ΠΙΝΑΚΕΣ   ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΧΗΜΙΚΕΣ  ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ K, Na, Se, Cr

Τα δείγματα υφίστανται χώνευση χρησιμοποιώντας ισχυρά οξέα ή/και οξειδωτικά σε φούρνο μικροκυμάτων Anton Paar. Ζυγίζεται σε αναλυτικό ζυγό ποσότητα δείγματος 100 2mg και μεταφέρεται ποσοτικά στα ειδικά δοχεία χώνευσης teflon (χαμηλής πίεσης) ή quartz (υψηλής πίεσης) του φούρνου μικροκυμάτων. Ανάλογα με το είδος του δείγματος εφαρμόσθηκαν 3 διαφορετικά προγράμματα χώνευσης και συγκεκριμένα:
Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά :
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 4 ml HNO3 65% + 4 ml διαλύματος 2% HNO3 εφαρμόζοντας ισχύ 600W για 4 λεπτά, 800W για 6 λεπτά (μέγιστη θερμοκρασία 260οC), 1000W για 15 λεπτά (μέγιστη πίεση 30 bar). Στο δείγμα μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού όγκου 11 ml.
Προϊόντα κρέατος, ξηροί καρποί:
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 5 ml HNO3 65% + 0.5 ml HCl 37% εφαρμόζοντας 100W έως 600W σε 5 λεπτά, 600W για 5 λεπτά (μέγιστη θερμοκρασία 300οC), 1000W για 10 λεπτά (μέγιστη πίεση 75 bar). Στο δείγμα μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού όγκου 11 ml.
Τυροκομικά προϊόντα :
Προσθέτουμε στην γνωστή ποσότητα του δείγματος 5 ml HNO3 65% + 2 ml H2O2 30% + 1ml HCl 37% εφαρμόζοντας 100W έως 600W σε 5 λεπτά, 600W για 5 λεπτά (μέγιστη θερμοκρασία 300οC), 1000W για 10 λεπτά (μέγιστη πίεση 75 bar). Στο δείγμα μετά την χώνευση προσθέτουμε διάλυμα 2% HNO3 μέχρι τελικού όγκου 11 ml.
Η ανίχνευση των επιπέδων των μετάλλων έγινε με ICP Leeman Labs model PS - 1000AT χρησιμοποιώντας σαν πρότυπα, διαλύματα μετάλλων σε 2% HNO3 .
Τα μέταλλα μετρήθηκαν: Κ στα 766.491 nm, Na στα 588.995 nm, Cr στα 205.552 nm, Se στα 196.090 nm, χρησιμοποιώντας πρότυπες καμπύλες αναφοράς για το Κ: 0, 10, 100 ppm, Na : 0.10 ppm, Se: 0, 0.5, 1 ppm, Cr: 0, 0.5, 1 ppm.