πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΓΕΙΑ  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

                        Θέματα Υγείας       Γιατί ευτυχία σημαίνει υγεία;

Το Λεξικό της υγείας

C-W

Α -Β

Γ-Ε

Η-Κ

Λ-Ο

Π-Ρ

Σ-Τ

Υ-Ω

 

 

Ο υγιεινός δεκάλογος του Ιπποκράτη

Μετρήστε το IQ της υγείας σας 

Οι  αριθμοί της υγείας- Έλεγχος υγείας

Βρες τον ΔΜΣ & την ηλικία σου

Υγεία πολιτών- Ορισμοί

Υγεία από το Α -Ω

Μαθήματα ανατομίας στο γυαλί

Οι 5 φύλακες της υγείας μας και πως να τους ενισχύσουμε

Α

Β

Γ

Δ

Ε

Ζ

Το Διάστημα... βλάπτει σοβαρά και την υγεία

H φιλοσοφία της Kινεζικής ιατρικής

Γιατροί... με 4 πόδια και ουρά

Η

Θ

Ι

Κ

Λ

Μ

Το αλφαβητάρι των αντιφάσεων της υγεία μας

H ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ

Ν

Ξ

Ο

Π

Ρ

Σ

«Η κοινωνική ανισότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Υγεία από το Α -Ω

Τ

Υ

Φ

Χ

Ψ

Ω

Η υγεία είναι μια... βρώμικη υπόθεση 

18 προβλήματα που προκαλούν αμηχανία

από το περιοδικό Vita

Βακτήρια                Προληπτική Ιατρική

Για διάγνωση ρωτήστε τον υπολογιστή

τελευταία ενημέρωση: 29/10/2014

Η υγεία στην Ευρώπη

Συμβουλές ΥΓΕΙΑΣ

Π Ημέρα Υγείας

Συμβουλές ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ 

Οι σταυροφόροι της ιατρικής Προσδόκιμο ζωής Οκτώ «μύθοι» εμποδίζουν την επιβίωσή μας
Το νερό και ο ρόλος του DNA & του RNA Τεχνικές για ένα υγιή ψυχισμό και σώμα Υγεία, Νόσος και Στρες
Η Διαδικασία της Αυτοΐασης είναι Έμφυτη Η σύγκριση βλάπτει σοβαρά την υγεία
7 απόψεις που «σαμποτάρουν» την υγεία σας.. ΥΓΕΙΑ & ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Τι είναι η Ιριδολογία;

Βρες τι έχεις Γι' αυτούς που τρέμουν την επίσκεψη στο γιατρό προέβλεψε το www.iatropedia.gr. Στην ιστοσελίδα, εκτός από διάφορες πληροφορίες σχετικά με ασθένειες, την πρόληψή τους και άλλες χρηστικές πληροφορίες για νοσοκομεία, φαρμακεία και εφημερίες, υπάρχει και ένας πρωτότυπος ιατρικός οδηγός. Το «βρες τι έχεις» αποτελεί ένα εργαλείο που στόχο έχει να προσδιορίσει ένα πιθανό πρόβλημα υγείας. Απλώς «κλικάρετε» το μέρος του σώματος που σας ενδιαφέρει και επιλέξτε τα συμπτώματα του ασθενή. Μην πάρετε, όμως, το αποτέλεσμα τοις μετρητοίς γιατί το εργαλείο δεν αποτελεί τρόπο διάγνωσης ασθενειών! Αλλωστε, τίποτα δεν είναι καλύτερο από μια επίσκεψη στο γιατρό μας.

Σε λειτουργία η πρώτη ιστοσελίδα τηλεϊατρικής διάγνωσης  «Εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη» θεωρούν οι σύλλογοι γερμανών γιατρών την ιστοσελίδα που έθεσαν σε λειτουργία δύο συνάδελφοί τους, μέσω της οποία κάνουν τηλεδιάγνωση και προτείνουν φάρμακα. Το κόστος της τηλε-εξέτασης ξεκινά από τα 9 ευρώ και φτάνει στα 29 ευρώ.

 

Το Λεξικό της υγείας

C  - W

CD4 Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στην εξωτερική επιφάνεια ορισμένων κυττάρων (ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα, μακροφάγα, μονοκύτταρα, κύτταρα γλοίας στον εγκέφαλο). Είναι η θέση σύνδεσης του HIV με το κύτταρο.

CD4-Τ Λεμφοκύτταρα (Τ4 λεμφοκύτταρα ή βοηθητικά) Μια υποομάδα των Τ-λεμφοκυττάρων που διεγείρουν τα Β-λεμφοκύτταρα για να κατασκευάσουν αντισώματα.

CD8 Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στην εξωτερική επιφάνεια ορισμένων κυττάρων (ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα).

CD8-Τ Λεμφοκύτταρα (Τ8 λεμφοκύτταρα ή κατασταλτικά) Μια υποομάδα των Τ-λεμφοκυττάρων που μετριάζουν ή καταστέλλουν την αντίδραση των Β-λεμφοκυττάρων.

Compassionate use (Χρήση από συμπόνια) Χορήγηση φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, σε άτομα που δεν έχουν άλλη δυνατότητα θεραπείας.

DNA Δεσόξυ-ριβονουκλεϊνικό οξύ. Η χημική ουσία που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων και περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες.

Expanded access (Διευρυμένη πρόσβαση) Πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγείται σε ασθενείς ένα πειραματικό φάρμακο, παρότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή.

gp120 Η πρωτεΐνη στην επιφάνεια του HIV που συνδέεται με το CD4 και επιτρέπει στον HIV να μπει μέσα σε ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα.

gp160 Η πρωτεΐνη που κόβει η πρωτεάση του ιού για να σχηματίσει τις πρωτείνες gp41 και gp120.

gp41 Η πρωτεΐνη στην επιφάνεια του HIV που χρησιμοποιείται για την είσοδό του στο κύτταρο.

Gram+/Gram- (αρνητικά/θετικά κατά γκραμ) Μια μέθοδος κατατάξεως των βακτηριδίων ανάλογα με τον τρόπο βαφής τους από μια συγκεκριμένη χρωστική ουσία.

HAART (Highly Active Anti Retroviral Treatment = αντιρετροϊική αγωγή υψηλής δραστικότητας)Φαρμακευτική αγωγή με ταυτόχρονη χορήγηση αναστολέων πρωτεάσης και αναστολέων αντίστροφης μεταγραφάσης. Είναι προς το παρόν η πιο αποτελεσματική αγωγή για τη διατήρηση χαμηλού ιικού φορτίου στο περιφερειακό αίμα και άνοδο/σταθεροποίηση του αριθμού των CD4 λεμφοκυττάρων.

IC50 (ανασταλτική συγκέντρωση) Η ποσότητα ενός φαρμάκου που απαιτείται για να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός ενός μικροβίου ή ιού κατά 50%.

IC90 (ανασταλτική συγκέντρωση) Η ποσότητα ενός φαρμάκου που απαιτείται για να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός ενός μικροβίου ή ιού κατά 90%.

In vitro (λατινικά «στο γυαλί») Έξω από τον οργανισμό, στο εργαστήριο.

In vivo Mέσα στον οργανισμό.

PCP Συντομογραφία για την πνευμονία από πνευμονοκύστη Καρίνι.

RNA Ριβονουκλεϊνικό οξύ. Η μορφή με την οποία ο HIV αποθηκεύει την γενετική του πληροφορία.

Western Blot Εξέταση αίματος που ανιχνεύει συγκεκριμένα αντισώματα για ορισμένες πρωτεΐνες ειδικού παθογόνου - όπως ενός ιού ή βακτηριδίου. Γίνεται για να επιβεβαιωθεί ένα θετικό τεστ ELISA (Ελάιζα).

Wild type (αρχέγονος τύπος) Ιός που δεν έχει εκτεθεί σε αντιρετροϊικά φάρμακα.   

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το Λεξικό της υγείας Α -Β

Αιματοεγκεφαλικός φραγμός Tα αγγεία του εγκεφάλου έχουν πολύ μικρότερες οπές στο τοίχωμά τους απ’ ό,τι αυτά του υπόλοιπου σώματος. Έτσι πολλά φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν από το αίμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αιμοπετάλια Κυτταρικά θραύσματα (από τα θρομβοκύτταρα) που κυκλοφορούν στο αίμα και είναι σημαντικά για τον μηχανισμό πήξεως του αίματος.

Αιμοσφαιρίνη Μια ουσία (πρωτεΐνη) που υπάρχει στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύμονες.

Αλκαλική φωσφατάση Ένα ένζυμο του συκωτιού, που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υπάρχει βλάβη του οργάνου από λοίμωξη ή από τοξικά φάρμακα.

Αλλοπαθητική (Ιατρική) Όρος που χρησιμοποιείται από ομοιοπαθητικούς γιατρούς για να περιγράψει τη συμβατική δυτική ιατρική. Σημαίνει τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων με τη χρήση ουσιών που ανταγωνίζονται ή καταπολεμούν το αίτιο που τις προκαλεί.

Αμινοξύ Τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, όπως οι κρίκοι από απαρτίζουν μια αλυσίδα. Περιέχουν άζωτο στο μόριό τους και δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο σώμα. Παρότι μερικά μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό, πολλά από αυτά πρέπει να προσληφθούν από την τροφή.

Αμυλάση Ένα ένζυμο (πρωτεΐνη) που παράγεται από το πάγκρεας και τους σιελογόνους αδένες και συμβάλλει στην πέψη του αμύλου των τροφών.

Αμφιβληστροειδίτιδα Η φλεγμονή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα στο εσωτερικό του ματιού (το «φιλμ» του ματιού). Πολύ σοβαρή κρίσιμη για την όραση που σχεδόν πάντα αφήνει μόνιμες βλάβες που μπορούν να φτάσουν μέχρι τη τύφλωση.

Αναβολικά (στεροειδή) Φάρμακα που επιταχύνουν τη διαδικασία του αναβολισμού.

Αναβολισμός Η μεταβολική διαδικασία της κατασκευής νέων ιστών.

Αναιμία Η ελάττωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ή η ελάττωση του ποσού αιμοσφαιρίνης που περιέχουν. Σε μερικές μορφές αναιμίας παρατηρείται και αλλαγή στο σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ανασταλτική συγκέντρωση Η ποσότητα εκείνη ενός φαρμάκου που χρειάζεται για να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός ενός μικροβίου ή ιού κατά 50% ή 90%.

Αναστολείς της αντίστροφης μεταγραφάσης Φάρμακα που εμποδίζουν τη δράση της αντίστροφης μεταγραφάσης και διακόπτουν το πολλαπλασιασμό του ιού.

Αναστολείς της πρωτεάσης του HIV Φάρμακα που αναστέλλουν τη λειτουργία της πρωτεάσης του ιού και εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων ιών.

Αναστολείς της σύντηξης Φάρμακα που εμποδίζουν τον HIV να προσκολληθεί στο κύτταρο-στόχο και να μπει μέσα του.

Ανάστροφη μεταγραφάση Ένα ένζυμο του ρετροϊού που μετατρέπει το γενετικό υλικό από RNA σε DNA. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Ανθεκτικότητα Η ικανότητα ενός μικροοργανισμού να μην επηρεάζεται από ένα μέχρι πρότινος αποτελεσματικό φάρμακο και να πολλαπλασιάζεται ακόμη και όταν αυτό είναι παρόν.

Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από ανασυνδυασμένο DNA Η περιοχή του ανθρώπινου DNA (γονίδιο) που περιλαμβάνει την πληροφορία για τη σύνθεση της αυξητικής ορμόνης έχει απομονωθεί, έχει τοποθετηθεί εμβόλιμα μέσα σε ένα ξένο κύτταρο (μικρόβιο), που διατηρείται σε καλλιέργεια. Το «ξεγελασμένο» κύτταρο παράγει ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Η αυξητική ορμόνη χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη μυϊκή μάζα του σώματος σε άτομα μολυσμένα με HIV.

Άνοια Οργανική βλάβη του εγκεφάλου που συνοδεύεται από έκπτωση των διανοητικών λειτουργιών. Με την πρόοδο των βλαβών εμφανίζονται και ψυχικές διαταραχές.

Ανοσοκατασταλτικά Φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή.

Ανοσοκαταστολή Η καταστροφή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που συνεπάγεται ελάττωση της ικανότητάς του να προστατεύει τον οργανισμό από εισβολείς και από καρκινικά κύτταρα. Η ανοσοκαταστολή μπορεί να προκαλείται από φάρμακα, ακτινοβολία ή τον HIV.

Ανοσοσφαιρίνη Αντίσωμα.

Αντιγοναιμία Η παρουσία ενός αντιγόνου σε μεγάλη ποσότητα στο αίμα. Στο HIV/AIDS αυτό συμβαίνει με το αντιγόνο p24 του HIV. Ψηλές τιμές του σημαίνουν ότι ο HIV είναι πολύ δραστήριος στο συγκεκριμένο άτομο.

Αντιγόνο Ξένη ουσία που εισβάλλει στο σώμα μας (βακτήρια, ιοί, μύκητες κ.ά). Το ανοσοποιητικό σύστημα για να μας προστατεύσει αντιδρά παράγοντας αντισώματα ή κινητοποιώντας εναντίον της ειδικευμένους υποπληθυσμούς κυττάρων του.

Αντιοξειδωτικό Βιταμίνη, μέταλλο ή φάρμακο που ελαττώνει τη δραστικότητα των ελεύθερων ριζών.

Αντιρετροϊικά φάρμακα Τα φάρμακα που εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του HIV ώστε να μη μολύνει νέα κύτταρα του οργανισμού. Υπάρχουν τρεις οικογένειες αντιρετροϊικών: οι νουκλεοσιδικοί αναστολείς ανάστροφης μεταγραφάσης, οι μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς ανάστροφης μεταγραφάσης, και οι αναστολείς πρωτεάσης.

Αντισώματα Ειδικές πρωτεΐνες που παράγονται από εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Β-λεμφοκύτταρα), αναγνωρίζουν τις εχθρικές ουσίες ή κύτταρα που εισβάλλουν στον οργανισμό και προσκολλώνται πάνω τους.

Αξονική τομογραφία Εξέταση κατά την οποία με ένα ειδικό μηχάνημα ακτινών Χ απεικονίζονται εγκάρσιες «φέτες» του σώματος. Χρησιμοποιείται για την διάγνωση όγκων, αιματωμάτων και άλλων μεταβολών στην ανατομία του σώματος.

Απόστημα Συλλογή πύου σε μια κύστη μέσα σε κάποιον ιστό ή όργανο, σαν αποτέλεσμα μιας οξείας φλεγμονής.

Αρτηριοσκλήρωση Σκλήρυνση και πάχυνση του τοιχώματος των αρτηριών σαν αποτέλεσμα εναπόθεσης χοληστερίνης και λιπιδίων στο εσωτερικό τους τοίχωμα.

Αρχέγονος Τύπος Ιός που δεν έχει εκτεθεί σε αντιρετροϊικά φάρμακα.

Αταξία Νευρολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού των σκελετικών μυών.

Αυτόλογος Από το ίδιο πρόσωπο.

Αυτόνομη νευροπάθεια (νευροπάθεια του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος) Βλάβη στο τμήμα εκείνο του νευρικού συστήματος που ελέγχει την πίεση του αίματος, την κινητικότητα των εντέρων και τη στύση.

Βακτηριαιμία Η ύπαρξη βακτηριδίων στο αίμα. Μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση.

Βακτηρίδια Μονοκύτταροι οργανισμοί. Πολλοί από αυτούς είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.

Βακτηριδιοκτόνο Το αντιβιοτικό που παρεμβαίνει στον κύκλο ζωής των βακτηριδίων και τα σκοτώνει.

Βακτηριδιοστατικό Το αντιβιοτικό που δεν σκοτώνει απευθείας τα βακτηρίδια, αλλά τα εμποδίζει να πολλαπλασιαστούν.

Βιοδιαθεσιμότητα Η ικανότητα του φαρμάκου να απορροφάται από τον οργανισμό και να φτάνει στον τελικό του στόχο.

Βιοτεχνολογία Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να χειριστεί το γενετικό υλικό των μικροβίων και να τα κάνει να παραγάγουν ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Βιοψία Η λήψη ενός μικρού δείγματος από έναν ιστό με σκοπό την εξέτασή του για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια πάθηση.

Β-λεμφοκύτταρα Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συνεργάζονται στενά με τα Τ-λεμφοκύτταρα και παράγουν αντισώματα.

Βλεννογόνος Επιθήλιο που παράγει βλέννα.

Βραδύς ιός Μια υποκατηγορία των ρετροϊών που προκαλεί χρόνιες παθήσεις. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι η πάθηση εμφανίζεται πολύ καιρό μετά τη μόλυνση του οργανισμού. Ο HIV ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

Βρογχοσκόπηση Εξέταση κατά την οποία ένας εύκαμπτος σωλήνας με οπτικές ίνες μπαίνει μέσα στους βρόγχους των πνευμόνων για να τους εξετάσει και ενδεχομένως να πάρει υλικό για βιοψία.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το Λεξικό της υγείας  Γ-Ε

Γαλακτική οξέωση Ψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέως στο αίμα. Είναι μια από τις (σπάνιες) παρενέργειες των νουκλεοσιδικών αναστολέων την αντίστροφης μεταγραφάσης.

Γαλακτικό οξύ Μια ουσία που παράγεται κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Γλουταθειόνη Μια ουσία που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τις οξειδωτικές ουσίες.

Γλυκόζη Ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο αίμα και είναι το «καύσιμο» των κυττάρων. Όλα τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες μετατρέπονται από τον οργανισμό σε γλυκόζη πριν απορροφηθούν.

Γονίδιο Μια αλληλουχία του DNA που περιέχει την πληροφορία για την παρασκευή μιας πρωτεΐνης.

Γονιδίωμα Το σύνολο της γενετικής πληροφορίας ενός κυττάρου.

Γονότυπος Τα γενετικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού.

Διαβήτης Η πάθηση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, λόγω προβλημάτων στη παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης.

Διασταυρούμενη ανθεκτικότητα Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία όταν ένα μικρόβιο ή ιός αναπτύξει ανθεκτικότητα σε ένα φάρμακο, εμφανίζει ανθεκτικότητα και στα υπόλοιπα φάρμακα της ίδιας χημικής κατηγορίας.

Διπλή τυφλή μελέτη Η κλινική μελέτη κατά την οποία ούτε ο ασθενής, αλλά ούτε και ο γιατρός ξέρουν ποιος παίρνει το υπό δοκιμή φάρμακο. Αυτό αποκαλύπτεται μόνο μετά το τέλος της μελέτης, ώστε να αποφεύγονται η αυθυποβολή (από τους ασθενείς) και η προκατάληψη (από τον γιατρό) και να εξάγονται όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα αποτελέσματα.

Δυσαπορρόφηση Η ελαττωμένη απορρόφηση ουσιών (τροφές, φάρμακα) από το έντερο, που οφείλεται σε φλεγμονή και ανεπάρκεια ενζύμων του εντέρου, ακτινοβολία, φάρμακα, νόσους του συκωτιού και διαβήτη. Οδηγεί σε έντονες διάρροιες, ελλείψεις βιταμινών (σε ελαφρύτερες μορφές) και καχεξία (σε βαριές μορφές). Η δυσαπορρόφηση προκαλεί επίσης ελαττωμένη απορρόφηση φαρμάκων, έτσι ώστε στο αίμα να μην υπάρχει η απαραίτητη θεραπευτική πυκνότητα και τα μικρόβια/οι ιοί να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα.

ΔυσπλασίαΑνώμαλη ανάπτυξη κυττάρων, στα όρια του φυσιολογικού.

Εγκεφαλίτιδα Φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να οφείλεται σε ιούς, μικρόβια, μύκητες, παράσιτα ή τοξίνες. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε θάνατο.

Εγκεφαλονωτιαίο υγρό Το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Εγκεφαλοπάθεια Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου (χωρίς φλεγμονή) που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού ή σε παθήσεις του μεταβολισμού του νερού και των ηλεκτρολυτών, καθώς και σε βαριά νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Ελάχιστη θεραπευτική πυκνότητα Η ελάχιστη πυκνότητα ενός φαρμάκου που χρειάζεται να υπάρχει στο αίμα ώστε το φάρμακο να μπορεί να εξασκήσει τη φαρμακολογική του δράση και να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ελεύθερες ρίζες Ηλεκτρικά φορτισμένα τμήματα χημικών ουσιών που παράγονται κατά την καύση ουσιών για παραγωγή ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές και βλάπτουν τον οργανισμό.

Εμβόλιο Μια εργαστηριακά παρασκευασμένη ουσία που περιέχει αντιγόνα ενός λοιμογόνου μικροοργανισμού. Η είσοδός της στον οργανισμό (εμβολιασμός) διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του μικροβίου.

Ενδογενής Αυτός που προέρχεται από το εσωτερικό του σώματος (αντίθετο εξωγενής)

Ενδορραχιαία χορήγηση φαρμάκου Χορήγηση φαρμάκου μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Με αυτό το τρόπο παρακάμπτεται ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός.

Ένζυμο Μια πρωτεΐνη που επιταχύνει μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση.

Ενσωματάση (Ιντεγκράση) Ένζυμο του HIV με το οποίο το γενετικό υλικό του ιού ενσωματώνεται σε αυτό του προσβεβλημένου κυττάρου.

Εξωγενής Αυτός που προέρχεται από το εξωτερικό του σώματος (αντίθετο ενδογενής)

Επιδημιολογία  Η μελέτη των διαφόρων παθήσεων στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Επιθήλιο Η στρώση των κυττάρων που καλύπτουν κοιλότητες μέσα σε όργανα του σώματος.

Επιμένουσα γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια Διόγκωση των λεμφαδένων που συναντάται μερικές φορές σε ασυμπτωματική μόλυνση από HIV

Έρπης (απλός έρπης, HSV) Ένας ιός που προκαλεί πληγές γύρω από το στόμα, τα γεννητικά όργανα, το ορθό και τον πρωκτό. Μια υπομορφή του ιού προσβάλλει και τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Έρπης Ζωστήρας (HZV) Ένας ιός της κατηγορίας των ερπητοϊών που προσβάλλει το δέρμα.

Ερύθημα Κοκκίνισμα στο δέρμα.

Ερυθροποιητίνη Μια ορμόνη που παρασκευάζεται στα νεφρά και διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών.

Ευκαιριακές λοιμώξεις Διάφορες λοιμώξεις που δεν προσβάλλουν τον οργανισμό όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό, αλλά προκαλούν εμφανίζονται όταν αυτό είναι καταβεβλημένο.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το Λεξικό της υγείας Η-Κ

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα Η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου διαμέσου του άθικτου κρανίου.

Ηλεκτρομυογράφημα Μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα ενός μυός μέσω ηλεκτροδίων και εντοπίζει διαταραχές στη λειτουργία του.

Ηπατίτιδα Η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) που οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από ιό ή σε δράση τοξικών ουσιών, φαρμάκων, αλκοόλ, κ.ά.

Θεραπεία πρώτης γραμμής Τα φάρμακα που δίνονται όταν αρχίζει μια θεραπεία για πρώτη φορά.

Θεραπεία σωτηρίας Το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται όταν προηγούμενα σχήματα έχουν αποτύχει.

Θεραπευτικό εμβόλιο Το «εμβόλιο» που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν οργανισμό που έχει ήδη εμφανίσει τη λοίμωξη. Τα συνηθισμένα εμβόλια δίνονται πριν από την εμφάνιση της λοίμωξης και την εμποδίζουν να αναπτυχθεί.

Θρομβοκυτοπενία Η ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα. Αυτά είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος.

Θύμος Ένας αδένας που βρίσκεται στον θώρακα. Μέσα σ’ αυτόν ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Ιαιμία Η παρουσία ιού στο αίμα.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ Νοσήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα για την επιστήμη

Ιατρός: Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο δίχως να έχουν καταλάβει από τι πάσχουν, ενώ τρεις στους τέσσερις γιατρούς νομίζουν ότι οι ασθενείς έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασής τους. Δεν συνεννοούνται ασθενείς και γιατροί

Ιδιοπαθής Άγνωστης αιτιολογίας.

Ιικό φορτίο Το ποσό του HIV που κυκλοφορεί στο αίμα του οροθετικού ατόμου. Στην πραγματικότητα αυτό που μετριέται είναι το ιικό RNA.

Ίκτερος Η αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Σχετίζεται με βλάβη στο συκώτι ή στη χοληδόχο κύστη.

Ινσουλίνη Μια ορμόνη (πρωτεΐνη) που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθά τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη του αίματος, ώστε να παραγάγουν ενέργεια από αυτήν.

Ιντερλευκίνη 2 Μικρή πρωτεΐνη (ορμόνη) που παράγεται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και ελέγχει την αντίδραση των κυττάρων του εναντίον μικροβίων και καρκινικών κυττάρων. Σε άτομα με HIV τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 2 είναι χαμηλά.

Ιντερφερόνη Ουσία του οργανισμού που δρα σαν αγγελιοφόρος. Εκκρίνεται από κύτταρα μολυσμένα από ένα βακτηρίδιο ή έναν ιό. Κατευθύνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και εμφανίζουν αντι-ιική και κυτταροστατική δράση.

Ιός Epstein Barr Ένας ιός της κατηγορίας των ερπητοϊών. Δρα σαν επιπρόσθετος παράγοντας στην ανάπτυξη ενός όγκου που ονομάζεται λέμφωμα σε άτομα με HIV και προκαλεί την τριχωτή στοματική λευκοπλακία.

Καλλιέργεια Η ανάπτυξη μικροβίων πάνω σε ειδικά τροφικά υλικά μέσα στο εργαστήριο.

Καντιντίαση Μόλυνση από τον μύκητα Candida albicans (συνώνυμο Μονιλίαση).

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Κλινική δοκιμή Πειραματική χορήγηση μιας φαρμακευτικής ουσίας για ένα χρονικό διάστημα σε ομάδα ασθενών, υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, με σκοπό να διαπιστωθούν η δράση και οι παρενέργειες της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Της κλινικής δοκιμής έχουν προηγηθεί η εργαστηριακή δοκιμή και η δοκιμή σε πειραματόζωα.

Κοκκιοκύτταρα Μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που στο μικροσκόπιο εμφανίζουν κοκκία στο εσωτερικό τους.

Κολίτιδα Η φλεγμονή του εντέρου.

Κολποσκόπηση Η γυναικολογική εξέταση του κόλπου με τη χρήση μικροσκοπίου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις στην εσωτερική του επίστρωση (επιθήλιο) ή στον τράχηλο της μήτρας.

Κονδύλωμα Μόλυνση από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) που εκδηλώνεται με σκληρά και μυτερά εξογκώματα στα γεννητικά όργανα και το πρωκτό. Είναι ένα συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Κορτικοστεροειδή Ουσίες του οργανισμού (π.χ. κορτιζόνη) που παράγονται στον φλοιό των επινεφριδίων.

Κρεατινίνη Ουσία (πρωτεΐνη) που βρίσκεται στους μύες και στο αίμα και αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Το επίπεδο κρεατινίνης στο αίμα είναι ενδεικτικό της λειτουργίας των νεφρών.

Κριτήρια αποκλεισμού Τα αίτια/συνθήκες που αποκλείουν τη συμμετοχή ενός ατόμου σε μια κλινική μελέτη.

Κρυπτοκοκκίαση Η μόλυνση από κρυπτόκοκκο, ένα παράσιτο, που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή πνευμονία.

Κρυπτοσποριδίωση Η μόλυνση από το παράσιτο Cryptosporidium parvum που προκαλεί σοβαρή διάρροια.

Κυτοκίνες (ετυμολ. κύτταρο + κινώ) Χημικές ουσίες-μηνύματα (πρωτεΐνες) που εκκρίνονται από ορισμένα κύτταρα (ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα) και που σκοπό έχουν να προσελκύσουν στο σημείο της φλεγμονής άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ- και Β- λεμφοκύτταρα), ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα ένας εισβολέας. Αυτές είναι η ιντερφερόνη, ο παράγοντας νεκρώσεως όγκων, η ερυθροποιητίνη κ.ά.

Κύτταρα γλοίας (νευρόγλοια) Μια κατηγορία νευρικών κυττάρων που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Κυτταρομεγαλοϊός Ένας ιός που προσβάλλει διάφορα όργανα και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε άτομα με προχωρημένη νόσο HIV.

Κυτταροστατικό Ουσία που σταματά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα Μια υποομάδα των Τ-λεμφοκυττάρων που επιτίθενται και καταστρέφουν κύτταρα μολυσμένα από ιούς.

Κυτταροτοξικός Αυτός που καταστρέφει τα κύτταρα.

Κωλονοσκόπηση Η εξέταση του εντέρου με τη χρήση ενός εύκαμπτου σωλήνα με οπτικές ίνες.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Το Λεξικό της υγείας Λ-Ο

Λαπαροσκόπηση Η εξέταση κατά την οποία μπαίνει μέσα στην κοιλιά από μια μικρή τομή ένας εύκαμπτος σωλήνας από οπτικές ίνες για έναν οπτικό έλεγχο. Γίνεται με αναισθησία στο χειρουργείο.

Λεμφαδένες Εξειδικευμένα όργανα που διάσπαρτα σε όλο το σώμα, στα οποία βρίσκονται τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λεμφικός ιστός Ο ιστός που σχετίζεται με την παραγωγή και φιλτράρισμα της λέμφου (λεμφαδένες), με τα λεμφοκύτταρα και τα αντισώματα

Λεμφοίδημα Συγκέντρωση λέμφου σε ένα όργανο ή σε μία περιοχή του σώματος σαν συνέπεια της απόφραξης του λεμφικού συστήματος.

Λευκοπλακία Μια μόλυνση της βλεννογόνου του στόματος από τον ιό Epstein Barr. Εμφανίζεται νωρίς στην λοίμωξη από HIV. Εμφανίζονται λευκές κηλίδες στα πλάγια της γλώσσας.

Λιποατροφία Η ελάττωση του λίπους του σώματος.

Λιποδυστροφία Η διαταραχή της κατανομής του λίπους στο σώμα.

Λοίμωξη Η εμφάνιση συμπτωμάτων νόσου μετά από την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό.

Λύση Καταστροφή της μεμβράνης ενός κυττάρου, κατάσταση που οδηγεί στο θάνατό του.

Μαγνητική τομογραφία Μέθοδος απεικόνισης του σώματος, που δεν βασίζεται στις ακτίνες Χ (όπως η αξονική τομογραφία), αλλά στον μαγνητισμό από ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο και στον ακόλουθο ταχύτατο απομαγνητισμό των μορίων του νερού μέσα στον οργανισμό.

Μακρομόρια Μόρια που αποτελούνται από πολλά μικρότερα (π.χ. το DNA).

Μακροφάγα Κύτταρα «σκουπιδιάρηδες» του ανοσοποιητικού συστήματος, που καταπίνουν μικροοργανισμούς. Δεν κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στους ιστούς.

Μεταβολισμός Ο μηχανισμός διατήρησης της ζωής κατά τον οποίο τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες και το λίπος της τροφής διασπώνται και αποδίδουν ενέργεια.

Μεταβολίτης Κάθε χημική ουσία που παράγεται κατά τον μεταβολισμό.

Μετάλλαξη Η αυτόματη αλλαγή στη σειρά των νουκλεοτιδίων στο DNA, στο γενετικό υλικό. Μπορεί να οφείλεται στη δράση ακτινοβολίας ή σε λάθη κατά την αντιγραφή του DNA.

Μηνιγγίτιδα Η μόλυνση των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο από μικρόβιο ή ιό. Είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο ή, σε ελαφρύτερες μορφές, μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Μιτοχόνδριο Ένα οργανίδιο του κυττάρου που παράγει ενέργεια.

Μόλυνση Η είσοδος μικροβίων στον οργανισμό. Δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε νόσο.

Μονή τυφλή μελέτη Η κλινική μελέτη όπου οι ασθενείς δεν ξέρουν τι θεραπεία παίρνουν, αλλά οι γιατροί ξέρουν.

Μονοκύτταρα Μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που καταπίνουν μικροοργανισμούς. Είναι στην ουσία τα ίδια κύτταρα με τα μακροφάγα, μόνο που τα μονοκύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα.

Μύκητες Μια ομάδα μικροοργανισμών που τρέφονται από οργανικές ουσίες. Θεωρούνται φυτά χωρίς χλωροφύλλη. Μερικά είδη μπορούν να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις ή κολπίτιδα στον άνθρωπο. Σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις.

Μυκοβακτηρίδια Μια υποομάδα βακτηριδίων ανάμεσα στα οποία ανήκει και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Νεόπλασμα Ο όγκος που προκύπτει από την ανώμαλη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Υπάρχουν καλοήθη και κακοήθη (καρκινικά) νεοπλάσματα.

Νευροληπτικό Φάρμακο που σταματά ψυχωτικά φαινόμενα όπως οι ψευδαισθήσεις και οι διαταραχές σκέψης.

Νουκλεοσιδικά ανάλογα Ουσίες που μοιάζουν χημικά με τα συστατικά του DNA και του RNA.

Νουκλεοσίδιο Υδρολυμένο παράγωγο των νουκλεοτιδίων, και ένα από τα συστατικά του RNA και του DNA.

Νουκλεοτίδιο Ένα από τα συστατικά κομμάτια του RNA και του DNA

Οίδημα Πρήξιμο, συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα ή σε κοιλότητες του σώματος.

Ομάδα ελέγχου Η ομάδα των συμμετεχόντων σε μια κλινική δοκιμή που δεν λαμβάνουν το πειραματικό φάρμακο το οποίο δοκιμάζεται στη μελέτη, αλλά παίρνουν μια ήδη δοκιμασμένη αγωγή ή ακόμη και placebo. Χρησιμοποιούνται για σύγκριση με την ομάδα που παίρνει το πειραματικό φάρμακο.

Ομοιοπαθητική Μια θεραπευτική μέθοδος που θεραπεύει τις παθήσεις χρησιμοποιώντας ελάχιστες ποσότητες ουσιών που προκάλεσαν την πάθηση ή ουσιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ορμόνη Μια ουσία (πρωτεΐνη) που παράγεται από τον οργανισμό και διεγείρει ή καταστέλλει τα κύτταρα-στόχους της, ρυθμίζοντας έτσι την παραγωγή ορισμένων ουσιών. Οι ορμόνες είναι στηn πράξη ένα μέσο επικοινωνίας των κυττάρων.

Οροαρνητικός Ασθενής αρνητικός σε μια συγκεκριμένη ορολογική εξέταση (όχι κατ’ ανάγκη για τον HIV).

Οροθετικός Ασθενής θετικός σε μια συγκεκριμένη ορολογική εξέταση (όχι κατ’ ανάγκη για τον HIV).

Ορομετατροπή Η πρώτη εμφάνιση αντισωμάτων κατά του HIV σε έναν μέχρι πρότινος υγιή (οροαρνητικό) οργανισμό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει τρεις με δώδεκα εβδομάδες μετά από την μόλυνση από HIV.

Ορρός (του αίματος) Το καθαρό, κιτρινωπό τμήμα του αίματος που δεν περιέχει κύτταρα, αλλά νερό, πρωτεΐνες (μεταξύ των οποίων και αντισώματα) και χημικές ουσίες.

Οσφυονωτιαία παρακέντηση Η παρακέντηση του χώρου γύρω από τον νωτιαίο μυελό με σκοπό τη συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού για εξέταση/καλλιέργεια.

Ουδετεροπενία Η έλλειψη ουδετεροφίλων.

Ουδετερόφιλα Μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που δρουν σαν πολεμιστές πρώτης γραμμής εναντίον των εισβολέων.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Το Λεξικό της υγείας  Π-Ρ

Παγκρεατίτιδα Η φλεγμονή του παγκρέατος, που στην οξεία της μορφή προκαλεί οξύ κοιλιακό πόνο και σοκ, που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Παγκυτταροπενία Η ελάττωση του αριθμού όλων των κυττάρων του αίματος.

Παθογένεση Ο μηχανισμός με τον οποίο ένα παθογόνο αίτιο προκαλεί μια νόσο.

Παθογόνο Κάθε μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει νόσο.

ΠΑΠ τέστ (τεστ Παπανικολάου) Η λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο της μήτρας με σκοπό να ελεγχθούν τα κύτταρα για κακοήθεια.

Παράγοντας ανάπτυξης των νεύρων (Nerve growth factor, NGF) Χημική ουσία (πρωτεΐνη), που εκκρίνεται από τον οργανισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας κατηγορίας νευρικών ινών. Βρίσκεται σε πολλούς ιστούς και στο πλάσμα του αίματος. Πιθανόν να έχει κοινή γενετική και εξελικτική καταγωγή με την ορμόνη ινσουλίνη.

Παράγοντας νέκρωσης όγκων Πρωτεΐνη που παράγεται από μακροφάγα (όταν ενεργοποιηθούν από τα βοηθητικά, ή CD4 Τ-λεμφοκύτταρα). Σχετίζεται με το σύνδρομο φθίσης, τη νευροπάθεια του HIV και την άνοια του AIDS.

Παραισθησία Η διαταραγμένη αίσθηση αφής πάνω στο δέρμα (σουβλίσματα, μυρμηγκιάσματα, αίσθηση διόγκωσης του μέλους, σύσφιξης ή ροής νερού).

Παρηγορητική θεραπεία Η θεραπεία που εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία τους.

Πεπτίδιο Δύο ή τρία αμινοξέα συνδεδεμένα μεταξύ τους σε μικρή αλυσίδα.

Περιγεννητική και κάθετη μετάδοση Η μετάδοση του ιού από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό ή τη γαλουχία.

Περίοδος παραθύρου Η περίοδος ανάμεσα στην είσοδο του ιού μέσα στον οργανισμό και στην έναρξη παραγωγής αντισωμάτων. Μπορεί να φτάσει μέχρι δύο ή και περισσότερους μήνες.

Περιστασιακός διαβήτης Παροδική, σταθερή (για το διάστημα που διαρκεί) άνοδος της τιμής του σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Περιφερειακή νευροπάθεια Βλάβη των περιφερειακών νεύρων (δεν συμμετέχει ο εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Πρώτα συμπτώματα είναι οι παραισθησίες. Μπορεί να οφείλεται σε HIV, σε διαβήτη, αλκοολισμό, φάρμακα.

Πλασέμπο (placebo) Ένα χάπι που έχει το ίδιο σχήμα, χρώμα και γεύση με το πραγματικό, περιέχει όλα τα συστατικά εκτός από το δραστικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται στις κλινικές μελέτες στην ομάδα ελέγχου.

Πνευμονοκύστη Καρίνι (καρίνειος) Ένα παράσιτο που σε εξασθενημένους οργανισμούς προκαλεί πνευμονία.

Πολυμεράση Ένζυμο του οργανισμού που βρίσκεται στο πυρήνα των κυττάρων και βοηθά στην αντιγραφή του DNA ή του RNA.

Προγραμματισμένη Διακοπή Αγωγής (ΠΔΑ) Structured Treatment Interruption. Προσωρινή διακοπή της αντιρετροϊικής αγωγής συνήθως για διάστημα λίγων εβδομάδων, μετά από συνεννόηση με το γιατρό.

Προγραμματισμένη Περιοδική Αγωγή (ΠΠΑ) Περιοδική διακοπή και επανέναρξη της αντιρετροϊικής αγωγής ανά διαστήματα λίγων ημερών.

Προκλητά δυναμικά Μια ομάδα νευρο-φυσιολογικών εξετάσεων που ελέγχουν την μετάδοση ενός ερεθίσματος (όραση, ακοή, αφή) από το εκάστοτε αισθητήριο όργανο ή απόληξη μέχρι στον εγκέφαλο. Τυχόν καθυστερημένη άφιξη του ερεθίσματος στον εγκέφαλο αποτελεί ένδειξη βλάβης. Η εξέταση ανιχνεύει βλάβες στα νεύρα αισθητηρίων οργάνων, των αισθητικών «δρόμων» (από το όργανο στον εγκέφαλο), καθώς και μέσα στον εγκέφαλο. Ειδικότερες εξετάσεις μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την ακεραιότητα των ανερχόμενων αισθητικών «δρόμων» από τον νωτιαίο μυελό προς τον εγκέφαλο.

Προοδευτική πολυεστιακή λευκο-εγκεφαλοπάθεια Μια σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή λοίμωξη με πολλές εστίες μέσα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται σε ιό της οικογενείας Papova (papilloma-polioma virus).

Πρωτεάση του HIV Μετά την είσοδο του ιικού DNA μέσα στο DNA του κυττάρου, το κύτταρο παράγει όλες τις πρωτείνες του ιού ενωμένες σε μεγάλες αλυσίδες, σαν ένα μακρύ τρένο με πολλά βαγόνια. Η πρωτεάση του HIV διασπά τις μεγάλες πρωτεΐνες («τρένο») σε μικρότερες («βαγόνια»), από τις οποίες φτιάχνει νέους ιούς.

Πρωτεάση Ένζυμο («πρωτεολυτικό») που κόβει πρωτεϊνικές αλυσίδες σε μικρότερα τμήματα.

Πρωτόζωα Μια ομάδα μονοκύτταρων μικροοργανισμών, μερικοί από τους οποίους προκαλούν παθήσεις στον άνθρωπο.

Πρωτόκολλο Ένα λεπτομερές πλάνο που περιγράφει τους σκοπούς μιας κλινικής μελέτης καθώς και τις προκαθορισμένες ενέργειες που θα ακολουθηθούν σε όλους τους ασθενείς.

Πρωτολοίμωξη Οι πρώτες εβδομάδες από τη λοίμωξη π.χ από HIV.

Ρετροϊός (retro- λατινικά = γυρίζω πίσω) Τύπος ιού που σε αντίθεση με τους υπόλοιπους έχει το γενετικό του υλικό σε μορφή RNA αντί για DNA. Για να πολλαπλασιαστεί πρέπει πρώτα να μετατρέψει το RNA του σε DNA, να «γυρίσει πίσω». Ο ρετροϊός καταλαμβάνει τα Τ λεμφοκύτταρα του σώματος και τα μετατρέπει σε εργοστάσια παραγωγής ιών.

Ριβόσωμα Οργανίδιο του εσωτερικού των κυττάρων όπου συντίθενται οι πρωτεΐνες.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το Λεξικό της υγείας  Σ-Τ

Σαπρόφυτο Μικροοργανισμός που δεν προκαλεί νόσο και συμβιώνει ειρηνικά με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σάρκωμα Καπόζι Ένα είδος καρκίνου του δέρματος και/ή των εσωτερικών οργάνων που οφείλεται στην ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.

Σηψαιμία Η παρουσία μεγάλου αριθμού πυογόνων βακτηριδίων στον οργανισμό. Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα Χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ξηρή απολέπιση (υγρή ή λιπαρή), ερυθρότητα και κνησμό.

Σπλήνας Όργανο που παράγει λευκά αιμοσφαίρια και χρησιμεύει σαν αποθήκη για ερυθρά αιμοσφαίρια.

Στατίνες Χημικές ουσίες που ελαττώνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης στο αίμα και χορηγούνται σε ασθενείς με υπερ-χοληστερολαιμία και υπο-αλφα-λιποπρωτεϊναιμία.

Στέλεχος ιού Μεταλλαγμένη μορφή του ιού.

Στεροειδή Τεχνητές χημικές ουσίες με δράση παρόμοια με αυτή της κορτιζόνης, αλλά πολλές φορές ισχυρότερη. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να καταστείλουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού, καταστέλλοντας στην ουσία το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκριτική μελέτη Μια μελέτη κατά την οποία ένα πειραματικό φάρμακο συγκρίνεται σε σχέση με ένα άλλο (πειραματικό ή εγκεκριμένο).

Συμμόρφωση (στην αγωγή) Το να παίρνει κανείς την θεραπεία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Τήρηση.

Συμπλήρωμα Μια ομάδα χημικών ουσιών του αίματος, που μπορούν να καταστρέφουν μικροοργανισμούς.

Συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης Νομικά απαραίτητη, ενυπόγραφη συγκατάθεση του εθελοντή/ασθενούς να συμμετάσχει σε μια κλινική μελέτη ή να δεχτεί μια φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Πρέπει πάντοτε να έχει προηγηθεί υπεύθυνη και λεπτομερής ενημέρωσή του εκ μέρους του γιατρού.

Σύνδρομο Πολλά διαφορετικά συμπτώματα και παθήσεις που συνιστούν την κλινική εικόνα μιας νόσου.

Συνδυαστική αγωγή (επίσης αγωγή «κοκτέιλ») Αγωγή κατά την οποία χορηγούνται περισσότερα του ενός φάρμακα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σύντηξη Ο μηχανισμός με τον οποίο ο HIV αφού προσκολληθεί πάνω σε ένα κύτταρο-στόχο, ενώνεται μαζί του και «διαλύεται» μέσα του, αδειάζοντας το γενετικό του υλικό στο εσωτερικό του κυττάρου. Ο παραπάνω μηχανισμός κατευθύνεται από το ιικό ένζυμο συντηξίνη.

Συντηξίνη Ένζυμο του HIV που κατευθύνει τη διαδικασία της σύντηξης.

Τ4 Λεμφοκύτταρα (βοηθητικά) Μια υποομάδα των Τ-λεμφοκυττάρων που διεγείρουν τα Β-λεμφοκύτταρα για να κατασκευάσουν αντισώματα. Η μέτρηση των Τ4 λεμφοκυττάρων είναι ενδεικτική της ισχύος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τ8 Λεμφοκύτταρα (κατασταλτικά) Μια υποομάδα των Τ-λεμφοκυττάρων που μετριάζουν ή καταστέλλουν την παραγωγή αντισωμάτων από τα Β-λεμφοκύτταρα.

Τεστ ELISΑ Το πιο κοινό αιματολογικό τεστ για να βρεθεί αν υπάρχει HIV λοίμωξη.

Τεστ ευαισθησίας Ο εργαστηριακός εντοπισμός των αντιβιοτικών στα οποία είναι ευαίσθητο ένα μικρόβιο.

Τήρηση (της αγωγής) Το να παίρνει κανείς τη θεραπεία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες.

Τ-λεμφοκύτταρα Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που παράγονται από τον μυελό των οστών και ωριμάζουν στον σπλήνα. Βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμά τις μολύνσεις. Αναγνωρίζουν τους εισβολείς και εκκρίνουν κυτοκίνες.

Τοξικότητα Ο βαθμός και ο τρόπος με τον οποίο ένα φάρμακο βλάπτει τον οργανισμό.

Τοξίνη Μια δηλητηριώδης ουσία που παράγεται από ορισμένα μικρόβια.

Τοξοπλάσμωση Η λοίμωξη από το πρωτόζωο Toxoplasma gondii, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Τρανσαμινάσες Ένζυμα (πρωτεΐνες) που μεταφέρουν μόρια που περιέχουν άζωτο (αμίνες). Υπάρχουν στο συκώτι, τη καρδιά και τους σκελετικούς μύες. Αύξηση ορισμένων από αυτές σημαίνει βλάβη στο αντίστοιχο όργανο.

Τράχηλος της μήτρας Το τμήμα της μήτρας, που βρίσκεται στο τέλος του κόλπου.

Τυχαιοποίηση Η διαδικασία κατά την οποία επιλέγεται τυχαία η θεραπεία που θα ακολουθήσει ένας ασθενής σε μια κλινική μελέτη. Μια διπλή τυφλή (βλ λέξη), τυχαιοποιημένη μελέτη θεωρείται η πιο αμερόληπτη και αξιόπιστη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Το Λεξικό της υγείας  Υ-Ω

Υπεργλυκαιμία Η μεγάλη αύξηση της ποσότητας της γλυκόζης στο αίμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και θάνατο.

Υπερευαισθησία Έντονη αλλεργική αντίδραση.

Υπέρταση (αρτηριακή) Η αύξηση της αρτηριακής πιέσεως πάνω από τα 140 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου = μονάδα μέτρησης).

Υπογλυκαιμία Η μεγάλη ελάττωση της γλυκόζης στο αίμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και θάνατο.

Υποξία Ελαττωμένη παροχή οξυγόνου στο αίμα, σε ένα όργανο ή έναν ιστό.

Υποστροφή Η ελάττωση των διαστάσεων ενός όγκου.

Φαγοκύτωση Η διαδικασία της κατάποσης ουσιών ή μικροβίων από κύτταρα.

Φαρμακοκινητική Η μελέτη της απορρόφησης και κατανομής ενός φαρμάκου στο σώμα.

Φιβράτες Φάρμακα πρώτης επιλογής για ασθενείς με μειωμένα επίπεδα HDL-χοληστερόλης, υπερ-τριγλυκεριδαιμία και υπο-αλφα-λιποπρωτεϊναιμία.

Φλεγμονή Αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερεθιστικό αίτιο (μικρόβιο, ιός, παράσιτο, μύκητας κ. α.). Τα κλασικά χαρακτηριστικά μιας φλεγμονής είναι η ερυθρότητα, η θερμότητα, το οίδημα και ο πόνος.

Φυλλικό οξύ Χημική ουσία που βρίσκεται στα ωμά πράσινα λαχανικά, απαραίτητη για τη βιοσύνθεση του DNA. Έλλειψή του προκαλεί διαταραχές σε ταχέως πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα, όπως τα κύτταρα του μυελού, που είναι πρόδρομοι των ερυθρών αιμοσφαιρίων και οδηγεί σε αναιμία (μεγαλοβλαστική αναιμία).

Φυσικά κύτταρα δολοφόνοι (ΝΚ cells, natural killer cells) Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται και καταστρέφουν μολυσμένα κύτταρα ή όγκους. Για αυτή την δράση τους δεν χρειάζεται να αναγνωρίσουν ειδικά αντιγόνα.

Φωσφορυλίωση Η χημική αντίδραση κατά την οποία προστίθενται φωσφορικά ιόντα (-PO4) σε μια χημική ουσία. Τα φάρμακα AZT, ddI και ddC δεν είναι δραστικά κατά του ΗIV με την μορφή με την οποία απορροφώνται από τον οργανισμό, αλλά μόνο αφού φωσφορυλιωθούν μέσα του.

Χημειοθεραπεία Η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία μιας παθήσεως

Χημειοπροφύλαξη Η προφυλακτική χορήγηση χαμηλών δόσεων αντιβιοτικών, χωρίς την παρουσία λοιμώξεως, με σκοπό την προστασία ενός οργανισμού που βρίσκεται σε κίνδυνο από τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Χολερυθρίνη Μια ουσία που εκκρίνεται από το συκώτι στο αίμα σαν αποτέλεσμα βλάβης των κυττάρων του. Αυτή η βλάβη μπορεί να είναι συνέπεια λοίμωξης (π.χ. ηπατίτιδα) ή τοξικής δράσης φαρμάκων.

Χοληδόχος κύστη Ένας μικρός σάκος που συνδέεται με το συκώτι και που αποθηκεύει τη χολή για να την εκκρίνει ελεγχόμενα στο έντερο κατά την πέψη των τροφών.

Χοληστερόλη (Χοληστερίνη) Μια ουσία που σχηματίζεται κυρίως από τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για την παρασκευή ορμονών (οιστρογόνα, ανδρογόνα, κορτιζόλη)

Χρόνος ημιζωής Ο χρόνος που χρειάζεται για να απομακρυνθεί από το αίμα το 50% της δόσης ενός φαρμάκου. Ο χρόνος αυτός καθορίζει τον αριθμό των δόσεων του φαρμάκου ανά ημέρα. Όσο πιο σύντομος είναι, τόσο περισσότερες δόσεις χρειάζονται.

Χυμική ανοσία Το τμήμα εκείνο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά τους παθογόνους οργανισμούς παράγοντας αντισώματα

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Μετρήστε το IQ της υγείας σας 

Tο τεστ που ακολουθεί δείχνει πόσο καλά γνωρίζετε όλα όσα αφορούν και επηρεάζουν την υγεία σας. Oι δείκτες του δεν δείχνουν πόσο έξυπνα ελίσσεστε στη δουλειά σας ή στις κοινωνικές σας σχέσεις, όπως τα κλασικά τεστ IQ (νοημοσύνης) ή τα σχετικά πιο σύνθετα, όπως τα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ). Δείχνουν συγκεκριμένα όμως πόσο καλά ξέρετε το σώμα σας και πόσο έξυπνα εφαρμόζετε όσα ξέρετε προς όφελός του. Aν τελικά, δηλαδή, λειτουργείτε «προστατευτικά» για τον οργανισμό σας ή «αυτοκαταστροφικά», αγνοώντας τις όποιες συνέπειες.

A) TΣEK AΠ ΣYNHΘEIΩN

1 Aνεβαίνετε άνετα έναν όροφο με τα πόδια;
2 Tρώτε καθημερινά 3 μήλα και 2 σαλάτες ή, γενικά, φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα σας;
3 Aποφεύγετε απόλυτα το τσιγάρο;
4 Έχετε κόψει όλα τα βαριά λιπαρά από το σύνηθες διαιτολόγιό σας;
5 Όταν φοράτε αντιηλιακό, κάθεστε στον ήλιο μόνο μία ώρα;

6 Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή κράνος στο μηχανάκι;
7 Περπατάτε ζωηρά ένα τέταρτο την ημέρα;
8 Προτού αγοράσετε φάρμακα, ρωτάτε πάντα γιατρό;
9 Έχετε επισκεφθεί κάποιο γιατρό (οποιασδήποτε ειδικότητας) τον τελευταίο χρόνο;
10 Έχετε φυσιολογικό βάρος;

B) TΣEK AΠ ΓNΩΣEΩN
1
Ξέρετε όλα τα «κόλπα» για να πείθετε το ταμείο σας ότι χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα προληπτικό τσεκ απ;
2 Mπορεί μία λιποθυμία να κρύβει καρδιοπάθεια;
3 Πόσο σημαντική είναι η ακριβής δοσολογία των φαρμάκων; Aν πάρω «κάτι παραπάνω», μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία μου;
4 Mπορεί κάποιος να γίνει ξαφνικά αλλεργικός στα 40 του;
5 Γνωρίζετε τα συμπτώματα μίας σοβαρής λοίμωξης;
6 Ξέρετε από τι έπασχαν ή πάσχουν οι πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγενείς σας; Kαι αν ναι, πιστεύετε ότι μπορείτε ως ένα βαθμό να «νικήσετε» την κληρονομικότητα;
7 Ξέρετε πώς πρέπει να αντιδράσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού;
8 Mπορείτε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του;
9 Γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας;
10 Γνωρίζετε πόση πίεση είχατε τα τελευταία δύο χρόνια;

 

YΠOΛOΓIΣTE TH BAΘMOΛOΓIA ΣAΣ

Για κάθε NAI στην ομάδα ερωτήσεων που αφορά στις συνήθειές σας σημειώνετε 15 πόντους και για κάθε OXI σημειώνετε 0.

Tο ίδιο ισχύει και για τις απαντήσεις σας στην ομάδα των ερωτήσεων που αφορά στις γνώσεις σας. Έτσι, διαμορφώνονται δύο διαφορετικοί «δείκτες ευφυΐας υγείας»: ο ένας δείχνει πόσο έξυπνοι είστε στην πράξη και ο άλλος δείχνει πόσο καλά ενημερωμένοι είστε. H ιδανική βαθμολογία και στις δύο περιπτώσεις είναι το 150.

Aν απαντήσετε «όχι» σε οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα ερωτήματα, τότε επανεξετάστε οπωσδήποτε τη στάση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί και τα δέκα σημεία είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Tο IQ που δείχνει ότι είστε ιδιοφυής, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία σας, είναι το 150. Eάν συγκεντρώσετε από 120 έως 150 πόντους, είστε οπωσδήποτε σε καλό δρόμο. Eάν συγκεντρώσετε από 80 έως 120 πόντους, ανήκετε δυστυχώς στο μέσο όρο, δηλαδή σε όσους θεωρούν ότι παίρνουν επαρκή μέτρα για να είναι υγιείς, αλλά παραλείπουν -από άγνοια ή λόγω δυσχερειών- κάποιες «ύπουλες», πλην σημαντικές παραμέτρους.

Eάν η βαθμολογία σας είναι μικρότερη και από 80, τότε, για να βγάλετε αναλογικά ένα συμπέρασμα, πρέπει να ξέρετε ότι η ίδια βαθμολογία στο κλασικό τεστ ευφυΐας για τη νοημοσύνη θα σας κατέτασσε σε εκείνους που υπολείπονται σημαντικά σε εξυπνάδα και που μπορούν να διεκπεραιώσουν μόνο χειρωνακτικές εργασίες. Eάν είναι μεγάλη η «ψαλίδα» ανάμεσα στο ένα τεστ (των συνηθειών) και το άλλο (των γνώσεων), θα πρέπει να εκλάβετε ως καθοριστικής σημασίας τη βαθμολογία στο πρώτο, με την ίδια λογική που το τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης κατισχύει του τεστ νοημοσύνης - εκείνο που «μετράει» δηλαδή είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην πράξη και όχι εκείνο που έχουμε θεωρητικά τη δυνατότητα να κάνουμε.

 

H EPMHNEIA TΩN ΣYNHΘEIΩN

ΣΥΡΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΝΑΜΑΣΑ  ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

( 1 Όταν δεν μπορούμε να ανεβούμε άνετα μία σκάλα, σημαίνει πως η αναπνευστική μας λειτουργία παρουσιάζει σημαντική κάμψη, είτε εξαιτίας κάποιου προβλήματος στους ίδιους τους πνεύμονες είτε λόγω κυκλοφορικού.
2 Tα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες για την υπεράσπιση του οργανισμού μας από τον αόρατο εχθρό της οξείδωσης και των ελεύθερων ριζών. Στην εποχή μας, λόγω της ρύπανσης και άλλων παραμέτρων, ένα φρούτο την ημέρα ίσον... με κανένα. Tο μίνιμουμ είναι 3 φρούτα την ημέρα και το ιδανικό 5. Δύο από τα φρούτα μπορούν να αντικατασταθούν με σαλάτες.
3 Tο κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, βλάπτει σημαντικά. H απόλυτη αποφυγή του σημαίνει πως αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα και ότι ξέρετε πως ακόμα και αυτό βλάπτει σημαντικά.
4 Tα λίπη συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου και με προβλήματα στο κυκλοφορικό.
5 Tο αντιηλιακό προφυλάσσει μεν, αλλά όχι απόλυτα, τουλάχιστον από το μελάνωμα. Kατά συνέπεια, η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι πάντα περιορισμένη, ακόμα και όταν φοράμε το καλύτερο αντιηλιακό.
6 Oι στατιστικές δείχνουν ότι, ακόμα και στις σφοδρές συγκρούσεις, εκείνοι που κατά κανόνα επιβιώνουν είναι όσοι φορούν ζώνη ασφαλείας ή, αντίστοιχα, στις μοτοσικλέτες κράνος. Όσοι δεν φορούν έχουν αντίστροφα 40% πιθανότητες να σκοτωθούν ακόμα και σε ένα σχετικά «ήπιο» τροχαίο ατύχημα.
7 Tο περπάτημα θεωρείται πιο υγιεινή άσκηση από οποιαδήποτε άλλη και το μίνιμουμ για την υγεία μας είναι δεκαπέντε λεπτά ζωηρού περπατήματος την ημέρα ή μισή ώρα μέρα παρά μέρα.
8 Tα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα όταν στοχεύουν στο πρόβλημα που έχουμε και όχι σε κάποιο παρεμφερές. Tην ευστοχία τους όμως μπορεί να τη γνωρίζει μόνον ο ειδικός.
9 Όσοι έχουν να πάνε πάνω από 12 μήνες σε γιατρό δεν είναι απαραίτητα και «τέρατα υγείας». Eίναι όμως σίγουρα άνθρωποι που δεν κάνουν κάθε χρόνο προληπτικό τσεκ απ - μία συνήθεια που σώζει χιλιάδες ζωές το χρόνο, μεταξύ των οποίων το 80% των καρδιοπαθών και το 50% των καρκινοπαθών.
10 H παχυσαρκία συνδέεται με καρδιοπάθειες και άλλα κυκλοφορικά προβλήματα.
)

H EPMHNEIA TΩN ΓNΩΣEΩN

ΣΥΡΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΑΝΑΜΑΣΑ  ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

(1 Oι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και πολλά ταμεία, δεν προωθούν με... φανατισμό το προληπτικό τσεκ απ, επειδή, αν γίνει πλήρες και σωστά, στοιχίζει πάνω από 150.000-200.000 δραχμές το χρόνο. Kατά συνέπεια, όποιος το κάνει εύκολα και χωρίς «κόλπα» μάλλον νομίζει ότι το κάνει, ενώ στην πραγματικότητα έχει αφήσει κάποιους τομείς «απ� έξω» εν αγνοία του.
2 H λιποθυμία είναι κατά κανόνα... άκακο σύμπτωμα, αλλά μπορεί να κρύβει και σοβαρή καρδιοπάθεια.
3 H δοσολογία των φαρμάκων είναι το 50% της θεραπείας -το ίδιο το σκεύασμα είναι το άλλο μισό. Tο «παραπάνω» μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και το «παρακάτω» εξισώνει την αγωγή με... μη αγωγή - είναι δηλ. σαν να μην παίρνουμε τίποτε.
4 Όποιος δεν ξέρει ότι μπορεί να εκδηλώσει ξαφνικά αλλεργία ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε ουσία (φάρμακο, βαφή, κρέμα ή τρόφιμο), κινδυνεύει πολύ σοβαρά, γιατί -σε περίπτωση που την παρουσιάσει- δεν θα καταλάβει έγκαιρα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό.
5 Tα συμπτώματα των περισσότερων σοβαρών λοιμώξεων είναι ο παρατεταμένος και υψηλός πυρετός ή ο χαμηλός πυρετός που συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα. Mπορεί επίσης να συνοδεύεται από εξανθήματα. Eπικίνδυνος είναι και ο πυρετός που, ενώ είχε πέσει, επανήλθε δριμύτερος μετά από 1-2 μέρες. Όλα αυτά (και άλλα τόσα) κρύβουν πιθανόν από πνευμονία μέχρι μηνιγγί- τιδα - ασθένειες που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
6 Σε αυτό το ερώτημα παίρνετε τους βαθμούς μόνον αν έχετε απαντήσει NAI και στα δύο σκέλη. Aν απαντήσετε αρνητικά μόνο στο δεύτερο, παίρνετε 0 βαθμούς. O λόγος είναι ότι, εάν έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε για τα προβλήματα υγείας των συγγενών σας, σημαίνει πως γνωρίζετε τη «δύναμη» της κληρονομικότητας. Eάν όμως τη θεωρείτε ακατανίκητη, σημαίνει πως δεν κάνετε τίποτε για να την «προλάβετε», και κατά συνέπεια δεν αξιοποιείτε τις γνώσεις σας κάνοντας προληπτικά τσεκ απ σε ειδικούς τομείς.
7 H σωστή αντίδραση σώζει, σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο τη δική σας ζωή όσο και των οικείων σας.
8 Eάν ξέρετε να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες, σημαίνει πως γνωρίζετε το μηχανισμό της λιποθυμίας ή της ανακοπής, του πνιγμού και άλλων ξαφνικών προβλημάτων υγείας. Kατά συνέπεια, γνωρίζετε επαρκώς το ανθρώπινο σώμα και τα συμπτώματα που παρουσιάζει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
9 Eάν γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας, τότε μάλλον την παρακολουθείτε με ενδιαφέρον και προσπαθείτε να την ελέγχετε ή, έστω, έχετε κατά νου τα προβλήματα που είναι πιθανόν να σας προκαλέσει η υψηλή χοληστερίνη.
10 Eάν παρακολουθείτε μία φορά το χρόνο την πίεσή σας, τότε μάλλον ξέρετε πως αυτός ο δείκτης είναι πολύ σημαντικός για την υγεία σας και προσπαθείτε πάντοτε να τον κρατάτε εντός των φυσιολογικών ορίων.
)

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι  αριθμοί της υγείας

Aν και για πολλούς από εμάς οι αριθμοί μοιάζουν δυσνόητοι Ή εκ πρώτης όψεως αδιάφοροι, μπορούν -όπως προκύπτει από μία μικρή έρευνα που κάναμε- να αποδειχτούν από αισιόδοξοι έως απογοητευτικοί κατά την αξιολόγηση της υγείας μας. Για παράδειγμα, ένας αριθμός, όπως τα 85 εκατοστά για τις γυναίκες ή τα 95 για τους άνδρες, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, ακόμα και όταν μας επισημάνουν ότι πρόκειται για το ανώτατο όριο στο οποίο πρέπει να φτάνει η περιφέρεια της μέσης μας. Όταν όμως η υπέρβαση αυτού του αριθμού συνδυαστεί με έναν αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιοπάθειας, τότε μάλλον τα πράγματα αλλάζουν. Oι αριθμοί που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας μας είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι φανταζόμαστε. Aυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε υπόψη μας είναι ότι, ενώ τα μαθηματικά είναι μία επιστήμη που βασίζεται στην ακρίβεια, οι αριθμοί της υγείας μας δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν απόλυτοι. Oι τιμές που αναφέρονται είναι αυτές που είναι γενικά αποδεκτές από τους γιατρούς και περιγράφουν την κατάσταση της υγείας ενός φυσιολογικού ενηλίκου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

[0-4] Eίναι το ανώτατο όριο των πυοσφαιρίων (λευκών αιμοσφαιρίων) που πρέπει να εντοπίζονται ανά οπτικό πεδίο (αυτό που βλέπουμε στο μικροσκόπιο) σε μία εξέταση ούρων. Ένας αυξημένος αριθμός σημαίνει ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή.
[2] Eίναι ο αριθμός που δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία εντοπίζονται ανά οπτικό πεδίο (αυτό που βλέπουμε στο μικροσκόπιο) στα ούρα. Όταν υπάρχουν παραπάνω, τότε υπάρχει αιματουρία - πράγμα που συνεπάγεται κάποιο πρόβλημα στο ουροποιητικό σύστημα.
[10/10] Eίναι ο αριθμός που αντιστοιχεί στην ιδανική όραση στο κάθε μάτι. Όταν η όραση του ενός από τα δύο μάτια είναι μικρότερη από αυτόν τον αριθμό, τότε ο ασθενής υποφέρει από κάποια πάθηση των ματιών. Όταν πρόκειται για νεαρά άτομα (κάτω των 40 ετών), συνήθως η αιτία είναι μυωπία, αστιγματισμός ή υπερμετρωπία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να υπάρχει κάτι σοβαρότερο, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, κάποια πάθηση του βυθού ή του κερατοειδούς κ.ά.
[20] ντεσιμπέλ Eίναι η ένταση κάτω από την οποία πρέπει να ακούει ένας άνθρωπος στις υπό εξέταση συχνότητες ώστε να είναι φυσιολογική η ακοή του.
[25-35] ημέρες Eίναι η διάρκεια την οποία πρέπει να έχει ο έμμηνος κύκλος μίας γυναίκας. Στην περίπτωση που είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος, μπορεί να είναι ανωορρηκτικός (χωρίς ωορρηξία), και ο καταλληλότερος για να κάνει μία ασφαλή διάγνωση είναι ο γυναικολόγος.
[60-100] Eίναι οι σφυγμοί που έχει ένας φυσιολογικός ενήλικος το λεπτό όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν συναντάμε και περιπτώσεις όπου αθλητές ή γυμνασμένοι νεαροί ενήλικοι έχουν φυσιολογικά και λιγότερους από 60 σφυγμούς το λεπτό. Σε γενικές γραμμές, πάντως, όταν έχει κάποιος σε μόνιμη βάση λιγότερους από 60 σφυγμούς το λεπτό (χωρίς αυτό να οφείλεται στην καλή φυσική του κατάσταση ή στη νεαρή ηλικία του) ή παραπάνω από 100, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό ώστε να βρει σε τι οφείλεται.
[60-90] mm στήλης υδραργύρου Πρέπει να είναι η διαστολική (μικρή) πίεση κάποιου.
[100-140] mm στήλης υδραργύρου Πρέπει να είναι η συστολική (μεγάλη) πίεση κάποιου. Όταν η διαστολική πίεση ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 90 χιλιοστών, τότε ο ασθενής πάσχει από διαστολική υπέρταση. Όταν η συστολική πίεση ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 140 χιλιοστών, τότε ο ασθενής πάσχει από συστολική υπέρταση. Στην περίπτωση που τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση του ασθενούς είναι αυξημένη, τότε ο άνθρωπος αυτός πάσχει από μεικτή υπέρταση (συνυπάρχει δηλαδή η συστολική με τη διαστολική). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος κατάλληλος για να συστήσει θεραπευτική αγωγή και να συμβουλέψει τον ασθενή είναι ο ειδικός γιατρός.
[0,60-1,10 grΚ] Eίναι οι τιμές μέσα στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να βρίσκεται το σάκχαρό μας. Σε περίπτωση που η τιμή πλησιάζει το ανώτατο όριο ή το ξεπερνάει, τότε ο γιατρός θα συστήσει ειδική δίαιτα και επανάληψη της εξέτασης, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και μία ειδική εξέταση, ένα τεστ ανοχής γλυκόζης. Aν η τιμή του σακχάρου είναι και πάλι υψηλότερη, τότε ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί ένα γιατρό εξειδικευμένο στο διαβήτη, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τον καθοδηγήσει. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει υπογλυκαιμία, είναι δηλαδή το σάκχαρό του κάτω από τα κατώτατα φυσιολογικά όρια, χωρίς να παίρνει φάρμακα, πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του.
[3-7 mgr%] (άνδρες) [2-6 mgr%] (γυναίκες) Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να κινείται το ουρικό μας οξύ. Eάν όμως τα υπερβαίνει, τότε η λύση είναι η αποφυγή των ξηρών καρπών, των θαλασσινών, καθώς και των ζωικών πρωτεϊνών, και κυρίως αυτών που προέρχονται από μικρά ζώα, π.χ., κουνέλι. Oι επόμενες τιμές που θα αξιολογήσει ένας γιατρός, για να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας μας, είναι αυτές που προκύπτουν από τη γενική αίματος.
[4,8-10,8 K/μl] Aναφέρεται στα λευκά αιμοσφαίρια (WBC) και είναι μία τιμή που μας προβληματίζει αν είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από το όριο. Mία υψηλή τιμή μπορεί να κρύβει κάποια λοίμωξη, ενώ μία χαμηλή τιμή μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη κάποιας ρευματοπάθειας ή στην επίδραση κάποιων φαρμάκων και να αυξάνει κατ� επέκταση τον κίνδυνο για την εκδήλωση λοιμώξεων.
H βαθμολογία του αίματος Eδώ έχουμε ένα σύνθετο παζλ αλληλεξαρτήσεων. Mία σειρά από αριθμούς που σε πολλές περιπτώσεις συναρτώνται με κάποιους άλλους, προκειμένου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα ο γιατρός.

Oι αριθμοί που μας ενδιαφέρουν είναι:

Aιματοκρίτης (HCT): 38,0-48,0%.

Aιμοσφαιρίνη (HGB): 12,5-16,0 g/dl.

Aιμοπετάλια: 150.000-350.000.

Eρυθρά αιμοσφαίρια (RBC): 3,80-5,00 M/μl.

Σίδηρος: 55-160 μ.g% για τους άνδρες, 45-155 μ.g% για τις γυναίκες.

Φεριτίνη: 16-370 ng/ml για τους άνδρες, 5-140 ng/ml για τις γυναίκες.

Όταν όλοι αυτοί οι αριθμοί βρίσκονται στις δικές μας εξετάσεις μέσα στα φυσιολογικά όρια, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε αναιμία. Όταν η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης, που αξιολογούνται μαζί, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό, τότε ο ασθενής υποφέρει από κάποιο είδος αναιμίας. Όταν συνυπάρχουν χαμηλές τιμές και στις εξετάσεις του σιδήρου και της φεριτίνης αντίστοιχα (αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό), τότε μιλάμε για σιδηροπενική αναιμία. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών πλούσιων σε σίδηρο, π.χ., οσπρίων, αλλά και η συμπληρωματική αγωγή με σκευάσματα σιδήρου. Mία χαμηλή τιμή στα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι επίσης ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας αναιμίας, αλλά και η υψηλή τιμή αντίστοιχα συναντάται σε άλλους τύπους αναιμιών (μικροκυτταρικές αναιμίες). Στην αντίθετη περίπτωση, όπου η τιμή του αιματοκρίτη ξεπερνάει το 50 -γεγονός φυσιολογικό για ανθρώπους που ζουν σε υψόμετρο-, πρέπει να γίνει συγκριτικός έλεγχος και της τιμής και της μορφολογίας των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν και αυτά είναι αυξημένα (υπερερυθραιμία), τότε ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό του για να τον συμβουλέψει. Όσον αφορά στις τιμές των αιμοπεταλίων, μία υψηλή τιμή -πάνω από 600.000- χρειάζεται προσοχή, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πηκτικότητα του αίματος, και κατ� επέκταση κίνδυνος θρομβώσεων. Mία αρκετά χαμηλή τιμή -κάτω από 100.000- είναι επίσης ανησυχητική και μπορεί να προκύψει κάποια αιμορραγία.
H εξίσωση της χοληστερίνης Oι αριθμοί που ακολουθούν αξιολογούνται ως σύνολο και πρέπει να βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Xοληστερίνη: 150-250 mgr%.

Tριγλυκερίδια: 40-160 mgr% για τους άνδρες, 35-145 mgr% για τις γυναίκες.

Oλικά λιπίδια: 450-800 mgr%.

«Kαλή» χοληστερίνη (HDL): 30-65 mgr% για τους άνδρες, 35-80 mgr% για τις γυναίκες. «Kακή» χοληστερίνη (LDL): 88-188 mgr%. Oι ασθενείς των οποίων οι τιμές βρίσκονται κοντά στα ανώτατα όρια ή τα ξεπερνούν πρέπει να μην καπνίζουν, να ασκούνται και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δίαιτά τους, αποφεύγοντας τα λιπαρά, γιατί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες και γενικευμένη αρτηριοσκλήρυνση πράγμα που σημαίνει ότι ταλαιπωρούνται όλα τα όργανά τους. Aν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να πάρει και συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα, οι καινούργιες τάσεις της Iατρικής δίνουν το 200 ως το ανώτατο όριο της χοληστερίνης, ώστε να είμαστε σίγουροι για την καλή μας υγεία. H μόνη από αυτές τις τιμές που δεν πρέπει να είναι χαμηλή, αλλά αντίθετα όσο πιο υψηλή γίνεται, είναι η «καλή» χοληστερίνη (HDL) - τιμή που είναι συχνά χαμηλή στους καπνιστές και στους ανθρώπους που δεν ασκούνται. Γενικά, όταν κάποιος παρουσιάζει αυξημένες τιμές στις παραπάνω εξετάσεις, πρέπει να γνωρίζει ότι η ασφαλέστερη λύση είναι η αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών, η άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.
Tι βαθμό παίρνουν τα νεφρά σας;  Oι αυξημένες τιμές της ουρίας και της κρεατινίνης σημαίνουν κακή λειτουργία των νεφρών μας, και ο μόνος αρμόδιος για την ακριβή διάγνωση είναι ο ειδικός νεφρολόγος. Oι φυσιολογικές τιμές είναι για την ουρία: 0,10-0,50 grΚ και για την κρεατινίνη 0,70-1,40 mgr% για τους άνδρες και 0,60-1,20 mgr% για τις γυναίκες. Eάν είναι μόνο η ουρία αυξημένη, τότε ο γιατρός θα συστήσει την κατανάλωση πολλών υγρών και την επανάληψη της εξέτασης μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στην κρεατινίνη, μία αυξημένη τιμή, ακόμα και όταν η ουρία βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μας υποψιάζει για μία δυσλειτουργία των νεφρών.

 

Τι είναι και πότε αυξάνονται οι τρανσαμινάσες;

 

Οι αριθμοί λένε πάντα αλήθεια

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ηρθε το καλοκαίρι, ώρα να κάνετε ένα τσεκ απ Προλάβετε με βασικές εξετάσεις τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας

 

e-οδηγός εξετάσεων Κατανοήστε τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεών σας μέσα από μια παγκόσμια δικτυακή πύλη αυτής της κατηγορίας, που λειτουργεί σε 12 χώρες και τώρα και στην Ελλάδα. Το www.labtestsonline.gr   προσφέρει πληροφορίες όπως τι σημαίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, πώς διεξάγονται μέσα στο ειδικό εργασ...τήριο και ποιες είναι οι πιθανές προεκτάσεις των αποτελεσμάτων για την υγεία του ενδιαφερομένου.

ΚΟΡΥΦΗ

Η ανάλυση μιας εξέτασης Νίκη Ψάλτη

Παρότι όλοι μπορούμε να διαβάσουμε μια εξέταση αίματος, δεν είναι βέβαιο ότι είμαστε και τόσο "διαβασμένοι" για να την ερμηνεύσουμε.

Μπορούμε, βέβαια, να αντιληφθούμε ότι τυχόν «μαυρισμένες» τιμές σημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι δείκτες ξεπερνούν τα όρια -είτε τα ανώτερα είτε τα κατώτερα-, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σοβαρό είναι; Αν και ο μόνος αρμόδιος για να ερμηνεύσει τις εξετάσεις μας είναι ο γιατρός, εντούτοις εμείς σας επισημαίνουμε τι μπορείτε να έχετε υπόψη σας ώστε να αποφύγετε τις παρερμηνείες και τις άσκοπες ανησυχίες για την υγεία σας.
3 κατηγορίες εξετάσεων
1 Γενική αίματος
Με τη γενική εξέταση αίματος ελέγχονται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και οι δείκτες μορφολογίας τους, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων και οι υποκατηγορίες τους, καθώς και τα αιμοπετάλια.
*Ενδείξεις ελλείψεων: Ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε συνδυασμό με ορισμένους δείκτες τους, όπως είναι π.χ. οι τιμές του μέσου όγκου τους (MCV) και η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH), μπορούν να προσανατολίσουν τον γιατρό στην πιθανότητα ύπαρξης ή όχι στίγματος μεσογειακής αναιμίας, έλλειψης σιδήρου ή έλλειψης βιταμίνης B12 (μεγαλοβλαστικής αναιμίας). Εάν, για παράδειγμα, είναι αυξημένος ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV) και παράλληλα έχουμε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τότε υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης Β12. Εάν πάλι είναι μειωμένος ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV) και αυξημένος ο αριθμός των ερυθρών, τότε υπάρχουν ενδείξεις στίγματος μεσογειακής αναιμίας.
*Αρρωστήσατε πρόσφατα; Ο γιατρός θα μας κάνει αυτή την ερώτηση αν δει εκτός ορίων τις τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων ή των υποκατηγοριών τους (π.χ. ουδετερόφιλα, λεμφοκύτταρα, ηωσινόφιλα). Τα λευκά αιμοσφαίρια σχετίζονται με την ανοσία των κυττάρων και οι τιμές τους «μαυρίζουν» (δηλαδή βγαίνουν εκτός των ανώτερων ή των κατώτερων ορίων) όταν περνάμε π.χ. μια ίωση ή μια μικροβιακή λοίμωξη ή έχουμε έξαρση τυχόν αλλεργικών συμπτωμάτων. Μάλιστα, τα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να παραμείνουν εκτός ορίων ακόμη και 10 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων μας.
2 Βιοχημικές: Αναφέρονται σε διάφορα συστατικά του αίματός μας (χοληστερίνη, σάκχαρο, ουρία, κάλιο, νάτριο, κρεατινίνη). Τυχόν αύξηση ή μείωση της ποσότητας αυτών των συστατικών μπορεί να αποτελούν ενδείξεις παθολογικών καταστάσεων.
3 Ορμονολογικές: Μετρώνται οι τιμές ορισμένων ορμονών (π.χ. του θυρεοειδούς, της υπόφυσης) αναλόγως την περίπτωση. 
Υγιείς, αλλά εκτός ορίων!
Οι φυσιολογικές τιμές των δεικτών που μετρώνται στο αίμα αποτελούν συμβατικές τιμές που αναφέρονται κατά κύριο λόγο στο 80% του υγιών ενηλίκων. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 20% των ενηλίκων που εξετάζονται μπορεί να έχουν εκτός ορίων τιμές χωρίς όμως να υποκρύπτονται παθολογικά προβλήματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Επιπλέον, οι ίδιες οι τιμές των δεικτών δεν παραμένουν αμετάβλητες. Κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ανανεώνει τα όρια των δεικτών, τα οποία αλλάζουν είτε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είτε από άλλους επίσημους οργανισμούς. Την τελευταία διετία, λόγου χάρη, τα όρια για την LDL «κακή» χοληστερίνη έχουν πλέον τροποποιηθεί και αντί του παλαιού ορίου (κάτω των 150 mg/dL) έχουν θεσπιστεί τρία διαφορετικά όρια (κάτω από 70 mg/dL, κάτω από 100 mg/dL, κάτω από 130 mg/dL), τα οποία εκτιμώνται ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς (π.χ. ηλικία, κάπνισμα, σάκχαρο, κοιλιακή παχυσαρκία κ.λπ.).
Αποθήκες σιδήρου: Άδειες ή γεμάτες;
Αν και οι περισσότεροι κοιτάμε μόνο τον σίδηρο σε μια εξέταση αίματος, η αλήθεια είναι ότι, για να καταλάβουμε πόσο γεμάτες είναι οι αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό μας, πρέπει να ελέγξουμε και την τιμή της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει τον σίδηρο στο αίμα και τους ιστούς, ενώ είναι επιφορτισμένη και με την αποθήκευσή του.
Χοληστερίνη: Οι επικίνδυνοι συνδυασμοί
Από τους πιο ανησυχητικούς συνδυασμούς των τιμών της χοληστερίνης είναι η αυξημένη «κακή» LDL και η χαμηλή «καλή» HDL, επειδή αυτό σημαίνει ότι η πρώτη, που αποφράζει τα αγγεία, υπερτερεί της δεύτερης, που «καθαρίζει» τον αυλό των αγγείων. Ωστόσο, ακόμη και αν οι τιμές της χοληστερίνης (ολικής, LDL, HDL) είναι εντός ορίων, αλλά τα τριγλυκερίδια είναι υψηλά, και πάλι ο γιατρός θα μας συστήσει να προσέξουμε τη διατροφή μας.
«Έχω σάκχαρο;»
Αν και οι υψηλές τιμές του σακχάρου δεν αρκούν για να γίνει διάγνωση διαβήτη, εντούτοις το αυξημένο σάκχαρο νηστείας αντικατοπτρίζει κάποιο πρόβλημα στον μεταβολισμό της γλυκόζης και ο γιατρός θα συστήσει περισσότερες εξετάσεις για τη διερεύνησή του (με έλεγχο της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κ.λπ.).
Φάγατε πολύ κρέας;
Εάν τις ημέρες πριν από την εξέταση καταναλώσαμε άφθονο κρέας και ήπιαμε λίγο νερό, τότε είναι πιθανό οι τιμές της ουρίας να είναι υψηλές. Ενδέχεται όμως η υψηλή ουρία να αποτελεί και ένδειξη σοβαρής νεφρικής βλάβης, ιδιαίτερα αν, εκτός από την ουρία, είναι υψηλή και η κρεατινίνη. Ο μόνος αρμόδιος όμως να ερμηνεύσει τις εξετάσεις είναι ο γιατρός. Να σημειωθεί επίσης ότι ορισμένες φορές ο γιατρός ανάλογα με τη μυϊκή μάζα του εξεταζόμενου μπορεί να εκτιμήσει ως παθολογικές τιμές που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων ή ως φυσιολογικές τιμές που είναι εκτός ορίων. Οι εντός των ορίων τιμές της κρεατινίνης και της ουρίας, π.χ. σε μια μικρόσωμη και αδύνατη γυναίκα, μπορεί να ανησυχήσουν περισσότερο τον γιατρό από τις αυξημένες τιμές κρεατινίνης ενός μεγαλόσωμου και μυώδους άνδρα, επειδή στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται να υποκρύπτουν μια χρόνια νεφρική νόσο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οφείλονται απλώς στη μεγάλη μυϊκή μάζα.
Η «κάμερα» του ήπατος
Το ήπαρ είναι το «εργοστάσιο» του οργανισμού μας όπου γίνονται όλες οι διεργασίες του μεταβολισμού των τροφών, του αλκοόλ και των φαρμάκων και όπου παράγονται όλες εκείνες οι ουσίες που ο οργανισμός μας χρειάζεται (π.χ. λευκώματα, χοληστερίνη κ.λπ.) για τις λειτουργίες του. Γι’ αυτό και οι δείκτες που αντικατοπτρίζουν την καλή λειτουργία του ήπατος είναι πάρα πολλοί (χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT, τρανσαμινάσες κ.λπ.) και ο γιατρός, κοιτώντας τους συνδυαστικά, μπορεί να εκτιμήσει αν το ήπαρ λειτουργεί φυσιολογικά ή αν υπάρχουν προβλήματα (π.χ. φλεγμονή, λιθίαση, ανεπάρκεια). 
3 ερωτήσεις στον ειδικό
1 Ο χαμηλός αιματοκρίτης σημαίνει ότι έχω αναιμία;
Συνήθως ο χαμηλός αιματοκρίτης υποδηλώνει την ύπαρξη αναιμίας η οποία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη είτε του σιδήρου είτε της βιταμίνης Β12. Σε καθεμία περίπτωση υπάρχουν διαφορετικοί δείκτες (όπως η φερριτίνη ή η Β12), τους οποίους θα αξιολογήσει ο γιατρός προκειμένου να εντοπίσει το αίτιο της αναιμίας. Να σημειωθεί επίσης ότι ο αιματοκρίτης αποκαλύπτει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο αίμα. Για τη συνολική εκτίμηση της κατάστασης, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη του και τους άλλους δείκτες (π.χ. τους MCV, MCH).
2 Πρέπει να ελέγχονται όλες οι ορμόνες του θυρεοειδούς;
Ο γιατρός θα συστήσει οπωσδήποτε τον έλεγχο της TSH, που είναι και η πλέον αποκαλυπτική τυχόν προβλημάτων στη λειτουργία του αδένα. Η TSH είναι ορμόνη της υπόφυσης, η οποία όμως ελέγχει την έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς (της Τ3 και της Τ4). Όταν είναι αυξημένη, υπάρχει υποθυρεοειδισμός, ενώ όταν είναι χαμηλή υπάρχει υπερθυρεοειδισμός. Οπότε, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί μόνο ο έλεγχος της TSH και αν αυτή είναι εκτός ορίων, να ζητηθούν περισσότερες εξετάσεις, όπως ο έλεγχος της Τ3 και της Τ4.
3 Πειράζει αν αλλάζω μικροβιολογικό εργαστήριο;
Είναι προτιμότερο να κάνετε τις εξετάσεις σας στο ίδιο εργαστήριο προκειμένου ο γιατρός να μπορεί να κάνει ορθή σύγκριση τυχόν διαφορών μεταξύ των τιμών, με δεδομένο ότι τα μηχανήματα (αναλυτές) που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια δεν έχουν πάντα την ίδια ευαισθησία.
Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει περισσότερες εξετάσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που οι τιμές των αναλύσεων με την πρώτη ματιά είναι εντός των ορίων ή έστω και οριακά αυξημένες.
 

Εξετάσεις: Η πρόληψη πολυτιμότερη της θεραπείας

Κάθε ηλικία είναι κρίσιμη για την προστασία της υγείας μας. Ορισμένες, όμως, θεωρούνται σταθμοί, καθώς συνδέονται με σημαντικές μεταβολές στον οργανισμό.

Μια τέτοια μεταβολή συντελείται στα κορίτσια με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Με την πρώτη επαφή, καλό είναι να δρομολογούνται γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπ. Από την ηλικία των 20 ετών, το κορίτσι πρέπει, επίσης, να ξεκινά την αυτοεξέταση των μαστών. Εως την ηλικία των 15 ετών, καλό είναι να ξεκινούν -και τα δύο φύλα- αιματολογικές εξετάσεις (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), για πρόληψη των καρδιαγγειακών.

Η αμέσως επόμενη κρίσιμη ηλικία για την υγεία των γυναικών είναι τα 40. Τότε πρέπει να γίνεται μια πρώτη μέτρηση οστικής πυκνότητας, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, εξέταση που θα γίνεται τακτικά μετά την εμμηνόπαυση. Για τους άνδρες ηλικία-σταθμός είναι τα 50, καθώς πρέπει να ξεκινά ο τακτικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Παπ τεστ
Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, η γυναίκα πρέπει να δρομολογεί και το πρώτο τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπ, όπως είναι γνωστό, ανακαλύφθηκε πριν από 85 χρόνια από τον Γεώργιο Παπανικολάου. Παραμένει επίκαιρο για ανίχνευση πιθανών προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Οι γυναίκες στις οποίες έχει ήδη ανιχνευτεί πρόβλημα, πρέπει να κάνουν το τεστ κάθε έξι μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε τετράμηνο. Ο ετήσιος έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επιτρέπει την έναρξη της θεραπείας πριν ακόμη εμφανιστεί ο καρκίνος.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Από την ηλικία των 65 ετών πρέπει να ξεκινά η τακτική μέτρηση οστικής πυκνότητας στις γυναίκες. Καλό είναι να γίνεται μία πρώτη εξέταση στην ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση αποσκοπεί στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Πρέπει, δε, να γίνεται και σε μικρότερες ηλικίες, εφόσον συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Απαραίτητη είναι σε γυναίκες που βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο της εμμηνόπαυσης, με κλινικούς παράγοντες κινδύνου για κάταγμα, όπως χαμηλό σωματικό βάρος, προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα ή λήψη φαρμάκων με αρνητική επίδραση στα οστά. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται και από τους άνδρες, στην ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και σε άνδρες κάτω των 70 ετών, οι οποίοι έχουν κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Καρκίνος του προστάτη...
Στα 50 πρέπει να ξεκινούν οι άνδρες τις τακτικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες άνω των 50 ετών ή νεότεροι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της νόσου, πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους το πότε θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις που γίνονται είναι η δακτυλική εξέταση από το ορθό και η μέτρηση στο αίμα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

...και τoυ παχέος εντέρου
Τακτική εξέταση για πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 50. Σε τακτικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλλονται και νεότεροι άνδρες, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου. Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση. Σε άνδρες άνω των 50 ετών, η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Η σιγμοειδοσκόπηση σε άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Η κολονοσκόπηση σε άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για τον καρκίνο αυτό τότε η κολονοσκόπηση να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών.

Μετά τα 40 μαστογραφία κάθε χρόνο

Τεράστια σημασία έχει η τακτική εξέταση του μαστού. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση μετά τα 40. Μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου των μαστών στην οικογένεια.

Οι νεαρές γυναίκες πρέπει από την ηλικία των 20 ετών να εξετάζουν οι ίδιες τους μαστούς. Η εξοικείωση κάνει πιο εύκολα αντιληπτή οποιαδήποτε διαφορά προκύψει στο μέλλον. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται προς το τέλος ή αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Η κλινική εξέταση γίνεται από τον γιατρό, μετά την περίοδο.

Οι ασθένειες που απειλούν τα δύο φύλα
Οι ηλικίες - σταθμοί για την ανθρώπινη υγεία

Ενας σημαντικός σταθμός στη ζωή της γυναίκας με σωματικές και ψυχολογικές εκδηλώσεις είναι η πολύπλοκη περίοδος της εμμηνόπαυσης. Το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης που ξεκινά σταδιακά λίγο μετά την ηλικία των 45 και η διακοπή της εμμήνου ρύσης σηματοδοτούν μια σειρά αλλαγές για τη ζωή της γυναίκας. Οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό της είναι απολύτως φυσιολογικές, συνοδεύονται, όμως από δυσάρεστα συμπτώματα όπως έντονες εξάψεις, δυσφορία, ευερεθιστότητα.

Τι συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση;

Οταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο, όπως τα οιστρογόνα και τη προγεστερόνη, τότε σταματά η περίοδος στη γυναίκα. Τυπικά θεωρούμε ότι μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, εφόσον παρέλθει ένα έτος από την τελευταία φορά που είχε έμμηνο ρύση.

Σύμφωνα με έρευνες, η μέση ηλικία έναρξης της προεμμηνόπαυσης είναι τα 46 έτη με μέση διάρκεια τα 5 χρόνια. Ως μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης θεωρείται η ηλικία των 51.3 ετών. Εχει παρατηρηθεί ότι η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης σχεδόν συμπίπτει με την ηλικία κατά την οποία μπήξε στη φάση αυτή η μητέρα της, ενώ στις καπνίστριες η εμμηνόπαυση επισπεύδεται.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Ποσοστό 70% των γυναικών σε εμμηνόπαυση βιώνουν αγγειοκινητικές εξάψεις. Πρόκειται για ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο επάνω μέρος του σώματος το οποίο συνοδεύεται από κοκκίνισμα στο πρόσωπο, τον λαιμό και τον θώρακα, ιδρώτα και ενίοτε ταχυκαρδία, ενώ το επεισόδιο τελειώνει με αίσθηση ψύχους. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται πονοκέφαλο, ενώ η διάρκεια του γεγονότος ποικίλλει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και λίγα λεπτά και σπανιότερα ως μία ώρα. Αλλα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά τη σεξουαλική συνεύρεση, η μειωμένη επιθυμία για ερωτική επαφή, η ξηρότητα του κόλπου, μυϊκές κράμπες, οι ρυτίδες και η ξηροδερμία που οφείλονται στην έλλειψη οιστρογόνων και κάποιες φορές η τριχοφυΐα στο άνω χείλος και το πιγούνι.

Ποιες οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κλιμακτηρίου στη γυναίκα;

Η εμμηνόπαυση έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις. Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο η γυναίκα έρχεται συχνά αντιμέτωπη με την κατάθλιψη, τόσο εξαιτίας των ορμονικών διεργασιών που συντελούνται στον οργανισμό της όσο και για κοινωνικούς λόγους, αφού αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στους ρόλους που της έχει αναθέσει η κοινωνία.

Η εικόνα της θελκτικής γυναίκας που έχει για τον εαυτό της διαταράσσεται και αρκετές είναι εκείνες που δυσκολεύονται να μεταβούν από το ρόλο της νέας γυναίκας σε αυτόν της μεσήλικης.

Μελαγχολία, κρίσεις πανικού, ευερεθιστότητα, δυσκολίες στη μνήμη, αίσθηση κόπωσης και έλλειψη αυτοεκτιμήσης είναι μερικές από τις εκδηλώσεις της περιόδου αυτής.

Η υποστήριξη από την πλευρά του συζύγου θεωρείται απαραίτητη, καθώς είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση η γυναίκα να αισθάνεται αγαπητή, επιθυμητή και ήρεμη.

Αυξάνεται o κίνδυνος για τη γυναίκα
Η εμμηνόπαυση φέρνει στεφανιαία και οστεοπόρωση

Εχει επιστημονικά διαπιστωθεί πως μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται για τις γυναίκες ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και σοβαρών τραυματισμών λόγω οστεοπόρωσης.

Συγκεκριμένα: Οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο απορροφάται το ασβέστιο από τα οστά. Οταν η έμμηνος ρύση σταματά και τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, οι γυναίκες χάνουν την πυκνότητα των οστών τους γρήγορα.

Τα οστά έχουν την τάση να σπάνε ευκολότερα, ακόμη και με την ελάχιστη εφαρμοζόμενη δύναμη. Επειδή η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται, είναι απαραίτητη η έμφαση στην πρόληψη, η οποία ξεκινά από την παιδική ηλικία. Μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά, η ένταξη της γυμναστικής -η οποία ενδυναμώνει τους μύες και τα οστά- στις καθημερινές μας συνήθειες είναι κομβικής σημασίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκρίνεται η ορμονοθεραπεία, δηλαδή η αναπλήρωση των ορμονών με λήψη οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτό γίνεται πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής και με επιστημονική παρακολούθηση. Η θεραπεία εμποδίζει την παραπέρα απώλεια οιστρογόνων, συχνά, όμως, έχει σοβαρές παρενέργειες και υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που δεν προκρίνουν τη συνταγογράφησή της.

Ως προς τη στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων καθώς η διακοπή της εμμήνου ρύσης αυξάνει τη χοληστερίνη.

Τα οιστρογόνα δρουν προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οταν τα επίπεδά τους μειώνονται, προκαλείται αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων και μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Ανδρική κλιμακτήριος
Εκδηλώνεται με συγκεκριμένα «συμπτώματα»

Σπάνια, αλλά υπαρκτή είναι η ανδρική κλιμακτήριος. Μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περίπου 3.500 Ευρωπαίους, έδειξε ότι το 2% των ανδρών ηλικίας 40 έως 80 ετών εμφανίζουν εικόνα συμβατή προς την κλιμακτήριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανδρική κλιμακτήριος ή ανδρόπαυση εκδηλώνεται με συγκεκριμένα «συμπτώματα», τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν. Συνδέεται, δε, με την προοδευτική μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη στον οργανισμό.

Μετρώντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες που μετείχαν στην έρευνα και καταγράφοντας την καθημερινή τους εικόνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Εννέα από τα 32 συμπτώματα που αξιολόγησαν συνδέονται με τη μειωμένη παρουσία τεστοστερόνης στον οργανισμό. Μία σειρά άλλων, τα οποία συνδέονται με την κλιμακτήριο, όπως οι διαταραχές ύπνου, το άγχος και η μειωμένη συγκέντρωση, διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζονται με την εν λόγω ορμόνη. Τα συμπτώματα που συνδέονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του άνδρα είναι τα εξής:

Η αδυναμία να ολοκληρώσει κάποια προσπάθεια, η οποία απαιτεί σωματικό έργο, να περπατήσει πάνω από ένα χιλιόμετρο, να γονατίσει ή να σκύψει. Η παρουσία ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η θλίψη, η κόπωση και η χαμηλή ενεργητικότητα. Λιγότερες πρωινές στύσεις, στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη ερωτική επιθυμία. Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, ένας άνδρας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλιμακτήριο, όταν έχει και τα τρία σεξουαλικά συμπτώματα και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι διαπιστώσεις αυτές θεωρούνται ως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μέλλον.

Τα καρδιαγγειακά
Τα θέματα της υγείας, η φύση έχει επιλέξει να είναι ο άνδρας το πραγματικά «αδύνατο» φύλο. Εχει αισθητά μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τις γυναίκες, ενώ στην ηλικία των 40 ετών κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί κάποιο οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Οι καρδιολόγοι κάνουν λόγο για μια μινι-«επιδημία» εμφραγμάτων και σε πιο μικρές ηλικίες -δηλαδή στα 35- τα οποία συνδέουν κυρίως με το κάπνισμα. Από τα 60 και μετά, τη «σκυτάλη» παίρνουν οι γυναίκες, καθώς παύει -λόγω εμμηνόπαυσης- η προστασία της καρδιάς και των αγγείων τους από τις ορμόνες. Το έμφραγμα τού μυοκαρδίου προσβάλλει συνήθως τούς άνδρες, με αναλογία πέντε προς ένα, σε σχέση με τις γυναίκες, στην ηλικία μεταξύ 50 και 60 ετών.

Στυτική δυσλειτουργία: Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής

Το πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η... σάρκα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι ένας απλοϊκός τρόπος προσέγγισης της στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στον άνδρα σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πρόβλημα, ωστόσο, εντείνεται στις ηλικίες 50 έως 60 ετών, προσβάλλοντας έναν στους 3 άνδρες. Μετά τα 60, η συχνότητα ξεπερνά το 50%. Ο επιστημονικός ορισμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η μόνιμη ή παροδική δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης ικανής για τη σεξουαλική πράξη. Μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά, οργανικά ή μεικτά αίτια.

Οι καρδιολόγοι δίνουν μία ακόμη διάσταση στο πρόβλημα: Συνδέουν τη στυτική δυσλειτουργία με «σιωπηλό» καρδιολογικό πρόβλημα. Μια σειρά μελετών καταδεικνύει ότι όσο πιο έντονη είναι η στυτική δυσλειτουργία τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιο οξύ καρδιακό επεισόδιο.

 

7 σπιτικά τσεκ απ που σώζουν ζωές

Σύμφωνα με το reader’s digest, υπάρχουν κάποια τσεκ απ που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι, τα οποία μπορούν να μας δώσουν τις απαραίτητες ενδείξεις για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα …σπιτικά αυτά τσεκ απ, μπορούν να σώσουν ακόμα και τη ζωή μας.

Διαβάστε τις παλάμες σας

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί εξάντληση και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά τα χέρια σας μπορούν να σας προϊδεάσουν. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τα οστά, να προκαλέσει δύσπνοια ακόμα και καρδιακή αρρυθμία και δυστυχώς, δεν αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το 20% των γυναικών (όπου οι μισές είναι έγκυες) και το 3% των ανδρών έχουν χαμηλό σίδηρο.

Για να έχετε μία πρώτη ένδειξη, ελέγξτε τις ζάρες στις παλάμες σας. Δεν έχει σημασία το φυσικό χρώμα του δέρματός σας, αλλά η ασυνήθιστη χλωμάδα στις ζάρες της παλάμης σας (ή εναλλακτικά στα ούλα και το εσωτερικό των βλεφάρων σας). Αυτό είναι ένα σημάδι μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματός σας, λόγω χαμηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για αιμοσφαιρίνη ή αιματοκρίτη, προκειμένου να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα.

Ο έλεγχος του άσθματος

Το άσθμα δυστυχώς δεν ανήκει στην πρώτη «επιλογή» της λίστας με τις νόσους, που μας ανησυχούν. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη το 10% περισσότερων από 4.000 αφροαμερικανούς άνδρες και γυναίκες είχε σημάδια αδιάγνωστου άσθματος. Οι ειδικοί λένε ότι περίπου το ίδιο ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν και επιμένουν ότι το αδιάγνωστο άσθμα μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή του πάσχοντος, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί και να είναι θανατηφόρο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις δύο ερωτήσεις :

1. «Μήπως έχω συριγμό μερικές φορές;»

2. «Νιώθω δύσπνοια, ενώ γυμνάζομαι ή κάνω κάποια εργασία;». Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ερωτήσεις αυτές που αξιολογούν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να προσδιορίσουν το 90% των ανθρώπων με άσθμα. Αν μία από τις δύο απαντήσεις είναι θετική, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση.

Πατήστε δάχτυλα των ποδιών

Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού προκαλούν το 20% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αρρυθμίες και η κολπική μαρμαρυγή (η ακανόνιστη ταχυκαρδία και η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας) ευθύνονται για περίπου 140.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ιατρικής ένωσης. Μάλιστα, ποσοστό 70% αυτών των περιπτώσεων οδηγούν στο θάνατο.

Το σπιτικό τεστ που προτείνουν οι γιατροί, είναι να πατήσετε το πόδι σας στο ρυθμό του παλμού σας (για να βρείτε τον παλμό σας, τοποθετήστε ένα δάχτυλο στο λαιμό ή τον καρπό σας) για ένα λεπτό. Σε αρκετές μελέτες, το τσεκ απ αυτό, αποδείχτηκε σωτήριο για πάνω από 90% των ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή.

Αν ο ρυθμός είναι τόσο ακανόνιστος, που δε μπορείτε να τον ακολουθήσετε, χαλαρώσετε για μια ώρα και ελέγξτε ξανά.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αν τα συμπτώματα συνεχίσουν.

Το 2λεπτο τεστ του διαβήτη

Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και μειώνει τη ζωή κατά 10 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του Αμερικανικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μόνο το 4% των ατόμων με προδιαβήτη έχουν ενημερωθεί από τους γιατρούς τους, ότι έχουν την πάθηση. Για να αποκτήσετε μία άποψη, για το αν ή όχι πάσχετε από διαβήτη κάντε τις εξής ερωτήσεις, κυκλώστε τις απαντήσεις σας και έπειτα προσθέστε.

1. Πόσο χρονών είστε; (Κάτω των 40 : 0 μονάδες, 40-49 : 1 μονάδα, 50-59 : 2 μονάδες, 60 ετών και άνω : 3 μονάδες )

2 . Είστε γυναίκα (0) ή άντρας (1);

3 . Μήπως ένα μέλος της οικογένειας (γονέας , αδελφός ή αδελφή ) πάσχει από διαβήτη; (Όχι: 0, Ναι : 1)

4. Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή είστε σε φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή πίεση του αίματος; (Όχι: 0, Ναι: 1)

5. Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι; (Κανονικό βάρος: 0, Υπέρβαροι: 1, Παχύσαρκοι: 2, Εξαιρετικά παχύσαρκοι: 3)

6. Είστε σωματικά δραστήριοι; (Όχι: 0, Ναι: -1)

Εάν η συνολική βαθμολογία σας είναι 4 ή υψηλότερη, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε προδιαβήτη. Αν είναι 5 ή μεγαλύτερη, είστε σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη. Δείτε το γιατρό σας για μια πιο επιστημονική εξέταση.

Λυγίστε και τεντώστε

Τα άκαμπτα αιμοφόρα αγγεία κάνουν την καρδιά σας να εργάζεται σκληρότερα. Οι αρτηρίες σκληραίνουν, λόγω γήρανσης, περιττών κιλών, συσσώρευσης πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστικής ζωής, διαβήτη, αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ευθεία μπροστά σας και τα δάχτυλα των ποδιών σας τεντωμένα προς το ταβάνι. Σκύψτε μπροστά από τους γοφούς σας και τεντώστε τα χέρια σας προς τα πόδια σας. Προσπαθήστε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν δεν μπορείτε να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή δυσκαμψία.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να προβείτε στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Το quiz της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την καρδιά, τη μνήμη και όχι μόνο. Όταν ο ψυχίατρος Alex J. Mitchell, MD, του Πανεπιστημίου του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε 41 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 50.000 άτομα από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι οι γιατροί δε μπορούσαν να διαγνώσουν την κατάθλιψη στο 50% των περιπτώσεων.

Αυτό είναι μια σημαντική παράλειψη, αφού η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας, καθώς και την αυτοκτονία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν είστε στενοχωρημένοι ή περνάτε μία μορφή κατάθλιψης, αλλά σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Aucland, ένα μικρό κουίζ μπορεί να σας δώσει κάποιες ενδείξεις.

1. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έχετε συχνά ενοχληθεί από αισθήματα στενοχώριας, κατάθλιψης ή απελπισίας;

2. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έχετε συχνά ενοχληθεί από μικρά ενδιαφέροντα ή ευχάριστα πράγματα;

Αν απαντήσατε ναι σε μία ή δύο ερωτήσεις, αξίζει να συζητήσετε με το γιατρό σας, αν και το συγκεκριμένο τεστ σίγουρα δεν έχει διαγνωστικό χαρακτήρα.

Μετρήστε τη μέση σας

Μια διογκωμένη μέση είναι ένα σημάδι ότι έχετε επιπλέον σπλαχνικό λίπος, το παχύ, κίτρινο δηλαδή λίπος βαθιά στην κοιλιακή χώρα, που αντλεί λιπαρά οξέα, διεγείρει τις ορμόνες της όρεξης και προκαλεί φλεγμονές στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 360.000 ατόμων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύφθηκε ότι η υπερμεγέθης μέση είναι σαφής ένδειξη σημαντικών ιατρικών προβλημάτων, ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν είχαν υπερβολικό βάρος, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 79% για τις γυναίκες, ενώ στην περίπτωση των ανδρών τα ποσοστά είναι σημαντικά αυξημένα.

Σταθείτε γυμνοί μπροστά από έναν καθρέφτη και μετρήστε με μία μεζούρα τη μέση σας. Μην κρατάτε την αναπνοή σας ή σφίγγετε τη μεζούρα. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιακή νόσο αρχίζει να αυξάνεται εάν η μεζούρα δείξει πάνω από 100 εκατοστά ενώ για τις γυναίκες πάνω από 80 εκατοστά. Ο καλύτερος τρόπος για συρρικνωθεί το σπλαχνικό λίπος είναι η τακτική άσκηση και η μεσογειακή διατροφή με δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Κάνε Τσεκ απ στον εαυτό σου σε 1 λεπτό

Σαν τα μάτια σας…
Ελέγξτε το λευκό των ματιών σας για αλλεργίες, έρπη και μολύνσεις. Αν το λευκό των ματιών σας ξαφνικά πάρει μία πιο κιτρινωπή απόχρωση ίσως σημαίνει ότι εκτεθήκατε πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί πάχυνση της μεμβράνης που καλύπτει τα λευκά των ματιών σας.
Σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις τα μάτια σας κοκκινίζουν επειδή ακριβώς τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια των ματιών διαστέλλονται. Τα κόκκινα μάτια μπορεί να είναι βέβαια σύμπτωμα πολλαπλών άλλων παθήσεων, όπως είναι οι αλλεργίες, το συνάχι, η γρίπη ή η αρχή κάποιου έρπητα.

Κοιτάξτε τη χτένα σας
Μια ματιά στη χτένα σας μπορεί να σας προϊδεάσει για τυχόν προβλήματα με τον
Θυρεοειδή και διαφόρες ανεπάρκειες. Για παράδειγμα η έλλειψη ψευδάργυρου, σίδηρου ή βιοτίνης συνήθως προκαλούν απώλεια μαλλιών. Ένας ακόμη ένοχος για αυτό είναι η διαταραχή του θυρεοειδούς.
Το φυσιολογικό νούμερο τριχών που μπορεί να χάνει ένας άνθρωπος καθημερινά είναι 100. Εάν παρατηρήσετε περισσότερες τρίχες στο νεροχύτη του μπάνιου ή στη βούρτσα των μαλλιών σας από ό, τι συνήθως ή αν η τρίχα βγαίνει σε συστάδες, που αφήνουν γυμνά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής σας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Κάντε μανικιούρ
Η φυσιολογική όψη των νυχιών είναι λευκή και καθαρή. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να συνδέεται με καρκίνο του δέρματος, νεφροπάθεια ή μύκητες. Ωστόσο είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει καθώς οι αλλαγές στα νύχια αποτελούν σύμπτωμα για τουλάχιστον 300 διαφορετικές ασθένειες, με πιο συνηθισμένες την έλλειψη βιταμινών και πρωτεϊνών, την αναιμία, τη διαταραχή τους θυρεοειδούς, τις ορμονικές διαταραχές και την ψωρίαση.
Σε πιο σοβαρή περίπτωση τα νύχια που είναι πιο σκούρα και σκουραίνουν ακόμα περισσότερο στις άκρες ίσως είναι ένδειξη νεφρικής πάθησης.

Μην ξεχνάτε το οδοντικό νήμα
Μπορεί να ακούγεται παράταιρο αλλά το οδοντικό νήμα μπορεί να προλάβει εκτός από μία μόλυνση και ένα…έμφραγμα. Η καθημερινή του χρήση συμβάλει στην ενδυνάμωση των ούλων και στην αποφυγή της φθοράς τους. Ωστόσο αν παρατηρείτε ότι τα ούλα σας ματώνουν όσο χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα, αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση. Παρά το γεγονός ότι η χρήση του νήματος μπορεί να προκαλεί αιμοραγία, η αλήθεια είναι ότι βοηθά στο να απαλλαγείτε από τη μολυνση.
Οι ερευνητές επιμένουν ακόμα ότι τα μολυσμένα ούλα συχνά συνδέονται με καρδιοπάθειες επειδή η χρόνια φλεγμονή προκαλεί τη δημιουργία χημικών ουσιών στο ανοσοποιητικό σύστημα, που συμβάλλουν στη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας ευνοώντας με τον τρόπο αυτό τις συνθήκες για καρδιακά νοσήματα.

Μέση…δαχτυλίδι
Καρδιολογικές παθήσεις και υψηλή πίεση μπορούν να εξελιχθούν σε πιο σοβαρές καταστάσεις αν δεν προσέξτε έγκαιρα. Ευτυχώς η…μέση σας έχει προνοήσει.
Άτομα που συσσωρεύουν περισσότερο λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, από ότι στους γοφούς και τον πισινό, είναι ομάδα…υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν καρδιολογικές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, πίεση και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είστε ενυδατωμένοι;
Το ξηρό δέρμα συνήθως «τραβάει» και είναι ερεθισμένο ειδικά μετά το ντους. Αυτή η αφυδάτωση του δέρματος ωστόσο ίσως να είναι και ένδειξη ότι πάσχετε από κάποια διατροφική έλλειψη ή πιθανόν και μία πιο σοβαρή δερματολογική πάθηση.
Ένα αφυδατωμένο, ξερό και «σπασμένο» δέρμα μπορεί εύκολα να αποτελέσει πόλο έλξης για μολύνσεις και φλεγμονές.

 

ΚΟΡΥΦΗ

18 προβλήματα που προκαλούν αμηχανία   Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Υπάρχουν προβλήματα του οργανισμού που έχουν επίπτωση στην εξωτερική μας εικόνα και στην άνεση και προκαλούν αμηχανία. Ποια είναι και πώς αντιμετωπίζονται.

Γιατί έχω ενωμένα φρύδια;  Ορισμένες κοπέλες έχουν παραπάνω τρίχες ανάμεσα στα φρύδια, το πάνω χείλος ή το μάγουλο. Μερικές φορές αποτελούν σημάδι ιατρικής πάθησης, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο, πιο συχνά οφείλονται απλώς σε γενετικούς λόγους. Η αποτρίχωση με κερί ή κρέμα βοηθά. Μακροπρόθεσμες λύσεις είναι το λέιζερ και η ηλεκτρόλυση.

Υπάρχει κάτι που να αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα; Καμία γυναίκα δεν θέλει να μοιάζει το δέρμα της με τυρί κότατζ. Δυστυχώς, η κυτταρίτιδα μπορεί να δημιουργήσει ανώμαλο δέρμα στους γλουτούς, τους γοφούς και τους μηρούς. Μπορεί να βοηθήσει η άσκηση, για την απώλεια υπερβάλλοντος λίπους. Οι γιατροί αμφισβητούν την αξία των κρεμών για την κυτταρίτιδα, αλλά όσες περιέχουν καφεΐνη μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη βελτίωση. Ορισμένες κοσμητικές τεχνικές επίσης στοχεύουν στην καταπολέμησή της.

Γιατί κοκκινίζω συχνά; Οι περισσότεροι άνθρωποι κοκκινίζουν περιστασιακά και ιδιαίτερα όταν ντρέπονται ή αισθάνονται αμηχανία. Αλλά όταν τα μάγουλα, το μέτωπο ή το σαγόνι γεμίζουν κόκκινες λωρίδες ενδεχομένως είναι υπεύθυνη  η ροδόχρους νόσος. Η χρόνια πάθηση του δέρματος αντιμετωπίζεται με χάπια και κρέμες. Το συχνό κοκκίνισμα ταυτόχρονα με γρήγορους παλμούς σε κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να αποτελεί σημάδι κοινωνικής φοβίας.

Όταν τα μαλλιά ασπρίζουν νωρίς… Αν δεν έχετε φτάσει τα 40 και περισσότερα από τα μισά σας μαλλιά έγιναν γκρι, γκριζάρετε πρόωρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι σημάδι θυρεοειδούς ή διαταραχής μελάγχρωσης. Αλλά πιο συχνά ευθύνονται οι γονείς σας για τα γκρι μαλλιά που εμφανίστηκαν πρόωρα. Ευτυχώς το πρόωρο γκριζάρισμα δεν σημαίνει ότι το σώμα σας γερνά πιο γρήγορα από άλλων.

Έχω σπυράκια στους γλουτούς; Μάλλον όχι. Μικρά άσπρα ή κόκκινα σπυράκια στους γλουτούς είναι πιθανόν θυλακική υπερκεράτωση. Πρόκειται για αβλαβή πάθηση του δέρματος που μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην πλάτη, τα μάγουλα, τους ώμους και τους μηρούς. Η πάθηση μπορεί να διαρκέσει χρόνια αλλά τείνει να εξαφανίζεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 30. Μέχρι τότε, η εντατική ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έξαρσης.

Πώς δημιουργήθηκαν ραγάδες; Όταν το δέρμα τεντώνεται από την εγκυμοσύνη, την αύξηση βάρους ή τη μεγάλη απώλεια βάρους, το τέντωμα μπορεί να προκαλέσει σημάδι. Οι ραγάδες είναι συνήθως κόκκινες ή ροζ και στη συνέχεια εξασθενούν σε άσπρο χρώμα. Συνήθως εμφανίζονται στην κοιλιά, τους γοφούς, τους μηρούς, το στήθος ή χαμηλά στη μέση. Τα σημάδια μπορεί να μειωθούν με χημικά πίλινγκ ή λέιζερ. Οι κρέμες και οι λοσιόν συνήθως δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Υπάρχει λύση για τα σπυράκια από το ξύρισμα; Τα σπυράκια μετά το ξύρισμα εμφανίζονται όταν οι κοντές και σκληρές τρίχες οπισθοχωρούν και μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η διακοπή του ξυρίσματος. Κρέμες αποτρίχωσης και αγωγή με λέιζερ αποτελούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αν προτιμάτε να συνεχίσετε το ξύρισμα, ενδεχομένως να μπορέσετε να εμποδίσετε την κατάσταση με ένα ζεστό μπάνιο πρώτα και στη συνέχεια με τη χρήση ενός πυκνού gel ξυρίσματος.

Δυσάρεστη αναπνοή Βουρτσίζετε τα δόντια σας δυο φορές την ημέρα και κάνετε νήμα, αλλά παρόλα αυτά έχετε άσχημη γεύση στο στόμα-σημάδι δυσάρεστης αναπνοής. Η αιτία μπορεί να είναι νόσος των ούλων, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ξηροστομία ή ακόμα και ιγμορίτιδα. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να ευθύνεται η διατροφή σας. Η οδοντόκρεμα δεν είναι το γιατρικό που θα σκεπάσει την οσμή του κρεμμυδιού ή του σκόρδου. Δείτε αν βοηθά η αποφυγή αυτών των τροφών. Αν όχι ρωτήστε τον οδοντίατρό σας.

Τι λεκιάζει τα δόντια μου Αν πίνετε καφέ, τσάι, σκούρα αναψυκτικά ή κόκκινο κρασί, έχετε την απάντηση. Το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αποχρωματίζουν τα δόντια. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των πιο λευκών δοντιών είναι να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα τακτικά για την αφαίρεση ουσιών που τα λεκιάζουν. Μπορούν να βοηθήσουν και τεχνικές λεύκανσης, από μη συνταγογραφούμενη γέλη έως λεύκανση στον οδοντίατρο.

Πώς θα απαλύνω τους κάλους Οι κάλοι είναι συνήθεις σε ορισμένα σημεία της πατούσας. Τα σκληρά στρώματα νεκρού δέρματος βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν το πόδι σας από την πίεση του βαδίσματος. Ωστόσο, σίγουρα δεν σας αρέσει η όψη των σκληρών κίτρινων φτερνών που ξεφεύγουν από τα πέδιλά σας. Η βύθιση του ποδιού σας σε ζεστό νερό και η απολέπιση με ελαφρόπετρα μπορεί να αφαιρέσει σε ένα βαθμό το νεκρό δέρμα.

Γιατί σπάνε τα νύχια Αν τα χέρια σας συχνά εκτίθενται στο νερό ή σε δυνατό σαπούνι, τα νύχια μπορεί να σπάνε, ή να ξεφλουδίζουν. Η χρήση μαλακτικού και η προστασία των χεριών από το νερό μπορεί να βοηθήσει. Αν τα νύχια είναι κίτρινα ή άσπρα σε συνδυασμό με το σπάσιμο και το ξέφτισμα πιθανόν ευθύνεται η μυκητίαση. Υπάρχουν αντιµυκητιασικές κρέμες αλλά συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστείτε χάπια συνταγογραφημένα από τον γιατρό σας για να θεραπευτεί η λοίμωξη.

Ιδρώτας Ο σκοπός του ιδρώτα είναι να δροσίζει το σώμα. Αν ιδρώνετε όταν δεν υπάρχει ανάγκη-για παράδειγμα όταν κάθεστε ήσυχα σε δροσερό δωμάτιο-ενδεχομένως έχετε υπεριδρωσία. Η πάθηση προκαλεί ενοχλητικό αλλά αβλαβή ιδρώτα στις μασχάλες και στις παλάμες, καθώς και στα πέλματα. Αν δεν είναι πολύ ελαφρύ το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί συνταγογράφηση αντιιδρωτικών, χαπιών ή ακόμα και Μπότοξ.

Απώλεια μαλλιών H απώλεια μαλλιών στις γυναίκες είναι περισσότερο συνήθης από ότι μπορεί να πιστεύει κάποιος. Μέχρι την ηλικία των 40, το 40% των γυναικών έχει εμφανή απώλεια μαλλιών. Οι πιο συνήθεις αιτίες είναι ορμονικά προβλήματα ή προβλήματα θυρεοειδούς, εγκυμοσύνη, ορισμένα φάρμακα και ορμονική ανισορροπία. Σοβαρή απώλεια μαλλιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικές λοσιόν για την ενίσχυση της ανάπτυξης της τρίχας ή χάπια για την αντιμετώπιση ορμονικών προβλημάτων.

Γιατί μυρίζουν τα πόδια μου; Ακόμα και αν κάνετε μπάνιο τακτικά η μυρωδιά των ποδιών μπορεί να επιμένει. Οι πατούσες είναι αγαπημένος τόπος για βακτήρια. Όταν ο ιδρώτας αναμιχθεί με αυτά προκύπτει η γνωστή οσμή. Διατηρήστε τα πόδια σας στεγνά και αποφύγετε παπούτσια που σας κάνουν να ιδρώνετε. Πλένετε τις κάλτσες έπειτα από κάθε χρήση. Αν τα παπούτσια έχουν οσμή δοκιμάστε αποσμητικό προϊόν.

Τριχοειδείς ευρυαγγείες Είστε δάσκαλος, νοσοκόμα, η πωλητής; Γυναίκες που εργάζονται σε δουλειές που τις κρατούν όρθιες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τριχοειδείς ευρυαγγείες. Η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και οι γενετικοί παράγοντες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο. Συνήθως δεν χρειάζεται αγωγή αλλά ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να τις αφαιρέσουν για κοσμητικούς λόγους. Μια αποτελεσματική μέθοδος είναι η σκληροθεραπεία, που αφορά την έγχυση αλατούχου διαλύματος ή χημικού που τις κάνει σταδιακά να εξαφανίζονται.

Πώς θα μαλακώσω τα σκασμένα χείλια Όταν τα χείλη σκάνε από τον ξηρό αέρα εμφανίζονται μικροσκοπικές ρωγμές. Έτσι τα χείλη μπορούν να γίνουν ευαίσθητα και να ξεφλουδίζουν. Για να αναστραφεί η βλάβη αποφύγετε να γλείφετε τα χείλη σας καθιστώντας τα ακόμα πιο στεγνά. Αντίθετα, χρησιμοποιείστε προϊόν για τα χείλια με καστορέλαιο, για παράδειγμα. Έτσι θα εγκλωβιστεί η ενυδάτωση και θα προστατευτούν τα χείλη. Επιλέξτε ένα με SPF15. Οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να στεγνώσουν τα χείλη ακόμα περισσότερο.

Γιατί γερνά τόσο γρήγορα ο λαιμός μου; Αν χάσατε πολλά κιλά μπορεί να έχετε υπερβάλλον δέρμα που χαλαρώνει γύρω από το λαιμό. Και αν οι μυς του λαιμού έχουν χαλαρώσει μπορεί να έχετε δίπλες στον λαιμό. Έτσι ο λαιμός σας φαίνεται πιο γερασμένος από το πρόσωπο. Ενέσεις μπότοξ μπορούν να μειώσουν τις δίπλες του λαιμού. Εναλλακτική λύση αποτελεί και το λίφτινγκ στην περιοχή.

Πρέπει να ανησυχώ για τις ακροχορδόνες; Οι ακροχορδόνες είναι μικρές σφαίρες ιστού που εμφανίζονται γύρω από το λαιμό,το στήθος και την πλάτη. Είναι πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Όταν περιστασιακά ερεθιστούν δεν είναι επικίνδυνες. Αν σας ενοχλεί η εμφάνισή τους ένας δερματολόγος μπορεί να τις αφαιρέσει.

Διαφραγματοκήλη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση Η διαφραγματοκήλη είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από προβολή τμήματος του στομάχου στη θωρακική κοιλότητα, μέσω του οισοφαγικού τρήματος του διαφράγματος.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το αλφαβητάρι των αντιφάσεων για την υγεία μας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη 

Οι δύο όψεις της αλήθειας, αφού κάθε εβδομάδα φτάνει στο φως της δημοσιότητας και μία νέα μελέτη που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη

Οι έρευνες μπερδεύουν τους πολίτες, αφού κάθε εβδομάδα φτάνει στο φως της δημοσιότητας και μία νέα μελέτη η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη. Το παράδειγμα; Έως τη προηγούμενη εβδομάδα γνωρίζαμε πως η ασπιρίνη είναι το φάρμακο της καρδιάς, αφού βοηθά σημαντικά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τι άλλαξε; Μια νέα μελέτη δείχνει πως ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας υπερβαίνει τα δυνάμει προληπτικά οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, τα αντιφατικά συμπεράσματα στα οποία οδηγούνται κατά καιρούς δεν σημαίνει πως... τρελάθηκαν. «Όταν ο άνθρωπος γίνεται αντικείμενο μελέτης, τότε η ανεξέλεγκτη μεταβλητότητα είναι γεγονός. Είναι αδύνατον να ελέγξεις την συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού και συνεπώς τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Δ. Τριχόπουλος καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Άλλωστε, συμπληρώνει, η έρευνα δεν σημαίνει πάντα νίκη για την ιατρική γνώση. «Από τις 100 μελέτες, είναι μαθηματικά εξακριβωμένο πως οι πέντε έχουν δώσει ευρήματα που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Γι΄ αυτό και η επιστημονική έρευνα δεν σταματά ποτέ. Δεν αρκεί μια μελέτη για να ανακαλύψει κανείς τα μυστικά της φύσης. Οι πολίτες πρέπει να δίνουν σημασία κατά βάση στις μεταναλύσεις, όπου οι ειδικοί αξιολογούν τα ευρήματα πολλών ερευνών ώστε να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα».

A
ΑΚΤΙΝΕΣ Χ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: στη διάγνωση παθήσεων όπως είναι η οδοντική σήψη, κακώσεις οστών (π.χ. σπάσιμο), καθώς επίσης και για άλλες ασθένειες

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: οι ακτίνες Χ που χρησιμοποιούνται για τις συνήθεις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες αποτελούν μία από τις κύριες πηγές ακτινοβολίας για τον σύγχρονο άνθρωπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία που παράγεται από τις ακτίνες Χ ευθύνεται για έξι στους 1.000 καρκίνους που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο

Β
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: τη διατήρηση της καλής υγείας. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως ωφελούν ιδίως τους ασθενείς, τους πάσχοντες σε ανάρρωση και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συνήθως έχουν έλλειψη βιταμινών λόγω της κακής/περιορισμένης διατροφής τους

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το πορτοφόλι! Η πλειονότητα των σύγχρονων ανθρώπων αντιμετωπίζουν τα συμπληρώματα διατροφής ως πανάκεια, ωστόσο διαιτολόγοι και γιατροί υπογραμμίζουν πως η «συνταγή» για καλή υγεία είναι η ισορροπημένη διατροφή

 Γ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: το πεπτικό σύστημα. Αυτό τουλάχιστον οδηγεί τους πολίτες να αγοράζουν προβιοτικά γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων απέρριψε 180 ισχυρισμούς που σχετίζονται με τα οφέλη των προβιοτικών προϊόντων σε ό,τι αφορά την υγεία την καταναλωτών

Δ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: την ψυχολογία γενικά. Οι διακοπές είναι το «όχημα» προς την ηρεμία και τη διασκέδαση. Τις ημέρες αυτές οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να χαρούν με την οικογένεια και τους φίλους ξέγνοιαστες στιγμές, αλλά και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: πονοκέφαλοι από το πολύ αλκοόλ, ατυχήματα, ασθένειες των ταξιδιωτών- αυτά είναι μερικά από τα «μείον» που συνθέτουν την άσχημη πλευρά των διακοπών. Το σύνδρομο του στρες από τις διακοπές γίνεται ολοένα και πιο έντονο στους σύγχρονους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά νιώθουν έντονη μελαγχολία όταν επιστρέφουν. Επίσης, την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνeται η κατάθλιψη

Ε
ΕΣΩΡΟΥΧΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: για την υποστήριξη του σώματος, για την υγιεινή γενικότερα

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: δερματικές αντιδράσεις. Ιδίως τα συνθετικά εσώρουχα ευθύνονται για μολύνσεις με συχνότερη την κολπίτιδα. Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, λέγεται πως τα στενά εσώρουχα ευθύνονται για στειρότητα και κιρσοκήλη, μερίδα επιστημόνων ωστόσο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση

Ζ
ΖΩΝΗ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: τη μόδα, αλλά και για πρακτικούς λόγους, όπως να στηρίζει τα παντελόνια. Επιπλέον, αποτελεί «δείκτη» για να διαπιστώσει κανείς εάν κέρδισε βάρος Κ

ΑΚΟ ΓΙΑ: έχει αποδειχτεί πως η σφιχτή ζώνη, όπως επίσης και τα στενά παντελόνια και φούστες, αλλά και τα τηγανητά φαγητά, τα καυτερά και πικάντικα, καθώς και η υπερκατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τους «συνήθεις υπόπτους» για την εμφάνιση αιμορροΐδων

Η
ΗΛΙΟΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη του «ήλιου», όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν, είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, ενώ παράλληλα προστατεύει από μία σειρά ασθενειών όπως είναι διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και σκλήρυνση κατά πλάκας

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Είναι ενδεικτικό πως η ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται με το 90% των δερματικών καρκίνων. Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί; Η μικρής διάρκειας έκθεση στον ήλιο κάνει καλό, η μεγάλης διάρκειας όμως βλάπτει την υγεία

Θ
ΘΥΜΟΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: οι έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις όπως είναι ο θυμός επιτρέπουν στους ανθρώπους να αμύνονται, να προστατεύουν τον εαυτό τους, αλλά και εκτονώνουν τη συναισθηματική φόρτιση που ενδεχομένως να αισθάνονται

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: ο χρόνιος θυμός εξασθενεί το ανοσολογικό σύστημα. Παράλληλα, αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει κανείς κακές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα και ο αλκοολισμός

Ι
ΙΩΣΕΙΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: είναι καλό για τα μικρά παιδιά να εκτίθενται σε ιούς και βακτήρια, καθώς με αυτόν τον τρόπο «εκπαιδεύεται» το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: για όλους τους υπόλοιπους. Η νέος ιός Α (Η1Ν1) είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα που αποδεικνύει πως οι ιοί είναι «εχθροί» του ανθρώπου

Κ
ΚΡΑΣΙ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: μελέτες έχουν δείξει πως το κόκκινο κρασί ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Η μπίρα φαίνεται επίσης πως ωφελεί τον οργανισμό

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά το ήπαρ. Η κατάχρηση αλκοόλης ευθύνεται για το 15-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση του ήπατος και περίπου για το 10% των ασθενών που παρουσιάζει πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος

Λ
ΛΕΪΖΕΡ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: εξαφανίζει σημάδια και κηλίδες στο πρόσωπο, αποτελεί μία από τις πιο συχνές μεθόδους για τον καυτηριασμό των αγγείων, των κονδυλωμάτων και των μυρμηγκιών και θεραπεύει κάποιες παθήσεις όρασης (π.χ. μυωπία).
ΚΑΚΟ ΓΙΑ: η θεραπεία λέιζερ για τα μάτια μπορεί να δημιουργήσει θαμπή όραση και ξηροφθαλμία. Ο Οργανισμός Φαρμάκων στις ΗΠΑ διερευνά το ισοζύγιο οφέλους και ανεπιθύμητων παρενεργειών των θεραπειών αυτών

Μ
ΜΗΛΟ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Η λαϊκή ρήση συμπίπτει με την επιστημονική γνώση. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μήλων προσφέρει έως και αντιπυρετική προστασία

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: όσους υποφέρουν από το σύνδρομο του Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου (περίπου το 13% του ελληνικού πληθυσμού). Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες και χωρίς φλούδα, γιατί διαφορετικά το έντερο «θυμώνει»

Ν
ΝΕΡΟ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι ενήλικες χρειάζονται 1ml νερού ανά θερμίδα ενεργειακής κατανάλωσης

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το πολύ νερό όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία (τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα πέφτουν), η οποία μάλιστα θεωρείται πάθηση του καύσωνα

Ξ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια ωφελούν την καρδιά, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για τους χορτοφάγους αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές πρωτεΐνης

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: την πίεση, αφού περιέχουν πολύ αλάτι όπως επίσης και θερμίδες. Επίσης, πρέπει να προσέχουν όσοι είναι αλλεργικοί

Ο
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: το τζατζίκι, οι πιπεριές τουρσί και η σκορδαλιά είναι οι μεζέδες της... καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Νέες έρευνες αρχίζουν να ξεκλειδώνουν τις μυστικές ιδιότητες που κρύβει το σκόρδο

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το σκόρδο προκαλεί δυσοσμία του στόματος. Άλλωστε, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για να θεωρηθεί φάρμακο το σκόρδο, θα πρέπει οι άνθρωποι να τρώνε τουλάχιστον 20 σκελίδες την ημέρα. Επίσης, τα ορεκτικά «φορτώνουν» τον οργανισμό με έξτρα θερμίδες

Π
ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: τον πόνο. Υπάρχει πλέον μία μεγάλη γκάμα φαρμάκων (ελαφριά και βαριά) που μπορούν να καταπραΰνουν μέτριους έως και ισχυρούς πόνους

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το στομάχι. Η αιμορραγία του στομάχου και το έλκος είναι από τις πιο συχνές παρενέργειες των παυσίπονων

Ρ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: το μαύρο τσάι κάνει καλό στην καρδιά, βελτιώνει τη στοματική υγεία, μειώνει τα επίπεδα στρες και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δυναμώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο καφές φαίνεται πως προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό ε πεισόδιο, ενώ παράλληλα αποτελεί ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: όταν προσθέτει κανείς γάλα και ζάχαρη στο μαύρο τσάι, τότε όλες οι ιδιότητες τους εξαφανίζονται. Η υπερκατανάλωση καφέ ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για ταχυκαρδίες, αϋπνίες, ανησυχίες, έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες

Σ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: την καρδιά, τους πνεύμονες, τους μυς, το κυκλοφορικό... Γενικότερα, αποτελεί ασπίδα κατά των καρδιοπαθειών, της ανάπτυξης καρκίνου και αποτελεί ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: τις αρθρώσεις, κυρίως όταν οι ερασιτέχνες αθλητές κάνουν κακή επιλογή αθλητικών παπουτσιών και όταν συνηθίζουν να τρέχουν σε σκληρές επιφάνειες. Η συμβουλή του γιατρού και το τσεκάπ είναι απαραίτητα προτού αρχίσει κανείς την αθλητική ζωή

Τ
ΤΕΣΤ DΝΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: τα γενετικά τεστ εντοπίζουν τις βλάβες στο DΝΑ που ευθύνονται για την προδιάθεση σε διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού. Έτσι, βοηθούν στην πρόληψη

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: όσους μαθαίνουν πως είναι πιθανόν στο μέλλον να παρουσιάσουν ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να ιαθούνμέχρι στιγμής- όπως είναι για παράδειγμα το Αλτσχάιμερ

Υ
ΥΠΝΟΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: ο ποιοτικός ύπνος είναι φάρμακο για τον οργανισμό. Ο μεσημεριανός ύπνος, σύμφωνα με έρευνα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: Το άγχος και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί στην εργασία έχουν «σκοτώσει» τον ύπνο των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα είναι πως 110.000 άνθρωποι μένουν άυπνοι. Εάν κανείς προσθέσει στις διαταραχές ύπνου και την άπνοια, τότε το άθροισμα εκπλήσσει: ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν μπορεί να κλείσει μάτι, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλή σωματική απόδοση, να νιώθει εκνευρισμό και να υποφέρει από κατάθλιψη

Φ
ΦΙΛΙΑ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: το καλωσόρισμα των φίλων, για την καλή ψυχολογία, για την ανάπτυξη μιας δυνατής σχέσης

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: τη μετάδοση ασθενειών όπως είναι η ηπατίτιδα Β. Λόγω της νέας πανδημίας, οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν πως πρέπει να αποφεύγονται τα φιλιά και οι αγκαλιές, καθώς έτσι μειώνεται η μετάδοση του νέου ιού Α (Η1Ν1).
Χ
ΧΥΜΟΣ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: η καλύτερη πηγή βιταμινών, για εκείνους που έχουν την κακή συνήθεια να αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: τα δόντια, καθώς οι χυμοί είναι όξινοι. Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα οφέλη από την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών

Ψ
ΨΩΜΙ
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: οι φυτικές ίνες στο ψωμί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου ενώ νέα μελέτη έδειξε πως μειώνουν σημαντικά το λίπος στην κοιλιά των νέων ανθρώπων

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: το ψωμί του εμπορίου συχνά έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι, με αποτέλεσμα να αποτελεί νούμερο ένα κίνδυνο για την υπέρταση. Επίσης, περιέχει συχνά και διογκωτικές χημικές ουσίες, χρωστικές, ακόμα και ουσίες που το κάνουν «ελαστικό»

Ω
Ω3
ΚΑΛΟ ΓΙΑ: τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα κάνουν καλό στην καρδιά, ενώ παράλληλα φαίνεται να «δυναμώνουν» το μυαλό

ΚΑΚΟ ΓΙΑ: προσοχή στον υδράργυρο. Τα ψάρια έχουν την ιδιότητα να «απορροφούν» τον υδράργυρο, με αποτέλεσμα να αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές ανθρώπινης έκθεσης στον υδράργυρο

 

ΚΟΡΥΦΗ

H ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ «Ανιχνεύει»... μελλοντικές ασθένειες του οργανισμού

Η πρόληψη σώζει ζωές. Συνιστά ένα θεμελιώδες κεφάλαιο στον τομέα της υγείας, καθώς συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Συνιστά ένα θεμελιώδες κεφάλαιο στον τομέα της υγείας, καθώς συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια στην άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες. Απαλλάσσει τον κρατικό προϋπολογισμό από τεράστια χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τη θεραπεία ασθενειών που προλαμβάνονται, ενώ παράλληλα ανιχνεύει την τάση για την εκδήλωση συγκεκριμένων ασθενειών λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας.

Μία φορά το χρόνο σε τεστ ΠΑΠ θα πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες που έχουν ή είχαν σεξουαλικές επαφές και είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.

Το «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζει τις βασικές προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με το καθιερωμένο αιματολογικό τσεκ απ να θεωρείται απολύτως αναγκαίο και τη λίστα των εξετάσεων να εμπλουτίζεται με βάση την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Εμβολιασμοί
Προφυλάσσουν από αρρώστιες που μαστίζουν όλες τις ηλικίες

Ενα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από λοιμώδη νοσήματα είναι οι εμβολιασμοί. Στην εκτεταμένη εφαρμογή τους οφείλεται η εξάλειψη σοβαρών ασθενειών που μάστιζαν κατά το παρελθόν τον γενικό πληθυσμό, όπως για παράδειγμα η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα στην Ευρώπη. Οι πολιτικές του υπουργείου Υγείας και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Υγείας ενθαρρύνουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών προκειμένου να ανοσοποιηθούν κατά βασικών ασθενειών. Εκτός από τα παιδικά εμβόλια στους συνηθέστερους εμβολιασμούς εντάσσονται επίσης αυτοί κατά της εποχικής γρίπης και των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται πολλά χρόνια για να εξελιχθεί. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωσή του καθίσταται κομβικής σημασίας.

Τα βασικά εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα προφυλάσσουν τον οργανισμό από:

Ηπατίτιδα Β: Είναι μια φλεγμονή του ήπατος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο από κίρρωση, καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια. Ο εμβολιασμός συστήνεται για όλα τα βρέφη, τα μεγαλύτερα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης: Πρόκειται για βακτηριδιακές λοιμώξεις. Η διφθερίτιδα προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό και ο τέτανος το νευρικό σύστημα. Ο κοκίτης προκαλεί συσσώρευση πηχτής βλέννας, φλεγμονή και στένωση στους αεραγωγούς. Πρόκειται για σοβαρές ασθένειες και ο εμβολιασμός συστήνεται για όλα τα βρέφη, παιδιά, εφήβους, ενώ για τους ενήλικες προτείνεται ο επαναληπτικός ανά δέκα χρόνια.

Πολιομυελίτιδα: Αποτελεί νόσο του νευρικού συστήματος και προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ενα στα 200 άτομα που προσβάλλονται μπορεί να εμφανίσουν παράλυση στα κάτω άκρα. Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των βρεφών άνω των δύο μηνών και γίνεται με επαναληπτικές δόσεις.

Αιμόφιλος τύπου Β: Είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία και άλλες σοβαρές παθήσεις. Ο εμβολιασμός συστήνεται για βρέφη ηλικίας 2 μηνών και άνω, ενώ απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις. Συνίσταται επίσης για ενήλικες φορείς του ιού ΗΙV.

Μηνιγγιτιδόκοκκος C: Μπορεί να προκαλέσει βαριά θανατηφόρο σηψαιμία. Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των βρεφών άνω των δύο μηνών, ενώ χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.

Ιλαρά, παρωτίδα, ερυθρά: Πρόκειται για σοβαρές ασθένειες οι οποίες είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές ειδικά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Συστήνεται τα παιδιά να εμβολιάζονται για ιλαρά, παρωτίδα και ερυθρά στην ηλικία των 12 μηνών.

Ανεμοβλογιά: Πρόκειται για μολυσματική ασθένεια και συνίσταται ο εμβολιασμός όλων των παιδιών που δεν έχουν νοσήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ιός ανθρώπινων θηλωμάτων: Συνήθως δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα όμως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες και άλλες μορφές καρκίνου στους άνδρες. Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των κοριτσιών από 15 ετών και των γυναικών μέχρι 26 ετών.

Ηπατίτιδα Α: Είναι οξεία νόσος του ήπατος που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης. Συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκινώντας από την ηλικία του ενός έτους.

Φυματίωση: Πλήττει τους πνεύμονες αλλά μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τη σπονδυλική στήλη. Συστήνεται ο εμβολιασμός για παιδιά 4-6 ετών αφού πρώτα γίνει έλεγχος με Mantoux και για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που ήρθαν σε επαφή με ασθενή.

Γρίπη: Η βαρύτητά της ποικίλλει και ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών από την ηλικία των έξι μηνών και των ενηλίκων άνω των 50 ετών μία φορά ετησίως.

Πνευμονιόκοκκος
Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία με υψηλό πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και μηνιγγίτιδα. Ο εμβολιασμός συστήνεται για βρέφη ηλικίας 2 μηνών και άνω ενώ απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις. Επίσης για ενήλικες άνω των 65 ετών, για καπνιστές, αλκοολικούς και χρονίως πάσχοντες.

Test ΠΑΠ
Το βασικότερο όπλο κατά του καρκίνου που απειλεί τις γυναίκες

Είναι ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Μια από τις σημαντικότερες προληπτικές εξετάσεις που καθίσταται επιβεβλημένη για τις γυναίκες της παραγωγικής ηλικίας. Το τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ εν συντομία) έχει αποβεί σωτήριο για την υγεία, καθώς ανιχνεύει τις προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Ολες οι γυναίκες που έχουν ή είχαν σεξουαλικές επαφές και είναι ηλικίας 18 ετών και άνω θα πρέπει να υποβάλλονται μία φορά το χρόνο σε τεστ ΠΑΠ εκτός εάν ο γιατρός τους -λαμβάνοντας υπόψη ειδικούς παράγοντες- τους συστήσει να το επαναλαμβάνουν συχνότερα. Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της οποίας ο γιατρός με τη βοήθεια ειδικής σπάτουλας λαμβάνει επίχρισμα από την επιφάνεια του τραχήλου και της μήτρας, τα οποία εν συνεχεία αποστέλλονται για κυτταρολογική μελέτη. Η εξέταση, η οποία είναι ανώδυνη, είναι καλύτερο να πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα μετά το τέλος της εμμήνου ρύσης ενώ δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί ερωτική επαφή για χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Το τεστ θα πρέπει να γίνεται ακόμη και αν η γυναίκα έχει κάνει εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Για το ασθενές φύλο άνω των 50 ετών

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που ξεκινά από την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς οι συνήθειες που υιοθετούμε σε αυτήν τη φάση της ζωής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωσή της.

Οι ειδικοί δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η καλύτερη αντιμετώπισή της πάθησης είναι η πρόληψη, αφού η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων γίνεται αρκετά καθυστερημένα: Τα οστά είναι εύθραυστα, ο ασθενής πονά και τα κατάγματα μπορούν να προκληθούν ακόμη και με ανεπαίσθητες κινήσεις.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι μια εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζεται η μάζα των οστών, δηλαδή ο παράγοντας που καθορίζει το πόσο ισχυρός είναι ο σκελετός του ατόμου και σε ποιο βαθμό μπορεί να αντέξει ένα τραύμα ή μια βίαιη αντίδραση.

Πρόκειται για μια σημαντική προληπτική εξέταση στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ όταν ο γιατρός εκτιμά ότι υπάρχουν ειδικοί παράγοντες κινδύνου οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα. Η μέτρηση οστικής μάζας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια και με βάση τα αποτελέσματά της ο γιατρός θα υποδείξει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή. Η οστεοπόρωση αφορά κυρίως τις γυναίκες και εμφανίζεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Εξέταση PSA
Αναγκαίος ο έλεγχος στους άνδρες μετά τα 45 για τον καρκίνο του προστάτη

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μια γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παράγεται από τα φυσιολογικά, τα καλοήθη και τα καρκινικά προστατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρίσκεται στο σπερματικό και προστατικό υγρό, στον ορό και στα ούρα. Η αυξημένη ανίχνευσή της στο αίμα είναι συνήθως ένδειξη ανάπτυξης καρκίνου στην περιοχή του προστάτη. Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου η εξέταση PSA συνδυάζεται με υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται πολλά χρόνια για να εξελιχθεί και να περάσει από το πρώτο στάδιο στα επόμενα τρία όπως έχουν κατηγοριοποιηθεί από τους επιστήμονες. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωσή του καθίσταται κομβικής σημασίας.

Οι εξετάσεις για τον έλεγχο του προστατικού αντιγόνου θα πρέπει να γίνονται μετά την ηλικία των 45 ετών από όλους τους άνδρες και να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο. Σε περίπτωση που υφίσταται κληρονομική προδιάθεση συστήνεται έναρξη του ελέγχου από την ηλικία των 40 ετών.

Σημειώνεται ότι αυξημένα επίπεδα PSA στον ορό μπορεί επίσης να ανευρεθούν σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, όπως και σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του αδένα.

Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β συστήνεται από βρέφη έως ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οσον αφορά την Α είναι οξεία νόσος του ήπατος και απαιτεί μακρύ χρόνο ανάρρωσης.

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

Να έχετε σταθερό προσωπικό γιατρό και να μιλάτε τη γλώσσα της αλήθειας Αναστασία Μοσχοβάκη -Ειδική παθολόγος

Σε κάθε ιατρική επίσκεψη είναι απαραίτητο να προσκομίζετε παλαιότερες εξετάσεις και μάλιστα τα πρωτότυπα

Η ιατρική επιστήμη έχει αποδείξει τον ζωτικό ρόλο της ετήσιας προληπτικής παθολογικής εξέτασης. Κατά την ετήσια προληπτική εξέταση, ο γιατρός δεν αναγράφει μόνο ένα σύνολο γενικών εξετάσεων, ενιαίο για όλους. Περισσότερες από 1.000 ξεχωριστές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες. Οι προϋποθέσεις επίτευξης των στόχων της ετήσιας προληπτικής ιατρικής εξέτασης είναι οι ακόλουθες:

Να αναφέρετε πάντα στον γιατρό σας όλα τα στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Eίναι απαραίτητα και θα βοηθήσουν τον γιατρό στην καλύτερη διάγνωση.

Η σταθερότητα του προσωπικού ιατρού. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του προσωπικού ιατρού ούτε από το ευρύ κοινό ούτε από τα ασφαλιστικά συστήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι επικρατεί η επιφανειακή και επιπόλαια αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην περίπτωση της πρόληψης όσο και στην περίπτωση της θεραπείας της νόσου. Οι άνθρωποι κατευθύνονται από τον έναν ιατρό στον άλλον, αναλόγως καλύψεων, χρηματικών αποθεματικών ή πολιτικών του ασφαλιστικού τους Ταμείου, τα οποία τροποποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση μόνο για τον καθορισμό του εξατομικευμένου ιατρικού «τσεκ - απ», αλλά και για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας του συνόλου του σώματος και των επιμέρους οργάνων, καθώς και για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων αντιγήρανσης. Ο όρος βιολογική ηλικία χρησιμοποιείται σήμερα από την ιατρική για να περιγράψει την εσωτερική κατάσταση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Λόγω ανάλογου ρυθμού γήρανσης, ένα άτομο χρονολογικής ηλικίας εξήντα ετών, μπορεί να έχει βιολογική ηλικία τριάντα ετών και αντιστρόφως. Ενα άτομο με χρονολογική ηλικία 65 ετών μπορεί να έχει καρδιά πενηντάρη και εγκέφαλο ενενηντάρη.

Μην αποκρύπτετε από τον γιατρό στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα. Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο και προέρχεται κυρίως από τις εξής τρεις λανθασμένες αντιλήψεις:

1 Οτι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν. Οτι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν. Κάθε νόσημα που έχετε περάσει μπορεί να έχει αφήσει εμφανή ίχνη κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί όμως και όχι. Εχει μείνει, ωστόσο, στην κυτταρική σας μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σας σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και στα νοσήματα που είναι επιρρεπές.

Οι συχνές πυελονεφρίτιδες που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μη φαίνονται στην ιατρική εξέταση, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες και η υπέρταση από την οποία πάσχει να απαιτεί πιο αυστηρή ρύθμιση και άλλου τύπου εργαστηριακούς ελέγχους συγκριτικώς με ένα άλλο υπερτασικό άτομο, για να αποφευχθεί η εγκατάσταση νεφρικών βλαβών.

2 Οτι μόνο οι σοβαρές παθήσεις αξίζει να αναφερθούν και ότι ο καθένας ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να ιεραρχήσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα στοιχεία του ιστορικού. Κι όμως, δεδομένα που φαίνονται ασήμαντα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Το σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, είναι ένα στοιχείο που πολλοί από εσάς θεωρούν λεπτομέρεια. Κι όμως, ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό, διότι λόγω αυτού του στοιχείου και άλλων ευρημάτων κατά την κλινική εξέταση υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις.

3 Οτι ο συνοδός είναι απαραίτητος κατά την κλινική ιατρική εξέταση, για λόγους συμπαράστασης. Οι σύζυγοι προσέρχονται μαζί, οι μητέρες με τα παιδιά τους, ο φίλος με τον φίλο και πολλά στοιχεία που είναι προσωπικά μυστικά δεν λέγονται στον ιατρό, στοιχεία σημαντικότατα, που καθορίζουν το status του οργανισμού.

Επιστημονικές στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι στοιχεία του ιατρικού ιστορικού λησμονούνται και δεν δίνονται συχνά από τον ασθενή στην πρώτη λήψη, αλλά ανασυνθέτονται στη μνήμη του πληρέστερα, όσο περισσότερες φορές καλείται να τα ανασύρει από το παρελθόν.

Ο έμπειρος κλινικός ιατρός που σας εξετάζει σήμερα και σας εξέτασε και στο παρελθόν, ακόμη και εάν δεν θυμάται λεπτομέρειες, έχει στον νου του τη συνολική ιατρική σας εικόνα. Βασικό στοιχείο στην εκ νέου εκτίμηση των ιατρικών σας δεδομένων, στη συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού σας και στην πρώιμη ανίχνευση τυχόν δυσλειτουργίας και στην προάσπιση της υγείας σας, είναι η πληρέστερη ανασύνθεση και συμπλήρωσή της.

Πολλές φορές, ωστόσο, επιβάλλει τη λήψη του ιστορικού σας από την αρχή, όσο βαρετή και εάν σας φαίνεται η επανάληψη της διαδικασίας. Μη λησμονείτε να ενημερώνετε για τυχόν αλλαγές στο γενικό αίσθημα ευεξίας σας ή σε συμπτώματα, από τη στιγμή της προηγούμενης εξέτασης.

Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις από αυτές που έχετε. Ακόμη και εάν υπάρχουν αρχεία δεδομένων στο ιατρείο, είναι σημαντικό, πολλές φορές, να προσκομίζετε τα πρωτότυπα. Υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα συγκρίνεται με προηγούμενα.

Για παράδειγμα, ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46. Ενας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των 18 ετών με αιματοκρίτη 46 και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 39, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα.

Εάν έχετε ξενυχτίσει την προηγούμενη της ιατρικής εξέτασης νύχτα, ενώ δεν το συνηθίζετε, να αναβάλετε το προκαθορισμένο σας ραντεβού, διότι κατά την προληπτική εξέταση πρέπει να αξιολογηθεί η λειτουργία του οργανισμού σε συνθήκες της καθημερινότητάς σας.

Εάν έχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστος πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σας ραντεβού για να θεραπευτείτε, αλλά μεταθέσετε το ραντεβού της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Τι είναι η Ιριδολογία;  Νίκος Γεραμάνης, - Ιριδολόγος

ΗΙριδολογία είναι μια ακριβής διαγνωστική μέθοδος, μια νέα επιστήμη. Μελετά τη ίριδα του ματιού, όπου εκεί καταγράφονται πάρα πολλές πληροφορίες για το ανθρώπινο οργανισμό. Η ίριδα καταγράφει με ακρίβεια το τι συμβαίνει στο σώμα μας. Ποιες είναι οι προδιαθέσεις μας, ποια όργανά μας υποφέρουν, χωρίς εμείς ακόμα να το γνωρίζουμε ίσως.

Η Ιριδολογία είναι πρόληψη, μας βοηθά να γνωρίσουμε τις αδυναμίες μας και να προλάβουμε ασθένειες πριν εκδηλωθούν.

Η Ιριδολογία είναι διάγνωση, Ολιστική Διάγνωση, το μόνο σύστημα που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε όλο τον οργανισμό χωρίς να μας είναι οδυνηρό, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιτρέψετε να σας κοιτάξει ένας Ιριδολόγος στα μάτια.

Η Ιριδολογία δεν κατονομάζει ασθένειες αλλά είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να δει την εκφύλιση των ιστών στο σώμα μας. Έτσι βλέπουμε ιστολογικές αλλοιώσεις, όχι ασθένειες κλινικά διαγνωσμένες. Βλέπουμε το σύνολο του οργανισμού και πως τα συστήματα αλληλοεπηρεάζονται.

Στην Ιριδολογία φαίνεται τι έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας. Άλλοι είναι φτιαγμένοι με μια πιο ισχυρή κράση, έναν πιο ανθεκτικό οργανισμό, άλλοι πάλι έχουν γεννηθεί με μια πιο αδύναμη κράση.

Η Ιριδολογία έχει μια άλλη προσέγγιση στην υγεία. Μπορεί να προτείνει: Διατροφικές αλλαγές, Συμπληρώματα Διατροφής, Ιατρικές εξετάσεις Συμβουλευτική Ψυχολογία, Οστεοπαθητική Θεραπεία, Ομοιοπαθητική Θεραπεία. Δεν υποκαθιστά τις κλασικές ιατρικές εξετάσεις και διαγνώσεις.

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Ομοιοπαθητικός – Ιριδολόγος

Ιριδολογία: διαγνωστικό εργαλείο

Κάθε θεραπεία αρχίζει, από μέσα προς τα έξω, από το κεφάλι και προς τα κάτω, και με την αντίστροφη σειρά, από εκείνη που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα.

Θεραπευτικός Νόμος του Χέρινγκ

Με αυτά τα λόγια, αρχίζει ο Bernard Jensen, ένας από αυτούς που επάξια διεκδικεί τον τίτλο του σύγχρονου πατέρα της Ιριδολογίας, να μας αφηγείται τι είναι αυτή και πώς λειτουργεί.

Ξεκινώντας λοιπόν τη προσπάθεια να δώσω μια ιδέα για όλα αυτά, με έναν αρκετά απλοϊκό τρόπο, η ανάλυση της δομής, του χρώματος, και της ιδιαίτερης σύστασης εν γένει του έγχρωμου μέρους του ματιού μας, είναι αυτό που ονομάζουμε Ιριδολογία.

Η ανάλυση της ίριδας, είναι σήμερα το κορυφαίο ίσως διαγνωστικό εργαλείο, για τους φυσικούς θεραπευτές, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για όλες τις αφάρμακες, φυσικές και ολιστικές θεραπευτικές τέχνες και όχι μόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η πολύπλοκη ίριδα αποτελείται από χιλιάδες απολήξεις νεύρων που με παλμούς και μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, συνδέεται με όλους τους ιστούς του σώματος. Οι νευρικές ίνες αντιδρούν στην κατάσταση των ιστών και των οργάνων, με κάποιο συγκεκριμένο αντανακλαστικό τρόπο, και έτσι επηρεάζουν τις αντίστοιχες περιοχές στην ίριδα. Ο Ιριδολόγος, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης συλλέγει τις εικόνες-πληροφορίες, οι οποίες τον πληροφορούν για την κατάσταση του σώματος που βρίσκεται πίσω από αυτά τα μάτια. Μιλώντας με άλλους όρους παρομοίωσης, θα λέγαμε ότι η ίριδα είναι μια οθόνη, που είναι συνδεδεμένη με κάμερες, οι οποίες εποπτεύουν κάποιο συγκεκριμένο χώρο, το σώμα μας. Αυτό που οι κάμερες “συλλαμβάνουν”, ασφαλώς την εικόνα του, θα την έχουμε στην οθόνη ίριδα, είτε πρόκειται για τη μύτη μας, που είναι πολύ κοντά, είτε για το μικρό δάχτυλο του ποδιού μας, που μοιάζει απομακρυσμένο.

Ένας άλλος λόγος της μεγάλης χρησιμότητας της Ιριδολογίας, είναι γιατί σε αυτήν βρίσκει τέλεια εφαρμογή, ο προαναφερθείς Θεραπευτικός Νόμος του Χέρινγκ. Μπορούμε δηλαδή, να παρακολουθήσουμε ακόμη και την όποια θεραπευτική πορεία, μέσα από την διαμόρφωση των ιριδικών ινών, καθώς και τις περιοχές εκείνες που παρουσιάζουν μια προδιάθεση για κάποια μελλοντική ίσως δυσλειτουργία, ή επίσης και μια έντονα δυνατή ιδιοσυγκρασία.

Διαγνωστικό εργαλείο λοιπόν, και μάλιστα εντελώς ολιστικού χαρακτήρα. Γιατί “παρατηρούμε” ολόκληρο το σώμα, με την οπτική επαφή δια μέσου της ίριδας. Για τους ολιστικούς θεραπευτές, στο ανθρώπινο σώμα, όπως και στο Σύμπαν, δεν υπάρχει τίποτα αποσυνδεδεμένο από κάτι.

Συνεπώς, μια οποιαδήποτε δυσλειτουργία μπορεί να έχει την αιτία της σε κάποιο άλλο σημείο, ανεξάρτητα από την απόσταση. Παραδείγματος χάριν, για τα δερματικά προβλήματα συχνά ευθύνεται το έντερο. Άλλο μεγάλο της πλεονέκτημα είναι, ότι για την ανάλυση της ίριδας, δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία κανενός είδους, δεδομένου ότι πραγματοποιείται με μια απλή φωτογράφηση. Αυτή η “ιριδοφωτογραφία” εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που εξηγήσαμε πριν, και μάλιστα, είναι οι πληροφορίες που το ίδιο μας το σώμα έστειλε. Και επειδή είναι γνωστό, ότι η πρόληψη είναι κατά πολύ καλύτερη, ακόμα και από την καλύτερη θεραπεία, δεδομένης της 100% οικολογικής της χροιάς, μπορούμε να την πραγματοποιούμε κάθε εξάμηνο εξασφαλίζοντας έτσι το καλύτερο δυνατό επίπεδο υγείας για μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια για την υγεία μας;

Ιριδολογία και Πεπτικό Σύστημα

 

ΚΟΡΥΦΗ

Για διάγνωση ρωτήστε τον υπολογιστή Επιμέλεια Στέφανος Κρίκκης, Εύη Ελευθεριάδου

Από το 1970 μέχρι σήμερα εξελίσσονται τα λογισμικά που ελέγχουν την εγκυρότητα των ιατρικών διαγνώσεων

Ο δρ Γκουρπρίτ Νταλιγάλ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς γιατρούς στη διάγνωση ασθενειών. Κάποιες φορές μπορεί να τύχει να συμβουλευτεί και ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή για να τσεκάρει την εγκυρότητα της διάγνωσής του. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», εδώ και χρόνια άρχισε η ανάπτυξη ειδικών λογισμικών για τη βοήθεια γιατρών να κάνουν σωστές διαγνώσεις.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο πρέπει κάποιος γιατρός να ρωτά τον υπολογιστή για μια δεύτερη γνώμη.

Η ιστορία του επικουρικού ρόλου των υπολογιστών στη διάγνωση ασθενειών είναι μακρά και πλούσια. Τη δεκαετία του 1970, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ανέπτυξαν ένα λογισμικό για τη διάγνωση περίπλοκων προβλημάτων στην ιατρική, το οποίο στη συνέχεια απέκτησε εμπορική εφαρμογή με την ονομασία Quik Medical Reference.

Από τη δεκαετία του 1980, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έχει αναπτύξει και βελτιστοποιήσει το πρόγραμμα DXplain, το οποίο παρέχει μια ιεραρχημένη λίστα κλινικών διαγνώσεων. Η εταιρεία IBM αναπτύσσει το πρόγραμμα Watson for Healthcare. Κατά έναν τρόπο, η διαγνωστική μέθοδος που ακολουθεί ο δρ Νταλιγάλ είναι παρόμοια με εκείνη ενός άλλου προγράμματος της IBM. Του «σκακιστή» Deep Blue που το 1996 νίκησε τον Γκάρι Κασπάροβ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος σκακιστής τότε. Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει δική του «αντίληψη», ο Deep Blue είχε στον εγκέφαλό του αποθηκευμένες εκατομμύρια κινήσεις, τις οποίες μπορούσε να αναλύσει ανά δευτερόλεπτο.

Το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ορισμένες φορές ο δρ Νταλιγάλ, λέγεται Isabel και το έφτιαξε ο Τζέισον Μάουντ, πρώην χρηματιστής από το Λονδίνο. Του έδωσε το όνομα της κόρης του. Το κορίτσι, σε ηλικία τριών ετών, έπαθε ανεμοβλογιά και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη επιπλοκή, τη γαγγραινώδη απονευρίτιδα, μόλυνση η οποία κατατρώει τις σάρκες.

Οταν η ασθένεια αυτή διεγνώσθη τελικά, το κορίτσι είχε απολέσει σημαντικό μέρος από τη σάρκα του και σε ηλικία 17 ετών είχε υποβληθεί σε αλλεπάλληλες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο πατέρας του κοριτσιού λέει ότι οι γιατροί που την εξέταζαν έδειχναν αγκιστρωμένοι στην ανεμοβλογιά μην μπορώντας να δουν πιο πέρα. Πιστεύει, δε, ότι αν είχαν εισαγάγει σε ένα διαγνωστικό πρόγραμμα τα συμπτώματά της, υψηλό πυρετό, έμετο, δερματικά εξανθήματα, η ασθένεια θα είχε κατά πάσα πιθανότητα διαγνωστεί.

Χιλιάδες ασθένειες είναι γνωστές και πολλές είναι σπάνιες. «Σε ασθένειες που εμφανίζονται με μικρή συχνότητα είναι δύσκολο να πάει το μυαλό του γιατρού και εδώ έγκειται η δύναμη του διαγνωστικού προγράμματος», υποστηρίζει ο κ. Μάουντ.

Αμφιβολίες για την ευρεία χρήση

Κάνουν διαγνώσεις με ...e-πποκράτη

 

ΚΟΡΥΦΗ

Βακτήρια

Βακτήρια στην καρδιά του χαλαζιού

Μικροοργανισμοί στην ατμόσφαιρα συμπυκνώνουν τους υδρατμούς προκαλώντας βροχή, χαλάζι και χιόνι Πέφτει χαλάζι; Ισως φταίνε τα βακτήρια. Μέχρι χθες ένας μετεωρολόγος θα σας έλεγε ότι υπαίτια για το χαλάζι, το χιόνι και τη βροχή είναι τα διάφορα άλατα και μικροσωματίδια που συγκεντρώνονται μέσα στα σύννεφα και προκαλούν τη συμπύκνωση των υδρατμών. Τώρα όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μικροοργανισμοί που παγιδεύονται μέσα στα νέφη αποτελούν ενδεχομένως την πιο συχνή αιτία για την οποία εμείς κάτω στη γη θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε την ομπρέλα μας.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από ομάδα ερευνητών των Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μοντάνα στο 111ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη. Εμπίπτει σε έναν νέο και συνεχώς διευρυνόμενο τομέα ο οποίος μελετά την επίδραση των βακτηρίων και των άλλων μικροοργανισμών στα καιρικά φαινόμενα ανατρέποντας πολλά επιστημονικά δεδομένα.

Βακτήρια στον πάγο

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Μισό προέβησαν σε αυτή τη διαπίστωση όταν εξέτασαν χαλαζόπετρες και ανακάλυψαν μεγάλες συγκεντρώσεις βακτηρίων στο κέντρο τους.

Στη μελέτη τους δείχνουν πώς μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών _ βακτήρια, μύκητες, διάτομα, ακόμη και φύκη _ που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μπορούν να χρησιμεύσουν ως «πυρήνες» γύρω από τους οποίους συμπυκνώνεται το νερό για να σχηματίσει, ανάλογα με τις συνθήκες, τις σταγόνες της βροχής, τις χαλαζόπετρες ή τις νιφάδες του χιονιού.

Το κέντρο μιας χαλαζόπετρας είναι το πρώτο τμήμα της που σχηματίζεται, γι’ αυτό και οι επιστήμονες το αποκαλούν «έμβρυο», εξήγησε ο κ. Μισό μιλώντας στο συνέδριο. «Το έμβρυο αποτελεί ένα στιγμιότυπο των συνθηκών του γεγονότος που προκάλεσε την ανάπτυξη της χαλαζόπετρας» τόνισε. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι βακτήρια ή άλλα βιολογικά σωματίδια μπορούν να χρησιμεύσουν ως «πυρήνες» που προκαλούν τη συγκέντρωση των μορίων του νερού γύρω τους ώστε να ξεκινήσει ο σχηματισμός της».

Βιολογικοί καταλύτες

«Τα διάφορα άλατα και ανόργανα συστατικά θεωρείτο ότι ήταν ο κύριος παράγοντας δημιουργίας των «πυρήνων» που προκαλούν τη συμπύκνωση του πάγου στην ατμόσφαιρα, τελικά όμως αυτά δεν είναι τόσο δραστικά όσο τα βιολογικά σωματίδια» δήλωσε στους συνέδρους ο Μπρεντ Κράιστνερ, μικροβιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουΐζιάνας. Ο ειδικός έκανε μια παράλληλη παρουσίαση σχετικά με τη φύση και τον ρόλο των βιολογικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν τη συμπύκνωση των κρυστάλλων πάγου στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Κράιστνερ εξήγησε στους συνέδρους ότι όταν η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα ανεβαίνει επάνω από τους -40 βαθμούς Κελσίου ο πάγος _ ο οποίος προκαλεί τις λεγόμενες «ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις», δηλαδή το χιόνι, τη βροχή και το χαλάζι _ δεν μπορεί να σχηματιστεί αυθόρμητα, όπως γίνεται όταν οι υδρατμοί συμπυκνώνονται γύρω από ανόργανα αιωρούμενα σωματίδια. Αντίθετα, τόνισε, τα βιολογικά σωματίδια είναι εξαιρετικά δραστικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταλύτες για τον σχηματισμό του πάγου ακόμη και στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη των «βιολογικών ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων» _ του ρόλου των βιολογικών αιωρούμενων σωματιδίων στον σχηματισμό του πάγου και στους μηχανισμούς άλλων καιρικών φαινομένων _ αποτελεί ένα νέο κλάδο της επιστήμης ο οποίος παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Ο όρος «βιολογικά αιωρούμενα σωματίδια» επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον Ντέιβιντ Σαντς, καθηγητή και ειδικό στην παθολογία των φυτών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

 

Φορέας επικίνδυνων βακτηρίων σε όλο τον πλανήτη η σκόνη από τη Σαχάρα  η σκόνη από τη Σαχάρα βοηθά στην ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στους ωκεανούς του πλανήτη, που περνούν στη διατροφική αλυσίδα, προσβάλλουν τους θαλάσσιους οργανισµούς κι από κει µεταφέρονται στον άνθρωπο. τα βακτήρια αυτά τρέφονται από τη σκόνη της ερήµου που ταξιδεύει σε όλη τη γη µε τη βοήθεια των ανέµων.

 

Βακτήρια εκατομμυρίων ετών Ζουν με ρυθμούς …νεκρών και είναι αρχαιότερα από τον Τυραννόσαυρο Δανοί ερευνητές «ξέθαψαν» από το υπέδαφος του Ειρηνικού Ωκεανού βακτήρια με τόσο αργούς μεταβολικούς ρυθμούς, ώστε να αποτελούν τον ορισμό του ορίου μεταξύ ζωής και θανάτου! Επιπροσθέτως, πρόκειται ίσως για τους αρχαιότερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη!

 

 

Τα βακτήρια διατηρούν την ισορροπία του σώματος

 

Πόλεμος στα βακτήρια του σπιτιού

 

Περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων στο μητρικό γάλα 

 

Τα κινητά κουβαλούν το “βακτηριακό μας αποτύπωμα”

 

ΚΟΡΥΦΗ

Χαρτογράφηση 10.000 βακτηρίων που ζουν μέσα μας Ειρήνη Βενιού 

Αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση σοβαρών ασθενειών Δέκα χιλιάδες βακτήρια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμόκατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι ειδικοί του αμερικανικού προγράμματος «Human Microbiome» (HMP). Παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, υπάρχουν και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και τον θάνατο. Μέσα από πενταετή προσπάθεια, εκατοντάδες  επιστήμονες από δεκάδες πανεπιστήμια κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με σχεδόν το 99% των μικροσκοπικών μας «φιλοξενούμενων». Το σίγουρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι δεν είμαστε «μόνοι», καθώς τα βακτήρια καταλαμβάνουν κάθε χιλιοστό του ανθρώπινου σώματος τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βακτηρίων που ζουν μέσα μας ξεπερνά  εκείνον των ανθρώπινων κυττάρων. Σε προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες, οι ειδικοί είχαν προσπαθήσει να απομονώσουν μόλις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων που έβρισκαν «καταφύγιο» στον ανθρώπινο οργανισμό. Τώρα όμως, στο πλαίσιο του επίδοξου ερευνητικού προγράμματος ο αριθμός των χαρτογραφημένων ειδών αγγίζει τις 10.000.

Φως στο «παζλ» της υγείας Ο σχεδόν ολοκληρωμένος «χάρτης» των ανθρώπινων βακτηρίων αναμένεται να επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν νέες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων ειδών και του ανοσοποιητικού συστήματος. «Γνωρίζοντας τα ακριβή βακτήρια που ζουν σε διάφορα σημεία του οργανισμού ενός υγιούς ατόμου, θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην περίπτωση ασθενειών που πιστεύεται ότι έχουν βακτηριακό υπόβαθρο (π.χ. νόσος του Κρον, έλκη, παχυσαρκία)» αναφέρει ο δρ Τζορτζ Γουέινστοκ από το Πανεπιστήμιο Γουόσιγκτον, στο Σεντ Λούις. Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον, ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των κολπικών βακτηρίων σε έγκυες γυναίκες είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλες γυναίκες. Ο λόγος, εξηγούν, οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι όσο εξελίσσεται η κύηση, ο γυναικείος οργανισμός προσπαθεί να περιορίσει τα διάφορα βακτήρια που ζουν στον κόλπο με στόχο μια πιο ομαλή μετάβαση του νεογνού κατά τον τοκετό, από το αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας, στον έξω κόσμο. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης αυτής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του HMP παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «Nature».

 

Ενας serial killer ανάμεσά μας Θεοδώρα Τσώλη

Το υπερβακτήριο MRSA ξέφυγε από τα νοσοκομεία και απειλεί τον γενικό πληθυσμό! Ξεκίνησε την «καριέρα» του ως ανεπιθύμητος... επισκέπτης στα νοσοκομεία ο οποίος αποδείχθηκε αποφασισμένος να κάνει «αρμένικη επίσκεψη» - δεν είναι τυχαίο ότι το υπερβακτήριο MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), περί ου ο λόγος, είναι υπαίτιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το 44% επί του συνόλου των 380.000 ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως, για 1.050.000 επιπλέον ημέρες νοσηλείας και όλα αυτά με ένα κόστος που ξεπερνά τα 380.000.000 ευρώ κατ' έτος. Ο μικροσκοπικός αυτός «μουσαφίρης» φάνηκε όμως να έχει άκρως επεκτατικές τάσεις. Ετσι αλλάζοντας «κοστούμι» αποφάσισε να επιβάλει την παρουσία του εκτός από τα νοσοκομεία και στην κοινότητα, απειλώντας ολόκληρο τον πληθυσμό. Και μπορεί αυτή η περιγραφή να μοιάζει γλαφυρή, ωστόσο ο κίνδυνος από το MRSA δεν είναι διόλου... λογοτεχνικός. Πρόκειται για έναν τεράστιο «εχθρό» ο οποίος αλλάζοντας «προσωπεία» συνεχώς γιγαντώνεται.

Η νέα επιδημία του MRSA, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ήδη γεγονός σε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει ξεφύγει από τα όρια των νοσοκομείων και αιωρείται επάνω από τα σπίτια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία, τα στρατόπεδα και γενικώς τα σημεία όπου επικρατεί συγχρωτισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. «Το Βήμα» μίλησε με τον «πατέρα» του ΜRSA της κοινότητας, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες και σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τα εμβόλια Ρόμπερτ Ντόουμ με στόχο να σκιαγραφήσει το «προφίλ» αυτού του μικρού-μεγάλου «δολοφόνου» με τα πολλά πρόσωπα αλλά και τους πιθανούς τρόπους εξόντωσής του προς όφελος του πληθυσμού. Οπως όλα (δυστυχώς) δείχνουν, ο ανεπιθύμητος αυτός επισκέπτης στη ζωή πολλών ατόμων δεν είναι εύκολο να δει την... πόρτα της εξόδου αφού έχει εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής και επιβίωσης. Ωστόσο οι επιστημονικές προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την ανάπτυξη εμβολίου για τον οριστικό εξοστρακισμό του. Ως τότε όμως οι ειδήμονες συμβουλεύουν... καλό νοικοκύρεμα των χώρων όπως κάνουμε πάντα όταν περιμένουμε έναν επισκέπτη. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το νοικοκυριό πρέπει να έχει... αφιλόξενο στόχο κρατώντας μακριά από το κατώφλι τον επικίνδυνο μουσαφίρη.

Από τα νοσοκομεία στις γειτονιές Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια ομάδα ερευνητών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Σικάγου με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόουμ παρατήρησε ότι άρχισαν ξαφνικά να εμφανίζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου δεκάδες παιδιά με «ασυνήθιστες» σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Τρία παιδιά παρουσίασαν οξεία πνευμονία, κάποιο εμφάνισε απόστημα μεγάλο όσο μια παλάμη το οποίο «κρυβόταν» σε έναν γλουτιαίο μυ του ενώ σε μια άλλη περίπτωση το βακτήριο «διείσδυσε» στα οστά του ενός ποδιού. Σε όλους αυτούς τους μικρούς ασθενείς η λοίμωξη παρουσίαζε ανθεκτικότητα σε πολλά κοινά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της μεθικιλλίνης. Οι ειδικοί αποφάσισαν λοιπόν να διεξαγάγουν μελέτη ώστε να ρίξουν φως σε αυτή τη θολή υπόθεση. Εμειναν άναυδοι όταν συνειδητοποίησαν ότι «ένοχο» για τις σοβαρές λοιμώξεις ήταν το MRSA, ένα βακτήριο το οποίο πιστευόταν ότι προσβάλλει μόνο τους νοσοκομειακούς ασθενείς. Ωστόσο κανένα από τα παιδιά εκείνα δεν είχε βρεθεί σε νοσοκομείο επί μήνες προτού μεταφερθεί στα επείγοντα. Ετσι για πρώτη φορά η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα έκανε λόγο για MRSA της κοινότητας, μια θεωρία που συνάντησε απίστευτες αντιδράσεις. Οπως μάλιστα μας λέει ο καθηγητής Ντόουμ, ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονταν σε αντιπαράθεση επί 18 μήνες με τους υπευθύνους του JAMA (Journal of the American Medical Association, πρόκειται για την έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας) προκειμένου να δημοσιευθεί το άρθρο που αφορούσε το MRSA της κοινότητας. «Αρχικώς το άρθρο απορρίφθηκε αφού δεν πίστευαν ότι επρόκειτο για MRSA. Το αποσύραμε λοιπόν και προχωρήσαμε σε περαιτέρω μοριακή μελέτη μέσω της οποίας αποδείξαμε ότι στα στελέχη που είχαμε απομονώσει από τους ασθενείς υπήρχε η παρουσία του γονιδίου mecA το οποίο αποτελεί "σήμα κατατεθέν" του MRSA. Τελικώς έπειτα από κόπους το άρθρο που ήταν το πρώτο στο οποίο γινόταν λόγος παγκοσμίως για το MRSA της κοινότητας δημοσιεύθηκε το 1998».

Ευάλωτοι αθλητές, στρατιώτες και... συγγενείς Τα στελέχη του ΜRSA της κοινότητας εμφανίζουν διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά από εκείνα των νοσοκομείων, εξηγεί ο καθηγητής. Συγχρόνως επικρατούν διαφορετικά στελέχη του MRSA της κοινότητας σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, το στέλεχος που πρωτοεντόπισαν οι ειδικοί από το Σικάγο ήταν το επονομαζόμενο USA400, ένα πολύ επιθετικό στέλεχος που ήταν ικανό ακόμη και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ημέρες τα «θύματά» του. «Οταν ήλθε στο φως η αλληλουχία του γονιδιώματος του USA400 έγινε σαφές ότι διέθετε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στέλεχος του MRSA των νοσοκομείων - συγκεκριμένα παρήγε κάποιες επικίνδυνες τοξίνες οι οποίες δεν εντοπίζονται στο νοσοκομειακό ΜRSA». Μπορεί η «σχέση» των ειδικών με το MRSA της κοινότητας να μετρά πλέον σχεδόν 15 χρόνια, ωστόσο τώρα μόλις αρχίζει η επιστημονική κοινότητα να μαθαίνει λεπτομέρειες για τον αντίπαλο, σημειώνει ο καθηγητής. «Βλέπουμε τώρα αναλυτικότερα ποιες ομάδες θεωρούνται "υψηλού κινδύνου" για μόλυνση από το βακτήριο: πρόκειται για τους φυλακισμένους, τα μέλη αθλητικών ομάδων, τους στρατιώτες αλλά και για υγιή άτομα στον γενικό πληθυσμό τα οποία δεν έχουν θεωρητικώς κανέναν παράγοντα κινδύνου για μόλυνση. Το τελευταίο διάστημα όμως μαθαίνουμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για το MRSA της κοινότητας. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη της δικής μας ομάδας έδειξε ότι ο ίδιος ο χώρος του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει σοβαρή εστία μόλυνσης». Ο καθηγητής περιγράφει ότι η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε στενά άτομα τα οποία κατέφυγαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σικάγου με μόλυνση από το στέλεχος USA300 (πρόκειται για το στέλεχος που... διαδέχθηκε μετά το 2000 το USA400 και εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ) καθώς και τις οικογένειές τους. «Ζητήσαμε από την οικογένεια του κάθε ασθενούς να υποβληθεί σε εξέταση για ύπαρξη του βακτηρίου και είδαμε ότι ο αποικισμός ήταν πολύ υψηλός στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας. Ολα αυτά δείχνουν ότι το MRSA της κοινότητας εξαπλώνεται "σαν τρελό" και προσπαθούμε τώρα να βρούμε χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις εντός των σπιτιών ασθενών με το συγκεκριμένο βακτήριο». Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τη χρήση ενός δραστικού αντιβιοτικού που θα εφαρμόζεται στη μύτη των μελών της οικογενείας του ασθενούς, τη χρήση κάποιας αντισηπτικής ουσίας που θα εφαρμόζεται σε ολόκληρο το δέρμα, καθώς και αντισηπτικών που θα καλύπτουν «ευάλωτες» επιφάνειες του σπιτιού, όπως στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Εμβόλιο-εκπαιδευτής λεμφοκυττάρων Ακόμη και αν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του MRSA της κοινότητας, το «ιερό δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες παραμένει το να μπορέσουν να προλάβουν την εμφάνιση του σούπερ βακτηρίου. Και η λύση έχει μόνο έναν τίτλο: εμβόλιο. Πόσο εύκολο είναι όμως να αναπτυχθεί ένα προληπτικό εμβόλιο για έναν τόσο «πολυπρόσωπο» εχθρό; Καθόλου εύκολο, απαντά ο καθηγητής Ντόουμ. Οπως διευκρινίζει, ως σήμερα οι προσπάθειες ανάπτυξης ενός τέτοιου εμβολίου έχουν στεφθεί με πλήρη... αποτυχία καθώς ο «εχθρός» έβρισκε πάντα τρόπο να ξεγλιστρά. Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι μπορεί να τα βάλει με τον παντοδύναμο (όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ως σήμερα) αντίπαλο ξεφεύγοντας από την κλασική «συνταγή» ανάπτυξης εμβολίων. «Οι ως τώρα προσπάθειες επικεντρώνονταν στην "παραδοσιακή" στρατηγική της δημιουργίας εμβολίου με τη λογική της παραγωγής αντισωμάτων από τον οργανισμό ενάντια στον "εχθρό". Ωστόσο η δική μας ομάδα προτείνει μια νέα στρατηγική η οποία βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Πιστεύουμε ότι ένα επιτυχημένο εμβόλιο πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της ανοσίας του οργανισμού μέσω της εκπαίδευσης των Τ-κυττάρων του και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στα πειράματά μας».

Πώς ακριβώς θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο «εναλλακτικό» εμβόλιο; Ο καθηγητής απαντά ότι «αν το ήξερα θα το είχα ήδη φτιάξει. Ωστόσο, εκτιμώ ότι σε κάποια χρόνια, αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω σε πόσα ακριβώς, το εμβόλιο θα αποτελεί γεγονός». Απώτερος στόχος του δρος Ντόουμ είναι, όπως ο ίδιος μας μεταφέρει, να αναπτυχθεί μελλοντικά ένα προληπτικό εμβόλιο για το MRSA της κοινότητας το οποίο θα χορηγείται σε όλα τα παιδιά στο πλαίσιο των εμβολιασμών ρουτίνας. Δεν είναι τραβηγμένο το να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παιδικός πληθυσμός για το MRSA; Ο ίδιος, ως κύριος σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τους παιδικούς εμβολιασμούς, πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να εμβολιάζονται τα παιδιά ενάντια σε έναν τόσο μεγάλο εν δυνάμει «δολοφόνο». Αναφέρει όμως ότι για να αποτελέσει ένα τέτοιο εμβόλιο κάποια ημέρα πραγματικότητα πρέπει πρώτα οι αρμόδιοι των διαφορετικών κρατών να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να κατανοήσουν ότι για να δοθεί λύση σε αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της έρευνας. «Και η έρευνα απαιτεί χρηματοδότηση για να υπάρξει. Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο θέλω να κλείσω την κουβέντα μας».
«Θερίζει» και στην Ελλάδα Μια κουβέντα που άνοιξε στα τέλη του περασμένου αιώνα και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει πολύ να κλείσει, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως σημειώνει στο «Βήμα» η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας τoυ Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σταφυλοκόκκων κυρία Ιρις Σπηλιοπούλου η επιδημία του MRSA της κοινότητας έχει - δυστυχώς - και ελληνική ταυτότητα. Τα στοιχεία που μας παραθέτει η κυρία Σπηλιοπούλου μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν το 2010 (τα στοιχεία του 2011 αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στο καλοκαίρι) το 5%-15% επί του συνόλου των λοιμώξεων στη χώρα μας οφείλονται στον S. aureus ενώ ποσοστό περί το 45% των λοιμώξεων με S. aureus αφορά το υπερβακτήριο MRSA (το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 10% ως 50%, καθώς σε κάποια μικρά νοσοκομεία τα ποσοστά εμφάνισης του MRSA είναι χαμηλά ενώ σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία πολύ υψηλότερα). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι «από το σύνολο των κρουσμάτων MRSA που εμφανίζονται στην Ελλάδα περισσότερες από επτά στις δέκα περιπτώσεις αφορούν την κοινότητα ενώ περίπου τρεις στις δέκα τα νοσοκομεία» λέει η καθηγήτρια. Η επιδημία αυτή που έχει επίσης πλήξει και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αντίστοιχες με εκείνες στις ΗΠΑ όπου τη δική του «μάχη» με το MRSA δίνει ο καθηγητής Ντόουμ. Βέβαια διαφορετικοί κλώνοι του MRSA έχουν «πλήξει» ΗΠΑ και Ευρώπη: στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ο κυρίαρχος κλώνος αυτή τη στιγμή είναι ο ST80 ο οποίος διαφέρει από τον USA300 που «τρομοκρατεί» τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι αντίστοιχος για τον πληθυσμό. Και αυτό διότι το MRSA της κοινότητας προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (όπως αποστήματα, δοθιήνες, κυτταρίτιδες), μολύνσεις στο αίμα αλλά και εν δυνάμει θανατηφόρες πνευμονίες, κυρίως σε άτομα των οποίων το σύστημα έχει εξασθενήσει λόγω κάποιας νόσου όπως η γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την κυρία Σπηλιοπούλου, στην πανδημία του 2009 παρουσιάστηκαν αρκετά περιστατικά πνευμονίας που οφειλόταν σε MRSA σε ασθενείς με γρίπη. Το καλό νέο είναι ότι το «επεκτατικότατο» αυτό βακτήριο εμφανίζει ευαισθησία - τουλάχιστον ως τώρα - σε κάποια αντιβιοτικά όπως η ερυθρομυκίνη και οι λινκοσαμίδες. Το κακό νέο είναι ότι οι... άγριες διαθέσεις του είναι κάποιες φορές τόσο μεγάλες ώστε να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Η πρόληψη σώζει Ρωτήσαμε την ελληνίδα καθηγήτρια πώς θα μπορούσε να μπει ένα «φρένο» σε αυτόν τον μικροσκοπικό αλλά τόσο μεγάλο «εχθρό» της δημόσιας υγείας. Μας απάντησε ότι πρώτιστο και απλό προληπτικό μέτρο είναι η χιλιοειπωμένη αλλά σωτήρια «τήρηση κανόνων υγιεινής». «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυτοί οι κανόνες σε χώρους όπως τα στρατόπεδα, τα αθλητικά κέντρα, τα σχολεία. Πρέπει ο καθένας να έχει προσωπικά είδη υγιεινής, να μην τα μοιράζεται με άλλους. Από την πλευρά τους οι κλινικοί γιατροί είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουν αντιβιόγραμμα προτού χορηγήσουν αντιβιοτικά στους ασθενείς». Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου για το MRSA η κυρία Σπηλιοπούλου εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την καθολική χορήγησή του. Οπως υποστηρίζει αν κάποια ημέρα αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αυτό θα πρέπει να χορηγείται μόνο στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι ο S.aureus αποτελεί «μέλος» της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού και ένα εμβόλιο που θα τον εξαφάνιζε ίσως διατάρασσε αυτή την ισορροπία. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 20%-30% του πληθυσμού είναι σταθερά φορείς του βακτηρίου, ένα αντίστοιχο ποσοστό εμφανίζει διαλείπουσα φορεία ενώ μόνο ένα 20%-30% δεν είναι φορείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν "φιλοξενούν" τον S.aureus στον οργανισμό τους και δεν ξέρουμε τις συνέπειες αν του γίνει μόνιμη... έξωση». Το μόνο σίγουρο είναι πως κρίνεται απαραίτητο να γίνει «έξωση» στην επιδημία του MRSA της κοινότητας. Και για να συμβεί αυτό είναι άκρως σημαντικό «συν επιστήμη και χείρα (...καθαρή του πληθυσμού) κίνει».
ΔΙΑΓΝΩΣΗ Τα δύο «πρόσωπα» του ΜRSA Πώς διαχωρίζεται το νοσοκομειακό MRSA από το MRSA της κοινότητας; Σύμφωνα με τους κανόνες των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), η μόλυνση με το ενδονοσοκομειακό υπερβακτήριο αφορά ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, φέρουν καθετήρες ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν λάβει αντιβιοτικά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από τη διάγνωση της λοίμωξης καθώς και εκείνες κατά τις οποίες ο παθογόνος μικροοργανισμός απομονώνεται μετά από 48 ώρες από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε ό,τι αφορά το MRSA της κοινότητας, θεωρείται ότι έχει «πλήξει» κάποιον όταν απομονωθεί σε καλλιέργεια μέσα σε 48 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ή όταν απομονωθεί σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό που να παραπέμπει σε νοσοκομειακή λοίμωξη με το υπερβακτήριο.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ«Ρεζερβουάρ» ΜRSA τα κατοικίδια; Μια στενή σχέση η οποία μπορεί να μετατραπεί σε... ολέθρια σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ΜRSA διερευνούν αυτή τη στιγμή οι έλληνες επιστήμονες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Ιρις Σπηλιοπούλου η ομάδα μελετά ζώα συντροφιάς προκειμένου να ανακαλύψει τι «δοσοληψίες» έχουν με τον άνθρωπο σε ό,τι αφορά το υπερβακτήριο. «Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη αδημοσίευτα, από όσα έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας βλέπουμε ότι τα ζώα συντροφιάς προσβάλλονται από τον κλώνο του MRSA που χτυπά και τον άνθρωπο, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι άνθρωποι μεταδίδουν το βακτήριο στα ζώα. Μέχρι στιγμής στα ζώα έχουν καταγραφεί μόνο λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν οι τετράποδοι σύντροφοι του ανθρώπου μπορούν να αποτελέσουν ένα "ρεζερβουάρ επώασης" ακόμη πιο λοιμογόνων στελεχών τα οποία στη συνέχεια θα μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο».

 

Η ραπαμυκίνη βελτιώνει τη μνήμη, ενώ μειώνει το στρες και την κατάθλιψη

Θαυματουργή αποδεικνύεται μία ουσία που κρύβεται στο χώμα στο μυστηριώδες Νησί του Πάσχα. Πρόκειται για τη ραπαμυκίνη, προϊόν ενός βακτηρίου που ευδοκιμεί στο νησί αυτό του Ειρηνικού, το οποίο βελτιώνει την ικανότητα απόκτησης νέας γνώσης και τη μνήμη, ενώ παράλληλα μειώνει το στρες και την κατάθλιψη. Σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας ύστερα από πειράματα σε ποντίκια. Οι ερευνητές τάισαν τα πειραματόζωα με ραπαμυκίνη και διαπίστωσαν ότι τόσο στα νεότερα όσο και στα γηραιότερα βελτιώθηκε η ικανότητα εκμάθησης και η μνήμη. «Τα νεότερα έμαθαν και θυμήθηκαν όσα έμαθαν ευκολότερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως», εξηγεί η Βερόνικα Γκάλβαν, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο. «Στα γηραιότερα, αυτά που συμπεριέλαβαν τη ραπαμυκίνη στη διατροφή τους έδειξαν σαφή βελτίωση, αντίθετα με την εξασθένηση αυτών των ικανοτήτων που συνήθως παρατηρείται σε αυτή την ηλικία».

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα κατέδειξαν τα πειράματα και στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης. Από τότε που ανακαλύφθηκε η ραπαμυκίνη, τη δεκαετία του '70, οι ειδικοί κατάλαβαν ότι κάτι έτρεχε με αυτή την ουσία. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντιμυκητιακός παράγοντας, σύντομα όμως διαπιστώθηκε πως είχε ισχυρές ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και έγινε, έτσι, πολύτιμο εργαλείο εναντίον της απόρριψης μοσχευμάτων. Κάποια στιγμή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης σε πειράματα με τρία είδη κατώτερων οργανισμών (μύκητες, νηματώδεις σκώληκες και μύγες των καρπών) πως καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Το 2009, διαπιστώθηκε πως επηρεάζει τη διαδικασία της γήρανσης και στα ποντίκια - πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο σε θηλαστικό με φαρμακολογική παρέμβαση.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ξενοδοχεία: πού κρύβονται τα βακτήρια Θοδωρής Λαΐνας 

Ξεχάστε το μπάνιο... Προσοχή σε τηλεκοντρόλ και διακόπτες Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να διαπιστώσουν ποια είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία σημεία και αντικείμενα ενός δωματίου ξενοδοχείου. Αν και το μυαλό όλων πηγαίνει πρώτα σε σημεία όπως η λεκάνη της τουαλέτας ή ο νιπτήρας τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφού αποκαλύπτουν μια σειρά από απρόσμενα σημεία και αντικείμενα που απειλούν την υγεία όσων διαμένουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Στη λίστα των πιο ακάθαρτων αντικειμένων και πλουσιότερων σε... βακτήρια ξεχωρίζουν τα τηλεκοντρόλ και οι διακόπτες για τα φώτα.

Η έρευνα Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον μελέτησαν το βαθμό καθαριότητας δωματίων σε αμερικανικά ξενοδοχεία και τις πιθανές απειλές υγείας για όσους διαμένουν εκεί. Οπως αναφέρουν, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να είναι τόσο καθαρό και απολυμασμένο όσο ο χώρος ενός χειρουργείου αλλά από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι γενικά απαιτείται καλύτερο καθάρισμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν είναι περισσότερο ακάθαρτα από ένα μέσο σπίτι αλλά από την άλλη πλευρά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει με δεδομένο ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων καθαρίζονται καθημερινά. Για αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους θα βοηθήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας των ξενοδοχείων να κάνουν αποτελεσματικότερη δουλειά.

Τα ευρήματα Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, και οι διακόπτες για τα φώτα και ειδικά οι διακόπτες στις λάμπες των κρεβατιών. Οσο και αν ακούγεται παράξενο οι ερευνητές υποδεικνύουν ως «ένοχες» για αυτή τη κατάσταση τις καθαρίστριες ή καλύτερα τα εργαλεία τους. Η έρευνα έδειξε ότι τα σφουγγάρια και οι σφουγγαρίστρες είναι γεμάτες βακτήρια τα οποία μεταφέρουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση των καθαριστικών εργαλείων από βάρδια σε βάρδια των καθαριστριών ώστε να περιορίζεται το πρόβλημα. Η έρευνα έδειξε ότι τα σημεία με τα χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων στα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι τα κουρτινόξυλα και το πόμολο της πόρτας του μπάνιου.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Γεμάτα βακτήρια τα σπίτια με σκύλους Τα πλεονεκτήματα

Τα σπίτια με σκύλους έχουν διαφορετικές μικροσκοπικές μορφές ζωής από τα σπίτια που δεν υπάρχουν ζώα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE. Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ. Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας. Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

«Θέλαμε να βρούμε ποιες μεταβλητές επηρεάζουν τα οικοσυστήματα των βακτηρίων στα σπίτια μας, και ο κυριότερος παράγοντας που εντοπίσαμε μέχρι στιγμής είναι η ιδιοκτησία σκύλου», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Δρ. Rob Dunn, που συμμετείχε στη μελέτη. «Μπορούμε να βρούμε σε ποια σπίτια ζουν σκύλοι, εξετάζοντας απλά την οθόνη τηλεόρασης ή την μαξιλαροθήκη. Για παράδειγμα υπάρχουν βακτήρια που ζουν στο έδαφος και είναι 700 φορές πιθανότερο να εντοπιστούν σε σπίτια με σκύλους», προσέθεσε ο ερευνητής.

Αν και οι περισσότεροι ανατριχιάζουμε στην ιδέα των βακτηρίων που φωλιάζουν σε κάθε αντικείμενο που αγγίζουμε, οι μικροοργανισμοί φαίνεται πως έχουν ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία των ανθρώπων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων. Εκτός αυτού, παλαιότερη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία. Σημειώνεται ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πάνω από 10.000 είδη βακτηρίων και 100 τρισεκατομμύρια ξεχωριστούς μικροοργανισμούς.

Γιατροί... με 4 πόδια και ουρά

ΚΟΡΥΦΗ

H μετανάστευση των μικροβίων

Χιλιάδες είδη διασχίζουν τον Ειρηνικό... πετώντας

Ένας αναπάντεχα μεγάλος αριθμός μικροβίων από την Ασία καταφθάνουν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ ως επιβάτες των σύννεφων σκόνης που διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκαλύπτει νέα γενετική μελέτη.
Οι εκτιμήσεις Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει ότι περίπου 7,1 εκατομμύρια τόνοι αερολυμάτων -σκόνη, νεκρά κύτταρα, μικροοργανισμοί και H μετανάστευση των μικροβίωνάλλα σωματίδια- διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ειρηνικό πετώντας στην τροπόσφαιρα, το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας όπου εκδηλώνονται σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Η ερευνητική ομάδα που δημοσιεύει τα νέα ευρήματα εξέτασε δείγματα της σκόνης που φτάνει στην κορυφή του Όρους Μπάτσελορ στο Όρεγκον, το οποίο διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στην τροπόσφαιρα. Σε προηγούμενη μελέτη τους, οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει να μετρήσει τα διαφορετικά είδη μικροβίων αφήνοντας τα δείγματα να αναπτυχθούν σε θρεπτικά συστατικά. Τον Ιούλιο, ανακοίνωσαν ότι είχαν μετρήσει μόλις 18 είδη.
Αυτή τη φορά, η ομάδα του Μάικλ Ρόμπερτς, ερευνητή της NASA, πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις στα δείγματα σκόνης και ανίχνευσε DNA από συνολικά 2.100 είδη, από τα οποία περίπου τα μισά ήταν βακτήρια και τα υπόλοιπα μύκητες.
Η αντοχή
Πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων είναι γνωστό ότι σχηματίζουν ανθεκτικά σπόρια που αντέχουν στις πιο αντίξοες συνθήκες και πιθανότατα επιζούν στο ταξίδι, αναφέρουν οι ερευνητές. Παραμένει πάντως ασαφές πώς οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν τα οικοσυστήματα της Δυτικής Αμερικής. Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευτούν το Φεβρουάριο στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology», είναι όμως ήδη διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πια κοντά στην απόφαση να ονομάσουμε την ατμόσφαιρα οικοσύστημα» σχολίασε ο Ντέιβιντ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

 

Τα μικρόβια ρυθμίζουν την υγεία μας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μια τεράστια μικροβιακή... αποικία στον οργανισμό μας, στην οποία θα αναζητήσουν τις αιτίες πρόκλησης των ασθενειών αλλά και τις θεραπείες του μέλλοντος. Στην πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή αλλάζει πλήρως ολόκληρη τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. «Οι άνθρωποι δεν είναι απλοί οργανισμοί. Είναι υπεροργανισμοί που αποτελούνται από άλλους μικρότερους οργανισμούς». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, όταν τον περασμένο μήνα ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από τα δικά του κύτταρα, αλλά τον ολοκληρώνουν και 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια. Τα οποία δεν είναι αδρανή, αλλά κάνουν «κουμάντο» σε καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού. Μπορούν να ρυθμίζουν τις αυξομειώσεις βάρους και να αλλάζουν την ανταπόκριση στα φάρμακα. Μπορεί ακόμη να ευθύνονται για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και αυτοάνοσες ασθένειες όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας. Εως σήμερα οι επιστήμονες αναζητούσαν στα γονίδια τις αιτίες πρόκλησης των ασθενειών αλλά και τις θεραπείες του μέλλοντος, τις λεγόμενες γονιδιακές. Οπως όμως φαίνεται, υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο... Και αυτό διότι μελετούσαν τα 23.000 γονίδια που συνθέτουν το ανθρώπινο σώμα. Τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν τα μυστικά της υγείας και των ασθενειών σε ακόμη 3 εκατομμύρια γονίδια μη ανθρώπινων οργανισμών, δηλαδή να αναλύσουν τα γονίδια από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια διαφόρων τύπων που ζουν στο σώμα μας. «Ολα αυτά τα γονίδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην υγεία μας», εξηγεί ο δρ Μπρους Μπάιρεν, διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής Αλληλουχίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιδρυμα

 
Τα μικρόβια ρυθμίζουν την υγεία μας

Μπρόαντ των Πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ.  

Νέο ανθρώπινο όργανο. Στην πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή αλλάζει πλήρως ολόκληρη τη βιολογική υπόσταση του ανθρώπου. «Ενας απλός τρόπος για να τα συνυπολογίσουμε είναι να το φανταστούμε ως ακόμη ένα όργανο του σώματός μας», αναφέρει σε ειδική ανάλυση που έχει κάνει για το θέμα το περιοδικό «Economist». Το βάρος του είναι παρόμοιο με αυτό των υπόλοιπων οργάνων του σώματος, καθώς ζυγίζει περίπου 2 κιλά στον μέσο άνθρωπο και εξαρτάται συνήθως από το βάρος του καθενός. Εντούτοις δεν έχει σαφή δομή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον νεφρό ή το συκώτι.

Θα μπορούσε να μοιάζει με το ανοσοποιητικό, του οποίου τα λεμφοκύτταρα βρίσκονται διάσπαρτα, αλλά και παράλληλα οργανωμένα μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο και αυτά έχουν μια πηγή προέλευσης, τους λεμφαδένες. Ετσι, ώσπου να «επέμβει» η γονιδιωματική, η επιστήμη που εξετάζει τα «ψιλά γράμματα» στον πυρήνα του κυττάρου, δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί και τυπικά ως όργανο το σύνολο των μικροβίων που ονομάστηκε μικροβίωμα.
Το μικροβίωμα είναι ιδιαίτερα οργανωμένο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη αναγνωρίσει 100 μεγάλες ομάδες βακτηρίων που τις ονόμασαν «φύλα» και η καθεμία έχει διαφορετικό «ρεπερτόριο» βιοχημικών δυνατοτήτων.  Στη συστηματική ταξινόμηση της βιολογίας «φύλο» ονομάζεται η βαθμίδα που βρίσκεται μεταξύ της οικογένειας και του γένους. Το ανθρώπινο μικροβίωμα «κυβερνάται» από μόνο τέσσερα από αυτά τα φύλα. Επιπλέον, είναι ακριβώς όπως το οικοσύστημα - το δάσος, το λιβάδι ή ο κοραλλιογενής ύφαλος, που διαφέρουν από μέρος σε μέρος. Για την ακρίβεια, δεν είναι πουθενά ίδια.  

Βακτήρια και παχυσαρκία. Οπως μετρήθηκε από τους επιστήμονες, οι άνθρωποι στη Βενεζουέλα έχουν στον οργανισμό τους πολύ περισσότερα μικρόβια που παράγουν ριμποφλαβίνη από αυτούς που ζουν στη Νότια Αμερική. Στη βρεφική ηλικία έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα, διότι ο οργανισμός τους σταματά αυτόματα την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται γλυκοσίδη υδρολάση. Αυτό μετατρέπει τους υδρογονάνθρακες που ονομάζονται γλυκάνες, και το γάλα περιέχει πολλές, σε ζάχαρη που δίνει ενέργεια. Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό, καθώς οι γλυκάνες δεν χωνεύονται από κανένα από τα 23.000 ανθρώπινα γονίδια. Μόνο τα ένζυμα των βακτηρίων μπορούν να εκτελέσουν αυτή την εργασία. Επιπλέον, δίνει στους ειδικούς σαφή εικόνα για το πώς μπορεί το μικροβίωμα να επηρεάσει τις λειτουργίες του μεταβολισμού, οι οποίες βέβαια είναι αυτές που σε μεγάλο ποσοστό ρυθμίζουν και το σωματικό βάρος, καθώς τα μικρόβια μπορούν να κάνουν έναν οργανισμό να υπερτρέφεται ή να υποτρέφεται. 

Τι δείχνουν οι έρευνες.  Σύμφωνα με πιο πρόσφατη μελέτη, η παχυσαρκία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οφείλεται σε κακή διατροφή ή σε έλλειψη άσκησης, αλλά στα βακτήρια του στομάχου και του εντέρου.

«Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να χάσουν βάρος, παρά τις έντονες προσπάθειες που κάνουν», αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζιοατόνγκ της Σαγκάης στο τεύχος Δεκεμβρίου της επιστημονικής επιθεώρησης της Διεθνούς Εταιρείας Μικροβιολογικής Οικολογίας.

Η ομάδα των κινέζων ειδικών βρήκε ότι η υψηλή συγκέντρωση εντεροβακτηρίων είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα του είδους δημοσιεύθηκε το 2006 στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature». Τότε ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Γκόρντον απέδειξε ότι το έντερο ενός παχύσαρκου ατόμου έχει διαφορετική μικροβιακή σύσταση από αυτήν ενός ατόμου με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αρα ο μικροβιακός πληθυσμός μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του βάρους. Στην αρχή των πειραμάτων οι ειδικοί είχαν πάρει μικρόβια από το έντερο ενός παχύσαρκου ποντικού και τα μεταμόσχευσαν στο έντερο ενός άλλου τρωκτικού. Αποτέλεσμα: το δεύτερο ποντίκι έπαιρνε συνεχώς βάρος και έγινε και αυτό παχύσαρκο.
Πυροδοτεί αυτοάνοσα νοσήματα
Ο δρ Νίκολσον εκτιμά ότι το μικροβίωμα εμπλέκεται σε αρκετά αυτοάνοσα επικίνδυνα για τη ζωή νοσήματα. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται χωρίς λόγο στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.
Ο ίδιος εξηγεί πως ο διαβήτης τύπου 1, το άσθμα, το έκζεμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μερικές από τις γνωστές ασθένειες στις οποίες μελετάται ο ρόλος του μικροβιώματος εδώ και χρόνια. Μάλιστα, στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια αποδείχθηκε πως τα βακτήρια του οργανισμού εμπλέκονται στη διαδικασία πυροδότησης της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο στρέφεται κατά των νευρικών κυττάρων με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί την εκφυλιστική νόσο.

 

Θεράπευσαν διαβήτη τύπου 2

Παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι σταυροφόροι της ιατρικής THE NEW YORK TIMES Της Abigail Zuger

Το «βασιλικό ζεύγος» της «New England Journal of Medicine» εκπέμπει SOS για το μέλλον της περίθαλψης

Οι παλιοί σταυροφόροι έχουν πια μεγαλώσει. Ο δρ Αρνολντ Σ. Ρέλμαν, 88 ετών, φοράει ακουστικό και εμφανίζει αρχές γεροντικού τρόμου• η δρ Μάρσια Αντζελ, 72 ετών, πάσχει από οστεοπόρωση και αρθριτικά στα χέρια. Ωστόσο, οι φωνές τους παραμένουν όσο δυνατές ήταν πάντοτε. Συνάδελφοι επί δεκαετίες, ερωτικοί σύντροφοι σε μεγαλύτερη ηλικία, το ζευγάρι έχει αποκληθεί το βασιλικό ζεύγος της αμερικανικής ιατρικής. Βέβαια, από την άλλη, έχουν γίνει επίσης στόχοι πολύ λιγότερο φιλοφρονητικών χαρακτηρισμών. Από το 1977 έως το 2000, βρίσκονταν - ο ένας τους ή και οι δύο - σε κορυφαίες θέσεις της επιθεώρησης «The New England Journal of Medicine» (Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας) καθώς αυτή γινόταν ίσως η πιο έγκυρη ιατρική έκδοση στον κόσμο, με μια φωνή που ακουγόταν μέχρι τη Γουόλ Στριτ, την Ουάσιγκτον και ακόμη μακρύτερα. Πολλά από τα θέματα στη σημερινή συζήτηση για την υγειονομική περίθαλψη διατυπώθηκαν πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Είναι σαφές ότι αν εξακολουθήσουμε να ασκούμε την ιατρική όπως τώρα, οδεύουμε προς την καταστροφή», λέει ο δρ Ρέλμαν.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. Η κοινή σταυροφορία τους, η οποία έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως στα κύρια άρθρα της επιθεώρησης και στη συνέχεια έχει αναλυθεί σε βιβλία και δεκάδες άρθρα στον μη εξειδικευμένο Τύπο, είναι κατά της ιατρικής που ασκείται για το κέρδος, ιδιαίτερα κατά των συμπληρωματικών κερδοσκοπικών κέντρων της που είναι η εμπορική ιατρική ασφάλιση και η παρασκευή φαρμάκων - κατά την έκφραση του δρος Ρέλμαν, «οι άνθρωποι που βγάζουν αμύθητα ποσά από την εμπορική εκμετάλλευση της ιατρικής». Μερικοί απέρριψαν το ζευγάρι ως ιατρικούς Δον Κιχώτες. Αλλοι τους θεωρούν τους πρώτους που έδωσαν το «παρών» στη μάχη για την ψυχή της αμερικανικής ιατρικής. Συναντήθηκαν πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Εκείνος ήταν σταρ της ιατρικής ακαδημαϊκής σκηνής της Βοστώνης, ένα αγόρι από τη Νέα Υόρκη που ήθελε να γίνει φιλόσοφος, αλλά χρειαζόταν να δουλέψει για να ζήσει. Εκείνη ήταν γεννημένη στο Τενεσί και είχε μεγαλώσει στη Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών της και μετά εργαζόταν σε μικροβιολογικά εργαστήρια και στη συνέχεια κατέληξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, φοιτήτρια μεγαλύτερης ηλικίας και μία από τις οκτώ γυναίκες που είχε η τάξη του '60. Καθώς έπρεπε να κάνει μια φοιτητική εργασία την παρέπεμψαν στον δρα Ρέλμαν, που ήταν τότε ειδικός στα νεφρά και είχε ορισμένα δεδομένα που χρειάζονταν ανάλυση. Αυτή η πρώτη συνεργασία τους δημοσιεύτηκε το 1968. «Εκείνη την εποχή ήταν μάλλον αποκρουστικός», θυμάται η δρ Αντζελ. Ενας συμφοιτητής τον είδε κάποτε να τη χαιρετά στο δρόμο και είπε εντυπωσιασμένος, «μιλάς μ' αυτόν;». Τον παντρεύτηκε, αλλά όχι πριν περάσουν τέσσερις δεκαετίες - το 2009 ενώθηκαν με πολιτικό γάμο που ήταν και για τους δύο δεύτερος γάμος. Η επαγγελματική συνεργασία τους προηγήθηκε κατά πολύ του έρωτά τους. Το 1980 ο δρ Ρέλμαν, ο οποίος ήταν ήδη τρία χρόνια διευθυντής της «New England Journal of Medicine», «στρατολόγησε» τη λαμπρή φοιτήτριά του για να δουλέψει μαζί του. Εκείνη τη χρονιά επίσης άρχισε να γράφει στα κύρια άρθρα κατά των κερδοσκοπικών νοσοκομείων, εργαστηρίων και των άλλων ιατρικών επιχειρήσεων που ανήκαν σε επενδυτές. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ιατρικοβιομηχανικό σύμπλεγμα να στρεβλώσει το σύστημα της ιατρικής περίθαλψής μας για να το προσαρμόσει στους επιχειρηματικούς σκοπούς του», έγραφε• η ιατρική πρέπει να «υπηρετεί πρώτα τους ασθενείς και μετά τους μετόχους». Δέχθηκε πολλές αντιδράσεις, από εγκάρδια συγχαρητήρια μέχρι κατηγορίες ότι παρεξηγεί τις δυνάμεις της αγοράς και ότι είναι τόσο αφελής ώστε να υποθέτει πως το χρήμα δεν είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για τους περισσότερους γιατρούς. Επειτα από πολλά παρόμοια άρθρα και ένα βιβλίο, ο δρ Ρέλμαν παραμένει αμετάπειστος. «Συμβαίνει να πιστεύω ότι οι γιατροί δεν είναι άγιοι αλλά ούτε αμαρτωλοί», λέει. «Είναι λογικοί, πραγματιστές, αξιοπρεπείς». Στο ιδανικό σύστημα ιατρικής περίθαλψης, εξηγεί, οι γιατροί θα αμείβονται και θα είναι οργανωμένοι σε μεγάλες ομάδες ιατρείων πολλών ειδικοτήτων, όμως η Mayo Clinic και άλλες ιδιωτικές κλινικές• η περίθαλψη θα παρέχεται από ένα και μόνο μη κερδοσκοπικό σύστημα, που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογουμένους. «Θα εξοικονομούσαμε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων», λέει, εξαλείφοντας τη βιομηχανία της ιδιωτικής ασφάλισης, «ένα παράσιτο πάνω στο σύστημα της ιατρικής περίθαλψης».

Επικριτές λένε ότι απλώς δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν τα πράγματα. «Η Αντζελ και ο Ρέλμαν έχουν μια θεωρία συνωμοσίας για το πώς λειτουργεί η βιομηχανία», λέει ο Ρίτσαρντ Επστάιν, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Για το μόνο που μιλάνε είναι η απληστία. Την ιατρική την καταλαβαίνουν καλά, όχι όμως και τη βιομηχανία».

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ. Η δρ Αντζελ έχει αντιμετωπίσει παρόμοια αντίδραση για τις επικρίσεις της κατά της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, λέει, τα χειρόγραφα που επιμελούνταν για τη «New England Journal of Medicine» έδειχναν «τη νέα δύναμη και επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας» στις μελέτες που εκτιμούσαν τα προϊόντα της. Αντί να μείνουν στην άκρη την ώρα που αμερόληπτοι επιστήμονες εκτιμούσαν τα φάρμακα, οι κατασκευαστές τους συμμετείχαν ξαφνικά σε όλες τις πλευρές της διαδικασίας. Η δρ Αντζελ λέει πως άσκησε βέτο σε κείμενα που παρέλειπαν οποιαδήποτε αναφορά στις παρενέργειες ενός φαρμάκου και σε μελέτες που μεροληπτούσαν για να κάνουν να φανεί καλό ένα φάρμακο, ενώ άκουγε επανειλημμένως για μελέτες που ουδέποτε υποβλήθηκαν προς δημοσίευση επειδή αναφέρονταν αρνητικά σε κάποιο φάρμακο. «Δεν ήξερες τι είχαν αποκρύψει», λέει. «Δεν ήξερες τι είχαν επιλέξει. Δεν ήξερες αν είχαν αλλάξει τους κανόνες» ώστε να προσφέρουν για δημοσίευση τα καλά δεδομένα για το εξάμηνο, αντί για τα κακά δεδομένα του έτους. «Πραγματικά δεν ήξερες. Πιστεύω πως είναι πράγματι δύσκολο σήμερα να ξέρεις τι να πιστέψεις από την κλινική έρευνα».
Πρώτα οι ασθενείς,  μετά οι μέτοχοι Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ιατρικοβιομηχανικό σύμπλεγμα να στρεβλώσει το σύστημα ιατρικής περίθαλψής μας για να το προσαρμόσει στους επιχειρηματικούς σκοπούς του. Η ιατρική πρέπει να υπηρετεί πρώτα τους ασθενείς και μετά τους μετόχους. Πιστεύω ότι οι γιατροί δεν είναι άγιοι, αλλά ούτε και αμαρτωλοί. Είναι λογικοί, πραγματιστές, αξιοπρεπείς   Δρ Αρνολντ Σ. Ρέλμαν
Τα μυστήρια  των ερευνών Στις κλινικές έρευνες δεν ήξερες τι είχαν αποκρύψει, δεν ήξερες τι είχαν επιλέξει, δεν ήξερες αν είχαν αλλάξει τους κανόνες ώστε να προσφέρουν για δημοσίευση τα καλά δεδομένα του εξαμήνου, αντί για τα κακά της χρονιάς. Πραγματικά δεν ήξερες. Πιστεύω ότι είναι αληθινά δύσκολο το να ξέρεις τι να πιστέψεις σήμερα από την κλινική έρευνα     Δρ Μάρσια Αντζελ

 

Διεθνής Ημέρα Γιατρού

ΚΟΡΥΦΗ

Τεχνικές για ένα υγιή ψυχισμό και σώμα

Οι φυσικές δυνάμεις εντός μας είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της νόσου

Ιπποκράτης

Τι σημαίνει να είναι κανείς υγιής; Ίσως απαντήσεις να μην είναι άρρωστος, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Αν είσαι έτσι κι έτσι, καλούτσικα ή τίποτα το ιδιαίτερο τότε δεν είσαι υγιής.

Υγιής σημαίνει να νιώθεις σαν τα παιδιά γεμάτος ενέργεια, ανάλαφρος κι ευλύγιστος, να κοιμάσαι
βαθιά και ήρεμα και να ξυπνάς γεμάτος ζωτικότητα.

Θα ήθελες να είσαι κάπως έτσι; Τότε ο μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το ζητήσεις και θα σου δοθεί.
Πως θα το ζητήσεις όμως;

Είσαι ο,τι σκέφτεσαι.

Δεν έχει νόημα να ζητάς από το σύμπαν να είσαι υγιής ενώ την ίδια στιγμή να έχεις την πεποίθηση ότι κρυολογείς εύκολα, ότι παθαίνεις συνέχεια ψύξεις, ότι κολλάς με το παραμικρό κάθε ίωση, οτι έχεις ευαίσθητο στομάχι ή οτι δεν χάνεις εύκολα κιλά. Εάν αυτές είναι οι πεποιθήσεις σου, τότε αυτό είναι που ζητάς από το σύμπαν και αυτό εν τέλλει θα σου δώσει.
Τα παραπάνω φυσικά αποτελούν πταίσματα μπροστά σε άλλες πολύ σοβαρότερες πεποιθήσεις και καταγραφές.
Γνωρίζω πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται οτι θα νοσήσουν από καρκίνο, από ανίατες ασθένειες, οτι όταν θα γεράσουν θα είναι ανήμποροι και πολλά πολλά άλλα. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς δεν τολμούν καν να μιλήσουν για αυτήν τους τη φοβία για να μην γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας. Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο φόβος να θεριεύει και να γιγαντώνεται.

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ο φόβος είναι μια αρνητική κατάφαση. Δηλαδή όταν κάποιος φοβάται την αρρώστια, είναι σαν να δηλώνει διαρκώς στο σύμπαν και στα τρισεκατομμύρια των κυττάρων του οτι είναι άρρωστος. Και φυσικά αυτά θα εκτελέσουν την εντολή που τους δίνεται.

Η τηλεόραση και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας έχουν αυξήσει τις φοβίες μας, τα τσιγάρα μας υπενθυμίζουν κάθε φορά πόσο εύκολα, αργά και επώδυνα θα μας σκοτώσουν και γενικά όλοι προσπαθούν μας πουν πόσο εύκολο και συνηθισμένο είναι να αρρωσταίνεις. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν γιατί τόσο πολύς κόσμος φοβάται και από την άλλη άλλος τόσος κόσμος αρρωσταίνει διαρκώς.

Έχω και ένα εξαιρετικό παράδειγμα να σας παραθέσω. Ένας πολύ καλός μου φίλος μου έλεγε για μια Θεία του, η οποία από τότε που άκουσε για τα κρούσματα στην Αθήνα από τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου πανικοβλήθηκε τόσο που σχεδόν δεν έβγαινε πια στην βεράντα της. Όταν δε έβγαινε, γέμιζε το μπαλκόνι “φιδάκια” και όπου και να έβγαινε το βράδυ χρησιμοποιούσε αρώματα κατά ων κουνουπιών.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλέον συγκαταλέγεται κι αυτή στα πρώτα κρούσματα του ιου…

Οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω σου είναι αυτά που ζητάς πιο μόνιμα από οτιδήποτε άλλο στο σύμπαν. Εάν θέλεις λοιπόν να είσαι υγιής, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου. Άρχισε να λες ότι είσαι υγιής, ότι ο οργανισμός σου είναι δυνατός, ότι τα γηρατειά θα σου πάνε περίφημα. Εν πάση περιπτώσει, κάνε συνέχεια θετικές δηλώσεις μέσα σου, μέχρι κάποια στιγμή να γίνουν φύση σου και να αντικαταστήσουν τις παλιές σου πεποιθήσεις για τον αδύναμο εαυτό σου.
Κάθε φορά που σου έρχεται μια αρνητική σκέψη στο νου σου, διώξ’ την αμέσως, μην την αφήσεις να σε διαποτίσει.

Ακούω πολλούς που λένε, ζητάω συνέχεια από το σύμπαν να μου φέρει κάτι αλλά δεν μου το φέρνει.
Μα φυσικό είναι να μην σου το δίνει τη στιγμή που εσύ ζητάς υγεία και εκπέμπεις κάθε λεπτό της ημέρας ότι είσαι άρρωστος.

Το θαύμα δεν είναι να είσαι υγιής, το θαύμα είναι ότι αρρωσταίνεις.

Ο οργανισμός είναι τόσο τέλειος, που διαθέτει όλους τους μηχανισμούς για να αυτοθεραπευτεί και να διατηρείται υγιής. Αυτό το πολύπλοκο σύστημα με τα τρισεκατομμύρια κύτταρα, που ακόμα και η σημερινή επιστήμη δεν μπορεί να το κατανοήσει, είναι τόσο θαυμάσιο και τέλειο, ώστε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το προσβάλλει κάτι από το έξω περιβάλλον. Ήξερες για παράδειγμα οτι το 99% των βακτηρίων και των ιων βρίσκονται μέσα σου; Όταν αρρωσταίνεις, απλά για κάποιον “ανεξήγητο” για την επιστήμη λόγο ένα από τα χιλιάδες αυτά βακτήρια προσβάλλει τον οργανισμό σου.
Ήξερες οτι ένας άνθρωπος μπορεί να αποβάλλει δεκάδες όγκους κάθε χρόνο;
Άρα, για να φτάσει ο τέλειος οργανισμός σου να νοσήσει, θα πρέπει να διαταραχτεί εξαιρετικά σοβαρά.
Εάν λοιπόν ο κόσμος γύρω μας είναι συνέχεια άρρωστος, όλοι τους έχουν καταφέρει σοβαρότατα πλήγματα στο σώμα τους. Όλοι έχουν καταφέρει να πραγματώσουν ένα θαύμα: να αποσυντονίσουν έναν τέλεια συντονισμένο οργανισμό.

Ό,τι πιστεύεις εσύ για το σώμα σου, το ίδιο πιστεύουν και τα κύτταρά σου γι αυτό. Εάν νομίζεις οτι είσαι παχύς, τότε τα κύτταρά σου θα πιστεύουν το ίδιο και θα λειτουργούν έτσι ώστε να διατηρήσουν το πάχος σου. Εάν πάλι πιστεύεις οτι είσαι φιλάσθενος, τότε το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα βρίσκεται σε συνεχή αδυναμία με αποτέλεσμα να ασθενείς όλο και συχνότερα, η πεποίθησή σου να γίνεται ολοένα και πιο στέρεη και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Δεν έχει σημασία πόσες φορές σου συνέβη στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι ένας νεκρός χρόνος, μην προσπαθείς να το μεταφέρεις στο μέλλον σου.

Όποτε μπορούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ας ευχαριστούμε το σώμα μας για ό,τι μας παρέχει, που μας εξυπηρετεί και μας διατηρεί στη ζωή. Ας το οραματιζόμαστε να σφύζει από υγεία.

Η δύναμη της ευγνωμοσύνης

Δεν μπορώ να τονίσω περισσότερο το πόσο σημαντική είναι η ευγνωμοσύνη στην διατήρηση όχι μόνο της φυσικής υγείας μας αλλά και της ψυχικής. Έπειτα από πολλές μελέτες και έρευνες, έχει αποδειχθεί ακόμα και επιστημονικά οτι οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη έχουν πολύ ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από αυτούς που την αισθάνονται λιγότερο ή καθόλου. Η ευγνωμοσύνη είναι η πηγή κάθε ευλογίας προς τον εαυτό σου. Νομίζεις οτι δεν υπάρχουν πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη; Κάνεις λάθος. Κοίταξε γύρω σου. Δες όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου και αφέσου να την νιώσεις ώσπου να διαποτίσει κάθε σου κύτταρο. Και μόνο αυτή η κατάσταση, αυξάνει την παραγωγή ειδικών ορμονών και χημικών ουσιών στο σώμα τα οποία ενισχύουν ολιστικά τον οργανισμό σου.
Πάνω απ’ όλα νιώσε ευγνωμοσύνη για το σώμα σου. Αυτό το σώμα που σε υπακούει από την πρώτη στιγμή πυο γεννήθηκες και που αδιαμαρτύρητα υπακούει σε κάθε διαταγή του εγκεφάλου σου. Νιώσε ευγνωμοσύνη για την καρδιά σου που δεν σε πρόδωσε ποτέ και δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο μόνο για σένα. Νιώσε ευγνωμοσύνη για το συκώτι, τους πνεύμονες, τα νεφρά σου. Δίχως αυτά δεν θα υπήρχες… Πως θα ένιωθες για έναν άνθρωπο που σου έσωσε τη ζωή; Φαντάσου οτι τα όργανά σου σε διατηρούν χρόνια στη ζωή και δεν αξιώνουν τίποτα από εσένα. Το λιγότερο που έχεις να κάνεις λοιπόν για αυτά είναι να τους πεις ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η ευγνωμοσύνη μεταμορφώνει κυριολεκτικά το αίμα σου και το αναζωογονεί.

Δες την ασθένεια σαν ευκαιρία και όχι σαν τιμωρία

Όταν θα βλέπεις την ασθένεια είτε σε σένα είτε σε κάποιον άλλον, μην αφήνεσαι να νιώσεις αρνητικά συναισθήματα. Μην βλέπεις την ασθένεια σαν τιμωρία. Η ασθένεια είναι μια ευκαιρία να καταλάβεις οτι κάτι δεν κάνεις σωστά και χρειάζεται να το διορθώσεις. Το σώμα σου δεν έχει στόμα να σου πει “φίλε μου άλλαξε στάση γιατί δεν τα πας καλά”. Μας δείχνει τα σφάλματά μας μέσω του πόνου. Την επόμενη φορά λοιπόν που μπορεί να αρρωστησεις ευχαρίστησε για αλλαγή το σώμα σου που σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις τι δεν κάνεις καλά. Το σώμα σου είναι ο καλύτερός σου φίλος!!! Εάν ο καλύτερός σου φίλος αρρώστενε θα τον έβριζες; Θα του ζητούσες να φύγει από μπροστά σου; Γιατί λοιπόν να ζητήσεις από τον πόνο να φύγει από μπροστά σου; Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον βοηθήσεις, διορθώνοντας τον εαυτό σου.

Συνοψίζοντας:

1) Αντικατέστησε τις αρνητικές σου πεποιθήσεις για το σώμα με θετικές
2) Κάθε τι που σκέφτεσαι για το σώμα σου, γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων σου τα οποία εργάζονται να υλοποιήσουν την σκέψη σου.
3) Όσο πιο πολύ φοβάσαι την ασθένεια τόσο πιο πολύ την έλκεις
4) Ευχαρίστησε όσο πιο συχνά μπορείς το σώμα και νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτό.
5) Δες την ασθένεια επίσης με ευγνωμοσύνη, μην προσπαθείς απλά να την διώξεις, αποδέξου την και βοήθησε την να σου υποδείξει τα λάθη σου.
 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η Διαδικασία της Αυτοΐασης είναι Έμφυτη

Όλα τα ζωντανά όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα από τη μητέρα φύση να ζήσουν αυτάρκη και σε καλή υγεία. Η κακή υγεία είναι μια αφύσικη κατάσταση για κάθε έμβιο ον. Η διαδικασία της αυτοϊασης του σώματος είναι αυτόματη σε κάθε ζωντανό σύστημα, όπως ακριβώς και η διαδικασία της αναπνοής, η πέψη, η αναπαραγωγή κτλ.

Η υγεία είναι μια φυσιολογική και φυσική κατάσταση της ζωής και χαρίζει στον άνθρωπο αρμονία και ισορροπία. Κάθε έμβιο ον έχει την ιδιότητα της ομοιόστασης, έτσι ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκέντρωση διαφόρων συστατικών, κτλ), παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Όμως τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο διαφορετικό από τα άλλα έμβια πλάσματα στον τομέα της υγείας; Η απάντηση είναι κυρίως η συναισθηματική στάση και η ανθρώπινη αδυναμία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου για να ζήσει μια πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Στον κόσμο υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ανθρώπων: αυτοί που πιστεύουν ότι η ζωή τους επηρεάζεται καθολικά από εξωτερικές επιδράσεις και, συνεπώς, είναι πέρα από τον έλεγχό τους και εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα όσα τους συμβαίνουν είναι κυρίως αυτά που παράγονται από τον εαυτό τους και ως εκ τούτου είναι ελεγχόμενα από τους ίδιους. Τους τελευταίους, ας τους ονομάσουμε “εσωτερικούς”. Είναι οι άνθρωποι που τείνουν να είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, πιο πλούσιοι σε επινοητικότητα, καλύτερα μορφωμένοι, πιο προσαρμόσιμοι στις διακυμάνσεις της πραγματικότητας και πιο εύκολα σε θέση να αποφύγουν ή να εγκαταλείψουν τις εξωτερικές επιδράσεις ή εξαρτήσεις. Την πρώτη ομάδα ανθρώπων θα την ονομάσουμε “εξωτερικούς”. Είναι οι άνθρωποι που έχουν την πεποίθηση ότι η τύχη τους είναι στα χέρια των άλλων ή απλά πιστεύουν ότι τα πάντα είναι θέμα καλής ή κακής τύχης, τείνουν να είναι καχύποπτα άτομα, να απογοητεύονται εύκολα και να είναι λιγότερο δημιουργικοί.

Το φαινόμενο Placebo και το φαινόμενο Nocebo

Οι γιατροί έχουν αποδείξει την λειτουργικότητα του φαινομένου Placebo σε πειράματα τους για τον ελέγχο των νέων φάρμακων, δηλαδή το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά ως προς τα χάπια ζάχαρης σαν να ήταν πραγματικό φάρμακο. Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει: γιατί δεν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς η ευμενής επίπτωση που το μυαλό του σώματος, με τη δύναμη της πίστης στην ίαση, παράγει;

Το φαινόμενο Nocebo είναι ο κακός αδερφός του Placebo. Είναι ο όρος που ορίζει την αρνητική επίδραση που μπορεί να προκύψει στο σώμα λόγω της δύναμης της καταστροφικής πίστης. Το φαινόμενο Nocebo εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της αρνητικής σκέψης. Είναι δυνατόν να παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας ακόμα και αν οι εργαστηριακές του εξετάσεις είναι καλές.

Αυτή είναι η τρομερή δύναμη της σκέψης στο σώμα μας και ωφέλιμο θα είναι να την κατανοήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για την ευημερία μας.

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο μόνος λόγος που κάποιος θεραπεύεται ή όχι μέσα από μια θεραπευτική μέθοδο οφείλεται στην πεποίθησή του για αυτή τη θεραπεία. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια εικασία, αλλά συνήθως απορρίπτεται εκ των προτέρων από τον ιατρό-σύμβουλο. Ωστόσο, οι φοιτητές της ιατρικής σχολής μαθαίνουν από πολύ νωρίς ότι το 70% ή και περισσότερο από τους μελλοντικούς τους ασθενείς θα διαμαρτύρονται κυρίως για ψυχοσωματικά συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια, όταν θα γίνουν γιατροί υποτιμούν σκόπιμα ή παραμελούν τη σημασία του νου στην θεραπεία του σώματος, καταφεύγουν ολοταχώς στα φάρμακα και τις πολύτιμες συνταγές τους. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, είχε πει: “Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια, από το να γνωρίζουμε τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο.”

Αυτοθεραπεία και πίστη έχουν κάτι κοινό

Η ομάδα των “εσωτερικών” ατόμων πιστεύουν ότι η θεραπεία τους σε μεγάλο βαθμό αυτοδημιουργείται, ενώ η ομάδα των “εξωτερικών” ατόμων πιστεύει πιο εύκολα σε κάτι ή σε κάποιον ως μέσο-θεραπεία για τη διαδικασία επούλωσης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι και οι δύο ομάδες ατόμων αντλούν πίστη για καλή υγεία, αλλά από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Έτσι λοιπόν, είτε η θετική σκέψη για την δύναμη του εαυτού μας, είτε η θετική σκέψη προς τον θεό ή προς το φάρμακο βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην ίαση.

Το 1975 ο Dr Ader επινόησε τον όρο ψυχονευροανοσολογία για να περιγράψει το πως ο νους επηρεάζει το σώμα. Η ψυχονευροανοσολογία εισέρχεται στην σφαίρα των νευρολογικών μονοπατιών που συνδέουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ του μυαλού και του σώματος, βλέπουμε τη φυσική και ψυχική ασθένεια, αν και αρχικά παρουσιάζονται μόνο ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους στον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια νόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν διαφορές στη γενετική, στις διατροφικές συνήθεις αλλά και στο μυαλό. Παρά το γεγονός ότι η γενετική μηχανική έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, ένα μεγάλο κομμάτι παραμένει ακόμη ανεξερεύνητο από το πεδίο των ιατρικών ερευνητών. Από την άλλη η συμπεριφορά και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον καθένα.

Η αλλαγή στη διατροφή και στην προσωπική στάση απέναντι στην ζωή έχει βοηθήσει κάποιους ανθρώπους, ακόμη κ με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το AIDS, να έχουν πραγματικά δει βελτίωση στην υγεία τους ή ακόμη και να θεραπευτούν από την ασθένεια τους.

Επιλέξτε θετικές σκέψεις και συναισθήματα

Αποφασίστε να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με θετική διάθεση. Αποφασίστε να είστε ειλικρινείς με τους εαυτούς σας και με τους άλλους, και κάντε μόνο ότι αισθάνεστε πως θα σας κάνει ευτυχισμένους. Το να κάνουμε ότι μας κάνει ευτυχισμένους μας βοηθάει να μην εσωτερικεύουμε καταστροφικά συναισθήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη σωματικών ασθενειών και ψυχικών διαταραχών.

Η θετική έκφραση είναι μια απελευθέρωση για τον οργανισμό μας. Οι φόβοι, οι αμφιβολίες και τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα αντικαθίστανται με το θάρρος, την δύναμη και την πυγμή να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις περιπέτειες της κάθε καινούργιας μέρας. Στην πραγματικότητα, αν εκφράσετε τα συναισθήματά σας θετικά και αγαπήσετε τον εαυτό σας θα ενθαρρύνετε το ανοσοποιητικό σύστημα φυσικά και γρήγορα. Ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί, με τη σειρά του, να νικήσει την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα και επίσης να σας δώσει μια καλύτερη απάντηση στις δυσκολίες της εποχής.

Μια θετική συναισθηματική στάση είναι περισσότερο σύμφωνη με την καλή υγεία, ενώ μια αρνητική στάση είναι μια ανοιχτή πόρτα στην κακή υγεία. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η έννοια αυτή είναι απλά ένα θέμα κοινής λογικής για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των “εσωτερικών”, αλλά θεωρείται απολύτως γελοίο για ένα άτομο που ανήκει στην ομάδα των “εξωτερικών”.

Τι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα; Τι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα;

Αν μπορούσαμε να μετρήσουμε με ένα εργαλείο, το ανοσοποιητικό σύστημα και να δείξουμε τις αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, από τη μια στιγμή στην άλλη, ανάλογα με την διατροφή και επίσης μεταξύ του ενός και του άλλου τρόπου σκέψης, τα αποτελέσματα θα ήταν συγκλονιστικά. Η αντοχή στις ασθένειες, είναι γεγονός, ποικίλλει σε σχέση με την αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάνοντας πράξη τα πράγματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως η καλή και σωστή διατροφή, ο διαλογισμός, η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, οι θετικές επιβεβαιώσεις, η χαλάρωση, οι βαθιές αναπνοές και η κατανόηση, θα έχετε μια πραγματικά καλή υγεία.

Δεδομένου ότι η συναισθηματική στάση έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ένα πρόσωπο που εκφράζει ευτυχία, γέλιο, αγάπη, καλοσύνη και κατανόηση, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει μια ασθένεια από ότι ένα πρόσωπο που εκφράζει θυμό, φόβο, αμφιβολία, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη και ανησυχία. Θετικές σκέψεις, φυσικά τρόφιμα, καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση, θετικές επιβεβαιώσεις, βότανα, άσκηση, ήλιος, κτλ. όλα αυτά τα πράγματα επηρεάζουν με επωφελή τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε μια μελέτη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι όσοι είδαν τους εαυτούς τους να λαμβάνουν δύναμη από το εσωτερικό του εαυτού τους ή να έχουν μια θετική ψυχική στάση, είχαν μεγαλύτερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προς την ασθένεια και έζησαν δύο φορές περισσότερο από εκείνα τα άτομα τα οποία είχαν ως μοναδικό στήριγμα το φάρμακο.

Με χαρά, αυτοπεποίθηση, αγάπη, με ένα θετικό πλαίσιο του μυαλού σας, το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας, σίγουρα θα ζήσετε ως ένα υγιέστερο και ευτυχέστερο πρόσωπο. Το άτομο που είναι πάντα θυμωμένο, φοβισμένο, και καταθλιπτικό, συνεχώς βυθίζεται σε μια αρνητική διάθεση. Παρότι η λειτουργία του εγκεφάλου μόλις άρχισε να γίνεται καλύτερα κατανοητή, η έρευνα έχει δείξει ότι ο κύριος ρόλος του εγκεφάλου είναι να κρατήσει την υγεία στο μυαλό και το σώμα.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εγκεφάλου σας με μια πιο ολιστική αντιμετώπιση θα ζήσετε μια ζωή πιο υγιή και ευτυχισμένη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι 5 φύλακες της υγείας μας και πως να τους ενισχύσουμε

Ξυπνάμε το πρωί καλά ή έτσι νομίζουμε. Σταδιακά αρχίζουμε να πέφτουμε και μέχρι το βράδυ τίποτα δεν θυμίζει τον πρωινό, καλό εαυτό μας. Την επόμενη μέρα η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Ο λαιμός έχει κλείσει, τα κόκαλα πονάνε και η μύτη τρέχει. Τι μπορεί να μεσολάβησε; Το φαγητό στο πόδι, οι ατελείωτες ώρες στο γραφείο, το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα έχουν εξασθενίσει τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα η άμυνά μας να έχει… πέσει πολύ χαμηλά. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να την ενισχύσουμε και να προστατευτούμε από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς; Οι 5 «φύλακες» που θα δούμε παρακάτω, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα προστατέψουν τον οργανισμό μας από επίδοξους «εισβολείς».

Φύλακας πρώτος: Το σώμα

Το αμυντικό μας σύστημα περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς για την προστασία του. Το δέρμα, οι πνεύμονες και το συκώτι είναι τα κυριότερα όργανα τα οποία διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς.

1. Το δέρμα

Η πρώτη αμυντική γραμμή του οργανισμού μας είναι το δέρμα, το οποίο μεταξύ άλλων προστατεύει και τα ευαίσθητα εσωτερικά μας όργανα από επίδοξους «εισβολείς». Η προστατευτική του αυτή δράση οφείλεται σε διάφορες χημικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες απομακρύνουν τους «εισβολείς» αυτούς και παράλληλα τους διασπούν. Αν κάποιος από τους οργανισμούς αυτούς καταφέρει να διαφύγει από το στρώμα του δέρματος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινητοποιεί άλλους μηχανισμούς προκειμένου να μας προστατέψουν.

Προστατέψτε το Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό και υγιές είναι να κάνουμε ντους πρωί και βράδυ, καθώς και να λούζουμε τα μαλλιά μας τακτικά, γιατί το στρώμα του δέρματος είναι διαπερατό από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε να περιποιούμαστε τυχόν αμυχές και κοψίματα που μας προκύπτουν, γιατί αποτελούν θύρες εισόδου μικροβίων.

2. Οι πνεύμονες

Ο αέρας που αναπνέουμε φιλτράρεται στους πνεύμονες, που εκτίθενται συνεχώς στους βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η άμυνά τους διακρίνεται σε φυσική (π.χ. εκκρίσεις του βρογχικού βλεννογόνου) και επίκτητη. Η τελευταία ονομάζεται ανοσία και εξασφαλίζεται κυρίως από τα λεμφοκύτταρα Τ και Β, εξειδικεύεται για κάθε λοιμογόνο παράγοντα και διατηρεί μνήμη, δηλαδή αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε μελλοντική μας επαφή με το ίδιο παθογόνο.

Προστατέψτε τους Τους διατηρούμε υγιείς φροντίζοντας τουλάχιστον να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Γι’ αυτό ανοίγουμε τα παράθυρα 1-2 φορές την ημέρα (κατά προτίμηση νωρίς το πρωί και το βράδυ), όταν η κίνηση στους γύρω δρόμους είναι μειωμένη. Επίσης, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν, δεν κυκλοφορούμε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράμε έξω και επιλέγουμε προϊόντα από φυσικά, οικολογικά υλικά.

3. Το ήπαρ

Σε αυτό αποθηκεύονται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι υπεύθυνο και για την άμυνα του οργανισμού. Αποτελεί το κεντρικό «εργαστήριο» του σώματος, που μεταξύ άλλων παρασκευάζει τη χολή, συνθέτει γλυκόζη, πρωτεΐνες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια και αδρανοποιεί φάρμακα.

Προστατέψτε το Δεν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά αν δεν έχουν πλυθεί καλά και δεν πίνουμε νερό που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Αποφεύγουμε τα λίπη, γιατί επιβαρύνουν το συκώτι και μπορεί να οδηγήσουν σε εναπόθεση λίπους στα ηπατικά κύτταρα (λιπώδης διήθηση). Λιπώδη ηπατική διήθηση και ηπατική βλάβη προκαλεί και η κατάχρηση αλκοόλ, ενώ υπάρχουν φάρμακα που είναι τοξικά για το συκώτι, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού και να μην παίρνουμε φάρμακα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Όλα αυτά μπορούν να βλάψουν το πολύτιμο αυτό όργανο και κατά συνέπεια να περιορίσουν την αμυντική του ικανότητα.

Η δύναµη µέσα µας

Τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα πολυμορφοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα και τα ηωσινόφιλα, είναι τα κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στις διάφορες ασθένειες. Όταν χρειαστεί, μπορούν να αλλάξουν σχήμα, να περάσουν μέσα από τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων και να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος.

Προσοχή στα αντιβιοτικά

Οι Έλληνες φαίνεται να έχουμε μεγάλη αδυναμία σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων. Με το πρώτο φτέρνισμα τρέχουμε στο φαρμακείο για αντιβίωση. Ωστόσο, τα πολύ χρήσιμα αντιβιοτικά σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα) ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους και δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς, που είναι κατά κανόνα η πηγή των περισσότερων κακών που μας ταλαιπωρούν. Επίσης, καλό είναι για κάθε περίπτωση να χρησιμοποιούμε το λιγότερο δυνατό αντιβιοτικό και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα παρενεργειών και η ανάπτυξη αντοχής, που σημαίνει ότι τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις και όχι για τις ιώσεις, που κρατάνε λίγες μέρες και περνάνε μόλις κάνουν τον κύκλο τους.

Ασπίδα κατά της γρίπης

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από τους ιούς της γρίπης είναι το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης. Μετά τον εμβολιασμό χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να δημιουργήσει ο οργανισμός προστατευτικά αντισώματα.

Φύλακας δεύτερος: Η διατροφή

Η τροφή είναι φάρμακο, γι’ αυτό και ο δεύτερος φύλακας βρίσκεται στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου μας. Οι παρακάτω ουσίες και τροφές πρέπει να βρίσκονται στο «οπλοστάσιό» μας, αν θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην άμυνα του οργανισμού μας.

Αντιοξειδωτικά εναντίον ιώσεων

Δεσμεύουν και αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν και οι οποίες καθιστούν τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις.

1. Βιταμίνη Α

Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του επιθηλίου, γι’ αυτό θεωρείται ότι μας προφυλάσσει από τις λοιμώξεις. Η έλλειψή της προκαλεί μεταξύ άλλων πτώση της δραστηριότητας αρκετών ανοσοποιητικών μηχανισμών, αλλά και μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων Τ και Β.

Πηγές: Τα ζωικά προϊόντα. Τα κίτρινα και πορτοκαλιά φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν καροτένια, που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.

2. Βιταμίνη C

Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεροξείδωση λιπιδίων και ευνοεί την ομαλή παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Φαίνεται να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πηγές: Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, οι ωμές πιπεριές (κυρίως οι κόκκινες και οι κίτρινες), τα ακτινίδια, το μπρόκολο, ο χυμός της ντομάτας.

3. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στο να διατηρούνται σε καλή κατάσταση οι κυτταρικές μεμβράνες και ταυτόχρονα παρεμποδίζει την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία από βλάβες στον οργανισμό μας. Η έλλειψή της, λοιπόν, δημιουργεί ευπάθεια σε ορισμένες λοιμώξεις.

Πηγές: Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, το κρασί.

4. Σελήνιο

Το ιχνοστοιχείο αυτό αποτελεί βασικό συστατικό της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (πρωτεΐνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατευτική για τις κυτταρικές μεμβράνες δράση), μέσω της οποίας επηρεάζονται δεκάδες λειτουργίες του ανοσοποιητικού, όπως π.χ. η δραστηριότητα των λεγόμενων φονικών λεμφοκυττάρων.

Πηγές: Τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το κρέας, τα αυγά.

Μια δόση «καλά» λιπαρά

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα συντελούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς πρόκειται για ισχυρούς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Μάλιστα, για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τα με συστατικά όπως η ινοσιτόλη (δημητριακά ολικής άλεσης) και η χολίνη (κρόκος αυγού).

Πηγές: Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός), ο λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρύδια, η γλιστρίδα, το σουσάμι.

Ναι στον ψευδάργυρο

Η έλλειψή του ελαττώνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων Τ, αυξάνει την επίπτωση των λοιμώξεων και καθυστερεί την επούλωση. Ο υψηλός ρυθμός πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των κυττάρων του ανοσοποιητικού απαιτεί τη συνεχή παροχή επαρκών ποσοτήτων ψευδαργύρου.

Πηγές: Τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, οι σαρδέλες, τα σιτηρά, τα όσπρια.

Μην ξεχνάτε το Β

Το φυλλικό οξύ, αλλά και οι βιταμίνες Β12 και Β6, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Μάλιστα, η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διαταραχή της ωρίμασης των λευκοκυττάρων, που είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση των «εισβολέων».

Πηγές: Το άπαχο κρέας, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στο πιάτο µας

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν και τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με την προστασία του οργανισμού.

Δυνατές συγκινήσεις Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, ουσία που καταπολεμά τα μικρόβια και τους μύκητες. Για να εξασφαλίσουμε την ευεργετική της δράση, πρέπει να καταναλώνουμε συστηματικά σκόρδο στο φαγητό μας. Από την άλλη, το κρεμμύδι περιέχει κερκετίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

Τα δώρα της αγελαδίτσας Ο βλεννογόνος του εντέρου αποτελεί βασική γραμμή άμυνας του οργανισμού. Είναι, επομένως, απαραίτητο να διατηρούμε σε ισορροπία τη μικροβιακή χλωρίδα του, τροφοδοτώντας τη με «καλά» μικρόβια, που δεν αφήνουν τα επιβλαβή να αναπτυχθούν. Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το παραδοσιακό με πέτσα, και τα προβιοτικά προϊόντα, όπως το κεφίρ, βοηθούν στη διατήρηση του βλεννογόνου σε καλή κατάσταση.

Από τη φάρμα Οι ζωικές πρωτεΐνες (ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας) αποτελούν την «πρώτη ύλη» ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα, που μάχονται τους παθογόνους «εισβολείς». Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά, συνιστάται η κατανάλωσή του όχι συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Τα «όχι» της διατροφής

Οι υποθερμιδικές δίαιτες Οι δίαιτες με λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα μπορούν να αποδυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες έχουμε ανάγκη, ο οργανισμός παράγει λιγότερα λευκά αιμοσφαίρια, ενώ μειώνεται η ισχύς των αντισωμάτων.

Παχυσαρκία Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί, επίσης, να μειώσει τις δυνατότητες του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα άτομα να είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και ιούς.

Απλά σάκχαρα Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 80-100 γρ. απλών σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, ελαττώνει κατά 50% την ικανότητα των λευκοκυττάρων να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Αλκοόλ Η οξεία και χρόνια χρήση του καταστέλλει το ανοσοποιητικό. Ταυτόχρονα, στερεί το σώμα από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορεσμένο λίπος Ενισχύει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες (π.χ. παθογόνους μικροοργανισμούς), που καθίσταται επιζήμια για τον ίδιο. Τα κορεσμένα λίπη, εκτός του ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη, μεταβάλλουν τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και καθιστούν τα κύτταρα ευάλωτα.

Γελάστε!

Το γέλιο θεωρείται ενισχυτικό της άμυνας του οργανισμού και αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, η προσμονή ενός αστείου γεγονότος αυξάνει την έκκριση ενδορφινών και μειώνει τα επίπεδα ορμονών του στρες.

Φύλακας τρίτος: Η ψυχική ισορροπία

«Don’t worry. Be happy», τραγουδάνε οι αδερφοί Κατσιμίχα και έχουν απόλυτο δίκιο. Η ψυχική μας υγεία συνδέεται με τη σωματική, γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τη χαμένη μας ηρεμία, ώστε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

1. Ο χαρακτήρας μας τα φταίει

Αγχωτικοί ή απαισιόδοξοι; Η προσωπικότητά μας ίσως να επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού μας, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα φαίνεται να αυξάνουν την ευπάθεια στις λοιμώξεις. Μάλιστα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι η άμυνά μας αποδυναμώνεται από τη διαρκή έκκριση ορμονών του στρες, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν παρατηρώντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νευρικών και αγχωμένων ανθρώπων δεν ανταποκρίνεται εξίσου ικανοποιητικά στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, σε σύγκριση με όσους έχουν μια πιο αισιόδοξη στάση ζωής.

2. Ανεβάζοντας την ένταση

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η μουσική επιδρά ευεργετικά στην άμυνα του οργανισμού, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο ότι μας χαλαρώνει. Έτσι, η καρδιά ηρεμεί, η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται και ενεργοποιείται η απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Ο επιδράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες και να προκαλούνται αντιδράσεις που συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη χαλάρωση.

3. Mind games

Η ενασχόληση με πνευματικές εργασίες, όπως το διάβασμα, τα σταυρόλεξα, τα παιχνίδια στρατηγικής, φαίνεται να επενεργεί θετικά στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ήταν το συμπέρασμα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που παρατήρησαν ότι η ενασχόληση με πνευματικές δραστηριότητες σχετίζεται με μια αύξηση των λεμφοκυττάρων.

4. Stress control

Το έντονο ή χρόνιο στρες μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στις ασθένειες. Οι μηχανισμοί που ευθύνονται γι’ αυτό δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί, αλλά σε περιόδους έντονου άγχους ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, που αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, μειώνοντας την ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια και ιούς. Αν διαταραχθεί η άμυνά μας από το στρες, το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει τον ίδιο τον οργανισμό σαν ξένο σώμα.

5. Για καφέ και ποτό

Τέρμα οι δικαιολογίες. Ήρθε η ώρα να βγούμε έξω, να γνωρίσουμε κόσμο, να πάμε για ποτό με τους φίλους μας. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί χαρίζουν, μεταξύ άλλων, ευεξία, ενώ πολυετής μελέτη σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έδειξε ότι ένας ευρύς κύκλος φίλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

6. Ζώντας με τον Γκάρφιλντ

Η καθημερινή ενασχόληση με ένα ζώο μειώνει την πίεση, τη χοληστερίνη, το άγχος, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδιο έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και λιγότερα προβλήματα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος. Ας έχουμε υπόψη μας, ωστόσο, ότι οι τρίχες τους είναι αλλεργιογόνα.

Φύλακας τέταρτος: Ο τρόπος ζωής

Όσοι καπνίζουμε, καθόμαστε όλη μέρα, απεχθανόμαστε τη γυμναστική και ζούμε μέσα στο πλαστικό δεν θα πρέπει να παραξενευόμαστε από το ότι αρρωσταίνουμε ευκολότερα από τους φίλους μας που ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Παιχνίδια µε το χώµα

Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικών μπορεί να ευθύνεται σε έναν βαθμό για την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και αλλεργίας στα παιδιά. Ερευνητές μελέτησαν γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή σύντομα μετά τη γέννα και βρήκαν ότι αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους. Η μη σχολαστική ενασχόληση με την καθαριότητα δεν βλάπτει, αφού βοηθάει στη δημιουργία αντισωμάτων. Δεν είναι, λοιπόν, καταστροφή τα παιδιά να παίζουν στο χώμα.

Εν, δυο, κάτω

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσουμε την άμυνά μας είναι η άσκηση και ιδιαίτερα η αεροβική (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, ποδηλασία, χορός). Όταν, μάλιστα, γυμναζόμαστε στη φύση, τα οφέλη αυξάνονται. Οι ειδικοί συνιστούν τη βόλτα σε χώρους με πράσινο ως θεραπεία για διάφορες παθήσεις και κυρίως γι’ αυτές που σχετίζονται με το στρες. Όσοι δεν μπορούμε να διαθέσουμε μισή ή μία ώρα κάθε φορά, μπορούμε να μοιράσουμε το χρόνο, π.χ. σε τέταρτα της ώρας.

Πείτε καληνύχτα

Ο επαρκής ύπνος θεωρείται παράγοντας μακροζωίας, καθώς σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard όσοι κοιμούνται πάνω από 6 ώρες την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Οι λίγες ώρες ύπνου φαίνεται να αποδυναμώνουν τον οργανισμό, καθώς έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις με αυτές του στρες. Στην ουσία παράγεται περισσότερη κορτιζόλη, που οδηγεί σε αύξηση της πιθανότητας καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, όμως ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6-7 ώρες.

Πάµε για τσιγάρο;

Μπορεί το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους να έχει απαγορευτεί και οι τιμές των τσιγάρων να έχουν ανέβει στα ύψη, αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν με πάθος. Πέρα από τον κίνδυνο καρκίνου και εμφράγματος, το κάπνισμα επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και ελαττώνει την οξυγόνωση του αίματος, μειώνοντας έτσι την ενεργητικότητά μας. Μάλιστα, αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού στο αναπνευστικό σύστημα, γι’ αυτό και οι καπνιστές παθαίνουν πιο συχνά αναπνευστικές λοιμώξεις.

Toxic free!

Η ζωή μας κατακλύζεται από πλαστικά και χημικά (π.χ. τα PCBs) που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Αυτός ίσως να είναι ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες. Καλό είναι, επομένως, να εισάγουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να περιορίζουμε την έκθεσή μας στις ουσίες αυτές.

Φύλακας πέμπτος: Η φύση

Υπάρχουν φυτά που συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος διεγείροντας την παραγωγή των λεμφοκυττάρων ή χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή τους δράση. Μια μικρή αλλαγή, λοιπόν, στην καθημερινότητά μας μπορεί να μας βοηθήσει.

1. Τα βότανα

Πράσινο τσάι Οι τονωτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», η κατανάλωση πάνω από 2 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την πνευματική οξύτητα και να μειώσει την εγκεφαλική εκφύλιση.

Τζίνσενγκ Δραστικά συστατικά του είναι τα ginsenosides, στα οποία οφείλεται η τονωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ότι συμβάλλει στην ευεξία του οργανισμού και έχει καλά αποτελέσματα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.

Σιγοβράστε 2 ποτήρια νερό με 3 γρ. ρίζας για 1 ώρα. Στραγγίστε και πιείτε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα. Μην το πάρετε περισσότερο από 3 μήνες και κάντε διάλειμμα 7-14 ημερών για κάθε 2-3 εβδομάδες χρήσης. Δεν ενδείκνυται για ασθενείς με υπέρταση.

Σπιρουλίνα Το φύκι αυτό κρύβει μέσα του τα βασικά αμινοξέα, περισσότερες από 100 θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης και η λήψη του θεωρείται ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό.

Ρίξτε τη σκόνη σε χυμούς φρούτων και περιχύστε το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά σας.

Ιπποφαές Η ευεργετική του δράση οφείλεται στα 190 πολύτιμα συστατικά που περιέχει, την ποσότητα στην οποία τα περιέχει και το συνδυασμό τους. Χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμινών D και Κ και φλαβονοειδών.

Χρησιμοποιείτε το αποξηραμένο φυτό για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.

2. Από τις μέλισσες με αγάπη

Η πρόπολη αποτελεί ένα θαυματουργό μείγμα ουσιών. Έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Κυκλοφορεί ως εκχύλισμα, το οποίο θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την απομάκρυνση των μικροβίων.

Μπορείτε να προσθέσετε 30 σταγόνες βάμματος πρόπολης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του ειδικού.

3. Σιάτσου για ισορροπία

Το σιάτσου είναι μια μέθοδος με πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, γι’ αυτό και ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων την επιλέγουν είτε ως συμπληρωματική θεραπεία είτε ως τρόπο να αυξήσουν το αίσθημα ευεξίας. Στόχος του σιάτσου είναι να τονώσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού ισορροπώντας την κυκλοφορία της ενέργειας του σώματός μας (chi), ώστε να κερδίσουμε ζωτικότητα, αντοχή και ηρεμία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα για τις επιδράσεις της μεθόδου, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Leeds και χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σιάτσου, οι συμμετέχοντες, πέρα από αισθήματα χαλάρωσης, παρατήρησαν μείωση διαφόρων συμπτωμάτων, όπως το στρες και ο πόνος, αλλά και βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας τους.

4. Με τη δύναμη των ελαίων

Τα αιθέρια έλαια από ευκάλυπτο, λεμόνι, λεβάντα και τεϊόδεντρο είναι έλαια με αντιμυκητιασική, αντιβακτηριακή και αντιιική δράση.

Διαλέγουμε ένα και το παίρνουμε μαζί όταν ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο (π.χ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) σε περιόδους έξαρσης ιώσεων. Μπορούμε να στάξουμε μερικές σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο και να το μυρίζουμε. Η ευεργετική τους δράση ξεδιπλώνεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Στο σπίτι μπορούμε να καίμε τα παραπάνω αιθέρια έλαια σε λύχνο με νερό. Συνήθως 5 σταγόνες είναι αρκετές. Ανανεώνουμε ανά διαστήματα τα έλαια και φροντίζουμε να τα μυρίζουμε από απόσταση και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε πάνω από τον λύχνο. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι με ψεκαστήρα 100 ml νερό και 30 ml έλαιο ή έλαια από τα παραπάνω και να ψεκάσουμε τον χώρο.

Για το σώμα μας, μπορούμε να προσθέσουμε σε γεμάτη με ζεστό νερό μπανιέρα 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου ή αιθέριων ελαίων διαλυμένα σε ένα κουταλάκι (5 ml) ελαίου βάσης (αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο). Μετά βγαίνουμε και ταμπονάρουμε το σώμα με πετσέτα, ώστε να μείνει κάποια ποσότητα αιθέριων ελαίων πάνω μας.

 

Τα μυστικά όσων δεν αρρωσταίνουν Μυρτώ Αντωνοπούλου

Συνηθίζουμε να αποδίδουμε στην τύχη το ότι μερικοί άνθρωποι φαίνεται να μην υποφέρουν ποτέ από ασθένειες που στέλνουν εμάς τους υπόλοιπους κάτω από τα παπλώματα για μέρες. Oι γιατροί δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει με σιγουριά τους τρόπους να παραμείνουμε υγιείς. Γιατί να μη ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις συνήθειες όσων οι αρρώστιες δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους και -γιατί όχι;- να τις υιοθετήσουμε;

[1] Στρεσάρονται λιγότερο
Σε περιόδους έντονου άγχους, ο οργανισμός, για να υποστηριχτεί η κατάσταση εγρήγορσης, παράγει μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης και κορτιζόλης και παράλληλα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται έτσι η ικανότητά του να καταπολεμά βακτήρια και ιούς. Στην περίπτωση που προκληθούν μόνιμες διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας του στρες και συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. μια γενετική προδιάθεση, δεν είναι απίθανο το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον οργανισμό σαν ξένο σώμα και συχνά να στρέφεται εναντίον διάφορων οργάνων, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα). Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι οι αγχωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές νόσους, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ. γαστρίτιδα, έλκος) και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη. Το άγχος έχει επιπτώσεις και στη γυναικεία γονιμότητα, στην υγεία του δέρματος, επηρεάζει το μεταβολισμό και συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία, ενώ συχνά επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. η οστεοπόρωση και το βρογχικό άσθμα.
[2] Αγαπούν τα βακτήρια
Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με το χώμα, μην πλένετε συνεχώς τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, σταματήστε να ανησυχείτε αν το σπίτι σας είναι αρκετά καθαρό. Με λίγα λόγια, βάλτε λίγη βρομιά στη ζωή σας! Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί, αφού έχει πλέον αποδειχθεί πως η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την εκδήλωση άσθματος, εκζεμάτων και γενικότερα αλλεργίας, κυρίως στα παιδιά. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρούνελ του Λονδίνου παρακολούθησαν περισσότερα από 13.000 παιδιά από την εμβρυϊκή τους ηλικία μέχρι και μετά την ηλικία των 16 ετών και βρήκαν ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν πολλά οικιακά προϊόντα καθαρισμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή σύντομα μετά τη γέννα, αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος των παιδιών τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα ποσοστά αλλεργιών στους ανθρώπους που ζουν σε «αποστειρωμένα» διαμερίσματα της πόλης είναι υψηλότερα από αυτά όσων κατοικούν στην επαρχία. Η επαφή μας από μικρή ηλικία με τα μικρόβια βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και άρα την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις αρρώστιες.
[3] Προτιμούν τις φυσικές θεραπείες με βότανα
Μπορεί η δυτική ιατρική να καταφεύγει συνήθως στα φάρμακα ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων υγείας, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει και το ρόλο της φύσης. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε μιλήσει για τη δύναμη των φυτών και των βοτάνων που, χάρη στις ιδιότητές τους, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Μάλιστα, από τα περίπου 250 φυτά που χρησιμοποιούσε στους ασθενείς του, αρκετά αποτελούν τη βάση ακόμα και σύγχρονων φαρμάκων. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ο καθένας μπορεί να βρει ένα πολύτιμο βότανο για κάθε πρόβλημα (π.χ. υπέρταση, παχυσαρκία, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει να προμηθευτούμε όποιο βότανο υπάρχει στην αγορά για να παραμείνουμε υγιείς. Μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας είναι μια αρχή. Η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού, για παράδειγμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και το λίπος, ενώ φαίνεται να έχει ακόμα και αντικαρκινική δράση χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες.
[4] Κοιμούνται περισσότερο
Ο επαρκής ύπνος, αλλά όχι ο υπερβολικός (πάνω από 8-9 ώρες καθημερινά), θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Μάλιστα, έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι όσοι κοιμούνται περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Η έλλειψη ύπνου έχει ουσιαστικά αντίστοιχες επιπτώσεις στον οργανισμό με τις καταστάσεις στρες, αφού παράγεται περισσότερη κορτιζόλη (γνωστή ως «ορμόνη του στρες»), η οποία ανεβάζει την πίεση του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους που εργάζονται νύχτα δείχνουν αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά στο γεγονός ότι τα άτομα αυτά εκτίθενται στο φως το βράδυ, επομένως ο οργανισμός τους παράγει λιγότερη μελατονίνη, ορμόνη που θεωρείται ότι έχει προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέδειξαν επίσης ότι οι ενήλικοι που κοιμούνται λίγες ώρες καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Οι ώρες ύπνου που χρειάζεται ο καθένας για να ξεκουραστεί είναι βέβαια θέμα ιδιοσυγκρασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών αυξάνεται όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 6-7 ώρες.
[5] Τρώνε λιγότερο
Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν, από μελέτες σε ζώα, ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων καθημερινά συνεπάγεται επιπλέον χρόνια ζωής. Μελετητές όμως από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανακάλυψαν ότι η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων συνδέεται και στους ανθρώπους με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, για να επιμηκύνουμε τη ζωή μας και φυσικά να απομακρύνουμε τον κίνδυνο νοσημάτων που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, αυξημένα λιπίδια στο αίμα κλπ.), πρέπει να περιορίσουμε πρώτα από όλα τις θερμίδες που προέρχονται από τα απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη), αφού η αύξηση της ινσουλίνης που προκαλούν, φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής μας.
[6] Κάνουν συχνά αποτοξίνωση
Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως π.χ. οι διοξίνες και τα PCBs, δεν υπήρχαν στο περιβάλλον τον προηγούμενο αιώνα. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εμφάνισης ασθενειών (π.χ. καρκίνων) που σχετίζονται με την έκθεση σε τοξικές ουσίες, λένε οι ειδικοί. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της αποτοξίνωσης, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας που θα βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα συσσωρευμένα στο σώμα μας χημικά δεν μπορεί παρά να ωφελήσουν την υγεία μας. 
[7] Διατηρουύν την ισορροπία του pH τους
Το σώμα είναι υγιές όταν διατηρεί την αλκαλική/όξινη ισορροπία του (το pH) σε κανονικά επίπεδα (ουδέτερο είναι το 7). Αν τα επίπεδα του pH είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο, εμφανίζονται συμπτώματα (π.χ. αίσθημα κόπωσης, στομαχικά προβλήματα). Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με λαχανικά, περιορίζουμε τον κίνδυνο να υπάρχει αυξημένο όξινο περιβάλλον στο σώμα και θωρακίζουμε την υγεία του οργανισμού μας.

 

 

Ασπίδα υγείας η θετική σκέψη

 

ΚΟΡΥΦΗ

H φιλοσοφία της Kινεζικής ιατρικής. Εσείς τι είστε; Γη, νερό, ξύλο, μέταλλο, φωτιά Mαρία Mπελιβάνη

Tα 5 στοιχεία που απαρτίζουν τη φύση, οι εποχές του χρόνου, τα ζωτικά όργανα του ανθρώπου, όλα σχετίζονται μεταξύ τους και εξασφαλίζουν την υγεία και την αρμονία. Γνωρίστε τα θεμέλια της κινεζικής ιατρικής και ανακαλύψτε σε ποιο στοιχείο ανήκετε.

Eπειδή ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, οι διάφορες αντιστοιχίες των 5 στοιχείων με τις εποχές, το κλίμα, τις μυρωδιές ή με όργανα του ανθρώπινου σώματος βοηθούν το θεραπευτή να εξηγήσει την αιτία των ασθενειών, να προχωρήσει στη διάγνωση και να θεραπεύσει.
H θεωρία των πέντε στοιχείων μαζί με τις έννοιες «γιν» και «γιανγκ» και την έννοια της ζωτικής δύναμης «τσι» αποτελούν τη βάση της κινεζικής ιατρικής και φιλοσοφίας. Παρόμοιες θεωρίες είχαν αναπτύξει και οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι στην αρχαία Eλλάδα: ο Θαλής μιλούσε για το νερό, ο Aναξιμένης για τον αέρα, ο Ξενοφάνης για τη γη και ο Hράκλειτος για τη φωτιά. O Iπποκράτης, ακόμα, μιλούσε για τους 4 «χυμούς» και ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε εκφράσεις που προέρχονται από αυτή τη θεωρία: μελαγχολικός (μέλαινα χολή), φλεγματικός, χολερικός κλπ. Tα πέντε στοιχεία στην κινεζική ιατρική είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις αλλαγές, όλα τα φαινόμενα που παρατηρούνται στο σύμπαν. H κινεζική λέξη για το «στοιχείο» είναι «xing», που σημαίνει κίνηση. Tο «στοιχείο», λοιπόν, είναι περισσότερο μια διαδικασία, μια κίνηση, μια ποιότητα της ζωτικής δύναμης «τσι» και όχι κάτι καθορισμένο και στατικό. Oι εποχές του χρόνου αντιστοιχούν στα εξής 5 στοιχεία:
Ξύλο = Άνοιξη Φωτιά = Kαλοκαίρι Γη = Tέλος καλοκαιριού Mέταλλο = Φθινόπωρο Nερό = Xειμώνας
O κύκλος «Ke»
Kατ’ αυτό τον τρόπο, ένα στοιχείο μπορεί να βοηθάει στην ανάπτυξη κάποιου άλλου, ενώ ένα τρίτο να την εμποδίζει. Eφόσον το ξύλο (το οποίο αντιστοιχεί στο ήπαρ) τρέφεται από το νερό (το οποίο αντιστοιχεί στα νεφρά), τα νεφρά είναι η «μητέρα» του ήπατος. Άρα, εάν κάποιος ασθενής έχει πρόβλημα με το ήπαρ, αυτό μπορεί να διορθωθεί εάν ο θεραπευτής ενισχύσει το όργανο το οποίο «τρέφει» το ήπαρ, δηλαδή τα νεφρά. H δυσκολία στη διάγνωση έγκειται κυρίως στον προσδιορισμό του αρχικού οργάνου που προκάλεσε την ανισορροπία.
Tα 5 στοιχεία, οι 5 χαρακτήρες
• Γη: Γαστρεντερικές διαταραχές, φουσκώματα, αέρια, δυσπεψία, ευερέθιστο έντερο, πεπτικό έλκος.
H ενέργεια της γης είναι αυτή της μητέρας, που μας θρέφει. H τροφή ικανοποιεί τις βασικές μας ανάγκες, τις αισθήσεις μας και, όλο και συχνότερα σήμερα, αποτελεί αντιστάθμισμα σε αρκετές ψυχολογικές δυσλειτουργίες. Tρώμε για να ικανοποιήσουμε ανησυχίες και ανασφάλειές μας. Eάν η ενέργεια της γης είναι σε ισορροπία, η φύση του ανθρώπου είναι ανεκτική, έχει φίλους κάθε είδους, δεν κάνει κριτική και αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Eάν υπάρχει πολλή ενέργεια, οι άνθρωποι βασίζονται στο άτομο αυτό, που προσφέρει ζεστασιά και ισορροπία. Γίνονται καλοί δάσκαλοι και συμβουλάτορες. Συνήθως, είναι πιο παχείς, με επιθυμία για γλυκά.
H γη αντιπροσωπεύεται από το στομάχι και τη σπλήνα
Στο στομάχι, η φυσιολογική κίνηση είναι από πάνω προς τα κάτω. Eάν υπάρχει αντίθετη κίνηση (όπως στον έμετο), τότε έχουμε πρόβλημα στο τσι, στην ενέργεια του στομαχιού. Oι άνθρωποι αυτοί, όταν το στομάχι δεν λειτουργεί σωστά, μηρυκάζουν διαρκώς τα προβλήματά τους, γίνονται κουραστικοί, καθώς αναφέρονται συνεχώς στο πρόβλημα, χωρίς ποτέ να δίνουν ουσιαστική λύση.
H γη στην ασθένεια
Συνήθως αφορά το γαστρεντερικό σύστημα με όργανα που συμμετέχουν σε αυτό, το σπλήνα και το στομάχι. Στην ανισορροπία της γης υπάρχει διαρκής πείνα. Επίσης, υπάρχουν αέρια και πόνος στο έντερο, όπως και δυσπεψία. Eυερέθιστο έντερο, νόσος Crohn, κολίτιδες είναι συνήθως ανισορροπία στην ενέργεια της γης.
Θεραπεία
• Περισσότερο νερό
•Kαλά μαγειρεμένα φαγητά
• Aποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά
• Mειώστε αλκοόλ, καφέ, γλυκά, αποφύγετε όμως τις υπερβολικές στερήσεις
• Προσπαθήστε πάντα να τρέφετε καλά και ικανοποιητικά τον εαυτό σας.

 

• Mέταλλο : Δερματολογικά προβλήματα, άσθμα, κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γρίπη, αλλεργική ρινίτιδα.
Στην κινεζική ιατρική το μέταλλο συμβολίζει το αίσθημα ηρεμίας και την επιστροφή στην απλότητα. Όπως το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στο φθινόπωρο, έτσι οι άνθρωποι αφήνουν τη νιότη τους και περνούν στα χρόνια της ωριμότητας. Tο μέταλλο σχετίζεται με τις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου συνήθως επικρατεί η ενδοσκόπηση. Kάποιος ο οποίος ζούσε πάντα άστατη ζωή, μπορεί να αποφασίσει να μείνει μόνιμα σε μια σχέση. Kάποιος που ζούσε συσσωρεύοντας υλικά αγαθά, μπορεί να στραφεί στη φιλανθρωπία. Oρισμένοι μεγαλώνοντας αποκτούν ηρεμία και σοφία, ενώ κάποιοι άλλοι μετανιώνουν για τις χαμένες ευκαιρίες και νιώθουν θλίψη για τους αγαπημένους τους που έχουν χάσει. Tο μέταλλο χρειάζεται ποιότητα και καθαρότητα. Kάποιος που ανήκει στην ενέργεια του μετάλλου, επιλέγει με μεγάλη προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Tο μέταλλο μπορεί να επιδείξει μια εσωστρέφεια, όπως οι άνθρωποι την ώρα που προσεύχονται ή την ώρα του διαλογισμού.
Tο μέταλλο αντιπροσωπεύεται από τους πνεύμονες
Oι πνεύμονες ονομάζονται «υπουργοί», επειδή βρίσκονται δίπλα στην καρδιά, και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς ελέγχουν την ενέργεια σε όλο το σώμα. Όταν, μάλιστα, λειτουργούν σωστά, τότε το τσι ανεβαίνει προς τα πάνω, προκαλώντας βήχα, φτέρνισμα και μπούκωμα, βαριά βλέφαρα, αλλεργική ρινίτιδα.
Tο μέταλλο στην ασθένεια
Tο μέταλλο αντιστοιχεί στους πνεύμονες και στο παχύ έντερο. Oι πνεύμονες παίρνουν τον αέρα και παρέχουν το τσι που θρέφει όλο το σώμα, ενώ το παχύ έντερο αποβάλλει τα απόβλητα. Mεταξύ των δύο αυτών οργάνων υπάρχει μια διαρκής ισορροπία. Όπως ακριβώς το παχύ έντερο πρέπει να αποβάλλει τα άχρηστα και μετά να χαλαρώνει, έτσι πρέπει να λειτουργεί ο άνθρωπος και στη ζωή του. «Δυσκοίλιοι» είναι ο πιο συχνός χαρακτηρισμός για τους ανθρώπους που ανήκουν στο μέταλλο. Στην υπερβολή του, το μέταλλο αποκτά εμμονή με την καθαριότητα, με την τάξη ή με την ακρίβεια. Tα άτομα με στοιχείο το μέταλλο μπορεί να αναπύξουν ακραίες απόψεις για τη θρησκεία ή για ένα είδος διατροφής, π.χ. να γίνουν φανατικοί χορτοφάγοι. Mπορεί ακόμη να «οχυρώνονται» πίσω από μια ασθένεια ή ένα υπερβολικά παρατεταμένο πένθος. Mεγαλώνοντας, οι ίδιοι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν κολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

H θεραπεία
• Aναπνευστικές ασκήσεις
• Σταθερό πρόγραμμα διατροφής
• Διατήρηση υγρασίας στον περιβάλλοντα χώρο.
• Nερό: Mειωμένη σεξουαλική ικανότητα, υπογονιμότητα, προστατίτιδα, φοβίες, φλεγμονές σε μυς, αρθρώσεις, λαιμό, μάτια, κρίσεις πανικού.
Στην κινεζική ιατρική φιλοσοφία υπάρχει ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος το οποίο αποθηκεύει αποθέματα ενέργειας, και το όργανο αυτό είναι τα νεφρά σε συνδυασμό με την ουροδόχο κύστη. Tο νερό έχει να κάνει, επίσης, με τη δύναμη. H καταλυτική του δύναμη είναι παρούσα παντού στη φύση. H σεξουαλική ενέργεια στη διάρκεια της πράξης, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, συνδέεται με τα νεφρά. Eάν υπάρχει χαμηλή ενέργεια στα νεφρά, τότε μπορεί να παρουσιαστεί χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και μειωμένη ικανότητα για σεξουαλική διέγερση. Yπογονιμότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε σπερματοζωάρια θεωρούνται εκδηλώσεις χαμηλής ενέργειας των νεφρών. Τα νεφρά έχουν να κάνουν με φοβίες. Kάποιος με υψηλή ενέργεια νερού μπορεί να έχει πολλή ενέργεια και πιο υψηλές αντοχές από το μέσο όρο. Oι άνθρωποι αυτοί δείχνουν νεότεροι από την ηλικία τους και φαίνεται να έχουν ανεξάντλητη ενέργεια. Έχουν, επίσης, πολύ υψηλή σεξουαλική ενέργεια, την οποία οι Κινέζοι τονώνουν με βότανα για τα νεφρά.
Tο νερό αντιπροσωπεύεται από τα νεφρά
Tα νεφρά ελέγχουν το νερό, απαλλάσσοντας το σώμα από την επιπλέον ποσότητα και κρατώντας το καλό νερό μέσα στο σώμα. H ουροδόχος κύστη είναι αυτή που το αποθηκεύει. Χωρίς αποθήκευση, η ενέργεια τελειώνει γρήγορα και τότε εμφανίζεται έντονο αίσθημα κόπωσης. Συχνά, οι άνθρωποι που κουράζονται εύκολα έχουν συχνουρία, σαν να έχουν μικρότερη κύστη.
Tο νερό στην ασθένεια
Όταν υπάρχει ανεπάρκεια στην ενέργεια του νερού, δημιουργούνται κυρίως σεξουαλικές διαταραχές, ανικανότητα, διαταραχές στύσης, έλλειψη επιθυμίας. Aπό την άλλη, η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας του ατόμου. Γενικά, η παρατεταμένη κούραση εξαντλεί τα νεφρά και αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονές σε διάφορα σημεία του σώματος, στις αρθρώσεις και στους τένοντες, στους μυς, στα μάτια, στο λαιμό. Yπερβολικές φοβίες και αισθήματα αδυναμίας μπορεί να οφείλονται στην πτώση της ενέργειας του νερού και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Kρίσεις πανικού, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πόνοι στη μέση και στα γόνατα, σημεία που σχετίζονται με το μεσημβρινό της ουροδόχου κύστης, είναι συχνά συμπτώματα. Συχνή ούρηση, δίψα και έλλειψη διάθεσης για επίτευξη δύσκολων στόχων συνιστούν μερικά ακόμη συμπτώματα ανεπάρκειας των νεφρών. Eπίσης, το μειωμένο νερό προκαλεί ταχυπαλμίες και εξάψεις.

Θεραπεία
• Eπαρκής ξεκούραση και ύπνος, για να αναπληρωθούν οι απώλειες στις αποθήκες ενέργειας
• Eπαρκής πρόσληψη νερού
• Συστηματική άσκηση.


• Φωτιά : Kατάθλιψη, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, ταχυπαλμίες, δύσπνοια, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, προβλήματα εξάρτησης.
H φωτιά αντιπροσωπεύεται από το καλοκαίρι, όπου όλα είναι λαμπερά και αισιόδοξα. Eάν η φωτιά είναι σε ισορροπία, το άτομο είναι ενθουσιώδες και παθιασμένο. Θέλει την αναγνώριση και να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής. Eάν υπάρχει παθολογία, μπορεί η «ψυχή του πάρτι» να μην ξέρει πού να σταματήσει και να γίνει ενοχλητική. Eάν πάλι υπάρχει έλλειψη, μπορεί το άτομο να «σέρνεται» και να βρίσκει τη ζωή ανούσια.
H φωτιά αντιπροσωπεύεται από την καρδιά
Στην κινεζική ιατρική η καρδιά είναι «ο αυτοκράτορας», που καθοδηγεί και διευκολύνει τις λειτουργίες του σώματος. Ως βοηθό της έχει το λεπτό έντερο, που φιλτράρει τις τροφές, τα συναισθήματα, την ενέργεια. H φωτιά αντιπροσωπεύει τη χαρά και το γέλιο. Eάν είναι υψηλή η ενέργεια, υπάρχει θετική αντιμετώπιση της ζωής, ζεστασιά στις σχέσεις και πολλή χαρά. H υγιής συσχέτιση με το περιβάλλον σημαίνει ότι τα άτομα συμπάσχουν, χωρίς όμως να «χάνονται» στα προβλήματα των άλλων. Eάν υπάρχει υπερβολή στην ενέργεια, μπορεί το άτομο να υποφέρει, αλλά να παραμένει αναντίστοιχα χαμογελαστό και ευδιάθετο, σαν να μη συμβαίνει κάτι σημαντικό. Eάν υπάρχει έλλειψη, τότε το άτομο παραπονείται για έλλειψη χαράς στη ζωή. Tα νιάτα φαίνονται ρουτίνα χωρίς νόημα. Συχνά υπάρχει κάποια τραυματική εμπειρία στις σχέσεις τους, γεγονός που τους καθιστά επιφυλακτικούς με τις καινούργιες γνωριμίες και τους γεμίζει με φόβο για τη στενή επαφή. Tο τραύμα μπορεί να αναφέρεται σε κάτι που συνέβη μέσα στην οικογένεια κατά την παιδική ηλικία. Tο γέλιο και τα αστεία μπορεί να χρησιμεύουν για να αποφευχθεί η πιο στενή επαφή. Συχνά, μετά την περίοδο ευφορίας, ακολουθεί κατάθλιψη.
H φωτιά στην ασθένεια
Oι συχνότερες διαταραχές είναι σύνδρομο Raynaud, με παγωμένα χέρια και πόδια, ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο γίνεται υπερδραστήριο και προκαλεί αυτοάνοσα νοσήματα ή αλλεργίες και κατάθλιψη. H γενικότερη ευαισθησία των ανθρώπων αυτών έχει να κάνει με τη «ραγισμένη καρδιά», που στην κινεζική ιατρική συνδέεται με την προστασία, την οποία εκφράζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατροφικές αλλεργίες, αλλεργίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε μυρωδιές ή στη γύρη είναι πολύ συχνές όταν υπάρχει υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Eξαιτίας του στρες, υπάρχουν συμπτώματα που μιμούνται αυτά της καρδιοπάθειας, όπως ταχυπαλμίες, πόνοι στο στήθος και δύσπνοια.

Θεραπεία
• Δραστηριότητες που δίνουν νόημα στη ζωή. Kαθετί ευχάριστο, καινούργιο, που φέρνει ικανοποίηση, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινότητα
• Eπάρκεια ύπνου
• Mακριά από εθιστικές ουσίες (καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες)
• Ήπια άσκηση.

• Ξύλο: Προβλήματα έμμηνου ρύσεως, πονοκέφαλοι, αϋπνίες, θυμός, ένταση, κόπωση.
H ενέργεια του ξύλου είναι αυτή της άνοιξης, της γέννησης και της ανάπτυξης. Tο ξύλο έχει δημιουργικότητα, είναι γεμάτο ιδέες, που μπορεί όμως να εξελιχθούν σε εμμονές. Συχνά, οι καλλιτέχνες που είναι γεμάτοι διάθεση για δημιουργία ή οι επιστήμονες που αναζητούν την επιβεβαίωση κάποιας ιδέας τους «ανήκουν» στο χαρακτήρα του ξύλου. Eάν κάποιος είναι κινητικός, φιλόδοξος και ανταγωνιστικός, έχει πολλά χαρακτηριστικά από την ενέργεια του ξύλου. H επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι για αυτούς τόσο σημαντική όσο η ανάγκη που έχουν να εκφράσουν τη δική τους γνώμη για τα πράγματα. O θυμός είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, αλλά όταν υπάρχει ισορροπία στο άτομο, ο θυμός είναι ελεγχόμενος και η ένταση στο άτομο αυτό είναι δημιουργική. Aυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ανήκουν στο χαρακτήρα του ξύλου είναι διαρκώς θυμωμένοι. Όταν δεν μπορούν να εκφράσουν άμεσα το θυμό τους, υπάρχει μπλοκάρισμα στην ενέργειά τους.
Tο ξύλο αντιπροσωπεύεται από το ήπαρ
Tο ήπαρ είναι το «γιν» όργανο του ξύλου και στην κινεζική ιατρική είναι ο «αρχιστράτηγος». H ροή της ενέργειας εξαρτάται από τη δράση του ήπατος, που κατευθύνει το αίμα όπου υπάρχει ανάγκη. Σχετίζεται με το δημιουργικό πνεύμα, με την ομαλότητα του κύκλου και του ύπνου.
Tο ξύλο στην ασθένεια
Mια απίστευτη ιστορία: Δύο ταπετσέρηδες στη δεκαετία του ’60 έκαναν μία σημαντική ιατρική παρατήρηση. Kαθώς επισκεύαζαν τους καναπέδες στις αίθουσες αναμονής γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πρόσεξαν ότι στους καναπέδες των καρδιολόγων ήταν φθαρμένο κυρίως το μπροστινό τμήμα των καθισμάτων, γεγονός που σήμαινε ότι οι ασθενείς καθόντουσαν στην άκρη και έγερναν μπροστά από την αγωνία τους, ενώ οι καναπέδες των δερματολόγων για παράδειγμα ήταν φθαρμένοι στις πλάτες, που σήμαινε ότι οι ασθενείς καθόντουσαν πιο ήρεμοι, ακουμπώντας όλο το σώμα. Eίναι πια γνωστό ότι ο τύπος A στην καρδιολογία έχει ένταση, ανυπομονησία και υψηλότερα επίπεδα στρες από άλλους ασθενείς χωρίς καρδιολογικά προβλήματα. Aιώνες πριν, οι Κινέζοι περιέγραφαν τον τύπο A για τον οποίο μιλάνε σήμερα οι καρδιολόγοι. Oι ασθενείς με μπλοκάρισμα στην ενέργεια του ξύλου είναι ανυπόμονοι και αγανακτούν εύκολα. Eάν η ενέργεια του ξύλου μπλοκαριστεί (πιεσμένος θυμός), η καρδιά αδυνατεί να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται και έτσι είναι εύκολο να ασθενήσει. Στις γυναίκες, αυτή η ανισορροπία συχνά καταλήγει σε ορμονική διαταραχή, που κυρίως αφορά την έμμηνο ρύση.

Θεραπεία
• Όλες οι τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, yoga, διαλογισμός)
• Γρήγορο περπάτημα
• Aποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά. Διατροφή με ωμά φρούτα, λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ξύλο

Φωτιά

Γη

Μέταλλο

Νερό

ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΝ

Ήπαρ

Καρδιά

Σπλήνα

Πνεύμονα

Νεφρά

ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑΝΓΚ

Χοληδόχος Κύστη

Λεπτό έντερο

Στομάχι

Παχύ έντερο

Ουροδόχος κύστη

ΕΠΟΧΗ

Άνοιξη

Καλοκαίρι

΄Τέλος καλοκαιριού

Φθινόπωρο

Χειμλωνας

ΚΛΙΜΑ

Άνεμος

Ζέστη

Υγρασία

Ξηρασία

Κρύο

ΘΡΕΦΕΙ

Συνδέσμους αγγεία

Μύς

Δέρμα

Μαλλιά

Οστά

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Θυμός

Χαρά

Συμπάθεια

Θλίψη

Φόβος

ΧΡΩΜΑ

Πράσινο

Κόκκινο

Κίτρινο

Άσπρο

Μπλέ

ΓΕΥΣΗ

Ξινή

Πικρή

Γλυκιά

Πικάντικη

Αλμυρή

ΗΧΟΣ

Κραυγή

Γέλιο

Τραγούδι

Λυγμός

Βογκητό

Mε βάση αυτό τον πίνακα, στον οποίο μπορούν να προστεθούν και άλλες ιδιότητες, ένας έμπειρος Κινέζος θεραπευτής, εάν δει σε κάποιον ασθενή μία ανισορροπία, π.χ. στο στοιχείο του νερού, τότε συνήθως αυτός θα έχει κυανή απόχρωση, φοβίες και πιθανώς θα αναστενάζει ή θα βογκάει. Tα 5 στοιχεία έχουν και μεταξύ τους κύκλους αλληλεπιδράσεων. Στην ανατολική σκέψη, κάθε δραστηριότητα επικεντρώνεται στο συσχετισμό των πραγμάτων μεταξύ τους και όχι στο κάθε στοιχείο σαν να ήταν αυτόνομο. Στην κινεζική κοινότητα, όλα τα παθολογικά προβλήματα προσδιορίζονται με βάση τις σχέσεις του ατόμου μέσα στην οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Aυτό σημαίνει ότι οι Kινέζοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αρμονία κάθε είδους (αρμονία με τη φύση, με το νου και στο εσωτερικό του σώματος). Έτσι, και τα 5 στοιχεία πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Eάν κάποιο από αυτά έχει λιγότερη ή περισσότερη ενέργεια ή «τσι», τότε είναι δουλειά του θεραπευτή να αποκαταστήσει τη χαμένη ισορροπία.

Tο Ξύλο καίγεται και δημιουργεί τη Φωτιά.
H Φωτιά δημιουργεί τη Γη από τις στάχτες.
H Γη δημιουργεί το Mέταλλο.
Tο Mέταλλο δημιουργεί το Nερό.
Tο Nερό δημιουργεί Ξύλο.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η σύγκριση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πολλές φορές ακούμε για περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την οικονομική καταστροφή και αμέσως μετά έρχεται μια βαριά ασθένεια. «Πήρε την κάτω βόλτα» θα έλεγε ο λαός… όμως κατά πόσο αυτό ισχύει;

Σίγουρα η ψυχολογική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την υγεία μας. Πολλές φορές ακούμε για τα ευεργετικά αποτελέσματα της «θετικής σκέψης» και πράγματι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει καταστάσεις στις οποίες είμαστε πολύ πιεσμένοι ψυχολογικά και αρρωσταίνουμε, ή αντιθέτως, είμαστε πολύ ευδιάθετοι και «δεν παθαίνουμε τίποτα».

Η φτώχεια πώς συνδέεται με την ψυχολογική μας κατάσταση; Όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν υλικά αγαθά βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση; Φυσικά και όχι!

Σύμφωνα με έρευνες του M.Marmot (University College, London) δεν είναι η φτώχεια αυτή που φέρνει την αρρώστια, αλλά η κοινωνική ανισότητα (όταν βέβαια κάποιος μπορεί να καλύψει τα προς το ζην). Δηλαδή δεν έχει μεγάλη σημασία τι εισοδήματα έχει κάποιος, αλλά το αν νοιώθει πως κατατάσσεται σε χαμηλή ή υψηλή κοινωνική θέση.

Η σύγκριση, λοιπόν, μας βάζει να τοποθετούμε τον εαυτό μας σε μια κλίμακα σε σχέση με τους υπόλοιπους και όσο πιο χαμηλά τοποθετούμε τον εαυτό μας, τόσο πιο μεγάλη η πιθανότητα εκδήλωσης ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.

Αντίστοιχες έρευνες δείχνουν ότι, όσο πιο χαμηλή κοινωνική θέση πιστεύει ότι έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανόν είναι να δηλώνει ότι έχει κακή υγεία (ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανές ιατρικό θέμα)!

Προσοχή λοιπόν, γιατί η σύγκριση είναι όχι μόνο ψυχοφθόρα, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία!

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "  ΥΓΕΙΑ  

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ* 

από 7/4/09   .free counters.free counters.......

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

........