πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

 

 

 

 

                                                          

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου

"ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"  &   "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ "  

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

Απασχολείστε τα πιτσιρίκια

«Τα παιδιά διψούν για αλληλεπίδραση»

Παιχνίδια για όλους

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού
Τα παιδία παίζει... από την αρχαιότητα ως σήμερα

    τελευταία ενημέρωση: 07/01/2015 

«Μικροί εξερευνητές έξω από το σπίτι»
Παιχνίδια με ζωάκια
Παιχνίδια παραδοσιακά Οδηγίες για καλλιτεχνική ενασχόληση στην παραλία  
Κουκλοθέατρο             Μικροί εφευρέτες
Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών για τις γιορτές! Παιδική κηπουρική
«Μικροί εξερευνητές μέσα στο σπίτι» 
Απασχολείστε τα πιτσιρίκια Μάθε, παιδί μου, να μαγειρεύεις
Δημιουργείστε μαζί με τα παιδιά σας Μικροί αναγνώστες βιβλία & παραμύθια
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ! Παγκόσμια Ημέρα  για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Παγκόσμια Ημέρα παιδικής τηλεόρασης

Μάχες της Ιστορίας αναβιώνουν με... μολυβένια στρατιωτάκια Καθρέφτης της ψυχής οι ζωγραφιές των παιδιών
Ηλεκτρονικό Περιοδικό για τα πιτσιρίκια =

Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη

Αλλιώτικα παιχνίδια για να μαθαίνουν τα παιδιά
Ζωολογικός online
Το ελεγχόμενο ρίσκο στα παιχνίδια Βίντεο για παιδιά           Lego CHILDREN'S EASTER GAMES

Πρόληψη ατυχημάτων στα μικρά παιδιά

Ασπίδα στο διαδίκτυο για τα παιδιά

Οικολογία για πιτσιρίκια

Φωτοεξηγεί         Σαπουνόφουσκες! Πάρτι για μικρούς... φιλοσόφους Διαδικτυακοί «φίλοι» για παιδιά
ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ   Τα παιδία παίζει και... δυναμώνουν τη μνήμη
Online ζωάκια για να μαθαίνουν τα παιδάκια Σχεδιάστε τα παιχνίδια σας! Σκάκι για παιδιά        Πειραματιστείτε! 

............Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους

Καταπληκτικό τραγουδάκι ερμηνευμένο από την Τάνια Τσανακλίδου

..........

 Μουσικές κουλτούρες       

Αντιρατσιστικά παιχνίδια...
Video games: Παίξτε για το καλό σας!
Ιστορία για πιτσιρίκια
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ!
To θέατρο κάνει καλό στα παιδιά
 
 
 
 
 

 

 

 

 

«Τα παιδιά διψούν για αλληλεπίδραση»  Ορέστης Νέτας, κοινωνικός ψυχολόγος

Θα ήταν αφελές να πούμε ότι τα παιδιά μαγεύονται από την ευκολία μιας δραστηριότητας όπως η τηλεόραση ή ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού οθόνης, που εμπεριέχουν τη μοναχικότητα. Η αλήθεια είναι ότι διψούν για αλληλεπίδραση. Διψούν να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερες ικανότητες (φυσικές και πνευματικές) έχουν ανακαλύψει ότι έχουν και αδημονούν να ανακαλύψουν και άλλες. Ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή τους (ο γονιός) μπορεί να έχει αντίστοιχες ανάγκες με αυτά. Είναι απίστευτη η αίσθηση για το παιδί να αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας ή η μητέρα του πραγματικά χαίρεται (και δεν προσποιείται) παίρνοντας μέρος σε μια δραστηριότητα μαζί του. Τελικά, η αλληλεπίδραση αυτή εκτός από δημιουργική για το παιδί (και τη διαπαιδαγώγησή του) γίνεται θεμέλιος λίθος της σχέσης και πολλές φορές αγχολυτική για τον υπερδραστήριο γονέα.

Κύριος γνώμονας της συμπεριφοράς του παιδιού είναι σχεδόν πάντοτε (και από πολύ νωρίς) η συμπεριφορά του γονέα. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί απευθύνεται ακόμα και στις εκφράσεις του προσώπου του γονέα για να αποφασίσει αν του αρέσει κάτι ή όχι. Οσο πιο συχνή η αλληλεπίδραση λοιπόν, τόσο καλύτερη και η αίσθηση που έχει το παιδί για την πραγματικότητα. Φανταστείτε ένα παιδί που στηρίζει την αντίληψή του για την πραγματικότητα στην εικονική πραγματικότητα ενός κινουμένου σχεδίου (κολλημένο μπροστά σε μια οθόνη) και ένα παιδί που κινείται μέσα στην πραγματικότητα (της πόλης του, της γειτονιάς του, της μουσικής, της τέχνης, της Ιστορίας) και μπορεί να ελέγχει την αντίληψή του γι' αυτήν μέσα από τις εκάστοτε αντιδράσεις του γονιού. Το δεύτερο αισθάνεται σιγουριά και σταθερότητα μέσα από τον γονιό για την πραγματικότητά του, ενώ το πρώτο αναρωτιέται γιατί εδώ που ζει όλα είναι τόσο δύσκολα και απαιτούν τόση προσπάθεια. .

Το παραπάνω δεν αποτελεί και το μοναδικό πλεονέκτημα. Σκεφτείτε πώς δημιουργείται, πώς αναπτύσσεται και πώς εδραιώνεται μια οποιαδήποτε σχέση στη ζωή ενός ανθρώπου. Πρέπει να ανακαλύψουμε τα κοινά ενδιαφέροντα. Πρέπει να δούμε τον τρόπο που τα δύο μέλη της σχέσης διαχειρίζονται καταστάσεις. Και βέβαια έχουμε ανάγκη να παρατηρήσουμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε. Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά αρκεί να δραστηριοποιούμαστε μαζί. Πόσο μάλλον στη σχέση που έχει ένας γονιός με το παιδί του. Αρκεί να ανακαλύψουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα, να διαχειριστούμε μαζί καταστάσεις και να συνεργαστούμε. Να βγούμε έξω και να δείξουμε στο παιδί τι μας αρέσει, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να μας δείξει και αυτό τι του αρέσει. Να καλλιεργήσουμε μαζί τις δεξιότητές μας, επιβραβεύοντας ο ένας τον άλλον. Οσο ο γονιός μένει άπραγος τόσο μένει και το παιδί. Οσο ο γονιός μένει άπραγος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες στην εφηβεία να δημιουργηθεί ένα κοινωνικά δυσλειτουργικό και μόνιμα ανικανοποίητο παιδί.

Κάνοντας κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα με το παιδί, ο γονιός σίγουρα θα νιώσει σημαντικός και σωστός στον ρόλο του, μια και το παιδί του θα έχει αυτόματα την ευκαιρία να γνωρίσει πράγματα που χωρίς τη δική του παρότρυνση θα ήταν απλά ανύπαρκτα. Αυτή η αίσθηση γίνεται αυτόματα αγχολυτική σε μια ζωή που η ρουτίνα αποτελεί το κέντρο της καθημερινότητας. Ετσι, η κοινή δραστηριότητα δεν ωφελεί μόνο τη ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την ψυχική υγεία του γονιού.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι πρέπει γονείς και παιδιά να ζουν την πραγματικότητα μαζί όπως είναι, γεμάτοι ενδιαφέρον και άγνωστους κόσμους και όχι έτσι όπως τη ζουν, φυλακισμένοι μέσα σε ένα εύκολο και φαινομενικά ασφαλές περιβάλλον.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τα παιδία παίζει... από την αρχαιότητα ως σήμερα ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Την ιστορική διαδρομή του ελληνικού παιχνιδιού ανά τους αιώνες εξετάζει ένα πολυτελές λεύκωμα που μόλις κυκλοφόρησε

Ηταν κάποτε μια κούκλα πήλινη με όμορφα καλοχτενισμένα μαλλιά, κοκκινάδι στο πρόσωπο και άκρα ελεύθερα, να κινούνται καταπώς πρόσταζε η μικρή κυρά της. Σήμερα... είναι το ίδιο. Τα επιμέρους αλλάζουν στις κομψευόμενες Μπάρμπι- και ας έχουν μεσολαβήσει μερικές χιλιετίες. Γιατί η βάση παραμένει αυτό που κάθε παιδί επιθυμεί: ένα παιχνίδι να το συντροφεύει σε κάθε στιγμή και- γιατί όχι;- να υπόκειται σε δοκιμασίες και... πειραματισμούς.
Το ελληνικό παιχνίδι στη διαδρομή του μέσα στον χρόνο εμπλουτίστηκε πολύ βέβαια, επηρεάστηκε ή και επηρέασε, προσαρμόστηκε στα δεδομένα κάθε εποχής, κοινωνικά, πολιτιστικά και τεχνολογικά, παρέμεινε ωστόσο σταθερό στον προορισμό του. Μόνο η αντιμετώπισή του έχει αλλάξει, καθώς αποτελεί πλέον ένα κομμάτι του υλικού πολιτισμού. Και ως τέτοιο υπόκειται σε έρευνες και αναλύσεις, που καμιά φορά μπορεί να είναι το ίδιο γοητευτικές όσο το αντικείμενό τους. Οπως στην περίπτωση του λευκώματος «Το ελληνικό παιχνίδι. Διαδρομές στην ιστορία του» που μόλις κυκλοφόρησε, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου.
Από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο πιάνουν το νήμα της διαδρομής οι συγγραφείς αυτού του συλλογικού τόμου, σε επιμέλεια της Κλειώς Γκουγκουλή και της Δέσποινας Καρακατσάνη, για να φθάσουν ως τον 20ό αιώνα. Το χάσμα της Τουρκοκρατίας είναι μεγάλο ασφαλώς- στην πραγματικότητα η επανένωση γίνεται μόλις τον 18ο αιώνα-, ως αντιστάθμισμα όμως ερευνώνται άλλα ζητήματα. Οπως ο τρόπος κατασκευής και παραγωγής των παιχνιδιών, η εκπαιδευτική χρήση τους, η σημασία τους ως δώρου, το παιχνίδι στη λογοτεχνία και στη ζωγραφική.
Από το προϊστορικό Αιγαίο και τη μινωική Κρήτη προέρχονται τα πρώτα- χρονολογικά- παραδείγματα παιχνιδιών, όπως το περίτεχνο ζατρίκιο από το ανάκτορο της Κνωσού, το επίσης μινωικό πήλινο ομοίωμα αιώρας από την Αγία Τριάδα κοντά στη Φαιστό, καθώς και ένα ομοίωμα τετράτροχου καροτσιού από το Παλαίκαστρο της Κρήτης, ενώ γνωστή είναι η παράσταση δύο μικρών πυγμάχων από τοιχογραφία του Ακρωτηρίου της Θήρας. Στο κείμενό του ωστόσο ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Μπουλώτης εστιάζει στην αθηναϊκή κοινωνία των όψιμων αρ χαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, από όπου έχει διασωθεί περισσότερο υλικό: παιχνίδια για παιδιά αλλά και ενηλίκους. Τα είδη των παιχνιδιών παρουσιάζονται διεξοδικά, σχολιάζεται η σύνδεσή τους με το θείο και η παιγνιώδης διάθεση των αρχαίων Ελλήνων, εντοπίζεται η θέση τους στην αρχαία γραμματεία αλλά και στη φιλοσοφία.
Τα περισσότερα αρχαιοελληνικά παιχνίδια διατηρήθηκαν και στο Βυζάντιο, όπως αποδεικνύουν στο κείμενό τους οι βυζαντινολόγοι κυρία Αννα Λαμπροπούλου και κ. Ηλίας Αναγνωστάκης, ενώ την ίδια περίοδο (4ος- 11ος αιώνας) καταγράφεται και η διείσδυση ξένων παιχνιδιών, κυρίως περσικών και φραγκικών. Οι πληροφορίες όμως που έχουν φθάσει ως σήμερα είναι ελάχιστες. Ως αίτιο οι δύο συγγραφείς θεωρούν την απαξίωση της παιδικής ηλικίας από τη μεσαιωνική κοινωνία. Ο ρόλος και η θέση του αθύρματος στην εκπαίδευση απασχολεί την ιστορικό και επίκουρο καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Καρακατσάνη, η οποία αναφέρεται ειδικά στα εκπαιδευτικά παιχνίδια. (Η λέξη άθυρμα, αν και αρχαία, χρησιμοποιήθηκε ιδιαιτέρως στο Βυζάντιο για να διαχωρίσει τη διαδικασία του παιχνιδιού από το αντικείμενο-παιχνίδι.) Τα ελληνικά εμπορικά παιχνίδια του 20ού αιώνα, όταν η οικοτεχνία έδωσε τη θέση της στη βιομηχανική παραγωγή, παρουσιάζει εξάλλου η κυρία Μαρία Αργυριάδη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας του Μουσείου Μπενάκη, ενώ για το παιχνίδι ως δώρο γράφει η κυρία Γκουγκουλή, κοινωνική ανθρωπολόγος, επισημαίνοντας πρωτίστως τον δισυπόστατο χαρακτήρα του, αφού ταυτόχρονα πρόκειται για εμπόρευμα.
Ενδιαφέρον έχουν δύο κείμενα του τόμου που στέκονται στην αυτοβιογραφική προσέγγιση του παιχνιδιού είτε ως νοσταλγικού σημείου σύνδεσης με την παιδική ηλικία (Χρήστος Μπουλώτης) είτε ως αντικειμένου αναφοράς σε αυτοβιογραφικά κείμενα νεοελλήνων λογοτεχνών- Πηνελόπη Δέλτα, Δροσίνης, Παλαμάς, Ξενόπουλος -, θέμα που παρουσιάζεται από την καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Βίκυ Πάτσιου. Σε μια χάρτινη γαλάζια θάλασσα ταξιδεύει το καραβάκι που κοσμεί το εξώφυλλο, φτιαγμένο από στέρεο μέταλλο, με τα φουγάρα του... στο φουλ. Ωστόσο το βιβλίο αυτό δεν είναι για παιδιά. Είναι για τους μεγάλους. Για να θυμηθούν, να νοσταλγήσουν και, κυρίως, να αποενοχοποιηθούν.
Η διαχρονική χαρά της συλλογής Στο επίμετρο του τόμου ο πρόεδρος του ΕΛΙΑ κ. Μάνος Χαριτάτος και ο συλλέκτης κ. Σπύρος Κυπριώτης γράφουν για τη χαρά της συλλογής. Η εφήμερη διάσταση των παιχνιδιών και η σύνδεσή τους με τα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ζωής δεν προκαλούν μόνο νοσταλγία. Η απόκτηση, η συλλογή, η στιγμιαία έστω ενασχόληση ενός ενηλίκου με το αγαπημένο του- κάποτε- παιχνίδι δεν είναι απλώς μια συναισθηματική κατάσταση. Είναι μια βουτιά στα βάθη της ύπαρξης, εκεί όπου ο κανονικός κόσμος ενωνόταν με τον φανταστικό δημιουργώντας το προσωπικό σύμπαν.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Επαιζαν τρίλιζα στον Παρθενώνα

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν περισσότερο

Σχεδιάστε τα παιχνίδια σας!

ΓΙΑ όσους βαρέθηκαν τα λούτρινα αρκουδάκια και όλα αυτά τα χνουδωτά ζωάκια που μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους και είναι η χαρά της βιομηχανοποίησης, υπάρχει ένας ιστότοπος-θησαυρός, το http://www.happytoymachine.com/ Εδώ ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει το δικό του παιχνίδι με βάση τα προσωπικά του γούστα επιλέγοντας ανάμεσα από υφάσματα, υλικά και χρώματα και στη συνέχεια -αν θέλει- να το αγοράσει κιόλας, αφού οι δημιουργοί τού site μπορούν να κάνουν το κουκλάκι που φτιάξατε, πραγματικότητα! Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πως μπορείτε να σχεδιάσετε όσα παιχνίδια θέλετε, να τα εκθέσετε για να τα δουν φίλοι σας και να διασκεδάσετε με την όλη διαδικασία. Αν τώρα κάποιο από αυτά το... αγαπήσετε παράφορα, γιατί να μην το κάνετε δικό σας; ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Παίζουμε μαζί Τα πάντα για το παιδί, το παιχνίδι, την μαμά και τον μπαμπά. Για όλες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που αγαπάμε τα παιδιά μας και το παιχνίδι μαζί τους, υπάρχει ένας χώρος για να συζητάμε γι΄ αυτό. Γιατί το παιχνίδι ενός παιδιού είναι ότι πιο σημαντικό.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η Θεραπευτική Αξία του Παιχνιδιού Χαρίκλεια Μανουσάκη - Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας Συστημική Σύμβουλος, NLP, Marte Meo, EFT, Play Therapy, Coaching

- Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν, είπε ο μικρός πρίγκιπας.

Σπαταλάνε τον καιρό τους με μια κούκλα από κουρέλια κι αυτή τους γίνεται πολύ σημαντική, κι αν κάποιος τους την πάρει, κλαίνε …

- Τα παιδιά είναι τυχερά, είπε ο κλειδούχος.

«Ο μικρός Πρίγκιπας», Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ

Το παιχνίδι προηγείται της ανάπτυξης, καθώς το παιδί, μέσα από το παιχνίδι αποκτά δεξιότητες, κίνητρα και στάσεις, απαραίτητα για την κοινωνική του προσαρμογή και συμμετοχή, στοιχεία.

Hδη από τη βρεφική ηλικία, η διερεύνηση του άμεσου περιβάλλοντος ξεκινάει από το παιχνίδι. H αφή μαλακών παιχνιδιών και οι ελκυστικοί ήχοι από τα παιχνίδια είναι τα πρώτα ερεθίσματα που προκαλούν το ενδιαφέρον, ενώ έννοιες όπως τα χρώματα και τα σχήματα, βοηθούν στον προσανατολισμό του βρέφους και στην ανάπτυξη των αισθήσεών του.

Aξίζει να σημειωθεί η σημαντικότητα που έχουν για τα παιδιά, οι κούκλες και τα ομοιώματα μικρών ζώων, στη διαμόρφωση της ηθικής και συναισθηματικής πλευράς της προσωπικότητάς τους. H σχέση με τις κούκλες και τα ζωάκια είναι η πρώτη σχέση του παιδιού με φανταστικούς φίλους. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να παίζουν με μικρογραφίες αληθινών αντικειμένων, ζώων, σπιτιών, οχημάτων, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, ενώ σε μετέπειτα ηλικίες προτιμούν τα επιτραπέζια και τα ομαδικά παιχνίδια. Σε όλες τις ηλικίες, το παιχνίδι, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα του παιδιού. Μέσα από τη φυσική έκφραση ενός παιδιού που παίζει, μας γίνεται γνωστός ο εσωτερικός του κόσμος, ενώ αναπαριστώνται οι πραγματικές σχέσεις που υφίστανται στο περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει. Μέσα από τη δραστηριότητα του στο παιχνίδι, ένα παιδί μπορεί να προβάλλει μελλοντικούς ρόλους και αξίες όπως το ίδιο τις κατανοεί και αντιλαμβάνεται, μέσα από τις δραστηριότητες και τις σχέσεις των ενηλίκων.

Συνεπώς, το παιχνίδι αποτελεί ένα ισχυρό μέσο διάγνωσης, μέσα από το οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του. Ως αντικείμενο, το παιχνίδι, αποκαλείται «μεταβατικό», καθώς συνοδεύει ένα παιδί από την ηλικία που ακόμα αισθάνεται πλήρως εξαρτημένο από τους γονείς του και έως την ηλικία που θα συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό άτομο και θα αποκτήσει αίσθηση εαυτού. Ως μεταβατικά αντικείμενα, τα παιχνίδια αποτελούν σταθερή πηγή ασφάλειας, κάθε φορά που ένα γεγονός ή μία κατάσταση δεν τους είναι πλήρως κατανοητή (πχ άγχος αποχωρισμού, απώλεια, σημαντική αλλαγή) για τα παιδιά.

Η θεραπευτική ικανότητα του παραστατικού παιχνιδιού, στηρίζεται στη μιμητική ικανότητα της μικρής ηλικίας, καθώς παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αγχώδεις εμπειρίες, με έναν συμβολικό τρόπο και το βοηθά να εκφράσει έμμεσα ή συμβολικά τις ανησυχίες, τους φόβους, τις επιθυμίες του. Με τον τρόπο αυτό, το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσον ενεργητικής προσαρμογής σε μία υπάρχουσα κατάσταση, ενώ συγχρόνως γίνεται μία εξαιρετική διαγνωστική/αναλυτική μέθοδος, προκειμένου να πλησιάσουμε την τρυφερή ψυχή των μικρών παιδιών, για τα οποία η γλώσσα είναι ακόμα ατελές μέσο επικοινωνίας.

Στη «μη κατευθυντική παιχνιδοθεραπεία» υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία για το παιδί, όπου ο ειδικός δρα με ενσυναίσθηση, επιδεικνύοντας άνευ όρων αποδοχή, επιτρέποντας στο παιδί να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, αποκτώντας ορθή αντίληψη εαυτού και έκφρασης του.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Παιχνίδια παραδοσιακά

[ Δρόμοι ] Του Ρούσσου Βρανά

Γιατί οι άνθρωποι..... κάνουν παιδιά; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Κατά τη βιολογία, είναι κάτι που μας έρχεται φυσικά. Γραμμένο στα γονίδια. Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι, λένε οι γραφές. Μα ακόμη κι όταν δεν μας πείθουν αυτές, μας πείθουν οι φίλοι μας. Μόλις τους βλέπουμε να αποκτούν παιδιά, βιαζόμαστε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Καλή ιδέα.
Οι εξηγήσεις... αυτές αφήνουν όμως απ΄ έξω ένα μεγάλο μυστήριο: γιατί βλέπουμε τόσο συχνά γονείς πεσμένους στα τέσσερα να μαστορεύουν τα παιχνίδια των παιδιών τους και να παίζουν με αυτά; Ο βιβλιοκριτικός της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» Μάικλ Ντίρντα έρχεται να δώσει την απάντηση: «Τα παιδιά μας μάς δίνουν την ευκαιρία να ξαναπαίξουμε με τα παλιά μας παιχνίδια». Υπάρχει καλύτερο πράγμα, μέρες γιορτινές, από τα να ξαναγινόμαστε παιδιά; Μπάρμπι, Λέγκο, μολυβένια στρατιωτάκια, κούκλες, τρενάκια, πατίνια, χούλα χουπ, βιου μάστερ, ξύλινα αλογάκια- στο βιβλίο του «Κλασικά παιχνίδια», ο συγγραφέας Σκοτ Έμπερλι δεν αφήνει τίποτα απ΄ έξω. Ούτε μερικά εκπληκτικά στοιχεία. «Αν βάζαμε τις ένα δισεκατομμύριο Μπάρμπι που έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα τη μια κολλητά στην άλλη, πόδια με κεφάλι», γράφει ο Έμπερλι, «θα συμπλήρωναν επτά φορές την περίμετρο της Γης». Εντυπωσιακό; Όχι και τόσο. Γιατί ακόμη και μια Μπάρμπι ξέρει πως 6 μόνο κύβοι της Λέγκο μπορούν να συνδυαστούν με 102.981.500 διαφορετικούς τρόπους. Ή πως το ταπεινό γιο-γιο ανακηρύχθηκε πριν από μερικά χρόνια το πιο δημοφιλές παιχνίδι στη μεγάλη έκθεση παιχνιδιών του Λονδίνου. Πολλά από τα καλύτερα κλασικά παιχνίδια είναι επίσης τα απλούστερα, παρατηρεί ο Έμπερλι.
Δεν υπάρχει..... γονιός που να μην έχει προσέξει πως πολλές φορές το περιτύλιγμα ενός δώρου τραβάει την προσοχή του παιδιού πολύ περισσότερο από όσο το ίδιο το δώρο. «Η
δημιουργικότητα ενός παιδιού μπορεί να μετατρέψει ένα κομμάτι χαρτόνι ή χαρτί σε ένα σωρό υπέροχα παιχνίδια», γράφει ο Έμπερλι. Και αναφέρεται με κάποια νοσταλγία στα μαστορέματα, σε μια εποχή που η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος της βιομηχανίας των παιχνιδιών έχει θέσει στο περιθώριο τη γοητεία των ατομικών αναζητήσεων. Κάποτε, από τη σαβούρα της αποθήκης του σπιτιού, τα παιδιά μαστόρευαν μόνα τους αυτοσχέδια τεχνολογικά θαύματα, παιχνίδια που ερέθιζαν την παιδική φαντασία, παιχνίδια που δυνάμωναν το σώμα και τον νου, παιχνίδια που καλούσαν σε συνεργασία και σε συναγωνισμό.
Ποτέ δεν είναι...... αργά, όμως, λέει ο Μάικλ Ντίρντα και δίνει τη δική του συνταγή για την ευτυχία (μικρών και μεγάλων): «Πάρ΄ τε από το χέρι το παιδί σας και ψάξτε να βρείτε όσους περισσότερους ξύλινους κύβους μπορείτε. Καλύτερα μεγάλους και σε διάφορα σχήματα, με αψίδες και γωνίες. Ύστερα κάντε μπόλικο χώρο στην τραπεζαρία, ακόμη κι αν χρειαστεί να μετακομίσετε τα έπιπλα. Κι αρχίστε να χτίζετε μαζί το μεγαλύτερο κάστρο που χτίσατε ποτέ. Χωρίς καμιά βιασύνη. Σαν να είναι ολόκληρος ο χρόνος αυτού του κόσμου κατάδικός σας».

 

Παιχνιδιών ιστορία

ΑΥΤΟ τώρα θα αρέσει πολύ σε όλους τους νοσταλγούς των παλιών συνηθειών και των... παλιών των χρόνων. Στο http://www.bl.uk/playtimes   -κομμάτι του επίσημου ιστότοπου της βρετανικής βιβλιοθήκης- θα βρείτε εικόνες και φωτογραφίες από τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά σε παλαιότερες εποχές και πώς αυτά διαμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Η ιστορία του παιχνιδιού από το χθες στο σήμερα παρελαύνει μπροστά σας, μέσα από τους ηλεκτρονικούς σας υπολογιστές σε έκδοση για μεγάλους (μαυρόασπρες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό) αλλά και για παιδιά (έγχρωμα σκίτσα μέσα από τα οποία τα πιτσιρίκια μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των παιχνιδιών). Μια φιλόδοξη και ενδιαφέρουσα προσπάθεια που αξίζει να δείτε. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Τα αγαπημένα παιχνίδια των σχολικών μας χρόνων Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την φράση «Χτύπησε το κουδούνι»; Τα κλασικά μήλα, το μυστήριο του κρυφτού, η «cool» μακριά γαϊδούρα είναι μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις που «παίζουν» στον νου μας. Δείτε –και θυμηθείτε- μαζί μας τις 20 καλύτερες.

 

Τα 5 Καλύτερα Παιχνίδια Όλων των Εποχών Πριν τα Χριστούγεννα αν θυμάμαι καλά, μίλησα με μια blogοφίλη, την Αγγελική. Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, ένα εκ των οποίων και τα παιχνίδια. Και έτσι, μου έστειλε το λινκ ενός πολύ ωραίου άρθρου για τα 5 καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Και ξετρελάθηκα! Διαβάζουμε τόσα reviews για παιχνίδια, ρωτάμε και ξαναρωτάμε άλλες μαμάδες για να βρούμε κάποιο παιχνίδι που το παιδί θα παίξει επιτέλους και λίγο παραπάνω μαζί του αντί με την κούτα και το περιτύλιγμα, και ξεχνάμε τελικά κάποια βασικά! Και έτσι, το έδωσα στον μπαμπάκα μου να το μεταφράσει (γιατί θέλει κι αυτό τον χρόνο του), και τώρα είναι πια έτοιμο! Το άρθρο αυτό, είναι η απόδειξη πως τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι free! Είναι επίσης η απόδειξη πως τα παιδιά μας δεν είναι τρελά που παίζουν με τα τριγύρω των παιχνιδιών που τους παίρνουμε, ίσως όμως είμαστε εμείς που δεν βλέπουμε λίγο πιο καθαρά

 

Μάθε παιδί μου μακριά γαϊδούρα

«Η ιδέα ήταν του παπα-Γιάννη Καραμουσαδάκη, ο οποίος μια μέρα στο καφενείο που σμίξαμε μου λέει: να αναβιώσουμε τα παιχνίδια που παίζαμε μικροί.

Πατήστε στην εικόνα για περισσότερα παιγνίδια

Να τα παρουσιάσουμε σε παράσταση. Είπα ναι, αλλά δεν μου φάνηκε ότι θα περπατούσε». .......http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4532313&ct=1

                             Παιχνίδια της παλιάς γειτονιάς
Τρεις και το λουρί της μάνας! Λύκε, λύκε είσαι δω;
Ένα λεπτό κρεμμύδι Γύρω-γύρω όλοι
Τα μηλαρόνια! Η μικρή Ελένη
Η κολοκυθιά Αμπάριζα
Περνά, περνά η μέλισσα Δεν περνάς κυρα-Μαρία
Κυρα-πινακωτή Το δαχτυλίδι
Το μαντηλάκι Τα σκαμνάκια
« Μπιζζ! »     Το κουτσό
Παιχνίδια που παίζαμε παλιά στις αυλές και στους δρόμους. Ποιος θα ξεκινήσει το παιχνίδι - "Λαχανιάσματα"
Τα ξεχασμένα παλιά παιχνίδια Τα αγαπημένα παιχνίδια της σχολικής αυλής
ΚΟΡΥΦΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Ελληνες, αεί παίδες εστέ» Του Σάκη Μαλαβάκη

Τη δυνατότητα να κατανοήσου΅ε κυριολεκτικά την παραπάνω ρήση από τον «Τί΅αιο» του Πλάτωνα ΅ας προσφέρει ο Χρήστος Δ. Λάζος στο τελευταίο του βιβλίο. Χαράκτης, λάτρης της επιστη΅ονικής φαντασίας, ΅ελετητής του αρχαίου ελληνικού πολιτισ΅ού και συγγραφέας πολλών βιβλίων ΅ε θέ΅α την αρχαία ελληνική τεχνολογία, ο Λάζος παρουσιάζει ΅έσα από τις σελίδες ενός προσεγ΅ένου λευκώ΅ατος τη θέση που κατείχε το παιχνίδι στη ζωή των Ελλήνων. Ερευνώντας πηγές 3.200 χρόνων, από την προϊστορική αρχαιότητα έως το Βυζάντιο, και καταγράφοντας 150 (!) παιχνίδια, ο συγγραφέας καταφεύγει κυρίως στους καλλιτέχνες και τεχνίτες της εποχής για να ΅ας τα εκθέσει.
Αγγειογραφίες, αντικεί΅ενα λατρευτικά, καθη΅ερινά και άλλα που χρησί΅ευαν ως παιχνίδια και βρέθηκαν ατόφια σε ανασκαφές αναδεικνύουν πέρα από την ευρη΅ατικότητα και την πρωτοτυπία των προγόνων ΅ας, τη διαχρονικότητα των παιχνιδιών αυτών. Πολλά από αυτά φτάνουν έως τις ΅έρες ΅ας σχεδόν απαράλλαχτα. Υπάρχουν παιχνίδια για όλους και για όλα τα γούστα: παιχνίδια για ΅ωρά όπως το σείστρο (κουδουνίστρα), για παιδιά όπως η ΅οσκίνδα (΅ακριά γαϊδούρα) και η αποδιδρασκίνδα (κρυφτό) και τυχερά όπως η κυβεία (ζάρια) και ο άβαξ (τάβλι). Επίσης παιχνίδια στρατη γικής όπως οι πεσσοί, οι εννιάρες και οι τρίλιζες, καθώς και ερωτικής ΅αντείας όπως ο κότταβος.
Η εξαιρετική παρουσίαση των παιχνιδιών των αρχαίων και των βυζαντινών από τον Χρήστο ∆. Λάζο ολοκληρώνεται ΅ε την παράλληλη παράθεση ιστορικών και ΅υθολογικών στοιχείων που σχετίζονται ά΅εσα ΅ε αυτά. Χαρακτηριστική η περίπτωση της αιώρας, κοινώς κούνιας: σύ΅φωνα ΅ε τον ΅ύθο, ο Ικάριος, ήρωας από τον αττικό δή΅ο Ικαρία, φιλοξένησε κάποτε, δίχως να το γνωρίζει, τον θεό ∆ιόνυσο. Ο θεός θέλοντας να δείξει την ευγνω΅οσύνη του στον φιλόξενο θνητό φεύγοντας του δίδαξε τα ΅υστικά της α΅πελουργίας και της οινοποιίας. Ενθουσιασ΅ένος ο Ικάριος, βάλθηκε να καλλιεργεί α΅πέλια, γεύτηκε τον χυ΅ό τους και ευφράνθηκε τόσο πολύ που θέλησε να ΅οιραστεί το νέο αγαθό ΅ε τους γείτονές του. Γέ΅ισε τότε ασκούς ΅ε κρασί, ανέβηκε στο άρ΅α του και τριγυρνώντας στις εξοχές της Αττικής κερνούσε τους γεωργούς και τους βοσκούς, οι οποίοι ό΅ως, πίνοντας κρασί για πρώτη φορά στη ζωή τους ΅έθυσαν. Αδαείς οι βοσκοί και πανικόβλητοι από τη ΅έθη νό΅ισαν ότι ο Ικάριος τούς δηλητηρίασε και γι’ αυτό τον σκότωσαν και έκρυψαν το πτώ΅α του. Αναζητώντας τον πατέρα της, η κόρη του Ικάριου, η Ηριγόνη, βρήκε το πτώ΅α του και αφού το έθαψε, κρε΅άστηκε από ένα δέντρο πάνω από τον τάφο του. Οργισ΅ένος ο ∆ιόνυσος ΅ε τους Αθηναίους, καταράστηκε τις κόρες τους οι οποίες ΅αινό΅ενες έτρεχαν να κρε΅αστούν και αυτές. Τρο΅αγ΅ένοι τότε αυτοί, κατέφυγαν στο Μαντείο των ∆ελφών όπου έ΅αθαν ότι για να εξευ΅ενίσουν τον θεό έπρεπε να καθιερώσουν γιορτή προς τι΅ήν του Ικάριου και της Ηριγόνης. Ετσι, καθιερώθηκε στην Αθήνα η γιορτή της Αιώρας (τελούνταν στις 13 του ΅ήνα Ανθεστηριώνα όταν άρχιζαν να ανθίζουν τ’ α΅πέλια) κατά την οποία οι παρθένες της Αττικής κρε΅ούσαν στα δέντρα ΅ικρές κούκλες από κερί ή άργιλο, τις πλαγγόνες οι οποίες παρίσταναν τις κόρες που είχαν κρε΅αστεί.
Με το πέρασ΅α του χρόνου, τη θέση των πλαγγόνων πήραν ξανά οι κόρες της Αττικής οι οποίες τραγουδώντας αιωρούνταν, ακριβώς όπως ε΅είς σή΅ερα,΅ικροί και ενίοτε και ΅εγάλοι ανεβαίνοντας στην αιώρα.
 

ΚΟΡΥΦΗ

Παιχνίδια με οικολογική «συνείδηση» «Ανακύκλωση» και έξυπνες λύσεις για να κάνουμε το παιχνίδι των παιδιών μας φιλικό προς το περιβάλλον

ΚΟΡΥΦΗ

Κουκλοθέατρο

ΣΑΣ αρέσει το κουκλοθέατρο; Τότε θα αγαπήσετε το blog της ομάδας «φτουξελευθερία» (http://omadaftouxelefteria.blogspot.com), που ανεβάζει παραστάσεις και καταχωρεί όλα τα νέα της στο παραπάνω blog. Ρίξτε μια ματιά και πάρτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Υπάρχουν άραγε ξυπνητήρια στο Μεγάλο Δάσος...; Υπάρχει άραγε σκαντζόχοιρος στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας...; Υπάρχουν άραγε Μπακακοί-Καλικάντζαροι με ορέξεις τρελές, που μιλούν σε γλώσσες ξένες, μαγικές...; Οταν η κόκκινη κλωστή χάνεται στο μεγάλο δάσος... Ολα είναι πιθανά!». Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που ζωντανεύει την κουλτούρα του κουκλοθέατρου σε μια κοινωνία που φαίνεται να το ξεχνά και να βολεύεται με τις τηλεοπτικές παιδικές εκπομπές.

 

Μαριονέτα σταρ Υπάρχουν κάποια σκετς που κάνουν αίσθηση και ξεχωρίζουν από τα συνηθισμένα, αυτά του... συρμού. Στο βίντεο που θα δείτε, ένας επληκτικός «κουκλοπαίκτης» ζωντανεύει μια... ταλαντούχα και «πικάντικη» κούκλα που παρουσιάζει χαρακτηριστικά μεγάλου σνομπ καλλιτέχνη, φλερτάρει με τις όμορφες γυναίκες του κοινού, τραγουδάει σαν αληθινός σταρ και φυσικά κλέβει την παράσταση! Παρακολουθήστε πόσο εύγλωττα μπορεί να πάρει ζωή μια ξύλινη μαριονέτα και να γίνει το επίκεντρο μιας εκδήλωσης, παραγκωνίζοντας άλλες «σάρκινες» λαμπερές παρουσίες.  http://youtu.be/kPvciIdDZAE

 

ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΑΠΕΤΣ Μπείτε στο μαγικό κόσμο του μάπετ σόου και συναντήστε ξανά τις απίθανες κούκλες -σήμα κατατεθέν των παιδικών χρόνων όσων βρίσκονται στα πρώτα -άντα- με μια επίσκεψη στο http://muppet.wikia.com/wiki/Muppet_Wiki . Εδώ θα βρείτε σε μορφή εγκυκλοπαίδειας (στιλ wikipedia) λήμματα που σας θυμίζουν με κάθε... πικάντικη λεπτομέρεια τους χαρακτήρες των μάπετς και τις περιπέτειές τους. Ακόμα θα δείτε βιντεάκια, θα θυμηθείτε ατάκες που άφησαν εποχή και θα λύσετε τυχόν απορίες σας. Επιπλέον, θα διαβάσετε πληροφορίες για το δημιουργό της σειράς, αλλά και λεπτομέρειες για το επίσης γνωστό και δημοφιλές sesame street. Εννοείται πως θα το λατρέψουν και τα πιτσιρίκια σας! ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Προσοχή στην επιλογή των παιχνιδιών για τις γιορτές!                  Παιδί & Υγεία

Κατά την αγορά παιχνιδιών για τα παιδιά καλό είναι:

Να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα καταστήματα με παιδικά παιχνίδια και είδη.

Να ελέγχουμε ότι τα παιχνίδια που αγοράζουμε έχουν στη συσκευασία τους σήμα που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προσέχουμε πάντοτε την αναγραφόμενη σε κάθε παιχνίδι ηλικία καταλληλότητας.

Προτού αγοράσουμε ένα παιχνίδι, να ελέγχουμε οι ίδιοι την ποιότητά του, ότι είναι σωστά συναρμολογημένο, ότι δεν σπάει εύκολα, δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά.

Τα τοξικά παιχνίδια είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την αγορά παιχνιδιών όπως οι μαρκαδόροι και οι πλαστελίνες.

Κατάλληλο παιχνίδι για κάθε παιδί σημαίνει:

Να είναι συμβατό με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις του κάθε παιδιού.

Οταν αγοράζουμε κρεμαστά παιχνίδια που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιωνόμαστε για την ασφάλεια του μωρού. Το κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά.

Σε παιδιά κάτω των 3 ετών δεν δίνουμε παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό. Αποφεύγουμε, επίσης, την αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά ή γούνα για μωρά κάτω του 1 έτους, γιατί και αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό.

Τα σετ χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα ή εξαρτήματα που θερμαίνονται θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και ιδανικά να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

Να μη στοχεύει στην ενεργοποίηση ή καλλιέργεια άγριων ενστίκτων στο παιδί αλλά να προορίζεται αποκλειστικά για την ψυχαγωγία του και την εποικοδομητική απασχόλησή του.

Προκειμένου τα παιχνίδια να μην αποτελέσουν αιτία ατυχημάτων πρέπει:

Να μη δίνουμε ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από τη χρησιμοποίηση της σακούλας ως παιχνιδιού.

Να αποφεύγουμε τα αεροβόλα ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Παρ' όλα αυτά, εάν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα, πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.

Επίσης, να μην ξεχνάμε:

Οταν αγοράζουμε ποδήλατο, σκέιτμπορντ, πατίνια ή πατίνι, καλό θα ήταν να αγοράζουμε κράνος και όποιον άλλο εξοπλισμό ασφαλείας απαιτείται (επιγονατίδες, καλύμματα για τους καρπούς κ.λπ.).

Επιτυχημένα και χρήσιμα δώρα για τους μικρούς ποδηλάτες είναι το κουδούνι για το ποδήλατο καθώς και η ανακλαστική ζώνη και τα ανακλαστικά για τις ρόδες του.

Εξοπλισμός ασφαλείας για αθλήματα είναι χρήσιμο δώρο για τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά.

Να είμαστε προσεκτικοί με τα αγαπημένα μας παλιά παιχνίδια γιατί δεν είναι πάντοτε κατάλληλα και ασφαλή για τα παιδιά μας (π.χ. παλιά οι μπογιές ήταν συνήθως τοξικές).

Να μην παρασυρόμαστε από τις υπερβολικές ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών μας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του παιδιού ένα παιχνίδι ακατάλληλο για αυτό.

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

www.pedtrauma.gr , e-mail: info@pedtrauma.gr

Προσοχή στα παιχνίδια στο σπίτι:

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα ή στις σκάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος. Καλό θα ήταν να βρίσκονται πάντοτε συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν πού μπορούν να τα βρουν.

Τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, διότι μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.

Σημαντικό είναι να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιχνίδια στο σπίτι είναι στην κατάσταση που πρέπει και ότι δεν υπάρχουν σπασμένα κομμάτια που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα. Κατά κανόνα τα παιχνίδια δίνουν χαρά στα παιδιά. Δυστυχώς, όμως, ένα παιχνίδι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ατύχημα.

Για να είναι τα παιδιά μας ασφαλή και χαρούμενα, ας διαλέξουμε για αυτά τα κατάλληλα παιχνίδια.

Χαρίστε ασφαλή δώρα στα παιδιά Τα παιχνίδια προσφέρουν στα παιδιά μας αμέτρητη χαρά. Τα ίδια τα παιχνίδια, ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρών ατυχημάτων, εάν δεν προσέχουμε όταν τα επιλέγουμε.

ΚΟΡΥΦΗ

Τα δώρα των παιδιών και .........               Οδηγίες για επιλογή ασφαλών παιχνιδιών

Προσοχή στα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια που χαρίζετε       

Προσέξτε τη σήμανση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια            Βιντεοπαιχνίδια: η κρυμμένη ευκαιρία

Γιατί τα δώρα των Χριστουγέννων μάς κάνουν ευτυχισμένους                     

Video games: Μπα΅πά, θα ΅ου πάρεις τον «Πρίγκιπα της Περσίας»;           

Μην «πνίγετε» το παιδί σας στα δώρα!

Εικονικοί ήρωες. Πειράζει που παίζει Donkey Kong;      Ποιο παιχνίδι να αγοράσω στο παιδί μου;

Επικίνδυνο ένα στα τρία παιδικά παιχνίδια

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ Η επιλογή παιχνιδιών δεν είναι παιχνίδι  Απέρριψαν τα αγνώστου προελεύσεως παιχνίδια, που στοιβάζονται κατά χιλιάδες στα ράφια, και αγόρασαν στο παιδί τους ένα καλό και ακριβό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η απαραίτητη σήμανση υπήρχε στη συσκευασία, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές. Παρ' όλα αυτά, τα γέλια ενθουσιασμού σταμάτησαν γρήγορα, το πιτσιρίκι τραυματίστηκε και το προϊόν αποσύρθηκε από την αγορά λίγες μέρες αργότερα...

Επιλέξτε παιδικά παιχνίδια με γνώμονα την ασφάλεια Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν.

Αλλεργίες: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε δώρα

Στο... κουρείο μπαίνει και ο Αϊ-Βασίλης ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ           Μαμά, υπάρχει ο ’ι Βασίλης;

Η κρίση έχει εισβάλει στον παιδικό κόσμο και πολλοί γονείς περιορίζουν τα έξοδα για παιχνίδια

Σε κάθε γωνιά του δωματίου έχουν «τρυπώσει» κάθε λογής παιχνίδια: κούκλες, αυτοκινητάκια, επιτραπέζια, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Τα περισσότερα παιδιά της νέας χιλιετίας μεγάλωσαν με όλες τις ανέσεις και τις παροχές. Η οικονομική κρίση όμως έχει εισβάλει και στον παιδικό κόσμο και τώρα ήρθε η ώρα για τα μικρά να ανακαλύψουν την απλότητα ακόμη και στον φανταχτερό κλάδο των παιχνιδιών. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς την άφιξη του Αϊ-Βασίλη με τα δώρα. Οχι όμως και οι γονείς, αφού οι περισσότεροι θα δυσκολευτούν, λόγω των περικοπών στους μισθούς και της πληρωμής των έκτακτων οικονομικών μέτρων, να ικανοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες επιθυμίες των παιδιών τους. Ωστόσο, όπως λένε, δεν μπορούν να κόψουν το παιχνίδι από τους μικρούς καταναλωτές, γι' αυτό και αναζητούν οικονομικότερες και ταυτόχρονα ποιοτικότερες λύσεις. Ετσι, παιχνίδια οικογενειακά αλλά και πιο παραδοσιακά, όπως τα ξύλινα αλογάκια, γίνονται ξανά της μόδας.

Είναι ενδεικτικό ότι στο εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση παιχνίδια που η μόδα τα είχε αφήσει για χρόνια στο περιθώριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην ιταλική αγορά οι πωλήσεις παιχνιδιών τύπου Lego (κατασκευής) αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 14,5% ενώ οι κούκλες μόλις 0,1%. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως λέει ο Γιώργος Μουστάκας, επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας παιχνιδιών, οι γονείς φαίνεται να κάνουν νέες επιλογές. «Είναι δύσκολο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι γονείς να μην αγοράσουν παιχνίδια για τα παιδιά τους. Ωστόσο αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ψάχνουν για δώρα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, αφού πρώτα έχουν κάνει την έρευνα αγοράς». Στη χώρα μας φαίνεται ότι παιχνίδια όπως τα επιτραπέζια ή τα εκπαιδευτικά παιχνίδια έχουν ανοδική πορεία. «Και αυτό είτε γιατί είναι παιχνίδια οικογενειακά είτε γιατί θέλουν να τα εκπαιδεύσουν ανάλογα με την ηλικία τους. Βέβαια, τα διαφημιζόμενα παιχνίδια αλλά και τα ηλεκτρονικά φαίνεται πως βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών». Η Ντιάνα Φαγκούδη είναι μητέρα της 5χρονης Σήλιας και του 8χρονου Κωνσταντίνου. Οπως λέει στα «ΝΕΑ», η οικονομική κατάσταση είναι πλέον τέτοια που δεν μπορεί να κάνει υπερβολές στο θέμα των παιχνιδιών. «Ισως πριν από μερικά χρόνια να μην είχα ενδοιασμούς να αγοράσω στα παιδιά όποιο παιχνίδι ήθελαν.

Ωστόσο πλέον δεν μπορεί να γίνει. Τους έχουμε εξηγήσει ποια είναι ακριβώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες, προκειμένου και τα παιδιά να γνωρίζουν. Φυσικά και δεν μπορείς να σταματήσεις "μαχαίρι" το παιχνίδι των παιδιών. Γι' αυτό κι εμείς ως οικογένεια έχουμε βρει εναλλακτικούς τρόπους. Σκεφτείτε πως λόγω της κρίσης μένουμε περισσότερο στο σπίτι και περνάμε πιο πολλές ώρες με τα παιδιά απ' ό,τι κάναμε πριν από δύο-τρία χρόνια», δηλώνει η ίδια.

Πιο πολύ μαζί. Δεν είναι οι μόνοι γονείς που περνούν περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Pulse RC με την επιστημονική συνεργασία του ΕΚΚΕ, σχεδόν οι μισοί γονείς (44%) από αυτούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο αφιερώνουν αποκλειστικά στο παιδί, για να κάνουν κοινά πράγματα ή κοινές εξόδους, μία-δύο ώρες καθημερινά, ενώ το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι ασχολούνται τρεις-τέσσερις ώρες φτάνει στο 24%. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτά τα ποσοστά μπορούν να ερμηνευτούν, καθώς το 43% των γονέων στην Αττική αναγκάστηκε να περιορίσει ή να κόψει δραστηριότητες των παιδιών. Οπως εξηγεί η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Λάουρα Αλιμπράντη, τα παιδιά του 2000 «είναι τα παιδιά-"βασιλιάδες", με πολλές παροχές, πολλά παιχνίδια, πολλά δώρα. Ωστόσο με την οικονομική κρίση τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θα πρέπει και τα ίδια τα παιδιά να προσαρμοστούν και να ανακαλύψουν την απλότητα. Είναι γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σύσφιξη στη σχέση των μελών της οικογένειας και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Το γεγονός ότι λόγω της κρίσης οι οικογένειες δεν βγαίνουν όσο έβγαιναν έχει και τη θετική πλευρά, αφού περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και αυτό τα βοηθά πολύ».

Οικογενειακή βραδιά. Κάθε Παρασκευή η οικογένεια της κυρίας Φαγκούδη διοργανώνει οικογενειακή βραδιά. «Μαζί με τα παιδιά διαλέγουμε μια ταινία, μαγειρεύουμε και παίζουμε παιχνίδια. Ο σύζυγός μου ασχολείται με τον 8χρονο γιο μας με τις κατασκευές και τη ζωγραφική, ενώ εγώ και η μικρή παίζουμε επιτραπέζια ή φτιάχνουμε παζλ. Τελικά, σημασία δεν έχει τι παιχνίδι θα πάρεις στο παιδί αλλά αυτό που θα του κάνεις δώρο να μπορεί να το μοιραστεί με την υπόλοιπη οικογένεια και να μπορούν όλοι μαζί να ασχοληθούν για κάποιες ώρες δημιουργικά», λέει η κυρία Φαγκούδη.

Η επιστροφή των ξύλινων παραδοσιακών παιχνιδιών Αλογάκια, κουκλόσπιτα, συρόμενα ζωάκια, παιχνίδια κατασκευασμένα από ξύλο. Τα παραδοσιακά, οικολογικά παιχνίδια δεν γνωρίζουν κρίση. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Βάιος Κουρκάκης, αντιπρόσωπος της εταιρείας Plan Toys με έδρα την Καρδίτσα, οι περσινές πωλήσεις των παιχνιδιών της εταιρείας σημείωσαν 10% άνοδο καθώς όλο και περισσότεροι γονείς κάνουν, τελευταία, στροφή στο δημιουργικό παιχνίδι.  «Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών είναι τέτοια που για πολλούς γονείς η αγορά παιχνιδιού μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Γι' αυτό και επιλέγουν αυτό το ένα παιχνίδι που θα αγοράσουν να προσφέρει στο παιδί τόσο στον τομέα της μάθησης όσο και της ψυχαγωγίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τα οποία δυστυχώς έχουν κατακλύσει την αγορά παιχνιδιού. Εχουμε πολλούς νέους γονείς οι οποίοι αγοράζουν τα "πράσινα" παιχνίδια μας για να παίξουν μαζί με τα παιδιά τους. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως το παραδοσιακό ξύλινο παιχνίδι επιστρέφει» επισημαίνει ο κ. Κουρκάκης ο οποίος τονίζει πως τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα πρώτα στη λίστα των προτιμήσεων των γονέων είναι τα ξυλόφωνα, τα ξύλινα συρόμενα αλογάκια και τα κουκλόσπιτα.

Παίζουν με βώλους και σφεντόνες Αρχισε να ψάχνει την ιστορία των παραδοσιακών παιχνιδιών όταν στην αυλή του σχολείου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, άκουσε τους μαθητές του να μην ξέρουν τι να παίξουν. Τότε ο δάσκαλος Γιώργος Τσιώνας αποφάσισε να τους δείξει παιχνίδια της δικής του παιδικής ηλικίας. Οσο έβλεπε δε πως τα παιδιά ενθουσιάζονταν έκανε περαιτέρω έρευνα. Περίπου οκτώ χρόνια χρειάστηκε να ψάχνει, προκειμένου να συγκεντρώσει παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν στην αρχαιότητα μέχρι και το τέλος της δεκαετίες του '70. Μαζί με τη σύζυγό του Χρυσή Τζήκα, επίσης εκπαιδευτικό, δημιούργησαν το Διαδραστικό Μουσείο Παραδοσιακού Παιχνιδιού στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και το 2010 εξέδωσαν το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς». Βώλους, σχοινάκι, σφεντόνα είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν τη δυνατότητα να δουν και να παίξουν όσοι επισκεφθούν το μουσείο. «Τα παιχνίδια που εκτίθενται είναι κατασκευασμένα από τον Γιώργο Τσιώνα και ο αριθμός τους φτάνει τα 400. Από εκεί και πέρα έχουμε εργαστήρια στα οποία μαθαίνουμε στα παιδιά να φτιάχνουν παιχνίδια από απλά υλικά, όπως άδεια μπουκάλια, ξηρούς καρπούς, καπάκια ή κλωστές. Τελικά, τις δύσκολες μέρες που περνάμε έχει σημασία να καταλάβουν οι γονείς πως παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν οι ίδιοι, όπως τα μήλα, η τυφλόμυγα, το κρυφτό ή οι βώλοι, είναι διαχρονικά και μπορούν να τα μάθουν στα παιδιά τους. Αλλωστε οι μικροί δεν έχουν ανάγκη από ακριβά παιχνίδια αλλά από παιχνίδια που τους εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα» σημειώνει η εκπαιδευτικός. 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Δραστηριότητες εκτός σπιτιού Δρ Βασιλική Μουλλά Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική συνεργάτις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η γειτονιά, η πόλη και το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή παιδιών και εφήβων. Παραδοσιακά, το παιχνίδι είχε σχέση με την κινητική άσκηση, τη δημιουργικότητα, την κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και του συναισθηματικού «ευ ζην».

Η αξία της αλληλεπίδρασης με τη φύση είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Αυθόρμητες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι στους δρόμους της γειτονιάς και βόλτες στη φύση, έπαψαν να αποτελούν συνηθισμένους τρόπους εκτόνωσης και διασκέδασης των παιδιών, λόγω της έλλειψης πρασίνου και της ανασφάλειας που δημιουργούν οι μεγάλες πόλεις.

Οι ανάγκες αυτές των παιδιών έπαψαν να υποστηρίζονται και τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίζουν στο περιβάλλον του σπιτιού ή σε οργανωμένους και συνήθως εμπορικά εκμεταλλευόμενους χώρους. Οι γονείς θα μπορούσαν να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών τους, να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον μικρόκοσμο που υπάρχει στη φύση και δημιουργεί έλξη στα παιδιά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δραστηριότητες εκτός σπιτιού (outdoor activities), όπως ονομάζονται στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ας ξαναθυμηθούμε πόσο όμορφη και ξεχωριστή μπορεί να γίνει η καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής, με εναλλακτικές δραστηριότητες:

Μια έρευνα αγοράς στα καταστήματα της γειτονιάς και της πόλης όπου ζούμε, με σκοπό την απόκτηση ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή απλώς «έτσι για να ρίξουμε μια ματιά».

Κάποιο Σάββατο βράδυ που μπορεί να υπάρχει δυσκολία προγραμματισμού οικογενειακού δείπνου· ας μην εφησυχαστούμε σε fast food επιλογές, αλλά μπορούμε να επισκεφθούμε ένα κοντινό οικογενειακό εστιατόριο, που μπορεί να έχει αυλή (για μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά) ή τζάκι (με την ανάλογη χειμωνιάτικη θαλπωρή).

Ενα κυριακάτικο πρωινό μπορούμε να κάνουμε βόλτα στην πόλη με το λιλιπούτειο τρενάκι, βλέποντας τα αξιοθέατα της πόλης μας και το ιστορικό κέντρο, μέσα από τη φρέσκια, νεανική ματιά των παιδιών μας.

Μπορούμε να επισκεφθούμε ένα μουσείο με τα παιδιά μας, όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, με είσοδο μόλις ένα ευρώ για κάθε ενήλικα μέχρι το τέλος του χρόνου και δωρεάν για τα παιδιά (στα περισσότερα μουσεία ισχύει η ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά).

Η μέρα σας μπορεί να συνεχίσει να είναι απολαυστική και ταυτόχρονα να έχετε το κέρδος μιας υγιεινής δραστηριότητας, επιλέγοντας να κάνετε πεζοπορία στο πιο κοντινό δασάκι, πάρκο ή παραλία, που μπορεί να καταλήξει σε πικνίκ. Το μόνο έξοδο που αξίζει να επενδύσετε είναι ένα καλαθάκι και μια κουβέρτα με αδιάβροχη επένδυση, για να τη στρώσετε στο χώμα και να απολαύσετε το γεύμα σας στη φύση.

Ολα αυτά που προτείνουμε έχουν μηδαμινό κόστος και το μόνο που ξοδεύουμε για να τα πραγματοποιήσουμε είναι χρόνος από τον χρόνο που αλλιώς θα περνούσαμε μπροστά σε έναν καναπέ, βλέποντας τηλεόραση. Το σίγουρο είναι ότι μετά τη βόλτα θα επιστρέψετε σπίτι πιο χαλαροί, με το χρώμα της υγείας στα πρόσωπα, με χαρούμενο συναίσθημα, έχοντας κατακτήσει νέες κοινωνικές δεξιότητες, γνώσεις και μοιρασμένες εμπειρίες, που δίνουν χαρά και ικανοποίηση και ενισχύουν τους δεσμούς της οικογένειας.

Οι λειτουργικές οικογένειες μπορούν να έχουν ευλυγισία στον τρόπο σκέψης και στη συμπεριφορά, μέσα από δραστηριότητες που κινητοποιούν το ενδιαφέρον του παιδιού, προάγουν τη δημιουργική συμμετοχή και την ενεργητική παρακολούθηση. Στην επόμενη εκτός σπιτιού δραστηριότητα, αφήστε την πρωτοβουλία στα παιδιά ακολουθώντας τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, που σίγουρα θα σας εκπλήξουν με την πρωτοτυπία και τη φαντασία τους.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Σαπουνόφουσκες!

Είναι από τα παιχνίδια που άρεσαν στους περισσότερους και που συνήθως παίζαμε τα καλοκαίρια.

Οι σαπουνόφουσκες, πολύχρωμες και αέρινες, αποτελούν κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας -και όχι μόνο- αφού υπάρχουν ακόμα κάποιοι που επιμένουν να αναβιώνουν το «σπορ» αναβαθμίζοντάς το κιόλας! Στο βίντεο θα δείτε γιγαντιαίες σαπουνόφουσκες που δημιουργήθηκαν σε παραλία και που αποτέλεσαν αντικείμενο θαυμασμού μικρών και μεγάλων. Κάντε ένα ταξίδι πίσω στην εποχή που ήσασταν πιτσιρίκια και -γιατί όχι- γεμίστε πάλι ένα ποτήρι νερό με απορρυπαντικό για τα πιάτα και ξεκινήστε τις φούσκες!

 

Giant Stinson Beach Bubbles (Canon 550D)

http://www.youtube.com/watch?v=3i-zYdOPG2k

Super giant bubbles at the beach

http://www.youtube.com/watch?v=UwAnBKeUS7U&feature=related

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

«Μικροί εξερευνητές έξω από το σπίτι»  

 

Ενας χρηστικός οδηγός με προτάσεις, που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε

την καθημερινότητα με τα παιδιά σας

Της τράβηξε επίμονα την μπλούζα. «Μισό λεπτό, μιλάω στο τηλέφωνο». Η κίνηση επαναλήφθηκε. «Μαμά, σ' αγαπάω πολύ! Είσαι η καλύτερη μαμά στον κόσμο». Τα μάτια τής «καλύτερης» γούρλωσαν και άρχισαν να γυαλίζουν. Εκλεισε το τηλέφωνο και άρχισε να σκέφτεται τι ήταν αυτό που έκανε την 5χρονη κόρη της να της μιλήσει έτσι για πρώτη φορά. Ηταν απλό: Είχαν περάσει όλη τη μέρα μαζί παίζοντας...

 Τα σημαντικότερα πλάσματα για μας χρειάζονται το πιο πολυπόθητο αγαθό της ζωής μας. Το χρόνο μας. Κι εμείς αντί να τους τον δίνουμε απλόχερα, έχουμε συνέχεια δουλειά και ψάχνουμε να βρούμε μια ώρα «για τον εαυτό μας». Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να μοιραστούμε αυτό το χρόνο με τα παιδιά μας; Γιατί θεωρούμε ότι ο δικός μας χρόνος δεν μπορεί να είναι κοινός με το δικό τους; Γιατί, πολύ απλά, εγκλωβιζόμαστε στα τετριμμένα και στην «τρέλα» της καθημερινότητας.

Προτιμάμε να τ' αφήσουμε να χαζεύουν με τις ώρες το χαζοκούτι ώστε να μπορέσουμε ν' ασχοληθούμε με τα «δικά μας», ή στην καλύτερη περίπτωση να τα πηγαίνουμε κάθε μέρα στην ίδια παιδική χαρά, φυσικά χωρίς να συμμετέχουμε στο παιχνίδι τους. Είναι γνώριμη η εικόνα των γονιών που κάθονται με το τσιγαράκι τους στα παγκάκια συζητώντας με άλλους ενήλικους και οι μόνες φορές που απευθύνουν το λόγο στα παιδιά τους είναι για να τους πουν «εδώ κοντά, να σε βλέπω» ή «σου είπα μην το κανεις αυτό, θα πέσεις».

Και τι έγινε αν τα βλέπουμε εκ του μακρόθεν και «νοιαζόμαστε» για τη σωματική τους ακεραιότητα; Την ίδια στιγμή οι γονείς που κατεβαίνουν με φόρα τις τσουλήθρες, ουρλιάζοντας μαζί με τα πιτσιρίκια, αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο που κρύβει μέσα του αρκετές δόσεις φθόνου.

Εκατοντάδες είναι οι δραστηριότητες που μπορούμε να επιλέξουμε να απολαύσουμε μαζί με τα παιδιά μας. Εμπειρίες που μοιράζονται και μας δένουν μαζί τους, βοηθώντας εκείνα να 'ρθουν πιο κοντά μας και εμάς να τα καταλάβουμε.

Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών δεν χρειάζεται χρήματα. Και σίγουρα δεν χρειάζεται όλα όσα ξοδεύουμε για να τους αγοράσουμε παιχνίδια, ώστε να ξεπλύνουμε τις τύψεις μας όταν τα αφήνουμε να παίξουν μόνα τους.

Μουσεία με εξαιρετικές δραστηριότητες κάθε μέρα, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικά παιχνίδια, κλαμπ μικρών μαγείρων, πάρκα με «extreme» σπορ για όλη την οικογένεια, Πλανητάριο, Βοτανικός Κήπος, δάση και άλση με οργανωμένες υποδομές είναι λίγα απ' όσα μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας. Οχι παρατηρώντας τα· συμμετέχοντας.

Τι μας εμποδίζει όταν παίρνουμε ποδήλατο ή πατίνια για τον κανακάρη μας, να παίρνουμε και για μας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κουνήσαμε τα πόδια μας μια μπροστά, μια πίσω για να φτάσει η κούνια ψηλάααα...

Τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, διψούν για αλληλεπίδραση. «Αρκεί να ανακαλύψουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα, να καλλιεργήσουμε μαζί τις δεξιότητές μας επιβραβεύοντας ο ένας τον άλλο». Κάνοντας κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα, με το παιδί, είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε καταπληκτικά.

Διαβάστε έναν χρηστικό οδηγό με αρκετές προτάσεις «διαφορετικές» απ' αυτές της καθημερινότητας. Με συμμετοχή όλης της οικογένειας, εκτός από τις δεξιότητες που θα αναπτύξει ο καθένας και τις γνώσεις που ενδεχομένως να πάρει, ευνοείται η ψυχική υγεία όλων των μελών. «Αγχολυτικές» εκδρομές στην Πάρνηθα, σεμινάρια κεραμικής, αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους σε μουσεία, ή πιο «active» καταστάσεις, όπως τοξοβολίες και αναρριχήσεις και αγώνες με καρτ είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες επιλογές που είναι προσιτές σε όλους.

Η έλλειψη πράσινου μπορεί να είναι μια σκληρή πραγματικότητα, όμως οάσεις υπάρχουν. Η εξερεύνηση των μικρόκοσμων που υπάρχουν στη φύση ίσως τελικά να μην είναι τόσο μακριά. Ακόμα και μια βόλτα στη γειτονιά με τα πόδια, σε δρόμους από τους οποίους δεν συνηθίζουμε να περνάμε, μπορεί να μας προσφέρει κάτι καινούργιο. Αρκεί να είμαστε μαζί και να 'χουμε κλείσει το κινητό μας...

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Μπορείτε να τους δώσετε τον ουρανό με τ' άστρα...

Εκδρομή στην Πάρνηθα

Ακόμα και μια απλή βόλτα για πεζοπορία και πικ-νικ στο βουνό της Πάρνηθας θα είναι κάτι διαφορετικό για τα παιδιά σας και για σας. Θα τρέξετε στη φύση, θα φτιάξετε μαζί τη δική σας κρυψώνα ανάμεσα στους κορμούς των αιωνόβιων ελάτων, θα πιείτε κρυστάλλινο νερό από τις πηγές, θα κυνηγήσετε πεταλούδες. Θα κάνετε δηλαδή ό,τι δεν μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας στο κλεινόν άστυ.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το καταφύγιο στο Μπάφι όπου, αν το έχετε κανονίσει από πριν, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως δενδροαναρρίχηση, προσανατολισμός, διελκυστίνδα, εναέριο πέρασμα και πολλά άλλα παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας και άμιλλας. Αρκεί να έχετε σχηματίσει ένα μικρό γκρουπ ώστε να μπορέσετε να συμμετάσχετε στα οικογενειακά προγράμματα.

*Πληροφορίες: www.mpafi.gr  , parnitha@trekking.gr, 210-2403556 (καταφύγιο) και 210-3833168 (γραφείο Αθήνας)

Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πολύ θα μπορούσε να διασκεδάσει το παιδί σας κάνοντας βόλτα στο κέντρο με τα μικρά τρενάκια ή στο... μπαλκόνι των μεγάλων διώροφων κόκκινων λεωφορείων; Εκτός του ότι θα δει την πόλη του με άλλα μάτια και θα ενημερωθεί με τη βοήθειά σας για όσα θα αντικρίσει, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστεί με τα διαφορετικά αυτά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πάρτε το Μετρό, κατεβείτε στο Σύνταγμα και πηγαίνετε στην αρχή της Ερμού, όπου και θα σας περιμένει το «Χαρούμενο Τρενάκι» από τις 9 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Το λιλιπούτειο τρενάκι, που μοιάζει ψεύτικο, θα σας κάνει βόλτα σε Μοναστηράκι, Θησείο, Πλάκα και Ακρόπολη για μία ώρα (6 ευρώ για τους ενήλικους και 3 για τα παιδιά).

Στην επιστροφή μπορείτε να ταΐσετε τις παπίτσες στον Εθνικό Κήπο και να επισκεφθείτε την Παιδική Βιβλιοθήκη. Εκεί υπάρχουν δύο αναγνωστήρια με περίπου 6.000 βιβλία και μια αίθουσα παραμυθιού και μουσικής ακρόασης. Το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα η αφηγηματική ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» καλωσορίζει το μήνα που έρχεται με αφηγήσεις λαϊκών ελληνικών παραμυθιών, συνοδεία ζωντανής μουσικής ειδικά γραμμένης για τα παραμύθια.

*Πληροφορίες: www.cityofathens.gr  , www.citysightseeing.gr  , Παιδική βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου 210-3236503.

Kart

Μπείτε στα μικρά αγωνιστικά αυτοκινητάκια και τρέξτε μαζί με τα παιδιά σας (από 8 ετών και πάνω) σε ασφαλές περιβάλλον. Θα χρειαστείτε μόνο τα αθλητικά σας παπούτσια αφού κράνη θα σας δώσουν εκεί. Στις περισσότερες πίστες υπάρχουν εκπαιδευτές που μαθαίνουν στα παιδιά τα μυστικά της γρήγορης οδήγησης ώστε να καταφέρουν να σας «πατήσουν»!

*Πληροφορίες: Kart Ασπροπύργου 210-5570839. Kart Center Αγίου Κοσμά 210-9851660, 210-9851546. Kartodromo Αφίδνες 22950-23265.

Βοτανικός Κήπος

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου και παρότι άνοιξε πριν από 31 χρόνια (!), παραμένει άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της «πρωτεύουσας με το λιγότερο πράσινο». Βρίσκεται στο Χαϊδάρι και καλύπτει συνολικά μια έκταση 1.860 στρεμμάτων με φυσική κυρίως βλάστηση, διακόσια από τα οποία είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν 2.500 είδη φυτών, κατανεμημένα σε διαφορετικά θεματικά τμήματα.

Είναι ιδανικός χώρος για όλους τους λάτρεις της φύσης και ιδιαίτερα για τους γονείς που επιθυμούν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους την αγάπη και το σεβασμό για το περιβάλλον. Πάρτε το κατατοπιστικό έντυπο από την είσοδο και πηγαίνετε να εξερευνήσετε τη «λίμνη με τα βήματα», τα παρτέρια του ανθώνα, το «διάδρομο» από μπαμπού και όλα τα υπόλοιπα εντυπωσιακά τμήματα του κήπου. Διαθέτει καφέ-εστιατόριο και παιδότοπο. Δεν επιτρέπονται τα ποδήλατα και οι αθλοπαιδιές για ευνόητους λόγους.

*Πληροφορίες: 210-5811557, 210-5812582

Αττικό Αλσος και Αλσος Στρατού Γουδή

Εκατοντάδες στρέμματα για τρέξιμο, παιχνίδια, ποδηλατάδες, οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα περιλαμβάνει μπάλες και πάσης φύσεως δραστηριότητα που χρειάζεται χώρο. Το Αττικό Αλσος έχει έκταση 550 στρεμμάτων και αποτελείται από δύο λόφους με βραχώδεις γυμνές πλαγιές και γκρεμούς. Περιέχει δασύλλια με κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα είδη δένδρων και ένα σπήλαιο. Υπάρχει υπαίθριο θέατρο με εγκαταστάσεις παρασκηνίου και κυλικείο, θερινός κινηματογράφος, δύο αναψυκτήρια, παιδική χαρά (για παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας), υπαίθρια γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, χώρος αποδυτηρίων και υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Αλσος Στρατού στο Γουδή αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, δήμων που αποτελούν μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στους δύο μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης, τις λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη, πολύ κοντά στη λεωφόρο Κηφισίας και σε δύο σταθμούς του μετρό, έχει διατηρήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που του επιτρέπουν να λειτουργήσει ως «άνοιγμα» και ως συνέχεια του όρους του Υμηττού. Στα δύο από τα τέσσερα «δίδυμα» υπόστεγα του Αλσους του Στρατού λειτουργεί σήμερα η Εθνική Γλυπτοθήκη, ενώ υπάρχει και ένα αναψυκτήριο.

*Πληροφορίες: Αττικό Πράσινο networkedblogs.com/p12958404

Adventure Park

Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε τις... μαϊμούδες μαζί με τα παιδιά σας; Να πηδάτε από δέντρο σε δέντρο, να «πετάτε» σε ύψος 15 μέτρων; Αν δεν έχετε υψοφοβία, μπορείτε να επισκεφτείτε τον χώρο αναψυχής στη Μαλακάσσα και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες μέσα στο δάσος που έχουν σχέση με τη φύση αλλά και με την περιπέτεια. Εμπειροι εκπαιδευτές θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε σε διαφορετικού επιπέδου διαδρομές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το φόβο των... μαμάδων, αφού υπάρχουν ιπτάμενες διαδρομές για όλα τα γούστα.

Μέσα στο πάρκο υπάρχει καφετέρια αλλά μπορείτε να πάρετε μαζί σας φαγητό και να κάνετε πικ-νικ, αφού ούτως ή άλλως η είσοδος είναι δωρεάν. Κόστος έχουν μόνο οι... εναέριες δραστηριότητες.

*Πληροφορίες: www.adventure-park.gr , 210-3390985, 22950-98335

Καλλιτεχνούπολη

Τα πάντα μπορείτε να κάνετε εκεί! Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στον Πειραιά, έναν μοναδικό χώρο εικαστικών τεχνών, μουσικής και θεατρικής έκφρασης που φέρει την υπογραφή της παιδικής φαντασίας και δημιουργικότητας σε κάθε γωνιά του. Τα παιδιά διασκεδάζουν, εκφράζονται, μαθαίνουν, δημιουργούν και κοινωνικοποιούνται κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: Παίζουν.

Απευθύνεται σε παιδιά από δυόμισι έως 15 ετών και περιλαμβάνει πολλά εργαστήρια μεταξύ των οποίων: «Κατασκοπεύοντας με το μικρό μου μάτι», «Η Μόνα Λίζα με κυνηγάει», «Κόκκινη πινελιά στη μύτη σου». Ξεχωρίσαμε και το Kids Cooking Club, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης όπου μέσα από τον κόσμο της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης τα παιδιά εκφράζονται και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Θα γευτούν πρωτόγνωρα υλικά, θα εντάξουν στη ζωή τους τη σωστή θρέψη, θα διακοσμήσουν όπως ονειρεύονται, θα μεταμορφωθούν σε chef μέσα από τις βασικές τεχνικές, μα πάνω απ' όλα θα βουτηχτούν σε μια λαχταριστή διασκέδαση.

*Πληροφορίες: www.kallitexnoupoli.gr , 210-4514888

Πλανητάριο

Οι εξαιρετικές ταινίες θόλου στο ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος αποτελούσαν πάντα μια μαγευτική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Τι πιο ωραίο από το να γέρνετε το κεφάλι σας πίσω, κρατώντας το χέρι του παιδιού σας και να απολαμβάνετε με εντυπωσιακό τρόπο τη γνώση που μεταγγίζεται μέσα από τις ταινίες.

Πρόσφατα μάλιστα άρχισε να προβάλλεται και η ολοκαίνουρια «Van Gogh: Ο πυρετός του χρώματος», μια φαντασμαγορική όσο και τρυφερή ταινία θόλου, μια ταινία αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Vincent Van Gogh. Αν μάλιστα βρίσκετε ωραία την ιδέα να μάθετε πώς ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε μια απλή φωτογραφία σας σε ζωγραφιά ενός βιβλίου και μάλιστα ιδωμένη μέσα από τα μάτια του Van Gogh, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου διοργανώνει ένα πρωτότυπο εργαστήριο για μικρούς (από 12 ετών) και μεγάλους, το «Εικονογράφηση βιβλίου με Η/Υ».

*Πληροφορίες: www.eugenfound.edu.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Πολυθεματικό μουσείο με ποικίλες δραστηριότητες, όπου το κάθε έκθεμα είναι διαφορετικό και σκοπό έχει να βοηθάει κάθε παιδί να ανακαλύπτει, να κατανοεί, να μαθαίνει και να χαίρεται τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει. Τα προγράμματα διαφέρουν κάθε Σαββατοκύριακο και πολλές φορές «δανείζονται» θέματα από τις εποχές.

«Οι πέτρες του Πέτρου» για παράδειγμα, μεταμορφώνουν το χώρο του μουσείου σε ένα «λατομείο» όπου μικροί και μεγάλοι εξερευνούν μαζί το μαγικό κόσμο της πέτρας. Κρυμμένοι θησαυροί, φανταστικές περιπέτειες, πέτρινες κατασκευές και μυστήρια απολιθώματα μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να παίξουμε μαζί τους.

Στο «Σπίτι του Αλχημιστή» απλώνονται μπροστά μας τα μυστικά ενός αλχημιστή που ζούσε πριν από πολλά πολλά χρόνια και γίνονται αφορμή για να ζήσουν τα παιδιά τη χαρά του πειράματος και της φαντασίας.

Στο «Φάντασμα της όπερας» τα παιδιά ενημερώνονται ότι κάποτε το κτίριο του Παιδικού Μουσείου αποτέλεσε την κατοικία του διάσημου τενόρου, Τότη Περότη. Ολα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που παρουσιάστηκε ένα φάντασμα! Τα παιδιά καλούνται να βρουν τη λύση του αινίγματος και να απαλλάξουν το σπίτι από τη φήμη που το στοιχειώνει.

*Πληροφορίες: www.hcm.gr , 210-3312995

Ελληνικός Κόσμος

Κάθε Κυριακή οι μουσειοπαιδαγωγοί του κέντρου πολιτισμού περιμένουν τα παιδιά για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν. Φέτος, 43 ολοκαίνουρια προγράμματα θα τους κρατήσουν συντροφιά και θα τα ταξιδέψουν με μία τριακόντορο σε τόπους μακρινούς. Θα κάνουν στάση στην αρχαία Αθήνα, όπου θα ακούσουν ιστορίες και μύθους για ξακουστά πρόσωπα. Θα γίνουν καλλιτέχνες αξιοποιώντας υλικά της φύσης, ενώ θα κατανοήσουν διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως η δημιουργία ενός σύννεφου. Θα ενημερωθούν, επίσης, για τη σωστή διατροφή και θα πάρουν τα εργαλεία για να ανακαλύψουν την αλήθεια που είναι θαμμένη κάτω από το χώμα, σαν πραγματικοί αρχαιολόγοι. Τέλος, θα γνωρίσουν τη σημασία του αμπελιού για την Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

*Πληροφορίες: www.hellenic-cosmos.gr, 212-2540000

 

Κυριακές για πιτσιρίκια

ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ πρωινά αποκτούν αέρα διαφορετικό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών που προσφέρει ο «Ελληνικός Κόσμος». Τα προγράμμτα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς του και στόχο έχουν την ανάληψη πρωτοβουλίας και την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών. Πρόκειται για «μαθήματα» με ευρύ θεματικό πεδίο, με θεματικές από την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, τη σύγχρονη πραγματικότητα, τη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία και την αρχαιολογία, τη φύση και την ανακύκλωση, ενώ έχει ακόμα και πολύ παιχνίδι, καλλιτεχνικά και μαγειρικά εργαστήρια, θέατρο και κουκλοθέατρο, υπαίθριες και επετειακές δραστηριότητες. «Τα παιδιά ανακαλύπτουν, παίζουν, συζητούν και αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις σε έναν πολυχώρο όπου συνυπάρχουν ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση» λέει ο ιστότοπος. Για περισσότερα πληκτρολογήστε www.fhw.gr/edu/sundays.html.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ   *Πληροφορίες: www.mce.gr, 210-9218329

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το εξαιρετικό αυτό μουσείο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό προγράμματα και για τα παιδιά. Κάθε Σαββατοκύριακο παιδιά και γονείς δίνουν... ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μέσα από διαδραστικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια, ξεναγήσεις και αφηγήσεις, οι συλλογές του Μουσείου ζωντανεύουν για τις οικογένειες.

Περισσότερο αγαπημένο των επισκεπτών φαίνεται ότι είναι το πρόγραμμα «Αφήγηση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους» (5 ετών και άνω), ένα γλυκό και περιπετειώδες ταξίδι. Ιστορίες εμπνευσμένες από τα εκθέματα και τους χώρους του Μουσείου, παραμύθια με ήρωες, τέρατα και δράκους, μυθολογίες ηρώων απ' όλο τον κόσμο, χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις και άλλες παραδοσιακές ιστορίες οδηγούν μικρούς και μεγάλους σε έναν απολαυστικό κόσμο με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη.

*Πληροφορίες: www.cycladic.gr, 210-7294220

Κεραμική, χειροτεχνία

Πρόκειται για το Craftit, έναν καινούριο, μοντέρνο, εναλλακτικό χώρο συνάντησης και έκφρασης, στον οποίο διοργανώνονται σεμινάρια για όλες τις ηλικίες, με πολλά προγράμματα για παιδιά. Κάθε Παρασκευή απόγευμα τα παιδιά παίζουν με τον πηλό και εξοικειώνονται με τις τρεις διαστάσεις, δημιουργώντας αντικείμενα και μικρογλυπτά. Κάθε Σάββατο πρωί, μετά από μια σύντομη παρουσίαση ενός καλλιτέχνη, (π.χ. Matisse) προσπαθούν να αναπαραγάγουν την τεχνική του και να μπουν στη νοοτροπία του κάνοντας δικά τους κολάζ, ή ζωγραφίζοντας, ή κάνοντας κατασκευές. Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ηλικιών 4-7 και 8-12 ετών. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και εργαστήρι παιδικής χειροτεχνίας, όπου χρησιμοποιώντας πολύ απλά υλικά, με μουσική και παραμύθι, οι μικροί καλλιτέχνες οδηγούνται από τους δασκάλους τους στην προσέγγιση της σύγχρονης τέχνης.

*Πληροφορίες: www.craftit.gr, craftit.craftit@yahoo.gr, 210-6254614, 6944-848218, 6956-335944

Playgroups (Ομάδες παιχνιδιού)

Πρόκειται για κάτι καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα. Γονείς που μένουν στην ίδια περιοχή και τα παιδιά τους είναι περίπου στην ίδια ηλικία, δημιουργούν ομάδες και συγκεντρώνονται εκ περιτροπής στο σπίτι του καθενός. Βασικός στόχος, η κοινωνικοποίηση των νηπίων από 1 έτους έως και 4-5, και φυσικά το παιχνίδι.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα playgroups είναι πολύ διαδεδομένα και τα διοργανώνουν συνήθως οι δήμοι, με αποτέλεσμα όταν πηγαίνουν τα παιδιά για πρώτη φορά σε έναν σχολικό χώρο να έχουν συνηθίσει την ιδέα της «ομάδας». Στην Ελλάδα και αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ιδιώτες και την Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων με την ιστοσελίδα parents.gr μέσω του forum της οποίας μπορείτε να βρείτε πολλούς γονείς και να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα-παρέα.

*Πληροφορίες: www.parents.gr/psych/a40

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

www.elamazi.gr

www.babybaby.gr

www.infokids.gr

www.kidsguide.gr

www.paidorama.com

www.parents.gr

www.planetkids.gr

 

ΚΟΡΥΦΗ

Παιδικές δραστηριότητες: «Ανοιξιάτικες» ιδέες για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο

 

Καλοκαίρι επιστήμης και ψυχαγωγίας, στο Νόησις Το Νόησις προσκαλεί και εφέτος το καλοκαίρι τα παιδιά να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν τα μυστικά του ουρανού στο Πλανητάριο, να δουν τρισδιάστατες ταινίες στη γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου, να απογειωθούν με τον Προσομοιωτή και να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας. Παράλληλα, συνεχίζονται τα εβδομαδιαία προγράμματα απασχόλησης για παιδιά 9 - 13 ετών ως τις 6 Ιουλίου και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα απασχόλησης «Θερινή απόδραση» θα επαναληφθεί τον Αύγουστο, μεταξύ 27 και 31 του μηνός. Πληροφορίες: τηλ. 2310 483.000 και www.noesis.edu.gr.

Οι 30 καλύτερες παιδικές παραστάσεις της σεζόν

Τα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα 2010 για τους μικρούς επισκέπτες των μουσείων

ΟΔΗΓΟΣ, Η κρίση θέλει παραμύθι και θέαμα, Οι ημέρες των Χριστουγέννων 2010, η κατ΄ εξοχήν γιορτή των παιδιών, εφέτος δίνουν μια σπάνια ευκαιρία και στους ενηλίκους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από τη δύσκολη πραγματικότητα: εντυπωσιακά θεάματα καλούνμικρούς και μεγάλους να αφεθούν στο όνειρο και στη

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ Με τον Πέπε

Μια ομάδα μαμάδων μάς έφερε την ευχάριστη έκπληξη: το site www.pamebolta.gr  που δημιούργησαν πριν από λίγο καιρό σκεπτόμενες τους γονείς που ψάχνουν ιδέες και δεν βρίσκουν. Στις σελίδες του θα βρείτε τα πάντα. Κατ’ αρχάς να σας συστήσουμε τους έξι πρωταγωνιστές τους, που έχουν αναλάβει ο καθένας από ένα κεφάλαιο. Με τον Τόνι το αρκουδάκι θα δείτε όλες τις νέες παραστάσεις, με τη Σίση το χταπόδι θα ζωγραφίσετε και θα παίξετε, με τον Πέπε τον χιμπατζή θα εξερευνήσετε τους παιδότοπους, με τη Λούση την καμηλοπάρδαλη θα πάτε σε πάρκα, με τον Μο την κουκουβάγια θα μάθετε πολλά πράγματα και με τη Μίλη τη λαγουδίνα ίσως και να τολμήσετε ένα ταξίδι. Ηδη με μερικά κλικ έχω συγκεντρώσει αρκετές προτάσεις για τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Πληροφορίες για κάθε περιοχή, για κάθε ηλικία, χώρος για σχόλια και ψήφους, οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα, κάποιες προσφορές ειδικά για τα μέλη του pamebolta. Επίσης, συμβουλές για παιχνίδια στο σπίτι όταν δεν μπορούμε να βγούμε έξω.

Πού θα πάμε;

«Η μύτη του κλόουν», «Μουσικές καρέκλες», «Κάνε ό, τι κάνω», «Ζωγραφική στο μπάνιο», «Μπουγάδα»... Οσο για τις μέρες που επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, λίστες θεάτρων με λίγα λόγια για κάθε παράσταση, το ημερολόγιο του μήνα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Ξάνθη κ. ά. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στη σελίδα των μουσείων, ακριβώς κάτω από το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, πληροφορίες για την Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, αλλά και το Εργαστήρι του Πηλού στον Αλιμο, το Μουσείο Κούκλας στη Λάρισα. Το θέμα είναι πως βγήκαμε από την απομόνωσή μας. Υπάρχουν εκεί έξω γονείς σαν κι εμάς που ψάχνουν τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους. Επιτέλους, τους βρήκαμε!

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οδηγίες για καλλιτεχνική ενασχόληση στην παραλία  

Οι πύργοι στην άμμο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος μια ημέρα στην παραλία. Χρειάζεται κέφι, συνεργασία, άμμος, νερό, πολλή φαντασία και κάποιες οδηγίες.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4531442&ct=2

 

Γλυπτά άμμου

 

Τα (επικίνδυνα) μυστικά της άμμου

                  Παιδί και διακοπές

 

Οι Ελληνες αθλούνται στην άμμο, Ολο και περισσότεροι συμμετέχουν στις ακαδημίες μπιτς βόλεϊ, μαθαίνοντας τα μυστικά του  Σχολές beach volley για αρχάριους

 

Παιχνίδια στην άμμο Παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία και φραπέ, όπως θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα κολύμπι και μακροβούτια. Μια μεγάλη λίστα παιχνιδιών τονώνουν το ενδιαφέρον των απανταχού λουομένων καθώς παρακολουθούν τους εποχιακούς λάτρεις και φανατικούς θαυμαστές να επιδίδονται με μανία σε αυτά. Βeach volley, beach football, θαλάσσιο σκι βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και διασκεδάζουν εκατομμύρια άτομα στις παραλίες όλου του κόσμου.

 

Ζήτω τα παιχνίδια στη θάλασσα !!! Παιχνιδιάριδες, αθλητικοί τύποι, μπαλαδόροι όλου του κόσμου ενωθείτε! Αν είσαι ο τύπος του λουόμενου που δεν κάνει βήμα στην παραλία χωρίς την μπάλα του βόλεϊ, ποδοσφαίρου, πινγκ-πονγκ, ρακέτας ακόμη και του χρατσ-χρατς, ελάτε να πείσουμε τους απανταχού γκρινιάριδες θαμώνες της παραλίας ότι δεν κάνουμε τίποτα κακό... απλά παίζουμε!

 

Κάθε κόκκος άμμου είναι ένας μικρός πολύχρωμος θησαυρός ομορφιάς

 

Παιχνίδια διακοπών

 

’ΣΚΗΣΗ και ΣΠΟΡ στο νερό

 

Παίξτε με το νερό

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

ΛΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΟΔΗΓΟΣ Ανθρωπος στη θάλασσα  Α. ΓΑΛΔΑΔΑΣ

Ερωτήματα που γεννιούνται από μια βόλτα στον ήλιο του Αυγούστου, παίζοντας στην άμμο, και θέλοντας να δούμε τα ψάρια που έχουν απομείνει στα νερά μας με άλλο μάτι. Ενα χρήσιμο «σκονάκι» για να κάνετε τον έξυπνο στην ακρογιαλιά O κόσμος του βυθού κάτω από το νησί Μπικίνι, όπως παρουσιάζεται στα κινούμενα σχέδια του Μπομπ του Σφουγγαράκη, είναι άγευστος, άοσμος, μακριά από τη θαλασσινή πραγματικότητα. Αν και ο δημιουργός του, ο Stephen Ηillenburg, προτού τον παρουσιάσει για πρώτη φορά, ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, τον Μάιο του 1999, δίδασκε επί τρία χρόνια Βιολογία των Θαλάσσιων Οργανισμών, τελικά όταν πήρε δίπλωμα και από τη Σχολή Κινουμένου Σχεδίου κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεταμοντέρνο περιβάλλον που του έλειπαν η αλμύρα, το ιώδιο και ο ζεστός ήλιος, όπως τα ξέρουμε εμείς οι πολύ τυχεροί κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου.

Η «όμορφη και παράξενη πατρίδα» μας λοιπόν είναι εδώ πολύ διαφορετική από την επικράτεια του Μπικίνι. Τη ζεις, την απολαμβάνεις, με τον ήλιο της, τη θάλασσα, τα ψάρια της το καλοκαίρι. Αλλά κάπου σαν να τα έχεις συνηθίσει κιόλας; Μήπως τελικά κινείσαι με κάποια δόση αδιαφορίας ως προς όλα αυτά, όπως οι επίπεδοι, αδιάβροχοι ήρωες στον Σφουγγαράκη; Και όμως υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεκτα εκεί όπου η θάλασσα συναντάει τη στεριά και απορίες προκύπτουν όσες και η άμμος. Πάλι καλά που υπάρχουν και τα παιδιά γύρω μας. Δεν διστάζουν να ρωτούν, γιατί αυτό και γιατί εκείνο, μόλις βρεθούν στην ακρογιαλιά και εμείς, αν όχι για τους εαυτούς μας αλλά τουλάχιστον γι΄ αυτά, πρέπει να ξέρουμε το κάτι παραπάνω για να τους τα εξηγήσουμε μετά κάπως πιο απλά, αφού «έτσι κι αλλιώς (δεν) τα ξέρουν όλα».
Πώς χτίζουμε έναν καλό πύργο στην άμμο; Με την άμμο να είναι καλά βρεγμένη και συμπιεσμένη και κάθε τόσο να θυμόμαστε, καθώς το «έργο» προχωρεί, να του ρίχνουμε ακόμη μερικές σταγόνες. Γιατί το χώμα όταν στεγνώνει κρατάει το σχήμα που του είχαμε δώσει ενώ η άμμος χάνει το όποιο σχήμα είχε πάρει;
Στην ουσία συγκρίνουμε άμμο με πηλό. Διότι τα χώματα, που έχουν πάντα και λίγο πηλό μέσα τους, όταν πλαστούν στο χέρι και στεγνώσουν παρουσιάζουν ίσως κάποια σκασίματα, το αρχικό σχήμα τους μικραίνει λίγο σε όγκο αλλά η μάζα παραμένει σκληρή και το σχήμα δεν χαλάει. Πρώτη λοιπόν και μάλλον απροσδόκητη παρατήρηση: η ποσότητα της άμμου στο χέρι μας είναι πιο πυκνά πακεταρισμένη από ό,τι το χώμα. Οπου φεύγοντας το νερό άφησε μεγάλα κενά, εξ ου και τα σκασίματα και η συρρίκνωση. Οι κόκκοι της άμμου είναι σχεδόν σφαιρικοί ενώ του πηλού μακρόστενοι και επίπεδοι θυμίζοντας λίγο τραπουλόχαρτα. Τα ηλεκτρικά φορτία των μορίων που συγκροτούν κόκκο παρουσιάζουν επιφανειακά κάποιες ασυμμετρίες στην κατανομή τους οπότε αλλού εμφανίζονται κάπως περισσότερα από το ένα είδος, αλλού κάπως λιγότερα από το άλλο, αν και αθροίζοντας θετικά και αρνητικά έχουμε πάντα ισορροπία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μόρια του νερού που παρουσιάζονται στο ένα άκρο πιο θετικά και στο άλλο πιο αρνητικά. Δύο είναι οι πιο αξιοπρόσεκτες δυνάμεις που δέχεται κάθε κόκκος. Αυτή της βαρύτητας και λόγω των φορτίων.
Στην άμμο επικρατούν οι δυνάμεις βαρύτητας και τελικά οι κόκκοι της (αυτό)πακετάρονται χωρίς πολλά κενά μεταξύ τους. Στον πηλό που ο κάθε κόκκος παρουσιάζει όγκο κάπου 1 εκατομμύριο μικρότερο από ένα της άμμου επικρατούν οι ηλεκτρικές δυνάμεις και στο μικροσκόπιο λίγο ξερό χώμα με αρκετό πηλό μέσα θυμίζει ένα σπίτι φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα, με πολλά κενά δηλαδή. Αρα όταν το χώμα βραχεί και πλαστεί, πολλά κενά θα υποχωρήσουν με την πίεση, το υλικό παρουσιάζει όπως λέμε πλαστικότητα και όταν στη συνέχεια ξεραθεί, που σημαίνει ότι έχει φύγει το νερό, οι κόκκοι θα έχουν έλθει πιο κοντά. Γι΄ αυτό έχουμε τα σκασίματα και τη συρρίκνωση. Στην άμμο το νερό με τα δικά του φορτία και τις έλξεις που δημιουργούνται δρα σαν ένα είδος κόλλας ανάμεσα στους κόκκους και αυτό το ξέρουν καλά όσοι χτίζουν τα παλάτια τους στην ακρογιαλιά με υπομονή αλλά και σιγουριά. Διότι το νερό απλά εξατμίζεται ενώ οι κόκκοι μένουν καλά πακεταρισμένοι, δεν έχουμε σκασίματα, δεν έχουμε συρρίκνωση, αν και το «έργο» μένει βέβαια εύθρυπτο και εύθραυστο. Και το πιο μόνιμο από την καλοκαιρινή ενασχόληση των καστροκατασκευαστών δεν είναι άλλο από τα μαλλιά τους που ξανθαίνουν από το πολύ φως του ήλιου και τις ανακλάσεις του στην ακρογιαλιά.
Αλλάζουν πραγματικά τα μαλλιά μας χρώμα στις διακοπές; Ναι, αλλάζουν. Ακόμη και σε όποιους δεν τα βάφουν. Διότι στα σκουρόχρωμα μαλλιά βρίσκεται μια ουσία που ονομάζεται ευμελανίνη. Τα μόριά της φτιάχνονται από τους γνωστούς στους χημικούς «δακτύλιους βενζολίου», που είναι άνθρακες και υδρογόνα ενωμένα σε σχήμα επίπεδων «δαχτυλιδιών» συνδεδεμένων μεταξύ τους. Τα ηλεκτρόνια των ατόμων εκεί μπορούν να κινούνται αρκετά ελεύθερα και αυτό όσο και αν φαίνεται ασήμαντο συνδέεται με το σκούρο χρώμα. Στο κομμωτήριο χρησιμοποιούνται ουσίες που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου για να σπάζουν οι δακτύλιοι και να περιορίζεται η κίνηση των ηλεκτρονίων με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται πιο ξανθά. Ο ήλιος λοιπόν φαίνεται ότι κάνει τις δικές του (αλ)χημείες και φτιάχνει επιτόπου, δηλαδή στα μαλλιά μας, από υδρογόνο κα οξυγόνο υπεροξείδιο και όσοι περνούν πολλές ώρες στην παραλία γίνονται αναπόφευκτα πιο... Σκανδιναβοί. Μόνο ένα καπέλο μπορεί να αποτρέψει αυτή την προσωρινή έστω μετατόπιση προς την άρια φυλή.
Παθαίνουν και άλλες ζημιές τα μαλλιά μας από τον ήλιο; Τα λαμπερά και ωραία μαλλιά μας, χάρη στην πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, το καλοκαίρι κυρίως δέχονται την αδυσώπητη υπεριώδη ακτινοβολία που έρχεται από όλες τις πλευρές καθώς αντανακλάται και στην άμμο. Η κερατίνη ως πρωτεΐνη είναι κουβαριασμένη σφιχτά μέσα στα κύτταρα των μαλλιών, δίνοντάς τους αντοχή και σκληρότητα αλλά με την ενέργεια από την υπεριώδη ακτινοβολία αποσυστρέφεται, χαλαρώνει και δίνει εκείνη την κλασική θαμπάδα και τα κάνει πιο κυματιστά. Προκύπτει έτσι μια ενοχλητική (γοητευτική για άλλους) παρακμή των μαλλιών, που δεν αναστρέφεται με διάφορα δήθεν καλλυντικά, μένει λίγο ακόμη αφού τελειώσουν οι διακοπές και η ξεγνοιασιά και εξαφανίζεται μόνο αν τα κόψουμε. Πάντως το μυαλό μας, πιο μέσα, δεν κινδυνεύει να πάθει τα ίδια.
Τι είναι όμως μέσα στο μυαλό ενός ψαριού; Ενα βασικό δίδυμο επιβίωσης αλλά και δίλημμα για κάθε ψάρι σχεδόν είναι: (πώς δεν θα γίνω για τους άλλους) τροφή και (πώς να μη μου λείψει το) σεξ. Δηλαδή, από τη μια πρέπει να φαίνεται όσο το δυνατόν λιγότερο για να μην το φάνε οι πιο μεγάλοι και από την άλλη για να βρει σύντροφο πρέπει να φαίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να είσαι ψάρι λοιπόν.
Τα ψάρια βλέπουν χρώματα; Τα χρώματα που βλέπει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται έξω από το νερό είναι από το κόκκινο ως το ιώδες. Τα ψάρια έχουν μάτια που μοιάζουν αρκετά με τα μάτια των υπόλοιπων σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Διαθέτουν όπως εμείς κωνία και ραβδία, όπου τα ραβδία είναι για να ξεχωρίζεις πράγματα σε χαμηλούς φωτισμούς. Ετσι όσα ψάρια κινούνται μετά τη δύση του ηλίου ή σε μεγάλα βάθη διαθέτουν σχεδόν μόνο ραβδία. Η κόκκινη και η ιώδης ακτινοβολία, μπαίνοντας στο νερό έχουν απορροφηθεί σε λίγα μέτρα βάθος ενώ το πράσινο και το μπλε μπορεί να φθάσουν και ως τα εκατό μέτρα προτού απορροφηθούν εντελώς. Τα ψάρια των ρηχών νερών διαθέτουν κωνία ευαίσθητα στο κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο που τους επιτρέπουν να βλέπουν όλα τα γνωστά χρώματα όταν είναι κοντά στην επιφάνεια. Κάτω από τα 30 μέτρα όμως δεν εισχωρούν οι ερυθρές ακτίνες. Ετσι τα κόκκινα ψάρια στον βυθό χάνουν τη λάμψη τους και χάνονται από τους διώκτες τους όταν είναι και αυτοί... ψάρια. Επίσης και τα χρώματα στην αντίθετη πλευρά του ορατού για εμάς φάσματος δεν κυκλοφορούν πιο εύκολα. Σκεδάζονται, δηλαδή διασκορπίζονται, αλλά σε απόσταση μόλις μερικών εκατοστών, έτσι ώστε οι διώκτες τους όταν είναι λίγο πιο μακριά να μην αντιλαμβάνονται εύκολα τους... πολύχρωμους εραστές, εκείνοι όμως να μπορούν να επιδεικνύονται στις... ψαρίνες του δικού τους είδους. Εννοείται πάντως πως υπάρχουν και άλλα πολλά πράγματα που σε αυτά υπάρχει ομοιότητα των ψαριών με τους ανθρώπους.
Μπορούν τα ψάρια να αναπνέουν όταν βρεθούν έξω από το νερό; Οχι όλα αλλά κάποια είδη διαθέτουν είτε ειδικά διαμορφωμένες κοιλότητες που τους επιτρέπουν όταν βγαίνουν στην ξηρά για να κυνηγήσουν την τροφή τους να αναπνέουν, έστω και δύσκολα, είτε δίπλα στα βράγχια έχουν αναπτύξει και πνεύμονες. Από αυτές τις περιπτώσεις βέβαια καταλαβαίνουμε και το πώς έγινε κάποτε η πρώτη έξοδος από το νερό στη στεριά.
Γιατί δεν μπορούν οι άνθρωποι να αναπνέουν μέσα στο νερό; Γιατί το νερό έχει πολύ λίγο οξυγόνο και γιατί δεν διαθέτουν βράγχια. Το νερό περιέχει κάπου το ένα τριακοστό της ποσότητας οξυγόνου που περιέχεται στον αέρα και στα πιο θερμά νερά υπάρχει ακόμη λιγότερος αέρας διαλυμένος στο υγρό στοιχείο. Εχουν υπολογίσει ότι για να παίρνει από το νερό αρκετό αέρα στους πνεύμονές του ένας άνθρωπος θα έπρεπε να κάνει 450 εισπνοές το λεπτό! Τα βράγχια των ψαριών είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός απόσπασης του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό. Επάνω σε ένα τόξο, στην πραγματικότητα μια κεντρική αρτηρία, βρίσκονται αυτοί οι σχηματισμοί που τα κάνουν να μοιάζουν με χτένια και στο εσωτερικό τους διακλαδίζεται με λεπτότερα σωληνάκια η κεντρική αρτηρία. Εκεί μέσα λοιπόν κυκλοφορεί αίμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Νερό θαλασσινό, πιο πλούσιο σε οξυγόνο κυκλοφορεί εξωτερικά, γύρω από τα βράγχια και λόγω ακριβώς της διαφοράς σε συγκέντρωση μορίων έχουμε τη διάχυση οξυγόνου από εκεί που είναι περισσότερο, δηλαδή στο νερό, προς εκεί που είναι λιγότερο, δηλαδή στις αρτηρίες.
Αρέσει το αλμυρό νερό στα ψάρια; Οχι ιδιαίτερα, αλλά έμαθαν να ζουν με αυτό. Το αίμα τους έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από ό,τι το νερό γύρω τους και για να διατηρήσουν τη σωστή αναλογία είναι αναγκασμένα να βγάζουν το επιπλέον αλάτι και από τα βράγχια αλλά και μέσω των νεφρών τους με τη μορφή παχύρρευστων ούρων γεμάτων νιτρικά. (Γι΄ αυτό μερικοί συνιστούν το νερό των ενυδρείων να το χύνουμε στις γλάστρες μας.)

Πώς όμως δεν παγώνει το αίμα τους όταν βρίσκονται σε τοποθεσίες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες; Είναι απλό. Οπως ανακάλυψαν το 1969 οι ερευνητές σε ψάρια της Ανταρκτικής υπάρχουν μόρια ουσιών διαλυμένων στο αίμα τους που ονομάζονται γλυκοπεπτίδια και λειτουργούν σαν αντιψυκτικά. Ναι, όπως ακριβώς στο υγρό του αυτοκινήτου. Ακόμη και ο αγαπητός μας μπακαλιάρος διαθέτει τέτοιο αξεσουάρ.
Πονάει ένα ψάρι πιασμένο στο αγκίστρι; «Τα ψάρια δεν έχουν εγκέφαλο τόσο ανεπτυγμένο ώστε να αναγνωρίζουν τον πόνο... Αλλωστε αν πονούσαν πιασμένα στο αγκίστρι δεν θα προσπαθούσαν να φύγουν μακριά αλλά θα αφήνονταν να τα τραβήξει ο ψαράς προς το μέρος του για να πονούν λιγότερο» είπε ο δρ Βruno Βroughton, πρόεδρος της αγγλικής Νational Αngling Αlliance, όλων αυτών δηλαδή που ψαρεύουν με αγκίστρι. Και καλά θα ήταν να είχε εκείνος δίκιο όταν το 2003 ξέσπασε μεγάλη διαμάχη στην Αγγλία για το θέμα. Οι έρευνες όμως που έγιναν και γίνονται ακόμη και σήμερα έδειξαν ότι σε ένα ψάρι όπως η πέστροφα μόνο στο κεφάλι εντοπίστηκαν 58 αισθητήρια σημεία και 18 από αυτά ήταν ευαίσθητα και σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το τελευταίο ας το θυμηθούν και όσοι απολαμβάνουν πέστροφες που τις ρίχνει ο εστιάτορας ολοζώντανες από το νερό όπου κολυμπούν αμέριμνες, κατευθείαν στο τηγάνι και όσοι λατρεύουν ο αστακός τους να μπαίνει επίσης σαλεύοντας ακόμη στο καυτό νερό της κατσαρόλας ενώ ακόμη δεν έχει παραδώσει το πνεύμα. Και όσα ψάρια καταφέρνουν να γλιτώσουν το αγκίστρι και το κλασικό τράβηγμα του ανυπόμονου ψαρά που τους σκίζει τα χείλη, από σχετικά πειράματα που έγιναν, είναι γνωστό πλέον ότι περνάει πολύς καιρός για να πλησιάσουν και να αγγίξουν ξανά τροφή. Και ας πάψουν να δίνονται οδηγίες σε υποψήφιους ψαράδες από κάποιες «ψαροστήλες» στον Τύπο όπου για μεγάλα ψάρια συνιστούν να χρησιμοποιούν, λέει, διπλό αγκίστρι και εκεί να καρφώνουν με ειδικό τρόπο από την ουρά και το κεφάλι ένα μικρότερο ψάρι που όμως, όπως επιμένουν, για να πετύχει σαν δόλωμα πρέπει να είναι απαραιτήτως ακόμη ΖΩΝΤΑΝΟ!
Ούτως ή άλλως βέβαια τα ψάρια στρεσάρονται πολύ εύκολα, ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να τα κρατήσει σφιχτά στα χέρια του ενώ ζουν ακόμη αλλά το χειρότερο είναι ότι μάθαμε να συνδέουμε την ηδονή για μια τροφή όσο γίνεται πιο φρέσκια με ένα πλάσμα που το βλέπουμε να είναι στους επιθανάτιους σπασμούς του (αυτό δεν σημαίνει στην ουσία «ψάρι σπαρταριστό»;). Μπορεί σε αυτόν τον τόπο να μην είναι ακόμη ξεκάθαρο αν πονούν τα... παλικάρια αλλά είναι σίγουρο ότι πονούν τα ψάρια και είναι καιρός να κανονίσουμε τη συμπεριφορά μας με αυτό ως δεδομένο.
 

ΚΟΡΥΦΗ

Ασπίδα στο διαδίκτυο για τα παιδιά                

ΓΙΑ να σερφάρουν τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο και εσείς να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι όντως επισκέπτονται ασφαλείς ιστότοπους και δεν κινδυνεύουν από λογής... περίεργους του Ιστού, υπάρχει μια ενδεδειγμένη λύση: να τα εκπαιδεύσετε από νωρίς ώστε να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Στο www.cyberkid.gov.gr, ένα site που δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, θα βρείτε οδηγίες για πιτσιρίκια και γονείς, δοσμένες με απλό και κατανοητό τρόπο, τις οποίες έφτιαξε ειδικά για την περίσταση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το cyberkids αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με το Internet και στόχος του είναι να δείξει -κυρίως- στα παιδιά τις θετικές πλευρές του Ιστού, αλλά και να τα ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οσοι έχετε παιδιά μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε.

Save Mitsos ΔΕΙΤΕ το σποτάκι του www.saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την ανάγκη προστασίας των παιδιών σας στον Ιστό. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα, πρόκειται για «στοχευμένο κοινωνικό μήνυμα» γύρω από την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, που δημιουργήθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (klicksafe.de), το οποίο έχει προσαρμοστεί και προβληθεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο www.savemitsos.gr θα δείτε την ελληνική εκδοχή του σποτ, στην οποία «πρωταγωνιστεί» ο... Μήτσος! Παράλληλα, από το saferinternet μπορείτε να συμβουλευτείτε πώς να ελέγχετε τις e-παρέες των παιδιών σας, ενώ υπάρχει και ειδικό πρόγραμμα φτιαγμένο για τα ίδια τα παιδιά, ώστε να μπορούν και από μόνα τους να προσέχουν στους λαβυρίνθους του Ιντερνετ.

 

Παιδικό ψαχτήρι

 

Μαθήματα ασφαλούς πλοήγησης για παιδιά

Μια νέα διαδικτυακή - διαδραστική εφαρμογή χρήσιμων συμβουλών για τα παιδιά μέχρι 12 ετών παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την ασφαλή πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο. Ο νέος ιστότοπος http://www.cyberkid.gov.gr, ο οποίος όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι στήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του FBI Kids, αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το Ιντερνετ. Γονείς και παιδιά θα ανακαλύψουν τις θετικές πλευρές του κυβερνοχώρου μέσα από την αναζήτηση πληροφοριών αλλά μπορούν επίσης να ψυχαγωγηθούν χωρίς να απειλείται η πλοήγησή τους στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα μέσα από διαδραστικές εφαρμογές μπορούν να δουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους βασικούς κανόνες του Διαδικτύου: τι είναι το ηλεκτρονικό ίχνος, τι είναι chat room, τι είναι το nickname, τι είναι τα social media. Οι γονείς από την άλλη μαθαίνουν τι είναι το phishing, (μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που λειτουργούν ως δολώματα για τις ηλεκτρονικές απάτες), τι είναι το cyber bullying (η ψηφιακή παρενόχληση, λεγόμενη και κυβερνοτρομοκρατία).

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

«Ξέρω τι έκανες, παιδί μου, χθες στο Ιντερνετ»  Ολοένα και περισσότεροι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο ντετέκτιβ με τη βοήθεια της τεχνολογίας για να κατασκοπεύσουν την ιντερνετική ζωή των παιδιών τους. Ψάχνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αναζητούν λέξεις-κλειδιά για να ανοίξουν τις πόρτες της πραγματικής και της ψηφιακής πραγματικότητας των τέκνων τους. Και όταν δεν το κάνουν οι ίδιοι καταφεύγουν ακόμη και σε ιδιωτικούς αστυνομικούς για να πάρουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν. Είναι όμως θεμιτό και πού βρίσκεται το όριο μεταξύ του υγιούς ελέγχου και της ιδιωτικής ζωής των εφήβων;

Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους

n Οταν συνομιλώ με κάποιον στο Ιντερνετ προσέχω γιατί μπορεί να μην είναι αυτός που νομίζω. Σταματώ τη συνομιλία αν αισθανθώ άβολα.

n Επειδή το Ιντερνετ είναι ανοιχτό σε όλους, προσέχω τι λέω και δεν δίνω προσωπικές πληροφορίες ή φωτογραφίες.

n Χρησιμοποιώ ένα ουδέτερο όνομα όταν κινούμαι στο Ιντερνετ ώστε να αποφύγω ανεπιθύμητες ή προκλητικές απαντήσεις.

n Φροντίζω να μην απαντώ σε αγενή, χυδαία ή απειλητικά μηνύματα και ενημερώνω πάντα τους γονείς μου.

n Δεν ανοίγω e-mail από άγνωστο αποστολέα γιατί μπορεί να περιέχουν ιούς. Αν μου προσφέρουν κάτι που μοιάζει υπερβολικό, ίσως να πρόκειται για τέχνασμα.

n Κλείνω αμέσως παράθυρα που ανοίγουν με περιεχόμενο όπως διαφημίσεις ή τυχερά παιχνίδια. Αν συναντήσω δυσκολία, ζητώ τη βοήθεια κάποιου μεγάλου.

... και για μεγάλους

n Εγκαταστήστε τον υπολογιστή των παιδιών σε δωμάτιο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση.

n Μάθετε στα παιδιά σας πώς να αξιολογούν πληροφορίες που βρίσκουν.

n Μάθετε τα παιδιά σας να σας εμπιστεύονται οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν άβολα.

n Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μη δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία στο Διαδίκτυο και να μην ανοίγουν μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

n Συζητήστε για τους φίλους που έκαναν τα παιδιά σας στο Διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα τους συναντήσουν χωρίς την έγκρισή σας και εξηγήστε τους γιατί.

n Προτιμάτε να είστε παρόντες κατά τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά. Εξετάστε τη χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων.

n Βάλτε κανόνες για τη χρήση του Ιντερνετ, τονίζοντας τις σχολικές υποχρεώσεις και ενθαρρύνοντας τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Αυξημένο ενδιαφέρον για συσκευές εντοπισμού To σχολικό που αργεί, η ανησυχία για τους καινούργιους φίλους που ακόμη δεν γνωρίζουν, οι πάμπολες ώρες στα chat rooms και στο facebook δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια στους γονείς για τις επαφές των παιδιών τους στη διαδικτυακή ζωή τους. Οι μεγάλοι κίνδυνοι άλλωστε θεωρούν ότι εκεί παραμονεύουν. Αυτά είναι και τα κίνητρά τους που οδηγούνται στη βοήθεια της τεχνολογίας για να αποσπάσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για τις κινήσεις και τις γνωριμίες στο Ιντερνετ. Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές εντοπισμού και σύμφωνα με τους ανθρώπους των εταιρειών που τα εισάγουν το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Ο Ευάγγελος Κρέτσινος, υπεύθυνος εταιρείας συστημάτων εντοπισμού, εξηγεί: «Προσπαθούμε να πούμε στους γονείς, όσο και αν συμμεριζόμαστε την αγωνία τους για την ασφάλεια των παιδιών τους, ότι είναι ανάγκη να υπάρχει και η συγκατάθεση των παιδιών για να τοποθετήσουμε τη συσκευή εντοπισμού. Οι κίνδυνοι της πόλης αυξάνονται και ίσως κάποιοι γονείς και παιδιά να νιώθουν ασφάλεια με αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα το οποίο εμείς δεν το παραβλέπουμε. Αν δεν έχουν τη συγκατάθεση των παιδιών, δεν την δίνουμε».

Ακόμη, διευκρινίζει ότι η συσκευή αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική σε ηλικιωμένους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Για όλες τις άλλες χρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο πλευρών.

 

Συμβουλές για να γνωρίζουμε αν τα παιδιά μας εκτίθενται στο Διαδίκτυο

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

«Μικροί εξερευνητές μέσα στο σπίτι» 

ΤΟ Ιντερνετ είναι γεμάτο από «πόρτες» που με ένα κλικ οδηγούν σε άλλες και από εκεί σε άλλες, αρκετές από τις οποίες δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συναντήσει ένα παιδί που σερφάρει στον Ιστό. Και επειδή είναι πολύ εύκολο κάποιο πιτσιρίκι που χρησιμοποιεί χωρίς επίβλεψη το Ιντερνετ να βρεθεί ξαφνικά σε site με «μυστήριο» περιεχόμενο, ίσως θα ήταν καλό να βάλετε στο pc σας ως ασπίδα προστασίας για τα μικρά σας το www.opendns.com. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, μπλοκάρει αυτόματα τα sites που είναι μόνο για τα μάτια των ενηλίκων και λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε κανένα software. Ετσι, έχετε (όχι απόλυτα, αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό) το κεφάλι σας ήσυχο. Μεταφρασμένη

ΘΕΛΕΤΕ τα παιδιά σας να παίζουν στα δάχτυλα τον Ιστό, αλλά φοβάστε κιόλας τις σκοτεινές πτυχές του. Στο www.kidsclick.org θα βρείτε συγκεντρωμένες δεκάδες διευθύνσεις που απευθύνονται σε παιδιά, τις οποίες διάλεξαν ειδικοί βιβλιοθηκάριοι ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σύνολο εκπαιδευτικών ιστότοπων, χωρισμένων σε κατηγορίες, ανάλογα με τη θεματολογία τους, ώστε να βρίσκετε κατευθείαν αυτό που ζητάτε. Τέχνες, μυθολογία, μαθηματικά, γεωγραφία, πολιτισμός, γλώσσες, Διάστημα, παιχνίδια, βιογραφίες, και ένα σωρό ακόμα περιμένουν εσάς και τα μικρά σας να τα ανακαλύψετε παρέα. Ενας καλός μπούσουλας για τις διαδικτυακές σας αναζητήσεις. Μεταφρασμένη

Επίσης το www.kidzui.com φιλοδοξεί να σας λύσει το πρόβλημα και παράλληλα προσφέρει στα πιτσιρίκια σας ένα έγκυρο μηχάνημα για να πραγματοποιούν με ασφάλεια τις αναζητήσεις τους στον Ιστό. Ακόμα, προσφέρει προτάσεις για περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια sites που οδηγούν σε παιχνίδια, εκπαιδευτικούς ιστότοπους, βίντεο κ.λπ., ειδικά για παιδιά. Εγκυρα ξένα ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς γράψει «ύμνους» για την υπηρεσία, που «φιλτράρει» τις αναζητήσεις των μικρών σας για να αποφεύγουν και αυτά -και εσείς- τα επικίνδυνα ιντερνετικά μονοπάτια. Η βασική έκδοση είναι εντελώς δωρεάν και όσοι από σας έχετε παιδιά, αξίζει να το εγκαταστήσετε.

 

Παιδικό ψαχτήρι

ΕΧΕΙ σήμα έναν συμπαθέστατο δεινόσαυρο και είναι φτιαγμένο ειδικά για πιτσιρίκια. Ο λόγος για το www.kidrex.org, ένα αμιγώς παιδικό ψαχτήρι που εντοπίζει και παρουσιάζει σελίδες που θα αρέσουν στα μικρά σας. Οποια λέξη-κλειδί και να πληκτρολογήσει το καμάρι σας θα εμφανιστούν σελίδες με αντίστοιχο περιεχόμενο, που όμως αφορούν παιδιά και όχι ενήλικες. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της αναζήτησης προστατεύονται από ειδικά φίλτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να μπει το παιδί σε σελίδα με κακόβουλο ή «πονηρό» περιεχόμενο. Ετσι μπορείτε να το επιλέξετε ως αρχική σας σελίδα και από εκεί τα μικρά σας να κάνουν όποια αναζήτηση θέλουν κι εσείς να έχετε το κεφάλι σας -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- ήσυχο.

 

Για τα πιτσιρίκια

ΑΝ τα μικρά σας δεν βρίσκονται σε κατασκήνωση ή σε κάποια παραλία, και είναι στο σπίτι μαζί σας, εκμεταλλευτείτε τη συγκυρία και δώστε τους τη δυνατότητα να ανακεφαλαιώσουν όσα έμαθαν στο σχολείο, παίζοντας με μια... σοφή κουκουβάγια. Στο www.schoolholidaychallenge.com παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (και του Γυμνασίου) μπορούν να μπουν σε έναν ιδιότυπο «διαγωνισμό» γνώσεων που αποτελείται από 50 ερωτήσεις. Οσο πιο γρήγορος ο χρόνος που θα τις απαντήσουν τόσο μεγαλύτερο και το σκορ. Μονάχα προσοχή, γιατί με ένα λάθος ξαναγυρνάτε στην αρχή.

 

ΤΑ παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και τους εικονικούς κόσμους. Μόνο που όταν σερφάρουν σε τέτοια sites, το δικό σας μυαλό συχνά πάει στο κακό, αν δηλαδή τα πιτσιρίκια σας είναι ασφαλή από κακοπροαίρετους που συχνάζουν και εκείνοι σε sites για παιδιά. Το www.animaljam.com είναι ένας από τους καλύτερους ιστότοπους του είδους, ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά, με τη σφραγίδα του National Geographic, που στόχο έχει να διασκεδάσει τα μικρά σας, διασφαλίζοντας παράλληλα -όσο γίνεται περισσότερο- τη διαδικτυακή τους ασφάλεια και τη δική σας ηρεμία. Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους ζωάκι και με αυτό να περιηγηθούν σε έναν πανέμορφο εικονικό κόσμο, στον οποίο -μέσα από το παιχνίδι- θα διδαχθούν τον σεβασμό και την αγάπη στη φύση και τα ζώα. Επιπλέον, επειδή ο ιστότοπος «μιλάει» αγγλικά, θα έχουν και πρόοδο στη γλώσσα. Με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Τεστ γνώσεων κάθε είδους

 

Βόλτα στο Διάστημα Επισκεφθείτε το με τα μικρά σας και διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή στο Διάστημα, τους πλανήτες, τους πυραύλους και ένα σωρό ακόμα. Επίσης θα δείτε φωτογραφίες και βίντεο, θα παίξετε παιχνίδια, θα κατασκευάσετε χαρτονένια διαστημόπλοια και θα «διαβάσετε» χάρτες του Διαστήματος. Τα μικρά σας θα το λατρέψουν.

 

ΑΝ δεν είναι σε διακοπές και τα έχετε μαζί σας στο σπίτι, το πιθανότερο είναι να έχετε εξαντλήσει όλες τις ιδέες για παιχνίδι. Τα φοβερά πιτσιρίκια, που συνήθως βαριούνται εύκολα, χρειάζονται μεθοδευμένους χειρισμούς για να μη σας βγάλουν έξω από τα ρούχα σας με τις απαιτήσεις τους. Και όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν τόσο η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη! Το www.kidsmakestuff.com δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όλους τους γονείς (αλλά και τους ταλαίπωρους παππούδες) που βρίσκονται σε... καλοκαιρινή απόγνωση. Θα σας δώσει ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές και γενικότερα θα σας μάθει τρικ για να απασχολείτε τα μικρά καμάρια σας αποφεύγοντας εντάσεις και γκρίνιες.

μεταφρασμένη στα Ελληνικά  http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=www.kidsmakestuff.com&sl=en&tl=el&history_state0=

 

 

ΑΥΤΟ είναι ένα πραγματικά τεράστιο site. Και για τους γονείς και τους παιδαγωγούς θα αποδειχθεί ιστότοπος-θησαυρός! Κατα' ρχάς έχει περισσότερες από 1.000 ιδέες για να κρατήσετε απασχολημένα τα πιτσιρίκια σας. Δραστηριότητες για παιδάκια έως 10 ετών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι επιτέλους βρήκατε την ησυχία σας! Πάρτε μια γεύση: υπάρχουν εκατοντάδες σκίτσα που εκτυπώνετε και τα μικρά σας χρωματίζουν, βιντεοβιβλία για να βλέπουν κινούμενες ιστορίες να διαδραματίζονται στις οθόνες των υπολογιστών. Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες παιχνίδια (παζλ, λαβύρινθοι, τουβλάκια και ένα σωρό ακόμα) και e-κάρτες που μπορείτε να φτιάξετε παρέα και να στείλετε στους φίλους του ή σε συγγενείς σας. Ολα αυτά (και όχι μόνο) στο www.kidsgames.org.

μεταφρασμένη στα Ελληνικά http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=www.kidsgames.org&sl=en&tl=el&history_state0=

 

ΕΩΣ 10 ΧΡΟΝΩΝ www.uptoten.com

Αυτός ο ιστότοπος είναι ένα και ένα για όσους γονείς έχουν πιτσιρίκια μέχρι 10 ετών! Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια, που θα κρατήσουν τα μικρά σας καμάρια απασχολημένα. Το site μπορεί να χρησιμεύσει και ως βοήθημα σε δασκάλους και παιδαγωγούς, αφού δίνει ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν και μέσα στην τάξη. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Γονείς σε... απόγνωση, που θέλουν να έχουν καβάτζα όσο περισσότερες προτάσεις γίνεται για να ικανοποιούν τα εκάστοτε γούστα των μικρών τους αγαπημένων τυράννων, σήμερα σας δίνω το www.activityvillage.co.uk. Βρετανικής εμπνεύσεως, με συμβουλές και παιδαγωγικές ιδέες από δασκάλους και ειδικούς, θα σας λύσει τα χέρια τις δύσκολες καλοκαιρινές μέρες που τα διαολάκια σας δεν απασχολούνται στο σχολείο. Εκτός από ένα σωρό παιχνίδια και κατασκευές που θα βρείτε, έχει και εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα για οτιδήποτε αφορά τα παιδιά όλων των ηλικιών. Από πιθανά προβλήματα κοινωνικοποίησης, εγκαύματα καλοκαιρινά, αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές κ.λπ. Κανονικό εγχειρίδιο για γονείς δηλαδή!

μεταφρασμένη στα Ελληνικά       http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.activityvillage.co.uk%2F&sl=en&tl=el&history_state0=en%7Cel%7Cwww.activityvillage.co.uk.

 

Χάρτινα παιχνίδια!     www.papertoys.com

ΕΙΝΑΙ πρωτότυπο, πανέξυπνο και εντελώς δωρεάν. Αν νομίζετε ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε με ένα φύλλο χαρτί είναι η κλασική σαίτα, ξανασκεφτείτε το! Φτιάξτε το Καπιτώλιο, το Ταζ Μαχάλ, κατασκευάστε έναν τυραννόσαυρο, πολυτελή αυτοκίνητα, ελικόπτερα, φτιάξτε τη Σφίγγα, το Αγαλμα της Ελευθερίας, ομοιώματα ταξί και ένα σωρό ακόμα κατασκευές που θα βρείτε στο www.papertoys.com. Η διαδικασία είναι απλή: επιλέγετε αυτό που θέλετε να κατασκευάσετε, τυπώνετε το σχέδιο, κόβετε γύρω γύρω, διπλώνετε όπως σας λένε οι οδηγίες, κολλάτε τις άκρες, και έτοιμο το χάρτινο παιχνίδι σας! Μπορείτε να επιλέξετε έγχρωμη βερσιόν ή και μαυρόασπρη για να χρωματίσετε όπως εσείς θέλετε την κατασκευή σας! Τα μικρά σας θα το λατρέψουν και εσείς θα ξενοιάσετε κάμποσες ώρες, αφού τα πιτσιρίκια θα απασχολούνται με τις πρωτότυπες χάρτινες κατασκευές τους.

μεταφρασμένη στα Ελληνικά  http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=www.papertoys.com&sl=en&tl=el&history_state0=

 

Για πιτσιρίκια

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ έναν διαδικτυακό παράδεισο που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Το www.kidopo.com είναι ένας ιστότοπος γεμάτος παιχνίδια, χειροτεχνίες και προτάσεις για ζωγραφιές που θα κρατήσουν απασχολημένα για αρκετές ώρες τα μικρά σας καμάρια. Στο site θα βρείτε σχέδια που μπορείτε να τυπώσετε για να χρωματίσουν τα παιδιά σας, ιδέες για κατασκευές που θα κάνετε μαζί ή θα τα καθοδηγήσετε να φτιάξουν μόνα τους, και πολλά πολλά ακόμα. Αν λοιπόν τα μικρά σας δεν είναι εξοχή, αλλά έχουν ξεμείνει σπίτι μαζί σας, να ένας καλός τρόπος να τα διασκεδάσετε. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

 

     Φτιάξτε ζώα       

Μαθαίνοντας τα ζώα

 

Παιχνίδι που στηρίζεται σε κανόνες φυσικής

Ένα «μπαμπαδίστικο», για να το απολαύσουν οι μπαμπάδες με τα καμάρια τους! Το www.msichicago.org/fileadmin/Activities/Games/simple_machines είναι ένα παιχνίδι που στηρίζεται σε κανόνες φυσικής και δημιουργήθηκε από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ηρωας ένα ρομποτάκι που έχει να κάνει διάφορους «άθλους» και για να αντεπεξέλθει μπορεί να χρησιμοποιήσει κανόνες φυσικής που ήδη γνωρίζει ή να τους μάθει παίζοντας. Τροχαλίες, κεκλιμένα επίπεδα, βαλίστρες και διάφορα παρεμφερή σάς βοηθούν για να τα καταφέρετε!

 

Για πιτσιρίκια

ΒΟΗΘΗΣΤΕ το κοτόπουλο να περάσει απέναντι τον πολυσύχναστο δρόμο, μαζέψτε όσο πιο πολλά διαμάντια μπορείτε, παγιδέψτε μέσα σε σαπουνόφουσκες μελισσούλες και μυγάκια και λύστε ασκήσεις πρόσθεσης και αφαίρεσης που ακονίζουν το μυαλό χωρίς να μοιάζουν σχολική τυραννία. Ολα αυτά στο http://mathathon.org/games.shtml#, έναν ιστότοπο ειδικά φτιαγμένο για παιδιά. Τώρα που τα πιτσιρίκια περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, γεμίστε δημιουργικά τις ώρες τους γνωρίζοντάς τους αυτό το site. Και θα παίξουν με την ψυχή τους, και θα «τριφτούν» με τα -κατά πολλούς- στρυφνά μαθηματικά, και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος δεν κρύβει κινδύνους.

 

 

Sesame Street!

ΠΟΙΑ είναι η σειρά που λατρεύουν τα πιτσιρίκια σε όλο τον κόσμο; Η εκπαιδευτική σειρά που μαθαίνει τα μικρά σας μέσα από το παιχνίδι και το τραγούδι; Φυσικά, πρόκειται για τη «Sesame Street» που χθες έκλεισε 40 χρόνια ζωής! Οσο και να σας φαίνεται περίεργο, ο Ελμο με την παρέα του, τον Count von Count, το Big Bird και το τέρας των μπισκότων, σαραντάρισαν! Και αν είστε νέοι γονείς, το πιθανότερο είναι και εσείς και τα παιδιά σας να μεγαλώσατε παρακολουθώντας την ίδια παιδική σειρά! Για τα 40 χρόνια της πιο πετυχημένης εκπομπής λοιπόν, χθες, ολόκληρη την ημέρα, η google είχε αφιερώσει το λογότυπό της στη «Sesame Street»! Και όσοι από εσάς επιχειρήσατε χθες να κάνετε κάποια αναζήτηση, σίγουρα πέσατε πάνω στους αγαπημένους σας ήρωες! Με την ευκαιρία των γενεθλίων, κάντε και ένα κλικ στο www.sesamestreet.org τον επίσημο ιστότοπο της σειράς! ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ  http://tiny.cc/hxNvW

Απασχολήστε δημιουργικά τα πιτσιρίκια σας με ένα πανεύκολο κυνήγι θησαυρού. Τα μικρά σας παίρνουν οδηγίες βήμα βήμα που τα οδηγούν τελικά στον θησαυρό. Το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για μικρούς εξερευνητές που μαθαίνουν απλούς αριθμούς και κατευθύνσεις (δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω) σε πίστες που σταδιακά αυξάνεται ο βαθμός της δυσκολίας. Δοκιμάστε το!

 

ΓΙΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ

Η χαρά μικρών και μεγάλων είναι το επίσημο site της Disney www.disney.com που φιλοδοξεί να ταξιδέψει ολόκληρη την οικογένεια σε κόσμους παραμυθιών και να σας κάνει να γνωρίσετε από κοντά τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών και των παιδικών σας χρόνων. Παίξτε παιχνίδια, δείτε τρέιλερ, γνωρίστε από κοντά χαρακτήρες που σας έκαναν να γελάσετε μέχρι δακρύων, απολαύστε εύκολες συνταγές για παιδιά παρέα με τα απίθανα μάπετ, ταξιδέψτε στο νησί των θησαυρών, ζωγραφίστε, φτιάξτε κάρτες και ημερολόγια, φιλοτεχνήστε τα δικά σας κόμικς, δείτε επεισόδια κινουμένων σχεδίων, μάθετε τα νεότερα για ταινίες που άφησαν εποχή αλλά και γι' αυτές που αναμένεται να έρθουν στη μεγάλη οθόνη και πολλά πολλά, ακόμη.

Δώστε στα πιτσιρίκια σας τη χαρά του παιχνιδιού που προσφέρει παράλληλα εκμάθηση, μέσα από τον επίσημο ιστότοπο της Ντίσνεϊ. Στο www.disney.gr (είναι η ελληνική βερσιόν του www.disney.com)

 

Βίντεο για παιδιά

ΓΙΑ τα tech πιτσιρίκια υπάρχει ένας ιστότοπος γεμάτος βίντεο που θα τα κρατάει δημιουργικά απασχολημένα και θα διευρύνει τους ορίζοντές τους. Το www.kideos.com είναι ό,τι πρέπει για τα μικρά σας, αφού έχει χιλιάδες βίντεο, τα οποία είναι ελεγμένα και «κατάλληλα» για παιδιά. Το περιεχόμενο είναι κατηγοριοποιημένο ανάλογα με την ηλικία των μικρών σας και θα βρείτε από εκπαιδευτικά μέχρι αμιγώς διασκεδαστικά βίντεο. Το καλό με το site είναι πως δεν έχετε να φοβάστε μήπως ανάμεσα στο περιεχόμενο υπάρχουν και βίντεο με ακατάλληλα θέματα και εικόνες, οπότε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών θα μπορούν να σερφάρουν και μόνα τους επιλέγοντας τι θα δουν κάθε φορά. Αν θέλετε τα μικρά σας καμάρια να παίζουν το Διαδίκτυο στα δάχτυλα, αυτό το site είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσουν την περιήγησή τους στον Ιστό. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

Παιχνιδοχάρτες

 

Η οικιακή βιβλιοθήκη «σκαλί» μόρφωσης των παιδιών

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Απασχολείστε τα πιτσιρίκια

 

Χωρίς σύνδεση! όσοι έχετε πιτσιρίκια, θέλετε να έχετε πρόσβαση σε διάφορες διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, χωρίς όμως να είναι ο υπολογιστής σας συνδεδεμένος στο Δίκτυο.

 

*Παιχνίδι για ..εξοικείωση με τη θέση των γραμμάτων στο πληκτρολόγιό σας*

Για τα παιδιά ομογενών

ΤΟ www.unikidshellas.net είναι μια προσπάθεια να προωθηθεί κάθε τι ελληνικό στα παιδιά των ομογενών που ζουν σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη και αλλού και να τα βοηθήσει να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν την παράδοση, να εξοικειωθούν με τα ήθη και έθιμα, τη μυθολογία, την Ιστορία, την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη διατροφή, την υγεία, το περιβάλλον, τα τουριστικά αξιοθέατα της πατρίδας μας κ.ά. Ο ιστότοπος μιλάει ελληνικά και αγγλικά και εκτός από τα κείμενα πλαισιώνεται ακόμα από ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό. Ακόμα και αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των γονέων-ομογενών του εξωτερικού, αξίζει τον κόπο να τον επισκεφθείτε.

 

Για κορίτσια!            http://barbie.everythinggirl.com

Ενα site αφιερωμένο στη μεγάλη αγάπη των κοριτσιών  -τι άλλο- τις «Μπάρμπι». Υποψιάζομαι ότι το http://barbie.everythinggirl.com θα κρατήσει ώρες συντροφιά σε όλες τις μικρές δεσποινίδες που αγαπούν τη διάσημη κούκλα. Η Μπάρμπι, που είναι 50 -παρακαλώ- χρόνων, «γεννήθηκε» το 1959. Στα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν λευκή και δεν είχε τόσο έντονα τα θηλυκά της χαρακτηριστικά. Το 1980 παρουσιάστηκε η πρώτη αφροαμερικανική εκδοχή της κούκλας. Είναι σύμβολο της κοκεταρίας και της γυναικείας ματαιοδοξίας. Παράλληλα όμως είναι και ένα από τα διαχρονικά αγαπημένα παιχνίδια των κοριτσιών!  Μεταφρασμένη              Barbie η σούπερ 50άρα

 

http://kidoz.net-browser -  για πιτσιρίκια! Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση για να το χρησιμοποιήσουν.

 

www.paidotopos.net-ένας ιστότοπος για τα παιδιά.

 

Παιχνιδάκια.gr        http://www.paixnidakia.gr/

Διασκεδάστε, παίζοντας απολύτως δωρεάν τα καλύτερα online παιχνίδια! Δεν υπάρχουν βίαια παιχνίδια στη σελίδα μας, ή παιχνίδια ακατάλληλα για μικρά παιδιά. Περιηγηθείτε άφοβα ... Καλή διασκέδαση!

 

ΜΑΘΕΤΕ ΜΕ  ΤΟΝ ΓΚΑΡΦΙΛΝΤ www.infinitelearninglborg

Ο Γκάρφιλντ, ο φαινομενικά νωθρός αλλά πανέξυπνος πορτοκαλί γάτος, έρχεται στο σπίτι σας για να μάθει τα πιτσιρίκια σας πώς να αποφεύγουν τις κακοτοπιές του Ιστού. Στον ιστότοπο ο «καθηγητής Γκάρφιλντ» θα διδάξει τους μικρούς εξερευνητές του Ιντερνετ πώς να προσέχουν τις παγίδες και πώς να αντιδρούν σε περίπτωση που κάποιος χρήστης τα παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο. Επειδή τα στείρα «πρόσεξε αυτό» και «πρόσεξε εκείνο» συνήθως δεν αποδίδουν και πολύ, και επειδή ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα μικρά σας είναι μέσα από παραδείγματα και χωρίς να τους δημιουργούνται υπερβολικές φοβίες, σερφάρετε εδώ.

 

Η οικιακή βιβλιοθήκη «σκαλί» μόρφωσης των παιδιών

 

 

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

Μάθε, παιδί μου, να μαγειρεύεις ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε χωρίς να αποκτήσει σχέση με τη μαγειρική. Με τον φόβο της επιδημίας παχυσαρκίας, οι γονείς τώρα προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να αντισταθούν στο τζανκ Ο καθένας μπορεί να  μαγειρέψει, ήταν το  μότο του αρουραίου  Ρεμί στον «Ρατατούη» της Ρixar  που οδήγησε πολλά  παιδιά στην κουζίνα.  Οι έφηβοι της Βρετανίας πάντως αρχίζουν  να μαθαίνουν τη διασκέδαση που κρύβει η μαγειρική   φουντ

Βρετανία: εργαστήρια διδάσκουν σε εφήβους τα οφέλη της υγιεινής κουζίνας

Απέναντι στους πειρασμούς των τζανκ φουντ τους οποίους αντιμετωπίζουν καθημερινά, πώς μπορούν να πεισθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής; Κι όμως υπάρχει τρόπος, λέει μια μητέρα και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας στους «Financial Τimes». Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να μαγειρεύουν. Και για να βοηθήσει το δικό της παιδί, το έστειλε σε μια σχολή μαγειρικής για εφήβους. Δυστυχώς, γράφει η Τζένι Λίνφορντ στη βρετανική εφημερίδα, μια ολόκληρη γενιά στη Βρετανία μεγάλωσε χωρίς να μάθει την τέχνη της μαγειρικής. Όταν το 1990 εισήχθη στα σχολεία της Βρετανίας το εθνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1988, η μαγειρική έμεινε στη σκιά της «τεχνολογίας του φαγητού»: τα παιδιά μάθαιναν να σχεδιάζουν λογότυπα για κουτιά πίτσας αντί να μάθουν να φτιάχνουν πίτσα. Αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στην εκπαίδευση των παιδιών επιχειρεί να κλείσει με τις δικές της δυνάμεις η Κέιτι Καλντέζι, διευθύντρια της ιταλικής σχολής μαγειρικής Cucina Caldesi στο Λονδίνο. Στη σχολή της Κέιτι Καλντέζι υπάρχουν τμήματα για παιδιά από έξι ετών και πάνω. Την περίοδο των διακοπών λειτουργεί ένα εργαστήριο για εφήβους, η Cucina dei ragazzi. Εκεί γράφτηκε ο 13χρονος γιος της Τζένι Λίνφορντ.
Στο μάθημα. Η ίδια η συγγραφέας πήγε στο πρώτο μάθημα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ο Ιταλός σεφ Στέφανο Μπορέλα αρχίζει με το ψάρι. «Ποια είναι η χειρότερη μέρα για να αγοράσουμε ψάρι;» ρωτά ο δάσκαλος και σεφ. Καθώς δεν παίρνει καμία απάντηση, εξηγεί το πρόβλημα με τις Δευτέρες. Οι ψαράδες δεν δουλεύουν συνήθως την Κυριακή κι επομένως τα ψάρια έχουν μείνει στην αγορά από το Σάββατο. «Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψάρι;» είναι η επόμενη ερώτηση. «Τη μυρωδιά» είναι η απάντηση που δίνει και πάλι ο ίδιος. «Το ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα και να είναι σφιχτό». Στη συνέχεια περνάει στην τέχνη των νιόκι. Δείχνει ένα μεταλλικό εργαλείο, το passatutto, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τις πατάτες. Όπως εξηγεί, τα νιόκι γίνονται πιο εύκολα από άλλα είδη ζυμαρικών. Το μάθημα περιλαμβάνει, επίσης, συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να κρατά κανείς και να κόβει με ένα κοφτερό μαχαίρι. «Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούν τα παιδιά μαχαίρι, αρκεί να είναι προσεκτι- κά» αναφέρει ο Στέφανο Μπορέλα. «Είναι καλό να τους μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούν».
Ο σεφ. Τα έξι παιδιά της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν τη δουλειά. Δυο κορίτσια αφαιρούν τα κόκαλα από τον σολομό- «για να μη σας καθήσουν στον λαιμό» εξηγεί ο σεφ- και κόβουν το ψάρι σε κομμάτια. Μετά, τα παιδιά περνούν τα κομμάτια και τα υπόλοιπα θαλασσινά σε καλαμάκια, επιλέγοντας τον συνδυασμό που θέλουν και προσθέτοντας φέτες λεμονιού ή φύλλα δάφνης. Ένα αγόρι κόβει σε μικρά κομματάκια τα χόρτα για να φτιάξει το κουσκούς κι ένα άλλο ασχολείται με την πανακότα. Ο Μπεν Λίνφορντ καθαρίζει τις πατάτες, τις περνάει από το passatutto και στη συνέχεια τις ανακατεύει με αλεύρι και αυγά. Έπειτα ο σεφ δείχνει στα παιδιά πώς να πλάσουν τα νιόκι. «Το μυστικό είναι να τα κάνεις ελαφριά. Αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ είναι σαν σφαίρες- μπορείς να πυρο βολήσεις κόσμο» λέει ο Ιταλός σεφ.
www.lacucina.caldesi.com/    ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

«Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε» Έπειτα από ένα κοπιαστικό πρωινό, τα παιδιά του τμήματος και ο δάσκαλός τους κάθονται για να απολαύσουν τη δημιουργία τους. Η ασυνήθιστη πανακότα με βασιλικό εισπράττει μεικτές κριτικές. Ο 13χρονος Μπεν, πάντως, δήλωσε ενθουσιασμένος με το μάθημα του Μπορέλα. «Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε» είπε στη μητέρα του και την πληροφόρησε ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει κι άλλα μαθήματα. Επέστρεψε όσες φορές λειτούργησε το εργαστήριο. Σήμερα είναι περήφανος ιδιοκτήτης ενός passatutto και κατά καιρούς μαγειρεύει νιόκι για την οικογένειά του. Όπως γράφει η Τζένι Λίνφορντ στους «Financial Τimes», ο γιος της εκτιμά πλέον το καλό και κυρίως- το υγιεινό φαγητό.

Συνταγές για παιδιά         

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ μαζί με τα παιδιά σας ή φιάξτε τους συνταγές και κολατσιό για το σχολείο που θα λατρέψουν, με τις προτάσεις του  http://kidshealth.org/kid/recipes/index.html / Ο ιστότοπος που φιλοξενεί επιστημονικά άρθρα για την υγεία των παιδιών, έχει ειδικό κομμάτι αφιερωμένο στη διατροφή τους. Και μάλιστα συμπεριλαμβάνει, εκτός των άλλων, συνταγές για όσα παιδιά έχουν Δυσανεξία στη λακτόζη , συνταγές κατάλληλες για όσα πάσχουν από διαβήτη, συνταγές για όσα δεν μπορούν να χωνέψουν συγκεκριμένες τροφές και πολλά ακόμα. Και θα τρώνε σωστά δηλαδή και θα σας φύγει η έννοια τού τι να μαγειρέψετε. Με ένα σμπάρο... Μεταφρασμένη  

 

περισσότερες πληροφορίες στο           Φτιάχνω νόστιμα πιάτα 

 

Σέλω να μαγειέψω...

 

Με τα δυο χεράκια

«ΠΛΑΘΩ κουλουράκια με τα δυο χεράκια», κάπως έτσι δεν πήγαινε το παιδικό τραγουδάκι; Ε, κάτι τέτοιο μας προτρέπει να κάνουμε και το www.joyofbaking.com που εν όψει γιορτών παρουσιάζει, εκτός των άλλων, απίστευτες χριστουγεννιάτικες συνταγές για να φτιάξετε μόνοι ή μαζί με τα πιτσιρίκια σας. Και μη νομίζετε ότι θα βρείτε μόνο συνταγές για κουλουράκια: το site είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς που ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική και προσαρμόζουν το περιεχόμενό τους ανάλογα με την εποχή. Ετσι, θα ανακαλύψετε αναρίθμητα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε, να διακοσμήσετε με νότες... Χριστουγέννων και να τα προσφέρετε ως δώρο στους αγαπημένους σας. Τούρτες, τάρτες, γλυκίσματα, κεράσματα, σοκολατάκια, κέικ, ψωμάκια και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, θα το βρείτε εδώ. Σας άνοιξε η όρεξη; Μεταφρασμένη

Παίζω και μαθαίνω

ΘΥΜΑΣΤΕ μια εκπαιδευτική σειρά βιβλίων, τα «παίζω και μαθαίνω»; Απευθυνόταν σε πιτσιρίκια και μέσα από το παιχνίδι, τα μάθαινε Γραμματική, Μαθηματικά κ.λπ. Το πνεύμα του «παίζω και μαθαίνω» λειτουργεί όμως σε όλες τις ηλικίες, αφού το παιχνίδι είναι ο ευκολότερος και ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να μάθουμε όλα όσα πεισματικά αρνούμαστε να συγκρατήσουμε με τις συμβατικές μεθόδους. Κάπως έτσι ίσως σκέφτηκαν και οι δημιουργοί τού www.hotcookinggames.com , που λάνσαραν έναν ιστότοπο γεμάτο παιχνίδια με θέμα τη μαγειρική. Ετσι, και περνάτε την ώρα σας και μαθαίνετε να μαγειρεύετε χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε! Δείτε την κουζίνα με παιχνιδιάρικο μάτι και ανακαλύψτε τον σεφ μέσα σας! Τώρα δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για να αποφασίσετε να φτιάξετε εκείνη την μπεσαμέλ που πιστεύατε ότι δεν θα πετύχετε ποτέ!

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

                                    Δημιουργείστε μαζί με τα παιδιά σας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ! www.artisancam.org.uk

Αν έχετε πιτσιρίκια, αυτός ο ιστότοπος θα σας φανεί σωτήριος! Παρακολουθήστε δεκάδες καλλιτέχνες να δημιουργούν και αντιγράψτε ό,τι σας κάνει εντύπωση. Μπορείτε να κατασκευάσετε τα δικά σας εικονογραφημένα βιβλιαράκια με ιστορίες, να φτιάξετε ανθρωπάκια και ζωάκια από ζυμάρι, να ζωγραφίσετε, να σχεδιάσετε τα δικά σας κοσμήματα κι ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες που θα κρατήσουν τα μικρά σας απασχολημένα και χαρούμενα! Το καλύτερο: οι προτάσεις ανανεώνονται συχνότατα. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Μικρές ιστορίες

ΤΑ πιτσιρίκια τρελαίνονται για ιστορίες. Ιδιαίτερα όταν οι ιστορίες δεν είναι οι κλασικές και «τυποποιημένες», αλλά προέρχονται από τη δική σας (και τη δική τους) φαντασία. Το http://storybird.com είναι ένας ιστότοπος που σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας παραμύθια, τις δικές σας μικρές ιστορίες και να τις απολαμβάνετε με την οικογένειά σας. Αφού συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής, διαδικασία που είναι σύντομη και δωρεάν, επιλέγετε τα καρτούν που θέλετε να εικονογραφήσουν το παραμύθι σας, προσθέτετε το κείμενο και έτοιμο το προσωπικό σας δημιούργημα. Στη διαδικασία μπορούν να σας βοηθήσουν φυσικά και τα παιδιά, βάζοντας τις δικές τους πινελιές. Αν πάλι τα καμάρια σας είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, προτείνετέ τους το site για να το χρησιμοποιούν μόνα τους. Θα το αγαπήσετε.   ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Για παιδιά!

«ΤΟ κλεμμένο άρωμα», «Το μαγικό μήλο», «Η πανέξυπνη μαϊμού» και δεκάδες ακόμα ιστοριούλες για παιδιά σάς περιμένουν στο www.storycove.com . Το site έχει οπτικοποιημένες ιστορίες στα αγγλικά, ιδανικές για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που μαθαίνουν λέξεις, γραμματική, συντακτικό και ιδιωματισμούς εύκολα και χωρίς «δασκαλίστικες» μεθόδους. Μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας όποια ιστορία επιλέξετε και μετά να κάνετε τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Το μόνο που απαιτείται είναι να εγγραφείτε μέλος, διαδικασία δευτερολέπτων που είναι εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια έχετε πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό του site. Και μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια από κάθε γωνιά του πλανήτη!

 

Ιπτάμενο κάστρο

ΒΑΛΤΕ τα πιτσιρίκια σας στον μαγικό κόσμο του ιπτάμενου κάστρου! Ενός κάστρου παραμυθιών και γνώσης, που θα βρείτε στο Δια- δίκτυο και θα σας ταξιδέψει σε τοποθεσίες φαντασίας και ονείρου. Μπείτε στο www.iptamenokastro.gr και περιηγηθείτε στη στοά των λέξεων, στη στοά των γνώσεων, των ιδεών και των υπολογισμών, γνωρίστε τον χάρτινο ιππότη και τις ιστορίες του, ακολουθήστε στην κουζίνα τον ιππότη μάγειρο, γίνετε φίλοι με τη Μελανόμορφη, τη νεράιδα υπεύθυνη του τυπογραφείου του κάστρου και μάθετε δίπλα τις δύο αμαζόνες. Ακόμα, δείτε βιντεάκια και διασκεδάστε με τα παραμύθια που έχουν να διηγηθούν οι κάτοικοι του κάστρου! Ενα ιδιαίτερο e-δώρο για τα μικρά και τα μεγαλύτερα καμάρια σας!

 

«Ενας κόσμος δημιουργίας και για τα παιδιά» Χόμπι δημιουργικό, με άμεσες αναφορές στην ιστορία και πληθώρα ερευνητικών διαστάσεων, μια ιδανική διέξοδος για παιδιά και εφήβους είναι ο μοντελισμός

Για παιδιά

ΜΙΑ φορά και έναν καιρό τα παραμύθια -γνωστά και άγνωστα από όλο τον κόσμο- βρήκαν τη δική τους γωνιά στο Διαδίκτυο. Το «χρυσόψαρο», «Η αλεπού και ο λέλεκας», «Ο γέρος και τα τρία αδέλφια» είναι μόνο μερικά απ' όσα περιέχει η συγκεκριμένη ενότητα της ιστοσελίδας www.paidika.gr. Οι θρύλοι, οι παραδόσεις, τα έθιμα, τα σοφά λόγια, οι παροιμίες και τα γνωμικά, τα αινίγματα και οι γλωσσοδέτες, τα νανουρίσματα είναι μόνο μερικά απ' όσα έχουν συγκεντρώσει οι διαχειριστές της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με σκοπό να «διαδοθούν στις επόμενες γενιές». Η ενότητα ζωγραφικής με υποκατηγορίες για ό,τι αγαπά περισσότερο το βλαστάρι σας. Εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν e-βιβλία και πολλές δραστηριότητες (Καραγκιόζης, χαρτοκοπτική, σκιές χεριών, παζλ) και άλλα πολλά περιέχονται στον ιστότοπο. Κάντε κλικ.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Μικροί εφευρέτες

ΤΑ πιτσιρίκια έχουν συχνά απίθανες ιδέες, τις οποίες οι μεγάλοι συνήθως βρίσκουν ανεφάρμοστες. Και όμως, αν αφήνατε τα μικρά σας να υλοποιήσουν μερικές από τις παράξενες και πρωτότυπες ιδέες τους, θα βλέπατε ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Το www.inventnow.org παροτρύνει τα παιδιά να «ξυπνήσουν» τον εφευρέτη μέσα τους και να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους. Στο site θα δείτε ιδέες παιδιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (όπως τα φοβερά λάστιχα με βεντούζες (!) -εμπνευσμένα μάλλον από τον Σπάιντερμαν, που επιτρέπουν το ποδήλατο σε κυρτές επιφάνειες!), τα πιτσιρίκια σας θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους ευρεσιτεχνίες, και μάλιστα να κατοχυρώσουν και τις πατέντες τους, ενώ θα έχουν δικό τους e-ημερολόγιο για να σημειώνουν τις ιδέες τους και τις σκέψεις τους. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να εγγραφείτε μέλη. Για να δούμε αν το μικρό σας είναι ένας Κύρος Γρανάζης και δεν το ξέρατε...

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ηλεκτρονικό Περιοδικό για τα πιτσιρίκια

ΕΙΝΑΙ ολοκαίνουργιο, γεμάτο όρεξη και ιδέες και φτιάχτηκε ειδικά για τα παιδιά και τους γονείς. Το www.infokids.gr είναι ένα σχετικά καινούργιο διαδικτυακό περιοδικό, με θέματα σχετικά με την εκπαίδευσή και την ψυχαγωγία των μικρών σας θησαυρών, αλλά προσπαθεί να απαλύνει και τις αγωνίες των γονιών με συμβουλές ειδικών. Ακόμη παρουσιάζει τις εκδηλώσεις που «τρέχουν» κάθε βδομάδα, ενημερώνει για τα επιμορφωτικά προγράμματα που αφορούν τους γονείς, προτείνει αποδράσεις κοντινές και μακρινές για όλη την οικογένεια και καταπιάνεται με θέματα υγείας και ψυχολογίας, εκδόσεις, νέα και έρευνες κ.λπ. Οπως ανέφεραν οι δημιουργοί του στη στήλη, αγαπημένο section των μαμάδων έχει παμψηφεί ανακηρυχθεί αυτό με τις συνταγές και των παιδιών αυτό με τα... παιχνίδια! Δείτε το.

Οδηγός γονικής συμπεριφοράς

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Αλλιώτικα παιχνίδια για να μαθαίνουν τα παιδιά

 

ΔΕΚΑ σπυριά ρύζι. Τόσα προσφέρετε στα εκατομμύρια κόσμου που αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού με κάθε σωστή σας απάντηση στις ερωτήσεις του www.freerice.com . Ο ιστότοπος αποτελεί κομμάτι του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών, έχει παρουσιαστεί από ξένα ειδησεογραφικά sites και sites που ασχολούνται με την τεχνολογία (άρα δεν πρόκειται για απάτη, αλλά όντως είναι έγκυρο) και μπορείτε να επιλέξετε κατηγορία ερωτήσεων (αγγλικό λεξιλόγιο, γεωγραφία, μαθηματικά, χημεία κ.λπ.). Και αν δεν σας μοιάζει και πολύ... χρήσιμη η προσφορά 10 σπυριών ρυζιού με κάθε σωστή απάντηση, σας λέμε πως ακριβώς επειδή οι χρήστες του site είναι πολλοί, κάθε μήνα δωρίζονται δεκάδες εκατομμύρια... σπυριών ρυζιού σε κατοίκους της Αϊτής και σε άλλες χώρες παγκοσμίως που υποφέρουν από υποσιτισμό. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ 

 

ΣΥΝΗΘΩΣ με τα παιχνίδια περνάμε ευχάριστα την ώρα μας. Με αυτά τα παιχνίδια όμως μην περιμένετε να γίνει κάτι τέτοιο. Στο www.gamesforchange.org υπάρχει μια σειρά παιχνίδια για παιδιά μεγαλύτερα από 10 χρόνων, που τα ενημερώνει με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομία, η πολιτική, οι δημόσιες υπηρεσίες, η δημόσια υγεία, η φτώχεια, το περιβάλλον, οι διεθνείς συρράξεις κ.λπ. Μέσα από ιντεράκτιβ παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν για τα προβλήματα των κοινωνικά ασθενέστερων, των μεταναστών, όσων βιώνουν τον πόλεμο και άλλα ευαίσθητα θέματα που δύσκολα προσεγγίζονται. Αν είστε γονείς ή εκπαιδευτικοί, μην παραλείψετε να το συστήσετε στα παιδιά σας. Μεταφρασμένη  

 

Παιχνίδι διαχείρισης χρημάτων 

ΚΑΙ κάτι διασκεδαστικό αλλά και χρήσιμο για τα πιτσιρίκια σας: στο www.minyanland.com τα παιδιά σας θα μάθουν να διαχειρίζονται με σύνεση και προσοχή τα χρήματά τους, αφού καλούνται μέσα από το παιχνίδι και τη διαδραστικότητα να συμμετάσχουν σε έναν εικονικό κόσμο και να χρησιμοποιήσουν τα -εικονικά- χρήματα που τους δίνονται προκειμένου να... κινηθούν. Οσο πιο έξυπνα ξοδέψουν τα λεφτά τους τόσο περισσότερα θα έχουν να λαμβάνουν και τόσο καλύτερα θα μπορούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες «διαβίωσής» τους στην εικονική πόλη όπου κινούνται. Ενας εναλλακτικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την αξία του χρήματος, μέσα από ένα παιχνίδι που τα καλεί να χρησιμοποιήσουν την αγγλική (ένα επιπλέον κίνητρο για να τους γνωρίσετε το site). ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Το www.food-force.com λειτουργεί στο ίδιο κλίμα αφού δεν θα το χαρακτηρίζαμε ψυχαγωγικό, αλλά εκπαιδευτικό και αγγίζει το επίμαχο θέμα της παγκόσμιας πείνας. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο τροπικό νησί Σεϊλάν που μαστίζεται από ξηρασία και ταλανίζεται από εμφύλιες διαμάχες. Ως φυσικό επακόλουθο οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων και την πείνα. Εσείς είστε μέλος ομάδας του ΟΗΕ που πρέπει να μεταφέρετε τρόφιμα στην περιοχή και να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά έφτασαν σε όσους τα χρειάζονταν. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, ήδη 7 εκατομμύρια χρήστες το έχουν «κατεβάσει» από τον Ιστό. Μεταφρασμένη

 

ΓΙΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ

**Ανακαλύψτε έναν εικονικό κόσμο που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Στο http://www.brainnook.com/ τα παιδιά δημιουργούν μια διαδικτυακή περσόνα, της δίνουν όνομα και με αυτή «επισκέπτονται» διάφορες περιοχές, όπου παίζοντας, μαθαίνουν χωρίς κόπο αγγλικά και λύνουν απλές μαθηματικές πράξεις. Ο ιστότοπος στόχο έχει να οξύνει τη σκέψη τους και να τα κάνει σαΐνια, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί δασκαλίστικους τρόπους εκμάθησης. Μέσα από το παιχνίδι, τα μικρά σας αφομοιώνουν και κάνουν κτήμα τους γνώσεις που αναμφίβολα θα τους χρησιμεύσουν, και το καλύτερο είναι πως δεν θα έχουν την αίσθηση ότι αυτό που κάνουν έχει σχέση με κλασικό «μάθημα». Μεταφρασμένη

***ΑΝ πρώτη φορά ακούτε για το http://www.poptropica.com/, τότε το πιθανότερο είναι να είστε ενήλικος. Ο ιστότοπος -από τους καλύτερους και πολυβραβευμένους του είδους- αφορά τα πιτσιρίκια και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες είναι στους τοπ της κατηγορίας του παγκοσμίως. Το σημαντικό εδώ είναι πως δεν χρειάζεται εγγραφή για να ξεκινήσετε την περιήγηση, που περιλαμβάνει «βόλτα» σε διάφορους ψηφιακούς κόσμους (θεματικά νησιά συγκεκριμένα) τους οποίους μπορείτε να επισκεφθείτε παρέα με τα παιδιά σας, να παίξετε και να λύσετε παζλ και γρίφους online, ώστε να προχωρήσει η ροή της επίσκεψης και του παιχνιδιού. Περίπου δέκα εκατομμύρια παιδιά επισκέπτονται μηνιαίως την Poptropica, που εκτός από μικρούς φίλους έχει και... μεγαλύτερους: εκείνους που -ασχέτως ηλικίας- κρύβουν ένα παιδί μέσα τους και δεν διστάζουν να το... εξωτερικεύσουν όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Βάλτε το στα αγαπημένα σας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Σκάκι για παιδιά

ΚΑΛΑ είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων, καλά τα παιχνίδια περιπέτειας, καλοί και οι virtual κόσμοι και τα παιχνίδια που δεν χρειάζεται να πολυσκεφτόμαστε για να περνάμε πίστες, αλλά μέσα σε όλα αυτά καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε και τις κλασικές αξίες. Το www.chesskid.com είναι ένας ιστότοπος που μυεί τα πιτσιρίκια στη μαγεία ενός από τα παλαιότερα παιχνίδια στον κόσμο: το σκάκι. Τα παιδιά μαθαίνουν κινήσεις και στρατηγικές και έχουν την επιλογή να παίζουν online με άλλα παιδιά του ίδιου ή και ανώτερου επιπέδου, προκειμένου να βελτιώσουν την τεχνική τους. Και δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό και εξασκούν τη στρατηγική σκέψη.       Όλα για το σκάκι

 

ΓΙΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ

Μαθαίνουν δημιουργώντας. Και μέσα από το παιχνίδι αποκτούν γνώσεις που και δεν θα ξεχάσουν ποτέ και δεν θα παιδευτούν να αποστηθίσουν. Ο ιστότοπος http://www.kerpoof.com/#  θα σας δώσει αρκετές καλές ιδέες για να απασχοληθείτε δημιουργικά με τα μικρά σας καμάρια, είναι ιδανικός για δασκάλους και παιδαγωγούς αλλά και για όσους έχουν να κάνουν με παιδιά. Θα βρείτε ασκήσεις, χειροτεχνίες, ζωγραφιές, ιστορίες και πολλά ακόμη.

 

Το www.kidzui.com είναι η καλύτερη λύση για εσάς και τα μικρά σας καμάρια, αφού «περιορίζει» το εύρος των «ασφαλών» ιστότοπων περίπου στο 1 εκατομμύριο, επιτρέποντας στα παιδιά να ανακαλύπτουν κάθε μέρα νέα πράγματα, να απασχολούνται δημιουργικά και να μαθαίνουν μέσα από τα εκπαιδευτικά sites που συναντούν. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Η Βίβλος, παιχνίδι                    ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΣΤΗ NASA

ΚΟΡΥΦΗ

 

Σύμφωνα με ειδικούς, τα παιδιά με τα σχέδια που φτιάχνουν μιλούν για τη συναισθηματική τους κατάσταση, αποκαλύπτουν τον ψυχισμό τους και «μαρτυρούν» οικογενειακά μυστικά Τρεμάμενες γραμμές τραβηγμένες από άπειρα παιδικά χέρια, παιδικές ζωγραφιές, άλλες διστακτικές και άλλες πιο τολμηρές, που απεικονίζουν σπίτια με σκεπή, λουλούδια, ανθρωπάκια, την οικογένεια και τον ήλιο, ακατέργαστα σχήματα, αδέξιες σχεδιαστικές απόπειρες, ακόμη και ακαταλαβίστικες μουντζούρες μιλούν για τη συναισθηματική κατάσταση των μικρών παιδιών, καθρεφτίζουν τον ψυχισμό τους, μαρτυρούν οικογενειακά μυστικά.

Ολες αυτές οι πολύχρωμες ζωγραφιές των παιδιών, που με τόσο καμάρι τοποθετούν σε περίοπτη θέση οι γονείς, έχουν... φωνή και λένε πολλά, αρκεί να ξέρει κάποιος να τις... ακούσει. Το παιδικό σχέδιο είναι η «κρυφή γλώσσα» των παιδιών, σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδαγωγό Εύη Κρότι και τον ψυχοθεραπευτή Αλμπέρτο Μάνι, τους συγγραφείς του βιβλίου με τίτλο «Πώς να ερμηνεύσουμε τα παιδικά σχέδια».

«Τα σχέδια των μικρών παιδιών μοιάζουν με έκρηξη ή με κραυγή. Οι γραμμές είναι σαν λέξεις που πολλαπλασιάζονται και εκφράζουν μια ανάγκη του παιδιού να δώσει και να ακουστεί» γράφει ο Β. Μαρκ στο βιβλίο του «Premiers Dessins d'Enfants».

«Η παιδική ζωγραφική έχει όλα τα στοιχεία του εικαστικού έργου τέχνης: σχέδιο, χρώμα, σύνθεση, μορφή και περιεχόμενο. Αποτελεί όμως και έναν χώρο άξιο έρευνας, για τον οποίο η ψυχολογία, η ψυχανάλυση και η παιδαγωγική έχουν ενδιαφερθεί πολύ τελευταία. Βλέποντας ένα παιδί να ζωγραφίζει και ακούγοντας τα σχόλια που κάνει το ίδιο για το έργο του, είναι σαν να διαβάζουμε την ψυχή του, επειδή μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνειρμούς και να φτάσουμε σε συμπεράσματα πολύ σημαντικά για τη ζωή του, κάτι που είναι αδύνατο να ανακαλύψουμε με μια απλή συζήτηση. Η εξέλιξη του σχεδίου στο παιδί αντανακλά το βάθος της ψυχής του. Είναι ένα είδος «γραφικής γλώσσας», ένα σύνολο από έννοιες που πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε. Το παιδικό σχέδιο είναι ένας χώρος όπου το παιδί απλώνει και καταθέτει τον εσωτερικό του κόσμο, μια αναγκαία ενέργεια για την ισορροπία του» τονίζει η κ. Λουίζα Κακίση, καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης, στο βιβλίο της με τίτλο «Και όμως ζωγραφίζουν - η ζωγραφική των παιδιών και ο κόσμος τους» των εκδόσεων ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ.

Η «ανάγνωση»Μέσα από το έργο του το παιδί αφηγείται μια ιστορία και για να την κατανοήσουμε χρειάζεται να αποκωδικοποιήσουμε τις εικόνες-σύμβολα. Ενα προσωπάκι χωρίς στόμα που ζωγραφίζει ένα πεντάχρονο παιδί, η συνύπαρξη ήλιου και βροχής στο ίδιο σχέδιο, ένα σπίτι χωρίς πόρτα και παράθυρα, μια μαμά και ένας μπαμπάς που ξεπερνούν κατά πολύ σε μέγεθος το σπίτι στην ίδια ζωγραφιά, περνούν μάλλον απαρατήρητα από τους περισσότερους γονείς. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι τυχαίο στις ζωγραφιές των παιδιών. Για να βγάλουμε όμως κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Λουίζα Κακίση, θα πρέπει να δούμε εάν συστηματικά το παιδί δεν βάζει ένα σύμβολο, όπως είναι ο ήλιος.

«Εχουμε ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Για να βγάλουμε πιθανόν κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να έχουμε πολλά σχέδια του παιδιού σε διάφορα χρονικά διαστήματα με παρόμοιο θέμα για σύγκριση, να γνωρίζουμε το παιδί και την οικογένειά του και φυσικά να έχουμε γνώσεις ψυχολογίας» διευκρινίζει η κ. Κακίση.

Χρώματα που αποκαλύπτουν πένθος Η ζωγραφιά της Μαρίας, που είναι μαθήτρια της Ε' Δημοτικού, υποδηλώνει με τα χρώματα και τα σύμβολα που χρησιμοποιεί βαριά ατμόσφαιρα και πένθος. Εχει ζωγραφίσει πράσινα σκούρα κυπαρίσσια και όχι μηλιές ή πεύκα, που κάνουν συνήθως τα περισσότερα παιδιά, μαύρο καλσόν, μπλε σκούρα ρούχα και μπαλόνια, μάτια χωρίς κόρες, ενώ ο ήλιος, σύμβολο του πατέρα, είναι «θαμμένος» μέσα στη γη. Ενα σχέδιο που αρχικά ξαφνιάζει, αλλά τελικά γίνεται κατανοητό μαθαίνοντας πως το κορίτσι είναι ορφανό.

Η «άσχημη» αδελφή Η 5χρονη Ιλια έχει ζωγραφίσει τον εαυτό της στο κέντρο του χαρτιού, σε στυλ κούκλας Μπάρμπι, με φαντεζί βραδινό φόρεμα. Σε αντίθεση, «πεταμένη» στη δεξιά γωνία έχει ζωγραφίσει την αδελφή της, μικρότερη σε μέγεθος και άσχημη (με πεταχτά δόντια και χοντρή μύτη). Ολα αυτά τα στοιχεία φανερώνουν ζήλια απέναντι στην αδελφή της. Ταυτόχρονα, έχει αποκλείσει την αδελφή της, τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα εμπόδιο (κάγκελα με ένα λουλούδι) και αυτό αντανακλά την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους.

Πρόσωπο- μουντζούρα Ο 5χρονος Χρήστος έχει ζωγραφίσει τον εαυτό του με μουντζουρωμένο πρόσωπό και αυτό φανερώνει ζήλια απέναντι σε κάποιο άτομο, ενδεχομένως απέναντι στο μικρότερο αδελφάκι του. Πιθανόν ο Χρήστος να αισθάνεται ότι έχει απορριφθεί από την οικογένεια ή το περιβάλλον του.

Γονείς που αγγίζουν τον ουρανό Η Κατερίνα, μαθήτρια της Α' Δημοτικού, έχει σχεδιάσει τους γονείς της πολύ εντυπωσιακούς, με έντονα χρώματα και τόσο ψηλούς, που αγγίζουν τον ουρανό. Τους έχει αποδώσει συναισθηματικό και όχι φυσικό μέγεθος και αυτό φανερώνει πόσο τους αγαπά και τους θαυμάζει. Η ίδια στέκεται δίπλα στον πατέρα της και αυτό δείχνει την προτίμησή της, αλλά φοράει ρούχα στα ίδια χρώματα με της μητέρας της και αυτό φανερώνει πως την αγαπά.

Ηλιος με βροχή Η Εμμανουέλλα (5 1/2 ετών) έχει ζωγραφίσει, με το τέχνασμα της διαφάνειας, την τετραμελή οικογένειά της αγαπημένη και γελαστή μέσα στο σπίτι. Ομως, η συνύπαρξη ήλιου και βροχής και κυρίως ο αποκλεισμένος -με μία γραμμή- ήλιος μαρτυρούν πως, παρά την πρώτη θετική εντύπωση, κάποια σύννεφα πρέπει να σκιάζουν την οικογενειακή θαλπωρή και το παιδί να μην μπορεί να πλησιάσει τη χαρά.

ΚΟΡΥΦΗ

 

Διαδικτυακοί «φίλοι» για παιδιά

ΕΙΝΑΙ ειδικά φτιαγμένο για πιτσιρίκια και έχει ήδη «υμνηθεί» από τον ξένο Τύπο ως ένα από τα καλύτερα του είδους του. Ο λόγος για το http://togetherville.com, το ανάλογο του facebook για παιδιά ώς 10 ετών, ένας ιστότοπος μέσω του οποίου τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους μπορούν να κάνουν διαδικτυακά «φίλους», να παίξουν παιχνίδια, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, να μάθουν καινούργια πράγματα και να μιλήσουν σε περιβάλλον ελεγμένο και προσαρμοσμένο για αυτές τις ηλικίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι «New York Times» και η «Wall Street Journal» έχουν κάνει αφιερώματα στο site τονίζοντας ότι είναι ένας από τους ασφαλέστερους ιστότοπους για παιδιά. Το μόνο πρόβλημα, που ωστόσο μπορείτε να το μετατρέψετε σε ατού, είναι ότι το site «μιλάει» αγγλικά. Αλλά ποιος καλύτερος τρόπος να έχετε μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια; Και να εξοικειωθεί με τη γλώσσα το καμάρι σας και να παίζει online;  ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

Φιλία και Παιδί

 

ΚΟΡΥΦΗ

ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ                Τα παιδιά βελτιώνουν τα Αγγλικά τους

ΠΟΙΟΣ είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα πιτσιρίκι ξένη γλώσσα; Να γίνει τρόπος ζωής του χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσει. Και πώς το κάνουμε αυτό; Μέσα από το παιχνίδι, μέσα από ιστοριούλες, μέσα από οτιδήποτε δεν παραπέμπει σε μάθημα. Στο πλαίσιο αυτά, δοκιμάστε να σερφάρετε με τα μικρά σας στο www.nationalgeographic.com/ngyoungexplorer/index.html, ένα site με την εγκυρότητα του National Geographic, ειδικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά. Γίνετε «μικροί εξερευνητές» και απολαύστε στα αγγλικά ιστοριούλες για τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Και μέσα από τις ιστορίες αυτές, με τις δικές σας απαραίτητες επεξηγήσεις, θα δείτε τα μικρά σας να γίνονται σιγά σιγά εξπέρ στην αγγλική γλώσσα, αλλά και να μαθαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα για το φυσικό περιβάλλον. Μεταφρασμένη

ΓΙΑ τα μικρά σας που πηγαίνουν Δημοτικό και μαθαίνουν αγγλικά, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα με το κύρος του BBC γεμάτη από δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια με τα οποία μπορούν να απασχοληθούν, δημιουργικά, παιδιά από 5 έως 11 ετών. Τα πιτσιρίκια μαθαίνουν παίζοντας γιατί τα φυτά χρειάζονται νερό και ήλιο για να αναπτυχθούν, πώς να ξεχωρίζουν ένα άλογο από μια ζέβρα, βασικές αρχές της φυσικής, τις διαφορές και τις ποιότητες που έχουν διάφορα υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και πολλά ακόμη που θα τους κρατήσουν συντροφιά και θα τα διδάξουν. Ολα αυτά στο   www.bbc.co.uk/schools/scienceclips/ages/5_6/science_5_6.shtml το οποίο, τώρα που το καλοκαίρι τα μικρά σας έχουν πολλές ώρες διαθέσιμες, θα σας φανεί χρησιμότερο από ποτέ. Μεταφρασμένη

 

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί οτιδήποτε είναι το παιχνίδι. Με το παιχνίδι η γνώση κατακτάται χωρίς κόπο, αβίαστα και χαλαρά. Ο http://www.earobics.com/gamegoo/gooeyhome.html ιστότοπος είναι ιδανικός για παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά, αφού προσφέρει ασκήσεις-παιχνίδια για την καλύτερη κατανόηση και χρήση της γλώσσας. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και γρήγορα θα μιλούν και θα γράφουν με ευκολία, αφού κάθε άσκηση τα ωθεί να εξασκούν τα αγγλικά χωρίς την τυραννία των κλασικών μεθόδων διαβάσματος. Επισκεφθείτε τον με τα παιδιά σας και παίξτε παρέα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

 

Οικολογία για πιτσιρίκια

ΤΟ www.ecokids.ca είναι ένα καναδικό site που μαθαίνει στοιχεία οικολογίας στα πιτσιρίκια μέσα από interactive δραστηριότητες. Τα μικρά σας (με τη δική σας βοήθεια) θα μάθουν για τις τροφικές αλυσίδες και το τι θα συμβεί σε περίπτωση που μια τέτοια αλυσίδα σπάσει -επειδή, για παράδειγμα, θα εξαφανιστεί κάποιο ζώο-, θα μάθουν τη σπουδαιότητα τού να σέβονται και να μη σπαταλούν το νερό, τον ρόλο των δέντρων και των φυτών, και πολλά ακόμα. Στόχος του ιστότοπου είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τη φύση, τις λειτουργίες της και τη σημασία της, να μάθουν να ζουν αρμονικά μαζί της κ.λπ. Αν θέλετε, έχετε τη δυνατότητα να εγγραφείτε δωρέαν στο site, ώστε να έχετε στα e-mail σας συχνή ενημέρωση για όλα τα καινούργια. Μεταφρασμένη

Το   http://kids.nationalgeographic.com

Παρέα με τα πιτσιρίκια σας, κάντε μια βόλτα από τον ιστότοπο του National Geographic που δημιουργήθηκε ειδικά για τα παιδιά. Δραστηριότητες, παιχνίδια, εκπαιδευτικά κείμενα, βίντεο και ένα σωρό ακόμα θα σας κρατήσουν δημιουργικά συντροφιά και θα γίνουν η αιτία τα παιδιά σας να μάθουν χωρίς κόπο πληροφορίες που θα τους φανούν χρήσιμες στο σχολείο, αλλά και γενικότερα στη ζωή τους. Μεταφρασμένη

ΚΟΡΥΦΗ

Lego

LEGOπαράδεισος

ΥΠΑΡΧΟΥΝ αξίες που είναι διαχρονικά ψηλά στο μυαλό μας. Μερικές από αυτές αφορούν παιχνίδια τα οποία μας έχουν σημαδέψει τόσο που, όσο και να μεγαλώνουμε, δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τη χαρά που μας έδιναν. Κάνοντάς μας να τα αναζητούμε ξανά και ξανά: ως δώρα για τα πιτσιρίκια αλλά και ως δώρα για εμάς τους ίδιους και όσους αγαπάμε. Στην κατηγορία αυτή των παιχνιδιών ανήκουν τα πιο γνωστά «τουβλάκια» του κόσμου, τα LEGO. Στο www.bricklink.com θα βρείτε τον παράδεισο των LEGO, αφού μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε παλιά και καινούργια μοντέλα, να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε τα δικά σας, να βρείτε συλλεκτικά κομμάτια, να εντοπίσετε links που θα σας οδηγήσουν σε σελίδες οι οποίες ασχολούνται αμιγώς με τα LEGO, να γίνετε μέλη και να επικοινωνείτε για πληροφορίες με άλλα μέλη-χρήστες του Ιστού και ένα σωρό ακόμα. Επειδή μερικά παιχνίδια δεν έχουν ηλικία, ρίξτε μια ματιά στον Ιστότοπο.

Ο γύρος του κόσμου με 35 διάσημα μνημεία και κτίρια Lego

Πάρτε μια ανάσα και ρίξτε μια ματιά σε κάθε κτίριο Lego και μνημείο και στη συνέχεια σκεφτείτε αυτό: Πώς το έκαναν;  Το μέγεθος και μόνο, η απόλυτη ακρίβεια και ο σχεδιασμός σε βάθος κάθε δημιουργίας είναι η ανατίναξη του μυαλού.  Αυτό είναι Lego αρχιτεκτονική στις καλύτερες στιγμές της, όταν το Lego παύει να είναι ένα απλό παιχνίδι για τα παιδιά και γίνεται ένα σύγχρονο γλυπτό μνημείο.  Έχουμε συλλέξει τα αγαπημένα μας Lego κτίρια και μνημεία από όλο τον κόσμο, που χτίστηκαν από Lego επαγγελματίες και λάτρεις πάθος. Θα βρείτε γνωστά  κτίρια, όπως και τον Πύργο του ’ιφελ και το ’γαλμα της Ελευθερίας και  λιγότερο γνωστά κτίρια, όπως ο Πύργος του Μπέλεμ (αγαπημένο μας) και το Dome του Rock.  Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε όλοι, αυτά τα κτίρια είναι εκπληκτικά.
 Για αυτό το άρθρο, για να είναι πλήρως ολοκληρωθεί χρειαζόμαστε περισσότερα κτίρια από τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και κυρίως την Αφρική. Αν κάποιος ξέρει κάθε δημιουργίες Lego από αυτές τις ηπείρους ας……………….
.
Lego

 

Ο ψηλότερος πύργος από Lego

Ο ψηλότερος πύργος από Lego που χτίστηκε ποτέ απεικονίζεται στις  φωτογραφίες. Πρόκειται για έναν πύργο που αποτελείται από 500.000 τουβλάκια από το γνωστό σε όλους μας παιδικό παιχνίδι και φτάνει περίπου το ύψος των 30,5 μέτρων! Ο ψηλότερος πύργος από Lego

Διάσημα μνημεία σε μορφή LegoΣτην Ιαπωνία έχουν γίνει ήδη δύο εκθέσεις “Piece of Peace – World Heritage Exhibit Built with Lego”, τον Ιανουάριο του 2006 και τον Μάρτιο του 2008, οι οποίες είχαν φιλανθρωπικό χαρακτήρα για σκοπούς της UNESCO. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκθέματα -μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη- κατασκευασμένα από τα γνωστά τουβλάκια της LEGO από τον Ιάπωνα κατασκευαστή Kazuyoshi Naoe. Πραγματικά εντυπωσιακή τέχνη!  Lego

 

LEGOπαίχνιδο

 

Πόλη από LEGO

Η EURODISNEY στο Παρίσι και η Disneyland στις ΗΠΑ είναι περισσότερο από διάσημες: είναι οι ονειρικοί προορισμοί κάθε πιτσιρικιού, αλλά και των μεγάλων που αισθάνονται ακόμα παιδιά. Σε αυτές, να προσθέσουμε και τη λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου σημαντική Legoland που «εδρεύει» στην Αγγλία. Το www.legoland.co.uk είναι ο επίσημος ιστότοπος μιας Γης της Επαγγελίας, όπου όλα είναι φτιαγμένα με τα γνωστά πολύχρωμα και πολύμορφα τουβλάκια. Ανακαλύψτε τα γνωστότερα μνημεία όλου του κόσμου, το νησί των πειρατών, τρενάκια και τις χιλιάδες ακόμα δημιουργίες που φιλοξενούνται στο θεματικό πάρκο. Και αν στην περιήγησή σας ζηλέψετε ανεπανόρθωτα, μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια online για να επισκεφθείτε τη Legoland από κοντά.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Playmobil και Lego: Όσα δεν ξέρατε για τα παιχνίδια σας Τα χρωματιστά τουβλάκια και τα ανθρωπάκια-μινιατούρες έχουν γεμίσει χιλιάδες παιδικά δωμάτια. Τα Playmobil και τα Lego ταξίδεψαν μέσα στις δεκαετίες και έφτασαν για να κάνουν παρέα και στα σημερινά παιδιά.
 

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη  ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ

Το Διαδίκτυο δεν είναι απλώς μια τεχνολογική καινοτομία που αλλάζει την καθημερινότητα των παιδιών, είναι η καθημερινότητά τους υποστηρίζει η Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (http://www.saferinternet.gr/), που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ιστότοπων με ελκυστικό μεν αλλά ασφαλές και ωφέλιμο περιεχόμενο για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE  (
http://www.saferinternet.gr/)και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http: //ec.europa.eu/saferinternet ) διοργάνωσαν διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Βραβείο για Ποιοτικό Online Περιεχόμενο για Παιδιά». Ο διαγωνισμός αξιολογεί το διαδικτυακό περιεχόμενο για παιδιά με κριτήρια την ωφέλεια για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, την ελκυστικότητα, την αξιοπιστία και τη χρηστικότητα. Τη διοργάνωση στην Ελλάδα ανέλαβαν η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet. gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Σε εθνικό επίπεδο, τα βραβεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη 8/2/2011, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, έλαβαν:
Πρώτο βραβείο:
www.imeakia.gr. Είναι ο δικτυακός τόπος του Ινστιτούτου Μείζονος Ελληνισμού απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Με ξεναγούς δέκα ήρωες-καρτούν, οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν με διάφορα παιχνίδια γνώσεων, να ζωγραφίσουν και να εκτυπώσουν τα σχέδιά τους, να «κατεβάσουν» χρήσιμες εφαρμογές για τον υπολογιστή τους, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Δεύτερο βραβείο:
www.mikrosanagnostis.gr. Είναι η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για παιδιά ηλικίας 3-13 ετών. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν βιβλία online, να αναζητήσουν ένα βιβλίο, να ακούσουν ηθοποιούς να τους διαβάζουν ιστορίες, να αποκτήσουν γνώσεις για διαφορετικά θέματα κάθε μήνα, να γνωρίσουν δημιουργούς, να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς κ.ά.
Τρίτο βραβείο:
www.oasp.gr. Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τα παιδιά μπορούν να βρουν πληροφορίες για τους σεισμούς στην Ελλάδα και να εκπαιδευτούν, με ήρωες-καρτούν, στη σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμού.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε πιλοτικά εφέτος για πρώτη φορά και αποσκοπεί αφενός στο να προβάλλει ποιοτικό περιεχόμενο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών το οποίο ήδη υπάρχει online και αφετέρου να ενθαρρύνει την παραγωγή ποιοτικού online περιεχομένου το οποίο διδάσκει, πληροφορεί, διεγείρει τη φαντασία και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τα παιδιά.

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

 

                           

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου

"ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"  &   "ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ "  

 

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*.

από 7/4/09  ..free counters.free counters..free counters.........

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

 

 ..... .