ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Δημήτρης Ποταμίτης
 

Πρόσωπα:
40-50• ελάχιστος αριθμός ηθοποιών 5.
Σκηνικά:
δύο (μία πλατεία τής αρχαίας Αθήνας, και
κάπου στον ουρανό, ανάμεσα στα σύννεφα)
ο χώρος όμως μπορεί να μην είναι
συγκεκριμένος.
Κοστούμια:
αρχαία ελληνικά• μπορούν να είναι και
σύγχρονα, αν χρησιμοποιηθεί σύγχρονο
σκηνικό.
Διάρκεια: 2 ώρες.
 

Α' παράσταση: Παιδική Σκηνή Θεάτρου Έρευνας (Αθήνα, 1979).
Μουσική α' παράστασης: Γιάννης Ζουγανέλης.
 Η μουσική κυκλοφορεί σε δίσκο και κασέτα (Polygram).

Κείμενο:Κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ντουντούμη.

 

   Ελεύθερη διασκευή σε παιδικό μιούζικαλ πέντε κωμωδιών τού Αριστοφάνη («Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Αχαρνής», «Πλούτος»).
1. «Ειρήνη». Παρακολουθούμε την προσπάθεια ενός ειρηνόφιλου Αθηναίου να απελευθερώσει την Ειρήνη από τη σπηλιά, όπου την έχει φυλακίσει ο Πόλεμος.
2. «Πουλιά». Δύο Αθηναίοι, απογοητευμένοι από τη ζωή στην πόλη, καταφεύγουν στον ουρανό, στη χώρα των πουλιών, ζητώντας ειρήνη, ησυχία και δικαιοσύνη. Τα πουλιά μαθαίνουν πολλά στους ανθρώπους για το νόημα της ζωής.
3. «Λυσιστράτη». Μια σύγχρονη δασκάλα, αφού αφηγηθεί στα παιδιά-θεατές την ιστορία τής αρχαίας Λυσιστράτης, τα καλεί να μιμηθούν το παράδειγμα της. Όπως τότε οι γυναίκες τής Αθήνας έκαναν απεργία στους άντρες τους για να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τους πολέμους, έτσι και τα παιδιά ορκίζονται να μην πιάσουν ποτέ στα χέρια τους πολεμικά παιχνίδια, για να δείξουν στους μεγάλους της γης πως αγαπούν την ειρήνη.
4. «Αχαρνιώτες». Βλέπουμε τη σύγκρουση ανάμεσα στον ειρηνόφιλο Δικαιόπολη, που αντιπροσωπεύει τη μακαριότητα της ζωής και στον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο, που αντιπροσωπεύει τη μακαβριότητα του πολέμου.
5. «Πλούτος». Ο ομώνυμος ήρωας είναι τυφλός και δεν βλέπει πού δίνει τα αγαθά του, μ' αποτέλεσμα να χαρίζει πλούτη στους κακούς. Όμως, όταν ξαναβρίσκει το φως του, γίνεται δίκαιος, κάνοντας μόνο τους καλούς να πλουτίσουν.

                                                                                                         

                                                                                                           Counter