«

»

Μαρ 26

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Παιχνίδι καλλιέργειας της μνήμης

4

Στον άνθρωπο, μνήμη καλείται ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται και από τον οποίο ανασύρονται συνειδητά οι πληροφορίες. Σύμφωνα με έναν άλλο ορισμό, ως μνήμη χαρακτηρίζεται η ικανότητα να αποθηκεύουμε, να ανακτούμε και να συνδέουμε πληροφορίες και ως τέτοια ικανότητα θεωρείται ζωτικής σημασίας τόσο για την επιβίωσή μας, όσο και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας και την απόκτηση γνώσεων.

Με βάση τα ανωτέρω και κυρίως το γεγονός ότι η μνήμη συνδέεται άμεσα με την απόκτηση γνώσεων, αναδεικνύεται η σημαντικότητα της συγκεκριμένης ικανότητας στην εν γένει, και ειδικά στη γνωστική, ανάπτυξη του ατόμου. Μάλιστα, η καλλιέργεια της μνήμης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς μια κατηγορία αυτών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες διαπιστώθηκε πως παρουσιάζουν πρόβλημα στην βραχυχρόνια κυρίως μνήμη, όπως και στην παρατηρητικότητα.

Για το σκοπό αυτό σχεδιάσαμε το ακόλουθο παιχνίδι όπου το παιδί-παίχτης καλείται, ανοίγοντας με το ποντίκι τις καρτέλες, να βρει τις όμοιες. Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι που παίζεται όχι μόνο από μικρούς, αλλά και μεγάλους, ανεξαρτήτως του εάν έχουν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα μνήμης. Στα παιδιά όμως με μειωμένη τη βραχυχρόνια κυρίως μνήμη το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί μια ευχάριστη, διασκεδαστική, όσο και δημιουργική άσκηση.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

FacebookTwitterGoogle+TumblrShare

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://users.sch.gr/ddiamanto/spedu/2016/03/26/askisi_mnimis/