Η τέχνη των Κυκλαδιτών

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Χρησιμοποίησε το κουμπί Έλεγχος για να ελέξεις τις απαντήσεις σου. Μπορείς να βοηθηθείς και από τις λέξεις που σου δίνονται παρακάτω.
   Μήλο      Νάξο      αγάλματα      ειδώλια      ζώων      θεές      μάρμαρο      οψιανό      σκληρή      στήθος      σφυριά      τηγανόσχημα      τοιχογραφίες   
Οι Κυκλαδίτες ήταν σπουδαίοι τεχνίτες. Κατασκεύαζαν μυτερές λεπίδες και άλλα εργαλεία από . Η πέτρα αυτή είναι μαύρη, πολύ που έβγαινε στη . Αργότερα, όταν έμαθαν να χρησιμοποιούν το χαλκό, έφτιαξαν καλύτερα εργαλεία, όπως μαχαίρια και πριόνια, και σμίλες. Μ' αυτά κατασκεύαζαν αγγεία σε διάφορα σχήματα από λευκό που έβγαινε στη και την Πάρο.
Ήταν όμως και σπουδαίοι καλλιτέχνες. Τα πήλινα αγγεία τους τα διακοσμούσαν απ' έξω με πολύ ωραία σχέδια. Πολλά από αυτά είχαν σχήματα . 'Αλλα είχαν σχήμα τηγανιού και γι αυτό ονομάζονται .
Έφτιαχναν επίσης ωραία κοσμήματα, καρφίτσες, βραχιόλια, δαχτυλίδια από ασήμι και χαλκό και πολύ ωραία περιδέραια από κοχύλια και πολύχρωμες πέτρινες χάντρες.
Τα σπουδαιότερα έργα τους όμως ήταν τα . Αυτά ήταν μικρά φτιαγμένα από λευκό μάρμαρο. Τα περισσότερα παρίσταναν γυναίκες, ή νύμφες, με τα χέρια τους διπλωμένα στο . Έφτιαχναν και ανδρικά ειδώλια που παρίσταναν κυνηγούς, μουσικούς και ανθρώπους που γλεντούσαν.
Στην Κρήτη γνώρισαν την τέχνη των Μινωιτών και επειδή τους άρεσε πολύ, την έφεραν στα νησιά τους. Έτσι στην πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας, έχτισαν ωραία σπίτια με θαυμάσιες , που παριστάνουν πουλιά, ζώα, λουλούδια κι ανθρώπους εκείνης της εποχής.