Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Λεφ Ουστίνωφ (Σοβιετική Ένωση)
Μετάφραση: Παυλίνα Γαλανοπούλου-Τσάγκα.
 

Πρόσωπα:5 (2 γυναίκες, 3 άντρες).
Σκηνικό: ένα, υποδηλώνει δάσος, με δύο πανοπλίες στο πρώτο πλάνο στο βάθος ξεχωρίζουν δύο πολιτείες: μια όμορφη με σπιτάκια και λουλούδια και μια άσχημη με πολυκατοικίες και κεραίες τηλεόρασης.
Κοστούμια: επτά, απλά, με στοιχεία από ρώσικες λαϊκές φορεσιές.
Διάρκεια: 1.30'

Α' παράσταση:
Θίασος Παλκοσένικο (Αθήνα, 1987).
Κείμενο: Παυλίνα Γαλανοπούλου-Τσάγκα, Ύδρας 2, Κυψέλη, Αθήνα, και Θέατρο "Κνωσός", Αθήνα.

 

    Ο Αντρικός ο Χαζός φτάνει στο δάσος. Τον έχουν διώξει από την πόλη τα αδέρφια του, γιατί πρέπει τάχα να σώσει τη μαγεμένη βασιλοπούλα που μεταμορφώνεται τη μέρα σε φίδι και το βράδυ σε βάτραχο. Ο πραγματικός όμως στόχος είναι άλλος: να χαθεί ο Αντρικός στο πυκνό δάσος και στους βάλτους. Η παρουσία του κι η «κακή» του συνήθεια να δίνει όλα του τα υπάρχοντα σ' όποιον έχει ανάγκη, ενοχλούσαν τ' αδέρφια του. Ένα σκιάχτρο με ύπουλο χαρακτήρα βοηθά επί πληρωμή τα αδέρφια του Αντρικού.
    Στον Αντρικό όμως συμπαραστέκονται τα ζώα του δάσους, που δεν ξέρουν από κακίες. Τον βοηθά κι η χαζο-Λίζα, μια αγαθή χωριατοπούλα που τον ερωτεύεται. Έτσι, σώζεται από τα μάγια η βασιλοπούλα που γύρευε δικαιοσύνη και δεν άντεχε άλλο τις δολοπλοκίες και τα ψέματα των παλατιανών και γλυτώνει και ο Αντρικός. Η ελπίδα, η αγάπη κι η καλοσύνη, αυτές οι δυνάμεις που νίκησαν το κακό, είναι ο «παράξενος θησαυρός».

 

                                                                                     

                                                                                       Counter