section4222: Πλοήγηση σε ιστοσελίδες με χρήση υπερσυνδέσμων

Πλοήγηση σε ιστοσελίδες με χρήση υπερσυνδέσμων

Το κείμενο που αποτελείται από πολλά στοιχειώδη αυτόνομα 4_2_2_2_image1.pngκείμενα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών διαδρομών ανάγνωσης και αναζήτησης πληροφοριών, ονομάζεται υπερκείμενο (Hypertext). Μέσω του υπερκειμένου ξεπερνιέται η γραμμικότητα που υπάρχει στα βιβλία (δηλαδή, από σελίδα σε σελίδα).

Ο Παγκόσμιος Ιστός χτίστηκε πάνω στην ιδέα του υπερκειμένου και αποτελεί μία ενσάρκωση (υλοποίηση) τέτοιου τρόπου διασύνδεσης και οργάνωσης πληροφοριών. Έτσι κάθε ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ένα έγγραφο με τη μορφή υπερκειμένου.  

4_2_2_2_image2

Σε μια ιστοσελίδα, σύνδεσμο (link) ή υπερσύνδεσμο (hyperlink) ονομάζουμε τη σύνδεση (αναφορά ή παραπομπή) μεταξύ των κόμβων του υπερκειμένου.

Η βασική δοκιμή μονάδα των υπερκειμένων είναι ο κόμβος (Node). Κάθε κόμβος αποτελείται από τμήματα κειμένου, γραφικών, εικόνων, βίντεο ή ήχου. Ένας κόμβος μπορεί να περιέχει από μια απλή φωτογραφία ή ένα μικρό κείμενο έως μια μεγάλη ενότητα με διάφορες μορφές πληροφορίας.
Οι κόμβοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω των συνδέσμων (Links) και μας επιτρέπουν την ελεύθερη πλοήγηση σε κάθε ιστοσελίδα.

4_2_2_2_image3

 

Πώς εντοπίζω τους υπερσυνδέσμους σε μία ιστοσελίδα

Παλαιότερα, συνηθιζόταν οι υπερσύνδεσμοι κειμένου να εμφανίζονται στις ιστοσελίδες με μπλε χρώμα και υπογράμμιση. 4_2_2_2_image4

Πλέον όμως, η γραφιστική εξέλιξη των ιστοσελίδων είναι τέτοια που το κάθε τι σε μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι υπερσύνδεσμος. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μετακινήσουμε το ποντίκι μας στο σημείο που πιστεύουμε ότι υπάρχει υπερσύνδεσμος και αν ο δείκτης του μετατραπεί σε χέρι που δείχνει, τότε πρόκειται για υπερσύνδεσμο.

Επίσης, υπερσύνδεσμοι είναι όλα τα μενού επιλογών που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα.

Last modified: Tuesday, 17 June 2014, 3:00 PM