αντισώματα όμως παράγονται μόνο από ζωντανά κύτταρα. Χωρίς μια μέθοδο μαζικής και οικονομικής παραγωγής αντισωμάτων, το αντίδοτό του δεν έχει νόημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν ο Ma ολοκλήρωνε τη διδακτορική διατριβή του, εμφανίστηκε μια ευκαιρία. Μια εταιρεία στην Καλιφόρνια πέτυχε να δημιουργήσει αντισώματα με τη βοήθεια φυτών. «Ηταν καθαρή τύχη, αλλά προέκυψε από την ανάγκη να αρχίσουμε να παράγουμε κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όπως η οδοντόπαστα από εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ανθρώπους» λέει ο Ma ο οποίος βρήκε τον εαυτό του να συμμετέχει στη γέννηση ενός νέου επιστημονικού πεδίου, της φαρμακευτικής γεωργίας (pharmaceutical farming ή pharming).

Ολα άρχισαν με μεγάλα όνειρα. Η ναυαρχίδα της ελπίδας ήταν τα βρώσιμα εμβόλια τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές στις φτωχές χώρες καθιστώντας τον εμβολιασμό τόσο απλό όσο το να τρώει κανείς ένα φρούτο. Με το να δημιουργήσει εξελιγμένα φάρμακα ιδιαίτερα προσιτά η φαρμακευτική γεωργία θα άνοιγε εντελώς νέες πόρτες. «Τι θα λέγατε αν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο με αντισώματα εναντίον του σταφυλόκοκκου» λέει ο Μa και προσθέτει: «Μπορεί κανείς να φανταστεί τόσο πολλές πιθανότητες αξιοποίησης των αντισωμάτων. Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά εντελώς».

Στο ράφι τα πρώτα «γεωργικά» φάρμακα! Φυσικά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αλλά η επανάσταση της φαρμακευτικής γεωργίας είναι τελικά καθ' οδόν. Τον Μάιο του 2012 το πρώτο φάρμακο που παρήχθη από φυτά έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ, ενώ πολλά ακόμη βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης. Πάντως, η επανάσταση δεν συμβαίνει με τον τρόπο που την είχαν οραματιστεί οι πρωτοπόροι της. Ενας από τους λόγους για τους οποίους η φαρμακευτική γεωργία άργησε να ξεκινήσει είναι η τεχνολογία. Ενώ πολλά φάρμακα έχουν φυτική προέλευση, αυτά είναι συνήθως μικρά μόρια τα οποία παράγονται με φυσικό τρόπο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Το να οδηγήσει κανείς τα φυτά να συνθέσουν ξένες πρωτεΐνες, όπως είναι τα αντισώματα, απαιτεί γενετική μηχανική. Πρόκειται για αργές διαδικασίες: πρώτα πρέπει να προστεθούν σε φυτικά κύτταρα τα κατάλληλα γονίδια και μετά να δημιουργηθούν φυτά από αυτά τα κύτταρα, πράγμα που παίρνει μήνες. Σε αυτό το στάδιο μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι κανένα από τα φυτά δεν παράγει αρκετή από την επιθυμητή πρωτεΐνη, ή ότι η πρωτεΐνη δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμη όμως και αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δημιουργηθούν καθαρές σειρές φυτών με το γονίδιο για παραγωγή μεγάλης κλίμακας. «Συχνά αυτό παίρνει πολλά χρόνια» λέει ο George Lomonossoff στο Κέντρο John Innes στο Νόριτς της Αγγλίας.

Ο φόβος της επιμόλυνσης Εξαιτίας αυτών των θεμάτων, πολλοί επέλεξαν να τροποποιήσουν γενετικώς φυτά που παραδοσιακά καλλιεργούνται για την τροφή, όπως το καλαμπόκι, έστω και αν δεν σχεδίαζαν να δημιουργήσουν φαγώσιμα προϊόντα. Το πλεονέκτημα των φυτών αυτών είναι ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργειά τους. Ωστόσο, αυτή η απόφαση κατέστησε δύσκολη τη λήψη άδειας για καλλιέργεια των γενετικώς τροποποιημένων φυτών στους αγρούς. Η κοινή γνώμη ήταν νευρική σχετικά με την πιθανή επιμόλυνση της τροφής τους και πολλοί επιστήμονες συμφώνησαν ότι μόνο μη φαγώσιμα φυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φαρμάκων.

Στις ΗΠΑ το θέμα έφτασε σε οριακό σημείο το 2002. Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σε ένα χωράφι στη Νεμπράσκα ένας αγρότης είχε καλλιεργήσει για λογαριασμό της εταιρείας ProdiGene γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι το οποίο έφερε ένα συστατικό που παρέμενε κρυφό. Το 2002, όταν ο αγρότης φύτεψε στο ίδιο χωράφι σόγια η οποία προοριζόταν για κατανάλωση ως φαγητό, εναπομείναντες σπόροι καλαμποκιού φύτρωσαν ανάμεσα στα φυτά σόγιας. Οταν αυτό αποκαλύφθηκε προκάλεσε σειρά αντιδράσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την άρση του προγράμματος της ProdiGene και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών στο πεδίο. Πολλές εταιρείες εγκατέλειψαν συνολικά την ιδέα της φαρμακευτικής γεωργίας σε αγρούς.

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα Το να λάβει κανείς έγκριση για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά φυτά στους αγρούς είναι σχετικά ευκολότερο σε σχέση με το επόμενο στάδιο: το να διενεργήσει κλινικές δοκιμές που θα καταδεικνύουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Η έγκριση φαρμάκων είναι μια αργή και πολύ ακριβή διαδικασία η οποία καθίσταται ακόμη δυσκολότερη όταν το φάρμακο έχει παραχθεί με έναν καινούργιο τρόπο. Παραδείγματος χάριν, μια εύλογη ανησυχία είναι αν μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από ένα φυτικό κύτταρο είναι ταυτόσημη με εκείνη που παράγεται από τα ζωικά υπό τις ίδιες οδηγίες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι φυτικά παραγόμενες πρωτεΐνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις αν βρεθούν στην ανθρώπινη αιματική κυκλοφορία. Προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, ορισμένες ερευνητικές ομάδες τροποποιούν τα φυτά έτσι ώστε να προσθέτουν στις παραγόμενες πρωτεΐνες τις ίδιες ομάδες σακχάρου που προσθέτουν τα ζωικά κύτταρα. Ωστόσο, οι διεργασίες αυτές θα απαιτήσουν χρόνο. Με τόσες δυσκολίες, δεν είναι να απορεί κανείς που η πρόοδος στο πεδίο της φαρμακευτικής γεωργίας είναι τόσο αργή. Ο Ma, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο St George του Λονδίνου, πέτυχε να δημιουργήσει φυτά καπνού ικανά να παράγουν τα αντισώματα που προστατεύουν από την τερηδόνα. Ωστόσο, 20 και πλέον χρόνια αργότερα το εμπορικό προϊόν της τεχνολογίας που ανέπτυξε και το οποίο ονομάζεται CaroRx δεν έχει ακόμη βγει στην αγορά, παρά τις επιτυχείς κλινικές δοκιμές του. Για την ακρίβεια, ως τον περασμένο Μάιο κανένα παραγόμενο σε φυτά φάρμακο δεν είχε πάρει το πράσινο φως από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, παρά το γεγονός ότι μερικά τέτοια προϊόντα υπάρχουν ήδη στο εμπόριο.

«Καπνεμβόλιο» ηπατίτιδας και πρωτεΐνες από... ρύζι Ενα από αυτά φτιάχνεται στην Κούβα, της οποίας το Κέντρο για τη γενετική Μηχανική και τη Βιοτεχνολογία στην Αβάνα δημιούργησε ένα πρωτοποριακό εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β. Το εμβόλιο ονομάζεται Heberbiovac-HB και εξάγεται σε περισσότερες από 30 χώρες. Το ενεργό συστατικό του εμβολίου καθαρίζεται με τη βοήθεια ενός αντισώματος το οποίο δημιουργούνταν σε πειραματόζωα. Το 2006 το Κέντρο άρχισε να χρησιμοποιεί για τον καθαρισμό του ενεργού συστατικού του εμβολίου ένα αντίσωμα που παράγεται από φυτά. Για την ακρίβεια, από φυτά καπνού τα οποία καλλιεργούνται μέσα σε θερμοκήπια και μάλιστα με ένα σύστημα που δεν απαιτεί παρουσία χώματος. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την παραγωγή του εμβολίου, σώζoντας ταυτόχρονα τις ζωές χιλιάδων πειραματοζώων (ποντικιών). Ενας άλλος πρωτοπόρος είναι η εταιρεία Ventria Bioscience στο Φορτ Κόλινς της Καλιφόρνιας η οποία καλλιεργεί ρύζι για την παραγωγή πρωτεϊνών όπως η λακτοφερίνη που εντοπίζεται στο γάλα, τα δάκρυα και το σάλιο. Η λακτοφερίνη μάς βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις λοιμώξεις και αντίθετα με τα άλλα προϊόντα της φαρμακευτικής γεωργίας αποτελεί ήδη μέρος της διατροφής μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, αλλά ούτως ή άλλως η Ventria είναι αναγκασμένη να καλλιεργεί το ρύζι της μακριά από άλλες καλλιέργειες ρυζιού. Η εταιρεία ήδη πουλά τη φυτικά παραγόμενη λακτοφερίνη για να προστίθεται στο βρεφικό γάλα. Ελπίζει επίσης να πάρει έγκριση για τη χρήση της πρωτεΐνης ως φαρμάκου για την πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών. Η Ventria πάντως είναι η μόνη εταιρεία που έχει λάβει άδεια να καλλιεργεί σε αγρούς.

Θησαυρός οι κυτταροκαλλιέργειες Οι περισσότερες άλλες ομάδες ερευνητών χρησιμοποιούν μια άλλη προσέγγιση χάρη στις τεχνολογικές προόδους. Μια από αυτές συνίσταται στη δυνατότητα καλλιέργειας φυτικών κυττάρων, και όχι ολόκληρων φυτών, σε μεγάλους κάδους όπως συμβαίνει και με τις αντίστοιχες ζωικές κυτταροκαλλιέργειες. Μεγάλες ποσότητες κυττάρων μπορούν να παραχθούν πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι ολόκληρα φυτά. Το μεγάλο πλεονέκτημα δε της χρήσης φυτικών κυττάρων έναντι των ζωικών είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυτά να μολυνθούν από ιούς που μολύνουν θηλαστικά και θα μπορούσαν να περάσουν και στον άνθρωπο. Και επειδή τα κύτταρα καλλιεργούνται σε καλά κλεισμένους κάδους και ποτέ δεν παράγουν σπόρους ή γύρη δεν υπάρχει κίνδυνος τα γονίδια που φέρουν να περάσουν σε καλλιεργούμενα ή άγρια φυτά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν χρειάζονται το είδος της έγκρισης που απαιτείται για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών σε αγρούς.

«Επειδή χρησιμοποιούμε κύτταρα και όχι φυτά που μεγαλώνουν σε αγρούς, δεν υποκείμεθα στην ίδια νομοθεσία» λέει ο David Aviezer, ο οποίος ηγείται της εταιρείας Protalix Biotherapeutics στο Ισραήλ. Η χρήση κυτταρικών καλλιεργειών γίνεται για να εξασφαλιστεί η καθαρότητα του παραγόμενου προϊόντος ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται και το περιβάλλον.

Καροτο-θεραπεία για τη νόσο Gaucher Το πρώτο προϊόν της εταιρείας είναι μια θεραπεία για τη νόσο Gaucher, μια σπάνια γενετική διαταραχή όπου η ανεπάρκεια του ενζύμου γλυκοσερεβροσιδάση έχει ως αποτέλεσμα την άθροιση λίπους σε ζωτικά όργανα. Η Protalix παράγει μια συνθετική εκδοχή του ενζύμου, το οποίο ονομάζεται taliglucerase-alpha, σε τροποποιημένα κύτταρα καρότου τα οποία καλλιεργούνται μέσα σε τεράστιες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Την 1η Μαΐου η taliglucerase-alpha έγινε η πρώτη γενετικώς τροποποιημένη πρωτεΐνη που παράγεται από φυτά και έλαβε έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Το ένζυμο αυτό θα ανταγωνίζεται με μια άλλη συνθετική μορφή της γλυκοσερεβροσιδάσης η οποία ονομάζεται imiglucerase και παράγεται από καλλιέργειες κυττάρων χάμστερ από την εταιρεία Genzyme στο Αλστον της Μασαχουσέτης. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα φάρμακα που υπάρχουν: κοστίζει 200.000 δολάρια τον χρόνο για κάθε ασθενή και πρέπει να λαμβάνεται για όλη του τη ζωή. Ακόμη χειρότερα, η Genzyme αναγκάστηκε το 2009 να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή εξαιτίας μιας ιικής λοίμωξης η οποία προσέβαλε τα κύτταρα της καλλιέργειας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις στο φάρμακο.

Η προσδοκία για παραγωγή φθηνότερων και ασφαλέστερων φαρμάκων με χρήση φυτικών κυττάρων έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Η κολοσσιαία Pfizer έχει λάβει την έγκριση για την τεχνολογία της Protalix και έτσι η taliglucerase-alpha θα είναι το πρώτο φάρμακο που αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, το όνειρο παραγωγής φθηνών φαρμάκων παραμένει μακρινό: με ένα κόστος της τάξεως των 150.000 δολαρίων τον χρόνο η taliglucerase-alpha είναι φθηνότερη από το ανταγωνιστικό φάρμακο, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να την περιγράψει ως φθηνή.

Το κλειδί στα αμπελοφάσουλα! Μια πειραματική παράκαμψη στη δημιουργία πρωτεϊνών σε φυτά θα μπορούσε να υλοποιήσει το όνειρο. Αντί να ξοδεύουν μήνες ή χρόνια για τη δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων φυτών, η ιδέα είναι να προστεθεί το DNA που κωδικοποιεί για την επιθυμητή πρωτεΐνη στα φύλλα κανονικών φυτών. Αυτό συνήθως γίνεται με τη διαπότιση φύλλων καπνού με ένα διάλυμα που περιέχει το βακτήριο Agrobacterium το οποίο έχει την ικανότητα να εισάγει κομμάτια DNA μέσα σε φυτικά κύτταρα. Στη συνέχεια αυτό που γίνεται είναι να περιμένει κανείς για μια-δυο εβδομάδες ώσπου τα φύλλα να αρχίσουν να παράγουν την πρωτεΐνη και να συλλέξει τα φύλλα. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως παροδική έκφραση (transient expression), καθώς βαθμηδόν η παραγωγή της πρωτεΐνης μειώνεται και σε λίγες εβδομάδες παύει να παράγεται. Το DNA που είχε προστεθεί σπάνια ενσωματώνεται στο γενετικό υλικό των φυτών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποικοδομείται.

Παρά το γεγονός ότι η παροδική έκφραση προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σχετικά με την ταχύτητα, ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς λόγους, καθώς τα ποσά της πρωτεΐνης που παράγονται είναι πολύ μικρά. Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των ερευνητών για επίτευξη καλύτερων αποδόσεων δεν καρποφόρησαν. Και εδώ υπεισέρχεται ο Lomonossoff ο οποίος ανακάλυψε έναν ιό των φυτών, τη μωσαϊκή των αμπελοφάσουλων. Ο ιός αυτός περιέχει αλληλουχίες γενετικού υλικού οι οποίες όταν βρίσκονται εκατέρωθεν ενός γονιδίου ενισχύουν σημαντικά την έκφρασή του. Με την προσθήκη μιας ακόμη αλληλουχίας η οποία αφοπλίζει τους μηχανισμούς αντίδρασης του κυττάρου σε ξένο RNA είναι δυνατό να λάβει κανείς περισσότερο από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης από ένα κιλό φυτού - ποσότητα η οποία θεωρείται μεγάλη. Το παραπάνω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρή κλίμακα για την επιτάχυνση των πειραμάτων, παράγοντας μερικά χιλιοστογραμμάρια πρωτεΐνης τη φορά. Χρησιμοποιείται όμως και σε μεγάλη κλίμακα για την παραγωγή κιλών πρωτεΐνης από εταιρείες όπως η Medicago στο Κεμπέκ του Καναδά. Αυτή η εταιρεία έχει απομονώσει θερμοκήπια γεμάτα με φυτά καπνού και έχει αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για την εισαγωγή σε αυτά επιθυμητού DNA. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εμβολίων κατά της γρίπης. Τα εμβόλια περιέχουν ένα κενό κέλυφος ιού στο οποίο ενσωματώνονται πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού της γρίπης.

Ακαριαία ανταπόκριση στον ιό της γρίπης Για την παραγωγή των εμβολίων της γρίπης χρησιμοποιούνται αβγά κότας και η διαδικασία απαιτεί μήνες. Η Medicago έχει αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αποκάλυψη της αλληλουχίας του γενετικού υλικού του ιού. Η αλληλουχία του ιού χρησιμοποιείται για να συντεθούν τα μόρια DNA που θα περάσουν στα φυτά με τη βοήθεια του Agrobacterium. Η Medicago χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό στρατό προκειμένου να αναπτύξει και να δοκιμάσει μεθόδους ταχείας παραγωγής εμβολίων για την περίπτωση που ο ιός της γρίπης των πτηνών αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εχει ήδη χτίσει ένα εργοστάσιο στη Βόρεια Καρολίνα το οποίο είναι ικανό να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε έναν μήνα. Ο Andy Sheldon, διευθυντής της Medicago, ισχυρίζεται ότι η φυτική μέθοδος δεν είναι μόνο ταχύτερη αλλά και 10-20 φορές φθηνότερη από τους κλασικούς τρόπους παραγωγής εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι κάποια μέρα η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή των κοινών εμβολίων κατά της γρίπης, ίσως και για την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών. Η Medicago έχει εξετάσει τα σχετικά δεδομένα και θεωρεί ότι η εντός θερμοκηπίων παραγωγή φαρμάκων μπορεί να είναι συμφέρουσα. Υπάρχει λοιπόν κάποια ανάγκη για καλλιέργεια σε ανοιχτούς αγρούς;

Ναι, λέει ο Ma ο οποίος ηγείται ενός προγράμματος για την παραγωγή σε φυτά καπνού αντισωμάτων έναντι του ιού HIV, ένα εκ των οποίων δοκιμάστηκε πέρυσι επιτυχώς σε κλινικές δοκιμές. Μόνο τα φυτά που μεγαλώνουν στους αγρούς επιτρέπουν την παραγωγή ενός κοκτέιλ αντισωμάτων με κόστος που θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της νόσου στην υποσαχάρια Αφρική. Η κατασκευή θερμοκηπίων είναι πολύ ακριβή. Το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή μη φαρμακευτικών προϊόντων, όπως βιομηχανικών ενζύμων τα οποία πρέπει να είναι εξαιρετικά φθηνά για να είναι ανταγωνιστικά.

Για προϊόντα υψηλής αξίας σε πλούσιες χώρες τα απομονωμένα θερμοκήπια μπορεί να είναι η λύση. «Η τεχνολογία των θερμοκηπίων είναι τρομερή τώρα» λέει ο Ma και προσθέτει: «Στην Ολλανδία ή στη Νότια Ισπανία μοιάζουν με πόλεις, είναι τεράστια». Η φαρμακευτική γεωργία αρχίζει τελικά να γίνεται πραγματικότητα, αλλά απ' ό,τι φαίνεται θα λαμβάνει χώρα πίσω από καλά σφραγισμένες πόρτες και όχι στους αγρούς. Δυστυχώς, αν η τιμή της taliglucerase-alpha δείχνει κάτι, θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού αρχίσουμε να πλενόμαστε με αντισώματα ή να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με αυτά.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Εμβόλιο για την σχιστοστομίαση Βαγγέλης Πρατικάκης 

Είναι το πρώτο εμβόλιο για την παρασιτική ασθένεια Ερευνητές στη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε ανθρώπους ένα εμβόλιο κατά της σχιστοστομίασης, μιας ασθένειας που προκαλείται από παρασιτικά σκουλήκια και πλήττει σήμερα 200 εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σχιστοστομίαση είναι η δεύτερη σημαντικότερη παρασιτική ασθένεια μετά την ελονοσία, όσον αφορά τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
Η σχιστοστομίαση Η ασθένεια προκαλείται από σκώληκες του γένους Schistosoma που υπάρχουν σε μολυσμένα σαλιγκάρια του γλυκού νερού και μπορούν να τρυπούν το ανθρώπινο δέρμα. Σπάνια προκαλεί το θάνατο, συχνά όμως παίρνει χρόνια μορφή, προκαλώντας βλάβες στο δέρμα και σε εσωτερικά όργανα και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αφρική, την Ασία και τη Νότιο Αμερική. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός τριών ετών η Βραζιλία θα είναι σε θέση να διαθέσει το πρώτο εμβόλιο κατά των παρασίτων» δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Οσβάλντο Κρουθ στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Ανέφερε ότι το εμβόλιο, το οποίο βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του παράσιτου, έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους και πρόκειται να υποβληθεί σε νέες κλινικές δοκιμές στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βραζιλία εκτιμάται ότι πάσχουν από την ασθένεια.

 

Μμμμ, σαλιγκάρια!  

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τα εμβόλια σώζουν ζωές Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ατόμων από νόσο ή ισόβια αναπηρία».

Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού οδηγούν σε σημαντική μείωση της εμφάνισης των αντίστοιχων νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Ο εμβολιασμός συνετέλεσε στην εντυπωσιακή μείωση μεταδοτικών νοσημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να αποτελούν πλέον παρελθόν για τον ανεπτυγμένο κόσμο. Χάρη σε αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμών από τη δεκαετία του '60, η πλειονότητα των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν βιώσει τον όλεθρο των εξάρσεων των νοσημάτων που προλαμβάνονται μέσω εμβολιασμών. Πολλοί πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Για το θέμα μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και president-elect of the Middle-Eastern Mediterranean Pediatric Society, η Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού, πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής - Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Αναστασία Μπαρμπούνη, παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τεράστια οφέλη  Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντικό και ευρύτερο οικονομικό όφελος, καθώς προστατεύουν και από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μεταδοτικών ασθενειών στη σωματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου και κατά συνέπεια στην ικανότητά του να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να εργαστεί.

Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατέψει και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί: όταν έχει εμβολιαστεί επαρκής αριθμός ατόμων σε μια δεδομένη κοινότητα, η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί (αυτό ονομάζεται έμμεση ανοσία, συλλογική ανοσία ή «ανοσία της αγέλης»). Δηλαδή όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο περισσότερες ζωές σώζονται.

Από την άλλη, η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2008 έως σήμερα εμφανίζονται στη δυτική Ευρώπη επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και παρωτίτιδας. Αυτές οι επιδημίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Ευρώπη, προκαλώντας περιστατικά σε άτομα που δεν έχουν ανοσία ή δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς.

Εξάλλου, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά εμβόλια και έτσι, νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρή νόσο, αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. Στην Ευρώπη γεννιούνται 10,6 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διατηρηθεί η επιτυχία της ανοσοποίησης. Για παράδειγμα, όσον αφορά την ιλαρά, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά της γηραιάς ηπείρου είναι υψηλό (―94%), όμως παρ' όλα αυτά αυξάνεται κατ' έτος ο αριθμός των ανεμβολίαστων για την ιλαρά παιδιών. Γνωρίζοντας ότι η παγκόσμια θνητότητα από το νόσημα της ιλαράς μειώθηκε κατά 74% μεταξύ των ετών 2000-2007 χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμού, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό δικαίωμα είναι ο εμβολιασμός για κάθε άνθρωπο, ειδικά όταν γίνεται μη προσβάσιμο λόγω των οικονομικών-κοινωνικών συνθηκών.

Τη στιγμή που τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού και οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, είναι υποχρέωση όλων μας να εκπαιδεύσουμε γονείς και παιδιά για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Αλλαγή νοοτροπίας υπέρ της πρόληψης Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (π.χ. ΕΟΦ, ΕΜΑ, FDA). Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικος λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με μια ελληνική οικονομική αξιολόγηση του 2010, εκτιμάται ότι ο συστηματικός εμβολιασμός με το 13δύναμο συζευγμένο αντι-πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Στην προσπάθεια για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και ενηλίκους, ο ρόλος και η ευθύνη των αρχών υγείας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας είναι σημαντικοί παράγοντες καθώς εκείνοι καθοδηγούν, εκπαιδεύουν και επηρεάζουν τον πληθυσμό μιας χώρας προς την αλλαγή της νοοτροπίας υπέρ της πρόληψης. Ενα πρόσφατο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η έλλειψη εμβολιαστικής συμμόρφωσης έναντι της εποχικής γρίπης. Από τα καταγεγραμμένα μέχρι και τον Μάρτιο περιστατικά φαίνεται έντονη δραστηριότητα του ιού και το 2010-11.

Εμβολιασμός ενηλίκων Αρκετοί ενήλικοι δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Δεδομένης μάλιστα της αύξησης της ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Επίσης, σήμερα κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντι-εμβολιαστικής κουλτούρας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, με στόχο τόσο την ατομική προστασία όσο και την πρόληψη διασποράς της νόσου στους ασθενείς τους. Ωστόσο, στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης αλλά και το πανδημικό ήταν 18,6% και 13,81% αντίστοιχα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου κάνουν αναγκαία τη μετακίνηση πολλών ανθρώπων τόσο για λόγους αναψυχής όσο και για επαγγελματικούς. Αναδύεται λοιπόν η αναγκαιότητα εμβολιασμών των ταξιδιωτών ανάλογα με την επιδημιολογία των χωρών προορισμού τους.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τα νέα εμβόλια που σώζουν ζωές

Μέχρι σήμερα τα εμβόλια προλάμβαναν. Οι επιστήμονες όμως πειραματίζονται τώρα σ' ένα εντελώς νέο είδος που θεραπεύει ακόμα και θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Στο εργαστήριο απομονώνονται ανοσοποιητικά κύτταρα, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό σε ενέσιμη μορφή και εξαπολύουν επίθεση εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Μια νέα γενιά εμβολίων εμφανίζεται στο προσκήνιο. Η ιδιαιτερότητά τους συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ τα κλασικά εμβόλια μαθαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει εξασθενημένα, νεκρά ή τμήματα ενός πιθανού εισβολέα, τα νέα εμβόλια προσαρμόζονται με γονιδιακή τεχνική στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ασθενής ξεχωριστά, παρέχοντας νέες δυνατότητες. Το εμβόλιο του μέλλοντος θα θεραπεύει διάφορες ασθένειες. Το εμβόλιο θεωρείται μακράν η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τις ασθένειες. Σήμερα οι ερευνητές υιοθετούν πολλές στρατηγικές παρασκευής εμβολίων, για την αποτελεσματική πρόληψη των περισσότερων ασθενειών. Το πλεονέκτημα με τα εμβόλια είναι πως, πέρα από το χαμηλό τους κόστος και την εύκολη χρήση τους, δεν προκαλούν -στις περισσότερες των περιπτώσεων- παρενέργειες, ενώ επικρατούν των ασθενειών πριν από την εκδήλωσή τους.

Τα εμβόλια παρασκευάζονται έτσι, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να εκπαιδεύεται για να αναγνωρίζει ως εισβολείς τους μικροοργανισμούς ή τα καρκινικά κύτταρα που ευθύνονται για την πρόκληση ασθενειών. Ετσι δημιουργούνται αντισώματα τα οποία, σε πρώτη φάση, εξοντώνουν τον εχθρό, ενώ στη συνέχεια παραμένουν στα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού. Αν κάποιος προσβληθεί από τον επικίνδυνο εχθρό πολλά χρόνια αργότερα, τα αντισώματα καραδοκούν. Αναγνωρίζουν αμέσως τον εχθρό και επιτίθενται, συντρίβοντάς τον. Κι αυτό πριν καν ο υποψήφιος ασθενής αντιληφθεί τα συμπτώματα.

Τα τελευταία χρόνια η παρασκευή των εμβολίων σημειώνει άλματα. Τα κλασικά εμβόλια, που γίνονται με ένεση εξασθενημένων μικροοργανισμών και μαθαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταπολεμά έναν επιτιθέμενο μικροοργανισμό, ώστε το σώμα να αποκτά ανοσία στην ασθένεια, θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά. Γι' αυτό εξάλλου και η χρήση τους παγκοσμίως παραμένει σταθερή.

Η γονιδιακή τεχνική χρησιμοποιείται για την παρασκευή μικρών και εύκολα αναγνωρίσιμων τμημάτων του εισβολέα. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα είτε στα τρυβλία του εργαστηρίου (Petri dishes) είτε στο ίδιο το σώμα του ασθενούς, έτσι ώστε η δράση του εμβολίου να είναι εξατομικευμένη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη παρέχει νέες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Ετσι, πλέον δεν προλαμβάνουν απλώς τις ασθένειες, τις θεραπεύουν. Τα θεραπευτικά εμβόλια, όπως ονομάζονται, προγραμματίζονται για την εξολόθρευση των ασθενών κυττάρων και όχι του μικροοργανισμού που έχει προξενήσει την ασθένεια.

Ετσι παρέχονται στους γιατρούς, μεταξύ άλλων, νέα όπλα κατά του καρκίνου, στο κομβικό εκείνο σημείο όπου η θεραπευτική αγωγή ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού: στην καταπολέμηση των κυττάρων του ασθενούς που νοσούν και την προστασία παράλληλα των υγιών κυττάρων του ίδιου ιστού.

Το 2010 εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο στον κόσμο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου. Αν και δεν θεραπεύει την ασθένεια, αποδείχθηκε ωστόσο ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή των πασχόντων από τον καρκίνο του προστάτη που δεν επιδέχονται άλλης θεραπευτικής αγωγής.

Το εμβόλιο αυτό θεωρείται πολύ ιδιαίτερο. Οι γιατροί λαμβάνουν από τον ασθενή ανοσοποιητικά κύτταρα, τα οποία και εκπαιδεύουν στο εργαστήριο στην αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια εισάγονται πάλι με ένεση στον ασθενή, απ' όπου εξαπολύουν την επίθεσή τους στα καρκινικά κύτταρα. Αλλοι ερευνητές στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ εργάζονται στην ανάπτυξη θεραπευτικού εμβολίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους. Πειράματα που έχουν διενεργηθεί σε ποντίκια έχουν μέχρι στιγμής καταδείξει την ικανότητα του εμβολίου να μειώνει στο μισό την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ενδεχομένως επαρκεί για την ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, είτε εξοντώνοντας τα καρκινικά κύτταρα είτε, απλά, παρέχοντας στις άλλες θεραπευτικές αγωγές το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της ασθένειας.

Ο καρκίνος δεν είναι η μοναδική θανατηφόρα ασθένεια στον κόσμο που οι ερευνητές επιδιώκουν να καταπολεμήσουν με νέα εμβόλια. Το 2009, ύστερα από τη διενέργεια πειραμάτων διάρκειας τριών ετών σε 16.395 υγιείς Ταϊλανδούς, αποδείχθηκε πως ο κίνδυνος να ασθενήσουν από τον θανάσιμο ιό HIV θα μπορούσε να μειωθεί κατά 31% μέσω του προληπτικού εμβολιασμού. Είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο κατά του HIV έχει δώσει θετικά αποτελέσματα. Αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα που αφορούν την παρασκευή εμβολίων κατά της ελονοσίας. Η καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το παράσιτο που την προξενεί περνά από αλλεπάλληλα εξελικτικά βήματα και διαφοροποιήσεις μέσα στον οργανισμό, δυσκολεύοντας την αναγνώρισή του από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα για τα νέα εμβόλια συμβαδίζει με την ανάπτυξη των ενισχυτικών, όπως ονομάζονται, ουσιών. Οι ενισχυτικές ουσίες περιλαμβάνονται στο εμβόλιο, παρακινώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για σφοδρότερη επίθεση εναντίον των εχθρών του οργανισμού. Από κοινού συγκροτούν ένα θανατηφόρο κοκτέιλ κατά των μικροοργανισμών που προξενούν τις ασθένειες, καθώς και κατά των κυττάρων που νοσούν. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι σε μερικά χρόνια να μπορούμε με ένα απλό τσίμπημα να θεραπεύουμε ή να προλαμβάνουμε ακόμη και τις πιο σοβαρές ασθένειες.

ΚΟΡΥΦΗ

Εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας

 

Θαυματουργό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Κλινικές δοκιμές έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα  Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε συνολικά 1.800 παιδιά, το εμβόλιο έδειξε να προσφέρει 80% προστασία ενάντια στα περίπου 1000 στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου Β που συλλέχθηκαν από όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η δράση του φάνηκε να μην επηρεάζεται από άλλα εμβόλια. Σε δεύτερη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.500 παιδιά, το εμβόλιο φάνηκε να προσφέρει προστασία ακόμα και όταν χρησιμοποιούνταν ως ενισχυτικό.

 

Αποτελεσματικό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β Δοκιμάστηκε σε εφήβους στη Χιλή και δύο δόσεις προσέφεραν σχεδόν 100% προστασία Η μόλυνση με μηνιγγίτιδα Β η οποία προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί θανάτους παιδιών ανά τον κόσμο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην επιφέρει τον θάνατο αλλά σχετίζεται με σοβαρή νόσηση και επιπλοκές.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Μια ανάσα πριν το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

Η ελονοσία ενδημεί σε περίπου 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο το 2009 σκότωσε περί τα 800.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μέτρα ελέγχου όπως η χρήση κουνουπιέρας εμποτισμένης με εντομοκτόνες ουσίες, ο ψεκασμός των οικιών και η χρήση «κοκτέιλ» φαρμάκων έχουν ήδη βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας και των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδήμονες, η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού προληπτικού εμβολίου θεωρείται ζωτικής σημασίας στη μάχη με τη νόσο.  Παρότι η δοκιμή βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ερευνητές που ανέλυσαν τα πρώτα δεδομένα τα οποία αφορούσαν 6.000 παιδιά ανακάλυψαν ότι μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, τρεις δόσεις του Mosquirix μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων ελονοσίας καθώς και της βαριάς μορφής της νόσου κατά 56% και 47% αντιστοίχως. το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία

 

ΕΛΟΝΟΣΙΑ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Εμβόλιο και κάπνισμα

Εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στη νικοτίνη Ανάμεσα στις τεχνικές για να κόψει κανείς το κάπνισμα, είναι ασφαλώς μία από τις πιο ακραίες. Όμως μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν πως ένα εμβόλιο, που περιέχει εκατομμύρια γονίδια, τα οποία δημιουργούν αντισώματα κατά της νικοτίνης, μπορεί να κάνει τη δουλειά. 

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΥΓΕΙΑ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Απειλητική «τρύπα» στον εμβολιασμό εφήβων  ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ

Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία ο υπο-εμβολιασμός των εφήβων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην ηλικία του η λέξη «συμμόρφωση», με τους κανόνες, με τους γονείς, με το σχολείο, με ό,τι ονομάζουμε καθεστηκυία τάξη, είναι (σχεδόν) άγνωστη  - ή μάλλον καλύτερα θα προτιμούσε να την ξεχάσει. Είναι έφηβος και θέλει - στον βαθμό που μπορεί - να ακολουθεί τους δικούς του (ακατάληπτους για τους ενηλίκους) κανόνες. Αντιδράει σε οτιδήποτε του επιβάλλουν· φανταστείτε λοιπόν την αντίδρασή του όταν του λένε ότι πρέπει να κάνει αναμνηστική δόση ενός εμβολίου από αυτά που κάνουν τα… μωρά. Παράλληλα οι γονείς, συγχυσμένοι από τη δύσκολη φάση της εφηβείας του παιδιού τους, θεωρούν αρκετές φορές ήσσονος σημασίας εκείνο το «τσίμπημα» που πρέπει να γίνει στο τέκνο τους. Μπορεί επίσης ως μετανάστες να πασχίζουν τόσο για το προς το ζην που το εμβόλιο του παιδιού τους να αποτελεί «ψιλά γράμματα». Από την άλλη κάποιοι γονείς που ξέρουν να διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» χάρη στο ανώτερο μορφωτικό τους επίπεδο είναι πιθανόν να διστάζουν να υποβάλουν το έφηβο παιδί τους σε άλλο ένα εμβόλιο (αφού συχνά-πυκνά ακούγεται ότι αυτά συνδέονται με παρενέργειες).
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ένα: στον 21ο αιώνα οι έφηβοι στη χώρα μας είναι ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, όπως καταδεικνύει μια νέα μελέτη ειδικών της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάζει σήμερα το «Βήμα» - μόλις το 22,7% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε εμβολιαστεί πλήρως με όλα τα συνιστώμενα για την ηλικία του εμβόλια. Τη στιγμή που η επιστήμη έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει αυτά τα πολύτιμα προληπτικά «όπλα» στον πληθυσμό, τα οποία μάλιστα του παρέχονται δωρεάν, η νέα γενιά, που έχει όλη τη ζωή μπροστά της, αφήνει το μέλλον της στην τύχη που μπορεί να μετατραπεί σε… ατυχία. Το μήνυμα της νέας μελέτης είναι σαφές προς τους εφήβους, αλλά και προς τους γονείς τους: ένα τόσο δα τσίμπημα μπορεί να αποτελέσει την πιο καλή «ασπίδα» ενάντια σε εχθρούς της υγείας που απειλούν να… τσιμπήσουν χρόνια (υγιούς) ζωής.
Είμαστε τυπικοί μόνο τα πρώτα χρόνια Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού «European Journal of Pediatrics» διεξήχθη από ειδικούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού» (κυρίες Ειρήνη Σάκου, Αρτεμις Τσίτσικα και Ελένη Τζαβέλα, διευθυντής καθηγητής Δ. Καφετζής), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τη Β' Παιδιατρική Κλινική (κυρίες Βασιλική Παπαευαγγέλου και Μαρίζα Τσολιά). Περιελάμβανε 1.005 εφήβους ηλικίας από 11 ως 19 ετών (μέση ηλικία τα 14 έτη) οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας κατά το 2009.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι γονείς εξαντλούν πολύ νωρίς τη φροντίδα και την προσοχή τους σε ό,τι αφορά τα εμβόλια των τέκνων τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονταν στους παιδικούς εμβολιασμούς: σε ό,τι αφορούσε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, αλλά και της ηπατίτιδας Β ήταν 96%, σε ό,τι αφορούσε το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς ήταν 93,1%, ενώ τα ποσοστά κάλυψης με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας C έφθαναν στο 83,4%. Σχετικά με τη μηνιγγίτιδα C το καλό νέο είναι ότι από το 2006, οπότε το εμβόλιο εισήχθη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, εμφανίστηκε διπλασιασμός στα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών. Ωστόσο στη μελέτη τονίζεται ότι αυτό το καλό νέο μπορεί σε μερικά χρόνια να γίνει δυσάρεστη πραγματικότητα. Και αυτό διότι η προστασία που προσφέρει μια δόση του εμβολίου είναι περιορισμένη, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Vaccine» (Sakou et al, 2009), και μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σύσταση για χορήγηση ενισχυτικής δόσης, γεγονός που όπως σημειώνεται «κάνει τους εφήβους ευάλωτους σε αυτήν την καταστρεπτική ασθένεια». Η πρόσφατη σύσταση για την εφαρμογή του τετραδύναμου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου στην εφηβεία αναμένεται να λύσει το πρόβλημα αυτό.
Επαναληπτικοί εμβολιασμοί στον αέρα Τα ποσοστά καταποντίζονταν όμως σε ό,τι αφορούσε τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται στην εφηβεία: το ποσοστό κάλυψης των εφήβων με το εμβόλιο για τέτανο - διφθερίτιδα - ακυτταρικό κοκκύτη ήταν μόλις 39,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ειδικά για τον κοκκύτη ότι η συχνότητα εμφάνισής του τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στους εφήβους και στους ενηλίκους «μετατρέποντάς τους σε “οχήματα” για μετάδοση της ασθένειας στα βρέφη». Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για την ηπατίτιδα Α έφθαναν το 59,1% _ στη μελέτη αναφέρεται ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της κάλυψης του εφηβικού πληθυσμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο με δεδομένο ότι οι έφηβοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο. Για την ανεμευλογιά το ποσοστό κάλυψης με το αντίστοιχο εμβόλιο ήταν 13,8% στους εφήβους χωρίς ιστορικό της νόσου, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 25% του δείγματος (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών έφηβοι που δεν έχουν νοσήσει με ανεμευλογιά πρέπει να εμβολιάζονται με δύο δόσεις του εμβολίου και με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων). Οι ειδικοί που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι στα παιδιά που δεν έχουν νοσήσει με ανεμευλογιά, ο μη εμβολιασμός ή έστω ο εμβολιασμός με μια μόνο δόση του εμβολίου τα καθιστά ευάλωτα στην ασθένεια. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ανεμευλογιά της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε συγγενή μορφή της νόσου στο νεογνό (με πιθανά επακόλουθα νοητική υστέρηση, προβλήματα όρασης, διαταραχές της ανάπτυξης, μικροκεφαλία), αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι ένα απλό εμβόλιο μπορεί να σώσει από πολύ σύνθετα προβλήματα υγείας.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» η παιδίατρος και υπεύθυνη της ΜΕΥ κυρία Τσίτσικα, η οποία ήταν από τις κύριες ερευνήτριες της νέας μελέτης, οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στην εφηβεία. «Με δεδομένο ωστόσο ότι η εφηβεία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο κατά την οποία τα παιδιά συχνά δεν συμμορφώνονται σε συστάσεις και λόγω του προγράμματός τους δεν επισκέπτονται εύκολα τον γιατρό, είναι σημαντικό για τον παιδίατρο να έχει ολοκληρώσει όσο περισσότερους εμβολιασμούς μπορεί ως την ηλικία περίπου των 14 ετών του παιδιού». Η ειδικός τονίζει ότι σύμφωνα με νέα εγκύκλιο ο παιδίατρος μπορεί να συνεχίσει την παρακολούθηση των εφήβων ως και τα 16 έτη.
Μετανάστες, αγρότες και... μορφωμένοι Μάλιστα η ανησυχητική εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης μπορεί να είναι ακόμη πιο «αιχμηρή» για το μέλλον της υγείας των παιδιών μας και αυτό γιατί κάποιες ομάδες πληθυσμού παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, και συγκεκριμένα τα παιδιά μεταναστών. Επίσης, το ποσοστό εμβολιασμού φάνηκε να είναι μικρότερο στους εφήβους που κατοικούσαν σε μη αστικές περιοχές σε σχέση με αυτά που ήταν κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι έφηβοι της μελέτης προέρχονταν από οικογένειες στις οποίες οι γονείς (ποσοστό μεγαλύτερο του 60%) είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό, ρωτήσαμε την ερευνήτρια. Εκείνη απάντησε ότι «αρκετές φορές το ανώτερο πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους κάνει πιο επιφυλακτικούς. Ενημερώνονται από διάφορες πηγές για τους εμβολιασμούς και μπορεί να είναι διστακτικοί στο να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους. Ωστόσο εάν μιλήσουν με τους ειδικούς θα αντιληφθούν ότι μια τέτοια αρνητική αντιμετώπιση αποβαίνει τελικώς εις βάρος των παιδιών». Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν κάποιες φορές και έκτακτες συγκυρίες που μετατρέπονται σε τροχοπέδη για τους εμβολιασμούς. Μια τέτοια άκρως πιθανή περίπτωση ήταν η πρόσφατη πανδημία γρίπης. Το όλο θέμα που προέκυψε με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πανδημικών εμβολίων φαίνεται να έκανε το κοινό να χάσει την εμπιστοσύνη του στους εμβολιασμούς γενικότερα. Πάντως η τάση αυτή φαίνεται να αλλάζει όπως δείχνει η κλινική πράξη, σύμφωνα με την κυρία Τσίτσικα. Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψίστης σημασίας για ολόκληρο τον πληθυσμό. Για τον λόγο αυτό ζητούν δράση σε κεντρικό επίπεδο με εισαγωγή ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος για τους εμβολιασμούς που θα περιλαμβάνει και σύστημα υπενθύμισης. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων. Οσο για τους εφήβους, για να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, το μήνυμα των νέων στοιχείων είναι: «Μην τσιμπάς με όσα ακούς. Τσιμπήσου για το καλό σου»…
ΕΦΗΒΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ HPV Για να μη μετατραπεί το νεανικό σεξ σε εφιάλτη, ο εμβολιασμός για τον ιό HPV θεωρείται απαραίτητος. Δυστυχώς, τα στοιχεία από τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας το επιβεβαιώνουν Πολύ χαμηλά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ήταν τα ποσοστά κάλυψης με το σχετικά «φρέσκο» στην Ελλάδα εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος αποτελεί τον κύριο «ένοχο» για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Οι συγγραφείς σημειώνουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία είναι η πρώτη που καταγράφει στη χώρα μας την εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων κοριτσιών για τον HPV. Από τον Ιανουάριο του 2008 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συστήσει τον εμβολιασμό όλων των εφήβων κοριτσιών ηλικίας 12-15 ετών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ακόμη και των νεαρών γυναικών ως την ηλικία των 26 ετών σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί νωρίτερα). Ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι μόλις μία στις 10 έφηβες (συγκεκριμένα ποσοστό 11,9%) έχει λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σώσει πολλές ζωές από έναν άκρως θανατηφόρο καρκίνο.
Οπως εξηγεί η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού» κυρία Αρτεμις Τσίτσικα, δεν είναι λίγοι οι παιδίατροι που συνιστούν στις έφηβες να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό για τον HPV (να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο τέτοια εμβόλια). Ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο ο εμβολιασμός να γίνει στην ώρα του. «Οι λόγοι αυτοί αφορούν τη βέλτιστη αντισωματική απόκριση των μικρότερων εφήβων, τις ηπιότερες παρενέργειες στο σημείο της ένεσης και τη σπανιότερη εμφάνιση πυρετού. Είναι σημαντικό να μη χαθεί η ευκαιρία να γίνει αυτό το εμβόλιο ζωής στα κορίτσια, αφού μετά τα 14 έτη οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας, καθώς εστιάζουν στη σχολική επίδοση, στις δραστηριότητες και στο συναρπαστικό ταξίδι της εφηβικής ηλικίας. Την ίδια στιγμή οι γονείς επηρεάζουν όλο και λιγότερο το νεαρό άτομο, καθώς τα χρόνια περνούν είναι συχνά αμήχανοι μπροστά στον καταιγισμό των μεταβολών και συμπεριφορών της εφηβείας και προσπαθώντας τελικά να ισορροπήσουν μπορεί να αμελήσουν θέματα όπως οι εμβολιασμοί» επισημαίνει η ειδικός. Συμπληρώνει ότι το κόστος του μη εμβολιασμού δεν είναι μόνον ατομικό, αλλά επίσης και κοινωνικό και οικονομικό. «Οσον αφορά τους δισταγμούς για το συγκεκριμένο εμβόλιο, τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητά του έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί. Μαθηματικά μοντέλα και έγκριτες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει το όφελος για τον πληθυσμό από τον μαζικό εμβολιασμό».
Τα οφέλη αυτά όμως μάλλον δεν έχουν γίνει αντιληπτά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα δεδομένα χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου σε κορίτσια κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι τυχαίο άραγε ότι τη στιγμή που το 82% των γονέων γνωρίζει τη συσχέτιση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μόνο δύο στους δέκα έχουν εμβολιάσει την κόρη τους; Και ενώ οι γονείς διστάζουν, πρόσφατη μελέτη της ΜΕΥ έδειξε ότι στην Αττική το 16% του δείγματος σχολικού εφηβικού πληθυσμού έχει ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα με μέση ηλικία έναρξης τα 14 έτη, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 19,5% πειραματίζεται σεξουαλικά με τρόπους εκτός της πλήρους διεισδυτικής επαφής με μέση ηλικία τα 13,5 έτη!
Ιδού τώρα και το χειρότερο όλων: παρ' ότι από τους εφήβους αυτής της μελέτης το 85% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί προφυλακτικό, μόνο το 30% δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί σε κάθε επαφή και καθ' όλη τη διάρκεια της επαφής. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των επικίνδυνων πρακτικών δείχνει άλλη μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας που διεξήχθη σε συνεργασία με την Α' Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και με τα εργαστήρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών, Λοιμώξεων του Λαϊκού Νοσοκομείου και Ιολογίας του Νοσοκομείου «Aγιος Σάββας». Οπως προέκυψε από αυτήν, από σεξουαλικώς δραστήριες έφηβες ηλικίας 13,8 ως 19 ετών που προσήλθαν στη Μονάδα, το 54% ήταν θετικό σε κάποιον τύπο του ιού ΗPV, ενώ μία στις τέσσερις ήταν θετική σε τύπο υψηλού κινδύνου για καρκίνο! Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν (κυρίως των μεγάλων, αφού οι μικροί είναι επόμενο να μη συμμορφώνονται εύκολα…)
Διαβάστε λεπτομέρειες για τα απαραίτητα εμβόλια σε pdf

ΚΟΡΥΦΗ

Ενδεδειγμένος ο εμβολιασμός των αγοριών για τον HPV  Θεοδώρα Τσώλη 

Κυβερνητική επιτροπή για θέματα υγείας των ΗΠΑ συνέστησε τον εμβολιασμό των αγοριών με το εμβόλιο για τον ιό HPV. Ο συγκεκριμένος ιός  αποτελεί τον κύριο «ένοχο» για την εμφάνιση κονδυλωμάτων και καρκίνων και στα δύο φύλα. Η αρμόδια αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς (Advisory Committee on Immunization Practice) η οποία κάνει συστάσεις στα Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έλαβε παμψηφεί την απόφαση να προτείνει τον εμβολιασμό των αγοριών ηλικίας 11 και 12 ετών. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τον Εμβολιασμό και τις Αναπνευστικές Νόσους των ΗΠΑ δρα Αν Σούσατ ο εμβολιασμός των αγοριών θα έχει άμεσο όφελος ενάντια στην εμφάνιση διαφορετικών καρκίνων και κονδυλωμάτων αλλά και έμμεσο όφελος αφού εκτιμάται ότι θα μειώσει την εξάπλωση του ιού από τους άνδρες στις γυναίκες.

Μικρά ποσοστά κάλυψης των κοριτσιών «Τα ποσοστά εμβολιασμού των έφηβων κοριτσιών για τον HPV είναι μικρότερα από αυτά που θα έπρεπε» ανέφερε η δρ Σούσατ αποδίδοντας τη χαμηλή κάλυψη των κοριτσιών με το εμβόλιο σε σύγχυση των γονέων. Όπως σημείωσε η ειδικός, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνο όταν ένα κορίτσι είναι σεξουαλικώς ενεργό. Αντιθέτως, εξήγησε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία, το 49% των έφηβων κοριτσιών έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου για τον HPV (το εμβόλιο χορηγείται συνολικά σε τρεις δόσεις), ενώ μόλις το 1/3 έχει λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψη των κοριτσιών στη χώρα μας είναι ακόμη μικρότερη: στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Πανελλήνιο Γυναικολογικό Συνέδριο έκαναν λόγο για εμβολιαστική κάλυψη που προσεγγίζει μόλις το 10% του εμβολιαστικού πληθυσμού της Ελλάδας

Εως και 8 στους 10 με HPV Σύμφωνα με τα CDC το 50%-80% ανδρών και γυναικών μολύνεται με τον HPV, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα της μόλυνσης με τον ιό. Ο HPV συνδέεται με πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, όπως της κεφαλής και του τραχήλου (head and neck) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον HPV. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών.

 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο εμβολιασμός σώζει

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΕΜΒΟΛΙΑ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ

Αποτελεσματικό εμβόλιο για το μελάνωμα  

Ο συνδυασμός του με μια φαρμακευτική ουσία έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα - την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος - έδειξε να έχει ο συνδυασμός ενός νέου εμβολίου και μιας ουσίας που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς. Σε αντίθεση με τα κοινά εμβόλια, τα θεραπευτικά εμβόλια κατά του καρκίνου στοχεύουν στην δυναμική «επανεκκίνηση» του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταφέρει να πολεμήσει τους υπάρχοντες καρκινικούς όγκους.

To εμβόλιο κατά του μελανώματος, γνωστό και ως gp100, βασίζεται σε ένα πεπτίδιο - τα πεπτίδια αποτελούν δομικά συστατικά των πρωτεϊνών - το οποίο εντοπίζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του μελανώματος. Η έγχυσή του προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αναγνώριση μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, με στόχο την ανίχνευση και την καταστροφή των κυττάρων που την παράγουν.

Η ιντερλευκίνη-2 πάλι, ενισχύει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου παρακινώντας την παραγωγή λεμφοκυττάρων - ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η «στρατιά» των εκπαιδευμένων λεμφοκυττάρων που καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές του εμβολίου.

Ελπίδα νέας θεραπείας Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine», η κλινική δοκιμή φάσης 3 του πολλά υποσχόμενου εμβολίου πραγματοποιήθηκε σε 21 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Σε αυτήν, συμμετείχαν 185 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα - σε προχωρημένο, δηλαδή, στάδιο – οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία από τους επιστήμονες. Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη χορηγήθηκε το εμβόλιο σε συνδυασμό με την ουσία ιντερλευκίνη-2, η οποία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε μόνο ιντερλευκίνη-2.

Το 16% όσων έλαβαν την συνδυαστική θεραπεία (εμβολίου-ιντερλευκίνης-2) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους, καθώς οι καρκινικοί τους όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 50%. Από την άλλη, σε όσους είχαν λάβει μόνο τη δόση ιντερλευκίνης-2 παρατηρήθηκε μία συρρίκνωση της τάξεως του 6%.

Ακόμα, η συνδυαστική θεραπεία έδειξε να χαρίζει στους ασθενείς κατά μέσο όρο επτά επιπλέον μήνες ζωής συγκριτικά με την αποκλειστική θεραπεία της ιντερλευκίνης-2. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς της πρώτης ομάδας έζησαν 18 μήνες χάρη στην ελπιδοφόρα θεραπεία, ενώ εκείνοι τις δεύτερης έζησαν μόλις 11 μήνες.

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν και οι παρενέργειες των δύο θεραπειών δεν είχαν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, το εμβόλιο έδειξε να ενισχύει παρόλα αυτά τον κίνδυνο ταχυκαρδίας και αρρυθμίας.

Πρώιμα αποτελέσματα Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, παραμένουν για την ώρα επιφυλακτικοί. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντάγκλας Σβαρτσεντρούμπερ, από το Κέντρο για τον Καρκίνο Goshen του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν μία «ισχυρή τάση», δεν είναι ωστόσο στατιστικά σημαντικά. «Είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο δείχνει να ωφελεί ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, όμως πρόκειται για το πρώτο επιτυχές παράδειγμα» αναφέρει ο ειδικός.

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος   

 

Βρήκαν νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη

Ενα ε΅βόλιο που καταστρέφει  τους καρκινικούς όγκους στον  προστάτη δη΅ιούργησαν επιστή΅ονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Το ε΅βόλιο, που είχε επιτυχία  ΅έχρι και 80% σε πειρα΅ατικές δοκι΅ές, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστη΅α ΅ε σκοπό να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα. Εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη

 

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας: Ο εμβολιασμός σώζει

 

Πώς θα προλάβουμε τον καρκίνο

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΠΟΥ: «Να μειωθούν κατά 95% τα κρούσματα ιλαράς μέχρι το 2015»

Δεν είναι αθώα ασθένεια λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 Τα διαθέσιμα επιδημιολογικά και γενετικά δεδομένα «επιβεβαιώνουν ότι μια επιδημία ιλαράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη» προειδοποιεί ο ΠΟΥ και ζητά πιστή τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η κατάσταση δείχνει να θέτει εν αμφιβόλω το στόχο που έχουν θέσει πέντε από τις έξι γεωγραφικές περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται ο ΠΟΥ, ανάμεσά τους και η Ευρώπη, να μειωθούν κατά τουλάχιστον 95% τα κρούσματα ιλαράς μέχρι το 2015. H ιλαρά προλαμβάνεται αποτελεσματικά με το (υποχρεωτικό) τριδύναμο εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), το οποίο έχει κατηγορηθεί αβάσιμα για κρούσματα αυτισμού.
Παρόλο που η σχέση του εμβολίου με τον αυτισμό έχει διαψευστεί επανειλημμένα, αρκετοί ευρωπαίοι γονείς προτίμησαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, γεγονός που προκαλεί παρενέργειες. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν σημαντικά μετά την πτώση του ποσοστού των εμβολιασμένων παιδιών από το 92% το 1996 στο 84% το 2002. Το 2006 καταγράφηκε μάλιστα ο πρώτος θάνατος από ιλαρά στη Βρετανία από το 1992. Η κατάσταση δείχνει τώρα να επιδεινώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011 καταγράφηκαν έντεκα θάνατοι σε σύνολο 26.025 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης. Τα περισσότερα κρούσματα, πάνω από 14.000, καταγράφηκαν στη Γαλλία.
Ο κύριος τύπος του ιού της ιλαράς που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη είναι αυτός που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2008 στη Βρετανία (με την ονομασία D4). «Ο ιός έχει επίσης εξαπλωθεί εκτός της [ευρωπαϊκής] Περιφέρειας, προκαλώντας επιδημίες στον Καναδά και τις ΗΠΑ» ανέφερε ο ΠΟΥ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του. «Η ιλαρά δεν είναι η αθώα ασθένεια που πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Οπου μπορούμε να προλάβουμε τις ασθένειες και το θάνατο πρέπει να το κάνουμε» δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Σουζάνα Τζακάμπ. Η ιλαρά προκαλείται από έναν παραμυξοϊό που μεταδίδεται από σταγονίδια στον αέρα. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθημάτων σε όλο το σώμα. Η ασθένεια προκαλεί συχνά επιπλοκές, συχνότερες μεταξύ των ενήλικων ασθενών, όπως πνευμονία, βλάβες στον κερατοειδή και δυνητικά θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Παιδιά χωρίς εμβόλιο Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αλλοι γονείς είναι ανασφάλιστοι κι άλλοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εμβολιασμοί, στηρίζοντας παιδιά οικογενειών που πλήττονται από την οικονομική κρίση κι έχουν χάσει το βασικότερο δικαίωμά τους: την πρόσβαση στην υγεία.

ΚΟΡΥΦΗ

Ο πόλεμος νίκησε το εμβόλιο Μάρω Βακαλοπούλου

Η πολιομυελίτιδα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες απειλές του 20ού αιώνα. Οι γιγάντιες προσπάθειες των περασμένων δεκαετιών, ωστόσο, κυρίως με εμβολιασμούς σε παιδιά, τα οποία αποτελούν και την πιο υψηλή ομάδα κινδύνου, είχε θαυματουργά αποτελέσματα: από τη δεκαετία του '50 κι έπειτα τα κρούσματα πολιομυελίτιδας μειώνονταν αισθητά χρόνο με τον χρόνο. Σήμερα ο μολυσματικός εφιάλτης, που προκαλεί σταδιακή παράλυση των μυών, απειλεί ξανά. Αυτή τη φορά, αν οι Ταλιμπάν του Νότιου Βαζιριστάν στο Πακιστάν επιμείνουν στο εμπάργκο τους στους παιδικούς εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς από αμερικανικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη, οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα παγκοσμίως αναμένονται δραματικές.

Στο Πακιστάν συγκεκριμένα το πρόβλημα είναι ούτως ή άλλως οξυμμένο. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 198 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας, οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν, η κίνηση αυτή την εβδομάδα του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Ναζίρ να απαγορεύσει τον εμβολιασμό σε 161.000 παιδιά μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα.

Ο ίδιος είναι ανυποχώρητος. Στα φυλλάδια που φρόντισε να διανεμηθούν ερμηνεύει την αδιαλλαξία του κατηγορώντας τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για κατασκοπεία υπέρ των Αμερικανών. «Με τον μανδύα των εκστρατειών εμβολιασμού οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους λειτουργούν τα κατασκοπευτικά τους δίκτυα, τα οποία έχουν φέρει θάνατο και καταστροφές με τη μορφή επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», υποστηρίζει. Και καταλήγει αμφισβητώντας την ειλικρίνεια των διεθνών προσπαθειών να αντιμετωπίσουν την πολιομυελίτιδα. «Από τη μία σκοτώνουν αθώα παιδιά με τους βομβαρδισμούς και από την άλλη τα σώζουν με τους εμβολιασμούς». Οσο όμως η πολιομυελίτιδα εξακολουθεί να επιμένει, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Και αυτό διότι, όταν δεν γίνονται εμβολιασμοί, ο ιός σταματά να κάνει τον κύκλο του. Ενώ λοιπόν υπό φυσιολογικές συνθήκες ασθενεί σοβαρά ποσοστό μικρότερο του 1% από αυτούς που μολύνονται, διότι οι υπόλοιποι «εμβολιάζονται» από φυσική μόλυνση, όταν ο ιός εξαφανίζεται τελείως παύει να υφίσταται και η ανοσία στη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ολιβερ Ροζενμπάουερ στην επιθεώρηση «New Scientist», ότι σήμερα για πρώτη φορά καταγράφονται ολόκληρες γενιές χωρίς ανοσία στην πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα η ασθένεια να λαμβάνει μορφή επιδημίας σε χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τατζικιστάν.

Οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες∙ ειδικά μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και την αποτυχία της πακιστανικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων για τη μεταφορά αγαθών στα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των εμβολίων; Κατά τον Ντόναλντ Α. Χέντερσον, επικεφαλής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς το 1980, «κάποιος πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους διαφωνούντες».

 

ΚΟΡΥΦΗ

Εμβόλια από medlook

Εμβόλια  άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 23/7/2010 από medlook

60 συνολικά άρθρα

Το εμβόλιο για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας, εναντίον του ιού HPV: Προστατεύει επιπλέον από κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και προκαρκινικές βλάβες
23-07-2010

Το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για καρκίνο του προστάτη: Τι είναι, τι κάνει και τι μπορούμε να ελπίζουμε;
04-05-2010

Προστασία από μολύνσεις που προκαλούν καρκίνο και πρόληψη καρκίνου: 40% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν
05-02-2010

Νέα γρίπη, εποχιακή γρίπη και προφύλαξη για βρέφη, παιδιά και έφηβους: Ποιος ο ρόλος των γονιών;
12-11-2009

Νέα γρίπη στην έγκυο γυναίκα: Οι κίνδυνοι, η πρόληψη, το εμβόλιο και ο θηλασμός
27-10-2009

Το εμβόλιο της νέας γρίπης Α, Η1Ν1: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
21-10-2009

Το εμβόλιο για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας εγκρίθηκε και για άνδρες και αγόρια
19-10-2009

Η γρίπη πυροδοτεί καρδιακή προσβολή σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς ενώ το εμβόλιο την αποτρέπει
06-10-2009

Πνευμονία και γρίπη των χοίρων: Σε ποιους να γίνεται εμβόλιο προστασίας από πνευμονιόκοκκο;
30-09-2009

Εμβόλια για εποχιακή και νέα γρίπη για βρέφη, παιδιά και έφηβους
24-09-2009

Εμβόλιο εναντίον της διάρροιας και γαστρεντερίτιδας που προκαλεί ο ροταϊός
03-06-2009

Εμβόλιο για ηπατίτιδα Α: Σε ποιους πρέπει να γίνεται και πόσο διαρκεί η προστασία που προσφέρει;
11-02-2009

Αυτισμός, εμβόλια, η σχέση μεταξύ τους και πρόσφατα δεδομένα
01-02-2009

Καρδιακές παθήσεις και εμβόλιο για τη γρίπη
08-11-2008

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: Πόσο ασφαλές είναι και ποιος το χρειάζεται;
22-10-2008

Το εμβόλιο εναντίον του πνευμονιόκοκκου σχετίζεται με 57% μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή
14-10-2008

Πνευμονία σε ασθενείς με διαβήτη και ανάγκη εμβολιασμού
24-08-2008

Μηνιγγίτιδα, εμβόλιο, παιδιά και μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου C
07-06-2008

Η προστασία από τον έρπητα ζωστήρα με εμβόλιο
19-05-2008

Θεραπεία για ψηλή πίεση με εμβόλιο: Οι πρώτες δοκιμές υπόσχονται πολλά
20-03-2008

Πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
04-06-2007

Καρκίνος προστάτη: Εμβόλιο για πρόληψη και θεραπεία
31-03-2007

Ανεμοβλογιά: Μείωση προστασίας από πρώτη δόση εμβόλιου, ανάγκη για ενισχυτική δόση
17-03-2007

Ηπατίτιδα Β: Μετάδοση από τον ιδρώτα;
05-03-2007

Εμβόλιο για τη γρίπη και έμφραγμα μυοκαρδίου
20-11-2006

Έρπης ζωστήρας: Πρόληψη με εμβόλιο
30-10-2006

Εμβόλιο για πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας: Έγκριση
23-09-2006

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Εμβόλιο, προκαταρκτική έγκριση
27-05-2006

Εμβόλιο για τη γρίπη: Νέες οδηγίες
24-02-2006

Εμβόλιο εναντίον του καπνίσματος
29-11-2005

Ηπατίτιδα Β: Για πόσο καιρό προστατεύει το εμβόλιο;
12-04-2005

Το εμβόλιο της ιλαράς και θάνατοι παιδιών
07-03-2005

Ανεμοβλογιά: Το εμβόλιο σώζει ζωές
07-02-2005

Εμβόλιο για θεραπεία καρκίνου των νεφρών
02-02-2005

Εμβόλιο κατά της πνευμονίας: Σώζει παιδιά και ενήλικες
28-11-2004

Πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας με εμβόλιο
03-11-2004

Κοκίτης: Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος;
27-10-2004

Τρόποι για να σταματήσετε τη γρίπη και το κρυολόγημα
08-10-2004

Νέο πενταπλό εμβόλιο για τα παιδιά
16-08-2004

Νέο εμβόλιο καταστρέφει καρκίνο του πνεύμονα
20-02-2004

Επιδημία γρίπης: Γιατί είναι επικίνδυνη και τι πρέπει να κάνετε
07-12-2003

Ο καλός ύπνος και η άμυνα του οργανισμού
29-10-2003

Οι εμβολιασμοί στους ενήλικες: Τι πρέπει να γίνεται;
21-10-2003

Μολυσματικές ασθένειες: Πρόληψη της μετάδοσης τους
24-09-2003

Εμβόλιο εναντίον πνευμονίας στα παιδιά και στους ηλικιωμένους
07-05-2003

Στρες: Μειώνει την άμυνα του οργανισμού και εξασθενεί τα εμβόλια
07-12-2002

Εμβόλιο εναντίον καρκίνου τραχήλου της μήτρας
22-11-2002

Εμβόλιο για τη γρίπη: Θα πρέπει να γίνεται για όλους;
23-08-2002

Το τριπλό εμβόλιο MMR, ο αυτισμός και οι εντερικές παθήσεις
13-06-2002

Οι ενήλικες πρέπει να εμβολιάζονται για τον τέτανο και τη διφθερίτιδα
11-05-2002

Εμβόλιο εναντίον θανάσιμου νοσοκομειακού μικροβίου
15-02-2002

Τα πολλαπλά εμβόλια στα παιδιά
16-01-2002

Εμβόλιο εναντίον μηνιγγίτιδας C.
22-09-2001

Πόσο μειώνει τους θανάτους το εμβόλιο της γρίπης;
21-09-2001

Νέο, συνδυασμένο, διπλό εμβόλιο για τις ηπατίτιδες Α και Β
26-08-2001

Το τριπλό εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά και τους μαγουλάδες δεν αυξάνει τη συχνότητα του αυτισμού.
01-03-2001

Ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών για την ανεμοβλογιά
08-02-2001

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το εμβόλιο εναντίον του πνευμονόκοκκου
07-02-2001

Νέο εμβόλιο για τα παιδιά.
14-01-2001

Επικίνδυνη αύξηση του πολυανθεκτικού πνευμονόκοκκου.
30-12-2000

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΥΓΕΙΑ  

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ

από 7/4/09   .free counters.free counters...,,,,,,,,

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

....