Chris Triantafyllou

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Home Σενάριο1-moodle
Moodle σε Web Server

Moodle σε Web Server - Σελίδα8

E-mail Εκτύπωση PDF
Article Index
Moodle σε Web Server
Σελίδα2
Σελίδα3
Σελίδα4
Σελίδα5
Σελίδα5
Σελίδα6
Σελίδα7
Σελίδα8
Σελίδα9
All Pages

(9) Ρυθμίζοντας το cron

Μερικά απο τα modules του Moodle απαιτούν συνεχόμενους ελέγχους για να πραγματοποιούν αυτά που πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα, το Moodle χρειάζεται να ελέγχει τις ομάδες συζητήσεων ώστε να μπορεί να στέλνει mail αντίγραφα των δημοσιεύσεων στους χρήστες που έχουν εγγραφεί.

Το script που κάνει όλα αυτά βρίσκεται κάτω απο τον κατάλογο του διαχειριστή, και ονομάζεται cron.php. Παρόλαυτα, δεν μπορεί να τρέξει μόνο του, γιαυτό χρείαζεσται να ορίσετε ένα μηχανισμό όπου αυτό το script μπορεί να τρέχει συχνά (π.χ. κάθε πέντε λεπτά). Αυτό παρέχει ένα "heartbeat" έτσι ώστε το script να μπορεί να εκτελεί λειτουργίες σε περιόδους που ορίζονται από το κάθε module.

Σημειώστε ότι η μηχανή πουθα εκτελείι το cron δεν χρειάζεται να είναι η ίδια μηχανή που τρέχει το Moodle. Για παράδειγμα, εαν έχετε ένα περιορισμένο μια περιορισμένη υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων η οποία δεν έχει το cron, τότε ίσως να επιλέξετε να τρέψετε το cron σε έν άλλο server ή στον υπολογιστή στο σπίτι σας. Αυτό που χρειάζεται είναι το αρχείο cron.php να καλείται κάθε πέντε λεπτά περίπου.

Πρώτα, ελέγξτε ότι το script δουλεύει τρέχοντας το απευθείας απο τον browser σας:

http://example.com/moodle/admin/cron.php

Τώρα, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα τρέχει το script αυτόματα και με μια συγκεκριμένη συχνότητα.

Τρέχοντας το script από την γραμμή εντολών

Καλέιται την σελίδα απο την γραμμή εντολών όπως κάνατε και στο παράδειγμα παραπάνω. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή του Unix όπως η 'wget':

wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php

Σημειώστε οτι σε αυτό το παράδειγμα η εξοδός θα πεταγετε μακριά (στο /dev/null).

Το ίδιο πράγμα χρησιμοποιώντας το lynx:

lynx -dump http://example.com/moodle/admin/cron.php > /dev/null

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια έκδοση της PHP που στέκεται και μόνη της, και έχει μεταγλωτιστεί έτσι ώστε να τρέχει σε γραμμή εντολών. Το πλεονέκτημα του να κάνετε αυτό είναι ότι τα αρχεία ιστορικου (logs) του web server σας δεν γεμίζουν με συνεχείς κλήσεις προς το cron.php. Το μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση σε έκδοση της PHP που να τρέχει σε γραμμή εντολών.

/opt/bin/php /web/moodle/admin/cron.php


(Windows) C:\apache\php\php.exe C:\apache\htdocs\moodle\admin\cron.php


Αυτόματος καθορισμός για νατρέχει το script κάθε πέντε λεπτά

Σε συστήματα Unix: Χρησιμοποιείστε cron. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του cron settings από την γραμμή εντολών χρησιμοποιώντας "crontab -e" και προσθέστε μια γραμμή σαν:

*/5 * * * * wget -q -O /dev/null http://example.com/moodle/admin/cron.php

Σε συστήματα Windows: Ο απλούστερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το πακέτο μου moodle-cron-for-windows.zip το οποίο κάνει όλη αυτή την διαδικασία πολύ πιο έυκολη. Μπορείτε επίσης να πειραματηστείτε χρησιμοποιόντας το built-in χαρακτηριστικό των Windows για "Scheduled Tasks".

(10) Δημιουργία ενός καινούργιου μαθήματος

Τώρα που το Moodle τρέχει κανονικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μάθημα.

Επιλέξτε "Create a new course" από την σελίδα του διαχειριστή (ή απο τους συνδέσμουε για τον διαχειριστή στην αρχική σελίδα).

Συμπληρώστε την φόρμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σχήμα του μαθήματος. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ για τις λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο, αφού όλα μπορούν να αλλάξουν αργότερα από τον καθηγητή.

Πατήστε "Save changes", και θα οδηγηθείτε σε μια καινούργια φόρμα όπου μπορείτε να αναθέσετε καθηγητές στα μαθήματα. Μπορείτε να προσθέσετε μόνο υπάρχοντες λογαριασμούς χρηστών απο αυτή την φόρμα - εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα καινούργιο λογαριασμό καθηγητή τότε, είτε ρωτήστε τον καθηγητή να δημιουργήσει έναν για αυτούς (δεσ την σελίδα εγγραφής), είτε δημιουργήστε έναν χρησιμοποιώντας το "Add a new user" στην σελίδα του διαχειριστή.

Μόλις γίνει, το μάθημα είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις σας, και είναι προσβάσιμο μέσω του συνδέσμου "Courses" στην αρχική σελίδα.

Δείτε το "Εγχειρίδιο του Δασκαλού" για περισσότερες πληροφορίες στην κατασκευή των μαθημάτων.


Αξιολόγηση των μαθητών και του σεναρίου

Ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές αξιολογούν τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν από το φύλλο εργασίας τους, τη συμμετοχή τους, και το αν επιτεύχθηκε ο τελικός στόχος, που ήταν η εγκατάσταση του moodle, και μπορούν να αποφασίσουν σαν ομάδα για τον τρόπο παρουσίασης της εργασίας τους (πχ. Δημιουργία CD), αλλά και της δημοσίευσής της στη σχολική ή τοπική εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα του σχολείου.
    Η αξιολόγηση θα στηριχθεί σε δύο άξονες:
1. Στην επιτυχία των στόχων που αρχικώς είχαν τεθεί.
2. Στον τρόπο που λειτούργησε, συνεργάστηκε, συναποφάσισε η ομάδα.
3. Αναμενόμενα οφέλη, θα μπορούσαν να είναι η εξοικείωση των μαθητών με παρόμοιες εγκαταστάσεις διαδικτυακών λογισμικών, καθώς και η χρήση του πολύ ενδιαφέροντος λογισμικού moodle.

 
Επεκτάσεις του σεναρίου και διασύνδεση με άλλες έννοιες
Η διδακτική πρόταση δύναται να επεκταθεί και να υλοποιηθεί για  οδηγό εγκατάστασης Joomla ή Drupal.
Επίσης, ως διαχειριστής του συστήματος ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης Moodle σε τρία site *** (http://e-learning.ilei.sch.gr/moodle/, http://gym-livad.ser.sch.gr/mathimata/, http://eclass.sch.gr/courses/EL1246100/), χρειάστηκε αρκετές φορές να προσθέσω σύγχρονα χαρακτηριστικά για τους σκοπούς των μαθημάτων που υποστηρίζω ή δημιουργώ.
Ως εκ τούτου, έπρεπε να κάνω μια έρευνα και να βρω τα καλύτερα και δωρεάν πρόσθετα που αναβαθμίζουν το Moodle και σε πλατφόρμα σύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης.
Ελπίζω ότι η επόμενη λίστα με τα 11 Καλύτερα και Δωρεάν Πρόσθετα για Σύγχρονη Ηλεκτρονική Μάθηση στο Moodle θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, για μελλοντική επέκταση του σεναρίου.

http://blogs.sch.gr/moodle/archives/75
Όλα τα πρόσθετα από τον επίσημο κατάλογο του Moodle.



Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 07 Μάιος 2012 15:05 )  

Newsflash

Joomla! 1.5 - 'Experience the Freedom'!. It has never been easier to create your own dynamic Web site. Manage all your content from the best CMS admin interface and in virtually any language you speak.