Γεωγραφικά γιαμερίσματα της Ελλάδας

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

Συμπλήρωσε τα κενά, και μετά πάτα το κουμπί έλεγχος για να δεις πώς τα πήγες. Θα σε βοηθήσουν οι λέξεις που σου δίνονται
   Έβρο      Ήπειρο      Αθήνα      Αιγαίου      Αλέξανδρος      Επτάνησα      Θεσσαλίας      Θράκη      Μακεδονία      Μοριάς      Πέλοπα      Ρούμελη      λίμνη      νησί   
Η απλώνεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα ποτάμια: το Νέστο δυτικά και τον ανατολικά. Είναι ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, όπως και όλη η Ελλάδα.

Το όνομα Μακεδονία έχει ρίζα ελληνική. Μακεδνός ή Μακεδανός σημαίνει στα αρχαία ελληνικά μακρύς, ψηλός. Στη γεννήθηκε ο Μέγας .

Λένε ότι, πριν από πάρα πολλά χρόνια, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλία υπήρχε μια μεγάλη . Ύστερα από κάποιο σεισμό έγινε το μεγάλο φαράγγι των Τεμπών και το νερό της λίμνης χύθηκε στη θάλασσα. Έτσι δημιουργήθηκε η πεδιάδα της .

Οι άνθρωποι που κατοικούσαν τα αρχαία χρόνια στην ονομάζονταν Σελλοί ή Ελλοί. Από αυτούς λέγεται ότι πήραν το όνομά τους οι Έλληνες.

Η Στερεά Ελλάδα λέγεται και . Εκεί βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η .

Η Πελοπόννησος έχει σχήμα πλατανόφυλλου και πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά της Ολυμπίας, τον . Λέγεται και .

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Τα Νησιά του Ιονίου Πελάγους είναι επτά και γι' αυτό ονομάζονται και . Σε ένα από αυτά, στη Ζάκυνθο, γεννήθηκε ο Διονύσιος Σολωμός, ο ποιητής που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Τα Νησιά του Πελάγους είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου..