πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ  

 

 

 

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΠΝΟΣ"  

 

 

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΫΠΝΙΑΣ

Η αϋπνία των γυναικών φέρνει σύννεφα στον γάμο

τελευταία ενημέρωση: 17/04/2012

Τώρα η αϋπνία αντιμετωπίζεται και μέσω Διαδικτύου
Η έλλειψη ύπνου είναι γένους θηλυκού Σπάνια μετάλαξη μειώνει την ανάγκη ύπνου
Η αϋπνία στα παιδιά
Ύπνος: έξυπνοι τρόποι να ...κλείσετε μάτι Ύπνος από medlook
Αϋπνίες και υπέρταση «Έμαθα πώς να νικώ τις αϋπνίες»
 Χυμός κεράσι και καληνύχτα! 
Πολεμήστε τον ύπνο…μαρτύριο Κατάθλιψη, μοναξιά και καρδιακά νοσήματα φέρνει η αϋπνία
Χρόνιες διαταραχές ύπνου
Τι μας κλέβει τον ύπνο;

ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Πώς να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια

 

«Έμαθα πώς να νικώ τις αϋπνίες» TΗΕ ΤΙΜΕS , Της JΑΝΕ ΚΝΙGΗΤ

Η δημοσιογράφος των «Τάιμς» Τζέιν Νάιτ υπέφερε από χρόνιες αϋπνίες. Η εμπειρία της σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα «διδασκαλίας» ύπνου που πραγματοποιείται σε ένα ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, της άλλαξε τη ζωή

 

Κλειδιά η διατροφή, η άσκηση και η... μεσημεριανή σιέστα

 

Υποφέρω από αϋπνίες, από αυτές που σε κάνουν να νιώθεις όλη μέρα λες και έσκαβες όλη νύχτα. Στην προσπάθεια να σταματήσω το υπερδραστήριο μυαλό μου είχα δοκιμάσει τα πάντα, από τη μηδενική πρόσληψη καφεΐνης και διάφορες κασέτες χαλάρωσης μέχρι τον υπερβατικό διαλογισμό, τον βελονισμό και τη θερμοθεραπεία με μόξα- ανατολίτικη τεχνική και αυτή. Αυτό που δεν είχα δοκιμάσει, ήταν το τετραήμερο πρόγραμμα «Μάθετε να κοιμάστε» ενός ξενοδοχείου στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Για να δούμε.
Πιο αλλόκοτο room service από αυτό δύσκολα μπορεί να υπάρξει. Έξω από την πόρτα του δωματίου μου στέκεται μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά. Κρατάει ένα μηχάνημα με μυριάδες πολύχρωμα καλώδια, τα οποία θα συνδεθούν σύντομα σε διάφορα σημεία του σώματός μουστα μάτια μου, ακόμα και μέσα στη μύτη μου. Ο κλινικός χαρακτήρας του πράγματος δύσκολα συμβαδίζει με την κομψότητα του δωματίου, αλλά αυτό είναι το τελευταίο εγχείρημα του «Ηospes Μaricel» στη Μαγιόρκα. Άλλα ξενοδοχεία προσφέρουν απλώς τη δυνατότητα να επιλέξεις το μαξιλάρι που σου ταιριάζει, το «Ηospes» όμως πρωτοπορεί συνδυάζοντας τη συμβουλευτική και τα τεστ, στα οποία συνήθως απαντά κανείς στα ειδικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου, με ένα καθημερινό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ρυθμίζει το ρολόι του ύπνου. Και όλα αυτά, σε υπέροχα χαλαρωτικό περιβάλλον.
Πολυ-υπνογράφος. Ας αρχίσω λοιπόν την καριέρα μου ως πειραματόζωο: 20΄ μετά την άφιξη της λευκοντυμένης Λουίζας είμαι συνδεδεμένη στον πολυ-υπνογράφο και πρόθυμη να του επιτρέψω να μετρήσει τα πάντα, από τα επίπεδα της οξείδωσης στο αίμα μου μέχρι κατά πόσον υποφέρω από το σύνδρομο των ανήσυχων άκρων- δεν υποφέρω. Το πρώτο, δοκιμαστικό βράδυ είναι άθλιο. Ξυπνάω στις 5.30 το πρωί νιώθοντας λες και έχω μείνει με δυο κυλίνδρους. Έχω όμως πολλή δουλειά να κάνω. Όπως λέει ο δρ Έντουαρντ Εστεβίλ, ο οποίος διευθύνει μια κλινική ύπνου στη Βαρκελώνη και σχεδίασε αυτό το πρόγραμμα, «ο ύπνος προετοιμάζεται από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας. Η επίδραση της νύχτας στην ημέρα είναι σαφής, αλλά η επίδραση της ημέρας στη νύχτα είναι λιγότερο προφανής».
Στο δωμάτιό μου κάνω τις απαλές εκτάσεις μυών που μου υπαγορεύτηκαν ώστε να ξυπνήσει το σώμα μου- το πρώτο από τα 10 βήματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Η Λουίζα σπεύδει να διορθώσει κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις μου. Για παράδειγμα, ήξερα πως την προηγούμενη ημέρα δεν είχα ασκηθεί αρκετά, δεν ήξερα όμως ότι θα έπρεπε να το είχα κάνει κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της ημέρας, παίρνοντας παράλληλα και αρκετό φυσικό φως ώστε να ρυθμιστούν οι κιρκαδικοί ρυθμοί μου- αυτό που λέμε βιολογικό ρολόι. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προγράμματος, θα κάνω αυτό που πρέπει: γιόγκα, κολύμπι στην πισίνα και λίγη ηλιοθεραπεία. Ειδικός διατροφολόγος προετοιμάζει το μενού: τροφές που προσφέρουν ενέργεια για το πρώτο μισό της ημέρας και για το δεύτερο τροφές που προσφέρουν χαλάρωση. Το δείπνο δεν περιλαμβάνει ποτέ κρέας. Αυτό είναι ακόμα ένα λάθος που φαίνεται ότι έκανα, απέφευγα να καταναλώνω το βράδυ υδατάνθρακες (που φέρνουν ύπνο) προτιμώντας πιάτα πλούσια σε πρωτεΐνες (τα οποία χωνεύονται πιο δύσκολα).
Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα σε «πολιτιστικές δραστηριότητες» όπως η ιππασία και το καγιάκ. Και το βράδυ, λίγο πριν από τον ύπνο, διαφορετική κάθε φορά θεραπεία spa.
Τη δεύτερη νύχτα ο ύπνος μου είναι βαθύτερος. Ο πολυ-υπνογράφος βέβαια δείχνει πως ξύπνησα 17 φορές, το ειδικό διάγραμμα όμως με παρηγορεί πως κατάφερα να φτάσω σε αξιοπρεπή επίπεδα καθ΄ όλα τα διαφορετικά στάδια του ύπνου. «Μπορείς να τα καταφέρεις και καλύτερα», μου λέει ο δρ Εστεβίλ. Πώς ακριβώς; Κατ΄ αρχάς, να δοκιμάσω τη μεσημεριανή σιέστα. «Χρειάζεσαι μόνο επτά λεπτά ύπνο το μεσημέρι, αλλά τα χρειάζεσαι». Και μετά; «Το πρόβλημά σου είναι ότι τείνεις να εσωτερικεύεις τα συναισθήματά σου, οπότε χρειάζεται να κάνεις κάτι όπως η γιόγκα για να χαλαρώνεις. Καλός είναι και ο περιορισμός του ύπνου, προσπάθησε να πέφτεις στο κρεβάτι πιο αργά. Και συνέχισε να εφαρμόζεις το πρόγραμμα ύπνου στο σπίτι». Έχω καταργήσει λοιπόν το κρέας και το αλκοόλ στο δείπνο και τελειώνω αυτό το κομμάτι έπειτα από το καθημερινό μεσημεριανό μου περπάτημα. Εξακολουθώ να έχω δύσκολες νύχτες, αλλά χθες το βράδυ κοιμήθηκα συνεχόμενα για έξι ώρες- ένα μικρό θαύμα. Και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο καλύτερα νιώθω.
 

LΙΝΚ:

www.hospes.com

ΚΟΡΥΦΗ

«Για χρόνια δεν έκλεινα μάτι» ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Οι ασθενείς με το σύνδρομο άπνοιας ύπνου ίδρυσαν σύλλογο που βοηθά τους πάσχοντες

«Επί δέκα χρόνια δεν μπορούσα να κοιμηθώ κανονικά, ενώ έβλεπα εφιάλτες. Και το πρωί ξυπνούσα υπερβολικά κουρασμένος, λες και δούλευα σε εργοστάσιο όλη τη νύχτα. Πολλές φορές μάλιστα κοιμόμουν στη διάρκεια της μέρας, συχνά χωρίς να το καταλαβαίνω. Υπέφερα κι εγώ, αλλά και η γυναίκα μου. Ήταν εφιαλτικό».
O Γιώργος Γιαννακούλας είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής και έντονο ροχαλητό. «Κάθε φορά που πάθαινα ένα επεισόδιο, η γυναίκα μου τρόμαζε, γιατί νόμιζε ότι είχα σταματήσει να αναπνέω. Αυτό ήταν μαρτυρικό και για εκείνη, αλλά και για μένα. Δοκίμασα πολλές θεραπείες, όπως καυτηριασμό στις ρινικές κόγχες, αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Εξαιτίας του προβλήματος, μάλιστα, είχα αρρυθμίες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βάλω βηματοδότη. Κάποια στιγμή έμαθα για το Εργαστήριο Ύπνου στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μου διέγνωσαν το πρόβλημα και μου έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες. Πλέον κάθε βράδυ κοιμάμαι οκτώ ώρες συνεχόμενες. Κι αυτό μου άλλαξε τη ζωή», λέει ». Η προσωπική του περιπέτεια, που τον ταλαιπώρησε για δέκα ολόκληρα χρόνια, οδήγησε τον κ. Γιαννακούλα στην ίδρυση του σωματείου ασθενών πασχόντων από διαταραχές ύπνου «Η Πασιθέη», που αριθμεί 450 μέλη, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την αλληλοϋποστήριξη των μελών και τη ρύθμιση ζητημάτων που έχουν σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ως ασθενείς βρισκόμασταν συχνά στο εργαστήριο και συζητούσαμε για το πρόβλημά μας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, από κοινού να ιδρύσουμε το σωματείο, με τη σύμφωνη γνώμη της γιατρού, προκειμένου να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις διαταραχές του ύπνου, αλλά και τους ασθενείς για κάθε εξέλιξη στον θεραπευτικό τομέα», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου Γιάννης Σκούρας, ο οποίος παραλίγο να χάσει τη ζωή του εξαιτίας των διαταραχών στον ύπνο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η φοβερή κόπωση στη διάρκεια της μέρας. Επειδή εργάζομαι ως πωλητής ταξίδευα συχνά στην περιφέρεια με αυτοκίνητο. Όμως, νύσταζα συνεχώς. Κυριολεκτικά κουτουλούσα στο τιμόνι».

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται και με άλλες παθήσεις «Ο ΚΑΛΟΣ ύπνος είναι θεμέλιο της καλής μας μέρας και συμβάλλει στην ψυχική και σωματική μας υγεία», λέει  η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ύπνου του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος, Έφη Δασκαλοπούλου- Βλαχογιάννη. Παράλληλα, όμως, η αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν παθήσεις της σύγχρονης εποχής με τους γρήγορους ρυθμούς και τα έντονα ερεθίσματα, έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον τομέα της υγείας. «Υπήρξαν ασθενείς που πήγαν σε οκτώ διαφορετικές ειδικότητες γιατρών, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημά τους. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν πολλές υπηρεσίες υγείας και υποβλήθηκαν σε πολλές παρακλινικές εξετάσεις, χρεώνοντας μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία», εξηγεί η κ. Δασκαλοπούλου. Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές ύπνου συνδέονται και με άλλες παθήσεις. «Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι παθήσεις όπως το σύνδρομο άπνοιας παίζουν ρόλο σε νόσους όπως η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης, η δισλιπιδαιμία, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γι΄ αυτό η θεραπεία τους βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών», επισημαίνει ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Αγίου Παύλου Μανόλης Βλαχογιάννης. Στα εργαστήρια ο υπό εξέταση ασθενής «συνδέεται» στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου με ειδικό μηχάνημα, το οποίο καταγράφει διάφορες παραμέτρους, όπως επεισόδια ροχαλητού, άπνοιας και υπόπνοιας, οξυγόνωση αίματος και καρδιακό ρυθμό. Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση, αλλά και από το αν το πρόβλημα είναι πνευμονολογικό ή νευρολογικό.
Η περίπτωση του συνδρόμου άπνοιας θεραπεύεται πλήρως με τη χρήση του μηχανήματος θετικής πίεσης (C-ΡΑΡ), το οποίο «εφοδιάζει» τον ασθενή με τον απαιτούμενο αέρα μέσω μίας μάσκας, την οποία τοποθετεί στο πρόσωπό του.
Η συνταγή για χαλάρωση ΧΑΛΑΡΩΣΗ για καλύτερο ύπνο συνιστούν οι ειδικοί, αφού η συχνότερη αιτία αϋπνίας είναι το στρες. Με δεδομένο ότι η πλήρης απαλλαγή από το άγχος είναι μάλλον αδύνατη για τους περισσότερους, ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα ρόφημα όπως βαλεριάνα και χαμομήλι βοηθά πολύ. Χαλαρωτική δράση όμως έχει και ένα ζεστό μπάνιο πριν να πέσει κάποιος στο κρεβάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς στις διαταραχές του ύπνου όμως, σε περίπτωση που κάποιος έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι και δεν μπορεί να κοιμηθεί για τουλάχιστον μισή ώρα, είναι καλό να σηκωθεί και να ασχοληθεί με κάτι σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού και να γυρίσει στο κρεβάτι μόνο όταν νυστάξει. «Αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να τρώτε, να δουλεύετε και να σκέφτεστε τα προβλήματα της καθημερινότητάς σας στο υπνοδωμάτιο. Αποφύγετε, επίσης, να κοιτάτε το ρολόι, γιατί επιτείνει το άγχος του μη ύπνου» λένε.
Η χρήση υπνωτικών χαπιών θεωρείται η τελευταία λύση. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να βοηθήσει μόνο προσωρινά, καθώς τα χάπια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους έπειτα από παρατεταμένη καθημερινή χρήση.
 

ΚΟΡΥΦΗ

Αϋπνίες και υπέρταση

Οι αϋπνίες αυξάνουν τον κίνδυνο της υπέρτασης, λέει νέα μελέτη επιστημόνων στην ιατρική σχολή της Πενσυλβανίας.

Ο καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας και Θεραπείας του Υπνου, Αλέξανδρος Βγόντζας, εξηγεί ότι τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες και κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ αναπτύσσουν υπέρταση. Ηδη έχει τεκμηριωθεί τα τελευταία χρόνια η σχέση μεταξύ άπνοιας στον ύπνο και υπέρτασης. Η νέα μελέτη ωστόσο είναι η πρώτη που προτείνει ότι και η αϋπνία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης. «Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα άτομα που έχουν αϋπνίες έχουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Τώρα βλέπουμε και τον συσχετισμό της αϋπνίας με νόσους όπως είναι η υπέρταση», αναφέρει ο κ. Βγόντζας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που έχουν αϋπνίες και κοιμούνται λιγότερο από ένα πεντάωρο ημερησίως έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με τα άτομα που κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες κάθε μέρα και δεν υποφέρουν από αϋπνίες. Επιπλέον, τα άτομα που κοιμούνται 5-6 ώρες ημερησίως και έχουν αϋπνίες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπέρταση σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμούνται κανονικά και δεν έχουν αϋπνίες. Τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν αϋπνίες αλλά κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ δεν διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης.

 

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

 

ΚΟΡΥΦΗ

Κατάθλιψη, μοναξιά και καρδιακά νοσήματα φέρνει η αϋπνία

Να αντιμετωπίζεται ως ασθένεια προτείνουν οι ερευνητές Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά τις ανθρώπινες σχέσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πρόβλημα υγείας διότι συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη και μοναξιά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται από το βρετανικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας. Με τίτλο «Ο ύπνος έχει σημασία» (Sleep Μatters), η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αϋπνία και στις κακές σχέσεις, στα χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας και στην αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής. Η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με την εμφάνιση κατάθλιψης, καρδιακών νοσημάτων και προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η έκθεση καλεί τους παθολόγους να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον εντοπισμό τέτοιων συμπτωμάτων στους ασθενείς. Ο αριθμός των ενηλίκων που πάσχουν από αϋπνία στη Βρετανία εκτιμάται σε περίπου 30% του πληθυσμού. Σχεδόν 6.800 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου. Θεωρείται μάλιστα η μεγαλύτερη του είδους της στη Βρετανία. Προσείλκυσε το ενδιαφέρον όσων ανησυχούσαν ήδη για τον ύπνο τους και δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του πληθυσμού. Παρ΄ όλα αυτά, δείχνει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις εμπειρίες όσων απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο και όσων πάσχουν από αϋπνία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι υποφέρουν από έλλειψη ύπνου έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους, τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη και τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης. Ο δρ Νταν Ρόμποθαμ, ερευνητής στο Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας και από τους συντάκτες της έκθεσης, πιστεύει ότι οι ασθενείς παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα τα οποία οδηγούν σε ακόμη χειρότερο ύπνο. «Είναι κρίσιμης σημασίας να συνειδητοποιήσουν οι ασθενείς ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους. Γιατροί και δάσκαλοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα συμπτώματα και να είναι σε θέση να βοηθήσουν όσους πάσχουν από διαταραχές του ύπνου » λέει.

 

Η αϋπνία βλάπτει σοβαρά την καρδιά Αυξημένο κατά 45% κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου αντιμετωπίζουν όσοι έχουν συχνά προβλήματα ύπνου

 

Υγεία & Καρδιά

ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ & ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 

ΚΟΡΥΦΗ

Το ξενύχτι φέρνει παράλογη αισιοδοξία και ροπή στον τζόγο Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο, κατευθύνονται από υπερβολική αισιοδοξία στις αποφάσεις τους και αναλαμβάνουν δραστηριότητες που ενέχουν ρίσκο, όπως π.χ. τα τυχερά παιγνίδια και το καζίνο.

Πώς να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Εάν ξυπνήσατε το πρωί «σκουντουφλώντας» και νιώθοντας ότι δεν κοιμηθήκατε καλά το βράδυ, αναθαρρήστε: δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι ενήλικες παλεύουν για να κοιμηθούν, με συνέπεια σπανίως πλέον να απολαμβάνουν τις τουλάχιστον επτά ώρες ήσυχου ύπνου που συνιστώνται για καλή υγεία.

Το 61% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι με το ζόρι φτάνουν τις έξι ώρες τη νύχτα, ενώ σχεδόν ο ένας στους τρεις δήλωσαν πως πάσχουν από αϋπνία – με πολλούς από αυτούς να υποφέρουν εδώ και χρόνια.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην κατάθλιψη, την ελλιπή συγκέντρωση και την αδυναμία διεκπεραιώσεως απλών δραστηριοτήτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης την οποία πραγματοποίησε το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας (MHF) της Βρετανίας σε 5.300 εθελοντές, οι πάσχοντες από αϋπνία έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχέσεων, τριπλάσιες πιθανότητες να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να είναι κακοδιάθετοι, και διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από μειωμένη ενεργητικότητα.

Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη, ακόμα και καρκίνου.

Το 25% των εθελοντών είπαν επίσης ότι ο ύπνος τους ταράζεται από προβλήματα, όπως το τρίξιμο των δοντιών και η άπνοια, δηλαδή η βραχεία, επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής που τους κάνει να μισοξυπνούν πολλές φορές κάθε βράδυ πασχίζοντας να ξαναβρούν την αναπνοή τους.

Μόλις το 39% είπαν ότι κοιμούνται πολύ και καλά, σύμφωνα με το MHF, το οποίο χαρακτήρισε τις διαταραχές του ύπνου «πρόβλημα δημόσιας υγείας» και ζήτησε να διεξαχθούν ενημερωτικές εκστρατείες για να συνειδητοποιήσει το κοινό πόσο σημαντικό είναι να κοιμάται καλά το βράδυ.

«Μολονότι δίνεται διαρκώς – και δικαίως – έμφαση στην προσεγμένη διατροφή και στην συστηματική γυμναστική, ως μεθόδων προάσπισης της υγείας, ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός, διότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική και την σωματική υγεία», δήλωσε ο δρ Άντριου ΜακΚάλοου, από το MHF.

Μας ξαγρυπνάει το στρες

Πόσες ώρες ύπνου όμως χρειάζεται ο καθένας μας; Όπως εξηγούν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, σαφής απάντηση δεν υπάρχει, διότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες σε ύπνο. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ, αλλά υπάρχουν πολλοί που δεν αισθάνονται ξεκούραστοι εάν δεν κοιμηθούν εννέα ή και περισσότερες ακόμα.

Το στρες και το άγχος είναι δύο από τις συνηθέστερες αιτίες αϋπνίας – και οι εποχές μας προσφέρονται για να νιώθει κανείς αγχωμένος. Άλλες αιτίες είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων, τα προβλήματα υγείας, οι κακές συνήθειες ύπνου, οι αλλαγές στο κοινωνικό ή/και εργασιακό περιβάλλον, ακόμα και η κακή διατροφή ή το πολύ φαγητό αργά το βράδυ.

Τα καλά νέα είναι πως η αϋπνία συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί και δεν χρειάζεται να υποφέρει κανείς αναίτια. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα φάρμακο είναι ό,τι χρειάζονται, ειδικοί από το Κέντρο Έρευνας του Ύπνου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο λένε πως η αντιμετώπιση είναι πιο πολύπλοκη από αυτό και πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση για τις συνθήκες και τις πρακτικές που προάγουν τον συνεχή και αποτελεσματικό ύπνο.

Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν:

Τις ώρες πριν την κατάκλιση

* Να αποφεύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες (λ.χ. σπορ) ή ακόμη οποιαδήποτε διανοητική προσπάθεια, γιατί δυσκολεύουν τον ύπνο.

* Να αποφεύγετε τα πολύ «βαριά» ή πολύ «ελαφρά» γεύματα. Να τρώτε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε. Τα λιπαρά ή πικάντικα φαγητά ενοχοποιούνται για διαταραχές του ύπνου. Αντίθετα, ένα βραδινό γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα) μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

* Μην πιείτε μεγάλες ποσότητες υγρών, διότι θα αναγκαστείτε στη διάρκεια της νύχτας να διακόψετε τον ύπνο σας για να πάτε στην τουαλέτα.

* Τηρήστε ένα ωράριο ύπνου. Όσο αυτό είναι δυνατό, φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Θα ρυθμίσετε έτσι και το βιολογικό σας ρολόι.

* Να κάνετε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε κάτι που σας χαλαρώνει (λ.χ. ένα ζεστό μπάνιο, λίγη απαλή μουσική).

Στο κρεβάτι

* Να χρησιμοποιείτε τον χώρο της κρεβατοκάμαρας μόνο για ύπνο και για σεξ. Τηλεόραση, διάβασμα, φαγητό κ.τ.λ. δεν έχουν καμία θέση σε αυτόν.

* Να πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε κουρασμένοι. Εάν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε μέσα σε 20-30 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε στο σαλόνι και κάνετε κάτι που σας ηρεμεί και σας ευχαριστεί (π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου). Να ξαπλώσετε πάλι μόλις νιώσετε κουρασμένοι.

* Εάν ξυπνήσετε στη διάρκεια του ύπνου και δεν ξανακοιμηθείτε μέσα σε 15-20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και επιστρέψτε όταν ξανανυστάξετε.

Μετά το πρωινό ξύπνημα

* Όταν ξυπνήσετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ήρεμα όμως, όχι απότομα, και αφού πρώτα τεντώσετε καλά το σώμα σας, για να «ζεσταθούν» και να χαλαρώσουν οι μυς.

* Να κάνετε ένα αναζωογονητικό μπάνιο.

* Μην ξεχάσετε το πρωινό γεύμα. Φροντίστε να είναι ισορροπημένο και να περιέχει πρωτεΐνες (λ.χ. δύο φέτες άπαχο ζαμπόν ή ένα αυγό), οι οποίες αυξάνουν την εγρήγορση.

Στη διάρκεια της ημέρας

* Ασκηθείτε. Χρειάζεστε 30 λεπτά άσκηση την ημέρα (η συστηματική γυμναστική βοηθά να κοιμόμαστε πιο γρήγορα και να κάνουμε ξεκούραστο ύπνο), αλλά όχι από το απόγευμα και μετά (σε τέτοια περίπτωση, δυσκολεύει τον ύπνο).

* Αν παίρνετε κάποιο φάρμακο, ρωτήστε τον γιατρό μήπως επηρεάζει τον ύπνο σας.

* Αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες (καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ) μετά τις απογευματινές ώρες.

* Το μεσημέρι να κοιμάστε νωρίς και λίγο, εάν σας είναι απαραίτητο, ειδάλλως να το αποφύγετε.

* Προσπαθήστε να ελέγξετε το άγχος σας, εν ανάγκη με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Το καλό υπνοδωμάτιο…

* Φροντίστε να είναι άνετο, ήσυχο, καθαρό, τακτοποιημένο – και να το έχετε δημιουργήσει οι ίδιοι ώστε να είναι του γούστου σας.

* Αποκλείστε τους εξωτερικούς θορύβους, φώτα, οσμές κ.τ.λ.

* Φροντίστε να αερίζεται καλά, να έχει σταθερή και χαμηλή θερμοκρασία (18-19 βαθμοί το χειμώνα) και να έχει καλή υγρασία (εν ανάγκη, βάλτε μια υγρή πετσέτα πάνω στο καλοριφέρ ή χρησιμοποιήστε υγραντήρα).

* Επιλέξτε με προσοχή το κρεβάτι και το μαξιλάρι σας. Πρέπει να είναι άνετα, από καλά υλικά και αναπαυτικά.

* Πηγαίνετε το ρολόι σε άλλο δωμάτιο. Εάν αυτό είναι αδύνατον, φροντίστε να είναι αθόρυβο και τοποθετημένο έτσι ώστε να μην μπορείτε να το δείτε (αν ξαγρυπνάτε και το κοιτάτε συνέχεια, το άγχος σας εντείνεται).

Tips

Συζητήστε με το ταίρι σας τυχόν ιδιαιτερότητές του/σας που δημιουργούν πρόβλημα (π.χ. ροχαλητό, ανήσυχος ύπνος, διαφορετικά ωράρια ύπνου) και βρείτε μαζί λύσεις.

Info

Μάθετε περισσότερα για τον ύπνο από την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου

http://www.sleepeducation.com/

Η αϋπνία σκοτώνει τους άνδρες, Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καλύτερα την έλλειψη ύπνου και γλιτώνουν τον πρόωρο θάνατο

 

Ο υπολογιστής πριν από τον ύπνο φέρνει αϋπνία Η προσήλωση στην οθόνη και η φωτεινότητα που εκπέμπει μπορούν να διαταράξουν τον καρδιακό ρυθμό

 

ΚΟΡΥΦΗ

Αϋπνία: Εφιάλτης χωρίς ύπνο…

Το 33% των ενηλίκων έχει αϋπνίες

Στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα αντιματωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατη έρευνα δείχνει πως περίπου ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αϋπνίες. Το φαινόμενο πλήττει συχνότερα τις γυναίκες, ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων αναφέρεται ότι πάσχουν από αϋπνία σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%.

Σημειώνεται πως η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, ενώ οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική συμπεριφορά. Το πιο τραγικό, όμως, είναι πως τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 21η Μαρτίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό, τους γιατρούς και τους άλλους παράγοντες στο χώρο της υγείας, για τη σημασία του επαρκούς, σε ποσότητα και ικανοποιητικής ποιότητας ύπνου. Εκτιμάται πως ο χρόνος που περνάμε κοιμώμενοι είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που οι άνθρωποι απολάμβαναν πριν από 100 χρόνια. Οι απώλειες σε απαραίτητες ώρες ύπνου αφορά και νεαρότερες ηλικίες καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους καταγράφει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και επίσης ένα 1/3 αναφέρουν ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.

Επισημαίνεται πως η αϋπνία που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου, λόγω νυχτερινών αφυπνίσεων, είναι εξίσου συχνή με την αϋπνία που χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη επέλευση ύπνου. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η απόδοση ενός ατόμου σε γνωστικές δοκιμασίες είναι σημαντικά μειωμένη, όταν υπάρχει στέρηση ύπνου, ενώ σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται και η συγκέντρωση.

Επίσης, όταν υποφέρουμε από έλλειψη ύπνου είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και διάφορες άλλες νόσους, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος παίζει ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ εκκρίνεται αυξητική ορμόνη και πραγματοποιείται καλύτερα η κυτταρική ανάπτυξη. Τα άτομα που πάσχουν από στέρηση ύπνου είναι συχνά βλοσυρά, κατηφή και απογοητεύονται εύκολα. Το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διακόπτει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκειμένου να διασφαλισθεί η βέλτιστη απόδοσή του κατά την ημέρα.

Είναι σημαντική η παρατήρηση που γίνεται από επιστημονικούς κύκλους ότι η «ποσότητα» ύπνου, που χρειάζονται οι άνθρωποι, διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της γενετικής προδιάθεσης, της άσκησης, των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ποιότητας του ύπνου. Η σύσταση ότι χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα, ώστε να λειτουργούμε σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει για όλους.

Τονίζεται πως, αν ο άνθρωπος, όταν ξυπνάει αισθάνεται ανανεωμένος και δεν νιώθει νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος τους είναι επαρκής. Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τον μέσο όρο. Παρότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι, ενώ υποφέρουν, δεν γνωρίζουν από πού να ζητήσουν βοήθεια και δεν έχουν ποτέ κάνει κάτι για ν’ απαλλαγούν από το πρόβλημα.

Σήμερα, διατίθενται διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της αϋπνίας. Υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική, και μη, αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να χορηγείται από ειδικευμένους ιατρούς. Στην Ελλάδα υπάρχουν Κέντρα Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από αϋπνία. Αυτά είναι:

* Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Αθήνα), Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, τηλ.: 210-7289324

* Νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, τηλ.: 210-7710012

* Νοσοκομείο Ευαγγελισμού (Αθήνα), Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας, τηλ.: 210-7236743

* Σισμανόγλειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-8043203

* Ευγενίδειο Νοσοκομείο (Αθήνα), τηλ.: 210-7236743

* Νοσοκομείο Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-358278

* Νοσοκομείο Άγιος Παύλος (Θεσσαλονίκη), τηλ.: 2310-493500

* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (Ηράκλειο), τηλ.:2810-394824

* Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας (Λάρισα), τηλ.: 2410-301193

 

Ακρως επικίνδυνη η χρόνια έλλειψη ύπνου  «Ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την έλλειψη ύπνου

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ΑΥΠΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι πιο πολλοί δεν έχουν τον ύπνο στο... τσεπάκι

Ενας στους τέσσερις ενήλικες δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά τα 55 με το ποσοστό να φτάνει το 50%

Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες Ελληνες. Οι επιπτώσεις τους είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες όχι μόνο στην παραγωγικότητα της επόμενης ημέρας και στην καλή διάθεση άλλα και πιο μακροπρόθεσμα, αφού κατά τη διάρκεια του ύπνου συντελούνται σημαντικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται στο σημείο εκείνο του σπιτιού το οποίο
είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από πηγές φασαρίας. Και αυτό γιατί η ποιότητα της πρώτης και των δύο τελευταίων ωρών του ύπνου επηρεάζεται σημαντικά από τους εξωτερικούς θορύβους

Τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ενηλίκους παρουσιάζει διαταραχές ύπνου, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά την ηλικία των 55 ετών, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν φτάνει το 50%.

Με τον ερχομό της άνοιξης και, αργότερα, του καλοκαιριού, ακόμα και όσοι έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι δυσκολεύονται περισσότερο. Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ανοιχτά παράθυρα και ο θόρυβος, αλλά και οι εποχιακές αλλεργίες μετατρέπουν τον ύπνο σε κατόρθωμα.

Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για όσους έχουν διαταραχές στον ύπνο ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται να μετρούν? προβατάκια μέχρι να τους πάρει ο ύπνος.

Οσοι κοιμούνται ανάσκελα πρέπει να επιλέξουν ένα μαξιλάρι μέτριας σκληρότητας, ενώ κατάλληλο για όσους κοιμούνται στο πλάι είναι ένα πιο παχύ μαξιλάρι που κρατάει τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία γραμμή

Ο χώρος και το κρεβάτι
Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για έναν καλό και αναζωογονητικό ύπνο. Το κατάλληλο στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Το σκληρό στρώμα πιέζει υπερβολικά μέρη του σώματος όπως η λεκάνη, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αντίθετα, το μαλακό στρώμα δημιουργεί καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να μην ξεκουράζεται. Η επιλογή του μαξιλαριού πρέπει να γίνει ανάλογα με τη στάση του ύπνου που προτιμά ο καθένας.

Για όσους κοιμούνται μπρούμυτα, καλύτερο είναι ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι για να μην πιέζεται η πλάτη και ο αυχένας.

Η θερμοκρασία του δωματίου ανεξαρτήτως εποχής πρέπει να βρίσκεται στους 20oC. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί προκαλούν αϋπνία, γι' αυτό θα πρέπει να προτιμώνται ανοιχτοί τόνοι του πράσινου, του γαλάζιου και του ροζ

Οσοι κοιμούνται ανάσκελα πρέπει να επιλέξουν ένα μαξιλάρι μέτριας σκληρότητας, ενώ κατάλληλο για όσους κοιμούνται στο πλάι είναι ένα πιο παχύ μαξιλάρι που κρατάει τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία γραμμή.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, το χρώμα του τοίχου παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί προκαλούν αϋπνία. Θα πρέπει να προτιμηθούν, λοιπόν, ανοιχτοί τόνοι του πράσινου, του γαλάζιου και του ροζ. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται στα επίπεδα των 20 βαθμών Κελσίου ανεξάρτητα από την εποχή, ενώ ο ύπνος είναι ποιοτικότερος αν δεν υπάρχει καμία εστία φωτός στο δωμάτιο.

Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και το μικρό φωτάκι μιας ηλεκτρονικής συσκευής είναι αρκετό για να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή, να στείλει σήμα στον εγκέφαλο και να διαταράξει το βιολογικό ρολόι.

Τέλος, το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο του σπιτιού που είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από πηγές θορύβου. Η ποιότητα της πρώτης και των δύο τελευταίων ωρών του ύπνου επηρεάζεται σημαντικά από τους εξωτερικούς θορύβους.

ΥΠΝΑΓΩΓΑ ΧΑΠΙΑ
Εχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά πρέπει να δίνονται με προσοχή

Είναι η τακτική στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων της. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για μια μέθοδο που έχει υπέρ και κατά, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας χορηγούνται συνήθως βενζοδιαζεπίνες βραχείας ή μακράς διαρκείας. Τα φάρμακα μακράς διαρκείας είναι περισσότερο αγχολυτικά, ενώ τα βραχείας διαρκείας επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πρόβλημα του ύπνου δίνοντας τη δυνατότητα στον οργανισμό να «κατεβάσει διακόπτες» για λίγες ώρες.

Τα υπναγωγά χάπια είναι περισσότερο χρήσιμα σε περιπτώσεις αϋπνίας που υποκρύπτουν κάποια ψυχική νόσος, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Για τον λόγο αυτό πρέπει, πριν από τη χορήγησή τους, ο ψυχίατρος να διερευνήσει αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

Η ασφάλεια του... κομοδίνου
Τα χάπια αυτά μπορούν να χορηγηθούν επίσης και σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη και αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα επαγγελματικό ραντεβού την επόμενη ημέρα. Οποιες κι αν είναι οι συνθήκες για τη συνταγογράφησή τους, ωστόσο τα χάπια πρέπει να χορηγούνται μόνο περιστασιακά. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η αϋπνία βάζει συχνά τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο. Επειδή δεν κοιμήθηκαν μία νύχτα θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουν και την επομένη, με αποτέλεσμα να χάνουν τελικά τον ύπνο τους από το άγχος.

Μια καλή συμβουλή που δίνουν οι γιατροί είναι να τοποθετούνται τα χάπια στο κομοδίνο και να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Η ασφάλεια που αισθάνεται όποιος έχει τα χάπια δίπλα του είναι συχνά τόσο μεγάλη που τελικά θα κοιμηθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η προσοχή με την οποία πρέπει να χορηγούνται τα υπναγωγά χάπια απαντά εν μέρει και στο ερώτημα αν προκαλούν εθισμό. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ο εθισμός που παρατηρείται στους καπνιστές ή σε όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αν κάποιος πάρει ένα χάπι δεν σημαίνει ότι θα ζητήσει περισσότερα την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως η απότομη διακοπή τους προκαλεί στερητικό σύνδρομο.

Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να συνταγογραφούνται περισσότερα από 2 - 3 χάπια την εβδομάδα, ενώ η διακοπή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και μόνο μετά από απόφαση του γιατρού.

Η βασικότερη παρενέργεια των υπναγωγών χαπιών είναι η υπνηλία που διαρκεί συνήθως και την επόμενη ημέρα, αλλά και η μείωση των αντανακλαστικών. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να «συνηθίσει» ο οργανισμός και μετά από λίγες εβδομάδες τα χάπια να μην έχουν αποτέλεσμα.

Για τον λόγο αυτό η θεραπεία δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα χάπια αλλά σε όσα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην «πηγή» του.

Για γλυκό ύπνο, ελαφρύ βραδινό και ποτέ νηστικός

Το σωστό και ελαφρύ βραδινό είναι απαραίτητο για έναν καλό ύπνο.

Το αλκοόλ, ο καφές -και περισσότερο ο στιγμιαίος- τα καυτερά και τα λιπαρά φαγητά είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν τον οργανισμό και θα δυσκολέψουν τη διαδικασία του ύπνου.

Μια καλή εναλλακτική λύση είναι η ελαφριά μακαρονάδα χωρίς λιπαρή σάλτσα, η οποία θα πασπαλιστεί με άνηθο ή βασιλικό και θα συνοδευτεί από λάχανο ή μαρούλι. Τα τρόφιμα αυτά θεωρείται ότι χαλαρώνουν τον οργανισμό και διευκολύνουν τον ύπνο.

Ενα φλιτζάνι ζεστό γάλα με μέλι βοηθάει, επίσης, τη διαδικασία του ύπνου, ενώ καλή λύση αποτελούν οι φρυγανιές, τα κράκερ, το ψωμί ολικής άλεσης και τα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τελείως λάθος να σκεφτεί κάποιος ότι για να κοιμηθεί καλύτερα μπορεί να πέσει στο κρεβάτι με άδειο στομάχι. Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών που διεγείρουν τον εγκέφαλο και έχουν ως συνέπεια τη διαταραχή της διαδικασίας του ύπνου.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η αϋπνία των γυναικών φέρνει σύννεφα στον γάμο

Όταν έχουν προβλήματα ύπνου το σπίτι υποφέρει, ενώ οι άνδρες κρατούν μακριά τα νεύρα και την κακή διάθεση Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο μας, νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι μόνο δικό μας. Στην πραγματικότητα όμως, δεν κοιμόμαστε, όπως δεν ζούμε, μέσα σε θάλαμο απομόνωσης. Πόσο μάλλον, όταν είμαστε παντρεμένοι και μοιραζόμαστε το κρεβάτι και την ζωή μας με έναν άλλο άνθρωπο.

Νέα έρευνα την οποία δημοσίευσε ο δικτυακός τόπος του CNN, έδειξε ότι όταν οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, τότε και ο γάμος τους υποφέρει. Όσο περισσότερο χρόνο η σύζυγος στριφογυρίζει στο κρεβάτι μέχρι να την πάρει ο ύπνος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει αρνητικό κλίμα στο ζευγάρι την επόμενη μέρα. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο και για τους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στην ώρα που χρειάζεται ο άνδρας να αποκοιμηθεί και τις αλληλεπιδράσεις των συζύγων το επόμενο πρωί. Ποια είναι όμως, η αιτία αυτής της διαφοροποίησης;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της έρευνας που δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο επικοινωνιακές και εκφραστικές στις σχέσεις τους, σε αντίθεση με τους άνδρες που έχουν την τάση να είναι περισσότερο «κατασταλτικοί». Έτσι, μετά από μια βραδιά κακού ύπνου ενώ η γυναίκα θα εκδηλώσει ευερεθιστότητα ή ενόχληση, ο σύζυγος το πιθανότερο θα είναι απλώς να το καταπνίξει. Οι γυναίκες εκφράζοντας τον εκνευρισμό, το άγχος, καθώς και την αγωνία τους ότι ο άλλος της κριτικάρει αρνητικά, θέτουν σε κίνδυνο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι αν ο σύζυγος ροχαλίζει ή πέφτει στο κρεβάτι αργότερα, βεβαίως επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου της. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεται ότι ο σύζυγος δεν την σκέφτεται και δεν την υποστηρίζει στο πρόβλημά της.

Σε διάστημα 10 ημερών, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ζωή 35 ζευγαριών μέσω ενός μηχανήματος σε μέγεθος ρολογιού που καταγράφει τα διαστήματα δραστηριότητας και ξεκούρασης. Να σημειωθεί ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με διαταραχές ύπνου.

Επιπλέον, μελέτησαν την ώρα που χρειάστηκαν για να κοιμηθούν, την διάρκεια του ύπνου, καθώς και πόσες φορές ξύπνησαν στην διάρκεια της νύχτας. Σε καθημερινή βάση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν σύντομα ερωτηματολόγια όπου ανέφεραν πότε είχαν μεταξύ τους αρνητική αλληλεπίδραση, όπως να αισθάνονται ότι ο άλλος τους αγνοεί και πότε θετική, έχοντας την αίσθηση ότι ο σύντροφος είναι υποστηρικτικός και τους εκτιμά. Κατά μέσο όρο λοιπόν, τα ζευγάρια ανέφεραν αρνητικό κλίμα όταν η γυναίκα δεν κοιμόταν καλά το βράδυ. Όσο για τους άνδρες, παρατηρήθηκε ότι όταν η σχέση με την γυναίκα τους εξελίσσεται θετικά μέσα στην ημέρα έχουν την τάση να κοιμούνται λιγότερες ώρες. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρειάζεται να περάσουν περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι για να νιώθουν δραστήριοι, μετά από μια μέρα όπου όλα κύλησαν ομαλά κι ευχάριστα.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τα αποτελέσματα των διαταραχών ύπνου στις σχέσεις του ζευγαριού, τα πρώτα αυτά στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν ένα ξυπνητήρι για τα ζευγάρια. Για να διασφαλίσουν την καλή πορεία του γάμου και της σχέσης τους θα πρέπει να δίνουν σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες της κοινής τους ζωής και να απευθύνονται σε ειδικούς για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα.

 

ΚΟΡΥΦΗ 

Γιατί η έλλειψη ύπνου είναι γένους θηλυκού

Μελέτες δείχνουν ότι οι λίγες ώρες ξεκούρασης επηρεάζουν περισσότερο τον γυναικείο οργανισμό

Μήπως σας λείπει ύπνος; Αν ναι, ανήκετε στο μεγάλο κλαμπ του 25% του πληθυσμού που κάθε πρωί χασμουριέται επειδή δεν έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες επτά ως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Η έλλειψη ύπνου κοστίζει σοβαρά στην υγεία (μπορεί να κοστίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή). Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες αυτοκινητικών και εργατικών ατυχημάτων (το ένα τέταρτο των ατυχημάτων στον δρόμο συνδέεται με τις λίγες ώρες ύπνου) αλλά έχει επίσης φανεί ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, κατάθλιψης και παχυσαρκίας. Νέες μελέτες μαρτυρούν μάλιστα ότι η έλλειψη ύπνου «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες – τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά – σε σύγκριση με τους άνδρες.

Χασμουρητό και (γυναικεία) υπέρταση Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γουόρικ ανακάλυψαν ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της σημαντικής έλλειψης ύπνου και της εμφάνισης υπέρτασης στις γυναίκες – δεν εμφανίστηκε αντίστοιχη σύνδεση στους άνδρες.  Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες «γεννά» προβλήματα στις σχέσεις τους – δεν φάνηκε να ισχύει όμως το ίδιο για τους άνδρες. Για ποιον λόγο οι λίγες ώρες ύπνου έχουν σοβαρές συνέπειες που είναι κυριολεκτικώς … γένους θηλυκού; Όπως εξηγεί ο Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Γουόρικ φαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες ανεβάζει τους δείκτες φλεγμονής οι οποίοι οδηγούν σε βλάβες των αρτηριών και μακροπρόθεσμα σε στεφανιαία νόσο. Μάλιστα η επίδραση αυτή φαίνεται να είναι εντονότερη στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Καπούτσιο και των συνεργατών του, οι γυναίκες που κοιμούνταν πέντε ή και λιγότερες ώρες κάθε νύχτα αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσες κοιμούνταν επτά ώρες. Την ίδια στιγμή στους άνδρες η αρτηριακή πίεση παρέμενε σταθερή είτε κοιμούνταν πέντε είτε επτά ώρες κάθε βράδι.

Γυναίκα - «Μαίρη Παναγιωταρά» «Γνωρίζουμε ότι όταν ένα άτομο κοιμάται η αρτηριακή πίεσή του πέφτει. Ετσι όταν δεν συμπληρώνονται οι απαιτούμενες ώρες ύπνου, το σώμα χρειάζεται να αντεπεξέλθει σε περισσότερες ώρες υψηλότερης πίεσης μέσα στην ημέρα. Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτες στις βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης» ανέφερε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι όλες οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες κυρίως εξαιτίας των πολλών και διαφορετικών καθηκόντων που καλούνται να φέρουν καθημερινά εις πέρας (σπίτι, οικογένεια, επαγγελματική ζωή, κοινωνικές υποχρεώσεις) παρά εξαιτίας βιολογικών προβλημάτων (όπως η αϋπνία και η κατάθλιψη). Ωστόσο, όπως συμβούλευσε ο δρ Καπούτσιο τις γυναίκες , εκείνες πρέπει να φροντίζουν να μην έχουν μακροπρόθεσμο «χρέος ύπνου». «Ο ύπνος αποτελεί μια ζωτικής σημασίας διαδικασία τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο και είναι σημαντικός για τη ρύθμιση όλων των λειτουργιών του οργανισμού. Κυρίως οι γυναίκες οφείλουν να μην στερούνται τον ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ελλειψη ύπνου και παχυσαρκία Μεταξύ άλλων η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία καθώς εμφανίζεται διαταραχή των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες και σε αυτήν την …παρενέργεια του λίγου ύπνου. Μελέτη έδειξε ότι μετά από μια «φτωχή» σε ύπνο νύχτα οι γυναίκες καταναλώνουν την επόμενη ημέρα 329 επιπλέον θερμίδες σε σύγκριση με 263 που καταναλώνουν οι άνδρες. Το πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι προγραμματισμένες βιολογικώς ώστε να αντέχουν στον …ύπνο με διαλείμματα (γεγονός που μαρτυρεί ότι είναι πιο δύσκολο να ασχοληθούν με το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου και να το λύσουν). Μελέτη ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες καταφέρνουν να κοιμηθούν βαθιά επί 70 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας «κουτσουρεμένης» νύχτας – οι άνδρες πάλι καταφέρνουν να κοιμηθούν βαθιά μόλις επί 40 λεπτά εάν είναι τυχεροί. Οι περίοδοι αυτές του βαθέος ύπνου αποτελούν «κλειδί» σε ό,τι αφορά την επεξεργασία και τη διατήρηση νέων πληροφοριών.

Στόχος τα μητρικά καθήκοντα Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Αλέξανδρο Βγόντζα «με δεδομένο ότι οι γυναίκες καταφέρνουν να κοιμούνται για περισσότερη ώρα πιο βαθιά, μπορούν να ‘αναρρώνουν’ ευκολότερα μετά από μια εβδομάδα ήπιας έλλειψης ύπνου. Συνήθως δύο νύχτες χορταστικού ύπνου τους είναι αρκετές για να επανέλθει ο οργανισμός τους  στα φυσιολογικά επίπεδα». Ο ερευνητής εκτιμά ότι οι συνήθειες του γυναικείου ύπνου εξελίχθηκαν ώστε οι γυναίκες να αντεπεξέρχονται στα μητρικά καθήκοντα (όταν τα βρέφη τις ξυπνούν μέσα στη νύχτα). Η δρ Ναρίνα Ραμλάκαν, ειδικός σε θέματα ύπνου από το ιδιωτικό νοσοκομείο Capio Nightingale στο Λονδίνο, εξηγεί ότι ο εγκέφαλος των γυναικών είναι προγραμματισμένος ώστε να αντέχει στον διακοπτόμενο ύπνο. «Υπάρχει ένα σύστημα στον εγκέφαλο που ονομάζεται ενεργοποιητικό δικτυωτό σύστημα (RAS) και ρυθμίζει το πότε ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Πρόκειται για τον μηχανισμό που μας ειδοποιεί ότι υπάρχει κάποιο ερέθισμα που ξεφεύγει από τα φυσιολογικά και μπορεί να αποτελεί κίνδυνο. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο στα παιδιά και για αυτόν τον λόγο ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα. Πιθανότατα και ο εγκέφαλος των γυναικών είναι ‘κατασκευασμένος’ με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να φροντίζουν τα τέκνα τους».

Πιο συναισθηματικές Αυτό το πλεονέκτημα βέβαια συνδέεται και με ένα μεγάλο μειονέκτημα. «Η υπερδιέγερση του συστήματος RAS θέτει σε δεύτερη μοίρα το λογικό και σκεπτόμενο τμήμα του εγκεφάλου. Αντιθέτως λειτουργούν περισσότερο οι πιο πρωτόγονες και συναισθηματικές περιοχές του» προσθέτει η δρ Ραμλάκαν. Τη συναισθηματική υπερευαισθησία που προκαλεί η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες μαρτυρεί μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ. Σύμφωνα με αυτήν, όσο περισσότερο καθυστερούσαν να κοιμηθούν οι γυναίκες τη νύχτα, τόσο περισσότερα προβλήματα στη σχέση τους ανέφεραν την επόμενη ημέρα. Δεν ίσχυε το ίδιο και για τους άνδρες οι οποίοι, ακόμη και αν είχαν στερηθεί τον ύπνο την προηγούμενη νύχτα, είχαν μια αρμονική επόμενη ημέρα με τις συντρόφους τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες είναι πιο εκφραστικές και πιο συνειδητοποιημένες σχετικά με τις διαταραχές που μπορεί να παρουσιάσει το σώμα τους ή συναισθηματική τους κατάσταση. Οι άνδρες από την πλευρά τους τείνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους αλλά και να μην ασχολούνται ιδιαιτέρως με αυτά.

Θέμα κατασκευής Η δρ Ραμλάκαν από την πλευρά της σημειώνει ότι το θέμα είναι βαθύτερο. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει ένα τμήμα του εγκεφάλου που αφορά τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Οι θηλυκοί πρόγονοί μας πιθανότατα ήταν κατασκευασμένοι ώστε να εναρμονίζονται με το περιβάλλον προκειμένου να μπορούν να φροντίσουν και να προστατεύσουν τα μικρά τους. Οι αρσενικοί πάλι δεν ασχολούνταν  με συναισθηματικά θέματα αλλά είχαν ως στόχο να προστατεύσουν την οικογένειά τους και να βρουν τροφή – επικεντρώνονταν στην επιβίωση  χωρίς συναισθηματικές εμπλοκές».

 

ΚΟΡΥΦΗ

                                      Η αϋπνία στα παιδιά                             

Χάνουν τον ύπνο τους για να είναι λεπτές

Η εμμονή των κοριτσιών να είναι αδύνατα κατά τα πρότυπα της εποχής φέρνει διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου Πολλά είναι τα κορίτσια που χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους λόγω της επιθυμίας να έχουν μια λεπτή σιλουέτα, αλλά και εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από τα πρότυπα της εποχής και τις φίλες τους για να παραμένουν λεπτές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 789 μαθήτριες με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη και τα αποτελέσματά της είδαν το φως της δημοσιότητας στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στην Μιννεάπολη. Στην πλειοψηφία τους τα νεαρά κορίτσια ήταν λευκά (πάνω από 60%), όμως συμμετείχαν και πολλές αφροαμερικανές και λατινοαμερικάνες, που κατοικούν στο Τέξας.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τα κορίτσια να τους περιγράψουν πώς αισθάνονται με το σώμα και τα κιλά τους και σε ποιο επίπεδο τα απασχολεί να παραμένουν λεπτά. Στην συνέχεια, μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των κοριτσιών, καθώς και τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν στην διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Η εμμονή για ένα αδύνατο, συχνά οστεώδες σώμα, επηρεάζει σημαντικά την διάρκεια του ύπνου των νεαρών κοριτσιών, όπως λένε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διακύμανση αυτή φτάνει κατά μέσο όρο το 4,5% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Ανάμεσα μάλιστα στα λευκά κορίτσια, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, αγγίζοντας μείωση της τάξεως του 6%, σε ηλικίες που ο ύπνος είναι σημαντικός για την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές αυτής της πίεσης, όπως τις ανέφεραν τα ίδια τα κορίτσια στους ερευνητές. Την μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι συμμαθητές επηρεάζοντας όμως, ως επί το πλείστον τα λευκά κορίτσια σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες. Ακολουθούν η οικογένεια, οι φίλοι και τα media.
Φαίνεται λοιπόν, από τα αποτελέσματα της έρευνας ότι το άγχος για την σιλουέτα στην εφηβεία γίνεται συχνά εμμονή επηρεάζοντας όχι μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και όλη την ποιότητα ζωής των κοριτσιών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτό συνδέεται με την ανάγκη των έφηβων κοριτσιών να είναι αποδεκτά, κυρίως από τον κοινωνικό τους περίγυρο, τον οποίο συνθέτουν συμμαθητές και φίλοι. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν ένα νέο πεδίο έρευνας σε σχέση με την διαρκή προσπάθεια των νεαρών κοριτσιών να χάσουν βάρος. Εκτός από την υγεία του οργανισμού, τόσο η ψυχική όσο και η πνευματική υγεία επηρεάζονται αντιστοίχως και δεν θα πρέπει να το παραβλέπουμε. Η όποια διαταραχή στον ύπνο των θα πρέπει να χτυπά καμπανάκι στους γονείς. Μπορεί να είναι το πρώτο δείγμα μιας κρυμμένης διατροφικής διαταραχής.

 

Εφηβική αϋπνία: Ένας σιωπηλός εχθρός

 

ΚΟΡΥΦΗ

Τι μας κλέβει τον ύπνο;

5 αιτίες για την αϋπνία και 4 τρόποι ξεπεράσματός της Οι αϋπνίες μπορεί να οφείλονται ακόμη και σε αντιαλλεργικά φάρμακα

Ταλαιπωρήστε προτού παραδοθείτε στην «αγκαλιά του Μορφέα»; Στριφογυρίζετε ώρα αφότου πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι; Το πολύτιμο αγαθό του ύπνου δεν είναι πάντα δεδομένο. Η έντονη κούραση, το άγχος είναι η πιο συνήθης, ίσως και η πιο εύκολη ερμηνεία. Οταν όμως το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, ενδέχεται να υπάρχει βαθύτερη αιτία για τις… λευκές νύχτες, όπως κάποια σωματική πάθηση, η λήψη φαρμάκων, ακόμη και μία ψυχική διαταραχή.
Χρόνιες παθήσεις Οι ειδικοί επιμένουν ότι αϋπνίες ταλαιπωρούν έντονα ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις_ χωρίς αυτό να σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι ανήκετε σε αυτούς. Καρκίνος, παθήσεις του αναπνευστικού, αρθρίτιδες κάνουν ενίοτε μακρά τη νύχτα. Ένα τυχαίο κάταγμα, ή ένας απλός τραυματισμός έχουν επίσης τη δύναμη να κρατήσουν τα βλέφαρα σας ανοικτά. Λύση αποτελεί η χορήγηση υπναγωγών, που διευκολύνουν στον ύπνο, βοηθώντας τον οργανισμό να ανταποκριθεί στις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει. Φάρμακα που δίδονται πάντα από τον ιατρό, καθώς προκαλούν εξάρτηση.

Διεγερτικά φάρμακα Υποφέρετε από αλλεργίες; Πάσχετε από υπέρταση; Η αγωγή που ακολουθείτε ανυποψίαστοι για ένα ήσσονος σημασίας και πάντως ελεγχόμενο πρόβλημα, μπορεί να είναι ένοχη για τα συμπτώματα αϋπνίας. Φάρμακα, όπως (μερικά) αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά, φάρμακα με κορτιζόνη και φυσικά όσα περιέχουν καφεΐνη, είναι διεγερτικά του νευρικού συστήματος. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας, θα σας προτείνει εναλλακτική θεραπεία που θα σας επιτρέπει να κοιμάστε ήσυχοι.

Ψυχικές διαταραχές Όποιος θεωρεί ότι η ψυχική ασθένεια είναι κάτι που δεν τον αφορά, πλανάται πλάνη οικτρά. Σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα που διεξήχθη σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν την υπ΄ αριθμόν ένα πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Μάλιστα, το 38% των Ευρωπαίων πάσχει από παθήσεις, όπως κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ή αϋπνία.  

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή αγχώδη διαταραχή, ταλαιπωρούνται πολύ συχνά και από αϋπνίες. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση των συμπτωμάτων έχει να κάνει και με το πόσο βαριάς μορφής είναι η νόσος. Απαιτείται διαχρονικά η διάγνωση, η παρακολούθηση και η συστηματική αγωγή από ψυχίατρο.  

Εναλλακτικές θεραπείες Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η αϋπνία οφείλεται στο άγχος που συνοδεύει τη δουλειά σας, στην ένταση μίας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, ή σε ένα εξαιρετικό γεγονός που σας βγάζει από τις συνήθειες σας, σας αναστατώνει. Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να σας προσφέρουν χαλάρωση, αποφόρτιση από τη συσσωρευμένη ένταση.  

ΣIATΣOY. Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, το μασάζ σιάτσου συντελεί στην εξισορρόπηση των δυνάμεων «Γιν» (δύναμη της νύχτας) και «Γιανγκ» ( δύναμη της ημέρας) στον οργανισμό. Oι μαλάξεις του σιάτσου θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε αισθητά. 

PEΦΛEΞOΛOΓIA. Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των σημείων-κλειδιών του σώματος, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον οργανισμό. Η ρεφλεξολογία επικεντρώνεται στα πέλματα, υποσχόμενη να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της αϋπνίας ύστερα από μερικές συνεδρίες. 

OMOIOΠAΘHTIKH. Με τη χορήγηση του κατάλληλου κάθε φορά φαρμάκου, που αποτελείται από φυσικά συστατικά, ο ομοιοπαθητικός θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον οργανισμό σας. Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά ακριβής και συγκεκριμένος, όταν του σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα σας και του μιλήσετε για το ιστορικό σας_ θα συμβάλλετε στο να σας δώσει το φάρμακο που πρέπει.  

BEΛONIΣMOΣ. Με τη χρήση ειδικών βελόνων -στα δάχτυλα του ποδιού, στα χέρια, στην πλάτη, στα αυτιά και στην κοιλιά -, που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας στον οργανισμό, ο βελονισμός υπόσχεται να σας απαλλάξει από τις αϋπνίες.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Προσοχή στα υπνωτικά χάπια Αμερικανική μελέτη δείχνει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου Ο κίνδυνος θανάτου στις περιπτώσεις των ενηλίκων που είχαν λάβει 18-132 δόσεις μέσα σε διάστημα ενός έτους, ήταν τετραπλάσιος σε σχέση με εκείνον των υπολοίπων. Όσοι λάμβαναν περισσότερες από 132 δόσεις τον χρόνο, μάλιστα, αντιμετώπιζαν πενταπλάσιο ή μεγαλύτερο ακόμα κίνδυνο θανάτου. Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν λάβει τις μεγαλύτερες ποσότητες υπνωτικών (132 δόσεις και άνω) είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν πιο μεγάλος στην περίπτωση της ταμεζεπάμης.

 

ΚΟΡΥΦΗ

Ύπνος από medlook

Ύπνος  άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 29/8/2010 από medlook
 

121 συνολικά άρθρα

Τα κεράσια και ο χυμός τους καταπολεμούν την αϋπνία και βελτιώνουν τον ύπνο
29-08-2010

Αϋπνία: Πώς επηρεάζει τη συναισθηματική σας κατάσταση;
19-08-2010

Ο ύπνος, το στρες, οι κίνδυνοι και συμβουλές για να κοιμάστε πιο καλά
07-08-2010

Η άπνοια του ύπνου: Σοβαρή αιτία ροχαλητού, αϋπνίας και κούρασης
22-07-2010

Ναρκοληψία: Συμπτώματα, αιτίες, αντιμετώπιση
15-07-2010

Η κούραση και η νύστα όταν οδηγάτε αυτοκίνητο ή άλλο όχημα
30-06-2010

Σεξυπνία: Σεξ κατά τον ύπνο και υπνοβασία
09-06-2010

Κακές αποφάσεις, ελλιπής χρήση πληροφοριών, απώλεια λεφτών, κίνδυνος ατυχημάτων και έλλειψη ύπνου
01-05-2010

Εφιάλτες και νυχτερινοί τρόμοι: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε
04-04-2010

Τα μαξιλάρια, τα μικρόβια, οι αλλεργίες, τα παιδιά και τι πρέπει να κάνετε
30-03-2010

Ο απογευματινός ύπνος: Αναζωογονεί και ενδυναμώνει τον εγκέφαλο, αυξάνει την ευφυΐα και τη μάθηση
28-02-2010

Νυκτερινές μυϊκές κράμπες στα πόδια: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
27-01-2010

Ροχαλητό: Τεστ στα ούρα για ανίχνευση της άπνοιας του ύπνου με επικίνδυνο ροχαλητό
15-01-2010

Κατάθλιψη και αυτοκτονία στους έφηβους: Ο ύπνος και ο προστατευτικός του ρόλος
03-01-2010

Η άπνοια του ύπνου: Πώς μπορεί να γίνεται καλύτερα η θεραπεία;
20-11-2009

Χασμουρητό: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
18-11-2009

Η αϋπνία αυξάνει την πίεση και βλάπτει την καρδία
03-10-2009

Χρόνια αϋπνία: Αιτίες, συμπτώματα, συνέπειες, αντιμετώπιση
09-09-2009

Μαξιλάρια και μύκητες: Η σχέση με αλλεργία, άσθμα, ιγμορίτιδα και μολύνσεις
19-08-2009

Στέρηση ύπνου στα παιδιά: Συνέπειες για όλη τη ζωή
15-08-2009

Μελατονίνη: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
13-08-2009

Ο βιολογικός σας ρυθμός: Το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει την υγεία σας
04-08-2009

Τα όνειρα: Βοηθούν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και αυξάνουν τη δημιουργικότητα
09-06-2009

Ο βελονισμός για τους πόνους στην πλάτη: Πώς και γιατί βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα;
08-06-2009

Ροχαλητό, άπνοια του ύπνου και σοβαρές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο
05-06-2009

Αϋπνία: Αυξάνει τον κίνδυνο για ψηλή πίεση (υπέρταση) και αυτοκτονία
02-04-2009

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
26-03-2009

Οι πονοκέφαλοι της νύκτας: Τι πρέπει να γνωρίζετε
23-02-2009

Ο ύπνος, το σεξ, η κούραση και η ποιότητα ζωής
16-02-2009

Πώς θα καταφέρετε να κοιμάστε καλύτερα;
26-12-2008

Ο καλός ύπνος, η ξεκούραση και η επιλογή του στρώματος
23-12-2008

Ψηλή πίεση, ανεπαρκής ύπνος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια
02-12-2008

Επίλυση προβλημάτων: Η προσοχή, η συγκέντρωση και ο ύπνος
30-11-2008

Οι έφηβοι: Γιατί δεν θέλουν να κοιμούνται, οι κίνδυνοι και τι πρέπει να γίνεται
09-11-2008

Ύπνωση και υπνοθεραπεία: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
12-10-2008

Ψηλή πίεση σε έφηβους και ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά
23-09-2008

Ιδρώτες όταν κοιμάστε: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
29-08-2008

Η άπνοια του ύπνου, το έντονο ροχαλητό, η καρδία και ο κίνδυνος θανάτου
12-08-2008

Αϋπνία: Αιτίες, συνέπειες, διάγνωση και αντιμετώπιση
25-07-2008

Ροχαλητό: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης του
21-07-2008

Ο καλός ύπνος: Εισηγήσεις για να κοιμάστε καλύτερα
13-07-2008

Το ροχαλητό, η καρδία και η πίεση
22-06-2008

Προβλήματα με συναδέλφους ή προϊσταμένους και αϋπνία
26-05-2008

Η αϋπνία προκαλεί κατάθλιψη σε νέους και ηλικιωμένους
14-04-2008

Δυνατό ροχαλητό: Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή πάθηση και εγκεφαλικά επεισόδια
13-03-2008

Ροχαλητό και άπνοια του ύπνου στα παιδιά: Βελτίωση με χειρουργική επέμβαση
27-02-2008

Παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά κινδυνεύουν από παχυσαρκία και προβλήματα συμπεριφοράς
13-02-2008

Κινητά τηλέφωνα: Ποια η σχέση τους με αϋπνία, στρες και πονοκέφαλο;
09-02-2008

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Διπλασιάζει κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθεια
02-01-2008

Ο απογευματινός ύπνος χαμηλώνει την πίεση και βοηθά την καρδία
05-11-2007

Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, ροχαλητό και κακή ποιότητα ύπνου
23-09-2007

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών σε παιδιά και έφηβους
14-09-2007

Νυστάζετε στη δουλειά σας; Τι πρέπει να κάνετε
28-08-2007

Η μοναξιά, οι ορμόνες του στρες, ο ύπνος και η γήρανση
18-08-2007

Αϋπνία, αποφρακτική άπνοια του ύπνου και σοβαρά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα
28-07-2007

Ροχαλητό στα παιδιά, ρινίτιδα, έκζεμα, άσθμα και αλλεργία
20-07-2007

Αϋπνία, κατάθλιψη και άγχος: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
11-07-2007

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και η ψηλή πίεση
15-06-2007

Χάπια για τον ύπνο: Νέες, επικίνδυνες παρενέργειες
01-04-2007

Η μνήμη, τα τριαντάφυλλα και ο ύπνος: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
13-03-2007

Ο απογευματινός ύπνος (σιέστα): Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα;
17-02-2007

Γονείς προσέξετε: Η στέρηση ύπνου προκαλεί παχυσαρκία στα παιδιά
12-02-2007

Αϋπνία: Συχνότητα και αιτίες
23-01-2007

Κούραση: Αιτίες και αντιμετώπιση
17-11-2006

Η πρόσφατη μνήμη, ο ύπνος και η δίαιτα
18-07-2006

Χρόνια αϋπνία: Ποια η καλύτερη θεραπεία;
01-07-2006

Ο ύπνος επηρεάζει το βάρος σώματος
25-05-2006

Χάπια του ύπνου: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι με την αύξηση της ηλικίας
18-05-2006

Ροχαλητό και διαζύγιο
14-05-2006

Η σχέση αϋπνίας και κατάθλιψης
20-02-2006

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια
04-01-2006

Ειδική έκδοση: Τα μυστικά του ύπνου
30-10-2005

Ωράρια εργασίας και η επίδρασή τους στην υγεία
07-10-2005

Ύπνος και διαβήτης: Ποια σχέση υπάρχει μεταξύ τους;
24-07-2005

Οι μηχανισμοί του ύπνου, της νύστας και η καφεΐνη
11-05-2005

Η αϋπνία και η μουσική
07-04-2005

Η ορμόνη του ύπνου και η αϋπνία
20-03-2005

Ο απογευματινός ύπνος και οι πνευματικές ικανότητες
02-03-2005

Ειδική έκδοση-αφιέρωμα: Ύπνος και γιορτές
10-12-2004

Πως θα χάσετε κιλά με περισσότερο ύπνο
18-11-2004

Χάπια για τον ύπνο, συμπεριφορά και ψυχοθεραπεία
10-11-2004

Καταπολέμηση της αϋπνίας: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
26-10-2004

Ροχαλητό και το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα
18-10-2004

Λίγος ύπνος και πολλή δουλειά: Κίνδυνος για την καρδία
16-10-2004

Το ροχαλητό και η σεξουαλική ζωή
19-08-2004

Ο ύπνος, η ορμόνη της όρεξης και ασθένειες
17-08-2004

Ο ύπνος, το μαξιλάρι, το στρώμα και η αϋπνία
28-05-2004

Πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά;
27-04-2004

Πως επηρεάζει ο ύπνος την όρεξη και το βάρος μας;
04-04-2004

Ο ύπνος, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων
02-02-2004

Η ψηλή πίεση και η ορμόνη του ύπνου
22-01-2004

Προβλήματα ύπνου, κούραση, καρδιακή προσβολή και γυναίκες
17-11-2003

Ποιο είναι το καλύτερο στρώμα για τους πόνους στην πλάτη;
15-11-2003

Ο καλός ύπνος και η άμυνα του οργανισμού
29-10-2003

Ο καλός ύπνος διασώζει τη μνήμη
09-10-2003

Θεραπεία με ορμόνες στους άνδρες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
27-08-2003

Ο ύπνος, η μάθηση και η μνήμη
12-07-2003

Τι είναι ο ύπνος;
22-06-2003

Ροχαλητό στα παιδιά και προβλήματα μάθησης
17-06-2003

Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες;
13-05-2003

Η αϋπνία και η άμυνα του οργανισμού
05-05-2003

Το ροχαλητό και ο πονοκέφαλος
24-04-2003

Οι διαταραχές του ύπνου, το ροχαλητό και η καρδιακή ανεπάρκεια
27-03-2003

Η απώλεια ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλο των παιδιών
05-03-2003

Ατυχήματα λόγω έλλειψης ύπνου στα παιδιά
30-01-2003

Ροχαλητό και κίνδυνος για εγκεφαλικά επεισόδια
17-11-2002

Η συχνότητα της αϋπνίας στα παιδιά και οι βασικές αιτίες
14-11-2002

Προσέξτε: Η στέρηση ύπνου προκαλεί ορμονικές διαταραχές
03-10-2002

Γιατί ο καλός ύπνος οδηγεί στη μακροζωία;
27-07-2002

Τι συμβαίνει με τον ύπνο όταν η ηλικία αυξάνεται;
23-06-2002

Η τηλεόραση και τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά
14-06-2002

Οι έφηβοι, ο ύπνος, η συμπεριφορά και η σχολική απόδοση
05-05-2002

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ύπνου, πλούτου και υγείας;
03-04-2002

Ο ύπνος και η μνήμη
16-02-2002

Αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου
25-01-2002

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε;
14-12-2001

Ο απογευματινός ύπνος αυξάνει την παραγωγικότητα
12-11-2001

Προφυλαχθείτε από τους κρυμμένους κινδύνους που έχουν τα υπνωτικά χάπια
11-11-2001

Οι πέτρες στους νεφρούς και ο ύπνος μας
10-11-2001

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, κινδυνεύετε να πάθετε διαβήτη. 
07-07-2001

Προβλήματα ύπνου στα παιδιά.
07-06-2001

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου "ΥΠΝΟΣ"

 

 

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*

από 7/4/09  .free counters.free counters.......

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

 

 

........