ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΧΤΡΟΥ

Ευγένιος Τριβιζάς
 

Πρόσωπα:
12, ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 6.
Σκηνικά:
πέντε (λαχανόκηπος, καφενείο, δικαστήριο,
κελί και αυλή φυλακής).
Κοστούμια:
δώδεκα, παραμυθένια.
Διάρκεια: 1.30'
 


Α' παράσταση: Θίασος '81 (Αθήνα, 1985).
Τα τραγούδια του έργου μελοποίησαν οι Σάκης Τσίλικης, Βασίλης Πανόπουλος, Γιώργος Κοκώνης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Θοδωρής Κουτσοβαγγέλης, Γιώργος Καλατζής, Πλάτων Ανδριτσάκης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Παύλος Αζναουρίδης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Γιώργος Κουμεντάκης.
Κείμενο: Κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Εστία.

 

 

   Ο κυρ-Δίκανος, ο γαιοκτήμονας, κατασκευάζει ένα σκιάχτρο και του δίνει μαθήματα αγριάδας. Το σκιάχτρο όμως αισθάνεται μοναξιά και πιάνει φιλίες με τα πουλιά. Τ' αφήνει να τρώνε τα λαχανικά τού κυρ-Δίκανου. Τα πουλιά το ονομάζουν Αχυρούλη και του υπόσχονται ότι θα το μάθουν να πετάει. Όταν ο κυρ Δίκανος υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά, μεταμφιέζεται σε σκιάχτρο και ξεσκεπάζει την αλήθεια.
   Ακολουθεί η σύλληψη και η δίκη του Αχυρούλη από τους κυνηγούς. Ο αρχιδικαστής ορίζει ότι ο Αχυρούλης πρέπει να μείνει στη φυλακή, ώσπου να φτιάξει χίλια εκατό κλουβιά. Το σκιάχτρο τα φτιάχνει, αλλά, όταν καταλαβαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν για φυλακές των πρώην φίλων του, τα καταστρέφει. Έξω φρενών ο αρχιδικαστής το καταδικάζει σε κάψιμο.
   Το τελευταίο βράδυ στο κελί τής φυλακής, ο Αχυρούλης βλέπει ένα όνειρο. Ο Τιτιβούε, ο παλιός του φίλος, του εξηγεί γιατί τώρα μπορεί επιτέλους να πετάξει. Στην τελευταία σκηνή, ο Αχυρούλης με τη βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ξεγελάσει τον δεσμοφύλακα και να φτερουγίσει ελεύθερος στον ουρανό.
 

 

                                                                                            

                                                                                              Counter