Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ

Ζωρζ Σαρρή

 


Πρόσωπα:
4 (1 γυναίκα, 2 άντρες, 1 αγόρι) και γείτονες.
Σκηνικό:
το εσωτερικό ενός φτωχικού σπιτιού.
Κοστούμια: σύγχρονα, καθημερινά.
Διάρκεια: 1.30'

 


 
Κείμενο:Κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη (γενικός
τίτλος: Το τρακ).

 

  

 Η κεντρική ιδέα του έργου βασίζεται στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν    «Ο θησαυρός».
   Στο σπίτι του Γιάννου και της ράφτρας Μαρίας γεννιέται ένα αγοράκι, ο Πέτρος. Η Μαρία ονειρεύεται τον γιο της τραγουδιστή κι ο Γιάννος στρατηγό. Ο Πέτρος μεγαλώνει κάνοντας δικά του όνειρα.
   Μια μέρα ο πατέρας μπαίνει στο σπίτι ενθουσιασμένος: ο Μέγας Άλλος Αλέξανδρος ξεκινά να κατακτήσει τις Ινδίες και ζητά μισθοφόρους. Να η μεγάλη ευκαιρία. Ο γιος του θα γίνει στρατιώτης κι ύστερα στρατηγός. Η Μαρία κλαίει κι ο Πέτρος διστάζει, αλλά τελικά φεύγει με τον στρατό του Μέγα Άλλου Αλέξανδρου. Τώρα ο Γιάννος κι η Μαρία περιμένουν τον ταχυδρόμο, να τους φέρει γράμμα του γιου τους. Καθώς υπάρχει στο σπίτι μια μεγάλη κούκλα για τη δουλειά της Μαρίας, ο φιλόδοξος Γιάννος τη μασκαρεύει σαν στρατάρχη, έτσι όπως φαντάζεται τον γιο του.
   Κάποτε ο ταχυδρόμος παύει να τους χτυπά την πόρτα. Μήπως σκοτώθηκε το παιδί τους; Μια νύχτα, ένας κουρελιάρης και βρώμικος στρατιώτης εμφανίζεται στο κατώφλι. Ο Γιάννος κι η Μαρία τον φιλοξενούν και ζητούν να μάθουν νέα από το μέτωπο. «Αφόρητη ζέστη, αγέρας, βροχές, καταιγίδες. Κουβαλούσαμε στην πλάτη τα πολεμοφόδια.». Μήπως συνάντησε τον γιο τους; Όμως ο κουρελής στρατιώτης δεν θυμάται κανέναν που να μοιάζει με τη μασκαρεμένη κούκλα. Είχε φίλο έναν απλό στρατιώτη που κρύωνε, πεινούσε, κι όλο μιλούσε για το χωριό του, τους γονιούς του και μια Άννα.
   Η Μαρία καταλαβαίνει πως τούτος ο βρώμικος στρατιώτης είναι ο γιος της. Του πλένει το πρόσωπο κι αυτός πέφτει στην αγκαλιά των γονιών του. Ο Πέτρος θα μείνει στο σπίτι του και θα παντρευτεί την Άννα.

 

 

                                                                                               

                                                                                                  Counter