Εθνική ετικέτα ποιότητας


Τα κριτήρια και η φόρμα υποβολής για Ετικέτες Ποιότητας άλλαξαν!
H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους καθηγητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές, προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά τους, και στο σχολείο γενικότερα, μία δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσής του για την ποιότητα και την ειλικρίνεια σε μία Ευρωπαϊκή συνεργασία.
Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) αξιολογεί τις αιτήσεις των σχολείων για την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας. Η αίτηση γίνεται μέσω του eTwinning desktop σας- περιοχή έργα. Μόλις η αίτηση γίνει αποδεκτή ή απορριφθεί, θα σας σταλεί σχετική ειδοποίηση με e-mail και στο dektop σας.
Προκειμένου η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης να χορηγήσει την Ετικέτα Ποιότητας σε ένα έργο πρέπει να πληρούνται 5 προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
Το έργο πρέπει να έχει κοινούς στόχους και σχέδιο.
Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ή να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό του.
Ο εκπαιδευτικός, που υποβάλλει την αίτηση, πρέπει να έχει συνεισφέρει σημαντικά στο έργο.
Πρέπει να εμφανίζεται ένας ορισμένος βαθμός συνεργασίας.
Τα αποτελέσματα του έργου πρέπει να είναι εμφανή.

Στην αίτηση υπάρχει η επιλογή » Επιτρέπω στην ΕΥΥ να δει το TwinSpace που σχετίζεται με αυτό το έργο » ώστε να έχουμε πρόσβαση στο Twinspace σας, σε περίπτωση που δεν το έχετε δημόσιο. Επίσης υπάρχει πεδίο ώστε να συμπεριλάβετε όλους τους συνδέσμους σας σε οποιοδήποτε online αποτέλεσμα του έργου σας, όπως ιστοσελίδα, δημόσιο TwinSpace, ηχητικά ή βίντεο κλιπ, κ.λπ.

Εφόσον πληρούνται αυτές οι 5 προϋποθέσεις, το έργο αξιολογείται βάσει των έξι κριτηρίων που απαιτούνται. Τα νέα κριτήρια αξιολόγησης έχουν σχέση με τους ακόλουθους τομείς:

1.Παιδαγωγική Καινοτομία
Περιγράψτε τις διάφορες παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήσατε με τους μαθητές σας κατά τη διεξαγωγή του έργου. (Παραδείγματα, μικρή ομαδική εργασία, ανεξάρτητη έρευνα των μαθητών, κ.λπ.) Αν οι μαθητές σας είναι μικρής ηλικίας, περιγράψτε τις μεθόδους που χρησιμοποιήσατε για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον τους για το έργο.

2.Ενσωμάτωση στη Διδακτέα ύλη
Περιγράψτε (σε βήματα) πώς προσπαθήσατε να ενσωματώσετε το έργο στην ισχύουσα διδακτέα ύλη.
Ποιες δεξιότητες επιδιώξατε να αναπτύξουν οι μαθητές σας κατά τη διεξαγωγή του έργου;
Περιγράψτε πώς εργάστηκαν οι μαθητές για το έργο

3.Επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σχολείων συνεργατών
Πώς οργανώσατε την επικοινωνία με τους συνεργάτες σας;
Ποιες δραστηριότητες επικοινωνίας σχεδιάσατε για ή μαζί με τους μαθητές σας για την ανταλλαγή της εργασίας κάθε τάξης σχετικά με τα θέματα του έργου;

4.Συνεργασία μεταξύ των σχολείων-συνεργατών
Οι συλλογικές δραστηριότητες εκτείνονται πέρα από την επικοινωνία. Περιγράψτε τη διαδικασία της εργασίας αναφέροντας σαφώς τον καταμερισμό της μεταξύ εσάς και του/των συνεργάτη/ών σας. Το σημαντικότερο:
Για ποιες πτυχές του έργου συνεργαστήκατε;
Σε ποιες δραστηριότητες συνεργάστηκαν οι μαθητές;
Περιγράψτε πώς επιτεύχθηκαν τα τελικά προϊόντα του έργου από τους μαθητές

5.Χρήση της τεχνολογίας
Περιγράψτε πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία, από τους συνεργάτες σας, εσάς και τους μαθητές, για την περαιτέρω διεξαγωγή του έργου.

6.Αποτελέσματα, αντίκτυπος και τεκμηρίωση
Τι αντίκτυπο νομίζετε ότι είχε το έργο στους μαθητές σας και στην εργασία σας ως εκπαιδευτικός;
Πώς ωφελήθηκε το σχολείο σας από τη συμμετοχή του σε αυτό το έργο;
Ποιο θεωρείτε το πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα του έργου;
Αν πιστεύετε ότι το eTwinning έργο σας αξίζει έναν ακόμη βαθμό επιτυχίας, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας μέσω του eTwinning Desktop σας. Επιλέξτε στην στήλη «Ετικέτες» του έργου το «Υποβάλετε την αίτησή σας για την Ετικέτα Ποιότητας». Αν διεξάγετε περισσότερα από ένα έργα τα οποία πιστεύετε ότι αξίζουν την Ετικέτα, συμπληρώστε απλά από μία αίτηση για το καθένα.
H Εθνική Ετικέτα Ποιότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα έργο να τεθεί ως υποψήφιο για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eTwinning. Επιπλέον μόνο οι συνεργάτες ενός νικητήριου έργου που έχουν βραβευτεί με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας θα μπορούν να συμμετάσχουν στη βράβευση. Οι απονομές των Εθνικών Ετικετών Ποιότητας πραγματοποιούνται καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 31/08 κάθε έτους.

Δείτε και στην κεντρική πύλη: http://www.etwinning.net/el/pub/progress/awards/quality_labels.htm
Ενημερωτικά βίντεο:

* Τα προηγούμενα κριτήρια ήταν:
(1) Παιδαγωγική καινοτομία και δημιουργικότητα.
(2) Ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
(3) Συνεργασία εταίρων.
(4) Δημιουργική χρήση των ΤΠΕ.
(5) Βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα και
(6) Αποτελέσματα και οφέλη.