Εθισμός στο διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Εθισμός στο διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο έχει φέρει μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε: η δυνατότητα αποστολής και ανάκτησης των πληροφοριών παντού έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας. Η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων (π.χ. Facebook, Twitter, MSN κ.α.) είναι ένα επίκαιρο θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους και οι απόψεις για το αν επιδρά θετικά ή αρνητικά στη ζωή μας διίστανται. Το Διαδίκτυο όμως δεν είναι μόνο μία μηχανή αναζήτησης, καθώς οι άνθρωποι ανακάλυψαν πως μέσω αυτού θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης. Η κοινωνική δικτύωση έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο αριθμός των χρηστών αλλά και των ιστοσελίδων τέτοιου είδους ολοένα και αυξάνονται.
Είναι εντυπωσιακό να βρίσκει κάποιος συμμαθητές απ?το δημοτικό, το γυμνάσιο, η το λύκειο. Πραγματικά, το Facebook στον τομέα αυτό κάνει εξαιρετική δουλειά. Δυστυχώς, μέσα από αυτό καταδεικνύεται το μεγαλύτερο αρνητικό σημείο του Facebook και του social networking γενικότερα: Την αποξένωση και την δημιουργία αντικοινωνικών ατόμων. Πολύ απλά, αρκετοί χρήστες έχουν στις «επαφές» τους παιδιά από το δημοτικό, αλλά δεν έχουν μιλήσει ούτε μία φορά από τότε που τους έκαναν add. Είναι τουλάχιστον αστεία η αντίθεση, να μην έχεις την διάθεση να μιλήσεις σε κάποιον πού συναντάς μετά από χρόνια, έστω μέσω ενός chatbox. Οι νέοι που έχουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνες ασχολούνται κατά μέσο όρο περισσότερες ώρες με την παρακολούθηση και ενημέρωσή τους, απ' ό,τι με την παρακολούθηση τηλεόρασης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη νεολαία, ούτε μόνο τις ακραίες περιπτώσεις. Η ενημέρωση του προσωπικού προφίλ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που έχει κατά μέσον όρο ο κάθε χρήστης τέτοιων υπηρεσιών, η παρακολούθηση των μηνυμάτων και σχετικών δραστηριοτήτων τους είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα υπόθεση. Περιορίζει σημαντικά το διαθέσιμο χρόνο για πραγματική κοινωνική επαφή. Facebook και Twitter δημιουργούν μια γενιά με εμμονή στον εαυτό της. Όσον αφορά τα εκατομμύρια χρηστών του Twitter, το περιεχόμενο των μηνυμάτων του είναι εντελώς κοινότυπο. ?Γιατί κάποιος να νοιάζεται για το που έφαγαν οι φίλοι του; Είναι σχεδόν σαν να παθαίνουν οι άνθρωποι κρίση ταυτότητος, με την έννοια της διαστρέβλωσης του χρόνου. Πρόσφατη δημοσκόπηση ανέφερε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Twitter, αντιδρούν ανήσυχα, όπως ακριβώς οι τοξικομανείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί κάποιος να εμφανίσει εθισμό για δύο λόγους: επειδή είναι ντροπαλός ή δεν θέλει να επικοινωνεί με τους άλλους. Επιπλέον δεν μπορεί να ικανοποιήσει κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες του και για το λόγο αυτό στρέφεται στα διαδικτυακά παιχνίδια και τελικά εθίζεται σε αυτά . Ρόλο παίζει και η ψυχολογία του παίκτη γιατί στα διαδικτυακά παιχνίδια δημιουργεί ένα νέο χαρακτήρα και εισέρχεται σε έναν καινούργιο κόσμο .Του δίνεται η δυνατότητα έτσι να αλληλεπιδράσει με άτομα που δεν γνωρίζει και να δημιουργήσει μια νέα προσωπικότητα και χαρακτήρα. Εθισμένοι κυρίως είναι οι έφηβοι και τα παιδιά ?.
Επίσης, σύμφωνα με μία άλλη έρευνα, αυτοί που χρησιμοποιούν το facebook τείνουν να είναι πιο νάρκισσοι, ενώ αυτοί που κάνουν έντονη την παρουσία τους στην ιστοσελίδα, είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιες ψυχολογικές διαταραχές, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά και μανίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύωρη παρακολούθηση αυτών των ιστοσελίδων σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να καταστήσει τους νέους, επιρρεπείς στο άγχος, την κατάθλιψη και διάφορες άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
Χωρίς αμφιβολία, τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά εγκυμονούν και πολλούς κινδύνους. Καθήκον και χρέος όλων μας είναι να μην εξαρτόμαστε από αυτά και να μην επιτρέπουμε να δρουν αρνητικά στη ζωή μας. Ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά που μας προσφέρουν.