πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

  

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου " ΚΑΤΟΙΚΙΑ  

 

  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Η καθαριότητα βελτιώνει .......

τελευταία ενημέρωση: 04/02/2014

Συμβουλές Πρακτικές Νοικοκυριού  

Καθαρίστε (σχεδόν) τα πάντα!

Υγιεινή της κατοικίας: Τι να προσέξετε

Αποφύγετε το σκληρό νερό

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Ζουν ανάμεσά μας..

Απολύμανση κατοικίας Το σούπερ όπλο κατά ιών και μικροβίων

Επιστροφή στην καθαριότητα με τη σφραγίδα της φύσης

Πολύτιμοι βοηθοί στα πάντα όλα 7 κολπάκια για πάντα αστραφτερό μπάνιο

«Γενική καθαριότητα» από το μέλλον  

ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

site κατά της βρωμιάς

Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι για την καθαριότητα Τα μυστικά της πλύσης και των λεκέδων Έξυπνα κόλπα για καθημερινή καθαριότητα
Το νοικοκυριό κάνει κακό στα ζευγάρια Το πρόγραμμα νοικοκυριού που σου λύνει τα χέρια!
Το ξεσκόνισμα σώζει από ...... Καθαρό σπίτι με αμμωνία Κρυφή απειλή το… πλυντήριο πιάτων
Καθαρισμός ηλ φούρνου Οι 8 πιο βρώμικες γωνιές του σπιτιού σας
Καθαρίστε τα τζάμια οικολογικά

Πώς να καθαρίσω το φούρνο μικροκυμάτων;

Αστραφτερά σκεύη στο λεπτό! Οι ανοιξιάτικες δουλειές που δεν πρέπει να ξεχάσεις
Σφουγγαράκι κουζίνας: Ο βασιλιάς της βρωμιάς Kαθαριστικά της μιας πεντάρας
6 + 2 ιδέες για φυσικά αρωματικά χώρου Απίθανες εναλλακτικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας
10 χρήσεις για τα μωρομάντηλα, Αυτοκαθαριζόμενα καινοτόμα υλικά

Το νοικοκυριό κάνει κακό στα ζευγάρια

Οι γυναίκες χαλαρώνουν όταν οι άνδρες συμβάλλουν στις δουλειές του σπιτιού, ενώ οι άνδρες όταν φορτώνονται την αγγαρεία οι γυναίκες

Αν οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, μια νέα έρευνα έρχεται να σας δικαιώσει. Όπως δημοσιεύθηκε στην Journal of Family Psychology, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες το να φροντίσουν το νοικοκυριό είναι αντιστοίχως στρεσογόνο και επιβλαβές.
Η έρευνα αφορά τα εργαζόμενα ζευγάρια, που τελειώνοντας την δουλειά τρέχουν να προλάβουν το πλύσιμο, το σκούπισμα, το σιδέρωμα. Ενώ λοιπόν, το σώμα τους έχει ανάγκη χαλάρωσης μετά το άγχος μιας ημέρας στην δουλειά, εκείνοι έχουν την πίεση του νοικοκυριού. Το αποτέλεσμα είναι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, να παραμένουν υψηλά, ακόμη και ως αργά το βράδυ.
Οι τριάντα οικογένειες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν τουλάχιστον ένα παιδί στην ηλικία των 8 – 10 ετών, που αν και δεν χρειάζεται εντατική βοήθεια για να ντυθεί, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αναλάβει ευθύνη απέναντι στο νοικοκυριό. Οι ερευνητές παρακολούθησαν από κοντά τις δραστηριότητες και τα επίπεδα κορτιζόλης κάθε ζευγαριού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το άγχος του ζευγαριού μειώνεται όταν οι δουλειές του σπιτιού τελειώνουν, με μια ουσιαστική διαφοροποίηση. Τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών πέφτουν, όταν οι άνδρες αναλαμβάνουν ενεργό δράση, πιθανότατα επειδή μοιράζονται το βάρος. Από την άλλη, για τους άνδρες το θέμα είναι να γίνουν μεν οι δουλειές, αλλά οι ίδιοι να μην συνεισφέρουν, μόνο τότε απαλλάσσονται από το άγχος.
Ενώ η κορτιζόλη μας κρατάει σε εγρήγορση προκειμένου να ανταποκριθούμε σε έκτακτες και απαιτητικές καταστάσεις, για το σώμα μας είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές να διατηρεί την παραγωγή της υψηλά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν λοιπόν, όλη την ημέρα είμαστε σε εγρήγορση και το βράδυ πάλι δεν χαλαρώνουμε, τότε τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μειώνουν την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε σωματικές παθήσεις. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που της αποδίδουν και τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές το 30% των γυναικών περνούν τον χρόνο τους μετά την δουλειά κάνοντας δουλειές στο σπίτι, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 20%. Όσο δε για διάφορες δραστηριότητες μετά την δουλειά, τις επιλέγει το 19% των ανδρών και μόλις το 11% των γυναικών. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ακόμα κι όταν σε ένα ζευγάρι εργάζονται και οι δύο, το βάρος του νοικοκυριού πέφτει στην γυναίκα, ακόμα και στην σημερινή, πιο «απελευθερωμένη» κοινωνία.

ΚΟΡΥΦΗ

7 τρόποι να κάνετε τον άντρα να βοηθήσει στις οικιακές δουλειές

Το πρόγραμμα νοικοκυριού που σου λύνει τα χέρια! .   Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

Η απορίες είναι λίγο πολύ κοινές: "Πόσο συνά πρέπει να καθαρίζουμε; Πόση ώρα παίρνει η κάθε δουλειά; Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά, τι μια φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα ή στην αλλαγή εποχής;"

Η αλήθεια όμως είναι ότι όποια συμβουλή και να δώσει κάποιος, δεν θα βολεύει το ίδιο όλες τις νοικοκυρές. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Σε άλλα σπίτια υπάρχουν παιδιά, σε άλλα όχι. Κάποιοι ζουν μόνοι τους, άλλοι συγκατοικούν, άλλοι συζούν κ.ο.κ. Με δεδομένες, λοιπόν, αυτές τις ιδιαιτερότητες, εμείς προτείνουμε ένα βασικό πρόγραμμα και εσύ προσάρμοσέ το στα δικά σου μέτρα.

Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το ελάχιστο από αυτό που πρέπει να γίνεται για να διατηρηθεί ένα σπίτι καθαρό. Σε μερικές περιπτώσεις, πιθανότατα να χρειάζεται να κάνεις μερικές από τις συγκεκριμένες δουλειές περισσότερες από μία φορά κάθε μέρα.
* Πλύνε τα πιάτα
Ή, μην αμελήσεις να τα βάλεις στο πλυντήριο, έστω. Μπορεί να μην έχεις δει ποτέ τι συμβαίνει σε έναν νιπτήρα όταν τον αφήσεις γεμάτο πιάτα και ποτήρια για ώρες -και μακάρι να είναι έτσι, εδώ που τα λέμε- αλλά δεν είναι καθόλου όμορφο το θέαμα. Άσχημες μυρωδιές, λεκέδες που βγαίνουν πιο δύσκολα αν παγώσουν, ακόμη και μικοοργανισμοί μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στον νεροχύτη σου. Μάζεψε λοιπόν τα πιάτα σου καθημερινά και η πρώτη εστία βρώμας στην κουζίνα, έχει... τακτοποιηθεί.
* Βάλε πλυντήριο
Στις περισσότερες οικογένειες, ένα πλυντήριο -τουλάχιστον- την ημέρα θεωρείται αναγκαίο. Σκέψου, τα ρούχα της δουλειάς, οι φόρμες των παιδιών, ή οι δικές σας, εσώρουχα, κάλτσες... Μαζεύονται οι στοίβες χωρίς να το καταλάβεις. Ένα
φορτίο, λοιπόν, την ημέρα θα σε γλιτώσει -αν μη τι άλλο- από τη δυσάρεστη έκπληξη του να ψάχνεις ρούχα και να μην τα έχεις όταν τα θέλεις. Άσε που αν μαζευτούν σωροί που θα θέλουν ταυτόχρονο πλύσιμο, το ίδιο το πλυντήριο θα... σηκωθεί και θα φύγει! Δεν το θέλουμε αυτό, έτσι;
* Συμμάζεψε
Ελέγχοντας καθημερινά την ακαταστασία στο σπίτι, έχεις πολλά θετικά. Πρώτα πρώτα σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα τρομάξεις όταν σε πάρουν ξαφνικά οι φίλοι σου και σου πουν "Είστε εκεί; Ωραία, ερχόμαστε!" ή -ακόμη χειρότερα- αν ακούσεις ξαφνικά το
κουδούνι τύπου "Α, τι καλά. Έτσι περνούσαμε. Ανεβαίνουμε". Επίσης, αν ξοδέψεις λίγα λεπτά την ημέρα τακτοποιώντας τα βασικά, το σπίτι σου δεν θα γίνει ποτέ σαν να έχει πέσει βόμβα. Γιατί τότε, θα τρέχεις ώρες και πάλι δεν θα φτάνεις. Άσε που όλο αυτό λειτουργεί και διαφορετικά αφού όσο καθαρό βλέπεις έναν χώρο, τόσο περισσότερο θέλεις να τον διατηρήσεις έτσι. Υπάρχουν τρόποι για καθαριότητα στο φτερό, που μπορείς να προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.
* Αρχειοθέτησε τη χαρτούρα
Αν δεν το κάνεις αυτό καθημερινά, ρισκάρεις να γεμίσεις το σπίτι του με στοίβες που όχι μόνο θα σου δημιουργούν μόνιμη ακαταστασία, αλλά θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη όταν θα θέλεις να βρεις κάτι συγκεκριμένο. Βάλτο στο καθημερινό πρόγραμμα να ξεχωρίζεις και να αρχειοθετείς τα πάντα: λογαριασμούς, ενημερώσεις σχολείου, προσφορές, προσωπική αλληλογραφία κ.ο.κ.

Κάν'το κάθε εβδομάδα
Μερικά από τα καθήκοντα αυτής της κατηγορίας είναι τόσο σημαντικά που ανάλογα την ιδιομορφία του κάθε σπιτιού, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να γίνονται πιο συχνά. Έχουμε εξάλλου ήδη αναφέρει ότι το ενδεικτικό αυτό πρόγραμμα καθαριότητας, μπορεί -και θα έπρεπε, εδώ που τα λέμε- να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού.
* Κάνε ηλεκτρική σκούπα
Όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα -τουλάχιστον- μια φορά την εβδομάδα γλιτώνεις, στην καλύτερη περίπτωση, αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα για σένα και την οικογένειά σου. Προβλήματα που η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει. Άσε που οι ειδικοί λένε πως αυτού του είδους το καθάρισμα χαρίζει χρόνια στη ζωή του πατώματος! Κάτι θα ξέρουν αυτοί.
* Ξεσκόνισε
Και σε αυτή την υποκατηγορία ισχύουν όλα τα προηγούμενα δεδομένα. Υπάρχουν μέρη του σπιτιού που δεν αντέχουν να μείνουν αξεσκόνιστα μια ολόκληρη εβδομάδα. Αυτά, σύμφωνα πάντα με τη δική σου κρίση, φρόντισε να τα ξεσκονίζεις κάθε μέρα, τα υπόλοιπα άφησέ τα. Καλό είναι όμως να ακολουθείς κάποιες βασικές οδηγίες, όπως να ξεσκονίζεις πάντα από πάνω προς τα κάτω για ευνόητους λόγους.
* Σφουγγάρισε
Αυτή είναι φυσικά μια δουλειά που δεν χρειάζεται -εκτός ειδικών περιπτώσεων και χώρων- να γίνεται πιο συχνά. Το μόνο που πρέπει να προσέχεις εδώ είναι να μην κάνεις λάθος με το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσεις, ούτε και με την ποσότητά του. Το παραπάνω σαπούνι δεν σημαίνει καλύτερη καθαριότητα. Μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αφού σίγουρα δεν μπορεί να ξεβγαλθεί καλά. Τις περισσότερες φορές (και ιδιαίτερα αν μιλάμε για ξύλινο πάτωμα) σκέτο, καθαρό νεράκι και πολύ καλά στραγγισμένη σφουγγαρίστρα είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται.
* Καθάρισε το μπάνιο
Εκτός από τα σκουπίδια που καλό είναι να τα βγάζεις καθημερινά, η μπανιέρα, αρκεί να καθαρίζεται μία φορά την εβδομάδα.
* Καθάρισε τα παράθυρα
Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή για τη συγκεκριμένη δουλειά. Και θυμήσου ότι δεν χρειάζεται πάντα ειδικά καθαριστικά. Λίγο καθαρό νεράκι και απλό χαρτί κουζίνας, μπορεί να κάνει το ίδιο καλά τη δουλειά.
* Καθάρισε τις βεράντες
Οι βεράντες δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Ίσως την καλοκαιρινή περίοδο και αν τις χρησιμοποιείς συχνά, αλλά και αυτό είναι κάτι που προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
*Ξεσκόνισε τα «τυφλά» σημεία
Πίσω από τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, κάτω από τα κρεβάτια ή στις γωνίες των δωματίων και πίσω από τις πόρτες. Όλα αυτά που δεν κάνεις κάθε μέρα, δηλαδή.

Μια φορά τον μήνα αρκεί
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περιοχές του σπιτιού, περισσότερες ανθεκτικές. Περιοχές που μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή ή εβδομαδιαία φροντίδα, αλλά το όριό τους φτάνει περίπου μέχρι τον μήνα.
* Καθάρισε τους γλόμπους
Αν βάλεις το μηνιαίο πρόγραμμα το ξεσκόνισμα των λαμπτήρων στο σπίτι σου, είσαι καλυμμένη. Τόσο ως προς τη φθορά των γλόμπων, όσο και προς την ένταση του φωτός που εκπέμπουν.
* Ξεσκόνισε τους ανεμιστήρες οροφής
Εννοείται ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τα σπίτια που στο σύστημα κλιματισμού τους έχουν εντάξει αυτή την κατηγορία συσκευών. Στους έλικες συγκεντρώνεται πολλή σκόνη και διάφοροι μικροοργανισμοί που σε περίπτωση που τεθούν σε λειτουργία χωρίς να έχουν καθαριστεί νωρίτερα, θα δημιουργήσουν ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα σε όλους.
* Καθάρισε τους τοίχους
Ακόμη και αν δεν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι οι τοίχοι βρωμίζουν πολύ εύκολα. Οι τοίχοι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας είναι μάλλον πιο ευάλωτοι στους λεκέδες. Εντόπισέ τους και μια φορά τον μήνα -εκτός εκτάκτων περιπτώσεων- καθάρισέ τους.
* Πλύνε τις κουρτίνες
Όσο και να καθαρίζεις τα παράθυρα, οι κουρτίνες μαζεύουν άλλου είδους βρωμιά. Φρόντισε όμως να έχεις τσεκάρει καλά τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν προχωρήσεις στο πλύσιμο. Δεν θα ήθελες να βρεθείς προ άσχημων εκπλήξεων.
* Τίναξε τα μαξιλάρια του καναπέ
Όσο και να τα καθαρίζεις επιφανειακά, όλο και κάτι θα μένει πιο κάτω. Τίναξε λοιπόν καλά τα μαξιλάρια του καναπέ και πέρασε τον σκελετό του με την ηλεκτρική σκούπα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
* Έλεγξε τα χαλιά για λεκέδες
Μπορεί να καθαρίζεις καλά τα χαλιά στο τέλος του Χειμώνα, αλλά όσο καιρό τα έχεις στρωμένα, πέρα από την πιο συχνή ηλεκτρική σκούπα, σίγουρα χρειάζονται και λίγη ακόμη φροντίδα. Αν λοιπόν το κρίνεις απαραίτητο, λίγο νερό με ξύδι θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι το τέλος της σεζόν.
* Καθάρισε καλά τις ηλεκτρικές συσκευές
Αν μία φορά τον μήνα καθαρίζεις σε βάθος τις συσκευές, τότε σίγουρα θα αντέξουν περισσότερο και θα σου δίνουν σε κάθε περίπτωση τα μέγιστα σε απόδοση. Χρησιμοποίησε λίγο πιο δυνατά καθαριστικά από αυτά που χρησιμοποιείς για τις καθημερινές εργασίες. Καθάρισε καλά εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο και τον
φούρνο μικροκυμάτων, πέταξε ότι δεν χρειάζεσαι από το ψυγείο. Βάλε και στα τρία λίγο σόδα μαγειρικής ή ξύδι για τις μυρωδιές.

Δουλειές για κάθε εποχή
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν δουλειές που είναι εξίσου σημαντικές με όλες τις υπόλοιπες. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο είναι αρκετές για κάποια πράγματα που συνεισφέρουν στη συντήρηση όλου του σπιτιού.
* Καθάρισε τις εξωτερικές πόρτες
Δεν χρειάζονται πιο συχνό καθάρισμα. Μια φορά κάθε αλλαγή εποχής είναι αρκετή για να μείνουν οι πόρτες φρέσκες και καθαρές όλο τον χρόνο.
* Φρόντισε τους εξωτερικούς χώρους
Σε σπίτια όπου υπάρχουν κήποι οι εργασίες αυτές γίνονται κάθε εποχή και συνήθως γίνονται από κηπουρούς ή με τη βοήθειά τους. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και έπιπλα που υπάρχουν στον κήπο, οι ψησταριές, τα γκριλ κ.ο.κ.
* Έλεγξε καλοριφέρ, θερμοσυσσωρευτές και κλιματιστικά
Ανάλογα με την εποχή πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται οι καυστήρες, τα σώματα, τα φίλτρα και τα διάφορα άλλα μέρη των μονάδων θέρμανσης και ψύξης που έχει ο καθένας στο σπίτι του. Τα ίδιο και το τζάκι φυσικά.
* Τακτοποίησε τις ντουλάπες σου
Κάθε φορά που μαζεύεις τα ρούχα της προηγούμενης σεζόν και βγάζεις αυτά της επόμενης, είναι
ευκαιρία να ξεφορτώνεσαι και ό,τι δεν χρειάζεσαι, δεν σου κάνει ή δεν θέλεις άλλο.


ΚΟΡΥΦΗ

Οι απαραίτητες δουλειές πριν πιάσουν τα κρύα  Φέτος, ή μάλλον ΚΑΙ φέτος, το καλοκαιράκι πήρε μια σχετική παράταση, η οποία όμως φαίνεται ότι τελειώνει, και με δεδομένο ότι οι ενδιάμεσες εποχές δεν υπάρχουν πια παρά μόνο ως ολιγοήμερα διαλείμματα, ο χειμώνας είναι κυριολεκτικά προ των πυλών. Και καλό είναι να σε βρει προετοιμασμένη.

Καθαρίστε (σχεδόν) τα πάντα!

ΟΙ καιροί είναι χαλεποί, τα οικονομικά της πλειονότητας δεν είναι και τα καλύτερα και, ως εκ τούτου, τα περιττά έξοδα καλό θα ήταν να αποφεύγονται όσο γίνεται. Σ' αυτό το πνεύμα, το www.howtocleananything.com φιλοδοξεί να βοηθήσει κάθε νοικοκυρά, αλλά και εργένη να γλιτώσουν χρήματα από το εισόδημά τους καθαρίζοντας μόνοι τους (σχεδόν) τα πάντα. Μάθετε πώς να καθαρίζετε στην εντέλεια και να κάνετε λαμπερά και αστραφτερά λεκιασμένα χαλιά, ρούχα, έπιπλα, ταπετσαρίες, μάρμαρα και πάσης φύσεως πατώματα, αλλά και πάρτε οδηγίες για το πώς να καθαρίσετε π.χ. το History από τα pc σας, τα κλουβιά των κατοικιδίων σας, τη... στολή καταδύσεων, το αυτοκίνητο και ένα σωρό ακόμα. Ακόμα υπάρχουν και εποχικές προληπτικές συμβουλές για να προετοιμάσετε το σπίτι σας ή να φυλάξετε σωστά τα ρούχα σας και τα χαλιά σας. Ενας online οικιακός μπούσουλας που όσοι ασχολείστε με το σπίτι θα λατρέψετε. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

site κατά της βρωμιάς
ΚΟΡΥΦΗ

Συμμαζέψτε το σπίτι σας … σε 5 κινήσεις

Χρήσιμες οδηγίες για να μαζέψετε το δωμάτιό σας

Καθαρισμός σπιτιού: Όσα δεν βλέπει (ούτε) η πεθερά  Η καθαριότητα είναι μία πολύ υποκειμενική έννοια για τον καθένα. Για κάποιους καθαρό είναι το σπίτι όταν δεν κυκλοφορούν σκουπίδια στους διαδρόμους. Για κάποιους άλλους όταν δεν υπάρχει ούτε κόκκος σκόνης ακόμα και στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης.

Πετάξτε, τινάξτε, τελειώσατε

Το ξύδι είναι πολλαπλώς χρήσιμο ως καθαριστικό για το σπίτι

Είναι πολύς ο κόσμος που βλέπει την καθαριότητα του σπιτιού ως… project ακατόρθωτο. Στοίβες από βιβλία και εφημερίδες, που κτίσθηκαν με επιμέλεια όλο τον χειμώνα, άχρηστα χαρτιά και μικροπράγματα, κουρτίνες χρώματος μαύρου, από το καυσαέριο της πόλης, άλατα στο μπάνιο, ντουλάπια με σκόνη και κόγχες που δεν έχουν καθαριστεί εδώ και μήνες. Το σκηνικό είναι αποθαρρυντικό, καθώς απαιτεί χρόνο και κόπο για να αναμορφωθεί. Η άνοιξη, ο ήλιος, η υψηλή θερμοκρασία μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στους τολμηρούς που θέλουν να βάλουν τάξη στο χάος. Η αναβλητικότητα, εξάλλου, μόνον δουλειά μπορεί να προσθέσει… Η οργάνωση είναι ζήτημα - κλειδί στην υπόθεση «γενική καθαριότητα». Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε σε κάθε δωμάτιο και προμηθευτείτε τα απαραίτητα, είδη καθαρισμού και τα συναφή. Η ακαταστασία δεν βοηθάει, καθώς κάνει το σπίτι να φαίνεται ακόμη πιο βρώμικο. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε να κρατήσετε, και αρχίστε να πετάτε… Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο χρήσιμο αντικείμενο και αυτό που κάποτε, ίσως, υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ως εκ τούτου, μη διστάζετε να πετάξετε, πχ. τα dvd που έχετε συγκεντρώσει με την αγορά των Κυριακάτικων εφημερίδων και ουδόλως σας ενδιαφέρει να δείτε.

Αν λυπάστε να πετάξετε κάτι, από βιβλία ως και ρούχα, σκεφθείτε μήπως μπορείτε να τα χαρίσετε. Η περίοδος της κρίσης επιβάλλει τη σκέψη για τον διπλανό μας. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φυλακές αλλά και γείτονες, γνωστοί, φίλοι ίσως τα δεχθούν με χαρά. Μπορείτε να τοποθετήστε μικρά και μεγάλα καλάθια ή κουτιά στο σπίτι, έτσι ώστε να συγκεντρώνετε εκεί τα μικροαντικείμενα που σας χρησιμεύουν καθημερινά.

Kατάλογοι καταστημάτων, προγράμματα γυμναστηρίων, ενημερωτικά φυλλάδια για όλα τα ενδιαφέροντα σας, αρχεία ολόκληρα από εφημερίδες και περιοδικά. Έχετε σκεφθεί την ανακύκλωση; Εκτός και αν έχετε αποφασίσει να διαβάζετε επί 24ώρου βάσεως, ό,τι χάσατε τον τελευταίο καιρό. Σκίστε τα δημοσιεύματα που σας ενδιαφέρουν, δεν χρειάζεται να κρατάτε ολόκληρη την εφημερίδα για μία σελίδα. Αν έχετε δεκάδες σελίδες, που κρίνετε ότι κάποτε θα ανατρέξετε σε αυτές, χρησιμοποιείστε ντοσιέ, organizer, φακέλους. Περάστε σε scanner ό,τι θέλετε να έχετε στον Η/Υ σας.

Ξίδι, το πολυκαθαριστικό Μη στηρίζετε την καθαριότητα του προσωπικού σας χώρου μόνον στα απορρυπαντικά. Το ξίδι είναι ιδανικό για τη γενική φασίνα του σπιτιού, ιδιαίτερα αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη ή είστε αλλεργικοί στις μυρωδιές των ειδών καθαρισμού. Εξαφανίζει μάλιστα δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο και την κουζίνα, απολυμαίνει τους πάγκους και το νεροχύτη, χαρίζει λάμψη στα τζάμια και τα πλακάκια, εξαφανίζει τα άλατα από το μπάνιο και το σίδερο, ζωντανεύει τα χρώματα των χαλιών σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλύσετε μια μικρή ποσότητα ξιδιού σε νερό.

Μην χρησιμοποιείτε ξύδι:

Σε ξύλινα πατώματα. Είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο. Σε τέτοιες επιφάνειες, εφαρμόστε ειδικό καθαριστικό ή γυαλιστικό, ή ακόμη και σκέτο νερό.

Σε χαλιά. Καλύπτει μεν τις οσμές από λεκέδες, δεν είναι όμως βέβαιο ότι καθαρίζει τον λεκέ.

Σε πέτρινες επιφάνειες. Μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Το νερό είναι η πιο ασφαλής λύση.

Η χλωρίνη είναι απολυμαντικό και όχι καθαριστικό, σκοτώνει τα μικρόβια, απομακρύνει τους δύσκολους λεκέδες. Δεν είναι όμως καθαριστικό γενικής χρήσης, με άλλα λόγια δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τη βρωμιά και τα υπολείμματα στις επιφάνειες.

Tips

Αερίζετε και τινάζετε σε τακτή βάση. Η συσσωρευμένη σκόνη είναι μεγάλο (και ανθυγιεινό) πρόβλημα.

Αν η κατάσταση είναι απελπιστική και το χάος δεν διευθετείται εύκολα, βάλτε πρόγραμμα. Μισή ώρα την ημέρα μπορεί να μην σας φαίνεται αρκετός χρόνος, συμβάλλει ωστόσο σταδιακά, καθοριστικά, ώστε να απομακρυνθούν σε μία εβδομάδα όσα δεν σας αφορούν πια. Μην έχετε απαίτηση από τον εαυτό σας να κάνει σε μία - δυο ημέρες, όσα δεν έκανε επί μήνες.

Εντάξτε την αγγαρεία στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αν κάνετε έστω και λίγες δουλειές καθημερινά, δεν θα χρειαστεί να έλθετε αντιμέτωποι με θηριώδη προβλήματα. Αν έχετε οικογένεια ή συγκατοίκους, βάλτε τους και αυτούς στο παιχνίδι.

Ξεχωρίστε αυτά που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα και σε κάθε αλλαγή σεζόν. Οι κουρτίνες δεν πλένονται κάθε μέρα, ενώ ένα συχνό ξεσκόνισμα θα έδινε στο σπίτι σας αέρα μόνιμης καθαριότητας.

Ελέγξτε τον κλιματισμό, είναι και αυτό κομμάτι της γενικής καθαριότητας του χώρου. Εν όψει, δε, των θερμότερων μηνών, είναι η καταλληλότερη στιγμή να καθαρίσετε, ή και να αλλάξετε, τα φίλτρα των κλιματιστικών.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Πως να φτιάξεις καθαριστικό για τους ΑΡΜΟΥΣ στα πλακάκια!!

Από τις πλέον αντιαισθητικές και σκληρές βρωμιές που δυστυχώς, κυρίως σε παλιά μπάνια – κουζίνες, αλλά και γενικά με τον χρόνο, δεν καθαρίζουν εντελώς όσο συχνά κι αν χρησιμοποιήσετε χλωρίνη ή ένα σωρό άλλα “ειδικά” απορρυπαντικά, που μόνο λίγο δεν κοστίζουν. 

Δοκιμάστε μια φορά τον μήνα να καθαρίζετε τους αρμούς (σε πατώματα ή τοίχους) με το παρακάτω διάλυμα, τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν. 

* 7 φλυτζάνια ζεστό  νερό 
* 1/2 φλυτζάνι σόδα σε σκόνη 
* 1/3 φλυτζανιού χυμό λεμονιού 
* 1/4 φυτζανιού ξύδι 

 Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα παλιό μπουκάλι απορρυπαντικού με σπρέϋ, ψεκάστε τους αρμούς και μετά από μερικά λεπτά τρίψτε ελαφρά με μια βούρτσα. Για μεγάλες επιφάνειες και πατώματα είναι πολύ βολικό να προσαρμόσετε μια τέτοια σκούπα-βούρτσα στο κοντάρι της σφουγγαρίστρας ή μιας κοινής σκούπας. Για υπερβολικά βρώμικες επιφάνειες, αντικαταστήστε τον χυμό λεμονιού με 1/3 του φλυτζανιού αμμωνία σε σκόνη που θα βρείτε στο φαρμακείο.

Προσαρμόστε τις αναλογίες των υλικών, ανάλογα με το μέγεθος των επιφανειών που θέλετε να καθαρίσετε, αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα υγρού φτιάξτε π.χ την μισή δόση διαλύματος γιατί δεν διατηρείται, κάθε φορά που θέλετε να καθαρίσετε τους αρμούς θα πρέπει να φτιάχνετε καινούργιο.

ΚΟΡΥΦΗ

Κορν φλάουρ: Το τέλειο καθαριστικό

Σας έπεσε στο χαλί σας κάτι λιπαρό; Μην τα βάφετε μαύρα αφού υπάρχει λύση και δεν είναι ανάγκη να κατατρέξετε σε προϊόντα του σούπερμάρκετ ούτε στο καθαριστήριο.

Ανοίξτε το πολύτιμο ντουλάπι της κουζίνας και βγάλετε το κορνφλάουρ.Βάλτε αμέσως στο λεκέ κορνφλάουρ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και αφήστε το να δράσει 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια επιστρατεύστε την ηλεκτρική σκούπα και να είστε σίγουροι ότι μόλις το κορνφλάουρ εξαφανιστεί μαζί του θα έχει φύγει και ο λεκές.
ΚΟΡΥΦΗ

ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Οι χημικές ουσίες σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον …μπορούμε όμως με την βοήθεια των Βοτάνων και των Αιθέριων Ελαίων να τις αποφύγουμε, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, μέσα στο σπίτι μας…..!!!!
Οι συνταγές που θα βρείτε πιο κάτω γίνονται εύκολα και είναι πολύ αποτελεσματικές.

1) Γενικής Χρήσης Καθαριστικό / Απολυμαντικό για Κουζίνα και Μπάνιο.
2 κουτ. σούπας Βορικό Οξύ (Borax)
¼ φλυτζ. Χυμό Λεμονιού
2 φλυτζ. Ζεστό Νερό
20 σταγόνες Αιθ. Έλαιο Τσαϊόδενδρου (Melaleuca Alternifolia)
Βάζουμε τα τρία πρώτα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα.
Κλίνουμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το Αιθέριο Έλαιο και ξανακουνάμε το μπουκάλι μας με δύναμη ώστε να ανακατευτεί καλά και το έλαιό μας.
Χρησιμοποιούμε όπως ένα οποιοδήποτε καθαριστικό/απολυμαντικό υγρό.

2) Κρέμα Καθαρισμού για Νεροχύτες, Νιπτήρες, Μπανιέρες.
½ φλυτζ. Μαγειρικής Σόδας
2 κουτ.σούπας Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων
10 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Δενδρολίβανου (Rosmarinus Officinalis)
Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μικρό μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Για να το χρησιμοποιήσουμε βουτάμε ένα υγρό σφουγγάρι στο μπολ και τρίβουμε την επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε.
Ξεπλένουμε καλά.

3) Κατά του Σκόρου στις Ντουλάπες.
½ φλυτζ. Αποξηραμένο Θυμάρι
½ φλυτζ. Ολόκληρα Γαρίφαλα
Ανακατεύουμε τα βότανα και γεμίζουμε μικρά υφασμάτινα σακουλάκια τα οποία τοποθετούμε στην Ντουλάπα μας εκεί που χρειάζεται.

4) Αποσμητικό Χώρου και για τον Σκουπιδοτενεκέ μας.
1 φλυτζ. Χλιαρό Νερό
25 σταγόνες Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας
Αναμιγνύουμε το Νερό με το Έλαιο της Λεβάντας σε ένα μπουκάλι και ψεκάζουμε τον χώρο η τον σκουπιδοτενεκέ πριν βάλουμε σακούλα.
Δοκιμάστε το και όποιος δεν μείνει ικανοποιημένος..να μου στείλει τα παράπονα οτυ εδώ..κάνουν καταπληκτική δουλειά..και οι μυρωδιές που αφήνουν πίσω όλα τα αιθερια έλαια..σε κάνουν να θες ξανά και ξανά να καθαρίζεις..:))

 

Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση; Η απάντηση είναι δεκάδες. Χρειάζονται άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα ή έχουμε πέσει όλοι θύματα της επιθετικής διαφήμισης; Επιπλέον, κατά πόσον όλα αυτά τα προϊόντα είναι ακίνδυνα για την υγεία µας και το περιβάλλον;
Η κύρια βλάβη που προκαλούν κάποια απορρυπαντικά, όταν µαζί µε τα άλλα απόβλητα καταλήξουν στη θάλασσα, είναι η εμφάνιση ευτροφισμού. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα νερά γίνονται πιο πλούσια σε ανόργανα άλατα αλλά πιο φτωχά σε οξυγόνο.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε το περιβάλλον;
• Προτιμήστε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Θα βρείτε τέτοια προϊόντα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
• Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Όταν τα απορρυπαντικά αυτά, µαζί µε τα απόνερα, καταλήξουν σε κάποια κλειστή θάλασσα (ή σε κάποια λίμνη) έχουμε το πρόβλημα του ευτροφισμού(και αυτό μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τους θαλάσσιους οργανισμούς). Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους αντί των φωσφορικών. Προτιμήστε τα. Προσέξτε την επισήμανση στη συσκευασία πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν.
• Προτιμήστε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις.
• Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου.
• Αποφύγετε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα «αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο σας. Ειδικότερα, αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία triclosan.
• Αποφύγετε προϊόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της λαμπρότητας των ρούχων.
Επομένως..Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ-ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ… !!! Δεν επιβαρύνουν την υγεία μας μόνο το κάπνισμα..οι άσχημες διατροφικές συνήθειες..αλλά όλα μαζί δρούν συνεργικά..για αυτό κάνε κάτι από σήμερα ;)

 

Αρωματικά φυτά και βότανα (λεξικό)


ΚΟΡΥΦΗ

Φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού από Έλενα Μπούλια |

 24 Απρ 2013Αν απεχθάνεστε τα χημικά καθαριστικά και αναζητάτε φυσικούς αλλά και εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε τα «δύσκολα» σημεία του σπιτιού, δείτε παρακάτω πέντε ιδέες που θα σας ενθουσιάσουν!Καθαρό BBQ χωρίς χημικάΗ καλοκαιρία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για BBQ στον κήπο ή τη βεράντα και εσείς δεν κρατιέστε για να αναδείξετε τις «ψηστικές» σας ικανότητες. Τόσο οι μπριζόλες όσο και τα ψάρια στο BBQ γίνονται πεντανόστιμα. Τι γίνεται, όμως, με όλα αυτά τα απαίσια λίπη που μένουν κολλημένα στη σχάρα μετά το ψήσιμο; Και τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιήσει χημικά καθαριστικά, αμφίβολης ασφάλειας για την υγεία, για να τα καθαρίσει;Χωράει η σχάρα του BBQ μέσα στον φούρνο σας; Αν ναι, μπορείτε να την καθαρίσετε τοποθετώντας την εκεί και «ψήνοντάς» την στους 250 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Καλό είναι, μάλιστα, στον πάτο του φούρνου να τοποθετήσετε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για να «συγκεντρώσει» τυχόν κομμάτια που μπορεί να πέσουν. Για να μην μυρίσει πολύ το σπίτι από τον καπνό που αναπόφευκτα θα βγει από τον φούρνου, ανοίξτε στο maximum τον απορροφητήρα και ό,τι παράθυρα και πόρτες έχετε στην κουζίνα.Μετά την ώρα, όταν βγάλετε τη σχάρα από τον φούρνο, θα δείτε ότι έχει πιάσει χοντρή στάχτη, η οποία όμως θα αφαιρεθεί πανεύκολα αν την ξεπλύνετε με λίγο συμβατικό υγρό πιάτων στον νεροχύτη. Η σχάρα σας θα δείξει έτσι σαν καινούργια!Καθαρά πινέλα και βουρτσάκια μακιγιάζΥπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε καλά τα πολυχρησιμοποιημένα πινέλα του μακιγιάζ –αν δεν θέλετε να ξοδεύεστε αγοράζοντας ειδικό καθαριστικό για πινέλα μακιγιάζ.Ο ένας, τον οποίον καλό είναι να εφαρμόζετε πιο σπάνια γιατί μπορεί να ξεράνει τις τρίχες τους, είναι να τα καθαρίζετε με οινόπνευμα. Ο άλλος είναι χρησιμοποιώντας το σαπούνι των πιάτων, το υγρό σαπούνι των χεριών ή σαμπουάν. Τι θα κάνετε;Βρέξτε τα πινέλα σας με χλιαρό νερό και βουτήξτε τα σε ένα μπολάκι, στο οποίο έχετε βάλει το υγρό σαπούνι. Κουνήστε το πινέλο μέσα στο μπολάκι για να απορροφήσει μπόλικο σαπούνι μέχρι να κάνει σαπουνάδα. Στη συνέχεια βάλτε το πινέλο κάτω από τρεχούμενο νερό. Μετά βάλτε ξανά το πινέλο μέσα στο σαπούνι και ανακινήστε το και ξεπλύνετε. Κάντε την ίδια διαδικασία μέχρι το πινέλο να μην βγάζει καθόλου χρώμα όταν το ξεπλένετε κάτω από το τρεχούμενο νερό. Τότε πιέστε απαλά με τα δάχτυλά σας τις τρίχες από το πινέλο, ώστε να στεγνώσουν καλά, ισιώστε τις και «ξαπλώστε» τα πινέλα σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν (θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 ώρες).Tips: Αν υποφέρετε από ακμή ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, τα πινέλα του μακιγιάζ θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, αποφύγετε να στεγνώσετε τα πινέλα με το σεσουάρ με απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς οι τρίχες τους μπορεί να καταστραφούν.Λεκέδες από κατοικίδια στο χαλίΤα κατοικίδια που δεν είναι ακόμα εκπαιδευμένα ώστε να κάνουν τις ανάγκες τους εκτός σπιτιού, μπορούν να δημιουργήσουν σχεδόν... ανεξίτηλους λεκέδες στα χαλιά και τις μοκέτες. Το όπλο «σφουγγάρι-σαπούνι-νερό» δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό στην περίπτωση τέτοιων λεκέδων. Η παρακάτω συνταγή, όμως, θα σας εντυπωσιάσει:Ρίξτε μπόλικο ξύδι στον λεκέ, τόσο ώστε να μουλιάσει. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας (μην το κάνετε ανάποδα, γιατί η σόδα θα αρχίσει να αφρίζει). Αφήστε το σημείο να στεγνώσει για μία ή δύο μέρες (π.χ. βάλτε ένα μεγάλο μπολ, ανάποδα από πάνω) και στην συνέχεια «ρουφήξτε» τη σκόνη της σόδας με την ηλεκτρική σκούπα. Δεν θα πιστεύετε το πόσο εύκολα θα αφαιρεθεί ο λεκές! Μάλιστα, το «κόλπο» αυτό μπορείτε να το εφαρμόσετε και σε παλιούς λεκέδες, με εξίσου καλά αποτελέσματα.Καθαρός και μυρωδάτος φούρνος μικροκυμάτωνΤο πιθανότερο είναι ότι ο ασφαλέστερος τρόπος που γνωρίζετε για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά, είναι βάζοντας μέσα ένα γυάλινο μπολ με νερό και ξύδι και «ανάβοντας» το φουρνάκι για 5 ή 10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι). Έπειτα, αφαιρείτε το μπολ και καθαρίζετε τον φούρνο με ένα υγρό πανί.Αν, όμως, η μυρωδιά ξυδιού που απομένει δεν σας αρέσει ή αν ανησυχείτε ότι το γυάλινο μπολ με το νερό θα εκραγεί, δοκιμάστε τον παρακάτω τρόπο:Βρέξτε καλά ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα.Τοποθετήστε το στο πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων.Σε ένα μπουκάλι με απλικατέρ σπρέι ρίξτε 50ml νερό και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι (π.χ. 3 με 5 σταγόνες).Ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου καλά με το διάλυμα του μπουκαλιού. Ανάψτε τον φούρνο για δύο λεπτά και, αφού το δύο λεπτά περάσουν, αφήστε μέσα το σφουγγάρι μέχρι να έχει κρυώσει αρκετά για να το πιάσετε και να σκουπίσετε καλά το εσωτερικό του φούρνου. Με το ίδιο σφουγγάρι μπορείτε να καθαρίσετε και το εξωτερικό του φούρνου.«Φρεσκάρετε» το στρώμα σαςΔεν θα μπούμε σε πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όμως ίσως θέλετε να γνωρίζετε ότι σε ένα μέσο στρώμα κρεβατιού κατοικοεδρεύουν από 10.000 έως 10.000.000 ακάρεα. Καλό είναι, λοιπόν, πού και πού να καθαρίζετε τα στρώματα και τα μαξιλάρια σας. Ένας τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα για στρώματα –δείτε τι μπορείτε να κάνετε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα:Σε ένα μικρό βαζάκι με καπάκι αναμείξτε μία κούπα μαγειρική σόδα με 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (ή όποιο άλλο άρωμα σας αρέσει) και ανακαινίστε το βαζάκι καλά. Ρίξτε το μείγμα πάνω στο στρώμα (η συγκεκριμένη ποσότητα αρκεί για μία πλευρά διπλού στρώματος). Για να πάει καλά το μείγμα σε όλο το στρώμα, χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο.Αφήστε την «σκόνη» στο κρεβάτι για μία περίπου ώρα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με το ειδικό εξάρτημα-βούρτσα για να την τραβήξετε. Ωστόσο, πριν απλώσετε ξανά τα καλύμματα και τα σεντόνια φροντίστε να τα έχετε πλύνει καλά, στους 90 βαθμούς, και σιδερώσει, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μεταφέρουν ξανά ακάρεα στο στρώμα.Το στρώμα σας όχι μόνο θα καθαρίσει καλά, αλλά θα μυρίζει και υπέροχα.

ΚΟΡΥΦΗ

Kαθαριστικά της μιας πεντάρας  Γαλδαδάς Αλκης 

Δεν χρειάζεστε απαραίτητα τη χλωρίνη...Οι προσπάθειες που κάνουν οι χημικές βιομηχανίες ώστε να δίνουν υλικά για το καθημερινό καθάρισμα είναι ανάλογες της τεράστιας αγοράς που απλώνεται μπροστά τους. Αλλάζουν, προσθέτουν, βελτιώνουν. Ρούχα, νεροχύτες, τζάμια, πλακάκια, νιπτήρες, λεκιασμένα τραπεζομάντιλα, παιδικά ρούχα περιμένουν τη θαυματουργή ουσία για να καθαρίσουν. «Γρήγορα και εύκολα» είναι το λειψό σύνθημα. Και το αποκαλούν «λειψό» όσοι θέλουν να του προσθέσουν και ένα τρίτο συστατικό. Μη τοξικό. Διότι οι άνθρωποι άρχισαν να αισθάνονται ότι μερικά από τα καθαριστικά που προσφέρονται στο εμπόριο, όσο πιο δραστικά και πιο αποτελεσματικά γίνονται αρχίζουν να ενοχλούν το δέρμα, την αναπνοή, να φέρνουν πονοκεφάλους και στους πιο ευαίσθητους καταναλωτές ακόμη και  εκζέματα. Αναπτύσσεται λοιπόν παράλληλα ένα κίνημα για επιστροφή σε πιο απλές ουσίες, ίσως και λιγότερο αποτελεσματικές αλλά σίγουρα λιγότερο τοξικές. Θα δούμε λοιπόν μερικές από αυτές και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δράσουν, έχοντας σαφώς πολύ μικρότερο κόστος, σε διάφορες περιπτώσεις καθημερινής τρέλας για πάστρα και υγεία ταυτόχρονα.

Από το ξίδι στη σόδα Τα βασικά υλικά για μια πιο ήπια μεταχείριση της σπιτικής βρωμιάς είναι η μαγειρική σόδα, το ξίδι, το οξυζενέ, το κιτρικό οξύ, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις η κόκα-κόλα και το φιστικοβούτυρο! Το ξίδι είναι οξικό οξύ διαλυμένο σε νερό. Το οξικό οξύ προκύπτει ως αποτέλεσμα δύο βιοχημικών διαδικασιών. Πρώτα έχουμε την αλκοολική ζύμωση που μετατρέπει τα σάκχαρα των φρούτων σε αιθανόλη και στη συνέχεια, με τη βοήθεια άλλων μυκήτων, από την αλκοόλη περνούμε στο οξικό οξύ. Μια μορφή ακόμη πιο καθαρή και πιο κατάλληλη για καθαρισμούς είναι το λευκό ξίδι. Ενα υγρό απαλλαγμένο από χρώμα και οσμές, πιο κατάλληλο για καθαρισμούς παρά για φαγητό. Ξίδι 4%, που είναι μια συνηθισμένη αναλογία οξικού οξέος και νερού. Ενα διάλυμα λίγο πιο ασθενές από τον χυμό του λεμονιού και στην κλίμακα οξύτητας έχει pH 2,5. Με το ουδέτερο να είναι στο 7, ενώ ένα αλκαλικό διάλυμα, το αντίθετο δηλαδή του όξινου, είναι πάνω από 7. Αυτό το ήπια όξινο υγρό λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιείται μέσα στο σπίτι άφοβα ως πολυ-καθαριστικό. Με το επιπλέον θετικό στοιχείο ότι και να πέσει στα χέρια μικρών παιδιών δεν μπορεί να προκαλέσει τα δεινά που διαβάζουμε ότι ίσως να συμβούν σε παιδιά με άλλα δυνατά καθαριστικά, ούτε να δημιουργούνται πνιγηροί ατμοί από τη χρήση του. Το νερό, ανάλογα με την περιοχή, περνώντας από τους σωλήνες και τις διάφορες συσκευές αφήνει πίσω του ένα ίζημα σκληρό και κιτρινωπό. Στη γλώσσα της Χημείας αναφέρεται με την ονομασία ανθρακικό ασβέστιο και αυτό το «ανθρακούχο» συστατικό του είναι που το κάνει σκληρό και δύσκολο να ξεκολλήσει. Πρέπει με κάποιον τρόπο να το διασπάσουμε. Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα οξύ καταφέρνουμε να διώξουμε το συστατικό αυτό που μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ταυτόχρονα αντικαθίσταται με ένα άλλο ώστε η νέα ένωση που προκύπτει να δίνει, όπως λέμε, άλας πιο ευδιάλυτο, δηλαδή πιο εύκολο να το ξεπλύνεις. Ο περισσότερος κόσμος έχει μάθει να χρησιμοποιεί δυνατά οξέα με χλώριο ή θειικά συστατικά, όμως καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι και το ξίδι  μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αν μάλιστα αμέσως μετά χρησιμοποιήσουμε ένα πανί διαποτισμένο με διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό, τότε παρασύρουμε το ευδιάλυτο πλέον άλας και η επιφάνεια καθαρίζει.

Σόδα και για... πυρηνικό ατύχημα! Η σόδα εκτός από τα άλλα χαρίσματά της μπορεί να δράσει και σαν ένα πολύ ήπιο γυαλόχαρτο. Με το ξίδι επίσης χάρη στο οξικό οξύ που περιέχει μπορούμε να αφαιρέσουμε και κάποιους λεκέδες από σκουριά, που είναι οξείδιο του σιδήρου και επίσης κάνει μια ευνοϊκή αντίδραση δίνοντας ένα πιο ευδιάλυτο άλας του σιδήρου. Αξίζει να αναφέρουμε για τη σόδα ότι σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, αν εμφανιστεί μια ανεξέλεγκτη φλόγα στην κουζίνα μπορούμε να ρίξουμε επάνω της σόδα αν δεν έχουμε πυροσβεστήρα. Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται βοηθάει κι αυτό στο να περιοριστεί το κακό. Αξίζει να αναφέρουμε και ότι όσο διαρκούσε η έρευνα στο πλαίσιο του Manhattan Project για την κατασκευή της ατομικής βόμβας, στις αρχές της δεκαετίας του '40, γινόταν ταυτόχρονα έρευνα για τις τοξικές ιδιότητες του ουρανίου. Ανακαλύφθηκε λοιπόν ότι το οξείδιο του ουρανίου προσκολλάται στα βαμβακερά υφάσματα και δεν φεύγει από εκεί όσο και αν το πλένεις με σαπούνι ή άλλο απορρυπαντικό και νερό. Σε περιπτώσεις λοιπόν όπως αυτή με την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ή σε βομβαρδισμό με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου πρέπει τα ρούχα να πλένονται με σόδα, γιατί όπως φαίνεται αυτή μόνο αποκτά συνάφεια με το ουράνιο ώστε να το απομακρύνει από το βαμβακερό ύφασμα.

Οι άλλες χρήσεις του οξυζενέ Μπορεί το υπεροξείδιο του οξυγόνου να έχει τη φήμη ότι κάνει τα μαλλιά ξανθά, αλλά σήμερα αν το δούμε σε ένα σπίτι σε ποσότητα μπορούμε να σκεφθούμε ότι εδώ οι ένοικοι είναι και πολύ… προχώ. Διότι έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ως ένα φθηνό και αποδεκτό καθαριστικό και απολυμαντικό. Το Hydrogen Peroxide, όπως αναγράφεται συχνά στη συσκευασία του, αποτελείται από οξυγόνο και υδρογόνο, πωλείται συνήθως ως διάλυμα 3%, δηλαδή το υπόλοιπο 97% είναι νερό, αλλά τώρα εμφανίζεται και σε συσκευασίες μεγαλύτερης περιεκτικότητας για απολυμάνσεις. Διότι, εκτός από την παλιά κλασική χρήση του επάνω σε πληγές ως αιμοστατικού και για την εξολόθρευση πιθανών μικροβίων, τώρα οικολογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καθαρισμούς, κυρίως εκεί που υποψιάζονται ότι έχουμε μόλυνση από ανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Το 2003 στην «Journal of Food and Science» δημοσιεύθηκε εργασία όπου αναφερόταν ότι μπορεί κάποιος να απαλλάξει φρούτα και λαχανικά ακόμη και από το γνωστό Escherichia coli με τη βοήθεια του υπεροξειδίου του οξυγόνου. Και δρα ως απολυμαντικό διότι οξειδώνει το περιβάλλον των μικροοργανισμών δημιουργώντας τοξικές καταστάσεις γι' αυτά που δεν μπορούν να τις αντέξουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και οπές στην προστατευτική τους μεμβράνη. Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το φως του ήλιου μειώνει τη δραστικότητα του υπεροξειδίου αυτού, οπότε πρέπει να διακινείται σε συσκευασίες με σκούρο χρώμα για να διατηρεί τη δραστικότητά του.

Οι αρετές του κιτρικού Το κιτρικό οξύ είναι μια ουσία που συναντούμε και στον χυμό ενός λεμονιού όταν το στύψουμε, αλλά και σε άλλα φρούτα. Βέβαια η βιομηχανία δεν κάθεται να στύβει λεμόνια για να παραγάγει την ποσότητα που χρειάζεται, αλλά χρησιμοποιείται από το 1917 που ανακαλύφθηκε η δράση ενός μύκητα που δίνει ως παραπροϊόν του μεταβολισμού του και κιτρικό οξύ. Τα τελευταία χρόνια το κιτρικό οξύ, μια λευκή κρυσταλλική ουσία που πωλείται συσκευασμένη σε χάρτινες σακούλες, μπήκε σε αρκετά σπίτια γιατί θεωρήθηκε ότι αποτελεί κι αυτή ένα καλό καθαριστικό για όποιον θέλει να αποφεύγει τα δραστικά, ακριβά και ανθυγιεινά καθαριστικά του εμπορίου. Είναι λίγο πιο ακριβό από το ξίδι, αλλά όχι πολύ, και προτιμάται απ' όσους θέλουν κάτι πιο δραστικό, αφού έχει ακόμη μικρότερο pH και επιπλέον δεν έχει τη διαπεραστική οσμή του ξιδιού. Δρα με τον ίδιο τρόπο που περιγράφτηκε για το ξίδι και χρησιμοποιείται για να αφαιρεί τα ιζήματα λόγω της σκληρότητας του νερού. Είναι ιδιαίτερα καλό για το καθάρισμα γυαλικών, τζαμιών, αλλά και για συσκευές όπως είναι αυτές της παρασκευής του καφέ όπου τα λεπτά αρώματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι πιο ενθουσιώδεις οπαδοί του κοντράρουν αυτούς του ξιδιού λέγοντας ότι το δίδυμο «κιτρικό οξύ - σόδα» όταν χρησιμοποιούνται διαδοχικά μπορεί να καθαρίσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Καθαρίζοντας με αναψυκτικά Τα διάφορα αναψυκτικά με βάση τον χυμό του φυτού κόλα αν θέλει κάποιος μπορούν να βρουν και άλλες εφαρμογές εκτός από το να βοηθούν να πάνε κάτω πιο γρήγορα πίτσες, χάμπουργκερ και σουβλάκια μαζί και με τους σχετικούς θορύβους. Παρ' όλη τη μυστικότητα των συνταγών διαπιστώθηκε ότι ένα βασικό συστατικό τους είναι το κιτρικό οξύ και, όπως αναφέραμε, αυτό είναι ένα καλό καθαριστικό. Ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν διαβάσει ότι μπορεί να καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα το μπροστινό, από τη σκόνη και τα πολλά και ενοχλητικά έντομα που είχαν την ατυχία να το βρουν μπροστά τους. Και ό,τι περισσέψει μπορεί να πάει λίγο πιο κάτω. Στους προφυλακτήρες και σε όποιο άλλο μεταλλικό γυαλιστερό εξάρτημα. Διότι το φωσφορικό οξύ, που επίσης υπάρχει εκεί μέσα, μπορεί να αφαιρέσει τη θαμπάδα που προκαλείται από την οξείδωση της επιφάνειας. Οσο γι' αυτούς που ακόμη διηγούνται με δέος το παλιό εκείνο «αν αφήσεις ένα κομμάτι κρέας μέσα σε κόκα-κόλα το πρωί θα το βρεις διαλυμένο», είναι καιρός να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση αν θέλουν μαρινάροντας για λίγη ώρα το κρέας τους προτού το ψήσουν σε ένα μείγμα από μπάρμπεκιου σος και κόκα-κόλα!

Αλουμίνιο εναντίον χάλυβα Ενα απροσδόκητα χρήσιμο και βέβαια πολύ φθηνό στιλβωτικό για χαλύβδινες επιφάνειες αποδεικνύεται ότι είναι το λεπτό αλουμινόχαρτο βουτηγμένο σε λίγο νερό. Οντας πιο μαλακό το αλουμίνιο από τον χάλυβα, δεν του προξενεί γρατσουνιές αλλά με την τριβή η παραγόμενη θερμότητα βοηθάει να οξειδωθεί το αλουμίνιο και λόγω του ότι διαθέτει υψηλότερο δυναμικό οξειδοαναγωγής αφαιρεί οξυγόνο από τα σημεία όπου ο χάλυβας έχει οξειδωθεί. Το οξείδιο του αλουμινίου που σχηματίζεται είναι αρκετά σκληρό ώστε να δώσει ένα πολύ φίνο στιλβωτικό μέσο για τον χάλυβα. Και έτσι από ψαλίδια ως οποιεσδήποτε άλλες χαλύβδινες επιφάνειες στο σπίτι μπορούν να δεχθούν το… χάδι του ταπεινού και ευλύγιστου αλουμινόχαρτου.

Φέρε το φιστικοβούτυρο από το ψυγείο Επειδή είναι αμέτρητες οι υποδείξεις για διάφορους τρόπους καθαρισμού διαφόρων λεκέδων σε περιοδικά, βιβλία και Διαδίκτυο, χωρίς όμως να δίδεται η εξήγηση γιατί μπορεί να καθαριστεί κάτι, δεν είναι κουτό να αφήσεις κάποιον άλλον να δοκιμάσει πρώτα και μετά να ρωτήσεις πώς πήγε το πράγμα. Ιδιαίτερα με κάτι ιστορίες που κυκλοφορούν για το φιστικοβούτυρο που μπορεί να ξεκολλήσει τις τσίχλες από τα μαλλιά των παιδιών αν τα αλείψεις με αυτό και ότι είναι καλό να ξυρίζεσαι με αυτό. Μάλλον γελάς όταν σκέφτεσαι το μπλέξιμο και διαβάζεις μετά ότι δεν έγινε τίποτε. Ψάχνοντας πάντως το σχετικό θέμα καταλήγεις στο ότι κάτι υπάρχει και μέσα στη λιπαρή αυτή ουσία που μπορεί να την κάνει χρήσιμη στο σπίτι. Εκτός από το ότι αποτελεί το ιδανικό δόλωμα στις φάκες των ποντικών, πολύ ανώτερο από το κλασικό τυρί, ναι, μπορείς να καθαρίσεις πράγματα και με το φιστικοβούτυρο. Διότι ένα από τα συστατικά του είναι και το οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ εμφανίζει μεγάλη συνάφεια με τα μέταλλα και έτσι, ενώ στο ανθρώπινο σώμα το εμποδίζει να αξιοποιήσει το σίδηρο που υπάρχει, π.χ., στο σπανάκι, όταν έλθει σε επαφή με μέταλλα όπως είναι το αλουμίνιο τους δίνει μια εξαιρετική μεταλλική λάμψη, ενώ είναι πολύ καλό και για την αφαίρεση λεκέδων σκουριάς.

Κλείνοντας πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι, όπως έδειξαν επιστημονικές εργασίες, πολλά από τα καθαριστικά του εμπορίου είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα από τις φθηνές αυτές ουσίες που αναφέραμε, αλλά τα ταπεινά παλιά καθαριστικά έχουν το πλεονέκτημα να μην είναι τόσο τοξικά. Ανάλογα λοιπόν ο καθένας με τις ανάγκες, το πορτοφόλι και την υπομονή του, μπορεί να διαλέξει.

Αυτά που δεν τα βάζουμε μαζί
1. Xλωρίνη με βιτριόλι. Η ανάμειξη των δύο αυτών υγρών δίνει αέριο χλώριο και αν είμαστε μέσα σε κλειστό χώρο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τουαλέτες που δεν έχουν καλό αερισμό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι οδυνηρά.

2. Αμμωνία με χλωρίνη. Παράγονται χλωραμίνη και υδραζίνη, δύο πολύ τοξικές για τον άνθρωπο ουσίες.

3. Χλωρίνη με ξίδι. Και εδώ έχουμε παραγωγή αερίου χλωρίου που η εισπνοή του δεν κάνει και πολύ καλό.

4. Μάρμαρο με ξίδι. Μπορεί το ξίδι να κάνει χίλια καλά σε άλλες περιπτώσεις, αλλά στο μάρμαρο κάνει κακό. Δρα με το ανθρακικό ασβέστιο που περιέχεται στο μάρμαρο και διαβρώνει την επιφάνεια, δημιουργεί μικρές λακκούβες ή, όπως λέγεται αλλιώς, το ξίδι «τρώει» το μάρμαρο.

5. Αλουμίνιο με σόδα. Η σόδα προσβάλλει τις επιφάνειες των αλουμινένιων σκευών που έχουν με τον καιρό επικαλυφθεί από ένα λεπτό αλλά προστατευτικό στρώμα οξειδίου του αλουμινίου, γι' αυτό αποφεύγουμε να τρίβουμε τα σκεύη αυτά με σόδα.

6. Κιτρικό οξύ με τα ασημικά. Μπορεί να αποδειχθεί πιο δραστικό απ' ό,τι ο κάτοχος των ασημικών επιθυμεί.


ΚΟΡΥΦΗ

Ξεβουλώστε μόνοι το νεροχύτη σας με δύο καθημερινά υλικά της κουζίνας σας

Σε όλες μας κάποια στιγμή έχει τύχει να βουλώσει ο νεροχύτης! Όσο νοικοκυρεμένες και αν είμαστε! Η πιο συχνή λύση είναι να αδειάσουμε ένα κουτάκι αναψυκτικού κόκα κόλα. Εάν αυτή η λύση δεν αποβεί σωτήρια για τον βουλωμένο νεροχύτη μας συνήθως καταφεύγουμε σε πιο δραστικές λύσεις όπως το tuboflo το οποίο δεν δρα με την πρώτη δόση και χρησιμοποιούμε και συμπληρωματική! Και εντάξει, πέραν της φθοράς των σωληνώσεων, μπορεί προς στιγμήν να λύσαμε εμείς το θεματάκι μας αλλά το περιβάλλον; Σίγουρα προσθέσαμε μια ακόμα μικρή καταστροφή! Όλα αυτά τα χημικά εκρρέουν σε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες! Και μετά το καλοκαίρι παραπονιόμαστε γιατί δεν βρίσκουμε καθαρή θάλασσα να κάνουμε μπάνιο! Επίσης οτι γίνεται χαμός με τα δερματικά το έχετε παρατηρήσει! Ξέρετε ότι ευθύνονται στο 90 % τα απορρυπαντικά; Ε, λοιπόν φταίμε και μάλιστα όλοι μας!

Πόσο πια δύσκολο είναι να βάλουμε αρχικά σίτες στους νεροχύτες μας , να κόψουμε τα πολλά απορρυπαντικά αφού υπάρχουν φυσικές λύσεις και σε δεύτερη ανάγνωση αντί να πάμε στο ράφι με τα απορρυπαντικά ας κατευθυνθούμε στο ράφι με τα μπαχαρικά!
Εκεί θα βρούμε δυο απλά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον τα οποία δεν θα φθείρουν ούτε τις σωληνώσεις μας αλλά ούτε και θα χρειαστεί να αναπνεύσουμε τα τοξικά παράγωγα της καύσης του tuboflo!

Τα υλικά αυτά είναι η σόδα και το ξύδι.

Αν το σκεφτείτε από συνήθεια και μόνο καταστρέφουμε την υγεία μας! Πόσο έξυπνο είναι τώρα αυτό; Άντε όμως για εμάς δεν μας νοιάζει, τα παιδιά μας όμως; Ακόμα και αν δεν είναι κοντά μας όταν θα χρησιμοποιήσουμε το χημικό δεν είναι ασφαλή, καθώς κατά την επαφή του νερού με το χημικό εκλύονται στον αέρα του σπιτιού μας τοξικά αέρια τα οποία θα κάνουν βόλτα σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας και θα κατακαθίσουν σε έπιπλα όπως το παιδικό κρεββάτι! Για σκεφτείτε λοιπόν! Θα βάζατε το παιδί σας να ξαπλώσει σε tuboflo;

Θαρρώ πως όχι ! Οπότε πάρτε δύο κούπες σόδα, αδειάστε τις στο σιφώνι, απο πάνω ρίξτε αργά αργά γιατί θα αφρίσει μία κούπα ξύδι και περιμένετε για 1-2 λεπτά. Τώρα αδειάστε δύο λίτρα βραστό νερό και αφήστε το για 20 λεπτά να δράσει! Μετά το 20λεπτο θα δείτε οτι το σιφώνι σας ξεβούλωσε αλλά το απολυμάνατε κιόλας !

Αφού λοιπόν μάθατε το κόλπο, δικαιολογίες τέλος. Βοηθήστε να έχουν τα παιδιά μας μια πιο καλή ζωή!

Προληπτικά να αδειάζετε κάπου – κάπου τα κατακάθια από καφέ

ΚΟΡΥΦΗ

Οι 10 μεγαλύτεροι μύθοι για την καθαριότητα Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

Πάντα έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που μας έχουν παραδώσει ως γνώση οι προηγούμενες γενιές. Ακόμη και στα... οικιακά. Ή μάλλον ειδικά στα οικιακά. Μήπως δεν ήταν οι γιαγιάδες μας οι καλύτερες νοικοκυρές; Οι μαμάδες μας δεν τα κατάφερναν πάντα με τον καλύτερο, μαγικό τρόπο; Όμως, είναι πιθανό μερικά από τα παλιά αυτά κόλπα να είναι απλοί... μύθοι;

1. Η χλωρίνη είναι το απόλυτο καθαριστικό
Αυτό και αν θεωρείται... δεδομένο. Υπήρχε μια πολύ μακρά περίοδος κατά την οποία η βαριά μυρωδιά της και μόνο σήμαινε αυτόματα και την απόλυτη καθαριότητα. Ισχύει όμως όντως κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια: Η χλωρίνη είναι απολυμαντικό και όχι καθαριστικό. Κάνει μια καταπληκτική δουλειά στο να σκοτώνει τα μικρόβια. Απομακρύνει τους λεκέδες. Όμως στην πραγματικότητα, η χλωρίνη δεν καθαρίζει τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τις επιφάνειες. Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τις τρίψεις και να τις ξεπλύνεις πολύ καλά. Για πολλές δουλειές του σπιτιού, η χλωρίνη απλά δεν είναι η κατάλληλη καθαριστική λύση. Οι βαριές αναθυμιάσεις τις μπορεί να σε αρρωστήσουν. Η επαφή με το δέρμα φέρνει ερεθισμό και άλλα δερματικά προβλήματα. Η ανάμειξή της δε, με άλλα καθαριστικά μπορεί να δώσει τοξικά αποτελέσματα. Είναι επίσης πιθανό να καταστρέψει επιφάνειες και να αφαιρέσει το χρώμα.
Το συμπέρασμα: Η χλωρίνη είναι ένα καλό απολυμαντικό, αφαιρεί τους λεκέδες, αλλά δεν είναι καθαριστικό γενικής χρήσης.

2. Το επαγγελματικό καθάρισμα κάνει τα χαλιά να... μαζεύουν
Αυτή κι αν είναι μια τρομακτική σκέψη. Ένας πραγματικός εφιάλτης. Πληρώνεις κάποιον να καθαρίσει τα χαλιά σου και μόλις αυτά στεγνώνουν, τα βλέπεις λίγο πιο... μικρά. Είναι κάτι τέτοιο πραγματικά δυνατό όμως σήμερα; Και αν όχι, πώς ξεκίνησε στ' αλήθεια αυτή η ιδέα;
Η αλήθεια: Την εποχή που τα χαλιά φτιάχνονταν από φυσικές ίνες, η συρρίκνωση, ήταν πραγματικά μεγάλος μπελάς. Σήμερα, τα περισσότερα κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά, μειώνοντας έτσι το συγκεκριμένο ρίσκο στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα, οι σύγχρονοι επαγγελματίες ξέρουν πώς να χειριστούν την κάθε διαφορετική ποιότητα. Καλό βέβαια είναι να γνωρίζεις τον τύπο του χαλιού σου καθώς και τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Ένα πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει το μίνιμουμ "μάζεμα" είναι να μην στεγνώσει καλά το χαλί αφού ο τεχνικός έχει τελειώσει το καθάρισμα. Οι σοβαροί επαγγελματίες δεν αφήνουν ποτέ κάτι τέτοιο να συμβεί. Όπως και να έχει όμως, δεν βλάπτει να τονίσεις την ανησυχία σου ξανά και ξανά. Ιδιαίτερα σε περίπτωση που τα χαλιά δίνονται εκτός, και άρα δεν ελέγχονται από εσένα παρά όταν είναι πολύ αργά. Γιατί υπάρχει και η δυνατότητα να έρθει συνεργείο επιτόπου, οπότε τα πράγματα είναι πιο απλά αφού ό,τι δεν σου αρέσει θα μπορέσεις να το δεις και να το πεις την ίδια στιγμή.
Το συμπέρασμα: Για τα περισσότερα χαλιά, σήμερα πια, το ρίσκο της συρρίκνωσης είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η επιλογή όμως μιας όσο το δυνατόν πιο ευυπόληπτης εταιρείας για τον καθαρισμό τους, το κάνει ακόμη πιο μικρό.

3. Το ξύδι καθαρίζει τα πάντα
Η χρήση του είναι τόσο διευρυμένη που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι: Είναι οι καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού υπερτιμημένες ή όντως θαυματουργές; Μήπως οι προσδοκίες μας απλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλές απέναντι στην πραγματική δύναμη του "μαγικού" αυτού υγρού;
Η αλήθεια: Το ξύδι λειτουργεί ωραιότατα σε πολλές επιφάνειες ως εξαιρετικό καθαριστικό, ενώ η χρήση του ως φυσικό αποσμητικό είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια υλικά στα οποία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, όπως:
*Ξύλινα πατώματα: Το ξύδι είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο στα ξύλινα πατώματα. Σε τέτοιες επιφάνειες καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα ειδικό καθαριστικό ή γυαλιστικό, ή ακόμη και σκέτο νεράκι.
*Οσμές χαλιών: Πολύ συχνά, το ξύδι προτείνεται ως καθαριστικό για "λεκέδες" κατοικίδιων στα χαλιά. Δεν είναι όμως αποτελεσματικό, αφού μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά, αλλά δεν θα εξαφανίσει την αρχική αιτία. Οπότε... δώρον άδωρον.
*Πέτρινες επιφάνειες: Το ξύδι μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Πολύ συχνά, αυτό που χρειάζεται είναι απλά λίγο νερό και ένα απαλό πανί, αλλά για μεγαλύτερη σιγουριά, ρώτα τον ειδικό, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένας προμηθευτής πέτρας.
Το συμπέρασμα: Υπάρχουν κάποια υλικά πάνω στα οποία το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

4. Περισσότερο σαπούνι ή απορρυπαντικό σημαίνει καλύτερη καθαριότητα.
Αυτό το εκ πρώτης όψεως απλοϊκά λογικό συμπέρασμα, δεν είναι και τόσο λογικό αν το καλοσκεφτείς. Αν θέλεις τα πράγματά σου να είναι πάντα καθαρά, η μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού ή απορρυπαντικού, δεν είναι η λύση.
Η αλήθεια: Η χρήση περισσότερου σαπουνιού από όσο μπορεί να χρειάζεσαι, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Σαφώς υπάρχει η τάση να το παρακάνουμε με κάτι καλό, αλλά στην πραγματικότητα, όταν το θέμα αφορά τα καθαριστικά, δεν χωρά καμία υπερβολή.
Μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία στο τελειωτικό και ολοκληρωτικό ξέβγαλμα του υπολείμματος. Ένα από τα θετικά των καθαριστικών είναι η ιδιότητά τους να προσελκύουν τη βρωμιά. Και αυτό, βέβαια, είναι καλό, αν και εφόσον ξεπλένεται όλη η βρώμα από την επιφάνεια που προσπαθείς να καθαρίσεις. Στην περίπτωση όμως που δεν φύγει όλο το σαπούνι, αυτό σημαίνει ότι παραμένει και αρκετή ποσότητα βρωμιάς.
Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά στο καθάρισμα των χαλιών. Αν όλα τα υπολείμματα του πλυσίματος δεν απομακρυνθούν σωστά από τα χαλιά, τότε το πιο πιθανό είναι ότι η βρώμα έχει απλά κολλήσει στην επιφάνεια, προσθέτοντάς της έτσι μια μόνιμη θαμπάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Το πολύ απορρυπαντικό σε όποια από τις δύο συσκευές -που σημαίνει βέβαια περισσευούμενο σαπούνι- μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά τόσο στη συσκευή την ίδια όσο και στις γύρω επιφάνειες.
Το συμπέρασμα: Ακολούθησε τις οδηγίες και θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

5. Τα καθαριστικά χωρίς χρωστικά ή συντηρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε σκοπό
Είναι πολύ εύκολο να διαχωρίσει κανείς τη θέση του και να πει ότι τα φυσικά προϊόντα είναι πολύ καλύτερα από τα άλλα, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Η αλήθεια: Τα φυσικά καθαριστικά είναι πολύ καλά και για πολλές οικογένειες αποτελούν τη μόνη λύση. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν μια σχετική δυσανεξία σε κάποια από τα πιο εμπορικά καθαριστικά, φαγητά αλλά και άλλα συνηθισμένα προϊόντα. Κάποιος ίσως σε αυτό το σημείο σκεφτόταν, "ποιος είναι δηλαδή σκοπός να υπάρχουν εκείνα με τα χρωστικά, έτσι κι αλλιώς;" Η απάντηση όμως δεν είναι και τόσο απλή.
Χωρίς να σταθούμε σε κανένα σημείο αισθητικού ενδιαφέροντος, υπάρχει ένας πρακτικός λόγος για να εξετάσουμε τα χρωστικά, τα οποία όταν βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, βοηθούν στο διαχωρισμό πιθανών βλαβερών υγρών από το καθαρό νεράκι, βοηθώντας έτσι στη μείωση της πιθανότητας μιας τυχαίας έκθεσης. Τέτοιου είδους υλικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν την ώρα που καθαρίζεις, αφού με τον τρόπο τους σου δείχνουν ποια κομμάτια της επιφάνειας έχουν καθαριστεί πραγματικά.
Όσο για τα συντηρητικά στα καθαριστικά, αυτές οι προσθέσεις, βοηθούν να σιγουρέψεις ότι οι προμήθειές σου θα έχουν πιο μακρινή ημερομηνία λήξης, χωρίς να υπάρχει φόβος να "φιλοξενήσουν" επικίνδυνους μικροοργανισμούς και μικρόβια. Τα συντηρητικά επιμηκύνουν και προστατεύουν τη ζωή των καθαριστικών σου, όπως και να το κάνουμε.
Το συμπέρασμα: Οι οικογένειες αποφασίζουν τι είδους καθαριστικό προτιμούν να χρησιμοποιήσουν, μεταξύ φυσικών και χημικών, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρήματα μπορούν να σταθούν σε υποστήριξη και των δύο πλευρών.

6. Οι εφημερίδες καθαρίζουν τέλεια παράθυρα και καθρέφτες
Ο συνδυασμός των εφημερίδων ως εναλλακτικά πανάκια με την μετέπειτα "πορεία" τους στον κάδο ανακύκλωσης, ακούγεται πολύ δελεαστικός. Δουλεύει όμως, πάντα;
Η αλήθεια: Πρόκειται για έναν ακόμη... μισό μύθο. Όντως λειτουργεί, αλλά δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που το μελάνι μπορεί να αφήσει περισσότερους λεκέδες στο γυαλί, που για να καθαριστούν θα χρειαστεί τελικά η συνδρομή το πανιού που σκόπευες να αποφύγεις εξαρχής. Το χαρτί δεν έχει μεγάλη αντοχή όταν βρέχεται και αυτό είναι γνωστό. Άρα, το να προωθείς τις εφημερίδες στον κάδο ανακύκλωσης χωρίς ενδιάμεση χρήση, είναι μάλλον η καλύτερη ιδέα.
Το συμπέρασμα: Χρησιμοποίησε τις εφημερίδες για να καθαρίσεις τα τζάμια και τους καθρέφτες μόνο αν είσαι... κολλημένος με την ιδέα. Αλλιώς θα δεις ότι υπάρχουν άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι.

7. Τα έπιπλα χρειάζονται γυάλισμα κάθε φορά που ξεσκονίζονται
Υπάρχει αυτός ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο έτσι διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση τα έπιπλα. Ισχύει όμως όντως κάτι τέτοιο, ή αντίθετα τους κάνεις κακό;
Η αλήθεια: Το γυαλιστικό δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα για τα έπιπλα, κυρίως επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρεις ακριβώς τι υπάρχει μέσα στην κάθε φόρμουλα. Υπάρχουν χημικά, ακόμη και φυσικά προϊόντα που μπορεί να θαμπώσουν τη γυαλάδα του επίπλου, ενώ υπάρχει περίπτωση κάποια λάδια να προσελκύσουν ακόμη περισσότερη σκόνη. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εκείνος ξέρει καλύτερα. Για τα περισσότερα έπιπλα όμως, είναι αρκετό ένα ξεσκόνισμα με τα απλά ξεσκονόπανα που μαζεύουν τη σκόνη με "μαγικό" τρόπο γλιτώνοντάς τα ταυτόχρονα από τυχόν γρατσουνιές.
Το συμπέρασμα: Μη χρησιμοποιείς ειδικά γυαλιστικά στα έπιπλά σου, αν δεν έχεις πάρει το ΟΚ από τον κατασκευαστή τους. Συνήθως οι πιο... στεγνές μέθοδοι καθαρισμού λειτουργούν καλύτερα.

8. Η λακ μαλλιών απομακρύνει λεκέδες από μελάνι
Το μελάνι αφήνει έναν από τους πιο επικινδύνους λεκέδες, με την έννοια ότι φεύγει πολύ δύσκολα. Οι πιο παλιοί (που χρησιμοποιούσαν και το προϊόν περισσότερο, δηλαδή) υποστηρίζουν ότι η λακ μαλλιών τους αφαιρεί ωραιότατα. Έχουν δίκιο;
Η αλήθεια: Οι λεκέδες από μελάνι είναι... ύποπτοι, αλλά πολλές φορές αντιδρούν καλά στο οινόπνευμα. Στο θέμα μας τώρα, οι λακ εκείνων των χρόνων, περιείχαν περισσότερο οινόπνευμα από τις πιο σύγχρονες, πράγμα πολύ καλό για τα μαλλιά μας, όχι και τόσο καλό όμως για τους εν λόγω λεκέδες. Άρα, το σπρέι για τα μαλλιά, μερικές φορές όντως, την κάνει τη δουλειά του. Και κυρίως σε υλικά από πολυεστέρα και τα παράγωγά του. Μην ξεχνάς όμως, όταν τελικά το χρησιμοποιείς, να το ξεπλένεις πολύ καλά ώστε να φύγει και το οινόπνευμα, και το μελάνι.
Το συμπέρασμα: Η λακ μαλλιών αφαιρεί όντως το μελάνι από τα ρούχα, αλλά το πόσο καλά, εξαρτάται από την ποσότητα οινοπνεύματος που έχει μέσα.

9. Η ηλεκτρική σκούπα βλάπτει τα χαλιά
Γιατί υπάρχουν πολλοί που βγάζουν... σκάρτο το μοναδικό όπλο για την καθημερινή φροντίδα των χαλιών; Τι μπορεί να γίνει εναλλακτικά;
Η αλήθεια: Το επιχείρημα εδώ είναι ότι η περιστρεφόμενη με τόση δύναμη βούρτσα της σκούπας, τραβά, πιέζει και γενικά ταλαιπωρεί τις ίνες των χαλιών. Στην πραγματικότητα όμως, η βρωμιά, αν παραμείνει, θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα μπορούσε να κάνει ποτέ η σκούπα.
Πέρα από αυτό όμως, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, καλό είναι να μην το παρακάνεις. Όλα χρειάζονται μέτρο. Όχι κάθε τρεις και λίγο σκούπισμα. Και φρόντισε να ελέγχεις την ένταση της σκούπας (σε πιο μοντέρνα μοντέλα). Δεν χρειάζεται να είναι πάντα στο πιο δυνατό. Το χαλί μπορεί να αντέξει τη σκούπα πολλές φορές την εβδομάδα, χωρίς ζημιά. Αντίθετα, αφήνοντας τη σκόνη έτσι, ατάραχη, η ζημιά στις ίνες του χαλιού είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία και γεμίζει με μικρόβια, ακάρεα και βακτήρια.
Το συμπέρασμα: Τα χαλιά υποφέρουν λιγότερο από τη συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, από όσο υποφέρουν από τη σκόνη, αν την αφήσεις πάνω τους.

10. Η αμμωνία είναι το "μαγικό" καθαριστικό
Με λίγη αμμωνία, ο φούρνος (άρα και ο φούρνος μικροκυμάτων) γίνεται σαν καινούριος. Επίσης, εξαφανίζονται όλες οι άσχημες οσμές από τα χαλιά. Έτσι έλεγαν οι πιο παλιοί. Είναι όντως η αμμωνία το "μαγικό" καθαριστικό;
Η αλήθεια: Η αμμωνία αναφέρεται πολύ συχνά ως "φυσικό καθαριστικό" αλλά βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο. Είναι γνωστή για την πολύ έντονη μυρωδιά της, η οποία από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και δυσκολία στην αναπνοή. Άρα χρειάζεται προσοχή. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι είναι αρκετά πιο φτηνή από άλλα καθαριστικά, οπότε, συμφέρει.
Κατά τα άλλα όμως, η χρήση της είναι συζητήσιμη: Λέγεται ότι καθαρίζει καλά τα μη γυαλισμένα πατώματα, όμως πολύ συχνά τα χαράζει. Στα μικροκύματα μαλακώνει, λένε, τις τροφές που έχουν μαζευτεί στις γωνίες. Όμως, και ένα μπολ με νερό που θα βράζει μέσα εκεί, μπορεί να κάνει το ίδιο, χωρίς τις αναθυμιάσεις της αμμωνίας μάλιστα.
Το συμπέρασμα: Η χαμηλή τιμή της αμμωνίας μπορεί να αποτελέσει ένα δέλεαρ από μόνη της, αλλά στην πραγματικότητα, η αξία της ως παντοδύναμο καθαριστικό είναι πολύ συζητήσιμη.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Έξυπνα κόλπα για καθημερινή καθαριότητα Από τη Ζωή Κίττα

Μπορεί σήμερα να βρίσκεις στο εμπόριο κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά είναι αδύνατο να έχεις ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ στο σπίτι για κάθε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης». Οι πιο παλιοί τι έκαναν δηλαδή; Πολλά. Και αποτελεσματικά. Ο,τι και αν συμβεί, λοιπόν, μην ανησυχείς καθόλου. Υπάρχουν εύκολες λύσεις εναλλακτικής καθαριότητας για πάν ενδεχόμενο...

Λεκές από κερί: Ένα πολύ σύνηθες ατύχημα -ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων- είναι να πέσουν σταγόνες κεριού... παντού! Πώς βγαίνουν όμως; Λοιπόν, αν λερώσει το κηροπήγιο, βάλτο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά, απλά ξεκόλλα το εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσεις βέβαια αυτή τη διαδικασία, μπορείς να αλείψεις από πριν τα κηροπήγια με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά. Αν η ζημιά είναι στο χαλί βάλε ένα κομμάτι χαρτί επάνω από τον λεκέ και στη συνέχεια πάτησέ το με καυτό σίδερο για λίγα λεπτά. Ή αλλιώς, τρίψ' το με ένα κομμάτι πάγο που θα έχεις τυλίξει με πλαστικό. Έτσι, το κερί θα σκληρύνει, οπότε μετά θα μπορέσεις να το ξύσεις εύκολα με μια σπάτουλα. Το ίδιο θα κάνεις αν πέσει το κερί σε λακαρισμένο έπιπλο. Στην περίπτωση ξύλινου επίπλου θα «μαλακώσεις» το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και θα το απομακρύνεις με λίγο χαρτί κουζίνας. Μετά ξέπλυνε την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι και είσαι έτοιμη. Τέλος, αν το κερί στάξει σε λινό τραπεζομάντιλο, ξύσ' το με ένα όχι κοφτερό μαχαίρι ή μια πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια βάλε αρκετές χαρτοπετσέτες κάτω και επάνω από τον λεκέ. Μετά σιδέρωσε την επιφάνεια με καυτό σίδερο για μισό λεπτάκι και επανέλαβε μεταφέροντας τις χαρτοπετσέτες κάθε φορά σε άλλο στεγνό σημείο τους έτσι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό.

Φυσικά αποσμητικά χώρου: Χρειάζεσαι φρεσκάδα στον χώρο σου αλλά δεν έχεις -ή θέλεις να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκεπτόμενη- τα κατάλληλα προϊόντα; Κανένα πρόβλημα. Πρώτα πρώτα, άνοιξε τα παράθυρα (!) Μετά, εντόπισε τις περιοχές που παράγουν άσχημες μυρωδιές και πασπάλισε τις με λίγη σόδα φαγητού. Ρίξε λίγο ξύδι σε ένα πιάτο ή ποτήρι και άφησέ το στο δωμάτιο που «νοσεί», αλλά και σε ντουλάπια, ή ακόμη και στο ψυγείο. Το πόσο γρήγορα θα «ρουφήξει» τις μυρωδιές, θα σε καταπλήξει. Επίσης, μπορείς να βάλεις 2-3 κουταλάκια κανέλας σε ένα τσίγκινο σκεύος και να το «ψήσεις» στον φούρνο μέχρι το άρωμα που θα γεμίσει τον χώρο να σε ικανοποιήσει. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε ενιαίους χώρους κουζίνας-καθιστικού. Τέλος, ψέκασε με κολόνιες που δεν χρησιμοποιείς πια τις λάμπες στα φωτιστικά των δωματίων, όταν φυσικά αυτά είναι σβηστά. Μόλις ανάψουν ένα διακριτικό άρωμα θα ντύσει τον χώρο, κάνοντάς τον πιο φρέσκο. Πρόσεξε βέβαια, τι κολόνιες θα διαλέξεις. Τα αρώματα πρέπει να είναι τα ίδια φρέσκα και ελαφρά γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι... καταστροφικό.

Για τους λάτρεις της τσόχας: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία -ή σε αντίστοιχη κάποιου άλλου παιχνιδιού με χαρτιά- θα έχεις δει ότι από κάποιο σημείο και μετά η τράπουλα χρειάζεται καθάρισμα. Τα πλαστικά χαρτιά πλένονται, βέβαια, αλλά μπορεί να μην σου αρέσει το νερό, ή να μην έχεις πλαστική τράπουλα. Τότε, βάλε όλη την τράπουλα σε μια χάρτινη σακούλα, ρίξε 3-4 κουταλάκια αλεύρι (!) και ανακάτεψε διακριτικά. Βγάλε στη συνέχεια τα χαρτιά και σκούπισέ τα ελαφρά ένα ένα. Έτοιμη και φρέσκια για την επόμενη παρτίδα.

Σφουγγάρισμα με το ρολόι: Πρέπει να σφουγγαρίσεις αλλά βιάζεσαι πολύ να στρώσεις το χαλί. Ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να κάνεις πολύ γρήγορα. Δύο είναι οι συμβουλές τις οποίες βέβαια αν συνδυάσεις θα έχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα: Έχε ανοιχτά τα παράθυρα ή -και- τις μπαλκονόπορτες και ρίξε λίγο οινόπνευμα στο νερό. Πιο γρήγορο στέγνωμα δεν γίνεται!

Μαλακτικό: Θέλεις να βάλεις ένα πλυντήριο επειγόντως και έχεις ξεμείνει από μαλακτικό; Κανένα πρόβλημα. Όσο περίεργο και να ακούγεται, το ξύδι λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο διασπώντας το ουρικό οξύ και τα υπολείμματα σαπουνιού, αφήνοντας ταυτόχρονα τα ρούχα απαλά και φρέσκα. Πρόσθεσε ¼ της κούπας λευκό ξύδι στο τελικό ξέβγαλμα του πλυντηρίου και... θα δεις. Για τη μυρωδιά μην ανησυχείς. Η όποια «ξυδίλα» φεύγει όσο στεγνώνουν τα ρούχα.

Γυάλισμα: Θέλεις να γυαλίσεις μπρούτζινα αντικείμενα; Πέρασε την επιφάνεια με λεμόνι, ράντισέ το με λίγο αλάτι, τρίψ' το ελαφρά και ξέπλυνέ το με νερό. Ασημένια; Στρώσε στη βάση ενός μεγάλου γυάλινου σκεύους αλουμινόχαρτο, ρίξε 4 κουταλιές σόδα μαγειρικής και βάλε μέσα τα μαυρισμένα αντικείμενα, προσέχοντας όλα να έρχονται σε άμεση επαφή με το αλουμινόχαρτο. Πρόσθεσε 3 λίτρα βραστό νερό, περίμενε 2-3 λεπτά και αφαίρεσε τα αντικείμενα -καλύτερα με λαβίδες. Καθάρισέ τα με ένα στεγνό πανί για να φύγουν τα τυχόν υπολείμματα και μετά ξέπλυνέ τα με χλιαρό νερό και σαπούνι. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί επανάληψη σε πολύ βρώμικα αντικείμενα. Αν θέλεις να γυαλίσεις κάτι σε... χρυσό, χρησιμοποίησε απλή -όχι σε μορφή τζελ όμως- οδοντόκρεμα(!)

Κοσμήματα: Ένα κομμάτι κιμωλία στο κουτί με τα καθημερινά κοσμήματά σου, θα τα προστατέψει από θάμπωμα και μαύρισμα.

Πλακάκια: Φτιάξε μόνη σου ένα καθαριστικό με πολλές χρήσεις ανακατεύοντας ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Χρησιμοποίησέ το σε πλακάκια, στους διακόπτες, στα χερούλια, ακόμη και στον νιπτήρα και τη μπανιέρα και αν περισσέψει, κράτησέ το ένα καλά κλεισμένο δοχείο για την επόμενη χρήση.

ΚΟΡΥΦΗ

Επιστροφή στην καθαριότητα με τη σφραγίδα της φύσης Από τη Λετίτσια Μουστάκη

Είναι μέρα καθαριότητας και μόλις ανακαλύψες ότι σου τελείωσε κάποιο καθαριστικό; Μη φέρνεις την καταστροφή! Η λύση μπορεί να βρίσκεται τόσο κοντά, όσο... το ντουλάπι της κουζίνας σου!

Οι παλιές νοικοκυρές δεν είχαν την ποικιλία των καθαριστικών που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Ήξεραν όμως να χρησιμοποιούν τα υλικά που βρίσκονταν σε καθημερινή βάση μέσα στο σπίτι τους για να απολαμβάνουν «σπίτι καθαρό και χωρίς μυρωδιές»! Ας δούμε πώς μπορείς να χειριστείς μια «βρόμικη οικιακή υπόθεση».

ΛΕΜΟΝΙ: «Λεμονάκι μυρωδάτο και από περιβόλι αφράτο»! Δεν τραγουδήθηκε άδικα η χάρη του, αφού ο όξινος και πλούσιος σε κιτρικό οξύ χυμός του μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε χίλιες δυο δυσκολίες!

Στην κουζίνα
* Τρίψε μια λεμονόκουπα σε χλιαρό φούρνο: θα λάμψει στη στιγμή και θα μοσχομυρίσει.
* Χρησιμοποίησέ το ακόμη στα πλαστικά σκεύη, εξαφανίζει τους λεκέδες, ειδικά από τη σάλτσα ντομάτας.
* Μια κουταλιά χυμός λεμονιού στο πλυντήριο πιάτων θα κάνει πιο έντονη τη δράση του απορρυπαντικού σου.
* Ρίξε χυμό λεμονιού στους λεκέδες που υπάρχουν στον πάγκο της κουζίνας, άφησέ το για λίγο να δράσει και αφαίρεσέ το με ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές είναι παλιός και επίμονος, πρόσθεσε λίγη σόδα.
* «Αρωμάτισε» τον κάδο των σκουπιδιών τοποθετώντας στο εσωτερικό του μια λεμονόκουπα.
* Και αν καθάρισες ψάρια, ακολούθησε τη συνταγή της γιαγιάς: τρίψε τα χέρια σου σε μια λεμονόκουπα. Τέρμα οι μυρωδιές.

Στο πλυντήριο
* Μισό φλιτζάνι χυμός λεμονιού στο ξέβγαλμα κάνει τα λευκά... λευκότερα!

Στο μπάνιο
* Τρίψε τα είδη υγιεινής, τις βρύσες και τις οπές της αποχέτευσης με μια λεμονόκουπα. Τα υπολείμματα σαπουνιών και τα άλατα θα φύγουν στο λεπτό.
* Για επίμονους λεκέδες από άλατα ή/και σκουριά γύρω από τις βρύσες, ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα αλάτι και με το μίγμα τρίψε τους λεκέδες με ένα παλιό βουρτσάκι δοντιών.

Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσεις σε μαρμάρινες επιφάνειες. Τις διαβρώνει!

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ: Απόλυτα φυσικό και ασφαλές, φτιαγμένο από αγνά φυτικά έλαια, συνήθως ελαιόλαδο, σε μορφή «πλάκας» ή νιφάδες, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τις νοικοκυρές και έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής «πάστρας»!

Στο μπάνιο
* Χρησιμοποίησέ το διαλυμένο σε νερό για να καθαρίσεις, τρίβοντας με σφουγγάρι, τα είδη υγιεινής. Ξέβγαλε.
* Καθάρισε τα διαφανή πλαστικά στο ντους με ένα μίγμα 600 ml νερού στο οποίο θα έχεις διαλύσει μια κουταλιά της σούπας σόδα και μια χούφτα πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.

Στην κουζίνα
* Διάλυσε 1 φλιτζάνι νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε 300 ml νερό και πλύνε τα πιάτα ή τις επιφάνειες της κουζίνας. Ξέβγαλε.

Στην προσωπική σου υγιεινή
* Χρησιμοποίησέ το για να πλύνεις τα χέρια σου. Σκοτώνει τα μικρόβια και αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν και ως «σαμπουάν» για τα μαλλιά.

Στα κρυστάλλινα είδη
* Επειδή χαράζουν εύκολα, πλύνε τα με προσοχή, χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι με νερό (κατά προτίμηση κρύο) και σαπούνι.

Στα έπιπλα κήπου
* Καθάρισε τα έπιπλα από ρατάν ή μπαμπού με ένα νωπό σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και πράσινο σαπούνι. Ξέπλυε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε καθαρό νερό.
Στην κηπουρική
* Για να απαλλάξεις τα φυτά σου από έντομα ή διάφορες ασθένειες, δοκιμάσε (πριν καταφύγεις σε εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα) να τα ψεκάσεις με 1 λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις διαλύσει 50 γραμμ. πράσινο σαπούνι.

ΞΙΔΙ: Εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα, απολυμαίνει, καταπολεμά τα άλατα και χαρίζει λάμψη στις επιφάνειες.

Στην κουζίνα
* Ρίξε ξίδι στο νερό όπου πλένεις τα χορταρικά και τα λαχανικά. Θα απαλλαγείς εύκολα απ’ όλα τα έντομα που τυχόν κρύβονται στο φύλλωμα.
* Για να καθαρίσεις από τα άλατα το βραστήρα, την καφετιέρα και τις κατσαρόλες σας, βράσε 2 μέρη νερού και 1 ξίδι και άφησέ το να δράσει για λίγο. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.

Στα τζάμια
* Κάνε τα τζάμια... αόρατα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό. Πέρασε τα τζάμια με εφημερίδα και (αν χρειαστεί) σκούπισε με χαρτί κουζίνας.

Στο μπάνιο
* Ξεφορτώσου τη μούχλα από τους τοίχους ή την κουρτίνα του μπάνιου ψεκάζοντας με λευκό ξίδι. Άφησε να δράσει για μισή ώρα και μετά Ξέπλυνε. Πλύνε τα πλακάκια με ένα διάλυμα 50% ζεστό νερό και 50% λευκό ξίδι. Θα λάμψουν!
* Βάλε το τηλέφωνο της ντουσιέρας (αρκεί να είναι χρωμίου), σε ένα δοχείο με ένα λίτρο νερό και 250 ml ξίδι και άφησέ το για ένα τέταρτο. Εξαφανίζει τα άλατα!

Στο πλυντήριο
* Κάθε είκοσι περίπου πλύσεις, κάνε μια χωρίς ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας αντί για απορρυπαντικό, 60 ml ξίδι.

Προσοχή! Μη χρησιμοποιείς ξίδι σε μπαταρίες επιχρυσωμένες ή μπρονζέ: υπάρχει κίνδυνος, αν μείνει για αρκετή ώρα, να αλλάξει το χρώμα τους. Επίσης, μην το χρησιμοποιείς σε μαρμάρινες επιφάνειες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τις διαβρώσει.

ΣΟΔΑ: Πρόκειται για τη σόδα φαγητού. Ναι είναι θαυματουργή!

Στο μπάνιο
* Για τα άλατα ανακάτεψε 4 κ.γλ. σόδα και 4 νερό, τρίψε τα είδη υγιεινής και ξέβγαλε.
Στην κουζίνα
* Καθάρισε το εσωτερικό του ψυγείου με το παραπάνω μίγμα και ξέβγαλε με βρεγμένο σφουγγάρι.
* Τοποθέτησε μέσα στο ψυγείο σου ένα μικρό δοχείο, ανοιχτό, με σόδα. Απορροφά τις μυρωδιές.
* Εξαφάνισε λεκέδες από καφέ στον πάτο των φλιτζανιών, βάζοντας 2 μέρη νερό και 1 σόδα, και άφησέ το όλο το βράδυ.
Στο πλυντήριο
* Πρόσθεσε ως ενισχυτικό πλύσης και κατά των αλάτων ένα κουταλάκι σόδα μαζί με το απορρυπαντικό σου.

Στα υφάσματα
* Για να αφαιρέσεις νωπούς λεκέδες, ρίξε ένα στρώμα σόδας, άφησέ στο για περίπου 15‘ και αφαίρεσε με την ηλεκτρική σκούπα.

Η "σούπερ τριπλέτα" της οικολογικής καθαριότητας
1. Νιφάδες βρώμης με νερό, για να πλύνεις τα χέρια σου μετά τις κηπουρικές εργασίες. Για φυσική απολέπιση!
2. Ρύζι (μια κουταλιά) με καυτό νερό και ξίδι, για να καθαρίσεις τους πάτους μπουκαλιών ή βάζων με στενό λαιμό. Αφήνεις για μισή ώρα να μαλακώσει, το κουνάς αρκετά και ξεπλένεις.
3. Αλεύρι, για να απομακρύνεις λεκέδες από λάδι. Κάλυψε το λεκέ με αλεύρι, άφησέ το 15-30 λεπτά και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οικολογικά καθαριστικά

Απλά αλλά θαυματουργά φυσικά καθαριστικά

10 απροσδόκητα φυσικά καθαριστικά που υπάρχουν στην κουζίνα και το μικρό οικιακό μας φαρμακείο

Η φύση έχει μια λύση για όλα τελικά. Οι παρακάτω δέκα απλές προτάσεις του αμερικανικού περιοδικού REAL SIMPLE, κάνουν την ζωή μας ευκολότερη κάθε μέρα και μας θυμίζουν τις θαυματουργές συνταγές της γιαγιάς που έχει την λύση σε κάθε πρόβλημα. Επίμονοι λεκέδες, θαμπά χρώματα, μαυρισμένα σκεύη και βρώμικος νεροχύτης. Μην ανησυχείτε για όλα υπάρχουν λύσεις και μάλιστα μέσα στο σπίτι μας.

• Λευκό ψωμί

Θέλετε να καθαρίσετε την ελαιογραφία που έχετε στον τοίχο του σαλονιού, χωρίς να θαμπώσει το χρώμα. Χρησιμοποιείστε ψίχα λευκού ψωμιού και με απαλές κινήσεις περάστε την επιφάνεια του πίνακα. Η σκόνη και η λιπαρότητα θα εξαφανιστούν, αφήνοντας τον πίνακα καθαρό και τα χρώματα πιο ζωηρά.  

• Κέτσαπ

Τα τηγάνια σας έχουν μαυρίσει; Υπάρχει λύση! Αφαιρέστε την μαυρίλα από τα χάλκινα και ορειχάλκινα σκεύη της κουζίνας με κέτσαπ. Bάλτε επάνω σε καθαρό πανί κέτσαπ και τρίψτε τηγάνια και κατσαρόλες. Μέσα σε λίγα λεπτά θα επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό, σκουπίστε τα αμέσως με μια πετσέτα και έγιναν σαν καινούρια! 

• Ρύζι

Καθαρίστε το εσωτερικό βάζων και μπουκαλιών με λεπτό λαιμό χρησιμοποιώντας ένα τρόφιμο που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Γεμίστε τα τρία τέταρτα με ζεστό νερό και ρίξτε μέσα μια γεμάτη κουταλιά ρύζι (ξερό, όχι μαγειρεμένο). Κλείστε το στόμιο με το χέρι σας και ανακινείστε καλά με δύναμη. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό.  

• Πλιγούρι βρώμης

Το γνωστό μας κουάκερ, μπορεί να γίνει το καλύτερο σκραμπ για τα πολύ βρώμικα χέρια. Αναμείξτε το πλιγούρι βρώμης με λίγο νερό προκειμένου να φτιάξετε μια πηχτή πάστα κι έπειτα τρίψτε τα χέρια σας. Ξεπλύνετε καλά με μπόλικο νερό. 

• Τσάι

Έχετε σκουριασμένα εργαλεία για το σπίτι, τον κήπο ή το τζάκι; Η λύση είναι το μαύρο τσάι. Βράστε αρκετές δόσεις από μια δυνατή ποικιλία μαύρου τσαγιού και γεμίστε μια λεκάνη. Φροντίστε να χωράει μέσα τα εργαλεία και να τα σκεπάζει. Βυθίστε τα μέσα για λίγες ώρες, κατόπιν σκουπίστε τα με ένα πανί. Προσοχή, φορέστε γάντια γιατί τα χέρια σας θα γεμίσουν λεκέδες. 

• Γλυκερίνη

Απολαύσατε ένα ρομαντικό δείπνο με αναμμένα κεριά και το επόμενο πρωί εκτός από τα πιάτα στον νεροχύτη, έχουν μείνει και τα λερωμένα κηροπήγια. Αφαιρέστε όσο από το λιωμένο κερί είναι δυνατόν χωρίς να κάνετε γρατσουνιές στο κηροπήγιο. Στην συνέχεια μουσκέψτε ένα πανί σε γλυκερίνη και τρίψτε το μέχρι να φύγει.

• Ανθρακούχο νερό

Κάντε τον νεροχύτη σας να λάμψει ξανά! Βρέξτε ένα πανί με ανθρακούχο νερό και περάστε τον ανοξείδωτο νεροχύτη ή όποιο ανοξείδωτο σκεύος έχει χάσει την λάμψη του. Μόλις περάσετε την επιφάνεια, καθαρίστε με ένα στεγνό πανί.

• Οξυζενέ

Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας με οξυζενέ. Βουτήξτε σε οξυζενέ μια μπατονέτα για να σαρώσετε τις περιοχές ανάμεσα στα πλήκτρα. Προσέξτε να μην στάζει το οξυζενέ γιατί θα προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία του πληκτρολογίου. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα. 

• Οινόπνευμα

Αφαιρέστε μόνιμους λεκέδες από φινιρισμένα ξύλινα πατώματα ή πάγκους κουζίνας με οινόπνευμα. Μην ρίξετε απευθείας οινόπνευμα επάνω στο ξύλο. Εφαρμόστε το επάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι κι έπειτα σκουπίστε προσεκτικά τον λεκέ, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση.  

• Κορνφλάουρ

Πατήσατε γράσα και τα φέρατε μέσα στο σπίτι γεμίζοντας λεκέδες τα χαλιά και τις μοκέτες. Μην ανησυχείτε, την κατάσταση θα σώσει το κορνφλάουρ. Καλύψτε με κορνφλάουρ τους λεκέδες και αφήστε το για 15 - 30 λεπτά. Κατόπιν, σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα και οι λεκέδες θα έχουν εξαφανιστεί.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αφιέρωμα: Καθαρίστε το σπίτι σας ΜΟΝΟ με φυσικά καθαριστικά

Έπειτα από τη δημοσίευση πολλών άρθρων για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα χημικά καθαριστικά τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη μας, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες σε ένα και μοναδικό άρθρο. Εάν  γνωρίζετε κι άλλες δοκιμασμένες, αποτελεσματικές συνταγές καθαριστικών, σας παρακαλούμε να τις γράψετε κάτω από το άρθρο ώστε να προστεθούν στη συνέχεια…

Inux Ηλεκτρικές Συσκευές

Για να καθαρίσουμε τις inox οικιακές μας συσκευές, αρκεί να διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό υγρό απορρυπαντικό και λίγη σόδα και να περάσουμε με αυτό τις inox επιφάνειες. Αφού καθαρίσουν οι λεκέδες, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες για να γυαλίσουν και να διατηρήσουν την λάμψη τους για πολύ καιρό, με λίγο baby oil σε ένα μαλακό πανί.

Για το καθιστικό

ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.

TΖΑΚΙ
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.

ΧΑΛΙ
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Πασπαλίζουμε με μαγειρική σόδα το χαλί και αφήνουμε όλο το βράδυ. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα. Μετά περνάμε το χαλί με ξύδι (μαλακή βούρτσα). Η σόδα σκοτώνει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (για τους αλλεργικούς), το ξύδι ζωντανεύει τα χρώματα (για τους καλλιτέχνες).

Όταν στεγνώσει και πριν το τυλίξουμε, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πουγκί από τούλι βότανα, όπως λεβάντα, βασιλικό κ.λπ. για την απομάκρυνση του σκόρου.

AΣΗΜΙΚΑ
Aνακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Mπρούντζινα
Tρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.

ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Eιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Kαθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Aυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. n 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Aνακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

Για το πλυντήριο ρούχων

ΦΤΙΆΞΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ

Συσκευασία 4 λίτρων

130 γρ. σαπούνι πράσινο (τριμμένο) ή Μασσαλίας ή λευκό (όχι Αρκάδι)

130 γρ. βόρακα

130 γρ. σόδα πλύσεως/εάν χρησιμοποιήσουμε μαγειρική, 200 γρ

4 λίτρα νερό

Σε ένα λίτρο καυτό νερό ρίχνουμε σιγά-σιγά το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί

Ταυτόχρονα, σε δεύτερη κατσαρόλα όπου έχουμε ζεστάνει 1 λίτρο νερό ρίχνουμε τον βόρακα κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί

Προσθέτουμε τη σόδα πλύσης και ανακατεύουμε

Ρίχνουμε το λιωμένο σαπούνι στο μείγμα βόρακα-σόδας

Προσθέτουμε 15-25 σταγόνες αιθέριο έλαιο με άρωμα της επιλογής μας (φυσικά αιθέρια έλαια βρίσκονται στο Καπάνι και σε βοτανοπωλεία)

Αραιώνουμε με άλλα 2 λίτρα χλιαρό νερό (γίνεται και με κρύο αλλά το μείγμα εξισορροπείται καλύτερα με χλιαρό νερό).

Χρήση

Χρησιμοποιούμε περίπου 80 ml ανά πλύση (για πλύση 5-7 κιλά)

Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση.

Οπωσδήποτε προσθέτουμε στην πλύση και χειροποίητο μαλακτικό για να εξισορροπηθεί η σόδα που έχουμε προσθέσει στο απορρυπαντικό (πάει πακέτο, λοιπόν, η παρακάτω συνταγή).

 ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

250 ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι (φθηνό θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ Carrefour -0,80 λεπτά/φιάλη- γενικά, σε άλλα σουπερ μάρκετ είναι σχετικά ακριβό – έως 2-2.20 ευρώ/φιάλη = δεν συμφέρει-)

750 ml νερό

15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας.

Χρήση

Χρησιμοποιούμε περίπου 40 ml σε κάθε πλύση

Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση.

Σαπούνι για πλύσιμο πιάτων

Συσκευασία ½ λίτρου

85 γρ. τριμμένο σαπούνι

40 ml φυσική γλυκερίνη (την προμηθευόμαστε από το Καπάνι, όχι από το φαρμακείο! Φυσιολογικά, κοστίζει από 1,5 έως 2 ευρώ/κιλό).

400 ml νερό/ή αντί για νερό βάζουμε τσάι από βότανα, για παράδειγμα τσάι λεβάντας

Αιθέριο έλαιο (κατά προτίμηση μέντα/λεμόνι/πορτοκάλι/λεβάντα/τεϊόδεντρο, διότι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες)

Σε καυτό νερό ρίχνουμε σιγά-σιγά τριμμένο σαπούνι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε τη γλυκερίνη και ανακατεύουμε πάλι.

Προαιρετικά, προσθέτουμε αιθέριο έλαιο

Καθαρίζει καλά σε χλιαρό νερό/δεν κάνει αφρό.

 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων, πρέπει μια φορά το εξάμηνο τουλάχιστον να κάνουμε μια γενική πλύση, βγάζοντας τις θήκες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Αφού τις πλύνουμε με ζεστό νερό, καλό θα είναι θα βάλουμε την συσκευή να δουλέψει με άδειο κάδο χωρίς ρούχα, και αντί για απορρυπαντικό να βάλουμε 2 φλιτζάνια ξύδι ή χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε και εξωτερικά τη συσκευή με χλιαρό νερό σε μαλακό πανί και η συσκευή μας θα γίνει σαν καινούρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την συσσώρευση αλάτων στον κάδο μας, μπορούμε σε κάθε πλύση να προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα, αντί για άλλα χημικά σκευάσματα. Η σόδα λειτουργεί ως λευκαντικό ρούχων και μαλακτικό νερού ταυτόχρονα και έτσι κάνουμε οικονομία σε χημικά σκευάσματα.

Για την κουζίνα

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

1)  Για να καθαρίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και σαπούνι σε μαλακό πανί στο οποίο μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες ξύδι για να απορροφήσει τις τυχών οσμές. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό του ένα ποτήρι νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει λίγο χυμό λεμονιού. Η μυρωδιά του λεμονιού θα αρωματίσει ευχάριστα το φουρνάκι μας, ενώ με το βράσιμο του νερού θα δημιουργηθούν υδρατμοί που θα βοηθήσουν τον ευκολότερο καθαρισμό των τοιχωμάτων της συσκευή μας.

2) Γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1)  Για την επιφάνεια της ηλεκτρικής κουζίνας, εστίες και εμαγιέ, που έχουν γεμίσει λίπη, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό πιάτων ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Έχουμε πάντα κοντά μας το βρεγμένο πανί μας και καθαρίζουμε αμέσως όσο ο λεκές είναι φρέσκος. Με την ίδια τακτική φροντίζουμε και το εσωτερικό του φούρνου όσο είναι χλιαρός, όχι καυτός. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι με σόδα φαγητού ή σαπούνι για τα πιάτα με λίγο ξύδι.

2)  Για τα ηλεκτρικά «μάτια» της κουζίνας που έχουν σκουριάσει, το ιδανικό καθαριστικό είναι λίγες σταγόνες λάδι πάνω τους και τα τρίβουμε με μια τσαλακωμένη εφημερίδα για να γυαλίσουν. Να σημειώσουμε πως πρέπει να θέτουμε πάντα τις συσκευές εκτός λειτουργίας πριν κάνουμε γενική καθαριότητα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

1) Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.

2)  ή κάντε τα παρακάτω:

1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα 

¼ φλιτζανιού σόδα πλύσης 

Λίγο νερό 

Αναμειγνύουμε τα υλικά ώστε να γίνουν πολτός/πάστα 

Φοράμε γάντια!

Χρήση 

Απλώνουμε το μείγμα στον φούρνο και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Το πρωί απομακρύνουμε/ξεπλένουμε με καθαρό/βρεγμένο πανί.

ΨΥΓΕΙΟ
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.

Αποσμητικό ψυγείου: Τοποθετούμε ένα κουπάκι με μαγειρική σόδα σε κεντρική θέση στο ψυγείο μας (εναλλακτικά, καλός είναι και ο ελληνικός καφές).

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

• Δύο κούπες διττανθρακική σόδα (μαγειρική) 1,2 ευρώ (κάνει και σόδα πλύσεως)
• Δύο κούπες βόρακα 1 ευρώ (απο το φαρμακείο)
• Τέσσερις κουταλιές ξυνό (κιτρικό οξύ) 1 ευρώ 

Σύνολο: 3,2 ευρώ
3,2 ευρώ για 32 πλύσεις… που σημαίνει, 0,10 ευρώ η πλύση.. Όχι κι άσχημα, ε;! Κι αυτό το ποσό, προκύπτει αν αγοράσετε το κιτρικό οξύ και τη σόδα σε τυποποιημένες συσκευασίες. Έχετε υπ’ όψιν, πως αυτά τα βρίσκετε και χύμα σε καταστήματα με μπαχαρικά και μυρωδικά (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας), οπότε κατεβάζετε το κόστος ακόμα περισσότερο! 

Για εκθαμβωτικό, χρησιμοποιείστε ξύδι (λευκό ή όχι, την ίδια δουλειά κάνουν), για κάθε πλύση (χωρίς πρόπλυση) χρησιμοποιείστε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σας, στη θήκη της ταμπλέτας ή του υγρού.

 Με αυτό το μείγμα γλιτώνετε το χλώριο που περιέχουν οι ταμπλέτες και τα υγρά του εμπορίου, και τα ποτήρια ειδικά, βγαίνουν διαμάντια! Και φυσικά, να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως με τη χρήση του ξυδιού, καθαρίζετε και τα άλατα που συγκεντρώνει το πλυντήριο!
Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο μείγμα δεν έχετε παρά να ανακατέψετε τα υλικά σας σ’ένα μπωλ, και να τα αποθηκεύσετε σ’ένα βάζο.
Σημειώστε πως αν τα ποτήρια σας βγουν θαμπά ή με υπολείμματα σκόνης, σημαίνει πως έχετε σκληρό νερό στην περιοχή σας, και μάλλον πρέπει στην επόμενη δόση, να μειώσετε την ποσότητα του βόρακα που χρησιμοποιείτε.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.

PΑΦΙΑ
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.

ΠΑΓΚΟΙ
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

Για το μπάνιο

ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΦΟΝΙΑ

1)  Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξύδι και σόδα σε ίση αναλογία και να ρίξουμε στην συνέχεια άφθονο ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου ικανοποιητικά με τα γνωστά χημικά καθαριστικά και αν κάνετε ταχτική συντήρηση δεν θα έχετε βουλωμένες ή βρώμικες σωληνώσεις.

ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΒΡΥΣΕΣ
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
• Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

ΠΑΡΑΘΥΡΑ
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
• Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.

ΜΠΑΝΙΕΡΑ
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.

ΛΕΚΑΝΗ
• Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.

OΣΜΕΣ
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.

Καθαρίζουμε πολύ συχνά τις μικροσυσκευές του σπιτιού όπως τηλεκοντρόλ, τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με μεγάλη συχνότητα για την αποφυγή της σκόνης αλλά και των μικροβίων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί που το έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και ξύδι το έχουμε στύψει καλά ή μπορούμε να περάσουμε τις συσκευές με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα χωρίς βέβαια να στάζει.

Για την κρεβατοκάμαρα

OΣΜΕΣ
• Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

KΡΕΒΑΤΙ

• Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

TΟΙΧΟΙ
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

Για τα τζάμια

1) 125 γρ λευκό ξύδι, 375 γρ νερό

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ψεκάζουμε. Σκουπίζουμε με στεγνές εφημερίδες τις οποίες τις έχουμε τσαλακώσει σχηματίζοντας μια χάρτινη μπάλα (δοκιμασμένο και σίγουρο για το πιο αστραφτερό τζάμι χωρίς αμμωνία…)

2) Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με χλιαρό νερό και μια κουταλιά κορν φλάουερ και ψεκάζουμε!

Και μερικά tips καθαριότητας:

1) Εξόντωσε τα ζωύφια και τα σκουληκάκια στις γλάστρες φυτών  αφού βάλεις μέσα σε ένα ψεκαστήρα νερό μαζί με λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

2) Πως να γυαλίσεις τα φύλλα των φυτών σου; Αρκεί να βάλεις μέσα σε έναν ψεκαστήρα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό. Μετά ανακατεύεις και ψεκάζεις!

3)  Φοβάσαι τις κατσαρίδες; Τις σιχαίνεσαι πιο πολύ γιατί πάνε και κρύβονται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου; Για να τις αποφύγεις μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στο ντουλάπι ένα μπολάκι με αμμωνία και ζάχαρη.

4) Ο λεκές από κόκκινο κρασί φεύγει αν ρίξεις στο σημείο άσπρο κρασί!

5)  Λεκές από αίμα; Ρίξε πάνω στο σημείο που έχει το αίμα λίγο οξυζενέ, άφησέ το να μουλιάσει και μετά ξέβγαλέ το με κρύο νερό.

6) Λερώθηκαν τα καινούρια άσπρα σου παπούτσια; Μην αγχώνεσαι βγαίνει με οδοντόκρεμα και γίνονται πάλι καινούρια!

7)  Λερώθηκαν τα ρούχα σου από γράσο; Υπάρχει και σε αυτό λύση! Άλειψε με βούτυρο το σημείο που έχει πάνω το γράσο, αφαίρεσε το βούτυρο με κρασί και μετά πλύνε κανονικά με το απορρυπαντικό σου.

8) Οτιδήποτε λεκέ (σοκολάτα, καφές, τσάι κ.α) και να έχει το αγαπημένο σου χαλί μπορείς να τον εξαφανίσεις τρίβοντας με λευκό ξύδι.

9)  Η λακ κάνει θαύματα στα μαλλιά, γεμίζει όμως με αντιαισθητικούς λεκέδες το σπίτι, όπου κι αν “κάτσει”. Βάλε λοιπόν πάνω σε ένα βρεγμένο βέτεξ λίγο μαλακτικό και πέρασέ το από πάνω!

10) Πολλά κεριά θαμπώνουν και μαζεύουν σκόνη πάνω. Μπορείς να τα γυαλίσεις αφού τα καθαρίσεις με οινόπνευμα.

11) Αν σου τελείωσε το σύρμα κουζίνας μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Πάρε λίγο αλουμινόχαρτο και φτιάξε μία μπαλίτσα…

12) Τρίζει το κρεβάτι την ώρα που πας να κοιμηθείς; Βάλε τέλος στο τρίξιμο ψεκάζοντας τις ενώσεις με σπρέι σιλικόνης.

13) Για να περάσεις πιο εύκολα την κλωστή στη βελόνα απλά βάλε λίγη λακ στην άκρη και θα δεις ότι θα περάσει αμέσως!

14) Για να φύγουν οι μυρωδιές από μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α τοποθέτησε απλά στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι μουσκεμένο από ξύδι.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αποφύγετε το σκληρό νερό

Αν στο μπάνιο σας μένουν υπολείμματα και κηλίδες από άλατα στις βρύσες, τότε το νερό που χρησιμοποιείτε είναι σκληρό και καλό είναι να βρείτε τρόπους να το... μαλακώσετε

Η χρήση του σκληρού νερού δεν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας. Ωστόσο δεν ενδείκνυται για ορισμένες καθημερινές χρήσεις, όπως το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων. Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε αν το νερό που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας είναι σκληρό; Πολύ εύκολα. Αρκεί να παρατηρήσουμε μερικές καθημερινές μας συνήθειες.

Αρχικά θα το καταλάβουμε από τον χώρο του μπάνιου. Το σαπούνι δεν αναμειγνύεται καλά με το σκληρό νερό. Γι' αυτόν τον λόγο δεν κάνει εύκολα σαπουνάδα και, το σημαντικότερο, αφήνει υπολείμματα στην μπανιέρα και κηλίδες από άλατα στις βρύσες και στα είδη υγιεινής.

Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο της κουζίνας. Οι επιφάνειες, τα πιάτα και τα ποτήρια έπειτα από κάθε πλύση εμφανίζουν άλατα και μια θαμπάδα στην όψη. Αντίθετα, το μαλακό νερό δεν επιτρέπει τη δημιουργία αλάτων στα οικιακά σκεύη. Στο μαγείρεμα η χρήση του σκληρού νερού μπορεί να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη γεύση, ενώ το χρώμα στα παγάκια μπορεί να είναι λίγο θολό. Η ποσότητα αλάτων του σκληρού νερού συνήθως είναι υπεύθυνη και για τη γρήγορη φθορά του πλυντηρίου και του θερμοσίφωνα.

Το σκληρό νερό, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα μας. Το χλώριο και τα σκληρά άλατα που περιέχει ευθύνονται και για την εμφάνιση της ξηρότητας στα μαλλιά και το δέρμα. Ο κνησμός που νιώθουμε πολλές φορές έπειτα από ένα ζεστό μπάνιο οφείλεται στα υπολείμματα σαπουνιού που μένουν στο σώμα μας και δεν ξεπλένονται ικανοποιητικά. Το χλώριο μπορεί επίσης να επηρεάσει γενικά την όψη και τη στιλπνότητα των μαλλιών μας και ειδικότερα όταν είναι βαμμένα.

Αν έχουμε αντιληφθεί λοιπόν πως το νερό που τρέχει από τη βρύση του σπιτιού μας είναι σκληρό, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς για να μας δώσουν τη λύση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποσκλήρυνσής του. Σήμερα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση φίλτρων και αντίστροφης ώσμωσης.

 

ΚΟΡΥΦΗ

7 κολπάκια για πάντα αστραφτερό μπάνιο Από τη Ζωή Κίττα

Οι δουλειές του σπιτιού είναι μεγάλος μπελάς και η ώρα του μπάνιου είναι πραγματικά μία από τις λιγότερο αγαπητές. Υπάρχουν όμως τρόποι, εύκολοι και γρήγοροι, που μπορούν να μετατρέψουν μια... σκοτούρα σε μια απλή καθημερινή συνήθεια.

1. Έχε τα απαραίτητα για την καθαριότητα του μπάνιου στο μπάνιο. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις χρόνο ενώ ταυτόχρονα έχεις και αποτέλεσμα. Αν είναι να πηγαίνεις μέχρι την άλλη άκρη του σπιτιού για να φέρεις αυτά που χρειάζεσαι, είναι σίγουρο ότι από τις 10 φορές που είναι να καθαρίσεις το μπάνιο, δεν θα το κάνεις ούτε τις μισές. Δεν είναι δύσκολο να βρεις χώρο για ένα ρολό χαρτί, ή μερικές υφασμάτινες φιλικές προς το περιβάλλον απορροφητικές πετσέτες, ένα καθαριστικό για τα τζάμια, ένα σφουγγάρι και ένα απορρυπαντικό για πλακάκια. Με το βήμα αυτό και μόνο έχεις γλιτώσει τον μισό χρόνο.

2. Καθαριότητα δύο σε ένα. Μόλις πλύνεις το πρόσωπό σου στον νιπτήρα, βάλε όλα τα πράγματα στη θέση τους (οδοντόβουρτσες, χτένες, λοσιόν, κρέμες και τα σχετικά) και καθάρισε επί τόπου και τον νιπτήρα. Κάνε το ίδιο, ή μάλλον το αντίστροφο για την μπανιέρα. Ξεκίνα να την πλένεις λίγο πριν κάνεις το ντους σου. Ή και κατά την διάρκεια (!) μη σου πω. Δεν θα φοβάσαι μην πιτσιλιστείς και θα καθαρίσεις και την κάθε λεπτομέρεια.

3. Απολύμανση πρώτα. «Πέρασε» τη λεκάνη με λίγο οινόπνευμα ή ένα ελαφρύ αντισηπτικό όσο πιο συχνά μπορείς. Έτσι θα αποφύγεις την επιβάρυνση από βρομιές που θα είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουν έτσι κι αλλιώς.

4. Φυσικός εξαερισμός. Το μπάνιο, όπως και όλοι οι χώροι του σπιτιού, χρειάζεται να... αναπνέει. Δεν νοείται να μην αερίζεται ο χώρος συχνά πυκνά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καθαριότητας. Άνοιξε λοιπόν τα παράθυρα και άσε τον καθαρό αέρα να κάνει τη δουλειά του!

5. Επιχείρηση «σκούπα». Αφού έχεις τελειώσει τα βασικά, μάζεψε τα πάντα και από κάτω και σκούπισε το πάτωμα με μία από τις πετσέτες ή το χαλάκι που πρόκειται να αλλάξεις. Δεν χρειάζεται σφουγγάρισμα κάθε μέρα, ιδιαίτερα εφόσον στο σύνολό του ο χώρος είναι καθαρός.

6. Έξυπνη αποχώρηση. Τελείωσες τα πάντα και βγαίνεις από το μπάνιο; Ποτέ με άδεια χέρια. Πάρε μαζί σου και τα σκουπίδια της ημέρας. Εκτός από την εύλογη λειτουργική χρήση αυτής της κίνησης, με τον ίδιο τρόπο βοηθάς την ατμόσφαιρα να μην «βαρύνει» κι άλλο. Με την κακή έννοια!

7. Ο,τι κάνεις, μπροστά σου θα το βρεις. Η καθημερινή φροντίδα του μπάνιου δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια με σκληρά καθαριστικά. Λίγο νερό, ή και ξύδι σε μια πετσέτα και είναι όλα σαν... καινούρια. Ένα ήπιο αντισηπτικό θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί επίσης. Άφησε την πιο σχολαστική καθαριότητα για μία συγκεκριμένη μέρα. Το σημαντικό όμως είναι ότι εφόσον το βάλεις στο πρόγραμμα και φροντίζεις την κατάσταση καθημερινά, οι απαιτήσεις της γενικής θα είναι ακόμη πιο... φυσιολογικές. Και μην ανησυχείς. Η αρχή μόνο είναι δύσκολη. Οταν συνηθίσεις τη διαδικασία, θα δεις που όλα θα γίνονται μόνα τους!

ΚΟΡΥΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα  Δημόσιας Τουαλέτας

Κάνε το μπάνιο σου να δείχνει μεγαλύτερο

Σφουγγαράκι κουζίνας: Ο βασιλιάς της βρωμιάς Θοδωρής Λαΐνας 

Εκπληξη είχε προκαλέσει μια έρευνα που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό η οποία είχε αποκαλύψει ότι ανάμεσα στα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα σε ένα σπίτι είναι τα σφουγγαράκια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο αυτό το εύρημα. Τα σφουγγαράκια κουζίνας είναι τα πιο μολυσμένα οικιακά αντικείμενα. Συγκεκριμένα είναι 200 χιλιάδες φορές πιο μολυσμένα από τα καθίσματα της τουαλέτας!

Πιο βρώμικο δεν γίνεται Τον μεγάλο κίνδυνο που «εγκυμονούν» τα σφουγγαράκια της κουζίνας για την ανθρώπινη υγεία επιβεβαιώνει τώρα έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου Υγιεινής της Βρετανίας. Οι ερευνητές εξέτασαν σπίτια σε πολλές χώρες σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Το σφουγγαράκι της κουζίνας αναδείχτηκε «πρωταθλητής» της βρωμιάς αφού, όπως διαπιστώθηκε, διαθέτει 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Οπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές, ορισμένα από αυτά τα βακτήρια είναι πολύ επικίνδυνα αφού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις όπως το σύνδρομο Guillain-Barré που συνδέεται με παράλυση.  Αλλη μια αρνητική έκπληξη είναι η παρουσία των πιάτων και των ξύλων κοπής στον κατάλογο των πιο βρώμικων αντικειμένων μέσα στο σπίτι. Ακόμη και μετά το πλύσιμό τους, τα πιάτα και τα ξύλα κοπής εξακολουθούν να «φιλοξενούν» εκατομμύρια βακτήρια. «Καλύτερα να κόβετε τα λαχανικά σας στο κάθισμα της τουαλέτας παρά επάνω στα ξύλα κοπής» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Η «μολυσμένη» λίστα Το μπάνιο γενικά βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα της βρωμιάς. Οι επιφάνειες της μπανιέρας και οι αρμοί στα πλακάκια είναι μεταξύ των σημείων του μπάνιου που αποτελούν «αγαπημένες κατοικίες» των βακτηρίων. Το εσωτερικό των ψυγείων αποτελεί επίσης έναν από τους «παραδείσους» των βακτηρίων. Επίσης οι πετσέτες της κουζίνας είναι από τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν πολλά βακτήρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σφουγγαράκια, οι πετσέτες, τα πιάτα και άλλα αντικείμενα «υψηλού κινδύνου» πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών για να εξοντώνονται τα βακτήρια. Επιπλέον, θα πρέπει τα αντικείμενα αυτά να σκουπίζονται με αντιβακτηριδιακά σφουγγάρια ή σπρέι προκειμένου να αποτρέπεται η εξάπλωση των βακτηρίων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό όταν κάποιος μαγειρεύει ή πιάνει τρόφιμα να έχει καθαρά χέρια ώστε να μη μεταδίδει βακτήρια σε αυτά.

Υπάρχουν οικόσιτα μικρόβια;
Ναι, εκτός από τα σπιτικά γλυκά υπάρχουν και τα σπιτικά μικρόβια! Ο Noah Fierer από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, αντί να ψάχνει για σπάνιους μικροοργανισμούς στις όχθες του Αμαζονίου, ψάχνει και βρίσκει άφθονους στα ράφια της κουζίνας και στις τουαλέτες διαφόρων σπιτιών που έχει επιλέξει να ερευνήσει. Φτιάχνει έτσι τον πλήρη κατάλογο των οικιακών μικροβιακών οργανισμών, που είναι δυστυχώς άφθονοι και υπεύθυνοι για αλλεργίες και διάφορες ασθένειες. Εχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει για κάθε σπίτι το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα ακριβώς όπως οι άνθρωποι έχουν ο καθένας το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Μπορεί, λέει, να διαπιστώσει αν ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο πληκτρολόγιο συγκρίνοντας τα μικρόβια επάνω στα πλήκτρα και τα αντίστοιχα στις άκρες των δαχτύλων του. Προσοχή, ένα από τα πιο... πυκνοκατοικημένα σημεία της κουζίνας είναι η σανίδα κοπής των λαχανικών. Για να μη μιλήσουμε για την τουαλέτα φυσικά...

ΚΟΡΥΦΗ

Καθαρισμός ηλ φούρνου

Δείτε πως μπορούμε να καθαρίσουμε το φούρνο μας χωρίς χημικά μέσα σε 20 μόλις λεπτά!

Καθάρισμα φούρνου με φυσικά υλικά

Ξέρω…και σας ο φούρνος σας έχει να καθαριστεί κάτι μήνες ε; Και σεις το αναβάλλετε για Δευτέρα όπως γίνεται με τις δίαιτες… Και στην τελική τι κάνουμε; Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου, κρεμάμε μια πετσέτα από το χερούλι του για να μην τον βλέπουμε καθόλου και όλα καλά! Πάμε να τον καθαρίσουμε, σήμερα κιόλας και χωρίς χημικά παρακαλώ!

ΠΡΟΣΟΧΗ : Πριν ξεκινήσουμε, κατεβάζουμε το γενικό διακόπτη της κουζίνας. Ασφάλεια το παν !

Θα χρειαστούμε :

μαγειρική σόδα

κουτάλι

σφουγγάρι

νερό

ειδική ξύστρα-σπάτουλα καθαρίσματος φούρνου

λευκό ξύδι

πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέυ

Διαδικασία

Ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου

Βρέχουμε ελαφρά ένα σφουγγάρι κουζίνας

Περνάμε τις επιφάνειες του φούρνου εσωτερικά με το βρεγμένο σφουγγάρι

Πασπαλίζουμε με ένα κουτάλι ή ένα ψιλό σουρωτήρι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Για να καλύψουμε και τις κάθετες επιφάνειες αλλά και την οροφή του φούρνου, βάζουμε ποσότητα σόδας στο χέρι μας και φυσάμε ελαφρά τη σόδα για να επικολλήσει στις βρεγμένες επιφάνειες.

Γεμίζουμε το πλαστικό μπουκάλι με την αντλία σπρέυ με λευκό ξύδι

Ψεκάζουμε σε όλο το εσωτερικό του φούρνου.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Προσέχουμε μην ψεκάσουμε στις τρύπες εξαερισμού όπου από πίσω βρίσκονται καλώδια λειτουργίας του φούρνου.

Το μείγμα αρχίζει και αφρίζει αμέσως, οπότε και κάνει δράση.

Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά.

Ξύνουμε τους λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος. Δε χρειάζεται πίεση στη σπάτουλα για να μη χαράξουμε τις επιφάνειες του φούρνου.

Σκουπιζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι ή βρεγμένο wettex.

Αφήνουμε το φούρνο να στεγνώσει φυσικά με ανοιχτή πόρτα. Μην ανοίξετε το φούρνο για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Πρέπει να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Καλή επιτυχία !

 

Καθαρίστε τον φούρνο σας οικολογικα!

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να φτιάχνουμε μόνες μας οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι μας. Μας συμφέρει καθώς γλιτώνουμε χρήματα και ταυτόχρονα κάνουμε καλό στο περιβάλλον. Ο….φούρνος της κουζίνας είναι μια ηλεκτρική συσκευή που χρειάζεται συχνό καθαρισμό, καθώς τα λίπη από τα φαγητά δύσκολα εξαφανίζονται. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τον καθαρίσουμε μόνες μας, εύκολα και προπάντων οικολογικά:

1. Με σόδα: Ανακατέψτε άφθονη ποσότητα σόδας με λίγο νερό και δημιουργήστε μια παχύρευστη πάστα. Αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου με αυτό και όταν η σόδα ξεραθεί ψεκάστε με ένα ψεκαστήρα λίγο νερό. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές και έπειτα με ένα πανί τρίψτε το φούρνο σας. Θα δείτε ότι οι λεκέδες και τα λίπη θα εξαφανιστούν!

2. Λευκό ξίδι και σόδα: Ρίξτε στον πάτο του φούρνου σας ένα μέρος σόδας και τρία μέρη λευκού ξιδιού. Δημιουργήστε αφρό και τρίψτε τον με ένα σφουγγάρι σε όλες τις επιφάνειες. Φροντίστε να προσθέσετε και άλλη ποσότητα και των δύο υλικών αν χρειαστεί.

Τόσο απλά, οικονομικά και οικολογικά… πεντακάθαρος φούρνος στη στιγμή!


Δείτε πως μπορούμε να καθαρίσουμε τη βρώμικη τοστιέρα σε χρόνο ρεκόρ!

Τοστιέρα γεμάτη κολλημένα υπολείμματα τυριού και λιπών; Ας την καθαρίσουμε με έναν πανέξυπνο και εύκολο τρόπο!

Θα χρειαστείτε:

Χαρτί κουζίνας
Νερό

Διαδικασία:

1. Μετά τη χρήση της τοστιέρας, τη βγάζουμε από την πρίζα.
2. Βάζουμε ανάμεσα στις πλάκες δύο καλά βρεγμένα φύλλα χαρτιού κουζίνας.
3. Κλείνουμε την τοστιέρα, όχι όμως τελείως.
4. Σε λίγα δευτερόλεπτα το βρεγμένο χαρτί κουζίνας αρχίζει και βγάζει υδρατμούς από το νερό που εξατμίζεται.
5. Αφήνουμε τους υδρατμούς να κάνουν δουλειά και να μουλιάσουν τους λεκέδες που είναι ξεραμένοι πάνω στις πλάκες τις τοστιέρας.
6. Μετά από λίγα λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί κουζίνας.
7. Με δύο καθαρά φύλλα καθαρίζουμε τις πλάκες και παίρνουμε τα υπολείμματα που πλέον ξεκολλάνε πανεύκολα!

Προσοχή: Δεν ξύνουμε τις αντικολλητικέ πλάκες με μεταλλικά αντικείμενα (πχ. μαχαίρι ή σπάτουλα) γιατί θα χαλάσουμε την αντικολλητική τους επίστρωση.

 

ΚΟΡΥΦΗ

                                           Μητέρες εναντίον μικροβίων

Σχέδιο γενικής καθαριότητας                                

Η καθαριότητα κρύβει παγίδες                Η μάχη του λεκέ: Λύσεις για κάθε είδους επιφάνεια

                                                         

Το ξεσκόνισμα σώζει από τις τοξικές ουσίες

Καναδοί επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να καθαρίζουν συχνά το σπίτι Το συχνό ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα στο σπίτι προστατεύει τα παιδιά από επικίνδυνες τοξικές ουσίες, υποστηρίζουν καναδοί ειδικοί, προειδοποιώντας τους γονείς να μην αμελούν τη «φασίνα». «Η σκόνη στο σπίτι συνιστά έναν βασικό λόγο έκθεσης των παιδιών σε τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μόλυβδου, ο οποίος ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» είπε ο καθηγητής Μπρους Λάνφιαρ από το πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στον Καναδά.  

Το καναδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σωματίδια μόλυβδου που μπορούν να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα, βρέθηκαν σε κάθε σπίτι που ελέγχθηκε στο πλαίσιο έρευνας για τη σκόνη. «Ένα βρέφος απορροφά το 50% του μόλυβδου που εισέρχεται στον οργανισμό του, ενώ ένας ενήλικας το 10%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνήθεια των παιδιών να βάζουν τα χέρια στο στόμα, σημαίνει ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο» προσέθεσε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι χημικές ουσίες που συναντώνται στα σπίτια συνδέονται με διαταραχές στη μάθηση και τη συμπεριφορά, άσθμα, καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες. Προσέθεσαν ότι οι έγκυες και τα παιδιά θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με δωμάτια που ανακαινίζονται, προκειμένου να αποφεύγουν την έκθεση σε σκόνη και τοξικές αναθυμιάσεις από τις μπογιές και τις κόλλες.

Το ξεσκόνισμα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των ειδικών για τον περιορισμό της έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες στο σπίτι. Οι γονείς καλούνται επίσης να χρησιμοποιούν μή τοξικά καθαριστικά και να προσέχουν τις τοξίνες που περιέχονται στα πλαστικά και ορισμένα είδη ψαριών.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Κρυφή απειλή το… πλυντήριο πιάτων

Τα πλυντήρια πιάτων παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μυκήτων, λένε οι ειδικοί. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων που μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι συσκευές του καφέ.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fungal Biology», στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν, υπήρχαν οι μύκητες exophiala dermatitidis και exophiala phaeomuriformis.

Οι δύο μύκητες μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας δερματικά ή καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο exophiala dermatitidis μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο.

Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αποικίσει στους πνεύμονες των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κοστίσει τη ζωή ανθρώπων που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Και τα δύο είδη επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή στη θερμότητα, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και στα καθαριστικά των πλυντηρίων πιάτων. Η αντοχή αυτή εξηγεί γιατί επέζησαν ακόμα και σε θερμοκρασίες 80 βαθμών Κελσίου και παρά την χρήση των πιο «δυνατών» καθαριστικών προϊόντων που υπάρχουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων, ο οποίος δεν έχει παρατηρηθεί άλλη φορά σε μύκητες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 189 δείγματα που ελήφθησαν από σπίτια σε 101 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα 102 από τα δείγματα ελήφθησαν από πόλεις της Σλοβενίας, 42 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 16 από την Βόρειο και Νότιο Αμερική, 5 από το Ισραήλ, 10 από τη Νότιο Αφρική, 7 από την Άπω Ανατολή και 7 από την Αυστραλία.

«Η εκτενής παρουσία των μυκήτων exophiala σε συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εισέλθει σε μια εκπληκτική εξελικτική διαδικασία, που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αστραφτερές κατσαρόλες & τηγάνια στο λεπτό! Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

Όσο καλή μαγείρισσα είσαι, αποκλείεται να μην σου έχει καεί κάποια στιγμή του φαγητό!Ή να έχει απλά κολλήσει. Και αν δεν έχει συμβεί, περίμενε… Σίγουρα δεν αργεί η εμπειρία! Εσύ απλά φρόντισε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Βήμα πρώτο: Ξέπλυνε το σκεύος όσο καλύτερα γίνεται. Τα περισσότερα κατάλοιπα καθαρίζονται με ζεστό νερό εύκολα. Αν έχεις μαγειρέψει αβγά, σοκολάτα ή αμυλούχα τότε μάλλον θα σε βοηθήσει το κρύο νερό.

Βήμα δεύτερο: Γέμισε τον πάτο του σκεύους με νερό και ρίξε λίγο υγρό πιάτων μέσα. Σιγόβρασε για 10 λεπτά και κλείσε το καπάκι. Άφησε να "μουλιάσει" για κανένα μισαωράκι και προχώρα στο επόμενο βήμα.

Βήμα τρίτο: Πάρε μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα (θυμήσου πως οτιδήποτε μεταλλικό απαγορεύεται ρητά) και τρίψε καλά ό,τι βρεις ακόμη κολλημένο στον πάτο.

Βήμα τέταρτο: Ξέπλυνε καλά και αν χρειαστεί και άλλο τρίψιμο, μη χρησιμοποιήσεις σύρμα, αλλά απλό σφουγγάρι.

Βήμα πέμπτο: Σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη καμένες περιοχές κάλυψέ τες με μια γενναιόδωρη δόση σόδα μαγειρικής. Πρόσθεσε λίγο νερό, ίσα ίσα για να δημιουργηθεί μια κρεμώδης πάστα. Κάλυψε με αυτή όλο το εσωτερικό του σκεύους και άφησέ το στην άκρη για τουλάχιστον 4 ώρες. Ή ακόμη καλύτερα όλη τη νύχτα.

Βήμα έκτο: Χωρίς να ξεπλύνεις το σκεύος, πρόσθεσε τρία μέρη νερό και ένα μέρος ξύδι έτσι ώστε να καλυφθεί ο καμένος πάτος κατά 4-5 εκατοστά. Βράσε για περίπου 10 λεπτά και άφησέ το πάλι για μερικές ώρες.

Βήμα έβδομο: Ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορείς να επαναλάβεις τα βήματα δύο και έξι.

Προσοχή
* Μην ξεχνάς ότι το σύρμα ή οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό αντικείμενο θα προκαλέσει φθορές στο σκεύος, αφού είναι πιθανό να χαράξει ανεπανόρθωτα.
* Επίσης θυμήσου ότι αν αφήσεις τη σόδα μαγειρικής σε αλουμινένια ταψάκια για περισσότερο από μία ώρα μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις και κατά συνέπεια -εκτός από τις προφανείς μαυρίλες- ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

ΚΟΡΥΦΗ

Οι 8 πιο βρώμικες γωνιές του σπιτιού σας

Υπάρχουν ορισμένα μέρη στο σπίτι, που, όση προσοχή και αν δίνετε στην καθαριότητα, τα μικρόβια επικρατούν! Ερευνητές από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ποιες είναι οι πιο βρώμικες γωνίες και αντικείμενα του σπιτιού, στα οποία θα πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή. 

Τα σφουγγάρια του νεροχύτη και οι πετσέτες της κουζίνας  Ειδικά τα σφουγγαράκια με τα οποία πλένουμε τα πιάτα μπορεί να έχουν βακτήρια που ευθύνονται για μολύνσεις όπως αυτά που προκαλούν τη σαλμονέλα, το E. coli και σταφυλόκοκκο, καθώς επίσης και τον ιό της γρίπης. Οι πετσέτες που σκουπίζουμε τα πιάτα είναι ιδανικές, λόγω υγρασίας, για την ανάπτυξη μούχλας. Καλό θα είναι να αλλάζετε το σφουγγαράκι κάθε λίγες εβδομάδες και στο τέλος της ημέρας να το ξεπλένετε με ζεστό νερό και να το αφήνετε να στεγνώσει σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ένας καλός τρόπος, για να το αποστειρώσετε, είναι να το βάλετε όσο είναι υγρό για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων.

Νεροχύτης Όσο απίθανο και αν σας φαίνεται, ο νεροχύτης φιλοξενεί πάνω από 500.000 βακτήρια, δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από αυτά που συναντά κανείς στο καπάκι της τουαλέτας. Μάλιστα, τέτοιου είδους επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ωμά κρέατα «κουβαλούν» πιθανούς παθογόνους παράγοντες, που, σε συνδυασμό με την υγρασία και τα υπολείμματα τροφών, είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων. Καλό θα είναι να απολυμαίνετε συχνά το νεροχύτη, δίνοντας  ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο που φεύγουν τα νερά.

Οδοντόβουρτσες Όσα μικρόβια υπάρχουν στο στόμα σας, τα αφήνετε καθημερινά στην οδοντόβουρτσά σας, ενώ την αποθηκεύετε στο μπάνιο που είναι συνήθως γεμάτο υγρασία και πολλές φορές σε σημεία που βρίσκονται κοντά στη λεκάνη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να μολυνθεί από τα αερομεταφερόμενα βακτήρια, που «απελευθερώνονται» με κάθε πάτημα στο καζανάκι.

Καλό θα είναι μία φορά την εβδομάδα να απολυμαίνετε την οδοντόβουρτσα και να την αποθηκεύετε σε κάθετη θέση, μακριά από τη λεκάνη.

Ηλεκτρονικές συσκευές Συσκευές που τις χρησιμοποιούν πολλοί όπως τα τηλεκοντρόλ και τα πληκτρολόγια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο βρώμικα αντικείμενα. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι ιδανικά για αυτά τα αντικείμενα.

Χαλί σαλονιού Τα χαλιά τα οποία βρίσκονται σε χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα, όπως αυτά του σαλονιού, μπορεί να κρύβουν έως και 200.000 βακτήρια. Τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, υπολείμματα τροφών, γύρη, τρίχες και νεκρά κύτταρα από κατοικίδια λειτουργούν ως ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων. Μην παραλείπετε να βάζετε ηλεκτρική σκούπα συχνά, ενώ καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό απολυμαντικό για χαλιά.

Πετσέτες μπάνιου Μην αφήνετε τις πετσέτες πάνω από 20 λεπτά χωρίς να τις στεγνώσετε, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια. Αν έχετε στεγνωτήριο, βάλτε τις υγρές πετσέτες σας μετά από κάθε χρήση.

Πορτοφόλι και τσάντα Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πορτοφόλια και οι τσάντες αποτελούν «φωλιά» χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων βακτηρίων. Χρησιμοποιείστε ειδικό απολυμαντικό ανάλογα με το υλικό τους.

Το κρεβατάκι του κατοικίδιού σας Κάθε φορά που το κατοικίδιό σας μπαίνει στο σπίτι μετά από μία βόλτα, κουβαλάει μαζί του και όλα τα μικρόβια του εξωτερικού περιβάλλοντος. Μία φορά την εβδομάδα πλένετε το κρεβατάκι του σε υψηλή θερμοκρασία.

ΚΟΡΥΦΗ

Οι ανοιξιάτικες δουλειές που δεν πρέπει να ξεχάσεις Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

"Η ωραιότερη εποχή του χρόνου" -για πολλούς- δεν έρχεται μόνη της. Εκτός από τα λουλουδάκια, τον ήλιο και τη ζέστη που έρχονται μαζί της, φέρνει επίσης και τις ανάλογες δουλειές στο σπίτι. Μην τρομάζεις όμως. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο ακούγεται. Χρειάζεσαι οργάνωση και καλή διάθεση -που βοηθά στα πάντα έτσι κι αλλιώς. Εδώ θα βρεις συμβουλές και για τα δύο. Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή... άνοιξη.

Βάλε πρόγραμμα: Πρώτα πρώτα σκέψου ότι όλα όσα έχεις να κάνεις δεν γίνονται σε μια μέρα, οπότε φρόντισε να καταγράψεις τις δουλειές και να τις οργανώσεις ανάλογα με το γενικότερο πρόγραμμα του χρόνου σου. Και για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο εύκολα θα σου θυμίσουμε ότι δεν σε παρακολουθεί κανείς, ούτε και βαθμολογείσαι από το πόσο γρήγορα θα τα κάνεις όλα. Μέσα στην τρέλα που ζούμε όλοι καθημερινά, πρώτο μέλημά σου να είναι να βρεις τρόπους να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.

Εξασφάλισε προμήθειες: Στη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας, εκτός από τα συνηθισμένα εφόδια, φρόντισε να συμπεριλάβεις τα απαραίτητα καθαριστικά, σφουγγαράκια, ξεσκονόπανα, σακούλες, θήκες και ο,τιδήποτε άλλο τσεκάρεις ότι θα χρειαστείς για την ανοιξιάτικη φασίνα.

Μάζεψε τα μάλλινα ρούχα: Άνοιξε τις ντουλάπες σου και προετοιμάσου για την αλλαγή της σεζόν. Βγάλε όλα τα ρούχα από μέσα, αλλά αυτή φορά ένα ένα και καθώς τα βγάζεις ξεχώρισέ τα σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτά που σου κάνουν, φοράς και θα κρατήσεις για τον επόμενο Χειμώνα, σε αυτά που είναι σε καλή κατάσταση αλλά ή δεν σου κάνουν ή τα έχεις βαρεθεί και θα δωρίσεις σε κάποιον άλλο και σε αυτά που έχουν "φάει τα ψωμιά τους" και θα πεταχτούν. Όσα κρατήσεις, κοίταξε να είναι καθαρά ώστε να αποθηκευτούν στην καλύτερη κατάσταση και φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τα κατάλληλα αντισκωρικά προϊόντα τόσο για εκείνα που θα διπλώσεις όσο και για όσο κρεμάσεις.

Βγάλε τα ανοιξιάτικα: Αφού έχει ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα, οι ντουλάπες σου είναι έτοιμες να δεχτούν την πιο ελαφριά εποχιακή γκαρνταρόμπα. Κινήσου με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντίστροφα. Αρχικά, αφού βγάλεις τα ρούχα από όπου τα είχες αποθηκεύσει, πρέπει να τα αερίσεις, ή και να πλύνεις όσα κρίνεις ότι το έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια και πάλι ένα ένα ξεκαθαρίζεις τι θα κρατήσεις και τι όχι. Μη γεμίσεις την ντουλάπα με άχρηστα πράγματα που θα μπορούσαν, μάλιστα, να φανούν τόσο χρήσιμα σε κάποιον άλλο.

Τέλος τα παπλώματα: Μάζεψε τα παπλώματα, τις κουβέρτες και τα φανελένια σεντόνια που τυχόν έχεις για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τώρα θα χρειαστείς πιο δροσερά βαμβακερά σετ και λεπτές ανοιξιάτικες κουβερτούλες.

Κατέβασε τις κουρτίνες: Μία από τις εργασίες τις εποχής είναι το καθάρισμα των κουρτινών. Αν είσαι από τις τυχερές -ή προνοητικές- που έχουν αγοράσει κουρτίνες από ύφασμα που δεν χρειάζεται σίδερο τις πλένεις στο πλυντήριό σου, τις κρεμάς αμέσως στο κουρτινόξυλο, στεγνώνουν εκεί σε χρόνο μηδέν και είσαι έτοιμη. Αν πάλι όχι, ετοιμάσου για πολύ σίδερο... Εκτός βέβαια και αν τις δίνεις έξω για επαγγελματικό πλύσιμο και σιδέρωμα, οπότε αλλάζει το πράγμα.

Η ώρα των χαλιών: Αυτός είναι, βέβαια και ο κατάλληλος καιρός για να σηκώσεις τα χαλιά. Εδώ έχεις τρεις επιλογές. Ή να τα πλύνεις μόνη σου ή να τα δώσεις έξω ή να φέρεις ειδικό συνεργείο στο σπίτι σου. Στην πρώτη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις νερό και ξύδι για τον καθαρισμό των χαλιών, αλλά να φροντίσεις να στεγνώσουν πολύ καλά πριν αποθηκευτούν για να μην καταστραφούν από την υγρασία. Άρα βασική προϋπόθεση είναι να έχεις χώρο όπου θα μπορείς να τα κρατήσεις απλωμένα για 1 ή δύο μέρες και φυσικά... ο ήλιος! Στις άλλες δύο περιπτώσεις οι κινήσεις σου είναι ευνόητες. Όσον αφορά στην αποθήκευση, αν μεν έχεις χώρο στο σπίτι, στην αποθήκη ή σε κάποιο πατάρι όπου μπορείς να τα κρατήσεις μέχρι τον επόμενο χειμώνα, έχει καλώς. Φρόντισε μόνο να έχεις προμηθευτεί τις κατάλληλες σακούλες αποθήκευσης και τα ανάλογα αντισκωρικά για την ασφάλειά τους. Αν όχι, υπάρχουν ειδικές εταιρείες που εκτός από τον καθαρισμό, αναλαμβάνουν και τη φύλαξη των χαλιών σου. Ενημερώσου.

Γενική καθαριότητα: Σίγουρα καθαρίζεις το σπίτι σου τακτικά, αλλά αυτή η εποχή είναι η κατάλληλη για μια πιο γενική καθαριότητα. Είτε μόνη, είτε με τη βοήθεια κάποιας κυρίας που καθαρίζει για επάγγελμα, διάλεξε μια μέρα της εβδομάδας που δεν θα έχεις τίποτα άλλο να κάνεις και αφιέρωσέ την σε αυτή και μόνο. Σήκωσε τα πάντα από τη θέση του και γυάλισέ τα. Από τα ντουλάπια της κουζίνας και τις οικιακές συσκευές μέχρι τις βιβλιοθήκες και τους τοίχους όλου του σπιτιού. Θυμήσου ότι όσο πιο βαθιά είναι η γενική καθαριότητα τόσο πιο εύκολα είναι να τη διατηρήσεις όλο τον χρόνο.

Βγες έξω: Και με αυτή την προτροπή δεν εννοούμε να βγεις να διασκεδάσεις, αλλά να αρχίσεις να ζεις τον έξω χώρο του σπιτιού σου, όποιος και αν είναι αυτός. Είτε έχεις μια μικρή βεράντα, μεγαλύτερο μπαλκόνι ή κήπο, τώρα είναι ο καιρός να τα συμμαζέψεις για να τα απολαύσεις για τους επόμενους πέντε μήνες -τουλάχιστον. Ξεσκέπασε τα έπιπλα, πάρε ένα λούστρο για να φρεσκάρεις, ετοίμασε τα μαξιλάρια και -γιατί όχι- τις ομπρέλες και τις τέντες. Στην ίδια κατηγορία βάλε και τη φροντίδα των φυτών σου. Αν δεν μπορείς μόνη σου να τα καταφέρεις ζήτα τη βοήθεια κάποιου φίλου που γνωρίζει ή κάποιου επαγγελματία κηπουρού.

Τσέκαρε το κλιματισμό: Εν όψει θερμότερων μηνών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ελέγξεις τα κλιματιστικά σου. Αλλαγή φίλτρων και η ετήσια συντήρηση πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα άμεσα.

Ξεφορτώσου τα περιττά: Με τη λογική που περιγράψαμε στο βήμα που αφορά τις ντουλάπες, κάνε το ίδιο σε ευρύτερη κλίμακα. Όσο καθαρίζεις και βγάζεις πράγματα από τις θέση τους, έλεγξε καλά αν τα χρειάζεσαι πραγματικά. Αν ναι, καθάρισέ τα και ξαναβάλ' τα στη θέση τους. Αν όχι όμως, πέταξέ τα. Ή αν είναι σε καλή κατάσταση, χάρισέ τα. Ελάφρυνε το σπίτι σου, αλλά και τη... μέση σου για τις επόμενες καθαριότητες.

Ζήτα βοήθεια: Εντάξει, οι δουλείες του σπιτιού είναι βασική αρμοδιότητα της νοικοκυράς αλλά δεν είπε ποτέ κανείς ότι οι υπόλοιποι ένοικοι ενός σπιτιού απαγορεύεται να βοηθούν. Αντίθετα μάλιστα. Για τον λόγο αυτό, δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσεις -για να μην πούμε "αναθέσεις"- κάτι και στους υπόλοιπους. Ξεκίνα από τα προσωπικά αντικείμενα του καθενός και προχώρα αναλόγως.

Γιόρτασέ το: Όταν τα πάντα τελειώσουν, χάρισε λίγες στιγμές ξεκούρασης στον εαυτό σου και δώσε του τα εύσημα που του αναλογούν. Άνοιξε ένα μπουκάλι κρασί και χαλάρωσε στην αγαπημένη σου γωνιά, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική, ή κάνοντας ότι άλλο σε ευχαριστεί. Το καλύτερο θα ήταν να έχεις και παρέα, αλλά αν δεν βολέψει, μην σε πτοήσει... Χαμογέλασε στον καθρέφτη και πες στον εαυτό σου ένα μπράβο. Σου αξίζει.

ΚΟΡΥΦΗ

10 χρήσεις για τα μωρομάντηλα, εκτός από το μωρό σου Από τη Ζωή Κίττα

Ακόμη και αν δεν είσαι μανούλα, σίγουρα έχεις ακούσει για τη χρησιμότητα των "θαυματουργών" μωρομάντηλων -πέρα φυσικά από την προφανή! Εκτός από το καθαρίζουν τον ποπούλι των μωρών, τα θαυμαστά αυτά υγρά μαντηλάκια είναι σίγουρο ότι μπορούν να σε βγάλουν από διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Καλά θα κάνεις λοιπόν, να έχεις πάντα ένα πακετάκι παντού: στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στην τσάντα. Για καλό και για κακό. Τι κάνουν, λοιπόν αυτά τα μωρομάντηλα;

1. Γκαρσόν λεκιάστηκα. Δεν υπάρχει λεκές που δεν καθαρίζουν. Υπερβολή; Μπορεί. Η αλήθεια όμως είναι πολύ κοντινή. Και μάλιστα μιλάμε για λεκέ φαγητού ή ποτού οπουδήποτε... Στα ρούχα, στα έπιπλα, στα χαλιά... Απλά πάρε ένα από τα μαγικά μαντηλάκια, πάτησέ το πάνω στον λεκέ και τρίψε τον ελαφρά. Αυτό ήταν... Μια δοκιμή θα σε πείσει.

2. Τοίχος-πίνακας. Τα παιδιά σου μπέρδεψαν τον τοίχο με καβαλέτο και άρχισαν τη ζωγραφική σε σημείο που δεν πρέπει; Μην ανησυχείς. Το μωρομάντηλο θα σε σώσει και εδώ. Δοκίμασέ το και σε άλλου είδους λεκέδες στον τοίχο.

3. Ντεμακιγιάζ. Αν τελείωσε το καθαριστικό σου και δεν ξέρεις πώς να ξεβαφτείς, μην ψάξεις αλλού. Η λύση είναι στο ίδιο μικρό πακετάκι. Μόνο πρόσεξε τα μάτια σου. Το υγρό με το οποίο είναι ποτισμένα τα μαντηλάκια αυτά δεν είναι ειδικό και μπορεί να σου προκαλέσουν ερεθισμό αν το φέρεις μέσα στην ευαίσθητη περιοχή του ματιού.

4. Λεκέδες αποσμητικού. Σίγουρα θα έχεις καθυστερήσει κάποια στιγμή να πας στη δουλειά σου γιατί αντιμετώπισες το γνωστό ατύχημα του αποσμητικού, το οποίο αφήνει ένα έντονο λευκό σημάδι στα ρούχα όταν είναι φρέσκο. Δεν θα το ξαναπάθεις, αν έχεις πρόχειρο ένα πακετάκι μωρομάντηλα. Θα φύγει στη στιγμή.

5. Προσωπική υγιεινή. Είσαι όλη την ημέρα στους δρόμους και δεν προλαβαίνεις να κάνεις ένα ντουζάκι ενδιάμεσα; Μη νοιάζεσαι. Ένα μωρομάντηλο θα σε φρεσκάρει στο λεπτό.

6. Υγιεινή των κατοικίδιων. Μπορείς να καθαρίζεις με αυτά τα ποδιά του σκύλου πριν μπει στο σπίτι μετά τη βόλτα. Ή ακόμη να περνάς με αυτό το τρίχωμά του για φρεσκάδα και μαζεύεις τις τρίχες που... του περισσεύουν για να μην βρεθούν εκεί που δεν πρέπει!

7. Καθαρά παπούτσια στη στιγμή. Αν είσαι έξω και τελευταία στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι τα παπούτσια σου είναι τόσο πασπαλισμένα με σκόνη που έχουν χάσει το χρώμα τους, πέρασέ τα μια με ένα μωρομάντηλο και θα γίνουν σαν καινούρια.

8. Προστάτευσε το μπάνιο σου. Αν καθαρίζεις κάθε φορά μετά το ντους σου τα πλακάκια με ένα μωρομάντηλο, θα γλιτώσεις τη συγκέντρωση βρώμας που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί στην πορεία.

9. Καθαροί υαλοκαθαριστήρες. Αν έχουν βρωμίσει οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου, καθάρισέ τους με ένα μωρομάντηλο και αμέσως θα δεις... φως. Άσε που μπορείς να κάνεις και το "κομμάτι" σου στον σύζυγο!

10. Ευαίσθητες περιοχές. Τελευταία, αλλά όχι μικρότερης σημασίας είναι μια ακόμη, πολύ προσωπική χρήση των μωρομάντηλων και σε αφορά αν έχεις το πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των αιμορροΐδων. Δοκίμασε να σκουπίζεσαι με μωρομάντηλο, αντί για το κανονικό χαρτί υγείας και θα αρχίσεις να... χαμογελάς.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Καθαρό σπίτι με αμμωνία Από τη Ζωή Κίττα

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό στα περισσότερα καθαριστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αγόρασε λοιπόν ένα μπουκάλι καθαρή αμμωνία και γλίτωσε χρήματα δίνοντας άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα κομμάτια του νοικοκυριού, όπως θα δεις παρακάτω.

Η αμμωνία θα σε βοηθήσει να διατηρείς καθαρά τα σιφώνια και τις αποχαετεύσεις.

Προσοχή όμως: Βασική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ όταν καθαρίζεις με αμμωνία είναι να έχεις ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες. Ο επαρκής εξαερισμός θα σε γλιτώσει από τις έντονες και βλαβερές αναθυμιάσεις της αμμωνίας.

Βρώμικες σχάρες; Γέμισε έναν μεγάλο κουβά με ζεστό νερό και μισή κούπα αμμωνία. Εναλλακτικά μπορείς να γεμίσεις τον νεροχύτη ή ακόμη και την μπανιέρα. Βγάλε τις σχάρες τους φούρνου και μούλιασέ τες μέσα στο νερό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά και στέγνωσέ τες.

Θαμπά κρύσταλλα; Ανάμειξε λίγες σταγόνες αμμωνίας με δύο κούπες νερό. Βρέξε με αυτό ένα μαλακό πανί και πέρασε απαλά το κρύσταλλο. Μετά, ξέπλυνε με νερό και στέγνωσε με ένα άλλο καθαρό, μαλακό πανί.

Η αμμωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί
ακόμη και στα πλακάκια του μπάνιου.

Καπνισμένες πόρτες τζακιού; Ανάμειξε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία με 2 κούπες νερό σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού. Ανακάτεψε καλά το μείγμα και ψέκασε επάνω στην κάπνα. Περίμενε ένα λεπτό και καθάρισε με ένα απαλό κομμάτι βαμβακερού υφάσματος ή με χαρτί κουζίνας. Επανέλαβε τη διαδικασία ώσπου οι πόρτες να καθαρίσουν τελείως.

Υπολείμματα σαπουνιού; Αραίωσε 1 κουτάλι σούπας αμμωνία σε σχεδόν 4 λίτρα καυτό νερό και ρίξε το μείγμα στην επιφάνεια που έχει πρόβλημα. Μετά ξέπλυνε καλά με ζεστό νερό. Αν η βρωμιά επιμείνει, επανέλαβε τη διαδικασία. Επίσης, για να καθαρίσεις τα πλακάκια του μπάνιου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο ισχυρό διάλυμα με ¼ της κούπας αμμωνία στα 4 λίτρα νερό.

Λεκέδες στα χαλιά; Ανακάτεψε 2 κούπες αμμωνία σε 2 λίτρα νερό και βούτηξε μέσα στο μείγμα ένα σφουγγάρι. Στράγγιξέ το και τρίψε με αυτό το λεκιασμένο σημείο. Άφησε τη περιοχή να στεγνώσει πριν το ξαναχρησιμοποιήσεις.

Βρώμικα τζάμια; Για αυτή την περίπτωση, ανακάτεψε μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ψεκασμού 1 κούπα αμμωνίας και 3 κούπες νερό. Κούνησε καλά το μπουκάλι ώστε να ανακατευτεί το μείγμα και ψέκασέ το επάνω στα τζάμια. Στα σημεία που η βρωμιά είναι πιο έντονη, χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι για να την τρίψεις πιο έντονα.

Βρωμερά σιφώνια; Ρίξε μισή κούπα αμμωνίας στην τρύπα της αποχέτευσης και άσε το νερό να τρέξει για 5 λεπτά, έτσι ώστε να παρασύρει μαζί του ότι βρει από βρωμιές, κατάλοιπα και άλατα.

Απωθητικοί σκουπιδοτενεκέδες; Όσο τακτική και αν είσαι στο να αλλάζεις τη σακούλα των σκουπιδιών, οι σκουπιδοτενεκέδες μυρίζουν πάντα. Πρέπει, λοιπόν, να τους αποστειρώνεις συχνά και η αμμωνία θα σε βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι. Βγάλε τη γεμάτη σακούλα και ψέκασε τον κάδο με ένα μείγμα αμμωνίας και νερού σαν και αυτό που προτείνεται για τα τζάμια. Μετά καθάρισε το εσωτερικό του με ένα πανί. Μπορείς βέβαια να καθαρίσεις και το εξωτερικό του καλαθιού με τον ίδιο τρόπο.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αυτοκαθαριζόμενα καινοτόμα υλικά Επιμέλεια: ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ

Μια μικρή εταιρεία αξιοποιεί τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, για να προστατεύσει τις «καθημερινές» επιφάνειες Πώς θα σας φαινόταν αν τα παράθυρά σας έμεναν μονίμως καθαρά ασχέτως καιρικών συνθηκών, αν τα πλακάκια στο μπάνιο διέλυαν συμμαχώντας με το φως του ήλιου κάθε λεκέ ή εστία μικροβίων κι αν το χρώμα με το οποίο βάψατε το σπίτι σας μείωνε (κατά πολλούς βαθμούς!) τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, επιτρέποντάς σας να ελαττώσετε τον χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού, άρα και το κόστος του ρεύματος;

 

Ολα αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι πλέον πραγματικότητα και έχουν ελληνική σφραγίδα, χάρη στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νανοτεχνολογία, από την καινοτόμο και σχετικά νεόκοπη (ιδρύθηκε μόλις το 2005, στο Λαύριο) εταιρεία NanoPhos.

Η επικάλυψη κεραμικών πλακιδίων με τα ειδικά προϊόντα νανοτεχνολογίας της εταιρείας NanoPhos όχι μόνο τα προφυλάσσει από βακτήρια και ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να διαλύει μέσα σε λίγη ώρα ακόμα και «δύσκολους» λεκέδες μελάνης, όταν πέσουν επάνω τους.

Επιλογή της ήταν εξαρχής η εστίαση στη δημιουργία προϊόντων τα οποία αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν «καθημερινές» επιφάνειες, το τσιμέντο, την πέτρα, το κεραμίδι, το ξύλο ή το μάρμαρο, χωρίς καμία αλλαγή στη φυσική τους όψη, αλλά και χωρίς κανέναν κίνδυνο για το περιβάλλον ή τον χρήστη, αφού έχουν ως βάση το νερό.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, οι ιδρυτές της μάλλον πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι για τις επιλογές τους. Τα Υλικά και τα Χημικά συγκαταλέγονται πλέον στους πέντε τομείς αναπτυξιακής προτεραιότητας (οι άλλοι τέσσερις είναι Τρόφιμα και Αγροβιοτεχνολογία, Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες Εντασης Γνώσης, Υγεία και Βιοϊατρική, Ενέργεια και Περιβάλλον) τους οποίους προωθεί η πολιτεία, θεωρώντας ότι σ' αυτούς η χώρα μας έχει (ή μπορεί εύκολα να αποκτήσει) σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αλλωστε, η δική τους πορεία το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο...

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν γρήγορα, το 2008, όταν η εταιρεία βραβεύθηκε για την καινοτομία των προϊόντων της από τον πρόεδρο της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, και απέσπασε το 1ο βραβείο καινοτομίας στην έκθεση 100% Detail του Λονδίνου.

Σχεδόν ταυτόχρονα ήλθε και η εμπορική αναγνώριση, που ξεκίνησε από τη διεθνή αγορά. Οι πρώτες συμφωνίες αφορούσαν βιομηχανικούς πελάτες, μεγάλα εργοστάσια κεραμικών, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της προκειμένου να προφυλάξουν και να αναδείξουν τα δικά τους, για να ακολουθήσουν οι απλοί χρήστες, που εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά τους, όταν ξεκίνησε η διανομή σε καταστήματα μονωτικών υλικών και αλυσίδες καταστημάτων.

Σήμερα, εξαγωγές της NanoPhos (που αποτελούν περίπου το 60% του κύκλου εργασιών της, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο άγγιξε το ένα εκατ. ευρώ) πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες, σ' όλο τον κόσμο.

Η συγκομιδή των βραβείων συνεχίστηκε και το 2010: Το θερμομονωτικό χρωμάτων SurfaPore ThermoDry βραβεύθηκε για τη συμμετοχή του στο ZED (Zero Energy Development) Pavilion της World Expo 2010, στη Σαγκάη, και επιλέχθηκε ως πρότυπο για τα νέα ενεργειακά κτήρια της Κίνας, καθώς η προσθήκη του σε οποιοδήποτε κοινό ακρυλικό χρώμα το μετατρέπει σε θερμομονωτικό, εξοικονομώντας ενέργεια μ' ένα απλό βάψιμο!

Λίγες μέρες αργότερα, ένα άλλο προϊόν τιμήθηκε με το βραβείο GAIA στη Διεθνή Εκθεση BIG5 του Ντουμπάι για την ικανότητά του να μετατρέπει πορώδεις επιφάνειες, όπως τοίχους και τσιμέντο, σε αυτοκαθαριζόμενες και αντιβακτηριδιακές. Το SurfaShield C ενεργοποιείται από το φως, καθαρίζοντας ρύπους και βακτήρια που επικάθονται στην τροποποιημένη επιφάνεια, ενώ επιδρά αδιάκοπα χωρίς να χρησιμοποιεί επικίνδυνα χημικά ή να αναλώνεται το ίδιο.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο η ισπανική εταιρεία κεραμικών πλακιδίων Keraben ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της έκθεσης Cevisama 2011, μια νέα σειρά προϊόντων της, με την επωνυμία LifeKer, που εξαφανίζουν οργανικούς λεκέδες, καυσαέρια, αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων και εξαλείφουν τις οσμές.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της εταιρείας, Βασίλη Θεοχαράκη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Αραμπατζή; Είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στη Ν. Κορέα, συμμετέχοντας στην αποστολή εκπροσώπων των 30 πιο προηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών στον χώρο των δομικών υλικών, την οποία οργάνωσαν -έπειτα από προσεκτική επιλογή- οι ιθύνοντες της Κομισιόν.

«Συνεχίζουμε το ψάξιμο» μου απάντησαν μ' ένα στόμα. «Αν πετύχεις σε κάτι, πολύ σύντομα οι ανταγωνιστές σου θα προσπαθήσουν να σε μιμηθούν, να διεκδικήσουν κι αυτοί μερίδιο της αγοράς. Πρέπει, λοιπόν, να βρίσκεις συνέχεια νέα προϊόντα, νέες ιδέες ή νέες χρήσεις...»

Στα επόμενα σχέδιά τους, λοιπόν, περιλαμβάνεται η εφαρμογή του SurfaShield σε φωτοβολταϊκά πάνελ, χαρίζοντάς τους ιδιότητες αυτοκαθαρισμού, άρα και σταθερότητα στην απόδοση, η παρουσίαση μιας νέας σειράς αντιδιαβρωτικών μετάλλων με προφανή στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της ναυτιλίας, αλλά και η ενίσχυση του δικτύου διανομής των προϊόντων τους στην Ελλάδα, καθώς σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους και να μειώσουμε έξοδα.  

 

ΚΟΡΥΦΗ

Απολύμανση κατοικίας Το σούπερ όπλο κατά ιών και μικροβίων Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Πρόκειται για μια απλή, αλλά απαραίτητη προφύλαξη τώρα το καλοκαίρι, που μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλους μπελάδες. Κι αυτό επειδή τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα μικρόβια δεν πάνε... διακοπές! Αντίθετα, είναι δίπλα μας όπου κι αν βρεθούμε, αόρατα μεν, επικίνδυνα δε!:

Πρόσφατα, η ειδησεογραφία κατακλύστηκε από αναφορές, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κρουσμάτων του ιού Ε. coli και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη, θανατηφόρα εκδοχή του. Ευτυχώς, ο κίνδυνος υποχώρησε, αλλά έμεινε η υπενθύμιση ότι η απολύμανση των χώρων και επιφανειών αποτελεί βασική προϋπόθεση υγιεινής, η οποία μάλιστα δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε εποχές.

Το «προφίλ» της Χλωρίνης Μια κλασική παρανόηση σχετικά με την απολύμανση είναι το γεγονός ότι συχνά την μπερδεύουμε με την καθαριότητα. Ομως, επιφάνεια καθαρή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι και απαλλαγμένη από μικρόβια! Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο πλέον αποτελεσματικός απολυμαντικός παράγοντας που είναι διαθέσιμος στον καταναλωτή για οικιακή χρήση, τόσο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα όσο και το φάσμα των μικροβίων που αντιμετωπίζει, είναι το υποχλωριώδες νάτριο που περιέχεται στα προϊόντα της γνωστής μας Χλωρίνης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι διεθνείς οργανισμοί και εθνικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ.λπ., συνιστούν τη χρήση διαλυμάτων υποχλωριώδους νάτριου για την απολύμανση επιφανειών από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια, όπως SARS, εντεροϊοί, Ε. coli, σαλμονέλα, MRSA, γρίπη των πτηνών (Η5Ν1), νέα γρίπη (Η1Ν1) κ.λπ. Με άλλα λόγια, κανένα άλλο απολυμαντικό οικιακής χρήσης δεν είναι πιο αποτελεσματικό κατά των ιών και των άλλων μικροβίων από τη Χλωρίνη. Γι' αυτό άλλωστε και την εμπιστεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών.

Το υποχλωριώδες νάτριο, στο οποίο βασίζει τη σύνθεσή της η Χλωρίνη, ανακαλύφθηκε στη Γαλλία τον 18ο αιώνα, αρχικά ως λευκαντικό και στη συνέχεια ως απολυμαντικό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθαριστική και απολυμαντική ουσία, που επενεργεί ταχύτατα σε όλο το φάσμα των μικροοργανισμών και είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Απλές κινήσεις για απόλυτη προστασία

Σήμερα, η Χλωρίνη διατίθεται στο εμπόριο σε ποικίλες μορφές. Λεπτόρρευστη, παχύρρευστη, σπρέι κ.λπ., έτσι ώστε η χρήση της να είναι εύκολη και αποτελεσματική για όλες τις επιφάνειες του σπιτιού ή του γραφείου μας. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι συχνά περιοριζόμαστε στο να απολυμάνουμε π.χ. τη λεκάνη της τουαλέτας, παραβλέποντας το γεγονός ότι παγίδες των μικροβίων αποτελούν και πάρα πολλά άλλα «κρυφά» σημεία του σπιτιού, όπως τα σκεύη και τα εργαλεία της μαγειρικής, τα παιχνίδια των παιδιών, τα πόμολα, οι διακόπτες, τα πιάτα των κατοικίδιων, τα πληκτρολόγια των υπολογιστών κ.ά.

Μικρές χρήσιμες συμβουλές

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε με τη χρήση της Χλωρίνης να εξασφαλίσουμε την υγιεινή, καθαριότητα και προστασία των αγαπημένων μας από τα μικρόβια είναι:

Να απολυμαίνουμε τακτικά σε διάλυμα Χλωρίνης (δύο κουταλιές σούπας σε ένα λίτρο νερού) τις επιφάνειες κοπής και τα εργαλεία (σκεύη, δίσκους, μαχαίρια κ.ά.) που χρησιμοποιούμε για να προετοιμάσουμε το φαγητό, να κόψουμε σαλάτα κ.λπ. Τα βυθίζουμε στο διάλυμα, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά, μετά τα περνάμε με χλιαρή σαπουνάδα και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Καλό είναι να μην παραλείψουμε να απολυμάνουμε και άλλες κλασικές «παγίδες» μικροβίων, όπως τους χώρους στους οποίους διατηρούμε ωμά τρόφιμα, τα σφουγγάρια των πιάτων, το εσωτερικό από τα ντουλάπια και τα συρτάρια, τις επιφάνειες των ηλεκτρικών συσκευών, τα πλαστικά δοχεία και σκεύη, τον κάδο απορριμμάτων μέσα-έξω και φυσικά το νεροχύτη, την μπανιέρα, το νιπτήρα, τη λεκάνη κ.ά.

Ειδική προσοχή πρέπει να δώσουμε στα δωμάτια των μικρών παιδιών, απολυμαίνοντας τα πλαστικά παιχνίδια και τα ποδήλατά τους, τα κάγκελα των κρεβατιών τους, τις «αλαξιέρες» των μωρών κ.ο.κ.

Τέλος, σε ό, τι έχει να κάνει με τους εξωτερικούς χώρους, δεν ξεχνάμε τα σκαλιά της βεράντας και τις κουπαστές, τις κάσες από πόρτες και παράθυρα και -δίχως άλλο- τα σιφόνια, εντός και εκτός του σπιτιού, καθώς η Χλωρίνη, όχι μόνο σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά απαλλάσσει και από τις δυσάρεστες οσμές!

 

Η σωστή απολύμανση, σύμμαχος για την προστασία από τη γρίπη

ΚΟΡΥΦΗ

Καθαρίστε τα τζάμια οικολογικά

 .