πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου  "ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

                                                        ΑΝΘΟΚΗΠΟΣ
Η γλώσσα των λουλουδιών

 

 

 

Συμβουλές φυτών
Δημιουργήστε_τη_δική_σας_σύνθεση Επίμονοι κηπουροί
Τα λουλούδια μοιάζουν με τους ανθρώπους Ikebana: η ανθοδετική τέχνη
Φυτά Εσωτερικού Χώρου και Βεράντας Ασθένειες Ανθέων 
Kάκτοι και παχύφυτα για αμελείς κηπουρούς ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ & ΥΓΕΙΑ
Κινέζικη Αστρολογία και Πολύτιμα Άνθη Ένα έτος σε 40΄΄   (Video)
ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ΑΝΘΟΔΕΤΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΑΝΘΗ  
Η ώρα των λουλουδιών              Βασιλικός   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Φτιάχνοντας ποτ πουρί
Εποχικά φυτά: Για μια πολύχρωμη άνοιξη Tα νυχτερινά Το φυτό των Χριστουγέννων
Πικροδάφνη     Βουκαμβίλια   Nεραγκούλες ΚΗΠΟΣ: Κυκλάμινα Σεμπρεβίβα, το χρυσαφί λουλούδι της ελληνικής υπαίθρου
ΒΙΟΛΕΤΑ  Αμαρυλλίς & Αζαλέα Τριανταφυλλιά  
Λουλούδια της παραλίας

ΒΟΤΑΝΑ

Φυτά - ασπίδες για θόρυβο και ζέστη
Τα μυστικά... μακροζωίας των λουλουδιών στα ανθοδοχεία Λουλούδια: Οι παραξενιές των οξύφιλων
φυτοΘΗκη του ΛινναΙου                   Στο μπαλκόνι Φυτά που ρουφούν τη ρύπανση
Μηχανή αναζήτησης φυτών «Το αστέρι του νερού» Καλλιεργητικές εργασίες φυτών κατά μήνα

 

  

 

 

 

Τα λουλούδια μοιάζουν με τους ανθρώπους

Μοιάζουν με τους ανθρώπους. Αυτό είναι το μυστικό της εξέλιξης των λουλουδιών, που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια και εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Γης, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ποικιλία χρωμάτων και σχηματισμών.

Εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα μάτια, τα χέρια ή τα πόδια μας (εικόνα)

Οι τελευταίες έρευνες των επιστημόνων πάνω στο DΝΑ των φυτών αποδεικνύουν ότι τα λουλούδια επιστράτευσαν μια σειρά από γονίδια ώστε να ξεφύγουν από τη σκιά των καρποφόρων φυτών, κάτω από την οποία ζούσαν, και να ξεκινήσουν τη μεγάλη εκστρατεία της κατάκτησης του κόσμου. .
«Τα λουλούδια εξελίχθηκαν ως επί το πλείστον με τον ίδιο τρόπο που εξελιχθήκαμε και εμείς. Χρησιμοποίησαν τις ίδιες στρατηγικές μεθόδους ώστε να αλλάξουν την ανατομία τους, να τη διαφοροποιήσουν ριζικά από τα αρχέγονα προγονικά τους φυτά που έφεραν καρπούς και όχι άνθη, και επιστράτευσαν μια σειρά από αρχαία γονίδια ώστε να δημιουργήσουν παρακλάδια από οικογένειες λουλουδιών με πολύμορφα και πολύχρωμα άνθη, ικανά να ευδοκιμήσουν σε όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας», λέει στην εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes» η δρ Βίνιαν Άιρις που είναι εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ. Με τα λουλούδια δεν τα έβαλε ούτε ο Δαρβίνος που αναζητούσε το μυστικό της εξέλιξής τους μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1882. Στους μεγάλους κήπους του σπιτιού του μελετούσε τα μυστικά της ποικιλομορφίας τους ώσπου κάποια στιγμή απηύδησε και έγραψε ότι «η εξέλιξη των λουλουδιών αποτελεί ένα αισχρό μυστήριο». Ωστόσο αναγνώριζε πόσο επιτυχημένη ήταν η ανάπτυξή τους καθώς τα λουλούδια αποτελούσαν ήδη το πιο πολυάριθμο φυτικό είδος.
Την εποχή του Δαρβίνου, το αίνιγμα της εξέλιξης των λουλουδιών παρέμενε άλυτο. Εκείνη την εποχή, τα παλαιότερα απολιθώματα λουλουδιών προέρχονταν από πετρώματα που είχαν σχηματιστεί από 100 εκατομμύρια χρόνια μέχρι 66 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, στη διάρκεια της Κρητιδικής Περιόδου. Οι παλαιοντολόγοι εντόπιζαν στο πλαίσιο ερευνών τους μία ποικιλία από απολιθώματα, ενδεικτική της ποικιλομορφίας που είχαν αρχίσει να επιδεικνύουν τα λουλούδια, αλλά ποτέ δεν εντόπισαν το «πρώτο λουλούδι» που θα τους αποκάλυπτε- όπως πίστευαν- τον τρόπο που τα ανθοφόρα φυτά απέκτησαν τη μορφή που έχουν σήμερα.
Η συλλογή πληροφοριών. Η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης στη συνέχεια και κυρίως η ευχέρεια ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών από τα γονίδια οργανισμών, έδωσε την ευκαιρία στους ειδικούς να καταλάβουν ότι τα λουλούδια εξελίχθηκαν με αυτόν τον θαυμαστό τρόπο, όπως ακριβώς τα μάτια, τα χέρια ή τα πόδια του ανθρώπου: μέσα από μια αναδιάταξη- ανακύκλωση παλιών γονιδίων, προκειμένου να επιτελέσουν καινούργιες λειτουργίες. «Για παράδειγμα, τα πόδια μας εξελίχθηκαν ανεξάρτητα από τα πόδια των μυγών όμως πολλά από τα ίδια αρχαία γονίδια που δημιούργησαν την απόφυση στους οργανισμούς, επαναπροσδιόρισαν τη δράση τους και κατασκεύασαν διαφορετικά άκρα. Βλέπουμε λοιπόν ότι φυτά και ζώα χρησιμοποίησαν παρεμφερείς στρατηγικές για την εξέλιξή τους και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».
Σύμφωνα με τον δρα Τζέιμς Α. Ντόιλ, ο οποίος είναι παλαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, ένας από τους λόγους που ενδεχομένως πυροδοτήθηκε η εξέλιξη και εξάπλωση των φυτών εξαιτίας της δράσης των γονιδίων, είναι η αναδιάταξη του αναπαραγωγικού τους συστήματος. «Ένα πεύκο έχει αρσενικά και θηλυκά κουκουνάρια όμως τα λουλούδια έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα πάνω στον ίδιο άξονα. Από τη στιγμή που τα αναπαραγωγικά όργανα των λουλουδιών μαζεύτηκαν το ένα δίπλα στο άλλο, υπέστησαν αλλαγές αόρατες στο γυμνό μάτι οι οποίες ώθησαν τα λουλούδια να κυριαρχήσουν ανάμεσα στα υπόλοιπα φυτά».
Τα πρώτα γονίδια που οδηγούν την ανάπτυξή τους ΣΤΑ ΤΕΛΗ της δεκαετίας του 1980, επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα γονίδια που καθοδηγούν την ανάπτυξη των φυτών. Μελετούσαν ένα μικρό φυτό, τον αραβίδοψι, και παρατήρησαν ότι ορισμένες μεταλλάξεις στα γονίδια του φυτού προκαλούσαν γκροτέσκα αποτελέσματα. Κάποιες μεταλλάξεις έκαναν τα πέταλα να μεγαλώσουν στη θέση των στημόνων, που είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Επίσης άλλες μεταλλάξεις μεταμόρφωναν τον εσώτερο δακτύλιο των πετάλων σε σέπαλα και με την ίδια λογική άλλες μεταλλάξεις έκαναν τα σέπαλα φύλλα. Η διαπίστωση αυτή σε συνδυασμό με άλλες πολύχρονες έρευνες που ακολούθησαν, φανέρωσαν στους ειδικούς ότι τα γονίδια των λουλουδιών κωδικοποιούν πρωτεΐνες που μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία άλλων γονιδίων, δίνοντας το πράσινο φως να κινηθούν ή να μείνουν αδρανή. «Τα πρώτα λουλούδια εξέλιξαν μια βασική εργαλειοθήκη γονιδίων, τα οποία είχαν στη δικαιοδοσία τους συγκεκριμένες περιοχές στον μίσχο. Αυτά τα γεωγραφικά γονίδια δημιούργησαν πρωτεΐνες, οι οποίες έθεσαν σε λειτουργία άλλα γονίδια που ήταν προορισμένα να κατασκευάσουν διαφορετικές δομές στο σώμα του λουλουδιού», λέει η δρ Βίνιαν Άιρις εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ. «Στο πέρασμα του χρόνου, τα γονίδια ήταν σε θέση να ενεργοποιούν διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες γονιδίων δίνοντας έτσι ώθηση στην εμφάνιση νέων ειδών λουλουδιών».

επιστροφή

  

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 

Άδωνις Αγαύη Αλθαία Αμυγδαλιά Ανεμώνη Αστράκι Αχιλλέα Δάφνη Έλατο Ελλέβορος Ίριδα Κενταύρια Κρόκος Κυπαρίσσι Νάρκισσος Ορχιδέα Παιώνια Τριαντάφυλλο Υάκινθος

Άδωνις- Αγριοπαπαρούνα.
Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε ότι υπάρχει και λουλούδι με το όνομα Άδωνις το οποίο μάλιστα έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πάντως προφανές ότι το λουλούδι που αναφέρει ο μύθος είναι η γνωστή σε όλους μας παπαρούνα των λιβαδιών με το υπέροχο κόκκινο χρώμα (Το αίμα του Άδωνι)

Αγαύη-Αμάραντος, Αθάνατος.  
Η λέξη αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Το φυτό της Αγαύης ήρθε στην Ελλάδα από το
Μεξικό. Ωστόσο το όνομά του είναι ελληνικό και πιθανώς του αποδόθηκε επειδή η Ελληνίδα Αγαύη για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω ήταν και μια από τις δευτερεύουσες θεές του φεγγαριού, και αυτό σήμαινε πως ότι ήταν μια όψη της αρχαίας Μητέρας γης της Μεσογείου που θυμίζει  το έδαφος του Jalisco του Μεξικό. Η Αγαύη  ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης της μητέρας του Διόνυσου. Όταν η Σεμέλη κεραυνοβολήθηκε από τον Δία τον εραστή της, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε. 
Αργότερα ο Διόνυσος  εκδικήθηκε για την μητέρα του και επέβαλε βαριά τιμωρία στην Αγαύη. Όταν ο Διόνυσος επέστρεψε στη Θήβα, όπου βασίλευε τότε ο Πενθέας ο γιος της Αγαύης, διέταξε όλες τις γυναίκες της πόλης να να πάνε στο βουνό Κιθαιρώνα, για να τελέσουν τα μυστήριά του. Ο Πενθέας που δεν συμφωνούσε με την εισαγωγή της λατρείας, προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις Βάκχες. Η μητέρα του τον αντιλήφθηκε, τον πήρε για άγριο ζώο και μέσα στην μανία της τον κατασπάραξε διαμελίζοντάς τον

Αλθαία-Δεντρομολόχα   
Ο μύθος που ακολουθεί δεν έχει καμιά σύνδεση με το φυτό Αλθαία εκτός του ονόματος. Η Αλθαία ήταν γυναίκα του Οινέα, του βασιλιά της Καλυδώνας και μητέρα της Δηιάνειρας και του Μελέαγρου. Όταν ο γιος της έγινε εφτά ημερών, οι Μοίρες οι θεές του πεπρωμένου, ήρθαν την βρήκαν και της είπαν πως το παιδί της θα πέθαινε, αν ο δαυλός που έκαιγε τότε επάνω στην εστία καιγόταν ολόκληρος. Αμέσως η Αλθαία πήρε το δαυλό, τον έσβησε και τον έκρυψε μέσα σε μια κασέλα. Ο Μελέαγρος μεγάλωσε και έγινε διάσημος ήρωας. Στη διάρκεια όμως του κυνηγιού του κάπρου της Καλυδώνας Ο Μελέαγρος σκότωσε κατά τύχη τους θείους του τα αδέρφια της Αλθαίας. Εκείνη γεμάτη οργή έριξε τότε στη φωτιά το δαυλό, από τον οποίο κρεμόταν η ζωή του γιου της. Ο Μελέαγρος πέθανε αμέσως. Η Αλθαία από απελπισία κρεμάστηκε.

Αμυγδαλιά-Μυγδαλιά
Η ελληνική μυθολογία μας μιλά για μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Φυλλίς, και που ήταν θυγατέρα ενός βασιλιά της Θράκης. Αυτή ερωτεύτηκε τον γιο του Θησέα τον Δημοφώντα. Ο νέος αυτός βρέθηκε στα μέρη της καθώς επέστρεφε με το καράβι του από την Τροία και ο βασιλιάς του έδωσε ένα μέρος του βασιλείου του και την θυγατέρα του για γυναίκα.
Μετά από κάποιο διάστημα ο Δημοφών νοστάλγησε την πατρίδα του την Αθήνα τόσο πολύ που ζήτησε να πάει εκεί για λίγο διάστημα. Η Φυλλίς συμφώνησε αφού της υποσχέθηκε ότι θα γύριζε πίσω σύντομα και έτσι εκείνος μπήκε στο καράβι του και απέπλευσε. Η Φυλλίς έμεινε εγκαταλειμμένη περιμένοντας τον εκλεκτό της καρδιάς της, στον τόπο της τελετής του γάμου της. Η Φυλλίς περίμενε για χρόνια την επιστροφή του, αλλά τελικά πέθανε από μαρασμό. Οι θεοί, από οίκτο, μεταμόρφωσαν την Φυλλίδα σε δέντρο, σε αμυγδαλιά, η οποία έγινε σύμβολο της ελπίδας. Όταν ο περιπλανώμενος, γεμάτος τύψεις, Δημοφών επέστρεψε, βρήκε τη Φυλλίδα σαν ένα γυμνό δέντρο χωρίς φύλλα και άνθη. Απελπισμένος αγκάλιασε το δέντρο, το οποίο ξαφνικά πλημμύρισε από λουλούδια, δείχνοντας ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί από το θάνατο.

Ανεμώνη-Ανεμολούλουδο
 
Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με τον αρχαίο ερωτικό μύθο του Άδωνι και της Αφροδίτης. Ο μύθος είναι πολύ γνωστός. Ενέπνευσε μάλιστα και μεγάλους ποιητές όπως ο Οβίδιος και αρκετά αργότερα ο Σαίξπηρ να γράψουν ύμνους σ' αυτόν τον έρωτα. Εμείς θα αναφερθούμε στο σημείο εκείνο του μύθου που έχει σχέση με το λουλούδι. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν ο Άδωνις βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης ο προηγούμενος εραστής της Αφροδίτης που ζήλευε τον Άδωνι αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου νέου. Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνι και τον πλήγωσε θανάσιμα. Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνι και έσπευσε να τον βρει. Όμως ήταν πια αργά. Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Και από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά. Έτσι το λουλούδι αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο επειδή ο άνεμος βοηθάει την ανθοφορία του αλλά και την παρακμή του.

Άστερ-Αστράκι      
Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού ξεκίνησε να φυτρώνει από τα δάκρυα της Αστερέας της θεάς του έναστρου ουρανού, όταν αυτή έκλαιγε επειδή δεν έβλεπε καθόλου άστρα όταν κοίταζε κάτω στη γη.

Αχιλλέα-Χιλιολούλουδο   
Πήρε το όνομά της από τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα, ο οποίος όπως λέγεται έδινε αυτό το φυτό στους στρατιώτες του, τους θρυλικούς Μυρμιδόνες για να τους βοηθήσει να σταματήσουν το αίμα που έτρεχε από τις πληγές τους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Νεότερες δοκιμές στο φυτό απέδειξαν ότι περιέχει χημικά συστατικά που το κάνουν χρήσιμο ως αιμοστατικό.

Δάφνη-Δάφνη του Απόλλωνα
Η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν κυνηγός και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού. Όπως η θεά έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει.
Τότε λοιπόν ο πατέρας της της είπε ότι θα την προστάτευε μεταμορφώνοντάς την σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του, (την γνωστή μας δάφνη).

Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν. Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή  δάφνινου  στεφανιού στους πρωταθλητές και σε σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.

Έλατο-Ελάτι. 
Στις μέρες μας το γνωρίζουμε σαν το ιδανικότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι αναφέρουν όμως οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για το έλατο;
Το έλατο ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες Πίτυς όπως και το πεύκο, και ήταν το ιερό δέντρο του θεού Πάνα. Αυτός είχε κάποτε ερωτευθεί την νύμφη Πίτυ που άρεσε και στον Βοριά. Η Πίτυς προτίμησε τον Πάνα που έκανε λιγότερο θόρυβο, κι ο Βοριάς για να την εκδικηθεί την φύσηξε και την γκρέμισε κάτω από ένα βράχο. Εκεί την βρήκε ξεψυχισμένη ο Πάνας και την μεταμόρφωσε στο ιερό του δέντρο έλατο. Από τότε η νύμφη έκλαιγε κάθε φορά που φυσούσε ο βοριάς και τα δάκρυά της είναι οι σταγόνες ρετσινιού που στάζουν κάθε φθινόπωρο από τα κουκουνάρια του έλατου.

Ελλέβορος-Το ρόδο των Χριστουγέννων.  
Στην ελληνική μυθολογία ο Μελάμπους ο μεγάλος μάντης και θεραπευτής χρησιμοποίησε αυτό το φυτό σαν βότανο για να θεραπεύσει την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Πρόετου, όπως και άλλων γυναικών, που είχαν χάσει τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες. Ο Μελάμπους και ο αδερφός του ο Βίας κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου) αφού παντρεύτηκαν  τις θεραπευμένες πριγκίπισσες.  

Ίρις-Ίριδα
Αυτή η πληροφορία δεν είναι ακριβώς ένας μύθος αλλά την παραθέτουμε γιατί έχει συμβολικό περιεχόμενο. Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου  τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το "μάτι του ουρανού" στη γη  με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει "μάτι του ουρανού". Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά , στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.

Κενταύρια-Χειρωνιάς   
Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού πήρε το όνομα του από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο του Ασκληπιού του Αχιλλέα του Ιάσονα αλλά και του Απόλλωνα. Στην τιτανομαχία ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των κενταύρων. Ο Ηρακλής όμως τον πλήγωσε κατά λάθος στο πόδι με ένα βέλος ποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας τότε χρησιμοποίησε το φυτό  της κενταύριας  σαν βότανο για να γιατρέψει την πληγή του.

Κρόκος-Ζαφορά
Ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το ομώνυμο αναρριχητικό φυτό(Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).

Κυπαρίσσι-Κυπάρισσος 
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ο Κυπάρισσος  ήταν ένας όμορφος νέος από την Κέα, γιος του Τήλεφου και εγγονός του Ηρακλή. Ήταν αγαπημένος του Απόλλωνα αλλά και του Ζέφυρου. Αγαπημένο του σύντροφο είχε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Αλλά κάποια καλοκαιρινή μέρα ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Ο νέος γεμάτος απελπισία, θέλησε να πεθάνει. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυα του αιώνια. Οι θεοί τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι, το δέντρο της θλίψης. Από τότε το κυπαρίσσι θεωρείται σαν πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία.
Νάρκισσος-Νάρκισσος Μανουσάκι
Ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος να αποδώσει κανείς την ομορφιά του λουλουδιού νάρκισσος είναι αυτός ο αρχαιοελληνικός μύθος. Ο Νάρκισσος ήταν ένας εξαιρετικά όμορφος νέος. Η μητέρα του, του είχε πει ότι θα παραμείνει έτσι σ΄ όλη του τη ζωή αν δεν δίνει σημασία στην ομορφιά του. Ο Νάρκισσος αποφάσισε να δει την αντανάκλασή του στα νερά μιας πηγής. Γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά του πού έμεινε εκεί ακίνητος θαυμάζοντας τον εαυτό του μέχρι που μαράζωσε και πέθανε στις όχθες της πηγής. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, νόμισε πως η αντανάκλαση του ήταν η νύμφη που έμενε εκεί. Πήδησε στο νερό για να την πιάσει και πνίγηκε. Το λουλούδι νάρκισσος υποτίθεται ότι φύτρωσε σε εκείνο το σημείο.

Ορχιδέα- Όρχις, σαλέπι, σερνικοβότανο. 
Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώντας να βιάσει μια ιέρεια. Η τιμωρία του ήταν να κατασπαραχθεί από άγρια θηρία και να μεταμορφωθεί σε ένα  αδύνατο και σεμνό φυτόΟ Θέοφραστος ήταν ο πρώτος από τους αρχαίους συγγραφείς που αναφέρθηκε στις ορχιδέες. Ήταν αυτός που τους έδωσε την ονομασία Όρχις επιστημονικά, ορμώμενος από τον μύθο του Όρχι και αντανακλώντας την ομοιότητά της διπλοκόνδυλης ρίζας τους με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, αυτά που ήταν αιτία της περιπέτειας του γέρου Όρχι. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μπορούσαν να ελέγξουν το φύλο των αγέννητων παιδιών τους τρώγοντας κονδύλους ορχιδέας. Αν ο πατέρας έτρωγε μεγάλους νεαρούς κονδύλους το παιδί θα ήταν αρσενικό, αν η μητέρα έτρωγε μικρούς κονδύλους το παιδί θα γεννιόταν θηλυκό.

Παιώνια-Φυτό της θεραπείας. 
Πιστεύεται ότι η παιώνια πήρε το όνομα της από τον Παίωνα ή Παιάνα που φαίνεται ότι ήταν μια θεότητα της θεραπείας αφού είχε θεραπεύσει τον Άδη και τον Άρη από τραύματα. Ο μύθος που έχει σχέση με το λουλούδι λέει πως ο Παίων ήταν μαθητής του Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Κάποτε,  η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πως να αποκτήσει μια μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει το μαθητή του. 

Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας. Πάντως οι σπόροι της παιώνιας  χρησιμοποιούνταν για τις έγκυες γυναίκες στην αρχαιότητα.

Τριαντάφυλλο-Ρόδο
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τριαντάφυλλο. Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε
από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε "Βασιλιάς των λουλουδιών".
Υάκινθος-Υάκινθος Ζουμπούλι
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη. Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου. Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή ("ΑΙ" δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.
Η αλήθεια είναι πως ο υάκινθος του μύθου δεν ήταν πιθανά το γνωστό μας σήμερα λουλούδι, γατί το είδος δεν είναι ενδημικό της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, ο μύθος μπορεί να μην είναι καν η σωστή πηγή της λέξης "υάκινθος". Ίχνη της λέξης συναντιόνται στην βαθιά αρχαιότητα σε μια μη Ελληνική  διάλεκτο που ομιλούνταν πριν από 4000 περίπου χρόνια, την "θρακοπελασγιακή". 

επιστροφή

           Φυτά Εσωτερικού Χώρου και Βεράντας      

1

ABUTILON

81

ΚΛΗΡΟΔΕΝΤΡΟ

2

ACALYPHA HISPIDA               

82

ΚΛΙΒΙΑ

3

ACHIMENES

83

ΚΟΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ

4

ADENIUM OBESUM

84

ΚΟΛΟΥΜΝΕΑ

5

ADIANTUM

85

ΚΟΡΔΕΛΙΝΑ

6

AECHMEA FASCIATA

86

ΚΟΡΕΟΨΗΣ

7

AESCHYNANTHUS SPECIOSUS

87

ΚΡΑΣΟΥΛΑ

8

AGERATUM HOUSTONIANUM

88

ΚΡΟΣΑΝΤΡΑ

9

PHYLLITIS SCOLOPENDRIUM

89

ΚΡΟΤΩΝΑΣ

10

SANSEVIERIA TRIFASCIATA

90

ΚΤΕΝΑΝΘΗ

11

ΑΒΟΡΘΙΑ

91

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ

12

ΑΓΛΑΟΝΗΜΑ Ή ΑΓΛΑΟΝΕΜΑ

92

ΛΑΙΛΙΑ

13

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ

93

ΛΕΠΤΟΣΠΕΡΜΟ

14

ΑΛΛΑΜΑΝΤΑ

94

ΛΙΘΩΨ

15

ΑΛΟΗ (ΑΛΟΕ)

95

ΛΟΒΕΛΙΑ

16

ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ

96

ΜΑΡΑΝΤΑ Η ΛΕΥΚΟΝΕΥΡΟΣ

17

ΑΝΑΝΑΣ

97

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

18

ΑΝΘΟΥΡΙΟ - ANTHURIUM

98

ΜΕΝΤΙΝΙΛΛΑ

19

ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ

99

ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΚΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ

20

ΑΡΑΛΙΑ

100

ΜΟΝΣΤΕΡΑ

21

ΑΡΔΙΣΙΑ

101

ΜΠΙΓΚΩΝΙΑ - ΒΙΓΩΝΙΑ

22

ΑΡΩΚΑΡΙΑ

102

ΜΠΡΟΒΑΛΙΑ

23

ΑΣΠΙΔΙΣΤΡΑ - ΑΣΠΙΝΤΙΣΤΡΑ

103

ΜΠΡΟΥΝΦΕΛΖΙΑ

24

ΑΣΠΛΕΝΙΟ

104

ΜΥΡΤΙΑ

25

ΑΦΕΛΑΝΤΡΑ

105

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

26

ΒΑΝΙΛΙΑ

106

ΝΕΟΡΕΓΚΕΛΙΑ

27

ΒΕΛΟΠΕΡΟΝΗ ΚΙΤΡΙΝΗ

107

ΝΕΡΑΓΚΟΥΛΑ

28

ΒΕΡΟΝΙΚΑ

108

ΝΕΡΤΕΡΑ

29

ΒΙΛΜΠΕΡΓΚΙΑ

109

ΝΤΑΤΟΥΡΑ

30

ΒΛΗΧΝΟ

110

ΝΤΙΠΛΑΝΤΕΝΙΑ

31

ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ Ή ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ

111

ΞΥΝΗΘΡΑ

32

ΓΑΡΔΕΝΙΑ

112

ΟΡΤΑΝΣΙΑ

33

ΓΑΣΤΕΡΙΑ

113

ΟΡΧΙΔΕΑ ΚΥΜΒΙΔΙΟ

34

ΓΕΡΑΝΙ

114

ΟΡΧΙΔΕΑ ΦΑΛΑΙΝΟΨΙΣ

35

ΓΙΑΣΕΜΙ

115

ΠΑΝΔΑΝΟΣ

36

ΓΚΟΛΘΕΡΙΑ

116

ΠΑΠΥΡΟΣ

37

ΓΚΟΥΣΜΑΝΙΑ

117

ΠΑΧΥΦΥΤΑ

38

ΓΟΒΑΚΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ

118

ΠΕΝΤΑΔΑ

39

ΓΡΕΒΙΛΕΑ

119

ΠΕΠΕΡΟΜΙΑ

40

ΓΥΝΟΥΡΑ

120

ΠΕΤΟΥΝΙΑ

41

ΓΥΨΟΦΙΛΗ

121

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ

42

ΔΙΚΕΝΤΡΑ Ή ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ

122

ΠΙΛΕΑ

43

ΔΙΜΟΡΦΟΘΗΚΗ

123

ΠΟΘΟΣ

44

ΔΙΦΕΝΜΠΑΧΙΑ

124

ΠΟΡΤΟΥΛΑΚΑ

45

ΔΡΑΚΑΙΝΑ

125

ΠΡΙΜΟΥΛΑ

46

ΕΛΑΦΙ

126

ΠΤΕΡΙΣ

47

ΕΞΑΚΟΥΜ

127

ΠΥΞΟΣ Ή ΠΥΞΑΡΙ

48

ΕΠΙΦΥΛΛΟ

128

ΡΑΝΤΕΡΜΑΧΕΡΑ

49

ΕΡΙΚΑ Ή ΕΡΕΙΚΙ

129

ΡΟΔΟΔΕΝΤΡΟ 'Η ΑΖΑΛΕΑ

50

ΕΥΣΤΟΜΑ

130

ΡΟΛΟΙ

51

ΕΥΦΟΡΜΠΙΑ Ή ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ

131

ΣΕΦΛΕΡΑ

52

ΖΕΡΜΠΕΡΑ

132

ΣΥΝΕΚΙΟ

53

ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ

133

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

54

ΗΜΕΡΟΚΑΛΛΗ

134

55

ΙΑΚΩΒΙΝΙΑ

135

ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ

56

ΙΒΙΣΚΟΣ

136

ΦΑΤΣΕΔΕΡΑ

57

ΙΞΟΡΑ

137

ΦΕΛΙΤΣΙΑ  

58

ΙΡΙΔΑ

138

ΦΙΔΑΚΙ - ΑΠΟΡΟΚΑΚΤΟΣ

59

Kάκτοι για αμελείς κηπουρούς

139

ΦΙΚΟΣ

60

ΚΑΛΑΓΧΟΗ

140

ΦΙΛΟΔΕΝΤΡΟ

61

ΚΑΛΑΔΙΟ

141

ΦΟΙΝΙΚΑΣ

62

ΚΑΛΑΘΕΑ

142

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΑΡΕΚΑ

63

ΚΑΛΛΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

143

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

64

ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ

144

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΧΑΜΑΙΝΤΩΡΙΑ

65

ΚΑΛΣΕΟΛΑΡΙΑ

145

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΧΑΜΑΙΡΩΨ

66

ΚΑΜΕΛΙΑ

146

ΦΟΥΞΙΑ

67

ΚΑΝΕΝΤΟΥΛΑ

147

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ  

68

ΚΕΝΤΙΑ

148

ΦΤΕΡΗ       ΦΤΕΡΗ ΚΥΡΤΟΜΙΟ

69

ΚΕΡΑΚΙ

149

ΦΤΕΡΗ ΝΤΑΒΑΛΙΑ

70

ΚΙΣΣΟΣ

150

ΦΤΕΡΗ ΠΕΛΛΑΙΑ

71

ΚΙΤΡΙΝΗ ΒΙΟΛΕΤΑ

151

ΦΥΤΟ ΓΑΡΙΔΑΚΙ

72

Τα λουλούδια της Ανάστασης 152 φυτά που "καθαρίζουν" το σπίτι

73

 

153

ΦΩΚΑΡΙΑ

74

 

154

ΧΛΩΡΟΦΥΤΟ - ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ

75

 

155

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ - ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΙΑΤΙΚΟ

76

 

156

ΨΕΥΤΟΚΙΣΣΟΣ

77

 

157

ΩΡΑΙΟΦΥΛΛΟ

78

 

158

 

79

 

 

 

80

 

 

 
επιστροφή

Η... πράσινη ανάπτυξη στο σπίτι Ηρώ Γιάννου-Σιγάλα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προστατεύουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, ενώ απαιτούν μικρή δαπάνη και ελάχιστη φροντίδα Η συγκατοίκηση με τα φυτά δεν είναι μια σύγχρονη μόδα. Παραστάσεις από τους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν έμεναν ποτέ ασυγκίνητοι μπροστά στη θέα αλλά και την επίδραση που ασκούν τα φυτά επάνω τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, προέκυψε ακόμη ένας λόγος για τον οποίο τα φυτά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα στα σύγχρονα σπίτια. Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν ως συστήματα καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα, αφού απελευθερώνουν οξυγόνο και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά και το τζάκι. Αντίθετα το φυσικό φως βοηθά την ανάπτυξή τους.

Πρόσφατες μελέτες που ολοκληρώθηκαν με τη συμβολή της NASA και του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια υποστηρίζουν πως η παρουσία των φυτών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαλλαγή του αέρα από χημικές ουσίες, οι οποίες αποδεδειγμένα απειλούν την υγεία μας.

Η φορμαλδεΐδη για παράδειγμα, η ουσία που περιέχεται σε συγκολλητικά για κόντρα πλακέ κατασκευής επίπλων, και το βενζένιο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μερικών υγρών καθαριστικών και ελαστικών ινών, έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος αλλά και για σχέση με τον καρκίνο.

Για ποιον λόγο όμως τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αυξημένη ικανότητα να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε; Τα περισσότερα κατάγονται από τροπικά δάση. Ως εκ τούτου, έχουν μάθει να αναπτύσσονται σε ζεστές συνθήκες με κακό εξαερισμό και φτωχό έδαφος.

Ακριβώς αυτή η ιδιότητά τους, να επιβιώνουν καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα, είναι αυτή που μπορούν να προσφέρουν στους επιβαρημένους με μολυσμένο αέρα χώρους των σύγχρονων σπιτιών, αφού σύμφωνα με μετρήσεις περίπου 150 οργανικές ουσίες βλαβερές για την υγεία συμβιώνουν μαζί μας μέσα σε αυτά.

Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ τα φύλλα τους φιλτράρουν την ενοχλητική σκόνη που βρίσκεται στις μεγαλουπόλεις. Τα φυτά τέλος επιδρούν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και στον στατικό ηλεκτρισμό που προκαλούνται εξαιτίας των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που μας περιβάλλουν.

Μια ακραία αλλά τεκμηριωμένη άποψη υποστηρίζει ότι μιλώντας στα φυτά τα βοηθούμε να αναπτυχθούν. Το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται κατά την εκπνοή, είναι πολύτιμο συστατικό το οποίο τα φυτά παγιδεύουν για τη φωτοσύνθεσή τους.

Ενας λόγος που κάνει τα φυτά εσωτερικού χώρου ακόμη πιο ελκυστικούς συγκατοίκους είναι οι περιορισμένες απαιτήσεις που έχουν σε φροντίδα και περιποίηση. Κάθε νέο φυτό που μπαίνει στο σπίτι πρέπει να συνοδεύεται από σύντομες αλλά ουσιαστικές οδηγίες για την καλλιέργειά του.

Ιδανικές συνθήκες Η συχνότητα αλλά και η ποσότητα του ποτίσματος βέβαια εξαρτάται και από τις συνθήκες κάθε χώρου, οπότε πρέπει να παρατηρούμε στην αρχή τακτικά πότε ξεραίνεται η επιφάνεια του χώματος προκειμένου να το ποτίσουμε.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αγαπούν τα καλοριφέρ, τα κλιματιστικά ή το τζάκι. Αντίθετα, το φυσικό φως είναι γι’ αυτά το πολυτιμότερο αγαθό για την ανάπτυξή τους.

Οσο καθαρότερα είναι τα φύλλα τους, τόσο βελτιώνεται η απόδοσή τους! Σε τακτά χρονικά διαστήματα δεν λησμονούμε να τα περάσουμε με ένα βρεγμένο καθαρό πανί. Ο σωστός αερισμός ωφελεί το σπίτι γενικότερα αλλά και τα φυτά ειδικότερα.

Η λίπανση επίσης, καθώς οι τεχνητές συνθήκες είναι δύσκολες για ένα υγιές και εύρωστο φυτό. Καιρού επιτρέποντος, ολιγοήμερες διακοπές στο μπαλκόνι θα δώσουν στα φυτά μια σημαντική βοήθεια, η οποία μπορεί να συνοδευτεί και με μεταφύτευση εάν κρίνεται σκόπιμο ή και με ελαφρύ κλάδεμα.

Στα καταστήματα γεωργικών ειδών και σε εξειδικευμένα ηλεκτρολογικά, υπάρχουν ειδικά φωτιστικά σώματα που συμπληρώνουν τις ανάγκες που έχουν τα φυτά στο φως.

ΥΓΡΑΣΙΑ
Τα φυτά εσωτερικού χώρου λειτουργούν και σαν ρυθμιστές της υγρασίας του σπιτιού.

Σε περιβάλλον με 20 βαθμούς Κελσίου και σχετική υγρασία 40%, το ανθρώπινο σώμα νιώθει άνετα. Εάν η σχετική υγρασία μειωθεί τότε το σώμα κρυώνει περισσότερο και χρειάζεται περισσότερη θέρμανση.

Φυτά όπως ο πάπυρος βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα συμβάλλοντας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τοποθετήστε φυτά σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας O κανόνας είναι ότι τα φυτά χρειάζονται φως, οπότε τα δεδομένα τόσο σε φυσικό φωτισμό όσο και σε επίπεδα υγρασίας είναι τελικά αυτά που θα μας καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή. Ο χώρος υποδοχής, ο οποίος είναι κατεξοχήν ο πιο «δημόσιος» χώρος του σπιτιού, ευνοεί την παρουσία φυτών καθώς αυτά συμβάλλουν στην ηρεμία και την ξεκούραση, ενώ δημιουργούν φιλόξενη ατμόσφαιρα. Η επιλογή του σωστού φυτού εξαρτάται και από τις διαστάσεις του δωματίου. Εξυπακούεται ότι σε ένα μεγάλο δωμάτιο ταιριάζει ένα μεγάλο φυτό, ενώ σε ένα μικρό ένα φυτό που δεν εμποδίζει την κίνηση μέσα σε αυτό. Το μπέντζαμιν και οι βιγκόνιες είναι δύο δημοφιλείς και σίγουρες επιλογές καθώς έχουν αρκετή αντοχή στην ημισκιά και προσαρμόζονται εύκολα. Τα λεγόμενα μυριστικά είναι ιδανικά φυτά για την κουζίνα, αφού στολίζουν κι εξυπηρετούν παράλληλα τη μαγειρική μας. Το πρεβάζι του παραθύρου μπορεί να γεμίσει μικρά γλαστράκια με δυόσμο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο ή λεβάντα, τα οποία μπορούμε φυσικά να τα μετακινούμε μέσα ή έξω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το μπαμπού και ο πάπυρος ταιριάζουν τέλεια στο μπάνιο αφού εκεί υπάρχει πολλή υγρασία. Το γραφείο είναι ίσως το δωμάτιο που έχει ανάγκη τα φυτά περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς η ατμόσφαιρά του επιβαρύνεται από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι συσκευές. Τα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των σπαθίφυλλων -όπως το γνωστό σπαθάκι με τα δίχρωμα γραμμικά φύλλα- μπορεί εύκολα να εγκλιματιστεί σε ανάλογες συνθήκες.

Μπέντζαμιν
Λατρεύει τον έμμεσο και άπλετο φυσικό φωτισμό και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Η ασιατική καταγωγή ευθύνεται για την αντοχή του σε θερμοκρασίες μέχρι και 30οC. Σε περίπτωση που του αλλάξετε θέση να είστε προετοιμασμένοι να... δηλώσει τη δυσαρέσκειά του με κιτρίνισμα ή απώλεια φύλλων.

Βιγκόνια
Το ιδανικό χώμα για την καλλιέργεια της είναι ένα μείγμα τύρφη και περλίτη. Μην αμελείτε τη λίπανση του φυτού. Επιλέξτε ένα μη αμμωνιακό λίπασμα που παραμορφώνει και κατσαρώνει τα φύλλα, και ποτίστε με αυτό κάθε 20 ημέρες. Απομακρύνετε τακτικά τα ξερά φύλλα και άνθη αφήνοντας το φυτό να αναπνεύσει.
 

 

5 οφέλη από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έρχονται, φεύγουν και επανέρχονται στη μόδα από τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν να μεταφέρουν φυτά από τους εξωτερικούς χώρους στις κατοικίες τους.

Οι Βικτωριανοί λάτρευαν τα φυτά στις γλάστρες και η δεκαετία του 1970 δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως φτέρες και φυτά-αράχνες.

Πέρα από το είδος των φυτών εσωτερικού χώρου που προτιμώνται ανά περιόδους το θέμα είναι ότι τα οφέλη που προσφέρουν τα καθιστούν κάτι πολύ περισσότερο από διακοσμητικά αντικείμενα. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε με ποιους τρόπους σας ωφελεί το φυτό που έχετε στο σαλόνι σας.

1. Υποβοηθούν την αναπνευστική λειτουργία

Με την εισπνοή εισέρχεται οξυγόνο στο σώμα και με την εκπνοή απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης τα φυτά επιτυγχάνουν το αντίστροφο κατά κάποιο τρόπο: απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό των αερίων ρύπων. Το οξυγόνο που απελευθερώνουν είναι πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τις νυχτερινές ώρες, όταν η διαδικασία της φωτοσύνθεσης σταματά, τα περισσότερα φυτά ξεκινούν να απορροφούν το οξυγόνο απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο ορισμένα φυτά όπως οι ορχιδέες, τα παχύφυτα και κάποια επίφυτα αποτελούν εξαίρεση και συνεχίζουν να απελευθερώνουν οξυγόνο.

Σε κάθε περίπτωση δεν βάζουμε φυτά στην κρεβατοκάμαρα.

2. Αντιμετωπίζουν τις ασθένειες

Στον εξωτερικό χώρο, οι ρίζες των φυτών συναντούν τον υδροφόρο ορίζοντα για να αντλήσουν νερό το οποίο εν συνεχεία εξατμίζεται από τα φύλλα σε μια διαδικασία γνωστή και ως διαπνοή. Μελέτες αποδίδουν το 10% της υγρασίας της ατμόσφαιρας στη διαπνοή των φυτών.

Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι όπου τα φυτά αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας. Ειδικά σε περιοχές με ξηρό και άνυδρο κλίμα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελούν πραγματικό δώρο. Μάλιστα, μια μελέτη επιστημόνων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας υποστηρίζει ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ξηροδερμίας, κρυώματος, πονόλαιμου και βήχα. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αυξημένη υγρασία μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και επιβίωσης του ιού της γρίπης.

3. Καθαρίζουν τον αέρα

Η NASA έχει διαθέσει πολλούς πόρους και χρόνο για έρευνες της ποιότητας του αέρα σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Εκτεταμένες έρευνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα: “τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες των φυτών απομακρύνουν τους τοξικούς ατμούς από σφραγισμένα κτήρια και εγκαταστάσεις. Τα φυτά εσωτερικά χώρου μπορούν από μόνα τους να απομακρύνουν μικρές συγκεντρώσεις χημικών όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη”.

Όσον αφορά στη σχέση αστροναυτών και φυτών η NASA επισημαίνει ότι “τα φυτά τρέφουν το σώμα και βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου. Συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα για να παράξουν το οξυγόνο που αναπνέουμε”.

Τα δέκα κορυφαία φυτά για αυτή τη δουλειά είναι σύμφωνα με τη NASA τα εξής: ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).

Οι ερευνητές της NASA συνιστούν ένα φυτό ανά 9 τετρ. μέτρα επιφάνειας.

4. Επιταχύνουν τη θεραπεία

Προσφέροντας λουλούδια ή φυτά στον ασθενή που νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο δεν αποτελεί απλώς πράξη ευγενείας αλλά θεωρείται ως προσφορά ενός “μη παρεμβατικού, φθηνού και αποτελεσματικού συμπληρωματικού φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση”.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγει μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, η οποία υποστηρίζει ότι η θέα των φυτών κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης έχει πράγματι αντίκτυπο στη φυσιολογία, όπως αποδεικνύουν η χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, και τα χαμηλότερα επίπεδα πόνου, άγχους και κόπωσης σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν φυτά στο δωμάτιο.

Μια ακόμα τεχνική σύντμησης του χρόνου αποκατάστασης είναι η “κηπουρική θεραπεία”. Όπως υποστηρίζει μελέτη του Texas A&M University, οι ασθενείς που ασχολούνται με τα φυτά μειώνουν τον χρόνο της αποκατάστασης μετά από διάφορες θεραπείες.

5. Βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας

Μια σειρά μελέτες σε σπουδαστές και εργαζόμενους αποδεικνύουν ότι η μελέτη ή η εργασία σε χώρους όπου υπάρχουν φυτά συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό συμβαίνει χάρη στη θετική συμβολή των φυτών στη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 20%, όπως υποστηρίζει σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η εργασία που εκτελείται υπό τη φυσική επιρροή διακοσμητικών φυτών συνήθως έχει υψηλότερη ποιότητα και ολοκληρώνεται με καλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με την εργασία που ολοκληρώνονται σε εντελώς τεχνητά περιβάλλοντα.

 

επιστροφή

     Περιποίηση Φυτών     

 

1               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ  ΑΓΛΑΟΝΗΜΑ      

 

2               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΖΑΛΕΑΣ (ΡΟΔΟΔΕΝΤΡΟ)

 

3               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΡΑΛΙΑΣ

 

4               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΡΟΚΑΡΙΑΣ

 

5               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΒΙΓΚΟΝΙΑΣ

 

6               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑΣ

 

7               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΡΑΚΑΙΝΑΣ

 

8               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΛΑΔΙΟΥ

 

9               ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΙΣΣΟΔΕΝΤΡΟΥ

 

10             ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΡΟΤΩΝΑ

 

11             ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΑΝΣΕΒΙΕΡΙΑΣ

 

12             ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΦΙΚΟΥ

 

13             ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΧΛΩΡΟΦΥΤΟΥ

 

14          Πολεμήστε τους εχθρούς φυσικά!

 

15.           Φροντίστε τις τριανταφυλλιές σας

 

 

επιστροφή

Πικροδάφνη 

Απωθεί έντομα και τρωκτικά και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη ανθοφορία της Μόνη της ή σε συστάδες, η πικροδάφνη προστατεύει από ενοχλητικές επισκέψεις εντόμων, ερπετών ή τρωκτικών και ξεχωρίζει με την παρατεταμένη και πλούσια ανθοφορία της. 

• Γνωστή και ως ροδοδάφνη, το καλλωπιστικό φυτό ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνιδών (Αpocynaceae). Αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα υγρές θέσεις και ηλιόλουστες τοποθεσίες, γι’ αυτό τη συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου.
• Είναι ανθεκτικός αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Εχει πλούσιο γκριζωπό φύλλωμα σε λογχοειδές σχήμα και η ανθοφορία της διαρκεί σχεδόν όλο τον χρόνο.
• Γνωστή στους αρχαίους Ελληνες ως «νήριον» ή «νηρίς». Σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, τα φύλλα και τα άνθη της «συν οίνω πινόμενα» μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο από το δάγκωμα δηλητηριωδών εντόμων ή ερπετών. Η νηριίνη, τοξική δηλητηριώδης ουσία, περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού, γι’ αυτό δεν το τρώνε τα ζώα. Με φύλλα πικροδάφνης φράζονται οι φωλιές των ποντικών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να βγουν από την παγιδευμένη φωλιά τα τρώνε και ψοφούν.
• Στη μυθολογία θεωρείται αδελφή της λυγαριάς, ίσως λόγω της κοινής προτίμησής τους στο νερό.
• Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, όταν η λυγαριά με τα μοβ άνθη κατηγόρησε την πικροδάφνη για το έντονο χρώμα των λουλουδιών της, παρά το πένθος για τον θάνατο του αδελφού τους, εκείνη απολογήθηκε λέγοντας ότι τα άνθη είναι έντονα αλλά η καρδιά της θλιμμένη και πικρή.
• Η πικροδάφνη ομορφαίνει και προστατεύει τον κήπο ή την αυλή σας, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα όλους τους μήνες του χρόνου με μοσχεύματα και παραφυάδες.
• Προσβάλλεται από μελίγκρα την άνοιξη.
• Ανθίζει από τέλος Μαΐου ως Νοέμβριο.
• Σε αρκετές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά, σε διάφορες αποχρώσεις, όπως κόκκινο, βερικοκί, ροζ, σομόν ή λευκό.

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ

επιστροφή

ΚΗΠΟΣ: Βουκαμβίλια

Aπό τα εντυπωσιακότερα αναρριχώμενα και από τα απόλυτα ταυτισμένα με το ελληνικό καλοκαίρι φυτά, αν και το ίδιο δημοφιλής είναι η βουκαμβίλια σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και γενικά όπου επικρατεί  εύκρατο και ζεστό κλίμα, αφού το μοναδικό της "μειονέκτημα" είναι η μειωμένη της αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς ανέμους γι΄αυτό και βασικό στοιχείο για την σωστή της ανάπτυξη είναι να βρίσκεται φυτεμένη σε απάνεμα και ηλιόλουστα σημεία. 

Αν βρείτε λοιπόν το κατάλληλο, φωτεινό τις περισσότερες ώρες ημέρες και προστατευμένο από τον αέρα, σημείο για να την τοποθετήσετε είτε απευθείας στο χώμα είτε και σε μεγάλα δοχεία φύτευσης και αν της προσφέρετε στοιχειώδεις φροντίδες, είναι βέβαιο πως θα σας ανταμείψει με μια πλούσια ανθοφορία συνήθως δύο φορές τον χρόνο -μία προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού κι ακόμα μια στις αρχές του φθινοπώρου.

Ανήκει στα φυτά που πολύ δύσκολα προσβάλλονται από ασθένειες, δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης, εκτός από ένα συνηθισμένο γενικό λίπασμα από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο και κυρίως για τα φυτά που βρίσκονται όχι στο χώμα αλλά μέσα σε δοχεία φύτευσης και οι απαιτήσεις της ακόμα και σε νερό δεν είναι μεγάλες, πότισμα κάθε 2-3 ημέρες και μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι αρκετό, γενικά, θα πρέπει το χώμα της ανάμεσα στα ποτίσματα να στεγνώνει εντελώς. 

Η λαθεμένη αντίληψη ορισμένων πως η βουκαμβίλια έχει ανάγκη από πολύ νερό, είναι η αιτία για το όχι σπάνιο φαινόμενο κάποια φυτά ενώ είναι γεμάτα με καταπράσινο φύλλωμα, να παρουσιάζουν πολύ μικρή έως και ανύπαρκτη ανθοφορία, σε σχέση με άλλα που τα πράσινα φύλλα με δυσκολία ...διακρίνονται ανάμεσα στα  λουλούδια.   

Ο λόγος είναι ακριβώς το ..πολύ νερό. Ειδικά σε βουκαμβίλιες φυτεμένες σε γλάστρες που οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού αλλά και ο αέρας ξεραίνουν επιφανειακά το χώμα, αλλά στο εσωτερικό του ενδέχεται να είναι ακόμα υγρό, βεβαιωθείτε πως πραγματικά το χώμα στην γλάστρα έχει στεγνώσει πριν ποτίσετε ξανά και φυσικά φροντίστε για την καλή αποστράγγιση του νερού τοποθετώντας πάντα -και για οποιοδήποτε φυτό- ένα στρώμα από χαλίκια στον πάτο την γλάστρας πριν από το χώμα.  

Η βουκαμβίλια κλαδεύεται τον Μάρτιο, αμέσως μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα και το μήκος των κλαδιών σε μικρά φυτά καλό είναι να κόβεται περίπου κατά το 1/4.  Βουκαμβίλιες με μεγάλο ύψος, αφού πρόκειται για αναρριχώμενο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, φυσικά και δεν τις "κουτσουρεύετε" τόσο κατά το κλάδεμα, απλά "καθαρίζετε" το φυτό από εντελώς ξερά κλαδιά και  "αραιώνετε" γενικά τα κλαδιά του όπου και αν χρειάζεται, αφού στην πραγματικότητα ούτε το κλάδεμα της είναι απαραίτητο.  

Φυτά που θα κλαδέψετε υπερβολικά κάποια χρονιά, είναι πιθανό να μην ανθίσουν καθόλου στην επόμενη περίοδο ανθοφορίας.  

Με το κλάδεμα αλλά και το μέσο στήριξης που θα επιλέξετε για την βουκαμβίλια, μπορείτε να της δώσετε εκτός από την απλή κατακόρυφης ανάπτυξης μορφή, όποιο άλλο σχήμα θέλετε. 

Να την "οριοθετήσετε" σε μορφή αψίδας περιμετρικά μιας πόρτας, να την ...ανεβάσετε σε σκάλες, πέργκολες κλπ. ή αφού αποκτήσει έναν αρκετά χοντρό κορμό και κόβοντας διαρκώς τα κάτω από ένα ορισμένο ύψος κλαδιά της να της δώσετε την μορφή ενός κανονικού δέντρου.
Εκτός από τα συνηθισμένα αναρριχώμενου τύπου φυτά, υπάρχουν και οι βουκαμβίλιες μινιατούρες και οι ακόμα πιο μικρές τύπου bonsai.
Αναπτύσσονται σε μικρά δοχεία φύτευσης και κλαδεύονται διαρκώς, όπως όλα αυτού του είδους τα φυτά, για να διατηρούν το σχήμα τους. Οι συγκεκριμένες βουκαμβίλιες είναι από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα/φυτά σε ...μικρογραφία, αφού παρά το μικρό τους μέγεθος η ανθοφορία τους είναι το ίδιο πλούσια όπως και σ΄ένα φυτό κανονικού μεγέθους, κάτι που κάνει την ανθισμένη εικόνα τους πραγματικά ...απίστευ
τη.
Κάτι που επίσης δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως τα εντυπωσιακά αυτά φούξια, κόκκινα, άσπρα, μωβ, πορτοκαλί ή ροζ "λουλούδια" της βουκαμβίλιας δεν είναι στην πραγματικότητα λουλούδια παρά βράκτια  διακοσμητικά φύλλα που ανά τρία περικλείουν και καλύπτουν τα πολύ μικρά λευκοκίτρινα άνθη της που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα, όμως δεν είναι από τους ευκολότερους, πάντως αν θέλετε να δοκιμάσετε την ...τύχη σας θα το κάνετε την περίοδο του καλοκαιριού με κλαδάκια που αφού αφαιρέσετε όλα τα φύλλα τους θα τα φυτέψετε σε μια μικρή γλάστρα με αφράτο χώμα και θα ποτίζετε μόνο όταν το χώμα στεγνώνει εντελώς. Τα πρώτα πράσινα φυλλαράκια είναι η ...ένδειξη ότι έχετε ήδη αποκτήσει ένα καινούργιο φυτό.

Οι ...μανιώδεις με την τάξη και την "καθαριότητα" μέχρι σημείου ...υστερίας που σας ενοχλούν πιθανόν και τα "σκουπίδια" των λουλουδιών, λάβετε απλά υπόψη σας ότι όλος αυτός ο "όγκος" των λουλουδιών με τον αέρα και κατά εποχές είναι λογικό να πέφτει γεμίζοντας τα πάντα τριγύρω, αλλά αν αυτός είναι ο λόγος να μην την επιλέξετε για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, μάλλον θα πρέπει γενικώς να ...αναθεωρήσετε τη σχέση σας με την κηπουρική, τα φυτά και την πραγματική απόλαυση και ομορφιά που αυτά είναι σε θέση να μας προσφέρουν.

Για τους υπόλοιπους, που δεν ...κολλάτε σε τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στην απίθανη εικόνα μιας ολάνθιστης βουκαμβίλιας, μια πρόταση που θα μεγαλώσει την ...οπτική  απόλαυση που θα σας χαρίσει.
Φυτέψτε στο ίδιο σημείο δύο ή και περισσότερες με διαφορετικά χρώματα και όσο μεγαλώνουν "πλέξτε" τα κλαδιά μεταξύ τους.  Όταν ανθίσουν, η εικόνα των ανάμεικτων χρωμάτων, είναι πραγματικά φανταστική.
ΚΗΠΟΣ: Βουκαμβίλια

επιστροφή

ΚΗΠΟΣ: Nεραγκούλες

Aπό τα πιο εντυπωσιακά ανοιξιάτικα λουλούδια σε γλάστρες, παρτέρια αλλά και στα βάζα, που από Μάρτιο μέχρι και τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού θα μείνουν ανθισμένες και θα στολίσουν τις μέρες σας με ...άνοιξη και χρώμα.Αφού βρέξετε ελαφρά τους βολβούς/κόνδυλους, φυτέψτε το Φθινόπωρο μαζί με όλα τα ανοιξιάτικα εποχιακά, σε γλάστρες ή απευθείας στο χώμα, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα λιπάσματος σε κόκκους, σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 2-3 εκατ. και σε απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 10-15 εκατ. το φύλλωμά τους αναπτύσσεται πολύ και είναι αρκετά πυκνό. 
Επιλέξτε για τα φυτά σημεία με αρκετό ήλιο αλλά προστατευμένα από την βροχή.  

Το πότισμα, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας θα πρέπει να είναι τόσο συχνό ώστε το χώμα τους να μην ξεραίνεται ποτέ εντελώς, όπως όμως συμβαίνει με όλα τα φυτά που βρίσκονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο ενδέχεται επιφανειακά να σας δίνει την εντύπωση του στεγνού αλλά στις ρίζες του φυτού  να είναι ακόμη υγρό. 

Γι΄αυτό ελέγχεται συχνά, βυθίζοντας ένα ξυλαράκι στο χώμα τους,  αν πραγματικά χρειάζονται πότισμα, η σωστή ποσότητα νερού είναι η πιο σημαντική φροντίδα για τις νεραγκούλες Μειώστε το πότισμα αν παρατηρήσετε ξερά, κιτρινισμένα και "μαραζωμένα" φύλλα, εφ΄όσον φυσικά είστε βέβαιοι πως δεν προέρχονται από "δίψα".

Ένα υγρό λίπασμα καθ΄όλη την διάρκεια της ανθοφορίας τους και το να κόβετε όσο πιο συχνά τα ξερά φύλλα και τους μίσχους με τα ήδη μεγάλα λουλούδια, θα δυναμώσει τα φυτά και θα σας χαρίσει περισσότερα και μεγαλύτερα άνθη. 
Μετά το τέλος της ανθοφορίας, συνεχίστε να ποτίζετε κανονικά μέχρι τα φυτά να ξεραθούν εντελώς, περίπου Ιούνιο-Ιούλιο, κόψτε  εντελώς όλους τους βλαστούς και "ξεχάστε" τους βολβούς/κόνδυλους στο χώμα μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τους δείτε ξανά να βλασταίνουν. Μπορείτε και να ξεριζώσετε τους βολβούς κι αφού τους καθαρίσετε προσεκτικά από το χώμα να τους φυλάξετε σε χάρτινες σακούλες, για τους φυτέψετε ξανά την επόμενη χρονιά.  

Αν δεν προλάβατε να φυτέψετε νεραγκούλες το φθινόπωρο, από τα τέλη ήδη Φεβρουαρίου θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα μικρά φυτά σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (κόκκινο, μπορντώ, πορτοκαλί, κίτρινο, φούξια, ροζ, μωβ, άσπρο) και σε χαμηλές τιμές, είναι από τα πιο οικονομικά λουλούδια. 

Συνδυάστε σ΄ένα παρτέρι φυτά διαφορετικών αποχρώσεων, ή φυτέψτε τα σε μια μεγάλη ζαρντινιέρα, η πολύχρωμη εικόνα τους όσο αναπτύσσονται και ανθίζουν είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 

Αλλά και στα βάζα είναι ιδιαίτερα όμορφες, ούτε και χρειάζεστε πολλές, ακόμη κι ένας-δυο βλαστοί που θα τους κόψετε όσο ακόμη τα μπουμπούκια τους είναι μικρά, για να κρατήσουν στο νερό όσο γίνεται περισσότερο,  αρκούν για να ...μυρίσει το σπίτι άνοιξη.  

επιστροφή

ΚΗΠΟΣ: Βασιλικός

Πλατύφυλλος ή όχι και παρ΄όλο που υπάρχει και χειμερινός, είναι το φυτό που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είναι ταυτισμένο με το ...καλοκαίρι και μάλλον δεν υπάρχει ελληνικός κήπος ή μπαλκόνι που από το τέλος κιόλας της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο να μην φιλοξενεί μια ή περισσότερες γλάστρες με ...την μυρωδιά του.   

Ο βασιλικός Aνήκει στα μονοετή καλλωπιστικά φυτά,  σαν χώρα προέλευσής του φέρεται η Ινδία και κατά καιρούς συνδέθηκε από πολλούς λαούς με διάφορες και διαφορετικές "ιδιότητες" και δοξασίες. 

Οι αρχαίοι έλληνες δεν τον "εκτιμούσαν" ιδιαίτερα θεωρώντας την έντονη μυρωδιά του ένας είδος κατάρας συνδεδεμένης με τον θάνατο, για τους Ρωμαίους αποτελούσε ερωτικό φίλτρο, οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα βότανα και φυτά στην διαδικασία της ταρίχευσης και οι  Γαλάτες τον πίστευαν, σε συνδυασμό με  τρεχούμενο νερό πηγής, σαν μέσο εξαγνισμού κάτι αντίστοιχο με το άγιασμα των νερών με βασιλικό στον χριστιανισμό.
Εκτός από την καθαρά καλλωπιστική του χρήση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος και σαν βότανο και μυρωδικό,  χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική ωμός ή αποξηραμένος σε σαλάτες, σάλτσες κλπ ή σαν αφέψημα. 
Τα παλιότερα χρόνια το άρωμά του εθεωρείτο και ...αντικουνουπικό γι΄αυτό εξάλλου εκτός από τις αυλές βρισκόταν και στα πρεβάζια των παραθύρων, πάντως στις μέρες μας δύσκολα θα καταπολεμήσετε τα κουνούπια μ΄αυτόν τον τρόπο, πιθανόν εκείνα να είναι πλέον άλλης, πιο ανθεκτικής ...πάστας ή οι τωρινές ποικιλίες βασιλικού να μυρίζουν έντονα μεν αλλά όχι με εκείνο το παλιό άρωμα,  που έκανε ολόκληρες γειτονιές να μοσχοβολούν.
Σαν φυτό δεν είναι διόλου απαιτητικό, αν εξαιρέσετε το πότισμά του που από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα πρέπει να είναι καθημερινό και αν τον "κουρεύετε" και τακτικά και φροντίσετε το σημείο που θα τον τοποθετήσετε να έχει αρκετό ήλιο, θα διατηρηθεί  ολοζώντανος και καταπράσινος όλο το καλοκαίρι.
Τα άσπρα ή ροζ/μωβ λουλούδια του μυρίζουν εξίσου έντονα και περιέχουν τους σπόρους που όταν τα λουλούδια ξεραθούν μπορείτε να μαζέψετε για να φυτέψετε καινούργιους βασιλικούς την επόμενη άνοιξη. Πάντως αν δεν σας ενδιαφέρει η συλλογή σπόρων με το που αρχίσουν στην κορυφή του να βγαίνουν τα πρώτα λουλουδάκια θα πρέπει το φυτό να κουρευτεί, το γνωστό "κορφολόγημα",  για να παραμείνει "φουντωτό" και υγιές διαφορετικά τα κλαδιά του θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν.
Πολύ εύκολο και στον πολλαπλασιασμό του φυτό, αφού εκτός από την διαδικασία με σπόρους, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες ρίζες είτε τοποθετώντας ένα τρυφερό κλωναράκι στο νερό είτε απευθείας μέσα σε χώμα, που θα φροντίζετε να διατηρείτε ελαφρά υγρό. Ειδικά μέσα στο νερό είναι σίγουρο ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα έχει αποκτήσει ρίζες και θα είναι έτοιμος για φύτεμα, στο χώμα για να είστε σίγουροι για την επιτυχία του "εγχειρήματος" δοκιμάστε με κάμποσα τρυφερά κλωναράκια, κάποια απ΄όλα σίγουρα θα ριζώσουν.
Γερά και μεγάλου μεγέθους φυτά μπορούν να φυτευθούν και απευθείας στο χώμα, αν και το πιο διαδεδομένο είναι η ανάπτυξή του βασιλικού σε δοχεία φύτευσης ανάλογου μεγέθους μ΄εκείνο των φυτών. 
Εκτός από τις κλασσικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες μερικά μικρά φυτά βασιλικού φυτεμένα μέσα σε κονσερβοκούτια, φλυτζάνια ή γενικά μικρά και ιδιαίτερα "γλαστράκια", θα διακοσμήσουν εξαιρετικά κάποιες γωνιές στον κήπο ή και μέσα στο σπίτι όπως και το τραπέζι που απολαμβάνετε το φαγητό ή τον καφέ σας.
Μπορείτε να διαλέξετε τους βασιλικούς που σας αρέσουν ανάμεσα από πάρα πολλές ποικιλίες με βασική τους διαφορά το μέγεθος των φύλλων αλλά και τις ...διαβαθμίσεις στο άρωμα και το πράσινο χρώμα, πάντως γενικά τα πιο ανοιχτόχρωμα φυτά με το πιο μικρό και σγουρό φύλλωμα είναι περισσότερο ανθεκτικά και πιο εντυπωσιακά σε εμφάνιση.
Ανάμεσα σε όλες τις ποικιλίες θα βρείτε και τους "χειμωνιάτικους" βασιλικοί, αναπτύσσονται πολύ σε ύψος με την βοήθεια των κατάλληλων στηριγμάτων και  αντέχουν σε συνθήκες κρύου πολύ περισσότερο απ΄όσο οι συνηθισμένες καλοκαιρινές ποικιλίες, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει τους πολύ κρύους μήνες να τους εξασφαλίσετε μια σχετικά προστατευμένη από τη βροχή και τον αέρα θέση ή και να τους μεταφέρετε στο εσωτερικό του σπιτιού.
Παρ΄όλα αυτά, ο βασιλικός αποτελεί ...σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού γι΄αυτό και φροντίστε να υπάρχει στον κήπο, στο μπαλκόνι ή και μέσα στο σπίτι για να σας θυμίζει με το άρωμά του πως το καλοκαίρι είναι ...εδώ. 

επιστροφή

ΒΙΟΛΕΤΑ:Το άνθος της προστασίας με... άρωμα κατάνυξης! 

Ένας θρύλος λέει ότι η μεγάλη μητέρα Θεά Κυβέλη, θεά της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας, αγαπούσε παράφορα τον Άττις, ένα νέο με εκθαμβωτική ομορφιά. Η Θεά Κυβέλη τυφλωνόταν από ζήλια μέσα στο πάθος της αγάπης της. Ο Άττις, για να κατασιγάσει τη βασανιστική ζηλοτυπία της αγαπημένης του έφτασε στο σημείο να αυτοευνουχιστεί.  Όταν το αίμα του έπεσε στη γη πολύχρωμες βιολέτες άνθισαν μεμιάς.  Η Κυβέλη τυλίχτηκε σε σκοτεινή θλίψη και τον έθαψε μέσα σε θρήνους. Αργότερα τον ανάστησε.
Στον Χριστιανισμό οι βιολέτες συμβολίζουν την αρετή της ταπεινοφροσύνης και της σεμνότητας. Χρησιμοποιούνται για τον στολισμό του επιταφίου το βράδυ τις Μεγάλης Πέμπτης. Εκτός από τη διακριτική ομορφιά που προσθέτουν, γεμίζουν την εκκλησία με ένα λεπτό χαρακτηριστικό άρωμα που διαπερνά την ψυχή.
Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Η Βιολέτα ή αλλιώς Μαθιόλα (Matthiola incana) της οικογένειας Brassicaceae, είναι ένα πανέμορφο και ευωδιαστό, μονοετές συνήθως , ανοιξιάτικο λουλούδι, πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του.  Το ύψος της κυμαίνεται στα 30-50εκ. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες.
Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει και στην ημισκιά, αλλά υποφέρει στην υπερβολική ζεστή και ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα και πλούσια εδάφη με οργανική ουσία. Θα φανεί σκληρή στα ασβεστούχα εδάφη και εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ανθίζει περίπου 12 εβδομάδες μετά την σπορά της και οι αποστάσεις τελικής φύτευσης είναι 30 εκατοστά. Οι βιολέτες σας θα καταστραφούν με τα πρώτα κρύα,  οπότε συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά. Οι σπόροι τους μοιάζουν με φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν με σπόρους πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σπόρους σε δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι την επόμενη άνοιξη. 
ΣΠΟΡΑ
Στις αρχές Μαρτίου σκορπίστε τους σπόρους σε ένα ρηχό δοχείο με χώμα. Οι σπόροι πρέπει να σκορπιστούν επιφανειακά και να σκεπαστούν με λίγο χώμα πολύ ελαφρύ. Ποτίστε απαλά  με ποτιστήρι ή με ψεκαστήρι ώστε οι σπόροι να μην ανέβουν στην επιφάνεια και περιμένετε περίπου 10-15 ημέρες μέχρι να βλαστήσουν. Όταν φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων μεταφυτέψτε τα φυτά με προσοχή, γιατί οι μίσχοι είναι εύθραυστοι, στον κήπο ή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Η βιολέτα είναι ευαίσθητη σε μυκητιάσεις όπως το ωίδιο, ο βοτρύτης και η σκωρίαση, αλλά προσβάλλεται και από κάμπιες και αφίδες που θα την αποδυναμώσουν και θα χαλάσουν την αισθητική που προσφέρει στο χώρο. 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
*Λιπαίνουμε μόνο κατά την έναρξη της ανθοφορίας και επαναλαμβάνουμε μόνο στην περίπτωση που βρίσκεται σε φυτοδοχείο.
*Δεν ποτίζουμε υπερβολικά γιατί το πολύ νερό σαπίζει τις ρίζες της και προκαλεί ασθένειες.
*Οι βιολέτες δεν αγαπούν τον αέρα. Φυτέψτε τις σε σημείο απάνεμο.
*Όταν μεγαλώσουν αρκετά μπορείτε να τους προσφέρετε στήριξη με μικρά ξυλάκια.
*Να μην φυτεύονται σε αργιλώδη εδάφη γιατί δεν θα αντέξουν.
*Το κορφολόγημα δίνει περισσότερα και μικρότερα άνθη αν θέλετε, αλλά δεν είναι απαραίτητο.  
* Να αφαιρείτε τα απανθισμένα άνθη για παράταση της ανθοφορίας.
Τέλος, η βιολέτα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ρίζα της έχει μια ουσία, που λέγεται βιολίνη. Από αυτή παράγουν ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί εμετό. Από τα άνθη της κατασκευάζονται φάρμακα και σιρόπια για διάφορες αρρώστιες: βρογχίτιδα, συνάχι, κ.ά. Τα άνθη της, επίσης χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.
Μια γιρλάντα από βιολέτες που φοριέται γύρω από το κεφάλι αποτρέπει τη ζαλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι αυτό με τους Ρωμαίους όπου στόλιζαν τα τραπέζια με τα συμπόσια με βιολέτες πιστεύοντας πως έτσι θα απέτρεπαν τη μέθη.
Λοιπόν; Πως σας φαίνεται η ιδέα να έχετε και εσείς μια πανέμορφη βιολέτα στο χώρο σας;

 

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ
Κυκλάμινο ατίθασο, σε βράχου χαραμάδα, τα άνθη σου ξεπρόβαλλαν, φθινόπωρου λιακάδα..

Το κυκλάμινο, το συναντάμε και ως ένα άγριο αυτοφυές στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο αλλά και σαν εξευγενισμένο στα μπαλκόνια μας. Το αγριο κυκλάμινο,πολυετές φυτό με μεγάλο κόνδυλο στην ρίζα, από την οποία ξεπροβάλλουν καρδιοειδή σκούρα πράσινα φύλλα με όμορφες πρασινωπές ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, σε συμμετρικούς σχηματισμούς, και ρόδινα άνθη, εντονότερα κόκκινα στην κάτω πλευρά τους. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο ενώ το ύψος του φυτού δεν υπερβαίνει τα 15 εκατοστά.

Ας έρθουμε και στο μπαλκονάκι μας! Εδώ θα συναντήσουμε τις “εξευγενισμένες” ποικιλίες κυκλάμινου που αγοράσαμε από κάποιο φυτώριο ή ανθοπωλείο. Ιδανικό φθινοπωρινό φυτό για μπαλκόνι, βεράντα και κήπο, το κυκλάμινο επιθυμεί ψυχρά δροσερά μέρη μακριά άπό τις ακτίνες του ήλιου. Αν θέλουμε πάλι να το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να το διατηρήσουμε σε καλά φωτισμένο χώρο, χωρίς θέρμανση και τα βράδια να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.

Σχετικά με το πότισμα προσέξτε να μη βρέχετε φύλλα και μίσχους για να μη σαπίσουν. Ποτίζουμε βυθίζοντας τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη με νερό για 10-15 λεπτά, μέχρι να δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται. Για να ενθαρρύνουμε την άνθιση του φυτού, είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια που εξασθενούν ενώ συνίσταται η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο άνθισης.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του κυκλάμινου, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν καθώς το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο τους θερινούς μήνες. Σταματήστε το πότισμα, καθαρίστε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα και τοποθετήστε το σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχές φθινοπώρου, ξεκινήστε να το ποτίζετε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση και ανθοφορία. 

 

Τριανταφυλλιά: το στολίδι του κήπου

Τα μυστικά της καλλιέργειας των τριανταφυλλιών αποκαλύπτει η τεχνολόγος - γεωπόνος κ. Εφη Αυγουστή.

Οι τριανταφυλλιές αποτελούν το στολίδι κάθε κήπου, παρόλο που αρκετοί δυσκολεύονται στη φροντίδα τους. Παρακάτω θα δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φροντίσουμε τις τριανταφυλλιές μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

- H φύτευση της τριανταφυλλιάς γίνεται όλο το χρόνο, όταν πρόκειται για μεταφύτευση από γλάστρα. Όταν όμως πρόκειται για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, πρέπει να γίνεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Συνήθως χρησιμοποιούμε κλαδί ενός έτους ή τεμάχιο αυτού ή τμήμα ρίζας. Τα αποκτώμενα φυτά είναι όμοια με εκείνα από τα οποία προέρχονται.
- Tο κλίμα της χώρας μας είναι ιδανικό για τις τριανταφυλλιές, σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθοφορία του φυτού.
- Oι τριανταφυλλιές, χρειάζονται αρκετό πότισμα μόνο την πρώτη χρονιά εγκατάστασης, διότι οι ρίζες είναι μικρές και αδύναμες.
- Kατά τη διάρκεια τής καλλιεργητικής περιόδου πρέπει να πραγματοποιούνται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και θειάφι. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι: - το ιώδιο της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και αναγνωρίζεται από το λευκό επίχρισμα, αλευρώδους μορφής που αφήνει στα φύλλα. - και οι μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα που αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν ο καιρός είναι πολύ βροχερός.

Οι εχθροί της τριανταφυλλιάς είναι η μελίγκρα και οι διάφορες αφίδες που τρέφονται από τους χυμούς των νεαρών βλαστών με αποτέλεσμα να παραμορφώνουν το φυτό.
- για να πετύχουμε μέγιστη ανθοφορία, καλό είναι να εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία πριν την άνοιξη. Από την άνοιξη έως το καλοκαίρι μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιπάσματα τύπου 20-20-20.
- τέλος, το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν τη νέα βλάστηση. Πρέπει να γίνεται καλό και βαθύ κλάδεμα, ώστε να αφαιρούνται οι γερασμένοι βλαστοί, ώστε να έχουμε τη μέγιστη ανθοφορία.

 

Αμαρυλλίς

Το σύμβολο της μεγαλειώδους ομορφιάς και της αποφασιστικότητας!

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες Αμαρυλλίδας, μεταξύ αυτών και υβριδικές. Μεγάλος, φθινοπωρινός βολβός που ανθίζει σε ψηλά και ίσια στελέχη για βδομάδες νωρίς την Άνοιξη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γρήγοροι και ανθίζει σε διάφορα χρώματα όπως: λευκό, ροζ, βαθυκόκκινο, πορτοκαλί, άνθη ριγωτά ή δαντελωτά.
Οι εντυπωσιακοί βολβοί του φυτού Αμαρυλλίς που καλλιεργούνται για να ανθίσουν κατά χιλιάδες κάθε χρόνο είναι στην πραγματικότητα υβρίδια από είδη του γένους Ιππίαστρον (Hippeastrum).  Είναι ένας μεγάλος τροπικός βολβός με μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια ως φυτό εσωτερικών χώρων χειμερινής άνθισης.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Αμαρυλλίς ήταν μια παρθένα νύμφη όπου ερωτεύτηκε βαθιά τον Ατλαίοντα, ένα βοσκό με παγωμένη καρδιά και με εκπληκτική ομορφιά και δύναμη, όμοιος με Θεό. Αποφασισμένη να του δοθεί ολόψυχα και να κάνει ότι χρειαστεί για να την αγαπήσει, συμβουλεύτηκε το μαντείο των Δελφών. Επί 30 ημέρες, κάθε βράδυ, φορώντας κατάλευκο φόρεμα, τρυπούσε την καρδιά της με χρυσό τόξο ρίχνοντας σταγόνες από το αίμα της έξω από την πόρτα του. Θα του χάριζε ένα μοναδικό λουλούδι που όμοιό του δεν θα υπήρχε στον κόσμο. Ο βοσκός, όταν άνοιξε την πόρτα του θαμπώθηκε από τη μοναδικότητα του βαθυκόκκινου λουλουδιού που είχε γεννηθεί από το αίμα της Αμαρυλλίδας και η καρδιά του "άνοιξε" μόνο για εκείνη.
Στη γλώσσα των λουλουδιών η αμαρυλλίδα συμβολίζει την ακτινοβόλο ομορφιά, την αποφασιστικότητα και την υπερηφάνεια.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Φυτέψτε το βολβό στο χώμα, ώστε το ένα τρίτο του μισού βολβού να βρίσκεται πάνω από τηνς επιφάνεια του χώματος. Μετά τη φύτευση ποτίστε καλά όλο το χώμα και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ζεστό και ηλιόλουστο μέρος ή κοντά στο παράθυρο. 
Η αμαρυλλίδα νιώθει πιο όμορφα αν βρίσκεται σε μικρό δοχείο με ελαφρώς περιορισμένο χώρο.
Αν προμηθευτείτε βολβούς που χρειάζεται να τοποθετήσετε σε γλαστράκια, διαλέξτε κάποιο δοχείο που να διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση και η διάμετρός του να είναι μεγαλύτερη κατά 5εκ. περίπου από το μέγεθος του βολβού. Αν έχει ήδη ρίζες, τις καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά από το περιττό χώμα. Χρειάζεται 6-12 εβδομάδες για να ανθίσει.
Τα βολβώδη φυτά έχουν ανάγκη ελαφρά και νοτερά εδάφη. Προσοχή λοιπόν στο πότισμα. Ποτίστε όταν η επιφάνεια δείχνει στεγνή. Η συσσώρευση νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα 13-18 βαθμούς Κελσίου και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου στη διάρκεια της μέρας. Στους μεγάλους βολβούς μπορούν να βλαστήσουν δύο ή τρεις επιπλέον μίσχοι λουλουδιών.
Στηρίξτε το φυτό όταν δείτε πως ψηλώνει. Στηρίξτε το απαλά και προσέξτε μην τραυματιστεί ο βολβός όταν βυθίσετε το στήριγμα στο χώμα.

Να αφαιρείτε τα υπερώριμα άνθη γιατί αν τα αφήνετε στο φυτό εμποδίζεται οι παραγωγή νέων ανθέων.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΛΒΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Μετά την άνθιση κόβετε το ανθικό στέλεχος και αφήνετε τα φύλλα μέχρι να ξεραθούν φυσικά. Μόλις ξεραθούν τα φύλλα της ξεριζώστε τους βολβούς, καθαρίστε τους και διατηρήστε τους σε ξηρό, επαρκώς αεριζόμενο μέρος για την επόμενη χρονιά.
Αυτό το κάνουμε για να αφήσουμε τους βολβούς να ξεκουραστούν προκειμένου να διατηρήσουν τη βλαστικότητά τους σε υψηλά επίπεδα, γιατί όσο μένουν στο χώμα αναγκάζονται να έχουν δραστηριότητα και αυτό τους κουράζει.
Καλή απόλαυση με τη νέα αμαρυλλίδα σας!

 

ΑΖΑΛΕΑ
Λουλούδι της ανατολής, μικρή μου αζαλέα,
θέλεις φροντίδα περισσή, να βγάλεις άνθη νέα.

Οι αζαλέες είναι ενδημικά φυτά των ορεινών περιοχών της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας, Ένας καταπληκτικά μεγάλος αριθμός από ποικιλίες και καλλιεργούμενες παραλλαγές αζαλέας υπάρχει στο εμπόριο, από τις οποίες πολλές καλλιεργούνται σαν φυτά γλάστρας. Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό η αζαλέα, ανήκει στα οξύφιλα φυτά που θέλουν χαμηλο pΗ στο εδαφικό υπόστρωμα, όπως άλλωστε και η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία. ¨οταν επιλέγετε φυτά αζαλέας, προτιμάτε φυτά με κοντούς ισχυρούς πράσινους βλαστούς, φυτά φουντωτά και πάντα ανθισμένα. Έτσι θα διαπιστώσετε το χρώμα του άνθους και την ιδιότητα: μονές - διπλές αζαλέες.

Σχετικά με τις συνθήκες, το φυτό δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έτσι παραμένει συνέχεια έξω από το σπίτι. Προτιμάει θέσεις ημισκιερές δροσερές μακρυά από τα ψυχρά ρεύματα του αέρα και φυσικά ποτέ απ' ευθείας στο ηλιακό φως. Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος παίρνοντας στα δάχτυλά μας λίγο επιφανειακό χώμα από τη γλάστρα, μέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει μπάλα, αλλά μετά διαλύεται, λέμε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισμα. Αν δεν γίνεται μπάλα και είναι ξερό, ποτίζουμε αμέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουμε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

Για μια πλούσια βλάστηση και ανθοφορία η αζαλέα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να κλαδεύεται 2 και 3 φορές (τσίμπημα βλαστών). Έτσι το φθινόπωρο θα φουντώσει και θα σχηματίσει τα μπουμπούκια την επόμενη χρονιά. Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα. 

 

ΠΑΝΣΕΣ
Ήθελα να μουνα πανσές, στον κήπο σου λουλούδι, με χρώματα να σου'λεγα, τσ'αγάπης το τραγούδι.

Ο πανσές (Viola sp.) αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα εποχιακά λουλούδια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Είναι μονοετής πόα και ανθίζει από το Σεπτέμβρη μέχρι και τέλος άνοιξης. Αν βρεθεί σε μέρος με σκιά και δροσιά, μπορεί να αντέξει ακόμη και τον Ιούνιο. Είναι πολύ εύκολος στην καλλιέργειά του και ζητάει μόνο νερό, λίγο πριν στεγνώσει εντελώς το χώμα, και λίπασμα ανθοφορίας την άνοιξη. Μπορεί να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 20 εκατοστά, αλλά βγάζει φύλλα και λουλούδια δεξιά και αριστερά. Έτσι, μετά από λίγο καιρό, έχει γίνει φουντωτός και έχει καλύψει μεγάλη επιφάνεια γύρω του. Για το λόγο αυτό, όταν τους φυτέψετε σε γλάστρα ή παρτέρι, δε χρειάζεται να είναι πολύ πυκνά φυτεμένοι. Ιδανική απόσταση που πρέπει να απέχει ο ένας από τον άλλο κατά τη φύτευση είναι περίπου 20 - 30 εκατοστά. Για να έχει μπόλικα λουλούδια όλη την περίοδο, να κόβετε όλα τα μαραμένα άνθη μαζί με το μίσχο του και ο πανσές σου θα ανθίζει συνέχεια.

Αν θέλετε να έχετε πανσέδες παραγωγής για την επόμενη χρονιά: αφήνετε μερικά άνθη να μαραθούν, και στο σημείο ακριβώς όπου βρίσκονταν τα πέταλα θα σχηματιστεί ένα αστεράκι με τρεις ακτίνες όπου σε κάθε ακτίνα υπάρχουν 2-3 σειρές από σπόρους, τοποθετημένοι κολλητά ο ένας δίπλα στον άλλο. Τους αφήνετε να ξεραθούν (όταν σκουρύνει το χρώμα τους) και τους συλλέγετε σε ένα φακελάκι ή ένα κουτάκι. Θα φυτρώνουν πανεύκολα οι πανσέδες το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα. Θα βρειτε μονόχρωμους πανσέδες κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκούς, μπλε ή συνδυασμό των παραπάνω χρωμάτων. Πολύ όμορφοι είναι και οι πανσέδες με “μαύρο μάτι”, σα φατσούλες, δηλαδή με μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Αν θέλεις να τους φυτέψετε μαζί με άλλα λουλούδια να ξέρεις ότι είναι πολύ ταιριαστοί μαζί με κυκλάμινα, καλλωπιστικά λάχανα και τουλίπες.

 

ΜΠΙΓΚΟΝΙΑ
Μπιγκόνια μου ευαίσθητη, παράξενο λουλούδι,
μήπως για να γενείς καλά, ν’αρχίσω το τραγούδι;
Η μπιγκόνια μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο φυτό αλλά πριν ξεκινήσετε το τραγούδι σαν λύση απελπισίας , σας παραθέτω μερικές γενικές συμβουλές για την περιποίηση της μπιγκόνιας::
• Φυτεύουμε τις μπιγκόνιες σε σκιερό μέρος που να μην τις βλέπει τουλάχιστον ο πρωινός και μεσημεριανός ήλιος.
• Το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση. Ποτίζουμε συχνά αλλά σε μικρές ποσότητες
• Προσέχουμε η γλάστρα να αποστραγγίζει καλά γιατί το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και μπορεί να σαπίσει
• Προσέχουμε πολύ να μη βρέχουμε τα φύλλα όταν ποτίζουμε γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου κάνοντας λευκά στίγματα στα φύλλα
• Προτιμάμε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες και πολύ ελαφρύ (αραίωση από ξερά καδιά και μαραμένα φύλλα) στις νάνες ποικιλίες για να επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό
• Λιπαίνουμε από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου με πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα. Αποφεύγουμε την υπερβολικη λίπανση γιατί η μπιγκόνια είναι ευαίσθητη και μπορεί να προκληθούν τοξικότητες στα φύλλα.
• Προστατεύουμε τη μπιγκόνια από το κρύο γιατί είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου

 

επιστροφή

Kάκτοι και παχύφυτα για αμελείς κηπουρούς της Ελευθερίας Σπαντιδάκη

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά με ιδιαίτερη εμφάνιση και χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι περιορισμένες και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν μόνα τους σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια.

Βασικά χαρακτηριστικά
Οι κάκτοι κατάγονται από περιοχές της βόρειας και της νότιας Αμερικής. Αναπτύσσονται σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία, αλλά και σε εδάφη πλούσια σε οργανικά στοιχεία. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη κάκτων με διάφορα μεγέθη και σχήματα, αντί για φύλλα φέρουν αγκάθια και έχουν συνήθως ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια, που εμφανίζονται όταν φτάσουν σε κατάλληλη ηλικία, συνήθως αρκετά χρόνια μετά τη φύτευσή τους. Πολλά από τα είδη τους ανθοφορούν στην καρδιά του χειμώνα.
Τα παχύφυτα βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη και αναπτύσσονται σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους συνθήκες. Είναι φυτά που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στους ιστούς τους, καθώς τα περισσότερα είδη τους αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη ξηρασία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσαρμόζονται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές του τόπου καταγωγής τους. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή προστασία, γι’ αυτό και είναι από τα είδη που χρησιμοποιούνται στις «πράσινες» ταράτσες.
Πώς θα τα καλλιεργήσετε
Μπορείτε να παράγετε κάκτους και παχύφυτα από σπόρο ή μοσχεύματα ή να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά. Η καλλιέργειά τους δεν είναι δύσκολη, αρκεί να γνωρίζετε κάποιους βασικούς κανόνες:
• Αρχικά θα χρειαστείτε ένα καλό μείγμα χώματος με πολύ καλή στράγγιση και πλούσιο σε οργανική ουσία. Στο εμπόριο θα βρείτε έτοιμα κατάλληλα μείγματα, αν όμως θελήσετε να το φτιάξετε μόνοι σας, ανακατέψτε ένα μέρος τύρφης, ένα μέρος άμμου και ένα μέρος κηπευτικού χώματος.
• Αν βάλετε τα φυτά σε γλάστρες, φροντίστε να παρέχουν πολύ καλή στράγγιση. Επειδή οι κάκτοι αναπτύσσονται αργά, φυτέψτε τους σε μικρές ανάλογα με το μέγεθος του φυτού γλάστρες και τοποθετήστε τις, μέσα ή έξω, σε σημεία με έντονη ηλιοφάνεια.
Η μεταφύτευση των κάκτων και των παχύφυτων γίνεται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Καλό είναι να γίνεται νωρίς την άνοιξη και να αποφεύγεται το πότισμα για δέκα ημέρες περίπου, μέχρι το φυτό να αρχίσει να αναπτύσσει ρίζες. Μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, μπορείτε να λιπάνετε τους κάκτους με λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο.
Η λίπανση των κάκτων και των παχύφυτων μπορεί να γίνεται 2-3 φορές το χρόνο με υγρό λίπασμα, το οποίο καλό είναι να έχετε αραιώσει αρκετά.
Οι κάκτοι και τα παχύφυτα θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία με αρκετό ήλιο. Σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία με αρκετό φυσικό φωτισμό και καλό αερισμό, ενώ στους εξωτερικούς χώρους καλό είναι να επιλέξετε σημεία προστατευμένα από το πολύ κρύο και τη βροχή.
Οι κάκτοι είναι φυτά που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες και προσβολές εντόμων. Πιθανά προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τον τετράνυχο, που εμφανίζεται εάν υπάρχει κακός εξαερισμός σε συνδυασμό με έντονη ξηρασία. Πιο σπάνια δημιουργούνται προβλήματα από κάμπιες και σαλιγκάρια. Τα παχύφυτα είναι ακόμα πιο ανθεκτικά σε προσβολές και έντομα.
Πόσο νερό χρειάζονται;
Η καλύτερη μέθοδος για να ξέρετε πόσο συχνά θα ποτίζετε αυτά τα φυτά είναι να τα παρατηρείτε για να καταλάβετε τις ανάγκες τους. Την περίοδο της ανάπτυξής τους, άνοιξη και καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζετε περίπου μία φορά την εβδομάδα αν τα φυτά βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και περίπου μία φορά στις δέκα ημέρες αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι.
Προτιμότερο είναι να τα ποτίζετε νωρίς το πρωί και να αποφεύγετε τις ημέρες με κρύο ή βροχή. Το πότισμα θα πρέπει να είναι πλούσιο, αλλά προσέξτε να μην καταβρέχετε το φυτό.
Τα συχνά και μικρά ποτίσματα δημιουργούν προβλήματα στα παχύφυτα και τους κάκτους, γιατί δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν βαθύ ριζικό σύστημα.
Πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των φυτών είναι να μην αφήνετε να λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας τους.
To χειμώνα αποφύγετε τα ποτίσματα, εκτός αν έχετε είδη που αναπτύσσονται τότε. Έτσι, όταν αγοράζετε κάκτους, μην ξεχνάτε να μάθετε την ονομασία τους (για να μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένες πληροφορίες), αλλά και να ρωτήσετε ποια είναι η περίοδος της ανάπτυξής τους.
Καλό είναι, πάντως, να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι προτιμότερο οι κάκτοι και τα παχύφυτα να μείνουν χωρίς νερό παρά να ποτιστούν περισσότερο από ό,τι χρειάζονται.
Μια διακοσμητική πρόταση
Φυτέψτε παχύφυτα σε φαρδιά ποτήρια ή βάζα από γλυκά. Τοποθετήστε στον πάτο του βάζου γύρω στα 3 εκ. λεπτό χαλίκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαλίκι σε διαφορετικά χρώματα για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Από πάνω τοποθετήστε μια στρώση άμμου και μετά ρίξτε περίπου 5 εκ. χώμα εμπλουτισμένο με τύρφη. Στη συνέχεια, φυτέψτε το είδος του παχύφυτου ή του κάκτου που επιθυμείτε και είναι κατάλληλο για το μέγεθος του δοχείου που διαλέξατε και προσθέστε επιφανειακά λίγη ακόμα άμμο. Μην ξεχνάτε ότι το πότισμα σε αυτά τα φυτοδοχεία πρέπει να είναι πολύ αραιό, αφού δεν υπάρχουν τρύπες για αποστράγγιση.
Για να μην κινδυνέψετε από τα αγκάθια
Όταν μεταφυτεύετε τους κάκτους, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αγκάθια, που, αν είναι λεπτά, απομακρύνονται δύσκολα από το δέρμα ή μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Όταν ασχολείστε με αυτούς, φοράτε πάντα γάντια κηπουρικής. Αν όμως δεν έχετε, ένας πρακτικός τρόπος για να μπορείτε να τους πιάνετε είναι να διπλώσετε αρκετές φορές ένα φύλλο εφημερίδας, ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα και να δημιουργήσετε με αυτό ένα είδος λαβίδας.

Όλα για τους κάκτους
Κάκτους και παχύφυτα θα βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα κέντρα κήπου και σε μεγάλα ανθοπωλεία. Πληροφορίες για όσα θα θέλατε να ξέρετε για αυτά τα ιδιαίτερα είδη μπορείτε να πάρετε από τα κέντρα κήπου που θα προμηθευτείτε τα φυτά ή τους σπόρους. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε διάφορες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. στο http://cactus.thelo.gr
, ή να επικοινωνήσετε με το μη κερδοσκοπικό σύλλογο συλλεκτών «Ελληνική Εταιρεία Κάκτων και άλλων Παχύφυτων» στο e-mail: eekap.cactus@gmail.com

 

ΠΑΧΥΦΥΤΟ ΕΧΕΒΕΡΙΑ             ΚΑΚΤΟΣ ΑΣΤΡΟΦΥΤΟ    ΚΑΚΤΟΣ ΓΥΜΝΟΚΑΛΥΚΙΟ

ΚΑΚΤΟΣ ΕΧΙΝΟΚΑΚΤΟΣ               ΚΑΚΤΟΣ ΕΧΙΝΟΚΗΡΕΥΣ          ΚΑΚΤΟΣ ΕΧΙΝΟΨΙΣ

ΚΑΚΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΚΑΚΤΟΣ         ΚΑΚΤΟΣ ΜΑΜΜΙΛΑΡΙΑ          ΚΑΚΤΟΣ ΝΩΤΟΚΑΚΤΟΣ

ΚΑΚΤΟΣ ΠΑΡΩΔΙΑ                       ΚΑΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

Παχύφυτα και κάκτοι: ποιο είναι το κατάλληλο χώμα;

Η επιλογή του κατάλληλου εδαφικού μίγματος είναι το βασικό σημείο επιτυχίας στην κηπουρική. Συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας το κατάλληλο εδαφικό μίγμα για τα παχύφυτα και τους κάκτους σας!

Υλικά:

- 5 μέρη περλίτη
- 4 μέρη συσκευασμένου χώματος
- 1 μέρος ποταμίσιας άμμου

Όταν ολοκληρώσετε τη φύτευση, καλύψτε την επιφάνεια του εδάφους με χαλίκι ή ψηφίδα για να προστατέψετε τα παχύφυτα από το σάπισμα του λαιμού. Για να αυξήσετε την οξύτητα του χώματος προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι σε 20 λίτρα νερό και ποτίστε.

 

50 Iδέες - ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ με ΠΑΧΥΦΥΤΑ

Δεν θα σας ζητήσουν παρά λίγο νερό και αυτό σπάνια, θα ευδοκιμήσουν  ακόμη κι εκεί που δεν θα βρουν παρά ελάχιστο χώμα αφού κατά βάση οι ρίζες τους αναπτύσσονται οριζόντια, για αυτό είναι και κατάλληλα για φύτευση σε κάθε μορφής παράξενα δοχεία, σκεύη, επιφάνειες κλπ. εκτός από κανονικές γλάστρες ή απευθείας στο έδαφος. 
Θα μείνουν ολοζώντανα όλες τις εποχές του χρόνου και ανεπηρέαστα από ασθένειες, ζιζάνια κλπ. και πανεύκολα από ένα φυτό θα δημιουργήσετε όσα θέλετε αφού θα "πιάσουν" ακόμη κι αν σε λίγο χώμα απλώς βυθίσετε ένα κλαδάκι. 
Με λίγα λόγια τα παχύφυτα, παραπάνω και από τους κάκτους, είναι η χαρά του ...αρχάριου κηπουρού και τα καταλληλότερα για όσους δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο για φροντίδες στα φυτά τους, για εξοχικά που μένουν ακατοίκητα για μεγάλο χρονικό διάστημα κι ένας από τους απλούστερους και οικονομικότερους τρόπους για να ...πρασινίσετε οποιοδήποτε σημείο. 
Κάποια  από αυτά δεν βγάζουν ποτέ λουλούδια, κάποια άλλα ανθίζουν μια φορά τον χρόνο, άλλων οι ίδιοι οι βλαστοί είναι ...σαν λουλούδια. Τα περισσότερα απλώς αλλάζουν ελαφρά χρωματισμό ανάλογα με την εποχή ή το πόσο λίγο ή περισσότερο νερό θα τους ρίξετε και θα επιβιώσουν το ίδιο καλά είτε σε εξωτερικό περιβάλλον είτε μέσα στο σπίτι.  

50 Iδέες - ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ με ΠΑΧΥΦΥΤΑ

http://soulouposeto.blogspot.gr/2014/06/50-i_15.html

 

επιστροφή

Λουλούδια: Οι παραξενιές των οξύφιλων της Ελευθερίας Σπαντιδάκη

 

Και ποιος δεν θέλει μια ευωδιαστή γαρδένια, μια εντυπωσιακή ορτανσία ή μια υπέροχη καμέλια ανάμεσα στις γλάστρες του… Συνήθως, όμως, κάτι συμβαίνει και, λίγο καιρό αφού έρθουν στο περιβάλλον μας, αυτά τα φυτά αρχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα. Ο λόγος είναι πως τα οξύφιλα, όπως λέγονται, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες για την ανάπτυξη και τη φροντίδα τους. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, για να μπορούμε να τα χαιρόμαστε υγιή, καταπράσινα και ολάνθιστα στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.
Εν αρχή ην το χώμα και το… λίπασμα
Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε το κατάλληλο μείγμα για να φυτέψουμε τα φυτά στις γλάστρες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τέτοια ειδικά έτοιμα μείγματα. Τους ανοιξιάτικους μήνες μπορούμε να προσθέσουμε κομπόστ στο χώμα, ώστε να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Εξάλλου, με αυτή τη σύσταση θα πετύχουμε και καλύτερη στράγγιση, κάτι που είναι απαραίτητο για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί και προσβληθεί το φυτό. Στις αρχές του φθινοπώρου είναι η κατάλληλη εποχή για να αλλάξουμε γλάστρα στα φυτά μας ή να ανανεώσουμε το επιφανειακό τους χώμα.
Κατάλληλο χώμα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και αν θέλουμε να φυτέψουμε καμέλιες ή ροδόδεντρα κάτω στη γη... Γι’ αυτόν το σκοπό μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρά υπερυψωμένα παρτέρια στα οποία θα αφαιρέσουμε το υπάρχον χώμα όσο πιο βαθιά γίνεται και θα προσθέσουμε καστανόχωμα ή άλλο ειδικό χώμα πριν βάλουμε τα φυτά.
Πολύ σχολαστικοί πρέπει να είμαστε και με τη λίπανση των οξύφιλων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, ώστε να βοηθούμε το φυτό να έχει πιο πλούσια ανθοφορία. Εκτός από τους χειμερινούς μήνες, όλο τον υπόλοιπο χρόνο επαναλαμβάνουμε τη λίπανση κάθε 2 με 3 εβδομάδες.

Γιατί οξύφιλα Τα πιο γνωστά οξύφιλα είναι η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και το ροδόδεντρο. Λέγονται έτσι (οξύ+φίλος) επειδή χρειάζονται έδαφος όξινης σύστασης για να αναπτυχθούν. Τι σημαίνει αυτό; Για να καλλιεργήσουμε τέτοια είδη, πρέπει να χρησιμοποιή­σουμε κάποιο φυλ­λόχωμα, όπως ­καστανόχωμα ή ερεικόχωμα, ή ­κάποιο εδαφικό μείγμα πλούσιο σε τύρφη, κατά προτίμηση ξανθιά.

«Δίψα» για σίδηρο Ενδιάμεσα από τις λιπάνσεις, και οπωσδήποτε όχι ταυτόχρονα με αυτές, πρέπει να εμπλουτίζουμε το χώμα με σίδηρο, ένα στοιχείο που είναι πολύ σημαντικό για τα οξύφιλα, αφού η έλλειψή του προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα. Προσθέτουμε στο πότισμα ειδική οργανική τροφή που περιέχει σίδηρο ή ακολουθούμε δοκιμασμένες τακτικές του παρελθόντος και ρίχνουμε στο χώμα ρινίσματα σιδήρου ή σκουριασμένα καρφιά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε τις παλιές νοικοκυρές που προτιμούσαν να φυτεύουν τις γαρδένιες, τις καμέλιες και τις ορτανσίες τους σε σιδερένιους τενεκέδες. Για να τοποθετήσουμε το σίδηρο, σκάβουμε ένα ρηχό αυλάκι περιφερειακά στη γλάστρα, βάζουμε μέσα το μέταλλο, το σκεπάζουμε με χώμα και μετά ποτίζουμε. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ειδικά σκευάσματα ξεπλένονται γρήγορα με το πότισμα, ενώ τα ρινίσματα ή τα καρφιά αποδεσμεύουν το μέταλλο αργά και σταδιακά. Καλό είναι να αποφεύγουμε να λιπαίνουμε τα οξύφιλα με κοπριά, γιατί ανεβάζει αρκετά το pH του εδάφους.
Δροσιά, αλλά όχι κρύο Όσο έχει ακόμη ζέστη, είναι σημαντικό να καταβρέχουμε κάθε βραδάκι τα φυτά για να τα δροσίζουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία τις ώρες που είναι ψηλά ο ήλιος, γιατί δεν θα αποφύγουμε τα εγκαύματα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οξύφιλα έχουν ανάγκη από σημεία με σκιά και δροσιά, εκτός από την αζαλέα, που δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, ακόμα και όταν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Θα πρέπει να ποτίζουμε συχνά, ώστε το έδαφος να παραμένει πάντα υγρό. Καλό είναι, όμως, να μη μένει συνέχεια νερό στο πιατάκι της γλάστρας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή στράγγιση. Τους χειμερινούς μήνες, και εφόσον τα φυτά μας είναι σε σημεία εκτεθειμένα στο κρύο, καλό είναι να σκεπάζονται με κάποια ψάθα ή πλαστικό. Μπορούμε να μεταφέρουμε και στο εσωτερικό του σπιτιού τις γαρδένιες ή τις αζαλέες, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα σημείο μακριά από τα σώματα θέρμανσης, καλά αεριζόμενο και φωτεινό. Τις ορτανσίες, σε περιοχές με πολύ κρύο, μπορούμε να τις αφήσουμε ακλάδευτες για να προστατευτούν.
Για καλύτερη ανθοφορία • Η ορτανσία χρειάζεται προστασία από τον παγετό και το πολύ κρύο. Επίσης, δεν έχει ανάγκη από πολλά κλαδέματα, επειδή το σχήμα της είναι σφαιρικό. Έτσι, κλαδεύουμε μόνο για να αφαιρέσουμε παλιά ή ξερά κλαδιά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για περισσότερη ανθοφορία την επόμενη άνοιξη.
Για να γίνουν τα λουλούδια της ορτανσίας πιο εντυπωσιακά, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Καθώς σχηματίζουν μια ταξιανθία από πολλά μικρά ανθάκια, μπορούμε με ένα ψαλιδάκι να αφαιρέσουμε από το εσωτερικό μερικά ανθάκια, οπότε αυτά που θα μείνουν να είναι μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά. Θα πρέπει να αφαιρούμε από διάφορα σημεία, ώστε να μη δημιουργηθούν εμφανή κενά. Η διαδικασία αυτή γίνεται στο τέλος της άνοιξης.
Η καμέλια μπορεί να ρίχνει τα μπουμπούκια της πριν αυτά ανοίξουν από έλλειψη υγρασίας. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι πιο τακτικά και να καταβρέχουμε το φυτό για να αυξάνεται η υγρασία του.

Τι έχει πάλι; Μπορεί τα οξύφιλα φυτά να κιτρινίσουν απότομα ή να αρχίσουν να ρίχνουν τα μπουμπούκια τους. Τότε, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα ρυθμίζοντας το πότισμα ή προσθέτοντας λίπασμα, χωρίς όμως να αυξήσουμε τις προτεινόμενες ποσότητες ή τη συχνότητα. Πρέπει ακόμα να εξετάζουμε συχνά τα φυτά για προσβολές από μελίγκρα, τετράνυχο (ιστοί σαν της αράχνης στις άκρες των βλαστών), μυκητιάσεις (λευκές κηλίδες στα φύλλα), και να επεμβαίνουμε έγκαιρα. Η αφαίρεση των ξερών φύλλων από τα φυτά και από το χώμα είναι μία απαραίτητη προληπτική φροντίδα.

επιστροφή

«Το αστέρι του νερού»

 Πρόκειται για το νούφαρο με το μεγαλύτερο λουλούδι. Πολύ παλιά στη Βικτωριανή Αγγλία η δημιουργία του προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βασιλικών κηπουρών. «Νικητές» αναδείχθηκαν οι δούκες του Devonshire και του Νorthumberland, οι οποίοι το ονόμασαν Victoria Regia προς τιμήν της βασίλισσας. Παρεμπιπτόντως, δεν τα φρόντιζαν οι ίδιοι, αλλά επαγγελματίες κηπουροί. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή του βραζιλιάνικου θρύλου που λέει πως αν το φεγγάρι αγαπούσε μια ανύπαντρη κοπέλα, θα τη μεταμόρφωνε σε αστέρι των ουρανών. Μια πριγκίπισσα ήθελε τόσο να γίνει αστέρι, που κάθε βράδυ το κυνηγούσε, όμως αυτό δεν την πρόσεχε. Έτσι μια νύχτα πρόσεξε την αντανάκλασή του στη λίμνη, βούτηξε στα βαθιά νερά και δεν την ξαναείδε ποτέ κανείς. Η Σελήνη συγκινήθηκε από τη θυσία της και τη μεταμόρφωσε σε ένα «αστέρι του νερού» και έτσι δημιουργήθηκε το νούφαρο... Διαλέξτε ποια σας αρέσει περισσότερο! Τώρα πάντως λέγεται Victoria Αmazonica.

 

Ιδού η μαύρη πετούνια

Η πρώτη μαύρη πετούνια αποτελεί γεγονός και ονομάζεται Βlack Velvet (Μαύρο Βελούδο). Το φυτό δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Βall Colegrave και είναι το αποτέλεσμα διασταύρωσης υπαρχουσών ποικιλιών διαφορετικών χρωμάτων. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας δεν χρησιμοποιήθηκε καμία μέθοδος γενετικής τροποποίησης παρά μόνο φυσικοί τρόποι γονιμοποίησης. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προσπαθειών για την ανάπτυξη της νέας μαύρης ποικιλίας η οποία θα κοστίζει περίπου πέντε ευρώ ανά φυτό. Οι πρώτες μαύρες πετούνιες αναμένεται να εμφανιστούν στους κήπους την προσεχή άνοιξη.

 

Ρaris Japonica Λουλούδι με «ατελείωτο» DΝΑ

Ονομάζεται Ρaris Japonica και αποτελούσε ανέκαθεν έναν πονοκέφαλο για όσους ασχολούνται με τη γεωπονία και την κηπουρική, αφού έχει εξαιρετικά αργή ανάπτυξη. Το φυτό κατάγεται από το ιαπωνικό νησί Χονσού, αναπτύσσεται σε ορεινές περιοχές και τα τελευταία χρόνια είναι δημοφιλές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία. Ομάδα ερευνητών, ανάμεσα στους οποίους και γενετιστές, έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι το φυτό έχει το μεγαλύτερο γονιδίωμα από οποιαδήποτε μορφή ζωής στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Ρaris Japonica διαθέτει 150 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων, τα δομικά υλικά, που ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν το DΝΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γονιδίωμα του ανθρώπου που διαθέτει από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα στον πλανήτη είναι 50 φορές μικρότερο από αυτό του φυτού. Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική αφού, εκτός των άλλων, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων.

 

επιστροφή

Tα νυχτερινά Κείμενο, εικονογράφηση: Σάσκια Μπάλκε

Μπορεί να μην είναι ελληνικά φυτά, ευημερούν όμως μια χαρά στη χώρα μας. Αυτό που τα «ενώνει» είναι το γεγονός ότι ανθίζουν μόλις πέσει ο ήλιος αναδίδοντας ένα εξαιρετικό άρωμα. Μεγαλώνουν σε κήπους αλλά και σε γλάστρες ή σε καλάθια στα μπαλκόνια, αρκεί να είναι προστατευμένα από τον δυνατό αέρα.

 

11ος 2007   Ιpomoea  Alba Mirabilis Jalapa  Nicotiana Sylvestris
12ος 2007   Οινοθήρα Matthiola Incana Cruciferae  Zaluzianskya Capensis Scrophulariaceae
1ος 2008     Το θλιμμένο σπαθόχορτο Silene nutans  Valeriana officinalis

2ος 2008    Yucca filamentosa Το γιασεμί της νύχτας Selenicereus grandiflorus

3ος 2008    Aquilegia Fragrans -Chlidanthus Fragans -Dianthus plumarius

4ος 2008    Η αρωματική Γιαπωνέζα-Clematis particulate terniflora -Ηydrangea anomala petiolaris

5ος 2008    Saponaria Officinalis -Pardanthopsis Dichotoma -Ruellia Noctiflora

6ος 2008    Ορχιδέες μινιατούρες
 

επιστροφή

Ανακαλύφθηκε ορχιδέα που ανθίζει μόνο τη νύχτα Για πρώτη φορά οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν μια ορχιδέα που ανθίζει μόνο τη νύχτα. Οι επιστήμονες, που δεν είχαν δει ποτέ κάτι ανάλογο μέχρι τώρα, θεωρούν μυστήρια αυτή τη συμπεριφορά του φυτού.

επιστροφή

Εποχικά φυτά: Για μια πολύχρωμη άνοιξη της Ελευθερίας Σπαντιδάκη

Τώρα που ο χειμώνας τελειώνει, είναι η σωστή εποχή για να προετοιμάσετε τη βεράντα ή τον κήπο σας, ώστε την άνοιξη και το καλοκαίρι να γεμίσουν οι γλάστρες και τα παρτέρια σας με εντυπωσιακά χρώματα. Τα εποχικά καλλιεργούνται εύκολα, αναπτύσσονται γρήγορα και δίνουν χωρίς πολύ κόπο και γνώσεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μπορείτε, λοιπόν, να τα σπείρετε, να βάλετε στο χώμα βολβούς ή ριζώματα ή, αν θέλετε πιο άμεσα αποτελέσματα, να διαλέξετε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια και τα κέντρα κήπου.
Γιατί να φυτέψω εποχικά
• Τα εποχικά καλύπτουν όλο το χρωματικό φάσμα. Τα χρώματά τους μπορεί να είναι έντονα ή πιο απαλά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα.
Το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος (βλ. πίνακα στην επόμενη σελίδα).
Διαφορετική από είδος σε είδος είναι και η διάρκεια της ανθοφο­ρίας τους, καθώς άλλα εποχικά διατηρούν τα λουλούδια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άλλα ανθίζουν για λίγο και ανανεώνουν συχνά τα λουλούδια τους.
6 χρήσιμες οδηγίες
Με τα εποχικά μπορείτε να φτιάξετε χρωματικές ομάδες στα παρτέρια του κήπου, αλλά και μέσα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ανάλογα με το χώρο που έχετε στη διάθεσή σας, φυτεύετε όσα φυτά χρειά­ζεστε σε απόσταση 15-20 εκ. μεταξύ τους. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε εποχικά ενός χρώματος.
Αν θέλετε διαφορετικά είδη φυτών στο ίδιο σύνολο, θα πρέπει να φυτέψετε τα πιο ψηλά είδη πίσω και τα πικοντά μπροστά.
Τα εποχικά φυτά θέλουν εδαφικό μείγμα πλούσιο σε τύρφη και με καλή στράγγιση. Σκαλίστε καλά το χώμα προκειμένου να αεριστεί, και προσθέστε λίπασμα ή κοπριά, ακόμη και κομπόστ.
Ποτίζετε συχνά, αλλά όχι με υπερβολική ποσότητα νερού, και τοποθετήστε ή φυτέψτε τα σε σημεία αρκετά φωτεινά.
Αν προμηθευτείτε έτοιμα φυτά από το φυτώριο, θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει το χώμα πριν τα φυτέψετε. Θα το καθαρίσετε από ζιζάνια, θα το σκαλίσετε για να αφρατέψει και θα προσθέσετε κοπριά ή κομπόστ. Ανοίξτε λάκκους ανάλογα με το μέγεθος των φυτών και, αφού τα φυτέψετε, ποτίστε.
Στηρίξτε τα ψηλά φυτά με λεπτά καλάμια ή κλαδιά, και όσο καιρό αναπτύσσονται καθαρίζετε τακτικά τα αγριόχορτα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η ποσότητα του νερού που χρειάζεται για το πότισμα και τα φυτά σας αναπτύσσονται καλύτερα.
Να σπείρω ή να αγοράσω έτοιμα φυτά; Η απόφαση εξαρτάται από τη διάθεσή σας, από το πόσο γρήγορα θέλετε να δείτε αποτελέσματα και από το χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στη φροντίδα των φυτών. Στο φυτώριο θα βρείτε εποχικά που είναι ανθισμένα ή θα ανθίσουν σε μερικές ημέρες. Αντίθετα, αν σπείρετε, τα φυτά που θα καλλιεργήσετε θα ανθίσουν μετά από ένα με ενάμιση μήνα.
Αν ρίξετε σπόρο
Για να φτιάξετε φυτά από σπόρο, ρίξτε τούς σπόρους σε αυτοσχέδιους δίσκους σποράς ή έτοιμα σπορεία. Μόλις βλαστήσουν και βγάλουν 2-3 ζεύγη φύλλων, μεταφυτέψτε προσεκτικά τα φυτά στις τελικές τους θέσεις. Μπορείτε, όμως, και να ρίξετε τους σπόρους εξαρχής στις τελι-κές τους θέσεις, αφήνοντας όμως τα απαραίτητα διαστήματα μεταξύ τους.
Αποφύγετε να σπείρετε όλους τους σπόρους των εποχικών μονομιάς. Είναι καλύτερα να τους φυτέψετε σταδιακά, σε διάστημα δύο εβδομάδων, γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε πιο μακροχρόνια ανθοφορία.
Όταν προμηθεύεστε σπόρους, θυμηθείτε να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης για να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκοι, και πριν τους σπείρετε ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευα-σία τους.
Αφού σπείρετε, ποτίστε με ποτιστήρι και όχι με λάστιχο, ώστε το νερό να πέφτει αργά και έτσι να μην παρασυρθούν οι σπόροι.
Πώς θα συνδυάσετε τα χρώματα Καθώς η διάθεσή μας επηρεάζε-ται από τα χρώματα, καλό είναι, όταν φυτεύετε εποχικά, να συν­δυάζετε αρμονικά τα χρώματα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρα­κάτω συμβουλές:
Δημιουργήστε αρμονικό αποτέλεσμα συνδυάζοντας χρώματα που βρίσκονται κοντά στο χρωματικό κύκλο, όπως για παράδειγμα κίτρινο και πορτοκαλί.
Αντίθεση μπορείτε να δημιουργήσετε φυτεύοντας εποχικά με χρώματα που βρίσκονται απέναντι στο χρωματικό κύκλο, όπως π.χ. κίτρινο και μοβ. Προσέξτε, όμως, να μην υπερβάλλετε, για να μην είναι κουραστικό το αποτέλεσμα.
Το λευκό συνδυάζεται με όλα τα χρώματα, τόσο τα έντονα όσο και τα πιο απαλά.
Στα παρτέρια ή τις γλάστρες που βρίσκονται πιο μακριά σας, τοποθετήστε εποχικά με έντονα χρώματα. Σε αυτά που βρίσκονται πιο κοντά, φυτέψτε πιο απαλά χρώματα.
Σε σημεία με πολύ ήλιο προτιμήστε εποχικά με έντονα χρώματα, ενώ στα σημεία με λιγότερο ήλιο τα πιο απαλά χρώματα δείχνουν πιο όμορφα.
Βολβοί και ριζώματα Οι βολβοί που ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι πρέπει να έχουν φυτευτεί από το φθινόπωρο. Διαφορετικά, αν θέλετε φέτος την άνοιξη να έχετε ανθισμένους βολβούς, θα πρέπει να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά από το εμπόριο. Η φύτευσή τους γίνεται σε έδαφος που έχει σκαλιστεί καλά, έχει αεριστεί και έχει προστεθεί κοπριά ή κομπόστ. Διαβάστε τις οδηγίες όταν πρόκειται να τα φυτέψετε, ώστε να τα τοποθετήσετε στο σωστό βάθος. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 20 εκ. μεταξύ τους και το πότισμα συχνό, αλλά όχι με μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν τελειώσει η ανθοφορία των βολβών και των ριζωμάτων, μπορείτε να τα αφαιρέσετε από το χώμα και να τα αποθηκεύσετε σε σκοτεινό μέρος για την επόμενη χρονιά. Θυμηθείτε, επίσης, ότι για να έχετε ανθισμένους βολβούς το φθινόπωρο, θα πρέπει να τους φυτέψετε την άνοιξη.
Τα πιο όμορφα εποχικά

ΟΝΟΜΑ

ΧΡΩΜΑ

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

ΥΨΟΣ

Άλυσσο

Λευκό,ρόζ,μόβ

Άνοιξη-καλοκαίρι

10-20 εκ.

Βερβένα

Λευκό,μπλέ,κόκκινο

Άνοιξη-Φθινόπωρο

15-20 εκ.

Βιολέτα

Λευκό,μόβ

Άνοιξη

30-40 εκ.

Ίριδα

Λευκό,ρόζ,μόβ,κίτρινο

Άνοιξη- αρχές καλοκαιριού

30-90 εκ.

Κατιφές

Κίτρινο,πορτοκαλί

Άνοιξη-Φθινόπωρο

20-30 εκ.

Κόσμος

Λευκό,κόκκινο

Άνοιξη-Φθινόπωρο

60-100 εκ.

Λίλιουμ

Λευκό,κίτρινο,κόκκινο,δίχρωμες ποικιλίες

Άνοιξη-καλοκαίρι

60-120 εκ.

Μούσκαρι

Λευκό,μόβ

Άνοιξη

10-20 εκ.

Νάρκισσος

Λευκό,κίτρινο

Άνοιξη

20-50 εκ.

Νεραγκούλα

Λευκό,μόβ,κίτρινο

Άνοιξη

25-40 εκ.

Ντάλια

Κίτρινο,κόκκινο,δίχρωμες ποικιλίες

Άνοιξη-καλοκαίρι

20-50 εκ.

Πανσές

Κίτρινο,μόβ,λευκό

Άνοιξη

15-30 εκ.

Σουρφίνια

Μόβ,λευκό

Άνοιξη-καλοκαίρι

25-30 εκ.


 

επιστροφή

Φυτά που ρουφούν τη ρύπανση Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Τι κοινό μπορεί να έχει η άτρακτος ενός διαστημόπλοιου και ο εσωτερικός χώρος ενός σπιτιού ή γραφείου; Τον πόθο, τη δράκαινα και το φυλλόδεντρο, απαντούν επιστήμονες της NASA.

Πολλά είδη απορροφούν τις τοξικές ουσίες με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τουςΠολλά είδη απορροφούν τις τοξικές ουσίες με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους Υστερα από διετή έρευνα ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους που συνιστούν έναν υπερσύγχρονο μηχανισμό απορρόφησης της ρύπανσης κλειστών χώρων: τα κοινά διακοσμητικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό «όπλο» στην καταπολέμηση του συνδρόμου άρρωστων κτιρίων.

*Αρκετά απ'αυτά τα φυτά αποδείχθηκαν, όπως αναφέρουν, εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να κατακρατούν τοξικές ή ανεπιθύμητες ουσίες που εκλύονται από αναρίθμητα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι: Μοκέτες, χρώματα, έπιπλα, κόλλες, μπογιές, πλαστικές ύλες, προϊόντα καθαρισμού, ηλεκτρονικές συσκευές και βέβαια τον καπνό του τσιγάρου.

Χρυσάνθεμα εναντίον βενζολίου Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων κάθε είδος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένους θαλάμους όπου εισήχθησαν χημικά. Το φυλλόδεντρο, ο κισσός και ο χρυσός πόθος αποδείχτηκαν τα πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των μορίων της φορμαλδεΰδης. Ανθοφόρα φυτά όπως η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο κρίθηκαν αποτελεσματικότερα στην απομάκρυνση βενζολίου, ενώ εξίσου θεαματικές ήταν οι επιδόσεις της δράκαινας και του σπαθίφυλλου.

*Η έρευνα της NASA διαπίστωσε ότι κάποια είναι τόσο επαρκή στην απορρόφηση αέριων μολυντών που θα σταλούν στο διάστημα ως μέρος ενός συστήματος της βιολογικής υποστήριξης ζωής σε διαστημικούς σταθμούς που θα βρίσκονται σε τροχιά.

«Τα φυτά απορροφούν τα βλαβερά συστατικά του αέρα με τα "στόματα" που υπάρχουν στα φύλλα τους», εξηγεί ο δρ Μπιλ Γούλβερτον, επί σειρά ετών επικεφαλής ερευνών στο διαστημικό κέντρο της NASA.

«Τα "στόματα" είναι ελεγχόμενα ανοίγματα που κάνει το φυτό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η έρευνα στα εργαστήριά μας εξακρίβωσε ότι όχι μόνο τα φύλλα αλλά και οι ρίζες και τα βακτηρίδια του χώματος είναι όλα σημαντικά στην απομάκρυνση τοξικών αερίων», προσθέτει.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «ο συνδυασμός της φύσης με την τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φυτών στην απομάκρυνση αέριων ρυπαντών».

*Η επιστημονική του ομάδα ανακάλυψε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα των φυτών μεγιστοποιούνται με τη χρήση ενεργού άνθρακα: Στον πυθμένα της γλάστρας ο οποίος είναι τρύπιος τοποθετούν σωληνάκια που μέσω συσκευής «παγιδεύουν» τον αέρα του περιβάλλοντος μέσα στο χώμα. Στο χώμα υπάρχει ποσότητα ενεργού άνθρακα ο οποίος δεσμεύει τα χημικά τα οποία παραμένουν εκεί μέχρις ότου διασπαστούν.

Για πολλά χρόνια πραγματοποιούνται έρευνες σχετικά με τη χρήση των μηχανισμών της βιολογίας ως τρόπου επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων τόσο στη Γη όσο και στους αστροναύτες που πραγματοποιούν κοσμικά ταξίδια.

Εφαλτήριο για τις εν λόγω έρευνες στάθηκε η διαπίστωση ότι μέσα στην άτρακτο διαστημοπλοίων υπάρχουν ρύποι που επιβαρύνουν τα πληρώματα στις διαστημικές τους πτήσεις.

*Επιφυλακτικός σε σχέση με τα ευρήματα της NASA εμφανίζεται, όμως, ο δρ Ν. Χριστοδουλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η δυνατότητα των φυτών να απορροφούν ανεπιθύμητες ουσίες προφανώς έχει κάποια σημασία. Ομως πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι και τα φυτά υφίστανται τα επιβλαβή αποτελέσματα της επίδρασης των τοξικών υλικών που οδηγούν ακόμα και στον θάνατό τους, όταν τα υλικά αυτά υπερβαίνουν κάποιες συγκεντρώσεις. Συνεπώς η ιδιότητα των φυτών να απορροφούν και να συγκεντρώνουν μερικά ανεπιθύμητα για τον άνθρωπο υλικά, κινείται σε επίπεδα που δεν δίνουν τη δυνατότητα καθαρισμού της απόλυτης "βρόμας" αλλά προσφέρουν βοήθεια, μακροπρόθεσμα μάλιστα, σε περιπτώσεις προβλημάτων που επιδέχονται βιολογικής διαχείρισης», καταλήγει ο δρ Ν. Χριστοδουλάκης.

*Εκεί που συγκλίνουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες είναι ότι η ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων είναι μεγαλύτερη αυτής των εξωτερικών.

«Εκθεση της γαλλικής καταναλωτικής οργάνωσης UFC Que Choisir διαπίστωσε ότι μέχρι και το 30% των νοικοκυριών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα παρουσίασαν τιμές ρύπων σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες συγκεντρώσεις που βρέθηκαν σε πάρκα πόλεων», τονίζει ο Γρ. Βάρρας, επίκουρος καθηγητής ανθοκομίας στο ΤΕΙ Ηπείρου. Οπως επισημαίνει, «σχεδόν μία στις 10 κατοικίες παρουσιάζει επίπεδα χημικής ρύπανσης πολύ υψηλά με ταυτόχρονη παρουσία 3 έως 8 χημικών ενώσεων».

Οι βλαβερές χημικές ουσίες

*Η λίστα με τις εν δυνάμει βλαβερές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται σε εσωτερικούς χώρους είναι ατελείωτη. Από τις πιο σημαντικές θεωρούνται διαλύτες όπως το τριχλωροαιθυλένιο, το τριχλωροαιθάνιο κ.λπ. που περιέχονται σε πλαστικά, κόλλες, χρώματα, βερνίκια και ονομάζονται συνολικά πτητικές οργανικές ενώσεις.

«Περιορισμένη έκθεση προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, το λαιμό και τη μύτη, αλλά η χρόνια έκθεση μπορεί να επιφέρει βλάβες στα νεφρά, το συκώτι και το νευρικό σύστημα», τονίζει ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Επίσης η φορμαλδεΰδη υπάρχει σχεδόν σε κάθε είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό. Προκαλεί πονοκεφάλους, ξηρότητα στο λαιμό, ζαλάδες και ενοχλήσεις στα μάτια και το αναπνευστικό.

Οι βρομιούχες ενώσεις των διφαινυλίων σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, προβλήματα θυροειδούς, ακόμη και καρκινογενέσεις και περιέχονται σε ταπετσαρίες επίπλων, χαλιά, υπολογιστές, τηλεοράσεις κ.ά.

 

Τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτoς από συνθετικές χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές.
Bρίσκονται παντού, στην τροφή μας και…σε όλα τα αντικείμενα που αγγίζουμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκρηξη των περιπτώσεων της πολλαπλής χημικής ευαισθησίας (MCS) έχει σχέση με την μόλυνση. Αλλά αν νομίζετε ότι η μόλυνση υπάρχει μόνο εξωτερικά στην ατμόσφαιρα , είναι πολύ λάθος.Η “τεχνολογία των τοξινών ” έχει κατοικοεδρεύσει μέσα στο σπίτι σας, και η κατάσταση είναι ποιό απειλητική από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.  Το ύπουλο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι τοξίνες σας δηλητηριάζουν τις περισσότερες φορές, ακόμα και ενώ κοιμάστε.

Ορχιδέα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύκτας και παράγει οξυγόνο

Το 95% αυτών είναι μέσα στα αρώματα, αποσμητικά, κρέμες σώματος, προϊόντα καθαρισμού, χρώματα, νέα χαλιά, καπνό, σαμπουάν, βενζίνη και άλλα προϊόντα πετρελαίου , όπως η ακετόνη, καμφορά, βενζίνη, αλδεϋδες, αιθανόλη, και άλλα.

Άλλοι εσωτερικοί ρύποι θα πρέπει να είναι περισσότερο προφανείς για εσάς:.Φυτοφάρμακα (όπως αντι-ψειρικά προϊόντα) ή διαλύτες (από χρώματα, βερνίκια, κόλλες, επεξεργασμένα ξύλα, συνθετικά υφάσματα και χαλιά, και απορρυπαντικά).
“Ήπια” συμπτώματα της καθημερινής μας έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι κόπωση, αποπροσανατολισμός, μυϊκός πόνος, πόνος στις αρθρώσεις, εκζέματα, εξανθήματα, ζάλη, υπνηλία, ναυτία, διόγκωση του σώματος (πρήξιμο), επιτάχυνση της αναπνοής, συμπτώματα γρίπης, το άσθμα, ταχυπαλμία, υψηλή πίεση, ιγμορίτιδα, άγχος, πνευμονία, πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης, μειωμένη ικανότητα εστίασης, αϋπνία, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, εντερικά προβλήματα και διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης) (και δεν είναι μόνο αυτά)

Φτέρη απορροφά τους ρύπους και τις τοξικές ουσίες του αέρα και διατηρεί την σωστή υγρασία.

Περίπου το 37% των Αμερικανών είναι αλλεργικοί σε συνθετικές χημικές οσμές, αέρια εξαερισμού, καπνό, πρόσφατα επεκτάθηκε και σε χρώματα, νέα χαλιά και αρώματα.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, η έκθεση αυτή μεταφράζεται σε καρκίνους. Το πώς και πόσο επηρεαζόμαστε από αυτή εξαρτάται από τα γονίδια μας, την ηλικία, το φύλο, τη διατροφή, την υγεία και την διάθεση (η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα), το αν παίρνουμε φάρμακα, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής (ποτό, κάπνισμα, κατανάλωση ναρκωτικών).
Τα σύγχρονα σπίτια και κτίρια, σχεδιασμένα για την ενεργειακή απόδοση, ι συχνά σφραγίζονται σφιχτά ώστε να παρεμποδίσουν την απώλεια ενέργειας από τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Ο αεριζόμενος αέρας στο εσωτερικό των κτιρίων ανακυκλώνει όλα τα είδη των διαλυτών, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης (ένα εξαιρετικά τοξικό χημικό).
Τα συνθετικά δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες κατασκευές έχουν βρεθεί ότι απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες από ρύπους που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στα μη αεριζόμενα κτίρια.
Τα χαλιά επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς απορροφούν πολλούς διαλύτες οι οποίοι στη συνέχεια απελευθερώνονται βαθμιαία επί μακρά χρονικά διαστήματα.
Όλη αυτή είναι η αιτία του “συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων”.
Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα κοστίζει μόνο στις ΗΠΑ δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλεια της παραγωγικότητας και της ιατρικής περίθαλψης.

Η Καλαθέα φιλτράρει τον αέρα.

Στην Αυστραλία, περίπου το 75% των κτιρίων που επηρεάζονται από το “σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων” και το 9% του εργατικού δυναμικού απουσιάζει τουλάχιστον μία ημέρα από την εργασία κάθε δεκαπενθήμερο λόγω ασθενείας που συνδέονται με αυτό. Καλός βραδινός ύπνος σε καλά αεριζόμενο χώρο, υγιεινή διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής), καθώς και η σωματική άσκηση (ο ιδρώτας εξαλείφει τα δηλητήρια από το σώμα).μας προστατεύουν από την μόλυνση.
Αλλά εδώ έρχεται μια 2-ετή έρευνα της NASA και μας δείχνει μια απρόσμενη, οικονομικά αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον, με χαμηλό κόστος και εντελώς φυσική μέθοδος αποτοξίνωσης για σπίτια μας: τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου.
Η NASA με στόχο να αξιολογήσει τα περιβαλλοντικά θέματα, τόσο στη Γη, οσο και σε οικοτόπους στο διάστημα , και αυτή η νέα μελέτη έχει επικεφαλής τον Δρ Bill Wolverton, πρώην ανώτερος ερευνητής στο John C. Stennis της NASA Space Center, στον κόλπο του St Louis, έδειξε ότι τα φυτά (πιο συγκεκριμένα τα φύλλα) είναι γνωστό ότι λειτουργούν σαν αντλίες αέρα.

Κάκτοι απορροφούν την ακτινοβολία από οθόνες, ασύρματα τηλέφωνα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξξείδιο του άνθρακα.

Στο φως της ημέρας, παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για να κάνουν την φωτοσύνθεση.
Επιπλέον, αναπνέουν όλη την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν οξυγόνο από τον αέρα και απελευθερώνουν διοξειδίου του άνθρακα.
Τα φυτά επίσης ιδρώνουν, κυρίως μέσω των φύλλων τους. Το νερό και τα αέρια κυκλοφορούν μέσα και έξω από μικρούς πόρους που ονομάζονται στόμια.
Το αν είναι κλειστά η ανοιχτά τα στόμια αυτό δείχνει το κατά πόσο είναι ενεργά τα φυτά είναι σε μια δεδομένη στιγμή.
Επειδή τα φυτά ιδρώνουν, κρατούν σωστά τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο.

Μεταξύ των ζώων, τα μύδια και τα στρείδια λειτουργούν ως αντλίες νερού που λαμβάνουν τα μικρά σωματίδια των τροφίμων και το οξυγόνο από το νερό και απελευθερώνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απόβλητα.
Αλλά επίσης είναι γνωστό ότι συσσωρεύουν μολυσματικές τοξίνες από το νερό (όπως βαρέα μέταλλα και υδρογονάνθρακες), με πολλά επεισόδια σοβαρής δηλητηρίασης των ατόμων που έτρωγαν τέτοια θαλασσινά. Λοιπόν, αυτό που η NASA έχει βρει είναι ότι ορισμένα φυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν πραγματικά “στρείδια του αέρα” στο σπίτι σας, για τη συσσώρευση των τοξινών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας και τελικά
τη ζωή σας.
19 είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση των κύριων τοξίνων που συνδέονται με την εσωτερική μόλυνση του αέρα.

Σεφλέρα καθαρίζει την ατμόσφαιρα

Από αυτά τα 17 είναι συνηθισμένα μόνιμα φυτά εσωτερικού χώρου, και τα 2 είδη που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους ως εποχιακά διακοσμητικά.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά ή υποτροπικά ειδη που αναπτύσσονται κάτω από πυκνά τροπικά στέγαστρα, έτσι επιβιώνουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και είναι πιο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των αερίων, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών.
Τα φυτά δεν απορροφούν ρύπους μόνο από τα φύλλα , αλλά και μέσω των ριζών και των ριζών που σχετίζονται με τα βακτήρια τους.
Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των τοξινών του αέρα, ώστε έχουν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να τα ενσωματώνουν στο διάστημα σε βιολογικά συστήματα υποστήριξης της ζωής στα μελλοντικά διαστημόπλοια, στους διαστημικούς σταθμούς.

«Η μελέτη έδειξε ότι τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν ορισμένους ρύπους από το εσωτερικό περιβάλλον.
Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της. μας παρέχουν ένα ακόμη ισχυρότερο επιχείρημα ότι τα κοινά φυτά διακοσμητικού εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά.
Κάθε είδος φυτού δοκιμάστηκε σε σφραγισμένους θαλάμους πλεξιγκλάς, στα οποία έγινε ένεση χημικών ουσιών.

Οι δοκιμασμένες χημικές ουσίες που περιλήφθησαν είναι:

Το βενζόλιο είναι ο πιο κοινός διαλύτης σε πολλά είδη, όπως βενζίνη, μελάνια, έλαια, χρώματα, πλαστικά, και καουτσούκ, αλλά εισέρχεται επίσης μέσα στην σύνθεση των εκρηκτικών, απορρυπαντικών,, φαρμακευτικών προϊόντων, αφρούς και βαφές.
Είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια (επαναλαμβανόμενη επαφή προκαλεί ξήρανση, φλεγμονή, φλύκταινες και δερματίτιδα), εμβρυοτοξικό και παράγοντας που προκαλεί καρκίνο.

Έχει συνδεθεί με την ανθρώπινη λευχαιμία.
Οι ατμοί βενζολίου μπορούν να προκαλέσουν ζάλη, αδυναμία, ευφορία, κεφαλαλγία, ναυτία, θολή όραση, αναπνευστικές ασθένειες, ρίγη, καρδιακή αρρυθμία, βλάβη στο ήπαρ και νεφρική ανεπάρκεια, παράλυση και απώλεια των αισθήσεων.
Οι δοκιμές σε ζώα οδήγησαν σε σχηματισμό καταρράκτη και ασθένειες του αίματος και της λέμφου.
Η χρόνια έκθεση προκαλεί πονοκεφάλους, απώλεια της όρεξης, υπνηλία, νευρικότητα, ψυχολογικά προβλήματα και ασθένειες του αίματος (όπως η αναιμία) και ασθένειες των οστών.

Οι πρωταθλητές των φυτών στην απομάκρυνση του βενζολίου φαίνεται να είναι: ο κισσός, οι ζέρμπερες, οι μαργαρίτες, χρυσάνθεμα, ο κρίνος, το μπαμπού , και η σανσιβέρια (Sansevieria trifasciata).

Ανάλογα από την πηγή του βενζολίου το κάθε φυτό εξιδικεύεται

σημαντικά είναι τα Κινέζικα αειθαλή και τα χρυσάνθεμα (Chinese Evergreens and pot mums), είναι για το βενζόλιο που προέρχεται από τα απορρυπαντικά

ενώ η Δράκαινα (Dracaena )για το βενζόλιο που προέρχεται από το μελάνι, τις βαφές, τον καπνό και το καουτσούκ, την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα και το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) που προέρχεται από τις κόλλες, μελάνι, βαφές, βερνίκια, και χρώματα,

Ο κισσός απορροφά και φιλτράρει εύκολα τις τοξίνες και το βενζόλιο που προέρχονται από προϊόντα πετρελαίου, όπως επίσης την φορμαλδεΰδη από τα καθαριστικά

η Ζέρμπερα μαργαρίτα (gerbera daisy ) το βενζόλιο που προέρχεται από τα πλαστικά και το τριχλωροαιθυλένιο TCE από τις κόλλες

Η φορμαλδεΰδη είναι ακόμα πιο κοινή από το βενζόλιο, και περισσότερο τοξική.
Είναι άφθονη σε αφρούς ουρίας-φορμαλδεΰδης, νοβοπάν ή πεπιεσμένων προϊόντων ξύλου από το οποίο σήμερα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των επίπλων γραφείου.
Φαίνεται ότι υπάρχει στο επεξεργασμένο χαρτί με ρητίνες UF (Ουρίας Φορμαλδευδης), ακόμη και στις σακούλες των παντοπωλείων, στο κερωμένο χαρτί, χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες.

Τα πιο κοινά καθαριστικά οικιακής χρήσης έχουν φορμαλδεΰδη.
Οι ρητίνες UF χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά ελάσματα, αντιρυτιδικές κρέμες, καθαριστικά νερού, επιβραδυντές φωτιάς και συγκολλητικά σε επενδύσεις δαπέδων, τάπητες και σε ρούχα καθαριστηρίου, ενώ η απλή φορμαλδεΰδη αφθονεί στο φυσικό αέριο, στην κηροζίνη, και στον καπνό του τσιγάρου.
Η χημική αυτή ουσία είναι ένα ερεθιστική του βλεννογόνοι των οφθαλμών, της μύτης και του λαιμού, και προκαλεί δερματίτιδα και πονοκεφάλους.
Η φορμαλδεΰδη είναι μια κοινή αιτία του άσθματος και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του λάρυγγα.

Τα καλύτερα φυτά για την απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης αποδείχθηκε ότι είναι

το μπαμπού ή χαμαιδωρέα καθαρίζει την φορμαλδεύδη από τα χαλιά, και το το τριχλωροαιθυλένιο TCE από τις κόλλες

η σανσιβέρια (Sansevieria trifasciata). καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από τα χαρτιά,

το σπαθίφυλλο, κρίνος (peace lily) εκτός από το να καθαρίζει το TCE από τα προϊόντα καθαρισμού, , καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα,

ο Πόθος, (aureus epipremnum),το φιλόδενδρο και η Δράκαινα warneckei και η marginata, καθαρίζουν την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα,

ο φίκος την φορμαλδεΰδη από τους αφρούς της UF,
ο κισσός την φορμαλδεΰδη από καθαριστικά και

το χλωρόφυτο καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από κόντρα το πλακέ και τις μοριοσανίδες.

Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE), χρησιμοποιείται ευρέως στην απολίπανση μετάλλων, στο στεγνό καθάρισμα και στις βιομηχανίες, μελάνια εκτύπωσης, χρώματα, βερνίκια, βερνίκια, κόλλες.

Το TCE είναι ισχυρά καρκινογόνο, ιδίως για τον καρκίνο του ήπατος .
Τα καλύτερα φυτά που αφαιρούν το TCE ήταν.
Ο κρίνος (peace lily ) καθαρίζει το TCE από τα προϊόντα καθαρισμού, η Δράκαινα (Dracaena )αφαιρεί το TCE από τις κόλλες, μελάνι, βαφές, βερνίκια, και χρώματα ,
η ζέρμπερα μαργαρίτα (gerbera daisy ) και το μπαμπού χαμαιδωρέα (bamboo palm) το TCE από τις κόλλες,

Ντιεφενμπάχια ικανό στην εξάλλειψη των ρύπων της ατμόσφαιρας

Συγκόνιο φιλτράρει τον αέρα

Εδώ είναι ένας πίνακας με τους ρύπους και τα φυτά.

 Μετάφραση απο Ευαγγέλου Μαριάννα  Βιοχημικός http://fytro.wordpress.com  www.awakengr.com

Επίσης εντοπίσαμε κι αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο από την ιστοσελίδα www.toxrisimo.gr

στο οποίο ο ερευνητής Καμάλ Μηάτλ δείχνει πως η οργανωμένη χρήση τριών κοινών φυτών εσωτερικού χώρου, σε συγκεκριμένες θέσεις σε ένα κτήριο κατοικιών ή γραφείων, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μετρήσιμα καθαρότερη εσωτερική ατμόσφαιρα.

 

Τα φυτά που "καθαρίζουν" το σπίτι σας Kώστας Kαρασαββίδης

Xωρίς αμφιβολία ένα λούτρινο σκυλάκι μπορεί να είναι μια κάποια λύση αν το παιδί σας θέλει αληθινό σκύλο, αλλά αδυνατείτε να αναλάβετε την ευθύνη. Tο ίδιο και ένα ψεύτικο φυτό. Kοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά μπορεί να είναι η εύκολη επιλογή αν δεν έχετε διάθεση ή χρόνο για να φροντίζετε ένα ζωντανό. Ξέρετε όμως τι χάνετε;

Oχι, δεν είναι τυχαίο. Kαθόλου τυχαίο. Όποιος ασχολείται και ζει σε χώρους με φυτά το γνωρίζει καλά. Δεν είναι μόνο η ομορφιά που προσφέρουν ή η καλύτερη ακουστική που χαρίζουν στο χώρο ειδικά τα πλατύφυλλα. Eίναι πολλά παραπάνω. Eίναι η αίσθηση ότι δεν είστε μόνοι, είναι η ζωντανή παρουσία τις κρύες μέρες του χειμώνα που έξω βρέχει και το τηλέφωνο δεν χτυπάει. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι απορροφούν τη σκόνη και, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, φιλτράρουν τις επιβαρυντικές ουσίες που προέρχονται κυρίως από μπογιές, βερνίκια, χαλιά και πλαστικά έπιπλα, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους. Όπως και το ότι βοηθούν τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα, με ελαφρύτερη φαρμακευτική αγωγή. Eντάξει, ίσως έχετε διαβάσει ότι ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθούν στη συγκέντρωση και ενισχύουν τη μνήμη. Θα το έχετε, άλλωστε, διαπιστώσει και εσείς οι ίδιοι. Με τη σωστή επιλογή φυτών στις βεράντες ή στο σαλόνι σας πετύχατε το δρόσισμα του χώρου σας, κρύβοντας αποτελεσματικά τον ήλιο. Eπιπλέον, βελτιώσατε την ποιότητα του αέρα, με φυτά που εκλύουν υγρασία στην ξηρή από τα κλιματιστικά ατμόσφαιρα του γραφείου σας, και όχι μόνο... Πόσες φορές νιώσατε να σας τυλίγουν μέσα τους, πόσες φορές χαμογελάσατε με καμάρι όταν τα βλέπατε να μεγαλώνουν και να ανθοβολούν; Πόσες στιγμές τα κοιτάξατε και το βλέμμα σας «χάθηκε» στα φύλλα τους; Kαι, πραγματικά, πόσες φορές η καρδιά σας σφίχτηκε βλέποντας ανήμποροι τα φυτά σας να αργοπεθαίνουν; Kαι ας αγοράζατε τα καλύτερα λιπάσματα, και ας δίνατε τα κλειδιά στη γειτόνισσα για να σας τα ποτίζει όσο λείπατε, και ας τα κάνατε όλα σωστά. Mα δεν είναι υπερβολικό να κάνετε έτσι για ένα φυτό; Nαι, για ένα φυτό... Για ένα Φυτό.
H αληθινή δύναμη των φυτών
O κάτοικος μιας μεγαλούπολης ζει 20 περίπου ώρες τη μέρα σε κλειστούς χώρους (σπίτι, χώρος εργασίας, μέσα μεταφοράς κ.ά.). Eπομένως, η ποιότητα του αέρα που αναπνέει παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση και τη διατήρηση της υγείας του. Aπό τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκύπτει ότι ο αέρας στους χώρους κατοικίας και εργασίας είναι σήμερα πιο μολυσμένος από ό,τι η εξωτερική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε η NASA, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έχει αποδειχτεί ότι ορισμένα φυτά μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων. H παρουσία κάποιων οικιακών φυτών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, η ατονία, οι οπτικές διαταραχές, διάφορες ενοχλήσεις του αναπνευστικού, ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα, από τα οποία υποφέρουν συνήθως όσοι ζουν ή εργάζονται σε μεγάλα κλιματιζόμενα κτίρια. Περισσότερα από 40 είδη οικιακών φυτών έχουν αναγνωριστεί για τις ιδιότητες που έχουν να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει η κ. Σίσσυ Eυθυμιάδου, γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος, «η NASA έχει διεξαγάγει πολλές έρευνες σε χώρους αεροσκαφών, οι οποίες έδειξαν ότι κοινά οικιακά φυτά έχουν εκπληκτική ικανότητα απορρόφησης διαφόρων ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη, μια καρκινογόνος ουσία που προέρχεται από τα χαλιά και τα έπιπλα και συχνά προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, το μονοξείδιο του άνθρακα, η βενζίνη και ο καπνός του τσιγάρου. Xαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το φυτό Aράχνη, που μειώνει κατά 96% το μονοξείδιο του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους». Ωστόσο, τα οικιακά φυτά είναι σημαντικά και για την ψυχική υγεία μας, αφού λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. «Έρευνες που διεξήχθησαν τα έτη 1994-1996 στη Nορβηγία απέδειξαν ότι τα φυτά εσωτερικών χώρων μειώνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% την κούραση, το βήχα και τα κοινά συμπτώματα του κρυώματος, όπως καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.ά.», λέει η κ. Eυθυμιάδου.
Γνωρίστε τα φυτά υγείας
Στις παραγράφους που ακολουθούν αναφέρονται τα χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες, αλλά και η φροντίδα που απαιτούν τα πιο δημοφιλή φυτά υγείας στην ελληνική αγορά, ώστε να επιλέξετε εκείνα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.
Xρυσάνθεμο
(Chrysanthemum morifolium)
Διαθέτει υψηλή απορροφητικότητα ρύπων (ειδικότερα οι ποικιλίες των χρυσάνθεμων που ανθίζουν το φθινόπωρο και έχουν λίγα πέταλα).
• Eυδοκιμεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• Eίναι ανθεκτικό σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
• Eυδοκιμεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη.
• Διατίθεται σε πολλά χρώματα.
• Aπαιτεί μέτριο φωτισμό, ψεκασμό στα φύλλα, μέτριο πότισμα και θερμοκρασίες 10-18 βαθμούς Kελσίου.

Zέρμπερα
(Gerbera jamesonii)
H απορροφητικότητα ρύπων είναι υψηλή.
• Eίναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, απαιτεί όμως καλό αερισμό.
• Yπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.
• Aπαιτεί έντονο φωτισμό και κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας θερμοκρασίες 20-24 βαθμούς Kελσίου. Eπίσης, την περίοδο ανθοφορίας χρειάζεται υδροδιαλυτό λίπασμα κάθε εβδομάδα και συχνό πότισμα με μικρή όμως ποσότητα νερού κάθε φορά.

Φοίνικας
(Phoenix roebelenii)
Διαθέτει υψηλή απορροφητικότητα ρύπων.
• Eίναι καταλληλότερο για εξωτερικούς χώρους, λόγω του μεγέθους του.
• Aπαιτεί πλούσια εδάφη.
• Xρειάζεται προστασία όταν κάνει πολύ κρύο, θέλει υψηλές θερμοκρασίες και συχνό πότισμα.

Δράκαινα
(Dracaena fragrans «Massangeana»)
Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα ατμοσφαιρικών ρύπων.
• Eίναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους.
• Eυδοκιμεί σε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος.
• Aντέχει σε σκιερά μέρη και σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού και του γραφείου, καθώς χρειάζεται μεν φως, αλλά όχι άμεση έκθεση στον ήλιο.
• Tο καλοκαίρι απαιτεί άφθονο πότισμα και ψεκασμούς στα φύλλα, ενώ το χειμώνα η συχνότητα του ποτίσματος μειώνεται.

Σπαθίφυλλο
(Spathiphyllum)
Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα ατμοσφαιρικών ρύπων.
• Eίναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους.
• Aντέχει σε σκιερά μέρη και σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού και του γραφείου.
• Aπαιτεί καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος.
• Xρειάζεται μεν φως, αλλά όχι άμεση έκθεση στον ήλιο.

Mπαμπού
(Chamaedorea seifrizii )
Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα ατμοσφαιρικών ρύπων.
• Eίναι ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους (είδος νάνου μπαμπού με άσπρα λουλούδια).
• Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και αναπτύσσεται εύκολα.
• Aπαιτεί μέτριο φωτισμό, θερμοκρασία 12-25 βαθμούς Kελσίου, ψεκασμούς στα φύλλα, πλούσιο πότισμα.

Φίκος
(Ficus robusta και Ficus benjamina)
Διαθέτουν και τα δύο μέτρια απορροφητικότητα ρύπων.
• Eνδείκνυνται και για το σπίτι και για το γραφείο.
• Aναπτύσσονται ικανοποιητικά σε όλα τα μέρη που εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως.
• Eίναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες.
• Θέλουν μέτριο πότισμα και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Σεφλέρα
(Shefflera actinophylla)
Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα στους ρύπους.
• Aναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
• Aναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα μέρη που τα «βλέπει» ηλιακό φως.
• Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε πλούσιο πότισμα.

Kισσός
(Hedera helix)
Eίναι μέτρια απορροφητικό στους εναέριους ρύπους.
• Oι μικρόφυλλες ποικιλίες κισσού αναπτύσσονται καλά σε γλάστρα και σε εσωτερικούς χώρους. O κοινός κισσός, με τα μεγάλα φύλλα, είναι κατάλληλος για εξωτερικούς χώρους. Έχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα: Mπορεί, αν αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα, να είναι καλή κρυψώνα για ποντίκια.
• Aναπτύσσεται καλά, σε όλα τα εδάφη, ακόμη και στα πιο φτωχά.
• Eίναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι -20 βαθμούς Kελσίου και στους ισχυρούς ανέμους.
• Προτιμά τις υγρές και ημισκιερές τοποθεσίες.
• Θέλει συχνό πότισμα.

 

Φυτά εσωτερικού χώρου: Διακοσμούν και σώζουν ζωές

Πολλοί έχουν σαν χόμπι να καθαρίζουν το κήπο τους ή να περιποιούνται τα φυτά του καθιστικού ή του σαλονιού τους. Είναι όμως ένα χόμπι – εάν θέλουμε να το ονομάσουμε έτσι- που σχεδόν κανείς δεν το συνειδητοποιεί. Εάν ρωτήσουμε κάποιον πόσα φυτά έχει στο σπίτι του, πόσο τα φροντίζει και πως δεν θα πάρουμε εύκολα μια απάντηση. Η παρόρμηση να φέρουμε τη φύση στο σπίτι μας είναι σχεδόν παγκόσμιο φαινόμενο και βέβαια τι άλλο είναι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Πόσοι από όλους εμάς που μας αρέσει να έχουμε φυτά στο σπίτι μας γνωρίζουμε πως στην πραγματικότητα βελτιώνουμε την υγεία μας ή και σώζουμε τη ζωή μας ακόμη;

Γενικά, το φυσικό δευτερεύον αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης, το επίπεδο του οξυγόνου στο μικροκλίμα γύρω από τα φυτά μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την περιβάλλουσα περιοχή δίνοντάς μας μία φυσική βοήθεια. Κατά την εκπνοή βγαίνει διοξείδιο του άνθρακα το οποίο τα φυτά χρησιμοποιούν στη φωτοσύνθεση και έτσι όταν τους μιλάμε είναι ένα πρόσθετο όφελος γι’ αυτά.

Το σπίτι στην κυριολεξία μας σκοτώνει. Ενώ όλα τα παραπάνω μοιάζουν εξτρεμιστικοί συλλογισμοί, υπάρχει μια ισχυρότατη πραγματική απόδειξη πως τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να προσφέρουν οφέλη στον άνθρωπο με έναν πολύ πιο σημαντικό τρόπο: με το να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τα επιβλαβή χημικά. Με την αυξανόμενη χρήση συνθετικών υλικών στην μαζική κατασκευή οικιακών συσκευών και επίπλων, η μόλυνση της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου των κατοικιών ίσως μας… ‘προσφέρει’ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας σύμφωνα με τα λεγόμενα ειδικών. Παράγωγος φορμαλδεΰδης για παράδειγμα χρησιμοποιείται σαν συγκολλητικό σε κατασκευές με κόντρα πλακέ. Η φορμαλδεΰδη έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογενέσεις. Τα στοιχεία για την πιθανή σχέση της με τον καρκίνο φαίνονται πιο έντονα στη ρινική κοιλότητα και τον λάρυγγα αφού η μύτη και το στόμα έχουν απευθείας σχέση με την εισπνοή. Επίσης μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά φαινόμενα στο δέρμα και τον πνεύμονα. Το βενζένιο, ένα άλλο γνωστό ως καρκινογενές, χρησιμοποιείται για να παραχθούν μερικά είδη πλαστικών, υγρών καθαριστικών, συνθετικών ελαστικών και ινών και συγκολλητικών. Η έκθεση στο βενζένιο μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, όγκους, αναιμία και βλάβες στα χρωματοσώματα.

‘Πράσινη’ ατμόσφαιρα = καθαρή ατμόσφαιρα. Ευτυχώς, κάποιος- κάπου διερεύνησε το εν δυνάμει θανατηφόρο πρόβλημα από την έκθεσή μας σ’ αυτές τις χημικές ενώσεις και έκανε την έκπληξη. Μελετήθηκε με τη συμβολής της NASA κατά πόσο τα διακοσμητικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την απομάκρυνση της μόλυνσης- όπως αυτής από την φορμαλδεΰδη και το βενζένιο- και στη γη αλλά και στο περιβάλλον του διαστήματος. Η έρευνά τους απέδειξε πως μερικά φυτά μπορούν να εκτοξευθούν στο διάστημα σε διαστημικούς σταθμούς. Περιληπτικά θα αναφέρουμε τα συμπεράσματα της NASA με την υπενθύμιση πως αυτά τα φυτά έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν σε κάποιο βαθμό την ατμόσφαιρα.

To αγλαόνημα (Aglaonema) έχει μεγάλα φύλλα που κάνουν πολύ ίσκιο και μπορεί να φυτευτεί οπουδήποτε στο σπίτι. Η αλόη-Aloe barbadensis (Aloe Vera) αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στην αφαίρεση της φορμαλδεΰδης καθώς και σε κάποιες θεραπείες. Το χλωρόφυτο (Chlorophytum comosum) είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για τον καθαρισμό της φορμαλδεΰδης από τον αέρα. Ευδοκιμεί και στο φως αλλά και στον έμμεσο φωτισμό του εσωτερικού χώρου. Το Χρυσάνθεμο, αυτό το πολύχρωμο φυτό, έχει αποδειχθεί από τη NASA σαν το πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση του βενζενίου. Η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera Daisy) όπως και το χρυσάνθεμο είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση του βενζενίου από τον αέρα του εσωτερικού χώρου και, όπως τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά, προτιμά τον καθαρό και άμεσο φωτισμό. Το φιλόδεντρο (Philοdendron) είναι μεταξύ των καλυτέρων φυτών που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου από την φορμαλδεΰδη, ειδικά σε υψηλή συγκέντρωση. Πάντως εφιστάται η προσοχή γιατί είναι δηλητηριώδες.

Βέβαια οι ανθοπώλες δεν είναι ενήμεροι σχετικά με το ποια φυτά είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση της μόλυνσης από την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου του σπιτιού σας, μπορούν όμως να σας προμηθεύσουν καλής ποιότητας φυτά. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προσφέρεται στα φυτά σας τον απαραίτητο για αυτά φωτισμό και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για να είναι θαλερά και ζωντανά για να μπορούν και αυτά -με τη σειρά τους- να προσφέρουν και σε σας… ζωή!

 

ΦΥΤΑ & ΡΥΠΑΝΣΗ         ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

επιστροφή

Πράσινα... φίλτρα εσωτερικού χώρου            Πολεμήστε τη ρύπανση με φυτά μέσα στο σπίτι

Φυτά - ασπίδες για θόρυβο και ζέστη             Ανθοκομικά φυτά που ρουφούν τη ρύπανση

Οι φυσικοί «καθαριστές» της ατμόσφαιρας        Φυτά που καθαρίζουν το έδαφος από βαρέα μέταλλα

10 φυτά που ενισχύουν τη θετική ενέργεια στο χώρο

Όλοι αγαπάμε τα φυτά, είτε είναι αρωματικά βότανα που δίνουν γεύση στα φαγητά μας, είτε είναι διακοσμητικά φυτά που μας κρατούν συνδεδεμένους με τη φύση, όλοι λίγο πολύ, ακόμα και στις πόλεις έχουμε κάποια φυτά. Εξάλλου, σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη είχε αποδειχτεί ότι τα φυτά στο εργασιακό περιβάλλον μειώνουν το στρες στους εργαζόμενους κι αυξάνουν την παραγωγικότητά τους. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα φυτά που φέρνουν θετική ενέργεια

Τα φυτά έχουν συμπεριληφθεί εδώ και πολύ καιρό στην διακόσμηση των χώρων στο σπίτι, στο γραφείο, στις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Εκτός του ότι δίνουν ένα πολύ φρέσκο και φυσικό άγγιγμα σε αυτούς τους χώρους, θεωρείται επίσης ότι βελτιώνουν την ροή της θετικής ενέργειας χάρη στην ικανότητα τους να απομακρύνουν την αρνητική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό το πεδίο, συγκεκριμένα φυτά προωθούν πολύ καλύτερα την θετική ενέργεια και μας δίνουν την αίσθηση της καθημερινής ευεξίας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα φυτά πρέπει να είναι ζωντανά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα έχουμε σε γλάστρες και να τα φροντίζουμε ιδιαίτερα. Με βάση αυτό, παρακάτω ακολουθούν τα 10 καλύτερα φυτά που προσελκύουν θετική ενέργεια.

Κάκτος

Οι κάκτοι αποτελούν μια πολύ όμορφη διακοσμητική πινελιά στους χώρους του σπιτιού μας ή του γραφείου. Είναι ένα φυτό που απαιτεί ειδική φροντίδα για να διατηρηθεί και λέγεται ότι έχει την ικανότητα να αποκρούει τον φθόνο, τους εισβολείς, τα κακόβουλα άτομα, τους υποκριτές και να απορροφά την αρνητική ηλεκτρομαγνητική ενέργεια από τις οικιακές συσκευές.

Δυόσμος

Εκτός του ότι είναι ένα φυτό με πολλά οφέλη για την υγεία, ο δυόσμος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την προστασία από την μαγεία και τον φθόνο των άλλων. Ο δυόσμος είναι ένα καλό φυτό για την ευεξία σας και μάλιστα μερικοί πιστεύουν ότι όποιος έχει ένα φρέσκο φυτό δυόσμου προσελκύει την οικονομική ευημερία.

Μπαμπού

Το μπαμπού έχει γίνει της μόδας όσον αφορά στην διακόσμηση στο σπίτι δίνοντας μια εκλεπτυσμένη πινελιά στα σαλόνια μας. Παράλληλα όμως λέγεται ότι προσελκύει θετική ενέργεια. Λέγεται ότι το μπαμπού συνδέει την ανάπτυξη και το νερό, προσφέροντας αγνότητα, καθαρότητα και ζωή. Το να έχουμε αυτό το φυτό στο σπίτι μας θα μας φέρει μια αίσθηση άνεσης, ηρεμίας και θα διώξει μακριά τον φθόνο.

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι γνωστό ως το φυτό των ζευγαριών, επειδή ωφελεί τις σχέσεις στον πνευματικό τομέα. Συνιστάται αυτό το φυτό να βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα ή στους χώρους τους οποίους το ζευγάρι συνήθως περνάει χρόνο μαζί, διότι προσελκύει θετική ενέργεια, η οποία δυναμώνει την σχέση κι ενισχύει το ειδύλλιο.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι ένα φυτό με σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται ήδη από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς. Σε πνευματικό επίπεδο, το φυτό αυτό είναι γνωστό για την προσέλκυση της ειλικρινούς αγάπης κι ευτυχίας. Εκτός από το να έχετε ένα φρέσκο δενδρολίβανο στο σπίτι, συνιστάται επίσης να τοποθετείτε μερικά κλαδάκια δενδρολίβανου σε πάνινα τσαντάκια και να τα βάζετε σε διάφορα μέρη του σπιτιού, ώστε να προσελκύουν την αφοσίωση εκείνων που είναι γύρω σας.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα φυτό με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το να έχετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας όχι μόνο εγγυάται μια καλή βοήθεια για την υγεία σας γενικά, αλλά προωθεί θετικούς παλμούς σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Λέγεται ότι η μέντα θα καταπολεμήσει την κακή αύρα και την αϋπνία. Επίσης μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία στο σπίτι σας.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για να διώχνει την κακή αύρα από τον αέρα. Το φυτό αυτό θεωρείται εξαγνιστικό, καθώς καταπολεμά την αρνητική ενέργεια, εμποδίζει τους εφιάλτες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Έχοντας ένα θυμάρι στο σπίτι σας, εξασφαλίζετε την προστασία του σπιτιού και των ενοίκων του.

Χρυσάνθεμα

Τα χρυσάνθεμα είναι γνωστά για την ομορφιά τους και την αίσθηση ευεξίας που φέρνουν στο σπίτι. Αυτό το φυτό ενισχύει την ευτυχία και την καλή διάθεση κι έτσι συνιστάται για τους χώρους όπου υπάρχει συνεχής ένταση ή διαφωνίες.Τα χρυσάνθεμα συνδέονται με μια ζωή χαλάρωσης.

Ευκάλυπτος

Αυτό το φυτό έχει την ιδιότητα να καταπολεμά και να αποκρούει την αρνητική αύρα του φθόνου, η οποία σχεδόν πάντα προέρχεται από φθονερά ή κακόβουλα άτομα. Συνιστάται για τις επιχειρήσεις ή τα γραφεία, εφόσον είναι ένα φυτό που προσελκύει την ευημερία. Είναι επίσης ιδανικό για καλύτερο ύπνο και για να απελευθερώνει τον χώρο από τις καταπιεστικές ενέργειες.

Αλόη

Το φυτό αυτό χρησιμοποιείται σε τελετουργίες εναντίον της κακοτυχίας και όπως λέγεται αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα κατά της κακής αύρας. Είναι γνωστό για την προσέλκυση της ευημερίας και της θετικής ενέργειας οπουδήποτε κι αν τοποθετηθεί στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν η αλόη μεγαλώνει και είναι ζωτική, προσελκύει καλή τύχη. Εάν εξασθενίσει, σημαίνει ότι έχει απορροφήσει τις αρνητικές ενέργειες και μας έχει προστατεύσει. 

επιστροφή

Φυτά - ασπίδες για θόρυβο και ζέστη ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Νεραντζιές, πορτοκαλιές αλλά και κισσοί είναι τα όπλα που έχουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Έχουν πυκνές φυλλωσιές και φτάνουν το ενάμισι μέτρο ύψος

Θα μπορούσε να λέγονται και πράσινα ηχοπετάσματα. Το βιβούρνο, ο ελαίαγνος και η φωτίνια είναι θάμνοι. Και τα τρία φυτά όμως έχουν πυκνές φυλλωσιές και φτάνουν έως και το ενάμισι μέτρο ύψος. Σύμφωνα δε με όσα λένε οι γεωπόνοι, εάν φυτευτούν στον κήπο σαν ένας φράχτης μπορεί να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ασπίδα κατά του θορύβου. «Τέτοια φυτά που έχουν πυκνό φύλλωμα, ανάλογα με το πόσο κοντά στη ρυπογόνο πηγή βρίσκονται, μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο κατά 50% και 60%» λέει η γεωπόνος κ. Αντωνία Μουτάφη. Προσθέτει δε ότι αυτού του είδους οι θάμνοι μπορεί να συνδυαστούν και με αναρριχώμενα φυτά, προσφέροντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. «Μπορεί κανείς δηλαδή να αγοράσει ξύλινα πάνελ και να φυτεύσει αναρριχώμενα, για παράδειγμα κίτρινο γιασεμί, αλλά και θάμνους».

Νεραντζιές, πορτοκαλιές αλλά και κισσοί στους τοίχους είναι τα όπλα που έχουν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ζέστης και κατ΄ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Όπως επισημαίνει ο γεωπόνος, κ. Γιώργος Ζεβελάκης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προτιμήσουν φυτά τα οποία να είναι ανθεκτικά στο καυσαέριο και να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Έτσι, τα εσπεριδοειδή- νεραντζιές, πορτοκαλιές, λεμονιές-, τα κωνοφόρα δέντρα, όπως τα πεύκα, τα κυπαρίσσια, και ο ευκάλυπτος είναι ιδανικά προστατευτικά.
Τέτοια φυτά δεν είναι κατάλληλα μόνο για κήπους αλλά και για βεράντες. «Τα περισσότερα πλατύφυλλα μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να λάβουν υπ΄ όψιν τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, το φυτό αγγελική είναι ιδανικό για τα ρετιρέ διότι αντέχει στον δυνατό αέρα».
Πού πρέπει να τοποθετηθούν οι γλάστρες «Η επιλογή του φυτού δεν είναι όμως το μόνο που θα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν λιγότερο θόρυβο στο μπαλκόνι τους ή δροσιά. Είναι εξίσου σημαντικό το πώς θα τοποθετηθούν τα φυτά προκειμένου να είναι αποτελεσματικά: σε γλάστρες μεγάλου βάθους, κοντά η μία στην άλλη για να μπορέσουν τα φυτά να αναπτύσσονται το ένα μέσα στο άλλο. Στόχος άλλωστε είναι η πυκνή βλάστηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα που θα λειτουργήσει ως φίλτρο». Η επιλογή αναρριχητικού φυτού μάλιστα, μπορεί να επιτύχει μείωση θερμοκρασίας κατά 1 ή και 2 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά όμως μπορεί να αποτελέσουν ασπίδα ακόμη και για τις επιδρομές των εντόμων. «Ο βασιλικός είναι γνωστό ότι είναι απωθητικός για τα κουνούπια».
Όσο για το κόστος της φυτικής ασπίδας κατά της ηχορρύπανσης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ζέστης αυτό εξαρτάται, όπως λέει ο κ. Ζεβελάκης, από το μέγεθος της βεράντας ή του κήπου. «Θα πρέπει να επιλεχθούν αναπτυγμένα φυτά, καθένα από τα οποία κοστίζει περίπου 30-40 ευρώ. Για παράδειγμα, για 10 γλάστρες, χώμα τυποποιημένο και απαλλαγμένο από ζιζάνια, μύκητες και βακτήρια, καθώς και ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει περισσότερα από 500 ευρώ».
 

επιστροφή

Λουλούδια της παραλίας του καθηγητή κ. Νίκου Μάργαρη  διευθυντή του «Νational Geographic».

Τώρα που όλοι κάνουμε τις βόλτες μας προς τη θάλασσα, πόσο έχουμε προσέξει άραγε τα λουλούδια που φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων, στην άμμο ή ακόμη και πάνω στην ίδια την άσφαλτο;
Μικρή ξενάγηση στον απίστευτο πλούτο ανθέων μιας φτωχής χώρας... Φαίνεται περίεργο ότι σε μια χώρα στην οποία οι κάτοικοί της από το πρωί μέχρι το βράδυ κατηγορούν το περιβάλλον της για την υποβάθμιση και την καταστροφή του, αυτή να θεωρείται από τους βοτανoλόγους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) ως Παράδεισος. Δεκάδες βιολογικά τμήματα από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία μέχρι τη Νορβηγία και την Ισλανδία έρχονται στην Ελλάδα για να παρατηρήσουν τα λουλούδια μας. Χώρια που ενώ τα πουλιά πετούν και φεύγουν- κάνοντας αναγκαία τα τηλεσκόπια, τα κιάλια και τις «ενδυματικές» παραλλαγές -, τα αγριολούλουδα περιμένουν ακίνητα. Ασε που ενώ τα είδη πουλιών στην Ελλάδα (μόνιμα και
μεταναστευτικά) είναι 422, τα φυτά είναι περίπου 6.000, από τα οποία περίπου 2.000 είναι ενδημικά. Δηλαδή είδη που βγαίνουν μόνον εδώ και πουθενά αλλού. Κάτι που δεν ισχύει για τα πετούμενα! Ο Τurrill, στο μνημειώδες έργο του «Ρlant Life of the Βalkan Ρeninsula» που εκδόθηκε το 1929, έχει υπολογίσει ότι το ένα στα τέσσερα φυτά των Βαλκανίων είναι ενδημικό της περιοχής. Για μια απλή σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι ενώ η Κρήτη είναι τριάντα πέντε φορές μικρότερη από τη Μ. Βρετανία, έχει τον ίδιο αριθμό ειδών φυτών: περίπου 2.000!
Λουλούδια της ακρογιαλιάς Ενα από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της χώρας μας, ο κρίνος της θάλασσας, βγαίνει σε πολλές παραλίες με άμμο. Από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο (χαλάει τον κόσμο στην ακτή της Ξυνόβρυσης), την Κυπαρισσία και την Κρήτη. Εχει ωραιότατα άσπρα μεγάλα λουλούδια που είναι πάνω στο φυτό σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Είναι το ίδιο είδος με αυτό που βλέπουμε στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού. Εξαίσια κίτρινα λουλούδια με μορφή «χωνιού», που επίσης βγαίνουν στις παραλίες, έχει και η πικραγγουριά. Και εδώ μπορούμε να εντυπωσιάσουμε την παρέα μας. Αρκεί να «σπρώξουμε» λίγο τους τριχωτούς καρπούς, που επίσης υπάρχουν πάνω στο φυτό. Θα τρομάξουν όλοι επειδή οι καρποί σκάζουν και τινάζουν μακριά, σαν βολίδες, τους σπόρους που περιέχουν. Γι΄ αυτό και το λατινικό της όνομα είναι Εcbalium elaterium (= ελατήριον το εκβάλλιον). Αυτός είναι ο λόγος που ο Πλίνιος αρχίζει την περιγραφή των θαυμάτων της φύσεως με την περίπτωση της πικραγγουριάς. Ενα άλλο τυπικό φυτό της παραλίας και των υγρών περιοχών της χώρας μας (ρέματα, ρυάκια, ποτάμια) γεμάτο με λουλούδια το καλοκαίρι είναι η λυγαριά. Αν είστε τυχεροί ή επιμείνετε περισσότερο παραμένοντας ακούνητοι κοντά στη λυγαριά, θα δείτε ωραιότατες πεταλούδες, «μπάμπουρες» και άλλα έντομα να την επισκέπτονται.
Ινουλα: Ανθρωπόφυτο, ασφαλτόφυτο και μπαζόφυτο Σίγουρα έχετε δει την ίνουλα, το θαλερό φυτό (που φτάνει σε ύψος 1,5 μ. και ζει πάνω από 10 χρόνια) με την ευχάριστη μυρουδιά που μεγαλώνει το καλοκαίρι ακόμη και στις σχισμές της ζεστής ασφάλτου, όταν τα άλλα φυτά δίπλα λιμοκτονούν από την ξηρασία. Φαίνεται, ίσως, περίεργο αλλά τα τελευταία 40 χρόνια η ίνουλα συνεχώς διευρύνει τη διασπορά της ακολουθώντας και καταλαμβάνοντας με εντυπωσιακή ταχύτητα τους χώρους από όπου περνά και «διαταράσσει» ο άνθρωπος. Είτε αυτός λέγεται «νέο» έδαφος δίπλα σε εθνικές οδούς είτε ακόμη και πάνω σε μπάζα. Εκτός όμως από τους βοτανολόγους η συνεχής επέκταση της ίνουλα έχει ενθουσιάσει και τους μελισσοκόμους. Και τούτο επειδή ανθίζει τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όταν ελάχιστα άλλα είδη φυτών- όπως τα ρείκια- είναι ανθισμένα στην ελληνική φύση. Λέτε έπειτα από μερικά χρόνια, και έχοντας υπόψη και την ευχάριστη μυρουδιά της ίνουλα, να έχουμε και «ινουλόμελο»; Οπως και να έχει το πράγμα, προσέξτε την και για έναν ακόμη, τον κρισιμότερο, λόγο. Τούτο επειδή φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε ένα αξιοπερίεργο γενετικό φαινόμενο που δείχνει, όπως επιμένει γάλλος βοτανολόγος, γενετική εξέλιξη και μεταλλάξεις που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο!
Λουλούδι της κολοκυθιάς και άνθος αγκινάρας Πολλοί ακούσαμε ιστορίες για «τη χώρα της ανθισμένης κερασιάς» ή τραγουδήσαμε για την «ανθισμένη αμυγδαλιά». Σίγουρα ελάχιστοι έχουν αναφερθεί στην ανθισμένη αγγουριά παρ΄ όλο που στα δημοτικά μας τραγούδια υπάρχουν αναφορές σε τέτοια λουλούδια όπως αυτό της αγκινάρας. Πηγαίνοντας να κόψω κολοκυθάκια στον κήπο μου στο Πήλιο, παρατηρώ το εκπληκτικό λουλούδι και τα μεγάλα φύλλα της κολοκυθιάς. Η οποία έγινε τεράστια από τον Απρίλιο που φυτεύθηκε μέχρι τον Αύγουστο και απορώ. Γιατί οι δήμαρχοι που κόπτονται για το πράσινο δεν φυτεύουν κολοκυθιές; Θυμάμαι στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 στη Γαύδο, στην Κρήτη, τον καπετάν Μανούσο που έκανε με το καΐκι του τη διαδρομή από την Παλαιοχώρα μέχρι το νησάκι σε επτά (!) ώρες να μεταφέρει κάθε φορά και ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο με νερό. Δεν το είχε για να πίνει ο ίδιος αλλά για να ποτίζει έναν ηλίανθο που είχε φυτέψει στην αυλή ενός από τα δύο καφενεία που υπήρχαν στο υποτυπώδες λιμανάκι του Καραβέ. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το νερό που πίναμε εκεί είχε συλλεγεί στη στέρνα με τις βροχές του χειμώνα. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τα καλοκαίρια τον ηλίανθο που δίνει υπέροχο λουλούδι και μεγαλώνει μέσα σε λίγους μήνες; Γιατί, άραγε, θα πρέπει σώνει και καλά να θεωρούμε ότι μόνο με δένδρα και θάμνους θα πρασινίσουμε τις πόλεις, τις αυλές, και τις βεράντες μας; Πόσοι γνωρίζουν το πανέμορφο λουλούδι της αγκινάρας; Εξαίσιο και μεγάλο το κατακαλόκαιρο πάνω στο θαλερότατο φυτό που συχνά ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο. Οι αγκινάρες που τρώμε, για όσους το αγνοούν, είναι το μπουμπούκι της «αγκιναριάς»!
ΤΑ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Στον Οιδίποδα επί Κολωνώ ο Σοφοκλής περιγράφοντας την Αττική αναφέρει:
Εχεις,ξένε,ερθεί στα πιο όμορφα μέρη... Κάθε μέρα εδώ με τη δροσιά από τα ουράνια ωριοφούντωτος ο νάρκισσος ανθίζει και ο χρυσόξανθος ο κρόκος για τις δυο μας τις τρανές θεές παλλαϊκό στεφάνι... Η σχέση των Ελλήνων με τα λουλούδια είναι,βέβαια,παλαιότερη και από την εποχή του Σοφοκλή κατά την κλασική Αρχαιότητα.Αυτή φαίνεται ξεκάθαρα από τη μυθολογία η οποία συνεχώς αναφέρεται σε ιστορίες για όλα σχεδόν τα λουλούδια της χώρας μας.Με ιστορίες που απορώ γιατί δεν χρησιμοποιούνται ακόμη και για παιδικά παραμύθια.Προφανώς,όχι όλες, μια και αρκετές από αυτές είναι ακατάλληλες για ανηλίκους ως γαργαλιστικότατες. Το λουλούδι Ιρις πήρε το όνομά του από την αγγελιοφόρο των θεών,της οποίας ο ρόλος ήταν η συνοδεία των ψυχών στους τόπους της αιώνιας ειρήνης από τον «δρόμο» του ουράνιου τόξου που έχει τα χρώματά της. Ο Νάρκισσος,γιος του θεού Κηφισού και μιας νύμφης των δασών,ήταν πανέμορφος. Ενώ όμως τον επιθυμούσαν (για προφανείς λόγους...) όλες οι νύμφες,ο ίδιος αγαπούσε μόνο τον εαυτό του. Μια μέρα,λοιπόν,που απολάμβανε- για ακόμη μία φορά- το καθρέπτισμα του προσώπου του σε μια πηγή του Ελικώνα,οι θεοί αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν για την αυθάδειά του.Ετσι «έπεσε» στο νερό και πνίγηκε.Απέμεινε όμως ένα λουλούδι- ο νάρκισσος- με ένα χρυσό στεφάνι,το οποίο και σήμερα γέρνει πάνω από τα νερά των λιμνών και των ποταμών. Μια φορά ένα αγριογούρουνο σκότωσε τον Αδωνι.Οταν το πληροφορήθηκε η Αφροδίτη, έχυσε τόσα δάκρυα όσες και οι σταγόνες αίματος που χύθηκαν από το σώμα του Αδωνι.Εδώ,όμως,από κάθε δάκρυ της Αφροδίτης φύτρωσε και μια τριανταφυλλιά.
ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΡΗΣ
Την κάππαρη τη γνωρίζουμε περισσότερο από το γνωστό τουρσί και όχι τόσο από το λουλούδι της.Και όμως,το τουρσί αυτό δεν είναι παρά το μπουμπούκι της προτού ανοίξει το άνθος.

Στα δύσβατα μέρη όπου η κάππαρη αφήνεται να ανθίσει, τα λουλούδια της φαντάζουν πανέμορφα

Ο Θεόφραστος λέει: «Βλαστάνει δε και ανθεί του θέρους και διαμένει το φύλλον χλωρόν άχρι Πλειάδος».Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε την παρέα σας κόψτε ένα μπουμπούκι κάππαρης κάπως «φουσκωμένο»,με αρκετό μίσχο.Τόσο μεγάλο που να μπορείτε να τον βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό.Φωνάξτε όλους τριγύρω και παρατηρήστε το λουλούδι που θα εμφανισθεί να ανοίγει σε ελάχιστο χρόνο!
 

επιστροφή

Στο μπαλκόνι  Κείμενο - εικονογράφηση: ΣΑΣΚΙΑ ΜΠΑΛΚΕ

Καλοκαιρινή σύνθεση Αυτόν το μήνα ομορφαίνουμε τη βεράντα μας δημιουργώντας γωνιές

με αρκετές γλάστρες. Τα φυτά που επιλέξαμε είναι η ζαντεδέσκια (κάλλα) και η σαξιφράγκα. Το πρώτο, αειθαλές φυτό, παρότι δεν έχει άρωμα, αποδίδει μια αίσθηση λεπτότητας σε κάθε μέρος που τοποθετείται. Εχει μεγάλα, συνήθως πράσινα, λογχοειδή φύλλα και ασύμμετρα, λευκά, χωνοειδή άνθη. Το όνομα Ζαντεδέσκια καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1826 από τον Sprengel, αλλά τα είδη του γένους ήταν ήδη γνωστά με άλλες κοινές ονομασίες όπως Κάλλα ή Αρωειδές, τουλάχιστον πριν 400 χρόνια. Το δεύτερο φυτό, η σαξιφράγκα, κατάγεται από την Ιαπωνία και την Κίνα και ανήκει στην οικογένεια των Σαξιφραγκοειδών. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ελληνική ύπαιθρο και τη συναντάμε κυρίως σε αμμώδη εδάφη, σε τοίχους, σε ερείπια, σε βράχους. Φαρμακευτικό και ταυτόχρονα καλωπιστικό φυτό, η πολυετής αυτή πόα αναπτύσσεται σε ροζέτα και σχηματίζει μακριές, νηματώδεις παραφυάδες. Με αυτές, οι οποίες πρέπει, όταν θα έχουν ήδη βγάλει ρίζες, να φυτευτούν στο χώμα, γίνεται ο πολλαπλασιασμός του φυτού. Οι μίσχοι των φύλλων της έχουν κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι βγάζουν άσπρα αστεροειδή άνθη.

Και τα δύο φυτεύονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες γλάστρες και τοποθετούνται δίπλα-δίπλα. Οσον αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, προτιμούν φωτεινά σημεία του μπαλκονιού (μακριά από απευθείας έκθεση στον ήλιο), ευάερες θέσεις και τακτικό πότισμα (2-3 φορές την εβδομάδα, μετά τη δύση του ήλιου). Φροντίζουμε να διατηρούμε το χώμα πάντοτε υγρό και δεν ξεχνάμε να αδειάσουμε το πιατάκι της γλάστρας. Για καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας επιλέγουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου αναμεμειγμένο με περλίτη (για την αποφυγή του σαπίσματος των ριζών) και κομπόστ (βελτιωτικό εδάφους). Για ενίσχυση και παράταση της ανθοφορίας λιπαίνουμε κάθε 15-20 ημέρες. Τέλος, δεν παραλείπουμε να αφαιρέσουμε τα κίτρινα φύλλα από τη βάση τους.

Εκατόφυλλες τριανταφυλλιές Mε καταγωγή από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική, οι τριανταφυλλιές είναι, ως επί το πλείστον, θαμνώδη και φυλλοβόλα φυτά. Ανήκουν στο γένος Rosa, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100 -πιθανότατα 150- είδη, που φύονται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Οποιο είδος ή

ποικιλία ρόδου κι αν καλλιεργούμε, η ανθισμένη αυτή την εποχή τριανταφυλλιά είναι ο «βασιλιάς» των λουλουδιών στον κήπο, αλλά και στις καρδιές μας. Εδώ θα αναφέρουμε τους προγόνους των σημερινών ποικιλιών, που επανέρχονται στο προσκήνιο, κερδίζοντας εκ νέου την προτίμηση των καταναλωτών, οι οποίοι τις επιλέγουν για το μέγεθος, το άρωμα και το χρώμα των λουλουδιών τους.

Οι παλαιές ποικιλίες (όπως οι δημοφιλείς La Belle Sultane, Violacea και Complicata) φημίζονται για το άρωμα των ανθέων τους και αρχικά χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή ροδέλαιου και ροδόνερου. Εχουν άνθη απλά ή διπλά και, πριν από την εμφάνιση των λεγόμενων υβριδίων τσαγιού, ήταν πολύ δημοφιλείς στους ευρωπαϊκούς κήπους. Στην ανθοκομία διακρίνονται σε κατηγορίες όπως Gallica (προερχόμενες από τη Rosa gallica), Damascena (προερχόμενες από το υβρίδιο Rosa x damascena), Centifolia ή Provence (εκατόφυλλες), Alba, China (κινεζικές), Portland, Bourbon, Noisette, Hybrid Perpetuals (αειθαλή υβρίδια) κ.λπ. Κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται από τη σχετικά σύντομη ανθοφορία τους (ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή) και κάποιες άλλες από την παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη, που διαρκεί μέχρι το φθινόπωρο.

Καλλιεργητική φροντίδα

•   Στο χώμα, ευδοκιμούν σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, ενώ σε γλάστρες προτιμούν χώμα για τριανταφυλλιές ή χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες θέσεις, μακριά από δέντρα. Πρέπει να προφυλάσσονται από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι (την άνοιξη και το φθινόπωρο), που καταστρέφουν τα μπουμπούκια, δημιουργούν αποφύλλωση των κλαδιών και τραυματίζουν τους ανθοφόρους βλαστούς.

•   Οι τριανταφυλλιές στο χώμα θέλουν 2 - 3 φορές την εβδομάδα πότισμα, ιδιαίτερα κατά τους ξηρούς μήνες του καλοκαιριού και όταν βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας (συνήθως από άνοιξη έως φθινόπωρο). Στις γλάστρες, οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και το πότισμα πιο τακτικό. Δεν πρέπει να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει και μετά το φθινόπωρο αραιώνουμε τα ποτίσματα. Προσοχή: το βρέξιμο των φύλλων και των βλαστών πρέπει να αποφεύγεται, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών.

Σύνθεση με βυσσινιά και αγιούγκα Ισως είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς βυσσινιά σε γλάστρα, αλλά είναι εφικτό, και μάλιστα σχετικά εύκολο. Μόνο που χρειάζεται τη σωστή φροντίδα για να αναπτυχθεί καλά - και τότε μπορεί και να σας δώσει καρπούς. Επιλέξτε μια μεγάλη γλάστρα με 50 εκ. βάθος και 40 -50 εκ. διάμετρο. Γεμίστε τη γλάστρα με χαλίκι ύψους περίπου 3 - 5 εκ. για καλή στράγγιση. Στη συνέχεια, βάλτε, περίπου μέχρι τη μέση της γλάστρας, ένα μείγμα χώματος που αποτελείται από ένα τρίτο άμμο, ένα τρίτο τύρφη και ένα τρίτο κομπόστ ή αγοράστε από ένα φυτώριο έτοιμο φυτόχωμα για δέντρα. Τοποθετήστε το δέντρο μέσα στη γλάστρα, ώστε η μπάλα του χώματος να φτάνει περίπου 10 εκ. κάτω από την εξωτερική στεφάνη.

Γεμίστε με το μείγμα μέχρι περίπου 8 εκ. κάτω από τη στεφάνη. Ετσι, μένει αρκετός χώρος για πότισμα. Να έχετε το νου σας ώστε το χώμα να είναι συνεχώς υγρό, αλλά φροντίστε να αδειάζετε το πιάτο της γλάστρας. Επιλέξτε μια θέση που να έχει ήλιο. Φυτέψτε μαζί και μερικά μοβ λουλούδια - προτείνω αγιούγκα. Αναπτύσσονται σε υγρά και ημισκιερά μέρη (π.χ. κάτω από τη βυσσινιά), αλλά θέλουν καλά στραγγισμένο έδαφος. Είναι ένα πάρα πολύ εύκολο φυτό, αλλά πρέπει να θυμάστε να αφαιρείτε τα παλιά άνθη. Στην Ελλάδα υπάρχει κυρίως η αγιούγκα η έρπουσα. Μπορείτε να γεμίσετε τη γλάστρα γύρω από το δέντρο με άνθη εποχής, αλλά θα πρέπει, μόλις τελειώσει η ανθοφορία, να τα αφαιρέσετε.

Σύνθεση με αζαλέα και πρίμουλα  Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει ο χειμώνας, επιλέξαμε μια χρωματιστή σύνθεση που θα στολίσει το μπαλκόνι μας, με δύο εποχιακά λουλούδια. Τη μικροσκοπική και πολύχρωμη πρίμουλα, που βρίσκουμε ολάνθιστη αυτή την εποχή στα φυτώρια, και την πάντα εντυπωσιακή αζαλέα. Καλλωπιστικό, θαμνώδες και φυλλοβόλο φυτό, η τελευταία πρωταγωνιστεί στη σύνθεσή μας. Οι αζαλέες καλλιεργούνται για τα πλούσια άνθη τους, που εμφανίζουν συνήθως τον Απρίλιο και το Μάιο, γι' αυτό μην παραξενευτείτε αν αυτή την εποχή τη βρείτε να έχει μόνο μπουμπούκια. Η ροζ, κατά προτίμηση, αζαλέα θα φυτευτεί ρηχά (οι ρίζες της μπαίνουν σε βάθος 10 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους) στο κέντρο της πήλινης γλάστρας και γύρω της θα βάλουμε 5 - 6 πρίμουλες. Φυτεύοντας ρηχά, δίνουμε στο φυτό τη στράγγιση που χρειάζεται.

Οσον αφορά την καλλιεργητική τους φροντίδα, αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το πρώτο διάστημα μετά τη μεταφύτευσή τους μπορούμε να τα βάλουμε προσωρινά στο εσωτερικό του σπιτιού και από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα να τα μεταφέρουμε στο μπαλκόνι. Μετά το τέλος της ανθοφορίας (στα τέλη της άνοιξης), απομακρύνουμε τα χαλασμένα άνθη τους και κλαδεύουμε ελαφρώς. Γενικά, και τα δύο λουλούδια αντέχουν στο κρύο, ενώ η ζέστη δεν τα ενοχλεί. Προτιμούν τις ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, θέλουν πλούσιο σε οργανική ουσία όξινο χώμα, όπως για παράδειγμα καστανόχωμα, και ενίσχυση με κάποιο υγρό πλήρες λίπασμα για ανθοφόρα. Τέλος, ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα να διατηρείται απλώς νοτισμένο και όχι λασπωμένο.

Συνθέσεις του Δεκέμβρη Για τις ημέρες των Χριστουγέννων μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν όμορφο συνδυασμό, σε διάφορες αποχρώσεις, χρησιμοποιώντας ένα πολύ όμορφο είδος σολάνουμ, το Solanum pseudocapsicum. Γνωστό στους Αγγλοσάξονες και ως «κεράσι της Ιερουσαλήμ», το όμορφο αυτό φυτό με τους κοκκινωπούς καρπούς (για τη σύνθεσή μας χρειαζόμαστε 2 φυτά) συνδυάζεται σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα με 5 μικρούς κισσούς του είδους Hedera helix και 3 λευκοθέες (Leucothoe fontanesiana).

Οταν φυτεύεται σε κήπους, το συγκεκριμένο σολάνουμ έχει διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνων, ενώ σε γλάστρα λιγότερο. Οσο για τους στρογγυλούς καρπούς του, αυτοί εμφανίζονται συνήθως μετά το δεύτερο έτος και από εκεί και έπειτα η καρποφορία τους είναι συνεχής.

Οσον αφορά το χώμα, πρέπει να έχει καλή στράγγιση και να είναι όξινο, όπως, για παράδειγμα, η τύρφη ή το καστανόχωμα. Και τα τρία είδη φυτών που επιλέξαμε είναι ανθεκτικά στο κρύο, αλλά όχι στον παγετό (την περίοδο αυτή σταματάμε το πότισμα) και προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις. Δεν θέλουν υπερβολικό πότισμα, παρά μόνο τόσο όσο να διατηρείται το χώμα στη γλάστρα πάντα υγρό. Οσο για τις ανάγκες τους σε λίπανση, είναι αυξημένες: χρειάζονται λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες. Μετά την άνθισή τους, σταματάμε το λίπασμα, ενώ, όταν έχουν πέσει όλοι οι καρποί της, που μοιάζουν με ντοματίνια, είναι απαραίτητο ένα πολύ καλό κλάδεμα. Οσον αφορά το άλλο φυτό της σύνθεσής μας, τη Leukothoe fontanesiana, αυτό είναι αειθαλές, γνωστό επίσης με την ονομασία Scarletta ή Dog Hobble. Ανήκει στην οικογένεια των Ericaceae. Παρότι η λευκοθέα καλλιεργείται για τα φύλλα της, την άνοιξη βγάζει αρωματικά άνθη. Γενικά, και αυτό το φυτό δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ Το Δεκέμβριο πολλά από τα φυτά μας μπαίνουν σε χειμερία ανάπαυση, αλλά υπάρχουν ορισμένες εργασίες που μπορούν να γίνουν, οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον της ανάπτυξής τους. Ετσι, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού, ελαττώνουμε ή διακόπτουμε τελείως τη λίπανση. Επιπροσθέτως, αδειάζουμε τακτικά τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες μας από το νερό που κρατάνε, ιδίως από τη βροχή, για να μη σαπίσουν οι ρίζες. Οσο για τα ευαίσθητα φυτά, τα μεταφέρουμε σε απάνεμα μέρη, κοντά στους τοίχους, για προστασία από τον κρύο αέρα και τις δυνατές βροχές. Επίσης, προαιρετικά, τοποθετούμε στην επιφάνεια της γλάστρας βότσαλα, ώστε το νερό της βροχής να μη βγάζει το χώμα από τη γλάστρα.

Σύνθεση με αγριοπιπεριές και κυκλάμινα Για το Νοέμβριο επιλέξαμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με φυτά της εποχής, Γεντιανή (Gentiana lutea) και κυκλάμινα (Cyclamen). Για να προχωρήσουμε στις εργασίες, θα πρέπει να προμηθευτούμε μια ζαρντινιέρα μεσαίου μεγέθους, δύο γεντιανές, κατά προτίμηση μπλε - βιολετί χρώματος, τρία κυκλάμινα σε αποχρώσεις του ανοιχτού ρόδινου και καστανόχωμα.

Βασικό φυτό της σύνθεσής μας είναι η γεντιανή (Gentian), που ονομάζεται κοινώς αγριοπιπεριά, και ανήκει στην οικογένεια των Gentianaceae. Τη βρίσκουμε άγρια ή καλλιεργούμενη με άνθη κίτρινα και μοβ - βιολετί. Η ρίζα της έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθά στην πέψη, τονώνει τον οργανισμό, αυξάνει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα είναι γιατρικό για τα τσιμπήματα ή τα δαγκώματα εντόμων (με σκόνη πάνω στις πληγές αλλά και ως αφέψημα με μέλι).

Καλλιεργητικά αναπτύσσεται καλά σε γλάστρες και έδαφος με καλή στράγγιση. Τοποθετείται σε μέρη με ελαφριά σκιά και δεν θέλει συχνό πότισμα.

Το δεύτερο φυτό της σύνθεσής μας είναι το κυκλάμινο. Από τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά εμείς επιλέξαμε είτε το κυπριακό (Cyprus cyclamen) είτε το Cyclamen graecum. Το τελευταίο είναι αυτοφυές στις παραμεσόγειες περιοχές και έχει φύλλα απλά, ακέραια, κολπωτά ή οδοντωτά. Είναι από τα λίγα βολβώδη φυτά που μπορεί να βρει κανείς ανθισμένα αυτή την εποχή. Δεν αντέχει τη ζέστη και προτιμά τις ημισκιερές θέσεις και τα ελαφριά, αφράτα, με καλή αποστράγγιση και πλούσια σε οργανικό υλικό εδάφη. Δεν θέλει υπερβολικό πότισμα, για να μη σαπίζουν οι ρίζες του φυτού. Οταν τα άνθη του πέσουν και ο κορμός του ξεραθεί, το πότισμά του πρέπει να διακόπτεται. Οι βολβοί του θα ξαναζωντανέψουν το Σεπτέμβριο.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Για ακόμη καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα μπορούμε να δημιουργήσουμε και μία επιπλέον σύνθεση με τρία χρυσάνθεμα, τα οποία φυτεύουμε ξεχωριστά σε μια άλλη γλάστρα.

Λουλούδια του φθινοπώρου Για τη σύνθεση αυτού του μήνα επιλέξαμε δύο φυτά, με την όμορφη Διμορφοθήκη με τα μεγάλα άνθη, τα οποία μοιάζουν με μαργαρίτες, και αποχρώσεις που κινούνται μεταξύ του λευκού, του ροζ και του μοβ, να είναι αυτή που πρωταγωνιστεί. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική (ανήκει στην οικογένεια των Compositae) και ύψος που δεν ξεπερνά τα 25 - 30 εκατοστά, είναι ένα ανθεκτικό, αειθαλές και πολυετές φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη, αλλά και το ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση, ενώ αποδίδει καλύτερα σε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες, όπου δημιουργεί κρεμοκλαδή βλάστηση. Επιπροσθέτως, το πλούσιο φύλλωμα και η παρατεταμένη ανθοφορία της (από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο) την καθιστούν ιδανική για διακοσμητικούς λόγους.

Το δεύτερο καλλωπιστικό λουλούδι που συνοδεύει τη Διμορφοθήκη είναι το ωραιόφυλλο (Solenostemon) ή κολεός, όπως είναι ευρύτερα γνωστό. Ενα δημοφιλές ξενόφερτο φυτό που κατάγεται από την Ινδία, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae (Χειλανθών) και ξεχωρίζει για το χρώμα των φύλλων του (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, λευκό, μοβ) αλλά και τα πολλά σχέδιά του. Το δικό μας επιλέξαμε να έχει έντονο κόκκινο χρωματισμό. Με ύψος που μετά βίας φτάνει τα 40 εκατοστά, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή, δίχως όμως να μας δυσκολεύει στην περιποίησή του. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Κι αυτό γιατί, παρόλο που αγαπά τον απευθείας ήλιο, με τον καιρό τα φύλλα του ατονούν και χάνουν το έντονο χρώμα τους. Ετσι, τα ημισκιερά και ζεστά μέρη -μια και δεν είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες- φαντάζουν ως η καλύτερη δυνατή επιλογή. Οσον αφορά τις καλλιεργητικές τους ανάγκες, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χώμα που θα επιλέξουμε (να έχει καλή αποστράγγιση) και στη συχνότητα του ποτίσματος (χρειάζεται τακτικό), ιδίως τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη φύτευσή τους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αρκετές είναι οι καλλιεργητικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και αυτόν το μήνα, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας αλλάζει τις απαιτήσεις των φυτών μας. Γι' αυτό είναι καλό να ελέγξουμε προσεκτικά όλα τα φυτά μας για έντομα και ασθένειες, να εκριζώσουμε τα ετήσια φυτά που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, να ανανεώσουμε το χώμα στις γλάστρες και να ενισχύσουμε τη λίπανσή τους με βιολογικά πάντα σκευάσματα.

Φθινοπωρινή σύνθεση Μέσα στη ζέστη του φθινοπώρου, ένα λουλουδιασμένο παρτέρι και μια πολύχρωμη γλάστρα δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας στο μπαλκόνι μας. Ωστόσο, η επιλογή των φυτών δεν πρέπει να γίνεται με γνώμονα μόνο τη χρωματική παλέτα των λουλουδιών, αλλά και το κατά πόσο αυτά συνδυάζονται όσον αφορά την απαιτούμενη ηλιοφάνεια, τη συχνότητα του ποτίσματος και το μέγεθος της ανάπτυξης. Στην προκειμένη περίπτωση, επιλέξαμε 2 μπλε ορτανσίες, 2 κίτρινες μπιγκόνιες και 5 πράσινες πτέρεις, καθώς και μια μεσαίου μεγέθους γλάστρα με ελαφρύ χώμα για καλή αποστράγγιση. Η όλη διαδικασία ξεκινά με την ορτανσία (Hydrandea), βασικό φυτό της σύνθεσής μας και ιδανική επιλογή για εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό θάμνο, ύψους 0,40 εκ. έως και 2,50 μ., με πολύχρωμα μπουκέτα διάφορων χρωμάτων που τοποθετούμε στη μέση της γλάστρας. Η φροντίδα της δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ημισκιερό μέρος χωρίς ψυχρά ρεύματα αέρα.

Το δεύτερο φυτό που φυτεύουμε περιμετρικά είναι ένα είδος πτέρεως (polystichum aculeatum), που, σύμφωνα με απολιθώματα που έχουν βρεθεί και έχουν χρονολογηθεί πριν από 452 εκατομμύρια χρόνια, είναι το πρώτο φυτό που εμφανίστηκε στη Γη. Πρόκειται για σκουρόχρωμη φτέρη, σε αντίθεση με το adiantum raddianum, ένα άλλο είδος που μπορούμε επίσης να επιλέξουμε. Και τα δύο, πάντως, ανήκουν στα πτεριδόφυτα και καλλιεργούνται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς. Για την καλύτερη ανάπτυξή τους χρειάζονται αρκετό νερό και συχνή λίπανση -κατά προτίμηση με βιολογικά σκευάσματα- για να διατηρούν πράσινο το φύλλωμά τους.

Τέλος, το τρίτο φυτό της επιλογής μας είναι η μπιγκόνια, ένα δημοφιλές λουλούδι, που στολίζει τους περισσότερους κήπους και βεράντες της χώρας μας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γένος με περισσότερα από 1.000 είδη, το οποίο καλλιεργείται για τους ωραίους χρωματισμούς των φύλλων του. Υπάρχουν βέβαια και ανθοφόρες ποικιλίες, που όμως κυκλοφορούν ελάχιστα στην ελληνική αγορά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η μεταφύτευση έχει και αυτή τα μυστικά της. Προϋποθέτει ότι βγάζουμε προσεκτικά τα φυτά ένα-ένα από τις γλάστρες τους και τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερες. Αφού ολοκληρώσουμε τη σύνθεσή μας, πιέζουμε το χώμα γύρω τους, για να βεβαιωθούμε ότι έχει σταθεροποιηθεί καλά, και έπειτα τα ποτίζουμε.

Κηπουρική σε γλάστρες Aπό τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ο Ιούλιος, εκτός από -παραδοσιακά- μήνας των διακοπών, είναι ταυτόχρονα η περίοδος κατά την οποία, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, εστιάζουμε την προσοχή μας στα λουλούδια. Ετσι, πλην των παραδοσιακών μεθόδων (συχνότερο πότισμα τις πρωινές και απογευματινές κυρίως ώρες), στο εμπόριο βρίσκουμε αρκετές λύσεις που θα κρατήσουν τα φυτά μας «ζωντανά» όσο διάστημα λείψουμε από το σπίτι μας. Εκτός λοιπόν από το (πιο ακριβό) αυτόματο πότισμα, μπορούμε να επιλέξουμε τα ειδικά πλαστικά σακουλάκια με το φιτίλι, που διατηρούν την υγρασία στις γλάστρες για μία εβδομάδα, ή τα αναποδογυρισμένα -με το πώμα μέσα στο χώμα- πλαστικά μπουκάλια με νερό. Οποια λύση και αν επιλέξουμε, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας, ειδάλλως τα φυτά θα μαραθούν και ο κόπος μας θα πάει χαμένος.

Μια «ερωτική» σύνθεση Τρία είδη λουλουδιών, ο έρωτας (ιμπάτιενς) και η μπιγκόνια ως βασικά φυτά και ο πανσές ως συνοδευτικό, αποτελούν τη σύνθεση του μήνα. Με καταγωγή από τη Γουινέα, το ιμπάτιενς χρειάζεται μέτριο φωτισμό και θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 18° έως 30° C. Είναι ένα μικρό ποώδες φυτό με πυκνό φύλλωμα και άνθη σε πολλές αποχρώσεις, ευαίσθητο τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στον απευθείας μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Θεωρείται κατάλληλο και για εσωτερικούς αλλά και για εξωτερικούς χώρους και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, όπως και η μπιγκόνια. Το λουλούδι αυτό καλλιεργείται για τους ωραίους χρωματισμούς του· εμείς επιλέξαμε το πορτοκαλί. Το καλοκαίρι ανθίζει βγάζοντας μικρά ανθάκια, τα οποία πρέπει να κόβονται για να διατηρείται ζωηρό το φυτό.

Ο πανσές, από την άλλη, είναι ένα ετήσιο φυτό που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 5 - 30 εκ. και ποικίλλει χρωματικά, από το άσπρο μέχρι το κίτρινο και από το κόκκινο της σκουριάς μέχρι το ροζ-λιλά. Για την καλοκαιρινή σύνθεσή μας θα χρειαστούμε συνολικά 3 ιμπάτιενς, 3 μπιγκόνιες και 2 πανσέδες, τα οποία φυτεύουμε σε μια γλάστρα 45 - 50 εκ. Και τα τρία απαιτούν ελαφρά χώματα με καλή αποστράγγιση, με το ιδανικό μείγμα να αποτελείται από 2 μέρη άργιλο, 2 μέρη τύρφη, 1 μέρος κομπόστ και 1 μέρος άμμου ή 3 μέρη κουμαρόχωμα και 1 μέρος περλίτη, ενώ για τη συντήρησή του ένα πλήρες υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα είναι η ιδανική επιλογή. Καλή προετοιμασία και καλές διακοπές!

Κηπουρική σε γλάστρες Tο Μάιο η φύση βάζει τα γιορτινά της. Τα λουλούδια ανθίζουν και όσοι τυχόν αμέλησαν να ασχοληθούν με τα φυτά τους τώρα ήρθε η ώρα να το κάνουν. Oι εργασίες ξεκινούν λοιπόν από το πότισμα (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) και συνεχίζονται με τη φροντίδα τους: καθαρισμός των ξερών φύλλων και σωστή λίπανση την περίοδο της ανάπτυξής τους με κάποιο υδατοδιαλυτό -στο νερό- βιολογικό λίπασμα.

Γιασεμί με νεραγκούλα

Για τη σύνθεση του μήνα επιλέξαμε γιασεμί ως κεντρικό φυτό, με τη νεραγκούλα ως «συνοδευτικό». Στην αγορά βρίσκουμε διάφορα είδη και μεγέθη γιασεμιού (από 0,60 εκ. έως και 2,50 μ.) που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 5 μ. ύψος. Στην περίπτωσή μας, η ιδανικότερη επιλογή είναι το γιασεμί το πολυανθές, ένα αειθαλές φυτό με λευκά αρωματικά άνθη που ανθίζει από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Για τη σύνθεσή μας επιλέγουμε μια πήλινη -κατά προτίμηση- γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 50 εκ. πλάτος και 40 - 50 εκ. ύψος, την οποία γεμίζουμε με μέτριο αργιλώδες μείγμα χώματος. Περιμετρικά του γιασεμιού φυτεύουμε 4 με 5 νεραγκούλες. Πρόκειται για ένα βολβώδες πολυετές φυτό, με βλαστούς ύψους 30 - 40 εκ., σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως, για παράδειγμα, πορτοκαλί και κίτρινο. Μετά το τέλος της φύτευσης, η επόμενη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί σωστά η σύνθεσή μας είναι η τοποθέτησή της σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο μπαλκόνι, όπου θα προστατεύεται από τον αέρα. Το γιασεμί με τη νεραγκούλα δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες για πότισμα, καθώς μία φορά την εβδομάδα την άνοιξη και κάθε τρεις ημέρες το καλοκαίρι είναι αρκετές.

ΦΥΤΩΡΙΑ Μια επίσκεψη σε ένα φυτώριο και η συνομιλία με έναν εξειδικευμένο γεωπόνο θα μας βοηθήσουν να βρούμε λύσεις και να θέσουμε τις βάσεις για μια καλή αρχή στην κηπουρική. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τα φυτώρια Kοκοφοίνικας, Eθν. Aντιστάσεως 53, Χαλάνδρι, Τ 210-67.27.092, www.kokofoinikas.gr, Garden Shop, Ιφιγενείας 6, Π. Φάληρο, Τ 210-98.51.070 και Κέντρο Κήπου Μουντάνου, Τοσίτσα 3, Κηφισιά, Τ 210-28.46.750-51, www.kentrokipou.gr

Κηπουρική σε γλάστρες Μια βεράντα με πολύχρωμα λουλούδια προσθέτει χαρακτήρα σε κάθε σπίτι. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα βολβώδη φυτά, τα οποία βγάζουν όμορφα λουλούδια, φυτρώνουν γρήγορα και απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, είναι πολύ δημοφιλή αυτή την εποχή. Οι βολβοί, όντας βλαστικά όργανα των μητρικών φυτών, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους ανοιξιάτικης άνθισης (φυτεύονται το φθινόπωρο και ονομάζονται επίσης φθινοπωρινοί βολβοί) και τους καλοκαιρινής άνθισης (φυτεύονται την άνοιξη και λέγονται και ανοιξιάτικοι βολβοί). Στην προκειμένη περίπτωση, οι βολβοί που ανθίζουν το καλοκαίρι, όπως λίλιουμ, γλαδιόλα, ντάλια κ.ά., χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στη συντήρηση και την καλλιέργεια, καθώς δεν είναι σκληραγωγημένοι. Ο ετήσιος κύκλος τους ολοκληρώνεται όταν τα λουλούδια τους μαραθούν και τα φύλλα τους ξεραθούν. Τότε τα ξερά υπέργεια μέρη τους κόβονται σύρριζα και οι βολβοί φυλάσσονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για την επόμενη χρονιά. Οσον αφορά τον τρόπο καλλιέργειας, φυτεύονται με το μυτερό τους τμήμα προς τα πάνω και, κατά κανόνα, το βάθος φύτευσής τους φτάνει -το πολύ- μέχρι και το τριπλάσιο του ύψους κάθε βολβού. Το χώμα, πάλι, πρέπει να είναι αφράτο, καλοδουλεμένο, με καλή στράγγιση και λίγο λίπασμα, για καλύτερη ανάπτυξη των λουλουδιών.

Καμέλια με κισσό Για τη σύνθεση του μήνα, επιλέξαμε μια ροζ καμέλια ως βασικό φυτό με μονόχρωμο κισσό ως «συνοδευτικό». Με εντυπωσιακά άνθη και σκουροπράσινα λαμπερά φύλλα, η καμέλια ανθίζει το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είναι φυτό που απαιτεί υγρό, θερμό κλίμα και, σε γενικές γραμμές, είναι ανθεκτική και σχετικά εύκολη στην καλλιέργεια. Ως δεύτερο φυτό διαλέξαμε έναν μονόχρωμο κισσό. Προσοχή, όμως, γιατί τα άνθη του αναρριχητικού αυτού φυτού είναι πηγή τροφής για τις μέλισσες και διάφορα άλλα έντομα. Για τη φύτευσή του θα χρειαστούμε μια μεγάλη κεραμική γλάστρα. Οσον αφορά το χώμα, τα πλέον κατάλληλα είναι καστανόχωμα ή ένα μείγμα τύρφης. Και τα δύο προτιμούν τον πρωινό ήλιο ή μια θέση ημισκιερή, ενώ, σχετικά με τις απαιτήσεις τους σε νερό, περίπου 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

Για να ενθαρρύνουμε, τέλος, την ανάπτυξη του κισσού, καλό είναι να κλαδεύουμε τυχόν κατεστραμμένα μέρη, ενώ στην καμέλια αφαιρούμε τα άνθη μόλις αρχίσουν να μαραίνονται, ώστε να αναπτύξουν καινούργια.

Κηπουρική σε γλάστρες με λουλούδια και φυτά Ηρθε ο καιρός να ετοιμάσουμε τα φυτά και τις γλάστρες μας για να υποδεχτούν την άνοιξη. Αλλωστε, ο Μάρτιος σηματοδοτεί την αναγέννηση και τη μεταμόρφωση των λουλουδιών. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με τις γλάστρες, τις ζαρντινιέρες ή τα κρεμαστά καλάθια μας, που με τις κατάλληλες εργασίες θα δώσουν το μέγιστο της ανάπτυξής τους και θα στολίσουν τη βεράντα ή την αυλή μας. Για να απολαμβάνουμε ωστόσο τα αρώματα, τα χρώματα και τα σχέδια των λουλουδιών, δεν είναι αναγκαίο να διαθέτουμε μεγάλο χώρο στη βεράντα.

Η φαντασία μας και μόνο αρκεί για να επιτύχουμε εντυπωσιακούς συνδυασμούς από διαφορετικά λουλούδια, φυτά και μικρά δεντράκια, σύμφωνα πάντα με την εποχικότητα. Η αρχή, λοιπόν, γίνεται με την επιλογή της γλάστρας. Το να διαλέξουμε το είδος που μας ταιριάζει (πήλινη, τσιμεντένια, πλαστική ή μεταλλική) είναι το ίδιο σημαντικό με το τι λουλούδια θα βάλουμε σε αυτήν. Ωστόσο, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, μια επίσκεψη σε κάποιο φυτώριο θα μας βοηθήσει στο να διαλέξουμε τις πλέον κατάλληλες για τα φυτά μας.

Λευκή αζαλέα με δενδρολίβανο έρπον Η σύνθεση του μήνα έχει ως κεντρικό φυτό μια λευκή αζαλέα και ως δεύτερο φυτό το δενδρολίβανο που έρπει. Προτείνω να τα φυτέψετε σε τετράγωνες κεραμικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Η αζαλέα είναι θαμνώδες, καλλωπιστικό φυτό της οικογένειας των ερεικιδών (ericacaea). Λουλούδι πλούσιο σε άνθος και ποικιλία χρωμάτων, καλλιεργείται συστηματικά σε κήπους ή γλάστρες. Προτιμά τα ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη για να αναπτυχθεί, ενώ το χώμα της πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό και πορώδες. Από την άλλη, το δενδρολίβανο έρπον ανήκει στην οικογένεια των lamiaceae, κλαδεύεται εύκολα και γι' αυτό χρησιμοποιείται παντού. Βγάζει όμορφα μικρά μοβ άνθη και είναι ανθεκτικό σε όλες τις θερμοκρασίες.

Και τα δύο χρειάζονται χώμα με χαμηλό ph, γι' αυτό χρησιμοποιείται κατά τη μεταφύτευσή τους καστανόχωμα ή μείγμα τύρφης με όξινο Ph 5.5 - 6.5. Οσον αφορά το πότισμα, δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Αν πάλι θέλουμε να δώσουμε σχήμα στην αζαλέα, η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι μετά την ανθοφορία.

Ξέρετε ότι..

1. Οι τετράγωνες γλάστρες είναι οι πλέον κατάλληλες για φυτά με μεγάλες ρίζες.
2. Σε αντίθεση με τις μικρές γλάστρες, τα φυτά στις μεγάλες (λόγω της ποσότητας χώματος που περιέχουν) μπορούν να μείνουν απότιστα για μεγαλύτερο διάστημα.
3. Στη βάση της γλάστρας δεν πρέπει να παραλείπουμε να τοποθετούμε ένα μικρό τούβλο ή μάρμαρο, δίχως να φράζουμε την τρύπα που υπάρχει για να απομακρύνεται το νερό.
4. Αν πάλι μεταφυτεύσουμε τα λουλούδια μας σε μια παλιά γλάστρα, καλό είναι πρώτα να την καθαρίσουμε καλά με ένα μικροβιοκτόνο διάλυμα, το οποίο έπειτα θα ξεπλύνουμε καλά με καθαρό νερό.

ΦΥΤΩΡΙΑ

Για να πρασινίσουμε τη βεράντα μας, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο θέληση, αλλά και γνώση. Μια επίσκεψη σ' ένα φυτώριο και η συνομιλία με έναν εξειδικευμένο γεωπόνο θα μας βοηθήσει στο να βρούμε λύσεις και να θέσουμε τα θεμέλια για μια καλή αρχή με την κηπουρική. Ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους τα φυτώρια Garden Shop, Ιφιγενείας 6, Π. Φάληρο, T 210-98.51.070, www.gardenshop.gr και Κυριάκος και Κώστας Κούκης, Εθν. Αντιστάσεως 53, Χαλάνδρι, Τ 210-67.27.092, www.kokofoinikas.gr

 

επιστροφή

ΚΗΠΟΣ: Κυκλάμινα

Από τα πιο όμορφα εποχιακά φθινοπωρινά λουλούδια με το άσπρο, ροζ, μωβ ή κόκκινο χρώμα τους να μας υπενθυμίζει  ότι ...ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, αφού βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία από τον Oκτώβρη έως και το τέλος του Δεκέμβρη. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα φυτά στην φροντίδα τους αρκεί όμως να βρείτε την σωστή θέση γιατί δεν αντέχουν την ζέστη και το πότισμά τους να είναι τόσο όσο το χώμα τους να διατηρείται μόνιμα ελαφρά νωπό.

Gather garden-centre pots of cyclamen, in different sizes and colours, together with silver-foliaged senecio, then group them in roomy, high-shine cake tins and patterned metal buckets, so they look like full, festive bouquets. Several colourful, gilded lanterns scattered around the containers add extra pzazz to the tableauΤα κυκλάμινα γενικά αγαπούν την υγρασία αλλά όχι και το πολύ νερό γι΄αυτό και τέτοιες θα πρέπει να είναι οι συνθήκες που θα πρέπει να δημιουργήσετε σε όποιο σημείο τα τοποθετήσετε και αυτή είναι και η βασική αιτία που δεν θα αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε στο εσωτερικό του σπιτιού αλλά ούτε και στην απευθείας έκθεση στο συνεχές νερό της βροχής. 

 Σε όλα τα φυτώρια από τον Σεπτέμβρη κιόλας θα βρείτε  ανθισμένα γλαστράκια με κυκλάμινα σε ποικιλία μεγεθών και χρωμάτων. 

Μεταφυτέψτε απευθείας στο χώμα ή σε μεγαλύτερες γλάστρες και ζαρντινιέρες προστατεύοντας το χώμα γύρω από τις ρίζες τους με χαλίκι και τοποθετήστε τα σε σημεία φωτεινά αλλά προστατευμένα σχετικά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, σε κλίματα με ιδιαίτερο θερμό φθινόπωρο αλλά και υπερβολικό  νερό της βροχής. 
Κάτω από δέντρα ή μεγαλύτερα φυτά, τα σκεπασμένα μπαλκόνια και τα επίσης σκεπασμένα πρεβάζια των παραθύρων με σχετική σκιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, από τα ιδανικότερα σημεία για την ανάπτυξη των κυκλάμινων. 
Σε μεγάλα δοχεία φύτευσης αναμείξτε τα χρώματά τους, είναι πραγματικά πολύ όμορφο το αποτέλεσμα και την περίοδο της πλήρους
Restful Outdoor Vinyette (love it!) ανθοφορίας τους "χαρείτε" ειδικά τα πιο μικρά γλαστράκια μέσα σε όμορφα κασπώ στο εσωτερικό του σπιτιού. Θα χρειαστεί απλά να κρατάτε το χώμα τους υγρό και να βρίσκονται σε σημείο με αρκετό φως.
Όταν λουλούδια και φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται, συνήθως στο τέλος του Δεκέμβρη, κόψτε ολόκληρο το μέρος του φυτού που εξέχει από το έδαφος ή το χώμα της γλάστρας. 
Ο βολβός στο έδαφος θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού οπότε και το φυτό θα χρειάζεται τακτικό πότισμα για να ανθίσει ξανά από την αρχή του φθινοπώρου. 

Και τα άγρια πολύ μικρά κυκλαμινάκια που από τον Οκτώβρη μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη θα βρείτε σε κάθε σημείο της ελληνικής υπαίθρου αλλά ακόμα και σε δασάκια και άλση εντός των πόλεων, εξίσου εύκολα θα αναπτυχθούν αν τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αρκεί να τους εξασφαλίσετε παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης μ΄εκείνες στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή υγρασία και όχι απευθείας και έντονη έκθεση στον ήλιο.  

επιστροφή

Σεμπρεβίβα, το χρυσαφί λουλούδι της ελληνικής υπαίθρου που είναι πάντα ανθισμένο! Συμβολίζει την αιώνια αγάπη και συνδέεται με τον μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης

sempre-viva

Το μικρό κίτρινο λουλούδι πήρε το όνομά του από την ιταλική λέξη, «sempre» που σημαίνει πάντα και τη μετοχή του ρήματος, «vivere» που σημαίνει ζω, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση ζωντανό για πάντα.
Οι Βενετσιάνοι κατακτητές χάρισαν αυτό το όνομα στο μικρό αμάραντο λουλούδι που μοιάζει αποξηραμένο και διατηρεί το χρώμα του για πολλά χρόνια χωρίς νερό. Στην πραγματικότητα, αυτό που διατηρείται για πάντα δεν είναι το μικροσκοπικό άνθος το οποίο μαραίνεται, αλλά τα μικρά κίτρινα αχυρώδη φύλλα που το περιβάλλουν.

Το άνθος αυτό, σύμβολο της παντονινής αγάπης, φύεται στα Κύθηρα, την Αμοργό (Helichrysum amorginum) όπου υπάρχει και ένα σπάνιο είδος με υπόλευκο χρώμα, αλλά και στα ορεινά πετρώδη εδάφη της Ηπείρου.
Περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη σε όλο τον κόσμο πολλά εκ των οποίων καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν περίπου δέκα είδη. Στην Ήπειρο είχαν και πρακτική χρήση αφού οι γυναίκες στο παρελθόν τα χρησιμοποιούσαν σαν ένα είδος φυσικού σκωροαπωθητικού αντί για ναφθαλίνη.

Helichrysum amorginum. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ενδημικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας που απαντά κανείς μόνο στην Αμοργό

Ο μύθος του Πάρη και της ωραίας Ελένης

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ενώ ταξίδευαν προς την Τροία, σταμάτησαν στα Κύθηρα για να κάνουν σπονδές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε.
Εκεί πέρασαν λίγες μέρες και ολοκλήρωσαν τον έρωτά τους.

Η ωραία Ελένη όμως ζήλεψε την θέα Αφροδίτη που κατά την μυθολογία ζούσε στο νησί και απαίτησε απο τον Πάρη να της πει ότι εκείνη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Ο Πάρης θέλοντας να καθησυχάσει την ωραία Ελένη της είπε δείχνοντας το κίτρινο άνθος :
«Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα» .
Και το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.

Εκτός από την σεμπρεβίβα, στην ίδια κατηγορία είναι και ο αμάραντος, ένα αυτοφυές ποώδες φυτό που τραγουδήθηκε και από τη λαϊκή μας παράδοση.
Όμως η ομορφιά της άγριας σεμπρεβίβας με το έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα που φυτρώνει στα απόκρημνα μέρη της ελληνικής υπαίθρου είναι μοναδική και μας θυμίζει τους θησαυρούς της ελληνικής γης και τα ανεκτίμητα δώρα της φύσης.

 

επιστροφή

8επιστροφή

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ"

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*  

από 7/4/09

  .free counters.free counters.free counters.....

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

..........