Home Αναφορές Μελέτες
Αναφορές
Μακρυγιάννης ο Νισύριος PDF Εκτύπωση E-mail

του Παν. Κουβέντα

Ο Γεώργιος Μακρυγιάννης λαμπρύνει με την τέχνη του ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της μουσικής, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όντας πρωτοπόρος στην ιστορία της δισκογραφίας. Σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης, σημειώνει μια μεγάλη επάρκεια από διαφορετικές χρήσεις του τόξου και σε απόλυτο συνδυασμό με τις πολυρυθμικές φράσεις του αριστερού χεριού, δημιουργώντας την εντύπωση ότι συνοδεύεται , ή ότι παίζουν δύο ή και τρία βιολιά, π.χ. στην «Γκάιντα Κρητικιά», τεχνική που συναντά κανείς αν μελετήσει Παγκανίνι ή σονάτες για σόλο βιολί του Μπαχ.

Περισσότερα...
 
PDF Εκτύπωση E-mail

Για την Νίσυρο και τον Νισύριο

του Παν. Κουνάδη

Αλλεπάλληλα δυσάρεστα και ατυχή γεγονότα για την πορεία της χώρας, σε συνδυασμό με καταστροφικές επιλογές των διαχειριστών της εξουσίας, οδήγησαν την αναπυθσσόμενη Ελλάδα των μεγάλων έργων της περιόδου Χαρίλαου Τρικούπη στα χέρια του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Κι ήταν μερικά από τα γεγονότα αυτά: η στροφή στην υπερκαλλιέργεια σταφίδας μετά την επιδημία φυλλοξήρας στην Γαλλία από το 1885 που κατέστεψε για χρόνια την παραγωγή της. Η διακοπή των εξαγωγών σταφίδας προς την Αγγλία, μετά την απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο ελάχιστο το εισαγόμενο συνάλαγμα, αφού το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών εξηρτάτο κατά 60% από την σταφίδα. Χωρίς δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων η χώρα οδηγήθηκε στην πτώσευση το 1893 από τον ίδιο τον ανανεωτή της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, τον Χαρίλαο Τρικούπη, που δεν εξελέγη ούτε βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Περισσότερα...