ΕΛΙΖΑ
Ξένια Καλογεροπούλου
(Ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους κι έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της)
 

 

Πρόσωπα:
33• (1 κοπέλα, περίπου 32 άντρες)•
ελάχιστος αριθμός ηθοποιών: 12.
Σκηνικά:
εννέα διαφορετικοί χώροι (ταβέρνες, μια αποθήκη, ένα παλάτι, ένα αράπικο παζάρι, καράβια)• μπορεί να παιχτεί και με ένα απλό σκηνικό, που αλλάζει με κινητά στοιχεία.
Κοστούμια:
περίπου σαράντα, ελισαβετιανής εποχής.
Διάρκεια: 1.30'
 

 


Α' παράσταση:
Μικρή Πόρτα (Αθήνα, 1989).
Μουσική α' παράστασης: Ελένη Καραΐνδρου.
Κείμενο:Κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις "Αμμος".

  

   Μια περιπετειώδης ερωτική ιστορία, εμπνευσμένη από το έργο του ελισαβετιανού συγγραφέα Τόμας Χέυγουντ «Η ωραία κοπέλα από τη Δύση».


   Πλύμουθ, 1600. Η Ελίζα που δουλεύει σε μια ταβέρνα, είναι ερωτευμένη μ' έναν αξιωματικό του ναυτικού, τον Πάτρικ. Κάτω απ' τον ίσκιο μιας ανθισμένης κερασιάς, αποχαιρετά τον αγαπημένο της, που φεύγει για την Αφρική.
   Ο καιρός περνάει, η κερασιά χάνει τα φύλλα της, σκεπάζεται με χιόνια, αλλά ο Πάτρικ δεν γυρίζει πίσω. Αναγγέλλουν στην Ελίζα τον θάνατο του. Εκείνη όμως αρνείται να πιστέψει ότι δεν είναι ζωντανός κι αποφασίζει να πάει να τον βρει. Ναυλώνει ένα καράβι και ξεκινάει για την Αφρική, παρέα με τρεις πιστούς φίλους και τον πράσινο παπαγάλο της που λέει συνεχώς τη μοναδική λέξη που ξέρει: «Πάτρικ»!
   Μετά από μια ναυμαχία με την ισπανική Αρμάδα, η Ελίζα διασταυρώνεται με τον Πάτρικ, αλλά πάλι οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ξεσπάει μια καταιγίδα. Το καράβι βυθίζεται.
   Ένας πειρατής σώζει την Ελίζα και την πουλάει σκλάβα στον Αζελάχ που βασιλεύει στην Μπαφούρα τής Μαυριτανίας. Ο Αζελάχ την ερωτεύεται και θέλει να την παντρευτεί. Εκείνη κατορθώνει να καθυστερήσει τον γάμο για ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό συναντά πρώτα τον χαμένο της παπαγάλο, ύστερα τους τρεις φίλους της και τελικά τον αγαπημένο της. Ακολουθούν νέες περιπέτειες που έχουν αίσιο τέλος. Κι έρχεται η στιγμή που ο Πάτρικ παίρνει την Ελίζα από το χέρι, την πάει στην κάμαρα της, και «κλείνουνε την πόρτα». Κι ο παπαγάλος που έμεινε απ' έξω, περίλυπος, έχει μάθει τώρα μια καινούργια λέξη: «Ελίζα!».

 

                                                                                                    

                                                                                                       Counter