Ημέρα Μαθηματικών


Παρακάτω προτείνω και παρουσιάζω μία εκδήλωση διάρκειας περίπου δύο διδακτικών ωρών για την Ημέρα των Μαθηματικών, που γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου. Περιλαμβάνει δρώμενα, τραγούδια, διαλόγους, παρουσιάσεις και σχετικά βίντεο που σκοπό έχουν να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία των μαθηματικών και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο μάθημα.

Ημέρα Μαθηματικών

Ενδεικτικά θέματα από την Ιστορία των Μαθηματικών τα οποία προτείνονται από το Υπουργείο με εγκύκλιό του είναι τα εξής:

  • Η γέννηση των μαθηματικών ως παγκόσμιο πολιτισμικό αγαθό.

  • Η ανάπτυξη των μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα.

  • Η «μαθηματική απόδειξη» σταθμός για τη θεμελίωση των μαθηματικών.

  • Η σχέση των μαθηματικών και της μαθηματικής σκέψης με τη γέννηση της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα κλπ.

  • Παρουσίαση θεμάτων από την Ιστορία των Μαθηματικών (Προϊστορική περίοδος, Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Νεώτεροι Χρόνοι).

  • Μαθηματικά διαφορετικών πολιτισμών της αρχαιότητας (Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες, Ινδοί, Κινέζοι, Ίνκας, Μάγια κ.α.).

  • Τεχνικά επιτεύγματα με τη βοήθεια των Μαθηματικών στην αρχαιότητα (Πυραμίδες, Παρθενώνας, Ευπαλίνειο όρυγμα, Μηχανισμός Αντικυθήρων, …). Μαθηματικά και Τέχνη (π.χ. η Χρυσή Τομή και ο αριθμός Φ κλπ.)

  • Μαθηματικοί της αρχαιότητας (Θαλής, Πυθαγόρας, Θεαίτητος, Εύδοξος, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Ερατοσθένης, Πτολεμαίος, Διόφαντος , Άραβες μαθηματικοί κ.α.) καθώς και γυναίκες μαθηματικοί της αρχαιότητας (Υπατία)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1. Μικρή ομιλία: Μαθηματικά διαφορετικών πολιτισμών της αρχαιότητας (Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες, Ινδοί, Κινέζοι, Ίνκας, Μάγια κ.α.). Τεχνικά επιτεύγματα με τη βοήθεια των Μαθηματικών στην αρχαιότητα (Πυραμίδες, Παρθενώνας, Ευπαλίνειο όρυγμα, Μηχανισμός Αντικυθήρων, …) (10΄)

2. ΒΙΝΤΕΟ: Τι είναι τα μαθηματικά (4΄)

3. Η Πριγκίπισσα Δυσκολούλα: δραματοποίηση του ομώνυμου μαθηματικού παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά. Διασκευή του μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, ηχητικό εφέ ΕΔΩ (15')

4. ΒΙΝΤΕΟ: Ουράνιο τόξο, προχωρημένη άλγεβρα (1΄)

5. Το τραγούδι του δύο, Το τραγούδι του δέκα: χορευτικά δρώμενα από την Α΄ τάξη (4΄).

6. Ο κύκλος: χορευτικό δρώμενο από τη Β΄ τάξη, το βίντεο θα σας βοηθήσει για τη σκηνοθεσία (4΄)

7. ΒΙΝΤΕΟ: Τα μαθηματικά του Ζήκου (1΄)

8. Μαθηματικά ανέκδοτα από τη Γ΄ τάξη (7΄)

  • Μαθητής: «Μου τη δίνουν τα μαθηματικά! Όταν μεγαλώσω, θα εφεύρω μια μηχανή που θα απαλλάξει τους μαθητές από τη μελέτη των μαθηματικών!» Καθηγητής: «Θα χρειαστείς μαθηματικά για να το κάνεις».
  • Πόσοι Μαθηματικοί χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; … Κανείς. Αφήνεται στον αναγνώστη ως άσκηση.
  • Δύο φίλοι κάνουν ένα ταξίδι με αερόστατο. Κάποια στιγμή αρχίζει να βρέχει. Σε πολύ λίγο η βροχή γίνεται καταιγίδα και το αερόστατο κομμάτια. Πυξίδες και χάρτες χάνονται. Οι δύο φίλοι κρατιούνται από κάτι σκοινιά και καταφέρνουν να προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς σε ένα λιβάδι. Η καταιγίδα έχει πια σταματήσει και περίπου στο κέντρο του λιβαδιού μπορούν να διακρίνουν έναν άντρα να διαβάζει. Πάνε λοιπόν προς το μέρος του και τον ρωτάνε:
    "Συγνώμη, μήπως ξέρετε που βρισκόμαστε;" Ο άντρας κοιτάει για λίγο γύρω του, σκέφτεται και λέει:
    "Βρίσκεστε στη μέση ενός λιβαδιού." Οι φίλοι τον ευχαριστούν και φεύγουν. Όταν απομακρύνονται κάπως, λέει ο ένας στον άλλο:
    "Αυτός ήταν μαθηματικός!"
    "Που το κατάλαβες;" ρωτάει ο άλλος.
    "Πρώτον σκέφτηκε πριν απαντήσει και δεύτερον έδωσε μια σωστή απάντηση με ακρίβεια, που όμως δε μας χρησιμεύει σε τίποτα!"
  • Ήταν ένας μαθηματικός, ένας φυσικός κι ένας χημικός και ήθελαν να περάσουν από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη. Πάνε λοιπόν, βρίσκουν το βαρκάρη και ξεκινάνε. Μετά από λίγα λεπτά ρωτάει ο μαθηματικός το βαρκάρη:
    -Ξέρετε τίποτα από Μαθηματικά;
    -Όχι, λέει ο βαρκάρης.
    -Κρίμα χάνετε το 1/8 της ζωής σας, λέει ο μαθηματικός. Απορεί ο βαρκάρης, αλλά συνεχίζει την πορεία του. Μετά από λίγο ρωτάει ο φυσικός το βαρκάρη:
    -Ξέρετε τίποτα από Φυσική;
    -Όχι, λέει ο βαρκάρης, εγώ ένας απλός βαρκάρης είμαι.
    -Κρίμα χάνετε το 1/4 της ζωής σας, λέει ο φυσικός. Νευριάζει λίγο ο βαρκάρης, αλλά συνεχίζει. Μετά από λίγο τον ρωτάει κι ο γιατρός:
    -Ξέρετε τίποτα από Ιατρική;
    -Όχι άνθρωπε μου πού να ξέρω εγώ από Ιατρική;
    -Κρίμα χάνετε το 1/2 της ζωής σας, λέει ο γιατρός. Νευριάζει τότε πολύ ο βαρκάρης, αναποδογυρίζει τη βάρκα, τους πετάει και τους τρεις στο νερό και τους λέει:
    -Ξέρετε τίποτα από κολύμπι; Λένε και οι τρεις μαζί:
    -Όχι!
    -Κρίμα! Xάνετε όλη σας τη ζωή!!
  • Στις εξετάσεις, ένας μαθητής που δεν μπορούσε να λύσει την άσκηση των μαθηματικών, γράφει στην κόλλα: «Αυτή την άσκηση μόνο ο Θεός μπορεί να τη λύσει»! Και ο καθηγητής: - Ο Θεός παίρνει άριστα κι εσύ απορρίπτεσαι!

Ημέρα Μαθηματικών: Ο Αργύρης και το πρόβλημα

9. ΒΙΝΤΕΟ: Ο Χάρης διαβάζει μαθηματικά (1΄)

10. Ο Βέγγος και μαθηματικά: σκετσάκια από την Ε1 ΕΔΩ και ΕΔΩ (5΄)

11. ΒΙΝΤΕΟ: Μοιράζοντας 49 κατσίκια (5΄)

12. Ο Αργύρης και το πρόβλημα: δραματοποίηση του γνωστού κειμένου από τη Γλώσσα της Δ΄ δημοτικού και χορευτικό δρώμενο Κηλαηδόνης-κάπου την έχουμε πατήσει (13΄)

13. ΒΙΝΤΕΟ: Αλέξια, ένα δύο τρία (4΄)

14. Στη λαϊκή αγορά: δραματοποίηση μαθηματικού προβλήματος όπου οι μαθητές της Στ΄ καλούν τους υπόλοιπους μαθητές που είναι θεατές να συμμετέχουν και να δώσουν λύσεις. Η υπόθεση είναι η εξής: Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους πωλητών και ένας μαθητής παριστάνει τον υπάλληλο του Υπουργείου Εμπορίου που ελέγχεις τις τιμές και τα ζύγια. Ο υπάλληλος ζητά να ζυγιστούν πακέτα με ψάρια, ρωτάει τιμές και ψάχνει τιμολόγια, δημιουργώντας κάθε φορά ένα μαθηματικό ζητούμενο που πρέπει να λύσουν οι θεατές.  (15΄)

15. ΒΙΝΤΕΟ: Το 18. Πρόκειται για κουίζ. Οι μαθητές-θεατές κάνουν τους υπολογισμούς που τους ζητά το τεστ και όταν φτάσουν στο τέλος, ένας δάσκαλος ζητά τις λύσεις τους. Αφού ρωτηθούν αρκετοί, το κοινό ανακαλύπτει ότι όποιον αριθμό και να έβαλαν αρχικά στο μυαλό τους όλοι κατέληξαν στο τέλος στο νούμερο 18! (6΄)

Συνολικός χρόνος: 100΄ περίπου
 

 

Δημιουργός Copyright © 2017-2018, Μυλωνάκη Δήμητρα, δασκάλα
All Rights Reserved.

Τελευταία ενημέρωση 08/12/2024

counter free