Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ

Εβγκένι Σβαρτς (Ε.Σ.Σ.Δ.)
Μετάφραση:

Νίκη Τριανταφυλλίδη.
 

Πρόσωπα:
15 (6 άντρες, 4 γυναίκες, 2 αγόρια, 3 κορίτσια)• ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 9.
Σκηνικά:

τέσσερα (σοφίτα, βασιλικό παλάτι, λημέρι ληστών, παλάτι της Βασίλισσας του Χιονιού).
Κοστούμια:

δεκαπέντε, όλα μεταξύ ονείρου και παραμυθιού.
Διάρκεια: 1.45΄

Α' παράσταση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 1978.
Κείμενο:Εταιρεία Θεάτρου Γκραγκάντα, Αιγαίου Πελάγους 5, Αγ.Παρασκευή, Αθήνα.

 

   Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Ένας παραμυθάς μας αφηγείται μια ιστορία.

   Ο Κέυ κι η Γκέρντα μένουν με τη γιαγιά τους σε μια σοφίτα. Καταφθάνει μια πλούσια βαρόνη που ζει μόνη και θέλει να πάρει τον Κέυ μαζί της για παρέα. Ο Κέυ αρνείται κι εκείνη φεύγει. Πριν φύγει όμως, του δίνει ένα φιλί. Στην πραγματικότητα η βαρόνη είναι η Βασίλισσα του Χιονιού. Το φιλί της παγώνει την καρδιά του Κέυ. Το αγόρι δεν αγαπά πια κανέναν από τους δικούς του. Την άλλη μέρα φεύγει με το έλκηθρο της Βασίλισσας για τη χώρα των πάγων.
   Η Γκέρντα ξεκινά να βρει τον Κέυ μαζί με τον παραμυθά που παίρνει κι αυτός μέρος στη δράση. Ένας κόρακας και μια κορακίνα τους στέλνουν στο παλάτι, γιατί έχουν ακούσει ότι έφεραν εκεί ένα αγόρι για συντροφιά της βασιλοπούλας. Η Γκέρντα κι ο παραμυθάς τρέχουν στο παλάτι, αλλά ανακαλύπτουν ότι το αγόρι δεν είναι ο Κέυ.
   Καθώς φεύγουν, τους αρπάζουν ληστές. Η μικρούλα κι ο παραμυθάς διατρέχουν χίλιους δυο κινδύνους, ώσπου η κόρη της αρχιλησταρχίνας γίνεται φίλη με την Γκέρντα, της χαρίζει τον σοφό Τάρανδο και την αφήνει να φύγει.
   Ο Τάρανδος οδηγεί την Γκέρντα στη χώρα των πάγων. Εκεί βρίσκει τον Κέυ. Όμως, η καρδιά τού αδελφού της είναι παγωμένη. Ο Κέυ ειρωνεύεται την αδελφή του για την αγάπη της και τα λερωμένα της ρούχα. Ωστόσο, η αγάπη της Γκέρντας λιώνει τους πάγους της καρδιάς του Κέυ κι η Βασίλισσα του Χιονιού χάνει το παιχνίδι.

 

                                                                                                    

                                                                                                       Counter