Η εποχή του χαλκού

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Χρησιμοποίησε το κουμπί Έλεγχος για να ελέξεις τις απαντήσεις σου. Μπορείς να βοηθηθείς και από τις λέξεις που σου δίνονται παρακάτω.
   Δήλο      Κυκλάδες      Μίνωας      Μυκήνες      αγάλματα      αγγεία      αθλήματα      αμπέλια      ανασκαφές      ελιές      εργαλεία      κτερίσματα      λάσπη      μουσική      ναυτικοί      πειρατές      πολιτισμός      σπίτια      τάφους      χαλκού      χαλκό      ψαράδες   
Οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα εργάζονται και δημιουργούν. Όλα αυτά τα δημιουργήματα, που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και ομορφότερη, λέγονται με μια λέξη .
Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια λοιπόν, οι άνθρωποι ανακάλυψαν το κι άρχισαν να φτιάχνουν χάλκινα . Ξεκίνησε τότε μια νέα εποχή, που ονομάστηκε εποχή του . Την εποχή αυτή στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν τρεις μεγάλοι πολιτισμοί:
Α) Ο Κυκλαδικός στις . Οι Κυκλάδες είναι τα νησιά του Αιγαίου, που
σχηματίζουν κύκλο γύρω από το ιερό νησί . Β) Ο Μινωικός στην Κρήτη, που βασίλευε ο .
Γ) Ο Μυκηναϊκός στις και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου . Οι αρχαιολόγοι, με τις που έκαναν, ανακάλυψαν στα μέρη αυτά ευρήματα που δείχνουν πόσο σπουδαίοι ήταν αυτοί οι πολιτισμοί.
Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου που λέγονται Κυκλάδες.
Οι κάτοικοι των νησιών αυτών έγιναν σπουδαιοι , έμποροι και . Με τα μικρά τους πλοία ταξίδευαν στο Αιγαίο, αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και γνώριζαν κι άλλους πολιτισμούς. Ήταν όμως και κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και γεωργοί. Καλλιεργούσαν σιτάρι, και που τους έδιναν πολύ λάδι και κρασί.
Κατοικούσαν σε μικρές πόλεις κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές μικρών λόφων. Πολλές φορές έκτιζαν γύρω από τις πόλεις τους τείχη, γιατί φοβούνταν τους . Τα σπίτια τους, φτιαγμένα από πέτρες και , βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Είχαν ένα ή δυο δωμάτια και το πάτωμα το έστρωναν με χώμα ή μικρές πλάκες.
Έτρωγαν πολλά ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά και κρέας κι έπιναν γάλα και κρασί. Ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και ειρηνικοί. Διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας και κάνοντας .
Όταν κάποιος πέθαινε, τον έθαβαν έξω από την πόλη και τοποθετούσαν κοντά του διάφορα αντικείμενα, που πίστευαν ότι θα του χρειάζονταν στην άλλη ζωή. Τα αντικείμενα αυτά οι αρχαιολόγοι τα ονομάζουν .
Δεν ήξεραν να γράφουν. Για τη ζωή τους μαθαίνουμε από τα , τα όπλα, τα εργαλεία και τα μικρά , που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν σε και κυρίως σε .