πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΟΤΙ ΦΟΡΑΜΕ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

                             ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ορισμοί "ΟΤΙ ΦΟΡΑΜΕ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τελευταία ενημέρωση: 29/01/2016

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ " ΟΜΟΡΦΙΑΣ"

Χρώμα

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Σημειολογία χρωμάτων!

Έντονα χειμωνιάτικα χρώματα

Τα μυστικά των χρωμάτων

Ο θαυμαστός κόσμος των χρωμάτων

Συμβολισμοί Χρωμάτων

Μαύρο, γκρι, καφέ - Ανδρική Μόδα 2009

Η γλώσσα του χρώματος  

Χρώμα ως αντίδοτο στην κρίση

Χρώματα και Αριθμοί

Γιατί το κόκκινο κερδίζει; 

Η σημασία των χρωμάτων στη ζωή μας...   τη σεξουαλικότητά μας

Επιδράσεις των χρωμάτων

Οι γυναίκες ξεχωρίζουν καλύτερα τα χρώματα από τους άντρες

Χρώματα-φονιάδες στην παλέτα του Καραβάτζιο

Άλλο χρώμα, άλλη... γεύση!

Φαντασία και χρώματα

Ένα site χρώματα!

Από πότε τα κορίτσια φοράνε ροζ;

Χρώματα στο σπίτι

       Υγεία & Ομορφιά          

Ζωγραφίστε!- Βάψτε!

Tι συμβολίζουν τα χρώματα που προτιμάτε;

Φωτοθεραπεία στα χρώματα της ίριδας    

Ανακαλύψτε τα χρώματα που σας ταιριάζουν
Θεωρία των Χρωμάτων: Ποιό είναι το αγαπημένο μας χρώμα και τι σημαίνει;  

Πολύχρωμο Παρίσι Σε ένα Παρίσι με γκρίζα χρώματα, μικρά «τέρατα» αποφάσισαν να δώσουν χρώμα και να περπατήσουν στους δρόμους του. Το βίντεο που ακολουθεί είναι δημιούργημα φοιτητών του πανεπιστημίου ParisVIII και αποτέλεσε εργασία για το πτυχίο τους.

,,

O χορός των χρωμάτων Εντυπωσιακό πείραμα καταγράφει την κίνηση μιας βαφής καθώς την «χτυπούν» ηχητικά κύματαΈνας φωτογράφος και βιοχημικός οργάνωσε ένα πείραμα για να διαπιστώσει την συμπεριφορά των βαφών όταν έρθουν σε στενή επαφή με τον ήχο. Το πείραμα διεξήχθη σε ένα creative studio στο Λονδίνο, το Dentsu London. Αρχικά «έντυσαν» ένα μικρό ηχείο με μια μεμβράνη και στην συνέχεια έριξαν πάνω στην μεμβράνη σταγόνες μιας βαφής που περιείχε τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Όταν ενεργοποιήθηκε το ηχείο η βαφή άρχισε να δονείται από τα ηχητικά κύματα φαινόμενο που κατάφερε να αποτυπώσει με την κάμερα του ο Λίντεν Γκλέντχιλ. Αν και το φαινόμενο δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι εντούτοις η κάμερα κατέγραψε εκπληκτικές εικόνες με τα χρώματα κυριολεκτικά να χορεύουν καθώς έρχονταν σε επαφή με τα ηχητικά κύματα. Οι εικόνες είναι τόσο εντυπωσιακές που μεγάλη εταιρία κατασκευής τις χρησιμοποίησε  σε διαφημιστική της καμπάνια.

 

Τα χρώματα έγιναν μουσική Με μια συσκευή που μετατρέπει τα χρώματα σε ήχους και αποτελεί το «τρίτο του μάτι» ο 30χρονος Βρετανός Νιλ Χάρμπισον, που έπασχε από αχρωματοψία, όχι απλώς κατάφερε να δει τα χρώματα αλλά να γίνει και ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΧΡΩΜΑ Ν. ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ

Μπορούμε να πούμε τι είναι χρώμα, όταν υπάρχουν 100.000 διαφορετικά χρώματα; Οταν σε συλλογές από ονόματα χρωμάτων που έχουν εκδοθεί, περιλαμβάνονται περισσότερες από 3.000 ονομασίες;

 Η γλώσσα μας δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Το συσχετίζει με τη λέξη χρως. Χρως, -οός, ονομάζεται το «δέρμα» και χρώμα η απόχρωση της επιδερμίδας που αποκαλύπτεται στην «εν-χρω κεκαρμένη» κεφαλή όταν το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σύρριζα και φανερώνεται η χροιά του δέρματος: η «επιδερμίς».

Εκτός από τη χρως: «δέρμα» και χρώμα: «το επικάλυμμα» <επιδερμίς>, υπάρχουν μερικές άλλες λέξεις ομόρριζες, όπως η χρο-ο-ιά «χροιά» <απ' την χρως, -οός>, δηλαδή η παραλλαγή χρώματος, απόχρωση, χρωματισμός. Ακόμα το χραύω, «ξέω, γρατζουνώ, έρχομαι σε επαφή, αγγίζω», το χραίνω, «επιψαύω, αγγίζω, μολύνω» και το ρηματικό επίθετο άχραντος «άσπιλος, αμόλυντος, αγνός» [α-στερητικό + χραίνω]. Το παράδοξο είναι, ύστερα από αυτήν την παραγωγή του χρώματος απ' την χρως ότι το χρώμα του δέρματος δεν χρησιμοποιείται στις πινακίδες απογραφής των δούλων από τους Μυκηναίους. Στα Μυκηναϊκά κείμενα οι δούλοι καταγράφονται με βάση την καταγωγή τους, π.χ. δούλες Κνίδιες, Λήμνιες, Μιλήσιες κ.λπ. και όχι με το «μαύρες, άσπρες, ξανθιές» κ.λπ. Τα χρώματα <κυρίως λευκό, ξανθό, πορφυρό> τα συναντάμε στα υφάσματα που υφαίνουν και για τα ζώα τους. Στα διακοσμημένα ενδύματα καταγράφονται φάρFεα (υφάσματα, χιτώνες) re-u-ko-nu-ka: «leukonukha» λευκώνυχα, διακοσμημένα δηλαδή με λευκό ορυκτό όνυχτα ή με νύχια πτηνών, ζώων. Ακόμα φάρFεα po-ki-ro-nu-ka: «poikilonukha», ποικιλώνυχα διακοσμημένα με διάφορους πολύχρωμους όνυχες. Τέλος φάFεα ko-ro-ta 2: «khrosta» χρωματιστά. Βασικό χρώμα ήταν η πορφύρα και τα πορφυρά τα ονόμαζαν po-pu-re-ja: «porphureiai» βαμμένα στο χρώμα της πορφύρας. Σε πινακίδες της Κνωσού ένα βόδι We-ka-ta: Fεργάτας = εργάτης < βους εργάτης· το ικανό για βαριές εργασίες βόδι > ονομάζεται kelannowq «κελαινό», «σταχτή» κ.ο.κ.

Χρώματα Η βαφή σχετίζεται αρχικά με το po-ni-ki-jo «φοινίκιο, πορφυρό» -σε Γραμμική Β' γραφή- και στους Τραγικούς, σχεδόν αποκλειστικά με το αιμάσσον, ματοβαμμένο. Οι πρώτοι πορφυρογέννητοι δεν γεννήθηκαν στο Βυζάντιο, αλλά στις «αίθουσες της Πορφύρας» των Μυκηναϊκών ανακτόρων. Σε αυτά οι «βασιλικές» po-pu-re-je «πορφύρες»: όλα τα khro-sta: χρωματιστά με το «φοινίκιο, πορφυρό» φοριούνται από τον άνακτα και την άνασσα επειδή το βαθυκόκκινο τους προσέδιδε κύρος. Και το πρώτο κόκκινο χαλί, για υποδοχή επισήμου (σαν αυτό που βλέπουμε στο αεροδρόμιο) απλώθηκε από την Κλυταιμνήστρα στα χωράφια των Μυκηνών για την άφιξη του Αγαμέμνονα (από την Τροία, λίγο πριν από τον αιμοσταγή φόνο του). «Να μου βγάλουν τα πέδιλα τώρα που πατώ τις πανάκριβες πορφύρες για να μην τις φθείρω», είπε ο άνακτας και η άνασσα του απάντησε «μην ανησυχείς, υπάρχει η θάλασσα που τρέφει διαρκώς νέα κοχύλια πορφύρας για να βάφουμε τους τάπητες και τα ρούχα μας.» (Αισχ. Αγ. 945 κ.ε.) Στους τραγικούς «χαλκού βαφαί» λ.χ. ονομάζονταν η «βύθ-ισις του φασγάνου στο σώμα και το αίμα που βάφει φάσγανο δέρμα και τα ρούχα του θύματος. Ετσι υπάρχουν οι φράσεις «εν σφαγαίσι βάψασα ξίφος» (Αισχ. Πρ. 863) «Φάσγανον... σαρκός έβαψεν» (Ευρ. Φοιν. 1.577) και «ξίφος έβαψεν» την εσθήτα ερυθράν. (Αισχ. Χο. 1.011) (Τώρα το φοινικό φάσγανο βυθίζεται στο σώμα της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, σ' έναν κόσμο σφαγείο). Το βάφω λοιπόν σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με το κόκκινο του αίματος, που το συναντάμε στην πορφύρα των αιμοδιψών: του άνακτα και του ανθυπάτου, στο ράσο του καρδιναλίου, ακόμα στο κόκκινο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Ανθρωποι της εξουσίας και της Επανάστασης επιλέγουν κόκκινο. Για τον κοινό λαό υπάρχουν το... μαύρο, όταν έχουμε τις μαύρες μας και το λευκό του χιονιού.

Το χρώμα συγγενεύει με την αρχαία "χρως" (δέρμα) κυρίως με την κόκκινη χροιά που εμφανίζει η επιδερμίδα στην "εν χρω κουρά", καθώς ματώνει από το ξυράφι. Το βάφω και η βαφή, το βάμμα κ.ά. σχετίζονται -γράφαμε στο προηγούμενο- με το αιμάσσον, ματοβαμμένο που σχηματίζεται πάνω στην εσθήτα μόλις βυθιστεί το φάσγανο <το ξίφος> στο σώμα του θύματος. Το κόκκινο για τους Τραγικούς ήταν το χρώμα της σφαγής και για τους πορφυρογέννητους άνακτες το χρώμα της ισχύος. Βάφω σημαίνει "βυθίζω" την φονική μάχαιρα. Η λέξη παράγεται από *βαθ-, *βυθ- που έχουν τη ριζική σημασία των "βαθύς" και "βυθός". <Συγγενής από την *πύθ- της *βύθ- είναι και ο πυθ-μήν>. Στον Ομηρο μετά τους στίχους «το δ' αίμα περίρρεε θερμόν» αναφέρεται το "βάπτω" <βυθίζω> για την κατασκευή του φονικού τσεκουριού «ως ανήρ χαλκεύς -γράφει- πέλεκυν μέγαν... εν ύδατι ψυχρώ βάπτη μεγάλα ιάχοντα» (Ομ. Οδ. Ι 385 κ.ε.). (Δηλαδή όπως ο χαλκουργός σφυρηλατεί το πυρακτωμένο κατακόκκινο μέταλλο που το βυθίζει αμέσως στο κρύο νερό για να το σκληρύνει.) Ετσι λοιπόν κατασκευάζεται το πυρακτωμένο και αργότερα το όργανο της σφαγής, που βυθίζεται στο σώμα του εχθρού ή του πολέμιου "βάφοντάς το κόκκινο". Το κόκκινο "χρωματίζει" ακόμα τη φαντασία. Με αυτό το χρώμα ο άνθρωπος συχνά φαντάζεται και ονειροπολεί... κοιτώντας τη δύση. Τον 2ο αι. ο κοκκινομάλλης κατακόκκινος Αγαθαρχίδης από την Κνίδο, περιπατητικός φιλόσοφος και γεωγράφος, βάπτισε τη γνωστή θάλασσα μεταξύ Αιγύπτου και Αραβίας "Ερυθρά"... κοκκινομάλλης γαρ. Δεύτερο παράδειγμα "αυτογνωσίας" ο "κατακόκκινος" κομματικά "Ερυθρός" μπαρμπα-Γιάννης Μ. (στα Μέθανα), βάφτισε το μονίμως χρωματισμένο με μίνιο πλεούμενό του "γαλάζια βάρκα". Πολλοί τον ρωτούσαν: «Αφού η βάρκα σου είναι κόκκινη της φωτιάς, γιατί την ονομάζεις γαλάζια;». Και εκείνος απαντούσε: «Στα μάτια σου είναι κόκκινη· στα δικά μου είναι γαλάζια».

ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ... ΗΜΕΡΩΝ

Υπάρχουν τουλάχιστον εκατό χιλιάδες(!) διακριτά χρώματα, τρεις χιλιάδες(!) ονομασίες χρωμάτων και η λέξη χρώμα παραμένει αβεβαίου ετύμου. Συγγενεύει με την αρχαία χρως «δέρμα, επιδερμίς», όπως στη φράση «εν χρω» (κούρεμα σύρριζα ώστε να φανεί το χρώμα του δέρματος της κεφαλής, η επιδερμίς). Το δέρμα -αν αυτό βοηθάει- παράγεται από το αρχαίο δέρω, που σημαίνει γδέρνω και δέρνω. Για το γδέρνω της ακρίβειας και της αισχοκέρδειας των ημερών υπάρχουν οι αποχρώσεις του μαύρου: «μαύρη αγορά», «μαυραγορίτες». Ενα μαυριδερό λάμπει και στίλβει απ' τις βιτρίνες ώς τα πρόσωπα των εμπόρων, των μόνων που κερδίζουν μες στην αναμπουμπούλα. Για το δέρνω (έδειρα, δάρθηκα...) «δέρνω αλύπητα», υπάρχει πάλι το... μαύρο. Τον «μαύρισε στο ξύλο». Ακόμα «μαύρη τρύπα» στην παγκόσμια οικονομία και πόλεμος για τον «μαύρο χρυσό». Θα κλαίνε με «μαύρο δάκρυ» οι Ιρακινοί [και οι Παλαιστίνιοι], που τους «δέρνει η φτώχεια» και η ανέχεια, λέει... ο άνθρωπος που τον «δέρνει η υπεροψία, η ματαιοδοξία» οκτώ καισάρων. Φεύγει και ο διαπραγματευτής (του ΟΗΕ) «σα δαρμένο σκυλί». Ολα πια είναι μια τρέλα. Η ιστορία του πετρελαίου από τον Α' Παγκόσμιο είναι πολεμική. Σειρά διαδοχικών πολέμων για το «μαύρο χρυσό». Αυτή είναι η «μαύρη αλήθεια». «Εν βυθώ γαρ η αλήθεια» (Δημόκριτος). Η αλήθεια βρίσκεται στο βυθό... ενός απύθμενου πηγαδιού... άντλησης «μαύρου χρυσού», λέμε στις μέρες μας. Εκεί μέσα κρύβεται η «μαύρη αλήθεια». Και κοντά σ' όλα τα άλλα υπάρχει ευτυχώς και η πλούσια «μαύρη ενημέρωση» της «διαρροής» και τρομο-λαγνο-σεναριολογίας που πουλάει [για την επιθυμητή εξ-αγρίωσή μας], σε αντίθεση με την επίσημη ημέρωση> εν-ημέρωση που δίνεται με το σταγονόμετρο. Το μαύρο παράγεται από το α- στερητικό και το μαρ-μαίρ-ω: λάμπω, ακτινοβολώ (*μαρ-) στα μάρ-μαρ-α με μαρ-μαρ-υγές. [Είναι α-μαρFος> αμαυρός, αμαυρόω, μαυρόω, maurus λατινικά και μαύρος]. Θα 'ρθουν κι «άσπρες μέρες»;  Μετά το μαύρο του «μαύρου χρυσού», σειρά έχει το άσπρο... «η άσπρη» και το λευκό. Το άσπρο είναι το χρώμα του χρήματος των... Ρωμαίων. Παράγεται από τη λατινική asper (:τραχύς) των εγχάρακτων αργυρών νομισμάτων (nummi asperi). Τα ανάγλυφα χαραγμένα με τις μορφές του Νέρωνα και του Καλιγούλα δεν είχαν λεία, ομαλή επιφάνεια, αλλά μια «αγριάδα», τραχύτητα στην αφή και γι' αυτό τα έλεγαν asperi όταν τα μέτραγαν. Από το χρώμα ακόμα των (ασημένιων) αργυρών νομισμάτων προέκυψε η σημασία άσπρος=λευκός. Στα βυζαντινά χρόνια και στα χρόνια της τουρκοκρατίας διατηρούνται και οι δύο σημασίες: άσπρο=λευκό, άσπρα=χρήματα. Η περιουσία τότε μετριέται σε άσπρα. «Τα άσπρα πρόδωσαν τον Χριστό», έλεγαν, και «Πρέπει να έχεις άσπρα» για να δεις «άσπρη μέρα». Την σήμερον τα πολλά άσπρα σε τρισ. -λένε οι ειδικοί- αποκτούνται από την παγκόσμια διακίνηση της... «άσπρης» (Αφγανιστάν λ.χ.), που επενδύονται ως «μαύρα» για να ασπρίσουν (και για να αβγατίσουν) κυρίως στη βιομηχανία των «μαύρων Τόμαχοκ», που φτιάχνονται για τον έλεγχο του «μαύρου χρυσού». Και κάπως έτσι κινείται το χρήμα. Στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια προπαγάνδα το άσπρο γίνεται μαύρο και το μαύρο άσπρο. Μοναδικός παίκτης στην άσπρη-μαύρη σκακιέρα του Λευκού Οίκου είναι ο πρόεδρος. Αυτός αποφασίζει για την «επένδυση» σε μαύρα Τόμαχοκ και για την ποσοστιαία κατανομή των εταιρειών στα «μαύρα πηγάδια». Το λευκό του Λευκού Οίκου παράγεται από τη ρίζα *Fλυκ-. Εδώ ανήκουν ο λύκος και το λυκόφως: «το σούρουπο μετά τη δύση», δηλαδή η ώρα που βγαίνουν οι λύκοι τρομοκρατώντας και κυνηγώντας. (Ακόμα λυκόφως θεών και αυτοκρατοριών). Για την έρημη ανθρωπότητα υπάρχει μόνον το λυκαυγές «των ελπίδων» (η χαραυγή, το χάραμα) ρίζας *λυκ- (φως). Ο Λύκειος Απόλλων ως «θεός του φωτός» και ο λύχνος του... Αξιον Εστί.

ΚΟΡΥΦΗ

Η δύναμη των χρωμάτων Βενιού Ειρήνη 

Ασκούν καταλυτική επιρροή στη διάθεσή μας, συχνά με τρόπο ανεξήγητο. Οι ερευνητές προσπαθούν να δαμάσουν τη δύναμη των χρωμάτων και ορισμένοι αναπτύσσουν θεραπείες που βασίζονται σ’ αυτήν

Η ζωή μας είναι σαν ένα καλειδοσκόπιο γεμάτο εικόνες και το χρώμα τους φαίνεται πως κρατά... όμηρο τα συναισθήματά μας, επηρεάζοντας κατ’ επέκτασιν και τις πράξεις μας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τον μηχανισμό της αντίληψης των χρωμάτων αλλά και της επίδρασής τους στην ανθρώπινη ψυχολογία, όμως τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν ακόμη πολλά. Αλλες μελέτες πάλι έχουν ασχοληθεί με τη θεραπευτική δύναμη του «ουράνιου τόξου», αναλύοντας τη χρωματολογία ή διερευνώντας την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας. Τα χρώματα μας περιβάλλουν, υπό μορφή προϊόντων, διαφημιστικών μηνυμάτων, αγαπημένων αντικειμένων ή ακόμη και εμπειριών – ευχάριστων ή δυσάρεστων. Τη στιγμή που κάποια από αυτά μας «ρίχνουν», κάποια άλλα μπορούν αστραπιαία να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά σαν τρελή... Κάποιες από τις αντιδράσεις αυτές έχουν βιολογική βάση, άλλες απορρέουν από προσωπικά βιώματα.Φανταστείτε μια καθημερινότητα όπου η κούπα του καφέ σας δεν έχει χρώμα, η πορτοκαλάδα είναι γκρίζα, ο ουρανός άχρωμος, τα ρούχα βαρετά και το γύρω περιβάλλον απλά αδιάφορο. Φρίκη; Τώρα φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο λιβάδι γεμάτο ανθισμένα λουλούδια και πολύχρωμες πεταλούδες που «χορεύουν» στον ρυθμό των χρωμάτων και των αρωμάτων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα μπορούν να «παίξουν» με την ψυχολογία μας, να μας φτιάξουν ή να μας χαλάσουν τη διάθεση αντίστοιχα.

Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά ή υπάρχει άραγε ένα πιο περίπλοκο υπόβαθρο; Με βάση ποια κριτήρια βαπτίζουμε ένα χρώμα «αγαπημένο» και γιατί όταν καλούμαστε να διαλέξουμε ένα αντικείμενο ανάμεσα σε πολλά καταλήγουμε σε μια συγκεκριμένη χρωματική επιλογή; Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μιλήσαμε με την ψυχολόγο δρα Κάρεν Σλος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, που μαζί με τον καθηγητή Στίβεν Πάλμερ προσπάθησαν να εξηγήσουν τον μηχανισμό πίσω από τις χρωματικές μας προτιμήσεις.
«Οι χρωματικές μας προτιμήσεις φαίνεται πως ενθαρρύνουν τις αποφάσεις μας. Ανεξαρτήτως χρώματος, τα ρούχα μας προσφέρουν ζεστασιά, τα iPod παίζουν μουσική και τα αυτοκίνητα μας πηγαίνουν στον προορισμό μας. Το ίδιο αντικείμενο μπορεί να παράγεται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ωστόσο κάθε φορά αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια προκειμένου να επιλέξουμε το τέλειο για εμάς προσωπικά. Δεδομένου λοιπόν ότι τα χρώματα σημαίνουν τόσο πολλά για τον καθέναν από εμάς, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το γιατί μας αρέσουν συγκεκριμένα χρώματα αλλά και γιατί έχουμε χρωματικές προτιμήσεις εξ αρχής» εξηγεί στο «Βήμα» η δρ Σλος. 

Στερεότυπα και βιώματα Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων, φάνηκε ότι τα προσωπικά βιώματα του καθενός παίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς την επιλογή ενός χρώματος ή ενός αντικειμένου συγκεκριμένου χρώματος. Σημαντικό ρόλο φάνηκε ακόμη να παίζει το τι αντιπροσωπεύει το κάθε χρώμα και με ποιες έννοιες συνδέεται.
«Πιστεύουμε ότι γενικά ο κόσμος τείνει να προτιμά χρώματα, όπως για παράδειγμα το γαλάζιο, που συνδέονται με θετικές έννοιες (π.χ. καθαρό ουρανό, καθαρό νερό κ.ά.) και να απεχθάνεται χρώματα όπως το σκούρο κίτρινο, που παραπέμπουν σε δυσάρεστα πράγματα (π.χ. εμετό). Φυσικά υπάρχουν και δυσάρεστα πράγματα με γαλάζιο χρώμα και αντίστοιχα ευχάριστα πράγματα με κίτρινο χρώμα. Στις μελέτες μας παρ' όλα αυτά είδαμε ότι κατά 80% οι χρωματικές μας επιλογές σχετίζονται άμεσα με την προτίμηση που έχουμε σε αντικείμενα και έννοιες των ίδιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες προτιμήσεις φάνηκε να καθοδηγούν τους εθελοντές ώστε να προσεγγίζουν θετικά πράγματα και έννοιες (π.χ. ένα ώριμο φρούτο, τα μέλη μιας ομάδας κοινωνικής δικτύωσης) και να αποφεύγουν τα αρνητικά (π.χ. ένα σάπιο φρούτο, τα μέλη μιας ανταγωνιστικής ομάδας κοινωνικής δικτύωσης)» αναφέρει συγκεκριμένα η ψυχολόγος.
Αλλα πειράματα που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί έδειξαν ότι οι εμπειρίες (αρνητικές - θετικές) που έχει βιώσει κανείς και σχετίζονται με χρωματιστά αντικείμενα ή έμβια όντα επηρεάζουν άμεσα τις χρωματικές προτιμήσεις.

«Κατά τις δοκιμές μας είδαμε ότι οι χρωματικές προτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν, π.χ. βλέποντας μια ευχάριστη/δυσάρεστη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα χρωματιστό αντικείμενο. Για παράδειγμα, η θέα μιας κατακόκκινης ζουμερής φράουλας ενισχύει την προτίμηση προς το κόκκινο χρώμα, τη στιγμή που η θέα ενός αιμορραγικού τραύματος οδηγεί στην απέχθεια του συγκεκριμένου χρώματος» αναφέρει η δρ Σλος.  

Εγχρωμα «στρατόπεδα» «Σε άλλο πείραμα που πραγματοποιήσαμε μεταξύ φοιτητών των ανταγωνιστικών πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας, του Μπέρκλεϊ (με λογότυπο μπλε χρώματος) και του Στάνφορντ (με λογότυπο κόκκινου χρώματος), είδαμε ότι οι νέοι έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση στο χρώμα του πανεπιστημίου τους συγκριτικά με τους "αντιπάλους" τους. Μάλιστα, το πόσο τους άρεσε το χρώμα του πανεπιστημίου τους φάνηκε να έχει άμεση σχέση με το πόσο δήλωναν ότι αγαπούσαν τη σχολή τους. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η αντίδρασή μας απέναντι σε "χρωματικές" εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή των χρωματικών μας προτιμήσεων - γιατί είναι μάλλον απίθανο να επιλέγει κανείς το ίδρυμα στο οποίο θα σπουδάσει βάσει του αγαπημένου του χρώματος». «Τέλος, βάσει πρόσφατων ευρημάτων μας, είδαμε πως οι πολιτικές πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων απέναντι στο χρώμα που εκπροσωπεί το κόμμα τους. Την ημέρα των τελευταίων εκλογών (6 Νοεμβρίου 2012) είδαμε ότι παρακολουθώντας τον χάρτη των ΗΠΑ να χρωματίζεται με τα εκλογικά αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση στο κόκκινο χρώμα από ό,τι οι Δημοκρατικοί, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν παρατηρούνταν κατά τις προηγούμενες ή τις επόμενες ημέρες της ψηφοφορίας» προσθέτει η ερευνήτρια. 

Οι εμπειρίες «χρωματίζουν» τη ζωή Οι εμπειρίες που προσθέτουμε στο προσωπικό μας «ημερολόγιο» και αφορούν βιώματα που σχετίζονται με χρωματιστά αντικείμενα φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της χρωματικής παλέτας της αρεσκείας μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια αρνητική εμπειρία στο πλάνο του οποίου, για παράδειγμα, υπήρχε ένα μπλε αυτοκίνητο θα μπορούσε να μας προδιαθέσει αρνητικά απέναντι στο συγκεκριμένο χρώμα. «Ολοι μας μοιραζόμαστε βασικά πράγματα: π.χ. τον γαλάζιο ουρανό και τον κίτρινο εμετό. Ωστόσο πολλές από τις εμπειρίες μας είναι αυστηρά προσωπικές, όπως π.χ. το χρώμα του δωματίου που είχαμε ως παιδιά. Πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό των κοινών μας εμπειριών και των προσωπικών μας βιωμάτων, ο οποίος είναι αυτός που καθορίζει τις τελικές χρωματικές προτιμήσεις μας» προσθέτει η δρ Σλος.
Το πώς ένα χρώμα επηρεάζει τον ψυχισμό μας οφείλεται εν μέρει και στην αισθητική μας αντίληψη. «Σαφώς τα χρώματα που μας περιβάλλουν μπορούν να προκαλέσουν τη θετική ή την αρνητική αισθητική μας αντίδραση. Τα χρώματα σε γενικές γραμμές, ανάλογα με την ένταση και την καθαρότητά τους, συνοδεύονται από ένα αρκετά δυνατό συναισθηματικό "φορτίο". Για παράδειγμα, τα φωτεινά και έντονα χρώματα συνήθως σχετίζονται με συναισθήματα χαράς, ενώ αντίθετα τα πιο σκούρα και λιγότερο ζωντανά χρώματα σχετίζονται με συναισθήματα λύπης. Παρ' όλα αυτά, το αν τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν αποτελεσματικά τον συναισθηματικό μας κόσμο παραμένει ένα μεγάλο και ανοιχτό ερώτημα» υποστηρίζει η ειδικός υποδεικνύοντας το κουβάρι συναισθημάτων, βιωμάτων, αντίληψης και χρωμάτων που καλούνται να ξετυλίξουν οι επιστήμονες.
ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ Φωτοθεραπεία στα χρώματα της ίριδας  
Μπορεί να ακούγεται αρκετά «εναλλακτική» ως μορφή θεραπείας, αρκετοί όμως είναι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η φωτοθεραπεία σε συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε προβλήματα υγείας, από την αϋπνία ως τους πόνους στην πλάτη. «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το οποίο όμως χρήζει περαιτέρω μελέτης» λέει από την πλευρά της η δρ Σλος. Οι ερευνητές που εφαρμόζουν τη φωτεινή μορφή θεραπείας πάλι είναι της άποψης ότι η έκθεση σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, δηλαδή διαφορετικών χρωμάτων, προσφέρει διαφορετικά οφέλη στην υγεία. «Κατά το παρελθόν η επίδραση της φωτοθεραπείας στον οργανισμό δεν ήταν ακόμα γνωστή, γεγονός που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα καθώς κάποια μήκη κύματος συνδέθηκαν στην πορεία με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος» είχε υποστηρίζει πριν από λίγο καιρό σε βρετανικό έντυπο ο δερματολόγος δρ Μπαβ Σεργκίλ. «Σήμερα έχουμε φωτοθεραπείες συγκεκριμένου μήκους κύματος, οι οποίες κάνουν τις συγκεκριμένες μη επεμβατικές θεραπείες ακόμη πιο δελεαστικές».
Οι «άπιστοι Θωμάδες» απέναντι στην αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου πολλοί, εξίσου πολλές ωστόσο είναι και οι μελέτες που έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ άλλες τόσες βρίσκονται εν εξελίξει.

 Μπλε

Στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι ειδικοί του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ, είδαν ότι η εκπομπή μπλε φωτός στο στομάχι ασθενών με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού οδηγούσε στον περιορισμό της λοίμωξης ως και κατά 99%. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αντιβιοτική θεραπεία που συνήθως ακολουθείται μπορεί να οδηγήσει στην εκρίζωση του βακτηρίου, αν και όχι σε ποσοστό 100%, αλλά επίσης και σε εμφάνιση παρενεργειών, καθώς και στην αύξηση της ανθεκτικότητας του βακτηρίου στις αντιβιοτικές ουσίες. Σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, το μπλε φως εμφανίζει έντονα αντιβακτηριακή δράση και μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα των βακτηρίων αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Φορσάιθ, στη Βοστώνη, ανακάλυψαν ότι λίγα δευτερόλεπτα μπλε φωτός ήταν αρκετά τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας, καθώς το αστραπιαίο φως φάνηκε να εξολοθρεύει τα «ένοχα» βακτήρια του στόματος.

Αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στην ακμή διεπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι ότι είναι το μπλε φως. Οπως είχαν δημοσιεύσει τον Ιούνιο του 2011 στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Drugs in Dermatology», οι εθελοντές που είχαν υποβληθεί στη γαλάζια θεραπεία εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασής τους ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ενώ μετά την πάροδο δύο μηνών πάνω από το 90% των συμμετεχόντων είχε εμφανίσει ορατή βελτίωση. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δεν ανέχονται τις συμβατικές θεραπείες κατά της ακμής.

 Κόκκινο

Τη διαδικασία της επούλωσης τραυμάτων επιταχύνει το κόκκινο φως, σύμφωνα με ευρήματα κινέζων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Γιάο Τονγκ, στη Σανγκάη. Σε δοκιμή των ειδικών φάνηκε ότι τα τραύματα ασθενών που υποβάλλονταν καθημερινά σε 30λεπτη φωτοθεραπεία υπό μορφή LED επουλώνονταν κατά μέσον όρο δύο ημέρες νωρίτερα συγκριτικά με εκείνα άλλων ασθενών που δεν ακολουθούσαν την ίδια θεραπεία. Σύμφωνα με τους ίδιους, η έκθεση στο φως ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή της πληγής - στοιχεία απαραίτητα για την επούλωσή της. Πιστεύεται ακόμη ότι ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου.

 Πορτοκαλί

Μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πορτοκαλί φως αποτελεί «φάρμακο» ενάντια στην αϋπνία, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, οι εθελοντές προχωρημένης ηλικίας που εξετίθεντο σε πορτοκαλί φως επί 30 λεπτά, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα προβλήματα ύπνου που παρουσίαζαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πορτοκαλί φως επηρεάζει τον μηχανισμό της ισορροπίας που κρύβεται στο εσωτερικό του αφτιού.

 Πράσινο

Μη επεμβατική θεραπεία ενάντια στην υπερπλασία του προστάτη αποτελεί, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες, το πράσινο λέιζερ. Οπως είδαν οι επιστήμονες, η συγκεκριμένη μορφή φωτός, η οποία φθάνει στον προστάτη μέσω της ουρήθρας με τη βοήθεια οπτικής ίνας, μπορεί να απομακρύνει επιτυχώς τον περιττό ιστό. Οι Αμερικανοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της αναίμακτης προσέγγισης είναι εφάμιλλα με εκείνα της επέμβασης, αλλά χωρίς τις παρενέργειες και τους κινδύνους ενός χειρουργείου. Η πράσινη φωτοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με υπερπλασία του προστάτη που λαμβάνουν αιμολυτικά φάρμακα και τα οποία σε περίπτωση χειρουργείου οφείλουν να σταματήσουν τη λήψη των συγκεκριμένων ουσιών.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενα site χρώματα!

ΓΙΑ να επιλέξετε χρωματικούς συνδυασμούς, να μορφοποιήσετε το site ή το blog σας, ακόμη και να βάψετε τα δωμάτια του σπιτιού σας, μπείτε στο www.colourlovers.com. Το site προτείνει ένα σωρό συνδυασμούς για να πάρετε ιδέες και να ανανεώσετε χώρους είτε είναι αυτοί διαδικτυακοί είτε... συμβατικοί. Εκτός από τις υπάρχουσες προτάσεις, εσείς μπορείτε πάντα να κάνετε και τους δικούς σας συνδυασμούς, να δοκιμάσετε χρώματα και «ταπετσαρίες» που ίσως με μια πρώτη ματιά να φαντάζουν αταίριαστα κ.λπ. Ετσι, αν σκέφτεστε να βάψετε το σπίτι σας, τα πειράματα θα έχουν γίνει διαδικτυακά, και θα είστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, ενώ αν τα... βαψίματα αφορούν ιστοσελίδες, τότε θα μπορείτε να εναλλάσσετε κάθε λίγο το χρωματολόγιό σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

Και κάτι για τους λάτρεις του twitter: με ένα κλικ στο www.colourlovers.com/themeleon/twitter μπορείτε και να διαμορφώσετε το προφίλ του λογαριασμού σας στο twitter.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιδράσεις των χρωμάτων Της Μαριελίνας Μελά

 

Είναι γνωστό ότι τα χρώματα επιδρούν άμεσα στην ψυχολογία μας. Κάθε χρώμα έχει τη δική του γλώσσα και διεγείρει τα συναισθήματά μας, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Για παράδειγμα το πορτοκαλί φέρει μια αίσθηση ζέστης ενώ το μπλε προκαλεί μια αίσθηση φρεσκάδας. Τα χρώματα όμως που επιλέγουμε καθημερινά κρύβουν ένα μήνυμα. Βρείτε λοιπόν ποιο χρώμα είναι κατάλληλο να φορέσετε ανάλογα με την περίσταση.

Το λευκό Το λευκό είναι ένα χρώμα που αντιπροσωπεύει τη φρεσκάδα, την αγνότητα και την αθωότητα. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί την αίσθηση του ατελείωτου. Εάν θέλετε να προσελκύσετε όλα τα βλέμματα και να δημιουργήσετε την εντύπωση μίας γυναίκας περιποιημένης και γεμάτης υγεία, ή επιθυμείτε να δημιουργήσετε την εντύπωση της «αγνότητας», τότε το λευκό είναι χωρίς δισταγμό το χρώμα σας. Επιλέξτε το λευκό σε όλη σας την εμφάνισή, εάν η επιδερμίδα σας είναι προς το μελαχρινό Ένας συνδυασμός που δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη μόδα είναι το μαύρο παντελόνι με το λευκό τοπ ή πουκάμισο.

Το μαύρο Πρόκειται για ένα  δυνατό, τυπικό, και επίσημο χρώματα που δίνει μία κομψότητα. Το μαύρο είναι το ιδανικό χρώμα για τις βραδινές ή τις επίσημες εξόδους σας . Φοριέται άνετα και την ημέρα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχετε και το κατάλληλο μακιγιάζ ή ότι θα σπάσετε τη μαυρίλα και με κάποιο άλλο χρώμα..

Το κόκκινο Το κόκκινο είναι το κατ εξοχήν χρώμα του πάθους και είναι συνώνυμο του δυναμισμού της αυτοπεποίθησης και της ασφάλειας. Εάν το ηθικό σας είναι πεσμένο δοκιμάστε να φορέσετε κάτι κόκκινο. Στα μάτια των άλλων θα φαίνεστε δυναμική, γεμάτη ενέργεια και αποδοτικότητα..

Το πορτοκαλί  Το πορτοκαλί έχει τη δύναμη να κατευθύνει την ενέργεια. Είναι ιδανικό για τις μέρες που το ηθικό είναι πεσμένο. Φορώντας το, λοιπόν, θα βγάλετε προς τα έξω μία χαρούμενη εικόνα, ενθουσιώδη και γεμάτη ζωντάνια. Εάν θέλετε να ξεχωρίζετε, επιλέξτε να φορέσετε κάτι πορτοκαλί τις συννεφιασμένες μέρες.

Το καφέ Είναι ένα ζεστό και διακριτικό χρώμα. Το καφέ ευνοεί την επικοινωνία με τους γύρω σας, ενώ προσδίδει μετριοφροσύνη, ένα χαρακτηριστικό εξαιρετικά πολύτιμο, ιδίως αν εργάζεστε στον κοινωνικό τομέα. Το καφέ είναι γενικά ένα εύκολο χρώμα. Δεν το προτείνουμε ιδιαίτερα για το βράδυ, καθώς δεν θεωρείται ιδανικό χρώμα για επίσημες εμφανίσεις.

Το πράσινο  Πρόκειται για το χρώμα της ελπίδας ενώ ταυτοχρόνως έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.. Το χρώμα αυτό έχει την τάση να ηρεμεί και να κατευνάσει τα πνεύματα. Το ανοιχτό πράσινο βγάζει προς τα έξω μία εικόνα νεανική και δυναμική. Το χακί είναι συνώνυμο του επιχειρηματικού πνεύματος, επομένως επιλέξτε το τη μέρα που θα θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση στους ανωτέρους σας.

ΚΟΡΥΦΗ

Χρωματοθεραπεία: Ερμηνεία των χρωμάτων και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους

Γνωρίζετε ότι το κάθε χρώμα επηρεάζει την διάθεσή μας, αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας που πηγάζει από το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού μας και διαμορφώνει ανάλογα την ποιότητα της ζωής μας? Γνωρίζετε ότι το κάθε χρώμα έχει την δική του δόνηση και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα? Αν δεν το γνωρίζετε… ανακαλύψτε μέσα από τον «μαγικό» κόσμο των χρωμάτων, (που μας φορτίζει με ενέργεια και μας βοηθά να ανακτήσουμε την ισορροπία και την ψυχική μας γαλήνη) την κρυφή ψυχολογική ερμηνεία και τον συμβολισμό του κάθε χρώματος.
ΚΟΚΚΙΝΟ: Χρώμα της δράσης, θερμό (καυτό) που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με την

ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για την ζωή, την ευτυχία, τον αυθορμητισμό, την διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά … και την αγάπη. Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώμα της φωτιάς, του πολέμου, του αίματος και της θυσίας. Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Ακόμα, είναι χρώμα του πειρασμού, της αμαρτίας, της ντροπής αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναμη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει την θέληση για ζωή ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων. Όσοι το προτιμούν θέλουν να ξεχωρίζουν αλλά κουράζει όταν χρησιμοποιείται συχνά. Ακόμα, δηλώνει επικοινωνία, εμψύχωση, κίνηση, εξωστρέφεια και εκτόνωση. Στην αρνητική του όψη διεγείρει τον φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία εγωκεντρισμό, λαγνεία αλλά …και οργή. Ωστόσο, είναι το χρώμα -φάρμακο για χαμηλή ζωτικότητα και κακή κυκλοφορία του αίματος. Ενοχλεί τα άτομα με νευρώσεις και ψυχικές διαταραχές.Επίσης, κόκκινο χρώμα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στους ναούς τους μαζί με το μπλε και το χρυσό.

ΠΟΡΦΥΡΟ
Χρώμα πνευματικό, ιερατικό αλλά και βασιλικό – αυτοκρατορικό. Εμπνέει σεβασμό, εξουσία αλλά κρύβει κάποιο μυστήριο. Δηλώνει την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, ενώ φανερώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις. Η πορφύρα ήταν από παλιά τελετουργικό ένδυμα βασιλέων, ιερέων και ανώτατων αρχόντων. Ακόμα, δηλώνει επισημότητα και εγκράτεια. Γενικά, είναι το χρώμα της τελετουργίας για τις θεότητες του κάτω κόσμου.

ΜΑΤΖΕΝΤΑ
Χρώμα που εμπνέει αυτοσεβασμό και εξουσία ενώ βοηθάει στην συγκέντρωση καθώς θεωρείται καθησυχαστικό. Ακόμα, βοηθά στο να … σβηστούν μνήμες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά.

ΦΟΥΞΙΑ
Χρώμα που εκφράζει τη τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα. Γενικά, όσοι αποφεύγουν το φούξια χρώμα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία, δεν συμβιβάζονται εύκολα ενώ αρνούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. 

ΡΟΖ
Χρώμα που χαρακτηρίζεται από θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα και αθωότητα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Χρώμα ενδιάμεσο (που αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος) που εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει. Θεωρείται θερμό (ζεστό), και εκφράζει μετάλλαξη. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία. Διεγείρει την δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάση στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την θέρμη, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία. Όσοι, το αποφεύγουν πάλι, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα. Γενικά, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή. Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. Χρώμα που δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες. Επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι χρώμα θρέψης, γι΄ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί χρώμα επιταχύνει στην ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου.

 ΚΙΤΡΙΝΟ
Χρώμα ηλιακό, φωτεινό, ζεστό (όχι, θερμό με την έννοια του κόκκινου χρώματος) που δείχνει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στην διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθημάτων και πλήρης απελευθέρωση από πάθη. Επίσης, χρώμα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά …και εμπνέει. Εκφράζει τη νεότητα, την χαρά και καθαρίζει το νου που εξαγνίζει τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές αποχρώσεις του ξεκουράζει. Συνδέεται όμως πολλές φορές με την απάτη, τη δειλία και την ζήλια. Στην χρυσαφένια του απόχρωση (χρυσοκίτρινο) αντιπροσωπεύει την πνευματική τελείωση και την ηρεμία. Ακόμα, χρησιμοποιείται πολύ στην θρησκευτική ζωγραφική, στο φωτοστέφανο των αγίων, ενώ το άτονο κίτρινο έχει χρησιμοποιηθεί ως χρώμα προδοσίας στην απεικόνιση του Ιούδα. Το σκοτεινό (σκούρο η «λασπωμένο») κίτρινο συμβολίζει το δόλο, την προδοσία, την φιλοδοξία, τη μυστικοπάθεια, την απιστία και την φιλαργυρία. Γενικότερα, όσοι αποφεύγουν το κίτρινο χρώμα, έχουν την τάση να απογοητεύονται εύκολα ενώ προσπαθούν να «εξηγήσουν» τα ανεξήγητα συναισθήματα τους με την λογική.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Χρώμα ουδέτερο (που αποτελεί την ένωση του κίτρινου και του μπλε χρώματος) όπου εκφράζει την ενέργεια, την εκδήλωση, την ζωή, τον θάνατο, την νιότη, την ελπίδα, την χαρά, την αρμονία, την τάση για ανάπαυση, την άνεση, την θαλπωρή, την γαλουχία, την βλάστηση, την ανάπτυξη, την γονιμότητα, την ωριμότητα, τη συγκομιδή του καρπού και τη νέα ζωή. Συμβολικά είναι διφορούμενο χρώμα. Γενικότερα συμβολίζει, την φύση (σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο), την ‘Ανοιξη, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό, την αναπαραγωγή, την ευημερία, την ειρήνη, την συναδελφικότητα, την συμφιλίωση και την συνεργασία. Δημιουργεί τη διάθεση να συμβουλεύουμε τους άλλους για θέματα ηθικής ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήματος και αγάπης. Ακόμα…είναι χρώμα κατευναστικό, επουλωτικό, με θεραπευτική δύναμη ενώ χρησιμεύει και ως βάλσαμο για άτομα που είναι κουρασμένα σωματικά η διανοητικά. Αρνητικά αντιπροσωπεύει τον εγωισμό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία. Ωστόσο, αποτελεί μυστικιστικό χρώμα και εκφράζει την ένωση του ουρανού και της γης. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από προτίμηση στην ανεξαρτησία παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή ενώ είναι άτομα που «δεν μπορούν» να δοθούν και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο. 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα της φύσης και της ειρήνης. Εκφράζει την κοινωνική διάθεση, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την οικογένεια και την ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Γενικά, απαλύνει τα προβλήματα και ξεκουράζει. Στην αρνητική του έκφραση υποδηλώνει δισταγμό και αναποφασιστικότητα. 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα που δίνει κύρος και δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα και αντικείμενα προσδίδει ποιότητα. Εύκολα, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη η εξασθένιση ενώ ενθαρρύνει τον εγωισμό, την ζήλια, την ζηλοφθονία και την τεμπελιά. 

ΠΕΤΡΟΛ
Χρώμα της πνευματικής ειρήνης και της καθαρότητας, χωρίς αυτή η ιδιότητα να αφαιρεί την ένταση της έκφρασης. Ωστόσο, οι ιδιότητες του είναι ίδιες με το χρώμα τιρκουάζ ενισχυμένες με τις ιδιότητες του μπλε χρώματος που περιέχει….

ΚΑΦΕ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα που ενθαρρύνει την ευσυνειδησία και την εξυπνάδα όσο αφορά τα χρήματα. Δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις ενώ παράλληλα εκφράζει αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις. Επίσης, εκφράζει άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο η παρορμητικό. Γενικά, όσοι επιλέγουν το καφέ χρώμα είναι συνήθως άτομα πρακτικά, σταθερά, απλά και αφοσιωμένα. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στην ρουτίνα και την ήρεμη ζωή. 

ΚΑΦΕ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα, που στην σκούρα απόχρωσή του χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη και μεροληψία. Ισχύει ότι αναφέρθηκε για την ανοιχτή απόχρωση του καφέ χρώματος με τονισμένο όμως το εγωιστικό στοιχείο. Παροτρύνει όμως τους άλλους να ξανοιχτούν και να μιλούν ελεύθερα. 

ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα που ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Ακόμα, ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και … την μελαγχολία. 

ΓΑΛΑΖΙΟ
Χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αλήθειας, της αρμονίας, της ηρεμίας και της ελπίδας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόμα, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Στους άντρες ξυπνά το προστατευτικό αίσθημα. Γενικά, το γαλάζιο χρώμα κατευνάζει τα πάθη. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σαν χρώμα και χρησιμοποιείται συχνά στις φυλακές η στα ψυχιατρεία. Αρνητικά, το γαλάζιο μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

ΤΙΡΚΟΥΑΖ
Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου. Όσοι, το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και απέχθεια στους περιορισμούς η την καταπίεση. Όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια (ιδιαίτερα μέσα από την οικογένεια και τα συγγενικά πρόσωπα). 

ΛΟΥΛΑΚΙ
Σαν χρώμα είναι το ισχυρότερο αναλγητικό στο φάσμα των χρωμάτων.

 ΒΙΟΛΕΤΙ
Χρώμα όπου βοηθά στην ηρεμία και στην συμφιλίωση με τον εαυτό μας (εάν έχουμε έρθει σε σύγκρουση μαζί του). Με λίγα λόγια συντείνει στην πνευματική μας ισορροπία.

ΙΩΔΕΣ ‘Η ΜΩΒ
Χρώμα (που αποτελεί την ένωση του μπλε και του κόκκινου χρώματος) όπου εκφράζει πνευματικότητα, εσωτερισμό, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία και ηρεμία. Είναι το χρώμα του αναζητητή της αλήθειας ενώ δηλώνει κατανόηση και υπέρβαση των ψευδαισθήσεων και των φαινομενικών καταστάσεων. Αντιπροσωπεύει τα αγαθά κίνητρα και τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις. Ξεκαθαρίζει φόβους και καταπιεσμένα συναισθήματα ενώ δηλώνει την έκφραση του καθήκοντος που μέσα από την θυσία οδηγεί στην δικαίωση και την ολοκλήρωση. Ακόμα, χρώμα που δηλώνει απελευθέρωση από τα δεσμά του πάθους και των συναισθημάτων ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα και ενθαρρύνει τον αυτοέλεγχο. Συνδέεται με την ευημερία, τα πλούτη και την αυξημένη παραγωγικότητα ενώ παράλληλα συμβολίζει την ευφυϊα, την γνώση, την νηφαλιότητα αλλά και την μετάνοια, την λύπη, την νοσταλγία, την θλίψη και … τα γηρατειά. Στις σκούρες αποχρώσεις του, το ιώδες η μωβ χρώμα εκφράζει κατάθλιψη και πένθος. Στην αρνητική του όψη μπορεί να εκφράζει σνομπισμό, επιτήδευση και απάτη. 

ΛΕΥΚΟ
Χρώμα αντιπροσωπευτικό της αρμονίας (καθώς αποτελείται απ’ όλα τα χρώματα της ίριδας) όπου εκφράζει την απλότητα, την τελειότητα, την αθωότητα, την αλήθεια, την νεότητα, την τιμιότητα, το φως, την φώτιση, την ιερότητα, την πνευματική εξουσία και την ειλικρίνεια. Το λευκό είναι το Ναι στη γλώσσα των χρωμάτων. Γενικότερα, προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις ενώ ευνοεί τη συμβίωση, την ενότητα, και την αγάπη. Στις εικόνες του Ευαγγελισμού υπάρχουν συνήθως λευκοί κρίνοι ως σύμβολο της αγνότητας. Ακόμα, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους. Όσοι αποφεύγουν το λευκό χρώμα, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική ενώ γνωρίζουν τα ελαττώματά τους, δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν. 

ΓΚΡΙ ΑΝΟΙΧΤΟ
Χρώμα που βοηθά στην εύρεση συμβατικών λύσεων, όμως ενισχύει την εξωτερική ψυχρότητα, σκληρότητα αλλά … και την θλίψη. Το μυαλό δεν χαρακτηρίζεται από φαντασία, αλλά από στενοκεφαλιά περιορισμένη αντίληψη και δημιουργικότητα. ‘Oσοι, το επιλέγουν χαρακτηρίζονται από διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία. ‘Oσοι πάλι, το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από αποστροφή στη διπλωματία και προτιμούν τον ευθύ τρόπο συμπεριφοράς.

ΓΚΡΙ ΣΚΟΥΡΟ
Χρώμα με ενισχυμένες τις ιδιότητες του γκρι ανοικτού χρώματος. ‘Oταν κυριαρχεί (στον χώρο η οπουδήποτε αλλού) οι αποχρώσεις του γκρί (σκούρο πάντα …) εκφράζονται στα άτομα πιο έντονα οι τάσεις μελαγχολίας και απομόνωσης.

ΧΡΥΣΟ
Χρώμα ηλιακό με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον ενώ καταπολεμά την άρνηση και τη δυσαρμονία. Προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις και είναι ο εχθρός της αρρώστιας.

ΑΣΗΜΙ
Χρώμα που έχει (περίπου) τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό, όχι όμως τόσο έντονες. Χρώμα αντανακλαστικό, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον. Γενικά, βοηθά να εξελιχθούν τα πράγματα ενώ αποδεσμεύει από κάθε τι που δηλητηριάζει την ζωή. 

ΜΑΥΡΟ
Χρώμα που δηλώνει χαρακτηριστικά το ΟΧΙ στην γλώσσα των χρωμάτων. Συμβολίζει το αρχέγονο σκότος, το κενό, το κακό, την ανυπαρξία, το σκοτάδι του θανάτου, το πένθος, την θλίψη, τη ντροπή, το ανεκδήλωτο συναίσθημα, την απελπισία, την καταστροφή, την φθορά, την παραίτηση, την άρνηση, την κατάθλιψη, την μοναχικότητα αλλά και … την σοβαρότητα. Ωστόσο, η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ενός ατόμου, επειδή το μαύρο απορροφά την δύναμη και την ζωτικότητα προκαλώντας σωματική και ψυχική εξάντληση. Γενικότερα, όσοι το επιλέγουν, μπορεί να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια. ‘Oσοι πάλι, αποφεύγουν το μαύρο χρώμα, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο και επιθυμία για απελευθέρωση από την εξάρτηση.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημειολογία χρωμάτων! Της Μαριελίνας Μελά

 

Όταν κοιτάτε στα ρούχα σας ή τις αποχρώσεις που κυριαρχούν στο σπίτι σας, θα αντιληφτείτε, ότι - συνειδητά ή ασυνείδητα - επιλέγετε μια συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων.  Αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε ότι  ένα χρώμα εμφανίζεται πιο συχνά επάνω σας ή στους ζωτικούς σας χώρους, από ότι τα υπόλοιπα. Αυτό λοιπόν το χρώμα είναι το «το χρώμα της σεξουαλικότητά σας».

Το κάθε χρώμα, έχει τη δική του σημειολογία.

Κόκκινο : Είναι το χρώμα του πάθους και το αγαπούν κυρίως όσοι κρύβουν μέσα τους έντονο ερωτισμό. Οι “κόκκινοι επιδιώκουν να απολαμβάνουν μοναδικές ερωτικές στιγμές. Εάν αυτοί οι χαρακτήρες ερεθιστούν ξαφνικά, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουν τη φλόγα… που νιώθουν μέσα τους. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων οι εκρήξεις θυμού είναι συχνό φαινόμενο και οι φαντασιώσεις τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για το «εγώ» του

Βρετανικές μελέτες έδειξαν ότι αν ο τερματοφύλακας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας φορά κόκκινη στολή δέχεται σημαντικά λιγότερα γκολ. Πως λειτουργεί η επιλογή της... γκαρνταρόμπας στο ποδόσφαιρο; http://www.in2life.gr/features/notes/articles/182543/article.aspx?mode=paging&m=61&pg=8

Κίτρινο: Το κίτρινο χρώμα φανερώνει στοιχεία φωτεινότητας, και την τάση για δραστηριότητα και επέκταση. Συνήθως η σεξουαλικότητά αυτών των ανθρώπων είναι πολύπλευρη. Οι άνθρωποι που τους αρέσει το κίτρινο προσαρμόζονται εύκολα στις απαιτήσεις του συντρόφου τους και δύσκολα αποφασίζουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Περιμένουν ώσπου να γίνει το πρώτο βήμα από τον άλλο. Δύσκολα απολαμβάνουν το sex, αλλά δεν αρνούνται τον έρωτα.

Μοβ: Οι άνθρωποι που τους αρέσει το χρώμα μοβ, συνήθως δύσκολα συνεργάζονται τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο, που οι άλλοι γύρω, τους θεωρούν υπερφίαλους ή  «ξερόλες». Η «μοβ» γυναίκα, έχει συνήθως ισχυρή και συγκροτημένη προσωπικότητα. Εάν ο σύντροφός της καταφέρει να την κερδίσει πείθοντάς την για την αξία του, τότε αυτή μεταβάλλεται σε παντοδύναμο φρουρό της σχέσης τους, προσαρμόζοντας ανάλογα και την συμπεριφορά της.

Ασπρο: Ναι σωστά, το χρώμα της αγνότητας και γι' άλλους της αθωότητας! Όμως οι άνθρωποι  που τους αρέσει το άσπρο προτιμούν να κοιμηθούν με τους συντρόφους τους παρά να κάνουν έρωτα. Στη φύση τους, κυριαρχεί κυρίως η συντηρητικότητα. Ακόμα και το γαλλικό φιλί, για τους «άσπρους», είναι ένα καθαρά ανήθικο φιλί. Προτιμούν να κάνουν έρωτα στα σκοτεινά. Το sex γι αυτούς, είναι μια δουλειά της νύχτας... Οι γυναίκες συνήθως βγάζουν τα ρούχα τους κρυφά, κάτω από το βάρος της ντροπής γι’ αυτό που θα ακολουθήσει

Πράσινο: Το χρώμα της φύσης, προδιαθέτει για εμπιστοσύνη. Γι 'αυτό ο σύντροφός σας, αν του αρέσει το πράσινο, σημαίνει ότι είναι ο κατάλληλος για σας. Η σεξουαλικότητα των ανθρώπων αυτών, χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ζωντάνια. Οι «πράσινες» γυναίκες είναι συνήθως αφοσιωμένες στη σχέση τους. Αν και έχουν ανομολόγητα πάθη, καταφέρνουν να μην τα δείχνουν στους άλλους.

Μαύρο: Το χρώμα αυτό αντιπροσωπεύει τη δύναμη και το πάθος. Οι «μαύροι» μπορεί να  μοιάζουν με τους «κόκκινους», έχοντας κοινό σημείο αναφοράς την έντονη σεξουαλικότητα. Στην ουσία όμως, έχουν ουσιαστικές διαφορές. Βαθιά μέσα τους, μπορεί να κρύβονται και στοιχεία σαδισμού ή και μαζοχισμού. Εξαιτίας λοιπόν αυτών των χαρακτηριστικών, μπορεί και να φτάσουν να κάνουν έρωτα χωρίς να βάζουν όρια. Αν και στην πρώτη ματιά μπορεί να φανούν  κάπως ντροπαλοί, κάνοντας έρωτα εμφανίζουν τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Υπάρχουν τολμηροί χαρακτήρες και στα άλλα χρώματα, όμως μόνο αυτοί - κάνοντας έρωτα - καταφέρνουν να εκπλήξουν τόσο πολύ τους συντρόφους τους.

Πορτοκαλί: Οι άνθρωποι που τους αρέσει αυτό το χρώμα, έχουν ερωτικές ανησυχίες. Κατά κανόνα, θεωρούν ότι η ερωτική πράξη είναι ένα έργο που είναι γραμμένο αποκλειστικά γι’ αυτούς. Τα γλυκόλογα και οι επινοήσεις τους, κάνουν την ερωτική πράξη συναρπαστική, αν και μερικές φορές μπορεί να υπερβάλουν με θεατρινισμούς. Έτσι είναι ικανοί για το καλύτερο, αλλά μαζί τους θα πρέπει να έχεις και τον φόβο για το χειρότερο.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα μυστικά των χρωμάτων

 

Το χρώμα απασχολούσε μέχρι πρόσφατα, κυρίως καλλιτέχνες και σχεδιαστές, αλλά τώρα βρίσκεται και αυτό, στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης. Αποδείχθηκε επιστημονικά, ότι τα χρώματα ασκούν συγκεκριμένη επιρροή στα συναισθήματα του ανθρώπου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη δυναμική της ήδη υπάρχουσας χρωμοθεραπείας. Μίας θεραπείας, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα χρώματα του ηλιακού φάσματος, χρησιμοποιούνται για την αρμονία, την ισορροπία και την ανακούφιση του σώματος και του πνεύματος.
Το χρώμα είναι η ιδιομορφία κάθε σώματος, να αντανακλά ή να απορροφά όλη τη σύνθετη φωτεινή ακτινοβολία ή μόνο ένα μέρος της, πράγμα που ερεθίζει ανάλογα τα αισθητήρια της όρασης και δημιουργεί ποικιλία οπτικών εντυπώσεων. Το χρώμα στην καθημερινότητά μας, έχει πολλές μεταφορικές έννοιες και χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στη γλώσσα μας. Ακόμη και ο εγκέφαλός μας, αντιδρά διαφορετικά, όπως στη χρωμαισθησία. Πρόκειται για μία παθολογική συναισθησία, κατά την οποία ο ασθενής, συνδυάζει αυτόματα το κάθε χρώμα, με λέξη ή αριθμό ή ήχο.
Το χρώμα είναι δόνηση και ο καθένας ανταποκρίνεται σε πολλά επίπεδα, συνειδητά και ασυνείδητα. Τα χρώματα επηρεάζουν το πόσο άνετα νιώθουμε σε διάφορους χώρους, καθώς και τη διάθεσή μας. Βοηθούν ακόμη να σκεφτόμαστε θετικά, εάν τα χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο.
Εάν εκτεθούμε για 25 λεπτά, σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, μπορεί να αλλάξει η φυσική, διανοητική και συναισθηματική μας κατάσταση. Στη συνέχεια, επηρεάζεται η όρεξή μας, η θερμοκρασία του σώματός μας, η αίσθηση του χρόνου που έχουμε, η αρτηριακή μας πίεση και η μυϊκή μας δύναμη.
Η χρήση του χρώματος εξάλλου από μέρους μας, επηρεάζει το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Όταν χρησιμοποιούμε το χρώμα, εργαζόμαστε επίσης και με το φως, καθώς περιέχει όλα τα χρώματα, το καθένα με τη δική του συχνότητα. Μέσα σε ένα σπίτι, η κατάσταση διαφέρει από δωμάτιο σε δωμάτιο. Η ποιότητα του φωτός, εξαρτάται από τη θέση, το μέγεθος των παραθύρων και τη διακόσμησή τους, από τις πηγές τεχνητού φωτός και από το μέγεθος των δωματίων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο δάπεδο, στη διακόσμηση και στα έπιπλα, έχουν την ικανότητα να ανακλούν και να μεταβιβάζουν φως, ή να το απορροφούν.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα για να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις του μεγέθους (τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο φως από ότι τα ανοιχτά), του βάθους (οι φυσικές βαφές απορροφούν ή ανακλούν φως, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή) και κίνησης (περιοχές χρώματος γύρω στο δωμάτιο, δημιουργούν κίνηση και ενέργεια).
Το κόκκινο είναι χρώμα διεγερτικό, επιβλητικό, δυναμικό και επιθετικό. Έχει δραστικά αποτελέσματα στο σώμα και τη ψυχή και ευνοεί τη χειρονακτική εργασία και την άσκηση. Στο εσωτερικό του σπιτιού είναι διεγερτικό και δεν πρέπει να κυριαρχεί στους χώρους που προορίζονται για χαλάρωση. Κόκκινο σημαίνει καθαρή ενέργεια. Αναζωογονεί το μεταβολισμό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά εάν εκτεθείτε σε αυτό για μεγάλο διάστημα, θα σας προκαλέσει ανησυχία και αίσθημα πνιγμού, ενώ θα σας κάνει οξύθυμους. Ανοίγει την όρεξη και καλό θα ήταν να το αποφύγετε στην κουζίνα σας, εάν δεν θέλετε να αυξήσετε το βάρος σας. Ακόμη, μειώνει το μέγεθος των δωματίων και αυξάνει το μέγεθος των αντικειμένων. Για αυτό είναι χρήσιμο ως χρώμα τονισμού. Συνδέεται με τη θερμότητα, την ευημερία και τη διέγερση, αλλά επίσης τον κίνδυνο, τη ντροπή και το μίσος.
Το πορφυρό ενθαρρύνει τη ζωτικότητα, είναι εντυπωσιακό, μεγαλόπρεπο και πνευματικό. Οι ιδιότητές του είναι διέγερση, πάθος, πρωτοτυπία, αλλά και θρήνος, ένταση. Είναι κατάλληλο για κρεβατοκάμαρες και αίθουσες διαλογισμού, αλλά όχι για λουτρά και κουζίνες.
Το ροζ συνδέεται με την αγνότητα της σκέψης, καθώς επίσης και με την ευτυχία και τον έρωτα, χωρίς να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Και αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεβατοκάμαρες, αλλά όχι σε κουζίνες και λουτρά.
Το πορτοκαλί είναι πανίσχυρο και χαρούμενο χρώμα, ενώ ενθαρρύνει την επικοινωνία. Οι ιδιότητές του είναι ευτυχία, συγκέντρωση, νοημοσύνη, αλλά και επαναστατικότητα. Είναι κατάλληλο για τραπεζαρίες, σαλόνια και χολ, αλλά όχι για μικρά δωμάτια και κρεβατοκάμαρες.
Το ροδακινί είναι επίσης απαγορευτικό χρώμα για την κρεβατοκάμαρα. Ειδικά όταν αυτή χρησιμοποιείται από παντρεμένα ζευγάρια. Η «τύχη του ανθού της ροδακινιάς» είναι μία γνωστή παροιμία της Κίνας και υποδηλώνει έναν άνδρα ή μία γυναίκα που ξενοκοιτάζει. Το παντρεμένο άτομο μπορεί να παρασυρθεί σε απιστία, ενώ το μοναχικό θα έχει μία δραστήρια κοινωνική ζωή. Είναι πιθανό όμως να μη βρει σταθερό σύντροφο.
Το κίτρινο συνδέεται με τη φώτιση και τη νοημοσύνη. Διεγείρει τον εγκέφαλο και βοηθάει στην πέψη. Είναι το χρώμα της αισιοδοξίας, της ελαφριάς διάθεσης και της ευθυμίας. Οι ιδιότητές του είναι αισιοδοξία, λογική, αποφασιστικότητα, αλλά και πονηριά, υπερβολή, ακαμψία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χολ και κουζίνες, αλλά όχι σε αίθουσες διαλογισμού και λουτρά. Το κίτρινο κάνει τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα, κινητοποιεί, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και βελτιώνει τις διανοητικές λειτουργίες. Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε, να μαθαίνουμε ευκολότερα και να απομνημονεύουμε ταχύτερα. Ενεργοποιεί τις διαδικασίες του εγκεφάλου και ενισχύει τη συζήτηση.
Το καφέ υποδηλώνει σταθερότητα και βάρος. Οι θετικές του ενέργειες είναι ασφάλεια και ευγένεια. Οι αρνητικές είναι νωθρότητα, κατάθλιψη και γηρασμός.
Το μπλε είναι γαλήνιο και ηρεμιστικό. Συνδέεται με την πνευματικότητα, την ενατένιση, το μυστήριο και την υπομονή. Οι ιδιότητές του είναι εμπιστοσύνη, πιστότητα, σταθερότητα, αλλά και υποψία, μελαγχολία. Είναι κατάλληλο για λουτρά και αίθουσες θεραπείας, ακόμη και σαν μέσο αύξησης του χώρου, αλλά όχι για τραπεζαρίες και σπουδαστήρια.
Το πράσινο συμβολίζει την ανάπτυξη, τη γονιμότητα, την ηρεμία, την ασφάλεια και την αρμονία. Κατευνάζει, χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Είναι αναπαυτικό και αναζωογονητικό. Μεταδίδει θετικές δονήσεις στη ψυχή και ξυπνάει την επιθυμία για νέες ανακαλύψεις. Θεωρείται πηγή δημιουργικότητας. Οι ιδιότητές του είναι αισιοδοξία, ελευθερία, ισορροπία, αλλά και φθόνος, εξαπάτηση. Είναι καλό για δωμάτια θεραπείας, αλλά όχι για οικογενειακά δωμάτια, παιχνιδιού και σπουδαστήρια. Το φωτεινό και έντονο πράσινο, είτε προέρχεται από τα φυτά, είτε ως χρώμα στο χώρο, είναι απαραίτητο.
Το λευκό συμβολίζει μία καινούργια αρχή, αγνότητα και αθωότητα. Οι ιδιότητές του είναι καθαρότητα, φρεσκάδα, αλλά και ψυχρότητα, απουσία ζωής, ακαμψία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λουτρά και κουζίνες, αλλά όχι σε παιδικά δωμάτια και τραπεζαρίες.
Το μαύρο είναι μυστηριώδες και ανεξάρτητο. Οι ιδιότητές του είναι περιέργεια, δύναμη, γοητεία, αλλά και θάνατος, σκοτάδι, κακό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε δωμάτια παιδιών, αίθουσες θεραπείας, σπουδαστήρια και σαλόνια
 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων               

To χρώμα μας συγκινεί και μας εκφράζει. Αναμφίβολα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Έχει αποδειχτεί ότι οι προτιμήσεις μας είναι έμφυτες. Μπορούμε να πούμε ότι το χρώμα είναι ταυτόχρονα μια θετική και μια αρνητική δύναμη. Το χρώμα είναι κραδασμός, κραδασμός είναι κίνηση, κίνηση είναι δραστηριότητα μιας θετικής ή αρνητικής δύναμης. Ο δημιουργικός κραδασμός και ο καταστρεπτικός κραδασμός προέρχονται από την ίδια πηγή. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε αυτήν την ενέργεια.
Ας δούμε τις επιδράσεις 5 βασικών χρωμάτων στην ψυχολογία του ανθρώπου:


ΓΑΛΑΖΙΟ: Είναι το χρώμα του πνεύματος. Το σύμβολό του στοχασμού, της προσευχής και του ουρανού. Σχεδόν κάθε είδος γαλάζιου είναι καλό αλλά οι βαθύτερες αποχρώσεις του είναι καλύτερες. Το ανοιχτό γαλάζιο δείχνει μικρό βάθος και έναν αγώνα προς την ωριμότητα. Εκείνοι με την βαθιά απόχρωση γαλάζιου έχουν βρει το έργο τους κι έχουν συμμετοχή σ' αυτό. Είναι κυρίως πνευματικά προσανατολισμένοι. "Το γαλάζιο είναι το χρώμα της συμπαντικής έλξης" σύμφωνα με τον Μπίρρεν. Είναι, ακόμα, το χρώμα της απελευθέρωσης, του συντηρητισμού και της αποδοχής των υποχρεώσεων.

ΠΡΑΣΙΝΟ: Είναι ο κραδασμός της ζωής στην ανάπτυξη. Το καθαρό σμαραγδένιο πράσινο, ιδιαίτερα αν έχει μια χροιά γαλάζιου, είναι ο χρώμα της θεραπείας. Είναι χρήσιμο, δυνατό και φιλικό. Έχει την συμπαντική έλξη της φύσης με την αίσθηση της ισορροπίας και της ικανότητας. Όσοι αγαπούν το πράσινο πιθανόν κατοικούν στο μεγάλο δάσος της ανθρωπότητας. " Είστε ένας αξιοσέβαστος γείτονας, κατασκευαστής σπιτιών, γονέας, ψηφοφόρος, κηδεμόνας, συνεργάτης". Η "πράσινη" προσωπικότητα προσπαθεί να υπερνικήσει την αντίθεση με σκοπό να επιτύχει αναγνώριση.

 


ΚΙΤΡΙΝΟ: Είναι το χρώμα της ενέργειας ή του σεξ. Μπορούμε ν' αποδώσουμε στο κίτρινο τα θετικά στοιχεία της δημιουργικότητας, εφευρετικότητας, επινοητικότητας, ανεξάντλητης ενέργειας, δύναμης ισχύος, θάρρους, αυτοπεποίθησης και δύναμης του χαρακτήρα. Επίσης, σ' αυτό αποδίδονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά της διαμάχης, εριστικότητας, δογματικότητας και του θυμού. Το άτομο που προτιμά το κίτρινο έχει την τάση να είναι απόμακρο από τους άλλους. Έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά σπάνια κάνει οτιδήποτε γι' αυτές. Το να απορρίπτει κανείς το κίτρινο, είναι σαν να απορρίπτει το καινούριο και την καινοτομία.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Είναι το χρώμα του ήλιου. Είναι ένα ζωτικό και γενικά ένα ωραίο χρώμα που δείχνει περίσκεψη και ενδιαφέρον για τους άλλους. Το χρυσαφένιο πορτοκαλί είναι ζωτικό και δείχνει αυτοέλεγχο. Ενώ το καφετί πορτοκαλί δείχνει μία έλλειψη φιλοδοξίας και μία στάση αδιαφορίας. Το άτομο που προτιμά το πορτοκαλί θέλει να επιτύχει σε οτιδήποτε ασχολείται. Αναζητά την διέγερση και αναζητά να βιώσει πλήρως την ζωή. Είναι ένα πνεύμα που αγαπά την ελευθερία, που χαίρεται να έρχεται σ' επαφή με τους άλλους, είναι εκ φύσεως ενθουσιώδες και ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε νέο και συναρπαστικό. Αυτό το άτομο είναι αισιόδοξο για το
μέλλον του, αναζητώντας να επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητες του και έχει πολλά ενδιαφέροντα.

ΚΟΚΚΙΝΟ: Είναι ένας κραδασμός ώθησης που συνδέεται με την επιθετικότητα και την κατάκτηση. Είναι ένα ερεθιστικό χρώμα. Ο κόκκινος κραδασμός είναι το πνεύμα της δραστηριότητας, μια κινητήρια επιρροή. Μια προτίμηση γι' αυτό το χρώμα τονίζει μια δυνατή σεξουαλική ορμή, μια δημιουργικότητα, μία επιθυμία για νέα πράγματα και νέους φίλους, για ταξίδια και αλλαγές ακόμα και στο περιβάλλον. Στην αρνητική του όψη υπάρχει μία επιθετική, πολεμοχαρής στάση, εγωκεντρικότητα και αστάθεια. Μπορεί να υποδηλώνει ενδιαφέρον για τα μυστικιστικά και τα απόκρυφα. Οι "κόκκινες" προσωπικότητες θέλουν να είναι οι εμπειρίες τους τέλειες και πλήρεις.
 

Το χρώμα είναι η ουσία της δύναμης και της ζωής γύρω μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρωματικό κραδασμό εποικοδομητικά ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε καταστροφικά. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε αρμονία με την δημιουργική δύναμη ή μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε εγωιστικά και για ιδιοτελείς σκοπούς. Η επίγνωση αυτής της αρχής μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερες ικανότητες για περισσότερη αρμονία. Πηγή : Edgar Cayce, Color and the Edgar Cayce Readings. 

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων και πού θα σας χρησιμεύσει

Σε κάποια από εκείνες τις δύσκολες ώρες της Φυσικής στο σχολείο μάθαμε για μήκη κύματος, για κάποια «παιχνίδια» του φωτός, για φάσματα και για την όρασή μας, χάρη στην οποία αντιλαμβανόμαστε τα διάφορα χρώματα. Οι αποχρώσεις, όμως, δεν μένουν μόνο στο μάτι μας. Προχωρούν παραπέρα, και φθάνουν μέχρι τον εγκέφαλό μας, μέχρι την «ψυχή» μας, γι’ αυτό και μπορούμε να μιλάμε για Ψυχολογία των Χρωμάτων.
Ωραία, και πού θα μας χρησιμεύσει; - θα ρωτήσετε. Άλλη μια «άχρηστη» μορφή ψυχολογίας; Μάλλον όχι: Η ψυχολογία των χρωμάτων βασίζεται στις πνευματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τις ζωές τους. Υπάρχουν φυσικά πολύ υποκειμενικοί παράγοντες σε έναν τόσο ιδιαίτερο τομέα όσο αυτόν της οπτικής επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και σαφείς, κοινώς αποδεκτοί «κανόνες» που την διέπουν. Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε πάντα υπ’ όψιν πως η αντίληψη των χρωμάτων και των επιδράσεών τους διαφέρει ανάλογα με τα… μάτια του εκάστοτε πολιτισμού και κουλτούρας.
Η χρωματική ψυχολογία στην καθημερινότητά μας
Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι ορισμένα μέρη ή δωμάτια σας «ρίχνουν την διάθεση»; Ότι σε κάποιους χώρους δεν νιώθετε άνετα, ενώ σε κάποιους άλλους ηρεμείτε και χαλαρώνετε πιο εύκολα; Προσπαθήστε τώρα να θυμηθείτε τα κυρίαρχα χρώματα σε αυτούς τους χώρους. Ίσως βρίσκεστε σε καλό δρόμο για να ανακαλύψετε τις επιδράσεις της ψυχολογίας των χρωμάτων στην ζωή σας.
Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας. Δεν είναι μόνο το ότι συμβολίζουν και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα, που τα κάνει σημαντικά, αλλά και το ότι μπορούν να τα προκαλέσουν. Για παράδειγμα, έρευνες έδειξαν πως η θέαση κόκκινου χρώματος μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε αύξηση της αδρεναλίνης.
Επίσης, σημαντική είναι η επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία μας, όταν λάβουμε υπόψη μας τον διαχωρισμό τους σε «ψυχρά» και «θερμά» χρώματα. Τα τελευταία – όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο- μπορούν να «εμπνεύσουν» μια γκάμα συναισθημάτων, από άνεση και ζεστασιά μέχρι εχθρική διάθεση και θυμό, ενώ το ψυχρά – όπως το πράσινο, το μπλε και το μωβ- συνεπάγονται ηρεμία ή και θλίψη.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητά μας με πολλούς τρόπους: Αν επί παραδείγματι σχεδιάζετε να βάψετε τους τοίχους του σπιτιού σας, ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις συναισθηματικές συνεκδοχές της κάθε απόχρωσης προτού επιλέξετε αυτή την οποία θα αντικρίζετε καθημερινά στον χώρο σας. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των κυρίαρχων χρωμάτων στην υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας.
-Τα ψυχρά χρώματα: Αν αυτό που επιζητάτε είναι η ζωντάνια και η δημιουργικότητα, είναι μια καλή ευκαιρία να βάλετε στην καθημερινότητά σας… μωβ πινελιές. Σύμφωνα με τα χρήσιμα πινακάκια που έχει ετοιμάσει για το κάθε χρώμα το ενδιαφέρον blog
ArtTherapy, το μωβ αξιοποιεί τις αποχρώσεις του κόκκινου και του μπλε για να προσφέρει ευχάριστη ισορροπία μεταξύ ηρεμίας αλλά και ερεθισμού της αδρεναλίνης. Όσο πιο «ανοιχτό» είναι το μωβ, τόσο περισσότερο ευνοεί την ανακούφιση από την ένταση, κάτι που το καθιστά ιδανικό για γραφεία ή για το σπίτι σας.
Το πράσινο ή το μπλε από την άλλη θεωρούνται χρώματα «ξεκούρασης» και δημιουργούν ήρεμο περιβάλλον. Γι’ αυτό συνίστανται για χώρους όπου οι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες την ημέρα, ώστε να μην τους «κουράζει» ο χρωματικός τόνος που θα βρίσκεται στα μάτια τους όλη την ημέρα. Το υπνοδωμάτια, ως πρωταρχικός χώρος ξεκούρασης, αποτελούν μια καλή αρχή.
-Τα θερμά χρώματα: Οι αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση ενέργειας και όρεξης των ανθρώπων – μην εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε πως οι περισσότερες αλυσίδες εστιατορίων «επενδύουν» στα θερμά χρώματα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς τα συγκεκριμένα χρώματα, ως πιο φωτεινά, αντανακλούν περισσότερο φως και από ένα χρονικό σημείο παρουσίας σας σε έναν χώρο και μετά μπορούν να γίνουν ενοχλητικά για τα μάτια. Σας προτείνουμε επίσης, για ευνόητους λόγους – ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε μόνιμη δίαιτα- να μην βάψετε την κουζίνα ή την τραπεζαρία σας σε αυτές τις αποχρώσεις.
-Τα χρώματα στην διαφήμιση
Άλλος ένας τομέας που αξιοποιεί την χρωματική ψυχολογία για να μας επηρεάσει είναι αυτός του marketing. Ήδη αναφέραμε τον τρόπο που τα εστιατόρια χρησιμοποιούν τα θερμά χρώματα για να μας ανοίξουν την όρεξη. Προσθέστε τώρα και τον τρόπο που τα supermarket φωνάζουν «κραυγαλέα» με τα χρώματα (και όχι μόνο) πως «εδώ είναι ευκαιρία» ή «αγοράστε» . Αλλά και κάθε διαφημιστής που σέβεται τον εαυτό του θα σκεφτεί καλά προτού επιλέξει το κατάλληλο χρώμα για να ντύσει την διαφημιστική καταχώριση ενός προϊόντος. Κι αν αναρωτιέστε τι πρέπει να σκεφτεί, παρακάτω σας ετοιμάσαμε μια λίστα των εννοιών, των αξιών και των συναισθημάτων με τα οποία κάθε χρώμα συνδέεται στενά.
*Λευκό: Αγνότητα, αθωότητα, καθαρότητα, αίσθηση του χώρου, ουδετερότητα, αλλά και θρήνος σε ορισμένες ανατολικές κουλτούρες
*Μαύρο: Εξουσία, δύναμη, κακό, νοημοσύνη, θρήνος
*Γκρι: Ουδετερότητα, διαχρονικότητα, πρακτικότητα
*Κόκκινο: Αγάπη, έρωτας, ευαισθησία, ζεστασιά, άνεση, ενέργεια, ενθουσιασμός, ένταση, ζωή, αίμα
*Πορτοκαλί: Χαρά, ενέργεια, ενθουσιασμός, ζεστασιά, πλούτος, φινέτσα, αλλαγή, ερεθισμός
*Κίτρινο: Χαρά, γέλιο, έντονη διάθεση, αισιοδοξία, ζεστασιά, πείνα, ένταση, αλλά και απόγνωση, θυμό, προσπάθεια να τραβήξει κανείς την προσοχή
*Πράσινο: Φυσικότητα, δροσιά, ανάπτυξη, χρήμα, υγεία, ζήλια, ηρεμία, αρμονία και γονιμότητα
*Μπλε: Ηρεμία, γαλήνη, κρύο, έλλειψη προσοχής ή και όρεξης, σοφία, πίστη, αλήθεια
*Μωβ: Πίστη, πλούτος, φινέτσα, σοφία, εξωτικότητα, πνευματικότητα, ακμή, σεβασμός, μυστήριο
*Καφέ: Αξιοπιστία, σταθερότητα, φιλία, θλίψη, ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια, φυσικότητα, θρήνος (για ορισμένες κουλτούρες)
*Ροζ: Ρομαντισμός, έρωτας, ευγένεια, ηρεμία, ταραχή

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο θαυμαστός κόσμος των χρωμάτων

 

Κόκκινο

Ενέργεια,
Earthing (γείωση), η επιβίωση, η υλική πλευρά της ζωής

Πνευματική σημασία: εξαγνιστική φλόγα, ανάγκη για πνευματική αναγέννηση, πνευματική ενέργεια και δύναμη, θυσία, η δυνατότητα για πνευματική αφύπνιση

Διανοητική σημασία: εξωστρέφεια, κυριαρχία, εξουσία, ενέργεια για αλλαγή, άγχος, χάος, διαχωρισμός

Συναισθηματική σημασία: Πάθος, επιθετικότητα, έξαψη, φωτιά, πικρία, απογοήτευση, θυμός, βία, αμηχανία, θάρρος, τόλμη

 

 

Κοραλί


Αγάπη χωρίς ανταπόκριση


Πνευματική σημασία: Ανώτερη διαίσθηση. Το χρώμα της νέας Χριστικής ακτίνας


Διανοητική σημασία: προβολή των θετικών ή αρνητικών χαρακτηριστικών σε άλλα άτομα, αντί να τα αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας. Αυτό-ανάλυση, ξεπέρασμα των απογοητεύσεων, εξάρτηση, ανεξαρτησία


Συναισθηματική σημασία: αναποφασιστικότητα για το ξεκαθάρισμα σχέσεων, αυθορμητισμός, ικανότητα να δέχεσαι αγάπη, χαρά στην αγάπη, αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης, αντί για ολότητα

 

 

Πορτοκαλί


Εξάρτηση, σοκ, βαθιά ενόραση και έκσταση


Πνευματική σημασία: ατομικότητα, αφοσίωση, ανάγκη να ανήκεις κάπου


Διανοητική σημασία: σοφία, αναποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή. Βαθιά ενόραση, έλλειψη αυτό-εκτίμησης, εξάρτηση, αλληλεξάρτηση, ανεξαρτησία.


Συναισθηματική σημασία: σοφία, συντροφικότητα, υστερία, κατάθλιψη, ενθουσιασμός, εξωστρέφεια, σοκ, τραύματα, ευτυχία, βαθιά αγαλλίαση.

 

 

Χρυσό


Σοφία και βαθείς φόβοι


Πνευματική σημασία: σοφία, ιερότητα, δικαιοσύνη, αιωνιότητα, αγνότητα, ομορφιά, κοινωνικό κύρος, μεγαλοπρέπεια, διαλογισμός, φώτιση


Διανοητική σημασία: υποστήριξη, αυταρέσκεια, ψευτο-μετριοφροσύνη, απάτη, παραπλάνηση, εθελοτυφλία.


Συναισθηματική σημασία: επιθυμία, έκσταση, γαλήνη, άνεση, αγαλλίαση, σταθερότητα και αξιοπιστία, φοβίες, νευρικότητα, απληστία, σύγχυση.

 

 

Κίτρινο


Απόκτηση γνώσης


Πνευματική σημασία: κεκτημένη γνώση, φως, δύναμη θέλησης


Διανοητική σημασία: Διέγερση, κυνισμός, διανοητική σύγχυση, ευφυϊα, αβουλία


Συναισθηματική σημασία: ζεστασιά, γέλιο, χαρά και αγαλλίαση, ζήλια, φόβος, έλλειψη εμπιστοσύνης, δειλία, νευρικότητα, σύγχυση, κατάθλιψη

 

 

Λαδί


Χώρος και σοφία. Θηλυκές ηγετικές ποιότητες


Πνευματική σημασία: διαύγεια στο μονοπάτι, ικανότητα μεταφοράς της πνευματικότητας στην καθημερινή ζωή. Χαρά και ικανότητα να γελάς με τον εαυτό σου,
Earthing (γείωση).


Διανοητική σημασία: αρμονία, ολοκλήρωση


Συναισθηματική σημασία: Αγάπη για τον εαυτό, ποιότητες αρχηγίας, συνδυασμένες με ποιότητες της καρδιάς.

 

 

Πράσινο


Χώρος, αναζήτηση της αλήθειας


Πνευματική σημασία: Θεραπεία, ανανέωση, συμπάθεια, αγάπη για την γη, αρμονία με την φύση


Διανοητική σημασία: Διάκριση, συμβιβασμός, ικανότητα να παίρνεις αποφάσεις, γενναιοδωρία, ισορροπία, δυνατότητα να κάνεις σωστές κρίσεις


Συναισθηματική σημασία: ΄Ανοιγμα, αταραξία, ελευθερία, γενναιοδωρία, ζητήματα που σχετίζονται με την καρδιά, φθόνος, ζήλια, ικανοποίηση.

 

 

Τυρκουάζ


Μαζική επικοινωνία. Επικοινωνία μέσω της Τέχνης και όλων των δημιουργικών εκφράσεων.


Πνευματική σημασία: το τυρκουάζ είναι το χρώμα της αναφερόμενης «εποχής του Υδροχόου». Σύμβολο της μυθικής Ατλαντίδας, της σοφίας, της τεχνολογίας.


Αντιπροσωπεύει την θάλασσα και τα δελφίνια, την ελευθερία και την ευφυϊα.


Διανοητική σημασία: ικανότητα να εμπιστεύεσαι την διαίσθηση και να ανταποκρίνεσαι εύκολα στις αλλαγές. Ιδεαλισμός, ουτοπική άποψη, τάση για εξιδανίκευση, διδασκαλία, επικοινωνία μέσω των μαζικών μέσων, αφύπνιση, ταλέντο σε τεχνολογικά θέματα.


Συναισθηματική σημασία: διαίσθηση, συμπόνια και συμπαράσταση, συναισθηματική έκφραση, αισιοδοξία, παιδικότητα, τεχνοφοβία

 

 

Μπλε


Ηρεμία επικοινωνία


Πνευματική σημασία: Το μπλε είναι το χρώμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Του Κρίσνα και του Βισνού, δύο Θεών της Ινδίας, για τους οποίους αναφέρεται στην Μπαγκαβάτ Γκίτα, ότι είχαν μπλε σώματα. Αυτό δηλώνει ότι το μπλε εκπροσωπεί την Θεότητα. Το νερό (βάφτιση, ευλογία, πνευματικός εξαγνισμός), προστασία.


Διανομητική σημασία: διαίσθηση, διπλωματία, δύναμη θέλησης, αρχηγία, ομοιομορφία, εξουσία


Σύναισθηματική σημασία: Ηρεμία, αταραξία, τρυφερότητα, κενότητα, ψυχρότητα.

 

 

Βασιλικό μπλε


Το να γνωρίζεις για ποιόν λόγο βρίσκεσαι εδώ


Πνευματική σημασία: Το βασιλικό μπλε είναι το χρώμα του βασιλιά Δαυϊδ, ηγέτη του Ιουδαϊκού λαού. Είναι το χρώμα της Αιγυπτιακής θεάς της νύχτας, Νουϊτ, η οποία συμβολίζει την βαθιά σοφία. Αντιπροσωπεύει την θηλυκότητα και την νέα σελήνη.
Μυστικισμός, διόραση, διακοή, διαίσθηση.


Παράνοια, υπερβολική τάση να εξιδανικεύεις, αντίσταση στο να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι, κατάθλιψη, απομόνωση, διαχωρισμός


Συναισθηματική σημασία: Ουδετερότητα, αντικειμενικότητα, ικανότητα να κρατάς τις αποστάσεις, ευλάβεια, μοναχικότητα, μελαγχολία

 

 

Βιολετί


Πνευματικότητα, θεραπεία, υπηρεσία, προσήλωση


Πνευματική σημασία: το βιολετί αντιπροσωπεύει την φλόγα της μετουσίωσης που καίει τηναρνητικότητα και κάνει δυνατή την νέα ανάπτυξη. Ατομικότητα, υπηρεσία, θεραπεία


Διανοητική σημασία: Υπερβολική προσήλωση


Συναισθηματική σημασία: πόνος, θλίψη, το να μην θέλεις να βρίσκεσαι εδώ, δυσκολία με την υλική πλευρά της ζωής, εθισμός, τάση να αποσύρεσαι, εσωτερική αταραξία.

 

 

Ματζέντα


Αγάπη για τα μικρά καθημερινά πράγματα


Συνδέεται με την θυσιαστική αγάπη. Αυξάνει την ικανότητα για εστίαση, συνεργασία. Το να βρίσκει κανείς τον λόγο για τον οποίο ζει και να τον βιώνει.

 

 

Ροζ


Απεριόριστη αγάπη και στοργή


Αντιπροσωπεύει την απεριόριστη αγάπη. Την θηλυκή διαισθητική ενέργεια και την αφύπνιση.

 

Εκφράζει την ανάγκη για θαλπωρή και τα ακραία προβλήματα με τα υλικά ζητήματα. Εκπροσωπεί το πρότυπο του γυναικείου ρόλου.

 Ροζ, το χρώμα του σεξισμού

 

Λευκό


Βάσανα και κατανόήση των βασάνων.


Πνευματική σημασία: Καρμική συγχώρεση, κενότητα, διαφάνεια, διαύγεια, αγνότητα. Η ενέργεια της σελήνης, το αργυρό νήμα που μας συνδέει με το άπειρο. Τιμιότητα, απλότητα, αλήθεια


Διανοητική σημασία: Διαύγεια, κενότητα, διεύρυσνη


Συναισθηματική σημασία: Το «πηγάδι των συγκρατημένων δακρύων», βάσανα, η κατανόησή των βασάνων, διαύγεια, αποφασιστικότητα

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η σημασία των χρωμάτων στη ζωή μας...


Τα χρώματα και η σημασία τους παίζουν τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητα μας. Δείτε την "παλέτα" μας και διαβάστε τί προκαλούν στη ζωή του ανθρώπου:

 

Κόκκινο: Είναι το χρώμα της δύναμης, της υγείας και της ζωτικότητας, της δράσης και της έξαρσης, με τη θετική αλλά και την αρνητική έννοια. Είναι το χρώμα που κεντρίζει και ευνοεί το σεξ.

Ο έρωτας είναι κόκκινος.

 

Πορτοκαλί: Επιδρά ήπια, ανανεωτικά, δυναμικά, θετικά και χαρούμενα σε κάθε σχέση και από κάθε άποψη. Το χρώμα αυτό εμπνέει και διεγείρει. Το λατρεύουν και οι μοναχοί στο Θιβέτ.

 

Χρυσό- Τοπάζι: Είναι το χρώμα της ισορροπημένης δύναμης και της  συγκεντρωμένης ποσότητας ενέργειας και αφθονίας.

Είναι το χρώμα του ήλιου.

 

Κίτρινο: Προσφέρει μια ήπια ζεστασιά και έχει εξισορροπητικό χαρακτήρα, παρόλο που είναι ένα έντονο χρώμα. Το κίτρινο βοηθά στη μελέτη και πέραν όλων των άλλων ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και φέρνει φως στη ζωή.

 

Λεμονί: Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κίτρινο, αλλά χάρη στη καθαρότητα του ενεργοποιεί την πνευματικότητα του ανθρώπου.

 

Πράσινο ανοιχτό: Μπορεί να ωθήσει τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να καρποφορήσουν. Το ανοιχτό πράσινο συμβολίζει την ανανέωση της άνοιξης. Κάθε φυτό έχει αυτό το χρώμα.

 

Πράσινο: Είναι το χρώμα της ισορροπίας, το χρώμα ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Το πράσινο υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και έχει ένα εξισορροπητικό αποτέλεσμα, μας ηρεμεί βοηθώντας τη λειτουργία της καρδιάς.

 

Τριανταφυλλί: Είναι ένα μεικτό χρώμα, ένα είδος γειωμένου βιολετί. Το τριανταφυλλί θεωρείτε το χρώμα της αγάπης, και μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία της καρδιάς.

 

Γαλάζιο: Είναι το χρώμα της επικοινωνίας.  Ωφελεί στη επούλωση τραυματικών εμπειριών, και στην εναρμόνιση προβλημάτων, όπως άσθμα φόβος, και έλλειψη εμπιστοσύνης.

 

Μπλε: Είναι ένα θεραπευτικό χρώμα, με μεγάλες δυνατότητες. Ηρεμεί, και παράλληλα βοηθά στο διαλογισμό. Το μπλε της θάλασσας.

 

Λιλά: Αναδεικνύει τις κρυμμένες προοπτικές, και τις ενεργοποιεί πολύ ήρεμα.

 

Ματζέντα: Ένα μεταβατικό χρώμα. Συνδέει το κόκκινο και το βιολετί. Δρα ανάμεσα σε πολώσεις και υποστηρίζει μεταβατικά στάδια.

 

Βιολετί: Δρα κυρίως στο πνευματικό και το νοητικό πεδίο, συμβολίζοντας τη μετάβαση από την υλική σφαίρα σε ανώτερα πνευματικά πεδία.

 

Οπάλ: Έχει να κάνει με την αντίληψη των δομών, που κινούνται από τα αόρατα στα ορατά πεδία. Το οπάλ βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών, ώστε να γίνουν πράξεις.

 

Διάφανο: Σχετίζεται με τη καθαρότητα και τη μεταβίβαση των πληροφοριών.

 

 

 

Το χρώμα είναι παντού… και η ποικιλία των χρωμάτων μας δίνη ζωή.

Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατά επέκταση την φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που «ζητά» τα χρώματα, αλλά ο νους. Οι γιατροί όπως και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και τον νου ενός ανθρώπου, τότε μπορεί να επηρεάσει και την φυσική του κατάσταση.
Δεν είναι όμως λίγα τα πειράματα που έχουν γίνει -και γίνονται- σχετικά με το τι επιρροή έχουν τα χρώματα στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που περιβάλλονται συνέχεια από ζωηρά και φωτεινά χρώματα, χαίρουν καλλίτερης φυσικής κατάστασης και ψυχικής ηρεμίας από εκείνους που περιβάλλονται από σκούρα και μουντά χρώματα. Πειράματα σε επαγγελματικούς χώρους έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλλίτερα σε ένα φωτεινό χώρο με ευχάριστα χρώματα, παρά σε ένα σκοτεινό με μουντά χρώματα. Στο ίδιο πείραμα έχει αποδειχτεί ότι οι επαγγελματικές σχέσεις και η διάθεση των εργαζομένων είναι καλλίτερη στην πρώτη περίπτωση και καθόλου καλή στην δεύτερη.
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ο άνθρωπος επιλέγει να διακοσμήσει τον χώρο του ή να ντυθεί με τα χρώματα που εναρμονίζονται τέλεια στην κατάστασή του. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από κατάθλιψη θα προτιμήσει τα σκούρα χρώματα, ενώ παρατηρούμε στα παιδιά (που σε γενικές γραμμές είναι χαρούμενα και υγιή) και στους ευτυχισμένους ανθρώπους την προτίμησή τους στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την μέθοδο των παιδοψυχολόγων που δίνουν στα παιδιά να ζωγραφίσουν και στην συνέχεια μελετούν τα χρώματα που έχει επιλέξει το παιδί για να ζωγραφίσει.
Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι μερικές φορές ο άνθρωπος ενστικτωδώς επιλέγει τα χρώματα που έχει ανάγκη. Παρατηρούμε δηλαδή για παράδειγμα έναν άνθρωπο που πάσχει από ημικρανίες ή/και από έντονες συναισθηματικές εξάρσεις, μια προτίμηση στο γαλάζιο χρώμα. Το γαλάζιο είναι ένα χρώμα που ηρεμεί και ο άνθρωπος που έχει την ανάγκη του, ασυναίσθητα το προτιμά.
Τα χρώματα λοιπόν μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπείες επαγγελματιών εάν το πρόβλημα είναι σοβαρό! 

 

Πως χαρακτηρίζει τους ανθρώπους η ψυχολογία, βάση των χρωμάτων που προτιμούν

ή που αποφεύγουν:

Λευκό
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αθωότητα, αγνότητα, καθαρότητα, νεότητα, αλήθεια, απλότητα, ανυπαρξία, μοναδικότητα. Για μερικές κουλτούρες, το λευκό είναι το χρώμα του θανάτου και του πένθους.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: περισσότερο ενδιαφέρον για τον ρεαλισμό, αρνούνται να αποδεχτούν ότι δεν μπορεί να εξηγήσει η λογική. Γνωρίζουν και αποδέχονται τα ελαττώματά τους, αλλά δεν επιθυμούν να τα διορθώσουν.

Κίτρινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, εναλλαγή, προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πρόοδο, διασκέδαση, επικοινωνία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: απογοητεύονται εύκολα, προσπαθούν να εξηγήσουν τα συναισθήματα με την λογική, δεν αποκλείεται να αδιαφορούν για την φιλοσοφία και την γνώση σε βάθος.

Πορτοκαλί
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: διασκέδαση, άνεση, αφθονία, απόλαυση, θέρμη, κοινωνικότητα, δυναμισμό, ανεξαρτησία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: υλισμό, ανεκτικότητα, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα ή άλλα συναισθήματα σχετικά με την απόλαυση της ζωής.

Κόκκινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πάθος, σεξουαλικότητα, ενεργητικότητα, αυθορμητισμό, διέγερση, επιθετικότητα, δύναμη, κίνδυνο, φιλοδοξία, επαναστατικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: υπερβολική ενεργητικότητα και αυθορμητισμό, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, ή να έχουν έντονο πρόβλημα να συναναστραφούν με ανθρώπους που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν αποκλείεται να έχουν φοβίες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσουν και να απορρίπτουν την ίδια τους την δυναμικότητα.

Φούξια
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: αυτογνωσία, δυνατά μα και ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα, τόλμη, φιλοδοξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αδιαλλαξία ή/και έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως ζήλια. Δεν αποκλείεται να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα βαθιά τους συναισθήματα.

Ροζ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: θηλυκότητα, τρυφερότητα, αθωότητα, νεότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: δυσκολία να συμβιβαστούν με την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας.

Πράσινο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ειρήνη, ανάπαυση, ελπίδα, άνεση, θαλπωρή, γαλουχία, αρμονία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: προτίμηση στην ανεξαρτησία και την αυτοβελτίωση παρά στην αφοσίωση και την οικογενειακή ζωή. Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανοιχτούν και να δοθούν ολοκληρωτικά σε έναν άλλο άνθρωπο.

Τιρκουάζ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: εσωστρέφεια, αναγέννηση, καινοτομία, πρόοδο, ανθρωπιά, απέχθεια στους περιορισμούς.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αναζήτηση για σταθερότητα και ασφάλεια, κυρίως μέσα από την οικογένεια. Διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Μπλε
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: ψυχραιμία, ονειροπόληση, ειρήνη, ανάπαυση, αφοσίωση, οργάνωση, λογική, νοσταλγία, αλήθεια. Το σκούρο μπλε χαρακτηρίζει μελαγχολία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: πειθαρχία και εργατικότητα. Έχουν αποφασίσει το τι θέλουν από την ζωή τους και αρνούνται να αποκλίνουν από αυτόν τους τον στόχο έστω και στο ελάχιστο.

Βιολετί & Μοβ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πνευματικότητα, εσωτερισμό, θρησκεία, μυστήριο, ηθική, αυτοθυσία. Οι σκούρες αποχρώσεις χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και πένθος.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: σοβαρότητα ίσως και κυνισμό, απόρριψη σε οτιδήποτε δεν εξηγείται επιστημονικά και λογικά. Παρατηρείται μια εντυπωσιακή απουσία ονείρων και ρομαντισμού.


Καφέ
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: πρακτικότητα, σταθερότητα, απλότητα, αφοσίωση. Οι σκούρες αποχρώσεις, αν και «ζεστές»,  χαρακτηρίζουν κατάθλιψη και μεροληψία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αποστροφή στην ρουτίνα και την ήσυχη ζωή, αδιαφορία για την αίσθηση ότι κάπου ανήκει.

Γκρί
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: διακριτικότητα αλλά και αδιαφορία, αδιαλλαξία.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: αποστροφή στην διπλωματία και τα έξυπνα ρητορικά τεχνάσματα. Προτιμά την ευθύτητα ακόμα κι αν μερικές φορές γίνεται ενοχλητική, εκνευριστική, σκληρή.

Μαύρο
Άνθρωποι που το προτιμούν χαρακτηρίζονται από: σοβαρότητα, μυστικοπάθεια, κατάθλιψη, θάνατο, πένθος, μοναχικότητα.
Άνθρωποι που το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από: φοβία για το άγνωστο, επιθυμία για απελευθέρωση από οτιδήποτε τους δίνει αίσθηση εξάρτησης, τους παρεμποδίζει, τους «δένει».

Πως επηρεάζουν τα χρώματα το φυσικό σώμα και την ψυχολογία του ανθρώπου:

Κίτρινο
Θεραπεία: Διεγείρει τα κύτταρα του νου και το νευρικό σύστημα, ενεργοποιεί τους μυς, επιταχύνει την διαδικασία της πέψης και της αφομοίωσης. Το σκούρο κίτρινο απαλύνει τους νευρικούς πόνους.
Ψυχολογία: Ενεργοποιεί και εμψυχώνει ανθρώπους με μελαγχολία ή κατάθλιψη, προσφέρει κέφι για ζωή και δουλειά.

Πορτοκαλί
Θεραπεία: Διεγείρει τους πνεύμονες, την αναπνοή και την πέψη, αυξάνει την λειτουργία του
Θυρεοειδή, ανακουφίζει κράμπες και νευρικούς σπασμούς, αυξάνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ψυχολογία: Διεγείρει την δημιουργική σκέψη και τον ενθουσιασμό.

Κόκκινο
Θεραπεία: Προσφέρει αίσθηση ζεστασιάς και ενεργητικότητας γι αυτό είναι καλό ενάντια κοπώσεων και κρυολογημάτων. Ενεργοποιεί την καρδιά και το κυκλοφοριακό, βοηθά ενάντια στην υπόταση. Ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, διεγείρει την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Δεν είναι καθόλου καλό ενάντια στον καρκίνο, μιας και αυξάνει την ανάπτυξη κυττάρων!
Ψυχολογία: Αυξάνει την σεξουαλικότητα, το πάθος και την δημιουργικότητα. Μπορεί όμως να προκαλέσει και βίαια συναισθήματα.

Φούξια
Θεραπεία: Ενεργοποιεί την αδρεναλίνη και την καρδιά.
Ψυχολογία: Προσφέρει αίσθηση χρησιμότητας και αγάπης για την ζωή.

Ροζ
Θεραπεία: Προσφέρει ζωτικότητα σε όλα τα όργανα.
Ψυχολογία: Θεραπεύει την λύπη και το πένθος, βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα συναισθήματά μας.

Πράσινο
Θεραπεία: Ηρεμεί την καρδιά, το στομάχι, το συκώτι και τα νεφρά, βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονικών διαταραχών, πέψης, χολής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και τα οστά.
Ψυχολογία: Προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική αρμονία, βοηθά την εσωτερική γαλήνη.

Τιρκουάζ
Θεραπεία: Τονώνει γενικά όλα τα ζωτικά όργανα αλλά κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ψυχολογία: Αυξάνει την διαίσθηση και την συναισθηματική ευαισθησία, χαλαρώνει από το στρες.


Μπλε
Θεραπεία: Το μπλε είναι «ψυχρό» χρώμα, έτσι, βοηθά ενάντια σε φλεγμονές, ρευματισμούς, πυρετό, υπέρταση, αιμορραγίες, πονοκεφάλους, φαγούρες και ερεθισμούς του δέρματος.
Ψυχολογία: Ηρεμεί συναισθήματα οργής, επιθετικότητας, υστερίας, επιφέρει συναισθηματική γαλήνη.

Βιολετί & Μοβ
Θεραπεία: Καταπολεμά την ταχυπαλμία, διεγείρει την σπλήνα και τα λευκά αιμοσφαίρια, μειώνει ευαισθησία στον πόνο, βοηθά την αποτοξίνωση.
Ψυχολογία: Βοηθά ενάντια στην μελαγχολία, την υστερία, τις παραισθήσεις, την εξάρτηση (οποιασδήποτε μορφής), την αϋπνία. Κατευνάζει το στρες και τα έντονα σεξουαλικά συναισθήματα.

Πως μπορούμε να εκτεθούμε αποτελεσματικά στα χρώματα που χρειαζόμαστε:

Παρατήρησε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας και βάψε τους τοίχους του με το ανάλογο χρώμα.

Προσπάθησε η διακόσμησή του να συμπεριλαμβάνει το ίδιο χρώμα ή αποχρώσεις του. Μια επίσης πολύ αποτελεσματική μέθοδος, είναι να αγοράσεις αμπαζούρ/φωτιστικά με υφάσματα ή γυαλί στο αντίστοιχο χρώμα, ή να αλλάξεις τις λάμπες με χρωματιστές λάμπες του χρώματος.

Οι κουρτίνες επίσης μπορούν να είναι του επιλεγμένου χρώματος και από λεπτό, διάφανο ύφασμα, ώστε όπως περνά το φως από αυτές, να διαχέει το χρώμα σε όλο το δωμάτιο.
Για τα ρούχα, να προτιμάς το χρώμα που μπορεί να σε βοηθήσει και τις αποχρώσεις του. Προσοχή όμως! Πάντα να προτιμάς τις ζωντανές και φωτεινές αποχρώσεις και να αποφεύγεις τις σκούρες και μουντές!

Μπορείς επίσης να αφιερώσεις 5-10 λεπτά από τον ημερήσιο χρόνο σου για μια απλή και εύκολη μέθοδο διαλογισμού:

Απλά κλείσε τα μάτια σου και οραματίσου ότι περιβάλλεσαι από ζωηρό έντονο φως με το χρώμα της ανάγκης σου. Ανάπνευσε βαθιά και αφέσου στην «αγκαλιά» του.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τα χρώματα δείχνουν τη σεξουαλικότητά μας

Τα ρούχα που φοράμε, τα έπιπλα που διαλέγουμε για το σπίτι μας ή το αυτοκίνητό μας, φανερώνουν το χαρακτήρα μας, άρα και κάποια στοιχεία της σεξουαλικότητά μας. Το κλειδί, όμως, σ? αυτήν την περίπτωση, είναι τα χρώματα που προτιμάμε.
Όταν κοιτάξτε στα ρούχα σας ή στις αποχρώσεις που κυριαρχούν στο σπίτι σας, θα αντιληφτείτε, ότι -συνειδητά ή ασυνείδητα- επιλέγετε μια
συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων. Ένα όμως χρώμα εμφανίζεται πιο έντονα και συχνά επάνω σας ή στους ζωτικούς σας χώρους. Eίναι το κυρίαρχο χρώμα και αυτό είναι το σεξουαλικό σας χρώμα.
Κάθε απόχρωση προδιαθέτει και για τις τάσεις που έχετε στην σεξουαλική σας ζωή. Το κάθε χρώμα, έχει τη δική του σημειολογία. Ας δούμε, λοιπόν, τη σημασία των χρωμάτων και μέσα απ? αυτό να γνωρίσουμε τη δική μας σεξουαλικότητα, αλλά κι αυτή των ανθρώπων γύρω μας.
ΚΟΚΚΙΝΟ
Είναι το χρώμα του πάθους και το αγαπούν κυρίως όσοι κρύβουν μέσα τους έντονο ερωτισμό. Οι άνθρωποι που τους αρέσει το κόκκινο μοιάζουν με μια τίγρη που είναι κλεισμένη σ? ένα κλουβί. Οι κόκκινοι ερεθίζονται εύκολα και κυρίως επιδιώκουν να απολαμβάνουν μοναδικές ερωτικές στιγμές. Εάν αυτοί οι χαρακτήρες ερεθιστούν ξαφνικά, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουν τη φλόγα που νιώθουν μέσα τους. Σ? αυτή την κατηγορία ανθρώπων οι εκρήξεις θυμού είναι συχνό φαινόμενο και οι φαντασιώσεις τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι για το εγώ τους.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Το κίτρινο χρώμα φανερώνει στοιχεία φωτεινότητας, και την τάση για δραστηριότητα και επέκταση. Συνήθως, η σεξουαλικότητά αυτών των ανθρώπων είναι πολύπλευρη. Οι άνθρωποι που τους αρέσει το κίτρινο προσαρμόζονται εύκολα στις απαιτήσεις του συντρόφου τους και δύσκολα αποφασίζουν ν? αναλάβουν πρωτοβουλίες. Περιμένουν ώσπου να γίνει το πρώτο βήμα από τον άλλο. Δύσκολα απολαμβάνουν το σεξ, αλλά δεν αρνούνται τον έρωτα.
ΡΟΖ
Οι άνθρωποι που αγαπούν το ροζ, αποφεύγουν τα «βαθιά νερά» που οδηγούν στην ουσιαστική και ώριμη ερωτική ζωή. Οι ροζ γυναίκες, συνήθως είναι γεννημένες για να βασανίζουν τους συντρόφους τους. Έχουν μια έντονη τάση να προβάλλουν την ενίοτε ανύπαρκτη σεξουαλικότητά τους, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα αισθήματα μίσους που μπορεί ναι νιώθουν για τους άντρες. Από την άλλη πλευρά, οι αρσενικοί ροζ, λατρεύουν το παιχνίδι της πολιορκίας του γυναικείου φύλου. Συγκεντρώνουν μοιραία το ενδιαφέρον των γυναικών, αλλά συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια πιστός.
ΜΟΒ
Οι άνθρωποι που τους αρέσει αυτό το χρώμα, συνήθως δύσκολα συνεργάζονται τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο, που οι άλλοι γύρω, τους θεωρούν υπερφίαλους ή «ξερόλες». Η μοβ γυναίκα, έχει συνήθως ισχυρή και συγκροτημένη προσωπικότητα. Εάν ο σύντροφός της καταφέρει να την κερδίσει πείθοντάς την για την αξία του, τότε αυτή μεταβάλλεται σε παντοδύναμο φρουρό της σχέσης τους, προσαρμόζοντας ανάλογα και την συμπεριφορά της. Για τους άντρες μοβ από την άλλη, ο έρωτας είναι κάτι σαν το αναγκαίο κακό που λέγεται δουλειά. Κυρίαρχο θέμα γι? αυτούς είναι η προσωπική τους εξυπηρέτηση και ικανοποίηση.
ΜΑΥΡΟ
Το χρώμα αυτό αντιπροσωπεύει την δύναμη και τον πάθος. Οι μαύροι μπορεί να μοιάζουν με τους κόκκινους, έχοντας κοινό σημείο αναφοράς την έντονη σεξουαλικότητα. Στην ουσία όμως, έχουν ουσιαστικές διαφορές. Βαθιά μέσα τους, μπορεί να κρύβονται και στοιχεία σαδισμού ή και μαζοχισμού. Εξαιτίας λοιπόν αυτών των χαρακτηριστικών, μπορεί και να φτάσουν να κάνουν έρωτα χωρίς να βάζουν όρια. Αν και στην πρώτη ματιά μπορεί να φανούν κάπως ντροπαλοί, κάνοντας έρωτα εμφανίζουν τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Υπάρχουν τολμηροί χαρακτήρες και στα άλλα χρώματα, όμως μόνο αυτοί -κάνοντας έρωτα- καταφέρνουν να εκπλήξουν τόσο πολύ τους συντρόφους τους.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Το χρώμα της φύσης, προδιαθέτει για εμπιστοσύνη. Γι? αυτό ο σύντροφός σας, αν του αρέσει το πράσινο, σημαίνει ότι είναι ο κατάλληλος για σας. Η σεξουαλικότητα των ανθρώπων αυτών, χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και ζωντάνια. Οι πράσινες γυναίκες είναι συνήθως αφοσιωμένες στη σχέση τους. Αν και έχουν ανομολόγητα πάθη, καταφέρνουν να μην τα δείχνουν στους άλλους. Οι πράσινοι άντρες, έχουν πολύ συχνά ακατανόητες συμπεριφορές, που συνήθως εντυπωσιάζουν τις γυναίκες γύρω τους.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Οι άνθρωποι που τους αρέσει αυτό το χρώμα, έχουν ερωτικές ανησυχίες. Κατά κανόνα, θεωρούν ότι η ερωτική πράξη είναι ένα έργο που είναι γραμμένο αποκλειστικά γι? αυτούς. Τα γλυκόλογα και οι επινοήσεις τους, κάνουν την ερωτική πράξη συναρπαστική, αν και μερικές φορές μπορεί να υπερβάλουν με θεατρινισμούς. Έτσι είναι ικανοί για το καλύτερο, αλλά μαζί τους θα πρέπει να έχεις και τον φόβο για το χειρότερο.
ΚΑΦΕ
Αν σας αρέσει αυτό το χρώμα, είστε ένας θησαυρός για τους συντρόφους σας. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι συνήθως ζεστοί και ευαίσθητοι και διακριτικοί. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες, είναι ζεστοί και ρομαντικοί. Η ανάγκη τους για έρωτα διαρκεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Θέλουν διαρκώς να αγκαλιάσουν τρυφερά τους συντρόφους τους, τους μαγεύουν οι στιγμές μπροστά στο τζάκι, να περπατούν αγκαλισμένοι στη βροχή ή την παραλία. Εάν όμως κάποια σας λέξη ή πράξη, διαταράξει αυτήν τους την νιρβάνα, σε δευτερόλεπτα μπορούν να το κάνουν κόλαση.
ΓΚΡΙ
Είναι κυρίως το αγαπημένο χρώμα των αναποφάσιστων ανθρώπων. Η ερωτική πράξη γι? αυτούς, δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα συγκινητικό. Οι άντρες, βασικά κάνουν έρωτα για να ικανοποιηθούν και μοιραία γι? αυτούς το σεξ, είναι απλά ένα μέσο που εξυπηρετεί το σκοπό τους. Οι γυναίκες σπάνια συμμετέχουν στο παιχνίδι της σεξουαλικής πράξης και επιδιώκουν κυρίως μόνο τη δική τους ευχαρίστηση. Κάνουν έρωτα με σκοπό την εγκυμοσύνη ή για να ευχαριστήσουν τυπικά τους συντρόφους τους.
ΜΠΛΕ
Οι θιασώτες του μπλε, είναι κατά κανόνα υπέροχοι σύντροφοι. Στην καρδιά τους και στις συμπεριφορές τους κυριαρχεί η αγάπη για τον άνθρωπο που είναι δίπλα τους και τους αρέσει να την προσφέρουν απλόχερα. Η ερωτική πράξη αποτελεί γι? αυτούς μια μορφή τέχνης και την αντιμετωπίζουν σαν καλλιτέχνες. Οι μπλε άντρες μοιάζουν με τους πιανίστες, κάνουν έρωτα κομψά όπως παίζουν ένα κλασικό κομμάτι στο πιάνο. Οι μπλε γυναίκες ξέρουν να δίνουν και να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη.
ΑΣΠΡΟ
Ναι σωστά, το χρώμα της αγνότητας και γι? άλλους της αθωότητας! Όμως, οι άνθρωποι που τους αρέσει το άσπρο προτιμούν να κοιμηθούν με τους συντρόφους τους παρά να κάνουν έρωτα. Στη φύση τους, κυριαρχεί κυρίως η συντηρητικότητα. Ακόμα και το γαλλικό φιλί για τους άσπρους είναι ένα καθαρά ανήθικο φιλί. Προτιμούν να κάνουν έρωτα στα σκοτεινά. Το σεξ γι? αυτούς, είναι μια δουλειά της νύχτας… Οι γυναίκες συνήθως βγάζουν τα ρούχα τους κρυφά, κάτω από το βάρος της ντροπής γι? αυτό που θα ακολουθήσει.
 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρώματα και Αριθμοί Γράφει η Χάρις Μπεκιάρη για την Εναλλακτική Δράση

Ο μεγάλος δάσκαλος Πυθαγόρας έλεγε… «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται.»

Εννοώντας ότι τα πάντα γίνονται σύμφωνα με τους αριθμούς. Κι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Οι αριθμοί μας δίνουν πολλά μηνύματα και πληροφορίες αρκεί να τους εμπιστευτείς.

Όχι μόνο στα μαθηματικά αλλά και στην αστρονομία, στη αστρολογία ακόμα και στη μουσική ο Πυθαγόρας ισχυριζόταν ότι πίσω από τις νότες κρύβονται πάλι οι αριθμοί.

Όμως οι αριθμοί , όπως καθρεφτίζουν τα γράμματα και λαμβάνουμε τις πληροφορίες μας για ένα όνομα , έτσι μας παρέχουν πληροφορίες και για τα χρώματα.

Το κάθε χρώμα έχει τη δική του μοναδική ενέργεια , όπως είναι και οι κρύσταλλοι αλλά και τα ζώδια στην Αστρολογία. Αν επιλέξουμε το σωστό χρώμα βάσει της ημέρας γέννησης θα έχουμε μία πιθανότητα παραπάνω να ηρεμούμε και να βρίσκουμε την αρμονία έστω και λίγες στιγμές στην καθημερινότητα μας.

Ο αριθμός 1 λοιπόν και αναφέρομαι σε όσους έχουν γεννηθεί στις 1, 10, 19 και 28 οποιουδήποτε μήνα, θα πρέπει να επιλέγουν τις αποχρώσεις του καφέ (ανοιχτό ή σκούρο), καθώς επίσης όλες αποχρώσεις του κίτρινου ή του χρυσού! Αν δεν είναι από τα χρώματα του γούστου σας τα παραπάνω για το ντύσιμο σας , καλό θα ήταν να έχετε έστω ένα αξεσουάρ σε αυτές τις αποχρώσεις ή να τα επιλέξετε στην διακόσμηση του σπιτιού σας. Είναι χρώματα που ηρεμούν την ένταση του αριθμού και θα ξεκουράζεστε ή θα χαλαρώνετε με αυτές τις αποχρώσεις.

Ο αριθμός 2, όσοι έχετε γεννηθεί στις 2, 11, 20 και 29 οποιουδήποτε μήνα, καλό θα ήταν να επιλέγετε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, από το πιο σκούρο έως και το πιο ανοιχτό. Καθώς επίσης και το μπεζ ή το λευκό. Ο αριθμός 2 είναι ιδιαίτερα ευάλωτος συναισθηματικά οπότε πολύ σκούρα χρώματα όπως είναι το μαύρο , το σκούρο μωβ και το μπορντώ θα σας επιβαρύνουν και ίσως χάνετε την καλή σας διάθεση.

Ο αριθμός 3 , αναφέρεται σε όσους από εσάς έχετε γεννηθεί στις 3, 12, 21 ή 30 του μήνα. Εσείς λοιπόν με την έντονη δημιουργικότητα και την ανάγκη για έκφραση, είστε στα καλύτερα σας όταν επιλέγετε απόχρώσεις του μωβ, όπως είναι το βιολετί, το σάπιο μήλο ή το λιλά. Αν δεν είναι το χρώμα της επιλογής σας, ιδιαίτερα για τους άνδρες, καλό θα ήταν να το επιλέγετε σαν πινελιά σε ένα κασκόλ ή μία γραβάτα.

Ο αριθμός 4 , και μιλάμε για όσους είναι γεννημένοι στις 4, 13, 22 και 31 του μήνα, με την τετράγωνη λογική που σας διακατέχει αλλά και την σταθερότητα του χαρακτήρα σας, θα μπορούσα να πω ότι οι καλύτερες χρωματικές επιλογές είναι οι αποχρώσεις του μπλε, του γκρι και ίσως και του μπλε ελεκτρίκ. Οι παστέλ αποχρώσεις δεν είναι το καλύτερο σας διότι δεν ταιριάζει με την σοβαρότητα σας και πιθανόν με την συντηρητική σας όψη.

Ο αριθμός 5, αναφέρεται σε όσους είναι γεννημένοι στις 5, 14 και 23 οποιουδήποτε μήνα. Αν είστε σε αυτές τις ημερομηνίες , το «κοινωνικό» του χαρακτήρα σας αλλά και ο μαγνητισμός σας δεν θα μπορούσαν παρά να επιλέξουν όλες τις «ανοιχτές» – φωτεινές αποχρώσεις από όλα τα χρώματα, ειδικά το ανοιχτό γκρι, λευκό και αστραφτερά υφάσματα ή υλικά. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σκούρα χρώματα , αλλά μάλλον δεν είναι στις πρώτες επιλογές σας.

Ο αριθμός 6, αφορά όσους έχουν γεννηθεί στις 6, 15 και 24 οποιουδήποτε μήνα. Για εσάς ιδανικές αποχρώσεις είναι όλες του μπλε. Από το πιο ανοιχτό έως και το πιο σκούρο navy. Εκτός από το μπλε electric. Σαν δεύτερη επιλογή μπορείτε να επιλέξετε αποχρώσεις του ροζ αλλά όχι του κόκκινου, ούτε του βισσινί. Ο 6 είναι αριθμός της αρμονίας και της αγάπης οπότε δεν θέλετε χρώματα που δημιουργούν ένταση!

Ο αριθμός 7, και αναφέρομαι σε όσους έχουν γεννηθεί στις 7, 16 και 25 οποιουδήποτε μήνα, τονίζοντας ότι τα καλύτερα χρώματα για εσάς είναι ανάμεσα στις παλ αποχρώσεις του πράσινου, του κίτρινου, του λευκού και γιατί όχι του χρυσού. Οι χαμηλοί τόνοι του αριθμού 7, και η τάση να μην «φαίνεται» έρχονται και βρίσκουν τέλεια την γαλήνη τους στις παστέλ αποχρώσεις.

Ο αριθμός 8 και φυσικά αναφέρομαι σε όσους έχουν γεννηθεί στις 8, 17 αλλά και 26 του μήνα. Σαν δυναμικοί και ανταγωνιστικοί χαρακτήρες που είστε σας ταιριάζουν «γάντι» οι αποχρώσεις του σκούρου γκρι, σκούρου μπλε, μωβ και μαύρο. Τα «ανοιχτά» χρώματα δεν είναι το καλύτερο σας….εφόσον η ενέργεια του αριθμού σας προσδίδει σοβαρότητα και δογματισμό.

Ο αριθμός 9 ,αφορά όσους έχετε γεννθεί στις 9, 18 και 27 οποιουδήποτε μήνα. Εσείς λοιπόν που είστε πολύμορφες προσωπικότητες, σας ταιριάζουν οι αποχρώσεις του κόκκινου, του βυσσινί, του ροζ και όλες τις αποχρώσεις από το κόκκινο έως και το καθαρό μωβ! Η επαναστατικότητα σας , παίρνει μορφή και οι αποχρώσεις αυτές σας δίνουν ενέργεια.

Χάρις Μπεκιάρη

Σύμβουλος Αριθμολογίας

 

ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΗΜΕΡΑ

ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρείτε τα χρώματα που σας ταιριάζουν στο μακιγιάζ Ποιο είναι το χρώμα των μαλλιών σας; Ποιο είναι το χρώμα των ματιών σας; Απαντήστε σ' αυτές τις δυο πανεύκολες ερωτήσεις και μάθετε ποια χρώματα του μακιγιάζ θα σας κάνουν μοναδικές κι ανεπανάληπτες σύμφωνα με το βιβλίο "Lauren Luke Looks"!

 

Βερνίκι νυχιών σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος

 

Κυβερνοκρέμα για λευκό δέρμα κάνει θραύση στην Ινδία

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Λευκό και ανοιξιάτικο Το λευκό χρώµα στα ρούχα αποτελεί έναν ξεκάθαρο τρόπο για να γίνει η στυλιστική µετάβαση στη νέα σεζόν

Mόδα: Οταν το μαύρο εμπνέει Οι βιτρίνες σε Παρίσι, Μιλάνο, Λονδίνο, Τόκιο, Νέα Υόρκη «τυλίχτηκαν» μέσα σε ένα μαύρο σύννεφο από πολύτιμα υλικά…

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γλώσσα του χρώματος  της λαλινας φαφουτη

 Το χρώμα που θαυμάζουμε στη φύση δεν έχει μόνο αισθητική αξία. Αλλοτε χρησιμεύει ως ασπίδα απέναντι στους εχθρούς, άλλοτε ως μέσο επικοινωνίας και άλλοτε ως...κόλπο απατεώνων οργανισμών που καπηλεύονται τους εξελικτικούς μηχανισμός προς ίδιον όφελος!

Γιατί κάποια εξωτικά πουλιά έχουν τόσο ζωηρά χρώματα και πώς τα αποκτούν; Σε τι εξυπηρετούν οι ρίγες της ζέβρας; Τι θέλει να πει ένας χαμαιλέοντας όταν επιδεικνύει τις εντυπωσιακές αποχρώσεις του; Και πώς θα βλέπαμε τα πολύχρωμα λουλούδια αν τα κοιτάζαμε μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας; Αν και θα μπορούσε κανείς να πει ότι ορισμένα πράγματα αποκτούν μια χρησιμότητα μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση που μας προσφέρουν, η άχαρη αλήθεια είναι ότι τίποτε στη φύση δεν γίνεται χωρίς σκοπό. Ειδικά στους έμβιους οργανισμούς όλα φαίνονται να κινούνται από τους νόμους της εξέλιξης. Το χρώμα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Αυτό ακριβώς θέλει να δείξει με τον πιο επεξηγηματικό τρόπο η έκθεση «Τhe Language of Color» (Η γλώσσα του χρώματος) που διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Σκοπός αυτής της έκθεσης» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η έφορος του Μουσείου και καθηγήτρια των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χόπι Χέκστρα, «είναι να δείξει πώς ο φυσικός κόσμος αντιλαμβάνεται,χρησιμοποιεί και παράγει το χρώμα,και πώς αυτό εξυπηρετεί τον τρόπο ζωής και την επιβίωση των διαφόρων ειδών».
Χρώμα πολλών χρήσεων Χάρη στις ρίγες τους, όταν συγκεντρώνονται όλες μαζί οι ζέβρες «μπερδεύουν» τα αρπακτικά, τα οποία δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το περίγραμμα καθεμιάς από αυτές Ορισμένα ζώα χρησιμοποιούν το χρώμα του δέρματός τους ως καμουφλάζ για να ενσωματωθούν στο περιβάλλον και να περάσουν απαρατήρητα. Αλλα το χρησιμοποιούν ως μέσο άμυνας, στέλνοντας ένα προειδοποιητικό σήμα στους επίδοξους κυνηγούς τους. Ενα από τα πιο «χτυπητά» παραδείγματα είναι ο δηλητηριώδης βάτραχος δενδροβάτης. Τα έντονα γαλάζια ή κόκκινα χρώματά του δεν είναι απλώς εντυπωσιακά: είναι ένα σήμα κινδύνου το οποίο προειδοποιεί τα αρπακτικά ότι δεν είναι κατάλληλος για τροφή. «Οι δενδροβάτες» εξηγεί η κυρία Χέκστρα «λέγονται και δηλητηριώδεις βάτραχοι του βέλους, επειδή οι ιθαγενείς ποτίζουν με το δηλητήριο από το δέρμα τους τα βέλη τους για να κυνηγήσουν.Είναι εξαιρετικά τοξικοί.Παίρνουν τις δηλητηριώδεις ουσίες από την τροφή τους και τις αποθηκεύουν ως έντονους χρωματισμούς στο δέρμα τους».
Ανάλογη χρήση του χρώματος παρατηρείται σε πολλούς οργανισμούς, ιδιαίτερα στα φίδια και στα έντομα. «Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως» τονίζει η κυρία Χέκστρα «είναι το γεγονός ότι πολλές φορές άλλα είδη,τα οποία δεν είναι δηλητηριώδη,μιμούνται τους ίδιους χρωματισμούς σε μια τακτική άμυνας για να ξεγελάσουν τα αρπακτικά και να γλιτώσουν από αυτά». Το εντελώς ακίνδυνο φίδι Lamproppeltis triangulum ή Μilk Snake μιμείται για παράδειγμα τα κόκκινα δαχτυλίδια του κοραλλιοειδούς φιδιού, το οποίο είναι γνωστό για το ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριό του.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελετούν επίσης τελευταία ένα ανάλογο φαινόμενο στις πεταλούδες. Ενα είδος πεταλούδας με πολύ άσχημη γεύση έχει πολύχρωμα φτερά με πορτοκαλί, μαύρα και κίτρινα σχέδια. Οπως παρατηρήθηκε πρόσφατα, κάποια άλλα είδη πεταλούδας, τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα γευστικό πρόβλημα για τα ζώα που τρέφονται με αυτά, έχουν αναπτύξει παρόμοιους χρωματισμούς και σχέδια μόνο και μόνο για να αποφύγουν να φαγωθούν. «Αυτός ο μιμητισμός» εξηγεί η κυρία Χέκστρα «παρατηρείται σε πολλά είδη τα οποία έχουν εξελιχθεί ανεξάρτηταμεταξύ τους,επειδή έχει αποδειχθεί μια πολύ καλή στρατηγική επιβίωσης».
Μία εικόνα χίλιες λέξεις Πολύ συχνά επίσης το χρώμα χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας. Οι εντυπωσιακές σαύρες Αnolis, για παράδειγμα, έχουν έναν χρωματικό κώδικα για να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με άλλα ζώα. Τα αρσενικά αυτού του είδους έχουν στο δέρμα κάτω από το σαγόνι τους μια χρωματιστή πτύχωση την οποία προεκτείνουν με διάφορους τρόπους ανάλογα με το τι θέλουν να πουν. «Μπορεί» λέει η καθηγήτρια «να στείλουν ένα σήμα σε άλλα αρσενικά για να φυλάξουν το έδαφός τους ή στα θηλυκά για να τους πουν ότι είναι καλοί για ζευγάρωμα.Μπορεί επίσης να είναι ένα σήμα προς τα αρπακτικά:προεκτείνουν,για παράδειγμα,την πτύχωση για να πουν σε ένα αρπακτικό ότι έχει γίνει αντιληπτό και άρα η κρυφή επίθεση που προετοίμαζε δεν πρόκειται να επιτύχει». Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες ανακαλύψεις των ερευνητών που μελετούν τη χρήση του χρώματος στα ζώα αφορά τους χαμαιλέοντες. Οπως αποδεικνύεται, η εκπληκτική ικανότητα αυτών των ερπετών να αλλάζουν τις αποχρώσεις του δέρματός τους δεν χρησιμεύει μόνο για καμουφλάζ- μια εξαιρετικά επιτυχημένη τακτική επιβίωσης που επίσης παρατηρείται σε πολλά είδηαλλά και ως μέσο επικοινωνίας. «Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια» υπογραμμίζει η κυρία Χέκστρα «οι αντιλήψεις μας για τους χαμαιλέοντες έχουν ανατραπεί,καθώς έχει ανακαλυφθεί ότι πολλές φορές χρησιμοποιούν το χρώμα τους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.Τα διάφορα χρώματα που επιδεικνύουν εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα:οργή,φόβο ή ευχαρίστηση».
Το μυστήριο της ζέβρας Τα χρώματα μιας αρσενικής σαύρας Αnolis, και ιδιαίτερα αυτά στην πτύχωση κάτω από τον λαιμό, μπορούν να «ενημερώσουν» τα θηλυκά ότι ο κάτοχός τους είναι ακμαίος και λίαν κατάλληλος για ζευγάρωμα, αλλά και να στείλουν προειδοποιητικά σήματα σε άλλα αρσενικά ή σε επίδοξους κυνηγούς

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μελέτη αρκετών οργανισμών, πολλά σημεία παραμένουν ακόμη άλυτα για τους ερευνητές. Ενα από αυτά είναι το «μυστήριο» που περιβάλλει τις ρίγες της ζέβρας. Διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν τον σκοπό και τη χρησιμότητά τους, όλες όμως συναντούν αντιρρήσεις . «Νομίζω ότι η επικρατέστερη εξήγηση» λέει η κυρία Χέκστρα «είναι πως οι ζέβρες έχουν ρίγες για να “σπάζουν” την εικόνα τους.Ειδικά όταν συγκεντρώνονται σε ομάδες, από μακριά δεν μπορείς να δεις το περίγραμμα κανενός ζώου ξεχωριστά. Αλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τα παράσιτα.Ουσιαστικά είναι μια παρόμοια λειτουργία,η εικόνα “σπάζει” και αποτρέπει,για παράδειγμα,τη μύγα τσε τσε,η οποία προτιμά να κάθεται σε μονόχρωμες επιφάνειες και όχι σε ριγέ». Ο τρόπος με τον οποίο οι διάφοροι οργανισμοί παράγουν τα χρώματά τους παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον για τους ερευνητές και διαφέρει από είδος σε είδος. Πολλά ζώα παράγουν τα ίδια τις χρωστικές που χρωματίζουν το δέρμα τους, κάποιες φορές ήδη από το στάδιο του εμβρύου. Αλλα μεταβολίζουν χρωστικές που απορροφούν από την τροφή τους. Τα φλαμίνγκο, για παράδειγμα, συνθέτουν το ροζ χρώμα τους τρώγοντας κόκκινα μικροσκοπικά οστρακοειδή και κόκκινα φύκη. Κάποια άλλα είδη, από τις σουπιές ως τους βατράχους και πολλά πουλιά, δεν οφείλουν το χρώμα τους σε χρωστικές αλλά στο γεγονός ότι διαθέτουν μικροδομές φολίδων που αντανακλούν διαφορετικά μήκη φωτός. «Τα γαλάζια χρώματα που βλέπουμε σε πολλά πουλιά» εξηγεί η κυρία Χέκστρα «παράγονται από τέτοιες μικροδομές που αντανακλούν το γαλάζιο φως.Επίσης σε πολλά ζώα που έχουν πράσινους χρωματισμούς, όπως στις σαύρες και σε πολλά πουλιά,η απόχρωση παράγεται από μικροδομές που αντανακλούν το γαλάζιο φως επάνω από κίτρινες χρωστικές» .
Ετσι είναι αν έτσι το βλέπετε..

ουρά του χαμαιλέοντα πάνθηρα της Μαδαγασκάρης. Οπως αποδείχθηκε, οι χαμαιλέοντες δεν αλλάζουν χρώμα μόνο για να ενσωματωθούν στο περιβάλλον τους, αλλά και για να εκφράσουν συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος ή η αναστάτωση Τα χρώματα είναι σε μεγάλο, αν όχι σε απόλυτο βαθμό, υποκειμενικά, εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνεται αυτός που τα κοιτάζει, και αυτό είναι κάτι που συχνά μας διαφεύγει. Ο άνθρωπος έχει ίσως τη μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης των χρωμάτων από όλα τα άλλα είδη, αλλά συνήθως δεν έχει συναίσθηση αυτής της ικανότητάς του. «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως τον βλέπουμε,ωστόσο άλλοι οργανισμοί βλέπουν τον κόσμο εντελώς διαφορετικά,με έναν τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους» τονίζει η καθηγήτρια. Οι σκύλοι, για παράδειγμα, αν και μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα χρώματα, στην ουσία βλέπουν μόνο τόνους του γκρίζου. Τα ελάφια ξεχωρίζουν αρκετά χρώματα αλλά όχι το κόκκινο. Το ίδιο και οι ταύροι, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο σαν ασπρόμαυρη ταινία. Ορισμένα πουλιά και οι μέλισσες δεν βλέπουν μόνο τα χρώματα που βλέπουμε εμείς αλλά και κάποια παραπάνω, αφού μπορούν να ξεχωρίσουν και τις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες δεν είναι αντιληπτές από τον άνθρωπο. «Για τον λόγο αυτόν» επισημαίνει η κυρία Χέκστρα «πολλά λουλούδια είναι χρωματισμένα με συγκεκριμένους τρόπους ώστε να προσελκύουν τις μέλισσες στη γύρη τους και σχηματίζουν σχήματα- σαν έναν μεγάλο στόχο στα σημεία όπου βρίσκεται η γύρη- τα οποία μπορούν να δουν μόνο οι μέλισσες,χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα άλλα ζώα». Ολες αυτές οι ανακαλύψεις και παρατηρήσεις παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2009, διεξοδικά και, κάποιες φορές, με ιδιαίτερα εντυπωσιακούς τρόπους. Ετσι, για παράδειγμα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τους δηλητηριώδεις βατράχους δενδροβάτες ζωντανούς στο φυσικό τους περιβάλλον, μέσα σε μια μίνι ζούγκλα, και να παρατηρήσουν, σαν να κοιτάζουν μέσα από ισχυρό μικροσκόπιο, τους τρόπους σχηματισμού των χρωμάτων στα φτερά, στο τρίχωμα και στο δέρμα διαφόρων ειδών. Επίσης, με τη βοήθεια οπτικών οργάνων και ειδικών εφέ, μπορούν να «δουν» με τα μάτια μιας μέλισσας ή ενός παπαγάλου και να αποκτήσουν μια αίσθηση του κόσμου όπως τον αντιλαμβάνονται άλλοι συγκάτοικοί μας σε αυτόν τον πλανήτη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί το κόκκινο κερδίζει; ΤΟΥ DANIEL ELKAN

Η θέα του ενός ή του άλλου χρώματος επηρεάζει πολύ περισσότερο τις επιλογές μας απ΄ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.
Εξελικτικοί λόγοι έχουν φορτίσει ιδιαίτερα το κόκκινο χρώμα χαρίζοντάς του αθλητικές νίκες αλλά και τη δύναμη του ερωτισμού και του εκφοβισμού

Φανταστείτε ότι είστε ένας έμπειρος διαιτητής σε αθλήματα πολεμικών τεχνών και σας ζητούν να βαθμολογήσετε μια σειρά αγώνες τάε κβον ντο που παρακολουθείτε σε βίντεο. Σε κάθε αγώνα ο ένας αθλητής φοράει κόκκινα και ο άλλος μπλε. Θα μπορούσε το χρώμα της στολής να επηρεάσει την αμερόληπτη κρίση σας; Φυσικά, όχι.
Και όμως οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Πέρυσι αθλητικοί ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Μύνστερ της Γερμανίας πρόβαλαν βιντεοσκοπημένους αγώνες σε 42 έμπειρους διαιτητές. Στη συνέχεια έδειξαν ξανά τα ίδια βίντεο, έχοντας όμως αντιστρέψει με ψηφιακή επεξεργασία το χρώμα των στολών. Αποτέλεσμα: Στους αγώνες όπου υπήρχε ελάχιστη διαφορά μεταξύ των αντιπάλων, τα αποτελέσματα αντιστράφηκαν επίσης, με τους «κόκκινους« αθλητές να παίρνουν κατά μέσον όρο 13% περισσότερους βαθμούς από ό,τι όταν φορούσαν μπλε.«Αν ο ένας αθλητής είναι ισχυρός και ο άλλος αδύναμος, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει»λέει οΝόρμπερτ Χάγκεμαν, επικεφαλής της μελέτης.«Οσο περισσότερο όμως πλησιάζουν τα επίπεδα των δύο αντιπάλωντόσο ευκολότερα το χρώμα μπορεί να γείρει την πλάστιγγα». Αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι ορισμένα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν, αλλά δεν είναι η μόνη. Ως τώρα οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιαστεί στις κόκκινες στολές στα αθλήματα, τελευταία όμως αρχίζουν να διερευνώνται και άλλα χρώματα και άλλες περιστάσεις. Αυτό το οποίο γίνεται εμφανές είναι ότι τα χρώματα μπορεί να έχουν σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό μας- και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Υποπτες νίκες

Η κόκκινη στολή «σπρώχνει» τους ικανούς στην επιτυχία στα ομαδικά και στα ατομικά αθλήματα

Η ισχυρή επιρροή του χρώματος στις αθλητικές επιτυχίες ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια από τους εξελικτικούς ανθρωπολόγους Ράσελ ΧιλκαιΡόμπερτ Μπάρτοντου Πανεπιστημίου του Ντάραμ της Βρετανίας, οι οποίοι επέλεξαν ως πεδίο ερευνών τα αθλήματα μάχης- μποξ, τάε κβον ντο, ελληνορρωμαϊκή και ελεύθερη πάλη- στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Αναλύοντας τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το χρώμα της στολής - κόκκινο ή μπλε- φαινόταν να επηρεάζει την έκβαση του αγώνα. Οι αθλητές που φορούσαν κόκκινα κέρδισαν το 55% των αγώνων. Στους αγώνες όπου οι επιδόσεις ήταν σχεδόν ισοδύναμες και η μάχη δινόταν πόντο με πόντο, το ποσοστό ανέβαινε στο 62%.«Κανονικά θα έπρεπε να είναι χονδρικά 50% κόκκινο, 50% μπλε. Επομένως η στατιστική απόκλιση ήταν μεγάλη»λέει ο κ. Μπάρτον.«Η δεξιότητα και η δύναμη αποτελούν βεβαίως τους βασικούς παράγοντες- αν δεν αξίζεις, μια κόκκινη φανέλα δεν θα σε γλιτώσει από την ήττα-,όταν όμως οι αγώνες ήταν σχετικά συμμετρικοί, το χρώμα έγερνε την πλάστιγγα».
Ο κ. Μπάρτον υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν βαθμό στην ασύνειδη προτίμηση των διαιτητών για το κόκκινο χρώμα- η οποία είναι κληρονομική σε όλους μας. Πιστεύει επίσης ότι το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά των αθλητών.«Πολλές ενδείξεις από πειράματα δείχνουν πλέον ότι τα κόκκινα ερεθίσματα εκλαμβάνονται ως κυριαρχικά και ότι έχουν αρνητικές επιδράσεις στην επίδοση αυτών που τα βλέπουν»λέει. «Είναι ευλογοφανές τα κόκκινα ρούχα να κάνουν επίσης τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση,αν και αυτό δεν έχει ακόμη ελεγχθεί πειραματικά».
Κρίνεται και το πρωτάθλημα;
Το κόκκινο φαίνεται να ασκεί επιρροή και στα ομαδικά αθλήματα. Πέρυσι μια μελέτη σε 56 σεζόν του αγγλικού ποδοσφαίρου που διεξήχθη από τονΜάρτιν Ατριλστο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ διαπίστωσε ότι, κατά μέσον όρο, οι ομάδες που είχαν πρώτη επιλογή την κόκκινη εμφάνιση είχαν υψηλότερη τελική βαθμολογία και κέρδιζαν περισσότερους αγώνες εντός έδρας από τις ομάδες που εμφανίζονταν με άλλα χρώματα- κάτι το οποίο ίσως εξηγεί γιατί η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ έχουν κερδίσει τους 38 από τους 63 τίτλους του αγγλικού πρωταθλήματος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια αδημοσίευτη ανάλυση των κκ. Χιλ και Μπάρτον για την τελική φάση του Εuro 2004 στην Πορτογαλία ανακάλυψε ότι οι ομάδες που είχαν το κόκκινο ως κύριο χρώμα σε μια από τις εμφανίσεις τους κέρδιζαν πιο συχνά και πετύχαιναν περισσότερα γκολ όταν έπαιζαν με αυτή την εμφάνιση. Εν τω μεταξύ μια ομάδα ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Τσίτσεστερ με επικεφαλής τονΙαν Γκρίνλιςδιαπίστωσε ότι οι τερματοφύλακες ένιωθαν πιο σίγουροι ότι θα αποκρούσουν ένα πέναλτι όταν ο ποδοσφαιριστής που θα το εκτελούσε φορούσε λευκή φανέλα παρά όταν φορούσε κόκκινη.
Ο ρόλος της Εξέλιξης
Η επιρροή της κόκκινης στολής είναι λοιπόν εμφανής στα αθλήματα μάχης και στο ποδόσφαιρο. Πού οφείλεται όμως αυτό; Ενα ενδεχόμενο είναι το γεγονός ότι το κόκκινο είναι απλώς πιο ευδιάκριτο από τα άλλα χρώματα. Οπως και στα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, το οπτικό σύστημα των ανθρώπων είναι τριχρωματικό, και πιθανώς έχει εξελιχθεί ώστε να μας επιτρέπει να βλέπουμε εύκολα τους κόκκινους (και άρα ώριμους) καρπούς. Ο κ. Μπάρτον όμως, αν και παραδέχεται ότι η ορατότητα ενδέχεται να παίζει κάποιο μικρό ρόλο, τονίζει ότι η επιρροή της είναι μάλλον απίθανη στην πάλη σώμα με σώμα. «Ελέγξαμε αυτή την ερμηνεία στο ποδόσφαιροθεωρώντας ότι οι ομάδες με κόκκινη στολή θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις πάσες,αλλά δεν διαπιστώσαμε τέτοια επίδραση» λέει.«Επομένως η ορατότητα δεν φαίνεται να είναι η απάντηση».
Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι το κόκκινο επηρεάζει άμεσα το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτόν που φοράει το συγκεκριμένο χρώμα. Στη φύση το κόκκινο χρησιμοποιείται συχνά για να σημάνει την κυριαρχία και την επιθετικότητα· και στους ανθρώπους αυτό ενισχύεται από πολιτισμικά σύμβολα όπως τα σήματα κινδύνου και υποχρεωτικής στάσης.
Η συμπεριφορά των πρωτευόντων θηλαστικών επηρεάζεται επίσης από το κόκκινο. ΗΤζοάνα Σάτσελτου Πανεπιστημίου του Ντάραμ ανακάλυψε ότι οι μανδρίλλοι, το πιο μεγαλόσωμο είδος πιθήκων στον κόσμο, χρησιμοποιούν το χρώμα ως μέσο διαχείρισης των διενέξεων. Στα αρσενικά τα κόκκινα πρόσωπα, οι γλουτοί και τα γεννητικά όργανα λειτουργούν ως σύμβολα κύρους, μεταδίδοντας το μήνυμα της μαχητικής ικανότητας.«Οσο πιο έντονα κόκκινο είναι ένα αρσενικό τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης του και τόσο πιο επιθετικό είναι»λέει η ερευνήτρια. Μεταξύ αρσενικών με παρόμοια έντονο κόκκινο χρώμα οι απειλές και οι έντονοι καβγάδες είναι συχνοί. Οταν υπάρχουν χρωματικές διαφορές, το λιγότερο κόκκινο αρσενικό συνήθως υποχωρεί.
Αλλα πρωτεύοντα θηλαστικά χρησιμοποιούν πιο δυσδιάκριτες παραλλαγές στο κόκκινο του προσώπου τους για να σημάνουν την κυριαρχία. Οι πίθηκοι ρέζους, για παράδειγμα, γίνονται πιο κόκκινοι την εποχή του ζευγαρώματος.
Ο κ. Μπάρτον πιστεύει ότι το κόκκινο εμπλέκεται με παρόμοιο τρόπο στην ανθρώπινη συμπεριφορά: «Ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις στο κοκκίνισμα του προσώπου μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με την κυριαρχία,την ευρωστία και την αυτοπεποίθηση. Σε μια επιθετική αντιπαράθεση τα άτομα με αυτοπεποίθηση κοκκινίζουν από θυμό,ενώ τα φοβισμένα άτομα χλωμιάζουν. Αυτό υποστηρίζεται από φυσιολογικές ενδείξεις όπως η διοχέτευση οξυγονωμένου αίματος στην περιφέρεια» . Ο κ. Μπάρτον τονίζει ότι το συγκεκριμένο κοκκίνισμα είναι διαφορετικό από το κοκκίνισμα από συστολή, γιατί η κοκκινάδα τείνει να εξαπλώνεται από τον λαιμό και προς τα επάνω και να παρουσιάζει περίεργες κηλίδες. Επισημαίνει ότι το πλαίσιο του κοκκινίσματος από συστολή ενδέχεται να είναι διαφορετικό. Είναι αυτή η αντίδραση στο κόκκινο έμφυτη ή επίκτητη; Τα πειράματα σε ζώα συνηγορούν υπέρ του πρώτου.
Κόκκινος εκφοβισμός Οι έρευνες σε ανθρώπους αποκαλύπτουν επίσης ότι η επίδραση του κόκκινου δεν περιορίζεται μόνο στις διενέξεις. ΟΑντριου Ελιοττου Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης έδειξε ότι ακόμη και μια φευγαλέα οπτική επαφή με το κόκκινο μπορεί να αλλάξει τις ανθρώπινες ικανότητες και τη συμπεριφορά με πολλούς τρόπους.
Σε ένα πείραμα ζητήθηκε από τους εθελοντές να απαντήσουν σε ένα πεντάλεπτο τεστ ευφυΐας όπου ο αριθμός συμμετοχής του καθενός ήταν γραμμένος στη γωνία του χαρτιού με κόκκινη ή μαύρη μελάνη. Οι εθελοντές που οι αριθμοί τους είχαν γραφτεί με κόκκινο είχαν συνεχώς χειρότερες επιδόσεις. Ο κ. Ελιοτ έδωσε επίσης στους εθελοντές ντοσιέ διαφορετικών χρωμάτων και τους ζήτησε να δηλώσουν τον βαθμό δυσκολίας που επιθυμούσαν στο τεστ τους. Οσοι είχαν κόκκινα ντοσιέ έτειναν να επιλέγουν ευκολότερα τεστ. Σε ένα ακόμη πιο αξιοσημείωτο πείραμα ο ερευνητής ανακάλυψε επίσης ότι το να δουν κόκκινο ακόμη και για μερικά δευτερόλεπτα κάνει τους ανθρώπους περισσότερο δειλούς. Η ομάδα του είπε σε 67 φοιτητές ότι θα έκαναν είτε ένα τεστ λεξιλογίου είτε ένα τεστ αναλογιών και τους ζήτησε να κοιτάξουν μέσα σε έναν φάκελο για να το βρουν. Οι φοιτητές είδαν τη λέξη «λεξιλόγιο» ή «αναλογίες» σε κόκκινο ή πράσινο φόντο και το χρώμα είχε βαθιά επίδραση στη μετέπειτα συμπεριφορά τους. Οταν τους ζητήθηκε να περάσουν στο διπλανό εργαστήριο για να κάνουν το τεστ, βρήκαν στην πόρτα μια πινακίδα που έλεγε «Παρακαλώ χτυπήστε». Οσοι είχαν δει κόκκινο φόντο χτύπησαν λιγότερες φορές και πιο σιγά από εκείνους που είχαν δει πράσινο.
Αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα «συμπεριφοράς αποφυγής» που προκαλείται από τη στιγμιαία θέα του κόκκινου. Σε ένα άλλο πείραμα με αισθητήρες κίνησης οι εθελοντές που κάθονταν περιμένοντας μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή έτειναν να απομακρύνονται από την οθόνη όταν αυτή ήταν κόκκινη αντί για γκρίζα ή πράσινη.«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σε ένα πολύ βασικό επίπεδο το σώμα μας είναι προγραμματισμένο να απομακρύνεται από το κόκκινο».
WOMAN IN RED

Το κόκκινο κερδίζει και στον έρωτα: οι γυναίκες που φορούν κόκκινα ελκύουν περισσότερο τους άνδρες

Tο κόκκινο πάντως δεν μας επηρεάζει μόνο εξαιτίας της σύνδεσής του με τον κίνδυνο. Οταν ο κ. Ελιοτ και οι συνεργάτες του έδειξαν σε άνδρες εθελοντές φωτογραφίες σε γενικές γραμμές ελκυστικών γυναικών σε κόκκινο ή λευκό φόντο, οι άνδρες βρήκαν ελκυστικότερες τις γυναίκες που πόζαραν σε κόκκινο φόντο. Οι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να συγκρίνουν γυναίκες με κόκκινες ή πράσινες μπλούζες και στη συνέχεια με κόκκινες ή μπλε μπλούζες δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο πιθανό να ζητήσουν να βγουν με μια γυναίκα ντυμένη στα κόκκινα και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε αυτή την έξοδο.
«Το κόκκινο σχετίζεται εμφανώς με το γενικότερο πλαίσιο. Σε καταστάσεις που αφορούν επιδόσεις το κόκκινο σημαίνει κίνδυνο,κάτι το οποίο οδηγεί σε αποφυγή,αλλά σε καταστάσεις που αφορούν αισθηματικές σχέσεις το κόκκινο σημαίνει σεξουαλική διαθεσιμότητα ή ερωτική διάθεση και αυτό οδηγεί σε συμπεριφορά προσέγγισης»λέει ο ερευνητής.
 

Ο κ. Ελιοτ και οι συνάδελφοί του διερευνούν τώρα αυτήν ακριβώς την άμεση σχέση του κόκκινου με το γενικότερο πλαίσιο. Οι πιο πρόσφατες έρευνές τους ασχολήθηκαν με την έμφυτη προτίμηση για το χρώμα αυτό στα βρέφη. Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα μωρά ενός έτους όταν τους δείχνουν κόκκινα και πράσινα τουβλάκια Lego τείνουν να απλώνουν τα χέρια τους για να πιάσουν τα κόκκινα. Αν ωστόσο τους δείξουν προηγουμένως ένα θυμωμένο πρόσωπο, τα μωρά προτιμούν τα πράσινα τουβλάκια.
Εκείνο το οποίο έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στους ερευνητές είναι το γεγονός ότι οι εθελοντές σπανίως υποπτεύονται πως το χρώμα παίζει σημαντικό ή, ακόμη καλύτερα, οποιονδήποτε ρόλο στο αποτέλεσμα των πειραμάτων. Στη μελέτη του κ. Ελιοτ για την ερωτική έλξη σχεδόν κανένας από τους συμμετέχοντες δεν υπέθεσε σωστά τον σκοπό του πειράματος, ενώ θεώρησαν ότι το χρώμα είχε μηδαμινή επίδραση στις αξιολογήσεις τους. «Τα χρώματα λειτουργούν σαν ανεπαίσθητοι πυροκροτητές ασκώντας άμεση επιρροή στα κίνητρα και στη συμπεριφορά χωρίς συνειδητή επίγνωση των ατόμων»λέει ο κ. Ελιοτ.«Δεδομένου ότι η επίδραση του χρώματος στη συμπεριφορά μας είναι τόσο κυρίαρχη, το ότι δεν έχουμε μεγαλύτερη επίγνωσή της είναι συγκλονιστικό».

 

Δύναμη και ταχύτητα στο ...κόκκινο Το κόκκινο χρώμα εντείνει τις αντιδράσεις μας, σύμφωνα με μελέτη Τι συνδέει την ταχύτητα, τη δύναμη και το κόκκινο χρώμα; Όχι, δεν πρόκειται για ένα γρήγορο σπορ αυτοκίνητο. Οσο και αν σας φαίνεται απίστευτο η απάντηση είναι οι μύες μας. Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emotion» έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν κάτι κόκκινο, οι αντιδράσεις τους γίνονται εντονότερες και ταχύτερες.

 

Το κόκκινο «τρελαίνει» τους άνδρες Οι γυναίκες που φορούν το έντονο χρώμα στέλνουν στο αντίθετο φύλο ισχυρά σεξουαλικά μηνύματα  Πιο ελκυστικές χαρακτηρίζονται από τον ανδρικό πληθυσμό οι γυναίκες που είναι ντυμένες στα κόκκινα, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών και αυστριακών ψυχολόγων από τα πανεπιστήμια του Ρότσεστερ και του Ινσμπρουκ, τους δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν θα τους απορρίψουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόκκινο χρώμα μεταδίδει κρυφά αλλά παρόλα αυτά ισχυρά μηνύματα στους άνδρες, ως προς το πόσο «διαθέσιμη» είναι μια γυναίκα στο ρομαντικό τους… κάλεσμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα κόκκινα ρούχα και εσώρουχα έχουν συνδεθεί στη σύγχρονη κοινωνία με μια προκλητική εικόνα.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από πότε τα κορίτσια φοράνε ροζ;

Η μόδα και ο καταναλωτισμός καθιέρωσαν τα αγοράκια να φοράνε μπλε

Αν δούμε μια μέλλουσα μαμά να ψωνίζει ροζ φορμάκια, θα σκεφτούμε αμέσως ότι περιμένει κοριτσάκι. Κι αν θέλουμε να πάρουμε δώρο σε ένα αγοράκι, τότε θα προτιμήσουμε κάτι μπλε. Από πότε όμως, τα κοριτσάκια φοράνε ροζ και τα αγοράκια μπλε;  Η κάθε γενιά δίνει έναν δικό της ορισμό στις έννοιες του αρσενικού και του θηλυκού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις ενδυματολογικές επιλογές των δύο φύλων τους τελευταίους αιώνες, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Smithsonian.
Το θέαμα ενός δίχρονου αγοριού με μακριά ίσια μαλλιά ντυμένου με λευκό φόρεμα, στις μέρες μας θα προκαλούσε ποικίλα σχόλια, ως επί το πλείστον αποδοκιμαστικά. Τα ήθη όμως, στα τέλη του 19ου αιώνα, επέβαλαν αυτή την εμφάνιση για τα αγόρια μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Από εκεί που το ουδέτερο ντύσιμο με λευκά φορέματα για αγόρια και κορίτσια ήταν πρακτικό, καθώς το λευκό βαμβάκι καθάριζε εύκολα, σήμερα είναι απαγορευτικό. Οι γονείς φοβούνται ότι το να φορέσουν στο αγοράκι λευκό φουστάνι, θα διαστρεβλώσει την εξέλιξή του. Το βήμα προς την αντιστοίχηση των ρούχων με το φύλο δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη. Το ροζ και το μπλε στα μωρουδιακά έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με άλλα παστέλ χρώματα στα μέσα του 19ου αιώνα και πάλι όμως, δεν αντιστοιχίζονταν ανάλογα με το φύλο του μωρού. Αυτό έγινε λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να αφομοιωθούν από την λαϊκή κουλτούρα. Σε εμπορικές δημοσιεύσεις περιοδικών του 1918, για παράδειγμα, γίνεται άμεση αντιστοίχηση χρώματος – φύλου, αλλά με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τα δημοσιεύματα προβάλλουν το ροζ ως ένα χρώμα δυναμικό και πιο «αποφασιστικό» που ταιριάζει γάντι στα αγόρια. Ενώ, το μπλε που είναι πιο λεπτό και φίνο, προτείνεται για τα μικρά κορίτσια. Επίσης, τα μικρά αγοράκια και κοριτσάκια ξεκίνησαν την ίδια περίοδο να ντύνονται στα πρότυπα των γονιών τους. Οι μαμάδες άφησαν τα φορεματάκια στα κορίτσια και κράτησαν τα παντελόνια για τα αγόρια. Μόνο όταν η μόδα έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας, επικράτησαν οι συνήθειες που έχουμε και σήμερα. Στη δεκαετία του 1940, με αφετηρία τους μεγάλους οίκους της Αμερικής, η καλαισθησία επιβάλλει το ροζ για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια.
Το κίνημα του φεμινισμού, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, φέρνει και πάλι τα πάνω κάτω. Οι φεμινίστριες αποστρεφόμενες καθετί αμιγώς γυναικείο, υιοθέτησαν με πάθος το νέο ουδέτερο στυλ, που όμως, δεν είχε καμία σχέση με το ουδέτερο ντύσιμο του προηγούμενου αιώνα. Τα κορίτσια ντύνονται με ρούχα ανδρικά και οι συλλογές των μεγάλων οίκων μόδας της εποχής ήταν απαλλαγμένες από κάθε κοριτσίστικο στοιχείο. Φυσικά το ροζ δεν έχει θέση στην ντουλάπα των νέων δυναμικών γυναικών. Οταν η επιστήμη κατάφερε σε μεγάλη κλίμακα να προσδιορίσει το φύλο του μωρού πριν την γέννησή του, η μάχη ανάμεσα στο ροζ και το μπλε ξαναζωντάνεψε. Οι εταιρείες βρεφικών ειδών έκαναν τις κατάλληλες κινήσεις μάρκετινγκ, με αποτέλεσμα τα ψώνια να είναι διαφορετικά για τα αγοράκια και τα κοριτσάκια. Ετσι, είδαν και τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται.
 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι γυναίκες ξεχωρίζουν καλύτερα τα χρώματα από τους άντρες

Τα δύο φύλα βλέπουν διαφορετικά τα χρώματα και τις λεπτομέρειές τους, καθώς ο εγκέφαλός τους ακολουθεί διαφορετική διαδικασία επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας βλέπει ένα πορτοκάλι πιο κόκκινο, περίπου όπως βλέπει το σαγκουίνι μια γυναίκα.

Τα πειράματα της μελέτης έγιναν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες δυσκολεύονται να δουν τις διαφορές στις αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του μπλε.

Η διαφορά είναι μικρή, αλλά η σημασία της είναι μεγαλύτερη, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «θα έπρεπε να είναι γυναικεία δουλειά η επιλογή χρωμάτων, καθώς ξεχωρίζουν καλύτερα τις αποχρώσεις και μπορούν να διευθετήσουν λεπτομέρειες μη ορατές στα μάτια των ανδρών».

Μάλιστα ο καθηγητής Ισραέλ Αμπράμοφ, που συμμετείχε στη μελέτη, διευκρίνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων δεν εξηγούνται με τις διαφορές που υπάρχουν στη δομή του ματιού και τα κονία, «όργανα» που δημιουργούν τα χρώματα και είναι πιο «πλούσια» στις γυναίκες.

Για τον λόγο αυτό η απάντηση στο φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στον δρόμο διαβίβασης της πληροφορίας της απόχρωσης από το μάτι στον εγκέφαλο, με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη να εξετάζεται για πιθανή επίδραση στη διαδικασία. Η όραση δεν είναι η μόνη διαφορά στην αίσθηση που έχουν για θέματα του περιβάλλοντος άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με την «Journal Biology of Sex Differences», οι γυναίκες έχουν καλύτερη ακοή και πολύ πιο οξεία αίσθηση γεύσης και οσμής.

Οι άνδρες είναι καλύτεροι στον εντοπισμό λεπτομερειών ακόμη και σε κινούμενες εικόνες, ένα γνώρισμα που τους βοήθησε στα αρχαία χρόνια να είναι καλοί κυνηγοί.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακαλύψτε τα χρώματα που σας ταιριάζουν Αϊνόλα Τερζοπούλου

Το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση και στην εμφάνισή μας. Για να αντανακλά όμως τον καλύτερό μας εαυτό, πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση μας. Μάθετε πώς να επιλέγετε εκείνα τα χρώματα που σας κολακεύουν περισσότερο.

Πώς σου φαίνεται;», με ρωτάει μια καλή μου φίλη, δείχνοντας στη βιτρίνα ενός καταστήματος ένα κοντό φόρεμα σε φούξια χρώμα. «Τα έντονα χρώματα είναι πολύ της μόδας φέτος. Νομίζεις ότι θα μου πήγαινε να το δοκιμάσω;». «Δεν νομίζω», της απαντάω αυθόρμητα. «Είσαι φυσική ξανθιά και στις ανοιχτόχρωμες δεν ταιριάζουν τα δυνατά, ψυχρά χρώματα. Γιατί δεν δοκιμάζεις εκείνο το λαμπερό κόκκινο;», της προτείνω, βλέποντάς τη να έχει κατεβάσει τα μάτια απογοητευμένη. Πρόθεσή μου δεν ήταν να τη στενοχωρήσω, αλλά μόλις είχα τελειώσει από το ραντεβού που είχα με την Ειρήνη Φθενάκη, σύμβουλο Χρωματολογίας και Εμφάνισης στην αγγλική εταιρεία «House of Color», που διευθύνει η ίδια μαζί με την αδελφή της στην Ελλάδα, και η ανάμνηση της συζήτησης που είχαμε ήταν ακόμη νωπή. Σκοπός της συνάντησής μας ήταν να μου εξηγήσει τι σημαίνει χρωματική ανάλυση και πώς μπορούμε να βοηθηθούμε μέσα από αυτήν για να ανακαλύψουμε το φάσμα των χρωμάτων που εναρμονίζεται με τον τόνο του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών μας, ώστε να είμαστε πάντα ωραίες και να κερδίζουμε τις εντυπώσεις!
Μην ακολουθείτε τη μόδα!
Πριν από μερικά χρόνια, έγραφα για θέματα μόδας. Τη μια σεζόν ήταν της μόδας τα γήινα χρώματα, την επόμενη τα ελεκτρίκ, ύστερα τα παστέλ και πάει λέγοντας. Μια γυναίκα μπορούσε να ξοδεύει πολλά χρήματα σε ρούχα για να την ακολουθήσει, αλλά στο τέλος κάθε εποχής είμαι σίγουρη ότι αρκετά από αυτά καταλήγανε στο βάθος της ντουλάπας. Τώρα που ασχολούμαι με θέματα ομορφιάς, συχνά παρατηρώ το ίδιο φαινόμενο στο μακιγιάζ. Υπάρχουν γυναίκες που θα φορέσουν οτιδήποτε είναι της μόδας και άλλες που μένουν πιστές στις ίδιες αποχρώσεις. Oι πρώτες κατατάσσονται στην κατηγορία των τολμηρών και οι δεύτερες ανήκουν στην ομάδα των κλασικών; «Το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να βρούμε με μια πελάτισσα είναι ποια χρώματα αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Να αναζητήσουμε τους συνδυασμούς που θα έρχονται σε συμφωνία με τους φυσικούς τόνους του δέρματός της. Η απόχρωση της επιδερμίδας μας είναι ο προσωπικός οδηγός που καθορίζει τα χρώματα που μας κολακεύουν, τα οποία μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετικά από τα χρώματα που συνήθως διαλέγουμε», εξηγεί η Ειρήνη Φθενάκη. Αναρωτιέστε, λοιπόν, ποια χρώματα σας πάνε; Αυτό που πρέπει να διακρίνετε είναι αν ανήκετε στην ψυχρή ή στη ζεστή κατηγορία.
Tα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα
Από τους πρώτους που κωδικοποίησαν τα χρώματα και ανέπτυξαν τη χρωματολογία ήταν η γερμανική σχολή τέχνης Μπάουχαους στις αρχές του 20ού αιώνα. Όλα τα χρώματα επηρεάζονται από το μπλε και το κίτρινο, τα λεγόμενα «πρωτογενή χρώματα». Με αυτό το δεδομένο, τα ξεχωρίζουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: όσα έχουν περισσότερη μπλε βάση ανήκουν στην κατηγορία των ψυχρών χρωμάτων, ενώ όσα έχουν περισσότερη κίτρινη βάση ανήκουν στην κατηγορία των ζεστών. Ψυχρά χρώματα είναι το ροζ-φούξια, το κόκκινο-μπορντό, το καφέ-μελιτζανί, το μπλε-ανθρακί, το γαλάζιο, το πράσινο-σμαραγδί, το λευκό, το ασημί. Ζεστά χρώματα είναι το κόκκινο-πορτοκαλί, το εκρού, το σομόν, το λαχανί, το λαδί, το μπρονζέ, το χρυσό. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να βρούμε εμείς σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουμε; Και παίζει ρόλο αν είμαστε ξανθές ή μελαχρινές; «Δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε μόνοι μας τον τόνο της επιδερμίδας, γιατί δεν είναι πάντα ξεκάθαρος. Το γεγονός ότι μια γυναίκα έχει σταρένια επιδερμίδα και σκούρα καστανά μαλλιά και μια άλλη έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξανθά μαλλιά δεν την τοποθετεί αυτόματα σε μία από τις δύο. Oι περισσότεροι άνθρωποι είναι οριακοί και ισορροπούν ανάμεσα και στις δύο κατηγορίες, γι’ αυτό και μια χρωματική ανάλυση θα τους βοηθήσει να αποφύγουν τα λάθη».
Ποια χρώματα σας πάνε;
«Υπάρχουν ορισμένα χρώματα, όπως το γκρι ή το καθαρό κόκκινο, που ταιριάζουν στις περισσότερες γυναίκες. Ως γενικός όμως κανόνας ισχύει η αρμονία. Στους μελαχρινούς ταιριάζουν τα σκούρα χρώματα στα ρούχα και στους ανοιχτόχρωμους τα ανοιχτά», μου απαντά η Ειρήνη Φθενάκη. Κάτι, ωστόσο, που έρχεται σε αντιπαράθεση με το μακιγιάζ των ματιών. Εδώ ισχύει το αντίθετο. Δεν βάφουμε τα μάτια μας διαλέγοντας μια σκιά με το ίδιο χρώμα. «Τα σκούρα μάτια έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μια γυναίκα θα τονίσει το βλέμμα της βάζοντας ψυχρά χρώματα, όπως πράσινο ή γαλάζιο», συμβουλεύει ο Νίκος Αγγελάκης, make-up άρτιστ του Dior και συμπληρώνει: «Oι περισσότερες όμως το φοβούνται και προτιμούν να φοράνε αποχρώσεις στον ίδιο τόνο. Τότε, αντί να δείχνει λαμπερό, δείχνει κουρασμένο. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα είναι το χρώμα του κραγιόν και ειδικά του κόκκινου, του οποίου η επιλογή εξαρτάται από την τονικότητα των χειλιών και της επιδερμίδας». Σε αυτό το σημείο επανερχόμαστε στο γενικό κανόνα, ο οποίος ισχύει και για το χρώμα των μαλλιών. Αν είχατε ξανθά μαλλιά ως παιδί, τότε έχετε και την κατάλληλη βάση να είστε ξανθιά ως ενήλικη. Να θυμάστε ότι οι ανταύγειες δεν ταιριάζουν σε όλες μας και αν το χρώμα τους είναι σκούρο και έχετε αποφασίσει να κάνετε κάποια αλλαγή, προτιμήστε να τα ανοίξετε όλα κατά έναν τόνο.

Ένα τεστ για την καλύτερη επιλογή
Όσο απλή και αν φαίνεται εκ πρώτης όψης, τελικά η επιλογή των σωστών χρωμάτων δεν είναι τόσο εύκολη. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ που να σας επιτρέπει σε γενικές γραμμές να καθορίσετε τον τύπο σας. Τραβήξτε δύο φωτογραφίες το εσωτερικό μέρος της παλάμης σας, τη μια πάνω σε ασημένιο και την άλλη πάνω σε χρυσό φόντο (κατά προτίμηση χαρτί) και συγκρίνετε σε ποιο από τα δύο η παλάμη σας «γράφει» καλύτερα. Όσο για το μαύρο χρώμα, ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες που έχουν σκούρα μαλλιά.
Η σχέση μας με τα χρώματα
Από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε στη Γη, τα χρώματα έπαιζαν πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο στη ζωή του και σήμερα δεν υπάρχει τομέας επιστημονικός, ιστορικός, ιατρικός, ψυχολογικός, φιλοσοφικός ή καλλιτεχνικός που να μην επηρεάζεται συμβολικά από τα χρώματα και να μην τα χρησιμοποιεί σε διάφορες εφαρμογές. Δύναμη ενεργή, το χρώμα αναλύεται από την κυματική και κβαντική θεωρία, στηρίζεται στις χημικές αλλαγές και αποκαλύπτει τις ιδιότητές του. Η ζωή ακτινοβολεί χρώμα. Στην καθημερινότητα συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως «δίνω χρώμα στη ζωή μου», «δίνω χρώμα στο λόγο μου», «δίνω χρώμα στις σχέσεις μου». Μελέτες έχουν δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ικανότητα να εκφράζονται χρωματικά και να τοποθετούνται σε μια συγκεκριμένη χρωματική γκάμα. Μοιάζει κάτι σαν το γραφικό χαρακτήρα που έχει ο καθένας. Απλώς μετά, μεγαλώνοντας, δεχόμαστε διάφορες επιρροές (γονείς, σχολείο, τάσεις), με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να χάνουμε την πραγματική μας εικόνα. Oι μόνοι που μπορούν να διατηρήσουν την αρχέτυπη μορφή των πραγμάτων είναι οι ζωγράφοι, ως γνώστες του θέματος, και τα μικρά παιδιά, που ζωγραφίζουν επιλέγοντας αυθόρμητα τα χρώματα που θα βάλουν στο μικρό πίνακά τους.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

Θεωρία των Χρωμάτων: Ποιό είναι το αγαπημένο μας χρώμα και τι σημαίνει;

Πώς είμαστε εμείς μέσα στα χρώματά μας; Έχουμε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο, δυναμικό μείγμα των χρωμάτων γύρω μας που καλούν την ψυχή μας... χρώματα που αντηχούν με το πνεύμα μας, στα οποία μπορούμε να απαντήσουμε με συναισθήματα, εικόνες, πεποιθήσεις και παρορμήσεις.

Έχετε αναρωτηθεί πως είμαστε εμείς μέσα στα χρώματά μας;
Επιλέγουμε το αγαπημένο μας και εγώ θα σας πω για το χρώμα σας...
Ας παίξουμε για μια στιγμή, εντάξει; Ποσό ΜΠΛΕ αισθανόμαστε; Μήπως αισθανόμαστε ένα είδος ζέστης; Κρύο; Ωωωωω... Βάζω στοίχημα σκέφτεστε: «Είναι τρελή! Υπάρχουν τόσα είδη μπλε! Ποιο μπλε είναι αυτό που λες;». Εκείνη τη στιγμή όμως που θα το σκεφτούμε καλύτερα, είμαστε συντονισμένοι στην ζωντάνια του μπλε. Ένα χρώμα που μπορεί να αισθανόμαστε υπέροχα ή στενοχωρημένα. Τολμηρά...ή ήρεμα...
Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στα χρώματά μας... Και την σχέση μας μαζί τους!
 Η έννοια του χρώματος ΚΙΤΡΙΝΟΥ 
Είναι εκθαμβωτικό! Ναι, φωτεινό! Μπορεί φυσικά να συλλάβει την προσοχή των άλλων! Σχεδόν σε κάθε πολιτισμό το κίτρινο, αντιπροσωπεύει τη χαρά, την ευτυχία, τον ήλιο, την άνοιξη και την ζεστασιά. Είναι επίσης το κύριο χρώμα της αισιοδοξίας, της φώτισης και της δημιουργικότητας. Αν το προτιμάτε, αυτά τα χαρακτηριστικά αντηχούν όχι μόνο στην ψυχή μας, αλλά εκρήγνυνται μέσα την προσωπικότητά μας! Αυτό συμβαίνει επειδή το κίτρινο είναι το χρώμα που είναι πιο κοντά στο φως του Πνεύματος. Εμείς οι άνθρωποι ενστικτωδώς γνωρίζουμε με κάποιο τρόπο ότι αν θέλουμε να στείλουμε ένας ζωτικής σημασίας μήνυμα, το κίτρινο είναι το πιο άμεσο χρώμα για να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να ανταποκριθούν. Τέλος, το κίτρινο είναι το χρώμα του
τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Ενθαρρύνει την χρήσης της ενέργειάς μας να αφομοιώσουμε την ποικιλίας της ζωής και να φτάσουμε τους στόχους μας!
Η έννοια του χρώματος ΠΡΑΣΙΝΟΥ
 Είναι πηγή έμπνευσης! Αντηχεί την ελπίδα, την αναγέννηση και την ανάπτυξη! Μπορούμε να συνδέσουμε τους άλλους με τις ρίζες τους! Γόνιμο.. ζωντανό.. ζεστό.. δροσερό... πράσινο. Φυτά και χόρτα φυσικά, μας υπενθυμίζουν το γεγονός ότι το καινούργιο είναι πάντα έτοιμο να φυτρώσει, δίνοντάς μας ελπίδα. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, το πράσινο ήταν το χρώμα της «καλής Τύχης» και επιλέγοντάς το έχουμε ένα καλό γούρι στην καρδιά μας. Μας βοηθά να απελευθερωθούμε από τους πόνους και τα τραύματα του παρελθόντος και να επιτρέψουμε την ανάπτυξή μας. Βάζοντας τις πράσινες ρίζες μας στις μεγαλύτερες Αλήθειες, μας βοηθά να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για την αναγέννηση! Επίσης, η καρδιά και η ψυχή μας είναι εμπνευσμένα από μια μεγαλύτερη συνείδηση με το πράσινο στο
τσάκρα της καρδιάς. Όταν οι άλλοι δεν βλέπουν την μεγάλη εικόνα, θα συρόμαστε σε αυτή την ευαισθητοποίηση, ακόμα και ασυνείδητα!
 Η έννοια του χρώματος ΜΠΛΕ
Είμαστε αληθινοί! Ναι, συντονιζόμαστε με την ακεραιότητα και την τιμιότητα! Είναι συνδεδεμένο τόσο με τον ουρανό, όσο και τα νερά της φύσης (ωκεανούς, λίμνες, ποτάμια, ρέματα, βροχή). Όλα είναι πολύ αληθινά στις αποστολές τους! Το νερό χρησιμεύει για να αποκαλύψει τα στρώματα του σωρού και τα «πράγματα» που κρύβουν την αλήθεια, δίνοντάς τους την πραγματική ύπαρξή τους, ξεπλένοντας τα πάντα πάνω τους. Το μπλε του νερού δίνει φωνή σε διαφορετικά πλάσματα, βράχια και πανίδα! Το μπλε έχει τις πιο πολύπλοκες και αντιφατικές σημασίες από κάθε άλλο χρώμα. Όπως κι εμείς που το επιλέγουμε!
Η πολυπλοκότητα του μπλε απεικονίζεται από την ποικιλία των αποχρώσεών του... Το απαλό γαλάζιο του ουρανού είναι για τους πιο πνευματικούς και αιθέριους. Το άπειρο, την ειρήνη και την ηρεμία - όλα χαρακτηριστικά των ουρανών. Το μπλε της θάλασσας αντιπροσωπεύει την δροσιά και τη δύναμη της ειλικρίνειας, την καθαριότητα και την αξιοπιστία. Μας μιλά για τη σοβαρότητα και τη δέσμευση για στενή επικοινωνία με τους άλλους. Τέλος το σκούρο μπλε, χαρακτηρίζει την αξιοπρέπεια της πραγματικής εξουσίας και ηγεσίας, που κερδίζει κάποιος από τη νοημοσύνη και την εμπιστοσύνη. Ας σκεφτούμε χαρακτηριστικά τις βαθύτερες λίμνες και ωκεανούς που υποστηρίζουν ατελείωτες ποικιλίες ζωής!
 Η έννοια του χρώματος ΡΟΖ
Είμαστε αγνοί! Συντονιζόμαστε με την ακεραιότητα και το πάθος! Επιλέγοντας το ροζ ως χρώμα μας βάζει στην θέση να απαντήσουμε με το συναίσθημα απέναντι στη ζωή. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε επίσης την οπτική «δεν με νοιάζει» για τη ζωή και το θάνατο, ενώ είναι μια υγιής δέσμευση για την ευημερία... Και η ευημερία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη από την απώλεια θέσεων εργασίας, την εκμάθηση από τη λήψη μιας ακραίας πολιτικής στάσης ή την εκπαίδευση της επιτυχίας. Βλέπετε, το χρώμα ροζ, μας παίρνει μέσα από το χάος της ζωής, από περισπασμούς, καταστροφές και αναταραχές, δεσμεύοντάς μας να ηρεμήσουμε, να αποδεχτούμε και να χαλαρώσουμε. Ναι, θα τα επιδιώξουμε αυτά στη ζωή και το ροζ μας βοηθά με το κυνήγι! Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα ροζ, τόσο πιο ζωντανή και γεμάτη τόλμη η τριβή, για την υγεία και την ηρεμία. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα ροζ, τόσο πιο γαλήνιες και ομαλές οι δονήσεις για την γαλήνη.
Η έννοια του χρώματος ΚΟΚΚΙΝΟΥ
 Είναι Ενέργεια! Συντονιζόμαστε με το πάθος και την δύναμη! Το χρώμα κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς και του αίματος – της κινητήριας δύναμης της ζωής και της ενέργειά μας. Ως εκ τούτου με το κόκκινο ως χρώμα μας, έχουμε ένα φλεγόμενο πάθος, μια ισχυρή αγάπη που επιδιώκει να αναγνωριστεί η αξία μας ως ανθρώπινο ον. Επίσης, το κόκκινο συμβολίζει την αποπλάνηση, την περιπέτεια και τον κίνδυνο! Μας σαγηνεύει να συνδεθούμε με το τσάκρα της ρίζας, για να απαντήσουμε στον σκοπό της ζωή μας. Θα πρέπει συχνά να τολμάμε λίγο, να κινδυνέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, για την αμοιβή μιας ζωής με ζωτικότητα.
 Η έννοια του χρώματος ΜΩΒ
Μπορούμε να αντηχήσουμε με την πολυτέλεια και την εξυπηρέτηση! Το χρώμα μωβ συνδέεται με το Σύμπαν και την υπερφυσική ενέργεια. Είναι το χρώμα της εξέλιξης, το οποίο προφανώς είναι πέρα από τον έλεγχό μας και οτιδήποτε άλλο στο φυσικό μας κόσμο, όπως τον ξέρουμε. Αν το μωβ είναι το χρώμα μας, θα συντονιζόμαστε στο υψηλότερο επίπεδο δόνησης με το σύμπαν και διαισθητικά θα έλκουμε τις ανταμοιβές της ζωής, μέσα από τον πλούτο της εμπειρίας μας. Η ευαισθητοποίηση μας, στις ανταμοιβές και τα πλούτη της ζωής προέρχεται από μια μακρά εξέλιξη της ψυχής μας. Το μωβ είναι το πιο ισχυρό μήκος κύματος του ουράνιου τόξου, φορτωμένο με μια μοναδικά ισχυρή ιστορία που δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζουμε: Η εξέλιξη μας δεν τελειώνει! Αυτό είναι πραγματικά μια ευλογία, αλλά τα μαθήματα που εξουσιοδοτούν την εξέλιξη αυτή, δεν είναι καθόλου ευχάριστα και διασκεδαστικά. Ωστόσο, όπως υποσημειώνει το χρώμα μας, έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες και θλίψεις, τόσο σε προηγούμενες ζωές, όσο και στην τρέχουσα ζωή μας. Έτσι, μάλιστα, μπορούμε να κερδίσουμε το παιχνίδι. Είναι όλα θέμα εξέλιξης, μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου που τελικά θα επιβιώσουμε και θα αποκομίσουμε υπέροχα βραβεία!
Η έννοια του χρώματος ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
 Είμαστε ζωντανοί! Υγιείς! Οι άλλοι, είτε μας αγαπούν είτε μας μισούν! Η πορτοκαλί ενέργειά μας, μπορεί να θεωρηθεί ως άξεστη ή προσβλητική από τους άλλους. Δεν είναι ότι κάνουμε κάτι λάθος απαραίτητα. Είναι απλά ότι το πορτοκαλί προκαλεί και αντλεί ενέργεια και αντιδράσεις. Κάθε στοιχείο στη φύση που αντλεί ενέργεια και προσοχή, συγκεντρώνει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αντιδράσεις. Το χρώμα μας προπάντων είναι υγιές.. ζεστό και διασκεδαστικά φρουτώδες. Αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, υιοθετούμε ως την καλύτερη μας εποχή το Φθινόπωρο. Το χρώμα μας, μας καλεί να δούμε το συμβολισμό της καλής υγείας κατά τη διάρκεια της σεζόν του Φθινόπωρου! Αυτή είναι η εποχή του χρόνου, για να πάρουμε μερικές από τις καλύτερες αποφάσεις μας.
 Θέλουμε ένα σχέδιό μας να ολοκληρωθεί και ίσως χρειαζόμαστε μια ώθηση; Φοράμε ή περιβαλλόμαστε με κάποιο τρόπο από πορτοκαλί τριγύρω μας! Είμαστε ανώτερα πνεύματα και αυθόρμητα, ενώ το πορτοκαλί αφήνει τον κόσμο να καταλάβει ότι θα ήταν καλύτερα να μην περιμένει βαρετά πράγματα ή στιγμές από εμάς. Εάν δεν έχουμε μια δημιουργική διέξοδο, πεθαίνει το Πνεύμα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή το πορτοκαλί, ανταποκρίνεται στο Ιερό
τσάκρα και μας αναγκάζει να αναζητήσουμε ψυχική εκτόνωση. Και σε αυτόν τον κόσμο του άγχους και ατελείωτου στρες, η δημιουργικότητά μας είναι ακριβώς αυτό που θα μας σώσει και θα μας παρέχει εξέλιξη στην ψυχή μας.
 Η έννοια του χρώματος ΜΑΥΡΟΥ
 Είμαστε δυνατοί, προσγειωμένοι και ισχυρογνώμονες!Το χρώμα μαύρο είναι συχνά εκφοβιστικό, απρόσιτο ή ακόμη και εχθρικό, διότι αποπνέει δύναμη. Η οικεία, αποτελεσματική διαπροσωπική επικοινωνία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, αν φοράμε μαύρα. Ό, τι πάντως μήνυμα κι αν προτιθέμεθα να μεταδώσουμε, μας αρέσει να προκαλούμε σάλο! Σε αντίθεση με το πορτοκάλι, όμως, η ενέργεια που θα ξεσηκώσει το μαύρο είναι επιβλητική και πειθαρχημένη, συνεπάγεται αυτοέλεγχο, με πλήρη ανεξαρτησία, μια πολύ ισχυρή βούληση για να αντιμετωπιστεί και μια αύρα δύναμης και εξουσίας.
Αν το μαύρο είναι το χρώμα μας, προσέχουμε γιατί μπορεί να απορροφήσει την
αρνητική ενέργειά στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας. Θα πρέπει να βρούμε υγιείς τρόπους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την αρνητική ενέργεια, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε τοξίνες στο σώμα μας και ανακόψουμε την εξέλιξή μας! Είτε το χρησιμοποιούμε ως τρόπο για να συνδεθούμε με τον πλούτο και την επιτυχία, είτε την επιλογή να αναγνωρίσουμε τον πόνο και τα τραύματα (περισσότερα του συμβολισμού του Μαύρου) της ζωής, είμαστε πολύ γειωμένοι, απλά έχουμε κατά νου να εκφραζόμαστε κατά τέτοιο τρόπο που να εμπλέκει τη συνομιλία και την Αγάπη. Αυτό θα εμπνεύσει την πλήρη αυτοέκφρασή μας!
 Η έννοια του χρώματος ΛΕΥΚΟΥ
Είμαστε φωτεινοί και ζωηροί! Είμαστε εγγενώς θετικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το πώς και πού θα εκδηλωθεί αυτό. Διαισθητικά συνδεόμαστε με την αθώα καθαρότητα, την καλοσύνη, την πίστη με γνώμονα την κατανόηση και το φως. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά να σχεδιάσουμε τις προσδοκίες. Οι άνθρωποι βλέπουν την καλοσύνη και τη λάμψη μας να φωτίζει. Έτσι, μπορούμε φυσικά να προκαλέσουμε σεβασμό και υψηλότερες προσδοκίες για την απαλότητα, την ταπεινότητα, την ειλικρινή προστασία, την πνευματική στειρότητα, την αληθινή πνευματικότητα και την τελειότητα. Φιου! Είμαστε θαυμάσια όντα που ασχολούνται με την ανθρωπιά και ως εκ τούτου δεν είμαστε τέλεια! Ποιος θέλει να είναι τέλειος, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ένα τρομερό φορτίο να επιβαρυνόμαστε!
Εμείς απλά πρέπει να ρίξουμε άπλετο λευκό στον εσωτερικό πυρήνα μας... Εάν πραγματικά αποπνέουμε καθαρό λευκό, οι γύρω μας μπορει να αισθάνονται τυφλωμένοι από την ενέργειά μας... μοιάζει πολύ με το πώς κοιτάζουμε τον λαμπερό ήλιο, που βλάπτει τα μάτια. Από την άλλη, η υπέροχη φρεσκάδα μας βοηθά τους άλλους να αποφεύγουν τα εμπόδια, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τους στον καθαρισμό των δράσεων και των σκέψεων τους!
Αλήθεια θέλετε να μοιραστείτε το δικό σας αγαπημένο χρώμα;

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tι συμβολίζουν τα χρώματα που προτιμάτε; Άννα Δάλλα

Σε ένα ερωτικό ραντεβού, σε μια επαγγελματική συνάντηση, τι χρώμα ρούχα να φορέσετε; Στην κρεβατοκάμαρα, στην κουζίνα, στο γραφείο, ποια χρώματα να προτιμήσετε; Tι αποκαλύπτουν και πώς συνδέονται με τον ψυχισμό μας τα χρώματα;

Tο χρώμα γεννιέται μαζί με εμάς, υπάρχει στη ζωή μας από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο. Tα πράσινα ρούχα του μαιευτήρα, οι γαλάζιοι τοίχοι των δωματίων του μαιευτηρίου, τα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί λουλούδια που προσφέρουν στη μητέρα, τα ροζ ρουχαλάκια για τα κορίτσια, τα μπλε για τα αγόρια... Έτσι, σιγά-σιγά γνωρίζουμε και «γευόμαστε» όλα τα χρώματα που έφτιαξε η φύση και βέβαια όλα αυτά με τα οποία ο άνθρωπος επέλεξε να χρωματίσει -για λόγους αισθητικούς ή κοινωνικούς- τη ζωή και την καθημερινότητά του. Γιατί όμως; Γιατί επιλέγουμε κάποια χρώματα και αποκλείουμε κάποια άλλα; Έχουν όλα τα χρώματα συμβολισμούς προφανείς ή λιγότερο αναγνωρίσιμους; Mπορούν πράγματι να μας επηρεάσουν ή σημαίνουν κάτι;
Γιατί τα χρώματα έχουν ξεχωριστή σημασία;
H σχέση μας με τα χρώματα υπαγορεύεται καταρχήν από τη φύση, που μας προσφέρει για παράδειγμα το κίτρινο του ήλιου στη διάρκεια της ημέρας, προτρέποντάς μας να δραστηριοποιηθούμε, ή αντίθετα το βαθύ μπλε της νύχτας όταν ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε. Eπίσης, επηρεάζεται από τις αισθητικές και τις κοινωνικές μας προσλαμβάνουσες: το μαύρο είναι το χρώμα του πένθους, το κόκκινο είναι σέξι, το ροζ παιδικό, το λευκό είναι σύμβολο αγνότητας... Σύμφωνα όμως με κάποιες θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων φτάνει σε πιο βαθιά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης, πέρα από τα όσα έχουμε δει στη φύση, έχουμε συνηθίσει από τις κοινωνικές τους χρήσεις ή μας υπαγορεύει η ψυχολογία μας. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Tι σημαίνουν τα χρώματα
TO KITPINO: είναι το τυπικά γήινο χρώμα, που σχετίζεται με την πνευματικότητα. Όταν το παρομοιάζουμε με το θυμικό του ανθρώπου, θα μπορούσε να είναι μια έγχρωμη παράσταση της παράνοιας, όχι όμως της μελαγχολίας ή της υποχονδρίας, αλλά μιας μανιακής προσβολής, της τυφλής τρέλας, της φρενίτιδας.
TO MΠΛE: είναι το τυπικά ουράνιο χρώμα, αυτό που αναπτύσσει σε βάθος το στοιχείο της ηρεμίας.
TO ΠPAΣINO: φέρνει τη δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Aυτή η ισορροπία επιδρά στο μάτι και τελικά, μέσω του ματιού, στην ψυχή. Tο απόλυτο πράσινο είναι το πιο κατευναστικό χρώμα που υπάρχει, δεν κινείται σε καμία κατεύθυνση και δεν έχει καμία παρήχηση χαράς, θλίψης, πάθους... Eίναι το βασικό χρώμα του καλοκαιριού, όταν η φύση έχει ξεπεράσει τη θυελλώδη και ορμητική περίοδο της περασμένης χρονιάς και έχει βυθιστεί στην ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά, το πράσινο μπορεί εύκολα να γίνει πληκτικό.
TO AΣΠPO: θεωρείται συχνά «μη χρώμα» (κυρίως εξαιτίας των ιμπρεσιονιστών, που δεν διακρίνουν κανένα άσπρο στη φύση). Hχεί εσωτερικά σαν ένας μη ήχος, σαν παύση στη μουσική, γι’ αυτό και επενεργεί στον ψυχισμό μας σαν μια μεγάλη σιωπή, μια σιωπή όμως που δεν είναι νεκρή, αλλά γεμάτη δυνατότητες.
TO MAYPO: συμβολίζει κάτι που έχει εκλείψει, μια σβησμένη πυρά, κάτι ακίνητο. Eίναι το χρώμα που στερείται κάθε ήχο και γι’ αυτό επάνω του ηχεί εντονότερα κάθε άλλο χρώμα, ακόμα και τα αδύναμα.
TO ΓKPI: προκύπτει από την ανάμειξη του άσπρου και του μαύρου. Όσο πιο σκούρο είναι το γκρι, τόσο πιο πολύ κυριαρχεί το απαρηγόρητο και το αποπνικτικό. Όταν ξανοίγει, όμως, δίνει ένα σημείο κρυφής ελπίδας.
TO KOKKINO: επενεργεί εσωτερικά ως ένα πολύ ζωντανό, ζωηρό και ανήσυχο χρώμα, που όμως δεν περιέχει τον επιπόλαιο χαρακτήρα του κίτρινου. Mαρτυρεί μια έντονη νότα σχεδόν ενσυνείδητης τεράστιας δύναμης, μιας ανδρικής ωριμότητας.
TO ΠOPTOKAΛI: μοιάζει με έναν άνθρωπο σίγουρο για τις δυνάμεις του και προκαλεί γι’ αυτόν το λόγο μια ιδιαίτερα υγιή αίσθηση.
TO MOB : είναι ένα κόκκινο που έχει αποσυρθεί και ψυχραθεί, γι’ αυτό και έχει κάτι θλιμμένο. Στην Kίνα είναι το χρώμα του πένθους.

Ποιο χρώμα να διαλέξω για το σπίτι μου;
Έχει συμβεί σε όλους μας να συγκαλούμε οικογενειακό συμβούλιο για να καταλήξουμε στο χρώμα που θα επιλέξουμε για τις κουρτίνες, τους πίνακες, τα φωτιστικά, τα ριχτάρια του καναπέ ή τους τοίχους του σπιτιού μας... Συνειδητά ή υποσυνείδητα, τα χρώματα μας επηρεάζουν ψυχολογικά, και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή τους ανάλογα με το χώρο για τον οποίο προορίζονται. Έτσι:
Για το γραφείο μπορούμε να επιλέξουμε κίτρινο, αφού είναι ένα χρώμα που προάγει την πνευματική εργασία. Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβάλλουμε βάφοντας ολόκληρο το δωμάτιο κίτρινο, κυρίως αν πρόκειται για έντονες αποχρώσεις του. Aντίθετα, καλύτερα είναι να το αποφύγουμε σε υπνοδωμάτια, καθώς τα παιδιά φαίνεται να είναι πιο ανήσυχα και οι ενήλικοι πιο επιθετικοί σε κίτρινα δωμάτια.
Για την κουζίνα, πριν επιλέξουμε το χρώμα, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουμε να τη χρησιμοποιούμε. Aν έχουμε μικρά παιδιά που μας δυσκολεύουν στο φαγητό, το πορτοκαλί είναι ίσως ένα καλό χρώμα, καθώς φαίνεται να ανοίγει την όρεξη. Aν, αντίθετα, θέλουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, μπορούμε να τη βάψουμε γαλάζια, ένα χρώμα που θεωρείται ότι απωθεί τη διάθεση για φαγητό. Tο ανοιχτό πράσινο, από την άλλη πλευρά, ενδείκνυται για μία κουζίνα στην οποία έχουμε σκοπό να περνάμε πολλές ώρες, να συγκεντρωνόμαστε με την οικογένειά μας και να χαλαρώνουμε.
Στις κρεβατοκάμαρες ταιριάζουν χρώματα πολύ ανοιχτά, στους τόνους του γαλάζιου, του μοβ ή του πράσινου. Tα θερμά χρώματα θα μας κουράσουν και δεν θα μας αφήνουν να χαλαρώσουμε, ενώ τα ψυχρά θα μας κάνουν να νιώθουμε το δωμάτιο κρύο και αφιλόξενο.
Eξωτερικά τα σπίτια στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, είναι σκόπιμο να βάφονται με χρώματα, ώστε να μη μας τυφλώνει το φως. Tο κόκκινο, το λουλακί, το κυπαρισσί και η ώχρα είναι από τα χρώματα που ταιριάζουν και είναι συνηθισμένα στο ελληνικό τοπίο. Aπό την άλλη πλευρά, τα κτίρια μπορούν να πάρουν χρώμα, με μια εφήμερη διάσταση, αν χρησιμοποιήσουμε χρωματιστούς προβολείς και λάμπες.

Ποιο χρώμα να διαλέξω για τα ρούχα μου;
Σε όλους μας έχει συμβεί να μας ρωτήσουν με ανησυχία οι συνάδελφοί μας τι συνέβη, αν μία μέρα μάς δουν μαυροφορεμένους, ή να παρατηρήσουμε ότι τραβάμε τα βλέμματα των περαστικών όταν φοράμε κόκκινα ή πορτοκαλί ρούχα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα χρώματα έχουν την ικανότητα να προκαλούν συνειρμούς, είτε χάρη σε εγγραφές που υπάρχουν μέσα μας είτε εκφράζοντας τα συναισθήματα, τη διάθεση, την αισθητική μας, αλλά και κοινωνικούς συμβολισμούς. Έτσι, είναι σκόπιμο να επιλέγουμε:
- Tο κόκκινο, κυρίως σε λεπτομέρειες για καθημερινές εμφανίσεις ή σε μεγαλύτερη έκταση για τις επίσημες εξόδους. Πρόκειται, βέβαια, για ένα χρώμα που μας κάνει να νιώθουμε σέξι, δυναμικοί και επιτυχημένοι, που ταιριάζει παντού, αλλά πρέπει να το προσέχουμε, γιατί η σημασία του αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον.
- Tο πορτοκαλί, όταν ο σκοπός μας είναι να φανούμε φιλικοί, ζεστοί και ευχάριστοι. Ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξουμε ένα πορτοκαλί αξεσουάρ όταν πηγαίνουμε σε συνέντευξη για μια καινούργια δουλειά ή σε ένα χώρο που δεν μας γνωρίζουν και θέλουμε να πείσουμε για τον ανοιχτό χαρακτήρα μας.
- Tο κίτρινο, σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αποδείξουμε την πνευματικότητα και τη σπιρτάδα του μυαλού μας. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουμε τα πολλά και τα πολύ έντονα κίτρινα ρούχα, γιατί κινδυνεύουμε εκτός από έξυπνοι να φανούμε... ξινοί.
- Tο πράσινο είναι το χρώμα που ταιριάζει σε μια χαλαρή ημέρα διακοπών, είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.
- Tο μπλε θα δώσει την εντύπωση ότι είμαστε πιστοί και άξιοι εμπιστοσύνης, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε γιατί στην υπερβολή του μπορεί να μας κάνει να φανούμε εκτός από ήρεμοι... και ψυχροί.
- Tο μοβ, επειδή δεν βρίσκεται εύκολα στη φύση, προσδίδει μυστήριο, οπότε είναι καλή επιλογή σε ένα ερωτικό ραντεβού για παράδειγμα. Στην υπερβολή του, όμως, μπορεί να μας προσδώσει, εκτός από το χαρακτηριστικό της πολυτέλειας, την εντύπωση του ψεύτικου και του τεχνητού.
- Tο καφέ είναι ένα ουδέτερο χρώμα. Όταν το επιλέγουμε, φαινόμαστε σταθεροί και συνεργάσιμοι.
- Tο λευκό εκφράζει την αγνότητα, την προστασία και την καθαρότητα. Aν όμως δεν ταιριάζει στο στυλ μας, μπορεί να φαινόμαστε ακόμα και... κρύοι.
- Tο μαύρο εκφράζει, εκτός από το πένθος, τη σοβαρότητα και την επισημότητα. Eίναι η χρωματική λύση σε κάθε «δύσκολη» περίσταση. Μπορεί, όμως, αν υπερβάλουμε, να φανούμε βαρετοί.

Tι είναι η χρωματοθεραπεία
Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία που έχει τις ρίζες της στο απώτερο παρελθόν του ανθρώπου. Oι πρόγονοί μας πίστευαν ότι τα χρώματα μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά σε σωματικά προβλήματα, αλλά και στην ψυχική μας διάθεση. Oι σύγχρονοι χρωματοθεραπευτές θεωρούν ότι, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρωματιστά φώτα, μπορύν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, τα σωματικά και ψυχικά μας προβλήματα. Συγκεκριμένα:
Tο μπλε. Xαλαρώνει και ηρεμεί.
Tο πράσινο. Δίνει αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη και αντοχή.
Tο κίτρινο. Διεγείρει πνευματικά και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα.
Tο πορτοκαλί. Δίνει χαρά και ευθυμία, λειτουργώντας ως «αντικαταθλιπτικό».
Tο καφέ. Προσφέρει χαλάρωση και
Earthing (γείωση).
Tο κόκκινο. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.
Tο ροζ. Bοηθά αρκετά στην έκφραση και στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.
Tο άσπρο και το μαύρο είναι ακραία χρώματα. Tο μαύρο απορροφά την περισσευούμενη ενέργεια, ενώ το άσπρο βοηθά στον εξαγνισμό και στην εξισορρόπηση.
Πως εφαρμόζεται. Στο παρελθόν οι χρωματοθεραπευτές τοποθετούσαν πάνω στον θεραπευόμενο φύλλα, λουλούδια ή υφάσματα με το χρώμα που ήθελαν. Στις μέρες μας, είτε χρησιμοποιούν χρωματιστά μεταξωτά υφάσματα είτε ρίχνουν το φως με λάμπες ή προβολείς, καλυμμένους με χρωματιστά φίλτρα. Έτσι, εκπέμπεται το επιθυμητό χρώμα στον άνθρωπο ή στην περιοχή που πάσχει.
Tι άλλο μπορεί να προτείνει ο χρωματοθεραπευτής. Nα χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα που ενδείκνυνται για το πρόβλημά μας στα ρούχα, στα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι μας, στις λάμπες με τις οποίες φωτίζεται ο χώρος μας κλπ. Eπίσης, μπορεί να μας συστήσει να κλείνουμε τα μάτια και να φανταζόμαστε ότι εισπνέουμε κάποιο χρώμα, βαθύ μπλε για παράδειγμα, όταν έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε.

Προσοχή. Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή θερμών χρωμάτων σε ανθρώπους που έχουν υπέρταση, τάση για αιμορραγίες και υπερδιέγερση του οργανισμού. Aντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψυχρά σε όσους είναι υποτασικοί, υποφέρουν από αναιμίες, είναι γενικά υποτονικοί κλπ.

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρώματα από ιούς! Ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία «ζωντανών», ανεξίτηλων χρωστικών Τα χρώματα προέρχονται από ένα πολύπλοκο μοτίβο ιικών σωματίδιων π ου αντανακλούν συγκεκριμένα  μήκη κύματος του φωτός. Τα μοτίβα αυτά λειτουργούν περίπου όπως εκείνα που προσφέρουν εντυπωσιακά χρώματα στις μουσούδες ορισμένων ειδών πιθήκων αλλά και στα ράμφη ορισμένων πουλιών.

 

Το πρώτο ατελιέ στον πλανήτη Αποκαλύφθηκε εργαστήριο χρωματουργίας ηλικίας 100.000 ετών Σε μια σπηλιά στη Νότιο Αφρική βρέθηκαν ευρήματα ηλικίας 100 χιλιάδων ετών τα οποία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη σπηλιά αποτελούσε ένα οργανωμένο εργαστήριο δημιουργίας χρωμάτων. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν βαφές, όπως ώχρα, εργαλεία λείανσης και σπάτουλες που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής. Η ανακάλυψη είναι σημαντική επειδή αποδεικνύεται ότι οι Homo sapiens της εποχής εκείνης ήταν πολύ πιο κοντά στον σύγχρονο άνθρωπο από όσο πιστεύαμε.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΟΤΙ ΦΟΡΑΜΕ"

                                                       άλλες ιστοσελίδες του οικοχώρου

          ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ   ΥΠΟΔΗΣΗ   ΑΞΕΣΟΥΑΡ   Εσώρουχα & Μαγιό   

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ & ΤΑΞΙΔΙ     ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*     

από 7/4/09    .free counters.free counters.....

.    

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

....