Τα γεύματα της ημέρας

 

Πρωινό γεύμα

Στο πρωινό συμπεριλαμβάνουμε πάντα γάλα ή γιαούρτι, το οποίο συνοδεύεται με φρούτο, αυγό ή -καλύτερα- δημητριακό. Στο πρωινό μπορούμε να συμπεριλάβουμε και κάποιες γλυκές γεύσεις.

 

Μεσημεριανό γεύμα

Στο μεσημεριανό γεύμα "πέφτει το βάρος" της θρέψης του οργανισμού.

ü     Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα όσπρια.

ü     Το κοτόπουλο και το ψάρι αρκούν αν με αυτά καλύπτουμε 2 γεύματα την εβδομάδα.

ü     Το κόκκινο κρέας φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μας σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 αν το τρώμε 1-2 φορές κάθε 2 εβδομάδες. Κόκκινο κρέας είναι φυσικά και ο κιμάς.

ü     Τα φαγητά που δεν έχουν πρωτεΐνες πρέπει να συμπληρώνονται με τυρί, π.χ. τα λαδερά.

 

Βραδινό γεύμα

Το βραδινό γεύμα είναι σαφώς απλούστερο στη σύνθεση και μικρότερο σε όγκο από το μεσημεριανό. Σπάνια είναι ίδιο με το μεσημεριανό. Αυτό γίνεται μόνο όταν το μεσημεριανό φαγητό αρέσει ιδιαίτερα στην οικογένεια, π.χ. την Κυριακή, ή όταν θέλουμε να αποφύγουμε τον κόπο της παρασκευής του. Το διαφορετικό βραδινό πάντως εξασφαλίζει ποικιλία και εξισορροπεί το διαιτολόγιο. Αν, για παράδειγμα, έχουμε ψάρι το μεσημέρι και φάμε ψάρι και το βράδυ, τότε το ποσοστό πρωτεϊνών που θα πάρουμε θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Υπάρχει βέβαια και η λύση να τρώμε το βράδυ ένα μέρος του μεσημεριανού φαγητού. Για παράδειγμα, αν έχουμε κοτόπουλο με πατάτες το μεσημέρι και σαλάτα, μπορούμε το βράδυ να φάμε μόνο τις υπόλοιπες πατάτες χωρίς κοτόπουλο και μία διαφορετική σαλάτα. Ο βασικός κανόνας πάντως στη σύνθεση του βραδινού γεύματος στο διαιτολόγιο είναι ότι, αν υπάρχει ζωικής προέλευσης τρόφιμο το μεσημέρι, τότε το βράδυ πρέπει αυτό να παραλείπεται.    

 

 Ενδιάμεσα γεύματα

Τα ενδιάμεσα γεύματα συνήθως τα αντιμετωπίζουμε πολύ επιπόλαια, τρώγοντας ό,τι να 'ναι. Με το να συμπεριλάβουμε τα φρούτα στα γεύματα αυτά, κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Τα φρούτα έχουν υδατάνθρακες, πέπτονται εύκολα και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν - κυρίως οι βιταμίνες και τα μέταλλα - αξιοποιούνται από τον οργανισμό.