πλοηγείτε στον  ιστοχώρο της Βούλας Βαβαρούτσου

για καλύτερη πλοήγηση στις ιστοσελίδες

πατήστε ΚΕΝΤΡΙΚΗ   

       Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου  "ΣΧΕΣΕΙΣ"

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ την ιστοσελίδα

 

Γ΄Ηλικία

Γιατί γερνάμε; Έτσι θα ζήσουμε (παρά την κρίση) ως τα 100

Τι είναι αυτό; - Μια διδακτική ταινία μικρού μήκους

...

τελευταία ενημέρωση: 14/06/2014

Γραμμή Ζωής: Στο πλευρό των ηλικιωμένων

Υγεία & Γ΄Ηλικία
Η Γη γερνάει...
Για tech παππούδες
Όσοι δεν φοβούνται τα γεράματα περνούν καλύτερα στην τρίτη ηλικία

Έρωτας στην Γ΄ηλικία

’σκηση και Γ΄Ηλικία
Νύφη και πεθερά
Η ποιότητα της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις
Γιαγιάδες, μην... απεργήσετε! «Φάρ΅ακο» τα ΚΑΠΗ για τους ηλικιω΅ένους Έρευνα ρίχνει φως στο «φαινόμενο της χηρείας»
Γήρανση από medlook
Βία και Κακομεταχείριση των Ηλικιωμένων Παγκόσμια Ημέρα  Ηλικιωμένων
Η ψυχολογική αίσθηση της ηλικίας. Πότε γερνάμε πραγματικά;  
Διατροφικές ανάγκες στην Γ ηλικία Επιδίκασαν σε πατέρα διατροφή από τον γιο!
Η ζωή ξαναρχίζει μετά την ηλικία των 46 ετών  
Οι ηλικιωμένοι είναι πράγματι σοφοί  25 λόγοι που τα παιδιά λατρεύουν τον παππού και τη γιαγιά

Οι ηλικιωμένοι δίνουν καλές συμβουλές γιατί δεν μπορούν πια να δώσουν το "κακό" παράδειγμα!

Ισχύει ότι είμαστε όσο νέοι αισθανόμαστε;
Φαίνεται ότι ισχύει και όχι μόνο για συναισθηματικούς, αλλά και για απολύτως πρακτικούς λόγους. Οπως ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εξετερ στην Αγγλία, το να αισθάνεται κάποιος νέος παρά την ηλικία του τον προφυλάσσει ακόμη και από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι βρετανοί ερευνητές εργάστηκαν με μια ομάδα εθελοντών ηλικίας 60 - 70 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που αισθάνονταν ηλικιωμένοι και πως η ζωή τους είχε τελειώσει αφενός μεν είχαν την τάση να παραιτούνται και αφετέρου δεν συγκέντρωναν καλή βαθμολογία στα ειδικά τεστ για τη διάγνωση της Αλτσχάιμερ. Ειδικότερα, το 70% αυτών βρέθηκαν να πάσχουν από άνοια. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι εθελοντές που έβλεπαν τους εαυτούς τους νέους και λειτουργούσαν ως νέοι: μόνο το 14% συγκέντρωνε όλα τα κριτήρια για να διαγνωστεί με άνοια.

 

Περιμένουν οικογενειακή ζεστασιά

Η ζωή με τους συγγενείς που έχουν μπει στην τρίτη ηλικία έχει συχνά πολλαπλά οφέλη για την οικογένεια.

 

Γιατί γερνάμε; Ετσι θα ζήσουμε (παρά την κρίση) ως τα 100

Μερικές απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να φθάσουμε υγιείς σε προχωρημένη ηλικία Eπί δεκαετίες οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί πέραν κάποιου ορίου. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι άνθρωποι του 21ου αιώνα θα ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, ενώ σε μερικές δεκαετίες τα 100 χρόνια θα είναι σχεδόν... εύκολη κατάκτηση για τον πληθυσμό του αναπτυγμένου κόσμου. Ηδη οι επιστήμονες βρήκαν ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε υγιείς ως μια προχωρημένη ηλικία αν ακολουθήσουμε μερικές απλές καθημερινές συνήθειες, όπως να πίνουμε πράσινο τσάι, να κάνουμε χορταστικές διακοπές, να έχουμε δραστήρια κοινωνική ζωή και να γελάμε περισσότερο. Οι ερευνητές Τζιμ Οπεν και Τζέιμς Βόπελ, των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ στην Αγγλία και του Ροστόκ στη Γερμανία, γράφουν ότι έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται ασταμάτητα τις ερχόμενες δεκαετίες. Συγκρίνοντας τις διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες, οι δύο επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2070 ο μέσος όρος ζωής των γυναικών στις ΗΠΑ μπορεί να έχει φθάσει τα 101 χρόνια, όταν οι επίσημες προβλέψεις για το 2010 είναι μόλις τα 83,9 χρόνια.
Τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα στην Ιαπωνία ή στη Γαλλία (τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης) έχουν ήδη πιθανότητες 50% να φθάσουν τα 100 χρόνια ζωής. Στη Γαλλία οι γυναίκες προβλέπεται να φθάνουν τα 100 το 2060, ενώ στην Ιαπωνία το 2085. «Υπήρχε ήδη από το 1920η θεωρία ότι ο μέσος όρος ζωής θα ανέβει λίγοωσότου φθάσει σε ένα ανώτατο όριο που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί. Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει» λέει ο δρ Οπεν, ο οποίος πιστεύει ότι « δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο ανώτατο όριο του προσδόκιμου ζωής». Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες περιγράφουν τη διαρκή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης από το 1840 σαν «ένα μαζικό επίτευγμα που χαρακτηρίζεται από την πλέον αξιοσημείωτη σταθερότητα που έχει παρατηρηθεί ποτέ». Αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου ο μέσος όρος ζωής των ανδρών αυξήθηκε από τα 48 χρόνια το 1901 στα 75 χρόνια το 2000. Ειδικότερα, μεταξύ 1981 και 1997, το προσδόκιμο υγιούς ζωής στη Βρετανία ανέβηκε για τους άνδρες από τα 70,9 στα 74,6 χρόνια και για τις γυναίκες από τα 64,4 στα 66,9 χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο, ο μέσος όρος ζωής είναι γύρω στα 65 χρόνια για τους άνδρες και στα 70 για τις γυναίκες- σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πριν από 200 χρόνια. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλό προσδόκιμο ζωής, με 78,1 χρόνια και 449 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτη είναι η Ιαπωνία, με προσδόκιμο ζωής τα 79,9 χρόνια και 364 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Γιατί γερνάμε; Τέσσερις θεωρίες των βιολόγων για τους μηχανισμούς γήρανσης του ανθρώπου:
1 Με την πάροδο των ετών, το ορμονικό μας σύστημα παύει να λειτουργεί σωστά, αδυνατώντας έτσι να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες ποσότητες ορμονών για να διατηρηθεί υγιές.
2 Ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας είναι προγραμματισμένος για τον θάνατο μόλις ο άνθρωπος εκπληρώσει το δαρβίνειο πεπρωμένο του, δημιουργώντας απογόνους ή ξεπερνώντας μια ορισμένη ηλικία.
3 Οξειδωνόμαστε λόγω των τοξινών που εισβάλλουν στο σώμα μας μέσω της διατροφής αλλά και λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος, την υπεριώδη ακτινοβολία και το ψυχολογικό στρες.
4 Τέλος, υπάρχει και η θεωρία των «ελευθέρων ριζών», η οποία εστιάζει στα άτομα που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο, τα λεγόμενα «άζευτα άτομα». Οι ελεύθερες ρίζες, προκειμένου να αποκτήσουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει, επικάθονται σαν μαγνήτες στις κυτταρικές μεμβράνες για να «κλέψουνε» το ηλεκτρόνιο αυτό, καταστρέφοντας τα κύτταρα και οδηγώντας σε βιολογική γήρανση.
     

 

Γιατί γερνάμε; Ο κ. Σ. Ν. Αλαχιώτης είναι καθηγητής Γενετικής.

Σε τι ωφελεί η γήρανση των οργανισμών; Πόση συμμετοχή έχει η γονιδιακή μας κληρονομιά στη διαδικασία και πόσο μπορούμε να την επηρεάσουμε;

Η ζωή και ο θάνατος είναι οι δύο πιο συγκλονιστικές λέξεις του Ηomo sapiens, που τις συνδέει η εξέλιξη. Και τούτο διότι χωρίς τον θάνατο των λιγότερο προσαρμοσμένων ατόμων διά του οποίου προωθούνται και επιβιώνουν τα καταλληλότερα δεν υπάρχει εξέλιξη· και χωρίς την εξέλιξη, τη συνεχή δηλαδή προσαρμογή με τα καταλληλότερα άτομα στις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν μπορεί να συνεχιστεί η ζωή οποιουδήποτε είδους· με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατή η ζωή χωρίς τον θάνατο.

Το τέλος λοιπόν είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τον βιολογικό προγραμματισμό· και ο μύθος της αθανασίας με τη συνακόλουθη ματαιότητά της είναι καταδικασμένος να μας απογοητεύσει. Ας δούμε πιο ρεαλιστικά και από πιο κοντά το χαρακτηριστικό της γήρανσης συστηματοποιώντας υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προβληθούν στο εξελικτικό επίπεδο, στο γενετικό, στο αναπτυξιακό και στο περιβαλλοντικό, με κυρίαρχη τη σχέση του γενοτύπου με το περιβάλλον· για να κατανοηθεί το βασικό αυτό φαινόμενο και να σφυρηλατηθεί η συνακόλουθη τροποποίησή του, στον βαθμό που είναι δυνατόν.

Αναπαραγωγή υπέρ πάντων

Το εξελικτικό επίπεδο είναι εκείνο που διά της φυσικής επιλογής διαμόρφωσε το όριο της διάρκειας ζωής των ατόμων κάθε είδους· με τις χελώνες, λ.χ., να ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι τα ποντίκια. Σημειώνεται ότι η γήρανση εξελίχθηκε και υπάρχει επειδή κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να επενδύει περισσότερη ενέργεια για την αναπαραγωγή του παρά για τη διατήρηση του σώματός του, το οποίο εγκαταλείπει η φυσική επιλογή μόλις κλείσει το αναπαραγωγικό παράθυρό του, από την εφηβεία ως την παύση της έμμηνης ρήσης στις γυναίκες. Η ερευνητική σκαπάνη στο εξελικτικό επίπεδο προσπαθεί να αποκαλύψει συσχετίσεις μεταξύ του προσδόκιμου ορίου ζωής και του μεγέθους του σώματος, με τα τρωκτικά, λ.χ., να ζουν πολύ λιγότερο από τα μεγάλα κήτη· όπως και όσον αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου, με τον χιμπαντζή και τον άνθρωπο, λ.χ., να έχουν διαφορετικό μέγεθος εγκεφάλου και ανάλογη διάρκεια ζωής· με τις εξαιρέσεις όμως στις συσχετίσεις αυτές να είναι ηχηρές.

Η τεχνητή επιλογή ωστόσο μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής ατόμων της φρουτόμυγας, παρατήρηση που σε συνδυασμό με την ποικιλότητα του χρόνου ζωής των ατόμων διαφόρων ειδών υποδηλώνει την ύπαρξη γενετικής βάσης η οποία επιτρέπει την ανίχνευση του γενετικού επιπέδου. Τονίζεται όμως ότι, από μελέτες διδύμων και άλλων συγγενών, προκύπτει ότι ο γενετικός παράγοντας συμμετέχει μόνο κατά 25% και ο περιβαλλοντικός κατά 75%, με τον πρώτο να είναι ισχυρός στις περιπτώσεις ηλικιών πάνω από τα 50 έτη ή σε μικρές ηλικίες λόγω κλινικών συνδρόμων, όπως η προγηρία. Αλλά και το μικρό σχετικά γενετικό ποσοστό γίνεται ουσιαστικό με τον ανάλογο χειρισμό του περιβαλλοντικού στοιχείου.

Πόσο ευθύνονται τα γονίδια;

Στο γενετικό λοιπόν επίπεδο μια πρώτη τέτοια κατηγορία γονιδίων σχετιζομένων με τη γήρανση αφορά εκείνα που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DΝΑ κατά την αντιγραφή του, το διπλασίασμά του, που συνοδεύεται από τη διαίρεση των κυττάρων του σώματος. Το σύστημα επιδιόρθωσης, αν και έχει φθάσει στα όριά του από εξελικτικής πλευράς και η βελτίωσή του είναι πολύ δύσκολη και πολύ αργή, μειώνει τον αριθμό λαθών-μεταλλάξεων στο μισό· διαφορετικά, η αποσταθεροποίηση του πληθυσμού θα ήταν καταιγιστική. Πειραματική εν μέρει αδρανοποίηση του εν λόγω συστήματος σε ποντίκια οδήγησε στην αύξηση των μεταλλάξεων και στην πρόωρη γήρανση.

Αλλα γονίδια συμμετέχουν στη ρύθμιση του μήκους των άκρων των χρωμοσωμάτων, των λεγομένων τελομερών που κονταίνουν σε κάθε διαίρεση, αλλά επουλώνονται ως έναν βαθμό από τη δράση του ενζύμου τελομεράση· το αποτέλεσμα όμως είναι ότι ύστερα από ορισμένο αριθμό διαιρέσεων, ανάλογα με την κατηγορία των κυττάρων- περισσότερες αν είναι, λ.χ., εμβρυϊκά ή λιγότερες αν προέρχονται από ηλικιωμένα άτομα- το μήκος των τελομερών κονταίνει τόσο όσο χρειάζεται για να δοθεί το μοριακό σήμα ότι το κύτταρο δεν μπορεί πια να ξαναδιαιρεθεί· έχει γεράσει δηλαδή.

Εχουν αποκαλυφθεί επίσης και γονίδια, όπως του συστήματος SΙR, που προκαλούν αποδιοργάνωση του γονιδιώματος με συνακόλουθη γήρανση· όπως και η πρωτεΐνη SΙRΤ6 που προκαλεί πρόωρη γήρανση στα ποντίκια. Αλλα γονίδια εμπλέκονται στην απόκριση του οργανισμού στο οξειδωτικό στρες, στην καταστολή όγκων κ.ά. Τα μιτοχονδριακά επίσης γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το μιτοχόνδριο είναι η πηγή παραγωγής ενέργειας αλλά και ελεύθερων ριζών που αντιδρούν με το DΝΑ προκαλώντας πολλές μεταλλάξεις, λόγω και του ελλειμματικού συστήματος επιδιόρθωσης του μιτοχονδριακού DΝΑ. Το αποτέλεσμα είναι η απορρύθμιση του μιτοχονδρίου με συνακόλουθη την εκδήλωση ορισμένων γεροντικών ασθενειών.

Ο ρόλος του μεταβολισμού

Στο αναπτυξιακό επίπεδο επιχειρούνται έρευνες συσχέτισης της διάρκειας ζωής με τον μεταβολικό ρυθμό, θεώρηση που δεν προβάλλεται στην κατανάλωση ενέργειας αλλά στον ρυθμό διαίρεσης των χρωμοσωμάτων και των κυττάρων· καθώς και όσον αφορά την ηλικιακή ωρίμανση της μητέρας, με τις μέσες ηλικίες να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και τη γονιμότητα των απογόνων και να μειώνουν τον ρυθμό θνησιμότητάς τους, σε σχέση με τις ακραίες ηλικίες τεκνοποίησης. Παρατηρήσεις που φαίνονται να σχετίζονται με μιαν άλλη διάσταση της γονιδιακής δράσης, που αφορά στη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων.

Αντοχή στο στρες

Στο επίπεδο της αντίδρασης γενοτύπου περιβάλλοντος σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικές διαφορές που ελέγχουν την αντοχή στα δυνητικά θανατηφόρα στρες. Μελέτες σε πειραματόζωα αποκάλυψαν, λ.χ., γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες αύξησαν τόσο τη μακροβιότητα όσο και την αντοχή στο οξειδωτικό στρες, στην πείνα, στην υπεριώδη ακτινοβολία, στη θερμοκρασία και στα βαρέα μέταλλα. Αλλες σχετικές μελέτες σε θηλαστικά εμπλέκουν και τα θερμοεπαγόμενα γονίδια που φαίνεται να συμβάλλουν διά των προϊόντων-πρωτεϊνών τους στην ομοιόσταση, στην ισορροπία του κυττάρου και στην επιδιόρθωση λαθών του DΝΑ. Η θερμιδοπενία επίσης συμβάλλει στη μείωση βλαβερών μεταβολιτών και συνακόλουθα στην καθυστέρηση της γήρανσης σε πολλά μελετηθέντα είδη, τροποποιώντας την έκφραση 352 γονιδίων. Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ήπιο υποθανατηφόρο στρες αυξάνει τη διάρκεια ζωής της φρουτόμυγας και άλλων οργανισμών, ενεργοποιώντας ίσως κάποια γονίδια που ελέγχουν την ομοιόσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Στο σκηνικό αυτό της ζωής και του θανάτου δεν είναι βέβαια μόνο τα γονίδια που φιγουράρουν· πολύ περισσότερο, όπως προαναφέραμε, είναι εμφανείς οι φιγούρες των συνηθειών μας, του τρόπου ζωής μας, του πολιτισμικού και πολιτιστικού επιπέδου, της παιδείας μας και της κουλτούρας μας εν γένει· που όλα μαζί, με την πρόληψη και τη δημόσια υγεία, αλλάζουν αργά τους στόχους της φυσικής επιλογής και συνακόλουθα της γενετικής μας σύστασης.

Σε ένα τέτοιο πολυπαραγοντικό πλαίσιο δεν πρέπει να αγνοούμε, λ.χ., την υπερέκθεσή μας στον ήλιο, τώρα το καλοκαίρι, καθώς ο καθένας μας αντιδρά στην υπεριώδη ακτινοβολία ανάλογα με τον γενετικό οπλισμό του. Παρομοίως και στο κάπνισμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησής μας με τη σωστή απαγόρευσή του στους δημόσιους χώρους. Στην περίπλοκη εποχή μας, σημασία μεγάλη έχει η γνώση ορισμένων πραγμάτων. «Γνωρίζω, άρα υπάρχω» είναι πλέον η καθοδηγούσα αρχή επιβίωσης στον σύγχρονο νεοτεχνολογικό πολιτισμό μας, διότι δεν πρέπει να εναποθέτουμε τα πάντα στα γονίδιά μας, αλλά περισσότερο στον εγκέφαλό μας· αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο.

 

ΓΙΑΤΙ... ΓΕΡΝΑΜΕ «Γονίδια και τρόπος ζωής ευθύνονται για τη γήρανση» Είναι γνωστό και βάσει ερευνών ότι αυξάνεται το ποσοστό μακροβιότητας και υγιούς γήρανσης στις πλέον εύρωστες κοινωνίες και οικονομικές τάξεις

Συμβουλές μακροζωίας

Προσδόκιμο ζωής

Καταρρίπτουμε 8 μύθους για την ηλικία

Αν σκεφτεί κανείς ότι το γήρας…ού γαρ έρχεται μόνον, είναι δεδομένο ότι όσο γερνάει ο άνθρωπος μειώνονται οι δυνατότητες του σωματικά και πνευματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο όνομα της «ηλικίας» πρέπει να αποδίδουμε όλες τις ευθύνες για την κακή διάθεση, τους συνεχείς πόνους, τη μειωμένη λίμπιντο και ένα σωρό ακόμα δυσάρεστα και δεινά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όσο συμβιβασμένοι και να είναι ορισμένοι με την ηλικία τους και με το γεγονός ότι η γήρανση είναι η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου, υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που σύμφωνα με το Reader’s Digest, διαιωνίζονται αποδίδοντας τα δεινά της …τρίτης ηλικίας στην ίδια την ηλικία.

Μύθος 1ος: Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι αναπόφευκτοι

Στην πραγματικότητα η έλλειψη άσκησης και όχι η ηλικία είναι ο κύριος «υπεύθυνος» που κάνει τις αρθρώσεις να …σκουριάζουν. Όταν Αυστραλιανοί ερευνητές της ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Monash εξέτασαν γυναίκες ηλικίας 40 έως 67 ετών, ανακάλυψαν ότι εκείνες που έκαναν γυμναστική τουλάχιστον μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, για περίπου 20 λεπτά ή περισσότερο, είχαν μεγαλύτερη ποσότητα χόνδρου στις αρθρώσεις τους. Αυτό δείχνει ότι όταν κάποιος ασκείται συστηματικά έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει αρθρίτιδα.

Μύθος 2ος: Τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και το σώμα κυρτώνει

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι πράγματι η οστεοπόρωση είναι πιο κοινή στους ηλικιωμένους ανθρώπους αν και πρόκειται για μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί.

Μία έρευνα που έγινε σε γυναίκες άνω των 100 ετών, αποκάλυψε ότι ποσοστό της τάξης μόλις του 56% έπασχε από οστεοπόρωση, με την οποία μάλιστα διαγνώστηκαν οι ασθενείς σε ηλικία 87 ετών κατά μέσο όρο. Όχι και άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έζησαν πολύ πριν «εφευρεθούν» οι ευεργετικές ιδιότητες της σύγχρονης δίαιτας αλλά και της επιστήμης στο θέμα των οστών.
Μύθος 3ος: Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιόρρυθμοι και δυστυχισμένοι

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όταν οι ερευνητές από τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, μελέτησαν 40 αιωνόβιους, ανακάλυψαν ότι παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά σωματικά και πνευματικά προβλήματα, το 71% αυτών είπαν ότι ήταν ευτυχισμένοι, ενώ περισσότεροι από τους μισούς τόνισαν ότι ήταν το ίδιο χαρούμενοι όπως και σε νεότερη ηλικία. Οι ερευνητές μάλιστα σύγκριναν τους αιωνόβιους με μία ομάδα ανθρώπων μέσης ηλικίας και ανακάλυψαν ότι οι δύο ομάδες ήταν εξίσου ευτυχισμένες. Το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν ότι περίπου το 70% των αιωνόβιων είπαν ότι γελούσαν αρκετά συχνά.

Μύθος 4ος: Για όλα φταίει το DNA

Ένας από τους μεγαλύτερους …ηλικιακούς μύθους είναι ότι τα γονίδια παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο στον τρόπο που γερνάτε. Ακόμα και αν γεννηθείτε με τις καλύτερες…προοπτικές, δηλαδή τα πιο υγιή γονίδια, αυτό που καθορίζει το πώς θα γεράσετε οφείλεται στον τρόπο ζωής που θα κάνετε. Τα γονίδια σας μπορούν εύκολα να αλλάξουν καθώς καθορίζονται από το διατροφολόγιο σας, την γυμναστική, ακόμα και την έκθεση του οργανισμού σε χημικές ουσίες.

Μύθος 5ος: Μεγαλύτερη ηλικία, λιγότερη δημιουργικότητα

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς στην ουσία η δημιουργικότατα προσφέρει περισσότερα οφέλη στους μεγαλύτερους. Μία έρευνα του πανεπιστημίου George Washington, έδειξε ότι πιο μεγάλοι ηλικιακά άνθρωποι, που αποφάσισαν να συμμετέχουν σε μία χορωδία, βελτίωσαν την υγεία τους, μείωσαν τις φαρμακευτικές αγωγές τους και μάλιστα έπεφταν λιγότερο από αντίστοιχη ομάδα ανθρώπων της ίδιας ηλικίας που δεν συμμετείχε.

Οι τραγουδιστές τόνισαν ότι ένιωθαν λιγότερο μόνοι, άρχισαν να βλέπουν τη ζωή πιο αισιόδοξα και συμμετείχαν σε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες, σε σχέση με όσους συμμετείχαν σε ομάδες που δεν τραγουδούσαν και οι οποίοι μάλιστα μείωσαν τις δραστηριότητες τους μέσα σε ένα χρόνο.
Μύθος 6ος: Η ανάπτυξη του εγκεφάλου σταματάει στην ηλικία των 3

Ο συγκεκριμένος μύθος καταρρίφθηκε πανηγυρικά τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε οι ερευνητές δεν αντιμετωπίζουν έναν μεγαλύτερο ηλικιακά εγκέφαλο ως ένα στατικό αντικείμενο. Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να εξελίσσεται, να δημιουργεί νέες ιδέες και να ενισχύει μάλιστα και τις ήδη υπάρχουσες, εφόσον φυσικά εξασκείται και… προκαλείται. Στην ουσία πρόκειται για τον ύστατο ανθρώπινο μυ.

Μύθος 7ος: Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται όσο ο άνθρωπος γερνάει

Ο συγκεκριμένος μύθος ξεκίνησε όταν μελέτες το 2002 έδειξαν ότι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, (ιππόκαμπος) ήταν σημαντικά μικρότερος σε όγκο, στους μεγαλύτερους ανθρώπους από ότι στους νέους. Η ειδικός Dr. Lupien ωστόσο διεξήγαγε, στη δεκαετία του 1990, μία έρευνα η οποία έδειχνε ότι το χρόνιο στρες ευθύνεται για την συρρίκνωση του ιππόκαμπου και όχι η ηλικία. Όταν η Dr. Lupien εξέτασε τις αξονικές των εγκεφάλων 177 ατόμων, ηλικίας 18 έως 85 ετών, διαπίστωσε ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου του 25% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών ήταν το ίδιο μικρός σε μέγεθος όπως και αυτών των ενηλίκων ηλικίας 60 έως 75 ετών.

Μύθος 8ος: Η ηλικία σκοτώνει τη λίμπιντο

Η ανικανότητα και η μειωμένη λίμπιντο συνήθως σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις που ελέγχονται κλινικά, όπως είναι η υψηλή πίεση, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η κατάθλιψη.

Η λύση είναι να …κρατιέστε σε φόρμα. Κάτι πολύ απλό, όπως για παράδειγμα το να σηκώνετε βαράκια κανά δυο φορές την εβδομάδα, θα μπορούσε να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Και για όσους ισχυρίζονται ότι η ηλικία «κουβαλάει» και την μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, η απάντηση είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει πριν από τα 75 χρόνια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ίσως τελικά να μην υπάρχει μία και μόνο οριστική απάντηση στον ορισμό της γήρανσης. Ίσως η ηλικία να εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά.

 

9 καθημερινές συνήθειες μας γερνούν

Μήπως, όμως με τις καθημερινές μας συνήθειες... γερνάμε πριν από την ώρα μας;
Μπορεί να αισθανόμαστε μικρότεροι από ό,τι φαινόμαστε, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κούραση της δουλειάς, το καθημερινό τρέξιμο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια στο σώμα και κυρίως στο πρόσωπο μας. Οι ειδικοί μας προτείνουν κάποιους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε τον χρόνο...πίσω.
Είστε νυχτοπούλι;
Εαν συνηθίζετε να κοιμάστε αργά, πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνήθειας σύντομα θα τα δείτε να «χαράσσονται» στο πρόσωπό σας. Η στέρηση ύπνου προκαλεί σακούλες κάτω από τα μάτια, πεσμένα, κουρασμένα βλέφαρα και ωχρότητα, σημάδια που σας κάνουν να φαίνεστε λιγότερο υγιείς άρα και λιγότερο ελκυστικοί, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Κρατάτε κακία;
Αν είστε σε θέση να αφήσετε πίσω το παρελθόν και τις όποιες δυσάρεστες αναμνήσεις έχετε από αυτό, μπορείτε να προσθέσετε χρόνια στο ...σώμα σας. Αρκετές μελέτες δείχνουν, ότι η συγχώρεση και η μετάνοια έχουν εμφανή, θετικά σημάδια στον οργανισμό. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine το 2005, έδειξε ότι η έλλειψη συγχώρεσης αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων, η οποία μειώνει την ποιότητα του ύπνου.Επιπλέον, η μνησικακία αυξάνει το άγχος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή του στρες στη συνέχεια, συμβάλλει στην... αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου του διαβήτη.
Ασκείστε μόνο όταν «πρέπει»;
Αν τα σχέδιά σας για το γυμναστήριο ξεκινούν την 1η Ιανουαρίου, στο πνεύμα των μεγάλων αποφάσεων για το νέο έτος, προκειμένου να χάσετε τα κιλά των γιορτών, τότε ίσως να πρέπει επιτέλους να παραδεχτείτε την αλήθεια: κοροιδεύετε τον εαυτό σας. Αντίθετα, πολλές μελέτες δείχνουν, ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην πρόληψη των ασθενειών που αφορούν στην ηλικία, ενώ παράλληλα παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Η καθημερινή άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και αυξάνει τις ευεργετικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, ενώ βοηθά στον έλεγχο της υψηλής πίεσης του αίματος, βελτιώνει τη διάθεση και κρατά ισχυρό και ευέλικτο το σώμα καθώς γερνά.
Είστε γλυκατζήδες;
Αν δεν λέτε ποτέ όχι σε επιδόρπια και γλυκά, μπορεί σύντομα να χρειαστεί να πείτε «ναι, έχω ρυτίδες». Ακολουθώντας μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δε θα βλάψει μόνο την περιφέρεια της μέσης, αλλά θα αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα στο δέρμα. Όταν τρώτε ζάχαρη, συμβαίνει μια διαδικασία, που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, κατά την οποία όταν η ζάχαρη στο αίμα συνδέεται με τις πρωτεΐνες, σχηματίζουν νέα μόρια που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή για συντομία... γήρανση. Με απλά λόγια, η ζάχαρη, ενεργοποιεί μία διαδικασία, η οποία καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντας πιο έντονες τις ρυτίδες.
Ακόμα καπνίζετε; Και πίνετε;
H σύνδεση μεταξύ καπνίσματος, αλκοόλ και μακροζωίας είναι αναμφισβήτητη. ’ρα, όσο νωρίτερα σταματήσετε το κάπνισμα και το ποτό, τόσο περισσότερα (και καλύτερα) χρόνια θα προσθέσετε στη ζωή σας.Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health το 2002 έδειξε, ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα στην ηλικία των 35 προσθέτουν περίπου οκτώ χρόνια στη ζωή τους, σε σύγκριση με τα άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα στην ηλικία των 65, προσθέτουν περίπου δύο έως τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο πρόωρος θάνατος.Αντίστοιχα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης κίρρωση του ήπατος και αύξηση του σωματικού βάρους. Υπενθυμίζεται δε, ότι το φυσιολογικό όριο είναι 1-2 ποτά για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες σε καθημερινή βάση.
Μήπως τρίβετε τα μάτια σας;
Έχετε κουρασμένα μάτια και συνηθίζετε να τα τρίβετε; Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Όταν τρίβετε τα μάτια σας, διασπάται το κολλαγόνο και η ελαστικότητα γύρω από την περιοχή, η οποία δημιουργεί ρυτίδες και σπασμένα τριχοειδή αγγεία.
Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι απίστευτα λεπτό και εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο. Για την ανακούφιση από την κούραση ή τα ερεθισμένα μάτια, αντί να τα τρίβετε, δοκιμάστε να τοποθετήστε δύο φακελάκια πράσινου τσαγιού. Αφήστε τα να κρυώσουν και τοποθετήστε τα στα μάτια σας για 10 λεπτά.
Κοιμάστε με το πρόσωπό στο μαξιλάρι;

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, εάν κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι μπορεί να γεράσετε...νωρίτερα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: 1) πιέζοντας επίμονα το πρόσωπό σας σε ένα μαξιλάρι, τραυματίζετε το δέρμα σας και με την πάροδο του χρόνου, αυτό το τραύμα, επιδεινώνεται και μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες ρυτίδες, διασπώντας το κολλαγόνο. 2) Επίσης, η ικανότητα του δέρματος να αναπλάθεται κινδυνεύει, καθώς διαταράσσετε την κυκλοφορία του αίματος στο τμήμα του προσώπου που πιέζεται.
Τρώτε «στο πόδι»;
Εάν συνηθίζετε να καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό, το οποίο είναι πλούσιο σε νάτριο και λιπαρά, αυξάνετε τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό σας και ενισχύετε τη διαδικασία της γήρανσης, συμβάλλοντας παράλληλα στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.Με την αύξηση του σωματικού βάρους έχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Αντίθετα, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του λίπους στη διατροφή σας, μειώνετε σημαντικά όλους αυτούς τους κινδύνους.
Πίνετε σπάνια νερό;
Η αύξηση της ποσότητας του νερού, που πίνετε κάθε μέρα μπορεί να είναι το κλειδί για τη νεανική επιδερμίδα. Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και βοηθά στην επίτευξη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο δέρμα. Επιπλέον, το νερό βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να αναζωογονηθούν γρηγορότερα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, το δέρμα αφυδατώνεται, άρα προκαλείται ξηρότητα, χάνει την ελαστικότητά του και είναι επιρρεπές στις ρυτίδες

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οσοι δεν φοβούνται τα γεράματα περνούν καλύτερα στην τρίτη ηλικία

                                 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα

Για κάποιους τρίτη ηλικία σημαίνει ρυτίδες και αδυναμία. Για άλλους είναι ταυτόσημη με τη σοφία της ζωής. Τα στερεότυπα αυτά, αρνητικά ή θετικά, που έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνες

 παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας τους, ψυχικής και σωματικής, όσο μεγαλώνουν.
«Αυτά που σκέφτομαι γύρω από την ηλικία μου δεν έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με όσα σκεφτόμουν όταν ήμουν νέα. Δηλαδή, είχα πάντα την πεποίθηση ότι είσαι όσο νιώθεις και ακριβώς αυτό εφαρμόζω τώρα», λέει η κ. Ελένη Βαμβίλη. Δηλώνει «αισιόδοξη, κοινωνική και μια χαρά στην υγεία της». «Οταν ήμουν νέα πηγαίναμε συνέχεια ταξίδια με τον άνδρα μου. Τώρα που μεγάλωσα και αυτός έφυγε, συνεχίζω να πηγαίνω με τις φίλες μου ή με το ΚΑΠΗ», λέει. Η κ. Βαμβίλη έχει μεγάλη και καλή παρέα και έχει επισκεφθεί μαζί τους διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και προορισμούς εκτός συνόρων. «Μας έχουν πάει Ντουμπάι, Τυνησία, Βουλγαρία. Τα πακέτα συμφέρουν πολύ οικονομικά και τα λίγα λεφτά που έχω θέλω να τα χρησιμοποιώ για να περνάω καλά», λέει. Ομως ακόμη και όταν δεν ταξιδεύει, αυτή και οι φίλες της «παραμένουν μέσα στη ζωή». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «πάμε βόλτες, θέατρο και όταν δεν βγαίνουμε έξω μαζευόμαστε σπίτι να παίξουμε χαρτάκι».
Ερευνες Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές έρευνες που συνδέουν τα στερεότυπα που έχει ο καθένας στο μυαλό του για την τρίτη ηλικία με τον τρόπο που τελικά τη βιώνει. Η αρνητική αντιμετώπιση της διαδικασίας της γήρανσης πιθανόν να είναι υπεύθυνη σε κάποιο βαθμό και για μια σειρά προβλημάτων υγείας, από την ασθενή μνήμη μέχρι τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η Βecca Levy, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, παρακολούθησε μια ομάδα 440 ανθρώπων από το 1968 μέχρι και το 2007. Παρατήρησε ότι όσοι εξέφραζαν αρνητικές και απαισιόδοξες απόψεις για την τρίτη ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα ή να πάθουν καρδιακή προσβολή τριάντα χρόνια μετά σε σύγκριση με αυτούς που αντιμετώπιζαν τις μεγάλες ηλικίες θετικά. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας το 2006, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι ηλικίας 48- 62, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλους ή γέρους είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης από ό,τι όσοι έλεγαν ότι νιώθουν νέοι. Ο Τom Ηess, καθηγητής Ψυχολογίας στο Νorth Carolina State, σε ανάλογη έρευνα το 2009 παρατήρησε ότι όσοι πίστευαν ότι είναι ηλικιωμένοι και γι΄ αυτό δεν θα τα πάνε καλά στα τεστ μνήμης είχαν όντως χειρότερες επιδόσεις από όσους δεν είχαν συνδέσει την τρίτη ηλικία με εξασθένηση μνήμης. Σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «αν και τα στερεότυπα είναι κατά βάση κοινωνικές κατασκευές, ο μηχανισμός είναι καθαρά ψυχολογικός». Στο βάθος του μυαλού όλων από πολύ μικρή ηλικία υπάρχει ο φόβος του θανάτου. Αν αυτόν τον βιώνει κάποιος με μεγάλη αγωνία, θα ταυτίσει στο μυαλό του τα γηρατειά με καταδίκη, γιατί είναι η ηλικία που βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος. Αν όχι, θα τα αντιμετωπίζει ως φυσική κατάληξη».

ΕΡΕΥΝΑ

Οι άνθρωποι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους μεγάλους είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης

Η ανδρική αυτοπεποίθηση κορυφώνεται στα 60!
ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ που πραγματοποιήθηκε από το 1986 μέχρι και το 2002 σε δείγμα 3.617 Αμερικανών, ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25 με 104 ετών και δημοσιεύθηκε από τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο, βρέθηκε ότι οι άνδρες όσο μεγαλώνουν αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην ηλικία των 60 ετών η ανδρική αυτοπεποίθηση βρίσκεται στο ανώτατο σημείο. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Αρνητικά στερεότυπα Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μahzarin Βanaji, ο οποίος έχει ασχοληθεί αρκετά με τις ασυνείδητες πεποιθήσεις όσον αφορά τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο κ.τ.λ. υποστηρίζει ότι τα αρνητικά στερεότυπα για την τρίτη ηλικία είναι από τα πιο διαδεδομένα και ισχυρά. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία πραγματοποίησε μέσω Διαδικτύου μια μεγάλη έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος χιλιάδες άνθρωποι και βρήκε ότι 80% του δείγματός του σχεδόν αυτόματα έδειχνε προτίμηση στους νέους σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και το βιοτικό επίπεδο στις ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζει συνολική άνοδο - με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας σήμερα να είναι πολύ πιο δραστήριοι από ό,τι σε παλαιότερες δεκαετίες -, τα αρνητικά στερεότυπα παραμένουν. Οι λόγοι γι΄ αυτό είναι αρκετοί. Σύμφωνα με την κ. Αναστασία Ζήση, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «η απώλεια της παραγωγικής τους αξίας και της αποδοτικότητάς τους είναι ένας από τους κύριους λόγους που εξηγεί στερεότυπα και συμπεριφορές διάκρισης κατά των ηλικιωμένων ατόμων». Και προσθέτει πως «τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην κοινωνική ενσωμάτωση και την κοινωνική συμμετοχή των ατόμων προχωρημένης ηλικίας. Πρόκειται για μορφή κοινωνικής περιθωριοποίησης που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους και την ψυχική τους υγεία, η οποία μπορεί να επιβαρυνθεί με διαταραχές συναισθήματος, όπως κατάθλιψη». Μια ακόμη αιτία που επισημαίνει η κ. Ζήση είναι «η ανάδειξη των χρηματικών αξιών και των καταναλωτικών προτύπων περιθωριοποίησαν τους ηλικιωμένους, γιατί έχουν απολέσει την παραγωγική τους αξία. Ο ρόλος των ηλικιωμένων στη μεταβίβαση των αξιών έχει δραματικά αλλάξει»

Σύγχρονος μεσήλικας: αριστερός στην καρδιά, δεξιός στο πορτοφόλι...

 

Η ζωή αρχίζει στα εξήντα

 

Σούπερ παππούδες: νέα ζωή αρχίζει στα 70

 

Υγεία και ασφάλεια σε εργαζόμενους κοντά στα 60

 

 

Σκέφτεσαι σαν νέος, δείχνεις νέος Η δύναμη της θετικής και νεανικής σκέψης και νοοτροπίας μπορεί, όπως φαίνεται, να βελτιώσει από την πίεση του αίματος και τα αρθριτικά μέχρι την όραση. Ακόμα και η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος (π.χ. του προστάτη), σε ένα βαθμό, μπορούν να κρατηθούν μακριά χάρη στη δύναμη των νοητικών εικόνων που σχηματίζει κανείς για τον εαυτό του και στην εσωτερική άρνησή του να γεράσει.

 

Η συμβουλή του George Carlin’s για να απελευθερωθούμε από τα γηρατειά

Έχετε αντιληφθεί ότι η μόνη περίοδος της ζωής μας που μας αρέσει να μεγαλώνουμε είναι όταν είμαστε παιδιά; Εάν είσαι κάτω των 10 ετών, είσαι τόσο ενθουσιασμένος που μεγαλώνεις που σκέφτεσαι τμηματικά…

«Πόσων ετών είσαι;», «Είμαι τέσσερα και μισό!» Ποτέ δεν είσαι τριάντα έξι και μισό. Είσαι τέσσερα και μισό, και περπατάς στα πέντε! Αυτό είναι το κλειδί.

Μπαίνεις στην εφηβεία, και τώρα κανείς δεν μπορεί να σε συγκρατήσει. Πηδάς στον επόμενο αριθμό, ή ακόμη και μερικούς αριθμούς μπροστά.

«Πόσων ετών είσαι;» «Θα γίνω 16!» Μπορεί να είσαι 13, αλλά έ, θα γίνεις 16! Και τότε έρχεται η καλύτερη μέρα της ζωής σου! Γίνεσαι 21. Ακόμα και οι λέξεις ακούγονται σαν ιεροτελεστία.ΓΙΝΕΣΑΙ 21.. ΝΑΙΙΙΙΙΙΙ !!!

Αλλά τότε περνάς στα 30. Ωωωω, τί έγινε εδώ; Ακούγεσαι σαν χαλασμένο γάλα! Αυτός ΠΕΡΑΣΕ, έπρεπε να τον πετάξουμε. Δεν έχει πλάκα πια, είσαι απλά ένας ξινισμένος λουκουμάς. Τι πάει στραβά; Τί άλλαξε;

ΓΙΝΕΣΑΙ 21, ΠΕΡΝΑΣ στα 30, και τότε ΠΕΡΠΑΤΑΣ στα 40. Ουάου! Πάτα φρένο, όλα σου ξεγλυστρούν. Πριν να το καταλάβεις, ΦΘΑΝΕΙΣ τα 50 και τα όνειρά σου χάνονται…

Αλλά! για περίμενε!!! ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΩΣ τα 60. Δεν πίστευες ότι θα τα έφθανες!

Οπότε ΓΙΝΕΣΑΙ 21, ΠΕΡΝΑΣ στα 30, ΠΕΡΠΑΤΑΣ στα 40, ΦΘΑΝΕΙΣ τα 50 και ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΩΣ τα 60.

Έχεις αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα που ΧΤΥΠΑΣ τα 70! Μετά απ’αυτό, η κατάσταση είναι μέρα με τη μέρα. ΧΤΥΠΑΣ την Τετάρτη!

Μπαίνεις ! στα 80 και κάθε μέρα είναι ένας πλήρης κύκλος. ΧΤΥΠΑΣ το γεύμα. ΠΕΡΝΑΣ στις 4:30. ΦΘΑΝΕΙΣ την ώρα του ύπνου. Και δεν τελειώνει εκεί. Στα 90 σου, αρχίζεις να οπισθοδρομείς. «Ήμουν ΜΟΛΙΣ 92».

Και τότε κάτι παράξενο συμβαίνει. Εάν καταφέρεις να ξεπεράσεις τα 100, ξαναγίνεσαι μικρό παιδί. «Είμαι 100 και μισό!».

Μακάρι να φθάσετε όλοι στα υγιή 100 και μισό!!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΝΕΟΙ

1. Πετάξτε τους ασήμαντους αριθμούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αφήστε τους γιατρούς να νοιάζονται γι’αυτά. Γι’αυτό τους πληρώνετε άλλωστε.

2. Κρατήστε μόνον τους ευχάριστους φίλους… Οι γκρινιάρηδες σας ρίχνουν.

3. Να μαθαίνετε συνεχώς! Μάθετε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την κηπουρική, ο,τιδήποτε, ακόμη και για το ραδιόφωνο. Να μην αφήνετε ποτέ τον εγκέφαλο ανενεργό. «Ένα ανενεργό μυαλό είναι το εργαστήρι του Διαβόλου». Και το επίθετο του διαβόλου είναι Αλτζχάιμερ.

4.Απολαύστε τα απλά πράγματα.

5.Γελάτε συχνά, διαρκώς και δυνατά. Γελάστε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα.

6.Τα δάκρυα τυχαίνουν… Υπομείνετε, πενθήστε, και προχωρήστε παραπέρα. Το μόνο άτομο, που μένει μαζί μας για ολόκληρη τη ζωή μας είναι ο εαυτός μας. Να είστε ΖΩΝΤΑΝΤΟΙ ενόσω είστε εν ζωή.

7.Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ό,τι αγαπάτε, είτε είναι η οικογένεια, τα κατοικίδια, η μουσική, τα φυτά, τα ενδιαφέροντά σας, ο,τιδήποτε. Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας.

8.Να τιμάτε την υγεία σας: Εάν είναι καλή, διατηρήστε την. Εάν είναι ασταθής, βελτιώστε την. Εάν είναι πέραν της βελτιώσεως, ζητήστε βοήθεια.

9.Μην κάνετε βόλτες στην ενοχή. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, ακόμη και στον διπλανό νομό ή σε μια ξένη χώρα αλλά ΜΗΝ πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται η ενοχή.

10. Πείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε ότι τους αγαπάτε, σε κάθε ευκαιρία.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα

Κι αν δεν στείλετε το παρόν σε τουλάχιστον 8 άτομα – ποιος νοιάζεται; Αλλά μοιραστείτε το με κάποιον.
Όλοι χρειαζόμαστε να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα!!

Το ταξίδι της ζωής δεν είναι για να φθάσου΅ε στον τάφο ΅ε ασφάλεια σ’ένα καλοδιατηρη΅ένο σώ΅α, αλλά κυρίως για να ξεγλυστρού΅ε προς όλες τις πλευρές, πλήρως εξαντλη΅ένοι, φωνάζοντας «…ρε γα΅ώτο….τί ßόλτα!».

 

ΚΟΡΥΦΗ

25 λόγοι που τα παιδιά λατρεύουν τον παππού και τη γιαγιά

Γινόμαστε πάλι παιδιά και θυμόμαστε γιατί λατρεύαμε να είμαστε με τον παππού και τη γιαγιά! Ιδού λίγοι από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά λατρεύουν τους γονείς των γονιών τους.

1. Είναι πάντα έτοιμοι για μια περιπέτεια!

Εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, πικ νικ! Οι παππούδες μας λατρεύουν να βγαίνουν έξω τόσο όσο και τα παιδιά!

2. Ξέρουν πολλές ιστορίες

Σε κάθε παιδί αρέσει να ακούει ιστορίες από τη ζωή του παππού και της γιαγιάς. Ειδικά οι προσωπικές τους ιστορίες είναι αυτές που μας κάνουν να τους θαυμάζουμε τόσο πολύ αλλά και να αναρωτιόμαστε αν θα πετύχουμε ποτέ τόσα πολλά όσο εκείνοι.

3. Ασχολούνται με τον κήπο

Φραουλίτσες, μποστάνια, φυτά και λουλούδια, ο κήπος είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών και μόνο οι γιαγιάδες έχουν την όρεξη και τον χρόνο για να το κάνουν!

4. Μας διαβάζουν βιβλία και παραμύθια

Οι γονείς συνήθως δεν έχουν τον χρόνο να διαβάσουν στα παιδιά πολλά βιβλία και παραμύθια. Η γιαγιά και ο παππούς, όμως, είναι αυτοί που μαθαίνουν στο παιδί να του αρέσει το διάβασμα.

5. Ξέρουν τα πάντα!

Κάθε παιδί πιστεύει ότι ο παππούς είναι κινητή εγκυκλοπαίδεια, ενώ αν κάτι δεν το γνωρίζει, τότε σίγουρα θα αφιερώσει χρόνο για να το βρει και να απαντήσει σε όποια ερώτηση του γίνει.

6. Γίνονται παιδιά

Ό,τι κι αν ζητήσει ένα παιδί από τη γιαγιά και τον παππού, όσο παιδικό ή ανόητο κι αν είναι, εκείνοι θα το κάνουν. Να τους καβαλήσουν, να τους φορέσουν αστεία καπέλα, να τους βάψουν το πρόσωπο με μπογιές. Οι παππούδες ξέρουν πώς είναι να είσαι παιδί και δεν το αλλάζουν με τίποτα!

7. Δεν βιάζονται

Δεν βιάζονται να ετοιμαστούν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο ούτε να κάνουν τα μαθήματά τους. Έχουν πολύ χρόνο και τους τον δίνουν απλόχερα.

8. Είναι το καλύτερο κοινό

Όταν το παιδί μαθαίνει ένα ποίημα, μια χορευτική κίνηση, το πρώτο του κομμάτι στο πιάνο, η γιαγιά και ο παππούς είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να ακούσουν.

9. Τους αρέσουν τα ταξίδια

Διακοπές στη Disneyland; Μέσα! Βόλτα στη Χαλκίδα με το τρένο; Φύγαμε!

10. Λένε στα παιδιά ιστορίες από τους γονείς τους

Ποιος ξέρει καλύτερα από όλους τους γονείς μας; Οι παππούδες μας. Για αυτό και μας αρέσει να τους ακούμε να μιλούν για τα παιδικά τους χρόνια, ενώ κάθε «το ίδιο έκανε και η μάνα σου μικρή» μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια!

11. Μαγειρεύουν άψογα

Τα φαγητά της γιαγιάς και το πρωινό του παππού δεν συγκρίνονται με κανένα φαγητό στον κόσμο. Όλοι το ξέρουμε.

12. Ξέρουν πολλά τραγούδια

Ξέρουν σκοπούς από τους προσκόπους, παιδικά τραγούδια, μαθαίνουν γρήγορα όποιο τραγούδι λένε τα πιτσιρίκια και χαίρονται να το τραγουδούν μαζί τους.

13. Ακούνε

Χαίρονται πάντα να ακούνε όσα έχουν να τους πουν τα παιδιά χωρίς μάλιστα να κρίνουν. Απλώς ακούνε και βοηθούν.

14. Ξέρουν ιστορία

Δεν είναι μόνο ότι έχουν γνώσεις. Έχουν ζήσει πράγματα. Θυμούνται πότε ήρθε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, έχουν ζήσει πολέμους και κακουχίες από πρώτο χέρι και έχουν να πουν πράγματα που δεν τα γράφουν ούτε τα βιβλία.

15. Έχουν παράξενα αντικείμενα στο σπίτι

Από γουδοχέρι μέχρι πορσελάνες, οι παππούδες έχουν κάθε λογής αντικείμενα που δεν βλέπουμε κάθε μέρα και τραβούν την περιέργεια των παιδιών. Αν, πάλι, χαλάσει κάτι δεν θα το κάνουν θέμα.

16. Κάνουν δώρα

Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν τα χρήματα, αγοράζουν δώρα στα παιδιά ή τους χαρίζουν αντικείμενα της ιδιοκτησίας τους.

17. Χαρτζιλικώνουν

Για τις δουλειές του σπιτιού, που η μαμά θεωρεί δεδομένο ότι θα κάνουμε, η γιαγιά και ο παππούς δίνουν το κατιτίς τους.

18. Πιστεύουν τα πάντα

- Είδα ένα φάντασμα έξω από το σπίτι.

- ’ντε! Πώς έμοιαζε;

19. Μαθαίνουν στα παιδιά δεξιοτεχνίες

Η γιαγιά και ο παππούς θα μάθουν στο παιδί πώς να ψαρεύει, να ράβει, να ανοίγει φύλλο, πράγματα για τα οποία οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο ή τις γνώσεις.

20. Ξέρουν να “στέκονται”

Όταν το παιδί έχει ένα πρόβλημα, ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Είτε αυτό σημαίνει να το συζητήσουν είτε να καθίσουν με το παιδί αμίλητοι και να δουν κινούμενα σχέδια.

21. Δεν μας μαλώνουν

Συνήθως οι παππούδες δεν περνούν όλη τη μέρα με τα παιδιά και έτσι όταν κάτι πάει στραβά, απλώς το προσπερνούν χωρίς να τους κάνουν παρατήρηση.

22. Μας σκέφτονται

Ακόμα κι αν βρίσκονται πολύ μακριά, πάντα θα πάρουν τηλέφωνο να δουν τι κάνουμε και θα μας δείξουν ότι μας νοιάζονται και μας σκέφτονται.

23. Μαθαίνουν από τα παιδιά

Θα μάθουν πράγματα από τα παιδιά, που δεν έχει κάποιος άλλος την υπομονή να τους τα δείξει, όπως το να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ή ακόμα και το Skype!

24. Κάνουν την κάθε μέρα ξεχωριστή

Θέλουν να κάνουν την κάθε μέρα ξεχωριστή για το παιδί. Βρίσκουν πράγματα που θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον, το δελεάζουν και ανακαλύπτουν διαρκώς νέες ασχολίες.

25. Των παιδιών μου τα παιδιά…

Αν μη τι άλλο, αξίζουν την αγάπη των παιδιών γιατί τα λατρεύουν χωρίς όρους, χωρίς να περιμένουν κάτι από αυτά. Ακόμα κι όταν αυτά περνούν την εφηβεία και τους ξεχνούν, η γιαγιά και ο παππούς δεν παραπονιούνται ποτέ. Χρειάζεστε καλύτερο λόγο;

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η Γη γερνάει...

Μέχρι το 2040 περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τα παιδιά

Ο πληθυσμός της Γης γερνάει με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία και σε λίγα χρόνια, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Το «κλαμπ των 100άρηδων» θα γίνει πολυπληθέστερο από κάθε άλλη φορά και μεταξύ των χωρών που θα έχουν μεγάλα ποσοστά αιωνόβιων, εκτιμάται ότι θα είναι και η Ελλάδα.

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών (η λεγόμενη «τρίτη ηλικία») έφθασαν τα 506 εκατ. το 2008 και προβλέπεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2040, φθάνοντας το 1,3 δισεκατομμύριο, δηλαδή περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης και του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Ο αριθμός αυτός το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αποτελούν το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το τμήμα του πιο ηλικιωμένου πληθυσμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 233% μεταξύ 2008 - 2040. Κάθε μήνα 870.000 άνθρωποι της Γης γίνονται 65 ετών. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και 1,9 εκατ. άνθρωποι θα γιορτάζουν κάθε μήνα τα 65ά γενέθλιά τους.

Κάποτε οι άνθρωποι που περνούσαν τα 100 χρόνια, αποτελούσαν μια σπάνια εξαίρεση. Το 1950 ήσαν μόλις λίγες χιλιάδες και σήμερα υπολογίζονται στις 340.000 διεθνώς (οι περισσότεροι ζουν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία). Όμως μέχρι τα μέσα του αιώνα, το «κλαμπ των αιωνόβιων» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 εκατ. άτομα. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμό 20 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ταχύτερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

Το 2050 η Ιαπωνία αναμένεται να έχει 627.000 άτομα άνω των 100 ετών, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε άνθηση της βιομηχανίας ρομπότ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την έκθεση, επίσης, χώρες του Μεσογειακού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τη βοήθεια και του ήπιου κλίματος, θα έχουν αυξημένους αριθμούς αιωνόβιων, ιδίως γυναικών.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, που κάνει ακόμα πιο δυσμενή την αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη βεβαρημένα συστήματα παροχής υγείας και σύνταξης, οδηγώντας σε νέες αυξημένες δημόσιες δαπάνες, μεγάλα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών και δημόσια χρέη. Το πρόβλημα ουσιαστικά επηρεάζει κάθε μια χώρα του πλανήτη, καθώς -παρά τις επιμέρους διαφορές των χωρών- αποτελεί διεθνή τάση.

Όσο βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο της υγείας και διατροφής στον κόσμο και ανάλογα μειώνεται η θνησιμότητα, με ανάλογη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τόσο θα εντείνεται η γήρανση του πληθυσμού. Γενετικοί λόγοι και αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν επίσης το δικό τους ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Η γεροντοκρατία της Ευρώπης

Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Γραμμή Ζωής: Στο πλευρό των ηλικιωμένων

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) αριθμεί 2.500.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 23% του πληθυσμού της χώρας μας. Το 27% αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 70% λαμβάνει μηνιαία σύνταξη που κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 650 ευρώ. Παραπάνω από το 1/3 του συνόλου, δηλαδή 1.000.000 άνθρωποι, ζουν εντελώς μόνοι.

Η Πολιτεία με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θεσπίσει και λειτουργεί μέσω των Δήμων τα προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι». Ωστόσο τα προγράμματα δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους ηλικιωμένους, καθώς εξυπηρετούν και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, με συχνότητα επισκεψιμότητας 5 ημέρες κατά μέσο όρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού, το οποίο έρχεται να καλύψει η Γραμμή Ζωής.

Ποιοι είμαστε Η Γραμμή Ζωής είναι η μοναδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα ανθρώπων με επιστημονική γνώση και εμπειρία στο χώρο της κοινωνικής μέριμνας, της σωματικής και ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένους από τα υπάρχοντα προβλήματα στην οργανωμένη και ουσιαστική στήριξη των ηλικιωμένων. Όραμά μας είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη προγραμμάτων δράσης για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας, προστασίας και ασφάλειας στους ηλικιωμένους στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση.

Υπηρεσία Τηλεειδοποίησης

Η Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά ένα φορητό κουμπί, 24ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό. Πιο συγκεκριμένα:

Ανά πάσα στιγμή και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ο ηλικιωμένος το κρίνει απαραίτητο, πατά μία φορά το κόκκινο κουμπί, που φορά στο χέρι ή στο λαιμό του. Η βασική συσκευή που έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου ενεργοποιείται αυτόματα, δίνοντας σήμα στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής.

Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο κάθε ηλικιωμένου ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του. Ακόμη και σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει η Γραμμή Ζωής ειδοποιεί και στέλνει αμέσως την αναγκαία βοήθεια: συγγενικό πρόσωπο, εθελοντή γείτονα, ʼμεση Δράση, Πυροσβεστική.

Την υπηρεσία «Τηλεειδοποίηση» μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι ηλικιωμένοι ανεξάρτητα από την οικονομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Η διαδικασία για την απόκτηση του κόκκινου κουμπιού είναι εξαιρετικά απλή:

Επικοινωνήστε με τη ΜΚΟ Γραμμή Ζωής στα τηλέφωνα 210.6990885, 210.6917125 και αφήστε τα στοιχεία σας. Στη συνέχεια κοινωνικός λειτουργός της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής θα σάς επισκεφτεί για προσωπική συνέντευξη, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες (ιατρικό ιστορικό, στοιχεία επικοινωνίας κ.ο.κ.). Τέλος ακολουθεί αξιολόγηση βάσει των συνθηκών διαβίωσης και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Στηρίξτε το έργο μας!

Πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ»Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ» μπορείτε να «υιοθετήσετε» έναν ηλικιωμένο προσφέροντας μία και μοναδική φορά το ποσό των 360?. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο κόστος της βασικής συσκευής που συνδέεται με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου. Η στήριξη σταματά σε αυτό το σημείο, χωρίς καμία μελλοντική οικονομική ή άλλου είδους ευθύνη. Μέσα από το πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ» έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τον αποδέκτη ηλικιωμένο, δηλαδή μπορείτε να γίνετε ανάδοχοι σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο, γείτονα. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε εσείς τις συσκευές (με τιμολόγιο στο όνομά σας) και να τις παραδώσετε στη Γραμμή Ζωής με τη μορφή δωρεάς σε είδος.

Πρόγραμμα «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ»

Μέσα από το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ» έχετε τη δυνατότητα να ενισχύσετε οικονομικά το έργο μας:

Μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό

- της APLHA BANK (364 002101 - 094963),

- της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (5011 028324 - 995),

- της EUROBANK 0026-0341-10-0100697228.

Μετά την κατάθεση επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210.6990885, 210.6917125 για να σας στείλουμε την απόδειξη.

Μέσω ταχυδρομικής επιταγής των ΕΛ.ΤΑ.

Επιλέγοντας την προβολή της επιχείρησης ή της επαγγελματικής σας δραστηριότητας μέσα από τις σελίδες της μηνιαίας εφημερίδας μας (δωρεάν διάθεση σε 600 σημεία διανομής, 15.000 φύλλα μηνιαίως, 180.000 φύλλα ετησίως). Κάνοντας τη δωρεά σας στα γραφεία μας (Κοδράτου 4, 10437, Μεταξουργείο, στάση μετρό Μεταξουργείο).

Θέλω να γίνω Μέλος! Εάν είστε ευαισθητοποιημένοι με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα και ταυτίζεστε με τους στόχους και τους σκοπούς της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής μπορείτε να γίνετε Μέλη, καταβάλλοντας 10? για το κόστος εγγραφής και 30? για την ετήσια συνδρομή. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 210.6990885, 210.6917125.

Κλήση Ζωής, Γραμμή Ζωής!

Πάρτε τηλέφωνο από σταθερό ΟΤΕ στα

9011 40 51 61 (1,19?/κλήση με ΦΠΑ)

9011 40 56 61 (3,57?/κλήση με ΦΠΑ)

9011 40 59 61 (5,95?/κλήση με ΦΠΑ)

...και δώστε τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, να αποκτήσουν το «κόκκινο κουμπί» που θα μας ενημερώνει αυτόματα κάθε φορά που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο

Σε περίπτωση που θέλετε να υποστηρίξετε τη δράση της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής με κάποιον από τους παραπάνω προτεινόμενους τρόπους ή θέλετε να προτείνετε εσείς κάποιο διαφορετικό τρόπο συνεργασίας, επικοινωνήστε με τη Γραμμή Ζωής στα τηλέφωνα 210.6917125, 210.6990885, Πόλυ Κολλύρη, Υπεύθυνη Ανεύρεσης Πόρων. Και η πιο μικρή δωρεά έχει τη δύναμη να αλλάξει τις ζωές 2.500.000 συνανθρώπων μας στην Ελλάδα!

Πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ» μπορείς να βοηθήσεις μία γιαγιά ή έναν παππού στην πολυκατοικία ή τη γειτονιά σου. Σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης του ηλικιωμένου, η Γραμμή Ζωής θα επικοινωνήσει μαζί σου για να σταθείς δίπλα του μέχρι να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια. Επιπλέον εάν το επιθυμείς μπορείς να συνεισφέρεις, διαθέτοντας μέρος του ελεύθερου χρόνου σου κρατώντας του παρέα ή διευκολύνοντάς τον σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας του (ψώνια, φάρμακα κτλ).

Η συνεισφορά σου μέσα από το πρόγραμμα «ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ» είναι ανεκτίμητη για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τους ανθρώπους που μας φρόντισαν, τους οποίους ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι συνθήκες τους έχουν εξαναγκάσει να ζουν στην απομόνωση, παρότι έχουν πολλά να προσφέρουν. Απλά αναλογίσου τη χαρά και την ικανοποίηση που μπορείς να προσφέρεις, αφιερώνοντας μέρος του χρόνου σου στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Εάν θέλεις να γίνεις Εθελοντής Γείτονας επικοινώνησε με τη Γραμμή Ζωής στα τηλέφωνα 210.6990885, 210.6917125 ή στο info@lifelinehellas.gr και ζήτησέ μας να σου στείλουμε την αίτηση συμμετοχής. Γίνε ενεργός πολίτης, Γίνε Εθελοντής Γείτονας σήμερα!    

Κόκκινο «φυλαχτό» για την τρίτη ηλικία

Ενδιαφέρον στο κόκκινο

O oδηγός για την τρίτη ηλικία Senior Care

To site της μη κυβερνητικής οργάνωσης 50 και

«Υιοθετήστε» έναν παππού με... 200 ευρώ

«Eυ Γηράσκειν» Η φροντίδα των υπερηλίκων, αν και απαιτητική, μπορεί να δώσει τη χαρά της προσφοράς. Δικαιούνται τόση ανταποδοτική αξιοπρέπεια όση κατέθεσαν με έργα στα παραγωγικά τους χρόνια

ΚΟΡΥΦΗ

Για tech παππούδες

Η ΤΡΙΤΗ ηλικία δεν μοιάζει πια καθόλου με την εικόνα που ίσως είχαμε ώς τώρα για τους παραδοσιακούς παππούδες. Οι περισσότεροι εκπρόσωποί της σήμερα είναι αρκετά tech, χρησιμοποιούν το Ιντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα και μέσα από αυτά προσπαθούν να είναι μέσα στα πράγματα και πάντα ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν. Το http://begrand.net/ είναι μια ενδιαφέρουσα online κοινότητα, που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, απευθύνεται σε tech παππούδες και στόχο έχει να τους ενημερώνει για κάθε καινούργιο σχετικά με την τεχνολογία, αλλά και με τη διαπαιδαγώγηση των μικρών, θέματα υγείας κ.λπ. Ακόμη, έχει φόρουμ στο οποίο τα μέλη ανταλλάσσουν απόψεις, θέτουν ερωτήματα και παίρνουν απαντήσεις κ.ά. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

Τρίτη ηλικία Ξανανιώνουν μπαίνοντας στο Ιnternet  Μέλη των ΚΑΠΗ της Νίκαιας συνεργάστηκαν με μαθητές του Γυμνασίου στην καλλιέργεια μιας ψηφιακής φάρμας στο ΡC

 

Δεν παιδεύουσι τέκνα

ΟΠΟΙΟΣ έχει γονείς που ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν tech κομπιουτεράδες, ξέρουν ότι η διαδικασία μέχρι οι τελευταίοι να εκπαιδευτούν για να μάθουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να σερφάρουν στο Ιντερνετ είναι χρονοβόρα και έχει πολλές... επαναλήψεις. Ετσι, μια ομάδα του google, που απ' ό,τι φαίνεται έζησε από πρώτο χέρι τη διαδικασία, αποφάσισε να δημιουργήσει βιντεάκια με κάθε κομματάκι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορείτε να το στέλνετε στους δικούς σας μέχρι να μάθουν να κάνουν όλα όσα θέλουν με τα καινούργια τους «παιχνίδια». Στο http://www.teachparentstech.org/  θα βρείτε μια σειρά από εντολές, για να τις στείλετε στους δικούς σας και να τους κάνετε εξπέρ στο είδος. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, που πιθανώς να χρειαστούν οι δικοί σας, θα τα βρείτε -σχεδόν όλα- εδώ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ

 

«Μετά τη σύνταξη η δουλειά σε δυναμώνει»

 

Ιστοσελίδες με ενδιαφέρον

 

ΚΟΡΥΦΗ

[ Δρό΅οι ] Του Ρούσσου Βρανά

Τέτοιες ΅έρες...... γιορτινές, το οικογενειακό τραπέζι ΅οιάζει ΅ε ένα προσκλητήριο. Καινούργιες αφίξεις. Μα και απουσίες. Παντοτινές. Καρέκλες αδειανές.
Την οικογένειά της..... η συγγραφέας Κρίστι Λέισλι τη θυ΅όταν πάντα φτωχή. Οσο δούλευαν ακό΅η οι γονείςτης, ούτε σκέψη να πληρώνουν κάποιον για να φυλάει τα παιδιά. Οσοι είχαν αυτήν την οικονο΅ική δυνατότητα ζούσαν σε έναν παράλληλο κόσ΅ο που δεν συναντιόταν ποτέ ΅ε τον δικό τους. Η οικογένειά της δεν είχε λεφτά. Είχε ό΅ως στενούς δεσ΅ούς. Αυτή κι ο αδελφός της ΅εγάλωσαν σε ένα ΅ικρό σπίτι γε΅άτο ΅ε θείους και θείες, γιαγιάδες και παππούδες. Οσο οι γονείς τους έλειπαν στη δουλειά, ο παππούς και η γιαγιά πρόσεχαν τα παιδιά. «Ο παππούς ήταν ένας χαρισ΅ατικός δάσκαλος», θυ΅άται η Κρίστι Λέισλι, που είναι σή΅ερα καθηγήτρια διεθνών σπουδών στο Πανεπιστή΅ιο της Ουάσιγκτον. «Καθό΅ασταν ΅αζί στην τραπεζαρία και ΅ας ΅άθαινε ιστορία, γεωγραφία και ΅αθη΅ατικά. Θυ΅ά΅αι πόσο ΅ου είχε κάνει εντύπωση που οι συ΅΅αθητές ΅ας στο δη΅οτικό δεν ΅πορούσαν να ΅ετρήσ ουνούτε την ακτίνατου κύκλου.Ηταν απότα πρώτα που ΅ου είχε ΅άθει ο παππούς».
Αργότερα, ο παππούς άρχισε να αρρωσταίνει ολοένα και πιο συχνά. Και η γιαγιά να δείχνει τα πρώτα ση΅άδια γεροντικής άνοιας. Η σκέψη να τους κλείσουν πίσω από τους ψυχρούς τοίχους ενός γηροκο΅είου δεν περνούσε από κανέναν. «Ετσι, η φροντίδα του ανή΅πορου πια σώ΅ατοςτου παππού και του αδυνατισ΅ένου πνεύ΅ατος της γιαγιάς έπεσε στα παιδιά τους και στα παιδιά τωνπαιδιών τους, δηλαδή στον αδελφό ΅ου και σε ΅ένα», συνεχίζει η Κρίστι. «Η γιαγιά βυθιζότανγοργά ΅έσα σε ΅ια αδιαπέραστη ο΅ίχλη, ξαναζώντας το παρελθόν της ΅ε νεφελώδη πνεύ΅ατα και συνο΅ιλώντας ΅ε αόρατους φίλους. Και ο παππούς ένιωθε ντροπή που δεν προλάβαινε καν να ζητήσει τη βοήθειά ΅ας, καθώς το σώ΅α του τον πρόδινε ολοένα και πιο συχνά». Η φροντίδα..... των ηλικιω΅ένων φέρνει αναπόφευκτα ΅αζί της και στιγ΅ές ΅ιας ΅ακάβριας ιλαρότητας. Η ζωή στο σπίτι ό΅ως γίνεται ΅ια ρουτίνα από ατέλειωτες διαδρο΅ές από την κρεβατοκά΅αρα ΅ε τα λερω΅ένα σεντόνια ΅έχρι το ΅πάνιο. Η βαθιά οδύνη να παρατηρεί κανείς αγαπη΅ένα σώ΅ατα να ΅αραίνονται έτσι θα ήταν αφόρητη, αν δεν υπήρχε ΅ια «οικονο΅ία της αγάπης». Ο αδελφός της Κρίστι αισθάνεται την ανάγκη να ΅ιλήσει ΅ε τη γλώσσα τουκόσ΅ου των επιχειρήσεων: «∆εν γίνεται να αναθέτεις τη φροντίδα ενός ΅έρους της οικογένειάς σου σε εργολάβους.
Είναι σαν να αναθέτεις σε αυτούς την ίδια την ανατροφή των παιδιών σου».
Ενα κλειστό...... κύκλω΅α φροντίδας, ΅ια αυτάρκη οικονο΅ία, ένιωθε πάντα η Κρίστι την οικογένειά της. Οπως η ευρύτερη οικονο΅ία, είχε κι αυτή κόστος και ρίσκο. Μα δεν υπήρχαν κέρδη προς διανο΅ή στους ΅ετόχους. Τα δικά τους κέρδη ήταν η πληρότητα και κυρίως το αίσθη΅α και η γνώση πως ζούσαν ΅ια γε΅άτη ζωή ΅ε τα αγαπη΅ένα τους πρόσωπα. Ετσι, η απουσία τους γίνεται σή΅ερα λιγότερο επώδυνη στο προσκλητήριο της αγάπης

 

ΚΟΡΥΦΗ

Οι παππούδες το «κλειδί» της ανθρώπινης εξέλιξης Οι στενές σχέσεις με τις μεταγενέστερες γενιές αποτέλεσαν όπλο επιβίωσης. οι μεγαλύτερες γενιές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Η βοήθεια που προσέφεραν στις νεότερες γενιές – είτε φροντίζοντας τα μωρά, είτε μεταδίδοντας τις γνώσεις τους για την συλλογή τροφής και νερού - συνετέλεσε ώστε οι νέοι να μπορέσουν σιγά-σιγά να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία, να δημιουργήσουν καλλιέργειες και να οδηγηθούν ένα βήμα πιο κοντά στον πολιτισμό.

ΚΟΡΥΦΗ

 

«Φάρ΅ακο» τα ΚΑΠΗ για τους ηλικιω΅ένους

Αντίθετοι στην κατάργησή τους χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκουν αντίδοτο στη ΅οναξιά τους

«Πληρώνω 4 ευρώ τον χρόνο συνδρο΅ή και 1,5 ευρώ είναι η συ΅΅ετοχή ΅ας στις εκδρο΅ές», λέει στα «ΝΕΑ» η 79χρονη Αλεξάνδρα Παναγιώτου, ΅έλος του ΚΑΠΗ Ζωγράφου. Δίπλα της η φίλη της Στέλλα δια΅αρτύρεται για τα κονδύλια που κόβονται και τις φή΅ες που ΅ιλούν για κλείσι΅ο των ΚΑΠΗ. «Δεν πάνε καλά τα πράγ΅ατα», λέει. Οι συστάσεις που έκανε την περασ΅ένη εβδο΅άδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, να περικοπούν οι εκδρο΅ές των ΚΑΠΗ, βρίσκει αντίθετους τόσο τα ΅έλη των Κέντρων όσο και τους υπευθύνους. .................
 

ΚΟΡΥΦΗ

Πάρτι και παρέες για... κοφτερό μυαλό στους ηλικιωμένους

Για να διατηρήσουν υγιή τον εγκέφαλό τους με την πάροδο των χρόνων, οι επιστήμονες συνιστούν στους ηλικιωμένους έντονη κοινωνικότητα. Εκτός από τα σταυρόλεξα που μέχρι σήμερα ξέραμε, οι νευροψυχολόγοι προτείνουν να συχνότερες επισκέψεις σε φίλους, πάρτι, εκδρομές, γήπεδο, εθελοντισμό και γενικά συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες. Μια ζωή... καθόλου βαρετή!

 Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μπράϊαν Τζέημς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρίας Journal of the International Neuropsychological Society. Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.150 άτομα με μέση ηλικία 80 ετών, αναλύοντας τις κοινωνικές συνήθειές τους, σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό τους και τη διενέργεια πολλών νευροψυχολογικών τεστ (μνήμης, αντίληψης κ.α.) κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα, ότι οι συχνές κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του κινδύνου άνοιας ή στην καθυστέρηση της έκπτωσης των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών σε προχωρημένη ηλικία. Στην αρχή της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε σημάδια άνοιας. Μετά από το πέρασμα μιας πενταετίας, είχε καταστεί φανερό ότι όσοι ήταν οι πιο δραστήριοι κοινωνικά, είχαν μειωμένο βαθμό νοητικού εκφυλισμού. Κατά μέσο όρο, οι πιο ενεργοί κοινωνικά είχαν μόνο το ένα τέταρτο του βαθμού έκπτωσης των γνωστικών και νοητικών λειτουργιών τους σε σχέση με τους λιγότερο κοινωνικά δραστήριους. Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί η κοινωνική δραστηριότητα φαίνεται να παίζει ρόλο στην άμβλυνση ή η απουσία της στην επιδείνωση, των εγκεφαλικών λειτουργιών. Μια πιθανότητα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι η συμμετοχή σε πολύπλοκες διαπροσωπικές σχέσεις βοηθά στην ανάπτυξη ή έστω στη συντήρηση των νευρωνικών δικτύων του εγκεφάλου, στη βάση της λογικής πως ό,τι δεν χρησιμοποιείται, τελικά «σκουριάζει».

ΚΟΡΥΦΗ

Γιαγιάδες, μην... απεργήσετε!

Μπέιμπι σίτερ, μαγείρισσες και οικιακές βοηθοί όχι μόνο αμισθί αλλά και διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Οι ελληνίδες γιαγιάδες έχουν ανεκτίμητη προσφορά σε τέτοιες εποχές, τι θα γινόταν όμως αν έλεγαν «όχι»; ......................

 

Κοστίζει μια περιουσία να είσαι παππούς ή γιαγιά, Το πρώτο εγγονάκι στοιχίζει από 57.000 έως 138.000 ευρώ από τη γέννησή του ώσπου να γίνει 18 χρόνων

Οι πρώτες διακοπές του παιδιού μαζί με τον παππού και τη γιαγιά

Προσέξτε ποιος θα... προσέχει το παιδί σας

 

Ηλικιωμένοι πλήρους απασχόλησης

Το να είσαι πλήρους απασχόλησης παππούς ή γιαγιά δεν είναι, όπως λένε οι... εργαζόμενοι της τρίτης ηλικίας, εύκολη υπόθεση, αφού πολλές φορές ο ρόλος απαιτεί θυσίες. «Για να μπορώ να φροντίζω τις εγγονές μου, χρειάστηκε να αφήσω τα μαθήματα παραδοσιακών χορών που έκανα κάθε Τετάρτη και Σάββατο, κι αυτό γιατί το μάθημα ξεκινά στις 6 το απόγευμα, ενώ εκείνη την ώρα έχω τις εγγονές μου», λέει η Ελένη Πολίτη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από περίπου δύο χρόνια η ισπανική εργατική συνομοσπονδία UGT, με σύνθημα «Γιαγιάδες και παππούδες, απεργήστε!», καλούσε τους συνταξιούχους και ηλικιωμένους Ισπανούς να πάρουν μέρος σε μια ιδιαίτερη γενική απεργία. Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζαν τα μέλη του εργατικού συνδικάτου, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας εργάζονται σκληρά, αφού έχουν επιφορτιστεί εξαιτίας της κρίσης με το ρόλο της μπέιμπι σίτερ ή της οικιακής βοηθού, φυσικά αμισθί, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. «Μάθετε να λέτε "όχι"» ήταν το κεντρικό σύνθημα, θέλοντας επίσης να δώσουν στους παππούδες να καταλάβουν πως δεν θα πρέπει να νιώθουν καμία ενοχή αν κάποιες μέρες αρνηθούν να παράσχουν τις... υπηρεσίες τους.

«Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος οι αντοχές πέφτουν, ενώ δεν είναι τόσο υπομονετικός όσο ήταν. Κι αυτό θα πρέπει να καταλάβουν και οι νέοι: Ο παππούς και η γιαγιά είναι βεβαίως εκεί όταν υπάρχει η ανάγκη, αλλά δεν είναι δεδομένοι. Θα πρέπει και οι ίδιοι να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους - να μπουν, για παράδειγμα, σε εθελοντικές ομάδες - προκειμένου να πάρουν δύναμη και να ασχοληθούν και πάλι με τα εγγόνια. Το σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να αισθάνονται πως τους εκμεταλλεύονται», σημειώνει η κ. Ράγγα.

Παππούδες και γιαγιάδες, το «απόλυτο όπλο»

Οι νέοι αργούν περισσότερο να αφήσουν την πατρική εστία

 

ΚΟΡΥΦΗ

Υγεία & Γ΄ηλικία

Κάνε φίλους (όχι παιδιά) να δεις καλό

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: Αξιοπρέπεια στα δύσκολα χρόνια

Το... πέσιμο σημαντικότερη αιτία ατυχημάτων

Κοιμούνται όντως λίγο οι παππούδες;

Συμβουλές μακροζωίας

Διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία

 

Παγκόσμια Ημέρα  κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον

 

Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό! 

 

ΥΓΙΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗ Σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και εμβολιασμός για βαθιά γεράματα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου

 

Χιλιάδες ηλικιωμένοι δεν ξέρουν ότι έχουν πρόβλημα θυρεοειδούς Πολλά μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τα οποία πάσχουν από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη θεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Βρετανία.

 

Ευάλωτη στην κατάθλιψη η τρίτη ηλικία Ο 20ός αιώνας ξεκίνησε σαν αιώνας του άγχους και εξελίχθηκε σε αιώνα της κατάθλιψης. Ο 21ος συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Περίπου 20% των γυναικών και 10% των αντρών θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής τους. ......περισσότερα

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Με συμπτώματα κατάθλιψης το 25% των ηλικιωμένων Το 10% έως 25% των ηλικιωμένων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης. Η πάθηση εκδηλώνεται ως πρωτογενές πρόβλημα ή ως αποτέλεσμα κάποιας άλλης ψυχικής διαταραχής.

Κατάθλιψη και γηρατειά Σχεδόν 20% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ περίπου το 40% των ηλικιωμένων πάνω από τα 85 προσβάλλονται από κάποια μορφή κατάθλιψης. Η νόσος στην τρίτη ηλικία προσβάλλει εξίσου άντρες και γυναίκες.

Γηρατειά χωρίς κατάθλιψη Είναι οι εξηντάρηδες οι νέοι σαραντάρηδες; Στην εποχή μας τα γηρατειά αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς το βιοτικό επίπεδο έχει αποτέλεσμα και την καλύτερη υγεία, αλλά και την καλύτερη εμφάνιση! Είναι γεγονός ότι ζούμε όλο και περισσότερο και στο μέλλον θα ζούμε πολύ περισσότερο από τα 80 χρόνια που είναι περίπου ο σημερινός μέσος όρος ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξηθεί το ποσοστό των ηλικιωμένων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών, σε σχέση με τις ηλικίες 20-60, θα αυξηθεί από 36% που ήταν το 1989 σε 70% το 2030! Στην Ελλάδα, άνω των 65 ετών θα είναι ένας στους τέσσερις το 2020 αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό, καθώς και η μείωση του αριθμού των γεννήσεων. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 12-13% του πληθυσμού της χώρας μας είναι άνω των 80 ετών! Σημαντικό θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης που πλήττει το 20% των ηλικιωμένων άνω των 65, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

Θαυματουργό χάπι υπόσχεται υγιή γηρατειά Ενα χάπι που θα εξασφαλίζει υγιή γηρατειά θα είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, προβλέπουν οι γενετιστές του University College London. Το χάπι θα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επικίνδυνων νόσων, όπως είναι ο καρκίνος και η άνοια, και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να γερνούν «φυσιολογικά», αναφέρει ο Νικ Κόλινς στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

 

Φιλί ζωής στον οργανισ΅ό ΅ετά τα 45 ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚTIΜΕS , Του Jane Βrody

Αλλάξτε συνήθειες δίνοντας στον εαυτό σας πολλά και καλά χρόνια Μικρές βελτιώσεις στην καθη΅ερινότητα ενός ΅εσήλικου ΅πορεί να εξασφαλίσουν περισσότερα χρόνια ζωής και ΅ε καλύτερη ποιότητα. «Αν στα 45 σας αρχίσετε να περπατάτε καθη΅ερινά, ΅πορεί να καθυστερήσετε τα προβλή΅ατα κινητικότητας ΅έχρι τα 90 σας. Αντίθετα, αν βουλιάξετε στον καναπέ σας, τότε στα 60 σας ίσως να ΅ην ΅πορείτε να περπατήσετε καν», λέει ο Μαρκ Λακς, διευθυντής Γηριατρικής στην Ο΅οσπονδία Νοσοκο΅είων της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ. Στο βιβλίο του «Θεραπεύστε ε΅ένα, όχι την ηλικία ΅ου» («Τreat me, not my age») που ΅όλις κυκλοφόρησε, αναφέρεται σε δύο ση΅αντικούς παράγοντες που καθορίζουν πόσο καλά ΅πορεί να λειτουργήσουν στην καθη΅ερινή τους ζωή οι ηλικιω΅ένοι.
Ο πρώτος παράγων ονο΅άζεται «φυσικό απόθε΅α» και αναφέρεται στο περίσσευ΅α της ικανότητας λειτουργίας των οργάνων και των βιολογικών συστη΅άτων. Αυτό υπάρχει σε κάθε οργανισ΅ό κατά τη γέννησή του και ΅ειώνεται όσο περνά ο χρόνος. Σύ΅φωνα ΅ε τον Λακς, καθώς τα κύτταρα γερνούν ή πεθαίνουν ΅ε το πέρασ΅α του χρόνου, αυτό το απόθε΅α χάνεται ΅ε διαφορετικό ρυθ΅ό για κάθε άνθρωπο. Η ευκινησία. Οι επιπτώσεις ΅πορεί να γίνουν αισθητές απότο΅α και όχι σταδιακά γιατί η ευκινησία ΅ας ΅πορεί να ΅ην επηρεαστεί α΅έσως όταν εξαφανιστεί το απόθε΅α. Ενα από τα ΅υστικά της φυσιολογικής γήρανσης είναι η επιβράδυνση της απώλειας του φυσικού αποθέ΅ατος.
«Μπορεί να απολέσεις ΅έχρι και το 90% της λειτουργίας του νεφρού που είχες παιδί και να ΅ην έχεις κανένα σύ΅πτω΅α που να σχετίζεται ΅ε τη νεφρική ανεπάρκεια», λέει ο Μαρκ Λακς. Ο εγκέφαλός ΅ας περιέχει δισεκατο΅΅ύρια κύτταρα τα οποία δεν θα χρησι΅οποιήσου΅ε ποτέ και τα περισσότερα ΅πορεί να πεθάνουν πριν αντιληφθού΅ε οποιοδήποτε γνωσιακό πρόβλη΅α.
Ο δεύτερος παράγων που παίζει ση΅αντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής της τρίτης ηλικίας είναι η απώλεια ΅υϊκής δύνα΅ης. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στο απόγειο της ΅υϊκής τους δύνα΅ης ΅εταξύ 20 και 30 ετών. Μετά την ηλικία των 30 η ΅υϊκή δύνα΅η ΅ειώνεται, καταλήγοντας στην αδυνα΅ία των ΅υών. Συ΅πτώ΅ατα όπως οι πτώσεις ΅πορεί να είναι συχνά, καθώς και η γενικότερη δυσκολία να φέρου΅ε εις πέρας καθη΅ερινές κινήσεις όπως το να σηκωνό΅αστε από την καρέκλα ή να βγαίνου΅ε από την ΅πανιέρα.
Προβλή΅ατα κινητικότητας. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν αντι΅ετωπίζουν σοβαρή δυσκολία ΅έχρι να φτάσουν τα 80 ή τα 90 χρόνια τους και χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστή΅ης ολοένα και περισσότεροι φτάνουν σε αυτές τις ηλικίες. «Ως αποτέλεσ΅α, εκατο΅΅ύρια άνθρωποι αντι΅ετωπίζουν προβλή΅ατα κινητικότητας», ση΅ειώνει ο επιστή΅ονας. Τα καλά νέα είναι ότι η ηλικία όπου αρχίζουν αυτά τα προβλή΅ατα ΅πορεί να καθυστερήσει. Οι γεροντολόγοι έχουν αποδείξει πως ο ρυθ΅ός της κατάπτωσης «΅πορεί να προσαρ΅οστεί στα ΅έτρα σου ΅ε πολλαπλές ΅εθόδους και ΅ικρές αλλαγές, οι οποίες ΅πορεί να αρχίσουν στην ηλικία των 45, των 50, των 60. Δεν είναι ποτέ αργά. Αρκεί να αρχίσουν», τονίζει ο Λακς.
Εχθρός το καθισιό. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής στη ΅έση ηλικία ΅πορεί να επηρεάσουν δραστικά τη λειτουργικότητα του ανθρώπου σε ΅εγαλύτερη ηλικία. «Το περπάτη΅α στα 45 σας ΅πορεί να σας χαρίσει ΅εγαλύτερη κινητικότητα στα 90. Το καθισιό στα 45 ΅πορεί να σας ακινητοποιήσει στα 60 σας. Ακό΅α και οι ΅ικρότερες παρε΅βάσεις ΅πορεί να αποφέρουν ση΅αντικά οφέλη και να καθυστερήσουν το ραντεβού σας ΅ε την ακινησία», λέει ο Λακς. Σε ΅ια έρευνα του 2004, ηλικιω΅ένοι που άρχισαν να κάνουν ασκήσεις ενδυνά΅ωσης ύστερα από κάταγ΅α στον γοφό, αύξησαν την ταχύτητά τους στο βάδισ΅α, βελτίωσαν την ισορροπία και τη ΅υϊκή δύνα΅ή τους και ΅είωσαν τον κίνδυνο πτώσης και νέου κατάγ΅ατος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στον τρόπο ζωής στη ΅έση ηλικία ΅πορεί να επηρεάσουν δραστικά τη λειτουργικότητα του ανθρώπου σε ΅εγαλύτερη ηλικία

Προσαρ΅όστε το σπίτι στα χρόνια σας Εκτός από τις καθη΅ερινές σας συνήθειες ό΅ως, αλλαγές και στον περιβάλλοντα χώρο ΅πορούν να συ΅βάλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία. Μπορείτε να κάνετε προσαρ΅ογές στο σπίτι για να διευκολύνετε την κίνησή σας και να αντι΅ετωπίσετε τα ΅ελλοντικά ιατρικά προβλή΅ατα. Το ση΅αντικό είναι να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας, να παρα΅είνετε στον χώρο σας και να ΅ειώσετε τους κινδύνους τραυ΅ατισ΅ών. Η συνεργάτις του Μαρκ Λακς, Ρόζ΅αρι Μπέικερ, είναι διακοσ΅ήτρια εσωτερικού χώρου ΅ε ΅εταπτυχιακό στη γεροντολογία. Ειδικότητά της είναι οι αλλαγές στο σπίτι που θα βοηθήσουν τους ηλικιω΅ένους να ζήσουν καλύτερα. Οδηγίες και συ΅βουλές βρίσκονται στο βιβλίο της. «Ως επί το πλείστον, οι κατοικίες έχουν σχεδιαστεί για 21χρονους», επιση΅αίνει η Μπέικερ και παραθέτει ΅ία σειρά από θέ΅ατα που ΅πορούν να δυσκολέψουν τη ζωή των ηλικιω΅ένων:
@ Παράθυρα και πόρτες που ανοίγουν δύσκολα.

@ Ανεπαρκής φωτισ΅ός, ειδικά σε δω΅άτια όπως η κουζίνα και το ΅πάνιο.
@Χαλιά, ανισόπεδα πατώ΅ατα και άλλοι κίνδυνοι να παραπατήσει κανείς.
@Μπανιέρες και ντουζιέρες που δυσκολεύουν όσους έχουν αρθρίτιδα.
@ Σκαλιά πολύ στενά ή ψηλά για όσους έχουν προβλή΅ατα κίνησης.
@ Εργαλεία και οικιακές συσκευές δύσκολα στον χειρισ΅ό για όσους έχουν προβλή΅ατα στα χέρια.
@ Μεγάλη απόσταση της κρεβατοκά΅αρας από το ΅πάνιο.
«Αυτά τα πράγ΅ατα δεν τα ξέρει ο περισσότερος κόσ΅ος και δεν τους δίνει ση΅ασία. Οι περισσότερες είναι ΅ικρές και οικονο΅ικές αλλαγές στο σπίτι ΅ε τεράστια ση΅ασία για τον ηλικιω΅ένο», τονίζει ο Μαρκ Λακς.

 

Τα μυστικά της φθοράς Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,

Αυτό που άρχισε πλέον να διαφαίνεται είναι ότι παράλληλα με τις καρδιοπάθειες της τρίτης ηλικίας υπάρχουν γενικότερα ιδιαίτερες παθήσεις της τρίτης ηλικίας, που πέραν της καρδιακής ανεπάρκειας κορυφώνονται με δύο άλλες φοβερές καταστάσεις.

Αυτό που ο κόσμος ονομάζει αρθριτικά και ουσιαστικά αφορά παθήσεις των αρθρώσεων, που ακινητοποιούν τον γέροντα και δηλητηριάζουν με τον πόνο στις αρθρώσεις τη ζωή του. Η άλλη πάθηση είναι αυτή που ο κόσμος αποκαλεί γεροντική άνοια, η οποία ουσιαστικά αφορά συρρίκνωση και καταστροφή του εγκεφάλου του ηλικιωμένου. Ομως η πραγματική και ουσιαστική θεραπεία αυτών των παθήσεων συνδέεται με ένα θέμα που αφορά την καταπολέμηση των γηρατειών. Το αιώνιο πρόβλημα της παράτασης της νιότης. Ο αιώνιος προβληματισμός του Φάουστ που ήταν έτοιμος να παραχωρήσει τα πάντα στον διάβολο, ακόμη και την ψυχή του, για να εξασφαλίσει την αιώνια νεότητα.

Το κεφάλαιο λοιπόν της καθυστέρησης ή της ανατροπής του γήρατος έχει τη βάση του στο γονιδιακό υπόστρωμα του ανθρώπου. Ηταν ένα κεφάλαιο που έμενε στα ταμπού της ιατρικής και απασχολούσε μερικούς ευφάνταστους ποιητές.

Πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων στη Βοστόνη δημοσίευσε σε ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά έρευνας, το «Nature», μια εξαιρετική πειραματική εργασία στα ποντίκια, που στόχευε στην ανατροπή του γήρατος των ποντικιών. Οι ερευνητές στόχευσαν την έρευνά τους στα χρωμοσώματα που είναι ο φορέας του DNA και που βρίσκονται στον πυρήνα κάθε ζωτικού κυττάρου. Ειδικότερα, εστίασαν την έρευνά τους στα τελομερή (telomeres) που βρίσκονται στην άκρη κάθε χρωμοσώματος και το προστατεύουν. Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνονται και καταστρέφονται και έτσι η προστασία των χρωμοσωμάτων ελαττώνεται εντυπωσιακά μέχρι του σημείου εκείνου όπου το ανθρώπινο κύτταρο αδυνατεί να πολλαπλασιασθεί. Οι επιστήμονες, επεμβαίνοντας πάνω στα τελομερή με το ένζυμο που λέγεται τελομεράση, κατάφεραν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση των τελομερών, με αποτέλεσμα να παρατηρήσουν εντυπωσιακές μεταβολές στα ποντίκια. Παρατήρησαν δηλαδή ότι το τρίχωμα των ποντικιών ανανεώνεται, πυκνώνει και εμφανίζεται απόλυτα νεανικό. Το μέγεθος του εγκεφάλου τους αυξάνει και οι αντιδράσεις του επανέρχονται στα επίπεδα του νεανικού εγκεφάλου. Το σπουδαιότερο, επανέρχονται οι μηχανισμοί της γονιμότητας των ποντικών σε νεανικό επίπεδο. Η πλήρης αυτή ανατροπή ισοδυναμεί με πλήρη αναστροφή του γήρατος σε πειραματικό επίπεδο. Ομως, τι άραγε θα συμβεί εάν οι ίδιοι χειρισμοί επιχειρηθούν στον άνθρωπο; Θα έχουμε την πραγματοποίηση του ονείρου του Φάουστ ή θα προκύψουν άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα;

Οι φόβοι προέρχονται από το γεγονός ότι η τελομεράση ως ένζυμο συνδέεται και με τον πολλαπλασιασμό των αρχέγονων καρκινικών κυττάρων, οπότε είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι στην προσπάθεια της ανάκτησης των φυσιολογικών κυττάρων, μπορεί να αναπτυχθούν εστίες καρκινικών κυττάρων. Τότε η προσπάθεια καταπολέμησης των ασθενειών του γήρατος μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη ασθένεια, που είναι ο καρκίνος. Αλλες μελέτες έδειξαν ότι και άλλοι σχηματισμοί του κυττάρου που βρίσκονται έξω από τον πυρήνα του, όπως είναι τα μιτοχόνδρια, έχουν ενεργό συμμετοχή στην αναζωογόνηση ή την καταστροφή του κυττάρου. Με την παραγωγή των ελευθέρων ριζών οξυγόνου μπορεί να προκληθεί είτε η καταστροφή ή η αναζωογόνηση ολόκληρου του κυττάρου.

Τελευταία, η χρήση των αρχέγονων εμβρυϊκών κυττάρων (stem cells) οδηγεί στην ανανέωση καταστραμμένων κυττάρων του οργανισμού και με μεγάλη πιθανότητα στην καταπολέμηση του γήρατος όπου παρατηρείται η μαζικότερη καταστροφή δισεκατομμυρίων κυττάρων καθημερινά.

Ομως, το ευχάριστο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ήδη άρχισε η προσπάθεια στο Χάρβαρντ, με τον καθηγητή Sinclair, της δημιουργίας ενός συνθετικού φαρμάκου. Το φάρμακο αυτό (STACs) μαζί με τη ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, φαίνεται ότι καταπολεμούν το γήρας στα πειραματόζωα. Αυτό επιβεβαιώνει παλαιότερες παρατηρήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι υπεραιωνόβιοι του Καυκάσου έπιναν ένα ποτήρι κρασί σε κάθε γεύμα τους, σε όλη τους τη ζωή. Το άμεσο κέρδος από όλη αυτή την προσπάθεια δεν είναι η οραματική ιδέα της αιώνιας νεότητας αλλά η βελτίωση της ποιότητας ζωής με την καταπολέμηση των λεγομένων παθήσεων φθοράς, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και οι αρθρίτιδες.

Τελικά, αναζητώντας τον οραματικό στόχο, που είναι η καταπολέμηση του γήρατος, φαίνεται ότι με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα θα περάσουμε πρώτα από τους ρεαλιστικούς στόχους, που είναι η καταπολέμηση των καρδιακών και γενικότερα των παθολογικών καταστάσεων που συνοδοιπορούν με το γήρας. Και αυτό αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Με κακή υγεία το 60% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 65 θα στέλνει τους υποψήφιους συνταξιούχους αντί για το ταμείο κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Δύο ποτά αποσταθεροποιούν τους ηλικιωμένους, Νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μικρή κατανάλωση αλκοόλ αρκεί για να χάσουν την ισορροπία τους άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Η τρίτη ηλικία και τα προβλήματα όρασης Ενα από τα πιο συχνά προβλήματα όρασης στην τρίτη ηλικία είναι ο καταρράκτης. Στην περίπτωση αυτή, ο διαυγής φυσικός φακός του ματιού θαμπώνει σταδιακά. Με το πέρασμα της ηλικίας, γίνονται χημικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του φακού, που προκαλούν ελάττωση της διαφάνειάς του, σκλήρυνση και θόλωση. Αυτό προκαλείται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Απώλεια μυϊκής μάζας  Σαρκοπενία η μεγάλη απειλή για την υγεία των ατόμων της 3ης ηλικίας  Μέχρι τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας ήταν η καχεξία, η οποία εμφανίζεται στο 10-35% των χρόνια ασθενών ατόμων της τρίτης ηλικίας και η οποία αποτελεί ένα σύνθετο μεταβολικό σύνδρομο, που σχετίζεται με νοσηρότητα, απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, κούραση, ανορεξία και απώλεια σωματικού βάρους (τουλάχιστον 5% σε διάστημα 12 μηνών ή και λιγότερο). Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισε να γίνεται λόγος και για μια άλλη, εξίσου σοβαρή κατάσταση, που ονομάζεται σαρκοπενία.

Όλο και πιο μόνοι και αβοήθητοι πολλοί ηλικιωμένοι Τα διαζύγια, οι αποστάσεις και η γήρανση του πληθυσμού οδηγούν σε χαλάρωση των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών

Πλήρεις... συναισθημάτων οι ηλικιωμένοι Οι άνθρωποι φθάνουν στο ζενίθ της συναισθηματικής τους νοημοσύνης (EQ) γύρω στην ηλικία των 60 χρόνων, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα.

" ΥΓΕΙΑ  

ΚΟΡΥΦΗ

Μεγάλοι στην ηλικία, μικροί στο μυαλό!   Ειρήνη Βενιού

Δυο νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να διατηρούν μυαλό 25χρονου Οσοι πιστεύουν ότι ένας 70χρονος δεν σκέφτεται το ίδιο γρήγορα με έναν 20χρονο, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν. Γιατί σύμφωνα με νέα ευρήματα δύο αμερικανικών μελετών τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να παραμένουν νέα στο… μυαλό.

Σκέψη με ταχύτητα φωτός Όπως συγκεκριμένα εξηγούν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να αντιδρούν με ταχύτητες νεαρότερων ηλικιών και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι τείνουν να εμφανίζουν επιβραδυμένες αντιδράσεις όταν καλούνται να λάβουν γρήγορες αποφάσεις. Αυτό, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, συμβαίνει γιατί κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην ακρίβεια σε σχέση με την ταχύτητα του αποτελέσματος. «Πολλοί πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό για τον εγκέφαλο ηλικιωμένων ατόμων να ''κόβει'' ταχύτητα, ωστόσο είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια» αναφέρει ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρότζερ Ράτκλιφ. «Τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις άτομα ηλικίας 70 ετών μπορούν να αντιδρούν σε ταχύτητες παρόμοιες με εκείνες 25χρονων» περιγράφει. Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών ήταν το γεγονός ότι η προχωρημένη ηλικία δεν σημαίνει απαραίτητα και επιβραδυμένες εγκεφαλικές διεργασίες. «Οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν να κάνουν λάθη και αυτό είναι που συνήθως επιβραδύνει τη σκέψη τους» προσθέτει η δρ Γκέιλ ΜακΚουν, μια εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Αυτό που ανακαλύψαμε λοιπόν, είναι ότι αν και είναι δύσκολο να τους κάνουμε να ξεκολλήσουν από τη συνήθεια αυτή, παρ' όλα αυτά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την κατάλληλη εξάσκηση».

Νεαρός εγκέφαλος χάρη στη διατροφή Παράλληλα, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Linus Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι η νοητική οξύτητα που εμφανίζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποδοθεί και σε μια πλούσια σε βιταμίνες και ω-3 λιπαρά οξέα διατροφή.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «American Academy of Neurology», η σωστή διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. «Η συγκεκριμένη προσέγγιση δείχνει ξεκάθαρα ότι η βιολογική και η νευρολογική δραστηριότητα συνδέεται με τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών που λαμβάνει ο οργανισμός μας» αναφέρει η κύρια ερευνήτρια, δρ Μάρετ Τρέιμπερ. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 104 άτομα με μέση ηλικία τα 87 έτη. Οι ερευνητές προχώρησαν σε αναλύσεις αίματος και στην αξιολόγηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών που εντοπίζονταν σε αυτό. «Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και ψαριών μπορούν να μετρηθούν στο αίμα υπό μορφή βιοδεικτών» υπογραμμίζει η δρ Τρέιμπερ. «Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες είναι ικανές να προστατεύουν τον εγκέφαλό μας και παράλληλα να ενισχύσουν τη λειτουργία του». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, C, D και Ε όπως και εκείνα των ω-3 λιπαρών οξέων (που εντοπίζονται κυρίως σε ψάρια και καρύδια) ενίσχυαν τη νοητική ταχύτητα και παράλληλα προστάτευαν το μέγεθος του εγκεφάλου.

 

Οι «σούπερ ηλικιωμένοι» κρύβουν το μυστικό για την άνοια και την Αλτσχάιμερ

Μια κατηγορία ανθρώπων που κάποιοι επιστήμονες αποκαλούν «σούπερ ηλικιωμένους», επειδή ο εγκέφαλός τους παραμένει νέος και ακμαίος, εξετάζουν οι ειδικοί για να μπορέσουν να αντιληφθούν ποιοι λόγοι οδηγούν σε νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως η άνοια και η Αλτσχάιμερ. Το θέμα, λένε, δεν είναι τι πάει στραβά στον εγκέφαλο όταν μεγαλώνει ο άνθρωπος αλλά το τι πάει σωστά, με αποτέλεσμα ορισμένοι που έχουν συμπληρώσει ή υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας τους να εξακολουθούν να διαθέτουν μυαλό-ξυράφι. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν πολλοί και μάλιστα, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα επιστήμονες, μπορεί να έχουν ηλικία 80 χρονών και πάνω, αλλά η διανοητική τους κατάσταση είναι ίδια ή καλύτερη από εκείνη ενός πενηντάρη. Η Εμιλι Ρογκάρσκι που είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Γνωστικής Νευρολογίας και Νόσου Αλτσχάιμερ στην Ιατρική Σχολή Φέινμπεργκ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, εξέτασε με τη βοήθεια συνεργατών της τους εγκεφάλους ηλικιωμένων ανθρώπων και διαπίστωσε ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν εξαιρετική μνήμη και αντίληψη σαν να ήταν 30 χρόνια νεότεροι. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνικές τρισδιάστατης απεικόνισης του εγκεφάλου και, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Journal of the International Neuropsychological Society», εντυπωσιάστηκαν από τη ζωντάνια του εγκεφάλου των ανθρώπων αυτών και συγκεκριμένα από τον φλοιό, το εξωτερικό στρώμα δηλαδή του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, τη συγκέντρωση και άλλες νοητικές λειτουργίες.

Οι φλοιοί των εγκεφάλων των «σούπερ ηλικιωμένων» ήταν πιο παχιοί από τους αντίστοιχους άλλων ανθρώπων της ίδιας ηλικίας και μάλιστα είχαν το ίδιο πάχος με τους φλοιούς ανθρώπων που είχαν ηλικία από 50 έως 60 χρόνια και οι οποίοι εξετάστηκαν επίσης στο πλαίσιο της έρευνας.

Η βαρηκοΐα μπορεί να δείχνει άνοια ή και αλτσχάιμερ

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

περισσότερα για τη Νόσο Alzheimer

ΤΡΟΦΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

 

ΚΟΡΥΦΗ

’τομα τρίτης ηλικίας από medlook

’τομα τρίτης ηλικίας άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 10/8/2010 από medlook

119 συνολικά άρθρα

Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τους γιατρούς και ποιες οι συνέπειες;
10-08-2010

Ποιοι και γιατί χρειάζεται να παίρνουν βιταμίνες ή συμπληρώματα;
04-08-2010

Πρόληψη καταγμάτων, οστεοπενία και οστεοπόρωση
28-07-2010

Διαβήτης και ακρωτηριασμοί: Τα προειδοποιητικά σημεία
26-07-2010

Τα κατάγματα του καρπού και η αναπηρία που δημιουργείται
11-07-2010

Ποιοι παράγοντες μειώνουν τη μνήμη αλλά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά;
07-06-2010

Η ακράτεια ούρων και τα απλά μέτρα αντιμετώπισης
31-05-2010

Προστατευτείτε από την τύφλωση: Ελέγξτε τα μάτια σας για γλαύκωμα
02-05-2010

Απροσδόκητη απώλεια βάρους: Σε τι μπορεί να οφείλεται;
18-03-2010

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Αιτίες, συμπτώματα και έγκαιρη ανίχνευση
25-02-2010

Αύξηση ηλικίας και ασφαλής οδήγηση
10-01-2010

Η ακοή και οι αλλοιώσεις της λόγω ηλικίας
02-01-2010

Υποθερμία: Αιτίες, σημεία, συμπτώματα και αντιμετώπιση
27-12-2009

Ποιό είναι το ισχυρό φύλο, οι άνδρες ή οι γυναίκες και γιατί;
22-10-2009

Η κοινωνική ζωή του ατόμου: Μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του από ότι η διατροφή και η άσκηση;
10-10-2009

Βιταμίνη D: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
23-09-2009

Ψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνοι και μέτρα αντιμετώπισης
09-08-2009

Κακοποίηση, κακομεταχείριση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων: Τι πρέπει να γνωρίζετε
05-08-2009

Γεύση και οσμή: Αλλαγές λόγω αύξησης ηλικίας
27-06-2009

Επικίνδυνες μολύνσεις, ηλικιωμένοι, γηροκομεία και σταφυλόκοκκος χρυσίζων με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
11-06-2009

Ορμόνες εναντίον γήρανσης: Τι πρέπει να ξέρετε
10-06-2009

’νοια και νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημεία;
24-05-2009

Αυγά: Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν για ενέργεια, δύναμη και αντοχή
18-05-2009

Τα μάτια σας: Τι αποκαλύπτουν για την κατάσταση της υγείας σας;
06-05-2009

Καρδιακή ανεπάρκεια: Σημεία και συμπτώματα
20-04-2009

Ο εγκέφαλος και η μνήμη: Ποιος ο ρόλος της αεροβικής άσκησης;
07-04-2009

Αύξηση της ηλικίας στον άνδρα, σεξουαλική ζωή και δυσλειτουργίες
18-03-2009

Ο εγκέφαλος μας: Από ποια ηλικία αρχίζει να χάνει τις δυνάμεις του;
17-03-2009

Η υποθερμία, οι ηλικιωμένοι, η πρόληψη και οι κίνδυνοι
19-01-2009

Στρατηγικά παιχνίδια βίντεο: Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και τη μνήμη των ενηλίκων
25-12-2008

Ποια ηλικία σας φαίνεται ότι έχετε όταν βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;
13-12-2008

Προπόνηση δύναμης: Βελτιώνει τον εγκέφαλο και αποτρέπει τις πτώσεις
21-10-2008

Προσέξτε την όρασή σας: Αιτία δυστυχημάτων
18-10-2008

Εγκέφαλος: Η δύναμη του μεγαλώνει δια βίου λόγω χρήσης του διαδικτύου
15-10-2008

Η αιτιολογία και η πρόληψη των πτώσεων στους ηλικιωμένους
08-10-2008

Υπερπλασία προστάτη: Ανακούφιση συμπτωμάτων από ταδαλαφίλη, φάρμακο για στυτική δυσλειτουργία
07-10-2008

Εργασιοθεραπεία, αποκατάσταση και ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
03-10-2008

Τα μυστικά της μακροζωίας, τα γονίδια και ο τρόπος ζωής
19-07-2008

Η μνήμη σας: Τρόποι για προστασία και βελτίωση της
18-07-2008

Η αεροβική άσκηση σας κάνει έως 12 χρόνια πιο νέους
15-06-2008

Κρασί, ρόδι και σταφύλια: Βοηθούν την καρδία και καθυστερούν τη γήρανση
13-06-2008

Οι απαιτήσεις της δουλειάς, η νοημοσύνη και η διαχρονική εξέλιξη των πνευματικών ικανοτήτων
15-05-2008

Η αντιμετώπιση της γήρανσης
09-05-2008

Τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους: Σημεία και συμπτώματα
27-03-2008

Ακράτεια ούρων και κοπράνων: Χρειάζεται κατανόηση, αποδοχή και καλύτερη αντιμετώπιση
18-02-2008

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται περισσότερο η κατάθλιψη;
14-02-2008

Στένωση καρωτίδας: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου
16-01-2008

Πώς μπορείτε να προσθέσετε 14 χρόνια στη ζωή σας;
08-01-2008

Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη: Κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα
24-12-2007

Ειδική έκδοση: Η καταπολέμηση της γήρανσης
13-10-2007

Ατροφία εγκεφάλου, κοινωνική συμπεριφορά, ρατσισμός, κατάθλιψη και τυχερά παιχνίδια
05-10-2007

Πόσοι άνδρες έχουν χαμηλή τεστοστερόνη και ποιες οι συνέπειες;
17-09-2007

Τρέμουλο: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
03-09-2007

Η αίσθηση της όσφρησης σε άνδρες και γυναίκες: Πώς επηρεάζεται από την ηλικία και τα φάρμακα;
02-09-2007

Η σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων
26-08-2007

Ασβέστιο και βιταμίνη D για πρόληψη καταγμάτων, οστεοπόρωσης και απώλειας οστικής μάζας
25-08-2007

 

ΚΟΡΥΦΗ

Η οσμή και η νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
08-07-2007

Προπόνηση δύναμης: Επαναφέρει τη χαμένη νεότητα, ανανεώνει τα γονίδια και ισχυροποιεί τους μυς
27-05-2007

Ποιοι είναι σημαντικότεροι για τη μακροζωία, οι φίλοι ή η οικογένεια;
01-05-2007

Μαγείρεμα των φαγητών: Ποιοι κίνδυνοι δημιουργούνται για την υγεία;
28-04-2007

Η μελατονίνη των τροφίμων και του κρασιού: Καθυστερεί τη γήρανση;
24-04-2007

Ανεύρυσμα αορτής: Η ανίχνευση σώζει ζωές
20-04-2007

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από 100 χρόνια;
13-10-2006

Η μοναξιά βλάπτει την καρδιά
07-08-2006

Πλούτος, κοινωνική τάξη και γήρανση
31-07-2006

Ο προδιαβήτης προδιαθέτει για ασθένεια Αλτσχάιμερ
19-07-2006

Ψηλή υγρασία και καρδιακή προσβολή
14-07-2006

Ορμόνες για μακροζωία;
23-06-2006

Χάπια του ύπνου: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι με την αύξηση της ηλικίας
18-05-2006

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Καταπολεμείται με σωματική άσκηση
23-01-2006

Ασθένεια Αλτσχάιμερ: Γιατί προβλέπεται δραματική αύξηση και τι πρέπει να γίνει
03-01-2006

Γιατί μειώνεται η μνήμη;
23-12-2005

Πρόωρη αφυπηρέτηση: Αυξάνει τη διάρκεια ζωής;
21-10-2005

Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαδικτύου και κατάθλιψη
30-08-2005

Αφυδάτωση: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
08-07-2005

Προσέξτε τους φίλους σας: Αυξάνουν τη διάρκεια ζωής σας
26-06-2005

Τι προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά;
07-05-2005

Οι νεφροί, η ψηλή πίεση και ο διαβήτης
05-05-2005

Πότε πρέπει να ανησυχούμε όταν ξεχνούμε;
28-04-2005

Καρκίνος προστάτη: Ποια η καλύτερη θεραπεία;
27-03-2005

Η μνήμη και τα χρόνια μόρφωσης
25-03-2005

Πόση θα είναι η διάρκεια της ζωής μας;
08-02-2005

Μόλυβδος: Φθορά στον εγκέφαλο ενηλίκων
20-01-2005

Βελτίωση μνήμης και μάθησης από το μαγνήσιο
09-12-2004

Γιατί το στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση;
01-12-2004

Εμβόλιο κατά της πνευμονίας: Σώζει παιδιά και ενήλικες
28-11-2004

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;
20-11-2004

Γιατί οι άνδρες φοβούνται τα προβλήματα του προστάτη;
02-09-2004

Βιταμίνη μπορεί να προστατεύει εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ
17-07-2004

Νέα μέθοδος για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
07-06-2004

Ο διαβήτης προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ;
21-05-2004

Καρκίνος προστάτη: Αποτελέσματα θεραπειών
08-05-2004

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας του Αλτσχάιμερ
20-04-2004

Η σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων γυναικών
21-03-2004

Νόσος Αλτσχάιμερ: Πρόληψη με βιταμίνες C και E
20-01-2004

Κόκκινο κρασί εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ
15-01-2004

Οι κοινωνικοί δεσμοί και η υγεία
25-12-2003

Ο ρόλος της δίαιτας στην πρόληψη της τύφλωσης
11-12-2003

Επιδημία γρίπης: Γιατί είναι επικίνδυνη και τι πρέπει να κάνετε
07-12-2003

Σεξουαλική λειτουργία ανδρών: Τι συμβαίνει όταν αυξάνεται η ηλικία;
21-08-2003

Εμβόλιο εναντίον πνευμονίας στα παιδιά και στους ηλικιωμένους
07-05-2003

Τι θυμούνται οι ασθενείς από αυτά που τους λεει ο γιατρός τους;
02-05-2003

Η μείωση της ακοής δεν ανιχνεύεται σωστά
19-04-2003

Για πρώτη φορά, φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάϊμερ
15-04-2003

Το περπάτημα, η μνήμη, οι νοητικές δεξιότητες και η ψυχική υγεία
16-01-2003

Ανεπαρκής η περίθαλψη για ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια
12-01-2003

Το γονίδιο της γήρανσης και η παρατεταμένη νεότητα
02-01-2003

Πόσο βλάπτει η ψηλή πίεση την καρδία;
01-01-2003

Θεραπεία με αρώματα για ασθενείς με Αλτσχάϊμερ και γεροντική άνοια
10-12-2002

Ο τρόπος ζωής προδιαθέτει για την ασθένεια του Αλτσχάϊμερ
02-12-2002

Βελτίωση της σεξουαλικής ορμής σε άνδρες και ορμόνες
09-09-2002

Αυτοκτονία στους ηλικιωμένους και οι σωματικές ασθένειες
09-06-2002

Η πρόληψη της πτώσης και των καταγμάτων σε ηλικιωμένα άτομα
29-05-2002

Προσέξτε τα μάτια σας: Ανάγκη για τακτικές εξετάσεις σε όλους
16-05-2002

Φάρμακα εναντίον χοληστερόλης και γεροντική άνοια
22-02-2002

Αυτοκτονία στους ηλικιωμένους
24-11-2001

Πόσο μειώνει τους θανάτους το εμβόλιο της γρίπης;
21-09-2001

Ο διαβήτης αδυνατίζει τις νοητικές ικανότητες στους ηλικιωμένους.
23-06-2001

Ειδικά προγράμματα εξάσκησης μπορούν να μειώσουν τις πτώσεις σε άτομα τρίτης ηλικίας
28-03-2001

 

Έρωτας στην Γ΄ηλικία

ΤΟ 45% ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!  Τα... γυαλιά ακόμη και στους 30άρηδες φαίνεται πως βάζουν πολλοί 60άρηδες. Εκτός από τις ακραίες περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνδρες μετά τα 60 παραμένουν ενεργοί σεξουαλικά. Ερευνες δείχνουν πια πως η ελπίδα δεν... πεθαίνει στους μεσήλικες, αφού είναι εξαιρετικά δραστήριοι και διατηρούν μια υγιή σεξουαλική ζωή χωρίς βίαιες και... απροσάρμοστες συμπεριφορές. περισσότερα....Ανεβασμένοι 60άρηδες

 

Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά!

ΚΟΡΥΦΗ

Διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία  

Τόσο ο αριθμός όσο και η αναλογία των ηλικιωμένων επί του συνολικού πληθυσμού αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, τάση η οποία συνεχίζει να βαίνει αμείωτη. Το 2002 υπήρχαν κατ' εκτίμηση 605 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παγκοσμίως, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων αναμένεται να φτάσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία διαρκώς... γηράσκει.

Η σωστή διατροφή αποτελεί βασικό μέλημα για τα άτομα τρίτης ηλικίας, αφ' ενός γιατί με την πάροδο των χρόνων εμφανίζονται ορισμένες διατροφικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αφ' ετέρου γιατί η διατροφή παίζει καίριο ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση σοβαρών νοσημάτων που εκδηλώνονται στους ηλικιωμένους.

Με την πάροδο των ετών στη ζωή ενός ανθρώπου παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση τροφής. Αυτό οφείλεται, ως επί το πλείστον, στον περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας και στην απώλεια μυϊκής μάζας που συνοδεύει το γήρας και κατ' επέκταση στη μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Παράλληλα, όμως, παρατηρούνται αυξημένες απαιτήσεις σε ορισμένα μέταλλα, όπως είναι για παράδειγμα το ασβέστιο, καθώς και σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επιπλέον, στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται συχνά δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση, καταστάσεις που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την επαρκή κατανάλωση τροφής, καθώς και προβλήματα απορρόφησης.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες της διατροφής των ατόμων τρίτης ηλικίας.

*Ενέργεια

Δεδομένης της τάσης των ηλικιωμένων να περιορίζουν την τροφή τους, ένα βασικό πρώτο βήμα είναι η εξασφάλιση της επαρκούς πρόσληψης ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί στις 2.100 θερμίδες κατά μέσο όρο για τους άντρες και στις 1.810 θερμίδες για τις γυναίκες, ποσά που εξαρτώνται φυσικά και από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

**Μακροθρεπτικά συστατικά

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και την αναπλήρωση της μυϊκής μάζας και, σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες για την προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων, οι ανάγκες τους σε πρωτεΐνη θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει του σωματικού τους βάρους. Οσον αφορά το λίπος, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (κόκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά) θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, προτιμώντας στη θέση τους πηγές μονο- και πολυακόρεστου λίπους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει μάλιστα να δοθεί στα ω3 λιπαρά οξέα, μια κατηγορία πολυακόρεστων λιπαρών με αποδεδειγμένα ευεργετική δράση για την καρδιαγγειακή υγεία, την προστασία και ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας και τη βελτίωση της διάθεσης, τα οποία οι ηλικιωμένοι μπορούν να προσλάβουν μέσω της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών, ανάλατων ξηρών καρπών (π.χ. καρύδια), μαλακής μαργαρίνης, αλλά και ειδικών εμπλουτισμένων τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως είναι για παράδειγμα οι χυμοί φρούτων.

*Μέταλλα

Δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισης οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους, απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση υγιούς οστικής πυκνότητας είναι το ασβέστιο (ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι, τυρί, σουσάμι, μικρά ψάρια με το κόκαλο), καθώς συντελεί στη δημιουργία νέων οστεοκυττάρρων. Παράλληλα, όμως, με το ασβέστιο, τα άτομα τρίτης ηλικίας θα πρέπει να προσλαμβάνουν και άλλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών, όπως είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Το μαγνήσιο (πατάτα, ξηροί καρποί, ψάρια) συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής δομής του οστού, ενώ ο φώσφορος (γαλακτοκομικά, τόνος, ξηροί καρποί) αποτελεί κι εκείνος βασικό δομικό συστατικό του σκελετού και των δοντιών, μαζί με το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Οσον αφορά το σίδηρο, θα πρέπει κι αυτός να προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες μέσω των διατροφικών πηγών του (άπαχο κόκκινο κρέας, όσπρια), δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση έλλειψης σιδήρου.

**Λουτεΐνη και συνένζυμο Q10

Τέλος, άλλα δύο πολύτιμα συστατικά για τους ηλικιωμένους είναι η λουτεΐνη (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λάχανο) και το συνένζυμο Q10. Η λουτεΐνη έχει την ικανότητα να προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας συχνής οφθαλμικής πάθησης που παρατηρείται στους ηλικιωμένους, ενώ το συνένζυμο Q10 είναι ένα συστατικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Είναι συνεπώς σημαντικό τα άτομα τρίτης ηλικίας να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών και, σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο αποκλειστικά μέσω της διατροφής τους, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με τη λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων που θα τους βοηθήσουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και παράλληλα θα τους προσφέρουν ορισμένα συστατικά που δεν μπορούν να προσλάβουν εύκολα μέσω των τροφών, όπως το συνένζυμο Q10.

Στον πίνακα δίνονται οι ημερήσιες ανάγκες ηλικιωμένων σε επιλεγμένα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τις Ημερήσιες Προσλήψεις Αναφοράς και τις διατροφικές οδηγίες των ΠΟΥ - Tufts University για την προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων.

Οι απαραίτητες βιταμίνες

Πρώτη και κύρια βιταμίνη στην οποία πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η βιταμίνη D (σολομός, γαρίδες, αβγό, εμπλουτισμένα τρόφιμα), η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, συνεπώς είναι καίριας σημασίας για την υγεία των οστών. Αλλες δύο σημαντικότατες βιταμίνες είναι η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριά, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλες, τομάτα) και η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα, σπανάκι), οι οποίες εκδηλώνουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα των ηλικιωμένων από την οξειδωτική φθορά. Τέλος, απαραίτητη είναι και η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και ειδικότερα βιταμίνης Β12 (σαρδέλες, μοσχάρι) και φυλλικού οξέος (φακές, φασόλια, σπανάκι), το οποίο έχει την ιδιότητα να προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης στην κυκλοφορία, μιας ένωσης που συνδέεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Διατροφή σε μέση και τρίτη ηλικία

 

Η Ιπποκράτεια Δίαιτα Αντιγήρανσης

 

Τι να τρώμε ανά ηλικία για καλή υγεία
 

Πόσο ωφελεί η υγιεινή διατροφή την τρίτη ηλικία

Τα γηρατειά αρχίζουν από την πρώτη μέρα της ζωής.

Αλλωστε στην αγγλική γλώσσα το «πόσων χρόνων είσαι» διατυπώνεται με το «πόσο γέρος είσαι». Στη φάση αυτή ο οργανισμός του ανθρώπου δραστηριοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον αναβολισμό του, δηλαδή όλες τις ιδιότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, ενώ οι καταστροφικές δράσεις στον οργανισμό είναι ελάχιστες (καταβολισμός). Με την πάροδο των ετών και σιγά σιγά οι αναβολικές επιδράσεις ελαττώνονται, ενώ οι καταβολικές αυξάνουν μέχρι και το βαθύ γήρας, οπότε οι καταβολικές κυριαρχούν πλήρως, όπως κυριαρχούσαν οι αναβολικές στα πρώτα στάδια της ζωής.

Δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός του χρόνου έναρξης των γηρατειών. Για κάθε άνθρωπο η βιολογική του ηλικία δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με τη χρονολογική. Ομως γενικά θεωρείται ότι ο άνθρωπος εισέρχεται στην τρίτη ηλικία μετά τα 65. Βασικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το γήρας θεωρούνται τα γονίδια τού κάθε ανθρώπου και το περιβάλλον του, δηλαδή ο τρόπος που ζει. Κατά συνέπεια, η διατροφή θεωρείται από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία του ανθρώπου. Αλλά το πόσον ακριβώς επηρεάζει η διατροφή τη μακροζωία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί μαθηματικά. Ομως, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας επιχειρεί μια σοβαρή προσπάθεια με τη δημοσίευση μιας διατροφικής μελέτης που αναφέρεται στην τρίτη ηλικία. Επιστήμονες κατέγραψαν το διαιτολόγιο 2.500 ατόμων ηλικίας 70-79 ετών και μελέτησαν το χρόνο επιβίωσής τους.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε πως υπήρξε διαφορά στην επιβίωση μεταξύ των μελετηθέντων ατόμων που έφθανε μέχρι και 10 χρόνια. Αυτό αφορούσε εκείνους που είχαν συγκεκριμένη διατροφή όπου υπερτερούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ τα λιπαρά δεν ξεπερνούσαν το 10% των θερμίδων που καθημερινά έπαιρναν. Αντίθετα, τα άτομα με τη χαμηλότερη επιβίωση είχαν κύριο συστατικό της τροφής τους τα λιπαρά και ειδικότερα κόκκινο κρέας, γάλα υπερβουτυρωμένο, παγωτά και γλυκά.

Παράλληλα, εκτιμήσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι με ανάλογη υγιεινή διατροφή διασώζονται στην Αγγλία 33.000 άνθρωποι το χρόνο και ειδικότερα 7.000 άνθρωποι προστατεύονται από καρδιακή προσβολή, 5.000 άνθρωποι από καρκίνο και 3.000 από εγκεφαλικά επεισόδια. Μάλιστα, το αλάτι τονίζεται ιδιαίτερα ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια στην ημερήσια διατροφή του κάθε ανθρώπου.

Παράλληλα, οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν τροφές που να περιέχουν άμυλο, καθώς και φυτικές ίνες, τροφές εμπλουτισμένες σε σίδηρο που αναζωογονεί το οξειδωτικό αναβολικό σύστημα του κυττάρου σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.

Τώρα, βέβαια, το να ακολουθεί κάποιος ένα ιδιαίτερα αυστηρό διαιτολόγιο, όπως συμβαίνει με τη δοσολογία των φαρμάκων, δεν είναι ούτε εύκολο ούτε εφικτό. Πολλές φορές ορισμένοι σχολαστικοί ρωτούν τους γιατρούς τους ακόμα και για τις κλασικές γιορτές, όπως το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα, «Να κάνω δίαιτα;». Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Ασφαλώς αυτά αποτελούν ακραία παραδείγματα υπερβολής. Ομως το «μέτρον άριστον» έχει και στο θέμα διατροφής τη θέση του.

Αλλωστε, η γενιά των παππούδων μας ετρέφετο με μεσογειακή διατροφή που περιέχει με μέτρο και κρέας και τυρί, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα καρδιοπαθειών, όπως οι σημερινές γενιές. Εντούτοις, οι εργασίες αυτές που κωδικοποιούν τη διατροφή μέσα, ενδεχομένως, στο πλαίσιο της υπερβολής εκφράζουν μια μεγάλη απλή αλήθεια, το ότι οι τροφές που περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένα λίπη με υδρογονωμένα προϊόντα (trans) πρέπει τελικά να αποφεύγονται.

ΚΟΡΥΦΗ

                              ’σκηση και Γ΄Ηλικία

Ασκηση και τρίτη ηλικία  Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής,

Η σωματική άσκηση βοηθά να αντιμετωπιστεί η έκπτωση των φυσικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, ακόμα και προκειμένου για άτομα που δεν γυμνάζονταν σε νεότερες ηλικίες. Από τη μέση ηλικία και μετά, αρχίζει να παρατηρείται απώλεια της μυϊκής δύναμης, καθώς και μείωση της ικανότητας για άσκηση και για συντονισμό των κινήσεων.

Με τη φυσική άσκηση όμως, οι σκελετικοί μύες των ηλικιωμένων μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα. Η προσαρμογή αυτή οφείλεται στη μείωση ως προς την απώλεια της μυϊκής δύναμης και στην αύξηση της πρωτεϊνικής ανακύκλησης, καθώς και στην αύξηση του μεγέθους των μυϊκών ινών. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, γυναίκες ηλικίας 75-93 ετών που γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα για περίοδο 12 εβδομάδων αύξησαν τη μυϊκή τους δύναμη κατά 24-30%, ενώ άνδρες και γυναίκες ηλικίας 85-96 ετών βελτίωσαν τη μυϊκή τους δύναμη χάρη σε προγράμματα με βάρη διάρκειας 8 εβδομάδων. Επίσης, με την ενδυνάμωση των μυών, η άσκηση προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη σαρκοπενία, η οποία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την ηλικιακή αυτή ομάδα. Η άσκηση βελτιώνει, επίσης, σημαντικά την αιμάτωση/οξυγόνωση στους ηλικιωμένους. Ενώ για τους μη ασκούμενους ο ρυθμός μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου μειώνεται μέχρι τα 70 έτη κατά 11% ανά δεκαετία, σε όσους ασκούνται η μείωση αυτή είναι μόνο 5%. Επιπλέον, η σωματική άσκηση επιβραδύνει την απώλεια της ευκαμψίας, της αίσθησης της ισορροπίας και του συντονισμού των κινήσεων που παρατηρούνται στα ηλικιωμένα άτομα. Οι θετικές αυτές επιδράσεις, περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσεων που, ως γνωστόν, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η σοβαρότερη επίπτωση των πτώσεων είναι τα κατάγματα και ιδιαίτερα τα κατάγματα του ισχίου, καθώς συνδέονται με σοβαρή αναπηρία και απώλεια ανεξαρτησίας, κακή ποιότητα ζωής και μειωμένη επιβίωση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, υπάρχει σημαντική αντίστροφη δοσο-εξαρτώμενη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας κατά τον ελεύθερο χρόνο και του κινδύνου κατάγματος του ισχίου. Επίσης, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η φυσική άσκηση είχε σημαντικά οφέλη και σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η άσκηση βελτιώνει τη φυσική λειτουργικότητα, τη σχετική με την υγεία ποιότητα ζωής, τη μυϊκή δύναμη, την ισορροπία και την ταχύτητα βαδίσματος στους ηλικιωμένους που πάσχουν από Πάρκινσον.

Σε ό,τι αφορά τα χρόνια νοσήματα στους ηλικιωμένους, η φυσική άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας, του βρογχικού άσθματος και της χρόνιας βρογχίτιδας. Επίσης, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους ηλικιωμένους, οι ηλικιωμένοι που είναι περισσότερο δραστήριοι έχουν χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού, ενώ εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και υγιέστερη σωματική μάζα και σύνθεση. Πρόσφατη ανασκόπηση των σχετικών ερευνών έδειξε ότι η μέτριας εντάσεως ή μετρίως έντονης εντάσεως αερόβια άσκηση μειώνει πάνω από 30% τον σχετικό κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου, καθώς και τον κίνδυνο απώλειας της ανεξαρτησίας στους ηλικιωμένους. Τέλος, τα προγράμματα άσκησης παρέχουν στους ηλικιωμένους τη δυνατότητα για κοινωνική δραστηριότητα και ψυχαγωγία, γεγονός που επιδρά θετικά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

Η ευθύνη ανάπτυξης σχετικών προγραμμάτων ανήκει πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων για την Υγεία των Καλλικρατικών Δήμων, παρέχεται η δυνατότητα νέων πρωτοβουλιών. Η ύπαρξη μάλιστα 3 Δικτύων Δήμων που ασχολούνται με τα θέματα Υγείας, παρέχει σημαντική υποστήριξη για τέτοιου είδους δράση, πολύ περισσότερο που επίκεται στο άμεσο μέλλον η ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο Δίκτυο Υγείας.

 

Φάρμακο ζωής για την τρίτη ηλικία η 10λεπτη καθημερινή άσκηση ▅Χρήστος Σιώζος. Ο πρόεδρος του Ομίλου  Φίλων του Ποδηλάτου Ιωαννίνων  πλησιάζει τα 68 του χρόνια, αλλά δεν έχει  αφήσει το σώμα του να σκουριάσει.  Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί  μέρος της καθημερινότητάς του

 

Η γιαγιά μου η μαραθωνοδρόμος!, Μητέρα 4 παιδιών και γιαγιά 8 εγγονιών, η 58χρονη Αργυρώ Πλουμή τρέχει στον μαραθώνιο

 

Το περπάτημα βελτιώνει τη μνήμη Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με σταυρόλεξα και άλλα «τρικ» για να διατηρήσετε την μνήμη σας και να αποφύγετε την άνοια. Ένας χρόνος μέτριας αεροβικής σωματικής άσκησης, όπως το απλό περπάτημα ή το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, από ανθρώπους άνω των 55 ετών, είναι αρκετός για να αυξηθεί το μέγεθος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλό τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της μνήμης τους και γενικότερα του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας.

 

«Χαρούμενο χάπι» για ηλικιωμένους Συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

 

Δραστήριοι μετά τα 70, περισσότερα χρόνια ζωής Ειρήνη Βενιού 

Το προσδόκιμο ζωής τους παρατείνουν οι εβδομηντάρηδες που παραμένουν δραστήριοι και ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εκτιμά νέα σουηδική μελέτη. Όπως εξηγούν οι σουηδοί επιστήμονες με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal», οι άνδρες που διατηρούσαν μια υγιεινή και δραστήρια καθημερινότητα μετά τα 70 κέρδιζαν έξι επιπλέον χρόνια ζωής και οι γυναίκες πέντε. Οι ειδικοί έσπευσαν να σχολιάσουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσουμε να προσέχουμε την υγεία μας, ακόμη και αν το πάρουμε απόφαση σε προχωρημένη ηλικία.  Ως γνωστόν, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που «ψαλιδίζουν» πολύτιμα χρόνια ζωής.

Ποτέ δεν είναι αργά! Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν το βαθμό της επίδρασης ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε άτομα άνω των 75. Παρακολούθησαν λοιπόν μια ομάδα 1.800 ηλικιωμένων για ένα διάστημα 18 ετών (1987-2005) καταγράφοντας παράλληλα δεδομένα που αφορούσαν την ηλικία, το φύλο, το κοινωνικό υπόβαθρο, τις καθημερινές συνήθειες, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις δραστηριότητες των εθελοντών. Είδαν λοιπόν, ότι το 50% αυτών κατάφερε να ξεπεράσει την ηλικία των 90 ετών.  Οι καπνιστές πέθαιναν, κατά μέσο όρο, έναν χρόνο νωρίτερα από τους μη καπνιστές, ενώ όσοι από αυτούς είχαν καταφέρει να κόψουν την ανθυγιεινή συνήθεια κατά τη μέση ηλικία ζούσαν όσο και εκείνοι που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ – χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες ποσότητες στη μελέτη - ζούσαν κατά 1,3 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν ποτέ, ενώ και όσοι διατηρούσαν έντονη κοινωνική ζωή φάνηκε να κερδίζουν 1,6 επιπλέον χρόνια ζωής σε αντίθεση με τα άτομα που είχαν φτωχό κοινωνικό κύκλο. Η φυσική άσκηση όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η γυμναστική προσέθετε δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των δραστήριων ηλικιωμένων. Συνδυάζοντας μετρήσεις που σχετίζονταν με μια υγιεινή καθημερινότητα χαμηλού κινδύνου, οι ερευνητές είδαν ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες κέρδιζαν περίπου έξι επιπλέον χρόνια ζωής και η γυναίκες αντίστοιχα πέντε. Ακόμη και μετά την ηλικία των 85 ετών, η υιοθέτηση μιας ενός υγιούς τρόπου ζωής έδειξε να παρατείνει τη ζωή κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Υγεία & ’σκηση

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Έρευνα ρίχνει φως στο «φαινόμενο της χηρείας»

Το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών πεθαίνουν εντός τριετίας από τον θάνατο των συντρόφων τους

Μπορεί στ΄ αλήθεια να πεθάνει κάποιος από «ραγισμένη καρδιά»; Ναι, απαντούν οι επιστήμονες και ονομάζουν αυτήν την κατάσταση «το φαινόμενο της χηρείας». Μάλιστα, το προσδόκιμο ζωής, συγκεκριμένα των ανδρών, φαίνεται να μειώνεται σημαντικά μετά τον θάνατο της συζύγου τους. Για τις ανάγκες της έρευνας, ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία παρακολούθησαν περισσότερα από 58.000 παντρεμένα ζευγάρια για ένα διάστημα 15 χρόνων. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: περίπου το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια από τον θάνατο του συντρόφου τους. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που οδηγούν στον θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και άλλων ασθενειών, της κατάχρησης αλκοόλ, του καπνίσματος, των ατυχημάτων, των δολοφονιών και των αυτοκτονιών. «Το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται ανεξάρτητα από τα αίτια θανάτου που εξετάζεις» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πολ Μπόιλ. Τα συνολικά αποτελέσματά της θα δημοσιευθούν στις αρχές του επόμενου έτους στην επιθεώρηση «Εpidemiology».
Ο Μπόιλ και η ομάδα του ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν παρακολουθώντας 58.685 άνδρες και 58.415 γυναίκες που το 1991 ήταν παντρεμένοι. Τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι το 2006, 5.013 άνδρες (8,5%) και 9.646 γυναίκες (16,5%) χηρεύσαν. Από αυτούς το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών πέθανε μέσα σε τρία χρόνια από την απώλεια του συντρόφου του. Περίπου 40 θάνατοι σημειώθηκαν σε λιγότερες από δέκα ημέρες από τον θάνατο του/της συζύγου και 12 την ίδια ημέρα. «Είναι εμφανές ότι τα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η απώλεια του συντρόφου, επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται και ότι οι άνθρωποι που χάνουν τον σύντροφό τους χρειάζονται υποστήριξη επειδή μπορεί να βρεθούν σε ευάλωτη θέση» συμπλήρωσε ο δρ Μπόιλ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να παραιτηθούν από τη ζωή μέσα σε έξι μήνες από την απώλεια του συντρόφου τους, ωστόσο το «φαινόμενο της χηρείας» μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα του «φαινομένου της χηρείας» είναι ο διάσημος αμερικανός τραγουδιστής Τζόνι Κας, που πέθανε το 2003, μόλις τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάλαχαν, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 χρόνων, ακολουθώντας στον άλλο κόσμο τη σύζυγό του, Οντρεϊ, με καθυστέρηση έντεκα ημερών. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν επηρεάζει μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Τον Δεκέμβριο του 2009, η 32χρονη αμερικανίδα ηθοποιός Μπρίτανι Μέρφι πέθανε από πνευμονία σε συνδυασμό με πολλαπλή λήψη φαρμάκων. Πέντε μήνες αργότερα, ο σύζυγός της Σάιμον Μόντζακ, 40 χρόνων, πέθανε από καρδιακή ανακοπή.


ΚΟΡΥΦΗ

Γήρανση από medlook

Γήρανση άρθρα που δημοσιεύθηκαν μετά την 5/8/2010 από medlook     104 συνολικά άρθρα

Το ρολόι του ανθρώπινου εγκεφάλου: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
05-08-2010

Η ακράτεια ούρων και τα απλά μέτρα αντιμετώπισης
31-05-2010

Προστατευτείτε από την τύφλωση: Ελέγξτε τα μάτια σας για γλαύκωμα
02-05-2010

Κρέμες κατά των ρυτίδων: Πόσο βοηθούν πραγματικά;
14-04-2010

Πράγματα που ξεχνάτε και η μνήμη σας: Κάτι τυχαίο ή σοβαρό πρόβλημα;
02-02-2010

Αύξηση ηλικίας και ασφαλής οδήγηση
10-01-2010

Η ακοή και οι αλλοιώσεις της λόγω ηλικίας
02-01-2010

Τι συμβαίνει σε άτομα που φροντίζουν συγγενείς τους που είναι άρρωστοι;
17-12-2009

Δέρμα, ορμόνες, ηλικία και γήρανση
26-11-2009

Ποιό είναι το ισχυρό φύλο, οι άνδρες ή οι γυναίκες και γιατί;
22-10-2009

Η κοινωνική ζωή του ατόμου: Μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία του από ότι η διατροφή και η άσκηση;
10-10-2009

Χάνουν μέχρι και 15 χρόνια από τη ζωή τους οι μεσήλικες άνδρες που έχουν παράγοντες κινδύνου για την καρδία
18-09-2009

Κακοποίηση, κακομεταχείριση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων: Τι πρέπει να γνωρίζετε
05-08-2009

Η προστασία του δέρματος από τη γήρανση: Τι πρέπει να ξέρετε
01-08-2009

Καφές και νόσος Αλτσχάιμερ: Η καφεΐνη δυνατόν να αναστρέφει τις βλάβες του εγκεφάλου και να αποκαθιστά τη μνήμη
18-07-2009

Γεύση και οσμή: Αλλαγές λόγω αύξησης ηλικίας
27-06-2009

Η τεστοστερόνη: Ποιος ο ρόλος της στη σεξουαλική ζωή του άνδρα και τι συμβαίνει όταν είναι μειωμένη;
12-06-2009

Ορμόνες εναντίον γήρανσης: Τι πρέπει να ξέρετε
10-06-2009

’νοια και νόσος Αλτσχάιμερ: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημεία;
24-05-2009

Η εμμηνόπαυση: Συμπτώματα, ορμόνες και θεραπεία
27-04-2009

’ντρες: Προσέξτε από την οστεοπόρωση
25-04-2009

Η μνήμη σας και η ενίσχυση της
18-04-2009

Ποια φαγητά και τρόφιμα μειώνουν τη χοληστερόλη;
17-04-2009

Ο εγκέφαλος και η μνήμη: Ποιος ο ρόλος της αεροβικής άσκησης;
07-04-2009

Ο εγκέφαλος μας: Από ποια ηλικία αρχίζει να χάνει τις δυνάμεις του;
17-03-2009

Κερδίστε αύξηση της διάρκειας της ζωής σας με έναρξη της σωματικής άσκησης ακόμη και όταν είστε μεσήλικες
07-03-2009

Στρατηγικά παιχνίδια βίντεο: Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και τη μνήμη των ενηλίκων
25-12-2008

Ποια ηλικία σας φαίνεται ότι έχετε όταν βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη;
13-12-2008

Τα μαύρα ή μπλε βατόμουρα και η επίδραση τους στον εγκέφαλο για τη μνήμη και τη μάθηση
01-12-2008

Προπόνηση δύναμης: Βελτιώνει τον εγκέφαλο και αποτρέπει τις πτώσεις
21-10-2008

Εγκέφαλος: Η δύναμη του μεγαλώνει δια βίου λόγω χρήσης του διαδικτύου
15-10-2008

Η ατροφία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Β12 και η απώλεια της μνήμης
08-09-2008

Πώς εξελίσσεται η σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά στους ηλικιωμένους;
05-09-2008

Ασπιρίνη για πρόληψη καρδιακής προσβολής και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων ανάλογα με την ηλικία
23-08-2008

Μπαχαρικά και βότανα: Προστατεύουν από το ψηλό ζάχαρο, το διαβήτη και τη γήρανση
19-08-2008

Τα μυστικά της μακροζωίας, τα γονίδια και ο τρόπος ζωής
19-07-2008

Η αεροβική άσκηση σας κάνει έως 12 χρόνια πιο νέους
15-06-2008

Κρασί, ρόδι και σταφύλια: Βοηθούν την καρδία και καθυστερούν τη γήρανση
13-06-2008

Οι απαιτήσεις της δουλειάς, η νοημοσύνη και η διαχρονική εξέλιξη των πνευματικών ικανοτήτων
15-05-2008

Η αντιμετώπιση της γήρανσης
09-05-2008

Χαμηλή τεστοστερόνη αίματος: Σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια ζωής των ανδρών
28-11-2007

Η βιταμίνη D εναντίον γήρανσης και ασθενειών
09-11-2007

Ειδική έκδοση: Η καταπολέμηση της γήρανσης
13-10-2007

Ατροφία εγκεφάλου, κοινωνική συμπεριφορά, ρατσισμός, κατάθλιψη και τυχερά παιχνίδια
05-10-2007

Πόσοι άνδρες έχουν χαμηλή τεστοστερόνη και ποιες οι συνέπειες;
17-09-2007

Η αίσθηση της όσφρησης σε άνδρες και γυναίκες: Πώς επηρεάζεται από την ηλικία και τα φάρμακα;
02-09-2007

Η σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων
26-08-2007

Η μοναξιά, οι ορμόνες του στρες, ο ύπνος και η γήρανση
18-08-2007

Η ηλικία των ανδρών, η σεξουαλική λειτουργία και ικανοποίηση
16-08-2007

Παθήσεις των πνευμόνων, καρδία, οστά και πρόωρη γήρανση
18-07-2007

Προπόνηση δύναμης: Επαναφέρει τη χαμένη νεότητα, ανανεώνει τα γονίδια και ισχυροποιεί τους μυς
27-05-2007

Ποιοι είναι σημαντικότεροι για τη μακροζωία, οι φίλοι ή η οικογένεια;
01-05-2007

Μαγείρεμα των φαγητών: Ποιοι κίνδυνοι δημιουργούνται για την υγεία;
28-04-2007

Η μελατονίνη των τροφίμων και του κρασιού: Καθυστερεί τη γήρανση;
24-04-2007

Ακοή: Σε τι μπορεί να οφείλονται τα προβλήματα της;
22-03-2007

Καρδία, χρωμοσώματα και καρδιακή προσβολή
17-01-2007

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν περισσότερο από 100 χρόνια;
13-10-2006

Πρόληψη γήρανσης και αυξητική ορμόνη
26-09-2006

Πλούτος, κοινωνική τάξη και γήρανση
31-07-2006

Ορμόνες για μακροζωία;
23-06-2006

Τι λένε τα χέρια για την ηλικία σας;
06-06-2006

Ρυτίδες: Τι τις προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται;
28-05-2006

Χάπια του ύπνου: Μεγαλύτεροι κίνδυνοι με την αύξηση της ηλικίας
18-05-2006

Πώς θα προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας
10-02-2006

Φαγητό και ποτό: Πως επηρεάζουν τα γονίδια;
27-12-2005

Τι γίνεται με τις ορμόνες στους μεσήλικες άνδρες;
28-10-2005

Πρόωρη αφυπηρέτηση: Αυξάνει τη διάρκεια ζωής;
21-10-2005

Φάρμακα εναντίον της γήρανσης
08-09-2005

Ποια είναι τα σημεία απώλειας ακοής;
06-08-2005

Πρόωρη γήρανση λόγω καπνίσματος και παχυσαρκίας
15-06-2005

Οι βιολογικοί μηχανισμοί της ευτυχίας
05-06-2005

Ποια φαγητά βοηθούν εναντίον των ρυτίδων;
23-05-2005

Πως θα προστατέψετε τη μνήμη σας
13-05-2005

Τι προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά;
07-05-2005

Οι νεφροί, η ψηλή πίεση και ο διαβήτης
05-05-2005

Πότε πρέπει να ανησυχούμε όταν ξεχνούμε;
28-04-2005

Πόση θα είναι η διάρκεια της ζωής μας;
08-02-2005

Γιατί το στρες προκαλεί πρόωρη γήρανση;
01-12-2004

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;
20-11-2004

Τσάι για προφύλαξη από τη νόσο Αλτσχάιμερ
08-11-2004

Βιταμίνη μπορεί να προστατεύει εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ
17-07-2004

Η σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων γυναικών
21-03-2004

Η αίσθηση της οσμής: Σώζει ζωές
17-03-2004

Κόκκινο κρασί εναντίον νόσου Αλτσχάιμερ
15-01-2004

Μυστικό μακροζωίας: Αύξηση διάρκειας ζωής κατά 6 φορές
10-11-2003

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώτο φάρμακο για σοβαρές περιπτώσεις
27-10-2003

Η νόσος του Αλτσχάιμερ: Αυτά που πρέπει να ξέρετε
25-09-2003

Οι αλλαγές της προσωπικότητας λόγω αύξησης της ηλικίας
06-09-2003

Θεραπεία με ορμόνες στους άνδρες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
27-08-2003

Η μείωση της ακοής δεν ανιχνεύεται σωστά
19-04-2003

Για πρώτη φορά, φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάϊμερ
15-04-2003

Αύξηση των περιστατικών του καρκίνου κατά 50% μέχρι το 2020
05-04-2003

Το περπάτημα, η μνήμη, οι νοητικές δεξιότητες και η ψυχική υγεία
16-01-2003

Πόσο μειώνει τη διάρκεια ζωής το αυξημένο βάρος σώματος;
10-01-2003

Το γονίδιο της γήρανσης και η παρατεταμένη νεότητα
02-01-2003

Θεραπεία με αρώματα για ασθενείς με Αλτσχάϊμερ και γεροντική άνοια
10-12-2002

Ο τρόπος ζωής προδιαθέτει για την ασθένεια του Αλτσχάϊμερ
02-12-2002

Η καλή χοληστερόλη και οι νοητικές ικανότητες
12-11-2002

Τα φάρμακα εναντίον της ψηλής πίεσης καθυστερούν τη γήρανση
08-10-2002

Η ηλικία στον άνδρα και οι ανωμαλίες στα σπερματοζωάρια
15-09-2002

Βελτίωση της σεξουαλικής ορμής σε άνδρες και ορμόνες
09-09-2002

Η στειρότητα, το κάπνισμα και η ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες
11-07-2002

Οι βιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης του σώματος
16-04-2002

Τα βιολογικά σημεία της γήρανσης στο ανθρώπινο σώμα
12-02-2002

 

ΚΟΡΥΦΗ

 

Γριά ΅’, γριά ΅’ λουλουδιασ΅ένη ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ Χιου του Ντελακρουά ζωντάνεψε ΅προστά στα ΅άτια ΅ας όταν οι γριές κατέβηκαν σε δυνα΅ικές ΅αζικές κινητοποιήσεις και κατέλαβαν τολεωφορείο της γρα΅΅ής, ΅ισή ώρα πριν αρχίσει η απεργία. Σκηνές απείρου κάλλους διαδρα΅ατίστηκαν όταν όλες οι ΅αυροφορε΅ένες κατσικώθηκαν στο κάθισ΅α, κρατώντας σφιχτά την τσάντα την κατί΅αυρη, ΅ε το φόρε΅α το ΅αύρο, ΅ε το διαφανές καλτσάκι ΅έχρι το γόνατα, ΅ε το πατού΅ενο το ΅ίνι΅αλ που δεν διευκρινίζει αν είναι παπούτσι που ΅οιάζει ΅ε παντόφλα ή πασού΅ι που ΅οιάζει ΅ε ΅ποτίνι. Η ώρα ήταν 10.30, η απεργία άρχιζε στις 11 και οι γριές διεκδικούσαν το προφανές: να δουλέψουν οι οδηγοί αυτήν τη ΅ισή ώρα και να τις πάνε σπίτι τους!
Και για να εξηγού΅αστε: το «γριά» δεν το λέω καθόλου απαξιωτικά. Τις λατρεύω αυτές τις γυναίκες! Τις έχω ΅ες στην καρδιά ΅ου, υποκλίνο΅αι! Τρελαίνο΅αι όταν΅ε στα΅ατάνε κα΅ιά φορά στον δρό΅ο κιενώ ΅ου λένε την καλή τους την κουβέντα ΅ε καρφώνουν ΅ε το βλέ΅΅α από την κορφή ώς τα νύχια! Αυτό δεν είναι βλέ΅΅α, είναι υπέρηχος θυρεοειδούς: ΅έσα σε 5 δεύτερα σε έχει σκανάρει πλήρως. Αν πάχυνες, αν αδυνάτισες, αν έκοψε το πρόσωπο, αν έχεις άβαφτη τη ρίζα και φυσικά πόσων χρονών είσαι. Ακριβώς ό΅ως! Πέφτουν ΅έσα ΅ε τέτοια ακρίβεια, λες κι η γριά ήταν η ΅αία που ξεγέννησε τη ΅άνα σου!
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΡΙΑ είναι ΅ια θεά! Μια γυναίκα που τα πάντα έχει βιώσει κι απ’ τα πάντα έχει επιβιώσει. Μεγάλωσε ΅ε πολέ΅ους κι Ε΅φυλίους. Εχει κουβαλήσει ταπεράκια στην Ασφάλεια και στην ΕΣΑ επί χούντας. Εχει τρέξει στον βουλευτή για να
διορίσει το παιδί της. Εχει πλύνει, σιδερώσει, σφουγγαρίσει, καθαρίσει.Εχει ΅αγειρέψει. Απειρα φαγητά, άπειρεςώρες, άπειρα δάκρυα πάνω στα κρε΅΅ύδια.Αν έβαζε σε ΅ια ευθεία τα α΅πελόφυλλα,τα ντολ΅αδάκια της θα διέσχιζαν τον Ατλαντικό. Εχει ξεσκατώσει παιδιά κι εγγόνια.Εχει καταπιέσει παιδιά κι εγγόνια. Εχει ΅ισήσει γα΅προύς και νύφες. Γιατί όλα τα κορίτσια είναι τσούλες που κυνηγάνε τον γιο της.
Γιατί όλα τα αγόρια είναι αλήτες που κυνηγάνε την κόρη της! Η ελληνίδαγριά ξεκινάει ΅ε ένα αξίω΅α: Ολη η υφήλιος συνω΅οτεί εναντίον των παιδιών της!
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΡΙΑ είναι ΅ία ντίβα! Ποτέ δεν θα κωλώσει ΅προστά στα ΅ικρόφωνα που θα την ξετρυπώσουν στηλαϊκή. Θα βρίσει την ντο΅άτα που ακρίβυνε, τη σύνταξη της συ΅φοράς, τον φαρ΅ακοποιό που απεργεί, τις ουρές του ΙΚΑ, τις τι΅ές στο σούπερ ΅άρκετ κι όλες τιςκυβερνήσεις από Μητσοτάκη και δώθε! Θα φτύσει ΅προς στα ΅άτια ΅ας το politically correct και θα αποκαλέσει τονΠαπανδρέου «Γιωργάκη» και τον Καρα΅ανλή «ανιψιό»! Θα τους βρίσει πατόκορφα γιατί πια δεν ελπίζει τίποτα, δεν φοβάται τίποτα, είναι ελεύθερη. Τι άλλο να της κάνουν πια; Τη σύνταξη την κόψανε, τα φάρ΅ακα τα κόψανε, το κρέας το κόψανε! Στον άντρα της λείπουν ένση΅α, ο γιος άνεργος, η κόρη συ΅βασιούχα, το εγγόνι κλεισ΅ένο ΅ες στο δυάρι. Κι αυτή του πηγαίνει το ταπεράκι. Οπως τότε στην Ασφάλεια... Εγκλειστο και το ΅ωρό, όπως κι ο γιος... κι ο άντρας... Μια ζωή αυτή η γυναίκα ανασταίνει γενιές κουβαλώντας ταπεράκια!
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΡΙΑ είναι η αποθέωση των αντιφάσεων: έξυπνη και αφελής, γενναιόδωρη και τσιγκούνα, ΅εγαλόκαρδη και ΅ικρόψυχη, ανιδιοτελής και συ΅φεροντολόγα, προοδευτική και συντηρητική. Ολα΅αζί χωρίς συ΅πλέγ΅ατα, χωρίς λογοδοσίες. Κι αυτό το σπάνιο κρά΅α αντιθέσεων είναι η ραχοκοκαλιά ΅ιας χώρας που αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται. Ολα γύρω καταρρέουν, αλλάζουν, ΅εταβάλλονται, σωριάζονται ΅προστά στα ΅άτια της. Ο΅ως ηγριά είναι ο στυλοβάτης ΅ιας παραζαλισ΅ένης κοινωνίας. Ενας στυλοβάτης ΅ε νάιλον καλτσάκι ΅έχρι το γόνατο, ΅ια φτηνήτσαντούλα σφιγ΅ένη στο στήθος κι ένα βλέ΅΅α...
Ενα βλέ΅΅α που κρύβει 50 χρόνια Ελλάδας ΅έσα του...
Γριά ΅’, γριά ΅’ λουλουδιασ΅ένη...
Πάρε το στασίδι σου και πιάσεθέση.
Ο Θεός του Εσπερινού και του Ορθρου να σ’ έχει πάντα καλά, γλυκιά ΅ου!
 

ΚΟΡΥΦΗ

Επιδίκασαν σε πατέρα διατροφή από τον γιο! ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Αντίδικος ΅ε το ίδιο του το παιδί αναγκάστηκε να βρεθεί ένας ηλικιω΅ένος πατέρας για να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρή΅ατα για την επιβίωσή του. Το δικαστήριοβρέθηκε ΅προστά σε ΅ια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο πατέρας στράφηκε κατά του ΅ονάκριβου παιδιού του, ζητώντας οικονο΅ική ενίσχυση για να ΅πορέσει να ζήσει. Με την προσφυγή του, ΅έσω της πληρεξούσιας δικηγόρου του Αγγελικής Αντωνέα, ζητούσεουσιαστικά ναορίσει η ∆ικαιοσύνη την οικονο΅ική βάση της σχέσης πατέρα και γιου, που εκ των πραγ΅άτων αποδείχθηκε πως ήταν στο «ση΅είο ΅ηδέν».
Η πρόεδρος του Μονο΅ελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ζύγισε τιςανάγκες του ηλικιω΅ένου και τις οικονο΅ικές δυνατότητες του γιου, υποχρεώνοντάς τον να δίνει κάθε ΅ήνα 900 ευρώ διατροφή στον πατέρα του. Ο πατέρας, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης, αποφάσισε να καταφύγει στη ∆ικαιοσύνη όταν πια το παιδί του τον έδιωξε από το σπίτι του, παρά τα σοβαρά προβλή΅ατα υγείας που αντι΅ετώπιζε. Ετσι βρέθηκε να είναι φιλοξενού΅ενος εκ περιτροπής στα σπίτια των αδελφών του. Μόνο που και εκείνες αντι΅ετωπίζουν προβλή΅ατα υγείας αλλά και οικονο΅ικές δυσκολίες, ΅ε αποτέλεσ΅α να ΅ην έχουν τη δυνατότητα να του εξασφαλίσουν καλές συνθήκες διαβίωσης.
Το ΅οναδικό του έσοδο, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, είναι η σύνταξή του που ανέρχεται σε 679,36 ευρώ τον ΅ήνα και άλλα 230 ευρώ ΕΚΑΣ. Αντίθετα, ένα σπίτι που είχε στην ιδιοκτησία του το είχε πουλήσει στο παρελθόν και για τον λόγο αυτόν βρίσκεται τώρα… περιπλανώ΅ενος σε διαφορετικά συγγενικά του σπίτια. Μετά τον θάνατο της συζύγου του ο ηλικιω΅ένος υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αυχενική ΅υελοπάθεια, για την αντι΅ετώπιση της οποίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέ΅βαση. Παρά τη ΅ερική βελτίωση παρέ΅εινε ΅ε βαριά τετραπάρεση, δυσχέρεια βαδίσεως, η οποία επιδεινώθηκε και σή΅ερα πια – κατά τα αναφερό΅ενα στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης – αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί και καθίσταται απαραίτητη η βοήθεια τρίτου προσώπου.
«Οι αναγκαίες δαπάνες διατροφής του, στις οποίες περιλα΅βάνονται τα έξοδα δια΅ονής, διατροφής, α΅οιβής οικιακής βοηθού, ιατροφαρ΅ακευτικής περίθαλψης, κατά το ΅έρος που δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα, ανέρχονται στο ποσό των 1.800 ευρώ», επιση΅αίνεται στην απόφαση καταδεικνύοντας ΅ε στοιχεία και αριθ΅ούς την αδυνα΅ία διατροφής του ηλικιω΅ένου. Αντίθετα, ο γιος του δια΅ένει σε ιδιόκτητο δια΅έρισ΅α και από την εργασία του έχει ελάχιστες ΅ηνιαίες αποδοχές 5.000 ευρώ. Το γεγονός ότι ο πατέρας είναι ουσιαστικά άπορος ενώ ο γιος εύπορος οδήγησε τη ∆ικαιοσύνη στην απόφαση της καταβολής της ΅ηνιαίας διατροφής των 900 ευρώ. Ση΅ειώνεται ΅άλιστα ότι ΅ε την καταβολή της διατροφής δεν αλλάζει το επίπεδο της δικής του διαβίωσης. Ετσι ο γιος υποχρεώθηκε να πληρώνει τα 900 ευρώ και ΅άλιστα ΅έσα στο πρώτο τριή΅ερο κάθε ΅ήνα ή ΅ε το νό΅ι΅ο τόκο σε περίπτωση καθυστέρησης. Η δικαστική λειτουργός ΅άλιστα επέβαλε στον γιο να καλύψει και ΅έρος των δικαστικών εξόδων που πλήρωσε ο πατέρας του για να διεκδικήσει τα έξοδα διατροφής του.
Η δικαστική αυτή απόφαση (υπ’ αριθ΅όν 3177/2010) είναι ΅ία από τις λίγες που υπάρχουν στο νο΅ολογιακό αρχείο, καθορίζοντας τα όρια της υποχρέωσης διατροφής των ενήλικων παιδιών προς τους γονείς τους.

Η Δικαιοσύνη όρισε ουσιαστικά την οικονο΅ική βάση της σχέσης πατέρα - γιου

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ «οι αναγκαίες δαπάνες διατροφής και ιατροφαρ΅ακευτικής περίθαλψης του πατέρα, κατά το ΅έρος που δεν καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα, ανέρχονται στο ποσό των 1.800 ευρώ», επιση΅αίνεται στην απόφαση καταδεικνύοντας ΅ε στοιχεία και αριθ΅ούς την αδυνα΅ία διατροφής του ηλικιω΅ένου.

αντίθετα, ο γιος του δια΅ένει σε ιδιόκτητο δια΅έρισ΅α και από την εργασία του έχει ελάχιστες ΅ηνιαίες αποδοχές 5.000 ευρώ.

 
ΚΟΡΥΦΗ

Κακοποίηση των Ηλικιωμένων

Η 15η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους γενικότερα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Η ηλικία και η ανάγκη υποστήριξης δεν μπορούν ποτέ να είναι η αφορμή για επιβολή περιορισμών, αφαίρεσης ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρχών ελευθερίας του ατόμου που ορίζονται από ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύουν πάντα το απαράβατο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία ευπαθών και ευπρόσβλητων σε κακοποίηση ηλικιωμένων είναι γυναίκες: 2 στους 3 ηλικιωμένους άνω των 80 ετών στην Ευρώπη είναι γυναίκες. Περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών των γυναικών υποφέρει από την νόσο του Αλτσχάιμερ ή από άνοια, γεγονός που τις καθιστά ακόμα περισσότερο ευπρόσβλητες σε κακοποίηση. Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση ή παράλειψη, ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα.
Η πιο φανερή μορφή κακοποίησης είναι η άσκηση σωματικής βίας, όπως είναι το χτύπημα, χαστούκισμα ή οι κλωτσιές. Ως ψυχολογική κακομεταχείρηση θεωρείται η βίαιη συμπεριφορά που συμπεριλαμβάνει απειλές, ταπείνωση ή λεκτική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα να αποκαλέσει κάποιος τον ηλικιωμένο με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ή να τον αντιμετωπίζει γενικότερα σε μόνιμη βάση, σαν ένα μικρό παιδί, αφαιρώντας του έτσι την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα που έχει σαν ηλικιωμένος.  Η καταχρηστική και ασεβής χρήση των χρημάτων ή της περιουσίας του ηλικιωμένου από άτομο εμπιστοσύνης του με τρόπους που αναγκάζουν τον ηλικιωμένο να φοβάται να μιλήσει και να δείξει την δυσαρέσκειά του θεωρείται οικονομική κακοποίηση. Για παράδειγμα, κάποιος που πιθανά προσφέρεται να πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλικιωμένου, αλλά στην πραγματικότητα κρατάει τα χρήματα για δικό του όφελος ή δίνει ψευδή αναφορά στον ηλικιωμένο σχετικά με το πού πραγματικά ξόδεψε τα χρήματα του. Μορφή κακοποίησης μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και η χρήση ειδών διατροφής που ανήκουν στον ηλικιωμένο από κάποιον άλλον χωρίς να τον ενημερώσει ή να ζητήσει την άδεια του ή με σκοπό να μην αντικαταστήσει ό,τι πάρει.
’λλη μορφή κακοποίησης είναι η σεξουαλική κακομεταχείριση, οποιαδήποτε, δηλαδή, επαφή ή άγγιγμα σεξουαλικού χαρακτήρα, χωρίς τη συναίνεση του ατόμου ή με άτομο που δεν είναι σε θέση να συναινέσει, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση σεξουαλικού χαρακτήρα ή χειρονομίες ή πράξεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια κάποιου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του. Yπάρχουν, όμως, και άλλα - λιγότερο φανερά - είδη κακοποίησης. Όταν στον ηλικιωμένο δεν δίνεται φαγητό, ρουχισμός ή άλλη προσωπική φροντίδα που είναι απαραίτητη, έχουμε παραμέληση. Αυτές είναι καθημερινές ανάγκες για την ομαλή επιβίωση του ηλικιωμένου. Παραμέληση θεωρείται και η έλλειψη φροντίδας για την αλλαγή βρώμικων ή βρεγμένων ρούχων ή η μη διάθεση σωστής φαρμακευτικής αγωγής. Η κακοποίηση μπορεί να είναι και μη σκόπιμη. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα έλλειψης γνώσης, κατανόησης ή εκπαίδευσης. Υπάρχει, ακόμα, και η πιθανότητα το άτομο που την προκαλεί άθελά του να μην αντιλαμβάνεται ότι κακοποιεί τον ηλικιωμένο και του προκαλεί αγωνία και μελαγχολία.
Μη σκόπιμη κακοποίηση μπορεί να συμβεί και από έλλειψη χρόνου ή έλλειψη αξιολόγησης στις προτεραιότητες των αναγκών του ηλικιωμένου.
Οποιαδήποτε και αν είναι η μορφή κακοποίησης , είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τα περιθώρια να συμβαίνει και θα πρέπει να την σταματάμε με κάθε τρόπο. Κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Ανεξάρτητα, όμως από το πού μπορεί να βρίσκεται ο ηλικιωμένος δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να υποφέρει από κακοποίηση. «Γιατί όμως τόσο λίγα περιστατικά κακοποίησης γίνονται γνωστά, σε σημείο η κακοποίηση ηλικιωμένων να είναι ένα έγκλημα που παραμένει κρυφό;» Φαίνεται να υπάρχει μια άρρητη συμφωνία ότι ο ηλικιωμένος δεν ζητά ιατρική βοήθεια, δεν αποκαλύπτει σε κανέναν τι συμβαίνει και ο γιατρός δεν τον ρωτά. Κάποιοι από εκείνους που υποφέρουν από κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος τους αρνούνται να καταγγείλουν την κακοποίηση, επειδή φοβούνται την εκδικητικότητα του θύτη ή ότι αν το καταγγείλουν θα αναγκαστούν να ζήσουν σε ίδρυμα, επειδή εξαρτώνται πλήρως από τον δράστη για την ικανοποίηση βασικών αναγκών τους, επειδή ντρέπονται να καταγγείλουν ότι μέλος της οικογένειάς τους έχει τέτοια συμπεριφορά, ή επειδή πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν μπορεί να βοηθήσει πραγματικά.
Ο ηλικιωμένος που δέχεται κακοποίηση, βιώνει έντονα συναισθήματα και σκέψεις. Ο κάθε ηλικιωμένος πιθανά να έχει διαφορετικές αντιδράσεις σε ό,τι του έχει συμβεί. Συνήθως νιώθουν ανήσυχοι, σοκαρισμένοι, λυπημένοι, φοβισμένοι ή ακόμα και ενοχές για την κατάστασή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον ηλικιωμένο να μιλήσει γι αυτό που του συμβαίνει και το σπουδαιότερο να ζητήσει βοήθεια . Πιθανά ο ηλικιωμένος να βιώνει αδιέξοδο για το αν πρέπει ή όχι να μιλήσει για το πρόβλημά του ενώ πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

Το άτομο που προκαλεί κακοποίηση να είναι κάποιο αγαπημένο ή έμπιστο πρόσωπο του ηλικιωμένου.

Ο ηλικιωμένος μπορεί να είναι εξαρτημένος από αυτό το άτομο, επειδή τον φροντίζει γενικά ακόμα και με οικονομική υποστήριξη.

Ο ηλικιωμένος να νιώθει ότι του «αξίζει» μία τέτοια συμπεριφορά.

Ο ηλικιωμένος να ανησυχεί ότι σε περίπτωση που μιλήσει για το πρόβλημά του το άτομο που τον κακοποιεί θα θυμώσει μαζί του και ότι δεν θα έχει πια την φροντίδα του.

Ο ηλικιωμένος να έχει αμφιβολίες αν θα τον πιστέψουν όταν πει τι του συμβαίνει.

Ο ηλικιωμένος δεν γνωρίζει ποιόν να πλησιάσει για να εξομολογηθεί το πρόβλημά του.

Ο ηλικιωμένος να πιστεύει ότι σε περίπτωση που εμπλέξει για επίλυση του προβλήματός του κάποιον οργανισμό ή αρμόδιο πρόσωπο , θα θεωρηθεί αδύναμος.

Ο ηλικιωμένος να πιστεύει ότι το πρόβλημά του είναι πολύ ασήμαντο ή ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ακόμα και αν αποκαλύψει το πρόβλημά του.

Πρέπει συνέχεια να φροντίζουμε να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να έχουν την βοήθεια που χρειάζονται.
’τομα που είναι κοντά σε ηλικιωμένο που δέχεται κακοποίηση, πιθανά να νιώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά ή να έχουν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στον ηλικιωμένο:

Αλλαγές στην συμπεριφορά του ηλικιωμένου όπως θλιμμένος, θυμωμένος ή μελαγχολικός.

Αλλαγές στην εμφάνιση όπως το να φοράει τα ίδια ρούχα και να μην πλένεται.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθημερινά ή κατά περίσταση, να αρνείται πια να βγαίνει έξω, να μην καλοδέχεται επισκέπτες ή να ισχυρίζεται ότι δεν αντέχει πια να κάνει πράγματα που έκανε πριν.

Τραυματισμοί, οι οποίοι εμφανίζονται συχνά, όπως μελανιασμένα μάτια , μελανιές σε άλλα σημεία του σώματος ή σημάδια από μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο.

Αδικαιολόγητη ή ασυνήθιστη δυσκολία στα οικονομικά του, όπως απλήρωτοι λογαριασμοί ή άλλα χρέη.

Υπερβολικά ανήσυχη αντίδραση σε οτιδήποτε φυσιολογικό και συνηθισμένο.

Αναζήτηση της προσοχής πολλών ανθρώπων, σημάδι ότι ο ηλικιωμένος νιώθει περισσότερο ασφαλής όταν έχει άλλους ανθρώπους γύρω του.

Σημάδια φόβου, όταν κάποιο συγκεκριμένο άτομο εισέρχεται στο δωμάτιο που βρίσκεται ο ηλικιωμένος.

Εμφανή σημάδια έλλειψης σωστής σίτισης, όπως απώλεια βάρους.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ότι κάποιος γνωστός του ηλικιωμένος παρουσιάζει κάποια από τα παραπάνω σημάδια, πρέπει να τον πλησιάσει και να τον βοηθήσει να καταφέρει να ανοιχθεί και να πει το πρόβλημά του, ώστε να του παρασχεθεί βοήθεια. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν τα σημάδια που βλέπει κάποιος.

Αν ανησυχήσουμε για κάποιον, ας προσπαθήσουμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί του για ο,τιδήποτε υποψιαζόμαστε ότι βιώνει.

Ας δώσουμε στον ηλικιωμένο την ευκαιρία να μιλήσει. Ας τον κάνουμε να νιώσει ότι είμαστε πρόθυμοι να τον ακούσουμε.

Κάποιος ηλικιωμένος πιθανά να θέλει να μιλήσει, αλλά ίσως να ανησυχεί για το πώς μπορεί να αντιδράσουμε. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι, όταν ο ηλικιωμένος αρχίσει να μας μιλάει για την κακοποίηση που δέχεται.

Ο ηλικιωμένος πιθανά να μας ζητήσει να του υποσχεθούμε ότι δεν θα φανερώσουμε το πρόβλημά του σε κάποιον άλλον. Είτε είμαστε κοντινός του συγγενής, φίλος ή επαγγελματίας φροντιστής, να είμαστε πάντα ειλικρινής μαζί του και ποτέ να μην του δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις.

Θα πρέπει να ρωτήσουμε τον ηλικιωμένο τι θα ήθελε να γίνει για αυτή την περίπτωση.

Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε ποιός θα μπορούσε να βοηθήσει, προτείνοντάς του σε ποιόν θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε εκ μέρους του, αν ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει.

Πρέπει να ξέρουμε ότι για πολλούς ανθρώπους που βιώνουν κακοποίηση μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, μέχρι να βρουν το κουράγιο να ανοιχτούν και να ζητήσουν βοήθεια.
Ας μην ξεχνάμε οτι οι περισσότερες από τις συμπεριφορές κακοποίησης ενός ηλικιωμένου ατόμου αποτελούν ποινικό αδίκημα και όποιος το αντιλαμβάνεται έχει υποχρέωση να το καταγγείλει.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν χωρίς τον φόβο πιθανής ή υπαρκτής κακοποίησης, παραμέλησης ή γενικότερα εκμετάλλευσης. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε και να ζούμε με ασφάλεια.
Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται την κακοποίηση. Η βοήθεια υπάρχει και είναι διαθέσιμη σε όλους. Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1065 για ηλικιωμένους

 

Βία στα γεράματα

 

Παγκόσμια Ημέρα  κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων

 

ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


ΚΟΡΥΦΗ

Οι ηλικιωμένοι είναι πράγματι σοφοί  Λαλίνα Φαφούτη   

Ο εγκεφαλικός τομογράφος δείχνει ότι με την ηλικία χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας πιο σωστά και πιο αποτελεσματικά

Η ηλικία φέρνει εμπειρία και σοφία, αυτό είναι μια γνώση κοινή και παλιά όσο και ο άνθρωπος. Τώρα όμως επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά από μια ομάδα επιστημόνων που εξέτασαν τον εγκέφαλο νεαρών και ηλικιωμένων ατόμων στον τομογράφο.

Ανατρέποντας τη γενικώς παραδεδεγμένη θεωρία ότι ο εγκέφαλος «ατονεί» με την ηλικία η μελέτη τους έδειξε ότι ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων όχι μόνο δεν είναι πιο «αργός» από αυτόν των νέων αλλά επί πλέον είναι και πιο «σοφός» επιτρέποντάς τους να αξιοποιούν καλύτερα τις δυνατότητές τους και να επιτυγχάνουν ανάλογες _ ή και καλύτερες _  επιδόσεις.

Αλλάζοντας τους κανόνες Η μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Γηριατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cerebral Cortex», είχε ως αρχικό στόχο να διερευνήσει τις περιοχές και τα μονοπάτια του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, και συγκεκριμένα με τον συνδυασμό των λέξεων. Ειδικότερα οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι κανόνες της εργασίας που είχαν αναθέσει στους εθελοντές άλλαζαν ξαφνικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της.

Για τα πειράματα είχαν επιλεγεί δυο ομάδες εθελοντών: η μια περιελάμβανε 24 άτομα ηλικίας 18 – 35 ετών και η άλλη δέκα άτομα ηλικίας 55 – 75 ετών τα οποία εξακολουθούσαν να εργάζονται. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εξετάζονταν στον εγκεφαλικό τομογράφο, έπρεπε να συνδυάζουν λέξεις ανάλογα με διαφορετικούς γραμματικούς ή εννοιολογικούς κανόνες (π.χ. ζώα, ομοιοκαταληξία, αρχικό γράμμα κ.λ.π.) ενώ οι κανόνες άλλαζαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πειράματος χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους πιο αποτελεσματικά, επιστρατεύοντας μόνο συγκεκριμένες (απαραίτητες για την εκτέλεση του έργου που τους είχε ανατεθεί) περιοχές και ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν, επιτυγχάνοντας ίδιες επιδόσεις με τους νεότερους.  Επίσης αντιδρούσαν καλύτερα όταν έκαναν λάθη,

Ήρεμα και αποτελεσματικά Οι απεικονίσεις στον εγκεφαλικό τομογράφο έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι αντιδρούσαν πιο ήρεμα και αποτελεσματικά από τους νέους όταν οι ερευνητές τους έλεγαν ότι έκαναν λάθος. «Είναι περίεργο, αλλά ο εγκέφαλος των νέων αντιδρά περισσότερο στην αρνητική ανάδραση  από ό,τι των ηλικιωμένων» εξήγησε ο δρ Ούρι Μόντσι, επικεφαλής της μελέτης. «Όταν οι νεαροί συμμετέχοντες έκαναν κάποιο λάθος και έπρεπε να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν μια νέα στρατηγική για να βρουν την απάντηση, επιστράτευαν πολλά τμήματα του εγκεφάλου τους πολύ πριν από την έναρξη της επόμενης εργασίας».

Αντιθέτως όταν οι ηλικιωμένοι έκαναν λάθος επιστράτευαν μόνο τις περιοχές που εμπλέκονταν στη χάραξη και την εκτέλεση της νέας στρατηγικής και μόνο κατά την έναρξη της επόμενης εργασίας, κάτι το οποίο υποδηλώνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι με την «ωρίμανση» της ηλικίας αποφασίζουμε να κάνουμε αναπροσαρμογές μόνον όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. «Φαίνεται πως ο πιο ηλικιωμένος εγκέφαλος είναι περισσότερο ανεπηρέαστος από την κριτική και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τον νεαρότερο εγκέφαλο» τόνισε ο δρ Μόντσι.

«Η μελέτη μας» συμπλήρωσε ο ειδικός «δείχνει ότι ο μύθος του Αισώπου με τη χελώνα και τον λαγό ήταν απόλυτα σωστός: το να μπορείς να τρέχεις γρήγορα δεν σε κάνει πάντα να κερδίζεις τον αγώνα. Πρέπει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα τις ικανότητές σου. Και αυτό είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της ηλικίας». 


ΚΟΡΥΦΗ

Η ψυχολογική αίσθηση της ηλικίας. Πότε γερνάμε πραγματικά; Βακόνδιος Νικόλαος Ψυχολόγος

Σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο καρκίνος, συχνά παρατηρείται μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

Συχνά παρατηρούμε τη διαφορετική στάση των ανθρώπων απέναντι σε εορτές που συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου (γενέθλια, πρωτοχρονιά, επέτειοι). ’λλοι νιώθουν ικανοποίηση, ενώ σε άλλους ανθρώπους φέρνουν μελαγχολική διάθεση.

Ο φόβος του χρόνου που περνά, δεν είναι κάτι παράλογο, καθώς ο άνθρωπος είναι ένα ον που έχει συνείδηση του τέλους της ύπαρξής του. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σε αυτό το τέλος, χάνοντας την ουσία της ύπαρξής τους.

Αντίθετα, βλέπουμε παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι σε μεγάλη ηλικία παραμένουν υπερδραστήριοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε αυτούς τους τελευταίους υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που καθορίζει τη στάση τους απέναντι στη ζωή.

Σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ο καρκίνος, συχνά παρατηρείται μία ιδιαίτερα αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να εστιάζουν περισσότερο στο να εκμεταλλευτούν δημιουργικά τον προσωπικό τους χρόνο, την επαφή με άλλους ανθρώπους, και λιγότερο σε ότι θεωρούσαν μέχρι το σημείο εκείνο ως υποχρέωσή τους απέναντι στους ” άλλους ”.

Η ατελείωτη διεκδίκηση των υλικών αγαθών, τους φαντάζει πλέον μάταιη και σπατάλη χρόνου, η οποία δεν προσφέρει ψυχική ικανοποίηση. Οι ατελείωτες ώρες εργασίας, οι οποίες μπορεί να τους στερούσαν τον χρόνο με την οικογένειά τους, μάταιες.

Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και μεγάλης ηλικίας, συχνά παρουσιάζουν μία δεύτερη νεότητα και δραστηριοποίηση σε πολλούς τομείς ενδιαφερόντων.

Επιστημονικά θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε την αλλαγή αυτή της συμπεριφοράς λέγοντας ότι μία τόσο συγκλονιστική εμπειρία, μειώνει το άγχος που προκαλούν οι διάφοροι ρόλοι που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του (πχ μητέρα, εργαζόμενη, νοικοκυρά, σύντροφος).

Παρ ότι το άτομο επιθυμεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρόλους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το φθείρουν ψυχικά, καθώς παραμελεί ασυναίσθητα, δραστηριότητες που θα του προσέφεραν συναισθηματική ικανοποίηση. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ο φόβος του γήρατος προκύπτει από μία ασυνείδητη ή και συνειδητή μερικές φορές, έλλειψη ικανοποίησης, από την καθημερινή ζωή.

Η ικανοποίηση αυτή δεν ” πηγάζει ” τόσο από την επαγγελματική επιτυχία.

Αντιθέτως, η υπερβολική προσήλωση του άντρα, για παράδειγμα στην επαγγελματική του καθιέρωση, σημαίνει συχνά ταυτόχρονα μία παραμέληση της επαφής με την οικογένειά του και την ουσιαστική ” απουσία ” του ρόλου του ως πατέρα, η οποία δεν αντικαθίσταται στα παιδιά με την παροχή υλικών αγαθών.

Στη γυναίκα, μεγαλώνοντας, αλλάζει ο ρόλος από κόρη σε σύντροφο και μητέρα. Η έμφαση στην ενασχόληση με τη φυσική της εμφάνιση είναι ένα χαρακτηριστικό με βιολογική σκοπιμότητα, την ”προσέλκυση” του συντρόφου με σκοπό την αναπαραγωγή.

Δεν είναι σπάνιο όμως το φαινόμενο, καθώς δημιουργεί τη δική της οικογένεια, να ”παραμελείται”από τον σύντροφό της, ειδικά μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Πρόκειται για ένα ασυνείδητο λάθος που γίνεται από τους άνδρες, δίνοντας έμφαση στο κυνήγι της επαγγελματικής επιτυχίας.
Έτσι, η γυναίκα βρίσκεται σε μία πολλαπλότητα ρόλων, φροντίδας του παιδιού, του συντρόφου, εργαζόμενη, χωρίς χρόνο για τον εαυτό της, προκειμένου να μη νιώσει ασφυξία από ένα πλήθος υποχρεώσεων. Η ικανοποίηση από τη ζωή της δεν αρκεί εφόσον ”αντλείται” μόνο από τη φροντίδα των άλλων και την παραμέληση δραστηριοτήτων που δίνουν στον εαυτό ψυχική ικανοποίηση.

Συχνά η γυναίκα δυσκολεύεται να το κάνει αυτό, διότι μπορεί να νιώσει ”τύψεις” ως μητέρα, και σύντροφος. Δεν είμαστε όμως μόνο γονείς, είμαστε και άνθρωποι και ή ύπαρξη μόνο υποχρεώσεων είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε μία ψυχική ‘κούραση’ και αίσθηση πρόωρου γήρατος.

Συχνά, μια και πρόκειται για ”μαθημένη” συμπεριφορά του ατόμου από μικρή ηλικία, απαιτείται η ”πίεση” του ειδικού, προκειμένου η γυναίκα να μάθει να συνδυάζει καλύτερα τους ρόλους και να δώσει χρόνο για τον εαυτό της, χωρίς να νιώθει ενοχές.

Ο απολογισμός μιας ζωής η οποία αφιερώθηκε αποκλειστικά στη φροντίδα των άλλων φέρνει συνήθως θλίψη στο άτομο αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε μία εκτίμηση της ποιότητας της ζωής μας και της συναισθηματικής μας διάθεσης, το αντίθετο μάλιστα.

Γιορτές και επέτειοι μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό, λέγοντας μάλιστα ότι είναι μία συμβολική αφετηρία για αλλαγές στη ζωή μας. Αν νιώθουμε αδύναμοι, λέγοντας ”σιγά μην αλλάξει κάτι”, αυτό είναι ένα σημάδι μελαγχολίας, την οποία πρέπει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας έγκαιρα.

Στην καθημερινή του πρακτική, ο ειδικός βλέπει καταστάσεις στη ζωή των ανθρώπων, τις οποίες υποκειμενικά, καθώς τις ζουν οι ίδιοι, θεωρούν ότι είναι αδύνατον να τις αλλάξουν και τις εκλαμβάνουν ως δεδομένες. Το γιατί συμβαίνει αυτό θα το απαντήσουμε παρακάτω.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες προσπαθούν να ”σταματήσουν τον χρόνο”, δεν μπορούν όμως να ‘ανανεώσουν’ τον εσωτερικό μας εαυτό, ούτε να αλλάξουν τις καταστάσεις που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι και ”γερασμένοι” στη ζωή μας.

Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι η συναισθηματική μας διάθεση επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο που περνά. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν κάποια χρονική περίοδο, όπου ήταν ερωτευμένοι, και όταν βρίσκονταν με τον σύντροφό τους, είχαν την αίσθηση, ότι ο χρόνος μαζί του περνούσε πολύ γρήγορα.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Η αίσθηση είναι ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Πόσο συχνά έχουμε πει τη φράση ”αλήθεια, πώς πέρασε έτσι η ώρα”; Αντίθετα, σε δυσάρεστες καταστάσεις, ή όταν απλά βαριόμαστε, η αίσθηση είναι ότι ο χρόνος δεν κυλάει με τίποτα.

Όταν χωρίς να το αντιληφθούμε, απλά ακολουθούμε τις συνθήκες που φέρνει η καθημερινότητα, θεωρώντας ότι είναι αδύνατον να τις αλλάξουμε, και απλά ανταποκρινόμαστε σε αυτές σαν ρομπότ, είναι επόμενο να βιώνουμε άγχος, μελαγχολία ή και κατάθλιψη, συνέπεια της ανικανότητας που νιώθουμε να αντιδράσουμε.

Νιώθουμε μάλιστα σαν να έχουμε μια απώλεια της αίσθησης του χρόνου, π.χ δεν ξέρουμε και δεν μας ενδιαφέρει τι ημερομηνία έχουμε, απλά ζούμε, από τη μία μέρα στην άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες τον Δεκέμβριο του 2010.

Το οξύ και παρατεταμένο άγχος της επιβίωσης, σταδιακά οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε μελαγχολία ή κατάθλιψη. Οι εορτές εντείνουν σε πολλούς αυτή την διάθεση καθώς φέρνουν ένα ‘υποχρεωτικό’ κλίμα χαράς. Προκαλούν επίσης σκέψεις γύρω από το παρελθόν σε ανάλογη εποχή, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τη συναισθηματική διάθεση.

Χαρακτηριστικά αυτής της μελαγχολίας είναι η καταθλιπτική διάθεση, η μείωση της ενεργητικότητας, ψυχοσωματικά συμπτώματα, αδυναμία συγκέντρωσης, όλο και μεγαλύτερο ”κλείσιμο” στον εαυτό, υπνηλία, έλλειψη διάθεσης επαφής με ανθρώπους κλπ.
Η αίσθηση της κούρασης, σωματικής και ψυχικής, του ‘γερασμένου’ ανθρώπου είναι εμφανής σε πολλούς συνανθρώπους μας, καθώς το μυαλό μας δεν ”βλέπει” διαφυγή από την κατάσταση αυτή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συναισθηματική μας διάθεση προκύπτει από τις σκέψεις που κάνουμε.

’λλοι άνθρωποι απελπίζονται καθώς αντιμετωπίζουν οφειλές και χρέη, νιώθοντας ενοχές, και άλλοι άνθρωποι αδιαφορούν απέναντι σε αυτές, καθώς προτεραιότητα έχει η επιβίωση της οικογένειάς τους, και όχι οι οφειλές τους.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε έγκαιρα ότι δεν πρέπει να αγνοήσουμε την προσωπική μας ψυχαγωγία σε τέτοιες στιγμές και να εντείνουμε την επαφή με φίλους. Η απόσυρση και το κλείσιμο στο σπίτι, λόγω ”περικοπών” αυξάνουν την καταθλιπτική διάθεση και το άγχος και απειλούν την υγεία μας.

Αν αυτό συμβαίνει, η επαφή με ειδικό είναι απαραίτητη, προκειμένου να σταματήσει το αυξανόμενο ”βύθισμα” της συναισθηματικής διάθεσης. Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε να ”μετατρέπουμε” τα μελαγχολικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις, σε συναισθήματα θυμού, τα οποία συζητούμε με φίλους.

Η κατάθλιψη φέρνει απόσυρση και σταδιακή παραίτηση από τη ζωή, εκφράζει τον θυμό για την κατάστασή μας ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό.

Τι είναι αυτό όμως που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο άλλοι άνθρωποι ‘βλέπουν’, ακόμα και μεγαλώνοντας, τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους, αισιόδοξα και με δυναμισμό, και άλλοι είτε με φόβο, είτε απαισιόδοξα ή και παθητικά; Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε προσωπικότητα.

Η έννοια της προσωπικότητας όμως στην ψυχολογία, είναι κάπως διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα σύνολο τρόπων με τον οποίο, έχουμε μάθει, από πολύ μικρή ηλικία, να αντιδρούμε απέναντι σε καταστάσεις που μοιάζουν με καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Ο εγκέφαλός μας ”μαθαίνει” και ”αποθηκεύει” όχι μόνο γνώσεις, αλλά και συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων σε διάφορες καταστάσεις, πχ των γονιών μας, από την παιδική μας ηλικία. Έτσι για παράδειγμα, η υπερπροστατευτικότητα μιας μητέρας, η οποία δεν μαθαίνει το παιδί της να διαβάζει μόνο του, άθελά της του μεταδίδει παράλληλα το μήνυμα ότι δεν είναι ικανό να τα καταφέρει μόνο του.

Το μήνυμα αυτό, μπορεί να θεωρηθεί από το παιδί, ότι ισχύει και σε άλλες καταστάσεις της ζωής του. Μέσα από αυτό το ιδιαίτερα απλουστευμένο παράδειγμα, θέλουμε να πούμε ότι ως ενήλικες, έχουμε σχηματίσει μια εικόνα για τον εαυτό μας από πολύ παλιά, σχετικά με τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, τα χαρίσματά μας, τις ηθικές αξίες κλπ.

Με βάση αυτή την εικόνα προσεγγίζουμε τα διάφορα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Μία κόρη θα παρατηρήσει τη συμπεριφορά της μητέρας της ως συντρόφου του πατέρα της, και είναι αρκετά πιθανό να την αναπαράγει μέσα στον δικό της γάμο.

Εάν η μητέρα της ήταν αποκλειστικά αφοσιωμένη στη φροντίδα της οικογένειας, σε σημείο που να παραμελεί τον ίδιο της τον εαυτό, το άτομο ως ενήλικας μπορεί να βιώνει και άγχος αν δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που ”έμαθε” παρατηρώντας και μεγαλώνοντας.
Για τον λόγο αυτό πολύ συχνά, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αναλύσει από μόνος του τον εαυτό του, να συνειδητοποιήσει τη βασική αιτία του άγχους και να τη θεραπεύσει. Διότι το άτομο έμαθε μία συμπεριφορά ή μια ηθική αξία σε μία ηλικία όπου οι γονείς είναι ο αδιαμφισβήτητος ”δάσκαλος” του τι είναι σωστό και τι όχι, τι πρέπει και τι δεν πρέπει.

Αυτά αποθηκεύονται από τον εγκέφαλό μας ως συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης, συγκεκριμένα νοητικά σχήματα, τα οποία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σε παρόμοιες καταστάσεις. Στην καθημερινή του πρακτική, ο ψυχολόγος θα δει γυναίκες ηλικίας 50 και 60 ετών, να βιώνουν έντονο άγχος, αν αφήσουν μία φορά τον σύζυγό τους χωρίς να έχει φαγητό, σε σημείο που οι ίδιες να μη γνωρίζουν τι θα πει προσωπική διασκέδαση.

Οι γυναίκες αυτές, αναπαράγοντας τον μαθημένο ”ρόλο” τους, συχνά βιώνουν έντονες ”ενοχές”, αν αμελήσουν αυτό που έμαθαν ως ηθική αξία. Δεν μπορούν να σκεφτούν ή να πράξουν διαφορετικά, δεν αντιλαμβάνονται καν ότι μπορούν.

Οι άνθρωποι που έχουν μάθει να παραμελούν την φροντίδα του εαυτού τους, και όχι να τη συνδυάζουν με τη φροντίδα των άλλων, βιώνουν αναπόφευκτα μία ψυχική κούραση, η οποία οδηγεί στην αίσθηση ότι έχουν ‘γεράσει’ πρόωρα.
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, ”ωραία η θεωρία, τη γνωρίζω, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δεν μπορώ να εφαρμόσω τη θεωρία, δεν εφαρμόζεται”. Αυτό πραγματικά μπορεί να συμβεί, όχι γιατί η θεωρία δεν εφαρμόζεται, αλλά γιατί δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και να δούμε αποστασιοποιημένα, τα προβλήματα της ζωής.

Πολλές φορές απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, τις οποίες δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε, χωρίς την παρέμβαση ειδικού. Το μυαλό μας έχει μάθει να λειτουργεί από μικρή ηλικία με συγκεκριμένους τρόπους.

Πρόκειται για κάτι που συχνά ακούει ο ειδικός στην αρχή μιας συνεδρίας. Και όμως τελικά το άτομο επιτυγχάνει πάντοτε να κάνει τις αλλαγές που θεωρούσε ότι ήταν αδύνατον να συμβούν.

Οι άνθρωποι λοιπόν που νιώθουν ότι ”γερνούν”, μπορούν να το αλλάξουν αυτό. Δεν οφείλεται στα χρόνια που περνούν, και τα κεριά που θα σβήσουν σε μία τούρτα. Υπάρχουν άνθρωποι που στην ηλικία των εβδομήντα ετών πηγαίνουν στο γυμναστήριο και δείχνουν δέκα χρόνια νεότεροι.

Αν τους ρωτήσει κάποιος την ηλικία τους, τη λένε με χαμόγελο. Οι άνθρωποι αυτοί φέρνουν στο μυαλό τη φράση ενός διάσημου συγγραφέα, ” Την τελευταία μου στιγμή, που θα είναι να φύγω από τον κόσμο αυτόν, τότε θα νιώσω ότι γέρασα ”.

ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΗΜΕΡΑ


ΚΟΡΥΦΗ

Η ζωή ξαναρχίζει μετά την ηλικία των 46 ετών

Το ση΅είο κα΅πής στη ζωή του ανθρώπου είναι τα 46 χρόνια. Σε αυτή την ηλικία βιώνει ο άνθρωπος την πιο βαθιά ΅ελαγχολία. Α΅έσως ΅ετά αρχίζει το ταξίδι προς την ευτυχία.

Το περιοδικό «Economist» αφιέρωσε το εξώφυλλό του σε αυτό το θέ΅α. ∆εν παραλείπει ό΅ως να υπενθυ΅ίσει την ατάκα του γάλλου ηθοποιού Μορίς Σεβαλιέ: «Τα γηρατειά δεν είναι και τόσο άσχη΅α αν λάβου΅ε υπόψη ΅ας την εναλλακτική λύση».

Οι κακόπιστοι θα ΅πορούσαν να υποθέσουν ότι το έγκυρο βρετανικό περιοδικό ήθελε απλώς να παρηγορήσει τους αναγνώστες του, ο ΅έσος όρος ηλικίας των οποίων είναι ακριβώς τα 46 χρόνια. Εάν κάποιοι από αυτούς δεν αισθάνονται και πολύ καλά, τώρα ξέρουν ότι τα πράγ΅ατα στο ΅έλλον θα γίνουν καλύτερα. Ο λόγος ό΅ως δεν είναι αυτός. Στην πραγ΅ατικότητα, ο «Economist» επιβεβαιώνει την τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη Δύση: Χωρίς τη ΅έτρηση της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας το ΑκαθάριστοΕθνικό Προϊόν δεν έχει κανένα νόη΅α.

Ο«Economist» επικαλείται ΅εταξύ άλλων τη ΅ελέτη του α΅ερικανού καθηγητή Οικονο΅ικών Ντέιβιντ Μπλέιντσφλαουερ, ο οποίος εξέτασε τα δεδο΅ένα από 72 χώρες, οι κάτοικοι των οποίων κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση πόσο ικανοποιη΅ένοι είναι από τη ζωή τους. Ενα από τα συ΅περάσ΅ατα είναι ότι ο ΅έσος όρος ηλικίας αλλάζει από χώρα σε χώρα.

Για τους Ελβετούς το ναδίρ της ικανοποίησης από τη ζωή εντοπίζεται στα 35 χρόνια, οι Ουκρανοί βουτάνε σε βαθιά ΅ελαγχολία στα 62 τους. Ο ΅έσος όρος, ωστόσο, και στις 72 χώρες είναι τα 46 χρόνια.

Χρειαζόταν ΅ια α΅ερικανική έρευνα για να ΅άθου΅ε ότι κάπου ανά΅εσα στα 40 και τα 50 πολλοί άνθρωποι περνούν αυτό που γνωρίζου΅ε όλοι ως κρίση της ΅έσης ηλικίας; Ασφαλώς όχι. Αλλά, όπως επιση΅αίνει ο «Economist», η έκπληξη βρίσκεται ΅ετά:

Παρά το γεγονός ότι όσο πλησιάζουν προς την τρίτη ηλικία οι άνθρωποι χάνουν πράγ΅ατα που εκτι΅ούν, όπως είναι η ζωντάνια,η ευστροφία και η ε΅φάνιση, κερδίζουν αυτό που ξοδεύουν ΅ια ζωή για να βρουν: την ευτυχία.

Το βρετανικό περιοδικό υπενθυ΅ίζει επίσης ότι, αντίθετα ΅ε τους συ΅βατικούς οικονο΅ολόγους που ΅ετρούν ΅όνο τον πλούτο, ένας νέος κλάδος της επιστή΅ης της Οικονο΅ίας θεωρεί την ευτυχία ένα ΅ετρήσι΅ο οικονο΅ικό ΅έγεθος.

Το 2008, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από δύο νο΅πελίστες οικονο΅ολόγους, τον Α΅άρτια Σεν και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, να δη΅ιουργήσουν έναν δείκτη ΅έτρησης της εθνικής ευ΅άρειας πέρα από το ΑΕΠ. Και ΅όλις τον περασ΅ένο ΅ήνα στη Βρετανία ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κά΅ερον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά για τη συλλογική ευεξία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο αιώνιο ερώτη΅α: τι ΅ας κάνει ευτυχισ΅ένους; Αποφασιστικό ρόλο παίζουν τέσσερις παράγοντες:

το φύλο,

ο χαρακτήρας,

οι εξωτερικές συνθήκες

και η ηλικία.

Οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ευτυχείς από τους άντρες, αν και πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Πιο ευτυχείς είναι και οι εξωστρεφείς σε σχέση ΅ε τους εσωστρεφείς.

Μερίδιο στην ευτυχία έχουν επίσης το εισόδη΅α, η υγεία, η εκπαίδευση, οι σχέσεις.

Για την ηλικία, τέλος, ΅ια σειρά από πρόσφατες ΅ελέτες καταλήγουν στο συ΅πέρασ΅α ότι η ψυχολογική ευ΅άρεια είναι ΅ια κα΅πύλη που έχει το σχή΅α του λατινικού γρά΅΅ατος U. Ετσι, ο άνθρωπος στα 20 του χρόνια αισθάνεται ψυχολογικά ακ΅αίος και πιάνει… πάτο στα 46. Υστερα ό΅ως έρχεται η ευτυχία…


ΚΟΡΥΦΗ

 

Ηλικιωμένοι και χαρούμενες γιορτές Συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας με εύθραυστη υγεία ή που νοσούν, έχουν ειδικές συναισθηματικές ανάγκες και ανάγκες σωματικής υγείας, που χρειάζονται περισσότερη προσοχή, τις ημέρες των εορτών.


ΚΟΡΥΦΗ

 

 

       Η ιστοσελίδα αυτή είναι  τμήμα του οικοχώρου  "ΣΧΕΣΕΙΣ"

 

 

 ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ © 2008-2009 ΒΟΥΛΑ ΒΑΒΑΡΟΥΤΣΟΥ*  

από 7/4/09  .free counters.free counters....

.

Μετρητής 

Επισκεπτών

από 16/1/2009

     

.....