ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

 

Ονομάζομαι Κοσμάς Αθανασιάδης και είμαι δάσκαλος στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σαρωνίδας Αττικής. Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα. Στα παιδικά μου χρόνια έπαιζα ποδόσφαιρο στις αλάνες της γειτονιάς μου αλλά ασχολήθηκα και με την επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), συμμετέχοντας σε πανελλήνιους αγώνες με την ομάδα του Άρη Νικαίας.

Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου έπαιζα σκάκι (στις εφηβικές σκακιέρες) με την ομάδα του Σ.Ο. Αγίας Βαρβάρας. Το έτος 1984 μάλιστα, η ομάδα μας διεκδίκησε την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία, σε αγώνες μπαράζ.

Μεγαλώνοντας εντάχθηκα στην ποδοσφαιρική ομάδα των δασκάλων Γλυφάδας για 10 περίπου χρόνια, παίρνοντας μέρος στο πρωτάθλημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, γνωρίζοντας πολλούς και καλούς φίλους (Αργότερα η ομάδα μας μετονομάστηκε σε Δ.Ο.Ε.). Το 2002 δυστυχώς αποχώρησα από την ομάδα λόγω τραυματισμού αλλά συνεχίζω να παίζω το αγαπημένο μου άθλημα σε γήπεδα 5χ5.

Το 1987 τελείωσα τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.

Αργότερα παρακολούθησα το πρόγραμμα εξομοίωσης στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1990 διορίστηκα για πρώτη φορά αναπληρωτής δάσκαλος στο 1/θέσιο Δημοτικό Σχολείο με επτά μαθητές, στο Κόμητο της Νότιας Εύβοιας (περιοχή Κάβο Ντόρο).

Τις επόμενες χρονιές υπηρέτησα σε Δημοτικά Σχολεία της Αργυρούπολης, Γλυφάδας (στη δημιουργική απασχόληση), αλλά και στο 2ο Δ.Σ. Βούλας (Γ΄ τάξη), 12ο Δ.Σ. Κερατσινίου (Ε΄ τάξη) και 2ο Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας (Ε΄ τάξη). Το 1995 διορίστηκα ως μόνιμος στο 10ο Δ. Σ.  Κορυδαλλού. Τέλος, από το 2007 εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Σαρωνίδα Αττικής και μετατέθηκα στο  6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Σε όλα τα Σχολεία που υπηρέτησα είχα τη χαρά να "ανεβάσω" θεατρικές παραστάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς ή στα πλαίσια κάποιας εθνικής επετείου, αποκτώντας πείρα αλλά και μια πλούσια προσωπική συλλογή από 50 και πλέον έργα παιδικού θεάτρου. Παράλληλα παρακολούθησα μαθήματα σκηνογραφίας στο Κ.Ε.Κ. Ίασπις.

Παρακολούθησα επίσης, πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια στη διδακτική των μαθημάτων και την πληροφορική και συμμετείχα σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα "Η χλωρίδα του τόπου μου"

Μία τέχνη που πάντα με γοήτευε και με γοητεύει είναι η βυζαντινή αγιογραφία. Φοίτησα για τρία έτη στη σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και πήρα πτυχίο το 1999 (βαθμός Άριστα 10).

Το 1985 είχα την πρώτη μου επαφή με τους υπολογιστές "παιδεύοντας" έναν Amstrad 6128 με πράσινη οθόνη. Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε το "υπερσύγχρονο" μηχάνημα της εποχής με μνήμη ROM 128 ΚΒ, ήταν μία παραλλαγή της Basic. Για σειρά ετών όμως απείχα από το αντικείμενο μιας και δεν έβλεπα ότι θα μπορούσαν οι υπολογιστές -εκείνης της εποχής- να με βοηθήσουν σε κάτι. Επανήλθα όμως από το 2000 και μετά και ασχολήθηκα κυρίως με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, βίντεο, ήχου με σκοπό να κατασκευάζω multimedia εφαρμογές. Τα προγράμματα που επέλεξα για την κατασκευή τους είναι τα Αdobe Director και Flash.

Η πρώτη μου πολυμεσική εφαρμογή ήταν σχετική με τη γεωγραφία της Ελλάδας και παρουσιάστηκε στη Διημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών "Μιχάλης Δερτούζος" και η "Ένωση Φυσικών" νομού Ημαθίας στη Βέροια, τον Οκτώβρη του 2004. Επίσης παρουσίασα εκπαιδευτικό υλικό υποστήριξης στα μαθήματα της Γεωγραφίας, Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για το Δημοτικό Σχολείο.

Σε συνεργασία με τον Ανδρεάδη Αλέξανδρο (καθηγητή φυσικής στο 30ο Ε.Λ. Θεσσαλονίκης) κατασκευάσαμε μια πολυμεσική εφαρμογή με τίτλο "Το ηλιακό μας σύστημα" που έχει ως αντικείμενο μελέτης την αστρονομία. Εμπεριέχει πολλές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων και συνοδεύεται από φύλλα εργασίας. Αναπτύχθηκε με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα και υποστηρίζει διδακτικές ενότητες από την ύλη του δημοτικού του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο συνέδριο της Σύρου. Η βελτιωμένη έκδοσή του παρουσιάστηκε στη Διημερίδα της Βέροιας τον Οκτώβρη του 2005. Τον ίδιο χρόνο συμμετείχα με εισήγηση στην Διημερίδα που διοργάνωσε η ΕΔΙΦΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Σε συνεργασία με τον Γιάννη Σαλονικίδη (δάσκαλο στο 11ο Δ.Σ. Ευόσμου Θεσσαλονίκης) παρουσιάσαμε στο πανελλήνιο συνέδριο που έγινε στο Βόλο το 2006 με θέμα "Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό: Ζητήματα δημιουργίας, διδακτικής αξιοποίησης και αξιολόγησης" την εργασία "Εξερευνώντας την Ελλάδα". Eπίσης επιδείξαμε το δικτυακό τόπο "e-γεωγραφία" που δημιουργήσαμε για την υποστήριξη του μαθήματος της Γεωγραφίας στο δημοτικό.

Σε συνεργασία με τους Αλέξανδρο Ανδρεάδη και Κωσταντίνο Σιμωτά παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο του 2006, στο Συνέδριο της ΕΤΠΕ με διεθνή συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη, την εργασία μας "Δικτυακά μαθήματα Αστρονομίας". Αφορά δικτυακά μαθήματα Αστρονομίας που υλοποιούνται μέσω της πλατφόρμα moodle στο δικτυακό τόπο: "education.gr"

Στο 4ο Συνέδριο της Σύρου παρουσιάσαμε μαζί με τους Ανδρεάδη Αλέξανδρο και Σαχινίδη Κωνσταντίνο τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησης του προγράμματος "Google Earth" στα μαθήματα της Γεωγραφίας και της Ιστορίας.  Επίσης παρουσιάσαμε με τους άλλους συνδιαχειριστές το δικτυακό τόπο e-γεωγραφία. Η εισήγηση είχε τίτλο: "e-Γεωγραφία: Δικτυακός Τόπος για τη Διδασκαλία της Γεωγραφίας"

 

Στο 1ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας συμμετείχα στις εισηγήσεις:

α) "Η ανάπτυξη ενός ψηφιακού εκπαιδευτικού πακέτου με τη χρήση προσομοιώσεων για τη διδασκαλία των εποχών στη Στ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου" με τους Χριστίνα Σολομωνίδου, Βασιλική Πιλάτου,  Δημήτριο Μαρινόπουλο και Αλέξανδρο Ανδρεάδη.

β) " School Organizer  - Λογισμικό διαχείρισης σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης" με τους Κωνσταντίνο Σαχινίδη και Τάνια Φωτακίδου.

γ) "Σχεδιασμός και ανάπτυξη διαδικτυακής εκπαιδευτικής πύλης: Ελληνική Πύλη Παιδείας -"http://www.eduportal.gr" με τους Γιάννη Σαλονικίδη και Ζωή Αμπράζη.

 

Συμμετείχα στο έργο "Νηρηίδες" με τίτλο "Πλανήτης Γη (B΄)", σε συνεργασία με τους Σολομωνίδου Χριστίνα, Γκαραγκούνη-Αραίου Φωτεινή, Κολοκοτρώνη Δημήτριο, Μαρινόπουλο Δημήτριο, Πιλάτου Βασιλική,  Σταυρίδου Ελένη, Τασιό Αθανάσιο και Ανδρεάδη Αλέξανδρο, στην υλοποίηση διδακτικών σεναρίων με χρήση Η/Υ για το Δημοτικό.

 

Επίσης, πραγματοποίησα δειγματική διδασκαλία με θέμα "Το κλίμα της Ελλάδας" με χρήση Η/Υ σε στελέχη εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο 10ο Δ.Σ. Κορυδαλλού το 2007 στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος του Ι.Κ.Υ.

 

Πιστοποιήθηκα ως επιμορφωτής β΄ επιπέδου μετά από παρακολούθηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης της β΄ περιόδου στο ΠΑΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ.

 

Σε συνεργασία με τους Γιάννη Σαλονικίδη και Κώστα Σιμωτά και υπό την επιστημονική επίβλεψη του Σαράντου Ψυχάρη, εκδώσαμε το βιβλίο: "Τα Εκπαιδευτικά Σενάρια στο Δημοτικό Σχολείο", Αθήνα 2009, Εκδόσεις "Παπαζήση"

 

Είμαι μέλος της

Πανελλήνιας Ένωσης εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών "Μιχάλης Δερτούζος"

και της

«Ελληνικής Ένωσης για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ)

Έχω κατασκευάσει και την ιστοσελίδα του 10ου Δ.Σ. Κορυδαλλού η οποία και κατάκτησε την 3η θέση στην αξιολόγηση όλων των σχολικών ιστοσελίδων της Ελλάδας από το "e-diktyo" στο 4ο Συνέδριο για τις ΤΠΕ στην Eκπαίδευση που έγινε στη Σύρο τον Μάιο του 2007.

Είμαι συνδιαχειριστής στην ιστοσελίδα της "Ελληνικής Πύλης Παιδείας" .

Το αγαπημένο μου επιτραπέζιο παιχνίδι - εκτός από το σκάκι- είναι το Σκραμπλ, όπου χάνω πολύ δύσκολα.

Γνωρίζω αγγλικά.

@

Counter