Η καθημερινή ζωή των Μινωιτών

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Χρησιμοποίησε το κουμπί Έλεγχος για να ελέξεις τις απαντήσεις σου. Μπορείς να βοηθηθείς και από τις λέξεις που σου δίνινται παρακάτω.
   άνδρες      αργαλειοί      γυμνάζονταν      ζώμα      κτηνοτροφία      κυνήγι      μελισσοκομία      ναυτικοί      ορόφους      πάλη      πέτρινα      πολυτελή      σκάκι      υφαντική      φούστες      φόρος      φύση      χτενίζονταν   
Οι Μινωίτες ήταν άνθρωποι χαρούμενοι. Χαίρονταν τη ζωή και αγαπούσαν τη και τις διασκεδάσεις. Ζούσαν σε καλοφτιαγμένα σπίτια, που είχαν έναν ή δύο , μεγάλα παράθυρα και αποθήκες.
Πολλοί από τους άνδρες ήταν έμποροι και . Άλλοι ήταν τεχνίτες ή καλλιτέχνες. Άλλοι ασχολούνταν με το ψάρεμα, τη γεωργία και την . Η καρπερή γη της Κρήτης έδινε άφθονο σιτάρι, κριθάρι, ελιές, και σταφύλια. Ήταν επίσης πολύ ανεπτυγμένη και η . Ένα μέρος από τα προϊόντα τους το έφερναν στο παλάτι και το αποθήκευαν στις τεράστιες αποθήκες. Αυτό ήταν που πλήρωναν υποχρεωτικά στο Μίνωα.
Όλοι οι άνδρες ντύνονταν απλά. Φορούσαν ένα μόνο μικρό ύφασμα τυλιγμένο γύρω από τη μέση τους, που λέγεται .
Αντίθετα τα ρούχα των γυναικών ήταν κομψά και . Φορούσαν φανταχτερές μακριές , κοντές ποδιές, λεπτά πουκάμισα, πανωφόρια κι εσάρπες. Βάφονταν και με φροντίδα, όπως και οι σημερινές γυναίκες. Στο κεφάλι φορούσαν καπέλα, κορδέλες και κοσμήματα. Ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού και με την . Σε όλα σχεδόν τα σπίτια υπήρχαν . Ύφαιναν υφάσματα μάλλινα και λινά, αλλά και υφάσματα πολύ λεπτά και διάφανα με ωραία σχέδια. Είχαν τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια δικαιώματα με τους . Έπαιρναν κι αυτές μέρος σε γιορτές, σε αγωνίσματα και στο .
Τα παιδιά των Μινωιτών από μικρά. Έπαιζαν, όπως και τα σημερινά παιδιά, κυνηγητό και αλλά και παιχνίδια επιτραπέζια, όπως το ζατρίκιο, που μοιάζει με το σημερινό , πεσσούς και αστραγάλους.