Γαλακτοκομικά
1 φλιτζάνι γάλα (240 γρ) ή 30-40 γρ τυρί ή 1 φλιτζάνι γιαούρτι
Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνεται το γάλα κι όλα τα τρόφιμα που γίνονται από γάλα, εκτός από το βούτυρο.
Το γάλα είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας. Το αγελαδινό γάλα είναι το καλύτερο και το πιο διαδεδομένο. Κάθε φλιτζάνι γάλα (240 γρ) περιέχει 12 γρ υδατάνθρακες, 8 γρ πρωτεΐνη, 10 γρ λίπη και δίνει 170 θερμίδες.
Το γάλα περιέχει υδατάνθρακες και ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, χλώριο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει βιταμίνες όπως Α, D και όλες σχεδόν τις βιταμίνες της ομάδας Β.
Τα θρεπτικά συστατικά που δίνει το γάλα βοηθούν το σώμα:
Να δημιουργήσει νέα κύτταρα
Να διορθώσει φθαρμένα κύτταρα
Να κρατά σε ισορροπία τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες του
Πόσο γάλα πρέπει να πίνουμε;
Παιδιά κάτω των 9 χρόνων: Τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα
Παιδιά από 9 μέχρι 12 χρόνων: Τουλάχιστον 3-4 φλιτζάνια την ημέρα
Έφηβοι: Τουλάχιστον 4-5 φλιτζάνια την ημέρα
Ενήλικοι: Τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα
Έγκυες-Θηλάζουσες γυναίκες: 4-6 φλιτζάνια την ημέρα
Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα περιέχει περίπου 42% ζάχαρη. Το σοκολατούχο γάλα αρέσει σε πολλούς, όμως περιέχει πολύ κακάο και ζάχαρη. Επιπλέον με το γάλα αυτό γίνεται κακή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Τα μεταλλικά κουτιά του γάλακτος δεν πρέπει να είναι χτυπημένα ή σκουριασμένα. Το ανοιχτό μπουκάλι ή κουτί πρέπει να το βάζουμε πάντα στο ψυγείο σκεπασμένο. Το παστεριωμένο γάλα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο ψυγείο και να είναι 1-2 ημερών, όχι πιο μπαγιάτικο. Μην ανακατεύεις ποτέ παλιό με φρέσκο γάλα.
Φτιάξε παγωτό μόνος σου… αλλά να το τρως με μέτρο γιατί παχαίνει!
Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 φλιτζάνι γάλα ζαχαρούχο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
Προαιρετικά μερικές κουταλιές κακάο
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο πολυμίξερ. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κομματάκια ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.λ.π. Βάζουμε το μίγμα στην κατάψυξη μέχρι να πήξει.