section2233: Ορθογραφικός έλεγχος κειμένου, προσθήκη λέξεων στο λεξικό

Ορθογραφικός έλεγχος κειμένου, προσθήκη λέξεων στο λεξικό

Ορθογραφικός έλεγχος

Η δυνατότητα ορθογραφικού ελέγχου σε ένα έγγραφο είναι πολύ χρήσιμη,  μιας και μπορεί να εντοπίσει συχνά λάθη που μπορεί να ξεφύγουν κατά τη σύνταξη του εγγράφου. Έχεις συνειδητοποιήσει όμως  πώς καταφέρνει μια εφαρμογή να εντοπίζει τα ορθογραφικά λάθη που κάνεις;

 

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο υπολογιστής συμβουλεύεται κάθε φορά ένα τεράστιο λεξικό  με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζει σαν ορθογραφικό λάθος οποιαδήποτε λέξη δεν εντοπίζει στο λεξικό του.

 

Είναι λοιπόν λογικό να χαρακτηριστεί λάθος το επώνυμο ενός ανθρώπου, μιας και είναι απίθανο να βρίσκεται στο λεξικό. Για παράδειγμα, άνοιξε τον επεξεργαστή κειμένου και δοκίμασε να πληκτρολογήσεις τη λέξη

σταυρόπουλος

 

Το πιο πιθανό είναι η  εφαρμογή να θεωρήσει ότι η λέξη έχει γραφτεί με λανθασμένη ορθογραφία και να την υπογραμμίσει με μια κόκκινη, κατσαρή γραμμή γιατί απλά δεν την έχει καταχωρισμένη στο λεξικό της.

 

Παρατήρηση

Αν γράψεις το πρώτο γράμμα του ονόματος με Κεφαλαίο χαρακτήρα (δηλ. Σταυρόπουλος) είναι πιθανόν να μην χαρακτηριστεί η λέξη σαν λανθασμένη γιατί συνήθως αγνοούνται από τον ορθογραφικό έλεγχο όσες λέξεις ξεκινούν ή είναι γραμμένες εξ’ολοκλήρου με κεφαλαία γράμματα.

 

Το ίδιο θα συμβεί και αν γράψεις μια λέξη χρησιμοποιώντας ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα, δοκίμασε να γράψεις τη λέξη  όμορφος γράφοντας το μεσαίο όμικρον με λατινικούς χαρακτήρες (δηλ. στα Αγγλικά).

όμoρφος

 Αν και οπτικά φαίνεται ότι η λέξη είναι ορθογραφημένη σωστά, η εφαρμογή σου θα την χαρακτηρίσει σαν λανθασμένη γιατί απλούστατα δεν θα μπορέσει να την εντοπίσει στο λεξικό της. Αυτό οφείλεται στο ότι ο χαρακτήρας  "ο" όταν γραφτεί με το ελληνικό πληκτρολόγιο και ο χαρακτήρας "o" όταν γραφτεί στο λατινικό πληκτρολόγιο αντιστοιχούν σε διαφορετικούς κωδικούς στην ψηφιακή αναπαράσταση (θυμήσου τους πίνακες κωδικοποίησης ASCII και UTF8). Έτσι, παρόλο που μια λέξη φαίνεται σωστή, αντιμετωπίζεται από τον υπολογιστή σου σαν λανθασμένη.

Ο υπολογιστής σου λοιπόν δεν ξέρει τα πάντα! Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να του διδάξει νέες λέξεις όπως για παράδειγμα να αναγνωρίζει ένα επίθετο ή κάποιες συντμήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να διδάξεις τον υπολογιστή σου ώστε να θεωρεί σωστή τη λέξη

τσπ

που στην αργκό που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι συμμαθητές σου σημαίνει "Τέλος Πάντων".

Για να προσθέσεις τη λέξη τσπ στο λεξικό του υπολογιστή σου αρκεί:

  1. να πληκτρολογήσεις  τη λέξη τσπ σε μια εφαρμογή γραφείου (επεξεργαστή κειμένου, παρουσίαση κλπ)
  2. να τοποθετήσεις το ποντίκι πάνω στη λέξη και να πατήσεις το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού
  3. να επιλέξεις τη λειτουργία Προσθήκη στο Λεξικό
2_2_3_3_image1

Παρατήρηση

Μόλις προσθέσεις μια νέα λέξη στο λεξικό αυτή παύει να χαρακτηρίζεται σαν ορθογραφικό λάθος.


 Αυτό το ήξερες;

Μπορείς να ρυθμίσεις με λεπτομέρεια θέματα που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι εφαρμογές γραφείου που χρησιμοποιείς. Για να βρεις το σχετικό παράθυρο ρυθμίσεων στον επεξεργαστή κειμένου, μπορείς να κάνει απλά κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής που βρίσκεται πάνω αριστερά:

2_2_3_3_image2

Στη συνέχεια μπορείς να ρυθμίσεις με λεπτομέρεια τη συμπεριφορά της εφαρμογής σε σχέση με την ορθογραφία και το ορθογραφικό λεξικό από την καρτέλα Εργαλεία Ελέγχου.

2_2_3_3_image3 Μπορείς να ρυθμίσεις τις ενέργειες που θα γίνονται κατά την πληκτρολόγηση, θέματα που αφορούν στο ορθογραφικό λεξικό ή σε προχωρημένους γραμματικούς ελέγχους

  *** δοκίμασέ το ***

 

Last modified: Tuesday, 17 June 2014, 2:49 PM