Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΤΡΕΧΑΛΟΣ

Άλκη Ζέη
Ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος της Άστριντ Λίντγκρεν «Ο Κάρλσον πάνω στη στέγη».
 

Πρόσωπα:
7 (3 αγόρια, 1 κορίτσι, 2 γυναίκες, 1 άντρας).
Σκηνικά:
τρία (παιδικό δωμάτιο, στέγη σπιτιού, δρόμος).
Κοστούμια:
επτά, σύγχρονα, εκτός από το κοστούμι τού Κεραμιδοτρέχαλου που μπορεί να είναι κάτι παράξενο, ανεξάρτητα από εποχή.
Διάρκεια: 1.30'

Α' παράσταση: Παιδική Σκηνή Θεάτρου «Στοά» (Αθήνα, 1981).
Μουσική α' παράστασης:

Μιχάλης Γρηγορίου.
Κείμενο: Θεατρικό Μουσείο.

 

   Ο Μπόμπιρας, ένα αγοράκι που ζει σε μια αθηναϊκή συνοικία, βαριέται κλεισμένος στο δωμάτιο του. Θέλει τόσα να ρωτήσει, αλλά κανένας δεν έχει καιρό ν' ασχοληθεί μαζί του: ο μπαμπάς εργάζεται μέχρι αργά, η μαμά, ακόμα κι όταν είναι στο σπίτι, πάλι έχει δουλειές, κι ο αδελφός του τον περιφρονεί. Έτσι κι αυτός παίζει μ' έναν φανταστικό σκύλο.
   Από το παράθυρο μπαίνει ξαφνικά ένας παράξενος άνθρωπος μ' αλλόκοτα ρούχα και έλικα στην πλάτη. Μοιάζει να ήρθε πετώντας. Είναι ο Στίκης ο Κεραμιδοτρέχαλος που μένει στη στέγη παρέα με τις κεραίες τής τηλεόρασης, τις γάτες και τ' αστέρια. Ο Μπόμπιρας του λέει τα παράπονα του. Ο Στί¬κης είναι αθέατος για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο ο Μπόμπιρας τον βλέπει κι αυτό δημιουργεί διάφορες κωμικές καταστάσεις. Ο Στίκης γίνεται σύντροφος του Μπόμπιρα στα παιχνίδια και τις σκανταλιές. Τον παίρνει μαζί του να πετά¬ξουν πάνω από τη στέγη. Έτσι, βλέπουν τι γίνεται στα άλλα διαμερίσματα και τη γειτονιά.
   Έρχεται η στιγμή που ο Στίκης εξαφανίζεται ξαφνικά, όπως ήρθε. Φεύγοντας όμως λέει στον Μπόμπιρα πως, αν χρειαστεί, θα γυρίσει να τον βοηθήσει. Και να, που χρειάζεται. Ο δήμαρχος θέλει να ξεριζώσουν τα δέντρα από το μοναδικό παρκάκι τής περιοχής και να φτιάξουν γκαράζ. Ο Μπόμπιρας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Έρχεται λοιπόν και πάλι ο Στίκης και προτρέπει τον Μπόμπιρα να ξεσηκώσει τα παιδιά τής γειτονιάς. Αθέατος από τους άλλους, ο Στίκης βοηθά τα παιδιά κι έτσι το παρκάκι γλυτώνει από τις μπουλντόζες. 

                                                                                             

                                                                                               Counter