Το κείμενο που αποτελείται από πολλά στοιχειώδη αυτόνομα κείμενα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών διαδρομών ανάγνωσης και αναζήτησης πληροφοριών, ονομάζεται υπερκείμενο (Hypertext). Μέσω του υπερκειμένου ξεπερνιέται η γραμμικότητα που υπάρχει στα βιβλία (δηλαδή, από σελίδα σε σελίδα).
Ο Παγκόσμιος Ιστός χτίστηκε πάνω στην ιδέα του υπερκειμένου και αποτελεί μία ενσάρκωση (υλοποίηση) τέτοιου τρόπου διασύνδεσης και οργάνωσης πληροφοριών. Έτσι κάθε ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά ένα έγγραφο με τη μορφή υπερκειμένου.
Σε μια ιστοσελίδα, σύνδεσμο (link) ή υπερσύνδεσμο (hyperlink) ονομάζουμε τη σύνδεση (αναφορά ή παραπομπή) μεταξύ των κόμβων του υπερκειμένου. |
Η βασική δοκιμή μονάδα των υπερκειμένων είναι ο κόμβος (Node). Κάθε κόμβος αποτελείται από τμήματα κειμένου, γραφικών, εικόνων, βίντεο ή ήχου. Ένας κόμβος μπορεί να περιέχει από μια απλή φωτογραφία ή ένα μικρό κείμενο έως μια μεγάλη ενότητα με διάφορες μορφές πληροφορίας. Οι κόμβοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω των συνδέσμων (Links) και μας επιτρέπουν την ελεύθερη πλοήγηση σε κάθε ιστοσελίδα. |
Πώς εντοπίζω τους υπερσυνδέσμους σε μία ιστοσελίδα
Παλαιότερα, συνηθιζόταν οι υπερσύνδεσμοι κειμένου να εμφανίζονται στις ιστοσελίδες με μπλε χρώμα και υπογράμμιση.
Πλέον όμως, η γραφιστική εξέλιξη των ιστοσελίδων είναι τέτοια που το κάθε τι σε μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι υπερσύνδεσμος. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μετακινήσουμε το ποντίκι μας στο σημείο που πιστεύουμε ότι υπάρχει υπερσύνδεσμος και αν ο δείκτης του μετατραπεί σε χέρι που δείχνει, τότε πρόκειται για υπερσύνδεσμο.
Επίσης, υπερσύνδεσμοι είναι όλα τα μενού επιλογών που υπάρχουν σε μια ιστοσελίδα.