ΤΥΛΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜ/Σ

Ο Αυτομετασχηματιστής αποτελείται από ένα μόνο τύλιγμα(πηνίο) και έχει μια ενδιάμεση λήψη η οποία καθορίζει πόσες σπείρες θα έχει το δευτερεύον τύλιγμα. Τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με τον μετασχηματιστή είναι:

Το ρεύμα του φορτίου είναι μεγαλύτερο από το ρεύμα που διαρρέει το δευτερεύον του αυτομετασχηματιστή.

Επίσης είναι μικρότερος σε όγκο και βάρος και από αυτό προκύπτει να είναι οικονομικότερος και με λιγότερες απώλειες.

Τα μειονεκτήματα του αυτομετασχηματιστή σε σχέση με έναν μετασχηματιστή είναι πως δεν υπάρχει γαλβανική απομόνωση μεταξύ πρωτεύοντος / δευτερεύοντος και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία του μετασχηματιστή καθώς και περισσότερους κινδύνους ηλεκτοπληξίας.

Η Εταιρεία T. Giatras Κατασκευάζει Τοροειδείς και ΕΙ Κλασσικούς Αυτομετασχηματιστές. Οι Αυτομετασχηματιστές είναι μικρότεροι σε μέγεθος και βάρος από ένα κανονικό μετασχηματιστή. Η σημαντικότερη διαφορά από τον μετασχηματιστή είναι ότι δεν απομονώνει από το δίκτυο. Χρησιμοποιείται ένα τύλιγμα με λήψη και έτσι παίρνουμε την είσοδο και έξοδο.   

   Ο Αυτομετασχηματιστής είναι η οικονομική λύση για συσκευές, εφαρμογές όπου δεν είναι απαραίτητη η απομόνωση του δικτύου.

 

Ένα κλασσικό παράδειγμα αυτομετασχηματιστή είναι αυτό της φωτογραφίας όπου έχει είσοδο 230V και έξοδο 115V και προορίζεται για Αμερικάνικη συσκεύη που έχει είσοδο 115V

ΒΡΟΓΧΟΤΥΛΙΓΜΑΤΑ

Στα βροχοτυλίγματα τα άκρα κάθε ομάδας συνδέονται σε γειτονικούς τομείς του συλλέκτη, όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα, πού δείχνουν μία ομάδα (1-8) αποτελούμενη από δύο σπείρες, δηλαδή ανήκει σε ένα τύλιγμα πού έχει δύο αγωγούς σε κάθε στοιχείο.

Μερικά από τα στοιχεία αυτού του τυλίγματος φαίνονται επίσης στο σχήμα, αριθμημένα 1,2,3,4… 8,9…  και ομοιόμορφα διανεμημένα επάνω στο ανάπτυγμα της κυλινδρικής επιφάνειας του επαγωγικού τύμπανου.

Στο ανάπτυγμα αυτό έχουν σημειωθεί και οι θέσεις πού έχουν κάποια χρονική στιγμή δύο διαδοχικοί (ένας βόρειος  και ένας νότιος) μαγνητικοί πόλοι της μηχανής.

Επίσης στο σχήμα έχει σημειωθεί και το ανάπτυγμα των τομέων του συλλέκτη.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ – ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ- ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες αποτελούν μια κατηγορία στρεφόμενων ηλεκτρικών μηχανών. Το βασικό στοιχείο μιας στρεφόμενης ηλεκτρικής μηχανής είναι η μετατροπή ενέργειας από ηλεκτρική σε μηχανική μορφή και αντίστροφα. Υπάρχουν τρεις τρόποι λειτουργίας των ηλεκτρικών μηχανών. Η λειτουργία τους σαν κινητήρες, σαν γεννήτριες και σαν πέδες.

Στην ηλεκτροτεχνία οι κινητήρες και οι γεννήτριες ρεύματος είναι μηχανήματα αντίστοιχης δομής και αντίστροφης λειτουργίας. Σε μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και αυτό εκφράζεται με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στους κινητήρες το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια.