Nutripolis online

  Ενημερωθείτε…  Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής
Τα υπέρ και τα κατά των τροφών εν ολίγοις…

 

Τα πρόσθετα, οι διατροφικές πληροφορίες, ανάλωση πριν από…

6 λόγοι για να φάτε ένα μήλο     Τι τρώμε συνήθως στα fast food;

  Συντήρηση των τροφίμων      Η διατροφή και τα δόντια μας

Αποστολή άρθρων & παρατηρήσεων

 

  Ενημερωθείτε…

ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΔΟΣ

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Γαριδάκια

54%

46%

Πατατάκια

46%

54%

Γκοφρέτες - σοκολάτες

32%

68%

Μπισκότα - κρουασάν

42%

58%

Κουλούρι - ξηροί καρποί

44%

56%

Σάντουιτς - τοστ

56%

44%

Τυρόπιτες - σπανακόπιτες

42%

58%

Καραμέλες, τσίκλες κλπ

27%

73%

Γάλα - γιαούρτι

29%

71%

Παγωτά

63%

37%

Κόκα - κόλα

51%

49%

Φυσικοί χυμοί

49%

51%

Μη φυσικοί χυμοί

52%

48%

ΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ή ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙ

Προϊόν

Παιδιά

Γονείς

Σχολικά

72%

28%

Τρόφιμα

12%

88%

Ρούχα - παπούτσια

34%

66%

Γλυκίσματα, σνάκς κ.ά.

84%

16%

Παιχνίδια

63%

37%

(Έρευνα ΙΝΚΑ 1998)


 Ποια είναι η δημοφιλέστερη τροφή;

Λίγοι Ευρωπαίοι γνώριζαν την ύπαρξή του μέχρι το έτος 1.000 μ.Χ. Τον μεσαίωνα έγινε μια βασική πολυτέλεια. Στο τέλος του 18ου αιώνα μια ανάγκη. 100 χρόνια αργότερα πρόσφερε περίπου το 1/6 των θερμίδων στο μέσο διαιτολόγιο. Η παγκόσμια παραγωγή αυτού του προϊόντος «δείχνει την περισσότερο ανοδική καμπύλη παραγωγής οποιασδήποτε κύριας τροφής στην παγκόσμια αγορά επί αρκετούς αιώνες. Ακόμα εξακολουθεί να ανεβαίνει…».

Τι είναι;

Η πιο δημοφιλής τροφή είναι η ζάχαρη.

Από το «Γλύκα και Δύναμη: Η θέση της ζάχαρης στη σύγχρονη ιστορία», του Sintney Mintz (Βάικινγκ Πένγκουιν, Ν. Υόρκη, 1985)

Ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας των παιδιών, η ζάχαρη, παραμονεύει.

Η παιδική τερηδόνα θερίζει.



Ενημέρωση  τ ώ ρ α !

     Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής πρώτα ενημερώνεται και μετά επιλέγει. Πως όμως ο ενεργός καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για τα προϊόντα που αγοράζει και να διασφαλισθεί;

  1. Καταρχήν από την ίδια την πηγή των συσκευασμένων τροφίμων, τον παρασκευαστή.
    Κάθε παρασκευαστής που σέβεται τον εαυτό του, τον καταναλωτή και το επώνυμο προϊόν του, ενημερώνει ο ίδιος το καταναλωτικό κοινό για το τι του προσφέρει. Έτσι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ν’ απευθυνθεί στα αντίστοιχα τηλέφωνα που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων.
  2. Από τους κρατικούς οργανισμούς. Το κράτος, όπως άλλωστε έχει την υποχρέωση, ελέγχει με την σειρά του την ποιότητα των συσκευασμένων τροφίμων που καταναλώνουμε, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής τους διαδικασίας, μέσω των αρμοδίων φορέων του.
  3. Από τους αρμόδιους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, ελέγχουν την ποιότητα των συσκευασμένων τροφίμων προστατεύοντας τον ευρωπαίο καταναλωτή και τις επιλογές του.
  4. Από τα Ινστιτούτα και τις Οργανώσεις Καταναλωτών , που έχουν σαν πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση και την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

     Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα φέρουν ετικέτες όπου αναγράφονται αναλυτικά όλες εκείνες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή επιλογή και χρήση του προϊόντος.

 

Ο σωστός καταναλωτής:

Α) πριν επιλέξει το προϊόν και πριν τη χρήση του, θα πρέπει να διαβάζει προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται αναλυτικά πάνω στη συσκευασία.

Β) πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ημερομηνία λήξης του κάθε προϊόντος.

Γ) πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες μαγειρέματος, ψύξης ή αποθήκευσης του προϊόντος, όπως αυτές αναγράφονται στη συσκευασία.

Δ) δεν πρέπει να διστάζει να επικοινωνήσει με τον παρασκευαστή του επώνυμου προϊόντος για τυχόν πληροφορίες ή παράπονα.

Ε) πρέπει να γνωρίζει ότι με το γράμμα Ε και έναν αριθμό χαρακτηρίζονται τα πρόσθετα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία των συσκευασμένων τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά ο καταναλωτής καλείται καθημερινά να κάνει τις σωστές επιλογές.

 

 

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής

 

  1. Προτιμήστε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα (μειώνοντας όμως την υπερβολική λήψη λαδιού), τα φρούτα, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τους φυσικούς χυμούς, τις σαλάτες, τα χορταρικά και τα δημητριακά.
  2. Μειώστε το λίπος στη διατροφή σας και ελαττώστε την κατανάλωση βουτύρου, μαγιονέζας και άλλων τέτοιων προϊόντων.
  3. Τροφές που περιέχουν χοληστερίνη, δηλαδή το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το ζωικό λίπος πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες καθώς αποτελούν την κύρια αιτία για τη δημιουργία καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  4. Πίνετε απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.  Μειώστε, αν όχι εκμηδενίστε, την κατανάλωση του οινοπνεύματος.
  5. Μην παραλείπετε κανένα γεύμα. Εάν δεν φάτε τίποτα όλη την ημέρα εκθέτετε την υγεία σας σε διάφορους κινδύνους και νιώθετε εξάντληση. Κυρίως,  μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας γεύμα.
  6. Ποτέ μην τρώτε με λαιμαργία, αλλά μασάτε αργά, με μικρές μπουκιές.
  7. Καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες: γαλακτοκομικά, φρούτα-λαχανικά, ψωμί-δημητριακά, κρέας – ψάρι - όσπρια και λάδι. Μην τρώτε όμως συχνά, τσιγαρισμένα ή τηγανητά φαγητά.
  8. Τρώτε όσο το δυνατόν πιο πολλές σαλάτες και φρούτα με τη φλούδα τους.
  9. Μετριάστε τη λήψη ζάχαρης. Περιορίστε τη σοκολάτα. Τα 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος, περιέχουν 565 θερμίδες!
  10. Οι υδατάνθρακες που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα είναι απαραίτητοι στον ανθρώπινο οργανισμό επειδή δίνουν ενέργεια για να ζήσει, να κινηθεί και να εργαστεί το σώμα. Πατάτες, ζυμαρικά, σιτηρά, όσπρια, σκούρο ρύζι, λαχανικά, φρούτα και όλα τα γαλακτοκομικά είναι τροφές που έχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι καίγονται αργά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και δίνουν την απαιτούμενη ζωντάνια και ενέργεια. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες. Βρίσκονται μέσα στα γλυκά, τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη.

 

 

Τα υπέρ και τα κατά των τροφών εν ολίγοις

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Δίνουν  λίγη  ενέργεια, αλλά  πολύ νερό και  κυτταρίνη που βοηθά το έντερο να αποβάλει με ευκολία τα άχρηστα υλικά της πέψης.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, χρήσιμα για να δυναμώνουν τα οστά.

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ: Είναι πλούσιο σε ίνες, χρήσιμες για το έντερο.

ΡΥΖΙ: Χωνεύεται εύκολα και είναι κατά συνέπεια κατάλληλο για όλους. Περιέχει άμυλο και αρκετές βιταμίνες.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ: Τα αεριούχα αναψυκτικά έχουν καλή γεύση, αλλά περιέχουν αέρια, χρωστικές ουσίες και γλυκαντικά που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

ΓΛΥΚΑ: Τα σάκχαρα προσφέρουν πολύ γρήγορα ενέργεια. Τα πολλά γλυκά όμως κάνουν κακό .

ΛΑΔΙ: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λάδια  όπως ελαιόλαδο, σπορέλαια. Καλύτερα να προτιμάμε το ελαιόλαδο (και σαν 2η λύση το ηλιέλαιο).

ΑΒΓΑ: Το ασπράδι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ ο κρόκος περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. (Δεν πρέπει όμως να τρώμε πολλούς κρόκους την εβδομάδα).

ΚΡΕΑΣ: Περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και λίπη. Τα άσπρα κρέατα (κοτόπουλο, κουνέλι) είναι πιο άπαχα από τα κόκκινα (μοσχάρι , χοιρινό).

ΨΑΡΙ-Είναι πιο άπαχο από το κρέας και προπάντων πλούσιο σε φώσφορο, που βοηθάει στη μνήμη.

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ: Είναι καλύτερα να τρώμε φρέσκες τροφές, επειδή οι κατεψυγμένες χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών τους.

ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ: Οι κονσέρβες δεν είναι θρεπτικές όπως οι φρέσκες τροφές, επειδή ορισμένες χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους, είναι βλαβερές.

ΦΡΟΥΤΑ: Περιέχουν πάρα πολύ νερό, αλλά και σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, κυρίως στη φλούδα. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να τα τρώμε με τη φλούδα τους, αφού την πλύνουμε πολύ καλά.

ΝΕΡΟ: Το σώμα μας αποτελείται από νερό για πάνω από το μισό του βάρους μας. Το νερό μεταφέρει τις ουσίες στο εσωτερικό του σώματός μας  και ρυθμίζει τη θερμοκρασία. Γι’ αυτό, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό την ημέρα.

 

 

Τι είναι τα πρόσθετα


Τα πρόσθετα είναι ουσίες που προστίθενται σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, τη συντήρηση, τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισής του. Χωρίς τα πρόσθετα τα περισσότερα τρόφιμα δεν θα έφταναν καθόλου στο ράφι του σούπερ μάρκετ και αν έφταναν θα έπρεπε να καταναλωθούν αμέσως. Τα  πρόσθετα αναγράφονται στις συσκευασίες με το γράμμα Ε και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. Ε123), αλλά μπορεί να τα συναντήσετε και με τη χημική τους ονομασία. Η χρήση των πρόσθετων καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες τροφίμων

OI XPΩΣTIKEΣ
Tα τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί χρωστική ουσία πρέπει να αναφέρονται στην επισήμανση ως χρωματισμένα. Για τη χρήση των χρωστικών υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, με γνώμονα την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά, οι συνέπειες της χρήσης χημικών πρόσθετων στην υγεία των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων τα οποία παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πρόσθετα. Γι' αυτό οι ενώσεις των καταναλωτών παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πρόσθετα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες και πιέζουν για την αντικατάσταση όσων θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία.

TA ΣYNTHPHTIKA, που προστίθενται για να διατηρήσουν ένα τρόφιμο αναλλοίωτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να αναχαιτίσουν την εισβολή των μικροβίων και των μικροοργανισμών στα συστατικά του συσκευασμένου τροφίμου.
TA ANTIOΞEIΔΩTIKA, που προστίθενται στα τρόφιμα για να τα προστατέψουν από αλλοιώσεις που οφείλονται σε οξείδωση.
OI ΣTAΘEPOΠOIHTEΣ (γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά, πηκτικά μέσα). O ρόλος των ουσιών αυτών είναι να σταθεροποιούν τη σύνθεση των τροφών συγκρατώντας το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων. 

 Eάν στη συσκευασία του προϊόντος συναντήσετε το γράμμα E ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νούμερα:

Aπό 100 έως 199 είναι χρωστικές

Aπό 200 έως 299 είναι συντηρητικά

Aπό 300 έως 399 είναι αντιοξειδωτικά

Aπό 400 έως 499 είναι σταθεροποιητές

 

Οι διατροφικές πληροφορίες


Στις διατροφικές πληροφορίες περιλαμβάνονται η θερμιδική αξία του προϊόντος, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά ανά 100 γραμμάρια.
Σε προϊόντα όπως χυμοί ή δημητριακά «εμπλουτισμένα» με βιταμίνες και μέταλλα αναγράφονται υποχρεωτικά οι πληροφορίες για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα, επειδή ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την επιπλέον διατροφική και θερμιδική αξία του «εμπλουτισμένου» προϊόντος. Στα υπόλοιπα τρόφιμα δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή των πληροφοριών αυτών, πολλές εταιρίες όμως δίνουν αυτές τις πληροφορίες στον καταναλωτή (θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα) για την πληρέστερη ενημέρωσή του.

Ανάλωση πριν από…

 

Στις συσκευασίες των προϊόντων αναγράφονται δύο διαφορετικές φράσεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος:

«ANAΛΩΣH ΠPIN AΠO...», που αφορά τα προϊόντα τα οποία έχουν μικρή διάρκεια ζωής, όπως το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι και οι φυσικοί χυμοί φρούτων.

«ANAΛΩΣH KATA ΠPOTIMHΣH ΠPIN AΠO...», που αφορά τα κατεψυγμένα προϊόντα και τις κονσέρβες, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα προϊόντα της πρώτης ομάδας.

 

 

6 λόγοι για να φάτε ένα μήλο

 

1.     Ένα μήλο περιέχει μόνο 45-58 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

2.     Τα μήλα απελευθερώνουν ενέργεια στον οργανισμό αργά και σταθερά, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα σνακ, τα οποία αφενός μας «γεμίζουν» με θερμίδες και λιπαρά, αφετέρου η ενέργεια που μας προσφέρουν είναι παροδική.

3.     Τα μήλα βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

4.     Το μήλο περιέχει βιταμίνη C, η οποία προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

5.     Τα μήλα διευκολύνουν την πέψη.

6.     Τα μήλα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης.   

   Δείτε ακόμη

 

 

 

8 λόγους για να φάτε ένα γιαούρτι

και

5 λόγους για να μην φάτε πατατάκια

 

 

 

Τι τρώμε συνήθως στα fast food;

 

Προτηγανισμένες πατάτες, τηγανητό φιλέτο ψαριού, κοτόπουλο (τύπου πανέ), μπιφτέκι αμφιβόλου ποιότητος, τηγανητά αβγά και λουκάνικα και φυσικά άφθονη coca-cola. Αν εξαιρέσουμε το ψωμί που περιέχει ένα χάμπουργκερ και τις σαλάτες, τα άλλα όλα είναι για πέταμα. Πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, πολύ πλούσια όμως σε θερμίδες, αλλά και σε βλαβερά λιπαρά οξέα. Τα τελευταία είναι υπεύθυνα για μελλοντικές εκδηλώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
     Οι έφηβοι, είτε από διαφημιστικές επιρροές, είτε από αδυναμία της οικογένειας να μαγειρέψει (εργαζόμενοι γονείς), διατρέφονται πολύ συχνά με τις αμφίβολης διατροφικής αξίας τροφές που παρέχουν τα fast - food.
     Οι διαιτητικές συνήθειες του ανθρώπου διαμορφώνονται από πολύ νωρίς και είναι φυσικό αυτό που έχει αρχίσει «στραβά» να συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Γονείς, καθηγητές και ειδικοί έχουν μεγάλη ευθύνη για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και είναι σαφώς πιο εύκολο να διαμορφώσουμε μια νέα σωστή διατροφική συμπεριφορά παρά να διορθώσουμε αργότερα μια, ήδη, αποκτημένη. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι περισσότεροι έφηβοι δεν παίρνουν πρωινό, δεν πίνουν γάλα, δεν τρώνε όσπρια και ψάρι, ενώ πίνουν άφθονη coca cola, σοκολατούχο γάλα και τρώνε συχνά στα fast - food. Παράλληλα, στα σημερινά παιδιά και στους εφήβους, η σωματική άσκηση είναι σχεδόν μηδενική.
 

 Συντήρηση των τροφίμων

 

 Η δηλητηρίαση από τρόφιμα μπορεί να ξεπεραστεί από ένα δυνατό οργανισμό μέσα σε λίγες μέρες. Για τους πιο ευαίσθητους όμως, όπως τα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους, μπορεί να γίνει ακόμη και αιτία θανάτου. Γι αυτό:

·        Μαγειρέψτε τα κρέατα και πουλερικά σε θερμοκρασία 70° C τουλάχιστον, ώστε να εξουδετερωθούν τα βακτήρια.

·        Μην αφήνετε τρόφιμα εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες.

·        Ακολουθήστε τις οδηγίες συντήρησης που αναγράφονται στα τρόφιμα.

·        Προσοχή στα σκεύη με ωμά τρόφιμα: μεταφέρουν βακτήρια στα μαγειρεμένα.

·        Αφού πιάσατε ωμό κρέας ή πουλερικά, πλύνετε τα χέρια σας!

·        Αν δεν είστε σίγουροι για την καταλληλότητα των τροφίμων, πετάξτε τα!

·        Φυλάξτε τα κρέατα και ψάρια, που έχετε σκοπό να μαγειρέψετε, στο τελευταίο ράφι για να μη στάζουν πάνω σε άλλα τρόφιμα. Κλείστε τα σε συσκευασίες.

·        Τα μαγειρεμένα τρόφιμα μπαίνουν στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσουν. Αν χρειαστεί να τα ξαναζεστάνετε, αφήστε τα να ζεσταθούν σε υψηλή θερμοκρασία. Ξαναβράστε γεύματα με κρέας ή ζωμό κρέατος για 3 έως 5 λεπτά.

·        Φροντίστε να ξεπαγώνετε τελείως τα κατεψυγμένα τρόφιμα που χρειάζονται ξεπάγωμα, πριν τα μαγειρέψετε. Μόλις ξεπαγώσουν, μαγειρέψτε τα. Μην ξαναπαγώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει!

·        Να πλένετε τα φρούτα πολύ καλά.

·        Κοτόπουλο και κιμάς πρέπει να είναι πάντα καλοψημένα.

·        Ξεπαγώστε τα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων, μόνο αν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως μετά!

·        Να αγοράζετε πάντα στο τέλος τα τρόφιμα που αλλοιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

 

Η διατροφή και τα δόντια μας

1.      Αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, μαρμελάδες κ.λ.π.)

2.      Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά (γάλα, γιαούρτι, ρύζι,  κρέας, ψάρι, φρούτα….).  

3.      Μη θεωρείτε γλυκό μόνο ότι έχει γλυκιά γεύση. Ελέγχετε την περιεκτικότητα  σε ζάχαρη.

4.      Μην τρώτε γλυκά ανάμεσα στα γεύματα . Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια των κύριων γευμάτων (κατά τη διάρκειά τους αυξάνεται η ροή του σάλιου που εξουδετερώνει τα οξέα. Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό στο γεύμα κάνει μικρότερη ζημιά από ότι ανάμεσα στα γεύματα).

5.      Είναι καλό να τελειώνουμε τα γεύματα με κίτρινο τυρί, που βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων μετά την κατανάλωση γλυκών.

6.      Εκτός από την ποσότητα ζάχαρης, μεγάλη σημασία έχει και ο χρόνος παραμονής της  στο στόμα. Αποφεύγετε τις καραμέλες γιατί διατηρούν όξινο περιβάλλον στο στόμα για πολλή ώρα.

 

 

8 λόγοι για να φάτε ένα γιαούρτι

1.        Είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό

2.        Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

3.        Δρα κατά των πεπτικών διαταραχών

4.        Είναι απαραίτητο σε όσα άτομα παίρνουν αντιβίωση γιατί έχει την ιδιότητα, λόγω των μικροοργανισμών που περιέχει να αναπλάθει την χλωρίδα του εντέρου. 

5.        Δρα κατά της χοληστερίνης

6.        Συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

7.        Είναι απαραίτητο στους ενήλικες, στους υπερήλικες, στα παιδιά, στους καπνιστές καθώς και σε όσους  αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

8.        Είναι μια εύγευστη και εύπεπτη τροφή .

 

Συνδυάζεται με:  μέλι, ξηρούς καρπούς, κορν φλέικς, φρούτα αλλά και με μακαρόνια και ρύζι.

                      

5 λόγοι για να μην φάτε πατατάκια

1.        Έχουν πολλά φυτικά λιπαρά

2.        Μας δίνουν πολλές θερμίδες. Ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια 32g μας δίνει 180 θερμίδες

3.        Περιέχουν πολύ αλάτι

4.        Είναι κακής  ποιότητας και κυρίως κατεργασμένα

5.        Δεν είναι αγνά.

 Είναι προτιμότερο να φάτε ένα φρούτο παρά ένα σακουλάκι με πατατάκια.