πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΓΕΙΑ  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

                      ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Κρατήστε το ανοσοποιητικό σας σε φόρμα!

τελευταία ενημέρωση: 14/12/2014

Ανοσοποιητικό Σύστημα, Άμυνα & Τόνωση του Οργανισμού
   
Τρόποι ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος Οι τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό 
Η ασθένεια δεν προκαλείται από ιούς και βακτήρια αλλά απ’ το αδύναμο ανοσοποιητικό Πως η στεναχώρια εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα
 

 

 

 

Κρατήστε το ανοσοποιητικό σας σε φόρμα! Hamzelou, Jessica  

Αυτό που υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τους στρατούς πεινασμένων μικροβίων που σας περιτριγυρίζουν είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Διατηρήστε το λοιπόν σε άριστη κατάσταση ακολουθώντας τις οδηγίες μας

Πώς τα πάτε με τις ιώσεις; Τρέμετε κάθε φορά που ακούτε ένα «αψού» δίπλα σας καθώς πιθανότατα θα είστε το επόμενο θύμα ή ανήκετε στους τυχερούς που αρρωσταίνουν σπάνια; Η φύση έχει όντως προικίσει ορισμένους από εμάς με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είμαστε έρμαια των μικροβίων. Και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε δεδομένα όπως το φύλο, την ηλικία και το γενετικό μας υπόστρωμα, παράγοντες που επιδρούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μπορούμε να λάβουμε μέτρα ώστε αυτό να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο όργανο. Κουρδίστε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακολουθώντας τις απλές οδηγίες μας που βασίζονται σε πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Οπως θα διαπιστώσετε, ορισμένοι μύθοι καταρρίπτονται (παραδείγματος χάριν η αποτελεσματικότητα της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής), ενώ ενισχύονται ιδέες που μας κληροδοτήθηκαν από την αρχαιότητα όπως η αξία της άσκησης και του θηλασμού. Καλό κούρδισμα για καλό χειμώνα! AAAψούουου! Ενας συναχωμένος φίλος φταρνίζεται δίπλα σας. Θα σας άρεσε να σκεπάσετε το πρόσωπό σας ή να απομακρυνθείτε, αλλά από ευγένεια το μόνο που κάνετε είναι να αποφύγετε να εισπνεύσετε προς την κατεύθυνσή του και να ελπίζετε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να «αρπάζουν» τα πάντα, από κρυολογήματα και βήχα ως μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. .Αλλοι άνθρωποι φαίνεται να μην αρρωσταίνουν ποτέ. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Ενα μεγάλο μέρος οφείλεται στην τύχη. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία επιδρούν στην απόδοση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τα οποία δεν μπορείτε να αλλάξετε: την ηλικία σας, το φύλο σας, τα γονίδιά σας, και το σημαντικότερο, το αν είχατε συναντηθεί στο παρελθόν με τους μικροοργανισμούς που σας απειλούν σήμερα. Αλλά υπάρχει και πλήθος παραγόντων που μπορείτε να ελέγξετε. Δεν αναφέρομαι σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία πωλούνται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ισχυρισμοί για τα περισσότερα από αυτά δεν βασίζονται σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να κρατήσετε σε φόρμα το ανοσοποιητικό σας. Και δεν σχετίζονται όλοι με την ενίσχυσή του καθώς πολλές φορές αυτό αντιδρά σε πράγματα που δεν θα όφειλε. Ετσι όταν επιτίθεται εναντίον στοιχείων του εαυτού σας προκύπτουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ο διαβήτης τύπου 1. Οταν πάλι υπεραντιδρά έναντι αθώων στοιχείων του περιβάλλοντος προκύπτουν ασθένειες όπως το άσθμα, το έκζεμα και οι αλλεργίες. Και πάλι όμως υπάρχουν τρόποι να το κάνετε να συμπεριφέρεται σωστά. Βοηθήστε το λοιπόν ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Φροντίδα του εντέρου Γίνε φίλος με τα βακτήριά σου Το ανθρώπινο έντερο είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί εκτός από βοήθεια στην πέψη των τροφών, τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η εντερική χλωρίδα, όπως είναι γνωστή, ανταγωνίζεται με τα κακά μικρόβια για τροφή και ζωτικό χώρο. Επίσης απελευθερώνει αντιμικροβιακά συστατικά και επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε. Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι προφανές ότι η καταστροφή της εντερικής χλωρίδας μας μάς καθιστά επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος που καμιά φορά όταν παίρνουμε αντιβιοτικά για μια λοίμωξη, μας χτυπά μια δεύτερη: η εντερική χλωρίδα είναι παράπλευρη απώλεια της αντιβιοτικής αγωγής. Το υπερβακτήριο Clostridium difficile χτυπά νοσηλευόμενους ασθενείς αμέσως μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να θρέφετε τα φιλικά βακτήριά σας. Αυτός είναι ο στόχος των προβιοτικών, γιαουρτιών που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τους αριθμούς των καλών βακτηρίων. Μετά τις αρχικές αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, μελέτες υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας η οποία προέρχεται από το Clostridium difficile, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων (Cochrane Database of Systematic Reviews, DOI:10.1002/14651858.CD006895.pub2). Εκτός από τα προβιοτικά, υπάρχουν και τα πρεβιοτικά. Η ιδέα εδώ είναι να «ταΐσει» κανείς τα φιλικά βακτήριά του με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, συχνά με τη μορφή διαλυτών ινών. Σε μια μελέτη, νοσηλευόμενοι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν πρεβιοτικά βρέθηκαν να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να υποκύψουν σε επόμενες επιδρομές του Clostridium difficile (Clinical Gastroenterology and Hepatology, τεύχος 3, σελ. 442). Για ανθρώπους των οποίων η εντερική χλωρίδα είναι δραματικά τραυματισμένη, υπάρχει άλλη μια επιλογή: η μεταμόσχευση κοπράνων. Οσο και αν δεν ακούγεται ελκυστική, η μεταφορά κοπράνων από υγιή άτομα σε ασθενείς με ανθεκτική λοίμωξη από Clostridium difficile έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα. Βεβαίως αυτή η επιλογή υφίσταται μόνο για όσους είναι πραγματικά σοβαρά άρρωστοι.

Μάχη με το στρες Πάρτε βαθιά ανάσα Κλείστε τα μάτια σας. Μετρήστε ως το 10. Ο,τι κι αν κάνετε, παραμείνετε ήρεμοι. Το στρες αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα παροδικά αλλά σημαντικά. Μπορεί να ξεκίνησε από μια μόδα, αλλά η μελέτη της αλληλεπίδρασης σώματος και νου αποτελεί πια ένα σεβαστό ερευνητικό πεδίο το οποίο κάποιοι ονομάζουν «ψυχονευροανοσολογία». Ενας από τους πρωτοπόρους του πεδίου, ο Ρόναλντ Γκλέιζερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που βιώνουν το στρες τού να φροντίζουν συγγενικά πρόσωπα που υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένες αντιδράσεις (σε ό,τι αφορά την παραγωγή αντισωμάτων και τους αριθμούς των Τ-λεμφοκυττάρων) έπειτα από εμβολιασμό για τη γρίπη. Επίσης, οι πληγές τους αργούν να επουλωθούν, ενώ παθαίνουν συχνότερα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (Annals of the New York Academy of Sciences, τευχος 840, σελ. 649). Πρωταγωνιστές στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι ορμόνες του στρες κορτιζόλη και νοραδρεναλίνη. Αυτές προσδένονται σε υποδοχείς των ανοσοκυττάρων και παρεμβαίνουν στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στα αντιγόνα, αφήνοντάς μας περισσότερο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Μια μικρή δόση στρες όμως θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Μετα-ανάλυση περισσοτέρων από 300 εργασιών έδειξε ότι μια μικρής διάρκειας στρεσογόνος εμπειρία, όπως μια ομιλία σε δημόσιο χώρο, αυξάνει τα επίπεδα των ανοσοκυττάρων (Psyxhological Bulletin τεύχος 130, σελ. 601). «Μια μικρή αύξηση των ορμονών του στρες μάς κάνει καλό» λέει ο Μπρους Ράμπιν του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια, ο οποίος μας δίνει συμβουλές για να ανταποκριθούμε καλύτερα στο στρες όταν αυτό έλθει: «Να είστε αισιόδοξοι, σε καλή φόρμα και να έχετε την αίσθηση του χιούμορ. Και το πιο σημαντικό απ' όλα: κρατήστε τις φιλίες σας. Η μοναξιά είναι ο δολοφόνος».

Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες αντεπεξέρχονται καλύτερα στο πένθος. «Οι γυναίκες έχουν φίλους και μιλούν για προσωπικά θέματα» λέει ο Ράμπιν.

Βιταμίνη D Χορτάστε ήλιο! Ενα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα δεν σημαίνει ένα σύστημα που έχει μονίμως τον διακόπτη του στο μέγιστο. Υπάρχει μια τεράστια τάξη ασθενειών που προκαλούνται από το γεγονός ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται σε «εχθρούς» που θα έπρεπε να αφήσουν στην ησυχία τους - για την ακρίβεια, τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι ασθένειες αυτές είναι γνωστές με το όνομα «αυτοάνοσα νοσήματα» και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο διαβήτης τύπου 1, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ορισμένα από αυτά τα νοσήματα έχουν συνδεθεί με έλλειψη βιταμίνης D η οποία ονομάζεται και «βιταμίνη του Ηλιου». Κάποια τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά και ορισμένα ψάρια, περιέχουν Βιταμίνη D, αλλά στην πλειονότητά της αυτή φτιάχνεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Φαίνεται ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση σε τάξη του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε αυτό να μην αντιδρά όταν δεν πρέπει. Η πρώτη ένδειξη σχετικά με αυτόν τον ρόλο προήλθε από την παρατήρηση ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα σε γεωγραφικές περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια. Από τότε οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη D κατευνάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων αλλά και τα μηνύματα που τα ενεργοποιούν.

H επίδραση της ηλιοφάνειας στο ανοσοποιητικό σύστημα δεν περιορίζεται στη βιταμίνη D. H μελατονίνη - μια ορμόνη η οποία εκκρίνεται από έναν αδένα στον εγκέφαλο ως ανταπόκριση στις αλλαγές του φωτός - ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Η Βιταμίνη D, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Δυστυχώς, η αποφυγή της ηλιοφάνειας για τον φόβο του καρκίνου του δέρματος έχει οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στα άκρα και έχει συμβάλει στην επανεμφάνιση της παιδικής ραχίτιδας.

Με εξαίρεση τον καρκίνο του δέρματος, η βιταμίνη D φαίνεται να προστατεύει έναντι άλλων τύπων συχνών καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέoς εντέρου. Αμερικανοί ερευνητές υπολόγισαν ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνει από καρκίνους εξαιτίας της ελλιπούς έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ίσως τετραπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που πεθαίνουν από τον καρκίνο του δέρματος.

Πόση ηλιοφάνεια χρειαζόμαστε όμως; Πόσο χρόνο θα πρέπει να περνούμε στον ήλιο για να είμαστε εξασφαλισμένοι; Ο Μάικλ Χόλικ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη ο οποίος ερευνά τα της βιταμίνης D, θεωρεί ότι θα πρέπει να εκθέτουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και για διάρκεια που ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του χρόνου που θα χρειαζόταν ο καθένας για να... καεί.
Ποσότητα και ποιότητα Προστατέψτε τον ύπνο σας Πόσος ύπνος μάς χρειάζεται; Ακόμη και μια μικρή έλλειψη στο ισοζύγιο ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να μολυνθούμε από κάποιο μικρόβιο. Σε μια πρωτοποριακή μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθειες 153 υγιών ενηλίκων οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν να εισπνεύσουν (μία μόνο φορά) μια δόση ενός ιού του κοινού κρυολογήματος. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνταν για λιγότερο από 7 ώρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας (Archives of Internal Medicine, τεύχος 169, σελ. 62). Ο Μαρκ Οπ, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, συνιστά τουλάχιστον 8 ώρες και 20 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό ακούγεται πολύ, αλλά ο ερευνητής θεωρεί ότι αν αφήναμε τον οργανισμό μας ελεύθερο να αποφασίσει, θα έφτανε σε αυτό το σημείο. «Αν πάρει κανείς υγιείς εθελοντές και τους επιτρέψει να κοιμηθούν όσο θα ήθελαν, θα κοιμούνται λίγο περισσότερο κάθε βράδυ, ώσπου να φτάσουν σε αυτή περίπου τη διάρκεια» λέει ο Οπ. Η ποιότητα του ύπνου είναι επίσης σημαντική παράμετρος. Για τον λόγο αυτόν σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο, λέει ο ειδικός. Το να ζείτε κοντά σε ένα θορυβώδες μέρος, όπως παραδείγματος χάριν ένας σταθμός τρένου, δεν είναι καλό για σας, ακόμη και αν νομίζετε ότι έχετε συνηθίσει τον θόρυβο. «Οι άνθρωποι λένε ότι συνηθίζουν, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος τους διακόπτεται» λέει ο Οπ και προσθέτει: «Αν τοποθετηθούν ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους, διαπιστώνουμε ότι η ενεργότητα του εγκεφάλου τους αποκαλύπτει ότι ξυπνούν κάθε φορά που περνά ένα τρένο».

Φρούτα και βιταμίνες Είμαστε ό,τι τρώμε Από την παλαιομοδίτικη ιδέα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας ως τις σημερινές εμμονές για τα υπερτρόφιμα (σούπερ τροφές), μας αρέσει να πιστεύουμε ότι ορισμένα τρόφιμα μάς βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις λοιμώξεις. Η πλειονότητα αυτών των απόψεων δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο υπάρχουν διατροφικές παρεμβάσεις που φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Πλήθος σκευασμάτων πωλούνται με βάση τις υποτιθέμενες ευεργετικές δυνάμεις τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο αυτές έχουν προκύψει από πειράματα σε κύτταρα. Τα πειράματα αυτά αποτελούν την πρώτη φάση στη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, αλλά ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς βέβαιος για την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος είναι οι διπλές τυφλές μελέτες σε ανθρώπους. Με αυτές τις προϋποθέσεις, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έρχονται πρώτα καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούν αφενός να προλάβουν το κρυολόγημα και αφετέρου να μειώσουν τη διάρκειά του αν ληφθούν μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (Cochrane Database of Systematic Reviews, DOI:10.1002/14651858.CD001364.pub3). Ο ψευδάργυρος ίσως δρα εμποδίζοντας τον ιό του κοινού κρυολογήματος να πολλαπλασιαστεί ή να προσδεθεί στο επιθήλιο των αεραγωγών. Αντιθέτως, η βιταμίνη C δεν φαίνεται να προλαμβάνει τα κρυολογήματα, αν και ως θεραπεία μπορεί να μειώσει ελαφρώς τα συμπτώματα. Θεωρητικά, η βιταμίνη C ενισχύει την ενεργότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γιατί λοιπόν στην πράξη αποδεικνύεται τόσο αναποτελεσματική; Φαίνεται ότι ενώ η βιταμίνη C βοηθά υποσιτισμένους ανθρώπους να αποφύγουν ασθένειες που σχετίζονται με την έλειψή της (όπως το σκορβούτο), δεν υπάρχουν έξτρα οφέλη από την υπερπρόσληψή της. Για την ακρίβεια, το να καταπίνει κανείς ανεξέλεγκτα βιταμινούχα συμπληρώματα - της βιταμίνης C συμπεριλαμβανομένης - ίσως και να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αν πραγματικά επιθυμείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημά σας η καλύτερη προσέγγιση είναι απλώς να τρώτε ικανές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Δεν περιέχουν απλώς βιταμίνες αλλά χιλιάδες άλλα συστατικά τα οποία ονομάζονται φυτοχημικά και τα οποία ασκούν μια σειρά ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς στην ποσότητα και όχι μόνο στην ποιότητα του φαγητού. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λοιμώξεις, αναπνευστικές, δερματικές ή ουρολογικές (The Lancet Infectius Diseases, τεύχος 6, σελ. 438). Το αυξημένο βάρος όχι μόνο δυσκολεύει την αναπνοή και προδιαθέτει για αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλά το λίπος παράγει ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο προσέξτε πώς χάνετε τα παραπανίσια κιλά, γιατί οι αυξομειώσεις βάρους μειώνουν την απόδοση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που μας προστατεύουν τόσο από λοιμώξεις όσο και από καρκινικούς όγκους (Journal of the American Dietetic Association, τευχος 104, σελ. 903).
Εμβόλια τρίτης ηλικίας  Μην το βάζετε κάτω! Οπως όλα τα μέρη του οργανισμού, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει με την ηλικία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ηλικιωμένα άτομα παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο και προσβάλλονται συχνότερα από έρπητα ζωστήρα (ένα οδυνηρό εξάνθημα το οποίο οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος βρίσκει ευκαιρία να επανενεργοποιηθεί ύστερα από χρόνια αδράνειας). Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει το πέρασμα του χρόνου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τη γήρανσή μας. Προς το παρόν αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εμβολιαστεί όπως κάνουν και τα παιδιά. Εκτός από το γνωστό ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να εμβολιαστούν για τον πνευμονιόκοκκο (ο οποίος εκτός από πνευμονία μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα). Μπορούν επίσης να κάνουν το «παιδικό» εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και ιλαράς. Πρόσφατα αναπτύχθηκε και ένα νέο εμβόλιο το οποίο παρέχει μερική προστασία ενάντια στην ανεμοβλογιά. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν πιο εξελιγμένες τεχνολογικά προοπτικές, όπως παραδείγματος χάριν η ανανέωση του θύμου αδένα, του αδένα στον οποίο ωριμάζει μια ιδιαίτερα σημαντική τάξη λεμφοκυττάρων, τα Τ λεμφοκύτταρα. Από την εφηβεία και μετά ο θύμος αδένας βαθμηδόν συρρικνώνεται και γεμίζει λίπος, πράγμα που οδηγεί στην εξασθένησή του. Αλλά ίσως και να υπάρχουν τρόποι να αντιστρέψει κανείς την εκφυλιστική αυτή πορεία. Μια πιθανότητα είναι η χρήση ενέσεων αυξητικής ορμόνης. Η χορήγησή της σε άτομα που είχαν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας του ιού του AIDS έδειξε ότι πρόκειται για μια υποσχόμενη πρακτική.

Η γήρανση του οργανισμού είναι φανερή και σε κυτταρικό επίπεδο. Κάθε φορά που τα ανοσοκύτταρα πολλαπλασιάζονται σαν ανταπόκριση σε κάποιο παθογόνο, τα άκρα των χρωμοσωμάτων τους (τα οποία ονομάζονται τελομερή) κονταίνουν ώσπου να μην υπάρχουν πια. Σε αυτό το σημείο τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να διαιρούνται, πράγμα που σημαίνει ότι είναι άχρηστα. Οσο οι άνθρωποι γερνούν, ολοένα και περισσότερα από τα κυκλοφορούντα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους τείνουν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.

Αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά εξαιτίας του κυτταρομεγαλοϊού το ανοσοποιητικό μας θα δεχθεί την ευεργητική επίδραση ενός εμβολίου. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουμε μια ληθαργική λοίμωξη με αυτόν τον ιό, η οποία ξυπνά από καιρού εις καιρόν πιθανότατα εξαιτίας του στρες. Αυτό προκαλεί εκτεταμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος επιταχύνοντας τον εκφυλισμό του. Ευτυχώς όμως ένα εμβόλιο εναντίον του ιού είναι καθ' οδόν.
Αγρυπνο ανοσοποιητικό Αθληθείτε με μέτρο Μπορεί να είναι δύσκολο να κινητοποιηθείτε για να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να το κάνετε: ακόμη και μικρής διάρκειας έντονη άσκηση ενισχύει παροδικώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Οταν 500 ενήλικοι παρακολουθήθηκαν για 12 εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που ήταν οι πλέον δραστήριοι (πέντε ή και περισσότερες φορές αεροβιακής άσκησης την εβδομάδα) πέρασαν άρρωστοι με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως κρυολογήματα και αμυγδαλίτιδες, τις μισές ημέρες σε σχέση με τους υπόλοιπους («British Journal of Sports Medicine», τεύχος 45, σελ. 987). Καθώς η καρδιά σας χτυπά γρηγορότερα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία ήταν προσκολλημένα στα τοιχώματα των αγγείων «ξεπλένονται» στην κυκλοφορία, όπου κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, λέει ο Μάικ Γκλίζον, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επίπεδα αυτών των κυττάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης διπλασιάζονται, ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στα παθογόνα. Οπως λέει και ο Γκλίζον, «η άσκηση αυξάνει την ανοσοεπαγρύπνηση». Στην περίπτωση της άσκησης είναι δυνατόν να το παρακάνει κάποιος, αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί και να... αρρωστήσει. Τον περασμένο χρόνο η ερευνητική ομάδα του Γκλίζον εξέτασε τον αριθμό των κρυολογημάτων από τα οποία υποφέρουν οι αθλητές σε σχέση με ανθρώπους οι οποίοι διατηρούνταν σε φόρμα με την κλασική έννοια του όρου. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που γυμνάζονταν για περισσότερες από 11 ώρες την εβδομάδα πάθαιναν περισσότερες λοιμώξεις σε σχέση με κείνους αθλούνταν τρεις-έξι ώρες εβδομαδιαίως («Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports», DOI:10.1111/j.1600-0838.2011.01422.x). Η υπερβολική άσκηση προκαλεί στον οργανισμό αποτέλεσμα παρόμοιο με το στρες. Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη) και έτσι μεταβάλλεται η λειτουργία των ανοσοκυττάρων. «Ακόμη και αν υπάρχει αύξηση του αριθμού των ανοσοκυττάρων, η λειτουργία τους είναι κατεσταλμένη» λέει ο Γκλίζον. Ο βρετανός ειδικός συνιστά να γυμναζόμαστε συχνά και για μικρή διάρκεια, σε καμία περίπτωση περισσότερο από δύο ώρες. «Περιοριστείτε σε ήπια άσκηση όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι» λέει.

Θηλασμός, εμβόλια και παιχνίδι Θωρακίστε το παιδί σας Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί το τέλειο ανοσοποιητικό σύστημα από το να αρχίσει κανείς από την αρχή. Φυσικά, αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά μπορείτε να το κάνετε για το παιδί σας. Στη μήτρα, τα μωρά αυτομάτως μοιράζονται τα αντισώματα της μητέρας τους τα οποία διαπερνούν τον πλακούντα. Αυτή η δωρεά αντισωμάτων συνεχίζεται μετά τη γέννηση με τον θηλασμό. Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο από συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παραδείγματος χάριν, σε αυτό υπάρχει η λακτοφερίνη, μια πρωτεΐνη η οποία αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, αλλά και σάκχαρα τα οποία εμποδίζουν την πρόσδεση των βακτηρίων στα κύτταρα. Ο θηλασμός μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων, ιδιαίτερα στις υπό ανάπτυξη χώρες. Υπάρχει ακόμη ένας τρόπος να εξοπλίσει κανείς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με πρώτης τάξεως άμυνες και μάλιστα είναι πολύ γρήγορος, σχετικά φθηνός και χωρίς καμιά αμφιβολία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιατρικής. Πρόκειται για τον εμβολιασμό ο οποίος προστατεύει τα παιδιά από μια ντουζίνα δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών και παρέχεται στο γειτονικό σας νοσοκομείο. Δυστυχώς, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός υπερφορτώνει το ανοσοποιητικό σύστημα - μια αβάσιμη ιδέα αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με εκατομμύρια μικρόβια. Τα λίγα σχετικά αντιγόνα τα οποία μας χορηγούνται ακόμη και με ένα πολλαπλό εμβόλιο είναι σταγόνα στον ωκεανό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες παιδικές ασθένειες ωστόσο προκαλούνται από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανάμεσά τους το άσθμα, το έκζεμα και αλλεργίες στη γύρη ή σε τρόφιμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τέτοιου είδους αλλεργικές αντιδράσεις όταν μεγαλώνουν σε αγροτικές περιοχές ή διαθέτουν κατοικίδια ή έχουν μεγαλύτερα αδέλφια ή πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η υπόθεση της υγιεινής υποστηρίζει ότι οι αλλεργίες στον αναπτυγμένο κόσμο έχουν αυξητικές τάσεις ακριβώς επειδή τα παιδιά στις μέρες μας δεν εκτίθενται σε ικανούς αριθμούς μικροβίων. «Αν το πρώτο περιβάλλον μας είναι εξαιρετικά καθαρό, δεν αναπτύσσουμε τα κύτταρα γα να ανταποκριθούμε σε αυτό» λέει ο Αρν Ακμπάρ, ανοσολόγος από το University College του Λονδίνου. Βεβαίως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε βασικούς κανόνες υγιεινής, ο γενικός κανόνας τώρα είναι «αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά» και επιτρέψτε το παιχνίδι στις λάσπες.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ανοσοποιητικό Σύστημα, Άμυνα & Τόνωση του Οργανισμού

Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση του χρόνου, πληθώρας τοξινών και λοιμογόνων παραγόντων, που συχνά επιτελείται σε υποσυνείδητο επίπεδο. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι οι αλλεργίες, τα καρκινώματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι επικίνδυνες λοιμώξεις.

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των τοξικών παραγόντων. Το δέρμα που προστατεύει τα ευαίσθητα εσωτερικά όργανα από τους εισβολείς, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα και τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου που καταστρέφουν τους εισβολείς που εισέρχονται στο σώμα μαζί με τα ωφέλιμα συστατικά των τροφών, αποτελούν τις πρώτες γραμμές άμυνας.

Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες χημικές ουσίες του αίματος που προσηλώνονται στους ξένους οργανισμούς και τις τοξίνες και τους καταστρέφουν. Τα λευκά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορούν στο αίμα περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα. Η ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι ορισμένων παθογόνων αιτίων, έχει σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική άμυνα. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ο οργανισμός κινητοποιεί πολυμορφοπύρηνα και μονοπύρηνα, ενώ συγχρόνως ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα) επιτίθενται στο παθογόνο. Τα ειδικά αντισώματα και τα ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη, στην οποία οφείλεται η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών μετά τη λοίμωξη. Η παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων γίνεται από το μυελό των οστών και από τα λεμφικά όργανα που εντοπίζονται στους λεμφαδένες, το σπλήνα, τον θύμο, τις αμυγδαλές, τους λεμφικούς σχηματισμούς του εντέρου και άλλων περιοχών.

Εκτός όμως από τα κινητά λευκά αιμοσφαίρια που κατευθύνονται μέσω του αίματος προς το λοιμογόνο και τον ιστό που φλεγμαίνει, υπάρχουν σε διάφορους ιστούς καθηλωμένα ιστικά μακροφάγα που αρχίζουν άμεσα την καθαρτική τους αποστολή, όταν ο ιστός υποστεί κάποια βλάβη.

Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται έχουν ειδικές δράσεις. Επί παραδείγματι, η ισταμίνη και η βραδυκινίνη περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής. Τα πυρετογόνα, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ρύθμιση της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο και την εμφάνιση πυρετού στα λοιμώδη νοσήματα. Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF)), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Ορισμένες ουσίες, που παράγονται σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνουν άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και τοξίνες.
Η καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για τη σωστή άμυνα.

Η καλή φυσική κατάσταση εξασφαλίζεται με την αποχή από τον καπνό, την άσκηση, τη σωστή διατροφή που περιλαμβάνει επάρκεια θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών παραγόντων και ιχνοστοιχείων χωρίς να οδηγεί σε παχυσαρκία.

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Η νικοτίνη, η κύρια εθιστική ουσία στο τσιγάρο, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα της νικοτίνης και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης. Oι καπνιστές τσιγάρων μικρής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη συχνά αυξάνουν την ποσότητα των τσιγάρων ούτως ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση. Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα.

Οι τοξικοί αυτοί παράγοντες αλλοιώνουν την τοπική άμυνα του αναπνευστικού επιθηλίου, με αποτέλεσμα την μειωμένη ανοσολογική ικανότητα. Η διαταραχή του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται περαιτέρω στον χρόνιο καπνιστή, λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και της πτώσης του οξυγόνου του αίματος. Μελέτες έχουν αναδείξει σε καπνιστές δυσλειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η σωστή συστηματική άσκηση σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε καλύτερη μεταβολική κατάσταση και κινητοποιεί αμυντικές εφεδρείες σε ολόκληρο το σώμα. H σωστή άθληση περιλαμβάνει δραστηριότητες που προκαλούν μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και επιτάχυνση της αναπνοής και του σφυγμού. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να μην είναι οργανωμένη άσκηση, αλλά γρήγορο περπάτημα ημερησίως.

Η κίνηση μπορεί να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας με απλές τροποποιήσεις καθημερινής συμπεριφοράς, όπως η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η εγκατάλειψη του αυτοκινήτου. Πριν την ένταξη σε πρόγραμμα άσκησης πρέπει απαραιτήτως να προηγείται σοβαρή ιατρική εξέταση, κατά την οποία αξιολογείται η ικανότητα άσκησης, ο βαθμός έντασης που μπορεί να έχει ένα πρόγραμμα άσκησης, το είδος της άσκησης και η περιοδικότητα της ιατρικής παρακολούθησης. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ορισμένου τύπου αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να πυροδοτήσουν καρδιακά επεισόδια, μυοσκελετικά προβλήματα, ασθματικές κρίσεις και άλλα παθολογικά προβλήματα σε ευαίσθητους οργανισμούς.

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες). Καλό είναι να πίνετε αρκετό νερό υψηλής ποιότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που παρατίθενται:

1. Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της λειτουργικότητας των ανατομικών φραγμών, τη μείωση της δραστηριότητας αρκετών ανοσοποιητικών κυττάρων, τη μείωση του αριθμού των Τ και Β λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα, στα κίτρινα λαχανικά, στο συκώτι, στο αυγό.

2. Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία. Η έλλειψή της αυξάνει την ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.

3. Βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

4. Βιταμίνη Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β12, Β6, συντελούν στην ομαλή λειτουργία της ειδικής αναμνηστικής ανοσίας αλλά και της φυσικής ανοσίας. Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας, τυρί, αυγά, ψάρι. Αυξημένες συγκεντρώσεις Β6, ευρίσκονται στις μπανάνες, δημητριακά, στο συκώτι, στα πουλερικά, στα όσπρια, αυγό, ψάρια και πράσινα λαχανικά, κρέας, ξηροί καρποί, πατάτες, γλυκοπατάτες, ζύμη, σταφίδες, δαμάσκηνα. Αυξημένες συγκεντρώσεις φυλλικού, ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

5. Ο χαλκός. Είναι σημαντικός στην ομαλή παραγωγή ιντερλευκίνης 2, μιας κυτοκίνης που εμπλέκεται στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις χαλκού, ευρίσκονται στο συκώτι, θαλασσινά, αυγό, ξηρούς καρπούς- αμύγδαλα, όσπρια, πλήρη δημητριακά, αλεύρι βρώμης.

6. Ο σίδηρος. Είναι σημαντικός για την ομαλή διεξαγωγή των φλεγμονωδών απαντήσεων, την ομαλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, την απελευθέρωση κυτοκινών, την ανάπτυξη του λεμφικού ιστού. Αυξημένες συγκεντρώσεις σιδήρου, ευρίσκονται στο συκώτι, το κρέας, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το αυγό, τα πράσινα λαχανικά, ξερά φρούτα.

7. Το μαγνήσιο. Ο θύμος αδένας που είναι εστία παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων αλλοιώνεται επί ανεπαρκείας. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου ευρίσκονται στις μπανάνες, πλήρη δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, κακάο.

8. Το μαγγάνιο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις, καθώς και στην προσκόλληση και αποκοκκίωση των ουδετεροφίλων. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγγανίου ευρίσκονται σε πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

9. Το σελήνιο. Επηρεάζει την αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού και η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.

10. Ο ψευδάργυρος. Εμπλέκεται σε πολλαπλές κυτταρικές λειτουργίες και η έλλειψή του προκαλεί αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα οστρακοειδή, φύτρο σταριού, κρέας, ξηρούς καρπούς, αυγό, ψάρια, σε δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται στον υγιή οργανισμό, διότι η υπερβολική άθροιση βιταμινών και ιχνοστοιχείων έχει δυσμενή για τον οργανισμό αποτελέσματα. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση (π.χ. κακή διατροφή, υπερκόπωση, γήρας, stress κ.λπ.) κατά την διάρκεια της οποίας καθορίζεται η δόση και η διάρκεια της χορήγησης.

Η σωστή ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων από τα οποία πάσχει ένας ασθενής είναι πολύ σημαντική στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικότερα ορισμένα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια αλλοιώνουν σημαντικά τη σωστή άμυνα και πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά απαιτείται εφαρμογή ειδικών διατροφικών προγραμμάτων και προγραμμάτων καθημερινότητας ανάλογα με το είδος της χρόνιας πάθησης.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό  Μαρία Παπαδοδημητράκη

Τρώγοντας συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις ιώσεις που μας απειλούν αυτή την εποχή. Ας μάθουμε ποιες τροφές μας δυναμώνουν και ποιες ρίχνουν την άμυνά μας;

Οι θερμοκρασίες πέφτουν και καθώς στριμωχνόμαστε στα λεωφορεία, το συνάχι και ο πονόλαιμος αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Και όσο και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε τις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν, τις περισσότερες φορές καταλήγουμε με μια θερμοφόρα αγκαλιά και ένα φλιτζάνι χαμομήλι στο κομοδίνο μας. Για να περάσουμε, όμως, φέτος έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιώσεις, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποφυγή κλειστών χώρων όπου συνωστίζονται πολλοί, αλλά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διατροφή μας.
Πώς συνδέεται η διατροφή με το ανοσοποιητικό;
Σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού
παίζουν -μεταξύ άλλων- τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά (π.χ. οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.
Ποια συστατικά δυναμώνουν τον οργανισμό;
Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι:
Βιταµίνη Α Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.
Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.
Βιταµίνη C Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.
Βιταµίνη Ε Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρόμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια.
Μαγνήσιο Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τον τόνο.
Σελήνιο Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Σίδηρος Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.
Ψευδάργυρος Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.
ω-3 λιπαρά οξέα Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
Υπάρχουν άλλες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό;
Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού από το κρυολόγημα. Το κρεμμύδι, για παράδειγμα, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων. Επίσης, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε «καλά» μικρόβια (προβιοτικά), όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού. Τέλος, οι ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι συνιστούν να προτιμάμε το λευκό από το κόκκινο κρέας.E Αν τρώω τις τροφές που αναφέρονται παραπάνω θα είμαι ασφαλής; Οι βιταμίνες και οι τροφές που αναφέρονται παραπάνω δεν δρουν μεμονωμένα. Αν θέλετε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, πρέπει να γίνουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, που θα περιλαμβάνει καθημερινά φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Να πάρω βιταμίνη C για να μην αρρωστήσω;
Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, που οφείλεται στο ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά. Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Υπάρχει και διατροφή που ρίχνει την άμυνα;
Χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί το γιατί, η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων στη διάρκειας μιας ίωσης φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εξίσου αρνητική είναι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να μας αποδυναμώσει και να μειώσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Επίσης, δίαιτες πλούσιες σε λίπος φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι, τέλος, και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Έτσι, όσοι ακολουθούν διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1.200 θερμίδες), έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις μολύνσεις.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ανοσοποιητικό σύστημα και διατροφή

Εχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Την ίδια στιγμή διαιτητικές υπερβολές σε άλλα συστατικά, όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ, αποδυναμώνουν τον κορμό της ανθρώπινης υγείας, το ανοσοποιητικό σύστημα...

Ανοσοποιητικό και θερμίδες Ο πρώτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι η ενεργειακή πρόσληψη διαμέσου της τροφής. Ατομα που υποσιτίζονται, όπως αυτά που ακολουθούν διαιτολόγια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας (λιγότερο από 1.200 θερμίδες) με σκοπό το γρήγορο και «εντυπωσιακό» αδυνάτισμα, είναι σαφέστατα πολύ επιρρεπή έναντι των λοιμώξεων και αν τελικά προσβληθούν από γρίπη, η συμπτωματολογία διαρκεί πολύ περισσότερο από το εύλογο χρονικό διάστημα του κύκλου της ιώσεως. Να λοιπόν ένας ακόμα λόγος για να πούμε όχι στις ακραίες δίαιτες αδυνατίσματος και να επιλέξουμε (σε συνεργασία πάντα με τον επιστήμονα διαιτολόγο) ένα ήπιο υποθερμιδικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρέχει το επίπεδο της ενέργειας που είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της υγείας.

Λικέρ και η άμυνα πάει περίπατο... Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα απλά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη, επιτραπέζια ζάχαρη κ.λπ.) μειώνουν τη φαγοκυτταρική δυνατότητα των ουδετερόφιλων κυττάρων του ανοσοποιητικού μας... Η μείωση αυτή διαρκεί έως και 5 ώρες μετά την κατανάλωση 100 γρ. υδατάνθρακα αυτής της μορφής, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και χαμηλή ανταπόκριση των λεμφοκυττάρων σε μιτογόνα ερεθίσματα (ερεθίσματα που διεγείρουν τον κυτταρικό κύκλο).

Χωρίς να είναι πλήρως διευκρινισμένος ο μηχανισμός δράσης, θεωρείται σήμερα δεδομένο πως η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (και όχι υδατανθράκων σε άλλη μορφή π.χ. άμυλο), ιδιαίτερα κατά τη διάρκειας μιας ίωσης, είναι αρνητική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εξίσου αρνητική είναι και η κατανάλωση αλκοόλ (έστω και μικρών ποσοτήτων) κατά τη διάρκεια μιας ίωσης, η οποία «παρεμβαίνει» σε πολλές ανοσολογικές παραμέτρους του ανθρώπινου οργανισμού. Αν λοιπόν συνδυάσουμε απλά σάκχαρα και αλκοόλ (π.χ. λικέρ), ίσως έχουμε φτιάξει τον καλύτερο σύμμαχο μιας ίωσης...

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στην υπηρεσία του ανοσοποιητικού Τα μη θερμιδογόνα συστατικά που έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες Α, C, Β6, Ε και τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος και σελήνιο.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α διεγείρει και/ή ενισχύει πολλές σημαντικές παραμέτρους του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως η δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ), η μονοπυρηνική φαγοκυττάρωση και άλλες. Αν και στην αρχή θεωρήθηκε ότι αυτές οι δράσεις παρουσιάζονται όταν απλά κάποιος που εμφανίζει έλλειψη σε βιταμίνη Α αποκαθιστά τα επίπεδά της στο αίμα με συμπληρωματική χορήγηση, σήμερα γνωρίζουμε πως η δράση της βιταμίνης Α είναι ουσιαστική για το ανοσοποιητικό, ακόμα και αυτών που δεν παρουσιάζουν καμία έλλειψη.

Πηγές βιταμίνης Α (ως ρετινόλης και όχι ως καροτένια): συκώτι, γαλακτοκομικά, βούτυρο, αβγό και εμπλουτισμένες μαργαρίνες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι επίσης πολύ σημαντική για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού.

Συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων και επαρκών επιπέδων ιντερφερόνης, πρωτεΐνης με βασικό ρόλο την παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών.

Επίσης, βοηθάει στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας.

Αυξημένες ανάγκες για βιταμίνη C έχουν τα άτομα σε περίπτωση ασθένειας, τραυματισμών και εγχειρήσεων, όπως και τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με αυξημένο στρες, οι καπνιστές και όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Η ημερήσια ποσότητα είναι καλύτερα να λαμβάνεται σε δύο ή τρεις δόσεις, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

Οταν καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η πρόσληψη βιταμίνης C ανέρχεται περίπου στα 200 mg ημερησίως. Για τη μέγιστη πρόσληψη βιταμίνης C από φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C μειώνεται με το μαγείρεμα, καθώς και με την παρατεταμένη αποθήκευση και μεταφορά τους.

Βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των 2 βιταμινών στο αίμα συσχετίζονται με μειωμένη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και με μεγάλη επιρροή στην ακεραιότητα του λεμφικού ιστού. Η βιταμίνη Ε δρα αντιοξειδωτικά, επεμβαίνει στην παραγωγή ιντερλευκίνης-2, ενώ η βιταμίνη Β6, αν και δεν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή κυστεΐνης, που με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της γλουταθειόνης.

Η γλουταθειόνη αποτελεί τον «πυρήνα» θα λέγαμε του σημαντικότερου ίσως ενζυμικού αντιοξειδωτικού συστήματος του οργανισμού μας, που καλείται «υπεροξειδάση της γλουταθειόνης».

Καλές πηγές Β6 είναι οι μπανάνες, το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η μαγιά μπίρας, ενώ άφθονη βιταμίνη Ε βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στα καρύδια και στο σπανάκι.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η πρόσληψή του είναι συνήθως μειωμένη στους ηλικιωμένους, ενώ η ανεπάρκειά του έχει συσχετισθεί με διαταραχές γεύσης, μείωση των πολύ ουσιωδών Τ-λεμφοκυττάρων και πτωχή επούλωση των τραυμάτων. Επιπλέον, πολλά φάρμακα επηρεάζουν την απορρόφηση και απέκκριση ψευδαργύρου και επιτείνουν το πρόβλημα, όπως τα καθαρτικά και τα διουρητικά.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα οστρακοειδή, ενώ άλλες καλές πηγές του είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα καρύδια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος.

Σελήνιο

Το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό της «υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης», διαμέσου της οποίας επηρεάζονται δεκάδες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου ασκεί θετική δράση στην άμυνα του οργανισμού μας, όχι μόνο όταν αποκαθιστά τα επίπεδα σε άτομα που εμφανίζουν έλλειψη, αλλά πιθανόν και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου στο αίμα.

Μελέτη των Kiremidjian-Schumacher και συνεργατών έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 200 μgr σεληνίου ημερησίως σε άτομα με κανονικά επίπεδα, οδηγεί σε 118% βελτίωση στη δυνατότητα των λεμφοκυττάρων να επιτίθενται σε ογκοκύτταρα και 82,3% αύξηση στη δραστηριότητα των φυσικών φονέων κυττάρων.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) για το σελήνιο είναι τα 55 μgr (προσοχή μικρογραμμάρια και όχι mgr) και πολύ καλές πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά, το κρέας, τα αναποφλοίωτα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Να τονιστεί ότι η περιεκτικότητα σε σελήνιο των φυτικών τροφών εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε σελήνιο του εδάφους που καλλιεργούνται.

Αν και μέχρι σήμερα μελέτες που να σχετίζουν την αξία θρεπτικών συστατικών της τροφής έναντι του τύπου Η1Ν1 του ιού της γρίπης Α, σε επίπεδο πρόληψης ή ακόμα και αντιμετώπισης, δεν υπάρχουν, το σίγουρο είναι πως μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στις πιο πάνω οδηγίες προασπίζει μέγιστα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αλλωστε, προσκείμενα προς αυτή τη σκέψη δεδομένα δημοσιεύτηκαν πριν από 2 χρόνια (Biofactors 2007;31(1):1-15) αναδεικνύοντας το μίγμα βιταμίνης C, σεληνίου, εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού και κάποιων αμινοξέων ως εξαιρετικό αντιιικό βοήθημα έναντι άλλου τύπου της γρίπης Α...

Διατροφή και ανοσοτοξικότητα: υπάρχει κίνδυνος; Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ' επέκταση στη διατήρηση της καλής υγείας. Η επίδραση της τροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα εκφράζεται μέσω του φαινομένου της ανοσοτοξικότητας, της εκδήλωσης

 

7 τρόφιμα για το ανοσοποιητικό  Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις ‘απειλές’ του χειμώνα.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ο ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα του οργανισμού μας ενάντια σε διάφορες παθογόνες ασθένειες, μέσα από την προστασία που μας παρέχει ενάντια σε βακτήρια και ιούς, αλλά και σε διάφορους άλλους παθογόνους οργανισμούς, ενώ εξειδικευμένα κύτταρα, ειδικές πρωτεΐνες και συγκεκριμένα όργανα εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του, και κατ' επέκταση θωρακίζουν την υγεία μας.

***Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην προστασία του οργανισμού μέσω του ανοσοποιητικού;

Ο χειμώνας και το κρύο για τους περισσότερους είναι συνδυασμένα με κρυώματα, «πεσμένο ανοσοποιητικό» και αυτοσχέδια ή μη «γιατροσόφια» όπως χυμοί πορτοκαλιού, ζεστά ροφήματα, σούπες και δυναμωτικά γεύματα. Οταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι «αδύναμο», είμαστε πιο «ευάλωτοι» σε κρυολογήματα, γρίπες ή ακόμα και πιο σοβαρές καταστάσεις. Εχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Την ίδια στιγμή κάποια άλλα διατροφικά συστατικά, όπως είναι η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες, το αλκοόλ, τα «κακά» λιπαρά, φαίνεται να αποδυναμώνουν την άμυνα της υγείας. Η σαφής σχέση του ανοσοποιητικού με τη διατροφή δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, αλλά τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν την επίδραση της διατροφής στη συνολική ανοσολογική αντίδραση.

***Ποιοι διατροφικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την άμυνα του οργανισμού μας;

Θερμίδες-ενεργειακή πρόσληψη: η διατροφή δεν επηρεάζει μόνο ποιοτικά το ανοσοποιητικό, αλλά σε μεγάλο βαθμό το επηρεάζει και ποιοτικά. Ετσι, έχει φανεί πως άτομα που δεν σιτίζονται ικανοποιητικά και έχουν υποθερμιδικά γεύματα ή άτομα που ακολουθούν συχνά και για μεγάλα διαστήματα αυστηρά διαιτολογικά σχήματα για να επιτύχουν μείωση βάρους παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μολύνσεις. Αντίθετα, όταν υπάρχει υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, με συνυπάρχουσα παχυσαρκία, και πάλι φαίνεται ότι υπάρχει μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις και τις λοιμώξεις. Το σπλαχνικό λίπος, στην κοιλιακή χώρα, που χαρακτηρίζει την παχυσαρκία, φαίνεται να συσχετίζεται βιοχημικά με την εμφάνιση φλεγμονής.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Κατά καιρούς έχει φανεί ότι τα προϊόντα ζύμωσης με βάση το γάλα -όπως το τυρί, το γιαούρτι και το αριάνι ή κεφίρ- μπορεί να ενισχύσουν την ανοσολογική άμυνα και να προστατεύσουν π.χ. την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Τα διατροφικά εκείνα στοιχεία που έχουν αυτή την προστατευτικά δράση είναι συγκεκριμένα βακτήρια (γνωστά και ως προβιοτικά) και τα οποία έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερη αντίσταση στους μικροοργανισμούς. Ερευνα στα τέλη του 2010, από τη Φινλανδία, έδειξε ότι η κατανάλωση τυριού από ηλικιωμένα άτομα συντελεί στην ανοσολογική τους προστασία, κυρίως λόγω της παρουσίας προβιοτικών σε αυτό. Ετσι, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία έδειξαν ότι το προβιοτικό τυρί προστατεύει τα άτομα της τρίτης ηλικίας από τη δράση καρκινικών κυττάρων καθώς και από μια σειρά λοιμώξεων.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες Α, Ε και C) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις. Λαχανικά και φρούτα όπως το πορτοκάλι, η πορτοκαλί κολοκύθα, το καρότο, το μπρόκολο, οι χρωματιστές πιπεριές, τα μούρα και οι φράουλες, το ρόδι, αλλά και τρόφιμα όπως το σουσάμι, το ταχίνι και το πράσινο τσάι αποτελούν καλές διατροφικές πηγές των βιταμινών αυτών.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως η πρώτη βιταμίνη που σκεφτόμαστε ως μέσο προστασίας μας από ιώσεις και λοιμώξεις, όπως π.χ. του αναπνευστικού. Είναι γεγονός ότι η βιταμίνη αυτή σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή προστατευτικών ουσιών -όπως η ιντερλευκίνη και οι κυτοκίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα- και ιντερφερόνης, η οποία συμβάλλει στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στη διατήρηση των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία δρουν ως εμπόδιο στις λοιμώξεις. Παίζει ρόλο στη διατήρηση των λεμφοκυττάρων (των Β&Τ κυττάρων και των φυσικών φονικών κυττάρων ΝΚ).

Φυλλικό οξύ

Βιταμίνη του συμπλέγματος Β, σχετίζεται με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οταν υπάρχει έλλειψή του, εμφανίζεται μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Νερό και ενυδάτωση

Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και γι' αυτό η σύσταση για επαρκή πρόσληψη αποσκοπεί στη βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας μας. Η υψηλή πρόσληψη υγρών παίζει ρόλο στην ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, στη σωστή θερμορρύθμιση, καθώς και στην αποβολή άχρηστων συστατικών και τοξινών από το σώμα μας.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό της τροφής, που συμμετέχει σε μια σειρά από αμυντικούς μηχανισμούς, όντας ένα βασικό συστατικό της «υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης», που παίζει καθοριστικό ρόλο στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλύτερη άμυνα του οργανισμού. Δεδομένου ότι δεν τα συνθέτει ο οργανισμός μας, είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή πρόσληψη από τη διατροφή μας από τρόφιμα όπως το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο, οι ξηροί καρποί, κάποια άγρια χόρτα, και κυρίως τα λιπαρά ψάρια (γαύρος, σολομός, σαρδέλα).

Ψευδάργυρος

Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληγών, ενώ η περιορισμένη πρόσληψή του σχετίζεται με τη μείωση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Βιταμίνη Β6

Η μειωμένη πρόσληψη της Β6 βιταμίνης σχετίζεται με μειωμένη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι σημαντική για την άμυνα του οργανισμού, δεδομένου ότι συμμετέχει στην παραγωγή κυστεΐνης, που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της γλουταθειόνης, συστατικού στοιχείου της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Σχετικά πρόσφατες μελέτες, στο τέλος του 2010, από το University of Illinois, αλλά και παλιότερες, έδειξαν τη θετική επίδραση των διαλυτών φυτικών ινών - τις βρίσκουμε στη βρώμη, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή και σε ξηρούς καρπούς, μέσω της μειωμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος σε καταστάσεις όπως π.χ. η παχυσαρκία. Οι φυτικές ίνες φάνηκε ότι επηρεάζουν την έκκριση μιας αντι-φλεγμονώδους πρωτεΐνης, της ιντερλευκίνης-4, που συμβάλλει στην προστασία και στη γρηγορότερη ανάρρωση από λοιμώξεις. Ειδικότερα, παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι οι β-γλυκάνες -που περιέχονται στη βρώμη- δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύοντας τη δράση σημαντικών κυττάρων της άμυνας του οργανισμού, έναντι βακτηρίων, ιών και παρασίτων.

Οι εχθροί του ανοσοποιητικού

Αλκοόλ

Η υπερβολή και η υπέρβαση στις συστάσεις για κατανάλωση της αλκοόλης καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η ορθολογιστική κατανάλωσή του και η αποχή σε περιόδους όπου έχει ήδη εκδηλωθεί κάποια ίωση.

Τα «κακά» λιπαρά

Η μειωμένη κατανάλωση καλών λιπαρών (π.χ. ω3) και η υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους παρεμποδίζει την ανοσολογική αντίδραση και αυξάνει κατ' αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων και ιώσεων.

Προστατεύστε τον οργανισμό σας ακολουθώντας τα παρακάτω:

*Καταναλώστε τουλάχιστον 2-3 φρούτα την ημέρα.

*Καταναλώστε λαχανικά και σαλάτες.

*Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια (όπως σολομό, σκουμπρί).

*Προτιμήστε το άπαχο κοτόπουλο χωρίς πέτσα, το χοιρινό ψαρονέφρι και το κουνέλι και αποφύγετε λιπαρά κρέατα και αλλαντικά.

*Καταναλώστε δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως, που είναι καλές πηγές βιταμινών συμπλέγματος Β.

*Πίνετε αρκετά υγρά, με κυριότερη πηγή το νερό, αλλά και φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

 

10 ωμές υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από ασθένειες

Tα superfoods ή στα ελληνικά υπερτροφές βελτιώνουν την υγεία μας και ταυτόχρονα προσφέρουν ευεξία. Είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία, αλλά μικρή θερμιδική.

Εχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν διάφορες ασθένειες, έχουν αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν
στην απαραίτητα αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ αποτελούν μία πρώτης τάξεως διατροφική επιλογή για όλους όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους σε σταθερό επίπεδο.Μάλιστα, πολλές από τις υπερτροφές θεωρούνται ως κορυφαία αφροδιασιακά, ενώ βελτιώνουν την ευεξία, τη διάθεση και την αντοχή

Παρακάτω παρουσιάζονται 10 υπερτροφές που τρώγονται και ωμές:

1. Φρούτα όπως το ρόδι, το αβοκάντο, τα μούρα, το μύρτιλο, το ιπποφαές, το κράνμπερι, το ακάι, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, η καρύδα, η μαστίχα και το γκότζι μπέρι.

2. Ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους.

3. Όσπρια όπως τα κόκκινα φασόλια.

4. Παράγωγα καρπών όπως το κακάο και μαύρη σοκολάτα.

5. Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

6. Προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός, το κερί, το μέλι και η πρόπολη.

7. Ορισμένα βότανα όπως το ginkgo biloba και το τζίντζερ.

8. Μπαχαρικά όπως το σαφράν.

9. Δημητριακά και σπόροι, όπως ο λιναρόσπορος, η ζέα, η κινόα, το chia.

10. Κάποια φύκια όπως η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα.

ΚΟΡΥΦΗ

Το ανοσοποιητικό σας και πώς να το «ταΐσετε»

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας

Αν έχετε πάρει όλα τα μέτρα πρόληψης, πόσο εύκολο είναι πια να εκτεθείτε στους παθογόνους μικροοργανισμούς; Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, μόνο τα κουμπιά του ασανσέρ περιέχουν σαράντα φορές περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες. Ετσι, με μια απλή αναγωγή, στο χώρο εργασίας σας μπορεί να περιέχονται 400 φορές περισσότερα βακτηρίδια από όσα συναντάμε... στο καπάκι μιας λεκάνης!

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλά μικρόβια και καθημερινά αλληλεπιδρούμε με χιλιάδες μικροοργανισμούς. Ομως ένα ολόκληρο δίκτυο εξειδικευμένων οργάνων, ιστών και κυττάρων, δηλαδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλληλεπιδρά με τους ξένους εισβολείς και μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις.

**Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε;

**Επιλέξτε έξυπνα τρόφιμα:

Πληθώρα μελετών δείχνουν πως κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Αφού το ανοσοποιητικό «πίνει στην υγειά μας», εμείς τι πρέπει να φάμε;

Βιταμίνη C: Εχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων. Ερευνες δείχνουν πως η πρόσληψή της μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της γρίπης έως και 48%.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια). Υπάρχει όμως και σε άλλα τρόφιμα, όπως το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ωμές πιπεριές, το μπρόκολο και το λάχανο. Επίσης μπορείτε να πάρετε σημαντική ποσότητα μέσα από χυμούς εμπλουτισμένους με έξτρα βιταμίνη C.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες, όπως η απελευθέρωση των αντισωμάτων, και ενισχύουν τη δράση των φαγοκυττάρων και των Τ-λευκοκυττάρων, των «στρατιωτών» της άμυνάς μας.

Πηγές αποτελούν τα ολικής άλεσης τρόφιμα, τα λαχανικά, τα όσπρια, η πατάτα, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και το γιαούρτι.

Βιταμίνη Α: Ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό, αλλά σε υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό συνιστάται να προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από φυσικά τρόφιμα όπως το συκώτι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, καθώς επίσης και από τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα και το μάνγκο.

Ψευδάργυρος: Ανεπάρκειά του δρα κατασταλτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, το μπρόκολο και ο αρακάς.

Σελήνιο: Βοηθά στην παραγωγή αντισωμάτων. Βρίσκεται στα καρύδια, σε ψάρια (κυρίως στον τόνο), στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο κουσκούς και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

***Αντί για διαιτολόγιο... κάντε χρωματολόγιο!

Εντάξτε πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Να θυμάστε πως κάθε φρούτο και λαχανικό έχει διαφορετική σύσταση σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Βάζοντας χρώματα στο πιάτο σας προσλαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ετσι οι πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς είναι με το μέρος σας.

**Ενυδατωθείτε σωστά

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και αναμφισβήτητα είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Καταναλώστε λοιπόν αρκετό νερό και φροντίστε να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Εναλλακτικά επιλέξτε 100% φυσικούς χυμούς, light αναψυκτικά, καφέ και τσάι, καθώς και αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

***Προβιοτικά, τα «καλά» βακτηρίδια

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που ανάμεσα στα υπόλοιπα οφέλη ενισχύουν και την άμυνα του οργανισμού. Μπορείτε να τα βρείτε φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με κυριότερα το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί ή να τα προσλάβετε μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών.

**Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ερευνες δείχνουν μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στο αυξημένο βάρος και την ευαισθησία στις λοιμώξεις. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα ασθενείας. Επομένως, φροντίστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να ρίξετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στα φυσιολογικά όρια, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

**Βάλτε κίνηση στη ζωή σας

Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας σας ευχαριστεί.

**Τι να φάτε αν αρρωστήσετε;

Αν τελικά «δεν τη γλιτώσατε» και η γρίπη σάς έριξε στο κρεβάτι, να θυμάστε πως το σώμα σας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση. Προσπαθεί δηλαδή να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τους ιστούς του. Παρόλο που η όρεξή σας είναι μειωμένη, πρέπει να προμηθευτείτε ενέργεια. Προσπαθήστε κάθε 2-3 ώρες να καταναλώνετε μια μικρή ποσότητα φαγητού.

Επιλέξτε τρόφιμα εύπεπτα και πλούσια σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και το σελήνιο. Το σώμα επίσης χρειάζεται πρωτεΐνη. Προτιμήστε άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια. Μάλιστα ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) σας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας! Επίσης οι σούπες μπορεί να είναι καλά ανεκτές από το στομάχι, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Σε περίπτωση που ο εμετός ή η διάρροια αποτελούν συμπτώματα της ασθένειάς σας, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βάση στην αναπλήρωση των υγρών καθώς και των ηλεκτρολυτών που έχετε χάσει. Αποφύγετε εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. άπαχο κρέας), περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης προϊόντα) και επιλέξτε εύπεπτα τρόφιμα, όπως ρύζι, πατάτες και επεξεργασμένα δημητριακά. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων θα σας ανακουφίσει επίσης από τα συμπτώματα. Περαστικά!

 

4 τροφές ελιξήρια για το ανοσοποιητικό σας

Όπως εκτιμάται, το σώμα περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από κύτταρα (περίπου 10 τρισεκατομμύρια). Από αυτό γίνεται σαφές ότι η διατήρηση μιας σωστής βακτηριακής ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην ισορροπία είναι η κατανάλωση άφθονων προβιοτικών (ωφέλιμων βακτηρίων) προκειμένου να διατηρηθεί η βέλτιστη ισορροπία με αναλογία 85% ωφέλιμα βακτήρια και 15% επιβλαβή βακτήρια. Τα παρακάτω προβιοτικά τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ακριβώς αυτό.

Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση

Η ζύμωση των λαχανικών χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια ως τρόπος διατήρησής τους (όπως τα λαχανικά τουρσί). Ωστόσο, πιο πρόσφατα ανακαλύφτηκε ότι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση δεν αποτελούν απλώς ένα καλό σύστημα διατήρησης αλλά κι έναν εξαιρετικό τρόπο παροχής υψηλής ποιότητας ζωντανών προβιοτικών βακτηρίων.

Η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση διατηρεί υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια και τους μύκητες, αφού το γαλακτικό οξύ που παράγουν οι γαλακτοβάκιλλοι σε αυτά τα τρόφιμα αλλάζουν την οξύτητα του εντέρου, πράγμα το οποίο εμποδίζει την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων καθώς και του μύκητα Candida.

Ένα λαχανικό που συνήθως υπόκειται σε ζύμωση είναι το ξινολάχανο, το οποίο αποτελείται απλώς από λάχανο, αλάτι και καλλιέργεια εκκίνησης. Πάντως, σχεδόν όλα τα είδη λαχανικών είναι δυνατόν να υποστούν ζύμωση και μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες ή ακόμη και χρόνια υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από γάλα, νερό, σπόρους και νερό καρύδας. Αν και δεν αποτελεί καλή μέθοδο διατήρησης, η διαδικασία ζύμωσης παράγει ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά που είναι εύγευστο και ταυτόχρονα θεραπευτικό για το πεπτικό σύστημα.

Με την κατανάλωση κεφίρ ο οργανισμός σας λαμβάνει μια ευρεία ποικιλία από ωφέλιμα βακτήρια που ενυδατώνουν και αναζωογονούν το πεπτικό σύστημα και τους βλεννογόνους. Επίσης, περιέχει ωφέλιμους μύκητες που είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τους παθογόνους ζυμομύκητες στον οργανισμό, αποτοξινώνουν το ήπαρ και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε κεφίρ είναι το αγαπημένο σας ρόφημα, μικρή ποσότητα ζάχαρης (δεν συνίσταται αν παρασκευάσετε κεφίρ από γάλα) και καλλιέργεια εκκίνησης (προβιοτικά).

Διαβάστε περισσότερα για το κεφίρ

Κομπούχα

Το ρόφημα παρασκευάζεται από ζαχαρούχο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με μια συμβιωτική αποικία βακτηρίων και ζυμομυκήτων (scoby) που αναφέρεται επίσης ως «μητέρα» λόγω της ικανότητάς της να αναπαράγεται. Το κομπούχα είναι γνωστό για περισσότερα από 2000 χρόνια. Πάντως, στη Δύση έγινε δημοφιλές μόλις πρόσφατα.

Η κατανάλωση κομπούχα παρέχει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα ενζύμων και βακτηριακών οξέων που αποτοξινώνουν το συκώτι, βοηθούν στην πέψη, βελτιώνουν την κατάσταση των αρθρώσεων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μόνα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε κομπούχα είναι μαύρο ή πράσινο τσάι, λίγη ζάχαρη και μια καλλιέργεια εκκίνησης.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξυδιού που παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση και έχει απαλό ή μέτριο κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό ξύδι σε πολλά τρόφιμα, προσφέροντας πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία.

Η κατανάλωση μηλόξυδου προσφέρει στον οργανισμό ωφέλιμα ένζυμα, προβιοτικά και αμινοξέα που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζουν από την καούρα, τονώνουν το λεμφικό σύστημα, βοηθούν στην απαλλαγή από τον μύκητα Candida και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η παρασκευή μηλόξυδου απαιτεί διπλή διαδικασία ζύμωσης. Πρώτον, τα μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση μετατρέπονται σε μηλίτη και στη συνέχεια ο μηλίτης υπόκειται σε ζύμωση για να δημιουργηθεί το μηλόξυδο.

Με όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί κάποιος να παρέχει στον οργανισμό του ωφέλιμα βακτήρια, ένζυμα, εξαιρετικά εύπεπτες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, θα αποτοξινωθεί το πεπτικό του σύστημα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτά τα τρόφιμα ίσως αποτελούν τη φθηνότερη και καλύτερη μορφή φροντίδας της υγείας μας.

ΚΟΡΥΦΗ

Ελλατώστε τις τροφές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή  Χρήστος Στρογγύλης

Γνωρίζουμε τη φλεγμονή σαν μια αμυντική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε τραυματισμούς,ερεθισμούς και λοιμώξεις.Είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να προστατεύσει τους πλησίον ιστούς.

Αντίθετα η χρόνια φλεγμονή είναι μια νοσογόνος κατάσταση, αποτέλεσμα αποσυντονισμού του ανοσοποιητικού…Στην ουσία ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του.

Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα,καρδιοπάθειες,καρκίνους,αρθροπάθειες,άσθμα κλπ.

Για τον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής συστήνονται – μεταξύ άλλων-μέτρα όπως:

διακοπή του καπνίσματος

επαρκής ύπνος

συστηματική σωματική άσκηση

μείωση του σωματικού βάρους

μείωση των επιπέδων στρες

Ο σπουδαιότερος όμως παράγοντας είναι η διατροφή.

1.Μειώστε την κατανάλωση σε:

-επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το αλεύρι και ότι τα περιέχει: αναψυκτικά,δημητριακά πρωινού,άσπρο ψωμί,κέικ,μπισκότα,κρουασάν και λοιπά αρτοποιήματα.

Η υπερινσουλιναιμία που προκύπτει από τη συχνή λήψη τέτοιων τροφών συσχετίζεται στενά με τη χρόνια φλεγμονή

- τρανς λιπαρά και ότι τα περιέχει:

αρτύματα,προτηγανισμένες τροφές,μαργαρίνες κλπ.

-κατά δεύτερο λόγο σε κορεσμένα λίπη,γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών και όλων των σκουπιδοφαγητών με χαμηλή θρεπτική και υψηλή θερμιδική αξία.

-προσοχή επίσης στις καμμένες/μαυρισμένες τροφές!

2. Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση σε:

-θαυματουργά ω-3 λιπαρά:

-μονοακόρεστα λιπαρά όπως το θαυμάσιο ελληνικό ελαιόλαδο

-φυσικούς υδατάνθρακες: ινώδη λαχανικά,φρούτα και όσπρια,όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίνες.

-προβιοτικά προϊόντα

Πάρτε το θέμα εξαιρετικά σοβαρά γιατί έχει στενότατη σχέση με την υγεία σας!

Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεστε!

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τρόποι ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Όσο πέφτει η θερμοκρασία οι περισσότεροι βρίσκονται με ένα ζεστό ρόφημα, σε χώρους με κλειστά παράθυρα που ευδοκιμούν μικρόβια. Παρόλο που είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά συνεχώς υποκύπτουμε μόνο όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί. Αλήθεια, πως θα μπορούσατε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε μία γρίπη τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν μια ποικιλία λειτουργιών στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για να διατηρήσετε την υγεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού αφού συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αντισωμάτων. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν συνδέσει τη βιταμίνη C με την προστασία από το κοινό κρυολόγημα, ενώ επίσης έχει φανεί ότι η πρόσληψή της σχετίζεται με τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, μπρόκολο, φράουλες ή λαχανάκια Βρυξελών.

Η βιταμίνη Α συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων τα οποία είναι στη πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εισβολή από ιούς, βακτήρια, μύκητες. Μπορείτε να την προσλάβετε από τροφές ζωικής προελεύσεως όπως συκώτι, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια, ενώ βρίσκεται επίσης σε φυτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα (καρότα γλυκοπατάτα, σπανάκι, βερίκοκο, μπρόκολο).

Η βιταμίνη Ε επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ σχετίζεται θετικά με την απόκρουση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Τη συναντάμε σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια (κύρίως το ελαιόλαδο), τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο ψευδάργυρος επίσης είναι ένα ιχνοστοιχείο που μελετήθηκε αρκετά τη τελευταία δεκαετία ως προς την αντίσταση των λοιμώξεων και τη ενίσχυση της ανοσίας. Μέτρια ανεπάρκεια του έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων. Πηγές πρόσληψης του είναι το κόκκινο κρέας, αυγά, γάλα, όσπρια.

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους πυλώνες της υγιούς διαβίωσης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Για το λόγο αυτό, μέτρια άσκηση 30-40 λεπτών 3-5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της.

Υπάρχει αλήθεια στο ρητό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, επινεφρίνη και κορτιζόλη. Ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τον αριθμό και τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων. Αυτά τα κύτταρα δρουν στη πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ιογενών επιθέσεων. Το χιούμορ και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας κάνουν να γελάτε μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Βάζοντας χρώμα στο πιάτο μας, δραστηριότητα και γέλιο στη καθημερινότητα μας έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για να βγούμε «αλώβητοι» από τη μάχη με τις ιώσεις.

 

10 βήματα για ένα ατσάλινο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά όλα τα είδη ασθενειών, από το απλό κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο. Ένας οργανισμός με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτος σε μολύνσεις και ασθένειες. Στη συνέχεια οι λοιμώξεις και οι νόσοι προκαλούν περαιτέρω βλάβες στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλο αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της υγείας ενός ατόμου. Παρακάτω περιγράφεται ένας τρόπος ζωής καθώς και ορισμένες διατροφικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να ξεφύγετε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

1. Άσκηση
Η άσκηση ωφελεί το μυαλό και το σώμα με πολλούς τρόπους και έχει αποδειχτεί σε πολλές μελέτες ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πλήθους ασθενειών. Για παράδειγμα, σε κάποιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι όσοι έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται. Ο χρόνος άσκησης που συστήνουν οι γιατροί διαφέρει. Ο φυσιοπαθητικός Michael Murray συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης και 5-10 λεπτά στρέτσινγκ καθημερινά. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας – η υπερπροσπάθεια μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Επίσης, η έντονη προπόνηση έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Ύπνος
Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος έχει τεράστια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικοί και έρευνες συνιστούν τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου χωρίς διακοπή καθημερινά, ενώ η καταλληλότερη ώρα για να πάτε στο κρεβάτι είναι μεταξύ 22:00 και 23:00.

3. Έκθεση στον ήλιο
Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο σε λογικά πλαίσια βοηθά τον οργανισμό να παράγει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Η συγκεκριμένη ορμόνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης υγείας συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

4. Νερό
Η επαρκής κατανάλωση νερού – κατά προτίμηση φιλτραρισμένου και χωρίς φθόριο – καθημερινά είναι αναγκαία για την άριστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καταλληλότερη ποσότητα είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα.

5. Διαχείριση άγχους
Το πνευματικό και ψυχολογικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να μάθετε να το διαχειρίζεστε σωστά. Οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις χαλάρωσης καθημερινά θα σας βοηθήσουν να μετριάσετε το άγχος, όπως ακριβώς ένας περίπατος στη φύση και ο διαλογισμός. Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν ασκήσεις γιόγκα για να αντιμετωπίσουν το στρες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να το διαχειριστείτε μόνοι σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

6. Σωστό βάρος
Η παχυσαρκία έχει ενοχοποιηθεί ως ένας παράγοντας που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Με τα επίπεδα της παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς, ο παράγοντας αυτός συμβάλλει όλο και περισσότερο στην εξασθένησή του.

7. Επεξεργασμένη ζάχαρη
Αν πρέπει να αποφύγετε κάποιες τροφές με σκοπό να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιφέρει βλάβες σε αρκετά σημαντικό βαθμό μειώνοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων πιθανώς κατά 50% για ένα χρονικό διάστημα ως και 5 ώρες μετά την κατανάλωση.

8. Προβιοτικά
Καταναλώστε γιαούρτι ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν καλά βακτήρια, όπως το ξινολάχανο και το κίμτσι (kimchi), ή αρχίστε να λαμβάνετε συμπληρώματα προβιοτικών. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό τμήμα της λειτουργίας του ανοσοποιητικού ξεκινά από το έντερο. Τα καλά βακτήρια διατηρούν επίσης υπό έλεγχο την ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών.

9. Αποφύγετε συστατικά βλαβερά για το ανοσοποιητικό σύστημα
Αυτά περιλαμβάνουν τα τσιγάρα, το υπερβολικό αλκοόλ, το μονοσόδιο γλουταμίνης, τα τεχνητά συντηρητικά και τα πρόσθετα τροφίμων, τα βαρέα μέταλλα, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία. Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα όσο το δυνατόν συχνότερα.

10. Καλή διατροφή
Καταναλώστε άφθονες φυσικές και ολοκληρωμένες τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Το σώμα χρειάζεται μια καλά ισορροπημένη διατροφή που να το εφοδιάζει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τον δρ Murray, η ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών είναι η πιο συχνή αιτία αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές κλινικές και πειραματικές έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και η έλλειψη μίας μόνο μεμονωμένης θρεπτικής ουσίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του. Η λήψη ενός ευρέως φάσματος πολλαπλών συμπληρωμάτων ή φυτικών ροφημάτων και συμπληρωμάτων, όπως χλωρέλλα, σπιρουλίνα, χλόη κριθαριού, σιταρόχορτο κτλ. θα δώσουν στο σώμα τα διάφορα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "  ΥΓΕΙΑ  

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ* 

από 7/4/09   .free counters.free counters...

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

..........