Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ
Ζωρζ Σαρρή

 

 

Πρόσωπα:
7 (4 γυναίκες, 3 άντρες).
Σκηνικά:
τέσσερα (κήπος, δάσος, δωμάτιο της γριάς, εξωτερικό πύργου), σε ελεύθερη σκηνογραφία.
Κοστούμια:
ανάλογα με τη σκηνοθεσία.
Διάρκεια: 1.20'
 


Κείμενο:Κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη
(γενικός τίτλος: Το τρακ).

 

 

  Η κεντρική ιδέα βασίζεται σε ένα παραμύθι του Περώ.


   Ένας άρχοντας και μια αρχόντισσα αποκτούν ένα αγοράκι με τεράστια μύτη. Οι φαντασμένοι γονείς δεν θέλουν να παραδεχτούν το ελάττωμα του γιου τους. Ισχυρίζονται πως είναι η ομορφότερη μύτη τού κόσμου. Και για να μην καταλάβει τίποτα το παιδί, φορούν κι εκείνοι μεγάλες ψεύτικες μύτες κι επιβάλλουν το ίδιο και στους ανθρώπους τού περιβάλλοντος τους. Έτσι, το αρχοντόπουλο μεγαλώνει ευτυχισμένο και καμαρώνει για όλα, ακόμη και για τη μύτη του.
   Μια μέρα έρχονται από τον έξω κόσμο ένα παλικάρι με την αδελφή του, τη Χαριτωμένη. Το παλικάρι έχει μια μικρή κουτσουρεμένη μύτη που φέρνει γέλια στον Φαντασμένο. Αντίθετα, η Χαριτωμένη, αν και τη σκεπάζει ένα βέλο, προξενεί με τη γλυκιά φωνή της σφοδρό έρωτα στο αρχοντόπουλο.
   Όταν η Χαριτωμένη κι ο αδελφός της εξαφανίζονται, ο Φαντασμένος μελαγχολεί. Φεύγει να βρει την αγαπημένη του. Στο πέρασμα του, ο κόσμος γελά με τη μεγάλη του μύτη, εκείνος όμως αδιαφορεί. Πιστεύει πως η μύτη του είναι μοναδική.
   Κάποια νύχτα, καταφεύγει στο καλύβι μιας σοφής γριάς. Η γριά τού λέει ότι, μόνον όταν καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η μύτη του, θα γίνει πραγματικά ευτυχισμένος.
   Επιτέλους, ο Φαντασμένος βρίσκει τη Χαριτωμένη κι αυτή του απλώνει το χέρι της. Εκείνος σκύβει να το φιλήσει, αλλά η μύτη του τον εμποδίζει. Τα χείλη του δεν φτάνουν ως τα δάχτυλα της κοπέλας: «Μα την αλήθεια, έχω πολύ μεγάλη μύτη!». Μόλις όμως ξεστομίζει αυτά τα λόγια, η Χαριτωμένη πέφτει στην αγκαλιά του.  

 

                                                                                                

                                                                                                   Counter