Βιβλίο επισκεπτών

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα43
mod_vvisit_counterΧθες61
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα104
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα351
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1868
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήμας1762
mod_vvisit_counterΣυνολικά306428

Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 14 Ιανουάριος 2015 09:09) Τρίτη, 19 Ιούνιος 2012 07:19

 

Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας, Διαμαντής Χαράλαμπος, εκπαιδευτικά λογισμικά, ασκήσεις on line για την ιστορία της Δ τάξης, χρήση ΤΠΕ μέσα στην τάξη, ΚΌΔΡΟς ΤΕΛΕΥΤΑΊΟς ΒΑΣΙΛΙΆς ΤΗς αΘΉΝΑς, ΠΑΝΑΘΉΝΑΙΑ. θΗΣΈΑς, κατοίκηση Αττικής

 

Οι παλιοί κάτοικοι της Αττικής δε ζούσαν όλοι σ' ένα μέρος. Μερικοί κατοικούσαν στις ορεινές περιοχές, ενώ οι περισσότεροι είχαν εγκατα­σταθεί στις μικρές εύφορες πεδιάδες και στην παραλία.

 

 

 

 

Εκείνος που τους παρακίνησε να συγκεντρωθούν και να κατοική­σουν όλοι μαζί ήταν ο ξακουστός βασιλιάς Θησέας. Έτσι άρχισε σιγά σι­γά γύρω από την Ακρόπολη να δημιουργείται η Αθήνα. Για να θυμούνται μάλιστα οι Αθηναίοι αυτό το γεγονός, γιόρταζαν τα Παναθήναια, την πιο μεγάλη γιορτή τους.

 


 

 

Αργότερα, οι Δωριείς που είχαν εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο, θέλησαν να καταλάβουν την Αθήνα. Για να είναι μάλιστα πιο σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν, ρώτησαν το μαντείο των Δελφών. Το μαντείο απά­ντησε ότι θα πετύχαιναν το σκοπό τους, αν δε σκοτωνόταν ο βασιλιάςτης Αθήνας. Μόλις το έμαθε ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Κό­δρος, ντύθηκε βιαστικά με ρούχα χωρικού και τράβηξε για το στρατόπεδο των Δωριέ­ων.

 

 

 

Εκεί συνάντησε δυο στρα­τιώτες και τους επιτέθηκε. Αυ­τοί όμως αμύνθηκαν και κατά­φεραν να τον σκοτώσουν. Την άλλη μέρα οι Αθηναίοι ζήτη­σαν να θάψουν το νεκρό βασι­λιά τους. Τότε οι Δωριείς κα­τάλαβαν τι λάθος είχαν κάνει. Η Αθήνα όμως είχε σωθεί.

Μετά τον Κόδρο, οι Αθη­ναίοι δεν έκαναν άλλο βασι­λιά. Την εξουσία πήραν οι ευγενείς και το πολίτευμα έγινε αριστοκρατικό.

Το έδαφος όμως της Αττικής ήταν φτωχό και δεν έφτανε να θρέψει τους κατοίκους. Πολλοί ήταν χρεωμένοι και δια­μαρτύρονταν. Στο δικαστήριο που πήγαιναν δεν έβρισκαν δίκιο, γιατί οι νόμοι ήταν άγραφοι και οι δικαστές ευγενείς. Για να σταματήσει η αναστάτωση, οι ευγενείς ανέθεσαν στο Δράκοντα να γράψει τους νόμους (624 π. Χ.).


 

Οι νόμοι όμως του Δράκοντα ήταν τόσο σκληροί, που κάποιοι είπαν ότι ήταν γραμμένοι με αίμα.


 

Αφού ξαναδιαβάσεις το κεφάλαιο κκάνε τις παρακάτω ασκήσεις:

Σταυρόλεξο.

Κρυπτόλεξο.

Κρυπτόλεξο με ερωτήσεις.