Μεγαλώνω αλλάζοντας
Θεματική: Ζω καλύτερα - Ευ ζην
Υποθεματική: Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Εργαστήρια Δεξιοτήτων, Στ΄ τάξη


Το πρόγραμμα έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και το σώμα τους, που συνεχώς αλλάζει σε αυτήν την ηλικία, να αποκτήσουν σωστή πληροφόρηση, να γνωρίσουν το άλλο φύλο και τις σχέσεις που αναπτύσσονται, να αναπτύξουν θετικές αξίες και στάσεις, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, να αναπτύξουν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν και να διαφυλάξουν τη σεξουαλική τους υγεία. Διδάσκεται συγχρόνως με τη Φυσική.


1ο εργαστήριο: «Τι είναι Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;»
Το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να εργαστούν πάνω στο ορισμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και να εκφράσουν αρχικές απόψεις και ενδιαφέροντα. Να γνωρίσουν το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας. Να γνωρίσουν τον τρόπο που δημιουργείται η καινούρια ζωή.

Δραστηριότητες:

  • Ορισμός: Ξεκινώντας από τον τίτλο "Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" οι μαθητές/τριες σκέφτηκαν και διατύπωσαν απόψεις για το τι είναι. Κατέγραψαν σκέψεις και ενδιαφέροντα. Ακολούθησε συζήτηση σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση. Κατεβάστε το αρχείο από ΕΔΩ.


Σύνδεσμος ΕΔΩ

Ενδεικτικά το 42% των μαθητών/τριών μου έχει μιλήσει για τέτοια θέματα με τους φίλους/ες τους, το 25% με τους γονείς τους και το 33% δεν έχει συζητήσει τίποτα σχετικά και με κανέναν. Το 41% απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι, γιατί τα ξέρουν όλα και το 25% απάντησαν ότι δεν ξέρουν αν ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι. Το υπόλοιπο 34% έγραψαν συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονταν να ενημερωθούν.

  • Το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα: Παρουσιάστηκε στους μαθητές σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

  • Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας: Παρουσιάστηκε στους μαθητές σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

 

2ο εργαστήριο: Γονιμοποίηση και ανάπτυξη του εμβρύου

 

  • Η γονιμοποίηση: Παρουσιάστηκε στους μαθητές σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

Δείτε το ζυγωτό ΕΔΩ.

Παίξε τα κουίζ που βρίσκονται ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ
 

  • Η ανάπτυξη του εμβρύου: Παρουσιάστηκε στους μαθητές σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.


Σύνδεσμος  ΕΔΩ

Karin's Pregnancy Time Lapse in 2 Minutes!

Η κίνηση του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας του

 

Η ζωή στη μήτρα: 9 μήνες σε 4 λεπτά

 

Παίξε τα κουίζ που βρίσκονται ΕΔΩ και ΕΔΩ.
 

3ο εργαστήριο: «Μεγαλώνω αλλάζοντας» για τα αγόρια

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους κατά την περίοδο της εφηβείας, να εκφράσουν απορίες, αγωνίες και σχετικά άγχη.

Δραστηριότητες:

  • Αλλαγές που συμβαίνουν στα αγόρια: Έγιναν συζητήσεις σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.


Σύνδεσμος ΕΔΩ

4ο εργαστήριο: «Μεγαλώνω αλλάζοντας» για τα κορίτσια

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους κατά την περίοδο της εφηβείας, να εκφράσουν απορίες, αγωνίες και σχετικά άγχη.

Δραστηριότητες:

  • Αλλαγές που συμβαίνουν στα κορίτσια: Έγιναν συζητήσεις σύμφωνα με την παρακάτω παρουσίαση.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

5ο εργαστήριο: "Η υγεία μου"

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα προβλήματα των εφήβων σχετικά με την εικόνα τους, να πληροφορηθούν ότι υπάρχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, να εκφράσουν προβληματισμούς σχετικά με τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη μετάβαση στην εφηβεία.

Δραστηριότητες

  • Σχετική παρουσίαση

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

  • Οι μαθητές παρουσιάζουν και ντύνουν το σώμα τους, γράφουν τη γνώμη τους γι΄αυτό. Κατεβάστε το αρχείο από ΕΔΩ.
     
  • Παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.


Σύνδεσμος ΕΔΩ

.

6ο εργαστήριο: "Σχέσεις στην εφηβεία"

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να συζητήσουν για τις σχέσεις που αναπτύσσονται στην περίοδο της εφηβείας και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Να συζητήσουν για τα συναισθήματα που αλλάζουν στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις. Να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Δραστηριότητες

  • Η φιλία και οι παρέες στην εφηβεία:

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

  • Έρωτας και σεξουαλικότητα στην εφηβεία. Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα αυτήν την ηλικία. Η παρουσίαση βασίστηκε πάνω στις ανησυχίες και τις απορίες τους.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

 

  • Αν κάτι δε μου αρέσει: Έγινε μια σοβαρή συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και για τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης. Δόθηκε στους μαθητές το έντυπο της αστυνομίας με τα τηλέφωνα βοήθειας. Μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ.


Σύνδεσμος ΕΔΩ

 

7ο εργαστήριο: Στερεότυπα, προκαταλήψεις

Στόχοι: Οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την ύπαρξη και τις επιπτώσεις των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων, να αναπτύξουν αυτοσυνείδηση και αυτοσεβασμό, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες επικοινωνίας ώστε να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με σεβασμό και ανοχή προς τους άλλους και να καλλιεργήσουν την ανοχή και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας στην κοινωνία.

Δραστηριότητες

  • Συζήτηση και ανίχνευση στερεότυπης σκέψης: Οι μαθητές κάνουν υποθέσεις σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν τα δύο φύλα και καταγράφουν ονόματα σημαντικών προσώπων της ιστορίας. Καταμετρώντας τα αναζητούν τον λόγο για τον οποίο τα περισσότερα από αυτά είναι αντρικά. Καταγράφουν τις δικές τους ιδέες σχετικά με το φύλο τους. Κατεβάστε τα αρχεία από ΕΔΩ.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

  • Έμφυλα στερεότυπα: Οι μαθητές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι αν και η προσωπικότητά μας δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το φύλο μας, τα έμφυλα στερεότυπα διαμορφώνουν αντιλήψεις και στάσεις ζωής. Ορισμός των έμφυλων στερεότυπων. Το κυνήγι των έμφυλων στερεότυπων. Έμφυλα στερεότυπα στην παιδική ηλικία.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

  • Πού οδηγούν τα έμφυλα στερεότυπα; Στερεότυπα στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή. Πού οδηγούν. Αμφισβήτηση των έμφυλων στερεότυπων.

 
Σύνδεσμος ΕΔΩ

 

 

  • Αξιολόγηση εργαστηρίου: Θυμόμαστε, συζητάτε, συμπεραίνουμε. Δημιουργήστε αφίσες και διαδώστε το θέμα στο σχολείο σας.

Δημιουργός Copyright © 2023-2024,
Μυλωνάκη Δήμητρα,
δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 23/08/2024

counter free