Παρακαλώ επιλέξτε:

Project Βιβλιοθήκης

Η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης της βιβλιοθήκης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν τόσο η ηλεκτρονική προβολή της βιβλιοθήκης του ΕΠΑΛ Ροδόπολης στο Internet όσο και η πλήρως ηλεκτρονική διαχείρισή της. Παράλληλα με την δημιουργία της εφαρμογής ξεκίνησε και η πλήρης αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης, που αποτέλεσε ένα δύσκολο και χρονοβόρο έργο.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών που απαιτούνται για την διαχείριση μιας μικρής βιβλιοθήκης. Υποστηρίζονται λειτουργίες όπως Προσθήκης / Επεξεργασίας / Διαγραφής / Αναζήτησης / Εύρεσης Αναγνωστών και Βιβλίων ανά κατηγορίες καθώς και το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται για τον δανεισμό. Υποστηρίζεται η χρήση κωδικών για την εξουσιοδοτημένη και μόνο χρήση της εφαρμογής μέσω PHP Sessions , ενώ υποστηρίζεται και λειτουργία backup των βιβλίων και των δανείων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω της PHP. Υπάρχει επίσης ένα σύνολο αναφορών για την παρακολούθηση των βιβλίων σε δανεισμό ενώ είναι σχετικά εύκολα επεκτάσιμη.

Για την δημιουργία της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα το πρόγραμμα δημιουργίας δικτυακών τόπων Adobe Dreamweaver στην έκδοση CS5. Ως βάση δεδομένων και ως γλώσσα προγραμματισμού server side χρησιμοποιήθηκε ο συνδιασμός PHP / MySQL όπως υποστηρίζεται από το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο. Στο client side χρησιμοποιήθηκε εκτενώς η Javascript είτε στην γνωστή μορφή της είτε με την χρήση της βιβλιοθήκης JQuery. Για την επικοινωνία με την βάση δεδομένων και για την σημαντική βελτίωση της ταχύτητας της εφαρμογής, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς η τεχνολογία AJAX είτε μέσω του JQuery είτε με την χρήση του SPRY framework της Adobe που βοήθησε ιδιαίτερα στη γρήγορη προβολή των δεδομένων καθώς και στις λειτουργίες autosuggest, sorting και tooltips με δεδομένα απο Sql Queries που υποστηρίζονται και χρησιμοποιούνται εκτενώς. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης η γλώσσα XML ως γλώσσα περιγραφής των αποτελεσμάτων των SQL queries που δημιουργήθηκαν καθώς και η βιβλιοθήκη Xpath για την διαχείριση του XML tree. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ο συνδιασμός HTML / CSS για την αισθητική βελτίωση του αποτελέσματος.

Για την δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος καθώς και του δικτυακού τόπου αναζήτησης των βιβλίων από το κοινό (οι ιστοσελίδες που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή) απαιτήθηκαν τουλάχιστον 400 ώρες προγραμματιστικής και σχεδιαστικής εργασίας - λόγω και των πολλών προβλημάτων ασυμβατότητας που προέκυπταν μεταξύ των φυλλομετρητών, όσο και των προβλημάτων που υπήρχαν ενίοτε στο ΠΣΔ.

Για χρήση και πειραματισμό με την εφαρμογή μπορείτε να επισκέπτεστε το http://epal-rodop.ser.sch.gr/bibliothikipub/ όπου υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο του διαχειριστικού συστήματος.