Το Παμπελοποννησιακό στάδιο Πάτρας

Παμπελοποννησιακό

Κατασκευή και χρήση

ΠαμπελοποννησιακόΤο Παμπελοποννησιακό Στάδιο αποτελεί συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκεται στην περιοχή Κουκούλι της Πάτρας. Η πρώτη ονομασία του ήταν Εθνικό Στάδιο Πατρών και κατασκευάστηκε το 1981. Περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 23.588 θέσεων το οποίο ανακαινίσθηκε το 2004, κλειστό γυμναστήριο για ποικίλες χρήσεις (μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ) το οποίο ανακαινίσθηκε το 2005 και κλειστό κολυμβητήριο που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του το 2000. Επίσης περιέχει βοηθητικό ανοιχτό στάδιο και χώρους για μίνι ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις καθώς και μεγάλους χώρους στάθμευσης. Η πρόσβαση προς τους αθλητικούς χώρους γίνεται από την Λεωφόρο Πατρών - Κλάους.

Το Παμπελοποννησιακό έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από τις τοπικές ομάδες. Η Παναχαϊκή έχει παίξει εδώ αρκετά παιχνίδια. Το στάδιΠαμπελοποννησιακόο φιλοξένησε αγώνες ποδοσφαίρου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Συγκεκριμένα, έγιναν εδώ από το τουρνουά ανδρών 5 προκριματικοί και 1 προ-ημιτελικός, ενώ από το τουρνουά γυναικών 3 προκριματικοί, 1 προ-ημιτελικός και 1 ημιτελικός. Αναγκαία προϋπόθεση ήταν η ανακατασκευή του. Γι' αυτό το λόγο έγιναν εκτεταμένα έργα αναβάθμισης από τα μέσα του 2002 μέχρι την άνοιξη του 2004. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν ευθύνη του γραφείου "Γραμματόπουλος - Πανουσάκης & συνεργάτες", ενώ τις εργασίες εκτέλεσαν οι εταιρίες "Έμπεδος" και "Δομική Κρήτης" με κόστος περίπου € 30.000.000.

Συγκεκριμένα, τα έργα που έγιναν περιελάμβαναν: επέκταση της δυτικής εξέδρας, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σκέπαστρο πάνω από τη δυτική πλευρά του σταδίου, πλαστικά καθίσματα και ηλεκτρονικούς πίνακες, αναμόρφωση όλων των χώρων κάτω από τις κερκίδες, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κλπ.

ΠαμπελοποννησιακόΑξίζει να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή επιτρέπει τη μελλοντική ανέγερση επέκτασης των εξεδρών και από την ανατολική πλευρά, όμοια με τη δυτική που κατασκευάστηκε για το 2004. Αν γίνει στο μέλλον κάτι τέτοιο, η χωρητικότητα του Παμπελοποννησιακού θα αυξηθεί κατά 6.500 θέσεις επιπλέον, μεταμορφώνοντάς το πραγματικά σε ένα στάδιο-στολίδι.

Το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Στάδιο Πατρών παραδόθηκε σε χρήση στις 28 Μαρτίου 2004 με τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών ΕΠΣ Αχαϊας. Στις 13 Νοεμβρίου 2008 ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης το παρέδωσε στο Δήμο Πατρέων σε επίσημη τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σταδίου.

Σήμερα μέσα στο στάδιο λειτουργεί το νέο «Δημοτικό Θερινό Θέατρο του Δήμου», το οποίο δημιουργήθηκε από τον Δήμο ύστερα από το κλείσιμο του Αρχαίου Ωδείου για συντήρηση. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω και εγώ στο δικό μου Στάδιο»

Το Παμπελοποννησιακό στάδιο ανοίγει τις πύλες τα τελευταία χρόνια και για τα Πατρινόπουλα. Ειδικότερα, το στάδιο ανοίγει για τις σχολικές και εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων του νομού στα πλαίσια του προγράμματος «Παίζω καιΠαμπελοποννησιακό αγώνες εγώ στο δικό μου Στάδιο», το οποίο προβλέπει επισκέψεις μαθητών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων της Πάτρας και γνωριμία με το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Το πρόγραμμα έχει τον χαρακτήρα εκπαιδευτικών επισκέψεων ή σχολικών περιπάτων όπου οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση της περιοχής μας, αποκτούν εμπειρίες και παράλληλα έχουν την δυνατότητα να παίξουν στο Στάδιο, στα γήπεδα ποδοσφαίρου 7χ7, στα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και στις εγκαταστάσεις του βοηθητικού γηπέδου (στίβος, ποδηλασία, γυμναστική κ.α.).

Κατά την διάρκεια των επισκέψεών τους οι μαθητές έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου που είχε φιλοξενήσει η Πάτρα το 2004, αλλά και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις, που έχουν φιλοξενηθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Σε όλη την διάρκεια της παραμονής των μαθητών στο Στάδιο υπάρχουν Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, εθελοντές του Δήμου, καθώς και ομάδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού.

Πώς θα φτάσετε στο στάδιο:

Ρεκόρ θεατών: 16.839 (Ολυμπιακός - Λάρισα, το 1989)

Στοιχεία Δόμησης:

Επιφάνεια Οικοπέδου

152.019,22 τ.μ.

Πραγματοποιθείσα Δόμηση

36.551,19 τ.μ.

Πραγματοποιθείσα Κάλυψη

24.603,95 τ.μ.

 

     
 

Αν έρχεστε από την Αθήνα, δεν χρειάζεται να μπείτε στην πόλη. Ακολουθήστε την Περιμετρική Οδό και βγείτε στην έξοδο "Πάτρα 3 - Γλαύκος". Μετά από 500μ. στρίψτε δεξιά και σε λίγο θα φτάσετε σε μία πλατεία (απέναντι είναι το Carrefour). Συνεχίστε προς Πάτρα και μετά από περίπου 2 χλμ. θα φτάσετε έξω από το στάδιο.

Αν βρίσκεστε μέσα στην Πάτρα, για να πάτε στο στάδιο ακολουθήστε την οδό Δημ. Γούναρη που οδηγεί προς Καλάβρυτα. Αφού περάσετε το Νοσοκομείο "Αγ. Ανδρέας", στα φανάρια που θα βρείτε συνεχίστε ευθεία προς Κλάους και μετά από 1,2 χλμ. θα φτάσετε στο Παμπελοποννησιακό. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και το λεωφορείο 7, που κάνει στάση δίπλα στο στάδιο.

Πηγές: Βικιπαίδεια, stadia.gr

 

Δημιουργός Copyright © 2021-2022,
Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα

All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 11/09/2023

 
 
counter free