Κάθε Δικτυακός Τόπος (Web site) στον παγκόσμιο ιστό είναι μια συλλογή από ιστοσελίδες. Κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση, προκειμένου να μπορεί να εντοπίζεται και να ξεχωρίζει από άλλες σχετικές ή μη με αυτήν. Η διεύθυνση αυτή ονομάζεται URL ή απλούστερα διεύθυνση ιστοσελίδας (Web address).
Μια διεύθυνση ιστοσελίδας θα τη βρούμε στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος που χρησιμοποιούμε για να περιηγηθούμε (Browser) στον παγκόσμιο ιστό (Web).
Ένα τυπικό παράδειγμα δομής μιας διεύθυνσης ιστοσελίδας είναι:
http://www.example.gr/path/file_name
Ας δούμε αναλυτικότερα τα μέρη που συνθέτουν μια διεύθυνση ιστοσελίδας:
1. Πρωτόκολλο: Συνήθως είναι το http, το οποίο αντιπροσωπεύει το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου (Hypertext transfer protocol) και χρησιμοποιείται για την απόκτηση πρόσβασης σε μια σελίδα ή σε ένα αρχείο στον παγκόσμιο ιστό.
Η σύνταξή του είναι της μορφής: http://.
2. Διακομιστής Web: Είναι αυτός που αποθηκεύει (φιλοξενεί) τις ιστοσελίδες που θέλουμε. Στο Διαδίκτυο ένας διακομιστής έχει συνήθως τη μορφή www.example.gr.
Σημειώνεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να περιέχεται το www, όπως και ότι το τελευταίο τμήμα μπορεί εκτός από .gr να έχει μια άλλη μορφή.
3. Διαδρομή: Είναι το μονοπάτι (path) προς τον φάκελο του διακομιστή που περιέχει την ιστοσελίδα ή το αρχείο με το οποίο θέλουμε να συνδεθούμε. Για παράδειγμα, /yliko/videos/.
4. Όνομα αρχείου: Είναι τo όνομα της ιστοσελίδας ή του αρχείου που θέλουμε.
Για παράδειγμα, videos.php ή spot.mp4.
Επομένως, συνολικά, η διεύθυνση ιστοσελίδας του παραδείγματος θα ήταν της μορφής:
http://www.example.gr/yliko/videos/videos.php ή
http://www. example.gr /yliko/videos/spot.mp4
Όπως κάθε σπίτι έχει μια μοναδική ταχυδρομική διεύθυνση, προκειμένου να εντοπίζεται, έτσι και κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) είναι και αυτή μοναδική για να εντοπίζεται ο κάτοχός της.
Η δομή μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η ακόλουθη:
όνομα@πάροχος.κατάληξη
Στην ουσία μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελείται από δύο τμήματα τα οποία χωρίζονται με το σύμβολο @ το οποίο προφέρεται «ατ» (at – στο) ή «παπάκι». Στο πρώτο τμήμα δηλώνεται το όνομα του κατόχου της διεύθυνσης, ενώ στο δεύτερο η ταυτότητα του παρόχου της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για παράδειγμα, ο καθηγητής Μάριος Βίτος μπορεί να έχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) ένα email της μορφής vitosm@sch.gr, όπου το όνομα προσδιορίζει το ποιος είναι, ενώ το sch.gr είναι η ταυτότητα του ΠΣΔ ως παρόχου.
Η κατάληξη έχει την ίδια λογική με την κατάληξη μιας διεύθυνσης URL.