πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΥΓΕΙΑ& "ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ & ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016

Στα δίχτυα της κατάθλιψης
Διώξε τη θλίψη πριν γίνει κατάθλιψη…
Πως κέρδισα τη μάχη με την κατάθλιψη Η «μελαγχολία του Σεπτέμβρη» υπάρχει
Το φάρμακο της λύπης
Οι άγνωστες παρενέργειες της κατάθλιψης Όταν δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς
Κατάθλιψη Ξεδιαλύνοντας τους μύθους

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η ραπαμυκίνη μειώνει  την κατάθλιψη
Ο πελαργός και η... κατάθλιψη Σπάνε το ταμπού της κατάθλιψης
Κατάθλιψη, μοναξιά και καρδιακά νοσήματα φέρνει η αϋπνία Διάγνωση κατάθλιψης
Ευάλωτη στην κατάθλιψη η τρίτη ηλικία
Π Ημέρα  Ψυχικής Υγείας

ΨΥΧΙΚΗ  ΥΓΕΙΑ

Ημέρα  Δράσης για την Ψυχική Υγεία
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ

Διάθεση

 
Χριστούγεννα: ημέρες γιορτής και... κατάθλιψης

Πως να βοηθήσετε τον  άνθρωπο σας με κατάθλιψη

3η Δευτέρα Ιανουαρίου Η πιο καταθλιπτική Δευτέρα του χρόνου
Η σύνδεση της κατάθλιψης με το "κακό προαίσθημα" 6 βιντεοπαιχνίδια που «πολεμούν» την κατάθλιψη και το άγχος Χ Μπουκάι: Η διέξοδος στην Κατάθλιψη
Το γρήγορο φαγητό οδηγεί σε κατάθλιψη! Άγχος, πανικός, κατάθλιψη. Απελευθερωθείτε τώρα! Η κατάθλιψη χτύπησε και τα παιδιά
Σήμερα ζούμε την εθνική μελαγχολία
Διαφορές κατάθλιψης και μανιοκατάθλιψης Τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση
Η ιστορία της μελαγχολίας και η ευκαιρία που κρύβει για προσωπική εξέλιξη
Ψυχολογικό τεστ: Έχεις έντονο άγχος ή κατάθλιψη; Ανακάλυψέ το 12 απλές αλλαγές συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη
Δέκα στρατηγικές για να στείλετε διακοπές τη μελαγχολία
     

Κατάθλιψη SOS ΕΧΕΙ χαρακτηριστεί «η ύπουλη ασθένεια της εποχής μας». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων  στον κόσμο» και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο, ηλικία και κοινωνική τάξη. Μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής ή να καταδυναστεύει τη ζωή του πάσχοντα. Το http://katathlipsi.gr ενημερώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είναι αφιερωμένο στην ασθένεια και στόχο έχει να ενημερώσει τους Ελληνες για τα συμπτώματά της, αλλά και να παρουσιάσει τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτή. Εκτός από ενημέρωση, θα βρείτε ακόμα προτάσεις βοήθειας και ένα δίκτυο ειδικών.

Το site που νικά την κατάθλιψη H πρώτη κιόλας επίσκεψη στο www.depnet.gr μπορεί να βοηθήσει όποιον νιώθει πως η κατάθληιψη του έχει χτυπήσει την πόρτα. Κι αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερα εύχρηστο τρόπο με τον οποίο η νέα διαδικτυακή κοινότητα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων κατορθώνει να δώσει απαντήσεις, πληροφορίες και συμβουλές για ό,τι αφορά την «ασθένεια» της εποχής, την κατάθλιψη.

 

Στα δίχτυα της κατάθλιψης

Πώς δημιουργείται και τι εξυπηρετεί η ύπαρξη ενός τόσο ψυχοδιαβρωτικού συναισθήματος;

Εχει διαπιστωθεί ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κοινωνικής ανασφάλειας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μετά τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις οργής, περιπίπτει στο μάλλον ασαφές, και επομένως άκρως ψυχοδιαβρωτικό συναίσθημα της κατάθλιψης. Υπάρχει άραγε κάποια βαθύτερη βιολογική σκοπιμότητα ή έστω κάποια ψυχολογική αναγκαιότητα για την ύπαρξη τέτοιων εμφανώς αυτοκαταστροφικών συναισθημάτων; Σε χαλεπούς καιρούς, έχει ίσως κάποιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς η σύγχρονη επιστήμη επιχειρεί να κατανοήσει τους μη συνειδητούς νευροβιολογικούς μηχανισμούς (εγκεφαλικούς και ψυχολογικούς), οι οποίοι όχι απλώς διαμορφώνουν αλλά και παραδόξως συντηρούν τα καταθλιπτικά συναισθήματα που δηλητηριάζουν τη ζωή μας.

Απ' ό,τι φαίνεται, το 2030 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία ασθένειας του ανθρώπινου πληθυσμού, με πρώτη πιθανά το AIDS, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν μάλιστα περιοριστούμε στις πιο εύπορες οικονομικά χώρες -τις λεγόμενες «High Income Countries», σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας- τότε στο άμεσο μέλλον η κατάθλιψη και οι σχετικές με αυτήν ψυχοσωματικές διαταραχές θα αποτελέσουν το υπ' αριθμόν ένα υγειονομικό πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Εχει μάλιστα υπολογιστεί ότι ήδη στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει υποφέρει, κάποια στιγμή της ζωής του, από μια σοβαρή μορφή κατάθλιψης. Ενώ, τα τρία τελευταία χρόνια, μόνο στη γηραιά Ευρώπη έχουν διαγνωσθεί τα τυπικά συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης σε πάνω από 18,5 εκατομμύρια ενήλικους πολίτες (ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών), αριθμός που δυστυχώς παρουσιάζει κάθε χρόνο αυξητικές τάσεις. Αυτό το άκρως ανησυχητικό και απειλητικό σενάριο δεν αφορά αποκλειστικά τις πιο αναπτυγμένες χώρες, διαπιστώνεται σχεδόν παντού από τις σχετικές επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιούνται διεθνώς τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ενα άλλο φαινόμενο, που συνδέεται στενά με την αυξημένη διάγνωση καταθλιπτικών επεισοδίων, είναι και η σαφής αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ουσιών: για παράδειγμα, ένας στους πέντε Αμερικανούς ζητά από τον γιατρό του ή καταφεύγει από μόνος του στη λήψη αντικαταθλιπτικών μόλις δει τη σχετική διαφήμιση για κάποιο νέο «θαυματουργό» φάρμακο. Το περίεργο είναι ότι η ανθρωπότητα φαίνεται πως εισήλθε στην «Εποχή της Κατάθλιψης» (γύρω στη δεκαετία του '90) ταυτόχρονα με τη μαζική παραγωγή και χορήγηση του Prozac, του πρώτου σύγχρονου αποτελεσματικού αντικαταθλιπτικού!

Μια μεταμοντέρνα επιδημία;

Γιατί άραγε όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν συστηματικά στη χρήση αντικαταθλιπτικών ουσιών; Τα άτομα αυτά είναι θύματα της συστηματικής προπαγάνδας των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών ή, αντίθετα, η συμπεριφορά τους αυτή προκύπτει από την ανάγκη αντιμετώπισης μιας πραγματικής ψυχοσωματικής διαταραχής; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι καθόλου προφανής. Πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στη σημερινή μαζική κατανάλωση αντικαταθλιπτικών ουσιών έχει συμβάλει μια μάλλον ασαφώς προσδιορισμένη έννοια της «κατάθλιψης, που υιοθετείται ωστόσο αλόγιστα και καταχρηστικά από κάποιους ειδικούς για να περιγράψουν και να «κατανοήσουν» τις πιο ετερογενείς νοητικές διαταραχές.

Τελικά, η σύγχρονη «επιδημία της κατάθλιψης» αποτελεί όντως εκδήλωση μιας μαζικής ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς ή, αντίθετα, αποτελεί «απλώς διαφημιστική επινόηση» για την προώθηση αντικαταθλιπτικών φαρμακευτικών προϊόντων, όπως διατείνονται ορισμένοι κοινωνικοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς και συνεπώς με ποια κριτήρια αναγνωρίζει αυτή την «αποκλίνουσα» συμπεριφορά.

Πολλές υποψίες εξάλλου γεννά και το γεγονός ότι μόλις πριν από μία ή δύο γενεές η εμφάνιση και η διάγνωση των πρώτων καταθλιπτικών συμπτωμάτων συνέβαινε συνήθως κατά το 34ο ή 35ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου, ενώ σήμερα τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ήδη από την εφηβεία, από το 14ο έτος. Επιπλέον, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια σχετικά σπάνια μορφή ψυχικής διαταραχής που κατά κανόνα πλήττει άτομα προχωρημένης ηλικίας (κυρίως γηραιές κυρίες), στις μέρες μας η «κατάθλιψη» αποτελεί τη συχνότερα διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή: περίπου οι μισές διαγνώσεις ψυχοπαθολογικών διαταραχών καταλήγουν να ανάγονται σε κάποια μορφή κατάθλιψης. Μήπως εν τέλει θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η «κατάθλιψη» αποτελεί το κατ' εξοχήν σύμπτωμα του μεταμοντέρνου τρόπου ζωής;

Οσο δελεαστική κι αν ακούγεται αυτή η κοινωνιολογίζουσα εξηγητική προσέγγιση, προσκρούει σε μια σειρά από καλά τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα. Δεν καταφέρνει, για παράδειγμα, να εξηγήσει γιατί μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν τόσο εμφανείς και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις εκδηλώσεις της καταθλιπτικής συμπεριφοράς: από τη «μείζονα» ή μονοπολική κατάθλιψη και την εξίσου σοβαρή διπολική μανιοκατάθλιψη (χαρακτηρίζεται από τυπικές αλλά ανεξήγητες εναλλαγές ευφορίας και κατάθλιψης) μέχρι τις ηπιότερες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (δυσθυμία, μελαγχολία, κ.ά.). Και προφανώς είναι εντελώς διαφορετικό το να αισθάνεται κανείς ψυχολογικά «πεσμένος», κακοδιάθετος ή δυστυχής για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το να υποφέρει από ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Το να συγχέουμε αυτές τις τόσο διαφορετικές εκδηλώσεις «κατάθλιψης» είναι σαν να συγκρίνουμε μια φθινοπωρινή βροχούλα με έναν καταστροφικό τυφώνα.

Η διάγνωση ενός σοβαρού καταθλιπτικού επεισοδίου προϋποθέτει την εμφάνιση και την επανάληψη στον χρόνο ενός συνδυασμού από τυπικά συμπτώματα: διαρκής ανικανότητα να αισθανόμαστε χαρά, ολοκληρωτική απώλεια ενδιαφέροντος για οτιδήποτε, ακραία συναισθήματα μίσους ή ενοχής για τον εαυτό μας, πλήρης ανικανότητα να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε οποιαδήποτε εργασία, αϋπνία ή εναλλακτικά υπερυπνία, πλήρης σεξουαλική αδιαφορία και τέλος έντονες αυτοκτονικές τάσεις ή και πραγματικές απόπειρες αυτοκτονίας. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την άθλια και εξαθλιωτική κατάσταση δεν γελάνε ούτε χαμογελάνε, δεν τρώνε ούτε μιλάνε, δεν επιθυμούν τη συντροφιά κανενός αφού δεν ανέχονται τον ίδιο τους τον εαυτό.

Οσο για την ανείπωτη αγωνία και την ψυχική οδύνη που βιώνουν τα άτομα που βρίσκονται παγιδευμένα στα δίχτυα της κατάθλιψης είναι πολύ χειρότερη από τον πόνο που προκαλεί κάθε άλλη σωματική ασθένεια. Πράγματι, όπως απέδειξαν διάφορες μελέτες, το γεγονός ότι αυτοί που υποφέρουν από κάποια σοβαρή μορφή κατάθλιψης δεν θέτουν ένα τέλος σε αυτή την αβάσταχτη κατάσταση αυτοκτονώντας οφείλεται στο ότι είναι υπερβολικά εξαντλημένοι για να το κάνουν! Ισως έτσι εξηγείται το φαινομενικά παράλογο γεγονός ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες καταθλιπτικών ασθενών συμβαίνουν μόλις «βγαίνουν» ή αρχίζουν να συνέρχονται από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο: τα άτομα αυτά βρίσκουν την απαραίτητη ενέργεια για να θέσουν ένα οριστικό τέλος στην «άθλια» ζωή τους μόλις αισθανθούν κάπως καλύτερα.

Ο καταθλιπτικός εγκέφαλος

Χρειάστηκαν δυόμισι χιλιάδες χρόνια για να επιβεβαιώσει η σύγχρονη επιστήμη την πρωτοποριακή θεωρία του Ιπποκράτη ότι έδρα κάθε ψυχικής νόσου είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα ο Ελληνας γιατρός είχε υποστηρίξει ότι για την εμφάνιση της ασθένειας της μελαγχολίας, ό,τι δηλαδή πολύ αργότερα (από το 1660 και μετά) θα περιγράφεται ως κατάθλιψη, ευθύνεται η περίσσεια της μαύρης χολής (μέλαινα + χολή = μελαγχολία).

Σύμφωνα με την ιπποκρατική ιατρική παράδοση, η ψυχική και σωματική υγεία ενός οργανισμού εξαρτάται από την καλή ισορροπία των τεσσάρων σωματικών χυμών: αίματος, φλέγματος, κίτρινης χολής και της αινιγματικής μαύρης χολής. Ο Ιπποκράτης πρώτος υποστήριξε ότι η μελαγχολία είναι ψυχοσωματική νόσος που προκαλείται τόσο από ενδογενή όσο και από εξωγενή αίτα τα οποία δρουν καταστροφικά στη λειτουργία του εγκεφάλου μας επειδή ανατρέπουν τη φυσιολογική ισορροπία των τεσσάρων χυμών. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής ήταν να αποκατασταθεί η διαταραγμένη χημική ισορροπία και για τον σκοπό αυτό υπήρχαν τα κατάλληλα ιάματα (αλλαγή της διατροφής σε συνδυασμό με χορήγηση μανδραγόρα ή ελλεβόρου).

Το μόνο πρόβλημα με τις πρώιμες υλιστικές απόψεις του Ιπποκράτη και των μαθητών του ήταν η παντελής άγνοια της πραγματικής φύσης και του τρόπου δράσης της μέλαινας χολής. Το εξηγητικό αυτό κενό θα οδηγήσει τους επόμενους αιώνες στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής ψυχοκεντρικής θεραπευτικής: μιας «ιερής ιατρικής» της ψυχής που ασκούνταν από μυστικιστές θεραπευτές και οπαδούς των δυϊστικών απόψεων του Πλάτωνα. Οπως εύστοχα παρατηρεί ο Andrew Solomon στο περίφημο βιβλίο του για την κατάθλιψη, «Ο δαίμων της μεσημβρίας» (βλ. ειδικό πλαίσιο): «Ο Ιπποκράτης είναι στην πραγματικότητα ο παππούς του Prozac, ο Πλάτων είναι ο παππούς της ψυχοδυναμικής θεραπείας».

Και αποκαλύπτεται επαρκώς η πολυπλοκότητα αυτών των φαινομένων από το γεγονός ότι απαιτήθηκαν δυόμισι χιλιετίες για να επιβεβαιωθούν οι πρωτοποριακές αντιλήψεις του Ιπποκράτη και για να δοθεί μια σαφής νευροχημική εξήγηση του νευρολογικού υποστρώματος και της λειτουργίας της αινιγματικής «μαύρης χολής». Πράγματι, σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι την έδρα όλων των «ψυχικών» παθήσεων -αλλά και της ίδιας της άυλης ανθρώπινης ψυχής- θα πρέπει να την αναζητήσουμε μέσα στους περίπλοκους μαιάνδρους του εγκεφάλου μας και στους ακόμη πιο περίπλοκους τρόπους που αυτοί οργανώνονται ανατομικά και λειτουργικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον εντοπισμό της βασικής εγκεφαλικής περιοχής που εμπλέκεται άμεσα στην εμφάνιση σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων, αυτή αποκαλύφθηκε πριν από μόλις δύο ή το πολύ τρία χρόνια. Κυρίως χάρη στο σημαντικό έργο της Helen Mayberg, μιας διάσημης Αμερικανίδας ψυχιάτρου που αποστάτησε από την παραδοσιακή ψυχιατρική προσέγγιση για χάρη της σύγχρονης πειραματικής νευροεπιστήμης. Ετσι μάθαμε ότι σε όλα τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι υπερδραστήρια η περίφημη πια «περιοχή 25». Η περιοχή αυτή του εγκεφαλικού φλοιού, όπως διαπίστωσαν, βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο επικοινωνίας μεταξύ δύο διαφορετικών -από εξελικτική και λειτουργική άποψη- περιοχών του εγκεφάλου μας: του πιο πρόσφατου, εξελικτικά, μετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού, που ρυθμίζει όλες τις ανώτερες νοητικές μας λειτουργίες, και ορισμένων δομών του «αρχαιότερου» μεταιχμιακού συστήματος που βρίσκονται στο βάθος του εγκεφάλου και ρυθμίζουν τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας. Κατά κάποιο τρόπο η «περιοχή 25» στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μοιάζει με μια «παραβιασμένη πόρτα» που μένει ανοιχτή και επιτρέπει την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη είσοδο όλων των αρνητικών αισθημάτων που τελικά κατακλύζουν σχεδόν κάθε σκέψη και συναίσθημα της ή του καταθλιπτικού.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Διώξε τη θλίψη πριν γίνει κατάθλιψη…

Παρακολουθώντας το τι γίνεται, γράφεται και ακούγεται γύρω μας καθημερινά, από κάθε πιθανή κι απίθανη πηγή επικοινωνίας είναι ένα θαύμα το ό,τι καταφέρνουμε -κάποιοι από εμάς, όχι όλοι- και επιβιώνουμε κρατώντας ένα στοιχειώδες επίπεδο λογικής και ψυχικής υγείας. Αυτό το οφείλουμε εν μέρη στην προσωπικότητα μας, στις προσεκτικές δράσεις μας, αλλά και στην Ενέργεια που διαθέτουμε.

Είναι γεγονός επίσης πως υπάρχουν δραστηριότητες (δράσεις) που προσθέτουν ενέργεια και δραστηριότητες που αφαιρούν ενέργεια. Χοντρικά μιλώντας κάθε δράση που είναι χαρούμενη, γελαστή και ευχάριστη ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, κάθε δράση που είναι καταθλιπτική, θυμωμένη, απαθής, κακιά, εχθρική, ΑΦΑΙΡΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Όταν κάποιος άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων βρίσκεται μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ τότε βρίσκεται σε Μόνιμη κατάσταση Κατάθλιψης.

Όταν κάποιος άνθρωπος ή ομάδα ανθρώπων βρίσκεται μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάσταση ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ τότε βρίσκεται σε Μόνιμη κατάσταση Ενθουσιασμού.

Ανάμεσα στις δύο αυτές σταθερές καταστάσεις υπάρχουν κάμποσες ενδιάμεσες, που δεν είναι του παρόντος άρθρου. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζεις πως είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις κατάσταση -αν δεν είναι βαριά παθολογική- απλά και μόνο ανακατευθύνοντας τις δράσεις που την δημιουργούν. Επίσης να θυμάσαι πως βαριά παθολογική ασθένεια είναι η Κατάθλιψη και όχι ο Ενθουσιασμός. Κάποιος που βιώνει ενθουσιασμό βρίσκεται σε άριστη υγεία από πλευράς σώματος και πνεύματος και το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει σε όποιον βιώνει κατάσταση κατάθλιψης. Άλλωστε και το πρώτο συνθετικό των λέξεων το υποδηλώνουν, κατά- (κατάθλιψη) και εν- (ενθουσιασμός). Να θυμάσαι πως ότι δημιουργεί την θλίψη, το ίδιο δημιουργεί και τον θυμό   άρα ελέγχονται και καταπολεμούνται με τον ίδιο τρόπο.

Δηλ. τον ενθουσιασμό τον προκαλούν οι ευχάριστες σκέψεις, τα αστεία, τα ανέκδοτα, το γέλιο, οι κωμωδίες και κατά προέκταση οι συναναστροφές με ανθρώπους και καταστάσεις που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις δράσεις. (Αύξηση Ενέργειας)

Την θλίψη την προκαλούν οι ειδήσεις στα ΜΜΕ, οι θρησκείες (όλες), κάθε ομαδοποίηση-προβατοποίηση, κάθε μαζικότητα και κάθε αναφορά σε “κολλήματα”, εθισμούς, κλάματα, αρρώστιες, θυμό, επιθέσεις, κλπ, κλπ. όπως και η συναναστροφή με ανθρώπους που ζουν με αυτόν τον τρόπο. (Χάσιμο Ενέργειας).

Απλά και μόνο αλλάζοντας τις δράσεις (Σκέψεις-Λέξεις-Συναισθήματα) που ορίζουν την κάθε κατάσταση μπορείς να μεταπηδήσεις από την μία στην άλλη. Ναι υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το πετύχει όποιος θέλει να μην χάνει την τόσο πολύτιμη Ενέργεια του, αλλά και να ζήσει την ζωής του ως άνθρωπος με αξιοπρέπεια και όχι μεμψιμοιρώντας και νιαουρίζοντας σαν αδύναμη κι ασήμαντη γυναικούλα.

> «…Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πολεμιστής, είναι να κρατά ένα Άλμπουμ των Εξαιρετικών Στιγμών. Ένα άλμπουμ ονείρων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Αυτό είναι μια Μη-Πράξη. Φτιάξε με σημειώσεις ένα άλμπουμ που να σου θυμίζει όλες τις εξαιρετικές σου στιγμές, τις σκέψεις και τα πράγματα που σε εκπλήσσουν και σε χαροποιούν. Μην νιώθεις μίζερος. Μην κλαψουρίζεις συνέχεια σαν γυναικούλα ή σαν μωράκι. Υπάρχει κάτι φριχτό εκεί έξω, που δεν νοιάζεται για σένα και την μιζέρια σου και επιπλέον δεν ξέρεις πόσος χρόνος σου απομένει ακόμη εδώ….» Taisha Abelar

> Είναι απαραίτητο να ΞΕΡΕΙΣ τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να μην ξεχνάς τις ευτυχισμένες στιγμές που έχεις ήδη ζήσει. Αν τυχών λόγω ηλικίας ή λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων, δεν υπάρχουν τέτοιες ευτυχισμένες στιγμές, δημιούργησε τις με την φαντασία σου.

> Πάρε μια φωτογραφική μηχανή και ξεκίνα να αποθανατίζεις ό,τι όμορφο παρατηρείς γύρω σου. Αν δεν υπάρχει εκεί κοντά σου, δημιούργησε το. Φρόντισε να ανατρέχεις συχνά στα παλιά σου άλμπουμ όπως και να τα ανανεώνεις συχνά.

> Συνήθισε να μασουλάς ξηρούς ανάλατους καρπούς, καρύδια, φουντούκια, σταφίδες, ειδικά όταν νοιώθεις την θλίψη να σου χτυπά την πόρτα.

> Βάλε στην ζωή σου τα αιθέρια έλαια. Είναι ολόκληρη επιστήμη, φρόντισε να μάθεις τα βασικά και χρησιμοποίησε τα, για να αρωματίσεις την ζωή σου. Όπου υπάρχει το άρωμα του γιασεμιού, της βανίλιας ή του μάραθου, η θλίψη πάει περίπατο.

> Φόρεσε φωτεινά χρώματα, κατά προτίμηση το κόκκινο ή το πορτοκαλί, το χρώμα της λεβάντας ή το πράσινο. Αποφεύγεις τα μαύρα τα γκρι, τα καφέ, τα μουντά γενικά χρώματα, σε όλες τις αποχρώσεις τους. Ειδικά το κόκκινο να το χρησιμοποιείς όταν νοιώθεις πως η θλίψη, αρχίζει να περιφέρεται εκεί γύρω, σε ένα μαντήλι, κραγιόν, βερνίκι νυχιών, γραβάτα, τσάντα ή εσώρουχο.

> Κάνε μια μεγάλη βόλτα, αλλά χωρίς να σκέφτεσαι. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις την βόλτα χωρίς να σκέφτεσαι τίποτε άλλο πέρα από ότι βλέπεις γύρω σου εκείνη την στιγμή. Άρχισε να παρατηρείς τα διάφορα πράγματα που σε περιβάλουν, χωρίς να τα μετατρέπεις σε λέξεις.

> Κάθισε σε μια πλατεία με μεγάλη κίνηση και παρατήρησε τους ανθρώπους που περνούν από μπροστά σου, με τον ίδιο τρόπο, χωρίς λέξεις και σκέψεις.

> Κάνε διαλογισμό, γιόγκα, πιλάτες ή κάποια άσκηση που ελέγχει τις αναπνοές, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

> Όταν η θλίψη ετοιμάζεται να σε επισκεφτεί, ο πρόδρομος της, ο τελάλης, είναι οι άσχημες σκέψεις που περιτριγυρίζουν στο κεφάλι σου, τα άσχημα συναισθήματα που ακολουθούν, σου σφίγγουν σαν τανάλια το στήθος και αυτά είναι που της ανοίγουν την πόρτα. Δεν χρειάζεται να είσαι ευγενής, κλείσε της την πόρτα κατάμουτρα. Όταν νοιώσεις πως το μυαλό σου αρχίζει να σκέφτεται κάτι άσχημο, άρχισε να γελάς, ρηχά στην αρχή, αλλά στην συνέχεια με την καρδιά σου. Γέλα χωρίς λόγο, είναι αστείο αυτό από μόνο του. Γέλα χωρίς λόγο, έτσι … !!!

> Βάλε να δεις κωμωδίες στην τηλεόραση και δίνε τις δικές σου ατάκες στους διαλόγους που βλέπεις, δηλαδή να συμμετέχεις στην ταινία, σαν να είσαι κι εσύ μέρος της. Αυτές είναι οι κωμωδίες που μου αρέσει να βλέπω, υπάρχουν και δεκάδες άλλες

> Διάβασε φωναχτά ανέκδοτα, να ακούς την φωνή σου και να γελάς, σαν να τα ακούς από κάποιον άλλο. Είναι απίθανα αστείο αυτό. Αποκλείεται να το κάνεις και η θλίψη να είναι κάπου εκεί κοντά. Να πως θεράπευσε ο Δημόκριτος την τρέλα του Ιπποκράτη

> Φέρσου σαν να είσαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Παίξε το σαν ρόλο, γίνε ηθοποιός. Εδώ δεν χρειάζεται να είσαι χαρούμενος ή να γελάς από την καρδιά σου, απλά παίξε τον ρόλο, του να είσαι χαρούμενος.

> Κάνε μια καλή πράξη που σε καμία περίπτωση δεν θα την έκανες υπό νορμάλ συνθήκες, κατά προτίμηση σε κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν υπάρχει περίπτωση να τον ξαναδείς. Έχει σημασία αυτό, το κάνεις για να μην νοιώθει σπουδαίο το εγώ σου. (Εγώ ή Gestalt) Γιατί αυτό είναι που θλίβεται, πονάει, υποφέρει κι όχι Εσύ.

> Μαγείρεψε, ζωγράφισε, βάψε, φτιάξε, γράψε αστεία ποίηση, τρέξε, χοροπήδα, φτιάξε ένα διαφορετικό μακιγιάζ, κολύμπα, χόρεψε, λούσου στην βροχή, πήγαινε σε μέρη της γειτονιάς σου, της πόλης σου, που δεν έχεις ξαναπάει, φόρεσε διαφορετικές γραβάτες από αυτές που συνηθίσεις, φτιάξε ένα blog είναι δωρεάν και μοιράσου κάτι χρήσιμο, καθάρισε την παραλία, ένα πάρκο, μια αυλή, μια αποθήκη, κλάδεψε τις τριανταφυλλιές, πότισε τον κήπο, ανακάτεψε τα χέρια σου με το χώμα της γης που σε φιλοξενεί, κλπ  …γενικά ΚΑΝΕ, πράξεις και μη πράξεις. Αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι … ποδόσφαιρο, πολιτική, εκκλησίες, αλκοόλ, ναρκωτικά και διάφορα συναφή που διεγείρουν την θλίψη και τον φόβο.

> Ζήσε στον ΠΑΡΟΝΤΑ ΧΡΟΝΟ. Αυτό είναι μακράν το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις μια ισχυροποιημένη ζωή και να ελέγχεις τα συναισθήματα θλίψης, εχθρότητας, θυμού που είναι η μάστιγα και η καταβόθρα της πολύτιμης Ενέργειας σου. Όταν βρίσκεσαι στον Παρόντα Χρόνο είναι αδύνατον να είσαι θλιμμένος ειδικά όταν ο χρόνος σου είναι δημιουργικά ευχάριστος. Αν δεν είναι οι συνθήκες κατάλληλες φρόντισε να τις κάνεις και όπως βλέπεις κάποιες από τις ασκήσεις είναι εκτός από δωρεάν και πανεύκολες, εκτός κι αν από κάποιο κουσούρι, δεν έχεις καρδιά άρα και δεν μπορείς να γελάσεις με αυτήν. Ζήσε με Ενεργειακή Δράση και όχι με Παθητική Θεωρία.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι πως ο θάνατος σου θα σε επισκεφτεί κάποια στιγμή και δεν ξέρεις ποια είναι αυτή η στιγμή, άρα είναι ανόητο να σπαταλάς Ενέργεια, καταστρέφοντας την ζωή σου, ενώ μπορείς να την ζήσεις όμορφα απολαμβάνοντας την.  Η Δύναμη θα σε ευγνωμονεί και θα σου το δείξει, με πολλούς τρόπους, εύχομαι να είσαι εκεί, για να λάβεις τα δώρα της.

© Απόσπασμα από το βιβλίο «Δαμάζοντας τα Πιράνχας»

 

Σε ποια σημεία μας χτυπά η θλίψη;

Οι πόνοι στα οστά και στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οφείλονται και σε κατάθλιψη. Τα κόκαλα και η σπονδυλική στήλη είναι θέση προβολής της συναισθηματικής φόρτισης και η συναισθηματική κατάσταση "καθρεφτίζεται" στα οστά ως πόνος.

"Όταν ένα άτομο αποταθεί στον ορθοπαιδικό, λόγω πόνων στα οστά, και οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται είναι αρνητικές και δεν δείχνουν κάτι παθολογικό, τότε το πιο πιθανό είναι ο πόνος να οφείλεται σε ψυχοσωματικά αίτια, μεταξύ των οποίων και η κατάθλιψη. Το ποσοστό των πόνων στα οστά και τη σπονδυλική στήλη που οφείλονται σε ψυχοσωματικά αίτια κυμαίνεται από 17% έως 40% και σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να αποταθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας" , επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός ορθοπαιδικός, Γιάννης Λαφαζάνος.

Η οστεοπόρωση είναι πολυπαραγοντική νόσος, αλλά οι δύο κυριότεροι παράγοντες είναι: η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα (που επιτυγχάνεται μέχρι την ηλικία των 35 ετών) και ο αυξημένος ρυθμός της οστικής απώλειας. Παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση οστεροπόρωσης είναι: η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας κρέατος, (γιατί αυξάνει την αποβολή ασβεστίου με τα ούρα), το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ (γιατί ελαττώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο), οι καφέδες , το τσάι και το αλάτι (γιατί συμβάλουν στην αποβολή ασβεστίου με τα ούρα), η έλλειψη βιταμίνης D και η κληρονομικότητα.

Τι είναι τα ψυχοσωματικά

Οι σωματόμορφες διαταραχές χαρακτηρίζονται από την παρουσία σωματικών συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε σωματική πάθηση. Εντούτοις τα συμπτώματα δεν εξηγούνται πλήρως από σωματική πάθηση από χρήση ουσιών ή άλλη ψυχική διαταραχή. Τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά βαριά ώστε να προκαλούν σημαντική δυσφορία ή λειτουργική έκπτωση στον ασθενή. Υπάρχουν πέντε ειδικές σωματόμορφες διαταραχές η διαταραχή σωματοποίησης, η διαταραχή μετατροπής, την υποχονδρίαση, τη σωματοδυσμορφική διαταραχή και τη μη προσδιοριζόμενη ή αλλιώς σωματόμορφη διαταραχή.

Η διαταραχή σωματοποίησης

Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Είναι συχνότερη στα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και στα μέλη των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών μονάδων. Η διαταραχή συνήθως εισβάλλει κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Που οφείλεται;

Τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε καταστολή ή απώθηση των αισθημάτων θυμού προς τους άλλους με στροφή του θυμού προς τον εαυτό. Τιμωρητική οργάνωση της προσωπικότητας με ισχυρό υπερεγώ. Συχνά υπάρχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ταύτιση με γονέα που έχει αναλάβει το ρόλο του ασθενούς. Η διαταραχή έχει ψυχοδυναμικές ομοιότητες με την κατάθλιψη.
Διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή.
Όταν υπάρχει ιστορικό πολλών σωματικών ενοχλημάτων που ξεκινούν από την ηλικία των 30 ετών κρατούν για πολλά χρόνια και είτε οδηγούν τον ασθενή σε αναζήτηση θεραπείας είτε προκαλούν σημαντική έκπτωση στον κοινωνικό, στον επαγγελματικό τομέα και σε άλλους τομείς της λειτουργικότητάς του.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα. Το κάθε σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια της πορείας της διαταραχής.
Τέσσερα συμπτώματα πόνου. Ιστορικό πόνου που εντοπίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σημεία ή σχετίζεται με τουλάχιστον τέσσερις λειτουργίες, πχ. Στο κεφάλι, στην κοιλιά, στη ράχη στις αρθρώσεις, στα άκρα , στο στήθος, στον ορθό κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή κατά τη διάρκεια τη συνουσίας ή κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Δυο γαστρεντερικά συμπτώματα. Ιστορικό τουλάχιστον δυο γαστρεντερικών συμπτωμάτων εκτός από πόνο, πχ ναυτία, μετεωρισμός, έμετοι, εκτός από αυτούς που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης διάρροια ή δυσανεξία σε πολλές τροφές.
Ένα σεξουαλικό σύμπτωμα: Ιστορικό τουλάχιστον ενός σεξουαλικού ή αναπαραγωγικού συμπτώματος εκτός από τον πόνο, πχ. Σεξουαλική αδιαφορία διαταραχή στύσης ή εκσπερμάτισης, ακανόνιστος έμμηνος κύκλος μηνορραγία, εμετός καθ΄όλη τη διάρκεια της κύησης.

Ένα ψευδονευρολογικό σύμπτωμα. Ιστορικό τουλάχιστον ενός συμπτώματος ή ελλείματος που δεν περιορίζεται σε πόνο και παραπέμπει σε νευρολογική διαταραχή που δεν περιορίζεται σε πόνο και παραπέμπει σε νευρολογική διαταραχή όπως διαταραχή της ισορροπίας, παράλυση ή εντοπισμένη αδυναμία, δυσκαταποσία ή κόμπος στο λαιμό, αφωνία, κατάκράτηση ούρων, ψευδαισθήσεις, απώλεια αφής διπλωπία τύφλωση, ή απώλεια συνείδησης που δεν είναι λιποθυμία.

Πηγές: Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία Εγχειρίδιο Διαγνωστικό και Στατιστικό των Ψυχικών Διαταραχών, Εγχειρίδιο Ψυχιατρικής

 

ΚΟΡΥΦΗ

Κατάθλιψη: Φίλος ή Εχθρός; Μαρία Λασσιθιωτάκη

Αργά ή γρήγορα στις ζωές των περισσότερων από μας θα έλθουν εκείνες οι στιγμές που οι βεβαιότητες γίνονται εφιάλτες: μια δουλειά που δεν μας αρέσει πια, ένας γάμος, σταθερός μεν αλλά που τώρα δεν εκφράζει τις βαθύτερες επιθυμίες μας, μια αγανάκτηση για την υπακοή μας στις προσδοκίες των άλλων και μια ανάγκη επανάστασης στην τυραννία τους, μια ξαφνική απώλεια προσώπων ή μια αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής. Είναι εκείνες οι στιγμές που νιώθεις πως είσαι ο «κανένας», γιατί δεν ξέρεις πια ποιος είσαι στ΄αλήθεια , ούτε ξέρεις και πού πας. Παραμένεις αμήχανος στο σταυροδρόμι για να κοιτάξεις στη συνέχεια με αγωνία-ψιθυριστή ή κραυγαλέα- τα άγνωστα παρακλάδια του. Ένα μόνο ξέρεις: ότι αρνείσαι να συνεχίσεις την γνωστή διαδρομή.

Εκτροχιάσθηκα ;

Κάποτε πίστευες ότι ο θυμός είναι αχαρακτήριστη συμπεριφορά, η διεκδίκηση περιττή για ευγενικές ψυχές, ενώ η κοινωνική απόσυρση ή η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση του « πολιτισμένου» ανθρώπου στις αδικίες. Και τώρα, ξαφνικά, θυμώνεις με το παραμικρό, ζητάς να επιβάλλεις ό,τι θεωρείς δίκιο σου. Κι εκεί τρομάζεις, αυτό-αμφισβητείσαι, μπερδεύεσαι πού είναι τα όριά σου και τα όρια των άλλων. Πλημμυρισμένος από σκέψεις φόβου, άπειρους δισταγμούς, αμφισβητείς και τις πιο δυνατές επιθυμίες σου, σχεδόν όλες τις έμφυτες ικανότητές σου, ενώ οι παλιές επιτυχίες σου φαντάζουν ερείπια μιας ολοκληρωτικά αποτυχημένης ζωής.

Θα χρειασθεί να εστιασθείς προσεκτικά στις συνθήκες εκεί έξω, μέχρι να πάρεις το θάρρος και το ρίσκο να τις αλλάξεις.

Μάθε καλά τον εχθρό σου για να τον κάνεις φίλο σου

Σε ποια φάση ζωής βρίσκεσαι;

Η μάλλον σε ποιο σταθμό της ζωής έχεις φτάσει;

Εσύ και μόνο εσύ θα αποφασίσεις αν ο συναισθηματικός πόνος είναι ένα μήνυμα, ένα « σύμπτωμα» μιας βαθύτερης ανάγκης που δεν εισακούεται. Όπως και τα σωματικά, τα ψυχικά συμπτώματα είναι αιτήματα αλλαγής «κάτι δεν πάει καλά με τη ζωή μας και όχι με μας τους ίδιους», ίσως ακολουθείς μια πορεία που θέλει διόρθωση τώρα. Συμπεριφορές και απόψεις , χρήσιμες σε μια άλλη φάση ζωής μπορεί στο τώρα όχι μόνο να σου είναι άχρηστες αλλά και επικίνδυνες για τα όνειρα που άφησες στην άκρη ή την κοινωνικότητα που εσύ αναζητούσες. Για παράδειγμα ένας υπέροχος νεανικός γάμος. Σε μια επόμενη ή μεθεπόμενη ηλικιακή φάση, μπορεί να αφήσει ακάλυπτες τις βαθύτερες αξίες και ανάγκες σου. Μια τέτοια εκκρεμότητα διατηρεί μεν το γάμο αλλά καθόλου σπάνια μπορεί να σε οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Μαθαίνω να χάνω

«Η κατάθλιψη μου μου δηλώνει πως δεν ξέρω να χάνω» (Julia Kristeva)

«Μαθαίνω να χάνω» σημαίνει μια αναπόφευκτη απώλεια ελέγχου επί των οικείων μέχρι τώρα καταστάσεων, εκείνων των «σταθερών» της ζωής σου που σε οδήγησαν στο συμβιβασμό και στη συνέχεια στον ψυχικό πόνο. Μια κακοπληρωμένη αλλά σταθερή για παράδειγμα εργασία, αν και δεν προσφέρει καμιά ικανοποίηση, αν και εξασφαλίζει ένα σημείο οικονομικής αναφοράς, μπορεί να είναι η αποκλειστική αιτία μιας κατάθλιψης. Θα χρειασθεί να την χάσεις μέχρι να ακολουθήσεις εκείνες τις εργασιακές επιθυμίες που αναζητούσες κάποτε επίμονα, από τις οποίες πιθανά αποκόπηκες χωρίς την πραγματική σου θέληση.

Μαθαίνω να αξιοποιώ τον πόνο

«Ο πόνος μου γυρνά το μυαλό» συνηθίζουμε να λέμε αλλά πιθανά να σκεφτόμαστε μόνο ένα μέρος από τα μηνύματα που περιέχει αυτός ο ψυχικός πόνος. Το πιο έκδηλο περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων είναι ο βαθιά ριζωμένος φόβος για τα αρνητικά σχόλια, την κριτική και την απόρριψη του στενού και του ευρύτερου περιβάλλοντος μπροστά στις ενδεχόμενες αλλαγές σου, φόβος που σε κάνει να πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό σου.

Το άδηλο περιεχόμενο του ψυχικού πόνου είναι το πιο γνήσιο και πιο αυθεντικό για σένα και έχει νόημα.

Η κατάθλιψη έχει νόημα

Οσο περισσότερο αναζητά κάποιος τα ξεχασμένα σχέδια ζωής και τις εξοστρακισμένες επιθυμίες του τόσο πιο εύκολα θα βιώσει τον πόνο της κατάθλιψης, με την ελπίδα της αλλαγής να κάνει διστακτικά την εμφάνισή της. Μετουσιώνοντας τον συναισθηματικό πόνο σε έργα και σε πράξεις που θα αλλάξουν τη ζωή σου το πιθανότερο είναι να χαράξεις μια αλλαγή πορείας προς μια άλλη κατεύθυνση. Εδώ, «η γονική συναίνεση δεν είναι επιθυμητή»!

Προς τα πού να πάω;

Καταφύγιο σ΄αυτές τις κρίσεις ζωής ο εσωτερικός σου κόσμος. Εκεί θ΄αποσυρθείς ,σε μια προσπάθεια να αποκοπείς απ΄ό,τι εκεί έξω σε πληγώνει. Είναι αυτός ο εσωτερικός κόσμος που με την βαθιά σοφία και γνώση του έχει πάντα την δύναμη να γίνει ο αληθινός οδηγός σου. Αυτός θα σε οδηγήσει αργότερα ξανά εκεί έξω, στον εξωτερικό κόσμο, μέσα από την βαθιά επίγνωση του εαυτού σου, αρκεί να μην τρομάξεις από μια- συνήθως προσωρινή- αποσταθεροποίηση.

Αποσταθεροποίηση= Αποδόμηση και αναδόμηση καταστάσεων

Η αμφιβολία για το δικαίωμα στην αλλαγή είναι αρκετή για να δημιουργήσει ένα σωρό εμπόδια και δισταγμούς.

Η συγκέντρωση στις αδυναμίες και όχι στις δυνάμεις σου είναι επίκτητη άρα ψευδής. Θα χρειασθεί να θυμηθείς ξεχασμένες ικανότητες και δυνατότητες

Αναζήτηση ανθρώπων ικανών να σε στηρίξουν και απομάκρυνση άλλων που εμποδίζουν τις επιθυμητές σου αλλαγές.

Ορια και αντικειμενικά εμπόδια είναι δυο διαφορετικές έννοιες που πολλοί τις ταυτίζουν. Μη φοβάσαι τον θυμό σου, είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό όταν τον εκφράζεις με επιχειρήματα, ήρεμα και σταθερά.

Προσοχή στις μεταμφιέσεις: ο φόβος για τις συνέπειες στο στενό ή ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, η βίωση μιας πιθανής αρνητικότητας ή απόρριψης οδηγούν πολλούς ξανά σε δρόμους μιας αδιέξοδης αλλαγής. Η εργασιομανία, η αναζήτηση υψηλών επιδόσεων, η συνεχής δραστηριότητα, αν και είναι κοινωνικά αποδεκτές, δημιουργούν εύθραυστες ισορροπίες , ανίκανες να καλύψουν τα κενά και τις επιθυμίες σου.

Ελπίδα και χρονική αναβολή, έως ότου οι συνθήκες αλλαγής να είναι ευνοϊκότερες

Δέσμευση ότι θα αντέξεις τις αλλαγές που αποφάσισες.

Αποταύτιση αν στο περιβάλλον σου υπάρχει πάσχον αγαπημένο πρόσωπο θα το βοηθήσεις πολύ περισσότερο αν δεν ταυτίζεσαι με το πρόβλημά του. Η προσωπική ζωή, η χαρά και η αισιοδοξία δεν είναι προδοσία

«Που και που δεν βλάπτει λίγη στενοχώρια» (Julia Kristeva)

Συχνά η κατάθλιψη συναντά ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους, διορατικούς και ευαίσθητους που έχουν την άνεση να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα των καταστάσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού κόσμου. Είναι προτιμότερο να «εγκαταλείψουν» τον καταθλιπτικό χώρο, διατηρώντας ακέραιη μόνο την ευαισθησία τους και όχι την καταθλιπτική ματιά τους.

ΚΟΡΥΦΗ

Οι άγνωστες παρενέργειες της κατάθλιψης  Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Κάθε χρόνια πάθηση φέρνει μαζί της και μια ψυχική διαταραχή. Γι' αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το σύνθημα «Ψυχική υγεία και χρόνιες ασθένειες: ανάγκη για συνεχή και αναβαθμισμένη φροντίδα».

Οι επιστήμονες του Οργανισμού τονίζουν ότι όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από κατάθλιψη και όσοι έχουν κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο ή αναπνευστική πάθηση (που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως).
«Εάν δεν ληφθούν μέτρα, υπολογίζεται ότι 388 εκατ. άνθρωποι θα βρουν πρόωρο θάνατο τα προσεχή δέκα χρόνια» λέει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής για την Ευρώπη, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Γεώργιος Χριστοδούλου.

Το 30-40% των καρδιοπαθών παρουσιάζει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης (μελέτη Thombs και συν., 2008) ενώ στα δύο τρίτα των ασθενών με διαβήτη και κατάθλιψη δεν αναγνωρίζεται η ψυχική νόσος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για ρύθμιση του σακχάρου τους (μελέτη Katon, 2008). Οι καρδιοπαθείς και οι καταθλιπτικοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από τη μία νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην επιθεώρηση «Heart» και στην οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα 6.000 μεσήλικων βρετανών.

«Ολες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες» λέει ο κ. Χριστοδούλου. «Οι πιθανότητες να υπάρχει κατάθλιψη σε κάποιον ασθενή αυξάνονται από 5% έως 25% στον γενικό πληθυσμό (ανάλογα με το φύλο) και σε 25-33% σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάθλιψη πολύ συχνά επιδεινώνει το σωματικό νόσημα μέσα από διάφορους μηχανισμούς και έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι καταστροφικός εάν δεν παρέμβουμε».
Στον διαβήτη, π.χ., η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων επιπλοκών. «Η αποκατάσταση των ασθενών με χρόνια σωματικά νοσήματα βλάπτεται ουσιαστικά όταν συνυπάρχει κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωσθεί» τονίζει ο καθηγητής.«Ο ασθενής δεν συνεργάζεται, δεν βοηθά τον γιατρό, δεν βοηθά τον εαυτό του. Πρέπει λοιπόν να γίνεται ''ολιστική'' (ψυχοσωματική) αντιμετώπιση των ασθενών και προϋπόθεση γι' αυτό είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών γιατρών _ στην Ελλάδα και των παθολόγων, των αγροτικών γιατρών ή και των ειδικών».

Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη εκτίμησε ότι ο συνδυασμός σωματικών και ψυχικών προβλημάτων κοστίζει 436 δισ. ευρώ (2.000 ευρώ ανά νοικοκυριό) τον χρόνο λόγω του πτωχού συστήματος ψυχικής υγείας.
Η νόσος με τα χίλια πρόσωπα  Η κατάθλιψη, η «ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα» (όπως την ονομάζουν οι ψυχίατροι), εξαπλώνεται σιωπηλά σαν επιδημία στον σύγχρονο κόσμο. Οι επιστήμονες της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζουν ότι θα είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία η δεύτερη πιο συχνή αιτία «αναπηριών».

H κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει και την ψυχή και το σώμα, όπως λένε οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται, σκέπτεται και συμπεριφέρεται ο ασθενής. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς ή να τον κάνει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει να ζει. Οι γυναίκες, οι διαζευγμένοι, οι άγαμοι, οι άνεργοι και όσοι έχουν παρόμοιο περιστατικό στην οικογένεια νοσούν συχνότερα. Αν και η μέση και η τρίτη ηλικία πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη, περίπου 5% των παιδιών και των εφήβων υποφέρει επίσης από τη νόσο.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές (όπως στην εμμηνόπαυση ή σε διαταραχές του θυρεοειδούς), η κληρονομική προδιάθεση, γεγονότα της ζωής (απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα, υψηλό στρες κ.ά.) και ένα τραυματικό γεγονός στην παιδική ηλικία (π.χ. κακοποίηση από τον γονέα).

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό «Nature» διαπίστωνε ότι κάποιες περιοχές του εγκεφάλου έχουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους. Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των παιδιών που κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, διευθυντή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουαϊσκόνσιν - Μάντισον, Ν. Κάλιν. Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν απεικονιστικά τους εγκεφάλους 238 νέων πιθήκων και διαπίστωσαν ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή και στον πρόσθιο ιππόκαμπο προέβλεπαν καταθλιπτική και αγχώδη ιδιοσυγκρασία.

Πρόσφατες επίσης έρευνες από τον Οργανισμό «Mental Health America» έδειξαν ότι οι άνεργοι έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν δουλειά, ενώ οι άνθρωποι των οποίων οι δουλειές επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από σοβαρή κατάθλιψη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθόρισε νέους κανόνες τον περασμένο Ιούλιο, ζητώντας από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο κάλυψης για την ψυχική υεγία όπως και με τα παθολογικά και χειρουργικά θέματα. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Biological Psychiatry» κατέδειξε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη πραγματικά βλέπουν τον κόσμο στις αποχρώσεις του γκρι. Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Freiburg χρησιμοποίησαν εξετάσεις του αμφιβληστροειδούς και βρήκαν ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη είχαν θεαματικά χαμηλότερη ανταπόκριση στις αντιθέσεις μαύρου - λευκού σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο. Η μέθοδος _ είπαν _ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Ο ρόλος της διατροφής Νέες έρευνες άλλωστε συσχετίζουν και τη διατροφή με την κατάθλιψη. Από μελέτη της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με επικεφαλής την κ. Χ. Χρυσοχόου) σε 673 ηλικιωμένους στην Ικαρία το 2009 διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ισπανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και του Λας Πάλμας μελέτησαν 11.000 ανθρώπους και ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιο συστηματικά μεσογειακή διατροφή (με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια) είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους είχαν λίγα τέτοια τρόφιμα στο διαιτολόγό τους _ αν και δεν βρέθηκε το γιατί (η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry»). Επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια 1.046 γυναίκες, 20-93 ετών, διαπίστωσαν _ και το δημοσίευσαν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» _ ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν κατά 50% πιο συχνές σε γυναίκες που τρέφονταν με επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα (τσιπς, χάμπουργκερ, μπισκότα, λευκό ψωμί κ.λπ.).

Ερευνητές από το Κέντρο INSERM στο Μονπελιέ της Γαλλίας, τέλος, ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη στις γυναίκες της τρίτης ηλικίας συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Αντιθέτως, η κατάθλιψη στους άνδρες συσχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL). «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ρύθμιση των ανώμαλων επιπέδων των λιπιδίων μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους, χρειάζεται όμως διαφορετική αγωγή ανάλογα με το φύλο» ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης δρ Μ. Λ. Ανσελέν. Ειδικά για τους άνδρες, «ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με τη μείωση της LDL ως ένα επίπεδο, αλλά κάτω από αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης».

Τα διαγνωστικά κριτήρια

Για να διαγνωσθείτε με κατάθλιψη, θα πρέπει να έχετε _ σύμφωνα με το εγχειρίδιο DSM που δημοσίευσε η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία _ πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περίοδο μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων (ένα τουλάχιστον σύμπτωμα πρέπει να είναι η καταθλιπτική διάθεση ή η απώλεια ενδιαφέροντος για την ευχαρίστηση):

_ Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ημέρες (στα παιδιά μπορεί να εμφανισθεί ως μόνιμη ευερεθιστότητα)

_ Ελαττωμένο ενδιαφέρον ή αίσθημα μη ικανοποίησης από σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της ημέρας

_ Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, μείωση ή αύξηση της όρεξης

_ Αϋπνία

_ Υπερκινητικότητα ή βραδεία συμπεριφορά που παρατηρείται από άλλους

_ Κόπωση ή απώλεια ενέργειας

_ Αισθήματα απαξίωσης ή υπερβολικής ενοχής

_ Προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, στη σκέψη ή στην αυτοσυγκέντρωση

_ Επανειλημμένες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
Τρόποι αυτοβοήθειας

Αν και δεν μπορείτε να θεραπεύσετε μόνος σας την κατάθλιψη, μπορείτε να αυτοβοηθηθείτε με τους εξής τρόπους, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο:

_ Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Μπορεί να νομίζετε ότι μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά μακροπρόθεσμα τα επιδεινώνει.

_ Να ασκείσθε περπατώντας, κάνοντας τζόκινγκ, κολύμπι, κηπουρική, γιόγκα ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί _ η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα συμπτώματα.

_ Να χορταίνετε ύπνο.

- Να έχετε διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά (ψάρια, καρύδια κ.λπ.).

_ Μην αναβάλλετε τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας και μην αμελείτε τα φάρμακά σας, ακόμα και εάν δεν έχετε διάθεση να το κάνετε.

_ Να δίνετε προσοχή στα προειδοποιητικά συμπτώματα και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας όταν εμφανίζονται.

_ Να ενημερωθείτε για την κατάθλιψη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πως κέρδισα τη μάχη με την κατάθλιψη  TΗΕ WΑSΗΙΝGΤOΝ ΡΟSΤ , Της Daniele Seiss

 

Από την παιδική μου ηλικία πάλευα να ξεπεράσω την κατάθλιψη που μου κατέστρεφε τη ζωή. Όταν η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα απέτυχαν να με βοηθήσουν, στράφηκα σε άλλους δρόμους. Το τρέξιμο μού έσωσε τη ζωή.
Όταν τερμάτισα στον μαραθώνιο της Βοστώνης σκέφτηκα ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη μου. Όμως συνειδητοποίησα ότι ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής μου ήταν η χρόνια κατάθλιψη. Και με τον τερματισμό μου έδειξα ότι την κερδίζω και αυτήν. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πότε άρχισαν να ελέγχουν την καθημερινότητά μου οι ζοφερές σκέψεις. Θυμάμαι όμως, όταν ήμουν 6 ετών, να κλαίω διαρκώς. Δεν κοιμόμουν τα βράδια και όταν τα κατάφερνα είχα εφιάλτες. Σταμάτησα να τρώω και αισθανόμουν διαρκώς ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί, είτε στους γονείς μου είτε σε μένα. Με ταλαιπωρούσαν έντονοι πονοκέφαλοι και άρχισα να κάνω παρανοϊκές σκέψεις και να παθαίνω κρίσεις πανικού. Όλοι ήθελαν να με βοηθήσουν αλλά δεν ήξεραν πώς, γιατί ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 και η ιατρική κοινότητα δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν τα μικρά παιδιά να πάσχουν από κατάθλιψη. Τα πράγματα χειροτέρεψαν στην εφηβεία μου οπότε και άρχισα να σκέφτομαι την αυτοκτονία. Η μητέρα μου παρενέβη και με οδήγησε στην ψυχοθεραπεία, την οποία επειδή δεν απέδωσε ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή και πλήθος άλλων θεραπειών που συχνά είχαν έντονες παρενέργειες. Και μετά ανακάλυψα το τρέξιμο. Το τρέξιμο και τους μακρινούς περιπάτους, για να είμαι ακριβής. Μια ημέρα, κατά την οποία αισθανόμουν πολύ πιεσμένη, έφυγα από το σπίτι μου και άρχισα να περπατώ προς ένα κοντινό βουνό. Εκείνη την πρώτη μέρα περπάτησα πολύ και όταν γύρισα ήμουν ενθουσιασμένη για τα μονοπάτια που είχα ανακαλύψει. Η μητέρα μου περίεργη για το πόσο είχα περπατήσει με έβαλε στο αυτοκίνητο και διαπιστώσαμε ότι είχα κάνει 45 χιλιόμετρα- που έκαναν πολύ περισσότερο καλό στην ψυχική μου υγεία απ΄ ό,τι όλες οι θεραπείες και τα φάρμακα.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά περπατούσα ώρες και ώρες, σχεδόν κάθε μέρα. Όποτε είχα ελεύθερο χρόνο περπατούσα, όλο το Σαββατοκύριακο, καλύπτοντας πολλά χιλιόμετρα κάθε φορά και ακόμα περισσότερα το καλοκαίρι. Συχνά έπαιρνα ένα σακίδιο και κοιμόμουν τα βράδια έξω. Στην αρχή η μητέρα μου ανησύχησε κυρίως επειδή επέμενα να είμαι μόνη. Όμως η εντυπωσιακή αλλαγή στη διάθεσή μου την καθησύχασε. Έκτοτε όποτε έχω σταματήσει την άσκηση τα συμπτώματα της κατάθλιψης επανεμφανίζονται έντονα, γι΄ αυτό και πλέον προσπαθώ πάντα να ακολουθώ έναν τρόπο ζωής που μου επιτρέπει τους μεγάλους περιπάτους ή το τρέξιμο.
Πλέον όποτε αισθάνομαι άσχημα, βγαίνω έξω και τρέχω. Συνήθως η διάθεσή μου βελτιώνεται μόλις βγω από την πόρτα, εν μέρει πιστεύω, επειδή παίρνω την ευθύνη να κάνω κάτι. Όσο πιο γρήγορα τρέχω τόσο πιο γρήγορα φτιάχνει η διάθεσή μου. Και όταν καλύπτω μεγάλες αποστάσεις, οι σκέψεις μου δεν γίνονται απλά θετικές αλλά και δημιουργικές.
Βελτιώνει την ψυχική υγεία ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλές ιατρικές έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την ψυχική υγεία. Παρ΄ ότι τα οφέλη είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο, είναι γενικά αποδεκτό ότι η άσκηση είναι εξίσου βοηθητική στο ξεπέρασμα της ήπιας κατάθλιψης όσο τα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Πολλοί πιστεύουν πως η άσκηση έχει νευροχημικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο που μιμούνται τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών. Όμως, ενώ τα φάρμακα αυτά τονώνουν μερικούς επιλεγμένους νευροδιαβιβαστές που βελτιώνουν τη διάθεση, οι έρευνες δείχνουν ότι η άθληση τονώνει περισσότερους, μεταξύ των οποίων τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη, την ενδορφίνη και την επινεφρίνη που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατάθλιψη. Η άσκηση περιορίζει επίσης τα επίπεδα της
κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες. Έρευνα του 2006 που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης ανέφερε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με μείωση στη νευρογένεση, τη διαδικασία σύνθεσης νέων νευρώνων στον εγκέφαλο και ότι η άσκηση που όπως είναι γνωστό προωθεί την ανάπτυξη νέων νευρώνων στον εγκέφαλο, είναι αποτελεσματική γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα θεραπευτικά οφέλη αυξάνονται με την ένταση της άσκησης. «Με 20 έως 30 λεπτά έντονης άθλησης έχουμε 5-6 ώρες επίδρασης, δηλαδή περιορισμό του άγχους, του θυμού, της κούρασης και άλλων αρνητικών συναισθημάτων», λέει ο κλινικός ψυχολόγος Κιθ Γιόνσγκαρντ.

Δύο γονίδια η αιτία της κατάθλιψης Βρέθηκε το κλειδί για τη θεραπεία της νόσου, λένε οι επιστήµονες Δύο γονίδια, που ενδεχοµένως παίζουν σηµαντικό ρόλο στην εκδήλωση της κατάθλιψης, ίσως κρύβουν και το κλειδί θεραπείας της νόσου που ταλαιπωρεί εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο.


 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

154 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη «Παγκόσμια επιδημία» η κατάθλιψη - Ένας στους δέκα πάσχει στην Ελλάδα

12 απλές αλλαγές συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη

Ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) -η οποία επικεντρώνεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς, αντί για συνομιλίες σχετικά με την παιδική ηλικία, για παράδειγμα- μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό ή ακόμη και να υποκαταστήσει τα φάρμακα.

Η θεραπεία αυτή εστιάζεται σε αυτό που φαίνεται να κάνετε και να σκέφτεστε και το οποίο σας δημιουργεί κατάθλιψη. Μερικές από τις πρακτικές της μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, χωρίς ειδική εκπαίδευση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σταματήσετε να σκέφτεστε αρνητικά…

Μην καταστροφολογείτε

Ένας τρόπος για να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι να πάρετε ένα μόνο συμβάν και να το αντιμετωπίσετε ως μια συνεχή πηγή αρνητικότητας. Αυτό το συνηθίζουν πολλοί άνεργοι που, ενώ μπορεί να έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της κρίσης, προσωποποιούν το γεγονός.

Είναι επίσης ανθυγιεινό να καταστροφολογείτε και να επικεντρώνεστε πάντα στα αρνητικά που έχουν συμβεί ή πρόκειται να συμβούν. Για παράδειγμα, μην αφήνετε τις ανησυχίες για τα οικονομικά σας να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα είστε άστεγοι.

Αντί να σκέφτεστε, «δε θα βρω ποτέ άλλη δουλειά», προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας: «Θα ξαναβρώ σύντομα άλλη δουλειά. Απλά μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο».

Σταματήστε να μουρμουρίζετε

Μαλώνετε με κάποιον συνάδελφο ή διαφωνείτε με έναν φίλο και μετά το σκέφτεστε συνεχώς, μεγεθύνοντας το θυμό, το άγχος και τη λύπη σας που σχετίζεται με τη μνήμη; Το να σκέφτεστε και να ξανασκέφτεστε τα αρνητικά γεγονότα, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσετε ή να παραμείνετε σε κατάθλιψη.
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τη σκέψη σας από αρνητικά γεγονότα, βάζοντας στο μυαλό σας κάτι πιο ευχάριστο.

Ξεκουράστε την… κρυστάλλινη σφαίρα σας

Πολύ λίγοι (αν υπάρχουν) από εμάς μπορούν να… προβλέψουν το μέλλον. Όμως, οι καταθλιπτικοί είναι συχνά πεισμένοι πως ξέρουν τι θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Και είναι συνήθως κακό, αν όχι εντελώς καταστροφικό. Ευτυχώς, οι ολέθριες προβλέψεις τους, σπάνια γίνονται πραγματικότητα.

Προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν. Είναι πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστείτε και λιγότερο πιθανό να χάσετε τον έλεγχο.

Μην «κολλάτε» στο παρελθόν

Δεν έχει κανένα νόημα να λέτε στον εαυτό σας ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει αυτό ή θα έπρεπε να είχατε κάνει το άλλο. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μπορείτε να ζήσετε στο παρόν.

Δεχτείτε ότι έχετε πάρει τις καλύτερες αποφάσεις που θα μπορούσατε, δεδομένων των καταστάσεων τότε που τις πήρατε. Εκ των υστέρων τα πράγματα δείχνουν πάντα διαφορετικά, οπότε καλύτερα να προσπαθήσετε να το αφήσετε και να μην μετανιώνετε. Το να σκέφτεστε αρνητικά για το παρελθόν, μπορεί να σας δημιουργήσει άγχος, όπως ακριβώς και για το μέλλον.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους

Ένα χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η απομόνωση. Και μπορεί να συμβεί εύκολα, αν δεν εργάζεστε, ή αποφεύγετε τους ανθρώπους επειδή είστε πιεσμένοι. Αλλά το να έχετε έναν κοινωνικό κύκλο, είναι μια ευκαιρία για να λάβετε υποστήριξη, ίσως ακόμα και από ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση.
Μόλις αρχίσετε να ξαναβρίσκεστε με ανθρώπους, θα δείτε ότι μπορούν να σας καταλάβουν ή να σας ενθαρρύνουν. Η παραμονή στο σπίτι θα μεγεθύνει την κατάθλιψή σας.

Μείνετε σε μια ρουτίνα

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα, φροντίστε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα, να τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα κι αν δεν πεινάτε) και αποφύγετε να χαλαρώνετε στον καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να κοιμάστε καλά τη νύχτα.

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν να τρώνε ή να κοιμούνται άστατες ώρες. Ακόμα και αν είστε άνεργοι ή αισθάνεστε άσχημα, είναι πολύ σημαντικό να καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση κανονικότητας που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Εάν μπορείτε να συμπεριλάβετε την κοινωνικοποίηση στη ρουτίνα σας, τόσο το καλύτερο.

Αποφύγετε τις ακραίες σκέψεις

Το μαύρο και το άσπρο είναι καλά για τις… ζέβρες, αλλά όχι για τις σκέψεις. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ακραία: «Είμαι χαμένος», «Κανείς δεν μ ‘αγαπάει», «Ποτέ δεν θα βρω δουλειά». Αλλά τέτοιες σκέψεις μπορεί να σας κάνουν πολύ κακό.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε σε αποχρώσεις του… γκρι, λένε οι ειδικοί. Αντί του «κανείς δεν με αγαπάει», προσπαθήστε να σκεφτείτε: «πολλοί άνθρωποι, (αν όχι όλοι) με αγαπούν».

Η πραγματικότητα ελέγχει τις σκέψεις σας
Εάν είστε καταθλιπτικοί, θα έχετε σίγουρα αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο αυτές, σπάνια συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Μόλις εντοπίσετε μια αρνητική σκέψη, ρωτήστε τον εαυτό σας, «Πού είναι η απόδειξη ότι είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στη γη;» Μάλλον δεν θα υπάρχει. Δεν μπορείτε να φέρνετε συνεχώς στο μυαλό σας τέτοιες σκέψεις και να πιστεύετε πως είναι αληθινές. Θα πρέπει να καταλήξετε σε κάποια αδιάσειστα στοιχεία. Και αν ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τους ρωτήσετε.

Βάλτε έξυπνους στόχους

Επιλέξτε μερικoύς απλούς, σαφείς στόχους που μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε και να ακολουθήσετε. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι «έξυπνοι», που σημαίνει «συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να περιλαμβάνουν επιβράβευση.

Έτσι, για παράδειγμα, το να αποφασίσετε ότι θα έχετε βρει δουλειά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά το να αποφασίσετε ότι θα στείλετε 10 βιογραφικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι «έξυπνος» στόχος.

Προσποιηθείτε λίγο

Γράψτε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά έχετε σταματήσει να τα κάνετε γιατί είστε λυπημένοι και έχετε κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να είναι το να πηγαίνετε σινεμά, να έχετε κοινωνικές συναναστροφές με φίλους, ή απλά για καφέ και εφημερίδα.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επανεντάξετε τις εν λόγω δραστηριότητες στη ζωή σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε καμία όρεξη. Επίσης, επικεντρωθείτε σε εργασίες που μπορεί να σας δώσουν μια αίσθηση κυριαρχίας ή ολοκλήρωσης, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση του σπιτιού σας ή την πληρωμή των λογαριασμών.
Μην αρνείστε την κατάθλιψη

Εάν δεν είστε καλά, το να το αρνείστε, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μερικοί άνθρωποι δεν δέχονται ότι είναι καταθλιπτικοί και τιμωρούν τον εαυτό τους νομίζοντας ότι είναι τρελοί ή αδύναμοι. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει μόνο βαθύτερα στην κατάθλιψη, ενώ η αποδοχή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

Σε γενικές γραμμές, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι έχετε κατάθλιψη, μπορεί να σας επιτρέψει να λάβετε μέτρα για να είστε καλύτερα ή να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, παρά να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά.

Φερθείτε καλά στον εαυτό σας

Αναλογιστείτε τι εικόνα έχετε, όταν κάνετε σκέψεις ή μιλάτε για τον εαυτό σας και συγκρίνετέ την με τον τρόπο που μιλάτε για όλους τους άλλους. Αν υπάρχει αναντιστοιχία, προσπαθήστε να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Συχνά είμαστε καλοί για όλους τους άλλους, αλλά όχι για εμάς του ίδιους. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο πρότυπο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Όταν δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς  

Σύμφωνα με αρκετές πρόσφατες έρευνες, η κατάθλιψη αποτελεί ένα παράδοξο για τη βιολογική μας εξέλιξη. Ποια βιολογική χρησιμότητα ή ποιο εξελικτικό πλεονέκτημα μπορεί να προσφέρει η επίμονη παρουσία μιας τόσο διαδεδομένης νοητικής διαταραχής;

Αν, όπως είδαμε, από όλες τις επίσημες επιδημιολογικές μελέτες προκύπτει ότι πάνω από το 30% του πληθυσμού έχει εμφανίσει, κάποια στιγμή της ζωής του, τα τυπικά συμπτώματα μιας σοβαρής καταθλιπτικής συμπεριφοράς, τότε οφείλουμε να εξηγήσουμε με βιολογικούς όρους, δηλαδή με εξελικτικά επιχειρήματα, ποια είναι η σκοπιμότητα διατήρησης από την εξέλιξη αυτών των φαινομενικά καταστροφικών συναισθημάτων.

Αν ο πολύπλοκος εγκέφαλός μας είναι το προϊόν εξελικτικών πιέσεων που ασκούνται σε αυτόν από τη φυσική επιλογή επειδή ακριβώς αποτελεί την πιο αποτελεσματική μηχανή επιβίωσης του είδους μας, τότε θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί, με την πάροδο του χρόνου, δεν έγινε πιο ανθεκτικός στις νοητικές διαταραχές και δυσλειτουργίες οι οποίες τείνουν εμφανώς να τον απορυθμίζουν. Γιατί στην πορεία της εξέλιξης του εγκεφάλου μας δεν έχουν εξαλειφθεί ή έστω μειωθεί σημαντικά οι εγκεφαλικές διαταραχές;

Μια πιθανή εξήγηση θα ήταν ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται επειδή όσο μεγαλώνουμε όλες οι βιολογικές μας λειτουργίες (του εγκεφάλου μη εξαιρουμένου) παρουσιάζουν προβλήματα και σταδιακά εκφυλίζονται. Δυστυχώς όμως τα καταθλιπτικά συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίς, ήδη από την εφηβική ηλικία.

Ως εναλλακτική εξήγηση ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να θεωρούμε την κατάθλιψη ως πρόβλημα ανάλογο με αυτό της παχυσαρκίας: οι άνθρωποι εμφανίζουν διαταραχές στο βάρος και στη συμπεριφορά επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί από την εξέλιξη για τον σημερινό τρόπο ζωής! Και αυτή όμως η «λύση» διαψεύδεται από το γεγονός ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπινους πολιτισμούς έχει καταγραφεί το φαινόμενο της κατάθλιψης: ακόμη και στις πιο πρωτόγονες και απομονωμένες ανθρώπινες ομάδες της Παραγουάης και της Αφρικής.

Μια πιο πρόσφατη και ιδιαίτερα πρωτότυπη λύση σε αυτό το εξελικτικό παράδοξο είναι ότι η κατάθλιψη δεν πρέπει να θεωρείται ως διαταραχή ή ως ασθένεια του εγκεφάλου αλλά ως εξελικτική προσαρμογή που συμβάλλει στην επιβίωσή μας. Αυτό το φαινομενικά τρελό επιχείρημα υποστηρίζεται από δύο Αμερικανούς νευροεπιστήμονες, τον Ρ.W. Andrews και τον J. Anderson Thomson Jr.

Σύμφωνα με αυτή την υπερβολικά αισιόδοξη εξελικτική προσέγγιση της κατάθλιψης, τα τυπικά καταθλιπτικά συμπτώματα όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά, αντίθετα, βοηθούν τους καταθλιπτικούς στο να επικεντρώνουν την προσοχή τους, να αναλύουν λεπτομερώς και να στοχάζονται σε βάθος τα προβλήματα που τους θέτει καθημερινά η ζωή.

Η επιθυμία απομόνωσης, η έλλειψη όρεξης για φάι ή για σεξ, οι ατέρμονες και αυτιστικές ομφαλοσκοπήσεις, όλα δηλαδή τα τυπικά καταθλιπτικά συμπτώματα, όχι μόνο δεν θεωρούνται προϊόντα της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας των καταθλιπτικών, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας αναλυτικής και σε βάθος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

 

Οικοψυχολογία αντί Prozac

 

Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης (πασιφλόρα μελισσοβότανο τζίνσενγκ  γλυκύρριζα κρόκος Κοζάνης βαλσαμόχορτο) 

 

 

Πάσχετε από ήπια κατάθλιψη; Κάντε μια βόλτα Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να αντικαταστήσει τα αντικαταθλιπτικά  Το καθημερινό περπάτημα, έστω και για λίγη ώρα, ενδεχομένως μπορεί να αντικαταστήσει τα αντικαταθλιπτικά χάπια στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών ερευνών για την ψυχική υγεία. 

 

Γιόγκα και κεταμίνη «νικούν» την κατάθλιψη

 

Αγροτικές δουλειές αντίδοτο στην κατάθλιψη Με το σύνθημα «Φροντίδα για τον άνθρωπο και φροντίδα για τη γη» όλο και περισσότερα ειδικά αγροκτήματα στη Δυτική Ευρώπη δέχονται ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη....

 

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο... χειρουργείο Βρετανίδα ασθενής επί δεκαετία θεραπεύτηκε χάρη σε δύο διαφορετικές πρωτοποριακές επεμβάσεις στον εγκέφαλο

 

Πώς να βοηθήσουμε δικό μας άνθρωπο με κατάθλιψη

 

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη

 

Φάρμακο βιορυθμού νικά τα αντικαταθλιπτικά Έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τις διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου χωρίς τις ίδιες παρενέργειες Τα συμβατικά αντικαταθλιπτικά επιδιώκουν την έκλυση στον εγκέφαλο της ουσίας σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση. Η αγομελατίνη δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, «στοχεύοντας» την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης προκαλεί το αίσθημα της νύστας και αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κιρκαδικού ρυθμού.

 

*Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη*

Θεράπευσαν την κατάθλιψη με βηματοδότη στον εγκέφαλο Οι πάσχοντες από κατάθλιψη ή από διπολική διαταραχή, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να βοηθηθούν από έναν βηματοδότη στον εγκέφαλο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες

 

Χτυπάει... καμπανάκι για την κατάθλιψη Πρώτη αιτία αναπηρίας θα είναι έως το 2030 η κατάθλιψη. Πρώτη αιτία αναπηρίας θα είναι έως το 2030 η κατάθλιψη. Τα κρούσματά της, δηλαδή, θα ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα των τροχαίων, όσους έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο και όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή «νόσο των καπνιστών».

 

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Οταν... όλα φαίνονται μάταια

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι αυξανόμενος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ψυχική αυτή διαταραχή να αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα μας.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Κάνουμε ματ στην κατάθλιψη Νίκη Ψάλτη

Κάθε χρόνο αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό η χρήση αντικαταθλιπτικών, στα οποία πολλοί καταφεύγουν με την ελπίδα μιας ψυχικής ανάτασης με τη βοήθεια της χημείας. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να ξεφύγουμε από τα δίχτυα της απόγνωσης και της απελπισίας προτού αυτά μας σφίξουν ασφυκτικά.

Τα αντικαταθλιπτικά αντίδοτα από το φαρμακείο της εναλλακτικής ιατρικής δεν μπορούν να βοηθήσουν τα βαριά περιστατικά κατάθλιψης, αλλά μπορούν να φανούν χρήσιμα στις περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Άλλωστε, οι έρευνες πλέον έχουν δείξει ότι για τις ήπιες και μέτριες περιπτώσεις κατάθλιψης οι φαρμακευτικές λύσεις δεν είναι και οι πλέον αποτελεσματικές. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι τις περισσότερες φορές η διάθεση βελτιώνεται μόνη της, μετά από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, με τα γιατροσόφια της φύσης, τα συμπεράσματα των διαθέσιμων ερευνών και τις συμβουλές των ειδικών δεν αποκλείεται η διάθεσή μας να ανακάμψει γρηγορότερα.
Κίνηση 1: Μεσογειακό μενού
Ό,τι βάζουμε στο πιάτο μας επηρεάζει και τη διάθεσή μας, αποκαλύπτει πρόσφατη ισπανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατάθλιψη είναι κατά 30% λιγότερο πιθανή σε όσους τρέφονται μεσογειακά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 10.000 ενηλίκους για μία τετραετία. Επομένως, λέμε «ναι» στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα ψάρια.
Κίνηση 2: Το βοτάνι της ψυχής
Το υπερικό ή
βαλσαμόχορτο θεωρείται πιο αποτελεσματικό από τα εικονικά φάρμακα (πλασέμπο) για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Η δράση του κατά της θλίψης αναφέρεται στα κείμενα του Γαληνού και επιβεβαιώνεται από τις σύγχρονες έρευνες, καθιστώντας το μια ασφαλή επιλογή για τη βελτίωση της διάθεσης (όχι όμως σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά). Μπορούμε να ρίξουμε σε ένα ποτήρι βραστό νερό ένα κουταλάκι αποξηραμένο βαλσαμόχορτο και να το αφήσουμε για 10΄. Πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα, για 2 εβδομάδες.
Κίνηση 3: Το ποτ πουρί της χαράς
Λίγες σταγόνες (1-2) αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου, περγαμόντου ή γιασεμιού στην άκρη του μαξιλαριού μας θα μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε την επόμενη ημέρα με καλύτερη διάθεση. Τα συγκεκριμένα αιθέρια έλαια έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση και μπορούμε εκτός από το μαξιλάρι μας να τα προσθέσουμε στην μπανιέρα μας ή σε έναν αρωματικό λύχνο στο γραφείο ή το σπίτι.
Κίνηση 4: Το κινεζικό αντικαταθλιπτικό
Αν και συνηθίζουμε να θεωρούμε το τζίνσενγκ φυσικό τονωτικό και διεγερτικό του εγκεφάλου, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό. Μπορούμε να μασήσουμε κομματάκια της ρίζας ή να σιγοβράσουμε 3 γρ. της ρίζας σε 2 ποτήρια νερό για 1 ώρα και αφού σουρώσουμε να πίνουμε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα (δεν προτείνεται για εκείνους που έχουν υπέρταση ή οριακά υψηλή πίεση).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο εναλλακτικός θεραπευτής κ. Αθανάσιος Λιάπης, ο οποίος είναι ειδικευμένος στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (βελονισμό και βοτανοθεραπεία), συνήθως δεν προτείνεται μόνο ένα βότανο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κατάθλιψης: «Αφού ο θεραπευτής έχει εξακριβώσει την αιτία της κατάθλιψης, μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπευτικά βότανα. Μία αποτελεσματική συνταγή με βότανα θα αποτελούνταν από 8 έως 12 διαφορετικές φυτικές ουσίες. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης και η αποτελεσματικότητά της είναι υψηλή. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) είναι μια ολιστική θεραπεία που δεν διαχωρίζει το μυαλό από το σώμα και έτσι μπορεί να θεραπεύσει τη μεταλλαγή της διάθεσης τόσο με τα σωματικά όσο και με τα ψυχικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην κατάθλιψη».
Κίνηση 5: Τα ω που νικούν τη θλίψη
Τα παχιά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγες, σολομός, τσιπούρα), χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα, στα οποία αποδίδονται αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά και για τη διάθεση. Εκτός από τα ψάρια, ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται στον λιναρόσπορο και τα καρύδια.
Κίνηση 6: Η γλυκιά λύση
Η γλυκόρριζα ή γλυκύρριζα είναι ένα βότανο με ήπια αντικαταθλιπτική δράση που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ορμονική και νευρική εξισορρόπηση του οργανισμού. Η λήψη του όμως από τους υπερτασικούς δεν συνιστάται. Η δράση της είναι δυνατή, γι’ αυτό παρασκευάζουμε το αφέψημα με μισό κουταλάκι αποξηραμένου βοτάνου για 2 φλιτζάνια.
Κίνηση 7: Οι ασάνες της καλής διάθεσης
H συμβολή της γιόγκα στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, θεωρείται σημαντική και έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Οι ασάνες που θεωρείται ότι έχουν αντικαταθλιπτική δράση είναι εκείνες που περιλαμβάνουν στροφές του κορμού, καθώς και άνοιγμα του στήθους προς τα έξω. Επομένως, 2 απλές ασάνες που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι:

Η «στάση της κόμπρας», όπου ξαπλώνουμε μπρούμυτα με τα πόδια ενωμένα και τις παλάμες δεξιά και αριστερά του κορμού στο ύψος του στήθους. Εισπνέουμε και ανασηκώνουμε τον κορμό, κρατώντας τους ώμους χαμηλά. Μένουμε για 10΄΄ και κατεβαίνουμε. 

Οι «ελιγμοί του κροκόδειλου», όπου ξαπλώνουμε ανάσκελα και ανοίγουμε τα χέρια σε έκταση. Φέρνουμε τα γόνατα στο στήθος λυγισμένα και στη συνέχεια τα στρέφουμε προς τα δεξιά, ενώ στρέφουμε τον κορμό προς τα αριστερά και κοιτάμε το αριστερό μας χέρι. Μένουμε σε αυτή τη στάση για 10΄΄ και επαναλαμβάνουμε από την άλλη μεριά.

Κίνηση 8: Δεν ξεχνάμε τους φίλους
Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου φίλων και συγγενών καθώς και η ενασχόληση με ενδιαφέροντα (χόμπι) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και σύμφωνα με τους ειδικούς καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μια στενοχώρια ή κινδυνεύουμε να βυθιστούμε πιο βαθιά στη θλίψη.
Τα ανησυχητικά σημάδια
Η αρνητική διάθεση, η ανηδονία, οι δυσκολίες στον ύπνο, οι διαταραχές της όρεξης, η διαρκής αίσθηση κούρασης, η μειωμένη λίμπιντο, η απελπισία και η απόγνωση, καθώς και το αίσθημα ενοχής, αναξιότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, αποτελούν συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα ανησυχητικά αυτά σημάδια στρέφουν τον πάσχοντα στην αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό, αν και συνήθως είναι οι συγγενείς και ο φιλικός περίγυρος που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στη συμπεριφορά του πάσχοντος και τον ωθούν στην αναζήτηση βοήθειας. Η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν διαταράξει πλήρως τον ρυθμό της ζωής του πάσχοντος, έχουν ανατρέψει την καθημερινότητά του και δεν του επιτρέπουν να επιτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
4 εχθροί της διάθεσης
Η επιστροφή από τις διακοπές
Συνήθως την επιστροφή από τις διακοπές συνοδεύει μια μελαγχολική διάθεση, που θεωρείται αναμενόμενη και φυσιολογική. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνά, η δυσάρεστη αυτή διάθεση υποχωρεί και προσαρμοζόμαστε στη φθινοπωρινή πραγματικότητα. 
Tip: Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν το φθινόπωρο να προγραμματίζουμε αλλαγές στη ζωή μας, ακόμη και απλές, όπως π.χ. αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων.
Ο καιρός
Όταν ο καιρός χαλάει, το ίδιο συμβαίνει και με τη διάθεσή μας, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές. Με τη συννεφιά και τη μικρότερη διάρκεια της ημέρας μειώνεται η ενεργητικότητά μας και είμαστε πιο ευερέθιστοι. 
Tip: Προσπαθούμε να εκτιθέμεθα όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε στο φως του ήλιου αλλάζοντας π.χ. θέση στο γραφείο και φροντίζοντας να κάνουμε μια βόλτα καθημερινά σε εξωτερικούς χώρους.
Τα αντισυλληπτικά
Οι ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η λήψη αντισυλληπτικών στον οργανισμό της γυναίκας σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά της μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική της διάθεση. 
Τip: Τυχόν αλλαγές στη διάθεση θα γίνουν αισθητές εντός των πρώτων 2 μηνών από τη λήψη των αντισυλληπτικών και ξεπερνιούνται είτε με την αλλαγή φαρμάκου είτε με την πάροδο του χρόνου.
Το Διαδίκτυο
Περισσότερες από 5 ώρες σερφάρισμα στο Ίντερνετ έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε εφήβους. 
Tip: Μειώνουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη και προσπαθούμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην επικοινωνία με τους ανθρώπους του κοινωνικού μας περίγυρου.
H συνταγή της ευτυχίας
Οι ψυχολόγοι αναζητούν διαρκώς τη συνταγή που θα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Πρόσφατα ο δρ. Todd Kashdan, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο «George Mason», διατύπωσε τη δική του «εξίσωση» της ευτυχίας στο βιβλίο του «Curious? Discover the Missing Ingredient to a Fulfilling Life». Τα βασικά συστατικά στη φόρμουλα που προτείνει ο βρετανός ψυχολόγος είναι τα ακόλουθα:
* Ζούμε την κάθε στιγμή: εκτιμάμε ό,τι βλέπουμε, ακούμε και μυρίζουμε κάθε μέρα.
* Εξασκούμε την περιέργειά μας: εξερευνούμε κάθε μέρα τις μυστηριώδεις πλευρές του κόσμου που μας περιβάλλει.
* Κάνουμε κάτι που αγαπάμε: ασχολούμαστε με μία αγαπημένη δραστηριότητα στο σπίτι και μία στη δουλειά κάθε μέρα.
* Σκεφτόμαστε τους άλλους: κάνουμε μια φιλοφρόνηση και μια καλή πράξη πολλές φορές την ημέρα. Επίσης, ακούμε τους άλλους συνειδητά.
* Φροντίζουμε τις σχέσεις μας: αφιερώνουμε κάθε μέρα χρόνο στα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας (στον σύντροφο, τους φίλους και τους συγγενείς μας).
* Προσέχουμε το σώμα μας: κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές στα κύρια γεύματα της ημέρας και γυμναζόμαστε μισή ώρα καθημερινά.
 

Αντισταθείτε στην κατάθλιψη με 10 καθημερινά «κόλπα»

Η κατάθλιψη χωρίς αμφιβολία είναι μία «πονηρή» ασθένεια που αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Εκτός όμως από τη φαρμακευτική αγωγή που κάποιος μπορεί να ακολουθεί υπάρχουν και μικρά καθημερινά «κόλπα» που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Μη σπέρνετε τον πανικό

Για να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα. Ένας τρόπος να σαμποτάρετε τον εαυτό σας είναι το γεγονός ότι απομονώνετε ένα συγκεκριμένο γεγονός και το «εκμεταλλεύεστε» ως πηγή αρνητικών σκέψεων.

Σταματήστε να καταστροφολογείτε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας σιγά σιγά να σκεφτεί τα πράγματα πιο ρεαλιστικά. Μπορεί για παράδειγμα η ανεργία να μαστίζει αλλά αντί να σκέφτεστε «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» επιλέξτε να σκέφτεστε «Θα βρω απλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Ακολουθήστε συγκεκριμένη ρουτίνα

Ακόμα και αν δεν το θέλετε, προσπαθήστε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρώτε συγκεκριμένες ώρες, έστω κι αν δεν πεινάτε, και αποφύγετε να περνάτε όλον σας το χρόνο πάνω σε έναν καναπέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να τρώνε και να κοιμούνται χωρίς συνέπεια. Ακολουθώντας ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίνετε στον εαυτό σας την αίσθηση της τακτικότητας, που δρα καταλυτικά ενάντια της κατάθλιψης.

Σταματήστε να αναμασάτε τα ίδια

Αν συχνά ανατρέχετε σε καταστάσεις δυσάρεστες, άσκοπα και μετανιώνοντας για τα…περασμένα, χωρίς ωστόσο να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτών, άδικα χαλάτε τη διάθεσή σας.

Σταματήστε να αναμασάτε περασμένες ιστορίες και όταν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να αποπροσανατολίσετε τον εαυτό σας σε άλλες σκέψεις ή δραστηριότητες.

Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μετανιώνετε «κατηγορώντας» τον εαυτό σας, ότι έπρεπε να είχατε πει ή κάνει εκείνο αντί για το άλλο.

Σταματήστε να αυτοτιμωρείστε και προσπαθήστε να ζήσετε στο παρόν. Αποδεχτείτε ότι ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και ότι έγινε έγινε. Είναι πιο εποικοδομητικό να σχεδιάζετε ένα αισιόδοξο μέλλον παρά να εύχεστε ένα είχατε ένα διαφορετικό παρελθόν.

Προσεγγίστε τους άλλους

Η κατάθλιψη είναι μία απόλυτα μοναχική ασθένεια. Ωστόσο για να απαλλαγείτε από τον «βούρκο» του εσωτερικού σας κόσμου, προσπαθήστε να προσεγγίσετε το στενό σας οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

Είναι πολύ εύκολο να υποπέσετε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας, εάν είστε κλεισμένος στον εαυτό σας. Η κοινωνική συναναστροφή θα σας δώσει άλλον αέρα και διάθεση για το μέλλον.

Δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο

Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο, υπάρχει πάντα και το…γκρι, το μπλε, το κόκκινο. Ωστόσο χαρακτηριστικό δείγμα των καταθλιπτικών ανθρώπων είναι τα απόλυτα άκρα του τύπου «κανείς δε μ’ αγαπάει», «δεν θα βρω ποτέ δουλειά» κλπ.

Οι σκέψεις όμως αυτές μπορούν να «παραλύσουν» τον οργανισμό σας και να σας αποτρέψουν από το να κάνετε το οτιδήποτε. Δώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας να σκεφτεί, ότι ίσως υπάρχουν και άλλα «χρώματα» και σταδιακά θα ανακαλύψτε έναν τεράστιο…πολύχρωμο κόσμο.

Αφήστε την πραγματικότητα να δράσει

Η κατάθλιψη κυριεύει κάθε σκέψη μετατρέποντας τα πάντα σε αρνητικά. Ωστόσο οφείλετε να «πατήσετε» στην πραγματικότητα και να ψάξετε μέσα σας να βρείτε… αποδείξεις, που να αιτιολογούν τις κακές σας σκέψεις. Θα διαπιστώσετε ότι ίσως τελικά να μην έχετε και τόσο δίκιο.

Εάν πάλι είστε από εκείνους που διαρκώς σκέφτεστε πως σας βλέπουν οι άλλοι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πολύ απλά…να τους ρωτήσετε και να μην χάνετε τον καιρό και τη διάθεση σας με υποθέσεις.

Μικροί και εφικτοί στόχοι

Μία πολύ καλή διέξοδος από την κατάθλιψη είναι να θέτετε μικρούς και εύκολους στόχους. Δεν χρειάζεται να κατακτήσετε τον κόσμο σε μία μέρα. Αρκεστείτε να κάνετε δουλειές του σπιτιού για αρχή, έτσι ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Επιλέξτε έξυπνα τους στόχους σας, ώστε να τους πετύχετε, γλυτώνοντας έναν νέο φαύλο κύκλο υποτιθέμενης αποτυχίας. Αντί να περιμένετε να βρείτε δουλειά μέσα σε λίγες ώρες καλύτερο είναι να ξεκινήσετε σιγά σιγά να στέλνετε βιογραφικά για παράδειγμα.

Αποδεχτείτε την κατάθλιψη

Η άρνηση είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε ασθένεια, πόσο μάλλον στις ψυχικές. Αν στην παρούσα φάση της ζωής σας είστε σε κατάθλιψη απλά αποδεχτείτε το. Δεν είναι ντροπή, δεν δείχνει αδυναμία χαρακτήρα και δεν είστε μόνος.

Η άρνηση συνήθως συμβάλει επικουρικά σε μία ακόμα διαρκώς αυξανόμενη σκοτεινή κατάσταση, από την οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεφύγετε. Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα…αποθεραπείας.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Συνήθως οι άνθρωποι είναι ευγενικοί με τους άλλους αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό τους «αυτομαστιγώνονται» χωρίς περιθώρια λάθους. Αναλογιστείτε αν αυτά που λέτε για εσάς θα μπορούσατε να τα πείτε ποτέ σε κάποιον άλλον και προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως και στους άλλους ανθρώπους. Εξάλλου, γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πως να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας άνθρωπο με κατάθλιψη Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Συμβουλευτική Ψυχολόγος, NLP Practitioner

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή που αλλάζει όχι μόνο τη ζωή του ατόμου που την βιώνει αλλά και των ανθρώπων που αποτελούν το στενό περιβάλλον του.

Εάν έχετε κι εσείς ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει κατάθλιψη, ίσως να αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να τον/την βοηθήσετε αποτελεσματικά. Μπορεί μάλιστα στο παρελθόν να έχετε προσπαθήσει να προσφέρετε την βοήθεια σας και να έχετε απογοητευτεί βλέποντας την κατάσταση να μην βελτιώνεται.

Για να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι σημαντικό να

1. Κατανοήσετε τη φύση της διαταραχής αυτής καθώς και το τι συνεπάγεται. Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από μια απλή θλίψη ή μελαγχολία και χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα συμπτώματα όπως διαρκές συναίσθημα θλίψης ή κενού, απώλεια ευχαρίστησης για δραστηριότητες που πριν ήταν ευχάριστες, απώλεια ελπίδων,χαμηλή αυτοεκτίμηση, εκνευρισμό, αλλαγές στον ύπνο και στην όρεξη για φαγητό, αίσθημα εξουθένωσης, ενοχές , έλλειψη συγκέντρωσης, χρήση ουσιών , αυτοκτονικές σκέψεις. Βέβαια, η εμφάνιση των συμπτωμάτων ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν εμφανίζουν όλοι τα ίδια συμπτώματα ή με την ίδια ένταση.

2. Εάν κρίνετε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ειδικά εαν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, θα ήταν χρήσιμο να ενθαρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να αρχίσει κάποια θεραπεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή και να το υπενθυμίζετε και στον ενδιαφερόμενο. Η φύση της κατάθλιψης είναι βέβαια τέτοια που ο άνθρωπος που υποφέρει από αυτήν μπορεί αν μη νιώθει το κίνητρο να αρχίσει θεραπεία.
3. Εάν το άτομο δεν επιθυμεί να αρχίσει κάποια θεραπεία, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και να δηλώσετε την υποστήριξη σας μέχρι να νιώσει έτοιμος /η για το επόμενο βήμα.

4. Πολύ συχνά, η κατάθλιψη ενός ανθρώπου μπορεί να συνεπιφέρει συναισθήματα κούρασης, απογοήτευσης ή ακόμα και θυμού στα άτομα του στενού τους περιβάλλοντος. Για να είσαστε αποτελεσματικοί στην προσπάθεια σας να τον βοήθησετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να έχετε χρόνο και εκτός της κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απαλύνετε τη δική σας κούραση και να είστε πιο θετικοί απέναντι στον άνθρωπο σας.

5. Θυμηθείτε ότι η «κατάθλιψη» δεν είναι η πραγματική φύση του αγαπημένου σας προσώπου. Η διαταραχή αυτή αλλοιώνει την συμπεριφορά και το συναίσθημα και αυτό που βλέπετε στην επιφάνεια είναι αποτέλεσμα αυτής της αλλοίωσης. Εάν για παράδειγμα, ο σύντροφός σας δεν έχει ερωτική διάθεση, προσπαθείστε να μην το παίρνετε προσωπικά μιας και η κατάθλιψη δημιουργεί απώλεια της ικανότητας για ευχαρίστηση σε πολλούς τομείς της ζωής.
6. Δείξτε τους ότι τους αγαπάτε ανευ όρων και ότι θα είστε εκεί όταν σας χρειάζονται. Ακόμα κι όταν θέλετε να εκφράσετε την κούραση ή τον εκνευρισμό σας, προσπαθείστε να εξηγήσετε ότι αισθάνεστε έτσι λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουν παρά με αυτούς τους ίδιους ως άτομα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που επικοινωνείτε απέναντι τους και να αποφύγετε να κάνετε τα εξής λάθη στην επικοινωνία σας μαζί τους:

1. «Τι σου λείπει; Δεν έχεις σοβαρά προβλήματα για να αισθάνεσαι έτσι. Όλα είναι μες το μυαλό σου. Πρέπει ν’αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά».

Η κατάθλιψη δεν δημιουργείται απαραίτητα από την σοβαρότητα των προβλημάτων που υπάρχουν στη ζωή κάποιου μια δεδομένη στιγμή. Τα αίτια της δημιουργίας της είναι συχνά πολυπλοκότερα απ’ότι φανταζόμαστε. Όπως και να έχει η παραπάνω πρόταση, υπαινίσσεται ότι η κατάθλιψη που αισθάνεται ο άνθρωπος σας είναι παράλογη κι ότι όλα θα φτιάξουν όταν αρχίσει να σκέφτεται θετικά. Οι περισσότερες έρευνες βέβαια δείχνουν, ότι οι ίδιοι οι καταθλιπτικοί συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους που νιώθουν έτσι και πιέζονται εσωτερικά για να νιώσουν καλύτερα. Αυτή η εσωτερική κριτική και η πίεση είναι όμως ένας από τους παράγοντες που διατηρούν τον κύκλο της κατάθλιψης.

2. «Θέλεις πραγματικά να νιώσεις καλύτερα;Όποιος θέλει, μπορεί».

Παρόμοια με την πρώτη πρόταση, έτσι και αυτή ασκεί πίεση για γρήγορη βελτίωση και επικοινωνεί ότι η καλυτέρευση είναι θέμα θέλησης. Όπως και να έχει, όταν κάποιος ακούει «όποιος θέλει, μπορεί», πιθανώς να αισθανθεί αποτυχημένος μιας και δεν μπορεί να «νικήσει» την κατάθλιψη.

3. «Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι εύκολη. Όλοι έχουν προβλήματα. Σταμάτα να λυπάσαι τον εαυτό σου και δείξε δύναμη».
Ο εκνευρισμός που επιφέρει η ζωή με κάποιον άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τα άτομα του περιβάλλοντος του να φερθούν με αυστηρότητα, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα τον ξυπνήσουν και θα τον κάνουν να δεί την πραγματικότητα. Η ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αποδοκιμασία του εαυτού που υπάρχει στην κατάθλιψη μπορεί όμως να ενισχυθεί με τέτοιου είδους προτάσεις οδηγώντας σε περαιτέρω θλίψη.

Πιο πολύ από την αυστηρότητα, τον άνθρωπό σας μπορεί να βοηθήσει η συμπονετικότητα, η εμπιστοσύνη, η αγάπη άνευ όρων και το να ξέρει πώς τον αποδέχεστε και του στέκεστε. Εάν νιώσει το αντίθετο, ίσως να εντείνει την απομόνωση του όχι μόνο για να μην αισθάνεται απόρριψη αλλά για να μην αισθάνεται ότι αποτελεί «βάρος».
 

ΚΟΡΥΦΗ

Κατάθλιψη: 12 τρόποι αντιμετώπισης

Όλοι μας άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο έχουμε ακούσει ή διαβάσει για την κατάθλιψη, μια από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές της σύγχρονης εποχής. Αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι πώς το προγονικό παρελθόν μας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των δόμων και των λειτουργιών του εγκεφάλου μας. Εδώ έρχεται η Εξελικτική Ψυχολογία να ερευνήσει, τους δεσμούς ανάμεσα στους μηχανισμούς που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και το πως αυτοί μπορεί να λειτουργούν η να δυσλειτουργούν στην σημερινή εποχή.

Υπάρχει μια διαρκής συζήτηση για τα αίτια της κατάθλιψης, με τη συμβατική ιατρική να την αντιμετωπίζει αποκλειστικά ως ασθένεια. Από την άλλη η εξελικτική ψυχολογία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη σαν ένα εξελιγμένο μηχανισμό κινδύνου, όπου μας ωθεί στο να επιβραδύνουμε από τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας, να αναδιπλωθούμε για να ξεφύγουμε ή να αλλάξουμε αυτά που μας κατακλύζουν. Το πιθανότερο είναι ότι και οι δυο απόψεις είναι αληθείς, αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι τα αίτια της κατάθλιψη είναι πολύπλοκα.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η κακοήθης θλίψη της κατάθλιψης έχει ένα σκοπό. Ίσως να είναι ένα μήνυμα, ότι οι μηχανισμοί που μας βοηθούν στο να αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα μας, έχουν πλέον κατακλυστεί από αρνητικά συναισθήματα και μας είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα. Βεβαία είναι διαφορετικές οι σύγχρονες περιστάσεις, από τις μικρές κοινωνίες στις οποίες ζούσαν οι προγονοί μας. Παρόλα αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την θλίψη της κατάθλιψης για να προκαλέσουμε την επαφή με τους κοντινούς μας ανθρώπους και να επαναβεβαιώσουμε τους στενούς δεσμούς μας μαζί τους. Συγχρόνως να αναζωογονηθούμε αναγνωρίζοντας τις ψευδείς και ανεφάρμοστες πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σ’αυτή την κατεύθυνση:

Πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε το συναίσθημα από την διάθεση. Το συναίσθημα συνήθως είναι πιο σύντομο και φευγαλέο, από την άλλη η διάθεση είναι μια κατάσταση πιο επίμονη στο πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, τρώγοντας μια αγαπημένη λιχουδιά ή κάνοντας μια αγορά μπορεί να αλλάξει το συναίσθημα σας όχι όμως την διάθεσης σας.

Επικεντρωθείτε στο να κάνετε πράγματα που επηρεάζουν την διάθεση σας. Οι περισσότεροι από εμάς ,με εφήμερες επιδιώξεις ,προσπαθούμε να αλλάξουμε βραχυπρόθεσμα τα αισθήματα μας. Από την άλλη όμως ,δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις αλλαγές σε βαθύτερες καταστάσεις που αφορούν τη διάθεση, τέτοιες αλλαγές μπορεί να έρθουν από την εργασία μας ή από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Καλλιεργείστε όλους εκείνους τους πόρους που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση σας. Για παράδειγμα, βαθιά ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να έχει φίλους, άλλα επίσης από το να αισθάνεται βέβαιος ότι μπορεί να εμβαθύνει και να βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεων του με τα φιλικά του πρόσωπα.

Αν νιώθετε θλίψη επειδή δεν είστε σε σχέση, μάθετε να έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που σας φαίνονται ενδιαφέροντες. Δεν θα γνωρίσετε ανθρώπους με το να “κουβαλάτε” τον εαυτό σας από την δουλειά στην τηλεόραση, βγείτε έξω και μείνετε έξω για λίγη ώρα κάνοντας ένα περίπατο και εξερευνώντας το περιβάλλον σας.

Η δράση από μόνη της είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό, που μας βοηθά στο να αντικρούσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, και επίσης είναι αναζωογονητικό.

Για να γνωρίσετε ανθρώπους πρέπει πρώτα να τους πλησιάσετε. Εργαστείτε ενάντια στην παθητικότητα και το άγχος σας και τολμήστε να πλησιάσετε τους άλλους.

Πείτε κάτι, οτιδήποτε, πιέστε τον εαυτό σας να συζητήσει με κάποιον που θεωρεί ενδιαφέρων,φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της απόρριψης. Αν και οι επιπτώσεις μιας απόρριψης στην σύγχρονη κοινωνία είναι αμελητέες, πολλές φορές αντιδρούμε σαν να είναι το τέλος του κόσμου. Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή η απόρριψη στους προγόνους μας, οι οποίοι ζούσαν σε μικρότερες ομάδες, είχε σαν αποτέλεσμα η ζωή τους να επηρεαστεί δραματικά.

“Πες τα να ξεθυμάνεις”, λένε πολλοί άνθρωποι καθώς αισθάνονται καλύτερα με το να μιλάνε. Συζητώντας και ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες σας με άλλους μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σας. Αυτός ο μηχανισμός έχει να κάνει με την επιθυμία να διαχειριστούμε την κοινωνική μας εικόνα, δηλαδή με το πως μας βλέπουν οι άλλοι. Το να επιτρέπει κάποιος στον εαυτό του να “ξεθυμάνει” μπορεί να έχει θετική επίδραση σε κάποιους ανθρώπους τόσο σε επίπεδο διάθεσης αλλά και συναισθήματος.

Εντοπίστε και ξεριζώστε όλες εκείνες τις παράλογες πεποιθήσεις που σας ωθούν στο να βάζετε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις στον εαυτό σας. Μέσα από τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σας (αυτοδιάλογο), μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα και να αντιταχθείτε τόσο στις πεποιθήσεις όσο και τις παράλογες απαιτήσεις που θέτετε στον εαυτό σας και οι οποίες μπορεί να να σας οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Για παράδειγμα “ Δεν είμαι αρκετά άξιος για να βγω μαζί της” ή “Πρέπει να δείχνω συνεχώς ευφυής αλλιώς δεν θα τα καταφέρω”.

Μάθετε να ζείτε εμπειρικά. Αν η εμπειρία της κοινωνικής επαφής δεν λειτουργεί δοκιμάστε κάτι άλλο ή προχωρήστε.

Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας από το “Τι συμβαίνει με μένα” στο πιο χρήσιμο “Τι συμβαίνει μ΄αυτό που έκανα”. Τα καταθλιπτικά άτομα, μέσα από βιώματα και καταστάσεις, τείνουν να κλιμακώνουν αρνητικά αυτό που πιστεύουν ότι είναι λάθος, φτάνοντας στο σημείο να δημιουργήσουν πολλές φορές μια ολόκληρη αρνητική θεώρηση σχετικά με τον εαυτό τους.

Ξεκινήστε μια εποικοδομητική ενασχόληση. Μεγάλης κλίμακας δημιουργικά έργα που μας απορροφούν έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση μας. Η κατάθλιψη διαταράσσει την ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργεί, μειώνοντας τη δυνατότητα του να συγκεντρωθεί. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι άντρες , χρησιμοποιούν την υπερεργασία για να ανακουφισθούν από τα σύμπτωμα της κατάθλιψης, αυτό όμως έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την άλλη , δημιουργικά πρότζεκτ μας κάνουν πιο ανθεκτικούς και μας οχυρώνουν τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

ΚΟΡΥΦΗ

 Διάγνωση κατάθλιψης

Τεστ αίματος για τη διάγνωση της κατάθλιψης Δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά μετρώντας τις συγκεντρώσεις φωσφορικού οξέος  

 

Πώς γίνεται η διάγνωση

 

Κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αυτισμός και υπερκινητικότητα έχουν κοινά γονίδια Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Οι πέντε πιο συχνές ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές μοιράζονται κοινές γενετικές ρίζες, αποκαλύπτει μία πρωτοποριακή μελέτη. Οι διαταραχές αυτές είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Το εύρημα προέρχεται από επιστήμονες του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (Mass General) και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των διαταραχών αυτών. «Μπορέσαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγής οι οποίες φαίνεται να συμπίπτουν μεταξύ διαταραχών οι οποίες νομίζουμε ότι κλινικώς είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόρνταν Σμόλερ, διευθυντής της Μονάδας Ψυχιατρικής & Νευροαναπτυξιακής Γενετικής στο Mass General και αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ. Ο δρ Σμόλερ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τέσσερις γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σχετίζονται και με τις πέντε προαναφερθείσες διαταραχές. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι οι μεταλλαγές αυτές είναι πιο συχνές σε όσους πάσχουν από κάποια από τις διαταραχές αυτές απ’ ό,τι στους υγιείς ανθρώπους. Δύο από τις μεταλλαγές εντοπίσθηκαν σε ισάριθμα γονίδια τα οποία πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων ασβεστίου στα κύτταρα του εγκεφάλου. Το ασβέστιο παίζει ρόλο σε πολλές και διαφορετικές κυτταρικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας των κυττάρων μεταξύ τους. Από αυτές τις δύο μεταλλαγές, η μία έχει συσχετισθεί σε προγενέστερη μελέτη με την διπολική διαταραχή (παλαιότερα ήταν γνωστή ως μανιοκατάθλιψη) και με την κατάθλιψη, ενώ η άλλη έχει συσχετισθεί με την σχιζοφρένεια.

Η όλη μελέτη έγινε με ανάλυση του γονιδιώματος (ή γενετικού υλικού) 33.332 πασχόντων από μία από τις πέντε διαταραχές και 27.888 υγιών εθελοντών. Όλοι οι εθελοντές είναι Ευρωπαίοι.  Η έρευνα αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη αναζήτηση των γενετικών ριζών των ψυχιατρικών και νευροαναπτυξιακών προβλημάτων που έχει διεξαχθεί ποτέ. Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναταξινόμηση των ψυχιατρικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών και να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες, εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τη νέα μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Αν και οι πέντε διαταραχές πάντοτε θεωρούνταν ξεχωριστές, μοιράζονται ορισμένα κοινά συμπτώματα.

Προβλήματα ψυχικής διάθεσης και σκέψης, λ.χ., μπορεί να εκδηλωθούν με τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη, ενώ τα παιδιά με ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα συχνά εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα που θυμίζουν άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Στην πραγματικότητα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 ανίχνευσε κοινές γενετικές μεταλλαγές στον αυτισμό και στο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας. Μολονότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι όλα τα κρούσματα των πέντε διαταραχών συσχετίζονται μεταξύ τους, υποδηλώνει ότι δεν είναι και εντελώς ξεχωριστά σε γονιδιακό επίπεδο.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των γενετικών παραγόντων κινδύνου που υπόκεινται των ψυχιατρικών διαταραχών», τόνισε ο δρ Σμόλερ.  «Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απομάκρυνση από την ταξινόμηση των νοσημάτων με βάση τα συμπτώματα και στην έναρξη της ταξινόμησής τους με βάση την υποκείμενη αιτία», πρόσθεσε.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Μελαγχολική κατάθλιψη: Το τεστ των 8 ερωτήσεων

Η κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά είναι μια μορφή μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στην οποία επικρατεί η μελαγχολική διάθεση.

Ένα άτομο που εκδηλώνει κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά συνήθως αισθάνεται πως η ζωή δεν έχει νόημα ή σκοπό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή κατάθλιψης.

Η ένταση της κατάθλιψης με μελαγχολικά χαρακτηριστικά διαφέρει από άτομο σε άτομο, ωστόσο οι ειδικοί την κατατάσσουν στις σοβαρές μορφές κατάθλιψης, σημειώνοντας μάλιστα πως αρκετοί ασθενείς είναι αρκετά «ανθεκτικοί» απέναντι στη φαρμακευτική αγωγή. Έχει παρατηρηθεί πως η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο πιθανό να αποτύχει εάν το άτομο πάσχει επίσης από διαταραχή πανικού και/ή κοινωνικές φοβίες. Η κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά συνήθης σε άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Συμπτώματα κατάθλιψης με μελαγχολικά χαρακτηριστικά

Για να γίνει κατανοητή η έννοια της κατάθλιψης με μελαγχολικά χαρακτηριστικά, απαιτείται αρχικά να γίνει διάκριση ανάμεσα στις έννοιες συναίσθημα και διάθεση.

Το συναίσθημα συνεχώς μεταβάλλεται και ανταποκρίνεται στις σκέψεις και τις εμπειρίες μας σε καθημερινή βάση. Από την άλλη, η διάθεση αποτελεί επέκταση των συναισθημάτων σε βάθος χρόνου. Η διάθεση μπορεί να παραμείνει αμετάβλητη για μερικές ώρες, λίγες ημέρες ή –στην περίπτωση της κατάθλιψης– αρκετούς μήνες και χρόνια.

Όταν επικρατεί μια συγκεκριμένη διάθεση, η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει, μεταβάλλεται η εικόνα του στον έξω κόσμο και χρωματίζεται αναλόγως και η εικόνα που έχει το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του και τα πάντα γύρω του. Με άλλα λόγια, αλλάζει εκ βαθέων η ίδια η προσωπικότητα.

Τα τυπικά γνωρίσματα που περιγράφουν την κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

- έλλειψη ενέργειας και δυσκολία κινητοποίησης, ιδιαίτερα το πρωί

- δυσκολία διεκπεραίωσης κοινότυπων διαδικασιών, όπως το πρωινό ξύπνημα ή το μπάνιο

- επιβραδυμένη σωματική και γνωστική λειτουργία – λες και το άτομο κινείται μέσα από ένα σύννεφο ομίχλης ή θολώνει η σκέψη του

- έλλειψη συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής

- νευρικότητα (π.χ. γρήγορο βάδισμα, κινήσεις των χεριών)

- αδυναμία του ατόμου να αισθανθεί απόλαυση

- αίσθημα «κενού» ή «μουδιάσματος»

- αλλαγές στην όρεξη (συνήθως με επακόλουθη αύξηση του βάρους)

- υπερυπνία (το άτομο κοιμάται περισσότερες ώρες απ’ ότι συνήθως)

Διαγνωστικές ερωτήσεις

Για να προκύψει διάγνωση, ο γιατρός συνήθως κάνει μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις:

- Δυσκολεύσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και να ξεκινήσετε τη μέρα σας;

- Τα συμπτώματα είναι γενικώς πιο έντονα το πρωί απ’ ότι το βράδυ;

- Πώς κοιμάστε; Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σας;

- Πώς θα περιγράφατε/χαρακτηρίζατε μια κοινή μέρα από τη ζωή σας;

- Έχουν αλλάξει οι καθημερινές σας συνήθειες;

- Απολαμβάνετε εξίσου δραστηριότητες που σας ευχαριστούσαν παλαιότερα;

- Αν υπάρχει κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση, τι είναι αυτό;

- Δυσκολεύεστε περισσότερο να συγκεντρωθείτε σε σύγκριση με παλαιότερα;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) διαπίστωσαν προσφάτως ότι τα εγκεφαλικά σήματα των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά συνθέτουν μια μοναδική «υπογραφή». Έτσι, υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να κατηγοριοποιείται ως διακριτό είδος διαταραχής της διάθεσης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη με μελαγχολικά χαρακτηριστικά εντοπίζεται μια χαρακτηριστική αποδιοργάνωση στα εγκεφαλικά δίκτυα, συγκεκριμένα μια διακοπή της επικοινωνίας στο νησαίο φλοιό του εγκεφάλου, το τμήμα που ελέγχει την ευαισθησία του ατόμου σε εσωτερικές συναισθηματικές καταστάσεις αλλά και την προσοχή και τη συγκέντρωση.

ΚΟΡΥΦΗ

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης Άρθρο του δρος Joseph Goldberg

Προβλήματα ύπνου

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια, αλλά μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό. Τα προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελούν ένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να διατηρήσουν τον ύπνο τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανό να κοιμούνται πάρα πολύ.

Πόνοι στο στήθος

Οι πόνοι στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι καρδιολογικών, πνευμονικών, στομαχικών ή άλλων σωματικών προβλημάτων. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη σοβαρή αιτία. Μερικές φορές οι πόνοι στο στήθος μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης. Υπάρχει επίσης σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη.

Κόπωση και εξάντληση

Αν αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχετε ενέργεια ούτε για τις καθημερινές σας δραστηριότητες ακόμα και όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε αρκετά, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κούραση αλληλοσυνδέονται. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πάνω από 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ οι άνθρωποι με εξάντληση έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κούραση μαζί χειροτερεύουν την όλη κατάσταση.

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται στενά. Ο συνεχής πόνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αλλά και η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πόνου, επειδή και για τις 2 καταστάσεις επηρεάζονται οι ίδιοι χημικοί αγγελιοφόροι του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο είδος πόνου.

Πεπτικά προβλήματα

Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα συνδέονται στενά, γεγονός που αποτελεί την αιτία που πολλοί από εμάς έχουμε στομαχόπονο ή ναυτία όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή νευρικοί. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και το έντερό μας προκαλώντας συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Πονοκέφαλος

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες, ενώ τα άτομα με ημικρανίες έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Αλλαγές στην όρεξη ή το σωματικό βάρος

Ορισμένοι άνθρωποι όταν αισθάνονται κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους. Άλλοι τρώνε ασταμάτητα ανακουφίζοντας έτσι την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια ή αύξηση βάρους, ενώ εξαιτίας της απώλειας βάρους υπάρχει και έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία, η ανορεξία ή η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ανορεξία ή τη βουλιμία είναι πολύ ισχυρή.

Πόνοι στην πλάτη

Οι συνεχιζόμενοι πόνοι στην πλάτη μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης. Η κατάθλιψη όμως μπορεί να αυξήσει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων στην πλάτη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονους πόνους στον αυχένα ή την πλάτη.

Υπερδιέγερση και νευρικότητα

Η ευερεθιστότητα και η ανησυχία μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα ύπνου ή άλλα συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης αλκοόλ ή άλλων ουσιών, γεγονός που επίσης μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ευερεθιστότητας και ανησυχίας. Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν οξύθυμοι όταν έχουν κατάθλιψη.

Σεξουαλικά προβλήματα

Αν πάσχετε από κατάθλιψη, μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Η σοβαρή κατάθλιψη έχει επιπτώσεις σε αυτόν τον τομέα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικά, τα οποία μειώνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χορηγούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης – μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις επιδόσεις σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας.

Άσκηση

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης όχι μόνο σας κρατά σε φόρμα, αλλά επίσης απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, βελτιώνει τη διάθεσή σας και μειώνει την ευαισθησία σας στον πόνο. Παρά το γεγονός ότι η άσκηση από μόνη της δεν θα θεραπεύσει την κατάθλιψη, μπορεί να σας βοηθήσει μακροπρόθεσμα. Αν έχετε κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την απαιτούμενη ενέργεια για να γυμναστείτε, αλλά να θυμάστε ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να μειώσει την κούραση και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

ΚΟΡΥΦΗ

Σήμερα ζούμε την εθνική μελαγχολία

Εντελώς διαφορετική είναι η θλίψη, που προκαλεί η οικονομική συγκυρία, από την κατάθλιψη. Σήμερα ζούμε περισσότερα

Το ΔΝΤ μάς στέλνει στον ψυχίατρο

 

Μελαγχολία και η ευκαιρία που κρύβει για προσωπική εξέλιξη (βίντεο)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει το συναίσθημα της μελαγχολίας στη ζωή τους, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας, η μελαγχολία εμφανίζεται ως συναισθηματική έννοια στους αρχαίους Έλληνες, που της έδωσαν το όνομα “μέλαινα χολή” σαν ένα από τα τέσσερα υγρά του ανθρώπινου σώματος.

Το συναίσθημα της μελαγχολίας, αν και τυπικά θεωρείται ανεπιθύμητο και δυσάρεστο διότι αφορά στη σκοτεινή πλευρά της ψυχής μας, κρύβει πολλή δύναμη όταν το αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και αναπλαισίωση.

(επιλέξτε από τις ρυθμίσεις τους ελληνικούς υπότιτλους)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8li-3pRrA5Y

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Χόρχε Μπουκάι: Η διέξοδος στην Κατάθλιψη

Ένα πολύ ωραίο απόσπασμα του Χόρχε Μπουκάι από το βιβλίο “Από την Aυτοεκτίμηση στον Εγωισμό ” (εκδόσεις opera) που μιλάει για την κατάθλιψη και πως είναι δυνατόν να βρει κάποιος διέξοδο από αυτήν. Το απόσπασμα είναι σε μορφή διαλόγου.

“Υπάρχουν διέξοδοι και μάλιστα πολλές, αν και δεν είναι πάντα εύκολες ούτε άμεσες.  ”Πρέπει να βγει κανείς από εκεί που μπήκε”.”

»Πρέπει, δηλαδή, να ξαναπάρουμε τον δρόμο απ’ την αρχή και να μελετήσουμε τον μηχανισμό που οδήγησε τον άνθρωπο στην κατάθλιψη. Πρέπει να καταλάβουμε πώς πέρασε από την αναποφασιστικότητα και το άγχος, —κατάσταση προφανώς αδιέξοδη—, στην παράλυση και την αγωνία, κι έπειτα να δούμε γιατί, αντί να αντιδράσει, τρομοκρατήθηκε κι έπεσε στην κατάθλιψη. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να τον κάνουμε να γυρίσει πίσω, για να μπορέσει να πάρει τον δρόμο αντίστροφα και να ξαναβγεί στην επιφάνεια. Αν μπορούσε κανείς να κάνει τους καταθλιπτικούς ασθενείς να επιχειρήσουν μια αναθεώρηση της ιστορίας που τους οδήγησε στην παράλυση, ορισμένοι απ’ αυτούς θα άρχιζαν να βρίσκουν τη λύση.»

«Είναι έτσι, όμως, όλα τα είδη κατάθλιψης; Επιδρούν όλα στον άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο; Κι όσοι πάσχουν, μπορούν να βρουν την έξοδο ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές;»

«Όχι δεν έχουν όλες οι μορφές κατάθλιψης την ίδια προέλευση. Υπάρχουν κάποιες μάλλον οργανικής παρά ψυχολογικής αιτιολογίας που λέγονται “ενδογενείς μορφές κατάθλιψης”, κι έχουν να κάνουν περισσότερο με τη βιοχημεία, με τους νευροδιαβιβαστές και με τις χημικές ουσίες και λιγότερο με την προσωπική ιστορία του ασθενούς (παρόλο που ξέρουμε ότι αυτές οι δύο πλευρές δεν

είναι ποτέ απολύτως διαχωρισμένες). Οι ασθενείς αυτού του τύπου μπορεί να χρειάζονται μια επιπλέον γνωστική ή συμπεριφορική βοήθεια, που θα δώσει στον νευρικό μεταβολισμό τους αυτό που του λείπει. Απ’ όσο γνωρίζουμε, η ενδογενής κατάθλιψη απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση από την εξωγενή. Εκτός από μια καλή διάγνωση, η πρώτη μπορεί να φτάσει να χρειάζεται για κάποιο διάστημα φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές, αυτό το βοήθημα το οποίο ο ασθενής προτιμά να αποφύγει (αλλά και ορισμένοι θεραπευτές μεταξύ των οποίων κι εγώ), αποτελεί αναπόφευκτο μονόδρομο για τη θεραπεία.

»Όταν η κατάθλιψη είναι εξωγενής (απ’ έξω προς τα μέσα), οι αυξομοιώσεις του μεταβολισμού δείχνουν να κινούνται μέσα στα φυσιολογικά όρια για πολύ καιρό. Κάτι τέτοιο μας προσανατολίζει προς μια διαταραχή εστιασμένη περισσότερο στο ψυχολογικό ή το πνευματικό πεδίο. Μέσα σ’ αυτήν την ομάδα συναντώνται —πέρα από τις αμυντικές αντιδράσεις για τις οποίες μιλήσαμε ήδη—, οι “αντιδραστικές μορφές κατάθλιψης”, όπου η συναισθηματική διαταραχή έρχεται να “απαντήσει” σε αντικειμενικά οδυνηρές καταστάσεις που βιώνει ο ασθενής.»

«Μένω με την αίσθηση ότι τα όρια ανάμεσα σ’ αυτές τις έννοιες είναι κάπως δυσδιάκριτα. Είναι έτσι ή όχι;»

«Είναι, κι αυτός που δεν τα κατέχει σε βάθος μπορεί να κάνει λάθος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι από τη διάγνωση εξαρτάται η αγωγή, κι απ’ αυτήν το τελικό αποτέλεσμα. Μια πολύ βαθιά θλίψη που παρατείνεται επί μακρόν ή δεν την επεξεργάζεται σωστά το άτομο (όπως είναι η εξαιρετικά δραματική εμπειρία της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου), μπορεί συχνά να καταλήξει, λόγω υπερδιέγερσης, σε βαθιά κατάθλιψη.

«Μπορεί να υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων, όμως  προτιμώ να μην υπεισέλθω σ’ αυτά. Αρκεί να ξέρεις ότι το παρακάτω σχήμα απεικονίζει το πώς η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά:

phobos

«Μου μένει μια ερώτηση που μου φαίνεται και η πιο σημαντική: Αν ο φόβος ανοίγει, από τη μια, όλες αυτές τις αρρωστημένες πόρτες και μας φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο και τον πόνο, αλλά από την άλλη αποτελεί και μια φυσιολογική αντίδραση άμυνας, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;»

«Αν χρησιμεύει σε κάτι το παραπάνω σχήμα, είναι ακριβώς για ν’ απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Μπορεί κανείς να  δει σ’ αυτό καθαρά, ότι ο φόβος είναι το άλλο άκρο της δράσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο γιατί ο φόβος, όταν εμφανίζεται, δεν μας αφήνει να δράσουμε, αλλά επίσης και κυρίως, γιατί όταν ξεκινάμε μια ενέργεια, ακόμη κι αν δεν είναι η καλύτερη ούτε η πιο αποτελεσματική, ο φόβος έχει την τάση να φθίνει και να χάνεται. Θέλω να πω μ’ αυτό, πως ο φόβος νικιέται μόνο με τη δράση· δεν υπάρχει άλλος δρόμος.»

«Το θέμα είναι, λοιπόν, να διαλέξει κανείς αν θα προχωρήσει στη δράση ή θα μείνει με τον φόβο;»

«Έτσι είναι. Όταν τελικά αποφασίσουμε να δράσουμε, μπορεί και να τρομάξουμε στην ιδέα αυτού που πρόκειται να κάνουμε, ωστόσο, δεν θα φοβόμαστε πια. Είναι απολύτως αναγκαίο να πάρουμε μιαν απόφαση για να ξεφύγουμε από τον φόβο. Αν καταφέρουμε να μετατρέψουμε σε απόφαση την αναποφασιστικότητα, την παράλυση, το άγχος και την αγωνία, τότε θα ανυψωθούμε ως τη δράση, και ο φόβος θα ναυαγήσει μπροστά στη διέγερση που θα νιώσουμε τη στιγμή της υλοποίησης.»

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η λύπη που γίνεται λίπη. Φαύλος κύκλος; Χρυσούλα Ζερβού

Είναι πολλές φορές που πίσω από κάποιες συμπεριφορές μας κρύβεται μια ψυχολογική, μαθηματική ακολουθία.

Μια συγκεκριμένη πράξη ακολουθείται από συγκεκριμένο συναίσθημα, έχει την τάδε συνέπεια, που με την σειρά της συνεπάγεται εκείνο το συναίσθημα που μας οδήγησε στην αρχική πράξη.

Ή και διαφορετικά, ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, μας οδηγεί στην τάδε συμπεριφορά, που έχει όμως κάποιες συνέπειες που με την σειρά τους μας προκαλούν τα συναισθήματα που βιώναμε στην αρχή της εξίσωσης.

Τις περισσότερες φορές οι παραπάνω ψυχολογικές εξισώσεις, είτε τις αντιλαμβανόμαστε, είτε όχι, εντοπίζονται πίσω από δυσλειτουργικές συμπεριφορές, παρορμητικές αντιδράσεις, αρνητικά συναισθήματα.

Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας που μπορούμε κάπως εύκολα να εντοπίσουμε φαύλους κύκλους, είναι η διατροφή μας.
Ζούμε στην εποχή του παράδοξου. Από τη μια η πληθώρα των προϊόντων και των επιλογών και από την άλλη, τα ρούχα που όλο και μικραίνουν σε μέγεθος. Και στη μέση εμείς, που πρέπει να ισορροπήσουμε τα θέλω μας. Θέλω να δοκιμάσω και τις 17 γεύσεις παγωτού, αλλά μετά ξέρω ότι αποκλείεται να μου κουμπώνει το παντελόνι.

Στην περίπτωση που επιλέγουμε τελικά, δυο γεύσεις παγωτού, μισή ώρα ποδαρόδρομο και το κουμπί στη θέση του, όλα φαίνεται να είναι σε ισορροπία. Ο φαύλος κύκλος ξεκινά όταν για κάποιο λόγο δεν έχουμε καλή διάθεση και στην προσπάθεια μας να νιώσουμε καλύτερα τρώμε πέντε, αντί για δυο μπάλες παγωτό. Και τότε ξεκινούν οι τύψεις για το γεγονός ότι δεν συγκρατηθήκαμε. Και έρχεται και η ματαίωση γιατί διαπιστώνουμε ότι η διάθεσή μας δεν άλλαξε. Και ακολουθεί η απογοήτευση και η άσχημη εικόνα εαυτού. Και έρχονται οι σκέψεις ότι τελικά ποτέ δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ωραίο και κομψό σώμα. Και αφού έτσι θα ΄ναι από ΄δω και πέρα, ας φάμε κάτι παραπάνω, τουλάχιστον να το ευχαριστηθούμε. Και όσο τρώμε, τόσο επαναλαμβάνουμε τον φαύλο κύκλο.

Και κάποιες φορές στην προσπάθεια μας να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, εκδηλώνουμε άλλες συμπεριφορές, σπασμωδικές, όπως το να τρώμε μόνο σαλάτες για τρεις μέρες. Και είναι σπασμωδικές αυτές οι κινήσεις γιατί δεν συνάδουν με μια σταθερή στάση και συμπεριφορά απέναντι στη διατροφή. Και σίγουρα με σπασμωδικές κινήσεις δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πάλι η απογοήτευσή και ο κύκλος ξεκινά άλλη μια φορά. Και η λύπη (ή όποιο άλλο δυσφορικό συναίσθημα) μετατρέπεται σε λίπη και τα λίπη με τη σειρά τους σε λύπη.

Η παραπάνω μαθηματική, ψυχολογική εξίσωση ευτυχώς δεν είναι άλυτη. Μπορεί να μην λύνεται εύκολα, αλλά σίγουρα ανατρέπεται. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί το προφανές. «Εντάξει, όταν θα στεναχωριέμαι δεν θα το ρίχνω στο φαΐ». Αυτό όμως το τόσο προφανές, είναι και ο τελικός στόχος και προϋποθέτει μια ολόκληρη διαδικασία αλλαγών σε πολλά επίπεδα.

Αρχικά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτή την ίδια, κυκλική και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και να την παρατηρήσουμε καλά. Να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας με προσοχή. Στη συνέχεια και αφού έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να περάσουμε σε δράση.

Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η έμφαση στην ψυχολογική διεργασία και στα συναισθήματα που ενεργοποιούν την δυσλειτουργική συμπεριφορά. Με την βοήθεια ενός ειδικού θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς λειτουργούμε ως άτομα και μέσα από αυτό το ταξίδι προς τον εαυτό μας να αλλάξουμε τελικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες στη ζωή μας και στην προκειμένη περίπτωση και την σχέση μας με το φαγητό.

Ένας άλλος τρόπος είναι η έμφαση στην διατροφή. Εδώ η δουλειά ξεκινά από την παραδοχή ότι κάνουμε κάτι λάθος στην διατροφή μας. Ακόμα και αναγνωρίζουμε ότι ναι, τρώω όταν είμαι στεναχωρημένος, ή θυμωμένος, η έμφαση δίνεται στο αποτέλεσμα και όχι στο γιατί. Και εδώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή ενός ειδικού διαιτολόγου- διατροφολόγου που θα μας κατευθύνει στα σωστά βήματα και θα εμπνεύσει τη νέα μας στάση απέναντι στο θέμα διατροφή.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στη σωστή διατροφή. Κάθε μέρα που μένουμε πιστοί σε αυτό ενισχύουμε την απόφαση μας να τα καταφέρουμε. Όσο ενισχύσουμε αυτή την απόφαση, τόσο πιο καλά και περήφανοι νιώθουμε. Και το σώμα μας αρχίζει να ανταποκρίνεται στην αλλαγή και τότε έρχεται η επιβράβευση και η χαρά. Και όσο χαιρόμαστε, τόσο πιο καλά νιώθουμε με τον εαυτό μας και αρνούμαστε συνειδητά να υποκύψουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Και αφού έχουμε σπάσει τον φαύλο κύκλο της λύπης που γίνεται λίπη, τότε ίσως νιώσουμε και έτοιμοι να επεξεργαστούμε και τα πιο βαθιά μας συναισθήματα και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

Όποιο τρόπο και αν ακολουθήσει κάποιος για να βγει από τον φαύλο κύκλο, είναι προφανές ότι οι δρόμοι της ψυχολογίας και της επιστήμης της διατροφής διασταυρώνονται. Και πάντα είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σώμα μας φιλοξενεί την ψυχή μας και για αυτό και χρειάζεται να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε, αλλά και ότι η ψυχή μας χρειάζεται φροντίδα για να χαρίζει ζωή στο σώμα μας.

 

Η λύπη εξαντλεί τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις.

- Γέροντα, συχνά μου πονάει το στομάχι και δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στα πνευματικά μου καθήκοντα.
– Εσύ κάθεσαι και συζητάς με τους λογισμούς σου, τα βλέπεις όλα μαύρα και βασανίζεσαι χωρίς λόγο ∙ έτσι τσακίζεσαι ψυχικά και σωματικά. Έπειτα από ένα τέτοιο τσάκισμα πονάει και το στομάχι, και πού να βρεθή μετά κουράγιο για πνευματικά;
Μπορεί να πάρης κάτι και να σου περάση το στομάχι, αλλά, αν δεν λείψη η στενοχώρια, πάλι θα πονέση. Μη δέχεσαι τους λογισμούς που σε απογοητεύουν , για να μην αχρηστέψης τα δώρα που σου έχει δώση ο Θεός. Όσο θα τοποθετήσαι σωστά, τόσο θα γαληνεύης και θα ηρεμής, και τόσο η υγεία σου θα καλυτερεύη και δε θα έχης ανάγκη από φάρμακα.

Η στενοχώρια αφοπλίζει τον άνθρωπο. Του ρουφάει όλο το μεδούλι των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων και δεν τον αφήνει να κάνη τίποτε. Δηλητηριάζει την ψυχή και φέρνει ανωμαλίες και στο σώμα. Χτυπάει στα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και εξασθενεί τον άνθρωπο με το άγχος που δημιουργεί. Το δηλητηρίασμα από την πίκρα μπορεί να καταβάλη τελείως όχι μόνον έναν ευαίσθητο οργανισμό αλλά και γερούς οργανισμούς. Μια αδελφή εδώ ξέρετε τί δυνατότητες έχει;
Μπορεί να κάνη πολύ καλή πνευματική εργασία, και στις δουλειές είναι σπίρτο! Όλο το μοναστήρι μπορεί να το φέρη βόλτα, αλλά, επειδή την πιάνει αυτό το τσάκισμα από την στενοχώρια, δεν μπορεί να κάνη τίποτε∙ χαραμίζεται. Κι έτσι αχρηστεύεται μια γερή μηχανή. 

 

 

Το φάρμακο της λύπης

”Παρατηρώ, φίλε μου Βρούτε, πως, μολονότι εμείς οι άνθρωποι, εκτός απο σώμα, διαθέτουμε και ψυχή, για τη φροντίδα και τη διατήρηση του σώματος επινοήσαμε μια τέχνη, η οποία μάλιστα, λόγω της χρησιμότητάς της, τιμάται ως εύρημα των αθανάτων θεών, ενώ αντιθέτως, μέχρι να ανακαλύψουμε την τέχνη που θεραπεύει την ψυχή δεν νιώθαμε και τόσα έντονα την έλλειψή της. Κι όταν επιτέλους μάθαμε ότι η τέχνη αυτή υπάρχει, όχι μόνο δεν τη μελετήσαμε σε βάθος, αλλά λίγοι από εμάς την υποδέχτηκαν καλοπροαίρετα- για να μην πω ότι οι περισσότεροι την αντιμετώπισαν με καχυποψία κ φθόνο”

Τον Φεβρουάριο του 45 π.Χ ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων, χάνει την κόρη του Τυλλία και πέφτει σε βαριά κατάθλιψη. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, απομονωμένος στην έπαυλή του στο Τούσκουλο αρχίζει να συγγράφει τις “Τουσκουλανές Διατριβές”, μια φιλοσοφική πραγματεία για τις προυποθέσεις της ευτυχίας. Η πρώτη διατριβή είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο θάνατο ενώ η τρίτη είναι αφιερωμένη στο θέμα της θλίψης. Το κεντρικό ερώτημα της τρίτης τουσκουλανής διατριβής είναι το αν ο σοφός μπορεί να υποφέρει από “aegritudo” δηλαδή από λύπη. Η απόδοση στα ελληνικά της λέξης αυτής σπαζοκεφαλιάζει εδώ και χρόνια τους φιλολόγους. Μιας και δεν είμαι ένας απο αυτούς, παραχωρώ στον εαυτό μου την πολυτέλεια να ταχθεί με το μέρος των ειδικών που αν και δειλά μεταφράζουν τη λέξη aegritudo ως ” κατάθλιψη”. Τα χωρία του Κικέρωνος στα οποία περιγράφει τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι συγκλονιστικά καθώς δεν διαφέρουν στο ελάχιστο από τα κείμενα εκλαικευμένης ιατρικής που διαβάζουμε σήμερα στον Τύπο για το θέμα.

Φαίνεται πως πρώτοι οι Έλληνες και στη συνέχεια οι Λατίνοι, αντιμετώπισαν το θέμα της κατάθλιψης ως μια κατάσταση του πνεύματος από την οποία ξεφεύγει κανείς δύσκολα αλλά μπορούσε να γίνει εφικτό μόλις κινητοποιούσε τις πνευματικές δυνάμεις του, στις οποίες τόσο οι Έλληνες όσο και οι Λατίνοι, ως γνωστόν, είχαν τεράστια πίστη. 

Χίλια χρόνια αργότερα, γύρω στο 980 μ.Χ , στη μακρινή Περσία, στην επαρχία Μπουχάρα, γεννιέται ο άνθρωπος ο οποίος έμελλε να ονομαστεί “Ο Πρίγκηπας των Ιατρών”. O Ibn Sina γνωστότερος σε όλους μας ως Avicenna αφου μελέτησε πρώτα τα συγγράμματα των προκατόχων του Ελλήνων και Λατίνων αλλά και των συγχρόνων του Αράβων ιατρών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ”φάρμακο τη λύπης” μπορούσε να βρεθεί και στην τροφή. Ο Αβικέννα ήταν μια bigger than life μορφή. Ένας homo universalis πριν η Δύση να συλλάβει καν την έννοια του “καθολικού ανθρώπου”, ένας ανθρωπιστής πριν να διατυπωθεί η έννοια του ανθρωπισμού, ένας ορθολογιστής και σκεπτικιστής πριν το ρεύμα του σκεπτικισμού να πάρει σάρκα και οστά στη Δύση. Η βαθιά του αγάπη για τον άνθρωπο και η φιλοπερίεργη φύση του, τον παρακίνησαν να ταξιδέψει για να γνωρίσει από κοντά τα ανθρώπινα η μελέτη των οποίων του απέδοσε μια μοναδική υστεροφημία και βέβαια τον τίτλο του “Πρίγκηπα των Ιατρών.

 

Μία από τις πιο γνωστές του πραγματείες είναι το De viribus cordis, “Περί των Δυνάμεων της Καρδιάς” στο οποίο περιγράφει μια μέθοδο θεραπείας της μελαγχολίας μέσω της φροντίδος του “πνεύματος”. Για το λόγο αυτό προτείνει την ενίσχυση του πνεύματος με μια σειρά από καρδιοτονωτικές τροφές.

 

Αυτές οι τροφές της καρδιάς που τονώνουν το πνεύμα κ διώχνουν μακριά τη μελαγχολία αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της κουζίνας της Μέσης Ανατολής: μπαχαρικά, ροδόνερο, ρόδια, φλούδα από λεμόνι, κρόκοι αυγού, σαφράν, σανδαλόξυλο και κρασί. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για το φάρμακο της λύπης.

 

Δεν χρειάζεται ίσως να πω, πως η επίδραση της διδασκαλίας του Αβικέννα είναι καταλυτική και πως σύντομα όλα τα μαγειρικά βιβλία της Δύσης εναρμονίζονται με τη διδασκαλία του. Όλοι αναζητούν στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής το μυστικό της ευτυχίας και τη μακροζωίας. Η κουζίνα της Περσίας, γίνεται συνώνυμη της ευεξίας, της χαράς της ζωής, του ανέμελου έρωτα που νικάει κατά κράτος τα γηρατειά!

 

Με την πάροδο των αιώνων και το μετασχηματισμό της Αλχημείας σε Επιστήμη αλλά και την ίδια την πρόοδο των Επιστημών, οι διδασκαλίες του Αβικέννα, όπως είναι φυσικό ξεχνιούνται. Η κουζίνα της Ευρώπης με την εγκατάσταση των Ιταλών μαγείρων στα υπόγεια των Βερσαλλιών, κάτω από τη μπαγκέτα του Λα Βαρέν παίρνει άλλο δρόμο κ η εικόνα του μάγειρα-αλχημιστή ξεχνιέται οριστικώς.

 

Στα 1858 όμως, o Άγγλος, ο Edward Fitzgerald εκδίδει για πρώτη φορα μεταφρασμένα στα Αγγλικά τα τετράστιχα του Πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ. Η πρώτη έκδοση των “Ρουμπαγιάτ” ήταν μια εκδοτική αποτυχία που σύντομα όμως μετετράπη σε τεράστια επιτυχία τόσο εκδοτική όσο και καλλιτεχνική. Έτσι, η Ευρώπη αρχικά και η Αμερική στη συνέχεια, γνώρισαν το μαγικό και αισθησιακό πολιτιστικό terroir της Περσίας.

 

Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς την ποίηση του Πέρση, σκεπτικιστή αστρονόμου, μαθηματικού κ ποιητή Ομάρ Καγιάμ;

 

 

              Στέκει η καρδιά μου κ απορεί. Δεν ξέρει πού να γύρει

 

     Προς τη Ταβέρνα ή στο Τζαμί; Κοράνι ή ποτήρι;

 

Μα είναι θαρρώ καλύτερα να κάθεται κανένας

 

        Γέρος στο καπηλειό παρά τρελλός στο μοναστήρι.

 

Είναι νομίζω φανερό ότι ο Ομάρ Καγιάμ δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος της εποχής του. Αμφισβήτησε τις θρησκείες και το Ιερατείο και αν κ Αστρονόμος ο ίδιος κατέληξε όπως και ο Αβικέννα, νωρίτερα από αυτόν ότι η Αστρολογία ήταν μία απάτη και επιδόθηκε με πάθος στο να μελετήσει την Επιστήμη του και να απομυζήσει και την τελευταία σταγόνα ζωής και την τελευταία σταγόνα κρασιού, εντοπίζοντας με μια χαρακτηριστική μελαγχολία κι αυτός, το σύντομο πέρασμά μας από τη ζωή.

 

 

 Είν’ η Ζωή παράξενο που φεύγει καραβάνι

 

          Που της θερίζει τη χαρά της Μοίρας το δρεπάνι.

 

             Πες μου, γιατί να θλίβεστε κ συλλογιέστε τ’αύριο;

 

                      Κέρνα μας, κέρνα κεραστή, κι η Νύχτα μας προκάνει

 

Χάρις στον Ομάρ Καγιάμ και τις αστρονομικές του μετρήσεις, το περσικό Νέο Έτος, το Nowruz εορτάζεται σήμερα, την πρώτη μέρα της Άνοιξης. Τη μέρα κατά την οποία οι Πέρσες ανάβουν φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν τραγουδώντας το πέρασμα του μελαγχολικού χειμώνα: “Sorkhee-eh tow az man, zardee-eh man az tow! “

 

“Φωτιά! Δώσε μου το κόκκινό σου χρώμα, παίρνοντας από το δέρμα μου την ασπράδα του χειμώνα!”

 

Και βέβαια το νέο έτος εορτάζεται με φαγητά που φυσικά περιέχουν κ τα “καρδιοτονωτικά υλικά” του Avicenna.

 

Η μετάφραση των Ρουμπαγιάτ έκανε την Περσία μόδα κι έτσι η κουζίνα της κατέκτησε για δεύτερη φορά τη Δυτική Ευρώπη, μάλιστα δύο απο τα περσικά εστιατόρια που υπάρχουν στο Παρίσι ως τις μέρες μας, χρονολογούνται από εκείνη την εποχή.

 

Το αν οι καρδιοτονωτικές τροφές του Αβικέννα νικούν τη μελαγχολία είναι μια ερώτηση που σήμερα μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά. Ο σκεπτικιστής μέσα μου νικάει το μύθο του μάγειρα-αλχημιστή, ιατρού των σωμάτων και των “ψυχών” χωρίς να καταφέρνει όμως να διώξει την επίγευση της μαγείας που αφήνει η γλυκειά αυτή σκέψη.

 

Άλλως τε και ο Καγιάμ αν κ ο ίδιος σκεπτιστής, λέγεται πως πέθανε στην πολυθρόνα του διαβάζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τα συγγράμματα του Αβικέννα…

 

Τί να έψαχνε να βρει άραγε;

 

        Κάμε όπως κάνουν οι σοφοί κ μην πολυπλανάσαι

 

Παράτησε τις προσευχές κ τις νηστείες σπάσε

 

            Και πρόσεχε, Ομάρ Καγιάμ, έργα σωστά να κάμεις

 

      Μέθα, και πήγαινε μακριά, καλός μονάχα να’σαι!

 

*Το Μυστικό του Σουλτάνου*

 

Σούπα απο χυμό ροδιού.

 

(για 8 άτομα, εφόσον σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, για 4 εφόσον σερβίρεται ως κύριο)

 

500 γρ. κιμά απο άπαχο αρνί

 

2 φλυτζάνια χυμό ροδιού

 

1,5 φλυτζάνι ζωμό κρέατος

 

Μισό κουτ. τσαγιού γαρύφαλλο σκόνη

 

Μισό κουτ.τσαγ. φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

 

Μισό κουτ.τσαγιού τουρμέρικ (κουρκουμάς)

 

1 κουτ.τσαγιού αλάτι

 

1 φλυζάνι ψιλοκομμένος μαιντανός

 

1 κουτ.σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας

 

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 

4 κουτ.σούπας λάδι

 

Ανακατέψτε καλά τον κιμά με το αλάτι, το πιπέρι, το γαρύφαλλο και το τουρμέρικ και δουλέψτε το με τα χέρια σας. Πλάστε τον κιμά σε μικρούς, σφιχτούς κεφτέδες.

 

Σε ένα βαρύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, το μαιντανό και τη μέντα.

 

Προσθέστε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα καλό χρώμα, ανακατεύοντας τους προσεκτικά.

 

Προσθέστε το χυμό ροδιού και στη συνέχεια το ζωμό του κρέατος, σκεπάστε το τηγάνι και σιγοβράστε για μισή ώρα.

 

Σερβίρεται ζεστό.

 

1. Με τον τίτλο ” Το φάρμακο της λύπης” εξεδόθη σχετικά πρόσφατα από τις εκδόσεις “Ωκεανίδα”, η τρίτη τουσκουλανή διατριβή του Κικέρωνος σε μετάφραση της Όλγα Παπακώστα . Δεν τη θεωρώ ιδαιτέρως πετυχημένη έκδοση.

 

2. Η μετάφραση των “Ρουμπαγιάτ” είναι του Πάνου Γνευτού, από τις εκδόσεις ” Ερατώ”.

 

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σχεδόν σ’αυτή τη μορφή τον Μάρτιο του 2006.

 

* Άλμπρεχτ Ντύρερ, Μελαγχολία

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Δέκα στρατηγικές για να στείλετε διακοπές τη μελαγχολία Γράφει: Δηλάκη Γεωργία Κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας

Στο δρόμο από την παραλία προς την πόλη κυριαρχούν συχνά η θλίψη, η νοσταλγία, η μελαγχολία, η απογοήτευση, το άγχος ή η ανησυχία για όσα αφήσαμε πίσω και τις υποχρεώσεις που μας περιμένουν. Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα;

Μπορείτε να κάνετε την επιστροφή σας από τις διακοπές πιο ομαλή και ευχάριστη και γιατί όχι…να τη δείτε και σα μια νέα αρχή. Η προσέγγιση αυτή θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ανανεωμένοι και για τους υπόλοιπους έντεκα μήνες του χρόνου, αφού οι διακοπές δεν είναι ένα «χάπι» που το πήρατε και τελειώσατε :

«Εκτεθείτε» σταδιακά στα προβλήματα της καθημερινότητας, ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε αποτελεσματικά στις δυσκολίες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Προσπαθήστε να μην απορροφηθείτε πλήρως από προβλήματα, γιατί έτσι θα εξαντλήσετε γρήγορα τη ζωτική ενέργεια που σας πρόσφεραν οι διακοπές και θα νιώσετε ξανά κουρασμένοι. Έχετε, εξάλλου, υπόψη σας ότι οι δυσχέρειες δεν τελειώνουν ποτέ!

Γυρίστε λίγο νωρίτερα. Όσοι ξέρετε ότι δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε εύκολα ψυχολογικά ή σωματικά ή αντιμετωπίζετε και κάποιο πρόβλημα υγείας, επιστρέψτε έγκαιρα, ώστε να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να προσαρμοστεί θερμοκρασιακά και κλιματολογικά.

Χαρίστε στον εαυτό σας μια ομαλή προσαρμογή στο χώρο εργασίας. Επιστρέφοντας στην εργασία είναι σίγουρο ότι θα βρείτε εκκρεμότητες, «φορτωμένο» το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, συσσωρευμένη δουλειά και ανθρώπους που περιμένουν από εσάς διεκπεραίωση υποθέσεων. Μην πελαγώσετε, θα σας βοηθήσει η μεθοδικότητα και η οργάνωση. Τις πρώτες μέρες της επιστροφής δώστε προτεραιότητα στα πιο επείγοντα θέματα και αφήστε για πιο μετά εκείνα που μπορούν να περιμένουν, μέχρι να επανέλθετε στους κανονικούς γρήγορους ρυθμούς σας. 

Δημιουργήστε θετικό κλίμα εργασίας. Επιστρατεύστε την καλή σας διάθεση, το χαμόγελό σας και γιατί όχι ένα νέο «look» προκειμένου να κερδίσετε θετικά σχόλια, ικανοποιητικές σχέσεις με τους συναδέλφους και ευχάριστη συνεργασία. Έτσι, και βοήθεια θα έχετε, και θα αποφύγετε φράσεις όπως «γύρισε ο κατσούφης/α», «ήρθε ο μίζερος/η»!

Διακοσμήστε το γραφείο σας με κάποιο αναμνηστικό από τις διακοπές σας. Θα διατηρήσει «ζωντανές» τις όμορφες στιγμές των διακοπών και θα σας φτιάχνει στη συνέχεια τη διάθεση. Επιπλέον, μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα που φέρατε από τον τόπο των διακοπών σας. Η γεύση τους θα σας «ξυπνήσει» όμορφα συναισθήματα.

Συνεχίστε τις διακοπές στην πόλη. Μην κλείνεστε στο σπίτι, εξάλλου ο Σεπτέμβριος είναι ένας πλούσιος πολιτιστικός μήνας. Επιλέξτε να παρακολουθήσετε, με…καλή παρέα, από συναυλίες μέχρι θεατρικές παραστάσεις ή ταινίες σε θερινά σινεμά, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Η χαλάρωση και η ψυχαγωγία θα σας κάνουν να νιώσετε ότι παρατείνετε τις διακοπές σας. 

Απολαύστε την κοινωνική σας ζωή. Κανονίστε συναντήσεις με φίλους που έχετε καιρό να δείτε λόγω των διακοπών ή και με άτομα που γνωρίσατε το διάστημα του καλοκαιριού. Ο καύσωνας μας απέτρεψε πολλές φορές από δραστηριότητες που επιθυμούσαμε, όπως περιπάτους στο κέντρο της πόλης ή αγορές που δεν προλάβαμε πριν φύγουμε. Καιρός, λοιπόν, να τις κάνουμε τώρα πραγματικότητα!

Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας. Εμπλουτίστε την καθημερινότητά σας με πράγματα που σας ευχαριστούν και ξεκινήστε σταδιακά μια σωματική ή πνευματική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στην προσωπικότητά σας, κάνοντας στους νέους χώρους συναναστροφής καινούριες γνωριμίες και κερδίζοντας αυξημένη συναισθηματική ευεξία.

Μην παραλείπετε να φροντίζετε το σώμα σας. Ενυδατώστε το, βρείτε τρόπους για να κρατήσετε σε υψηλά επίπεδα τη φόρμα και την ενέργεια που του πρόσφερε το κολύμπι και τα άλλα αθλήματα του καλοκαιριού και γενικά διατηρήστε το σε καλή φυσική κατάσταση, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες και τις αντοχές του.

Συνδυάστε την επιστροφή στην πόλη με την επιστροφή στην υγιεινή διατροφή, αφού το καλοκαίρι είναι γεμάτο «θερμιδικούς πειρασμούς», στους οποίους λίγο ως πολύ όλοι ενδώσαμε. Ανοίξτε την ντουλάπα, δοκιμάστε το αγαπημένο σας τζιν και…πράξτε ανάλογα για να παραμείνει το σώμα σας και ο «πρωταγωνιστής» του φθινοπώρου!

Σε λίγο, ημερολογιακά, δεν θα έχουμε καλοκαίρι, μπορούμε, όμως, να το κρατήσουμε «ζωντανό» μέσα μας μέχρι το επόμενο !

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ιστορία της μελαγχολίας και η ευκαιρία που κρύβει για προσωπική εξέλιξη

Όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει το συναίσθημα της μελαγχολίας στη ζωή τους, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας, η μελαγχολία εμφανίζεται ως συναισθηματική έννοια στους αρχαίους Έλληνες, που της έδωσαν το όνομα "μέλαινα χολή" σαν ένα από τα τέσσερα υγρά του ανθρώπινου σώματος. 

Το συναίσθημα της μελαγχολίας, αν και τυπικά θεωρείται ανεπιθύμητο και δυσάρεστο διότι αφορά στη σκοτεινή πλευρά της ψυχής μας, κρύβει πολλή δύναμη όταν το αντιμετωπίσουμε ως ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και αναπλαισίωση.

(επιλέξτε από τις ρυθμίσεις τους ελληνικούς υπότιτλους) 

https://www.youtube.com/watch?v=8li-3pRrA5Y&feature=player_embedded 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η σύνδεση της κατάθλιψης με το "κακό προαίσθημα"

Στην αρχή ξεκίνησε σαν ένα απλό ενδιαφέρον για τις νευροεπιστήμες. Σύντομα όμως εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω. Γιατί, για όλα αυτά που νιώθουμε και κάνουμε(συμπεριφορές) η απαρχή είναι ο εγκέφαλος.

Η habenula ή στα ελληνικά ηνία είναι μια εξαιρετικά μικρή περιοχή στον εγκέφαλο. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους της -περίπου 3 χιλιοστά- οι επιστήμονες την αγνοούσαν μέχρι το 2000. Παρ'όλα αυτά μια τόσο μικρή περιοχή μπορεί να θεωρηθεί πλέον καίριας σημασίας, καθώς εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές λειτουργίες και ως εκ τούτου σε πολλές διαφορετικές(φαινομενικά) συμπεριφορές. Βρίσκεται στο διεγκέφαλο (συγκεκριμένα στον επιθάλαμο) και η ίδια η τοποθέτησή της στον εγκέφαλο κάνει τη habenula κομβικό σημείο, που είναι σε θέση να δέχεται και να στέλνει σήματα, εν ολίγοις να αλληλεπιδρά με πολλές άλλες περιοχές του εγκεφάλου. 

 Εντούτοις, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των νευροεπιστημόνων είναι η πιθανή σχέση της habenula με την κατάθλιψη. Πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών και πειραμάτων που τείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: το "άσχημο" προαίσθημα. Διαθέτει όμως πράγματι ο εγκέφαλός μας ένα σύστημα που να διαισθάνεται το επερχόμενο κακό;

 Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, η "πρόβλεψη" ότι κάτι κακό και ανεπιθύμητο θα συμβεί σχετίζεται περισσότερο με τη μνήμη και τη μάθηση. Πειράματα σε πιθήκους έδειξαν πως η ηνία ενεργοποιούταν έντονα όταν δεν έπαιρναν την αναμενόμενη ανταμοιβή(χυμός) ή επίσης, όταν δέχονταν μια τιμωρία(κύμα αέρα). Από έρευνες και πειράματα σε ποντίκια και ψάρια(zebrafish) φαίνεται πως η habenula συνδέεται με τον ενστικτώδη φόβο απέναντι στον κίνδυνο και την τιμωρία, με τη συμπεριφορά σε καταστάσεις stress("fight" or "flight"), τον ύπνο, ακόμα και με τον εθισμό και με πολλές άλλες συμπεριφορές.

Όσον αφορά τους ανθρώπους,η ενεργοποίηση της habenula, εξαιτίας δυσάρεστων καταστάσεων, άγχους και φόβου είναι ζωτικής σημασίας γιατί μας προειδοποιεί για το επερχόμενο "κακό". Ωστόσο, αυτό που αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ως "κακό" εξαρτάται από τις εμπειρίες, τις αντιλήψεις και από τις καταστάσεις που έχουμε βιώσει. Η ηνία λειτουργεί, δηλαδή, σαν ένα σήμα κινδύνου ώστε να μην επαναλάβουμε ή να απομακρυνθούμε από κάτι που στο παρελθόν μας έβλαψε(ψυχικά ή/και σωματικά) και μας προκαλεί αποστροφή. Ωστόσο, η συνεχής και υπέρμετρη λειτουργία της, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό ερέθισμα(δηλαδή, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος ή τιμωρία) αποτελεί παθολογική κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Επομένως, η κατάθλιψη ίσως είναι ένδειξη της αυξημένης λειτουργίας της περιοχής αυτής.

 Πράγματι, η έλλειψη κινήτρων, η αίσθηση πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει(το αίσθημα του "αβοήθητου")και η ματαιότητα, η μειωμένη ενεργητικότητα, ο συνεχόμενος και πολλές φορές ανεξήγητος φόβος γι'αυτά που πρόκειται να συμβούν, οι ανωμαλίες και οι διαταραχές στον ύπνο, η απώλεια ενδιαφέροντος και ενασχόλησης με δραστηριότητες που παλιότερα απολάμβανε ένας καταθλιπτικός ή η αίσθηση πως τίποτα πια δεν είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο(ανηδονία), η τάση να μεγεθύνει τα δυσάρεστα γεγονότα και αρκετές φορές το άγχος που συνοδεύει την κατάθλιψη έχουν όλα τη βάση τους στον εγκέφαλο. Και πιο συγκεκριμένα, η ρίζα της καταθλιπτικής συμπεριφοράς φαίνεται να είναι η habenula.

 Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να δουν τη "φωτεινή πλευρά" της ζωής και ζείτε με το μόνιμο άγχος πως κάτι κακό πρόκειται να σας συμβεί, ξέρετε ποιον πρέπει να κατηγορήσετε. Διότι, για όλα αυτά που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και κάνουμε η απαρχή είναι ο εγκέφαλος.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "  ΥΓΕΙΑ & "ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ"

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ* 

από 7/4/09   .free counters.free counters...

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

..........