Ομάδα νέων καταναλωτών

4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

 Αειφορική κατανάλωση

ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

  • Συμμετέχετε στην ανακύκλωση των υλικών που ανακυκλώνονται (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί κλπ.)

Χαρτί: Για την παραγωγή ενός τόνου κυτταρίνης, της πρώτης ύλης του χαρτιού, απαιτούνται 2,5 έως 3 τόνοι ξύλου δέντρων, 280-440 κυβικά μέτρα νερού και 4.750-7600 κιλοβατώρες σε ενέργεια. Αν ανακυκλώναμε 300.000 τόνους χαρτιού, θα εξοικονομούσαμε τόσο νερό όσο καταναλώνεται στην Αττική σε τρεις μήνες.

Αλουμίνιο: Από ένα κιλό ανακυκλωμένου αλουμινίου δηλ. 55 κουτάκια αναψυκτικού, εξοικονομούμε 4 κιλά βωξίτη, 2 κιλά χημικών υλών και πρώτες ύλες παραγωγής ενέργειας ικανές να παράγουν 8 κιλοβατώρες ρεύματος.

  • Ξαναχρησιμοποιείστε τις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια σας ή καλύτερα πάρτε μαζί σας μια τσάντα ή το παραδοσιακό δίχτυ. Για να παραχθεί το πλαστικό, χρησιμοποιείται πετρέλαιο. Όταν πεταχτεί, παραμένει στο περιβάλλον για πολλές δεκαετίες. Ακόμη και το βιοδιασπώμενο δε διαλύεται εντελώς, γίνεται απλά μικρά κομμάτια. Το μελάνι που χρησιμοποιείται για το τύπωμα των σχεδίων πάνω στις σακούλες, περιέχει κάδμιο το οποίο ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν καίγεται η σακούλα.

Στις λαϊκές αγορές τα μη τυποποιημένα προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ.) πωλούνται σε πιο λιτή συσκευασία από τα τυποποιημένα προϊόντα των super market. Χρησιμοποιήσετε το ειδικό καρότσι μεταφοράς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση πλαστικών σακουλών για τη μεταφορά των προϊόντων.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Αγοράζετε οικολογικά προϊόντα

Σε έρευνα της εταιρίας "Κάπα research Α.Ε." το 1999, το 84,9% των γυναικών και το 78,5% των αντρών στη χώρα μας, συμφωνούν ότι προϊόντα όπως η χλωρίνη και τα απορρυπαντικά είναι επικίνδυνα τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Δε γνωρίζει την ύπαρξη οικολογικών απορρυπαντικών. Το 35% θεώρησε ότι η τιμή του οικολογικού προϊόντος είναι καθοριστικός παράγοντας για την αγορά του ενώ το 20% θα το αγόραζε ακόμη κι αν ήταν πιο ακριβό. Το 12% δε θα το αγόρασε αν ήταν ακριβότερο απ' τα συνηθισμένα απορρυπαντικά ακόμη κι αν ήταν αποτελεσματικότερο.

Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε οικολογικά προϊόντα, αν θέλουμε να προστατέψουμε την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

ΛΑΣΠΗ Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.

ΦΡΟΥΤΑ-ΚΡΑΣΙ Ρίχνουμε αμέσως πάνω στο λεκέ αλάτι ή πολύ ζεστό νερό και μετά το βυθίζουμε στο γάλα.

ΛΑΔΙ - ΛΙΠΗ - ΓΡΑΣΑ Ρίχνουμε πρώτα βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα ή αμμωνία και νερό.

ΤΣΙΧΛΑ Τρίβουμε με πάγο

ΜΕΛΑΝΙ Μουλιάζουμε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίζουμε με οξυζενέ και νερό.

ΑΙΜΑ Μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό. Όσο πιο κρύο είναι τόσο καλύτερα.

ΚΑΦΕΣ Σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο ασπράδι αυγού και τρίβουμε το λεκέ.

ΣΚΟΥΡΙΑ Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.

ΜΟΥΧΛΑ Διαλύουμε σαπούνι, καλύπτουμε τους λεκέδες μ' αυτό, μετά ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε στον ήλιο, ενώ διατηρούμε συνεχώς τα σημεία υγρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αν χρειαστεί.

ΧΑΛΙΑ Χρησιμοποιούμε ξύδι με νερό και σαπούνι. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί καθαρίζονται με λευκό κρασί και ζεστό νερό με σαπούνι.

ΦΟΥΡΝΟΣ Σε ένα ρηχό τηγάνι (όχι αλουμινίου) βάζουμε 50 ml αμμωνία και προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του. Αφού ζεστάνουμε το φούρνο για 20 λεπτά τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το τηγάνι. Οι βρωμιές μαλακώνουν και ο φούρνος καθαρίζεται εύκολα με ένα σφουγγάρι και μαγειρική σόδα.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ Για να ξεβουλώσει η αποχέτευση, ρίχνουμε 50 ml μαγειρική σόδα, ύστερα 125 ml ξύδι και στη συνέχεια βραστό νερό.

ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ

ΑΣΗΜΙ Βράζουμε 1 λίτρο νερό στο οποίο προσθέτουμε 15 ml αλάτι και 15 ml μαγειρική σόδα, αφήνουμε να κρυώσει για τρία λεπτά και γυαλίζουμε με ένα μαλακό πανί.

ΧΑΛΚΟΣ Χυμός λεμονιού και αλάτι ή ζεστό ξύδι και αλάτι.

ΜΠΡΟΥΝΤΖΟΣ Σε ίσα μέρη αλάτι και αλεύρι μαζί με λίγο ξύδι.