Ψωμί - Δημητριακά

1 φέτα ψωμί (25 γρ) ή 1 φέτα μαύρο ψωμί (35 γρ)

17 γρ φρυγανιά ή κράκερ

1 κομμάτι απλό κέικ (30 γρ)

20 γρ κουλουράκια άγλυκα

½ φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια ή χυλοπίτες (120 γρ)

1 μέτρια πατάτα βραστή ή ψητή

½ φλιτζάνι μαγειρεμένα δημητριακά

½ φλιτζάνι όσπρια μαγειρεμένα

½ φλιτζάνι καλαμπόκι (κονσερβοποιημένο, κατεψυγμένο ή φρέσκο)

½ φλιτζάνι αρακάς

2 κουταλιές αμαγείρευτο κορν-φλάουρ

1 φλιτζάνι ποπ-κορν

 

Το ψωμί και τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής όλων των ανθρώπων της γης. Στα δημητριακά ανήκουν το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι και το ρύζι. Τα δημητριακά περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά, βιταμίνες, νερό κ.ά.  Τα σπουδαιότερα ανόργανα συστατικά των δημητριακών είναι ο φώσφορος, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

 

 Να προτιμάς το ψωμί ολικής αλέσεως γιατί περιέχει κυτταρίνη, πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

 

Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται τα δημητριακά καθημερινά σε κάθε τους γεύμα, γιατί εκτός από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν, συμβάλλουν στη νοστιμιά των γευμάτων τους. Επειδή περιέχουν αρκετές θερμίδες, όσο πιο πολύ ασκείται ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες πρέπει να καταναλώνει απ’ αυτή την ομάδα.

 

Τα ζυμαρικά

Ζυμαρικά είναι ο γενικός όρος που δηλώνει όλα τα τρόφιμα που προέρχονται από ζυμάρι π.χ. τα μακαρόνια και οι χυλοπίτες οι οποίες γίνονται από σιταρένιο αλεύρι, νερό, αυγά κι άλλα υλικά.

 

Το ρύζι

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο έχουν το ρύζι σαν κύρια τροφή τους. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στη γη και φημίζεται σαν τροφή που κράτησε στη ζωή και έθρεψε περισσότερο από το 1/3 του γήινου πληθυσμού.

 Όταν βράζεις ρύζι πιλάφι, πρόσθεσε στο νερό μια κουταλιά λάδι, γίνεται πιο σπυρωτό.

 

Φτιάξε κάτι μόνος σου…

ΑΥΓΟΦΕΤΕΣ

Υλικά

4 αυγά χτυπημένα

2/3 φλιτζ. Γάλα

12 φέτες ψωμί

2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά και το γάλα. Βουτάμε τις φέτες του ψωμιού στο μίγμα και από τις δύο μεριές. Τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε αμέσως με μέλι ή τυρί φέτα.

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Υλικά

3 αυγά

5 φλιτζανάκια ζάχαρη

7 φλιτζανάκια αλεύρι

1 μπέικιν πάουντερ

Χυμό 2 πορτοκαλιών

Υλικά για το σιρόπι

2 ½  φλιτζάνια ζάχαρη

2 ½  φλιτζάνια νερό

1 βανίλια

Ετοιμασία του σιροπιού: Βράζουμε τα υλικά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θ’ αρχίσει το μίγμα να κοχλάζει.

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το χυμό των πορτοκαλιών. Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα για κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου.  Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι το οποίο όπως είναι ζεστό το ρίχνουμε λίγο-λίγο πάνω σε όλο το κέικ.