Αρχική σελίδα Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Πέμπτη Δημοτικού Γενικά Εθισμό στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά Παιχνίδια,

Εθισμό στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά Παιχνίδια,

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction) αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995).Δεν υπάρχει κλινικός όρος ?εθισμός στο Ιντερνετ?, ούτε αναγνωρισμένα κριτήρια εξάρτησης σε αυτό. Τα περίφημα κριτήρια της Young που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι είναι παραλλαγή των κριτηρίων για εξάρτηση σε ουσίες (ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ) και έχουν δεχτεί κριτική από πολλούς ερευνητές για την καταλληλότητά τους στο πλαίσιο της ?εξάρτησης? στο Ιντερνετ.

Εθισμός στο Διαδίκτυο ή με άλλες ορολογίες «Παθολογική χρήση του διαδικτύου», «Προβληματική χρήση του διαδικτύου» μπορεί να προκύψει εξαιτίας της πολύωρης ενασχόλησης των ατόμων σε διαδικτυακές δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος και άλλα, προκαλώντας  σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου.

Ειδικότερα ένα φαινόμενο που αναδύεται στις μέρες μας είναι ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια. Πολλοί νέοι δεν έχουν τη δύναμη να σταματήσουν ή έστω να μειώσουν την ποσότητα των ωρών που αφιερώνουν μπροστά στην οθόνη παίζοντας διαφόρων ειδών ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κοινωνική απομόνωση. Αρνητικές συνέπειες του εθισμού εμφανίζονται επιπλέον και σε τομείς όπως οικογένεια, εκπαίδευση και επάγγελμα. Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί, επίσης να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.  Συχνά όμως η ανάπτυξη καταθλιπτικού συναισθήματος ή άγχους έπεται της εμφάνισης του εθισμού, όπως συμβαίνει και με άλλες εθιστικές συμπεριφορές.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΡΟΛΟΙ